![]() |
Bölgede kestane balı dahil, çok güzel ballar var :)
Gümüş para :) |
Gümüş para'yı anlayamadım, ne kaçırdım? :)
Bizim gümüş olta gibimi:) |
Rahmetli babam yıllar önce topuğunun üstüne basamıyordu (doktor, topuk dikenimi ne demiş), bir gün baktım tay gibi geziyor.Baba ne hal dedim. Valla oğlum topuğumu arı soktu o da iyileşti dedi. Arının ne arısı olduğunu bilememiş. Beni de kovanların yanında çalı ile eşek arısı öldürürken başı kopan eşek arısı can havli ile topuğumun arkasının bir karış yukarısından soktu şişmek bir yana iğne deliği sarı rekli çukur halini aldı eşim doktora git dedi ancak arıcıyızya gitmedik. İki üç gün yan odaya bile popomun üstünde sürünerek gittim. Şimdi eşek arısına çalı savurduğumda hemen üzerimi kontrol ediyorum.
|
Alıntı:
Sayın Copur, o kadar arı vardıki, bilemedik:) Eşşek arısı tahminimiz. O kadar çoğaldılarki. |
Bal arısı kovanları olan yerde çok çabuk çoğalıyorlar. Canlı öldürmeyi sevmem ama eşek arıları tam bir canavar. Son bir yıldır tamamen yok edilmelerini düşünüyorum. Geçen sene yazın kendi kovanımın kapağını açmak şöyle dursun yanına bile yaklaştırmadılar. Nerdeyse kovanın içine yuva yaptıklarını düşündüm. Kovanın arkasından korka korka ön kapağını tamamen kapattım. Ha bir de zavallı bir avuç bal arısı kovandan sonbaharda kaçıp ahlat ağacına konmuş. Eşek arıları birer birer avlayıp yiyorlardı. Kovanların yanında 3 günde bir öğleden akşama kadar eşek arı savaşı yapıyordum. Sakın çoğalmalarına izin vermeyin. 54 kovan arı 25 kovana düştü. Kalanlarında durumu içler acısıydı.
|
Tuzak olarak satılan nesnelerin faydası olurmu?
|
Alıntı:
Sn.K0900 ; Çok geçmiş olsun. .Bir an önce iyileşmeniz dileklerimle. Sevgiler |
Teşekkürler :)
|
Tuzak kullanmadım. Yapışkan bir solüsyon var. Onu kovan kapağının üzerine sıkıp her tarafına yaydım. İçine küçük tavuk parçacıkları attım. Yüzlercesi yapıştı ancak yuvalarını bulamadığım için bitiremedim.
|
Aklıma geldi sakın siz kullanacaksanız kovan kapağında kullanmayın. Temizlemesi çok zor. Tesadüfen kireç badanasının temizleme işleminde faydası olduğunu gördüm.
|
2 Eklenti(ler)
Arı malzemeleri aldığımız yerde, tuzak olarak resimdekine benzer bir şey göstermişti.
Eklenti 96471 Eklenti 96472 |
Evet bunları ben de gördüm burada geçen sene 10 tl. demişlerdi. Ben agır iş makinesi hava filitresi bulup ona kapak yaptırdım. Sadece yandaki yuvarlak delikler kalmıştı. Bu sene yer yokluğundan Denizli - Honaz'a kovanları koydum. Orada eşek arıları kovanlara saldırmıyor. Her halde fazla yoklar. Anlattıklarına göre bu tuzakların içine balık asıyormuşun eşek arısı içine girip dışına çıkamıyormuş. Akşam üzeri toz zehiri içine serpip eşek arılarını salıveriyormuşsun. Onlarda yuvalarına dönüp yanlarında götürebildiklerini götürüyormuş. Fakat en iyisi yuvalarını bulup bir hortumun içine konulan toz zehiri yuva deliğinden içeri üflemekmiş.
