![]() |
Sayın prof Dr Semih ÇAĞLAR'la bir dostluğumuz dahi oluştu. Kendisi gerçekten bir otortedir.GF-677 konusuna gelince gelişme güzel ama yaşam sürelerinde sıkıntı var.15 yıl kadar yaşıyor ağaçlar.
|
Peki, GF-677 anacının yaşam süresi ile ilgili bir araştırma ya da belgeye ulaşabildiniz mi, yoksa sayın Çağlar'ın size sözlü aktardığı bir bilgi mi?
|
Alıntı:
Sayın Avanos, tarlama gittiğim gün olan pazarları hariç hep buradayım. İşlerim yoğun değilse mutlaka takip ediyorum. 40 cm kara rağmen yarın yine gideceğim. Arabamı asfaltta bırakıp 700 metre kadar yürüyeceğim. Daha yapılacak çok işim var. Arazi 1. derece sit alanında diye kepçe, dozer sokamıyorum. sürekli elle çalışmak durumundayım.200-300 Dikme dikilecek, 200 kadar çukur açılacak, 150-200 kadar acıbadem çöğürüne omega aşı, tutmayanlara boru aşı yapılacak. Tek başına, haftada 1 gün haliyle zaman alıyor işler. Benim geçen yıl diktiğim dikmelerde ve kendi yaptığım aşılarda donma yok. Umarım kuruyan da olmaz. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Alıntı:
Nihayetinde bu anacın ömrü konusunda halen net bir bilgi yok. |
Daha önce ziyarette ettiğim Datça'daki bir badem bahçesinde yerler aşağı yukarı tamamen yabani kekik ile kaplıydı, badem+kekik balı değil sadece kekik balı üretimi için kullanılıyor bu yöntem, hedef zaten badem balı üretmek değil, badem bahçeciliğine girişen pek çok arkadaş tozlaşmanın ne kadar önemli olduğunun bilincindedir, Kaliforniya'daki badem bahçelerinin tabanına da yonca dikilmesinin en büyük sebebi yine arı nüfusunu ve çevrede yaşayan arıcıları çekmektir (yaz aylarında toprak ısısının yükselmesini engellemeside cabası). Aslına bakarsanız kekik dikiminin faydası olup olmadığı hakkında deneyime dayalı bir bilgim var denemez, sadece kuşaklardır bu işi yapan bir ailenin yapma biçimi bu olduğu için ben belirtme gereği duymuştum.
|
Alıntı:
İç Anadolu' nun bir yerinde bademler çiçek açtığında arılar soğuktan dolayı kovanlarından çıkmıyorsa badem dikmeyeceksiniz. Bu doğanın bir kuralıdır. Zaten bu koşullarda 3 ya da 5 yılda bir bademlerinize soğuk vurur. Ama şunu da yapabilirsiniz. Her 10 badem ağacından birini dölleyeci olarak da dikebilirsiniz. |
Alıntı:
Bizim bahçemiz 2 sıra ferragnes ve bir sıra ferraduel olarak ekili bu durumda her 5 dk' da bir kovan arıya ihtiyacımız yok mu veya yok denecek kadar az mı? |
Alıntı:
Erkenci bademler kekik çiçeklenme dönemini yakalayamayabilir ama aynı zamanda çiçeklenme olur. İsterseniz size İzmir kekiğinden gönderebilirim.:) Buraya kadar yazıştık, kekik sadece arılar gelsin de bademleri döllesin diye mi anlattık. Bademlerin arasına kekik ekerseniz para kazanırsınız; Bademlerin arasına kekik ekerseniz toprağınızda nematod zararı olamaz demişiz... Olmaz; bunun için elinde belge _AR-GE_ çalışması var mı, derseniz bir üniversite hocası gibi yok derim. Onların elinde var mı size yok diyeceklerdir. Benimkisi tecrübedir, akademik durum değildir.:) |
(Arı, rüzgar gibi rastlantısal olmadığı için çiçeklerde bire bir çalışacak ve tozlanma da haliyle daha çok olacaktır. Hatta 5 dönüme bir kovan yerine 4 dönüme bir kovan daha faydalı olacaktır.
