agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Badem
(https)

Beğeni Düzeni418Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-09-2011, 13:07   #751
Ağaçsever

obahar's Avatar

Giriş Tarihi: 21-09-2011
merhabalar ismet bey. ben orhan muğla fethiye'den yazıyorum. bağ bahçe işlerine çok meraklıyım. badem bahçem var fakat çekirdekten dikmiştim onları aşılamam gerekiyor. acaba aşı için hangi aylar uygundur ve sizde aşı kalemi almak için iyi badem ağaçları bulunur mu? yardımcı olursanız çok memnun kalırım.

obahar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2011, 10:20   #752
Ağaç Dostu

ihsankaya45's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2008
arkadaşlar badem meyvelerinini yaş ve kuru olarak en lezzetli cinslerinin hangileri olduğu konusunda bilgisi olanlar, bizlerle paylaşırlarsa sevinirim. saygılarımla.

ihsankaya45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2011, 09:49   #753
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2008
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Her sulamada 50 Lt damlamadan su verseniz, 200 ağacınız olsa ve ayda 10 sulama yapsanız (3 günde bire denk gelir), tam 100 ton su eder. Bence gayet iyi bir sulama planı.

bir de 100 tonluk bir beton su havuzu yaptırsanız (6x6 metre, 3 metre yüksekliğinde bir havuz yeterli gibi duruyor) ve Mayıs yağmurları bitmeden deponuzu fulleyip yaz kuraklığına biraz avans ile başlarsanız herhalde yazı sorun olmadan geçirirsiniz.

Şayet ilk yılları kastediyorsanız şuna dikkat edelim; ceviz sulamıyoruz; bademden bahsediyoruz. Sizin söylediğiniz rakamlar çok ama çok fazla. Kesinlikle bademlerde kök çürümesi oluşacaktır.

İlk 5 yıl yazın kurak aylarda haftada 2 sulama yeterlidir. Haftada 2 sulama, dikmelerin hızlı gelişmesi amacıyla yapılır; yoksa bademin aşırı su isteğinden vs değil.

İlk yıl her sulamada 2-5 litre çok rahat yeterli olur. 2. yıl her sulamada 5 litre; 3. yıl 5-10 litre; 4. yıl 10-15 litre 5. yıl ve sonrasında ise 20 -30 litre yeterli olur. 5. Yıldan sonra ise sizin bahsettiğiniz 50 litre verilebilir; ancak 5. yıl ve sonrasında dikmelerin kökleri yeterli gelişme gösterdiği için ayda 2-3 sulama yeterli olacaktır.

Ağustos ayı bitimi ile birlikte kesinlikle damlama tesisatını toplayıp, sulamayı bırakın.

Tarlanızda taban suyu varsa ve badem yetiştirmekte ısrar ediyorsanız mutlaka tarlanızın etrafına taban suyunun süzülüp akacağı ve oradan tahliye olacağı drenaj kanalları açtırmanız gerekir. Badem taban suyunu sevmez.

Saygılar.

Düzenleyen Tamtutulma : 14-10-2011 saat 09:53 Neden: Eksik bilgi
Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2011, 18:34   #754
Yeni Üye

lewent33's Avatar

Giriş Tarihi: 22-10-2011
arkadaşlar bulunduğumuz bölgenin yıllık yağış oranını nereden ve nasıl öğrenebiliriz..

lewent33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-10-2011, 18:36   #755
Yeni Üye

lewent33's Avatar

neden hiç kimse cevap vermiyor..kimse yokmuu

Eski 24-10-2011, 10:47   #756
Ağaç Dostu

ihsankaya45's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2008
Yıllık Toplam Yağış Verileri - Meteoroloji Genel Müdürlüğü
BU SİTEDEN TOPLAM İL YAĞIŞ ORTALAMALARINI GÖREBİLİRSİNİZ.

ihsankaya45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2011, 17:40   #757
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-10-2011
bir sorum var.

iç ege bölgesinde uşak civarı hangi cins badem yetişir aydınlatırmısınız teşekkürler.