|
Eşek arıları, bal arılarına büyük zarar veriyor. Ancak eşek arılarının kökünü kazıma girişimleri doğal dengeyi bozabilir. İllaki onlarında bir yararı vardır. Öyle olmasa Allah yaratmazdı heralde. Eşek arılarının bir tek amacı var o da karınlarını doyurmak. :)
|
Doğal denge konusunda sizinle aynı düşüncedeyim. Fakat eşek arıları sanırım bu düşünceye katılmıyorlar. Dediğim gibi hiç bir canlının öldürülmesi taraftarı değilim. Eşek arılarının verdiği zararı düşünürsek hammurabi kanunlarının uygulanması taraftarıyım. 9 çıtalı kovanı 3 gün sonunda ele geçirdiler. Zorlukla kapağı açtığımda ise arılık civarında komik (dışarıdan bakıldığında) bir şekilde zıplayarak elimdeki çalıyı havada sallayarak kaçıyordum.
|
Yanlış anlaşılmasın ben bal arılarının tarafındayım. :) Yeri geldiğinde eşek arıları için biz de zehir kullanıyoruz. Çok kovanın olduğu bölgelerde zarar pek hissedilmiyor. Eğer eşek arıları 1-2 kovana musallat oldularsa vay bal arılarının haline..
|
1 Eklenti(ler)
Bugün arılıkta bir kaç kovana baktık.
Bal fotoğrafları belkl ileride olur işallah :) Şimdilik su içen arılarla yetindik :) Suyumuz hakikaten çok kaliteli, memba suyu vasfında, arılar bitkilere gitmekten vazgeçtiler galiba :) |
5 Eklenti(ler)
Her hafta sonu gibi bugünde bahçedeydik, son arı kazasından sonra arkadaşlarım beni uzaktan izlemeyle görevlendirdiler:)
Tesbitleri; kovanların birinde (iki katlı olanlar) hiç arı yok, birini ise 100, 150 kadar eşek arısı elegeçirmiş. 6 adet ana kovan ve 6 aoğullu toplam 12 kovanlı arılıkta 2 kovan dostların elinden gitmiş:) Arkadaşlarım 3 temel petekle döndüler, tamamı sırlanmış, işte bu günün iyi haberi:) Evde ortasındaki balmumunu birakarak, balı aldık. İftar sofrasının en popüler yiyeceği sezonun ilk balı oldu. Muhteşem bir yiyecek :) Aroması mükemmel. Çarşamba günü arılığa gidip eşek arılarına operasyon yapacağız. |
sayın K0900
Bugün Aydın'da 350,000,000 arı ölmüş. bence sizde dikkatli olun... saygılar.... |
Tam dolu kovanımızda bir tek arı yokmuş, Aydın'daki olayı merak ettim.
Kamil bey, bölgeye yakın bize bilgi verir diye düşünüyorum. Sizin bilginiz sadece duyum mu? |
ama ballarda süper görünüyor olsada yesek...
|
haberlerde seyrettim ama diyolarki sarı bir kargo uçağı geçti ve ondan sonra arılar öldü diye adamların baya kaybı varmış...
|
arıları sayıyormusuz nasıl yapıyorsunuz karışmıyormu?
|
Trakya`da arılar ölmeye başladı.
http://www.roa-turkiye.com/Gazete%20ROA%20070809.html Son 3 yıldır çeşitli nedenlerle bir türlü yüzü gülmeyen Türk arıcısı, 2009 yılında da şok yaşadı. Ova kesimlerde ve İç Anadolu`da umduğunu bulamayan arıcılar, binbir umutla gittikleri Trakya`da daha büyük şok yaşadılar. Son günlerde artan arı ölümleri nedeniyle daha da çaresiz kalan arıcılar, bir çok koloninin yok olma aşamasına geldiğini belirterek, Tarım Bakanlığı`nın konuyla ilgilenmesini istediler. Star`ın haberine göre, Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, arı ölümlerinin son günlerde daha da arttığını belirterek tarımsal ilaçlamanın denetlenmesini ve kullanımı yasak olan ilaçların da piyasada toplatılması gerektiğini söyledi. `GENİ VE CİNSİ DEİŞTİRİLEN TOHUMLAR VE KULLANILAN İLAÇLAR DOĞAYI YOK EDİYOR` Türkiye`nin en önemli bal üretim merkezlerinde birinin de Trakya Bölgesi olduğunu ancak son üç yıldır