![]() |
Tek 0,5 pet su şisesi icine 3-4 dalı koyabilirsiniz dikim zamanı ayırıp dikersiniz..
|
1 Eklenti(ler)
Bektaşiler Olgunlaşmaya başlamışlar biraz ekşi ama harika tadları var..
|
1 Eklenti(ler)
İlk deneme fena değil hani, toplam 6 adet daha bektaşi üzümümüz oldu. Anaçta son iki dalı daha bugün daldırdım saksılara. Teşekkürler Sn serdar1...
|
4 yil once diktigim 1 metrelik dallara sahip bektasi uzumunde simdiye kadar tek bir meyve bile olusmadi. Umidi keseyim mi
|
Alıntı:
|
bektaşi üzümü, Frenk üzümü kamışı yanıklığına çok hassas. dikenli bektaşi üzümleri bu hastalığa dayanamıyor. captivator çeşidi ve Ribes Aureum çeşidi hastalıklara dayanıklı.
ayrıntılar için : https://plantvillage.psu.edu/topics/gooseberry/infos |
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu sene bir kac cesit almak gerek. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Elinizdeki çeşidin dikensiz olması da ayrıca artı puan. |
Bektaşi üzümünü frenk üzümünden daha çok sevdim ben. Her ne kadar ben fazla meyve yiyemesem de bu yıl çoğaltmaya çalıştım. Komşumda yeşil ve kırmızı olarak gelen her iki bektaşi üzümü de kırmızı çıkınca farklı cins aramaya başladım. Bir yerde yeşil bektaşi üzümü buldum. Başka çeşitlerle birlikte buradaki iki arkadaşa daha aldık. Ancak daha önceleri olduğu gibi çok büyük gelmedi. Kırmızı olanlar büyük idi. Bu yıl meyvelerini yiyebileceğiz. Bir tane de arkadaşın kırmızı olandan alınca bizim kırmızı bektaşi üzümü çoğaldı. İşim dolayısı ile bir ilçeye gittiğimde pazarda tesadüfen güzel bir nane gördüm. Konuşurken nanenin Almanya'dan getirdiklerini öğrendim. Eşi ile görüştüğümde bektaşi üzüm fidanı sattıklarını gördüm. Ne renk olduğunu sorduğumda yeşil renkli olduğunu öğrendim. Emekli olarak Almanya'dan gelirken iki minik fide olarak getirdiğini ürettiğini öğrendim. Yerini görmek istedim. Sağolsun beni kırmadı. Bahçesine kadar gittik. İlk defa meyve veren bol miktarda yeşil bektaşi üzümlerini orada gördüm. Kendisi bir kısım fidan üretimi de yapmış. Meyvelerini de satıyormuş. Ceviz ve diğer ağaçların altlarına dikmiş. Üzerleri meyve ile dolu idi 15-20 gün sonra olgunlaşacaklarını süyledi. Olgunlaştıkları zaman özel olarak gitmeyi düşünüyorum. Hemen fidanlarından aldım. burada bektaşi üzümünü bilen arkadaşlarıma da verdim. Meyve büyüklüğünü bizim kırmızılar ile kıyaslayacağım. Aldığım fidelerin bazılarının üzerinde meyveleri de var. En kısa zamanda çektiğim birkaç resmi atacağım.