kazim64 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2011, 09:53   #758
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-10-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kemalcuce Mesajı Göster
Nurlu badem yani datça bademi diye bilinen bademi sık sık bende duyuyorum.Malüm fidancıyız ama datçadan başka bir yerde randıman vermediğini söylemişlerdi.Ama kesin bir bilgi değil.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa bilgilendirme yapmaları rica olunur.
kemal bey ben zülfikar burdur dan bahsi geçen bademden 10 adet getittirdim ve diktim bu sene yanı 2012 meyve verecekte bakacağız birde daccadan 1 kg nurlu badem getitdirdim içi çok güzel harika ve dolgun onlarıda çekirdek olarak dikeceğim seneya belki iyi bir fikrimiz olur bu konuda

zgencer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2011, 22:15   #759
Ağaçsever

KONYALI42's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2011
Merhaba arkadaşlar konya bölgesinde 1400 rakımda hangi ceviz-badem çeşidini tavsiye edersiniz? Teşekkürler.

KONYALI42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2011, 20:01   #760
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-05-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos Mesajı Göster
Selamlar Hasan Bey
Size yazdım diye hatırlıyordum.Şimdi hatırladım yazıyordum sitede gönderme sorunu olmuştu. Kayseri ferragnes satan arkadaş var.Fidanlar küçük ama güzel gerçek tüplü boyları kısa ama şimdi toprakla buluşturulursa gelişmesi güzel olabilir.İsterseniz özelden adresini verebilirim.Devletin aşılı fidan üretimi yok.
Gaziantep Fıstık Araştırma tüplü ve tüpsüz, aşılı ve aşısız badem, fıstık ve zeytin satışları yapmaktadır ve aşılı tüplü feragnes 3 TL dir.

rise_com Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2011, 10:20   #761
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-01-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zgencer Mesajı Göster
kemal bey ben zülfikar burdur dan bahsi geçen bademden 10 adet getittirdim ve diktim bu sene yanı 2012 meyve verecekte bakacağız birde daccadan 1 kg nurlu badem getitdirdim içi çok güzel harika ve dolgun onlarıda çekirdek olarak dikeceğim seneya belki iyi bir fikrimiz olur bu konuda
İnşallah fidanlarınız tutar.Bizde firma olarak Datça nurlu badem ve ak badem fidanının üretimi tamamladık.2012 fidan sezonunda satışa hazırdır.Çekirdekten diktiğinizi aşılamanız gerekir.Bilginize

kemalcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2011, 10:24   #762
Ağaç Dostu

Tüplü badem fidanı ile çakma tüplü badem fidanı alımına dikkat edin arkadaşalar zira açık kök fidanı söküp kil oranı yüksek olan toprakla torbaya alıyorlar ve orijinal tüplü badem fidanı diye satıyorlar.Halbuki orjinalinin çekirdekiği torba içerisinde çıkar, torbada içinde aşılanır aşısı patlatılarak satışa getirilir.Bu tarz şeyler kulağımıza çok gelmeye başladı.Dikkat

Eski 04-12-2011, 22:26   #763
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-05-2010
İyi akşamlar,

Ben istanbulda çalışan ama emeklilik yatırımı olarak badem bahçesi kurmayı planlayan biriyim. Forumu baştan sona okudum ama kendimi cevap bulamadığım bazı şeyler var. Susurlukta arazi bakıyorum ama bölge olarak ilkbahar geç donlarından etkilenir mi diye de merak ediyorum. Bu tür yerler için uygun rakım ne olmalıdır ? Kendi arazim olmadığı için lokasyon değiştirme şansım da var. Geyikli bölgesi de 2. alternatifim. Önerileriniz nelerdir ?

stky Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2011, 10:47   #764
Ağaç Dostu

ve nihayet ağaçlar toprak ile buluştu.
Gaziantep Fıstık Araştırmadan aldığım 750 adet sertifikalı, aşılı (500 Ferraduel, 250 Feragnes) fidanın ekimini tamamlamış bulunuyoruz.

Eklenen Resimler

Eski 05-12-2011, 10:50   #765
Ağaç Dostu

resimlerin devamı

Eklenen Resimler

Eski 05-12-2011, 13:40   #766
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rise_com Mesajı Göster
Gaziantep Fıstık Araştırmadan aldığım 750 adet sertifikalı, aşılı (500 Ferraduel, 250 Feragnes) fidanın ekimini tamamlamış bulunuyoruz.
Hayırlı, uğurlu, bereketli olsun.

