agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Badem
(https)

Beğeni Düzeni418Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-03-2012, 15:17   #961
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KONYALI42 Mesajı Göster
sayın odeh ve avanos cevaplarınız için teşekkür ederim. arazi özel ağaçlandırma kapsamında kiralayacağım bir arazi fidan masrafını düşürmek için düşündüğüm bir yoldu ama yönetmeliğe aykırı olduğunu bilmiyordum. benim duyduğum bir yıl içinde gelen kontrolörler araziyi ağaçlandırılmış olarak görmek istedikleri için tohumdan fidan yetiştirmenin sakıncası olacağını düşünmemiştim.
Sayın Konyalı42 yer hazineyemi ait?Hazine arazilerinin kiralaması ortalama 2-3 yıl sürüyor.Bunu atlamayın derim sakın tanıdılar var demeyin.Bu işe başlarken. 15000 ağaç için cebinizden damla sulama masrafı çıkar bakım derken ağaç başına 30kuruş verirler. Hava su bedava değil. En az 500 dekar bir arazi demek.
100000 TL damla sulaması tutar.
Cepten çıkacak para.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2012, 16:09   #962
-

Giriş Tarihi: 17-08-2010
Galeri: 4
Alıntı:
sayın odeh. ben kredi kullanmayacağım kendi imkanlarım ile fidan alacağım devlet bana fidan parasını ödeyecek mi? öderse piyasa değerinden mi öder? özel ağaçlandırma ile devletten ne gibi destekler alabilirim? cevabınız için teşekkür ederim.
Sayın KONYALI42,

Sayın syılmaz yanıtı vermiş zaten, şunu ekleyebilirim, devlet, yalnız kredi faizi desteklemesi değil, sertifikalı fidanla tesis edilen meyve bahçeleri kapsamında hibe destekleme ödemesi de yapacak.

2011 için geerli yönetmelikte
Bağ ve diğer meyve fidanları ile bahçe tesisi için Standart Fidan için 100TL/da.,
Sertifikalı Fidan için 200TL/da. hibe olmak kaydıyla destekleme ödemesi yapmakta. Ayrıca, mazot, analiz, vs. gibi konularda da ufak ufak desteklemelerin olduğunu biliyorum.

PROJE YAPIM BEDELİ, ARAZİ HAZIRLIĞI, FİDAN, DİKİM, BAKIM, İHATA kalemleri için durum şu:
Özel Ağaçlandırma Hibe ve Kredi Tahsisleri şöyle demekte:
Ceviz, kestane, antepfıstığı, badem, harnup, defne, mahlep, kuşburnu ve benzeri gibi odun dışı orman ürünlerinden faydalanılan türler ile kavak, kızılağaç, okaliptüs ve benzeri hızlı gelişen türlerle yapılan özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya çalışmalarında verilen krediyi ilk verildiği tarihten itibaren on beşinci yılın ekim ayı sonunda, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasının küçük ölçekli tarımsal işletme tanımına giren üreticilere uyguladığı kredi faizinin yedide bir (1/7) i oranındaki yıllık faiziyle birlikte ...
Yani fidan parası hibe değil, 15 yıl vadeli, faizin 1/7 kadarı ile faizlendirilmiş bir kredidir. Kullanıp kullanmamak bileceğiniz iştir.

Ancak tüm bunlar yine de tohumdan yola çıkmanıza kapı açmaz. Mümkün değildir.

Devlet fidan bedelini değerinde öder mi sorusu gayet açık, HAYIR.
Ancak bu sene bir uygulama vardı Manisa'da. Devlet fidanı ücretsiz olarak projedeki adet kadar temin edip veriyordu. Karşılığında taahhüt alıyordu, projeyi beceremezsen parasını alırım diye. Sonra bir ara iptal oldu söylentisi çıktı, ancak güncel durumu bilmiyorum. Tarım İlçe'den öğrenebilirsiniz. Orman Dairesi'de belki birşeyler söyleyebilir.

