agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Badem
(https)

Beğeni Düzeni418Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-04-2016, 16:16   #1
Yeni Üye

Ali Osman Kara's Avatar

Giriş Tarihi: 17-04-2016
Merhaba Arkadaşlar,
Uzun zamandır bir bahçe kurma istegindeyim. Halen yapamadım. Deneyimlerini vakit ayırarak buraya aktaran herkese selam ediyorum.
Kararlarınız isabetli, yaptıklarınız bereketli olsun İnşaallah.
Kolay gelsin.

Ali Osman Kara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2016, 09:14   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-01-2016
Şubat ayında ekdiğim çekirdeklerden çıkan badem fidanları

Name:  Görüntü000t.jpg
Views: 2569
Size:  54.6 KB

Name:  Görüntü001.jpg
Views: 2520
Size:  41.7 KB

B. ÇINAR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2016, 11:19   #3
Ağaç Dostu

bebeto016's Avatar

Giriş Tarihi: 02-05-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi B. ÇINAR Mesajı Göster

syn. cinar bademleri cimlendirdiginiz fide posetlerinin olculerini biliyormusunuz. sasirtma yapmayip fidan haline geldikten sonrada bu posetlerdemi bekleteceksiniz..

fide posetlerinin olculerini biliyorsaniz yazabilirmisiniz.. bende 310 adet elma cekirdegini cimlendirip sasirtma ile uygun olcude fide posetine taşıyıp 1 yasinda nasi armudu asilamayi dusunuyorum. bu tip bir islev icin uygun fide poseti neyse onu siparis vereyim diyorum.. resimlerden kullandiginiz fide posetinin ebati bana yeterli gibi gorunuyor. ben 13x27 cm dusunuyorum fakat sizinki kac acaba..?

Eklenen Resimler

bebeto016 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-04-2016, 08:55   #4
Yeni Üye

bebeto benim yaptığım 20 x 30 cm poşetler. aşı yapılacak boya gelene kadar poşetlerin içinde bekletecem. çapı 0.5 olunca aşı yapılabiliyormuş tahminim seneye aşı yapılacak hale gelir. aşıdan sonra yerlerine dikecem. ferragnes cinsi aşı yapacağım.

Eski 22-04-2016, 11:02   #5
Ağaç Dostu

bebeto016's Avatar

Alıntı:
bebeto benim yaptığım 20 x 30 cm poşetler. aşı yapılacak boya gelene kadar poşetlerin içinde bekletecem. çapı 0.5 olunca aşı yapılabiliyormuş tahminim seneye aşı yapılacak hale gelir. aşıdan sonra yerlerine dikecem. ferragnes cinsi aşı yapacağım.
syn. çınar badem kazik koklu oldugu icin posetlerinizin genis olmasi iyi olmus bunun yaninda kazik kokten dolayi yuksekligide yeterli sanirim. 30 cm. ..
ben bodur meyve fidani uretecegim icin sanirim 15-28cm yeterli diye dusunuyorum. kilosunu 8 tl 65 adetten siparis verecem. siz kaca aldiniz ve adeditiniz kacti..

Eski 22-04-2016, 11:11   #6
Ağaç Dostu

bebeto016's Avatar

bende nasip olursa kasim gibi 6 donumluk arazime 300-350 adet bertina badem dikmeyi dusunuyorum. suan fidan temin arastirmasi yapiyorum.. dusuncem tel orgulere bodur oldugy icin nasi armuduyla bahceyi cevirmek. bu nedenle hesapli olsun diye naşi leri kendim urwteyim dedim..

gecen yillar ufak tefek badem cekirdegi cimlendirme denemelerim oldu basarisizlikla sonuclandi. birde badem coguru uretebilsem dahi bertina asi kalemi bulamam diye vazgectim.. en iyisi hazir fidan almak..

Eski 22-04-2016, 19:58   #7
Ağaç Dostu

bebeto016's Avatar

Alıntı:
ferragnes in yanında tozlaşma için ferredüelde yapmanız gerekecek. sanırım oranı 1x10 du.. sivas bölgesi biraz don olabilecek bir yer.. ferranges geç çiçeklenen bi tur fakat ondanda daha geç çiçeklenen kendine tozlaşan kendine verimli bertinayı bi düşünün derim.