bölgedeki bazı tarlalardaki ayçiçeklere konan arıların kimilerinin kovana ulaşmadan, kimilerinin ise kovana ulaşır ulaşmaz öldüğünü belirten Aydın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, 2007 yılında küresel ısınmanın üzerine atılan arı ölümlerinin bu yıl da gerçekleşmesinin, olayın tamamen çevreye zararlı ilaçlardan kaynaklandığının göstergesi olduğunu ifade etti. Tarım Bakanlığı`nın konuyla ilgili çalışma yapmasını beklediklerini ifade eden Ayın Arıcılar Birliği Başkanı Kadir Kılıç, `Trakya`da kullanılan ayçiçeği tohumunun cinsi değiştirilerek, AB`nin yasaklamış olduğu ilaçların bu tohumlarda kullanılması seri arı ölümlerine yol açtı. 2007 yılında da Trakya`da seri arı ölümleri gerçekleşti. Bilim adamları ve konunun uzmanları 2007 yılındaki ölümleri değerlendirirken ikiye ayrıldı. Bir grup, ölümlerin küresel ısınma ve kuralık nedeniyle bal toplamak için dışarı çıkan arıların dışarıda komaya girip öldüğünü, diğer bir grup ise tarımda kullanılan ilaçlar nedeniyle arıların öldüğünü ileri sürmüştü. Bu yıl havalar mevsim normallerinde seyrediyor ve gezginci arıcılarımız bölgeye gelip arılar çevreden bal toplamaya başlar başlamaz ölmeye başladı. Bize göre arı ölümleri uygun olmayan ilaçlarla yapılan tarımdan kaynaklanıyor. Bölge çiftçisi ile de yaptığımız görüşmelerde AB tarafından yasaklanan ilaçların ülkemizde kullanıldığını gördük. Şu anda bir çok tarlada yetiştirilmekte olan ayçiçeklerinde kullanılan ilaç nedeniyle o ürüne ilaç kullanıldıktan 90 gün boyunca konan tüm böceklerin öldüğünü öğrendik. Bu durumun Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nca araştırılmasını istiyoruz` dedi. EİNSTEİN`IN TEORİSİ: Ünlü bilim adamı Albert Einstein insanlığın varlığının devamının arılara bağlı olduğu yönünde iddialarda bulunmuştu. Einstein, `Arılar yok olduktan 4 yıl sonra da insanlık yok olacak` tezini yıllar önce ortaya atmıştı. ABD ve baz ülkelerde artan arı ölümlerine paralel olarak ürünlerde de düşüş olduğu öne sürülmüştü ancak açıklamalar resmi ve bilimsel olarak kantılanmamıştı. (Kaynak: dunyabulteni.net) |
belki orada da yanlış ilaç kullandılar çevrede yetişen sebzeler veya meyveler varsa araştırmak lazım Einstein'in teorisini bende duymuştum ve gene bugün haberlerde onada değinildi acaba sonamı yaklaşıyoruz...korkuyorum...
|
Hiç anlamadığım bir konu ama haberlerde gördüm ben de çok üzüldüm.
|
Alıntı:
Kovanlarda ortalama arı sayısı üzerinden hesap yapılıyordur. |
Alıntı:
İnancınız varmı :) Oğuz bey, tarımsal ilaçlar peynir ekmek gibi satılıyor. Reçete filanda istiyen yok. Ara sıra bahçeye çalışmaya gelen bir köylü komşumuz var; ''ilaçlar bizim için tohumdanda, gübredende önemli'' diyor. |
Sn. Berduray, birkaç aydır bu varlıklarla beraberiz, şu anda kızım, oğlum arıları konuşuyoruz, arıcılık deneyimi bize doğa ile ilgili epey birşey öğretti :)
|
Sn.K0900 ;
Öyle bir konuya değindinizki . Durumumuz inanın içler acısı . Kesinlikle inancım yok. |
şimdi gene çıktı haber 9,000 adet kovan da tehdit altında imiş ama numuneler alınmış inceleme yapılacakmış adamın biri 15 yıldır bu işle uğraştığını ve ilk kez bu olayla karşılaştığını söylüyor..yani bende felaket tellalı oldum ...:))
|
Rica ederiz, hangi kanal bu haberi veriyor?
|
Oğuz bey, ROA ve ileride benzer ürünler çok önem kazanıyor.
