agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Lisianthus (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/4327.htm)

kgursan 25-02-2009 23:09

Değerli arkadaşlar. Ağır bir sorumluluk aldığımın farkındayım. O fidelerin başına 2 ay içinde birşey gelmemesi gerekiyor. Pek çok arkadaşın beklentisi var. Yalnız isteyen arkadaşlar burada yazmasa iyi olur. Çünkü Kural gereği talepleri satış bölümünde yazmak gerekiyor. Ancak ben henüz satış bölümüne başlık açmadım. Atasözü "Doğmamış çocuğa don biçilmez" derler ya! Hele bir gelişsinler de Nisan ortalarına doğru başlık açarız.

kgursan 07-03-2009 00:33

Sormayın dostlar başıma geleni??? Yeni çimlenen fidelerimi (fideciklerimi) FUNGUSGNATLAR (Torf sinekleri ) yediler. Farkettim ama biraz geç kaldım. % 30 kadar fide kayboldu. detaylı bilgi için http://www.agaclar.net/forum/showthr...ewpost&t=12884 buraya bakın.

kgursan 28-03-2009 17:55

Lisianthus tohumları 60 günlük,

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 362311)
Ocak ayı sonunda ektiğim Lisianthus tohumlarının durumu fotolarda. Fotoğraflar 14 Şubat ta çekildi. Sn Adalet yağcı sizin tohumlar ne durumda?
Tohumların ekim tarihi 27-29 Ocak, Sıcaklık 21-24 oC arasında alttan ısıtmalı.

27 Ocak 2009 da ekilen Lisianthus tohumlarının, 26 Mart tarihinde (60 gün sonra) durumları Fotolarda. Daha 30-40 gün büyüyecekler.

Adalet Yağcı 28-03-2009 19:07

Çok neşeli görünüyorlar, benim son ektiğim tohumlar çıkmadılar.
Geçen sene Eylülde ektiklerimden iki tanesi yaşıyor, bu gün saydım çok canlı ve büyük altı yaprakları olmuş, onlardan korkum kalmadı artık.
Darısı sizin Lisianthusların başına, ben bir daha Lisianthus çimlendirmek isteyeceğimi sanmıyorum, çok uğraştırdı beni.

Adalet Yağcı 30-03-2009 14:09

1 Eklenti(ler)
Nazlı Lisianthuslarımın bu günkü fotoğrafı, artık gece gündüz balkonda duruyor.
Ne dersiniz sayın Kgursan, adam olacaklar gibimi?

kgursan 31-03-2009 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 389502)
Nazlı Lisianthuslarımın bu günkü fotoğrafı, artık gece gündüz balkonda duruyor.
Ne dersiniz sayın Kgursan, adam olacaklar gibimi?

Olmuş olmuş., Ama iç içe 2 saksı niye? Kök gelişmesini rahat tamamlasın. Sürgünler uzadığı zaman isterseniz uç alma yapıabilirsiniz. Böylece kardeş sayısı artar tabi çiçek dalı da artar. Uç almazsanız çiçekler açtıkları zaman trih temmuz ise, çiçekler en dipten koparılırsa tekrar 2. el çiçekler verebilir. yani çiçekler dalında Temmuz sonunda geçince dipten koparın yeniden gelsin.

Adalet Yağcı 31-03-2009 21:12

Sayın Kgursan, içteki saksı, bitkiyi ilk ayırdığım karton viyol, kök gelişimine hiç bir zararı yok.
Tavsiyelerinizi dikkate alacağım, teşekkürler.

kaktüs 05-04-2009 23:23

Eylülden bugüne iyi sabretmişsiniz. Ama bu sabra değer değil mi tohumdan bir bitkinin serpilmesini izlemek

Adalet Yağcı 05-04-2009 23:54

Gerçektende sabrettim sevgili Kaktüs, ama çiçekleri öyle güzel ki.

kgursan 08-04-2009 23:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 393843)
Gerçektende sabrettim sevgili Kaktüs, ama çiçekleri öyle güzel ki.

Adalet hanım fideler henüz sürgün uzatmamış. Benim endişem şu ki; aşırı sıcakta yetişen lisianthus fideleri ROZETLEŞME yapar. İnşallah Mersin de bu olmaz. Fidelerin ortasından sürgün uzatması lazım. Gönderdiğim fidelerde de bunu merak ediyorum ve bir anlamda deneme yapmış olacağız. Sıcak bölgelerde lisianthusun en önemli sorunu rozetleşmedir. Yapraklar rozet şeklinde gelişir fakat sürgün uzatmazlar. İzleyelim bakalım ne olacak.

nazlı06 09-04-2009 09:06

Sayın Kgursan daha bu nazlılar büyümedi mi? Bize ne zaman gelecek?

kgursan 16-04-2009 23:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nazlı06 (Mesaj 396245)
Sayın Kgursan daha bu nazlılar büyümedi mi? Bize ne zaman gelecek?

