agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Arıcılık (https://www.agaclar.net/forum/aricilik/)
-   -   Arıcılıkla uğraşanlar : K0900 (https://www.agaclar.net/forum/aricilik/15211.htm)

k0900 03-06-2009 22:39

Haklısınız, aynı şey, su için dallar bırakıyoruz, boğulmuyorlar:)

kmlsrt 03-06-2009 23:43

Teşekkür ederim arkadaşlar. Şerbetliği bügün kovan dışına çıkarıp 45 derece eğik bıraktım. Hem arılar dışarı çıkıp hareketlendiler hem de kayıp olmadığını gördüm. Ama haklısınız, su kabında olduğu gibi şerbetlik içinde de tutunacak bir şey gerekli sanırım... Ne güzel ya ...Ne fizik ne de kimya... Meğer ne kadar eksik olduğumu anlamam için bu şirin yaratıkları izlemem gerekiyormuş....yeni yeni öğreniyorum....Sabah aynen dalları da koyacağım....

k0900 03-06-2009 23:48

Sn. kmlsrt, siz ne zamandır arılarla uğraşıyorsunuz?

zooteknist 04-06-2009 23:10

Arıların şerbetliğin içine düşmemesi içinince şerbetliğin iç kenarları ince kafes teli ile kaplanabilir.

copur 09 06-06-2009 13:35

Sac şurupluklardan alırsanız onların içi metal sinek teli kaplıdır. İmkan yoksa içine ıskarta çıta parçalarından tek veya iki tane koyabilirsiniz.

kmlsrt 06-06-2009 21:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 437158)
Sn. kmlsrt, siz ne zamandır arılarla uğraşıyorsunuz?

Mesajınızı yeni gördüm sayın k0900. Henüz çok yeniyim. İki oğul verdi bir arkadaşım geçen ay. Önce ne yapacağımı şaşırdım. Mecburen araştırma yoluna girdik. Gün geçtikçe hasta olacağız bu gidişle. Her gün bahçeye gidiyor ve en az iki saat onları seyrediyorum. Çok harikalar. Yanlış bir şey yapma tedirginliği var içimde. Bakalım ne olacak. Bu arada saçma sorular sorarsam kusuruma bakmayın lütfen.:)

Kovanlarımın içinde üçer çıta arı var. İkişer temel petek ilave etmemi ve bir süre şerbetle beslememi söyledi arkadaşlar. Şimdi ben kovan başına ne kadar şerbet vermeliyim ? Ne kadar devam etmeli bu besleme ? Ayrıca ilk üç çıtayı üstten örmüşler birbirine. Bu normalmidir yoksa ters giden birşey mi oluyor acaba ? Şimdiden teşekkürler..

k0900 06-06-2009 22:07

2 Eklenti(ler)
Buğun olağanüstü bir gündü ; 3 oğul peşpeşe:)

Hem şaşırdık, hem sevindik, hem yorulduk.

Birini kovana aldık (4 çıta kadar), diğerlerini zayıf kovanlarla birleştirdik.

Arıcımız Çarşamba arılığa gelip kovanları inceleyecek.

İlginç olan 3 oğulun tamamı bizim arılardan olma olasılığı çok düşük.

Hepsini kontrol ettik, yakınlarda 20, 25 parselli hobi bahçeleri var, muhtemelen ordan geliyor diye fikir yürütük:)

k0900 07-06-2009 22:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kmlsrt (Mesaj 439262)
Kovanlarımın içinde üçer çıta arı var. İkişer temel petek ilave etmemi ve bir süre şerbetle beslememi söyledi arkadaşlar. Şimdi ben kovan başına ne kadar şerbet vermeliyim ? Ne kadar devam etmeli bu besleme ? Ayrıca ilk üç çıtayı üstten örmüşler birbirine. Bu normalmidir yoksa ters giden birşey mi oluyor acaba ? Şimdiden teşekkürler..

Bizde usta sayılmayız:)

Şöyle bir uygulama önerilmiştı; ''arı doğada çalışmaya başladıktan sonra şerbet vermeyin''

Oğul alınan yeni kovana bir kez şerbet verin

Bunlar bize arıcının söyledikleri, diğer sorunuzu çarşamba arıcı arılığa gelecek, sorar yanıtı yazarım:)

k0900 07-06-2009 23:07

3 Eklenti(ler)
Dün yaşanan oğul yağmurundan sonra buğün 4 DÖRT oğul daha!!

Kendi kovanlarımızı kontrol ettik azalma yok, şaşkınlık içindeyiz.

