![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Bağcılık hakkında bildiklerim
Türkiye şaraplık üzüm üretmiyor. Ürettiği sofralık üzüm. Avrupa'da köyler çok zengin. Zengin olan köylere baktığımda, başta şarap ve hayvan üretimi gelir. Avrupa'da köyler en çok turist çeken mekanlar. Nedeni ise gastronomi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Bağlarınızı geç kalmadan budayın. Fazla göz bırakmak fazla ürün değildir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
İyi bir makasınız ve uygun bir testereye ihtiyaç olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Budama işi bitiminde direk ve kazık bakımı yapılıp gözler uyanmadan tel germe işi yapılıp kollar mümkün olduğu kadar en alttaki tele bağlanmalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Düzenli bir bakım yapmanız için bu aletlere ihtiyacınız var. Sağlıklı ürün almanız için her ağacın başına 8 defa varmanız gerek. Budama işinden tutun hasat yapana kadar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-02-2015
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1,294
|
sn. kozanlı Bursa da asma budamaya başladınızmı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Sayın Aydemir, Resimler Avrupa'dan, Avrupa'da budama işi Aralık ayında başlar. Türkiye’de ise budamak için bahar bekleniyor. Ülkemizde de hava şartlarına bakmaksızın budanır |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Bu forumda, sadece kendi bilgi ve deneyimlerimi anlatacağım. İki bağ kültürü var. Yayılıcı bağ Asma bağ Yayılıcı ve asma bağ; Ülkemizde asma bağ 1990 yıllardan itibaren gelişim sağladığına inanıyorum. Önceki yıllarda genellikle yere yayılıcı bağ kültürü vardı. Asma bağ, Avrupa'dan örnek olarak alınıp dikim yapılıp gelişim sağlamış ve asma bağ kültürü yerini almıştır. Asma bağ bakımı yayılıcı bağa nazaran masraf gereksinim getirir. Direk Kazık Tel Anka Klemer gb. Araç gereçleri kullanmak zorundasınız. Yayılıcı bağ kültüründe ise bunlara hiç gereksinim duyulmamaktadır. Asma bağ; Her yıl direk bakımı, kazık, tel, anka, bakımları yapılması gerekiyor. Yani, zaman harcı tabi ki. Yayılıcı bağ kültüründe ise iş gücü ve zaman tasarrufu var. Ülkemizde, iklim şartlarından dolayı kurak geçen bölgelerinde yayılıcı bağ kültürü hâlâ yapılmaktadır ve doğru bir uygulamadır. Aşırı sıcaktan ısınan toprak, nem oranını yayılan dalların gölgelemesi nedeniyle korumaktadır. Asma bağ ise yükselen gövde nedeniyle daha fazla su gereksinimine ihtiyaç duyacaktır. Su kanalı veya damlama yapmanız gerekiyor. Bir metre yükseklikteki gövde, güneşin veya hava etkenlerden dolayı su kaybı olmaktadır. Bu nedenle su 💦 ihtiyacını takviye yapmak zorundasınız. Su vermediğiniz zaman, ürün ve fide kaybı olacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Kapadokya gezimde bağ budayan bir bölge vatandaşını görünce yanına vardım. Babamında yer kültüründe 20 dekar bağı vardı. Çocukken kesilen çubukları toplamak ben akranların göreviydi. Burada da bağ budayan kişinin etrafında da bir bayan ve genç kız çocuğunu görünce çocukluğumu hatırladım. Budayan kişinin görünümü elli yaş üstü olmasıyla, yaptığı işin ve kazanımlarını duymak istedim. Yaptığı işi mükemmel yapıyor ama ifade etme eksikliğini ve izahat veremiyor. -Abi, böyle öğrendim! Demekle yetiniyor. Omcaların kabuklarını soyduğunu gördüm. -Neden soydun kabuğu soruma. -Hava almasını sağlıyor, dedi. Çok yanlış bir uygulama olduğunu ifade ettim. Aylardan Nisan hava çok güzel, güneş ısısı var. Sen niye atlet, gömlek ve kazak giydin? -Hava güzel ama üşütüyor " dedi. Ama sen omcanın elbisesini soydun hava şartlarına direncini yok ediyorsunuz. Demek istediğim vatandaşımız yaptığı işi (iyi budama) yapsa da bilincinde olmadığı aşikardır... Deneyimlerimi tabi ki kendisine aktardım çokta memnun kaldı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Günümüzde güneş ☀ enerjisiyle dağda-bağda elektrik gereksinimi karşılanmaktadır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Dostlarımdan mesaj var. Uyku fıçısı yaptım diyor! Tanıdığım "kozanli" Oralarda yapamaz diyor! Haksız da değil. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Henüz dört ay 🌚 olmadı ayrılalı oralardan özledim ne! İnsanın düzenli bir hayatın olmalı yaşam boyunca. Onun bunun artığı olmamalı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Şenlik
