agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Petunya (Petunia) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/3442.htm)

LuNa 06-06-2008 13:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tufan (Mesaj 245021)
Sn.LuNa;
çok teşekkür ederim, biraz hastalıkla boğuştuk ama evet gene de güzel oldular fakat henüz tam olarak istediğim hale gelmediler. Ben daha çok sarksınlar istiyorum enaz bir metre olsalar süper olacak. İnşallah çok şey istemiyorumdur. Nazarınızın değmeyeceğine eminim.
Benim balkonum bir tarafı doğudan sabah güneşi, her iki tarafı da akşama doğru tam güneş alıyor. Güneşi çok seviyorlar, suyunu da her sabah biraz, akşamları da yeteri kadar veriyorum. İki haftada bir de sıvı besin. E beyaz sinek ilaçlarını da unutmamak gerekir, 3-4 gün de bir, bu aralar.
Evimiz Mudanyada değil, Bursanın dışında sayılırdı ama gittikçe Bursa yaklaşıyor. Carrefourun arkasında, Orhaneli yoluna doğru. Biliyorsanız tabii Bursayı...

Evet biliyorum orayi. Carrefour ilk acildiginda 1 yil orda calismistim. Artik oralari Bursa`nin disi sayilmiyor, okadar ilerlediler ki simdi heryer merkez :)

özlem11 06-06-2008 14:34

Sayın tufan tebrik ederim. Ellerinize sağlık çok güzeller...

özlem11 07-06-2008 10:07

Petunyalarım...
Sizinkiler kadar güzel değiller ama...

f-sunflower 07-06-2008 12:19

Bence çok güzeller Olay9 yanlız ,dibindeki ipek çiçekleri mi?

tufan 07-06-2008 12:40

3 Eklenti(ler)
Sn.olay9;
Sn.f-sunflower' a katılıyorum. Daha güzel olacaklar. Fakat sanki, sizinkiler bana katmerli petunyanın yalın katlı olanları gibi geldi. Büyüyebilmeri için bir destek sağlarsanız daha çabuk boylanırlar. Bende ki katmerlilerden birkaç örnek fotoğraf ekleyeyim, karşılaştırabilmeniz için. Bütün fotoğraftakiler aynı saksı ve çiçek, belirteyim.

özlem11 07-06-2008 15:41

Evet benimkiler yalın kat. Sadece beyaz olanı katlı. Oda tomurcukda...
Arkadaşım dibindekiler ipek çiçeği. Tutmaz diye ekmiştim. Onlarda tuttu belki zamanla başka saksıya alırım. Zararı olmazsa durur 2 cins çiçek arajman olur.

f-sunflower 07-06-2008 16:56

Bende de var ipek çiçeği.En kolay yetişen ve tutan bir çiçek .Güle güle büyüsünler.

Arzu Kırlangıç 07-06-2008 18:30

Sayın tufan , bende bazı tohomları gözlemliyorum . Birçoğunuda tohum oluşmadan koparıyorum gelişsin diye.
Sevgili olay , Aynı cins petunyadan bendede var . Bunlar sanki diğer çeşitlerinden daha dayanıklı .

özlem11 08-06-2008 09:22

Banada öyle geldi.

zenfree 08-06-2008 14:41

Tufan Bey petunyaların gerçekten harika görünüyor. Tebrikler. Ancak katmeriler biraz susuz kalmış gibi geldi bana.

zenfree 08-06-2008 15:20

3 Eklenti(ler)
Benim petunyalarım da çok keyifliler. Sıcaklar arttıkça bozluacaklar diye düşünüyorum.:( Bozulanları devamlı budamayı planlıyorum.
Eklenti 40011
Buları fide olarak almıştım. Durmaksızın açıyorlar.

Eklenti 40012
Bunları tohumdan yetişti. Tohum ambalajının üstündeki fotograftan çok farklı oldular. Çok neşeliler.

