agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Arıcılık (https://www.agaclar.net/forum/aricilik/)
-   -   Bal (https://www.agaclar.net/forum/aricilik/9720.htm)

kamil35 02-08-2009 22:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 473267)
Anason balında rakı kokusu var mı? :D

Rakı hiç içmedim. Ama rakının uzaktan duyulan kokusu, ya da anason tohumunun kokusu balda yok. Anason tarlası çiçekte iken, anason çiçeğinin hoş olmayan bir kokusu var. Balı yuttuktan sonra derin bir nefes aldığınızda anoson çiçeğinde duyduğunuz o kokuyu alıyorsunuz. Yine de anason balının çok lezzetli ve zevkle yenebilecek bir bal olduğunu söyleyebilirim.

denizakvaryumu 02-08-2009 22:14

En sevdiğim bal,kestane balı.Tek bir çiçeğin ağırlıklı olduğu ballar daha çok hoşuma gidiyor.

Anoson balının da güzel olduğuna eminim..

denizakvaryumu 02-08-2009 22:16

Anzer balının kilosu 500 lira
Muhammet KAÇAR/İKİZDERE(Rize), (DHA)

RİZE’nin İkizdere lçesinin Anzer yaylasında üretilen dünyaca ünlü Anzer balının geçen yıl 480 TL olan kilo fiyatı yüzde 4.5 artışla 500 TL olarak belirlendi

Yaylada açık artırma usulü ile 10 bin liraya alıcı bulan 4 kilo Anzer balı Cmhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’na gönderilmek üzere Rize Valisi Zekeriya Şarbak’a teslim edildi.

İkizdere İlçesi’nin Anzer Yaylası'nda 6’ıncısı düzenlenen Anzer Bal ve Turizm Şenliği’ne Rize Valisi Zekeriya Şarbak, İkizdere Kaymakamı Emre Çınar, Rize Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş ile yaklaşık bin 500 kişi katıldı. Yöre sanatçılarının sahne aldığı şenlikte Anzer balının bu yılki satış fiyatı da açıklandı. Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, geçen yıl kilosu 480 TL olan Anzer balının bu yılki satış fiyatını yüzde 4.5 artışla 500 TL olarak açıkladı. Çatır, “Bu yıl ekonomik kriz nedeniyle artışı düşük tuttuk. 15 Ağustos tarihinden itibaren yaylada bal sağımı başlayacak. Hacettepe Üniversitesi’nden onaylı olan hakiki Anzer balını almak isteyen vatandaşlarımız kooperatifimize başvursun” dedi.

DEVLETİN ZİRVESİNE BAL
Şenlikte 10- 14 yaş arası kız çocuklarının katıldığı Bal Güzeli yarışması düzenlendi. Dereceye girenlere çeşitli ödüller verildi. Şenlikte ayrıca açık Anzer balı açık artırma usulü ile satışa sunuldu. Kıyasıya süren açık artırma sonunda 4 kilo Anzer balını 10 bin liraya Anzer Su firması satın aldı. Anzer Su Yönetim Kurulu Başkanı Hızır Murtezaoğlu, 10 bin liraya satın alınan 4 kilo Anzer balının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’a birer kilo gönderileceğini açıkladı. Murtezaoğlu, balları devletin zirvesine göndermek üzere Rize Valisi Zekeriya Şarbak’a teslim etti. Anzer yaylasındaki vadiye asılan yaklaşık 200 metrekarelik Türk bayrağı da dikkat çekti

http://www.milliyet.com.tr/Yasam/Son...u%20500%20lira

yale 02-08-2009 22:31

2 Eklenti(ler)
Bu da bizden bir reklam
www.kafkasaricilik.com
Hopa Balı da pek bilinmez ama 1 sene önce bir yarışmada 2. olmuştu
Bilginize.
Saygılarımla
www.artvinari.org
1.Fotoğraf , arıların Uçtuğu özgürlük alanlarından bir pencere
2.Fotoğraf, Kafkas arısı,Ana arı üretim çiftliğimiz.

