agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Bağcılık
(https)




Beğeni Düzeni166Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-06-2012, 01:03   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13


Hamburg Misketi
Salkımları büyük (400- 550 g), dallı konik ve dolgun sıklıktadır. Taneler morumsu
siyah renkli ve orta (4 g )irilikte, oval şekilli, 2- 3 çekirdekli, misket aromalıdır.
Kısa budanır (şıralık veya şaraplık olarak değerlendirmede karışık budama
yapılabilir). Dekara verim 1100- 1700 kg arasındadır. Orta mevsim (Ağustosun ikinci yarısı)
de olgunlaşmaktadır. Hamburg Misketinin şırasında yoğun misket kokusu olduğu için üzüm
suyu olarak da değerlendirilebilir. Mildiyöye çok hassas, külleme ve kış donlarına hassastır.
Çiçek silkmesi ve boncuklanma gösterebilir. Geçit Bölgelerde yetiştiriciliğe uygundur.








Mevlana
Çekirdekli sofralık bir çeşit olup ortalama salkım ağırlığı 470 g, taneler beyaz, çok iri
(7 g), elips şeklindedir.Ağustos sonunda olgunlaşmaktadır.








Red Globe
Salkımları büyük-çok büyük (1000 g), dolgun sıklıktadır. Taneler morumsu kırmızı
renkli ve çok iri (12- 14 g), yuvarlak şekillidir ve 3-4 çekirdeklidir. Kısa budanması
gereken bir çeşittir. Geç olgunlaşan bir çeşittir.








Samancı Çekirdeksizi
Beyaz Şam X Perlette
Salkımları orta büyüklükte (250- 350 g), dallı konik ve seyrek yapıdadır. Taneler beyaz,
iri (4- 5 g), elips şeklindedir. Tane çok gevrek, az sulu ve serttir. Sürgünün orta kısımdaki
gözleri verimli olduğundan karışık budanması gereken bir çeşittir. Ağustos ortasında
olgunlaşmaktadır. Dekara verim 1500- 1800 arasındadır. Gibberellik asit ile taneler oldukça
irileştirilebilir (7- 8 g). Tane iriliği 3-5 mm olduğunda 40 ppm Gibberellik asit tavsiye
edilebilir (Samancı, 1998). Kuru üzüm üretimi için de uygundur.








Michele Palieri
Alphonse Lavallée X Red Malaga
Salkımları büyük (440 g), gevşek veya normal yapıdadır. Taneler mavi-siyah renkli,
çok iri (8 g), yuvarlak şekilli ve 1-3 çekirdeklidir. Yarı uzun budanması gereken bir
çeşittir. Dekara verimi fazla (1500-1700 kg) dır. Ağustosun ikinci yarısında olgunlaşmaktadır.

HezarfenCelebi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2012, 01:14   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13

Alphonse Lavallée
Sinonimleri: Karatopaldı, Enfes ve Ribier’dir.
Salkımları büyük (400- 600 g), kanatlı konik ve seyrek tanelidir. Taneler morumsu
siyah renkli ve iri (6 g), basık yuvarlak şekilli, 3- 4 çekirdekli, erken hasat edildiğinde hafif
buruk bir tat oluşturur. Kısa budanır. Dekara 1400- 1600 kg verim verir. Ağustos sonu- eylül
başı olgunlaşmaktadır. Salkım–tane bağlantısı kuvvetli, depolama ve nakliyeye uygundur.
Enstitümüz tarafından yapılan anaç- adaptasyon çalışmaları sonucunda kıraç arazilerde
Alphonse Lavallée çeşidi için 99R ve 140Ruggeri anaçlarının uygun olduğu belirlenmiştir.


Italia
Bicane X Hamburg Misketi melezi
Salkımları büyük (500- 800 g), kanatlı konik dallı ve dolgun sıklıktadır. Taneler
beyaz-sarı kehribar renkli ve çok fazla iri (7 g), oval şekilli, 1- 2 çekirdekli, misket kokulu
olmasına rağmen bazı taneleri kokusuzdur.
Genelde kordon (kısa) budanırsa da yeterli miktarda ve kaliteli ürün için uzun (11 göz)
olarak da budanabilir. Dekara verim 1000- 2400 kg arasındadır. Eylül ayında
olgunlaşmaktadır.
Enstitümüz tarafından yapılan anaç- adaptasyon çalışmaları sonucunda kıraç arazilerde
Italia çeşidi için 99 R ve 140 Ruggeri anaçları tavsiye edilmiştir.
Güneş yanıklığına hassas bir çeşittir. Yeşil budamanın dikkatli yapılması gerekir.
Uygun şekilde muhafaza edildiğinde yola dayanıklıdır. Mantari hastalıklara karşı oldukça
hassastır. Bununla birlikte kükürde karşı da hassas olduğundan hafif kükürtleme yapılmalıdır.