Düzenleyen Odeh : 04-03-2012 saat 16:14 Neden: Ekleme
Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2012, 16:47   #963
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Burda ki öncelikli sorun arazi Hazineden arazi kiralamış biri olarak daha önceki yazılarımı okuyabilrisiniz.Arazi sorunu çözmeden fidana gelmeyin.

Eski 04-03-2012, 17:25   #964
Ağaçsever

KONYALI42's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2011
sayın avanos ve odeh verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. arazi hazineye ait kredi kullanmayı düşünmüyorum kendi imkanlarım ile kuracağım inşaallah.

sayın avanos ve odeh sizin tecrübeleriniz çok fazla 15000 adet/fidan aşılı kapama badem bahçesi kurmak aşağı yukarı her şeyi ile ortalama kaça mal olur?

kapama badem bahçesi kurarken (her şeyi ile) sırası ile takip edeceğim iş cetveli nelerdir?

iyi akşamlar.

KONYALI42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2012, 17:47   #965
-

Özel ağaçlandırma kapsamında yapacaksanız zaten mühendisiniz size bir iş planı verecek.

Bir çırpıda yazabileceklerim aşağıda, ancak her biri bir başlık... Rakım 1000 gibiydi sizin. Meteorolojik verileri ve toprağı iyi etüt etmek lazım.

Toprak, su analizi, meteorolojik verilerin incelenmesi
Artezyen, havuz, sulama projelendirilmesi
Anaç ve türlerin seçimi
Fidan siparişi
Arazi Hazırlığı
- Varsa diri örtü temizliği
- Riperle iki yönde derin sürüm
- Büyük taşların derlenip toplanması
- Su altyapısının yapılması
- Tel çit uygulaması
Toprak Hazırlığı
- Gerekiyorsa yeşil gübre bitkileri ekimi
- Fidan çukurlarının derin açılması
- Fidan çukurları için gerekiyorsa ıslah (organik, inorganik, mikrobiyal gübreler ve mineraller ile) hazırlığı, malzeme temini
- Gerekiyorsa rüzgar kesici ağaçların dikimi
Dikim
Bakım

Bir de sizin eğim %5 gibiydi galiba. Heryerde aynı değildir belki, düz alanlarda dikimde hafif tümseğe (sırta) dikim öneririm. Su toplanmaması için.

Alanınızı ve sahanın zorluğunu bilmiyorum, arazi hazırlığınız bununla orantılı.
Fidan 3-3,5 TL civarlarındaydı. Pazarlığa tabi bir konu. Değişebilir. Damlama sulama maliyetleri ise uygulama projenize göre farklılıklar gösterebilir. Bunu siz hesaplamalısınız. Her biri için 2-3 firmadan fiyat sorabilirsiniz. Daha doğru bir bilgi almış olursunuz.

Eski 04-03-2012, 19:55   #966
Ağaç Dostu

syılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-01-2012
Sn. Konyalı42, af buyurun belki bunu söylemek bana düşmez ama kredisiz 15.000 fidan dikeceğim diyiyorsunuz ama iş programının ne olması gerektiğini soruyorsunuz. Bu durumda oldukça tecrübesiz olduğunuz bir alanda büyük sermaye gerektiren bir işe giriyorsunuz diye anlıyorum. Zarar görmemeniz için işe başlamadan önce bol tecrübe edinme fırsatı bulursunuz umarım. Yatırımcı olmak güzel birşey ama işi bilerek yapmakta önemli.

Burada öğreneceğiniz teorik bilgiler, sahada ki uygulama için yetersiz kalabilir. İşe başlamadan saha tecrübesi edinmeye çalışmanız sizin yararınıza olur.

syılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2012, 19:58   #967
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Sayın Konyalı42 Moralinizi bozmak istemem.01.03.2012 tarihinde bir arazi kiraladık hazineden. Müracaat tarihimiz.08.02.2009 tarihindedir. Dikimi önümüzde nisanda yapacağız. Siz düşünün gerisini fazla heveslenmediyin derim.Hatta bu kadar süre bekleyeceksiniz.Bu süre sonunda evrağınızı köye 7 gün ilan edecekler köyden biri ben yapacağım derse arazi onun olur.