Kendine verimli olmayan türler için tozlayıcı çeşitler zorunludur.) |
Alıntı:
Arı her çiçekten bal _ polen_ alır mı?;) |
ABD'de badem bahçesi sahipleri kovan sahiplerine "para ödeyerek" bahçelerine kovan getirirler.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Eğer ağaçlarınızda zehirli ilaç kullanmıyorsanız_ bunu biliyorlarsa_ arıcılar sizi buluyor. |
Alıntı:
|
Sayın Halil Önen siz bir 100 dekar kekik dikin para kazanında bizede yol gösterin.:)
|
DİYARBAKIR, ELAZIĞ ve MARDİN İLLERİ BADEM AĞAÇLARINDA
ZARARLI Polydrosus roseiceps Pes. (COLEOPTERA: CURCULIONIDAE)’NİN POPULASYON DEĞİŞİMİNİN BELİRLENMESİ Halil BOLU-İnanç ÖZGEN http://ziraat.harran.edu.tr/zirfakde...0_%2043-47.pdf =================== Türk. entomol. derg. Diyarbakır, Elazığ ve Mardin İlleri badem ağaçlarında zararlı Anthonomus türleri (Coleoptera: Curculionidae= Hububat Hortumlu Böceği )’nin belirlenmesi ve Anthonomus amygdali Hustache’nin populasyon değişimi∗ Halil BOLU-İnanç ÖZGEN http://entomoloji.ege.edu.tr/files/A..._3_189-202.pdf ==================== BİTKİ KORUMA BÜLTENİ 2010 Diyarbakır, Elazığ ve Mardin illeri badem ağaçlarında zararlı Agrilus roscidus Kiesenwetter, 1857 (Coleoptera: Buprestidae)’un ergin popülasyon değişiminin belirlenmesi1 Halil BOLU İnanç ÖZGEN http://www.bitkikorumabulteni.gov.tr...File/1306/1280 Araştırmaların bölgesel olduğuna dikkatlerinizi çeker sağlıklar dilerim. Saygılarımla lütfen. |
Alıntı:
Benim aklıma takılan soru şu ferragnes ve ferraduel ile ( bizim çeşitler olduğu için yazıyorum) veyahut bir başka çeşit hangi kekik türü ile aynı çiçeklenme donemine sahip? Uygulama yapan arkadaşlar varsa görüşleri nedir? Malum bademde çeşitlere göre çiçeklenme çok uzun bir zaman aralığına yayılmakta ve muhtemelen kekik bitkisi için de aynısı söz konusudur. O zaman hangi çeşit hangisine denk gelir? Sn Avanosun dediği tam olarak aynısıymış şimdi anladım:) |
Alıntı:
Ben bardağın yarısı dolu mu dedim ki_ siz yarısı boş diyorsunuz? 100 dönümünüz varsa_ ki Allah daha çok versin_ badem dikeceğim dediniz. İçine kekik de ekerseniz toprağınızda zararlı nematod olmaz, bademden, kekikten, baldan para kazanırsınız dedim. Bunu neresine itiraz ediyorsunuz anlamadım gitti...:) Ayrıca şunu da belirteyim, komşu köylerimizden Menemen' in Görece köyü merasına, Özel idare ve İzmir Büyük şehir belediyesi yardımlarıyla 800 dekara kekik ekti ve organik pazarlarda satıyor para kazanıyor. Bu örneği sizde böyle yapın diye vermedim.:) |
Sayın yesavas,
Kekiğin, Ferragnes ve Ferraduel'in çiçeklenme zamanlarını belirlemenizin en doğru yolu bir miktar kekik ekimi yapıp, fidanlarınızın çiçeklenme zamanlarıyla karşılaştırmanız. Çünkü gördüğüm kadarı ile mikroklima belgede yazan tarihleri ileri ya da geri değiştiriyor. Elimdeki araştırmalardan bir örnek vermek gerekirse, örneğin Ferragnes için: 5 Mart'tan 27 Mart'a kadar tarihler belirlenmiş. (Yalova, Gaziantep ve Fransa'daki birkaç bahçenin tarihleri) E bir de mevsimlerde gördüğümüz kaymalar sözkonusu... Bu nedenle 10 yıl öncesinin araştırmasındaki çiçeklenme tarihleri bile sizin bahçeniz için farklılık gösterebilir. En sağlamı birebir kendi bahçenizde küçük bir deney alanı oluşturmanız... |
Alıntı:
yukarıdaki badem çeşitleriyle hangi kekik çeşitleri eş zamanlıdır, bilemem. Ama bizim yörede badem ağaçlarının bulunduğu yerlere yakın kekikler var. O bademler daha verimli. Yani doğa böyle uyum yakalamış. Türkiye'de her bölgenin ayrı ayrı kekik çeşitleri ve çiçek açma zamanları vardır. Sizin sorduğunuz gibi bir çalışma olduğunu sanmıyorum. Belki de ilk siz yapacaksınız. Ben olsam sizin yerinize, araştırır bulurum ve denerim. Ne kaybederim ki... Sizi yörenin kekik çeşitlerine bakmak gerekir. Torosların Silifke ve Pozantı kekik çeşitlerine de bakabilirsiniz. |
Alıntı:
Çok teşekkürler bilgilendirmeniz için... |
Alıntı:
içanadolu'da badem ve kekik çiçekleri asla çakışmaz. Bademler, Mart sonu- Nisan ortaları aralığında çiçek açar. Kekikler ise 10 Haziran'dan itibaren çiçek açar. Nereden mi biliyorum; kekik çayını sevdiğim için her yıl düzenli olarak toplarım. Diğer bölgelerdeki durum nedir bilmiyorum. |
2 Eklenti(ler)
Son 10 yılı içeren güncel bir belgeyi paylaşmak istiyorum.