Razakı
Sinonimleri: Anadolu Razakısı, Karaburun Asması, Rezaki, Rosaki
Salkımları büyük (400- 500 g), dallı konik, seyrek sıklıktadır. Taneler sarımtırak açık
yeşil renkte ve iri taneli (5 g), uzun elips şeklinde ve 2- 3 çekirdekli, tatlı ve kokusuzdur.
Kordon, karışık (en çok 10 göz) da budanan bir çeşittir. Dekara verim 1000- 1600 kg
arasındadır. Ağustos sonu – Eylül başı olgunlaşmaktadır.
Daha çok sıcak ve kurak bölgelerde allüviyal toprakları sever. Ülkemizin birçok
yerinde değişik tipleri vardır. Ülkemizde en çok Denizli-Aydın ve İzmir yörelerinde, dünyada
ise Yunanistan, Filistin ve Mısır gibi ülkelerde yetiştirilir.


Ata Sarısı
Beyaz Çavuş X Cardinal
Salkımları büyük (500- 850 g), konik ya da silindirik ve seyrek sıklıktadır. Taneler
yeşil-sarı renkli ve çok fazla (8 g) irilikte, oval şekilli ve 2- 3 çekirdeklidir.
Uzun (12 gözlü) budama yapılır. Dekara verim 1600- 2700 kg arasındadır. Eylül
ayının ikinci yarısında olgunlaşmaktadır.


Pembe Gemre
Salkımları büyük (500- 700 g), orta-sık sıklıktadır. Taneler pembe renkli ve iri taneli
(7- 7.5 g), yuvarlak şekillidir.Yarı uzun budanması gereken bir çeşittir. Dekara verimi
fazla (1500- 2500 kg) dır. Geç olgunlaşan bir çeşittir (Eylül ayı içerisinde olgunlaşır).
Homojen renklenmesi olmayan bu çeşitte yaprak almanın dikkatli bir şekilde
yapılması gerekmektedir. Ege Bölgesinde Denizli, Ödemiş, Bayındır ve Bergama’da
yetiştiriciliği yapılmaktadır.


Crimson Seedless
Salkımları orta (390 g), sık yapıdadır. Taneler pembe renkli ve orta (3 g) irilikte,
silindirik şekilli ve çekirdeksizdir. Yarı uzun- kısa (dip gözleri verimli) budanabilen
bir çeşittir. Dekara verimi fazla (1500-1700 kg) dır. Geç mevsimde (ekimin ilk yarısında)
olgunlaşmaktadır.

HezarfenCelebi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2012, 01:30   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Şarap; taze üzüm suyunda bulunan şekerlerin fermantasyon sonucu alkole dönüşmesi
ile elde edilen medeniyet tarihi kadar eski bir içecektir. Asmanın yetiştirildiği bölge, üzüm
çeşidi, iklim koşulları, hasat şekli, mayalanması ve depolanması şarabın kalitesini direkt
olarak etkileyen unsurlardır.

Son yıllarda şaraplık üzüm üretimi alan ve miktar bakımından
belirli çeşitlerde artış gösterirken; Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüksek oluşu, fiyat ve kalite
düşüklüğü gibi nedenlerden dolayı azalış eğilimi göstermektedir. Şaraplık üzüm çeşitlerinde
kaliteyi yakalayabilmek için toprak, iklim, çeşit ve yapılması gereken kültürel uygulamalar dikkate
alınmalıdır.








