![]() |
Sayın Emre İlhan; Asma yaprağının arkasındaki ufak kanatlı böcek, yaprak bitinin kanatlı olanlarına benzetebildim. Yakında erik ağacınızda çoğalacak ve emgi yapacaktır.
Asmada zarar verdiğini pek görmedim. Asma yaprağındaki ufak tefek parçalanmalar, daha tomurcuk konumunda iken maymuncuk gibi gözü tahrip eden zararlıların marifeti olduğu kanaatindeyim. Sayın Mine Pakkaner'e veya Bitki koruma bölümüne danışmada yarar var. |
ligustrum arkadaşımın dediği dogru maymuncuk gözü tahrip eden bir zararlı yanlız zaten onu görmeniz mumkun değil bu onun marifeti kaldıki borda bulamacı yapmadıysanız ve yaptıktan sonrada asma uyandıktan ve yapraklar el kadar oluncaya kadar(birkez daha yapmakta fayda var)suanki durumda hemen yapmanız bence en dogrusu olacaktır..
|
ne yapmalıyım?
3 Eklenti(ler)
arkadaşlar merhaba:
bu sene bahçeme üç üzüm fidanı aldım biri yalova biri red globe diğreri ise sultani çekirdeksiz.sultani hariç ikisi patladı.ama sultani de yaş olmasına rağmen hala bir aktivite yok sizce nepmalıyım? üstdeki red globe ortadaki sultani alttaki yalova |
Alıntı:
Dört parmak derinliğinde uzun çukur kazın kökün dibinden, sürgün yerine kadar yatırın, gömün. Sulayın. Sürgün veren çubuğun iki gözü toprak altında kalsın. Toprak altında kalan gözlerden kök salacaktır. Çubuk uzun gelmiş dikilirken, su yürümüyor. Kuruyabilir. |
çok teşekkürler halil bey haklısınız
|
5 Eklenti(ler)
Bu sene asma çeliği köklendirmede bereketli geçti...
Sn.gtatas ın gönderdiği ceviz üzümü çeliği... Eklenti 208733 Halil Önen Abim in gönderdiği;küçük pembe çekirdeksiz,kozak üzümü(koz üzümü ile aynımı bilmiyorum),razaki Eklenti 208734 Ve yine forumdan bir üstadın(isim konusunda uyarıldım söyleyemiyorum) bana göndermiş olduğu seri;şiraz,kalecik,öküzgözü,trakya ilkeren,cabarnet,monte pulciano,alphonse lavelle... Eklenti 208735 Eklenti 208736 Eklenti 208737 Sonsuz teşekkürler... |
Gözleri tam uyanmayanların suyu az gelmiş _ su tam olarak yürümemiş_ gibi geldi bana... bol su verip gündüzleri güneşe koymak iyi gelmez mi?
Sizinle beraber ben de 4 tane diktim _ hiç böyle dikmemiştim_ biri daha uyanmadı, suyu az gelmişti galiba. (bir ara resimlerini yüklerim burada) |
Alıntı:
Tabi resimler cep telefonuyla çekildiğinden zoom yapamıyoruz...belli olmuyor... Yani diyeceğim Halil Önen Abi...benimkiler tuttu..siz kendi derdinize yanın...:D |
1 Eklenti(ler)
Kazova üzümü aşı yapmıştım tuttu açıyor.
|
Sayenizde bir üzüm çeşidi daha öğrenmiş olduk...Sn.athena-asena..
Yalnız internette yazılı olarak bir çok datay var fakat resim bulamadım sizin özel olarak üzümünün resimleri varmı? |
2 Eklenti(ler)
Bana yollayan arkadaşın geçen sene çekmiş olduğu resimleri var . bu sene üzümünden yemek inşallah nasip olacak.
|
1 Eklenti(ler)
Beyaz çekirdeksiz diye gönderdiğim üzümün cinsini bilmiyorum, fakat şu kadarını ekleyeyim: son derece verimli, lezzetli, iri taneli bir üzüm, çardak için çok uygun, bendeki asma yaklaşık on yıllık oldu, geçen sene otuz kiloya yakın üzüm aldım ve yarısını kuruttum, burası çok rutubetli olduğu için kurutmada sorun yaşanıyor, bu yüzden iki kez dumanladım (yani bulunduğu küçük kapalı mekanda bir saat kadar yaş odun yakıp bakterileri boğdum!) Ekte benim çardaktan bir fotoğraf var.
