![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
|
Kraliçe Arı ve diğer arılar
Resimdeki çıta sağlıklı görünüyor. Sol alttaki bir kaç kabarıklık erkek arı gözü, ortadaki kahverengi gözler yavru çıkmasına az kalmış işçi arı gözleri. İşçi arı gözlerinin bu şekilde düzenli ve toplu olması ana arının genç veya verimli olduğunu gösterir. Genelde çıta kovanda bu şekilde bulunmaz; Çıtanın özellikle yavru gözlerinin üzeri yavrular üşümesin diye arılarla doludur. Petek gözleri rahat görülsün diye bu çıtanın arısı kovanın içine silkilmiş nektar akımı olduğundan arılar nektar depolamakla meşgul |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ana arıyı her sene yenilemek gerekir mi? Ya da 2 senede bir 3 senede bir gibi bir zaman ölçüsü var mı? ------------------------------- CEVAP: YAŞLI VE SORUNLU ANAARILAR Gerçi zamanı değil ama olsun.Biz bir türlü anaarıları kıyıp öldüremiyoruz.En fazla 2 yılda kesin yenilememiz lazım. Anaarılarımızı yenilemezsek başımıza geleceklerden birisi,kovan bir türlü yeterli nüfusu bulamaz.ikincisi arı kovanımız oğul a gitme riski çok yüksek.üçüncüsü yolun ortasında kalırsınız,yapacak hiç bir şeyinizde olmaz.bu üçüncü sorunu biraz açarsak,kovanda ana arı olur,ana çok yaşlıdır veya az sperm almıştır. Bu durumda başlar dölsüz yumurta atmaya ve atılan yumurtaların hepsi erkek bir kaç tanede arada işçi olur.Siz zannedersiniz ki kovanınız yalancı anaya kapıldı.Bu durumu fark ettiğiniz de zaten iş bitip kovandaki kademeli nüfusun bozulduğunu da unutmayın.3 günlük işçi arının işi başka 5 günlüğün işi başka,8 günlüğün işi başka,20 günlük işçi arının görevi başkadır.bu zincir koparsa onarmak bayağı zor oluyor.çok kovanı olanlar için sorun yok.yanındakine birleştir gitsin. İki üç kovanı olana acayip koyar,ve kurtarmaya çalışırsanız ilk yapacağınız,başka kovanınızdan çıkmaya başlamış kapalı yavrulu çıta.Birazda çok acemi arıyı buraya nakledip,daha sonra günlük yumurtalı çıta verip ana yaptırmaya gidiniz.Yoksa eskilerin hepsi tarlacıdır,ne arı sütü salgılarlar nede yumurtaya bakarlar.kovan içindeki nüfus zinciri koptuğunda her zaman zor oluyor.Birde anaarı değiştirecekler,gelecek senenin arısının anasını bu seneden ayarlamalı.Yoksa mayısta,haziranda elinize geçen anadan o sene bir şey beklememelisiniz Not.Aslında anaarılarımızı yıllık değiştirmeliyiz.**** en fazla iki yılda kesin degişmelidir.Genç anaarının artılarına girmesem iyi olur. Başka bir not daha Çin'de 6 ayda bir ana arı degiştiriliyor http://organikaricilik.blogspot.com/...max-results=11 Düzenleyen denizakvaryumu : 19-06-2008 saat 21:35 Neden: soruya cevap |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2008
|
sayın denizakvaryumu bir ana arı günde ortalama 2000 ila 3000 adet yumurta bırakıyor ben başka birşey söylemiyorum varın hesap edin bu ana arı gerçekten çok yoruluyor diyeceksiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2008
|
Ana arının her sene yenilenmesi arıcılıkta başarının anahtarlarından biridir. Eğer koloni sahilde kışlatılıyorsa, bahara mutlaka yeni ana arı girilmeli. Ancak,koloni kışın karlı bir bölgede kışlatılıyorsa, iki sene de bir ana arının yenilenmesi uygun olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-06-2009
|
ana arı çiftleşmesi
selam arkadaşlar nasıl bir başlık atacağımı bilemedim. siz değerli üstadlardan birşey öğrenmek istiyorum.şimdi bende ki kolonilerden birkaç tanesinin ırkını değiştirecem.niyetimde de italyan var.ana temin etmek istediğim yerlerden de tatminkâr bir cevap alamadım.şöyleki şimdi ana arı saf ırk oluyor ve döllenme esnasında bu ana arı çiftleşirken ya da sunni döllenme yapılrken çiftleştiği ya da sunni olarak verilen ırkta önemlimi.yani ben ana arıyı kolonime koyunca onun atıığı yumurtalardan çıkan yavrular saf ırkmı oluyor yoksa melezmi.yani onun döllenmesi için birleştiği arınında ırkı önemli sanırım .ya da döllenmemiş alsam benim koloniye atttığım zaman bende ki yerli(anadolu ırkı)ile birleşse çıkan yavru melez ya dakırma mı oluyor.eğer öyle oluyorsa nasıl çıkan yavruları yani kolonimimim gelişimi tamamlanınca(sanırım 2 ay da anca değişiyor)ırk ı saf mı yoksa melez italyan mı olucak.ya da eğer bu anlattığım mantıkta olmuyorsa bu olay nasıl gerçekleşiyor.yardımcı olacak arkadaş varmı? toparlayacak olursak ben italyan ana sipariş edecem [döllenmiş)gelince haliyle yavru atmaya başlayacak eğer döllenme esnasında ama sunni ama çiftleşme çiftleştiği arının ırkı ile italyan karışırsa ne olur ben italyan sarısı arım var diyebilirmiyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
