agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Latin Çiçeği - Nasturtium (Tropaeolum majus) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/3347.htm)

uzman16 13-09-2009 10:19

1 Eklenti(ler)
Tüm yaz gözünün içine bakıp çiçek vermesini beklediğim latin çiçeklerim sonunda tomurcuklandı. Yaz bitti benimki hala açmaya uğraşıyor. :rolleyes:

Adalı 12-10-2009 11:17

İki sezondur latin yetiştiriyorum. Hem kendi gözlemlerim, hem de yukarıda yazılanlardan çıkardığım sonuç Latinler'in çok sıcağa gelemediği, ancak ölmeyip serinleyen hava ile hızla kendilerini topladıkları. Erken bahar aylarında ektiğim Latin'ler Haziran ortasına kadar hızlı bir şekilde büyüyor, sıcaklarla birlikte duruyor, hatta çoğu yaprağı soluyor. Ama Eylül ortasından itibaren tekrar azıyorlar. 3-4 haftada 2 metreye kadar uzayan yeni dallar var! Bir kısmı haziranda bıraktıkları noktadan devam etti. Bir kısmında ise dallar tamamen kuruduğu için kökten tazeledi.

Sarmaşık modelleri bir yere tutunabildiği zaman daha hızlı büyüyorlar.

Bu haliyle yazlık yerde çit kaplamak için uygun değiller. Ama yaz dışında çok güzeller. Önümüzdeki sezon için yaz boyunca çiçekli bir sarmaşıkla karıştırmayı düşünüyorum. Aynı çit üzerinde farklı sezonlarda aktif iki sarmaşığın mücadelesini izleyeceğiz.

uzman16 12-10-2009 15:09

2 Eklenti(ler)
Tohumdan yetiştirdiğim Latin çiçeğim coştukça coştu. Yazın hiç büyümeyen o yapraklar kocaman oldular. Üzerinde 7-8 tane tomurcuk var. İlk çiçeğini açtı. Narçiçeği renginde harika bir görüntüsü var. Çok mutluyum. :p
Dün çektiğim fotoğraflar:

Eklenti 107653

Duvara monte sepetten sarkıyor ve sepeti doldurduğu için de çok hoş görünüyor.

Eklenti 107654

Gülüm 05-11-2009 12:29

Gözlemlediğim kadar latin çiçekleri ilk zamanlarda açan çiçekleri yoz oluyor. Güçlendikçe tohum vermeye başlıyor. Aynı kabak gibi.

yaylaboztaş 19-11-2009 01:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suzan7 (Mesaj 444941)
Çok teşekür ederim jineop,
Ses,m, bir duyan oldu sonunda.
Ama ben şuna kanaat getirdim, vilmorin marka tohumlarda bir sakatlık var,
aldığım vilmorin marka çan sarmaşıgı tohumunu çimlenmedi, sarkan begonya çimlenmedi,
latin den bir tasne çimlendi o da çiçek vermedi,
bence bu markada bir oyun var.

Sevgili latin severler

Ben çiçek tohumunu yaşlı bir teyzenin balkonundaki çiçeklerden isteyip aldım.
büyük bir sevgiyle paylaştı benimle, sağolsun, gerçekten çok coşkulu bir
çiçek, sıcakla arası yok ama ilkbaharda bir deli kız.
Bütün yazılanları tek tek inceleyemedim, tekrara düşersem bağışlayın, yaprak-
larından salata yapılıyor.küçük bir parça yaprağının tadına baktım, çiçek halini
tercih ederim.

Sevgi Durul 22-02-2010 23:13

23 şubatta ektiğim latinlerimden iki tanesi çimlendi. Bakalım ne renk açacak. Şimdilik ev içerisindeler, ne zaman dışarı almalıyım?

Hhatice 22-02-2010 23:39

daha dışarı alma alsanda güneş varken al ama gece içeri al

deniz90 04-03-2010 22:50

Bende ilk defa bu sene deneyeceğim latin çiçeğini. Bauhaustan Vilmorin marka aldım. Umarım içinde latin tohumları vardır çünkü geçen sene petunya diye aldığım tohumlar başka bir çiçek çıktı.