Eklenti 40013
Bu petunyanın tohumunu netten sipariş etmiştim. Rengi sarı diye ilginç gelmişti. Ama çok sarı değilmiş.:o

Buket Aknar 08-06-2008 15:24

Sevgili Zenfree; hepsi çok güzel. Ellerine sağlık. Bunları görünce benimkileri iyice bir karıştırdım. Benimkiler kısır mı ne!!! Hiç tohum yok. Öyle bir oluşum da yok.

zenfree 08-06-2008 15:35

Buketciğim bu mesajda tohum keseleri çok net görünüyor. Seninkilerde bu keseler oluşmuyorsa belki de haklı olabilirsin.

tufan 08-06-2008 20:45

Sn.zenfree;
teşekkür ederim, sizin petunyalarınız da maaşallah çok güzeller. Hele ki, sarı petunya, mükemmel. En favori rengim olmasına rağmen hiç görmemiştim, ilk defa bu renk bir petunya gördüm. Hatta bugün, sera' da aklımdan geçti, petunya' nın niçin sarısı yoktur diye, öyle bir kafaya takmışım, gittim sarı yıldız çiçeği aldım. O da çok güzel, bundan biraz koyu ama gene de açık bir sarı. Morların yanına yakışıyor.:D
Not aldım, sarı petunya peşine düşülecek...

zenfree 08-06-2008 20:51

Ben de sarıyı merak etmiştim. Bu siteden sipariş ettim. Ancak fotograftaki kadar sarı değiller.:) Ama şunu belirtmeliyim bitki çok sağlıklı.

tufan 08-06-2008 21:08

Sn.zenfree;
teşekkürler. Biraz inceleyebildim; ama orada da, anlayabildiğim kadarı ile krem-sarı gibi birşeyler diyor. Gene de güzel. O sitede yoksa tam sarı bulmak imkansız gibi geliyor. Araştıracağız...

zenfree 08-06-2008 21:14

Petunya limoncello da sarı.:)

tufan 08-06-2008 21:18

Peki. :)

eylems 08-06-2008 21:52

Yapay tozlaşma

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar (Mesaj 245836)
Sevgili Zenfree; hepsi çok güzel. Ellerine sağlık. Bunları görünce benimkileri iyice bir karıştırdım. Benimkiler kısır mı ne!!! Hiç tohum yok. Öyle bir oluşum da yok.

Sevgili Buket Aknar,
Benim petunyalarımda tohum kesesi oluşturmuyordu.Bunun sebebi herhangi bir rüzgar, sinek vb. tozlaşmayı sağlayan etmenlerin olmamasındandı.Bende bir suluboya fırçası ile petunyanın içinde oluşan tozları çiçeğin ortasında bulunan dişicik organının tepesine fırça ile sürdüm.Çiçek solunca tohum keseciği oluşmaya başladı.Bu yöntemi katsız petunyada denedim tohumda aldım ama çimlenirlermi bekleyip göreceğim.Katlı petunyalarada denedim şuan için belirti yok.

Buket Aknar 08-06-2008 22:56

Sevgili eylems; doğrusu sabrına hayran kadım. Yarın bir daha inceleyeceğim ama senin uyguladığını yaparmıyım bilmiyorum.

Arzu Kırlangıç 09-06-2008 14:30

Sn. Zenfree petunyalarınız birbirinden güzel . Mor ve pembe tonda olanlar çok hoş . Benimde favori rengim mor .;)

zenfree 09-06-2008 19:39

Teşekkürler Arzu Hanım, o saksı tamamen tohumdan yetişti.:)

Oyaman 09-06-2008 23:28

Sevgili Cemo , Petunya konusunda bende aynı şikayetler içindeydim ve bir daha almayacağım , ben bu çiçeğin dilinden anlamıyorum diyordum . Geçen gün pazarda katmerli morunu görünce dayanamadım yine aldım .
Bu sene suyuna bilhassa dikkat ediyorum , fazla su vermemeye çalışıyorum .Parmağımla toprağı kurcalıyorum ve kuru olduğunu anlarsam su veriyorum .
Şimdilik iyi gidiyor . Bakalım barışabilecekmiyim bu sene Petunya ile , selamlar .

tufan 10-06-2008 00:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylems (Mesaj 245984)
Bende bir suluboya fırçası ile petunyanın içinde oluşan tozları çiçeğin ortasında bulunan dişicik organının tepesine fırça ile sürdüm.Çiçek solunca tohum keseciği oluşmaya başladı.Bu yöntemi katsız petunyada denedim tohumda aldım ama çimlenirlermi bekleyip göreceğim.Katlı petunyalarada denedim şuan için belirti yok.