Sürgünlerin çok güzel, sanırım hepsini de tutturmuşsun, tebrik ederim, bende bu sene bir iki yeni çeşit daha oluştu, seneye sana onlardan da gönderirim, kolleksiyonun iyice genişlesin. Ama seni bu konuda tekrar uyarayım: Bölgeye uyum sağlamayacak üzüm çeşitleriyle zaman kaybetme, ziyan oluyorlar, ben bu sene bendeki öküz gözlerine başka türler aşılayarak gelişmiş asmayı işe yaratmaya çalışıyorum. Kolaylıklar dilerim. Baha abin. |
Merhaba Arkadaşlar,
Geçen sene osmaniyeye bir arkadaşımın evini ziyaret ettiğimde 7 veren cins dedikleri bir üzümden bahsettiler .Merak ettim ve gitttim gördüm aylardan kasım ortası gibi ürümün ürerinde meyvelerin olduğunu ve bazı dallardada çiçeklerin yeni açmakta olduğunu gördüm.Meyveleri oldukça güzeldi, rengi beyaz,kabuk kalınlığı orta.çekirdekli. Tabi derhal 5 adet dal kesip istanbula getirdim. Hepsi şu anda uyanmış ve gözleri büyümekte. 7veren cins diye üzümler varmıdır? Yoksa her üzüm, mevsim sıcak oldğu müddetçe devamlı meyve verirmi? Diğer bir konu bende horaz karası adı verilen bir ürüm var. Geçen sene bir şey dikkatimi çekti. Üzümün gövde kök hizasında sanki kömür hisi gibi siyah bir hisle kaplanmıştı. Bu bir hastalıkmıdır? Hastalık ise ne tavsiye edersiniz ? Yardım edecek tüm ağaç dostlarına teşekkürler. |
Alıntı:
|
Yapraklarda kuruma
1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Benim çeliklerden birkaçı resimde görüldüğü gibi önce yaprak uçlarından kurudu sonra sürgünün tamamı kurudu. Problemin ne olduğunu anlayamadım. |
Ceviz(koz) üzümü
1 Eklenti(ler)
Sn gtatas ın göndermiş olduğu çeliklerden aşılamış olduğum üzüm cesidi .Sanırım bu yıl üzüm verecek sürgünler cok canlı şekilde patlamış vaziyette.
|
Sn.Serdar1...
Yapmış olduğunuz aşılamayı bize resimlerle anlatsanız, biz acemilerde yeni bişeyler öğrenmiş olsak :) ne ka güzel olur.. |
Alıntı:
Halil Önen ustlardan şikayetçiyiz...asma bölümüne uğramıyorlar... |
Üzüm benimde çok sevdiğim bir meyve. Bahçemizde kokulu karadeniz üzümü (İzabella sanırım), çekirdeksiz , çavuş üzümü sanırım (çok eski bir üzüm) ve birkaç Beypazarından gelen üzümler var.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
ya da aşırı sulamadan olabilir. Bu kadar sürgün verdiğine göre kök atmıştır ama kökler bir şekilde zarar görmüş, kurumuş ya da çürümüş olabilir. Asma köklendikten sonra arsızdır. Toprak bir şekilde bozulmuş olabilir. Dış hastalıklardan kurumaması gerekirdi. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Bende var Sn.Feyzon..yukarıda resimlerini yükledim...teşekkür ederim... Üzüm elde ederseniz,üzümlerin sıkılmasıyla elde edilen bir Rize tatlısı olan 'pepeçi' yi yapmanızı şiddettle tavsiye ederim.. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Asma çeliklerim iyi gidiyor ama sanki bazı yaprakların uçları yukarı doğru büzüşüyor gibi durum böyle... Toprağı dağıtmadan bahçeye geçirsem mi acaba?