erolhas 02-08-2009 23:14

gerçek balda şekerlenir. bal şekerlenmez diye birşey yoktur arkadaşlar. yanlız kestane balına bir şekilde ulaşmış arkadaşlar.. hayatınızın en mükemmel balını yiyorsunuz şuanda:)

denizakvaryumu 03-08-2009 07:46

Kestane balı şekerlenmiyor :)

malina 12-09-2009 11:08

kamil35 böyle yazmış:
Alıntı:

Sayı tamamdır. Site kurallarına uygun bir iş de değilmiş. Öyle söylendi. Site yönetimi ile iletişime geçtim, gelecek cevaba göre; alışveriş bölümünde yeni bir konu oluşturacağım.
Satış yapmak isteniyorsa gerekli başvurunun yapılması gerekiyor. Üyenin adını adresini sabit telefonu ve benzeri genele yazmadığı bilgileri istiyorum ki, bir sorun olduğunda kendisine ulaşabilelim.

Bu yapılmıyor, satışla ve ücretsiz dağıtımla ilgisi olmayan bir konunun içine yazılıyor. siz eski üyeler de bu konuda uyarı yapacağınıza, adres göndermeye başlıyor, kahveye bile koşun buraya gidin diye duyuru yazıyorsunuz.

kamil35 bu arada kuralları öğrenir umarım. Bundan sonra bu tür yazışmalara eşlik edenlerin de kuralları öğrenmesi gerekeceğini hatırlatayım.

Unutmayın, birine izin verilse, sonunda sizden de feryatlar yükselecek kadar satış ilanı ile dolar bu forum! Ücretsiz numune göndermenin, satış öncesi promosyon çalışması olduğunu biliyorsunuzdur umarım.

kamil35 13-09-2009 05:10

Yanlış yaparak doğruları öğreniyorum. Kuralları öğrendim. Artık oyunu kuralına göre oynuyorum. :)

Orhansen 18-09-2009 03:14

İyi günler
ben birşey sormak istiyorum
oğlum için sinoptan kestane balı buldum
baldan eminim, arkadaşımın balı
sorum şu, internette baktığımda;
a- tema kestane balı için "mevsim geçişlerinde bolca tüketilmelidir" yazıyor
b- başka birkaç sitede de kestane balının çok kuvvetli olduğu, günde 2 tatlı kaşığından fazla tüketilmesinin bulantı ve başdönmesi yaptığı yazıyor
kafam iyice karıştı, oğlum beş yaşında, ben bu balı oğluma ne kadar yedireceğim/biz ne kadar yiyeceğiz?
değerli arıcı dostlar bana yardımcı olabilirler mi?
yardımlarınız niçin şimdiden teşekkür ederim

saygılarımla,

yale 29-09-2009 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhansen (Mesaj 498683)
İyi günler
ben birşey sormak istiyorum
oğlum için sinoptan kestane balı buldum
baldan eminim, arkadaşımın balı
sorum şu, internette baktığımda;
a- tema kestane balı için "mevsim geçişlerinde bolca tüketilmelidir" yazıyor
b- başka birkaç sitede de kestane balının çok kuvvetli olduğu, günde 2 tatlı kaşığından fazla tüketilmesinin bulantı ve başdönmesi yaptığı yazıyor
kafam iyice karıştı, oğlum beş yaşında, ben bu balı oğluma ne kadar yedireceğim/biz ne kadar yiyeceğiz?
değerli arıcı dostlar bana yardımcı olabilirler mi?
yardımlarınız niçin şimdiden teşekkür ederim

saygılarımla,

Merhaba
Uzman olmamam karşın kestane balı deyince dikkatimi çekti.Çocuk beş yaşında olduğu için bence sabah kahvaltıda yedirmenizde ve de 2 kaşığı geçmemesinde fayda var... bu iki kaşığıda bence sabah ve akşam yedirin.Doktor gibi oldu ama kestane balı tansiyonu düşürdüğü için bence çok fazla kullanılmamamlıdır.Zaten çok yedirirseniz çocuk ta baldan nefret eder...Aslıda Balın özelliğine göre de değişebilir.Bal iyidir muhakkak ama sadece kestane de değildir.Muhakkak karışmıştır.