Sanırım Mayıs da olacak. Fide dönemi 3 ay gibi çok uzun süren bir bitki türü.

Adalet Yağcı 16-04-2009 23:16

Sayın K.Gursan, mesajınız beni düşündürüyor, Pazar günü bütün Lisianthuslarımı toplayıp yaylaya götüreceğim, risk almak istemiyorum.

kgursan 16-04-2009 23:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 401915)
Sayın K.Gursan, mesajınız beni düşündürüyor, Pazar günü bütün Lisianthuslarımı toplayıp yaylaya götüreceğim, risk almak istemiyorum.

Bildiğim kadarıyla Lisianthus tohumlarının çimlenmesi için 21-24 oC sıcaklık, fidelerin büyümesi için 16-19 oC sıcaklık istiyor. Ancak bazı çeşitler farklı reaksiyon gösteriyor. örneğin yazın gelişen kışın gelişmeyen vb. çeşitler ıslah ediliyor. Lisianthus da bilinmeyen çok noktalar var.

kgursan 27-04-2009 23:08

Lisianthus Fideleri

2 Eklenti(ler)
Lisianthus fidelerinin 90 gün sonundaki resimlerini yükledim. Sanıyorum 10-15 mayıs da dikime gelecekler. Satış bölümünde sipariş için sayfa açıyorum. İsteyenler oradan izleyebilir.

limon 29-04-2009 22:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar (Mesaj 199987)
Lisianthus ile ilgili tecrübelerimi size aktarayım.
Ben geçen yıl nisan ayında çiçekciden fide olarak aldım ve sabah güneş görmeyen öğle saatlerinden itibaren direk güneş gören bir yere (birşey bildiğim için değil, sadece uygun yer orası olduğu için) diktim. Yaz boyunca görenin imrendiği oldukça güzel çiçekler açtılar. Çevremde saksıya dikenlerin çiçek boyları kısa kalmasına rağmen benimkiler destek ihtiyacı duyacak kadar uzadılar. Sonbahar mevsiminde biraz tohum toplamaya çalıştım. Kuruyanları da sökmeye kıyamadığım için kökünden biraz yukarıdan kestim. Şu anda yeniden yeşermeye başladılar gibi ama Kıbrıs'ta kar soğukları var (dün yüksek yerlere kar bile yağdı) ve bundan sonra ne olur bilmiyorum. Bu arada evim 1000 metre değil ama aşağı yukarı deniz seviyesinden 500-600 metre yüksek bir yerdedir.

Buket Hanım "Lisianthus"ları çiçekleri geçince dipten budamış, ertesi yıl yeniden yeşermiş bitki. Acaba İstanbul'da da kalır mı ertesi yıla? Olmazsa bahçeye değil de saksıya dikip, kışın korumalı yere almalı.

k0900 29-04-2009 23:06

Tebrikler, teşekkürler sayın kgursan.

kgursan 29-04-2009 23:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 410457)
Buket Hanım "Lisianthus"ları çiçekleri geçince dipten budamış, ertesi yıl yeniden yeşermiş bitki. Acaba İstanbul'da da kalır mı ertesi yıla? Olmazsa bahçeye değil de saksıya dikip, kışın korumalı yere almalı.

Sn. Limon., Kışın soğuktan ziyade hastalık nedeniyle kuruyor. Kışın çalışmayan fideye hastalık etmenleri kolay giriyor. sanırım Rizoctonia ve Mildiyö hastalıkları zarar yapıyor.

Adalet Yağcı 29-04-2009 23:36

Sayın Kgursan, ben geçen yıl Lisianthus tohumlarını ektim, çimlendirebilmek neredeyse imkansız gibi bir şey, çok büyük çabalarım sonucunda ancak iki adet çimlendirebilmiştim.

Siz bu çok güzel çiçekleri çimlendirip hem de çok cüz'i bir fiyata satıyorsunuz, çiçekçilerdeki fiyatının 14 tl. olduğunu duymuştum.
Son derece asil ve zarif çiçekleri olan bu bitki herkesi mutlu edecek bence.

limon 29-04-2009 23:42

Peki yazın da Midilyö hastalığı görülme olasılığı var mıdır?

kgursan 30-04-2009 18:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 410509)
Peki yazın da Midilyö hastalığı görülme olasılığı var mıdır?