|
Bektaşi üzüm fidesi alabileceğim bir site tavsiye edebilirmisiz
|
5 Eklenti(ler)
Yeşil bektaşi üzümleri Gooseberry
Heyacandan ve fazla zamanım olmadığı için biraz az resim çekmişim. Ancak şu ana kadar gördüğüm en fazla bektaşi üzümünün bulunduğu yer. En iyi tarafları iki adet fide olarak Almanya'dan gelmiş olmaları. Tohumdan yetiştirme değil. Hepsi aynı kalitede. Tabi bulunduğu yer de çok güzel. Frenk üzümü aldığımda yurt dışından gelen fide ile yurt içinden gelen fidan arasında verim bakımından oldukça büyük fark olduğunu gördüm. Onların resimlerini de çekip ilgili yere eklerim. Eklenti 710638 Eklenti 710639 Eklenti 710640 Eklenti 710641 Eklenti 710642 |
2 Eklenti(ler)
Bunlar da yeşil bektaşi üzümü Gooseberry fidanları Aslında bir kısım yeni ve eski dikilmiş tüplü olanlar var idi. Onların resimlerini çekmeyi unutmuşum. Bu yıl aldığım yeşil bektaşi üzümü fidanı yanında bunlar çok daha büyük
Eklenti 710643 Eklenti 710644 |
2 Eklenti(ler)
Komşumda olan biri kırmızı biri yeşil olarak gelen ancak ikisi de kırmızı çıkan bektaşi üzümü. Aradan geçen yıllar ile bir tanesi iyi bir gelişme gösterdiler. Birinden bir tane köklü dal aldım. Belki ondan belki yeteri kadar besin ve suyunu alamadığından diğerinden biraz küçük. Kendi bektaşilerime yapmadığım ilgiyi onlara gösterdim. Etrafını mümkün olduğu kadar yüzeysel olabileceğini okuduğum köklerine zarar vermemeye çalışarak iyi olanın etrafındaki ayrıkları ayıklayarak belledim. Her ikisine de birer kova yarısı toprak yarısı gübre ile organik madde miktarını artırmaya çalıştık. Daha önceki yıllara göre komşum sulamasını artırdığı için yere sarkan dallarını kaldırdığımızda ortaya çıkan sonuç aşağıda. Umarım başlarına bir şey gelmez.
Eklenti 710712 Eklenti 710713 |
ithal fidanlar gerçekten güzel. bizdeki fidancıların yaptığı latince isim yazıp kalem kadar fidana 50-100 lira para çekmek. zaten hastalıklı olduğu içinde bi kaç günde fungal hastalıktan kurur. çeşidin yanlış gelme ihtimalide cabası.
hayırlı olsun. beğendiğiniz çeşitleri kaybetmeyin çoğaltın. |
Maşallah ne kadar güzel ve verimliler.. Elinizde olan fidanlarda dal olarak çoğaltabilirseniz ya da satıcı kişinin bilgilerini özelden atabilirseniz almak isterim. Bu sitedeki bir arkadaş 3 adet dal göndermişti. Tuttular çok şükür. Onların meyveleri kırmızı idi. Bakalım bu bitkiye ilgimiz artmaya başladı...
Alıntı:
|
Alıntı:
Fidandeposu ve Yusuf Ustaoğlu'dan şaşmayın derim... |
Alıntı:
|
en çok fire veren fidanlarımda bektaşi üzümü olmuştu. değişik firmalardan aldım fungal hastalıklardan gitti. 1001 fidandan capvitor bektaşi üzümü almıştım çok dayanıklı çıktı. şimdi onu çoğaltıyorum.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
heleki tohum satanlar hiç bir tohumları çıkmaz. tanesini 1-2 liraya tohum sat o da çıkmasın. arkasınıda arayamıyorsunki. |
Alıntı:
fidan deposu 10 numara avrupa ayarı firma. ne derse o. zaten anaçlarını bile seçebiliyorsun. santimine kadar doğru gönderiyor. kargo bedava paketleme harika. |
Alıntı:
Epey para harcadım ve sonuna kadar hakediyorlar. Paketlemesinden belli. İleride de yine alım yapacağım. |
Alıntı:
beş para etmez tohumdan üretilmiş sıfır maliyetli kursun kalem kadar bitkiyi fidan diyemeyeceğim 50- 100 liradan satıyorlar. |
Almanya'da doktorun bizim Türk gurbetçiye söylediği kafama takılmıştı. Küçük bir araştırma yapınca bektaşi üzümünün oldukça fazla faydasının bulunduğu ile ilgili bir site gördüm. Aile doktoru bektaşi üzümünü doktorların almasının sebebini beyne etki eden nadir meyvelerden olarak tanımlamış. Linkini aşağıya atıyorum.