Eski 23-04-2016, 13:29   #8
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bebeto016 Mesajı Göster
ferragnes in yanında tozlaşma için ferredüelde yapmanız gerekecek. sanırım oranı 1x10 du.. sivas bölgesi biraz don olabilecek bir yer.. ferranges geç çiçeklenen bi tur fakat ondanda daha geç çiçeklenen kendine tozlaşan kendine verimli bertinayı bi düşünün derim.
dün ziraatcı bir arkadaşla konuştum oda 2 ferragnes bir ferradual şeklınde dik diyor. tozlaşmayı tam sağlasın boş çekirdek çıkmasın diyor. bertinayı hiç düşünmedim ferragnes düzenli ürün verdiği için düşünmüştüm.

Eski 22-04-2016, 19:54   #9
Ağaç Dostu

bebeto016's Avatar

6X3 VEYA 4.5x4 (350 ağaç) düşünüyorum. biraz sık olucak . enine dip sürmelerini ot ilacıyla halledip dikine sürecem. olmasa 5x4 dönüme 50 ağaç 300 tane sıkıntı olursa bunada dönebilirim.. mersin bölgesinde 5x4 dikim oldugunu biliyorum. kenarlara tel örgülerede naşi düşünüyorum. damlama sulamaları yeraltında vericem.

badem çekirdekleri çimlendirirken ne gibi durumlara dikkat ettiniz.?

Eski 23-04-2016, 13:03   #10
Yeni Üye

çekirdekler yeni yani o senenin olsun. nasıl yaptığımı anlatım 5 gün suda beklettim meyva kasalarının içine naylon serdim üzerine 3 cm sıva kumu koydum çrekirdekleri sırasıyla dizdim bir kasaya 50- 60 civarı çekirdek üzerinede 2 cm kum serdim. kum nemli olduğu için sulamadım. kasaları soğuklama ihtiyacı için 1 hafta dışarıda soğukda beklettim burası soğuk olduğu için kum donmuştu. daha sonra kasaları evin bodrumuna koydum 2 ay içindede fidanlar çıktı. şubat ayında çekirdekleri ekmiştim ben

Eski 24-04-2016, 10:42   #11
Ağaç Dostu

bebeto016's Avatar

ferreduelin ticari karı ferranges kadar değildir ferranges diş bademidir ferreduel dişle kırılmaz daha sert ve ferrangesten küçüktür.bence teorik olarak söylenen oranlardaki sayıları dik. maddi olarak kaybın olmasın.

bertinanın artı taraflarını bildiklerimi yazayım:

bertinanın 2 çuvalı 95-100 kg gelir. ferranges ferreduel 45-50 kg gelir.
bertina kendine verimli düzenli verim veren bir cinstir. tozlayıcı ihtiyacı yoktur.
bertina cok iri ve agır gelir. ticari pazarı bu yuzden yuksektir.
bertinanın ikiz oranı yoktur.
bertina en geç çiçeklenen turdur.

tabi bunun yanında benimde en cok begendigim ferrangesin özelliklerinde diş bademi olması ve dikine yetişmesi. bertina yayvandır. ve taş bademidir. ağır gelmesinin sebebi budur.

tozlaşmayı tam yapmak için ferreduel dikmek yerine bahçeye 2 kovan arı koy .. maddi kaybın olmaz. tabi en mantıklısı en iyi bildiğini yapmaktır. karar sizin abicim. hayırlı olur ***.

Eski 24-04-2016, 13:05   #12
Yeni Üye

Alıntı:
ferreduelin ticari karı ferranges kadar değildir ferranges diş bademidir ferreduel dişle kırılmaz daha sert ve ferrangesten küçüktür.bence teorik olarak söylenen oranlardaki sayıları dik. maddi olarak kaybın olmasın.

bertina kendine verimli düzenli verim veren bir cinstir. tozlayıcı ihtiyacı yoktur.

tabi bunun yanında benimde en cok begendigim ferrangesin özelliklerinde diş bademi olması ve dikine yetişmesi. bertina yayvandır. ve taş bademidir. ağır gelmesinin sebebi budur.

tozlaşmayı tam yapmak için ferreduel dikmek yerine bahçeye 2 kovan arı koy .. maddi kaybın olmaz. tabi en mantıklısı en iyi bildiğini yapmaktır. karar sizin abicim. hayırlı olur ***.
bertinayı hiç araştırmadım. ferragnes her sene ürün verdiği için seçmiştim yani ağaç bir sene verip diğer sene dinlenmiyor diye biliyorum. fiyat olarak bertina ferragnesden daha ucuz . 100 ağaç üzerinden hesap yapsak 100 ağaç bertinanın kazancı ile , 70 ferragnes+30ferradual ın kazancı aynı olurmu ? bertina her sene düzenli ürün veriyormu ?

