agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Lisianthus (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/4327.htm)

Passion 05-09-2009 11:32

2 Eklenti(ler)
Sn. Kgursan,

Bugün fotoğrafladım, ekliyorum yaprakların durumunu. Bu hastalık bitkinin kökünü de kurutur mu?

Eklenti 101235

Eklenti 101236

Passion 05-09-2009 11:55

Yaparakları ıslatmıyorum. Sulanırken akar suyla sulanıyor. Ama burada gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok fazla. O sebepten yapraklarda yoğunlaşma sebebiyle ıslaklık oluşuyordur büyük ihtimalle.

limon 05-09-2009 13:02

2-3 kökün dışında tüm Lisileri 15 cm kalacak kadar budadım. Her yaprağın dibinden yeni sürgünler veriyorlar. Havalar soğumadan bir daha açarlar mı bilmem ama sanıyorum ki açacaklar. Yerlerini değiştirmek istediğimden seneye kalma ihtimalleri yok benimkilerin. Seneye Kgürsan Bey'den yeni fidelerini alacağım inşallah.

Seneye, sadece Lisiler için bir çiçek tarhı hazırlayacağım. Fideler büyümeye başladıklarında tıpkı biber veya domateslerde olduğu gibi toprak ilavesi (kök boğazını doldurma) yapacağım. Bu sene bu ihtiyacı çok hissettim ancak yer ilave toprak için hiç müsait değildi. Bu yüzden 40-50 tane bambu kamışına bağlayarak durumu idare etmeye çalıştım. Şimdi hepsini budadığımdan, tüm destekleri söktüm. Bir de çapa yapıp kök boğazlarını doldurabilseydim çok daha coşacaklarından eminim.

Passion, ben gördüğüm tek yapraktakini hemen imha ettim, başka görmedim şimdilik. Yazdığın gibi bitkiye sulamada su değmese bile gece-gündüz ısı farkından dolayı her sabah tüm bitkiler çok ıslak oluyor. Dün tüm yaprakları bir anda külleme olan 4-5 kök Kabağı söktüm. Oya Ağaçlarında da ufak ufak başladı yine külleme.

Passion 05-09-2009 16:51

Ben de şimdiye kadar hep koparıyordum o yaprakları Limon. Ama artık sararan yaprakların sayısı artmaya başladı. Bazı tomurcukları da kaybetmeye başlayınca , hiç olmazsa kökleri seneye kalsın istiyorum.

kgursan 05-09-2009 19:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Passion (Mesaj 492261)
Sn. Kgursan,

Bugün fotoğrafladım, ekliyorum yaprakların durumunu. Bu hastalık bitkinin kökünü de kurutur mu?

Eklenti 101235

Eklenti 101236

Ben mildiyo ya benzettim. Bir fungusitle veya bionem ile ilaçlayın hastalık gelişmesini engellersiniz. Kök boğazında da oluşursa sanırım bitki ölüyor.

k0900 05-09-2009 20:02

1 Eklenti(ler)
Kamil bey, çiçeklerimiz günü geldikçe solup kuruyorlar.

Bu güzelin, kurumuş olanlara bie dokunmuyoruz :)

Ne yapmalıyız ? Dibindenmi kesmeliyiz ?

kgursan 05-09-2009 20:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 492462)
Kamil bey, çiçeklerimiz günü geldikçe solup kuruyorlar.

Bu güzelin, kurumuş olanlara bie dokunmuyoruz :)

Ne yapmalıyız ? Dibindenmi kesmeliyiz ?

Çiçeğin sapını dipten kırıp koparın. Altta kalan yaprakların koltuklarından yeni sürgünler patlatır ama çiçek açmaya vakit kalır mı kalmazmı bilmem. Ekim sonuna kadar hava iyi giderse yeni çiçekler verebilir.(İhtimal)

Adalet Yağcı 06-09-2009 20:51

Bu güzeller güzelinden hiç kimse tohum almayı düşünmüyor mu?
Ben üç tane tohum kapsülünü olgunlaşmaya bıraktım, Şubat gibi toprağa ekip deneyeceğim, geçen sene beş tohumdan ikisini çimlendirmeyi başarmıştım, denemeye değer.

kgursan 06-09-2009 21:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 492914)
Bu güzeller güzelinden hiç kimse tohum almayı düşünmüyor mu?
Ben üç tane tohum kapsülünü olgunlaşmaya bıraktım, Şubat gibi toprağa ekip deneyeceğim, geçen sene beş tohumdan ikisini çimlendirmeyi başarmıştım, denemeye değer.