Zaten gelen arı hacımleri o kadar güçlükü. Artık ayrı kovana almaktan hem yorulduk hemde biraz bıktık:)

Aramızda ''oğul gören sususun'' kararı alındı.

Tümünü 2. kat altına gazete koyup, yeni arıları üste koyup, birleştirme yapmaya çalışıyoruz.

kmlsrt 07-06-2009 23:10

İlginize teşekkür ederim k0900. Benim bir arıcım bile yok ne yazk ki..

denizakvaryumu 07-06-2009 23:13

Bahçe bereketli, oğullları çekiyor :)

k0900 07-06-2009 23:23

1 Eklenti(ler)
Sıcaklarda arı elbisesi giyenler bilirler, sauna:)

Git, gel bıkkınlık geliyor, misafirler korkuyor, topuklarımız şiş (defalarca sokuldu)vaziyette.

Bahçedekı rutin işler yapılamıyor:) Artık son sefere cocuklar gittiler:))

k0900 08-06-2009 00:02

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 407314)
Meyvelerin durumu birkaç hafta sonra belli olur, nekadar verimli olacak bizde merak ediyoruz.

Elbiseleri giyip yanına yaklaşınca daha sempatik geliyor, ancak birkaç sokma hadisesi doğal olarak oldu :)

Meyvelerde (kıraz ve elma)döllenme durumu;

Sebze ve diğer meyveleride takıp ediyoruz.

experienced 08-06-2009 16:12

Arıların Çalışanları Rahatsız Etmesi Sizce Normal mi?

Yoksa çevrede yeterli miktarda ballı bitki yok diye daha hırçın mı davranıyorlar. **** kafkas ırkı gibi hırçın bir ırka mı sahipsiniz? Arılar polinasyon konusunda en iyi yardımcılardır meyvelerinizin şekil bozukluklarından tutunda daha gösterişli olmalarını daha kaliteli olmalarını vede yüksek verimli olmalarını sağlarlar.

k0900 08-06-2009 21:41

Bizim arılar kimseyi rahatsız etmiyorlar:)

Kendilerinden çok memnunuz.

Bugün saat 17 ila 20 arası bahçeye (arılığa) gidip, birleştirme yaptığımız kovanlara baktık. Bir tanesıi hariç tamamında gazeteyi delip birleşmişler.

Dikkatimizi çeken şey ise; oğul olarak kovana koyduğumuz arılar, temel petekli çıtayı değilde şerbetliğe petek yapmışlardı.

kamil35 08-06-2009 22:03

"Kovanlarımın içinde üçer çıta arı var. İkişer temel petek ilave etmemi ve bir süre şerbetle beslememi söyledi arkadaşlar. Şimdi ben kovan başına ne kadar şerbet vermeliyim ? Ne kadar devam etmeli bu besleme ? Ayrıca ilk üç çıtayı üstten örmüşler birbirine. Bu normalmidir yoksa ters giden birşey mi oluyor acaba ? Şimdiden teşekkürler..[/QUOTE]"
Sayın; Kmslrt
Verdiğiniz şerbeti akşamdan sabaha kadar bitirmeli... Şerbeti gündüz kesinlikle vermeyiniz. Akşam güneş batınca veriniz. (Akşam ezanı vakti) Doğadan nektar gelişinin az olduğu zamanlarda gündüz şuruplaması çok tehlikeli olur. KOvanlar birbirini yağmalayabilir.
Birde temel peteği arı istemeden kesinlikle vermeyin. Arınız dalak yapsın (kendisi petek örsün) ondan sonra temel petek veriniz. Birer gün ara ile şuruplamak arıya bol yavru attırır. Arıyı bal stoğu yapmaya başlayıncaya kadar besleyiniz. Çıtanın üst kısmında 4 cm den az bal varsa beslemeye devam ediniz. Bal kalınlığı 4 cm yi geçerse artık doğadan ihtiyacını buluyor demektir. O zaman beslemeyi bırakabilirsiniz.

k0900 08-06-2009 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kamil35 (Mesaj 440710)
Birer gün ara ile şuruplamak arıya bol yavru attırır. Arıyı bal stoğu yapmaya başlayıncaya kadar besleyiniz. Çıtanın üst kısmında 4 cm den az bal varsa beslemeye devam ediniz. Bal kalınlığı 4 cm yi geçerse artık doğadan ihtiyacını buluyor demektir. O zaman beslemeyi bırakabilirsiniz.