Eklenti 211493 |
Alıntı:
Bu sene kalsa daha iyi olur bu kış bahara doğru güzelce budayıp daha sonra ister topraklı ister çıplak istediğiniz gibi dikerseniz daha iyi olacağı fikrindeyim.. Bu sene bırakın sürebildiği kadar sürsün...iyi besleyin... |
Teşekkür ederim seyyah53 ben suyunu falan ayarlayamam diye korkuyorum biraz, o yüzden bahçeye geçirirsem daha daha rahat olur diye düşünmüştüm 2 ay oldu çelikleri alalı umarım köklenirler bahçeye de bir tane dikmiştim o da sürgün verdi :) çekirdeksiz erkenci bir çeşit adını bilmiyorum umarım tutarlar...Sizinkiler de iyi gidiyor tebrikler nazar değmesin...
|
Alıntı:
Rica ederim ne demek... Orda kalmasını geçen seneki denemem den tavsiye ettim...aynı yıl köklendirdiğim yerden daha büyük bir yere aldığım asmalardan iki tanesi önce sarardı sonra kurudu... Valla sulaması size kalmış...ama bence eksik etmeyin haziran temmuz çok hızlı sürgün verecek...bu toprak bu kadar sürgünü besleyebilirmi diye endişeleneceksiniz ...fakat sorun yok besliyor... İmkanınız varsa ayda bir humik asit ve sıvı gübreler yeterli ve gayet iyi oluyor... |
Pepeçi
Alıntı:
Pepeçi tarifini internette buldum. İlave edecekleriniz varsa katkılarınızı beklerim. Tarifi şöyle: "Malzemeleri 2 kg kokulu kara üzüm 2 bardak mısır unu, çok az nişaşta Arzuya göre şeker Yapılışı: Üzümler bir tencerede iyice kaynatılır. Kaynatma işlemi bittikten sonra süzgeçten geçirilerek posaları ayrılır, ılınmaya bırakılır. Ilınan şıranın içine un, şeker, nişasta katılıp muhallebi kıvamında pişirilir. Pişen malzeme kaselere konularak, soğuk servis yapılır. Afiyet olsun NOT : İsteyen üzerine fındıkta ilave edebilir. " Linkinide koyayım:http://www.oyunzade.com/forums/topic/532/pepeci1 |
Valla ben bilmiyorum nasıl yapılır...:) ...hani derler ya ben yemesini iyi bilenlerdenim...
Anneme bi okutayım sizin tarifi bakalım ekleyecek bişeyi varmı... |
Alıntı:
Annneme sordum....yazdıkları doğru dedi ...ek olarak da dediki; pişerken bir miktar bir kenara alınarak kıvamı kontrol edilir dedi...eğer çok suluysa bir miktar un ,şeker daha katılabilir dedi...ilk başlarda kıvamı isteğinize göre tutturmak zormuş... saygılarımla |
Asma çeliklerinin üzerinde yeni sürmüş olanlarda şeker tanesi gibi beyaz beyaz bir şeyler var...
cep telefonun çözünürlüğü iyi değil o yüzden çekip koyamıyorum... bir diğer asmaya baktığımda belli bir süre sonra bu şeker tanesi gibi olan şeyler siyaha dönüşmüş durumda... en çok da amerikan asmalarında var...bir tane çelik sürdüğünden bu yana kurumuş bile bu şey yüzünden olabilirmi acaba? |
2 Eklenti(ler)
Sn.gtatas ın gönderdiği ceviz üzümü çelikleri çok geç uyandılar;
|
Alıntı:
Sayın Halil Önen Ağabey yazınızı henüz okumadı galiba, cevabını ben de merak ediyorum. Sağolsun O tüm soruları cevaplar. (Resmini göstercen mi? sorusu hariç) :D:D |
Alıntı:
|
Alıntı:
Yukarıdaki sorunu yaşamadım. Tahmin ediyorum; bu bitki özsuyudur. Çeliğe su yürüdüğünde eğer uç kesimde yaralanma varsa öz su _ beyaz şekerimsi_ buradan çıkar, damla oluşturur. Buna biz geç budamada görürüz. Ağlama deriz. Çeliğin üst kısmı bir şekilde hava almış ve buradan ağlama yapmış olabilir. Bu sıvı daha sonra siyahlaşır ve o bölge kurur. Bu bölüm genelde macunlanır ya da mumlanır. Ama bu nedenden dolayı çelik kurumaz. ( Resim olsa daha iyi tahmin ederdik) Kolay gelsin |
bende asma ile ilgileneceğim seneye şimdilik bilgi topluyorum
|
Merhaba,
Arkadaşlar bu yıl geçti ama gelecek yıl için ceviz üzümü çeliği gönderebilecek arkadaşlara şimdiden rezervasyon yaptırayım dedim.. |
Aslında ben sıvı olarak görmedim fakat şeker tanesine benzeyen tanecikler gördüm kuruyan çeliklerin bu taneciklerle ilgisi varmı bilemiyorum....
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:44. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025