Sevgili Adalet hanım., Şükür sesinizi duyduk pardon mesajınızı gördük. Tohum aldığınız çiçeklerin resimleri nerede?:mad: Hele birisi sarı açacaktı.:). Sanırım sizin ektiğiniz tohumlar kaplamaydı. Toz tohumla işiniz çok zor olacak. Bulabilirsem size buradan toplanmış tohum gönderebilirim. Sonra fideleri fifti- fifti kırışırız:D. Sizi duyduğuma sevindim. Saygılar.

Adalet Yağcı 07-09-2009 07:39

Sayın Kgursan, aslında hep buralardaydım ama yazmaya vakit bulamadım, Ankara ve Adana'dan misafirlerim vardı, dün herkesi evine yolcu ettim.
Lisiler konusunda ben büyük şanssızlık yaşadım biliyorsunuz, sulama işi üç dört gün gecikince en az elli lisim kurudu.
Kalanları biliyorsunuz, bir tanesi mor açtı, diğerleri beyazdı hep, bir tane daha mor görünen tomurcuklar vermiş, henüz açmadı, telaşımdan fotoğraf çekemedim.

Bir de size karşı çok mahcup hissettim kendimi, onca zahmet verdiniz ben başaramadım :(
Aman bana tohum filan göndermeyin, bir tanesinin bile ziyan olmasını istemem, elimdekilerle deneme yaparım.

Benim kaplamalı tohumlardan ektiğim lisiler sarı gibi görünüyorlardı ama iyice açınca beyaz oldular, belli belirsiz pembelikler vardı ama çiçekleri kocamandı, onların tohumunu almak için kuruyan çiçekleri kopartmadım.

Size gerçekten çok teşekkürler, hepimizi bu güzel çiçeklerle buluşturdunuz, kendim yetiştiremesem de arkadaşlarımın bahçelerindeki güzellikleri seyrediyorum, sağ olun var olun.

denizakvaryumu 07-09-2009 07:57

Kesme ve büyük çiçekli lisileri nette hep F1 olarak görüyorum.

Bu durumda eğer eldeki lisiler F1 se tohumlarından olacak çiçekler değişik olacaktır.

jineop 07-09-2009 08:03

Sevgili kgursan,
Benim bahçeye bir ugrayabilirseniz ,katdığınız güzellikleri daha yakından görebilirsiniz.Sevgiler

nuzel 07-09-2009 09:36

1 Eklenti(ler)
Bunlarda benim lisilerim.Teşekkürler Sayın Kgursan.

sevim4 07-09-2009 10:41

Bin kere maşalah sayın nuzel.

Passion 08-09-2009 19:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 492451)
Ben mildiyo ya benzettim. Bir fungusitle veya bionem ile ilaçlayın hastalık gelişmesini engellersiniz. Kök boğazında da oluşursa sanırım bitki ölüyor.

Teşekkürler Sn. Kgursan...

kgursan 11-09-2009 01:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jineop (Mesaj 493089)
Sevgili kgursan,
Benim bahçeye bir ugrayabilirseniz ,katdığınız güzellikleri daha yakından görebilirsiniz.Sevgiler

Sn jineop., teşekkür ederim ama İstanbul çoook uzak:D Ben korkarım büyük istanbuldan. Baksanıza sel falan oluyor oralarda:D. Şaka bir yana pek çok arkadaştan, yeğenlerimden vs. davet var ama nedense gelemiyorum. Bahçemi bırakamıyorum:D Saygılarımla.

Güngör Salman 11-09-2009 22:23

Merhaba lisi tohum kapsülünün fotoğrafı olan biri var mı acaba?

Vildan Sönmez 11-09-2009 23:17

1 Eklenti(ler)
Güngör Hanım biraz flu ve 30 Temmuz'daki hali. Şimdi biraz daha iri ve sert. Ama tohumdan yetiştirmek zor diye düşünüyorum.i

Satı Uğurtan 11-09-2009 23:25

Sayın vildan sönmez orda tam net değil tohumlar gelincik tohumu gibi kapsülmü? teşekkürler.

Güngör Salman 11-09-2009 23:32

Vildan hanım bende tohum kapsülleri var yaprak yapısı aynı onun için sormuştum ama kapsül farklı gibi yarın buraya yüklerim teşekkürler.

Adalet Yağcı 12-09-2009 08:14

Arkadaşlar, tohumdan lisianthus yetiştirmek son derece zahmetli bir iş, tohumlar o kadar minik ki, elinize bile alamıyorsunuz.
Çimlenmede sorunlar yaşayabilirsiniz, kısacası bıktırır sizi.
En iyisi, sayın kgursan bizim için fideler yapsın yine, ilk baharda ücret mukabili alır dikeriz.