https://www.healthline.com/nutrition...rries#section3 5. Beyninizi koruyabilir Bazı dejeneratif beyin hastalıkları, hücrelerde aşırı miktarda demir ile bağlantılıdır. Çok yüksek demir seviyeleri hücrelere zarar veren moleküller olan serbest radikallerin oluşumunu teşvik edebilir. Beyin hücreleriniz demir açısından özellikle zengindir, bu da onları hasara karşı daha savunmasız hale getirir (33Güvenilir Kaynak). Bektaşi üzümü, 100 mg meyvede 11-14 mg sitrik asit sağlayan doğal bir organik asit kaynağıdır. Sitrik asit, hücrelerde demir birikmesini engeller ve düzenli olarak tüketildiklerinde Alzheimer ve inme gibi hastalık riskini azalttığı bulunmuştur ( 1 ,33Güvenilir Kaynak). Bektaşi üzümündeki antioksidanların ve bitki besleyicilerinin ayrıca beynin yaşa bağlı hastalıklarına fayda sağladığına ve inme riskinizi azalttığına inanılmaktadır . Yine de daha fazla araştırmaya ihtiyaç var (37Güvenilir Kaynak, 38Güvenilir Kaynak, 39Güvenilir Kaynak, 40Güvenilir Kaynak). ÖZET Bektaşi üzümü, Alzheimer ve inme gibi yaşa bağlı beyin hastalıkları riskinde azalma ile bağlantılı olan sitrik asit, fenoller ve antioksidanlar açısından zengindir. 6. Antikanser etkileri olabilir Meyveler, bitkisel besinler ve antioksidanlar açısından zengin diyetler, bazı kanser türlerinin riskinde azalma ile bağlantılıdır (41Güvenilir Kaynak, 42Güvenilir Kaynak, 43Güvenilir Kaynak, 44Güvenilir Kaynak). Bektaşi üzümünde bilinen antikanser maddelerin bazıları folat, fenolik bileşikler ve C ve E vitaminleridir (4Güvenilir Kaynak). Bu besin maddelerinin oksidatif stres ve iltihaptan kaynaklanan hasarı azalttığı, bunlarla mücadele ettiği ve onardığı düşünülmektedir , bu da kanserin gelişmesine yol açabilir ( 25 ). Örneğin, test tüpü ve hayvan çalışmaları, antosiyaninlerin kanser hücrelerinin büyümesini inhibe ettiğini ve kolon, pankreas ve meme de dahil olmak üzere belirli kanser riskinizi azaltabileceğini göstermektedir.45Güvenilir Kaynak, 46Güvenilir Kaynak). Bununla birlikte, bektaşi üzümü kanser üzerindeki etkilerini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. ÖZET Bektaşi üzümü, belirli kanser türleri ile mücadele edebilecek ve riskinizi azaltabilecek antioksidanlar ve antosiyaninler gibi polifenoller açısından zengindir. 7. Kalbiniz için iyi Meyveler gibi meyveler açısından zengin bir diyet yemek, daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilidir (47Güvenilir Kaynak). Bektaşi üzümü, kalp sağlığını destekleyen birçok besin içerir , antioksidanlar ve potasyum dahil olmak üzere . Antioksidanlar kanınızdaki LDL (kötü) kolesterolün oksidasyonunu önleyerek kalp sağlığını iyileştirir, bu da kalp hastalığı riskinizi artırır (48Güvenilir Kaynak). Ek olarak, flavonoller ve antosiyaninler gibi bitkisel besinler kan basıncını düşürmeye ve kan damarı fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olur, bu da kalp hastalığı riskinizi azaltabilir (20Güvenilir Kaynak, 49Güvenilir Kaynak, 50Güvenilir Kaynak). Son olarak, iyi kan damarı sağlığı için potasyum gereklidir . Düzenli bir kalp atışı ve kan basıncının korunmasına yardımcı olur ve azalmış kalp hastalığı ve inme riski ile ilişkilidir (51Güvenilir Kaynak). ÖZET Bektaşi üzümü, kalbinizin düzgün çalışmasına yardımcı olan ve kalp hastalığı riskinizi azaltabilen kalp sağlığı için kullanılan antioksidanlar, polifenoller ve potasyum içerir. 