![]() |
Bir süre önce ektiğim lobelya tohumları filizlendi. Sayın Elifnaz'ın 15 Nisan tarihli mesajındaki gibiler. Hatta daha çoklardı ama çoğunuzun söylediği gibi bir kısmı yatıp kurudu, ne oldu anlamadım? Sanırım bir kez daha bulunduğu yeri değiştirecegim.
Elifnaz'ınki gibi bir haldeler şu an, şaşırtma yapmalı mıyım? bİr de o kadar minik ve ince, cılızlar ki, böyle bir çiçeği nasıl tutacağız da nasıl şaşırtacağız? :( |
Alıntı:
Benim fotoğrafladığım lobelya fideleri, o tarihten bir ay sonra şaşırtıldı ve hala ağır bir şekilde gelişimlerini sürdürmekteler. Yani sabretmelisiniz. Ben de sıkıntısına değip değmeyeceği konusunda kuşkuluyum, tohumdan lobelia yetiştirmek konusunda. |
Alıntı:
|
Sayın Kelebek çalısı, yanlış hatırlamıyorsam siz son hallerinin resmini de koymustunuz, sizinkilere maaşallah, sizinkiler epey büyümüsler, bayağı bildigimiz çiçek halindeler, benimkiler hele ilk başta mikroskobik canlılar gibiydi:) Şimdi de dediğim resimdeki gibiler.
Bir de unutmadan, nasıl şaşırtacağız??? O kadar minikler ki, bu minnacık şeyi nasıl tutup nasıl geri dikeceğiz?? |
Alıntı:
Siz de şaşırtma için o hale gelene dek beklerseniz, yeni yerlerinde mutlu olma olasılığı daha yükselir. Bir de şunu belirteyim, ben bazılarını bahçeye şaşırttım, iki-üç kök de saksıya torf içine. Kimisi tamamen güneşte, kimisi yarı gölgede, kimisi de tam gölgede diyebilirim. O kadar büyümüş ve gelişmiş olmalarına karşın şaşırtma esnasında endişe ettim, çok yumuşak ve narinler. Sağa sola yatıyorlar hemencecik. Bir süre beklemenizi tavsiye edeceğim naçizane. En azından 7-8 yapraklı hale gelsin, güçlensin derim. Kolay gelsin. |
Şaşırtma konusunda Sn. Zeki Yağlı' nın eklemiş olduğu güzel bir video vardı. Orada genel olarak tüm bitkiler için şaşırtma hususunda dikkat edilmesi gerekenler ve nasıl şaşırtma yapılacağını görüntülemişti.
http://www.agaclar.net/forum/787607-post263.htm |
Sayın kelebek çalısı, çok çok teşekkür ederim gerçekten.
Şaşırtma yapmadan önce 7-8 yapraklı hale gelmesini mi bekleyeyim ilk çimlendiği kapta?? (kap dediğim yarım kiloluk yoğurt kabı);) |
Şaşırtma yapılabilecek kadar geliştiğini zamanla kendiliğinizden anlıyorsunuz aslında ama bunun için bir kaç kez şaşırtma tecrübesini atlatmak gerekiyor. Ondan sonra hem eliniz alışıyor hem de gözünüz bitkinin durumunu kolayca kestirebiliyor.
Elifnaz' ın fotoğrafındaki gibi olduklarını varsayarak, henüz şaşırtma için uygun olmadıklarından, yeni çimlenmiş gibi düşündüğüm bitkilerinizi direkt güneşe değil, aydınlık, ışık alabileceği bir alana yerleştirerek, torfun nemli kalmasını sağlayarak en az iki hafta daha gelişmesini beklemenizi tavsiye ederim. Işık alamazlarsa boyları aşırı uzar ve sağa sola yatmaya başlarlar. Aşırı sulamadan da kaçının, nemli kalsın sadece. Aynı kapta kalmalılar, yoksa zaten şaşırtmış oluyorsunuz :) Umarım faydası olur, sevgiler. |
Sizi gece gece epey uğraştırdım kusura bakmayın, sağolun ayrıca.
Şaşırtma işlemini hiç bilmiyor değilim, iyi kötü - oldukça amatörce - değiştirdim başka çiçekleri daha önce ama bunlar çok çok minik ya o yüzden. Sizin 130 nolu mesajınızdaki gibi gözükmüyorlar yani. Ona çok uzaklar şu an. Neyse, biraz daha bekleyeyim bakalım. Tekrar teşekkür ederim çok. Selamlar:) |
1 Eklenti(ler)
Aslında bu fotoğrafı hala çiçeklenme yapan wisteria-mor salkım için çekmiştim. Ama lobelia da askılı saksının içinde, biraz görünmekte. Torf içinde ve sadece akşam güneşi alan bir yerde. Ama göründüğü gibi henüz gelişiminde bir farklılık yok.