Kamil bey, bugünlerdede mi şurup verilecek?

kamil35 08-06-2009 22:36

Evet arı bal mevsimine tam girmiş değil yavru atışı hızlı polende vardır doğada. Besleme yapılırsa ana daha fazla yavru atacak ve bal dönemine daha güçlü kovanla girilecektir.

kamil35 08-06-2009 22:38

Arkadaş üç çıtalık arıdan bahsetmiş. böyle bir arı desteklenmeli. Üç çıtalık bir arı dışarıda ne kadar bol bal olursa olsun ancak kendini besler. Nufus artışı için destek şart diye düşünüyorum. Kovan 8-10 çıta olsa belki desteğe gerek kalmayabilir..

kamil35 08-06-2009 22:42

Ustamın bir sözü var onu size aktarayım. " Güçlü arı sahibine bakar, zayıf arıya sahibi bakar". Güçlü kovanlarla çalışmak dileğiyle.. Bol ballı yıllar.

k0900 08-06-2009 22:52

Teşekkürler, ohalde oğul olarak ağaçtan aldığımız 2 veya 3 çıtalı kovanlara şerbet vermeliyiz.

Ustanızın sözü ustacaymış:)

Arıcıların bazılarının blogları var, sizinde varmı?

zooteknist 08-06-2009 22:54

Sn kamil 35

Geçen gün bir komşudan oğul arı aldım. Birkaç gün şerbetle besledim.Fakat şu anda idareten bir kovanda duruyorlar. Oğul aldığım kişi arıların gidebileceğini ve kovan ı eğer arılar kalırsa satın almamı söyledi. Arıların kalıp kalmayacağı kaç günde belli olur? Şu anda kvanda hiç temel petek yok. Sadece kendileri biraz petek örmüşler.Buralarda petek alabileceğim bir yer de yok. Ne yapmalıyım? Arılar her gün kontrol edilse çekip giderler mi?

k0900 09-06-2009 22:46

5 Eklenti(ler)
Bugün 3 oğul daha, Beynam'da ve Gölbaşında arıcılıkla uğraşanlarla arkadaşlarımız görüştüler, bölgede aynı şey (oğul verme) onlardada varmış.

k0900 09-06-2009 22:48

2 Eklenti(ler)
Arıcı ''tüm kovanları ana arı yüksüklerinden temizliyorum, ertesi gün tekrar yapıyor, arılar 2007, 2008 deki azalmalarını telefi ediyorlar, bu yıl oğul yılı'' demiş.

denizakvaryumu 09-06-2009 23:32

Acaba 3.kat atılsa arı yie oğula gider mi?

k0900 09-06-2009 23:42

Bizde aramızda bunu konuştuk:) Bazılarında 1. katlar bile dolmadıki:)

Oğul alıp koyduğumuz kovanlardan bile oğul çıktığından şüpheleniyoruz.

Yarın çok tecrübeli 2 arıcı daha bahçeye geliyor.

Sıcakta (Ankara'da) bu elbiseler bizi bunaltırken, batı ve güneyde bu iş nasıl oluyor diye meraklandım, klimalı elbise varmı diye araştırıyorum:)

denizakvaryumu 09-06-2009 23:45

Arının ırkından da kaynaklanıyor.

Mehmet yükselin blogunu takip ediyorsanız karniyol ırkı bizimkiler gibi oğul vermiyor.

k0900 09-06-2009 23:58

Yarın bizim arı tedarikcisinede uğrayacam, ırk olarak kafkas biliyorum bizimkileri.

Karniyol ırkını hem Gölbaşı'nda hemde bahçedeki arıcılara Ankara'daki sonuçlarıyla sorayım.