Eski 04-03-2012, 20:06   #968
-

Sayın syılmaz'a ilâveten,
Profesyonel danışmanlık almak şart.
Buradaki ya da bendeki gibi bin küsür sayfalık makaleler, bilgiler, devletin eğitim bilgileri vs. mühendislere doğru, yerinde ve daha çok soruyu sormamıza yarayacak.

300-500 dekar için kredi almaksızın hakkıyla iş yapabilmek için cebinizde 3 yıl için en az 300 bin TL olmalı.

Eski 04-03-2012, 20:07   #969
Ağaçsever

KONYALI42's Avatar

sayın odeh ve avanos verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

Eski 04-03-2012, 20:10   #970
Ağaçsever

KONYALI42's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos Mesajı Göster
Sayın Konyalı42 Moralinizi bozmak istemem.01.03.2012 tarihinde bir arazi kiraladık hazineden. Müracaat tarihimiz.08.02.2009 tarihindedir. Dikimi önümüzde nisanda yapacağız. Siz düşünün gerisini fazla heveslenmediyin derim.Hatta bu kadar süre bekleyeceksiniz.Bu süre sonunda evrağınızı köye 7 gün ilan edecekler köyden biri ben yapacağım derse arazi onun olur.
sayın avanos müracat ettiğim arazinin milli emlak müd. tarafından yapılması gereken bütün prosedürleri bitti dosya ankara ya gönderilecek ön izin ortalama ne kadar sürede gelir?cevabınız için teşekkür ederim.

Eski 04-03-2012, 20:26   #971
Ağaçsever

KONYALI42's Avatar

arkadaşlar acı bademe ferragnes ve ferraduel cinsi aşı yapmak için gerekli aşı kalemlerini nerelerden temin edebilirim?

Eski 04-03-2012, 20:56   #972
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Alıntı:
sayın avanos müracat ettiğim arazinin milli emlak müd. tarafından yapılması gereken bütün prosedürleri bitti dosya ankara ya gönderilecek ön izin ortalama ne kadar sürede gelir?cevabınız için teşekkür ederim.
Yaklaşık 1 yıl sürer.Arazi sizin köyemi ait 3 kez daha ankara gidecek her gidiş 4-6 ay arası sürüyor.Arazi sizin köye ait değilse işler bittikten sonra köye askıya çıkacak.

Eski 04-03-2012, 21:00   #973
Ağaçsever

KONYALI42's Avatar

arazi benim ikamet ettiğim yere ait. askıya çıkmayacak. ön izin süresi ortalama ne kadar vakit alır? neden ankara ya 3 kez gidip geliyor ve her seferinde ne gibi işlemler yapılıyor? en son kim imzalıyor?

Eski 04-03-2012, 21:00   #974
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Alıntı:
arkadaşlar acı bademe ferragnes ve ferraduel cinsi aşı yapmak için gerekli aşı kalemlerini nerelerden temin edebilirim?
Özel ağaçlandırma için aşı yapıp dikemezsiniz.Kayıtlı fidanlık kurman gerekli.

Eski 04-03-2012, 21:10   #975
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Alıntı:
arazi benim ikamet ettiğim yere ait. askıya çıkmayacak. ön izin süresi ortalama ne kadar vakit alır? neden ankara ya 3 kez gidip geliyor ve her seferinde ne gibi işlemler yapılıyor? en son kim imzalıyor?
Sizin Köye ait olunca da askıya çıkıyor.Ama itiraz eden olmaz: O açıdan şanslısınız.Şimdi Ankaraya gidecek inceleyecekler köye askıya gönderecekler.Bu inceleme 4-5 ay sürer. Sonra ön izin ön izinden sonra yine Ankara Müşteşar imzalıyor. Tekrar geliyor tek kişi ihaleye çıkıyor siz giriyorsunuz.Sonra tekrar Ankara bizimki 8 ay sürdü sonra kesin izin ve araziye girme.

