agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Lisianthus (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/4327.htm)

kgursan 17-05-2010 19:49

15 gün içinde verecek.

Kiraz 17-05-2010 22:12

Limon, senin de toprağın coco-peat katkılı mı? Benimkini kediler çok eşelediler, fideleri yerinden çıkardılar, üzerine naylon kafes gerince rahat ettim.

limon 18-05-2010 09:53

2 büyük çuval Gartengold marka torf karıştırmıştım toprağına. Cocopeatleri sebze bahçesinde kullandım ama dediğin gibi yumuşak olduğu için bizim kedi devamlı eşeliyor. Evden idmanlı olduğu için (çok dikkatlidir, hiç bir şey kırmaz) bastığı yere çok dikkat eder, zarar vermez ama onun kadar küçük olduğunu zanneden Max, O'nu kovalarken ortalığı talan edebiliyor. Geçen hafta yapı markette çitlere baktım, buraya düz değil de kavisli gerek, yeşil telden rulo halinde değişik çitler vardı ama toprağa tutturacak uçları yok, pratik gelmedi. Ahşaplar güzel görünüyorlardı ama pahalılardı hem de kavisli olamayacaklardı. Bir saat baktım, düşündüm, taşındım, karar veremedim. Metreyle satılan telleri görünce onlarla pratik bir şeyler yapayım dedim ona da karar veremedim. kgursan Bey'in sera fotoğraflarında senin de bahsettiğin kafes tel var diye hatırladım. İyice inceleyip öyle bir şey yapsam, hem çiçeklere destek te olmuş olacaklar diye düşündüm.

Unutup gitmiştim, iyi ki hatırlattın.

kgursan 18-05-2010 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 640649)
2 büyük çuval Gartengold marka torf karıştırmıştım toprağına. Cocopeatleri sebze bahçesinde kullandım ama dediğin gibi yumuşak olduğu için bizim kedi devamlı eşeliyor. kgursan Bey'in sera fotoğraflarında senin de bahsettiğin kafes tel var diye hatırladım. İyice inceleyip öyle bir şey yapsam, hem çiçeklere destek te olmuş olacaklar diye düşündüm.

Unutup gitmiştim, iyi ki hatırlattın.

Sn Limon., benim sera fotolarındaki "Ağ" olması için, baş taraflara (4 köşeye ve de aralara) sağlam kazıklar, Çakmanız gerek ve bu kazıkları 3 cm kalınlıkta ve iki baş kazık arası kadar uzunlukta kestirip, yere parelel olarak iki kazık a tutturmanız (5 lik tek çivi ile) ve de aralarını iple 15 cm aralarla örmeniz gerekir. Böylece yere yatay eni iki kazık arası kadar (benimkiler 1 m) uzunluğu bitkilerin dikildikleri alan kadar Zemine parelel bir "AĞ" yapmış olursunuz ve bitkiler bu ağ deliklerinden yukarı doğru çıktıkça (boylandıkça) ağ başlardaki kazıklara çakılan çivilerin sökülüp tekrar (üst tarafa) çakılmasıyla ağ yükselir, bitkiler de ağ gözlerinin aralarından dik büyür.

Ağ kurulu olunca kedi-köpek ağ arasından BELKİ eşeleme yapmayabilir.
Ancak eğik (kavisli dikiminiz nedeniyle bu sistem size uymayabilir. yine de deneyin derim.
kolay gelsin.

Kiraz 18-05-2010 21:10

Ben naylon ağı sadece üzerlerine serdim. Biraz büyüdüklerinde kaldıracağım. O zamana kadar hem bitkiler iyice toprağa tutunur, hem de toprak gevşekliğini biraz kaybeder. Zaten dallar toprağı biraz örtünce kediler de gelmiyor. Aynı ağı sebze adalarında da kullanmıştım (adaçaylı fotoğrafta).

Ağ koymadan önce budadığım lavanta dallarını toprağa batırmıştım, kısmen işe yaramıştı.

