agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bağcılık (https://www.agaclar.net/forum/bagcilik/)
-   -   Asma budama (https://www.agaclar.net/forum/bagcilik/7654.htm)

ligustrum 17-04-2011 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tenar (Mesaj 543889)
Profesyonel değilim elbet... Salkımlar oluşan sürgünler 3 karış olduğunda o sürgünün uçlzrını keserseniz, salkım daha güçlü büyüyor. Asmadan yaprak kopartıken de ne kadar içiniz gitse de körpe yapraklar için, üzümünüzün en yakınındaki yaprakları koparmayın...Biz böyle yaparız.

sayın tenar; Bu seneki uygulamalarınızı fotoğrafla paylaşmanızı istiyorum.
Her yörenin kullandığı terimler biraz değişik. Bu yüzden resimleme en doğrusu.
Her tecrübe bir bilgiyi barındırır. Sağlıcakla kalın.

trakya1401 15-02-2012 15:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yolac (Mesaj 783401)
Asmada budama deyince hep kış budamasından bahsediliyor;Allahaşkına lütfen bir bilenden sofralık kara üzümler için yaz budamasını da aydınlatabilirmisiniz.
Şu omcaları(neresi ?)yok koltukları elle(makasla değil) koparın gibi işlemleri bizlerin diğer bir deyişle amatörlerin analayacağı dille anlatan olursa seviniriz.

Thinning New Shoots in the Vineyard - YouTube seyredince anlayabilirsin.
http://www.youtube.com/watch?v=neCfgVZuICo birdeburada var.
.

çiçeksever 07-05-2012 14:11

Benim 2 asmam bu sene dondu herhalde.Nisanın ilk haftası budadım. Çubuklardan su damladığı halde hiç göz açmadı.

yarenimex 07-05-2012 21:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever (Mesaj 961388)
Benim 2 asmam bu sene dondu herhalde.Nisanın ilk haftası budadım. Çubuklardan su damladığı halde hiç göz açmadı.

Aynı sorun bende de oldu..Asmalarımdan bazıları bıraktığım gözlerden patlamak yerine dipten veya daha aşağıdan gövdenin toprağa yakın yerlerinden yeni sürgünler verdiler.Tenekede geçen yıl çeliklerinden köklendirdiğim yaklaşık 12 adet üzüm fidanlarından bu baharda toprağa diktiklerimden de sadece bir tanesi uyandı. Diğerlerini hep soğuk öldürmüş.Halen bir asmam da ne dipten ne de başka bölümden hiç sürgün vermedi, ama suluyorum şimdilik, bir ay kadar daha izleyeceğim, gene de sürgün vermezse çaresiz yenilenecek..

Dienlife 20-12-2012 20:30

Asmaların bodur kalması için nasıl bir budama yapılıyor acaba?

Nick38 21-02-2013 22:20

Benim için çok bilgilendirici bir konu oldu teşekkür ederim.

Lonicera 23-05-2013 18:48

Bugün, güç bela, kaç gündür ertelediğim çardaktaki asmada filiz kırma ve obur dal alma işlemini nihayet bitirdim. Ha bugün ha yarın derken salkımdaki taneler iyice irileşti. Daha önce yapmam gerekiyordu ama diğer bahçe işlerinden fırsat olmamıştı. Şimdi tüm salkımların etrafı hava alacak şekilde açıldı ve güneşlenme çok daha iyi oldu. Daha önce çardak altından baktığımda gökyüzü görünmüyordu.

Yarın sabah da ilk işim nasipse bir güzel 2. sulu kükürtü atmak olacak. Malum bu sene sıcaklar erken bastırdı, külleme gelmeden önlemini almak lazım.

agunel 26-08-2013 14:49

Merhaba,
Şubat ayında 2700 alfons fidanı diktim. Neyseki fazla yozgun yok. Bizim buralarda genelde duvar sistemi telleme yapıyorlar (90 cm'den 2 kola yatırıyorlar) ve budama konusunda herkes bu yöntemi biliyor. Ancak ben V tipi telleme yaparak daha iyi ürün almayı umut ediyorum. V tipi telleme sisteminde asmaların şekil budaması ne şekilde oluyor? Bu konuda bilgisini veya bildiği bir kaynağı paylaşan olursa çok sevinirim.