Bu arada Ankara'da kovan bulunmuyor:)

Ulus'ta 15 gün önce 55 TL ye satılan kovanlar 75 TL olmuş, Gölbaşı'nda cumaertesine kadar kovan yok.

denizakvaryumu 10-06-2009 00:21

Her taraftan oğul fışkırınca kovan kalmadı tabi :)

Oğulları şimdilik sepet kovanlara koyun derim. 5 Tl gibi fiyatı olması lazım ama trakyadan kimden alınıyor bilmiyorum.

kamil35 10-06-2009 11:00

Sayın Zooteknist arınız petek ördü ise kovanı terketme ihtimali yok. İçiniz rahat olsun. Arının kovanı terketmesi için kovan içinde arıyı çok rahatsız edecek bir durumun olması gerekir.
Sayın k0900 bloğum var. www.balpower.blogspot.com

Bu yıl hiç oğul çıkmadı benim arılardan çünkü ihtiyacımdan fazla ana arı ürettim. Oğul verme ihtimali olan arıları böldüm ve yeni anaları verdim. 2009 model anaların bulunduğu kovanlara oğul ihtimali olan kovanlardan çıta çekip verdim. Yani demek istediğim, arının dizgini arıcının elinde olmalı... Eğer dizginler arının kendi elinde ise olmadık zamanda oğula gider ve bu şekilde bal almak da başka bahara kalır.

k0900 10-06-2009 21:36

Biz bal için artık başka baharı bekleyeceğiz:) Blogunuzu şimdi ziyaret edeceğim.

Bugün 2 ayrı arıcı bahçeye gelip, arılarımıza bakacaktı; birkaçgün gelemeyeceklerini, arılarının patladığı notunu birakmışlar.

Aramızda tartıştık; bu patlamanın oğul verme anlamı taşıdığını zannediyoruz:)

Bugün arılar sadece 1 oğul verdiler. Zayıf bir kovana birleştirdik.

kamil35 15-06-2009 22:49

3 Eklenti(ler)
Tavşanak bol polenli bir çalı, görüntü Burdur Yeşilova dan. Eşeler dağının eteği..

denizakvaryumu 15-06-2009 23:09

Tavşanak ın diğer adı laden gülü değil mi?

kamil35 15-06-2009 23:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 445985)
Tavşanak ın diğer adı laden gülü değil mi?

Bilmiyorum. Halk arasında piinar da deniyor.

kamil35 15-06-2009 23:28

Tavşanak sabah çiçek açıyor her yer bambeyaz. Saat öğlen 12 den sonrada çiçeklerini dökmeye başlıyor. Sabah gördüğünüz çiçeklerden, öğleden sonra eser kalmıyor. Ertesi gün diğer tomurcuklar çiçek açıyor. Havanın durumuna göre bu çiçek açma süresi 15-20gün devam ediyor.

k0900 15-06-2009 23:34

Sn. Kamil, bu bitki hem bal için hemde yer örtücü olarak kullanılır demekki:)

kamil35 16-06-2009 00:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 446004)
Sn. Kamil, bu bitki hem bal için hemde yer örtücü olarak kullanılır demekki:)

Bal veriyor mu bunu bilmiyorum. Ancak bol polen veriyor. Propolis verimi de çok yüksek.
Sayın Denizakvaryumu, araştırınca Tavşanak ın laden gülü olduğunu öğrendim. İncelediğim resimlerden çok çeşidinin olduğunu gördüm. Bizimkinin yaprakları büyük ve pürüzsüz.

copur 09 16-06-2009 00:44

Genelde nektar veren bitkiler güzel kokar.

aydın 16-06-2009 01:28

Arılardan çok korkarım ama, sizi izlerken de zevk almıyor değilim. Hele k0900'ün sürpriz diyerek bahsettiği oğul verme olayını fotoğraflarla sergilemesi çok güzel. : )

k0900 16-06-2009 21:43

Sabah erken saatlerde bahçeye gittik. Yolda uğradığımızda arıcı kapalı olduğu içinde sipariş ettiğimiz kovanları alamadık.

İşallah bugün ogul olmaz diyerek akşam ettik.

17.00 gibi bahçeden ayrılacakken kiraz ağacı dalında (arıların ağırlığından dal kırılmıştı) ogulu gördük.

Boş kovan yok, birleştirilecek durumda dolu kovanda yok, arıcıya git kovan al gel gece olacak. Şöyle birşey yaptık. Karton kutuya 2 adet temel petek sıkıştırıp, uçuş deliği acıp arıları içine aldık.

Yarın gidemezisek öbürsü gün kovan götürüp transfer yapacağız.

Fotoğraf çektiğimi sandım ancak arı eldiveniyle çekilmemiş. Transferleri çekeriz artık:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025