Lilium 19-05-2010 00:42

Lisianthus çılgınlığı

Lisianthus çılgınlığına bende katılabilirim artık, çok teşekkür ederim sayın k.gursan, böylesine güzel bir çiçekle tanıştırdığınız için, bahçem daha da reklenecek sayenizde.
Kimin Lisianthusları daha güzel yarışması da yapabiliriz, ne dersiniz.:)

kgursan 19-05-2010 19:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 641241)
Lisianthus çılgınlığına bende katılabilirim artık, çok teşekkür ederim sayın k.gursan, böylesine güzel bir çiçekle tanıştırdığınız için, bahçem daha da reklenecek sayenizde.
Kimin Lisianthusları daha güzel yarışması da yapabiliriz, ne dersiniz.:)

Yok be Lilium., çılgınlıkla alakası yok. Ne kadar Lilium candidum, o kadar Lisianthus. Hepsi bu. Renklensin, güzellikler artsın. Kolay gelsin.

Lilium 20-05-2010 00:46

Yok yok ben öyle her çiçeği çok sevmem, siz bakmayın k.gursanın böyle dediğine gerçekten çok güzel nadide asil bir çiçek bahçelerde mutlaka olması gereken bir çeşit, resimleri paylaşmaya başladıktan sonra ne kadar haklı olduğumu sizler de göreceksiniz.

Lilium 20-05-2010 01:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ülkü (Mesaj 630562)
Bende fidelerimi hemen diktim. Yolda fazla hırpalanmışlardı;

Benimkiler kargo da bir hafta kaldı, iletişim bilgilerini yazmadım için (tel no gibi) kargo bana ulaşamadı benimde haberim yoktu neden sonra sayın k.gursanla başka bir konuda görüşürken Lisianthus'ları ektin mi ? demesi, ne Lisianthus'u haberim yok, istemiş olduğun Lisianthusları gönderdim almadın mı?
Eyvah dedim Lisianthuslar gitti onlar ölmüştür dedim, hemen kargoya gittim aldım ve paketi hemen aştım o kadar güzel paketlemiş ki, zarfların içine koymuş ve zarfları da nemlendirmiş tüpünden çıksa da toprakları hiç dağılmamıştı dibdiriydiler sevinçle hemen gelip ektim, sizlerle resimlerini bol bol paylaşacağım.

Lilium 20-05-2010 12:39

2 Eklenti(ler)
Lisianthusları Resimledim altta bardakta olanlar goji
Eklenti 145566

Eklenti 145567

Kiraz 20-05-2010 18:24

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 637954)
Acele dikim ve acele okumadan dolayı yanlış anlayıp, ekeceğim gün tepe budamalarını yapmıştım. Üç kere de toprağını çok seven kediler tarafından etrafa saçıldıklarını görüp yeniden diktim. Az da olsa salyangozlar saldırmış. Her şeye rağmen eski yaprakların arasından yeni yapraklar çıkmaya başladı ve durumları iyi.

Benim acemiliğime ve kedilere rağmen her biri en azından üç-dört yeni sürgün verdi.
Eklenti 145622

kgursan 20-05-2010 19:25

Güzel,güzel. Gördüğünüz gibi çok da narin/nazik değil, kalender bir bitki. Kolay gelsin

fooflower 26-05-2010 17:29

lisianthus

1 Eklenti(ler)
Bunlarda benim kızlarım. 28/04/2010' da ektim. 17/05'de tepe kırması yaptımş, yaklaşık 20 gün sonra yani.tepe kırmasından sonra küçük yapraklar çıkmaya başladı. Sadece bir tanesini kırmadım o da meraktan..Sizce ne durumdalar kgursan.
Eklenti 147265

kgursan 28-05-2010 23:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fooflower (Mesaj 646823)
Bunlarda benim kızlarım. 28/04/2010' da ektim. 17/05'de tepe kırması yaptımş, yaklaşık 20 gün sonra yani.tepe kırmasından sonra küçük yapraklar çıkmaya başladı. Sadece bir tanesini kırmadım o da meraktan..Sizce ne durumdalar kgursan.
Eklenti 147265

Benimkilerden daha sağlıklı görünüyorlar. Ben mecburiyetten geçen yıl diktiğim yere tekrar diktim ama olmuyor, gelişemediler. Aynı yere tekrar tekrar dikmeyin.