8. diyet eklemek kolay Maksimum sağlık yararları için, bektaşi çiğ tadını çıkarmak en iyisidir. Lezzetleri oldukça ekşiden nispeten tatlıya, biraz az olgunlaşmış üzümlere kadar değişir . Meyve riper, tatlı olur. Bazı bektaşi üzümü çok tart, bu yüzden onları taze yemek istiyorsanız Whinham's Industry, Captivator veya Martlet gibi daha tatlı çeşitleri arayın. Meyveleri yemeden önce yıkamalı ve hazırlamalısınız. Çoğu insan biraz odunsu tadabileceğinden, meyvenin en altını kesip üzerini toplamayı tercih eder. Hazırlandıktan sonra, bektaşi üzümü kendi başına sağlıklı bir atıştırmalık olarak yiyebilirsiniz. Alternatif olarak, onları bir meyve salatası ekleyin, tahıl veya yoğurt üzerinde bir tepesi olarak kullanın veya taze bir yaz salatası ile karıştırın. Bektaşi üzümü, turta, turta, Hint turşusu, komposto, reçel ve samimi gibi pişmiş ve pişmiş yemeklerde de kullanılır. Bununla birlikte, bu yemeklerin genellikle şeker içerdiğini ve yemek pişirmenin birçok antioksidanı ve faydalı bitki besleyicilerini yok ettiğini unutmayın . ÖZET Bektaşi üzümü en iyi şekilde taze olarak tüketilir ve kendi başlarına yenebilir veya tahıl, yoğurt, salata veya diğer çeşitli yemeklere eklenebilir. Pişmiş bektaşi üzümü, bazı besin maddeleri yok edileceğinden aynı sağlık yararlarına sahip olmayabilir. Alt çizgi Bektaşi üzümü, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin besleyici, düşük kalorili meyvelerdir. Bektaşi üzümü araştırmaları özellikle sınırlı olmakla birlikte, bu meyvelerdeki besinlerin çoğu önemli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. Bunlar düşük kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı seviyelerinin yanı sıra kanser, diyabet, kalp hastalığı ve beynin yaşa bağlı hastalıkları riskini azaltır. Bektaşi üzümü, diyetinize atıştırmalık veya yemeklere lezzetli bir katkı olarak dahil etmek için harika, sağlıklı bir meyvedir. |
Aynı yerdeki diğer faydaları
1. Son derece besleyici Bektaşi üzümü kalorisi ve yağ oranı düşüktür, ancak besin maddeleriyle doludur. Sadece 1 bardak (150 gram) bektaşi içerir (2Güvenilir Kaynak, 3 ): Kalori: 66 Protein: 1 gram Yağ: 1 gramdan az Karbonhidrat: 15 gram Lif: 7 gram C Vitamini: Günlük Değerin% 46'sı (DV) B5 Vitamini: DV'nin% 9'u B6 Vitamini: DV'nin% 7'si Bakır: DV'nin% 12'si Manganez: DV'nin% 9'u Potasyum: DV'nin% 6'sı C vitamini, sinir sisteminiz için güçlü ve önemli bir antioksidandır, bağışıklık sisteminiz ve cildiniz . Yağ asitleri oluşturmak için B5 vitamini gereklidir, vücudunuzdaki birçok enzimin ve hücrenin çalışması gereken B6 vitamini, gıdayı enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur (4Güvenilir Kaynak, 5 , 6 , 7 ). Bakır kalbiniz, kan damarlarınız, bağışıklık sisteminiz ve beyniniz için önemlidir. Bu arada, manganez metabolizmayı, kemik oluşumunu, üremesini ve bağışıklık yanıtını destekler, oysa potasyum normal hücre fonksiyonu için gereklidir (8Güvenilir Kaynak, 9Güvenilir Kaynak, 10Güvenilir Kaynak). ÖZET Bektaşi üzümü kalorisi ve yağ oranı düşüktür ancak diyet lifi, bakır, manganez, potasyum ve C, B5 ve B6 vitaminleri bakımından zengindir. 2. yüksek lif ve düşük kalori Bektaşi üzümü lif bakımından yüksektir, ancak enerjisi düşüktür, yani çok fazla kalori tüketmeden iyi bir kısmı yiyebilirsiniz. Aslında, 1 bardak (150 gram) bektaşi üzümü yemek, ortalama bir kişinin toplam günlük kalori ihtiyacının% 3'ünden biraz fazlasına katkıda bulunur ve onları besleyici, düşük kalorili bir atıştırmalık yapar (2Güvenilir Kaynak). Buna ek olarak, araştırmalar çilek yemenin kilo kaybına yardımcı olabileceğini gösteriyor yardımcı ve genel olarak daha az kalori almanıza yardımcı11Güvenilir Kaynak, 12Güvenilir Kaynak). Örneğin, küçük bir çalışma, meyveleri atıştırmalık yiyenlerin bir sonraki öğünde 130 daha az kalori tükettiklerini, tatlılardan aynı sayıda kalori yiyenlerle karşılaştırıldığında (11Güvenilir