Lisianthus dikilecek kısma, önceden bir hazırlık yapılsa iyi olur, fideleri tek tek desteklemektense, üzerine 30cm. yüksekliğinde bahçe teli kapatmak, fideler uzadıkça bu tel destek olur, açtığı zaman da hepsi aynı hizada çok güzel olur.

Benim böyle bir çalışmam olmadığı için fotoğraflayamadım, bu sistemi kullanan arkadaşlar fotoğraflayabilirlerse, daha iyi anlaşılır.

nevsune 12-09-2009 09:19

1 Eklenti(ler)
Çok şükür sonunda çiçeğini gördüm:) Bu yarı tomurcuk haline bile bayıldım.

kgursan 12-09-2009 19:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 495944)
Çok şükür sonunda çiçeğini gördüm:) Bu yarı tomurcuk haline bile bayıldım.

Sn nevsune., Lisianthusun dikildiği yer Güneşi az mı görüyor? Çok geç açtı. Yine de güzel. kolay gelsin.

nazlı06 12-09-2009 20:22

Benim Lisilerimin yarısı geldiğinde tutmamıştı, kalanları da canavar ruhlu civcivlerim yok etti .

nevsune 16-09-2009 17:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kgursan (Mesaj 496234)
Sn nevsune., Lisianthusun dikildiği yer Güneşi az mı görüyor? Çok geç açtı. Yine de güzel. kolay gelsin.

Sn kgursan, balkonlarım gömme ve güneşi fazla göremiyor. Bu yüzden güneşe en gereksinim duyanlar en önde, sırayla diğerleri de yer değiştiriyor. Şimdi lisianthuslar ön safa geçtiler, coşmaya da başladılar. Bir iki güne kadar da biri daha açacak. Şimdi iki sürpriz beklemedeyim bakalım ne renk açacaklar.

Geç olsun, beklemek bu güzellikleri görmeye değmez mi sizce de;) Size tekrar, tekrar teşekkür ediyorum.

http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=30437&c=524
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=30438&c=459

kgursan 16-09-2009 19:26

Çok sevindim.Tahminim Beyaz gelecek. Kolay gelsin.

Sevilay 16-09-2009 20:18

Sayın kgursan,

Benim son yolladığınız lisilerim bir yandan açmaya devam ederken, diğer yandan yaprak diplerinden yeni çiçek sapları büyütmeye devam ediyor.

Ayrıca, fark ettim ki, bitkinin topraktan çıktığı yerlerde de yeni oluşumlar var.

Bu durumda çiçeklenme bittikten sonra, en altta çift yaprak bırakıp kesme işini yapmalı mıyım, yoksa bırakayım yeni çıkanlarla beraber canı istediği gibi büyüsün mü?

FIRUZAN 17-09-2009 00:19

ben bu çiçeği nasıl unuttum

1 Eklenti(ler)
:( merhaba
Formda bu çiçeği çok beğenmiştim sonra tohum işi zor olunca peşini bıraktım.Eski mesajlara baktım da Eylems peşini bırakmamış.Tabii işte çalışırken takip zor oluyor :p .Kamil Bey sağolsun hatırlattı frezya soğanlarımın yanında buketimi aldım ;) Hemen buzlu suya vazoma yerleştirdim. Ne kadar güzel olmuş herkesin çiçekleri tebrik ediyorum.Form kuralını bir kerelik bozup ÇOOOOOOOKKKK kıskandığımı belirtmek zorunda kalıyorum :o ve fide satış zamanının takibindeyim.

jineop 17-09-2009 14:35

4 Eklenti(ler)
Lisianthuslarım2,
Sayın Kgursan için, tekrar teşekkür ederim

kgursan 17-09-2009 18:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sevilay (Mesaj 498040)
Sayın kgursan,

Benim son yolladığınız lisilerim bir yandan açmaya devam ederken, diğer yandan yaprak diplerinden yeni çiçek sapları büyütmeye devam ediyor.

Ayrıca, fark ettim ki, bitkinin topraktan çıktığı yerlerde de yeni oluşumlar var.

Bu durumda çiçeklenme bittikten sonra, en altta çift yaprak bırakıp kesme işini yapmalı mıyım, yoksa bırakayım yeni çıkanlarla beraber canı istediği gibi büyüsün mü?

Eski dalı dipten koparın , yeniler rahat gelişsin.

Vildan Sönmez 17-09-2009 21:00

Jineop, Limon ve diğer arkadaşların lisilerini gördükçe, gelecek yılı düşünüp şimdiden heyecanlanıp mutlu oluyoruz.Kamil Bey lisilerim yaşıyor, bazılarını diplerinden budadım.
Mart siparişlerine beni de unutmayın.