Tabi tüketici ve üreticide taleplerini bu yöne kaydırmalı. Çiftçiler 18 litrelik tenekede ot ilacını oldukça ucuz bir fiyata alıyorlar. Adeta bağımlılık gibi bu zehirleri topraklara döküyorlar. Bahsettiğim komşu köylüyü ayrık otu temizlemek için çağırmıştık, bize köylülerin şirıngayla, ayrığa zehir verdiklerini söyledi. Bizede önerisi bu olmuştu:) |
Alıntı:
|
Sn.K0900;
Kesinlikle haklısınız. Öncelikle yapılması gereken çifçilerimizin eğitilmesi ve en önemlisi ciddi bir şekilde kontrol edilmesi , denetlenmesi gerekiyor. Ne yazıkki denetleme mekanizması çalışmıyor. Yaptırımlar işlemiyor. Reçete kanununun çalışmadığı gibi !!! Çifçilerimizin kullandıkları bu ilaçların sonuçlarının nerelere vardığını gayet iyi irdelemesi gerekiyor. Aksi taktirde bu sorunların önüne asla geçilebileceğini zannetmiyorum. |
Arıların sır ölümü
Kuşadası'nda son bir haftada 9 bin kovandaki 350 milyon arı öldü. Bir milyon TL zarar oluşurken, 15 bin kovan arı risk altında bulunuyor. 23.8.2009 Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/Yasam/Son...icleID=1131243 |
Sn.K0900 ; Eklediğiniz haberin can alıcı kısımları ; Kontrolsüz ilaçlama ve sonuçları sizin de yazdığınız gibi maddi kayıplar ve aşağıdaki sonuçları !!!
Arıcılık Gelişim Uzmanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, arı ölümlerinin eko sistem denilen doğal dengeyi bozacağını söyledi. Doğaroğlu, "Ölümler, doğal dengenin bozulduğunun işareti olması açısından önemlidir. Bu durum, arılar sayesinde edindiğimiz ürünlerin yok olmasına neden olur. Dünyada tozlanma zorunluluğu olan bitkilerin tozlanmasının yüzde 85'ini bal arısı yapıyor" dedi. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Tahsin Yeşildere de son zamanlarda Türkiye'de ekolojik dengenin bozulmasının ve tarım ilaçlarının kontrolsüz bir şekilde kullanılmasının çevreye zarar verdiğini söyledi. |
Ben torbalı dayım. Arı ölümlerinin olduğu bölgeye kuş uçuşu tahminen 30-40 km mesafedeyim. Haberleri ben de duydum gerçekten üzücü. Şuan için Torbalı çivarında arı ölümü yok. Kendi arılarım Yaklaşık 400 m rakımlı bir orman içinde bulunuyor. Ovadan ve tarım alanlarından uzak. Orada da bir sıkıntı yok. Aydın arıcılar birliği başkanı Kadir Kılınç beyi tanıyorum. Yarın onu telefonla arayıp kaynağından en sağlıklı bilgiyi almaya çalışacağım. En kısa zamanda da foruma yazarım. İnsanlardaki para hırsı canlıların tümüne zarar veriyor. İlaç pazarında çok büyük paralar dönüyor. Eğitim yok üstüne üstlük denetim hiç yok. Herkes istediği ilacı alıp bilinçsizce istediği gibi kullanıyor.
|
Sizden haber bekliyoruz:)
|
Tabiata kulak vermek, bizden sonraki nesillere uygulamalı aktarabilmek , onlara da bu aşkı aşılamak çok önemli.
Tıpkı benim ufaklığın; saksıya döke saça da olsa, toprak doldurmaya çalışmasına izin vermem gibi. Küçükler sizden duyduğunu değil, gördüğünü yapar derler. Bu bağlamda; çocuklarınızla bu paylaşımlarda bulunduğunuz için, sizi tebrik ederim Sayın K0900. |
Kadir bey ile 10 dakika önce görüştüm. Arı ölümlerinin bu gün itibariyle iyice azaldığını söyledi. 3000 (üç Bin) kovan arı tamamen ölmüş. Arı ölümlerinin 5-6 km yarıçaplı bir alanda gerçekleştiğini başka yerlerde arı ölümü olmadığını söyledi. Laboratuvar ortamında incelenmek üzere ölü arı ve petek numunesi gönderildiğini, sonucunun beklendiğini, şuan için kesin bir şey söylenemediği konusunda kendisinden bilgiler aldım.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:48. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025