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Geçen hafta şaşırttığım bir fide üstteki yaprakları yeni çıkıyor. Yaklaşık bu kadar olana kadar sabredin.
|
Sayın Kelebek çalısı ve Sayın jineop, detaylı bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Lobelya ve ektiğim diğerleri için sabretmek çok zor geliyor, artık çiçek görmek istiyorum. Tekrar teşekkürler.
|
Alıntı:
Lobelya fidelerinizi 4-5 yaprak olduğunda şaşırtabilirsiniz. Sevgili Jineop çok güzel anlatmış, çay kaşığı işlemi kolaylaştırır. Toprağını çok nemli tutarsanız minik fidelerin köklerini çürütürsünüz, sadece ihtiyacı olduğu zaman nemlendirin. Dış ortamda büyütürseniz fideleriniz daha sağlıklı olacaklardır. Lobelyalar tek yıllık ama, her yıl saksısının dibine dökülen tohumlardan baharda kolayca çimleniyorlar, size düşen binlerce fideyi şaşırtmak :) Yarım gün güneş gören bir yerde çok mutlu olacaklardır. Sevgiler. |
Benim lobelyalardan bahçe toprağına rastgele bir yer seçerek şaşırttığım fide, bugün minicik koyu mavi bir çiçek açmıştı. Boyu zaten anca 7-8 cm var. Bu kadar boya rağmen çiçek açmasını hiç beklemiyordum. Rengine bayıldım. Lapis rengi gibi sanki. Severim maviyi, pek çoğumuzun da sevdiği gibi ;)
|
Alıntı:
Saygılar, sevgiler efendim... |
1 Eklenti(ler)
İşte bir adet çiçeğini yabani otların arasına gizleyen Lobelia 'string of pearls'.
İki küçük tomurcuk da dikkatli gözlerin seçebileceği gibi açmaya hazırlanıyor. |
Yabani otları temizleseniz de kendini daha güzel sergilese yavrucak :)
Bu bir şey değil, bitkiniz geliştikçe çiçekten yaprakları görünmeyecek. Güle güle büyütün. |
Bazen bilinçli olarak temizlememeyi tercih ediyorum, kısa süreli olarak tabi ki. Temizleyeceğim :)
Teşekkür ederim Sn. Adalet Yağcı. |
Sevgili Cymbelina ne yap ne et lobelyaları büyüt .Canım onların tohumundan isteyeceğim galiba.Bu yıl bulamamıştım.Sana güveniyorum.Çiçeklerini görmen ümidiyle hoşçakal.
|
Ama şimdi bir baskı hissettim üstümde, birşey olursa, eyvah bana:p :)
|
Hiç merak etme, ben senin başaracağından eminim.
Bu ilk tecrübeyi aştıktan sonra gerisi çok kolay, sen zahmet etmeden her yıl kendisi çimlenecektir, tam zamanında hem de :) |
2 Eklenti(ler)
Sabahın ilk ışıkları ile akşam güneşini gören Lobelialar, dün itibarı ile...
|
Sarkaçlarıda harikaymış elinize sağlık.
Ben 1 fide aldım ancak susuzluğu afetmiyor diğer çiçekli mevsimlik bitkiler ile karışık olarak ektim denemek için kurudu. Çok beğeniyorum açmış hali çok güzel bu sefer imkanım olursa daha gölge bir yer deneyeceğim. Yarı gün güneş almasına rağmen kuruttum. Sıcak olmamalı ise güneş nasıl olacak cam arkası olsa ev çiçeği değil hava istiyor genede evimin değişik yerlerinde deneyeceğim. Zaten mor çok severim, vişne renginede bayıldım. Yaşatmayı başarırsam buradan nasıl becerdiğimi yazarım. Bana biraz nazlı geldi. Çok güzel bir konu olmuş elinize emeğinize sağlık. Birde şaşırtmazsak tohum atıp dışarı ne olur onu merak ettim. |
1 Eklenti(ler)
Lobelya leylak
|
Benim lobelyalarım da tüm çabalarıma rağmen kurudular. Baharda pembe, beyaz ve mavi çok güzel coşmuşlardı. Sabah güneşi alan havadar bir yerde çok mutluydular oysa. Bastıran sıcakları sevemediler sanırım.
İşin sırrı serin havadar bir ortamda sanırım, aman dikkat :) |
Lobelyaların sıcağa ve güneşe karşı hassas bir bitki olmadığına kanaat getirmiş durumdayım. Her gün ya da olmadı gün aşırı sulama yapıyorum.
Güneşten zarar görmüyorlar hatta güneş görmenin bitkiyi daha erken çiçeklendirdiğini gözlemlediğimi söylemeliyim. Çoğunlukla gölgede kalan alanlara şaşırttığım bir kaç kök hala çiçeklenmedi mesela. Güneş alan yerlerde olanlar ise çiçekli. İlk kez yetiştirdiğim için ben de çekingen davranmıştım bahçede fideleri nereye yerleştirmeliyim derken, ama sonuçta lobelya beni üzmedi. |
1 Eklenti(ler)
Bir saksıcık lobelya da benden.
Zengardenden aldığım sarkan lobelya tohumları henüz minicik fide oldular. |
1 Eklenti(ler)
Ağustos ayına girdik. Lobelia gayet iyi gidiyor. 'String of pearls' saksıya yerleştirildiğinde sarkan bir form alabiliyormuş.
Eklenti 322871 Bundan sonra yeniden yetiştirmek istersem sadece saksı ve torf içinde yetiştireceğim. Bahçe toprağına göre daha verimli olduklarını gözlemlediğimden ve saksıda bakım ihtiyacının az olmasından dolayı saksı bitkisi olarak tercih edeceğim. Güneş konusuna yeniden değinmek gerekirse, kesinlikle güneşe karşı dirençliler hatta güneşli ortamda mutlular. |
Cymbelina'ya tohumlar için tekrar teşekkür ediyorum.Seneye inşallah benimde olur.Bilgilerinizden yararlanacağım.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:29. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025