Eski 24-04-2016, 13:16   #13
Yeni Üye

düzenli ürün verdiğini yazmışsın atlamışım onu. bertinada mantıklı düşününce. ferragnesi 2x1 dikeceğim için bertinadan kazancı düşük olabilir

Eski 24-04-2016, 14:03   #14
Ağaç Dostu

bebeto016's Avatar

Alıntı:
düzenli ürün verdiğini yazmışsın atlamışım onu. bertinada mantıklı düşününce. ferragnesi 2x1 dikeceğim için bertinadan kazancı düşük olabilir
ithal bademler her yıl ürün verir.. 1 yıl verip 1 yıl vermeme olayı yerli bademlerde var. 1x2 dikim ile 1x8 dikim arasında tozlaşma getirisi açısından cok fark olacagını düşünmüyorum. ziraatçilerin arılar üzerinde cok durdugunu söyleyebilirim. yinede siz bilirsiniz. bence neye niyetlendiyseniz onu dikin. sonra olumsuz bişey olursa hayıflanmayasınız. cok cok ilerde aklınıza yatmayan bir durum olursa tekrardan çeşit değiştirmek için aşılarsınız.

bence irilik, iç oranı, agırlık, yönünden getiri açısında bertina daha karlı.

fiyatlarını cok bilmiyorum. ferragnes gecen yıl sanırım 10 bertina 8 di. bir sitede gördüm. fiyatlar ne kadar dogru bilmiyorum. ağırlık hesabına vurursan bertina bu hesaba göre yinede daha karlı. bizim burda bademi alırlar iriligine bakarlar buyukse ona göre fiyat verirler. isime bakmazlar.

Eski 17-05-2016, 00:32   #15
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-05-2016
Alıntı:
Badem yapı itibari ile en erken çiçek açan ağaçlardandır.çevrenizde erik,kayısı ve şeftali ağaçları varmı.bu ağaçlar yetişmiyorsa bademin akıbeti aynı olur.geç açan çeşitler FERAGNES ve FERRADUEL ,bunlardan biraz daha geç açan YALTSİNKİ(çift badem oranı yüksek ) ve BERTİNA var.Ama genede ticari olarak riskli.birde mersinde yetişen fidan sivasta nasıl uyum sağlıyacak muamma .isterseniz daha düşük sayı ile başlayın oluyormu olmuyormu denemiş olrsunuz....

ertuğrul 37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2016, 19:22   #16
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ertuğrul 37 Mesajı Göster
Badem yapı itibari ile en erken çiçek açan ağaçlardandır.çevrenizde erik,kayısı ve şeftali ağaçları varmı.bu ağaçlar yetişmiyorsa bademin akıbeti aynı olur.geç açan çeşitler FERAGNES ve FERRADUEL ,bunlardan biraz daha geç açan YALTSİNKİ(çift badem oranı yüksek ) ve BERTİNA var.Ama genede ticari olarak riskli.birde mersinde yetişen fidan sivasta nasıl uyum sağlıyacak muamma .isterseniz daha düşük sayı ile başlayın oluyormu olmuyormu denemiş olrsunuz....
ertuğrul bey. fidanı ben yetişdirdim çekirdekten mersin den hazır fidan almadım. sivas ın gürün ilçesindenim burada kayısı çok olur. malatya kayısısı olur biter bizim burada yeni olgunlaşır tatlanır. erik ve şeftalide var. dağlarda yabani badem var ormancılarda ekti. benim fidanların boyu 20 cm yaklaştı seneye aşı yaptıracam ama hangi cins aşı yaptıracam onu tam bilemiyorum.aklımdaki ferragnes idi ama bertinada hoşuma gitti.