Eski 04-03-2012, 21:12   #976
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-02-2012
Alıntı:
Aşı kalemi temin ederken verimli ağaçlardan ve mümkünse güneye bakan taraftan almaya çalışınız...

yesavas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2012, 21:13   #977
Ağaçsever

KONYALI42's Avatar

sayın avanos tek kişi ihale neden ve niçin yapılıyor? ortalama 6-8 ay arasında arazi kesin teslim ediliyor? cevabınız için çok teşekkür ederim.

Eski 04-03-2012, 22:02   #978
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Alıntı:
sayın avanos tek kişi ihale neden ve niçin yapılıyor? ortalama 6-8 ay arasında arazi kesin teslim ediliyor? cevabınız için çok teşekkür ederim.
En son gidiş 8 ay sürdü.

Eski 04-03-2012, 22:26   #979
-

Dosyanızın ardından makul bir sure sonra özgüveni yüksek bir şekilde en üst makamlara kadar yavaslığı dile getirin. Yukarıdakiler daha ilgili...

Eski 04-03-2012, 22:36   #980
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Odeh Mesajı Göster
Dosyanızın ardından makul bir sure sonra özgüveni yüksek bir şekilde en üst makamlara kadar yavaslığı dile getirin. Yukarıdakiler daha ilgili...
En fazla evrak müsteşarda bekliyor. Sadece bir imza atacak 65 gün imzada bekledi evrak.

Eski 04-03-2012, 22:37   #981
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Özel Agaçlandırma | 2012

Eski 05-03-2012, 11:04   #982
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2008
Alıntı:
Sayın Konyalı42, Özel Ağaçlandırma Projeleriyle uğraşmadım, anlamam. Ancak omega aşı yapacaksınız aşı kalemi almanın tam zamanı. Aşı kalemlerini bahçesinde ferragnes-ferraduel dikili olan birisinden alabilirsiniz. Aldığınız kalemleri gazete kağıdına sarıp bir naylon torba içinde buzdolabının sebzeliğinde saklayabilirsiniz.

Eğer aşı kalemi alacak bir yer bulamazsanız fidancılara baş vurun. Tüplü fidanlardan aşı kalemi alınabilir. Ancak çıplak köklü fidanlardan aşı kalemi almayın, aşıların tutma yüzdesi düşük olur.

Ben geçen yıl ilk iş olarak 24 adet ferragnes + 6 adet ferraduel çıplak kök dikme satın alıp bahçeme diktim. İleride aşı kalemi alacağım için dikmeleri budamadım. Dikmeler hayli iri yapılıydı, aslında iri fidandansa küçük fidan her zaman daha iyidir. Tabi Bunları damızlık aşı kalemi olarak değerlendirdim. Geçen yıl omega aşı yapmadım. Haziran gün dönümünde boru aşı yaptım.

Bu yıl bir ay içinde omega aşı yapacağım.

Düzenleyen Tamtutulma : 05-03-2012 saat 14:15
Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2012, 18:57   #983
Ağaçsever

KONYALI42's Avatar

merhaba sayın tamtutulma uzun zamandır sizi aramızda göremiyorduk hoş geldiniz. tohumdan badem yetiştirmek için bu senin ürünü bademleri alıp 1-2 gün ılık suda beklettikten sonra ham toprak-gübre ve ince kum ile karıştırdığım fide torbalarına dikmek yeterli midir? tohumları çimlendirmek için önemli püf noktaları nelerdir? cevabınız için teşekkür ederim.

