![]() |
|
|
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Sayın MSaygın bence de o tomurcuk gibi olan çıkıntılar çiçek gibi görünüyor, inşallah da öyledir, şurada bir çiçek açmış Plumeria görürüz sonunda... Yapraklarını dökmesi belki alıştığı gölge ortamdan alıp direk güneş altında koyunca ortam değişikliği olmasından kaynaklanıyordur. Mesela benim bir senedir içeride duran kaktüsümü direk pat diye güneş altına koyunca o da hasta oluyor, hemen sararmaya başlıyor. Ortama yavaş yavaş alıştırmak lazım sanırım. Bendeki tek Plumeria direk güneş altında, bahar başlangıçından beri hem de ve hiç sorun yaşamadım şuana kadar, öğlene kadar güneş alıyor, 3 günde bir de su veriyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Sevgili MSaygın kesin tomurcuk.. ![]() BU bitkinin boyu ne kadar.Ne zaman sürede çiçek açaçak hale geldi acaba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Bendekiler de devamlı güneş alan yerde bir sorun yaşamadım.Hergün suluyorum.Suyu seviyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Şu anda deney aşamasındalar.Gelişmeleri yazarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu.
|
Yaz başında geldi bitki, geldiğinde üzerinde 4 yaprak vardı, elimdeki kitapta hayvan gübresini çok sevdiğini okuduğumdan bol hayvan gübreli bir harca koydum, saksısı da çok büyük sayılmaz.Hawaii'de hayvan gübresini nereden buluyorlar o da ayrı konu ya ![]() Sürekli yaprak veriyor ve hızla büyüyor yaprakları, tomurcuk da bu hafta göründü. Sürekli güneş görüyor, 2 güne bir de az az suluyorum ama önceden de yazdığım gibi yazın çok susuz kaldı aslında. Yetişkin bir bitkiden alınmış çelikle çoğaltılmış, tohumdan değil, o yüzden hemen çiçek verdi. Şu anki boyu 40-50cm kadar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
MSaygin, Birkaç haftaya kadar çiçekleri görebileceğiz sanırım... Haydi hayırlısı... Ben de Plumerialarımı daha sık sulamaya geçeyim diyeceğim ama havalar da eski sıcaklığını kaybetti. İyisi mi aynen devam; haftada bir daldır, suya doyur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
-
Giriş Tarihi: 19-03-2007
|
Ben 10 seneye yakın plumeria yetiştiriyorum ama malesef çoğu çeliğim Kıbrıstan olduğu için tek renk Kıbrıslılar bilir kıbrısta tek renk plumerialar var tohumdan denedim bitkilerim büyüyo bakalım seneye tohumdan yetiştirdiklerimden çiçek alma ümidindeyim dediğim gibi eğer sıcakta ise bitki ve güneşi güzel alıyorsa minaralleri ve humusu yeterince varsa sene boyunca açara ve o kokuya doymak nedir bilinmez. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
-
|
Çok su verildiğinde Plumerialar kökten çürümeye başlar blakis plumerialarda su verilmeyince köklenme hızlanır ve kökler çoğalmaya başlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2008
|
Merhabalar, Plumeria'mı yaz başında çimlendirmiştim. Bir süre önce altında tek deliği olan porselen saksıma ektim. Başta bir toparlama süreci geçirdi. Yaprak sarartıp yeni yapraklar çıkardı. Toparlamaya başlayınca artık gübreleme vakti gelmiştir heralde deyip NPK gübre aldım. Önerilen dozun yarısını içeren sulama suyu hazırladım. Haftada bir toprağına ve yapraklarına (üzerinde öyle yazıyordu) püskürtüyorum. Pamuktan toprağa geçirdiğimden beri balkonumda öğleden sonra akşama kadar güneş alan bir yerde duruyor. Güneşle ilgili bir sıkıntısı yok. Bana da alışmayla ilgili gibi geliyor. 2 haftadır sürekli şehir dışına çıkıyorum. O yüzden haftada bir sulayabildim. Az sulamak yaradı galiba. Gittikçe daha sağlıklı hale geliyor. Yalnız yaprakları hala küçük çıkıyor. Fotoğraf yayınlayan arkadaşların plumerialarının yaprakları daha büyük gibiydi sanki. Yaprakları büyütmesi için daha çok mu gübre vermeliyim yoksa zamanı gelince daha büyük yapraklar açacak mıdır sizce? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
-
|
Zamanı gelince yaprakları büyüyecektir siz merak etmeyin plumerialar üstten yaprak verdikçe kendileri alttan yaprak dökerler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-09-2008
|
Merhaba Sebahattın bey ve dıger uyelerö Ben Taylandda 5 sene kaldım ve yeni dondum. Cok seviyorum plumeria. bir kac fidanim var fakat simdi kotu durumdalar simdi. Sizin resminize baktim ve cok saglikli gorunuyorlar. Tayland, dayken o kadar buyuk fidan sikca cicek veriyor. acaca benim cektigim resminize bakabilirmisiniz - acaba neden o kadar kotu gorunuyorlar artik. fidanlar izmitte su anda ve hava sicak - onumuzdeki ay datacaya yerlesecegiz - sanirim orada iyi yetisecek. fotoraf attached - yaprakler baya sari renkli ve yeni yaprakleri yapismis ve acilmiyor cok tessekurler saygilarimla John |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
-
|
Çiçek açma tohumdan tohuma çeşitten çeşite değişir ama ortam sıcaksa bu sene en kötü ihtimal 2 sene sonra açar bol kokulu günler dilerim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
-
|
Bende resim eklemeyi becersem size Aralıkta diktiğim tohumlardan büyüttüğüm plumeriaları ve 1 aylık olan yavrularımı göstericem ama deniyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu.