Lilium 29-05-2010 00:44

Benimkiler daha kendilerine gelemediler, ama gelecekler kafa kaldırmaya başladılar, kolay değil bir hafta kargoda kaldılar.
Daha çabuk toparlasınlar diye ben ekerken tepelerini kestim.

MİRBE 29-05-2010 20:39

Benimkilerden de 3 tanesini güvercinler tırtıklamışlar ne türse bilmiyorum artık tırtıklamış diğer 3 tanesini kedi pinçiklemiş kalan 4 taneden umutluyum inşallah:(

merakli 02-06-2010 11:24

Sayın kgursan'dan aldığım 20 fidemin 3 tanesini sanırım mantari bir rahatsızlık geçirdiler, kaybettim. Yaprakları lekelenerek sararıp kurumuşlardı.

Kalanların bir kısmının tepesini almıştım. Bu sabah kontrol ederken tepesini almadığım bir tanesi bir karış boyuna bakmadan tomurcuk vermiş, yaprağının arasına saklamış.

Bakalım ne renk açacak?

Hhatice 04-06-2010 18:47

Ben bu bitkiyi çözemedim arkadaşlar .Birini kaybettim bir kaçı sarardı ikisinde tomucuk var .hepsi aynı toprakta hepsi aynı şekilde sulanıyor aynı şekilde güneş alıyor .Neden her biri farklı ?

gülsümkaya 04-06-2010 19:17

benimkinler ne ölürüm ne kalırım diyor.şimdi saksıdalar pek memnun değiller hallerinden.köye götürüp bahçeye aktarmayı düşünüyorum.

kgursan 04-06-2010 20:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice (Mesaj 652064)
Ben bu bitkiyi çözemedim arkadaşlar .Birini kaybettim bir kaçı sarardı ikisinde tomucuk var .hepsi aynı toprakta hepsi aynı şekilde sulanıyor aynı şekilde güneş alıyor .Neden her biri farklı ?

Sn Hhatice., Sanıyorum toprağınızda sorun olabilir;

1. Toprak ph sı çok düşük (6,5 altında) ise kökleri gelişmez,
2. Toprak çok su tutuyorsa ve kökleri gelişmemişse sararır,
3. Toprakta bir hastalık etmeni olabilir.
4. Tuzlu toprak (aşırı gübre verilmiş) kök gelişimini engeller, bitki de gelişemez.

Ben senelerce yetiştirdiğim lisianthus dan geçen yıl battım!! Seranın birisine 3 defa Nisan-Mayıs ve Haziran da (her seferinde 6000 bitki) diktim olmadı, olmadı.

Kolay gelsin.

Hhatice 04-06-2010 21:15

ph 7 özellikle torbanın üzerini okuyarak aldım .aynı toprağı kullandım hepsinde ama çözemedim bu neden böyle bazıları çiçeğe durdu .hepsi aynı yerde duruyor aynı suyu veriyorum .

Nesrin Sarı 07-06-2010 07:28

Şuan benimde 21 adet fideden kalan 12 adet sağlıklı var :) Yinede mutluyum en azından Lisianthus yetiştirme şerefine nail olduk. Çok teşekkürler Sayın kgursan.

bloodflower 07-06-2010 07:36

Şans işte, benim de 21 fideden geriye 12'si kaldı. Biri de gidici gibi. Ben yeni diktiğim yerlerine alışsınlar derken suyu başta fazla kaçırmışım sanırım. Hemen azalttım. Şu anda biri hariç kalanlar sağlıklı. Sayın Nesrin Sarı'nın dediği gibi yetiştirebilirsek ne mutlu bize.

Saygılar.

nevsune 07-06-2010 08:47

1 Eklenti(ler)
Sevgili kgursan benim geçen yılki tembellerden biri meğer hazırlık içindeymiş, bu sabah farkettim:) Hem de ikisi yanyana.
Eklenti 150388

7-8 saat güneş alan pencere dışına koymuştum, iyi gelmiş. Kuşlar rahat bırakırsa bu yıl çiçek keyfi yaşarım artık.

