agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Badem (https://www.agaclar.net/forum/badem/)
-   -   Badem yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/badem/787.htm)

grandrose 15-04-2009 18:43

badem yetiştiricisi dostlar.tohumdan yetiştirdiğim yerli fidana piyasadaki yabancı badem aşısı netice verirmi.verirse hangi cinsi önerirsiniz.bölge denizli-tavas yöresi.

nariçi 15-04-2009 20:24

Tercih edeceğiniz türde aşı kalemi bulabilecekmisiniz?

Avanos 16-04-2009 07:52

Sn Zeytinci Nurlu badem hakkında benimde bilgim yok yanlış yönlendirmek istemem. Ne kadar kendi varlıklarımıza değer verdiğimizin göstergesi.Bilende yok öğretende.

Zeytinci 16-04-2009 10:54

Sn. Grandrose,

Badem ağacı gözlerinin uyanması bölge bölge iklime göre değişiyor. Örneğin Datçada çağlalar çıktığında İzmirde çiçek açmamış olabiliyor. Badem çeşidi de önemli tabi.

Ben aşılı Nurlu bademi aşılanmış olarak Datçadan getirmiştim. Bu badem gerek iç yapısının tek ve dolgun olması pazar şansını yükseltiyor. Gerekse verimli olması sebiyle öneririm.

Nedir bu yabancı çeşit çılgınlığı onu da anlamadım. Herkesin gözü ülkemizde bizim gözümüz dışarıda. Yerli olup toprağımıza adapte olmuş iyi olan çeşitlerimize sahip çıkalım.

Yabancı çeşitlerin bizimkilerden iyi olanı düşünülebilir. Bu konuda anlayabildiğim kadarı ile bilgi yeterliliği henüz tam oluşmamış. Bu konuda Sn.Sivas 5858'in önerilerini dikkate alınız.

Avanos 16-04-2009 12:06

Sayın Zeytinci bilgilerime değer verdiğin için öncelikle teşekkür ederim.Bilgi olarak bende devamlı boş durmuyorum. Türkiyede badem araştırması yapmış araştırma ve üniversitelerdeki hocaların çoğu ile görüştüm. Ayrıca fidancılarlada bu bilgiler farklı kişi ve kuruluşlarda bende elimden geldiği kadarı ile bu araştırmacılarımızla görüşüp buraya aktarmaya çalışıyorum. Burda bende dahil hepimiz burdan bir şeyler öğrenip uygulaya çalışıyor. Yanlış söylemler kişi ve memleketimize zarar verir. Nurlu badem hakkında yeterli kaynak bulamadık ve fidanda en az 20 fidancı ile muhatap olmuşumdur. Kimsede Nurlu badem çeşidi var düşünürmüsünüz diyen olmadı. Sanırım fidan bile bulmak zor. Zaten cins ve çiçeklenme dönemi ile ilgili bilgiyede ulaşamadım. Nette belki vardır ama herzaman dediğim gibi ben nette bademlerin tozlanmaları ile ilgili her çeşit için 3 farklı cins öneren firma ve fidancı gösterebilirim. Çok dikkatli olmak gerek.

Avanos 16-04-2009 12:09

En azından şunu başarırsam bu yeter bana. 4 sene sonra iç anadoluda badem bahçesi kuracak kişilere bir birikim aktarabilirsem. Bunun içinde yaptıklarımı burdan aktarmaya başlayacağım başlamama az kaldı izine ayrılıyorum dikim için.

yahyaderse 16-04-2009 12:13

Tüpte Aşılı 10 çeşit bodur 5000 adet Ceviz fidanı Satılıktır..
 
Tüpte Aşılı 10 çeşit bodur 5000 adet Ceviz fidanı Satılıktır.. yahya derse 0 535 704 03 36.. İnegöl/BURSA

Avanos 16-04-2009 12:42

sayın ZEYTİNCİ Yukardaki reklamı düzeltirim şiddetle Bu güne kadar bodur ceviz çeşidi geliştirilemedi.Bunu göz önünde bulundurun.Dikkatli olun demek istediğim konu yukardaki haberin ta kendisidir.



YOK BÖYLE BİR ŞEY "BODUR CEVİZ YA DA BODUR ANAÇLI CEVİZ"
Yrd. Doç. Dr. Mehmet SÜTYEMEZ
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv. Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Bölümü- K.MARAŞ


Modern meyveciliğin temel hedefi hiç şüphesiz birim alandan azami kaliteli ve bol ürün elde etmektir. Bu amaçla tüm dünyada oluğu gibi ülkemizde de bu yönde bir çok araştırma ve çalışma yapılmış ve yapılmaya devam etmektedir.