Çimlendirmeyi nasıl yapmam gerektiği konusunda bilgi verirseniz sevinirim. Birde şaşırtma yapmalı mıyım? Şimdiden teşekkürler...

Sevgi Durul 29-03-2010 09:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 583735)
23 şubatta ektiğim latinlerimden iki tanesi çimlendi. Bakalım ne renk açacak. Şimdilik ev içerisindeler, ne zaman dışarı almalıyım?

Latin çiçeklerim maalesef yaşamadılar. Acele edip erken ekmemin cezasını çekiyorum. Çok istiyordum latin çiçeğim olmasını, inşallah marketlere gelir de alırım.

uzman16 29-03-2010 16:53

Latin çiçeği hakkında.

1 Eklenti(ler)
Neden bilmiyorum ama paketlerde latinleri ekerken üç taneyi birarada ekmemiz belirtiliyor. Tohumların eski olma ihtimali de olabilir ama çimlenme oranlarının düşük olduğunu geçen seneki gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim. Çok sulamamak gerekli zira çok sulayınca tohumlar çürüyor. Bu sene de tohumlarını ektim, çok azı çimlemdi. Boyları şu an bir karış.
Bir de geçenlerde sevgili Buket Aknar bahçesinden toplayıp köklü verdi, onlar da iyi durumdalar. Çok güneş sevmiyor. Sabah ya da öğleden sonra alacağı güneş yeterli. Geçen sene denemedim ama bu sene salatasını yapacağım.
Bu linkte güzel bir salata görüntüsü var. Sirke yapımı da bu başlıkta anlatılmıştı galiba.
Bu çiçeği çok seviyorum.

Eklenti 132732

acemifüsun 29-03-2010 19:48

Latin tohumlarını ben de çimlendiremedim:(

nevsune 09-04-2010 18:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 606136)
Latin tohumlarını ben de çimlendiremedim:(

Latin tohumları kolay çimlenirler. Ben 2 yıldır ektiğim tohumlardan gayet iyi sonuç alıyorum. Geçen yıl evin içinde 1 haftada çimlenmişlerdi. Bu yıl balkonda denedim. Hem geç ektim hem de Ankara'da hava birkaç gündür kış soğuklarında, bu yüzden biraz daha geç çıkıyorlar. Havayı yumuşak gördüler mi görünmeye başlıyorlar.

Siz çok sulayıp çürütüyor musunuz acaba?

Sevgi Durul 09-04-2010 18:28

Sayın nevsune, sanırım benimkiler çok sulamaktan çürüdü.

Adalet Yağcı 09-04-2010 19:10

2 Eklenti(ler)
Benim lobelya saksılarının toprağına diktğim latinler çimlendi, ancak yaprak rengi alacalı, bu normal midir?

Çimlenme dış ortamda 8 günde gerçekleşti, çok da çabuk büyüyorlar.
Lobelyalarla aynı yerde kalmasını istiyorum, mor ve turuncu harika olacak.

uzman16 09-04-2010 22:05

Eğer alaca yapraklı latin diktiyseniz normaldir.
Bakın bunların alacalı yaprakları var.

Adalet Yağcı 09-04-2010 22:36

Sevgili Uzman16, çok teşekkürler.
Bunca yıldır ilk defa latin çiçeği yetiştiriyorum, demek alacalı yapraklısı da varmış.
İlk çıkan yapraklar normaldi, sonradan çıkanlar böyle alacalı oldular.

uzman16 09-04-2010 22:42

Adalet Hanım alacalı yapraklılar benim bildiğim bodur türler. Bodurlarda düz yeşil yapraklılar da oluyor. Sarmaşık olanlar daha çok düz yeşil yapraklılar. Onların alacalı yapraklısını görmedim. Ancak aşırı güneş istemiyor. Yarı gölgede çok iyi gelişiyor. Tabii bunlar benim acemice geçen seneki gözlemlerim.
Ben bu çiçeği çok seviyorum. Kırmızı bodurundan da aldım, turuncu sarı sarmaşık olanından da. Güle güle büyütün.