Chardonnay
Orijini Fransa’dır. Taneler amber sarısı renkte, yuvarlak şekilli, küçük (1-2 g), 1-3
çekirdekli ve çeşide özgü aromalıdır. Salkımlar silindirik, küçük (130-260 g) ve sıktır. Orta
mevsimde olgunlaşır. Omca gelişmesi kuvvetli olup düşük şarjlı çift kollu guyot budama
uygulanır (Çelik, 2002; Köylü ve ark., 2002).
Gözler erken uyandığından ilkbahar geç donlarına karşı hassastır. Çiçeklenme
dönemindeki yağışlara ve ısı değişimlerine hassas olması boncuklanmaya neden olabilir.
Toprak yapısına bağlı olarak verimi 500-1500 kg/da arasında değişir. Mildiyö ve Küllemeye
hassastır. Olgunluğun ilerlemesine bağlı olarak tane kabuğunun incelmesi sonucu kurşuni
küfe hassasiyeti artar. Yüksek kalitede köpüren şarap veren yumuşak bukeli bir çeşittir. Nispi
rutubeti yüksek olan sahil şeridinde yetiştirilmesi halinde erken olgunlaşma görülebilir.








Macabeau
Orijini İspanya’dır. Güç şartlara adaptasyonu iyidir. Taneleri yeşil- sarı renkte,
yuvarlak şekilli, küçük-orta (1.5-2.2 g) ve 2 çekirdeklidir. Salkımları orta-iri (350-500 g),
piramit şeklinde kanatlı ve gevşek yapıdadır.
Sürgünleri dik büyür. Kısa budanır. Mildiyö ve kurşuni küfe karşı hassastır.
Macabeau, daha ziyade meyvemsi karakterli, hafif asitli, alkolü yüksek açık sarı renkli
şaraplar verir. Bu çeşitten dömisek şaraplar da imal edilmektedir.










Ugni Blanc
İtalya orijinli bir çeşittir. Genellikle geç uyanan, omcaları kuvvetli gelişen bir çeşittir.
Taneleri küçük (1.5-2 g), yuvarlak şekilli, yeşil- sarı renkli ve 2 çekirdeklidir. Salkımları orta
büyüklükte (350-400 g) ve sıktır. Karışık budamaya uygun olan çeşitten 1500-2000 kg/da
verim alınabilir.
Çeşit külleme ve ölü kol hastalıklarına oldukça dayanıklı olup mildiyöye karşı
hassastır. Şarabı oldukça açık renkli asidi yüksek ve alkol oranı 11-12° dir. Yüksek asit içeriği
sıcak bölgelerde yetiştirilmesine olanak sağlar. Kalkerli topraklara adaptasyonu iyidir. Diğer
çeşitlerle yapılan şarapların ıslahında, kanyak ve brendi yapımında kullanılmaktadır.











Bornova Misketi
Orijini Ege Bölgesi’dir. Taneleri orta (1.8-2.2 g), yuvarlak şekilli, yeşil-sarı renkli ve
1-2 çekirdekli ve misket aromalıdır. Salkımları konik-silindirik, küçük (150-175 g) ve sıktır.
Yarı-uzun/kısa budanır (Çelik, 2002). Son yıllarda dikim alanlarının azalmasına rağmen
yöresel çeşitlerden şarap yapımının ön plan çıkması ile Ege Bölgesi için önemi giderek
artmaktadır.










Syrah
Fransa’da Syrah, Avustralya’da Shiraz olarak bilinir. Taneleri mavi- siyah renkte, kısa
oval şekilli, orta büyüklükte (2.1 g) 2-3 çekirdekli ve özel aromasızdır. Salkımları dallı
silindirik şekilli, orta büyüklükte (200-250 g) ve sıktır (Çelik, 2002).
Gözleri geç uyanır, omca gelişmesi orta kuvvette ve fazla verimli bir çeşittir. Kısa
budamalarda 500 kg/da olan verim uzun budamalarda 1.000 kg/da kadar çıkmakta ve bu
durum şarap kalitesini etkilememektedir. Kuraklığa ve kurşuni küfe karşı oldukça hassastır.
Şarabı 11 - 14 alkol derecesinde, dolgun, renkçe kuvvetli, meyve ve çiçek karışımı bir bukeye
sahip olup özellikle diğer şarapların ıslahında kullanılır. Şaraplarının 2-3 yıl dinlendirilmesi
kalitesini artırmaktadır.