A-EMEL 28-09-2009 09:00

Merhaba,uzun zamandır lisianthusları uzaktan izliyordum:)harika bir çiçek bende yetiştirmek istiyorum.Tohum aradım ama bulamadım,zaten çok zor yetiştigini okuyuncada vazgeçtim:(Bende bahçeli bir eve yeni taşındım ve heryeri lisilerle doldurmak istiyorum.Mart ayını iple çekiyorum:)

nevsune 28-09-2009 16:14

Beyazım da açtı. Çiçeği oldukça dayanıklıymış. Mor olan yaklaşık 12-13 gündür açık bir halde ve hala diriliğini koruyor.

Havalar böyle gitmeyi sürdürürse sırada son bir fidem daha var.

Adalet Yağcı 28-09-2009 16:38

Sayın Kgursan, seneye Nisan-Mayıs gibi fide dağıtımında ben unutursam siz ayırın lütfen, ne olur ne olmaz, şimdiden önlemimi alayım ben.
Her bir renkten en az yirmişer adet istiyorum, elimde kendi tohumlarım da var ama biliyorsunuz netameli bir iş, ya olur ya olmaz.

kgursan 28-09-2009 22:49

Merak etmeyin Adalet hanım ve sn.A-emel., Lisianthus zamanı gelince Davul çalar sizleri uyandırırım. Sn. Jineop un lisileri çok güzel olmuş. yerini sevmiş. Yeni toprak ve bol ışık, Ve sulama. Tebrikler Jineop.

kgursan 28-09-2009 22:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 502838)
Beyazım da açtı. Çiçeği oldukça dayanıklıymış. Mor olan yaklaşık 12-13 gündür açık bir halde ve hala diriliğini koruyor.

Havalar böyle gitmeyi sürdürürse sırada son bir fidem daha var.

Nevsune hanım., Sizin lisianthuslar neden gecikti anlayamadım. Sn Jineop a sizlerden çok sonra göndermiştim, onlar daha erken açtı??? Saksınızdaki toprak torf muydu? ve toprak miktarı az mıydı? Yoksa serin ve gölgede mi kaldılar?

Sevilay 28-09-2009 23:42

Sayın kgursan, temmuz ortası gibi bana yolladığınız, eylül başı gibi açan lisilerim hala çiçekteler ve solmadılar da.

Bu gün fark ettim ki, içlerinde tohumlar da oluşmuş.

Diplerinden de kardeşlenmeye devam ediyorlar.

Ben ne yapmalıyım? Solmadıkları için kesmiyorum da dallarını.

O tohumlar daha sonra kendiliğinden saksısına mı dökülsün?

Ve bahara davul sesini sabırsızlıkla bekleyeceğim. Beni bu kadar mutlu eden lisilerden mutlaka yine almalıyım.:)

kgursan 29-09-2009 23:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemal.S (Mesaj 503124)
Kamil bey söz konusu çiçekler bana ğösterdiğiniz soğanlarınmı merak ettim. Eğer öyle değilse uğradığımda almak isterim doğrusu. Gelecek lale soğanlarına oyalarınıza ve limon selvilerinize talibim.

Selamlar.

Hayır soğanların çiçekleri değil. Fideden yetiştirilen bir bitki lisianthus. Görüşmek üzere.

kgursan 30-09-2009 18:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sevilay (Mesaj 503104)
Sayın kgursan, temmuz ortası gibi bana yolladığınız, eylül başı gibi açan lisilerim hala çiçekteler ve solmadılar da.

Bu gün fark ettim ki, içlerinde tohumlar da oluşmuş.

Diplerinden de kardeşlenmeye devam ediyorlar.

Ben ne yapmalıyım? Solmadıkları için kesmiyorum da dallarını.

Yapacak birşey yok sn sevilay.Bu zamandan sonra ikinci el çiçekler gelmez. geçmiş çiçekleri dipten koparın, bahara sağ kalırsa bitkiler, Marttan sonra hareketlenir ve Haziranda yeni çiçekler verir. Kolay gelsin.
O tohumlar daha sonra kendiliğinden saksısına mı dökülsün?

Ve bahara davul sesini sabırsızlıkla bekleyeceğim. Beni bu kadar mutlu eden lisilerden mutlaka yine almalıyım.:)

Tohumlara bel bağlamayın. Hayır gelmez.

Ferda Ülkümen 30-09-2009 19:10

Sayın kgursan

Sera bitkisi olarak bildiğim lisiantus'ları yetiştiremiyebileceğimi düşünerek az sayıda almıştım.

Beni ve gören herkesi çok şaşırttılar, bu yaz bahçemi şenlendirdiler.

Gelecek yaz için onlara geniş bir yer ayıracağım, sipariş sayım da ona göre olacak.

Bu zevki bize yaşattığınız için teşekkürler.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025