Kaynak). Ayrıca bektaşi üzümü, çözünür ve çözünmeyen diyet lifi için mükemmel bir kaynaktır. Bir bardak (150 gram) bektaşi üzümü DV lifinin% 26'sını sağlar ve bu da alımınızı arttırmanın harika bir yoludur (2Güvenilir Kaynak, 3 ). Çözünmeyen lif dışkınıza hacim kazandırmaya yardımcı olur ve kıvamı artırır, çözünür lif ise bağırsaklarınızdaki yiyeceklerin hareketini yavaşlatmaya yardımcı olur, bu da açlığı azaltabilir ve dolgunluk hislerini artırabilir (13Güvenilir Kaynak, 14Güvenilir Kaynak). Ek olarak, meyveden alınan diyet lifi, kan şekeri seviyelerinizi kontrol etmeye ve kan basıncını, kolesterolü ve belirli kanserler, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve obezite dahil kronik durumlar riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir (13Güvenilir Kaynak, 15Güvenilir Kaynak, 16Güvenilir Kaynak). ÖZET Bektaşi üzümü kalorisi düşük ve obezite, kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerine karşı korumaya yardımcı olan lif bakımından yüksektir. 3. Antioksidan bakımından zengindir Antioksidanlar, serbest radikallerin etkileriyle savaşmaya yardımcı olan bileşiklerdir. Bunlar, hücresel hasara neden olan ve oksidatif stres olarak bilinen bir sürece yol açan reaktif moleküllerdir. Oksidatif stres birçok hastalık ve erken yaşlanma ile ilişkilidir (4Güvenilir Kaynak, 17Güvenilir Kaynak). Antioksidan bakımından zengin diyetlerin , belirli kanser türleri, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, yaşlanma riskinizi azalttığı ve beyninizi dejeneratif hastalıklardan koruduğu düşünülmektedir (4Güvenilir Kaynak, 18Güvenilir Kaynak, 19Güvenilir Kaynak, 20Güvenilir Kaynak, 21Güvenilir Kaynak). Bektaşi üzümü, C vitamini, az miktarda E vitamini ve bitki besleyicileri dahil mükemmel bir antioksidan kaynağıdır (22Güvenilir Kaynak, 23 ). Bitkiler sağlıklı kalmak ve güneş hasarı ve böceklere karşı korumak için bitkisel besinler üretir. Bektaşi üzümündeki bazı phytonutrients ( 1 ,4Güvenilir Kaynak, 24Güvenilir Kaynak, 25 ): Flavonoller. Bunlar kalp sağlığı ile bağlantılıdır ve inmeyi azaltan, kanserle savaşan ve antiviral etkileri olabilir. Bektaşi üzümündeki ana tipler quercetin, myricetin, kaempferol ve isorhamnetin (26Güvenilir Kaynak, 27Güvenilir Kaynak, 28Güvenilir Kaynak, 29Güvenilir Kaynak, 30Güvenilir Kaynak). Antosiyaninler. Bu bileşikler meyvelerdeki renkli pigmentlerdir ve göz ve idrar yolu sağlığı , gelişmiş hafıza, sağlıklı yaşlanma ve bazı kanser riski daha düşüktür ( 31 ,32Güvenilir Kaynak). Aromatik asitler. Bektaşi üzümü, bunlar arasında kafeik, klorojenik, kumarik, hidroksibenzoik ve ellagik asit bulunur. Organik asitler. Meyvenin tart tadından sorumludurlar ve inme ve Alzheimer hastalığı riskinizi azaltabilirler ( 1 ,33Güvenilir Kaynak) ÖZET Bektaşi üzümü, beyninizi korumaya ve yaşlanmaya, tip 2 diyabet, kanser ve kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olabilecek bitkisel besinler ve E ve C vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengindir. 4. kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilir Yüksek kan şekeri seviyeleri tip 2 diyabet, kalp hastalığı, inme, bunama ve diğer birçok hastalıkla bağlantılıdır (34Güvenilir Kaynak, 35Güvenilir Kaynak, 36Güvenilir Kaynak). Bektaşi üzümü kan şekeri kontrolüne yardımcı olabilecek çeşitli özelliklere sahiptir . İlk olarak, lifin yüksek olması, kan dolaşımına şekerin emilimini yavaşlatan kan şekeri seviyelerinde ani yükselmeleri önler (13Güvenilir Kaynak). Ayrıca, test tüpü çalışmaları bektaşi üzümü ekstresinin bir alfa-glukosidaz inhibitörü olduğunu ortaya koymaktadır. Bu, ince bağırsağınızdaki