Orhansen 30-09-2009 14:17

Sn Yale,

Cevabınız ve öneriniz için sonsuz teşekkürler
uygulayacağım

Saygılarımla,

hulya1966 06-10-2009 19:41

merak ettiğim bişeydi *** içinde yararlı oldu tşkkler

karadeniz_28_ 18-10-2009 20:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caucasus (Mesaj 468754)
Bence süzme bal yerine çıta bal alırsanız daha iyi olur. Süzme bal hileye daha açık olduğu için.

Çıta bal olarak petekli balı veya karakovan balını kast ediyorsan,süzme baldan daha çok hileye açık oluyor.

furtuna08 29-04-2010 03:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 473390)
Kestane balı şekerlenmiyor :)

çiçek balları derlendikleri çiçeklere göre er ya da geç kristalleşirler. Buna kestane balı da dahildir.

elbrujo 11-01-2011 13:29

Arkadaşlar doğal balda şekerlenir.
Bazı ballar bitki türlerine göre daha geç şekerlenir. Bazıları çok düşük ısılarda şekerlenir. Bu arının balı ürettiği bitkinin türüne göre değişir.
Ballarının şekerlenmediğini söyleyen arkadaşlara ballarını buzdolabının buzluğuna koyup 1 ay beklemelerini öneririm.
Şekerlenen balın kavanozunu içi 45 derecelik su dolu bir kapta bekletin. Bal eski haline gelecektir. Tekrar tüketebilirsiniz.

Sahte bala önlem almak için petekli bal alalım diyen arkadaşa da derim ki; Ben bal akım döneminde şerbetle besleme yaparsam ve bu balı petekli satarsam sen yine şekerli sahte bal yersin.

Güvendiğiniz üreticilerden bal alın. Arıcılığı zevk için yapan, kovan sayısı az olan üreticilerden bal almaya dikkat edin. Marketlerdeki o ünlü markalara da güvenmeyin. Neler yaptıklarını bir bilseniz dudaklarınız uçuklar.

Her kestane balı da deli bal değildir. Her acı bal da deli bal değildir.
Ayrıntılı soru sormak isteyen arkadaşlar mesaj atabilir.

Kolay gelsin.

Bal Ormanı 16-01-2011 22:11

Markette satılan markalı süzme ballar fabrikalarda ısıtma işleminden geçtiği için donma gecikiyor ama içerisinde bulunan arı enzimleri, protein ve vitaminlerde ölüyor. Isıtma işleminin vitaminleri öldürdüğünü kursta öğrenmiştim.
Birde süzme ballara esans katılarak birinci sınıf bal tadı verilebiliyormuş. Ne yiyeceğimi şaşırdım. Artık kendi balımı kendim üretmeye karar verdim.

organikbal 12-03-2011 22:09

Bal Oramnına katılıyorum . Bazen marketlerdeki balların altlarında kristallenme değil şekerlerin çökelmesi başlıyor. Bunlar toplama bal olduğu için yüksek sıcaklıkta ıstma yapılıyor ve donması geciktiriliyor.

agozce 12-03-2011 22:39

Bir sorum olacak.

Geçen yıl 1 kavanoz polen almıştım. Yarısını yedim. Hep buz dolabı kapağında sakladım. Bu gün baktım, kalanı böceklenmiş. Küçük siyah böcekler var kavanozda. Bakliyatlardaki böceklerden.

Bu nasıl olur. Polen böceklenir mi? Üstelik buz dolabında kalmasına rağmen.

Polenin kullanma süresi var mı?

Bal antiseptiktir. Doğru koşullarda saklandığı zaman, asla bozulmaz, diye biliyorum. Polen farklı mı?

ligustrum 09-04-2011 23:35

Sayın agozce; Polen ve petek balın ağ yapan kurtlarca kurtlana bileceğini
ve de küçük krem kelebekler olacağını mümkün.

Ancak; Bakliyatlardaki küçük siyah böcekle böceklendiğini hiç duymadım.
Kavanozda bir iki dane de olsa bakliyat olabilir mi?

Aldığınız poleni bir gün derin dondurucuda tutarsanız;
var olan kurtçuk yumurtaları bertaraf edilir sanıyorum.