|
250 kadar plumeriam bugün viyollerinden kurtulup, çam kabuğu harcına alınıyor, küçük torbalarda. 1 ay kadar sonra da iç içe iki tünel sera yapıp korumaya alacağım.Küçük tünel 40cm genişliğinde ve 40cm yüksekliğinde olacak.Büyük tünelse 1 metre genişlik ve80 cm. yükseklikte olacak.Bu şekilde kışı atlatabileceklerini düşünüyorum.Bundan sonra soğuktan daha kolay etkilenmesinler diye yeni harca kontrollü salınımlı gübre koymadım.Şubat sonunda üstten harca karıştırmayı planlıyorum. Taban suyuyla ilgili de elimdeki kitapları kontrol ettim, orada da taban suyunu sevmediğini, drenajın çok iyi olması gerektiğini söylüyor.Fırsat buldukça kitaptan çeviri yapıp ekleyeyim diyorum ama olmuyor ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | ||
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Madem harçtan konu açıldı, "The handbook on Plumeria culture" isimli kitaptan kısa bir çeviri; Alıntı:
Burada yazılan, önceki mesajlarda yaptığımız delikli-deliksiz saksı tartışmamıza yön veriyor sanıyorum.Taban suyu tutan plumeriaların gelişmesinde bir başka etki olduğunu düşünüyorum. Ben çam kabuğu harcına organik gübre koymadığımdan yapraktan besleme yapacağım ve bahar başında da harcın üzerine ekleyebileceğim kadar organik gübre eklemeye çalışacağım.Besleme farklı yöntemlerle yapılabilmesine rağmen, çam kabuğunun drenajını sağlayacak pek fazla seçenek yok diye düşünüyorum. Böyle kısa kısa çevirilere devam edeceğim. |
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Sn. John; Gördüğüm kadarı ile plumerianız direkt güneş ışığı alıyor. Bu yapraklarını yakmış olabilir, ben de plumeriamı güneşe çıkardığımda aynı durum ile karşılaşmıştım. Resimlerde ki plumerialarımı direkt güneş ışığı almayan gölge bir yerde muhafaza ediyorum. Sevgiler ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Sebahattin Bey plumerialarınız ne kadar da büyümüşler. Dubief umarım dediğiniz gibi zamanı gelince benimki de büyür. Aşağıya fotoğraflarını ekledim, 3 ay kadar oldu çimlendiğinden beri. Nasıl görünüyor sizce? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
-
|
Yakında büyür çok sağlıklıya benziyor Plumeraialrın cinsten cinse büyüme hızları değişebiliyor bu canınızı sıkmasın ayrıca sayın John bey yaprak sararması besinsizliktende olur. Humuslu toprakmı? Plumerialar gübre ve humusu çok sever. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-09-2008
|
Merhaba Sebahattin bey ve sn Dubief ilginiz icin tesekkurler. Benim plumerialerim yaklaslik 4 saat gunes gorurorlar bugunlerde. Tahminin galiba besinsizligi olabilir. toprak humuslu ama belki gubre de vermem gerikiyor artik. bu arada - sn Verdoque, ben de tohumdan ektim yaz basinda ve benim kucuk fidan tam sizin gibi su an. tesekkurler John |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
|
kırmızı örümcek
Alıntı:
Plumerianızın yapraklarını yakından kontrol edin kırmızı örümcek illetine yakalanmış olabilir.Örümcek ağı ve küçük kırmızımsı örümcekler olup olmadığını kontrol edin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim içim rahatladı, sağlıklıymış plumeriam ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
"Şurada" dediğiniz yere baktım ve şaşırdım MSaygin. Böyle bir harcın genellenerek kullanımı beni şaşırttı. Orkide dışındaki bitkilerin -Plumeria ve turunçgiller- bunca hava ve süzeklik isteyeceklerini ilk kez duydum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu.
|
lerdemir, 1960'ların sonuna kadar Amerika'da fidanlıklarda kullanılan harç %50 torf %50 kum karışımıymış, işe de yaramaktaymış ancak ağır olması nedeniyle alternatifler aranırken çam kabuğu düşünülmüş.Şu an %100 kabuk içerisinde bitki yetiştiren fidanlıklar da varmış ancak en ideal oranın bahsettiğim 3-1-1 oranı olduğu görülmüş.Eğer ek besinle desteklenmezse azot kaybı nedeniyle bitkilerde sararma yapıyormuş, o yüzden bitki besleme konusunda tecrübeli yetiştiricilere öneriliyor. "Plant production in containers II" kitabından kısaca özetlediğim bu paragrafın uzun bir versiyonunu ilk fırsatta çevirip kabukla ilgili başlığa eklemeye çalışacağım. Bahsettiğiniz hava ve süzeklik özellikle ve özellikle de turunçgiller için önemli, %30 hava boşluğu istiyor kökleri için. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Sn. John, Sizinki sanki akar saldırısına uğramış gibi.Bence sararma ondan olabilir. Yaprakları bir kontrol edin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|