özel enzimlere bağlandığı ve şekerin bağırsağınızdan kan dolaşımınıza taşınmasını önlediği anlamına gelir ( 25 ). Son olarak bektaşi üzümü, karbonhidrat emilimini yavaşlatabilecek ve nişastalı yemeklerden sonra kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilecek klorojenik asit içerir ( 25 ). Bununla birlikte, umut verici sonuçlara rağmen, bektaşi üzümü kan şekeri seviyeleri üzerindeki etkisi hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. ÖZET Bektaşi üzümü, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen şekerin kan dolaşımınıza emilimini yavaşlatmaya veya önlemeye yardımcı olabilecek lif ve klorojenik asit bakımından yüksektir. |
Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Giriş
Bektaşi üzümü çalı, bitki 1 ila 1.6 metre (3 ila 5 feet) yükseklik ve genişlik veren dikenli, kemerli dalları vardır. Çiçek tomurcukları, bir yaşında tahtada ve eski ahşabın kısa mahmuzlarında yanal olarak doğar. Her tomurcuk çeşidine bağlı olarak bir ila dört çiçek verir. Çiçekler kendiliğinden doğurur ve rüzgar ve böceklerle tozlaşır, ancak genellikle bal arıları değildir. Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Site ve Toprak Sabah güneşi, öğleden sonra yarı gölge ve yüzer hava sirkülasyonu gibi bektaşi üzümü. Tam güneş ışığında en verimlidirler, ancak yapraklar Akdeniz koşullarında kolayca yanar. Meyve ağaçlarının yüksek gölgesinde veya binaların kuzey tarafında yetiştirilebilirler. Amerikan bektaşi üzümü çok daha fazla güneşe dayanıklıdır. Toprak veya hava sıcaklığı 30 ° C'yi (85 ° F) aştığında bitkiler hızla çöker. İyi hava hareketi hastalık problemlerini azaltmaya yardımcı olur. Bektaşi üzümü bitkileri, toprak asiditesi konusunda diğer küçük meyvelerin çoğundan daha az hassastır ve sulananlar dışında çok çeşitli toprakları tolere eder. Yazların sıcak olduğu yerlerde, çalılar daha iyi büyür ve daha ağır topraklarda daha fazla nem tutar ve daha serin kalır. Bazı organik malzemelerin kalın bir malç da toprağı serin tutmaya yardımcı olur. Kumlu topraklar bektaşi üzümü için daha az uygundur, çünkü çok hızlı kururlar. Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Toprak Hazırlığı Toprağı ekimden önce hazırlayın, bektaşi üzümü çalıları 20 yıla kadar üretken olacaktır, bu nedenle bu aşamada biraz çaba gösterilmesi iyi drene edilmiş, orta tip toprak gereksinimlerini karşılayacaktır. Yaklaşık 1m (3 ft) yuvarlak bir delik kazın, mümkün olduğunca fazla organik madde ekleyin. Toprağa Ekim ayına kadar yerleşmesi için zaman vermek üzere Ağustos ayında kazma yapın. Birden fazla burcun dikildiği yerlerde, burçlar arasında 1,6 m (5 ft) mesafe bırakın. Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Dikim Ekim için en uygun zaman Ekim; toprak hala sıcaktır ve bu, bitkinin geri kalanı yeni bahar büyümesine başlamadan önce köklerin hızla kurulmasını sağlar. Toprak donmuş veya su kütlesi tutulmadığı sürece Şubat ayına kadar olan herhangi bir zaman tatmin edicidir. Ekim ayında ekim zamanında, daha önce kazılmış alanın ortasında 60 cm (2ft) bir delik kazın. Bastonları daha önce büyüdüklerinden biraz daha derine ekin (sapta toprak işareti arayın). Çalıları deliğe yerleştirin, kökleri eşit bir şekilde yayın ve toprağı yerine koyun. Hava kuru ise çalıyı birkaç hafta düzenli olarak suladığınızdan emin olun. Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Budama Bir bektaşi üzümü çalı budama olmadan karışık ve sağlıksız olur. Kış budaması, dengeli bir dal yapısı oluşturmaya yardımcı olur ve toplamayı kolaylaştırmak için burcun merkezini açık tutar. Hava dolaşımı teşvik edilirse küf hastalığı da azalır. Dikenler hasadı sıkıcı hale getirir, bu nedenle çalıları açmak ve toplamayı kolaylaştırmak için budama yapılır. Kuşlar tarafından rahatsız edildiyse, budama tomurcukları Nisan ayında büyümeye başlayana kadar erteleyin. Kalın büyüme kuşları uzak tutmaya yardımcı olur ve yaşayan bir tomurcuğa budama yaptığınızdan emin olabilirsiniz. Meyveler eski ahşapta ve geçen yılın büyümesinin tabanı etrafında oluşur, bu nedenle önceki yılın büyümesini iki tomurcuk haline getirin. Zayıf veya ölü dalları keserek burcun merkezini çoğu büyümeden uzak tutun. Çalıların dışında, genç büyüme el değmeden bırakılmalı, daha eski ve daha uzun yan sürgünler tabanlarının 2 cm (1 inç) içinde kesilmelidir. Amaç, çalı merkeziyle büyümeden makul derecede temiz bir şarap kadehi şekli elde etmektir. Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Bakim ve Yetiştirme Bektaşi üzümü çalılarının, özellikle meyve oluştuğunda toprağın nemli kalması gerekir. Haziran-Ağustos aylarında kuru dönemlerde, toprağı nemli tutmak için sulayın. Her baharda ana gövdenin etrafına malç olarak (ancak dokunmadan) bir organik madde tabakası koyun. Bektaşi üzümü potasyum için yüksek bir gereksinime ve azot ihtiyacına sahiptir, ancak aşırı miktarda azot hastalığı, özellikle küfü arttırır. Bir avuç Amonyak Sülfat, büyüme ve yabancı ot toleransı arasında iyi bir denge kurar. Potasyum eksikliğinin belirtisi yaprak kenarlarının yanmasıdır. Potasyum bakımından zengin bir gübrenin yıllık pansumanı ile eksiklik önlenebilir. Bektaşi üzümü bitkileri de magnezyum için oldukça yüksek bir gereksinime sahiptir, bu nedenle toprak çok asidikse ve kirece ihtiyaç duyarsa, magnezyumun yanı sıra kalsiyum sağlayan dolomitik kireç taşı kullanın. Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Zararlılar ve Hastalıklar Baharın sonlarından itibaren bektaşi üzümü testere sineğine dikkat edin. Tırtıl hasarı ve elle kontrol için yaprakları düzenli olarak kontrol edin. Bu zor oluyorsa, çalılara düzenli olarak bir böcek ilacı püskürtün. Her zaman küflere dayanıklı çeşitleri yetiştirmeye çalışın. Bektaşi üzümü bir meyve kafesinde büyütmüyorsanız, kuşları uzak tutmak için çalıları Haziran ve Temmuz aylarında ağlarla örtün. Karatavukların altına girmesini önlemek için tabanda ağırlıklandırıldığından emin olun. Aç bullfinches kışın bektaşi üzümü tomurcukları ile beslenir, bu yüzden onları körfezde tutmak için ağ kullanın. 1905'te tüm Avrupa bektaşi üzümü mahsulü, yanlışlıkla Amerika'dan getirilen bir küf hastalığı tarafından yok edildi. Bitki, küf dirençli Amerikan bektaşi üzümünden geçerek yeniden üretildi. Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Hasat Bir bektaşi üzümü çalıdan elde edilen ortalama verim sekiz ila on kilo arasındadır. Tartı, vb. Gibi mutfak amaçlı kullanılan bektaşi üzümü genellikle olgunlaşmamış olarak alınır. Bununla birlikte, tatlı amaçlar için, meyve tamamen olgun olmalıdır. Ellerinizi ve kollarınızı keskin dikenlerden korumak için meyveleri toplarken eldiven ve uzun kollu giyin. Bektaşi üzümü çalılarının çoğu, hem yemek pişirmek hem de yemek bektaşi üretmektedir - yemek pişirmek için olanlar, yemek için olanlardan daha erken hasat edilir. En iyi meyveleri teşvik etmek için, bezelye büyüklüğünde olduklarında Mayıs ortasında meyvenin yaklaşık% 10'unu seçin, bunlar yemek pişirmek için kullanılabilir. Bu aynı zamanda kalan meyvelerin büyümesini teşvik edecektir. Bektaşi üzümü Temmuz ayında hasat için hazır göründüğünde, ilk önce çalıların altında ve ortasında gölgeli olan meyveleri toplayın - bunlar gelişmeyi ilk durduracaktır. Bir hafta kadar sonra çalının dış kenarlarındaki meyveleri toplayın. Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Mutfak Notları Bektaşi üzümü, tam boyda toplanan az sayıda meyveden biridir, ancak olgunlaşmamış, hangi aşamada reçel, turta ve birçok çeşide pişirmek için kullanılır, taze olarak mükemmel yenir. Bektaşi üzümü tadı daha çok üzüm gibi kabul edilir. Bektaşi üzümü nasıl yetiştirilir - Depolama ve Koruma Sıkı pişirme bektaşi buzdolabında bir veya iki hafta buzdolabında saklanır ve yıkanmaz. Yumuşak tatlı bektaşi üzümü daha az dayanıklıdır: buzdolabında saklayın ve iki veya üç gün içinde yiyin. Kaz meyveleri nasıl yetiştirilir - Yayılım Bektaşi üzümü kesimlerden yayılma kolaylığı, çeşide bağlıdır. Genel olarak, Amerikan çeşitlerinin köklenmesi Avrupa çeşitlerinden daha kolaydır. Parke Çelikleri Tüm yapraklar düşmeden önce bile sonbaharın başında sert ağaç kesimi yapın. Birkaç yaprağın varlığı aslında köklenmeyi arttırır. Kesimleri bir ayak uzunluğunda yapın, ancak uç büyümesini içermeyin, tabanı hormon tozuna daldırın ve sıradan toprakta tencereye koyun. İlk yıl için kısmen gölgede tutun. Katman Uç katmanı, yayılmanın daha ileri bir yöntemidir, ancak tek bir çalı, kesimlerden çok daha az katman sağlar. Standartlar veya kordonlar olarak eğitim için tasarlandıysa, tüm tomurcukları toprak hattının altında keserek soyun. Tohum Tohumlar üç ila dört ay boyunca donmanın hemen üstünde nemli tabakalaşma gerektirir. Bitkiler tohumdan 5 yıl ve kesimlerden 2 yıl sonra başlar. https://sites.google.com/site/knowyo...w-gooseberries |
4 Eklenti(ler)
Yeşil bektaşi üzümleri olmuş durumda. Tam olgunları sarımsı bir renk alıyorlar.
Eklenti 711401 Eklenti 711402 10 kğ bir kovada bektaşi üzümlerinin bir kısmı derin dondurucuya bir kısmı da reçel olarak değerlendirilecek. Eklenti 711403 Eklenti 711404 |
1 Eklenti(ler)
|
Maşallah epey bereketli bir hasat olmuş
|
Bektaşi üzümü almak istiyorum
Bektaşi üzümü almak istiyorum nerede satılır internette bulamadım. Yetiştirecek yerim yok. Satan var mı ya da nerede satıldığını bilen ?
|
1 Eklenti(ler)
Komşumdaki bektaşi üzümlerinden bir tanesinden köklü sürgün alırken bir kısım çimlenmiş bektaşi üzümleri görmüştük. Bir kısmını alarak saksıya diktim. Gölge bir yerde sulamasına dikkat ederek baktığım bektaşi üzümlerinden büyük saksıdakiler büyüdü. Ancak kaktüs gibi tamamı dikenlerle kaplı. Gelecek yıl büyüdüğü zaman belki üzerindeki dikenler azalır. Meyvesi olur ise büyüklüğünü hep birlikte görürüz. Saksıdaki toprak donduğu ve artık küçük geleceği için toprağa diktim.
Eklenti 715355 |
5-6 sene önce yeşil ve kırmızı bektaş üzümü almıştım. Yeşil olanı köstebek yolunun üzerine dikmişim, o yüzden gelişemeyip öldü. Ama kırmızı olan çok güzel gelişti her sene üstü meyve dolu oluyor. Burada verimsiz olduğu ile ilgili bilgileri okuyunca şaşırdım. Çünkü bende tek bir fide var ve her sene meyvelerini toplamaya yetişemiyorum. Meyveler yaklaşık fındık büyüklüğünde. Dökülen meyvelerden dolayı altında bir sürü yeni fide oluşuyor. Bence bu bitkinin sıcak bölgelerde gelişememe nedeni soğuklama isteği olabilir. Kar kalkar kalkmaz ilk uyanıp çiçeklenen bitkilerden biri. Şimdiye kadar oluşan fidelerinden birçok arkadaşıma dağıttım. En büyük sıkıntısı çok dikenli olması nedeni ile meyvelerinin toplanması oldukça zor. Onun dışından gayet güzel ve dayanıklı bir bitki. Dikenlerinden kurtulmak için yeni bahçem Jostaberry ve dikensiz bektaş üzümü aldım. Bakalım onların performansları nasıl olacak.
|
fide paylaşımı yapabilecek var mı ?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:39. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025