Bu amaca yönelik olarak Dünya meyveciliğinde yıllar önce geliştirilen bodur anaçlar en yaygın olarak elma yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır. Yani uzun yıllardır tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yoğun biçimde bodur anaç (M-9, M-106 gibi) elma yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır.

Son yıllarda kiraz yetiştiriciliğinde de bodur anaç (Gisela, MaXma gibi anaçlar) kullanılmaya başlanmıştır. Bu anaçlar üzerine aşılı kiraz yetiştiriciliği son yıllarda ülkemizde hızla yaygınlaşmaktadır. Hiç şüphesiz bu anaçlar kiraz yetiştiriciliğimize olumlu yönde bir çok katkı sağlayacağı beklenmektedir. Ayrıca bazı meyve türlerinde (armut, şeftali gibi) de bazı anaçların bodurlaştırıcı etkisinden faydalanılmaktadır.

Ancak şu an halihazırda ceviz yetiştiriciliğinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bodurlaştırıcı etkiye sahip yani bodur anaç, ya da bodur ceviz çeşidi bilinmemektedir, kullanılmamaktadır. Net ifadeyle ceviz yetiştiriciliğinde ne bodur anaç bulunmaktadır nede bodur ceviz çeşidi bulunmaktadır. Şu ana kadar Dünya ve Ülkemiz literatüründe ve kaynaklarında bodur ceviz diye bir olay yoktur henüz bodur anaçlı ceviz ya da bodur ceviz çeşidi ıslah edilmemiştir.

Ülkemiz de yoğun bir şekilde, bodur ceviz ya da salkım ceviz (şu an Topak ve Maraş- 12 ceviz çeşitleri dışında salkım ceviz bilinmemektedir) gibi çok değişik ceviz çeşitlerinin olduğu ya da bu iddiayla ceviz çeşitlerinin pazarlandığı bilgileri ortalıkta dolaşmaktadır. Yok böyle bir şey, cevizde şu an bodurlaştırıcı etkiye sahip anaç ya da çeşit yoktur bu yüzden ceviz bahçesi tesis edecek yetiştiricilerimizin ya da yetiştirici adaylarının bahçe tesis ederken bu konuda dikkatli davranmaları kendi menfaatlerine olacaktır.

Sonuç olarak modern meyvecilikte olduğu gibi ceviz yetiştiriciliğinde de bahçe tesis ederken dikkat edilecek en önemli husus; güvenilir, standart, ismine doğru, kaliteli ve verimli çeşitle aşılı fidan seçimidir. Ancak bu şekilde en rantabl bir üretim yapılıp en ekonomik gelir elde edilebilir.

Ülkemiz ve dünya ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi ülkelerin hiç birinde şu an "BODUR CEVİZ" diye bir olgu yoktur. Ceviz yetiştiren ya da yetiştireceklerin; bodur ceviz diye adlandırılan bir çeşidin olmadığını, bilmeleri ve ayrıca diktikleri ceviz ağaçları üzerinde ona göre beklenti içinde olmaları gerekmektedir.

Avanos 16-04-2009 12:45

Arkadaşlar büyük bahçe kurarken edindiğiniz bilgileri en az 3-4 uzmana teyit ettirin.
Türkiye en pahalı fidan satan fidancıların sitesinde bademi 3*2,5 gibi dikim öneren firma bile var. Bu firmanın dediği ölçülerde dikerseniz ne kredi nede hibe alabilirsiniz.Tarım bakanlığının dikim normuna aykırı bunları kanmayın.

http://www.pulptarim.com.tr/badem.htm firmanın sayfası iftira değil.Korkarım yakında hakkımda dava açacaklar. Bir tane daha var en kısa zamanda onuda ekleyeceğim.

Tarım bakanlığın dikim normları. Badme için GF667 anaçlar için 5*5 dir. badem çöğürü için 6*6 dır en az daha büyük yapabilirsiniz.

Zeytinci 16-04-2009 17:44

Sn. Sivas 5858,

Düşüncelerine verdiğim değer emeğine olan saygımdan ileri geliyor. Maddi ve manevi bu uğurda epey gayret sarfettin.