enigma_e 02-12-2015 09:54

Asma (üzüm) budama

5 Eklenti(ler)
kuşadasında bulunan yazlığımın bahçesindeki asmayı 1 ay kadar önce yapraklarını tam dökmeden budadım. yaklaşık 15 yaşında olan bu asmanın meyvesini yiyemedik hastalıklardan ötürü. bu sene gereken ilaçlamayı da yaparak verim almayı planlıyorum. aşağıya koyduğum fotoğraflara bakarak yaptığım budamanın doğru olup olmadığı ve/veya yapabileceğim ekstra dokunuşlar hakkında yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Eklenti 587340

Eklenti 587341

Eklenti 587342

Eklenti 587343

Eklenti 587344

aydemiraydın 02-12-2015 10:29

kuşadasında asma budama mevsimi geldimi?

enigma_e 02-12-2015 12:58

gelmedi hocam. ancak asma yazlığın bahçesinde ve mayıs ayına kadar özel bir şey olmazsa gidilmeyecek. bir de asmada küllenme var. hastalıklı dalları ve yaprakları uzaklaştırmak için mecburen erken budandı.

aydemiraydın 02-12-2015 14:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi enigma_e (Mesaj 1423881)
gelmedi hocam. ancak asma yazlığın bahçesinde ve mayıs ayına kadar özel bir şey olmazsa gidilmeyecek. bir de asmada küllenme var. hastalıklı dalları ve yaprakları uzaklaştırmak için mecburen erken budandı.

koruma amaçlı bakırlı atın.

enigma_e 04-12-2015 09:01

Dogru budaya bilmis miyim peki sizce?

spices girl 09-02-2016 12:34

3 Eklenti(ler)
merhaba,arkadaşlar.size bir sorum var.yardım ederseniz sevinirim.
bahçemden asmanın bir kaç fotoğrafını çektim.acaba bu dallarda gözler kabardı mı?:(:(
yoksa normal mi?budama yapmalıyım mı artık?
Eklenti 595034
Eklenti 595035
Eklenti 595036

selim_50 09-02-2016 15:00

sayın spices girl; gözler uyanmış ve asmalarınızın budama zamanı gelmiş, kolay gelsin

defender77 10-02-2016 00:11

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Uzmanı Dr. Selçuk Karabat Asma'da (çeşitlere göre farklı budamalar vs.) budama hakkında bilgiler veriyor.

https://www.youtube.com/watch?v=QMxhzGgjFTY

https://www.youtube.com/watch?v=7KOEErHTjdk

https://www.youtube.com/watch?v=VnS5_A7_EgM

hatipali74 10-02-2016 16:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi enigma_e (Mesaj 1423822)
kuşadasında bulunan yazlığımın bahçesindeki asmayı 1 ay kadar önce yapraklarını tam dökmeden budadım. yaklaşık 15 yaşında olan bu asmanın meyvesini yiyemedik hastalıklardan ötürü. bu sene gereken ilaçlamayı da yaparak verim almayı planlıyorum. aşağıya koyduğum fotoğraflara bakarak yaptığım budamanın doğru olup olmadığı ve/veya yapabileceğim ekstra dokunuşlar hakkında yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Üzümün cinsini bilmiyorum ama 3-5 göz bırakılmalı, bir de fazla dal bırakmışsınız gibi geldi. Kart dalları kesip gençleştırme yapmak lazım. Bir yıl sonrasını da düşünmek lazım. Çok fazla dal bırakırsanız yapraktan üzüm salkımları hava alamaz...

deathdragon 20-03-2017 17:02

Merhabalar, yaprak için asma budamayi öğrenmek istiyorum dalların neresi budanir? Aranızda resimli anlatımı olan bi arkadaş varsa yardımcı olabilir mi bana şimdiden teşekkürler :)

chilekesh 07-09-2017 10:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 587777)
Onun için küllemeye karşı her yıl mutlaka (olması ihtimaline karşı) bordo bulamacı atılmalı. Budamadan hemen sonra. Asmanın her tarafına hatta toprağa bile atılmalı. Gözler uyanmadan bir daha atılırsa iyidir. Sulu kökürt de atılabilir.

Bordo bulamacı çiçekten sonra taneler saçma iriliğinde de atılmalı.

