![]() |
Normal bir sulama yeterlidir. su ve gübre bitkiyi geliştirirken çiçek sapının uzun olmasını sağlar fakat aşırı gübre de zayıf bir çiçek sapı oluşturur. Susuz bırakmak gerekmez. Çünkü susuz kalınca bitki ölmez ama iyi gelişemez.
|
Teşekkürler bilgi için. Bu arada deniz koruğunu bir kere tatmıştım. Bu bitkiyle bir ilgisi yok. Ama nasıl lezzetli anlatamam :)
|
1 Eklenti(ler)
Deniz Lavantaları ilk tohumdan çıktıklarında morumsu renktelerdi. Sonra rengi yukardaki gibi yemyeşil olmuştu. Dışarıya çıkardıktan sonra iki gündür havaların serinlemesiyle mi alakalı bilmiyorum rengi yeniden kızardı.
Eklenti 67115 |
Bir kaç gündür gündüz sıcaklıkları nispeten artmıştı ama geceleri 3 derece kadar oluyordu, bugün gündüz kar atıştırdı. Durum böyle olunca, dışarıya aldığım Deniz Lavantaları aynı boyda kaldılar, hiç bir gelişme olmadı renkleri tamamen kızardı.
|
Sevgili Limon, benimkiler de öyle oldular, gelişmeleri durdu, yapraklar kızardı, sanırım bitki kendini korumaya aldı, havalar düzelince gelişimleri yeniden başlayacak.
|
Lavantalarda hiç bir gelişme yok, hatta daha da küçüldüler sanki :) Sizin oralar daha sıcaktır, sizinkiler ne alemdeler?
|
Benim lavantalarım birazcık hareketlendiler, üzülmeyin sıcaklık arttıkça kendilerine geleceklerdir.
Ben ara sıra syreltilmiş sıvı gübre vermeye başladım, bu ayın sonunda yayladaki esas yerlerine dikerim artık, orjinal yapraklar da kendini gösterdi. |
1 Eklenti(ler)
Lavantaların ilk yaprakları gerçekten küçüldüler. Yeşilken etli etlilerdi şimdi üzerlerinde tüyler belirdi ve sulu halleri gitti. Ama esas yaprakları çıkmış. Fotoğrafa bakıp aldanılmasın, fideler çok küçükler.
Eklenti 71469 |
E daha ne olsun sevgili Limon, son derece sağlıklı görünüyorlar, hatta olması gerekenden fazla, maşallah.
Ben bu ayın sonunda esas yerlerine dikmeyi düşünüyorum, daha erken de olabilirdi ama, bahçem ot içinde ve çamur, bu yüzden temizleyemediğim için gecikti. |
1 Eklenti(ler)
Bende kuduz otu diye aldım üstünde öyle yazıyor fakat bunlar gibi çıkmadı.
Bunlar gibi çıkan bir bitkim vardı fakat adı BLEU idi. Aldığım kuduz otunun filizlenmiş hali buyrun. |
Sayın Chotanaq, bu haliyle hiç bir şeye benzemiyor, biraz büyüsün, bir hafta on gün sonunda tanınacak hale gelir, o zaman tekrar fotoğraflarsınız.
Belki saksı toprağınızda önceden kalma tohumlar vardı, bekleyin bakalım, kuduz otu tohumu hiç yanlış yapmadı bana şimdiye kadar. |
Dün ve bugün fideleri şaşırtmaya başladım. Halen çok ufaklar ama dün seyrelttiklerim bir günde bile fark edecek kadar geliştiler.
Sizinkiler ne alemde Adalet Hanım? |
Ben yayladaki esas yerlerine on gün önce dikmiştim sevgili Limon, Çarşamba günü bahçe kazılacak, ben de bitkilerimi görme fırsatını bulacağım, fotoğraf makinemi şimdiden hazırladım, bakalım nasıl bulacağım.
|
1 Eklenti(ler)
Çiçek oluşumları başldaı. Sanırım toplam 6-7 fidem var. Bunlardan 1-2 tanesi biraz çelimsiz kaldı. İki tane fidemde çiçek sapı hızla gelişiyor.
|
Deniz lavantaları güneşi seviyorlar sevgili Koyu Yeşil, benim güneş gören alanlara diktiklerim de çiçekleniyorlar ama gölgede olanlarda bir oluşum göremedim henüz.
|
Benimkilerden de bazıları ok çıkarmışlar biraz önce fark ettim. Çok merak ediyorum çiçeklerini.
|
Haklısınız Adalet Hanım, mavi yaseminin gölgesinde kalanlar miniş kalmış. Mavi yasemin iyice budandı :)
|
Yine de açarlar sevgili Koyu Yeşil, havalar iyice ısındı, biraz sıvı gübre verin, yaz boyu durmadan çiçek sapı oluşturuyorlar.
Bir de not: Bu senenin sonunda bitkiyi bahçeden sökmeyin, seneye de açıyor. |
Teşekkürler, güzel haber! İşte böyle bitkilere bayılıyorum. Kendini biraz özletip, tekrar güzelliklerini sergiliyenlere...
|
1 Eklenti(ler)
Sevgili Limon ve Koyu Yeşil, deniz lavantalarım gayrete geldiler, onbeş güne kadar harika renkleri ile bahçemi süsleyecekler.
Haftada bir defa sıvı gübre vermeyi ihmal etmeyin, susuzluğa dayanıklı bir bitki, ancak siz onu yinede doyuncaya kadar sulayın. Eklenti 85966 |
1 Eklenti(ler)
Adalet Hanım, benimkiler de açtı açacak. Bol suladıklarımın hem yaprakları hem çiçek tomurcukları çok daha iri, az suladığım bitki ve çiçek tomurcukları çok ufak kaldılar.