Doğru çeşit tercih etmişsiniz. Uzun araştırmalarım sonucu, Ferragnes ve tozlayıcı olarak Ferraduel'e karar verdim. Kendi bahçemi de bu cinslerden kurdum.

Sanırım o cici kızlar sizin. Allah bağışlasın pek tatlılar. Ben de sizin gibi kızımla yaşıt olacak şekilde diktim fidanları.

Düzenleyen Tamtutulma : 05-12-2011 saat 13:42 Neden: yazım yanlışlarının düzeltilmesi.
Eski 06-12-2011, 20:38   #767
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-04-2010
Emeğinize sağlık inşallah muavfak olursunuz .Allah meyvelerini toplayıp gölgelerinde dinlenmeyi nasip etsin.

orion1988 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2011, 12:28   #768
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rise_com Mesajı Göster
İyi Günler
Sanırım bahçenizde ana çeşit olarak ferrduel kullanmışssınız.Hayırlı olsun.Fidan dikerken aşıdan sonra 60-80 cm arasında budama yapmanız gerekir.Resimlerde pek göremedimde.Tabi yineden sizin bileciğiniz iş.Bilgilerinize

rise_com beğendi.
Eski 08-12-2011, 00:43   #769
Ağaçsever

burjuva1981's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2010
arkadaşlar geçen sene ekimini yaptığım badem bahçemin bulunduğu yörede (konya- çumra) da arazi toplulaştırması yapıldı ve hiçbir şekilde bahçemin yerini bozmadılar üstelik bahçeme özel birde yol verdiler şayet toplulaştırma yapılan yerlerde bahçe kurmak isteyenler var ise devlet desteklemeli yapsınlar çünkü bu şekilde yapılan dikimlerde 5 yıl sökülemezlik var ayrıca latif ciğim bertinalar 1 yaşında meyva verdi fakat yeşili hiçde lezzetli değil kurusu sence nasıl

burjuva1981 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2011, 09:58   #770
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kemalcuce Mesajı Göster
İyi Günler
Sanırım bahçenizde ana çeşit olarak ferrduel kullanmışssınız.Hayırlı olsun.Fidan dikerken aşıdan sonra 60-80 cm arasında budama yapmanız gerekir.Resimlerde pek göremedimde.Tabi yineden sizin bileciğiniz iş.Bilgilerinize
Biz ekimi bitirdikten sonra akşamları hava sıcaklığı 0 ın altına düştü. O nedenle budamayı Şubat-Mart-Nisan'da yapmayı uygun gördük.

Eski 12-12-2011, 12:15   #771
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-02-2008
Sn. Rise com
Bahçeniz hayırlı olsun. 5 yılsonrasını hayal ettiğinizden eminim. hemçocuklarınız hemde bahçeniz büyümüş olacak.çok güzel bir duygu olduğunu biliyorum. yalnız fidan çukurlarının yanında beyaz taşlar var onlar sanırım fidan çukurlarından çıktı. Öyle ise arazinin toprak katmanı bayağı ince. ileride sorun çıkarmaz inşallah.

çaça Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2011, 09:33   #772
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çaça Mesajı Göster
Sn. Rise com
Bahçeniz hayırlı olsun. 5 yılsonrasını hayal ettiğinizden eminim. hemçocuklarınız hemde bahçeniz büyümüş olacak.çok güzel bir duygu olduğunu biliyorum. yalnız fidan çukurlarının yanında beyaz taşlar var onlar sanırım fidan çukurlarından çıktı. Öyle ise arazinin toprak katmanı bayağı ince. ileride sorun çıkarmaz inşallah.
Ağaçlandırdığım arazi Devlet malı. Özel ağaçlandırma kapsamında kiraladım. Takdir edersiniz ki halkın kullanmadığı çorak yerler Devlet arazisi oluyor.

Devlet tarıma elverişsiz ise zaten size kiraya vermiyor. Toprak ve su analizi istiyor. Bunlarda bi sıkıntı çıkmadı.

Gaziantep Fıstık Araştırma'nın yardımları ile ilerliyoruz. Onlarda bunun sıkıntı olmayacağını, hatta kireç toprağı bademin daha çok sevdiğini söylediler. İnş.sıkıntı olmaz.