Sn. Halil Önen,
bordo bulamacını kendiniz mi hazırlıyorsunuz yoksa webde de satılan hazır sulandırılmamış bordo bulamacı mı kullanıyorsunuz? http://http://bahcemden.blogcu.com/b...lamasi/4705701 Şu sitede bordo bulamacı hazırlama tarifi var. Sizce uygun mu? Örneğin ilkbaharda %1'lik, sonbaharda %2'lik karışım atılması gerektiği söyleniyor. Siz her uygulamanızda %1 mi kullanıyorsunuz?
Verdiğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

parasutcu1 13-05-2018 12:21

Halil Önen arkadaşım, yazın çok makbule geçti. Saatlerdir yaz budaması ve yaprak nasıl alınır soruma cevap arayıp duruyordum. Deyim yerindeyse ben, hobici ruhuyla, acar bağcıyım, 76 kök, değişik türde, asmalarım var ve kendimce doğru, yanlış, iyi bir şeyler yapmak adına, çabalayıp duruyorum. Yazdıkların çok işime yarayacak ve çok teşekkürler ediyorum. Selamlar saygılar.

Muda 17-01-2019 18:02

Muda 17-01-2019 18:05

Muda 17-01-2019 18:14

Japon misket üzümü shine muscat grapes japan

Belirli bir büyüklük elde edebilmek için üzümleri kesmeleri, arada büyümeyenleri ve birbirlerine zarar verebilecekleri çıkarmaları ilginç.

fatmanur yılmaz 10-01-2021 15:44

ben asmayı yanlış budadığımdan üç göz bıraktım ama hepsi yere doğru büyüdü sizce ana gövdeye kadar budayıp seneye şekil mi versem

ako_TR 24-04-2023 08:31

Budama işi çok önemli işin erbabı yapmalı

ozy87 31-03-2024 23:19

Asma bakımı ve budama

4 Eklenti(ler)
Merhabalar. Okulumuzun bahçesinde (Ankara Altındağ) yaşlı ve bakımsız bir asmamız var. Öğrencilerde farkındalık oluşturmak ve bir proje için asmayı budamak ve bakım yapmak istiyoruz. Doğaya bağ bahçe işlerine ilgim ve merakım var, uğraşmayı seviyorum fakat bu hiç bilmediğim bir konu. Forumu ve genel olarak araştırmalarım sonucu az çok fikir edindim. Tam bu aralar budama zamanı. Geç kalmamak ve netleştirmek için yine bilen arkadaşlara sormak istedim.

Asmanın fotoğraflarını ekte paylaşıyorum. Yine asma ile ilgili bilgi veriyim ona göre daha sağlıklı yönlendirme yapabilirsiniz.

Asmada tomurcuklanma başlamış. Asmanın gövdeksi oldukça kalın. Üst tarafı oldukça karışık. Kalın yan dallar oldukça fazla. Hem asmanın o karışık üst tarafında var hem de tel boyunca yayılmış şekilde var. Yine asmada geçen seneki kurumuş meyvelerin olduğu dallar var. Açık renkli tomurcaklanmış yan dallar var. Bu açık renkli dallardan birkaç tane kırdım. Dallarda damlama olmadı ama nemli ve sulu gözüküyor.

1. Süreç olarak budama, ilaçlama ve toprağı temizleme olarak düşündüm.
2. Budama için açık renkli sürgünlerin hepsini 2-3 göz kalacak şekilde budamayı düşünüyorum. Fakat o kalın yan dallar, üst taraftaki o sıkışıklık ve geçen seneki meyvelerin olduğu dallar için nasıl bir yol izlemem lazım? Bütün o açık renkli dalları budamak doğru mu? Tavsiyeleriniz ve önerileriniz neler olur?
3. Budamadan sonra ilaçlamaya geçeceğim. İlaçlama için bordo bulamacı ve kükürt diye düşündüm araştırdığım kadarıyla. Geçen sene biriside kükürt dökmek lazım diye söylemiş sanırım. O yüzden hazır kükürtlü sıvı formda bordo bulamacı kullanmayı düşünüyorum (https://www.trendyol.com/bordeaux/si...chantId=919748) . Bu konuda düşüncelerini tavsiyeleriniz önerileriniz neler olur? Bunu su ile karıştırıp sular gibi dibine mi dökmek lazım yoksa ilaçlar gibi gövde ye mi uygulamak lazım? Hangi oranlarda bir karışım hazırlamak lazım?
4. Son olarak gövdenin dibini temizleyip çapalayıp havalandırmak gerekir mi?

Değerleri cevaplarınız ve katkılarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025