Nurlu bademe gelince, bir atasözümüz vardır ''tok açın halinden anlamaz'' diye.
Datçalı insanımız/dostlarımız sağolsun bu bademi yetiştiriyor. Erken gelişen çağla bademinden ve Nurludan geçimlerini sağlıyorlar. İnşallah daha çok kazanırlar.Yaradan da bir iklim vermiş ki oraya badem için yaradılmış sanki.

Ama fide yetiştirip satmıyorlar. Kanaatkar insanlar. 3 adet aşılı fidan temin etmek için 3 yıl bekledim. Sonunda Datçaya gidip benzincide çalışan bir arkadaştan 3 adet temin ettim.

Ziraat fakültelerimiz **** fidancılarımız niçin bu çeşidi öne çıkarmıyorlar. Birisi çıksa birşeyler söylese de biz de anlasak sebebini.

İzmirde en pahalı badem Datçanın nurlu bademidir. Yabancı çeşitler daha ucuzdur.

Avanos 16-04-2009 19:29

Sn zeytinci
Nurlu badem erkenci çeşitse buda ana sebep olabilir.

Zeytinci 17-04-2009 14:34

Sn. Sivas5858,

Erkenci tanımı badem çeşidi için ifade edilebilir. Ayrıca iklimin erken gelişi diye bir hususu da düşünmek gerek. Örneğin güneyde bahar havası varken kuzeyde kış havası olabilir. Datçada bademler çiçek açarken İzmirde gözler uyanmaz bile.

Nurlu badem Datçada erkenci çeşidi değil. Erkenci çeşitler çağla olarak satılıyor.

daydreamer 21-04-2009 09:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yahyaderse (Mesaj 401403)
Tüpte Aşılı 10 çeşit bodur 5000 adet Ceviz fidanı Satılıktır.. yahya derse 0 535 704 03 36.. İnegöl/BURSA

badem konusu altına ceviz ilanı vermişsiniz...

Avanos 21-04-2009 10:22

Arkadaşları tekrar uyarırım yukardaki ilan yanıltıcı. Bodur ceviz yoktur.

k0900 21-04-2009 15:39

Haklısınız, ayrıca satıcının bilgisi ve niyeti hakkındada konudan anlayanlara ipucu veriyor :)

Avanos 21-04-2009 15:57

Bademlerimi dikmek için 24.04.2009 tarihi itibari ile izne ayrılıyorum.

Avanos 21-04-2009 16:07

Arkadaşlar son olarak bademle ilgili Prof Bekir E. AK ile görüştüm. Öncelikle kendisine burdan teşekkür ediyorum ilgisi için. Sayın AK genellikle nonperiali önermiyor çünkü tüccarlar saklama promlemi olduğu için tercih etmiyorlarmış.Saklama süresinde kurtlanma ve bozulma oluyormuş. Bbüyük bahçe kuracakların dikkatli olmasını öneriyor. Tercihen ferragnes ve ferraduel ( özelliklede Gap bölgesinde). Bbenim Göz ağrım picantileri de övdü diş bademi olduğunu söyledi diğer sitedekilere itibar etmeyin kesin bilgi.( bazı sitelerde sert kabuklu yazıyor) Mükemmel olmamasının sebebi ise çift badem oranı, çok geçci bir çeşit. Picantilinin tozlayıcısı ise Genco, ferraster ve ferraduel olduğunu söyledi. Bende ferraduel ve ferragnes nonperial ve teksas olan bahçede mahsül alındığını bizzat gördüm. Çift badem oranınıda kendim alacağım 1 kg badem ile tespit edip burdan yayınlayacağım.:) bademleride yiyeceğim.

denizakvaryumu 21-04-2009 16:19

Tuano hakkında konuştunuz mu?

Avanos 21-04-2009 16:23

Tuano hakkında bilgi almadım.Önümüzdeki günlerde tekrar görüşeceğim. O zaman bilgi edinirim.

Avanos 21-04-2009 16:35

http://translate.google.com.tr/trans...tili%26hl%3Dtr

Linkte Sayın Ak'ın yaptığı araştırma var. Ordan Tuano nun çiçeklenme dönemelrini görebiliriz. Diğerlerine göre 15gün erkenci gibi görünüyor.Az zaman farkı değil.