Yeniler de gayet iyi durumdalar, fire vermedim bu sefer:)(Yol arkadaşlarından da iyi haberler azzz sonra!!!)

Güler 07-06-2010 09:01

Benimkiler için bahçemde özel bir yer hazırladım. 35-40 cm yüksekliğinde yarım daire şeklinde bir taş duvar ördürerek lisilerimi buraya ektim.
Gelişmeleri çok hızlı olmamakla beraber firesiz büyüyorlar.
Tepe kırmalarını da yaptım ama daha hiç gübre vermedim, vermem gerekiyor mu?

kgursan 07-06-2010 22:40

Fide kayıpları; Sevgili arkadaşlar, fide kayıpları tamamen toprak-su ilişkisine bağlı bir olay. Herkesin toprağı farklı. hazır topraklar genellikle Bolu (yeniçağa) torfu kaynaklı olabilir, Çok su tutar ve sanırım tuzludur, biraz da sık sulanınca kökler su içinde nefes alamaz ve ölür. Bu bakımdan bahçe toprakları daha sağlıklı olabiliyor. Ayrıca torf içinde besin de yoktur, hafif hafif (1 lt suya 1 çay kaşığı) gübre vermek gerekebilir.

Saksının tabanı suyu tutuyorsa (çanaklarında su kalırsa) yine kökler bozulabilir.

İyi haberlere ise sevindim. Nevsune hanımın geçen yıldan gelen bitkisi çok sağlıklı görünüyor. Hadi hayırlısı. Güler hanımın fideler neden keyifsiz? Yağmurlama su bozmuş olmasın? Hafif hafif gübrelemeye başlasanız iyi olur. Gelişmeleri hızlanır.

Kolay gelsin.

limon 08-06-2010 08:59

Sn.kgursan Güler Hanım keyifsiz değil firesiz yazmış. :)

Bu yıl benimkiler keyifsiz. :) Yarısından fazlası sararıp öldü. Kuruma da değil, bitki sararıp pörsüyor. Daha önce aynı yerde Ters Laleler vardı, belki topraktaki besin yetersiz geldi diyeceğim ama düzenli gübreleme de yapıyorum. Bozulan bitkiler topraktan suyu çekemiyor sanki. (Petunyalarda da aynı durum oluyor bazen) Söktüğümde köklerinin çok ta güzel gelişmiş olduklarını görüyorum. Ama aynı yerde dikili 20 kadar fide oldukça keyifli büyüyor. Bu seneki yerleri tam güneş alıyor, hava bazı günler, tam da gelişme zamanlarında çok fazla sıcak olunca belki sorun yaratmıştır. Bu "belki" lerin sonu gelmez değil mi? :)

Renkleri ayrı ayrı dikip şekil yapmıştım ama bozuldukça yerlerini değiştirip birbirlerine yaklaştırdım, renkler karıştı. Çiçeklerini merakla ve özlemle bekliyorum. :)

river-wish 08-06-2010 12:23

Benimde 24 adet fidemden 4 adet kaldı.Fideler ya sararıp öldü **** buruştu.fazlada sulamadım.Çok hassas bir çiçek.

FIRUZAN 08-06-2010 20:30

merhaba sayın kgursan'dan bu güzel çiçeklerden bende almıştım.Benimkilerin durumu gayet sağlıklı ancak güneşli yerlere diktiklerim daha iri geliştiler fotoğraflarını en kısa zaman da yükleyip yorumlarınızı almak istiyorum arkadaşlar:)

nkoksal 08-06-2010 21:41

20 adet fideden 1 tanesini kaybettim. Zannedersem ölümler daha çok sulama yüzünden meydana geliyor. Ölen fidemin tam yanında damlama borusunun ucu vardı, herhalde diğerlerinden daha fazla su aldı. Bu kadarcık bir dikkatsizlik bile ölümüne yol açabiliyor. Fidelerin arada biraz kurumasına da müsade etmek gerekiyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025