agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Keditırnağı, ipek çiçeği, şellaki (Portulaca Grandiflora) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/2881.htm)

lenavita 31-03-2014 07:55

ipek çiçeği ben de toprağımın çok ağır oluşun dan yetiştiremedim çünkü ipek çiçeği tohumu ekince toprak çok su tutuyor ise çürüyor öyle bir toprak olmalı ki bildiğimiz çakıllı dağların ovaların toprağını seviyor

hira 06-04-2014 20:24

Şaşırtma yapmaya gerek kalmadan, yetiştirmek istediğiniz saksıya serperbilirsiniz ipek çiçeği tohumlarını. Geçen yaz aynen öyle yapmıştım. Sorunsuz çimlenip, o güzel çiçeklerini göstermişlerdi...

bilginize..

hilalll 04-05-2014 00:31

Netten tohum alıp ektim malesef çimlenmedi.Çok istiyordum olmadı.

hira 04-05-2014 09:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hilalll (Mesaj 1279312)
Netten tohum alıp ektim malesef çimlenmedi.Çok istiyordum olmadı.

Denine ekmiş olabilirsin Hilal, toprağın üzerine öylece serpip, biraz karıştırsaydın toprağı sadece.

hilalll 04-05-2014 20:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hira (Mesaj 1279345)
Denine ekmiş olabilirsin Hilal, toprağın üzerine öylece serpip, biraz karıştırsaydın toprağı sadece.

Derin ekmedim sanırım torf sorunluydu 2 3 tane çimlendi yaşayamadılar.

kelebek çalısı 05-05-2014 20:01

1 Eklenti(ler)
Mart ayında toprağa serpiştirilen geçen sezondan kalma tohumlar çimlenip, geliştikten sonra Portulaca ilk çiçeğini dün açtı. Bugün fotoğraflamayı düşünürken, havanın bulutlu oluşu nedeniyle çiçek açmaya tenezzül etmediler. ;)

Eklenti 489725

papatya 55 15-05-2014 15:00

3 Eklenti(ler)
Eklenti 492886
Eklenti 492887
Eklenti 492888

***.siteye bugün üye oldum. İpeklerimin bugünkü durumu. Nisanın son haftası ekmiştim. Çok cılızlar ve de sıklar. İlk defa yetiştiriyorum. Çocukken annem yetiştirirdi. Gözüm gibi bakıyorum inşallah çiçeklerini görürüm. Şu durumda saksı değiştirebilir miyim acaba ?

-Esin- 15-05-2014 18:03

Merhaba papatya,

Fidecikleriniz henüz çok küçük, yerlerini değiştirmek için en az 4-5 yapraklı olmalarını beklemelisiniz. Çok sık ektiğiniz için ayırmak biraz problemli olacak sizin için. Yeni çimlenme aşamasında böyle cılız olmaları normal, şaşırtmayı zamanında yaparsanız ileride güzelce gelişecekler merak etmeyin :) Şimdiden kolay gelsin.

papatya 55 15-05-2014 20:51

Teşekkür ederim -Esin- :)

sla 23-05-2014 18:58

1 Eklenti(ler)
nisan başı diktiğim sevgili ipek çiçeklerim...

kelebek çalısı 23-05-2014 21:18

1 Eklenti(ler)
Bu bitki benim bahçeye gübrenin içinde gelmişti. İki sene önce olması lazım, çimlendiklerinde tanıyarak hemen göz hapsine aldım ve akabinde tohumlarını düzenli toplayarak yaz aylarının olmazsa olmaz çiçeğini bahçemde yaşatmayı sürdürme şansına sahip oldum.

Çiçek tarhları içinde de güzel olduğunu düşünüyorum ama ben boş saksıları değerlendirme amacıyla saksıda yetiştiriyorum. Belki seneye bahçe zemininde bir öbek oluştururum.

Eklenti 495694

dryad 27-05-2014 16:30

Elimde tohum vardı ama çimlendiremeyince pazardan fide almıştım. Kuzeye bakan camdalar. Ama sabahları ve akşamları güzel güneş alıyorlar. Halen çiçek **** tomurcuk yok. Diğer evimin balkonunda ne güzel açmışlardı oysa.

sevoş 27-05-2014 22:11

tohum takastan geldi birde marketten tohum paketi aldım.kaç yıl oldu hala çimlendiremedim.çok seviyorum ama kısmet değilmiş.yani utanmasam parklarda gördüğüm ipekleri aşıracağım.

lenavita 08-06-2014 16:27

bende tohum satıl aldıydım oldu fakat diger sene tohumlarını sakladım ektim olmadı

Ya volna 09-06-2014 11:42

Benimkiler çok yavaş gelişiyorlar, ekeli 2 ayı geçti anca 4 yaprak oldular. Tohum kabında Ekim'den itibaren 3-4 içinde çiçek verir yazıyordu. Öğleden sonra tüm gün güneş alan açık balkondalar. Bu büyüme hızı normal mı?

kelebek çalısı 09-06-2014 12:52

Biraz yavaş büyüyor gibiler. Ortam koşullarınızı, bitkiye uyguladığınız bakım rutinini gözden geçirmeniz iyi olabilir.