Eski 25-10-2016, 22:59   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-10-2016
Alıntı:

Bertina ve Ferragnes ağaçlarının ağaç başına kg verim değerleri hakkında bilginiz var mı acaba? Sanki Ferragnes daha mı fazla kg badem veriyor?

Bir de yıllara göre verim değerlerinde herhangi bir fark var mı, merak ediyorum.

seddülbahir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-04-2016, 14:25   #18
Yeni Üye

bertina kafama yattı mantıklı. tek sorun mavi serifikalı aşı kalemi bulmak. ferragnes satan varda bertina bulamadım googleden baktım

Eski 24-04-2016, 15:42   #19
Ağaç Dostu

bebeto016's Avatar

Alıntı:
bertina kafama yattı mantıklı. tek sorun mavi serifikalı aşı kalemi bulmak. ferragnes satan varda bertina bulamadım googleden baktım
batida bertina doguya gore yaygin dikiliyor.. doguda hic yok denecek kadar az. bilmiyorum ellerinde varmidir fidani var. fakat sertifikali asi kalemi mevcutmudur. sormak lazim. mersin mut ilcesinde kemalcuce tarim..

Eski 17-05-2016, 00:19   #20
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 16-05-2016
Alıntı:

bertina sadece kemal cüce tarımda var galiba.patenli ürün olabilir.

ertuğrul 37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-09-2016, 19:23   #21
Ağaçsever

burjuva1981's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2010
Bu yıl ilkbahar gec don oldu % 85 hasar olmasına ragmen 480 agactan 250 kilo ya yakin ferragnes hasat ettim perakende 15 tl den satıs yapıyorum herkesin emegi yagli olsun yanliz konya ve civarinda ticari olarak dusunuyorsaniz 3 yil da bir hasat olacak sekilde plan yapin

burjuva1981 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2016, 14:51   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-12-2015
Kayseri yahyalı ilçesinde bağımızın içinde tohumdan yetişmiş bir badem var. Çok verimli bir badem. Her sene güzzel badem veriyor. Yakınlarında başka badem var ama hiçbirinin cinsini bilşmiyorum. Bağdaki bu bademin cinsini öğrenmek istiyorum. Tohumdan badem bahçesi kurmak istiyorum. şayet güzel bir çeşitse bundan aşılamayı düşünüyorum.

Eklenen Resimler

feast3874 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2016, 13:15   #23
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-10-2016
Merhaba;
Foruma yenı dahıl oldum,ismim Fatih yaşım 33 yaşadığım il ; Konya.
Yenı bahçe kuruyorum,19650 m2 nasip olursa badem fidanı ekecem, Ferragnes ve Ferraduel 4*6 aralığında,Konu hakkında tecrubesı olan,Üstad'ların Fikrini almayı isterim
Şu vakte kadar uyguladığım işlemler ;
Kuyusu olan komşumdan 110 luk boru ıle su aldım,
Toprağı derin sürüm yapıldı,
Telle bahçeyi çevirdik,
İp ile agaçların geleceği yerlerin akslarını bulup kireçledik,
Kepçe ile kazı yapılıyor (60 cm eninde kova ile)3 kova malzeme 2 kova dısarı 1 kona yerıne gerı konuluyor,
Mersin muttan badem siparişi verdik,
Damlama hattı ıcın 63 luk boru ve 20 lık damlama borusu aldık,
5 romork yanmıs büyükbaş hayvan gubresını eşit sekılde tarlaya yıktırdık,
Analiz sonuçları 10.10.2016 da netice kazanacak,
Netice de sorum şudur;
Bu adımda ilerde keşke yapsaydım denebilecek bir adımı atlamak istemediğim için ''tecrübeli '' arkadaşlarımın yardımına önerilerine ihtiyacım var.
Saygılarımla.