Sn.eylems;
acaba bir çiçeğin tozlarını alıp, başka renkteki çiçeğin dişicik organının tepesine sürsek, tohum keseciği de oluşursa, renk melezlemesi yapabilir miyiz? Ya da nasıl yaparız? Daha koyu, daha açık, iki rengin birleşimi felan gibi birşeyler olabilir mi? Teşekkürler...

tufan 10-06-2008 00:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ErtanGM (Mesaj 245600)
Sayın tufan , bende bazı tohomları gözlemliyorum . Birçoğunuda tohum oluşmadan koparıyorum gelişsin diye.

Sn.ErtanGM;
tam olarak anlayamadım; tohumları, bitki gelişsin diye mi koparıyorsunuz , yoksa tohumlar gelişsin diye mi? Biraz açabilir misiniz?
Tohumları koparınca , tohum gelişmez gibi geliyo bana. Ben, tohumlar gelişsin, olgunlaşsın, tohum alabileyim diye, gözlemliyorum...

tufan 10-06-2008 00:35

4 Eklenti(ler)
Sn.cemo ve Sn.oyaman;
bence çok çabuk pes ediyorsunuz. Varlıklarını bile göremediğiniz canlılara teslim olmayın, ben bir hafta on gündür beyaz sinek canavarıyla savaşıyorum, ben de petunyalar da bitap düştük fakat kısmen başarılı oldukta, sayılır !. Ekte ki resimlere bir göz atıp, kararınızı birdaha gözden geçirmenizi rica ederim:D...

eylems 10-06-2008 02:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tufan (Mesaj 246549)
Sn.eylems;
acaba bir çiçeğin tozlarını alıp, başka renkteki çiçeğin dişicik organının tepesine sürsek, tohum keseciği de oluşursa, renk melezlemesi yapabilir miyiz? Ya da nasıl yaparız? Daha koyu, daha açık, iki rengin birleşimi felan gibi birşeyler olabilir mi? Teşekkürler...

Sevgili Tufan, biyolog değilim bunu söylemeliyim.;) Fen bilimleri okumuşluğum var.Bu yöntemi bugüne kadar gözlemlenmiş **** hatırımda kalanlarla yaptım.Hatta sizin düşünceniz gibi farklı iki renk petunyayı(beyaz ve mor) tozladım.Tohum bağladı ama bu tohumlar çimlenip çiçek açtıklarında ortaya çıkacak.
Yazınızda ''acaba bir çiçeğin tozlarını alıp, başka renkteki çiçeğin dişicik organının tepesine sürsek'' demişsiniz burası pek açık değil.
Anladığım kadarıyla cevaplamaya çalışayım.Çiçeklenmiş ve tozlamayı düşündüğünüz bitkiler aynı türse (ikiside petunya ise) olabilir.Bu etkileşim bazen ebruleşme bazende şerit halinde renklenme olarak gözlemlenebiliyor.Nasıl yapılıyor? Şu şekilde yaptım:Beyaz petunya çiçeğinin iç haznesindeki tozlardan fırçaya yapışmasını sağladım ve bu tozları mor petunya çiçeğinin dişicik organının tepeciğine sürmeye çalıştım.Çiçek solunca tohum keseciği oluştu.
Farlı türlere ait çiçeklerse (petunya ve hercai menekşe) bu konuda bilgim yok.Olmaz gibi düşünüyorum.

tufan 10-06-2008 08:42

Sn.eylems;
evet aynı tür den bahsetmek istemiştim, yani mor ve şarabi petunya mesela. Sabah erkenden yaptım zaten, aynen sizin söylediğiniz gibi. Tohumladıklarımı da işaretledim, onları ayrı toplayacağım. Bakalım nasıl olacak, hatta denemişken saksıların bir bölümünü sırf bu işe ayırayım diyorum, bütün renkleri birbirine karıştırayım. Sonuçta ne renkler çıkar , kimbilir?
Tekrar teşekkürler...

Arzu Kırlangıç 10-06-2008 09:26

Sn tufan ; Tohumları bitki gelişimi için koparıyorum . Daha fazla çiçeklensin ve uzun ömürlü olsun diye solan çiçekleri koparıyorum . Tabi tohumda ayırıyorum ama hepsinin tohuma dönüşmesini beklemiyorum . Deneyinizde başarılar .

tufan 10-06-2008 10:24

Sn.ErtanGM;
şimdi anladım, ben de zayıf gördüklerimi kopartıyorum. Solmuş çiçekleri ben de topluyorum, eğer tohumları güzel gözükmüyorsa makasla sap' tan kesiyorum.
Teşekkürler...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025