Ya volna 10-06-2014 13:59

Teşekkür ederim Kelebek çalısı, biraz sıkışıklar, önce seyrelteceğim sonradan bitki besini vermeyi düşünüyorum. Umarım akıllanır ve büyür.

kelebek çalısı 10-06-2014 15:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ya volna (Mesaj 1294246)
Teşekkür ederim Kelebek çalısı, biraz sıkışıklar, önce seyrelteceğim sonradan bitki besini vermeyi düşünüyorum. Umarım akıllanır ve büyür.

Sıkışık bir vaziyette çimlenmiş olmaları gelişim hızının beklenildiği gibi ilerlemeyişinin yanıtı olabilir. Nasıl bir toprak ortamında olduklarını bilmiyorum ama bence besine ihtiyaç duymayan zahmetsiz bir bitki. Yine de siz bilirsiniz.

Kolay gelsin.

papatya 55 14-07-2014 09:04

2 Eklenti(ler)
2.5 ay önce ektiğim tohumlardan :) sonunda ipeğimi gördüm

ipeki 11-08-2014 20:41

Merhaba, 2 hafta önce Yeni Foça ziyaretinde sokaklarda ipek çiçeği gördüm. Cok fazla tohumları vardı ben de aldım tabi ki :)
Ama sabırsızlanıyorum. Tohumları ekmek için önümüzdeki seneyi mi beklemeliyim?

gingy 07-09-2014 19:56

Arkadaşlar benim de balkonumda bol çiçekli kedi tırnağım var. Şimdiden tohumlarını ayırsam bir daha ki sene için saklayabilir miyim? Nasıl saklayacağım hakkında hiçbir fikrim yok doğrusu.

hatice p. 13-10-2014 10:24

Eylül ekim kasımda da tohumlar ekilebiliyormuş, şimdi bu bilgi karşılığında karışık katmerli tohum istesem :)
Benim tek renk ve yalın kat ipek çiçeğim var.

hatice p. 13-10-2014 10:25

Nasıl çimlendirilir ?

İpek çiçeklerini çimlendirmenin basit iki sırrı var. Isı ve Işık. İçine bir ölçü yıkanmış dere kumu karıştırdığınız kaliteli torfu üretim saksılarına doldurun ve iyice sulayın. Sonra tohumları bu toprağın üzerine serpin. Üzerlerini örtmeyin ya da ince elenmiş torftan üzerlerine 1-2 mm geçmeyecek kalınlıkta bir kat torf serin. Tohumlar küçük olduğu için, elenmiş ince kumla karıştırdığınız tohumları bir tuzluk yardımıyla, yemeğe tuz eker gibi de ekebilirsiniz. Bu sayede tohumlar daha homojen bir şekilde toprak yüzeyine yayılacaktır.

Toprak ısısı 27 °C geldiğinde tohumlar 10 günde çimlenir. Filizleri seyreltirseniz, kalan filizlerin büyümesi hızlanır, daha sağlıklı büyürler. Çimlenme gerçekleşene dek toprağı nemli tutmayı ihmal etmeyin. Elle alınabilir boya gelip 5-6 yaprak olur olmaz, daha geniş saksılara her kök arası 15 cm kalacak şekilde şaşırtın. Filizler fide olana dek düzenli sulama yapın. Hava sıcaklığına göre, Ekim ayı başına kadar açmaya devam ederler.

hatice p. 17-11-2014 15:00

1 Eklenti(ler)
Tohumları ektim ama ses seda yok henüz, çeliklerdende pembe olanı gayet iyi, beyaz duraksadı, kırmızının pek keyfi yerinde değil, kışı geçirsinler, bahara nihai yerlerine alırım.

B e t ü l 05-06-2015 12:14

....

1 Eklenti(ler)
Çoktan beri bu tatlılara kimsecikler uğramamış :(

idurgun 23-06-2015 14:31

3 Eklenti(ler)
Bunlar da benimkiler...

hatice p. 25-06-2015 10:47

Eceyıldız hanımdan aldığım tohumların iş yerine ektiğim kısmı. Teşekkürler eceyıldız hanım. yükleme hatası dendi yaa yükleyemedim.

liderpc 27-06-2015 15:10

burada konuları inceledikçe çiçekleri bitkileri gördükçe hepsinden ekesim geliyor napacam ben böle geçici birhevesmidir yoksa ektikçe ekcem mi nolcak şimdi

hira 27-06-2015 16:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi liderpc (Mesaj 1391229)
burada konuları inceledikçe çiçekleri bitkileri gördükçe hepsinden ekesim geliyor napacam ben böle geçici birhevesmidir yoksa ektikçe ekcem mi nolcak şimdi

Bu heves bende 9-10 yaşlarında başladı, bir ara durulur gibi oldu, yani insanların normalde 3-4 saksı çiçeği olur ya, heh bende de öyle olmuştu, tabii o sıralar çalışıyor olmamında bu konuda etkisi büyüktü.. Bu haziranda buraya taşınalı 3 seneyi doldurdum ve buraya gelirken sadece 2 saksı sardunyam vardı, şu an balkonda yer yok :o Bence bu güzel hastalık ara ara durağanlaşıyor ama tekrar nüksediyor :)

bi tanecik ipek çiçeğim var bu yıl, aynı kökten sarı ve kırmızı açıyor, sadece aksam güneşi alan bir yerde mutlu olmadı, bende tün gün güneş alan yere koydum, deli gibi açıyor şu günlerde... Güneşi seviyor.

Milla 27-06-2015 18:18

Şanstan bende bir kök bile yok :( Artık tohumdan yetiştirmeyi deneyeceğim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025