Yaz aylarında pek olmuyor ama sonbaharda ve kış aylarında görülebiliyor. Tabi fideler iyi kök yapmış ise, güzel çalışıyorlarsa mildiyö biraz zor çalışıyor. fide kendini kurtarabiliyor. Ertesi yıla da kalabiliyor.

kgursan 03-05-2009 05:36

Çiçekçilere bakmayın Adalet hanım., 14 TL abartılı. Ayrıca ben ticari düşünmüyorum. Yüzüme gözüme bulaştırmadan herkesin fidesini (şu anda 25 kişi) teslim edebilirsem rahat olacağım.

ocuklebocuk 03-05-2009 16:17

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gullyabani (Mesaj 412673)
Hani çiçeklerin resmini koyacak olan yok mu :) endamlarınıda görseydik :D

Tam emin olmamakla beraber böyle bişey galiba.

kgursan 03-05-2009 19:58

Göndermeye (dikime) hazır Lisianthus fideleri

1 Eklenti(ler)
Bu günlerde Lisianthus dikimi için fideler hemen hemen hazır durumda. Fotoğrafları aşağıda. Tam istenen kalitede olmasa da dikilebilir nitelikte. Tohum ekiminden itibaren yaklaşık 100 gün geçti.

kgursan 03-05-2009 20:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gullyabani (Mesaj 412686)
SN.kgursan bu çiçek melezleme yöntemiyle elde edilmiş bi türmüdür ?

Doğal olarak Texas da bulunduğu söyleniyor. Bir diğer adı da Texas Bluebell, Sonradan ıslah yolu ile çeşitli renk ve serileri geliştirilmiş.

kgursan 05-05-2009 20:01

Sn Adalet Yağcı., Lisi fideleri ne durumda merak ediyorum. Kökler viyolün altından çıktılarsa dikime gelmiş demektir. Tekrar daha büyük viyole aktarmanız (benim yaptığım gibi) gerekmez. Ben büyük viyole aktardım çünki yolda (kargo da) geçecek sürede köklerin zarar görmesini önlemek için.

Adalet Yağcı 11-05-2009 19:04

1 Eklenti(ler)
Sayın Kgursan, lisilerim bu haldeler, aslında on gün kadar önce fırtınaya maruz kaldılar, kurtulabilenler bunlar, bu gün fotoğrafladım.

Bunlar da benim lisiler, artık esas yerlerine almanın zamanı gelmiş değilmi?
Ben bir saksıya beş- altı fide düşünüyorum, doğru olurmu?

limon 11-05-2009 19:46

Ooooo, çok keyifli görünüyorlar maşallah. Saksı sorusunu ben de merak ediyorum. Fidelerim (nasıl sahiplendim ama) gelince, bir kaçını saksılara dikmeyi planlıyorum da..

Adalet Yağcı 11-05-2009 20:11

Bu zarif çiçeği çok seveceğimizden eminim sevgili Limon, bahçede de oluyormuş biliyorsunuz ama benim bahçem bazan çok rüzgarlı olabiliyor.

kgursan 11-05-2009 20:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 419066)
Sayın Kgursan, lisilerim bu haldeler, aslında on gün kadar önce fırtınaya maruz kaldılar, kurtulabilenler bunlar, bu gün fotoğrafladım.

Bunlar da benim lisiler, artık esas yerlerine almanın zamanı gelmiş değilmi?
Ben bir saksıya beş- altı fide düşünüyorum, doğru olurmu?

Saksının büyüklüğü önemli. 10-12 cm. çapındaki saksıya ancak 1 fide dikilebilir. Biz burdaki uygulamada seraya 1m. Genişlikteki yastıklara 6 adet dikiyoruz. Yani 16-18 cm aralık yeterli oluyor. Yerde daha iyi kök yapar ve daha gürbüz gelişir. Uç alma yapılırsa 1 fideden 3-5 dal çıkar. Ancak çiçeklenme 15-20 gün gecikir. Uç alma dediğimiz şey: Bitkinin üzerinde 2-4 yaprak çifti bırakacak şekilde tepesini kopartmaktır. Böylece kalan yaprakların dibinden (sapa birleştiği yerden) yeni sürgünler gelir ve bir kökten 3-5 çiçek dalı gelir. Uç almazsanız bir birkiden 1 dal gelir ve üzerinde 5-10 çiçek olur.

Sanırım sizin bitkiler temmuz gibi çiçeklenir. Uçlarını kırarsanız 15-20 gün gecikir. Yarın göndereceğim fidelerden uç alınmaz ise Temmuz başında, uç alınırsa Temmuz sonu Ağustos gibi çiçekler gelecektir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025