Merlot
Fransa orijinlidir. ABD’de 1890 yıllarında yetiştirilmeye başlamasına rağmen son
yıllarda önemi daha da artmıştır. Tane rengi mavi-siyah, yuvarlak şekilli, küçük (1-1.4 g), 2-3
çekirdekli ve hafif aromalıdır. Salkımları dallı konik, orta büyüklükte (180-250 g), dolgun
sıklıktadır (Çelik, 2002).
Erken uyanan bir çeşit olduğundan ilkbahar geç donlarından zarar görebilir. Kuvvetli
gelişme gösterir ve vejetasyon periyodu uzundur. Verimli bir çeşit olup uzun ve karışık
budamaları gerektirir. 1500 kg/da kadar ürün alınabilir. Güç şartlara adapte olan bir çeşit
olmasına rağmen toprak tuzluluğuna ve küllemeye hassasiyet gösterir. Şarabı açık veya koyu
yakut kırmızı renkte olup yumuşak bir karakter gösterir. Genellikle Cabernet Sauvignon
ve/veya Cabernet Franc ile kupajı yapılır. Şarabı açık veya koyu yakut kırmızımsı renktedir.









Cabernet Sauvignon
Fransa orijinlidir. Tane mavi- siyah renkli, yuvarlak şekilli, küçük (1.5 g), 2-3
çekirdekli ve çeşide özgü biberimsi aromalıdır. Salkımları uzun konik-silindirik, küçük-orta
(100-190 g), seyrek-dolgun sıklıktadır (Çelik, 2002).
Sıcak bölgelerin çeşidi olarak bilinir. Ancak uyanması geçtir. Zayıf anaçlarla olan
üretiminde yüksek kaliteli şarap verir. Verimi 700-1500 kg/da dır. Külleme ve Ölü kola
oldukça hassas olmasına karşılık kurşuni küfe nispeten dayanıklıdır. Koyu yakut kırmızımsı
şarabı fıçılarda eskitilirse kendine özgü bir ahududu veya yaban mersini hissi veren bir buke
kazanır. Bu nedenle kırmızı şarapların kralı diye adlandırılır.

HezarfenCelebi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2012, 01:42   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
KURUTMALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Ülkemizde yetiştirilen üzümlerin yaklaşık %30’u kurutulmakta ve kuru üzümde dünya
ticaretinde söz sahibi olmaktadır. Çekirdeksiz üzüm Ege Bölgesi üreticilerinin en büyük
geçim kaynaklarından birisi olmasının yanında adı ve kalitesiyle dünyada tanınmış olan
geleneksel ihraç ürünümüzdür (Anonim, 2006).






Sultani Çekirdeksiz
Verim ve gelişmesi iyi standart bir üzüm çeşididir. Salkımları orta irilikte (300-400 g)
ve normal sıklıktadır. Taneleri küçük (1.2-1.8 g), yeşil-sarı renkte, ince kabukludur (Anonim, 1990).
Dip gözleri verimsiz olduğu için uzun budama yapılmalıdır. Orta mevsimde olgunlaşır,
verimi kuru üzüm olarak 500-1000 kg/da arasında değişmektedir. Yuvarlak Çekirdeksiz üzüm
çeşidinde yapılan klon seleksiyonu sonucu verim, kuru üzüm kalitesi, omca gelişmesi gibi
kriterler yönünden 7 nolu klon (Yılmaz ve ark., 1997) Ilgın ve ark., (1999) tarafından yapılan
çalışma sonucu ise 3 tip (T3, Y3, S1) kurutmalık amaçlı seçilmiştir.








Besni
Tane uzun oval, iri (5.5 g), kabuk ince, sarı, tane içi etli, sulu 2-3 çekirdeklidir. Salkım
orta irilikte silindir veya konik şeklindedir. Verimliliği ve gelişmesi ortadır. Sofralık yanında
kurutularak da değerlendirilir (Anonim, 2007).








Corinth (Kuş Üzümü)
Çok küçük taneli ve çekirdeksiz özelliğe sahip Corinth üzüm çeşidinin beyaz, siyah ve
pembe olmak üzere 3 tipi mevcuttur. Siyah Corinth tamamen kurutmalık olup en yaygınıdır.
Siyah Corinth üzüm çeşidinin asma gelişmesi kuvvetli ve verimi iyidir. Uzun budama
yapılmalıdır. Salkımlar küçük, kanatlı ve silindiriktir. Taneler çok küçük, basık küresel
şekillidir. Kabuk ince, kırmızımsı siyah ile siyah mor renkte ve pusludur. Meyve eti sulu, tatlı
ve lezzetlidir. Taneler çekirdeksiz, az miktarda asitlidir. Erken olgunlaşır, taneler
kurutulduğunda çok küçük ve yumuşak yapıda olup hafif mayhoştur (Yılmaz, 1992).