Polenin kullanma süresi var. Ama bu böceklenmesine karşı değil de;
Besin değerindeki azalma ile ilgili tarafından bakmalıyız.
Polenin tazesi ne 100 değer biçersek, her geçen gün, hafta, ay
besin değerinden azalır. İki seneden sonra pek bir önemi yoktur bence.

Arılar bile bahar başlarında dışarıdan polen gelmeye başladığında,
bir sene önce alınmış olan polenle yapılmış beslemelere rağbet etmiyormuş.
Bu da gösteriyor ki;
Her şeyin tazesi makbül.
Mevsiminde tükettiğiniz ürünler tazedir güvenilmeye yatkındır.

Bal gerçek bal antiseptiktir.
Polen için bu durum tam tersi bence.

Nariel 09-09-2011 14:35

Merhaba,

Petekli ballarla ilgili birşey sormak istiyorum.

Bir tanıdığımızdan karakovan balı alacağız, bize balı buzdolabında tutmamız gerektiğini; aksi takdirde peteklerde polen olduğu için balın kurtlanacağını söylediler. Bu polen ve kurtlanma meselesi karakovan balında doğal birşey midir? Yoksa bir kusur mudur?

Saf polenin kurtlanabildiğini bu sayfalardan okudum ve derin dondurucuda şoklanması gerektiğini öğrendim ama bala bu yapılamaz sanırım.

Kendileri buzdolabında tutuyorlarmış ve kurtlanma olmuyormuş, donmuyormuş da aynı zamanda.

seyyah53 09-09-2011 20:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 857267)
Merhaba,

Petekli ballarla ilgili birşey sormak istiyorum.

Bir tanıdığımızdan karakovan balı alacağız, bize balı buzdolabında tutmamız gerektiğini; aksi takdirde peteklerde polen olduğu için balın kurtlanacağını söylediler. Bu polen ve kurtlanma meselesi karakovan balında doğal birşey midir? Yoksa bir kusur mudur?

Saf polenin kurtlanabildiğini bu sayfalardan okudum ve derin dondurucuda şoklanması gerektiğini öğrendim ama bala bu yapılamaz sanırım.

Kendileri buzdolabında tutuyorlarmış ve kurtlanma olmuyormuş, donmuyormuş da aynı zamanda.

Karakovan bali nin ozelligi petek denilen bal mumunun genc arilarin mum bezlerinden salgiladigi mumlarla olusturulmasi ve sonrasinda arinin bu peteklerin icini bal ile doldurmasidir...arinin bir petek mum orebilmesi ve kabartabilmesi icin kaba tabirle 10 kg a yakin bal yemesi gerekir...

bir cita karakovan bali asagi yukari 2,5-3 kg gelir...

simdi bir hesap ari 10 kg bal yedi petegi yapti+3 kg da bal koydu icine=karakovan bali

bugun en degersiz bal kabul edilen endustriyel ballardan olan aycicek balinin kg fiyati 10 tl olduguna gore

1 cita yani bir petek karakovan bali 130 tl olmasi gerekir ...

biliyorum sorunuza cevap degil fakat saklamasindan once ne bali aldigimizi bir bilelim...

ondan sonra ister buzdolabinda ister disarida kisa sure icinde tukeneceginden fark edecegini zannetmiyorum...

ben aricilik yaptim satamadigim icin hic karakovan bali uretmedim...

saygilarimla

odogal 09-09-2011 20:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 857267)
Merhaba,

Petekli ballarla ilgili birşey sormak istiyorum.

Bir tanıdığımızdan karakovan balı alacağız, bize balı buzdolabında tutmamız gerektiğini; aksi takdirde peteklerde polen olduğu için balın kurtlanacağını söylediler. Bu polen ve kurtlanma meselesi karakovan balında doğal birşey midir? Yoksa bir kusur mudur?

Saf polenin kurtlanabildiğini bu sayfalardan okudum ve derin dondurucuda şoklanması gerektiğini öğrendim ama bala bu yapılamaz sanırım.

Kendileri buzdolabında tutuyorlarmış ve kurtlanma olmuyormuş, donmuyormuş da aynı zamanda.

güve her tür petekli balda -süzme bal hariç- olabilir normal durum güvelenmeye karşı en garantili yöntem derin dondurucuda 1 gün kalması.

ligustrum 09-09-2011 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 857267)
Merhaba,

Petekli ballarla ilgili birşey sormak istiyorum.