Eski 02-01-2012, 19:43   #773
Yeni Üye

lewent33's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hlcuce Mesajı Göster
Bertina badem aynı zamanda aşırı meyve gözü yapar.Ferragnesten ferradüelden daha geç çiçek açar.Türkiye de henüz çok az bilinen, kalitesyle çok hızlı yaygınlaşacağını düşündüğüm, kendine verimli bir cinstir
size sipariş vermek için sorduğumda elimizde yok diyorsunuz ama hala listenizde var olduğu görünüyor telden aradığımda kalmadı dediniz peki bu fidanı nereden temin edeceğiz...

Eski 02-01-2012, 21:03   #774
Ağaçsever

KONYALI42's Avatar

Merhaba,

8*8 badem fidanlarının arasına yonca ekimi faydalımıdır? Yonca kök yapısı ile bademe zarar verir mi? 8*8 badem fidanlarına zarar vermeden yonca ekimini kaç metre aralıkta tutmalıyım?

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Eski 03-01-2012, 21:45   #775
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Galeri: 3
Bu kadar ciddi badem çalışmalarının olduğu bir sayfada size komik gelecek ama ben pet bardaklara badem ektim. Acaba çimlenir mi?

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2012, 11:43   #776
-

Giriş Tarihi: 17-08-2010
Sayın Sûz-i Dilârâ,

Bu konu aşağıdaki bağlantılarda genişçe ele alınmış...

Sorularınızın yanıtlarını bulabileceğinize eminim.

Saygılarımla,

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...k-asi/9957.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/22367.htm

Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2012, 13:08   #777
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ Mesajı Göster
Bu kadar ciddi badem çalışmalarının olduğu bir sayfada size komik gelecek ama ben pet bardaklara badem ektim. Acaba çimlenir mi?

Çimlenebilir;ancak badem gibi kazık kök yapan bir bitki köklerini çok derine gönderir. Örneğin 5 cm çimlenen bademin 20 cm kök yaptığını gözlerimle gördüm. Bu nedenle çimlenen tohumları hiç zaman yitirmeden br tarlaya-bahçeye dikmelisiniz. Aksi takdirde kökler gelişemeyecek ve dikmeleriniz yeterli büyüklüğe asla ulaşamayacaktır.

Bademi tüplü yetiştirmek istiyorsanız tüp derinliği en az 60 cm olmalıdır.

Eski 17-01-2012, 13:14   #778
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KONYALI42 Mesajı Göster
Merhaba,

8*8 badem fidanlarının arasına yonca ekimi faydalımıdır? Yonca kök yapısı ile bademe zarar verir mi? 8*8 badem fidanlarına zarar vermeden yonca ekimini kaç metre aralıkta tutmalıyım?

Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Yararı konusunda bilgim yok. Ancak otlanmayı önlemek amacıyla aralardaki boşluklara dikildiğini gördüm.

Yonca dikecekseniz tarlanız suludur ve ağaçlarınız su sıkıntısı çekmeyecektir diye düşünüyorum. Kıraç bir tarlada yonca yetişir mi bilmiyorum ama şayet yetişirse yonca dikmeyin. Ağaçların toprağın diplerinden çektiği sulara ortak olan yoncalar ağaçların susuz kalmasına neden olacaktır.

Ağacın gövde ve yapraklarının kapladığı alanın altına gelmeyecek şekilde aralardaki boşluklara dikebilirsiniz. Ağaç iz düşümleri mutlaka çapalanmalı ve yabancı ot, bitki vs bulunmamalıdır.

Eski 17-01-2012, 13:39   #779
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-01-2012
Merhaba değerli dostlar.balıkesir dursunbey ilçesine bağlı akçagüney köyündenim.arazilerimiz maalesef susuz tarıma elverişli.ekstradan sulama yapılamamakta .yıllık yağış ortalaması 550 civarı.yaklaşış 10-15 dönüme badem eksem nasıl olur.

daghan2003 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2012, 21:26   #780
Ağaçsever

KONYALI42's Avatar

Sayın tamtutulma verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.arazimde su sıkıntısı yok. Badem fidanlarını tarım il müdürlüğü 7*3,5 **** 6*6 dikmemi söylediler. Badem dikim mesafesi hakkında düşüncenizi alabilirmiyim. Teşekkürler.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025