Dr. Gonca GÜL YAVUZ, TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ, Temmuz 2011 / ISSN: 1303–8346 / Nüsha: 6 Eklenti 270030 Eklenti 270031 |
Alıntı:
|
merhaba arkadaşlar. badem fidanları arasına yonca dikimi daha uygun olduğunu düşünüyorum. california da yonca ekimi badem kapama bahçelerinde arı kolonilerine ek besin olarak tercih ediliyor olması.
|
öncelikle güzel bir site ve paylaşım ortamı kurmuşunuz tebrikler ve teşekkürler...
Ben aranıza yeni katılmak isteyen deyim yerindeyse çaylak'ın biriyim:) Badem bahçesi kurmak için heves ve hırs yaptım ama sizler gibi bilgili ve deneyimli arkdaşların öncülüğü ile yapabilirim bu işi ancak... arazim Aksaray-Konya arasında 25 dekar bir arazi... yaklaşık 25-30cm den sonra killi toprak malum geç uyanan bir tür ve mümkünse ince kabuk ve verimli bir badem türü, ekmek istiyorum ama hangi tür ekmeliyim bir türlü karar veremedim o kadar araştırdığım halde.... bazı arkadaşların dediği gibi bir çok kirli bilgi var etrafta o yüzden karar veremedim... yardımlarınızı bekliyorum. Saygılarımla... |
Herşeyden önce toprak analizinizin yanına ve meteorolojiden mikroklima verinizi koyunuz. Ardından bu koşullara uygun anacı belirleyin. Sonra bu anaca ve yukarıdaki verilere en uygun türleri seçebilirsiniz.
Fidancı yerine profesyonel veya akademisyenlerden destek alın. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=26399 |
biraz çok oluyorum biliyorum ama bir şey daha sormak istiyorum.
3 veya 5 yaşındaki tüplü badem Fidanı 2-3 sene içinde 3-4 kg iç badem verir mi? veya ne kadar sürede bu vermeye başlar? |
profesyonel olarak araştırmalarım sonucunda buradaki formu buldum:)
akademisyenlerden olarak ise malesef şu an için kimseyi bulamadım. işi kötü yanı etrafımda anlayan kimse de yok |
Anacınız, toprağınız, bakımınız, fidanlarınızı korumanız, seçeceğiniz türlerin uyumu, tozlaşma verimi, sulamanız, doğa, nasip, vs. Hepsi bir faktördür. Tartışmalı bir konu kanaatimce.
|
Bence öncelikle Badem forumunu oturup bastan aşağı okumalısınız. Yoksa zihninizde analiz etmeniz güç... Ben de aynı soruları soruyordum önceleri, kısa cevap arıyordum ilaç baabından... :)
Şimdi araştırıyor, kendim öğreniyorum, takıldığımı foruma ya da gerekirse enstitülere danışıyorum... |
sanırım çok toyca bir soru sordum kusura bakmayın.
|
Alıntı:
|
toprak; tuz oran yüksek, demir eksiği olan killi 25-30 cm topraktan sonrası killi bir kütle,
yaz yağışları çok düşük, yaz sulama için bahçede derin kuyu dalgıç mevcut. Geç uyanan bir tür olamsı lazım ki malum iç anadolu mart-nisan aylarında zamansız donlarıyla meşhur... anaç olarak ve dölleyici olarak hangi türü kullanmalııym |
Bilakis gayet yerinde bence... İnsanlar efsanelerle iş yapmakta çünkü...
|
Alıntı:
|
Bir öneri:
Bu konu Yetiştiricilik başlığı yerine Tür Seçimi başlığında devam edilebilir. Hem konular daha da berraklaşır. |
Alıntı:
Öncelikle arazinizin 20-25 yerine çukur açarak kilin kaç cm kalınlıkta olduğunu bir anlayın derim. Her açtığınız çukurdaki kil tabakasının kalınlığını ölçerek not alın. buraya yazın. Öyle 50 cm-1m-2m kil tabakası varsa fidanları normal dikemezsiniz. Dikseniz de 40 yılda 30 cm ancak boy atar. |
Hemen hemene 25 cm den sonrası 50cm-1metre arası killi ve çakıllı nasıl dikmem lazım?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:36. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025