HezarfenCelebi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2012, 23:54   #5
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Annemin yaşlılığı nedeniyle (87) benimde ancak 5 dekar zeytinlik ile uğraşmaya gücüm yettiği için satmak zorunda kaldığımız bağdan, anne yadigarı olarak aldığım en iyi üzüm çeşitlerinden biri olan bu üzüm ince kabuklu oluşu, çok çok uzun süre dayanıklılığı yüzünden en sevdiğim çeşitlerden biridir..
Annem buna ''keçi memesi'' diyor ama gerçek adının ne olduğunu bilmediğim için öğrenmek istedim..
Ben bu üzümü bağımızı satmadan önce toplar, fidanlığımdaki kulübenin tavanına iplere asılı olarak bağlardım..taa nisan ayına kadar hafif buruşuk olarak dururlardı..
Bu sene kuşlar dadandığı için tam siyahlaşmadan topladım bu üzümleri..

Tanelerinin ucu sivridir..ve oldukça iridir..çok lezzetlidir..

Adı nedir acaba?

Eklenen Resimler
  

Düzenleyen pria : 01-12-2013 saat 12:36
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2013, 21:02   #6
Ağaçsever
 
cemilahmet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 86
ben de emekliyim ve üzüme karşı çok fazla bir ilgim var. özellikle iyi cins üzümlere.geçen yıl haziran ayında redglop ve alfons çeşitlerinden üzümün memleketi manisa salihliden getirttim.ancak birer fidan tutabildi. eğer elinizde annenizin üzüm çubuklarından varsa **** bana temin ederseniz bende annenizin hatırasını yaşatmış olurum.ben de istanbulda oturmaktayım. arazimiz konyanın ereğli ilçesinde.selamlar saygılar.

cemilahmet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2013, 19:45   #7
Ağaçsever
 
cemilahmet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 86
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Annemin yaşlılığı nedeniyle (87) benimde ancak 5 dekar zeytinlik ile uğraşmaya gücüm yettiği için satmak zorunda kaldığımız bağdan, anne yadigarı olarak aldığım en iyi üzüm çeşitlerinden biri olan bu üzüm ince kabuklu oluşu, çok çok uzun süre dayanıklılığı yüzünden en sevdiğim çeşitlerden biridir..
Annem buna ''keçi memesi'' diyor ama gerçek adının ne olduğunu bilmediğim için öğrenmek istedim..
Ben bu üzümü bağımızı satmadan önce toplar, fidanlığımdaki kulübenin tavanına iplere asılı olarak bağlardım..taa nisan ayına kadar hafif buruşuk olarak dururlardı..
Bu sene kuşlar dadandığı için tam siyahlaşmadan topladım bu üzümleri..

Tanelerinin ucu sivridir..ve oldukça iridir..çok lezzetlidir..

Adı nedir acaba?
sn paria
keçi memesi üzüm çeliklerini aldım ve toprak ile buluşturdum.çok teşekkür ederim. eğer sizce de uygun olursa bu fidanlar yeşerir ve üzüm vermeye başlayınca annenizin ismini vermek isterim.ne dersiniz benim için hatırlayacagım en güzel hediye oldu bu çelikler.saygılar sunuyorum.kolay gelsin

pria beğendi.
cemilahmet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2013, 22:56   #8
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemilahmet Mesajı Göster
..eğer sizce de uygun olursa bu fidanlar yeşerir ve üzüm vermeye başlayınca annenizin ismini vermek isterim.
Bu güzel üzüm çeşidinin kaybolmaya yüz tutan değerlerimizden biri olduğuna inanıyorum ve sizinle birlikte çelik gönderdiğim 3 kişiden biri olan Ankara Ziraat Fakültesi son sınıf öğrencisi Ahmet doğa kardeşimiz bu üzüm çeşidinin orijinal adının ''keçi memesi'' olduğunu söyledi bana telefonda..

Adının ''keçi memesi'' olarak anılması ve sizin çevrenizde de bu adla yayılması daha doğru olur.

Güzel düşünceniz için teşekkürler yine de..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2014, 08:27   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-11-2012
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 3
merhaba.pria antalya da yasiyorum.keci memesi uzumunu tarif etmeniz hosuma gitti.eger sartlari uygunsa bende ekmek istiyorum..yardimci olursaniz sevinirim//534 961 91 28

mahmut07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025