Avanos 27-04-2009 08:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 365891)
Konya Ankara istikametinde Ankara'ya 40 km mesafede Ahıboz köyünü bilirsiniz.
Bu köyden sağa dönüp 3-4 km gittiginizde Günalan Köyüne geliyorsunuz. Köyde kime sorsanız tarif edecektir. Köye 600 metre mesafede Karaali köyü yolunda ve asfalt kenarı. 2004 veya 2005 yılında kuruldu, Seralarında fidede üretiyorlar, 2 tane arılıkları var.
Becerebilirsem google eart tan harita resmini size özelden gönderecem.
Selamlar

26.04.2009 tarihi ile yukardaki bahçeyi gezdim.Bahçe sahibi doktor istanbuldaymış bahçeye bakan kişilerle konuştuk.Malesef Bahçe yanlış kurulmuş. Geçen yıl beşinci sene olmasına rağmen sadece 600 kg kabuklu badem alınmış. ( Benim köyümdeki 3-4-beş yıllını doldurmuş 150 kadar ağaçtan bu miktardan daha fazla alınmış)
Bahçedeki tozlanma olmuyor sanırım çeşitlerde sorun var. Şu şekilde dikim yapıkmış. Teksas cristomorto tuana teksas cristomorto tuana bu çeşitleri kim önermiş bilemiyorum. Ama yazık olmuş emeklere bahçede arı varmı dedim evet karşılığı aldım ama arıları göremedim hafif rüzgar vardı tabi etkisi var ama 110 dekar bahçedeki sadece 4 kovan arı varmış.

Budama yanlış olmuş ağaçları çok budamışlar yaraları kapatamamış.İsmini vermeyeceğim şuan en önemli badem uzmanı olan kişi bizzat yapmış. Fidan çukurlarına saman tavsiye edilmiş bahçeyi fareler istila etmiş. fidan kayıbına sebep olmuş.

Benim tavsiyem. Yeni bahçe kuracakların en az 5-6 çeşitle kurmaları çünkü Türkiyedeki badem otortelerinin tamamı ile görüştüm. İnanın çelişkiler var.
Budama işini ise ben köyümdeki hacı amcalarıma yaptıracağım. Onlar yıllardır kayısı ve çeşitlerini budarlar.Dikim yönteminide onların dediği gibi yapacağım.

k0900 27-04-2009 09:09

Yapılması gereken herşeyi yapıyorsunuz, dün bende bahçenin önünden geçtim, geçen hafta budanmış dallar agaçların yanında yerdeydi. Üzerleri çiçekli!!!

Orda ters giden şeyleri özetlemişsiniz.

Başarılar, sizin bahçenin fotoğraflarını bol meyveli olarak görürüz işallah.

Avanos 27-04-2009 09:12

Dediğiniz gibi yapılması gereken herşeyi yapıyorum. Sonrası kader başarmak veya başaramamak. Ayrıca Dün saat 13 gibi bahçedeydim.

k0900 27-04-2009 09:17

Ankara'da yanlış kurulmuş (eskişehir yolunda) birkaç bahçe daha gördüm, birisinde ağaçlar 15 yıllık kendi ev, eş dost ihtiyaçlarını ancak karşılıyorlar.

Avanos 27-04-2009 13:44

Sanırım o bahçeler küçük 15 olduysa çeşitlerde eskidir.
Ko900 artık sanırım bilgi birikimi olarak yeterli olduğumu düşünüyorum.
Daha çok bilgi birikimi bilgi kirlenmesine sebep oluyor.

k0900 27-04-2009 14:14

Haklısınız, 15, 20 yıllık bahçeler zaten devlet teşvik ve hibeleri için yapıldı, o dönemde bazı özel destekler vardı.

Yolun açık olsun :)

daydreamer 27-04-2009 16:32

selam 25 Nisan'da Van Akdamar adasında idim bu ada badem ağaçlarıyla dolu. Rakım 1800 civarı yanılmıyorsam fotoğraflarını da ekleyeceğim. Bir acı badem bir tatlı şeklinde dikilmiş. Hangi cins olduğunu merak ediyorum. Bilen var mıdır?
Teşekkürler

Avanos 28-04-2009 08:29

o alan mahkemelik olmuş sanırım.
Normal şartlarda o yükseklikte yetiştiricilik yapılamaz.Malatya meyvecilik araştırmadan görüş alınmış devlet teşviği alamamışlar.

danisman64 29-04-2009 08:59

Selamlar arkadaşlar. BEn de bu foruyma yeni üye oldum. Ege bölgesinde yaşıyorum. Badem fidesi yetiştirmek istiyorum. Bu konuda bana yardımcı olabilecek arkadaş varsa yazarsa sevinirim. Hepinize saygılar...

dtlevent 30-04-2009 12:13

Geçen yıl üretici arkadaşlar iç bademi kaç liraya satabildi acaba ?fiatlar yöreye göre farklılık gösteriyor galiba.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025