Eklenti 86877 |
Gözleriniz aydın sevgili Limon, hem de en güzel rengi ile başlıyorlar.
|
Dün sahilden bir demet topladım, şu mavili beyazlı olanlardan.
Ama doğal ortamda sanırım, kırmızı, pembeli olmuyor. |
1 Eklenti(ler)
İlk açan çiçekler, çok güzelmiş gerçekten.
Eklenti 88236 |
Çok güzel Limon, gözün aydın. Benim de ilk sarı açtı. Resmini yarın eklerim.
|
Bitkinin çiçeği tazeliğini onbeş gün filan koruyor bitki üzerinde, içindeki beyaz minkler de açtıktan sonra dipten kesip demet yapıp baş aşağı gölge bir yerde kurumaya bırakıyorum, kuruduğunda çiçekleri dökülmüyor.
Aslında çiçek en taze zamanında bile kuru gibi göründüğü için tazesi ile kurusu arasında fazla bir fark yok görünüm açısından. Darısı diğer renklere sevgili Limon, bende ilk beyaz ve sarılar açmaya başladı. |
Açmasını en çok merak ettiğim çiçeklerdendi. Sanki hepsi pembe açacak gibi görünüyorlar.
Koyu Yeşil, teşekkür ederim. Sarının fotoğrafını merakla bekliyorum. :) Adalet Hanım, yeni merakım kurutulmuş çiçekler olacak gibi görünüyor. :) |
2 Eklenti(ler)
Sn Statisçiler., işte size Statis tataricum. Bitkinin şeklini daha önceki mesajlarda (18 No. lu mesajda ) göndermiştim. Bu da Çiçeğin dallanması ve çiçek şekli. Kurutulduğu zaman aylarca bu formda kalıyor.
|
KGursan Bey, dalında bıraksak kurusa sorun olur mu? Benim pembe renkliler beyaz ufak çiçeklerini çıkardılar çok güzel görünüyorlar ama elleyince kupkuru olduklarını gördüm. Görüntüsünü çok beğendim, kesersem saksı güzelliğini kaybedecek. Yaz sonuna kadar öylece bıraksam diyorum?
Sizin tür de çok güzelmiş. Çiçek aranjmanlarında gördüm sanki... Bu arada bugün bir kesme çiçekçide Koyu Mor Lisianthuslar gördüm, çok güzellerdi. Bizimkileri daha da merakla beklemeye başladım :) |
Alıntı:
Gördüğünüz mor lisianthuslar geçen yıl yerinde kalmış bitkilerden (serada) kesilmiş çiçeklerdir. Sizlere gönderdiğim morlar da aynı çeşitlerdir. Belki biraz boyları kısa kalabilir. |
Çok teşekkür ederim.
|
Bu gün deniz lavantası olduğunu bilmeden , sadece görünüşünü beğenerek tohumunu
aldım.Bilgilenmek için araştırırken sizlerin yetiştirmiş olduğunuzu gördüm. Fakat gelişmiş halde ki hali ve sonrası hakkın da yazışmalar olmamış.Yaz dönemi boyunca memnun kaldınızmı merak ediyorum... |
Nurcan Hanım, yaz sonuna kadar çiçeği kurusa da üzerinde bırakın, canlı rengini bozmadan duruyor. ben fideleri seyrek dikmişim, daha sık diksem daha yoğun ve güzel görünürlerdi. Yerdekiler, saksıdakiler 3 katı büyüklüğe ulaşmışlardı. Güle güle büyütün. :)
|
3 Eklenti(ler)
Dün 3 paket aldım tohumlardan. Pembe, mavi ve beyaz, bir de karışık.
2 farklı firmanın tohumları. Birinde 60 cm. diğerinde 80 cm. boylandığı yazıyor. Eklenti 122297 Eklenti 122298 Eklenti 122299 Adalet Hanımın kuruttuklarını görmüş ve çok beğenmiştim. Merak ettiğim çiçeklerini kestikten sonra köklü kısım yeşil kalıyor mu yoksa söküp atılıyor mu? Yıllık mı çok yıllık mı? |
Sevgili Uzman16, tohumlarınızı Mart gibi ekin, Bursa soğuktur, çimlendikten sonra dışarı almazsanız fideler çok zayıf kalır.
Fideleri bolca güneş alan bir yere dikin, yarı gölgede pek sağlıklı olmuyorlar. Aynı yıl çiçeklenirler, çiçekler tam açtığında gecikmeden kesmenizi öneririm, demet yapıp baş aşağı asarak fazla ışık almayan bir yerde kurutun. Siz çiçekleri kestikçe yeni tomurcuklar verecektir, korkmayın. Bitki iki yıllık, tohum oluşturması çok zor, ben bu güne kadar hiç tohum alamadım, bu yüzden iki yılda bir hazır tohum alıp ekiyorum. Kolay gelsin. |
Alıntı:
Sonucu paylaşırım. |
Geçen hafta dayanamayıp birazını ekmiştim tohumların, 4-5 günde çimlendiler. Güneş görüyorlar. Havalar biraz ısınınca dışarı çıkaracağım.
|
Büyümesi çimlenmesi kadar hızlı olmuyordu, hatta uzun bir süre hep aynı büyüklükte kalmışlardı.
|
Işık ihtiyacı yüksektir, evede tam ışık alan biryerde değilse fideleriniz cılız olur. Bir de bodur varyeteleri var, eğer ondan ektiyseniz fazla büyümelerini beklemeyiniz.
|
Deniz lavantalarım gerçek yapraklarını çıkarıyorlar, 4 yaprak oldular. Balkona almak istiyorum ama çok soğuk. Bekliyorum. Havalar düzelince güneşin etkisiyle daha hızlı gelişecekler ve ben onları minik saksılara şaşırtacağım.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:12. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025