Eski 05-03-2012, 19:05   #984
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Hanımeli Fidanlığı
Tohumların katlanması : Katlama materyali olarak nemli kum, talaş, perlit, vermikulit, yosun vs kullanılabilir. Çimlenmeyi kolaylaştırmak için ve embriyoda dinlenmenin kesilmesi için katlamanın yapılmasında fayda vardır. Yine katlamayla tohum kabuğunda yumuşama olayıda gerçekleşmiş olmaktadır. Badem tohumları 40-50 günlük katlama süresine ihtiyaç duyarlar.İdeal katlama sıcaklığı +2 ila + 4 derecedir.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2012, 08:02   #985
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2008
Alıntı:
merhaba sayın tamtutulma uzun zamandır sizi aramızda göremiyorduk hoş geldiniz. tohumdan badem yetiştirmek için bu senin ürünü bademleri alıp 1-2 gün ılık suda beklettikten sonra ham toprak-gübre ve ince kum ile karıştırdığım fide torbalarına dikmek yeterli midir? tohumları çimlendirmek için önemli püf noktaları nelerdir? cevabınız için teşekkür ederim.
Sayın Konyalı42, badem tohumu çinlendirmeyi önceki sayfalarda anlatmıştım. 5/1-7/1 oranında tuz ruhu su karışımında bademleri 1 hafta bekletip, çekirdekleri yan gelecek şekilde 2 cm kadar derine Kasım ayında dikmeniz gerekiyordu.

Şimdi Mart ayındayız, yukarıda Çamtepe de anlatmış badem tohumlarının katlanması (soğukta bekletilmesi) gerekiyor. Bu yıl artık badem dikseniz de çıkma olasılığı çok düşük.Yine denemek isterseniz deneyin, ancak çekirdeklerin yeşerme olasılığı çok düşük.

Geçende bir arkadaşım badem çekirdeklerini dikkatlice kırıp içleri mart sonu gibi diktiğini ve hepsinin de yeşerdiğini söyledi. Bunu hiç denemediğim için bir şey diyemeyeceğim. ancak denemeye değer.

Önemli not: Hangi cinsin çekirdeğini dikerseniz dikin çekirdekten çıkan badem "Adi Badem" olacak, ileride mutlaka aşılamanız gerekecek. Örneğin, "Texas çekirdeği diktim çıkanlar da Texas olur." derseniz yanılırsınız. Texas çekirdeği dikseniz de çıkan bademler adi olur. En iyisi acı badem çekirdeği dikmektir.
Dikeceğiniz çekirdekler en fazla 1 yıllık olsun, aksi halde çekirdeklerin çoğu yeşermiyor.

Saygılar.

Düzenleyen Tamtutulma : 07-03-2012 saat 09:22
Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2012, 17:50   #986
Ağaçsever

KONYALI42's Avatar

sayın tamtutulma cevabınız için teşekkür ederin. deneme amaçlı olarak 15-20 adet acı bademi mart ayı içinde sizin anlattığınız şekilde dikeceğim bakalım tutacaklar mı? bir kısmını tuz ruhu ile karışık suya bir kısmını sadece suya bir kısmını da kabuklarını çekiç ile çatlatıp sadece suya koydum 1-2 gün suda bekletip saksılara dikeceğim bakalım 3 gruptan hangileri tutacak. iyi günler.

Eski 07-03-2012, 15:31   #987
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-03-2012
Merhabalar.foruma yeni üye oldum ve bu forumun bana cok seyler öğreteceginden eminim.Sizlere nazicazne bir sorum olacak.Memleketim olan Ankara Nallıhanda badem yetiştirmek istiyoruz.Arazi sorunumuz yok.Benim öğrenmek istediğim ne tür badem ekmeliyiz.yapmış oldugum arastırmada FERRAGNES türünün verimli oldugunu okudum.Ankara bölgesinde FERRAGNES yetiştirebilirmiyim ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

ugurduru Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-03-2012, 18:20   #988
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Tozlayıcısı ile birlikte uygun olur. Ferragnes ana çeşit tozlayıcı olarak Ferraduel dikebilirsiniz.

Eski 07-03-2012, 18:25   #989
-

Ankara'da badem yetiştirmek o iklimde nasıl mümkün olabilir?

Forum sayfası uzun olsa da okumanızı öneririm.

Eski 08-03-2012, 21:42   #990
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-03-2012
Nası yani.Ankarada bu işi profesyonel yapamazmıyız

ugurduru Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025