slashone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2017, 12:38   #24
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi slashone Mesajı Göster
Merhaba;
Foruma yenı dahıl oldum,ismim Fatih yaşım 33 yaşadığım il ; Konya.
Yenı bahçe kuruyorum,19650 m2 nasip olursa badem fidanı ekecem, Ferragnes ve Ferraduel 4*6 aralığında,Konu hakkında tecrubesı olan,Üstad'ların Fikrini almayı isterim
Şu vakte kadar uyguladığım işlemler ;
Kuyusu olan komşumdan 110 luk boru ıle su aldım,
Toprağı derin sürüm yapıldı,
Telle bahçeyi çevirdik,
İp ile agaçların geleceği yerlerin akslarını bulup kireçledik,
Kepçe ile kazı yapılıyor (60 cm eninde kova ile)3 kova malzeme 2 kova dısarı 1 kona yerıne gerı konuluyor,
Mersin muttan badem siparişi verdik,
Damlama hattı ıcın 63 luk boru ve 20 lık damlama borusu aldık,
5 romork yanmıs büyükbaş hayvan gubresını eşit sekılde tarlaya yıktırdık,
Analiz sonuçları 10.10.2016 da netice kazanacak,
Netice de sorum şudur;
Bu adımda ilerde keşke yapsaydım denebilecek bir adımı atlamak istemediğim için ''tecrübeli '' arkadaşlarımın yardımına önerilerine ihtiyacım var.
Saygılarımla.
Hayırlı olsun hemşerim.
Bahçenin rakımı kaç? Eğer arazin çukur bir yerde ise sonradan çok üzülürsün. İyice araştırdın mı? Badem için uzun zamandır bende düşünüyorum arazim meyilli ve iki tarafı kanal olmasına rağmen don riskinden dolayı cesaret edemiyorum.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2017, 13:10   #25
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-02-2017
tarku arkadaş doğru söylemiş arazinin rakımı ile kuzey güney olması bile çok etkili bende konya merkezde oturuyorum bahçe ısparanın bir ilçesinde 2 yer arasında 15 günlük fark var şöyle izah edeyim konya da ağaçlar çiçek açtıkdan 15 gün sonra benim orada açıyor yani konya merkeze göre daha yüksek bir yerde ben badem yetiştirebiliyorum.

ramazan-32 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2016, 13:24   #26
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-10-2016
Bahçenin Eni 55-57m Boyu 347-355 m Komşudan 3 m çekme yaptık.Kışın sert havalarından korunmak için tel boyuna 1,5m aralıklarla mezarlık selvisi ekmeyi düşünüyoruz.Kuzeye ise çukurlar açtırıp gerektiğinde talaş yakarak soğuk vurmasını engelleyemeye çalışacağız.

slashone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2016, 11:33   #27
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 06-02-2014
arkadaşlar bir sorum olacak beni cevaplarsanız memnun olurum badem bahçesi kurulacak toprakta pH değeri kaç olmalıdır.

kararsız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2016, 22:43   #28
Yeni Üye

Değerli forum üyeleri merhaba. Uzun zamandır forumun okuyucusuyum. Ancak üye olup yazmak yeni nasip oldu. Çanakkale'de Sedddülbahir köyündeyim.

Saygılar

Eski 25-10-2016, 22:48   #29
Yeni Üye

Bu sene ufak bir bahçemize tohumdan acı badem dikimi yapıyoruz. Ağaçların yerini tutması ve gelişimini takiben ***. aşılayarak ehlileştireceğiz.

Aramızda fidan yetiştiricilerinin de olduğunu görüyorum. Acaba bu tip bir aşılamayı sertifikalandırmak ve ilgili devlet desteklerinden faydalanmak mümkün müdür? Aşılı fidan dikimi düşünmüyorum.

Özellikle Bertina ve Mardia badem çeşitleri dikkatimi çekti. Bu türleri aşılayan/diken ve hakkında bilgi verebilecek var mıdır?

Teşekkürler

Eski 26-10-2016, 00:34   #30
Yeni Üye

Latif beye aşağıdaki videoda Bertina ağacını da gösterdiği için teşekkür ediyorum. Ancak hala daha Bertina büyüdüğünde (10, 15 yaş gibi) ne çapta bir taç yapar ve dolayısıyla kaça kaç dikilmelidir gibi bir bilgi ve fikir edinemedim...

Çanakkale'de belden kırma ufak bahçe traktörleri kullandığımız için ağaçların arasına traktörle girme konusu pek sorun teşkil etmez.

Videoda gördüğüm Ferragnes ler ise daha da büyük ağaçlar yapacak gibi... Videoda verimin (o hasat için) Bertina ve Ferragnes için hemen hemen aynı olduğu söyleniyor. Acaba 10. , 15. yıllarda bu mukayese ne yönde olacak?

Bahsettiğim video: https://youtu.be/tlMzG4bYc4I

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026