Adalet Yağcı 09-04-2010 23:07

Demek ki, lobelya ile çok iyi anlaşacak, lobelya da yarı gölgeden hoşlanıyor.
Bir aya kalmaz saksıda renk cümbüşü başlar.

acemifüsun 09-04-2010 23:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 614106)
Latin tohumları kolay çimlenirler. Ben 2 yıldır ektiğim tohumlardan gayet iyi sonuç alıyorum. Geçen yıl evin içinde 1 haftada çimlenmişlerdi. Bu yıl balkonda denedim. Hem geç ektim hem de Ankara'da hava birkaç gündür kış soğuklarında, bu yüzden biraz daha geç çıkıyorlar. Havayı yumuşak gördüler mi görünmeye başlıyorlar.

Siz çok sulayıp çürütüyor musunuz acaba?

Sevgili nevsune hanım fazla sulamaktan çürütmüş olabilirim, ümidimi tümüyle kesmişken; gazabımdan kurtulan bir tohumcuk çok geç de olsa çimlendi,bir haftada dört yapraklı oldu:)

acemifüsun 29-04-2010 00:07

1 Eklenti(ler)
Bunlar da latin güzelleri:)

Adalet Yağcı 29-04-2010 16:45

1 Eklenti(ler)
Benim de latin güzelim var artık, lobelya ile iyi anlaştılar :)

malbman 29-04-2010 17:04

Arkadaşlar, Latin'in yaprağı değil çiçekleri yenir. Salataya konanlar da onlardır. Yapraklarının hiç tadı tuzu olmaz.

Kipa'larda her yıl "Yenen Çiçek" adıyla bir pakette 35-40 adet çiçek 5-6 TL arası satışa çıkar. Dediğim gibi, yapraklarını yemeyin.

Fatoş 11-05-2010 14:13

2 Eklenti(ler)
Latin çiçekleri kokuyor mu? Benim latinlerin nergis ve gül karışımı çok hoş bir kokusu var, kokunun dışarıdan geldiğini düşünerek içeri aldım, aynı koku içerisini sardı...
Eklenti 143276
Eklenti 143277

uzman16 11-05-2010 14:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatoş (Mesaj 636298)
Latin çiçekleri kokuyor mu? Benim latinlerin nergis ve gül karışımı çok hoş bir kokusu var, kokunun dışarıdan geldiğini düşünerek içeri aldım, aynı koku içerisini sardı...
Eklenti 143276
Eklenti 143277

Evet, hafif ve hoş bir kokusu var.

bloodflower 25-05-2010 02:47

3 Eklenti(ler)
7 gün önce 1 cm. derinliğe ektiğim latin çiçekleri şimdilik 7/10 çimlendi. Resmin ortasında bulunan latin çiçeğimin tohumu da gözüküyor. Yakından çekmeye çalıştım; 2. ve 3. resimlerde.

acemifüsun 25-05-2010 15:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatoş (Mesaj 636298)
Eklenti 143276
Eklenti 143277

Sevgili Fatoş hanım latinleriniz çoşmuş, ellerinize sağlık:) Benimki bir iki açtıktan sonra son günlerde hiç açmaz oldu. Siz latinlere özel bir bakım uyguluyor musunuz?

Fatoş 25-05-2010 18:11

Teşekkür ederim Füsun hanım, latinlerimin üstü hala çiçek dolu yanlız bazı yaprakların da sararmalar oldu ben yokken birkaç gün sulamamış çocuklar herhalde ondan oldu. Özel birşey yapmadım,suyu çok sevdiğini anladım, fazla güneşi de sevmiyor,toprağı ise torf, biraz büyük baş hayvan gübresi ve bahçe toprağı karışık. Arada da aklıma gelirse çay suyu veriyorum.

bloodflower 29-05-2010 02:02

3 Eklenti(ler)
Selamlar,

25-05-2010 tarihinde resimlerini koyduğum latin çiçeklerimin büyüme hızına bakarsak diğer bitkilere göre orman oldular. :D Ancak hala 10'da 7 başarı.

Saygılar.

bloodflower 04-06-2010 15:17

1 Eklenti(ler)
Yeni yerlerine geçen Latin çiçeklerimin son hali:

Hhatice 04-06-2010 15:19

Benim de bir tane çimlenmiş .Buna da şükür :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025