Kendileri buzdolabında tutuyorlarmış ve kurtlanma olmuyormuş, donmuyormuş da aynı zamanda.

Özellikle zayıf kovanlarda petek güvesi tabir edilen kelebek; ya kovanın uçma deliğinden ya da kovanın her hangi bir çatlak vs aralığından kovan içersine girip yumurtasını özellikle polenli çıtalara bırakır.

Tahminen bir ay gibi sonra ufak kurtçuklar gözükür. Ağ örerler.

Petek balı alırsınız çok güzel gözükür, sonra kurtçuk oluşabilir. Normaldir.
Derin dondurucuda kısa süre ve ya buzdolabında bir süre bekletmede fayda var.

Nariel 09-09-2011 23:56

Sayın seyyah53, odogal ve ligustrum; değerli bilgi ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Ancak özür dileyerek bilgilendirmeyi yanlış yaptığımı belirtmek istiyorum. Yanlış anlamamdan dolayı alacağımız balın karakovan olduğunu zannetmişim ancak değilmiş; konuyu netleştirmiş bulunuyorum. Satışı zor olduğu için üretimi bırakmışlar.

Yemeden önce derin dondurucuda bir gün bekletip öyle tüketeceğim.

Saygılar.

faruk5525 10-09-2011 17:34

arıcılık için en iyi kitap hangisidir hangisini önerebilirsiniz

ligustrum 10-09-2011 17:46

İnternet bedava

denizakvaryumu 12-09-2011 07:46

Prof.Canan Karatay'ın

"Karatay Diyeti" adlı kitabında,
bal yasak yiyecekler arasında....

seyyah53 12-09-2011 13:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 858196)
Prof.Canan Karatay'ın

"Karatay Diyeti" adlı kitabında,
bal yasak yiyecekler arasında....


Sn.Denizakvaryumu

Bu bahsettiginiz kitabi ben almayacagim...nedeni tamamiyle on yargim..bu yuzden size zahmet bal in yasaklanmasinin gerekcesi neymis acaba kisaca yazabilirmisiniz...

denizakvaryumu 12-09-2011 15:21

Valla ben bu kitabı okuduktan sonra bala olan ilgim tamamen bitti.Doğal-karakovan ballar da dahil (halen bir kovanım da mevcut)

Ancak polen-arı sütü-propolis ürünü için arıcılığa devam ediyorum.

Kitapta genel olarak fruktozun insan sağlığına zararı ele alınmış, bal da bu kategoride...

Kitabı mutlaka alın okuyun derim.Ön yargılarınız değişecek :)

Benzer konuda

http://www.kenandemirkol.net/meyveni...r_zararli.html

Kenan Demirkol'un yazısını bir okuyun.

Prof.Canan Karakaya yılların kalp Profu ...Kesinlikle yazdıklarına uyulması gerekn biri...

seyyah53 12-09-2011 17:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 858370)
Valla ben bu kitabı okuduktan sonra bala olan ilgim tamamen bitti.Doğal-karakovan ballar da dahil (halen bir kovanım da mevcut)

Ancak polen-arı sütü-propolis ürünü için arıcılığa devam ediyorum.

Kitapta genel olarak fruktozun insan sağlığına zararı ele alınmış, bal da bu kategoride...

Kitabı mutlaka alın okuyun derim.Ön yargılarınız değişecek :)

Benzer konuda

http://www.kenandemirkol.net/meyveni...r_zararli.html

Kenan Demirkol'un yazısını bir okuyun.

Prof.Canan Karakaya yılların kalp Profu ...Kesinlikle yazdıklarına uyulması gerekn biri...

Valla okundugu zaman muhtesem bir yazi gibi geliyor fakat...cokta soru isareti doguruyor kafalarda...

su bir gercek bu yazi biraz buyuk sehirlerde ofis ortaminda calisan yogun stress altindaki insanlara tam olarak hitap edebilir...

fakat enerji ihtiyaci bizim gibi tam gun bedenen calisan insanlar icin o '15' gram i biraz gecebilirz sanki;)

tesekkurler saygilarimla


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025