![]() İlk defa bu güzel görüntü içinde değilim. Bağ bozumuna bir ay kala most ve sturm satışı üreticiler tarafından açık havada yapılır. Onbinlerce ziyaretçinin ilgisini çekiyor. Genellikle haftanın son üç gününde çok kalabalık olur. Dünyanın her yerinden gelen ziyaretçiler eğlencenin keyfini çıkarır. Avrupa'nın köyleri her yönüyle zengindir. Zenginliğini üretimine borçlu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Denizli acıbayem
Bu değerli dostum beş dekar bağdan 20 ton üzüm �� almış. Ben de ilk defa bu tarz asma bağ gördüm. Asma fidesi yerini sevmiş ve gelişmiş. Üzüm fazla tatlı değil ama insan yemeye başladı mı bırakamıyor. Şeker hastalığı olanlara iy geldiğini söylemekte. Denizli-Acıpayam |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Üzüm 🍇 sıkma makinası
Sevgili dostum Acıpayamlı Süleyman'ın kendi yaptığı üzüm 🍇 sıkma makinası ve silindirli posa sıkma presi. Yerinde gördüm izledim ve birlikte üzüm presledik. Pekmez kaynatıp payımıda aldım. Kendisi inşaat ustası Avrupa'dan dönüş yapıp tarım işi ile uğraşıyor. Üretiyor üretiyor üretiyor! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Pekmez
500 kg pekmez küçümsenmez. Kg 25 Tl, çok zahmetli iş ama değer. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2019
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 176
|
Üzüm ile ilgili bu kadar deneyim olunca pekmez yapmamak kaçınılmazdır herhalde. Acaba halen pekmez yapımına devam ediyor musunuz Sn. Kozanli? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
İçmesen de üret.
Yaşantımda alkol hiç olmadı. 23 yaşımdan itibaren bağcılık ve şarap 🍷 imalatı ile haşırneşim oldum. Birçok kez içmeyi denedim isede tadını sevmediğimden içmeden uzak durdum ama işim gereği içenlerle ve bu işletmelerin içindeydim. Avrupalı dostlarım, inanç duygusundan dolayı içmediğimi vurguladıklarında tadını sevmediğimden dolayı içmediğimi söylerdim. Ve öyledir de. ![]() Bu haberi okuyunca ilgimi çekti katılmak istiyorum. Tanımak tanışmak yeni mekanlar görmek istiyorum. Aslında geçen yıldan davetliyim. Datça'lı site müdavimi arkadaşlar var mı katılmak isteyen. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-11-2018
Şehir: afyonkarahisar
Mesajlar: 12
|
24 asmadan olusan bir bag kurmak istiyorum. Asmalar da ahaclar gibi dolleyiciye ihtiyac duyuyor mu. Dikim oncesi neler yapmaliyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Alıntı:
Çiçek 🌸 Açma anında havanın durgun ve yağışsız geçmesi şansınıza. Bu dönemde de ilaç atmamaya önem verin. Dikim yapacağınız araziyi belirleyip önce toprak analizi yaptırın. Analiz sonucuna göre gübre atın ve toprağı 50-60 cm derinlikte pullukla devreleyin… Bu işlem en az 20-25 senede bir sefer yapılan işlemdir. Sizin yapacağınız anladığım küçük bir alan pullukla devreleme şansınız yok sanırım. Anlattığım işlemi nasıl yaparsınız bilemiyorum. Asma fidesinin boyunu ne kadar uzatmak istediğinize göre fideler arasındaki mesafeyi ayarlayın. Örneğin, 100-120 cm boy =120-150 cm aralıkta dikim yaparsınız. Önemli olan bir de, ilkbahar ve yazın esen rüzgar 💨 yönünü iyi belirleyip dikey dikim yapın. Şayet tek sıra üzerinde dikim yapacaksanız bu dediğimi dikkate almayın! Düzgün ve bilinçli yapılan işlem ileride iş gücü ve masrafları belirler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 137
|
Sn. Kozanlı.... Yazılarınızı zevkle okuyorum. Üzüm hakķında tecrübeleriniz çok değerli...devamını temenni ederim... Bahçemde asmalarım var. Üzüm oluştuğunda, üzümden sonrasını kes diyorlar... Bir başkasıda, üzüme kadar olanları kes diyor... Amaç tane ve kalite.. Hangisi doğru... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Alıntı:
Bitki, güneş ve zirai yapacağımız katkıları yapraktan emisyon yapar. ![]() Siz, üzümden sonrası derken 50-60 cm kastediyor iseniz doğrudur. Ama, üzümün 🍇 dibinden keseceğim derseniz yanlıştır. Yapraksız bitki meyvesiz ağaç. Unutmayın! ![]() Meyvenin tatlanmasında yaprak 🍃 birinci faktördür. Üzüm 🍇 olgunlaşmaya başladığında uzayan filizleri üzümden sonra 60-70 cm ilerisinden kesin! Ayrıca bağ bozumuna 4-6 hafta kala üzümlerin çevresinde ki yaprakları koparın. Güneş ile 🍇 üzümü buluşturalım. Bu resimlerden ne anlıyorsanız onu yapın. İstanbul benim yarı ikametgahım çok kez de gelirim. Bağınız üzerinde praksis yapabiliriz adres verirseniz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 137
|
Sn. Kozanlı... Samimi cevabınıza cok tesekkurler... Ben Ümraniyedeyim...üzümlerim Edincikte... Sevgilerimle... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Yanlış
Bugün bir cami avlusunda gördüğüm asma fidanı. Cami avlusunu dolduran yüzlerce cemaat, hepsi yaşını almış kellikulaklı insanlara, kim ilgileniyor bu asmalarla neden kabukları soyuldu dediğimde "..... İlgileniyor " dediler. Bilir kişiymiş yaşı üç çeyrek olmuş sakallı biri. Tabii, sakallı ise herşeyi biliyordur. O'nun söylediği sözün üstüne söz söyleyebilirmisin. İzahını öğrenmek istedim neden soydunuz merak ettim, öğrenme amaçlı sordum bey abim dedim. ![]() "hava alıyor muş, yük oluyor, görünüşüne güzel"miş. Sohbetimize bayağı bir kalabalık kulak misafiri. Çektiniz üzerinde palto gitmişsiniz niye dediğimde iihtiyarladık üşüyoruz artık, cevabı ile lafı gediğine koydum. Ama siz, asmanın elbisesini soymuş sunuz! Asma üşüyor, sıcakta da bu durumda aşırı ısınıyor. Kabuk 🐚 bitkinin elbisesi dir, yanlış uygulama kabuk soyulmamalı dediğimde cemaat ikiye bölündü. Sakallı hacı herşeyi bilenle, sakalı olmayan boş konuşan ben. ![]() Ülkemizin her yöresinde sık gördüğüm yanlış bir uygulama. Bitkininin elbisesesini lütfen soymayın! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 137
|
Sn. Kozanlı... Konunuzu takipteyim...asmayal ilgili bilgileriniz bizim için bir şans! Kısım kısım bilgilerinizi paylaşmanızı temenni ederim. Kükürt nasıl kullanılmalı? Ne zaman ve kaç kere kullanılmalı ? Toz kükürt mü...farklıları da var...hangisi ? Bordo bulmacı yapılmalı mı ? Biz yaprağıda kullanıyoruz, güve ve külleme için organik ilaç ne olabilir? Delfin var...denediniz mi ? Kısaca bir sezonda hastalıklar için neler kullanmalıyız? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Alıntı:
Toz olarak atarsanız hiçbir faydası olmaz. Yel alır götürür. Bitkinin gövdesine yapışması gerek. Bordo bulamacı kullanabilirsiniz. Kaç kez atma konusuna gelince onu hava şartları belirler. Artı bakım (uzun sürgünleri zamanında keser aşırı yaprakları koparır bitkinin hava almasını sağlar iseniz ilaç atmak azalır" Defin bilmiyorum. İlaç üretici firmalar farklı isimler veriyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-05-2013
Şehir: Elazığ
Mesajlar: 99
|
bağlarda meyve sirkeleme neden olur |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Arkadaşlar burayı bayağı ihmal etmişim, Sayın adalet, sirkeleme derken sanırım mantar hastalığını kastediyorsunuz. Çok sık hava değişimi, bilakis yağışlardan sonra ani ve aşırı sıcaklık bitki üzerinde olumsuz etkiliyor. Bir nevi şoklama oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
|
Budama
Halkımızın büyük çoğunluğu bazı tabuları yıkmakta zorlanıyor. Resimler Viyana çevresinden. Bugün fotoğrafladım, mesai arkadaşlarımı ziyaret ettim budama işine başlamışlar. Meyve ağaçlarını ve bağlar budaniyor. Bağların dibleri doldurulup kış bakımı yapılmış. Demek istediğim bitki uyku dönemine girmiş. Rakım olarak 250 m. Ülkemizde ikametim 1200 rakımda aradaki fark büyük olsada iklim şartları aynı. Türkiye'de bölge ayırmaksızın bütün bölgelerinde budama işi bu mevsimde yapılır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 137
|
Bir sorum daha olacak...sordum foruma..cevap alamadım... ![]() Bu nedir..asmamda var dı ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|