|
Sayın alanya75 gelen ana arınızın saf ırk olduğunu farz edelim. Arılığınızda attığı yumurtalı çıtalardan ana arı üretmek istediğinizde ya suni döllenme yolunu seçeceksiniz. Bunun için laboratuar donanımı gibi aletler lazım. Ya 15 km. gibi etrafında başka arılık olmayacak. Doğaya kaçmışları hesaplamayalım. Ya da çıkan yeni anaları ilk kovandaki italyan erkekler dölleyecek. Hepsi oldu diyelim. 1 veya 2 yıl sonra saflığı yine bozulacak. Bunun yerine balı az olan kovanları diğerleri ile birleştirin kendi verimli arınızı yaratın. Bu bile yapılamıyor. Benim bir kovanın içinde her renkten arılar var. Bir arkadaştan Kafkas ana memesi diğer arkadaştan italyan ana memesi derken ırklarını değiştiremedim. Sadece biraz daha az saldırgan oldular. Geçen Eylül sonlarında arkadaşın italyan dediği arılarının saldırganlığını görünce sokmayan arı bu mu demiştim. Hem benimkilerden de fazla kaşındırmıştı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-06-2009
|
Alıntı:
öncelikle ilgine ve hızlı cevabına teşekkürler sanırım demek istediğini aladım. ama benim sormak istediğim ana arı yetiştirmeden ziyade elimdeki kolonilerin ırklarını sabitlemekti.yani ben hapsi(ana işçi tarlacı )italyan olsun ama bu sanırım mümkün olmayacak anlattığına göre.gelen ana arım saf italyanda olsa benim kovan içindeki erkek arılarla çiftleşince(kendi yumurtasından erkakler çıkmadan)doğal olarak ana ayrı baba ayrı durumu ortaya çıkacak ve doğal olarak zamanla kolonide italyan ve benim elimdeki yerli anadolu ırkı karışımı çıkacak doğru anlamışmıyım.eğer öyle ise kovanı açınca tüm aile fertlerini aynı özellikleri taşıyan ırklara değiştirmenin yolu yokmu)teşekkürler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-03-2010
|
Klavyenize kuvvet,teşekkür ederim.Çok faydalı oldu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2010
|
Irklara hiç takılmamak lazım iyi bakım iyi arı gerisi gelir inşallah |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-04-2013
|
Değerli bilgileriniz için teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-04-2013
|
Belfast cinsi ile çalışan arkadaş var mı? Varsa verimi hakkında bilgi verebilir mi? Teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-02-2015
|
Ben şimdiye kadar ana arıyı refakatcı işci arılar ile hiç vermedim, sebebi ise kafesdeki beş on arı, ana arının kendi kızları olduğundan ana arıyı ölümüne koruyorlar, bu sefer kabul etmesi gereken yabancı arılarda saldırıyor ve sonuç olarak iyi olmuyor. Ana arı kafesde tek başına kaldığında beslenmek ve bakım için yabancı arılardan yardım isteyecektir, anasız kalan kolonide çaresiz kaldığından ana arıyı besleyerek ana arının kokusunu yani feramonu kabul edecektir. Ana arı risksiz koloniye verilecek ise genç işci arılardan oluşan küçük bir koloni hazırlanması gerekir ve bu karışımın içinde erkek arı olmamasına gayret gösterin. Güçlü bir kovandan ( Yanlışlıkla Anayıda almayın ) açık gözlü çerçevelerden üç beş adet bir plastik kovaya silkelenir, içlerinde yaşlı tarlacı arılar var ise bunlar uçarak kovayı terk ederler, siz kovayı ara sıra yere vurarak arıların yukarı tırmanmasını engellemiş olursunuz bu arada yaşlı tarlacı arılar uçmuş olmalı ve geriye kalan genç arıları hafif su ile fısfıslayabilirsiniz böylelikle uçmalarını engellersiniz. Ruşet veya normal bir kovana iki adet ballı polenli çerçeve sağa ve sola gelecek şekilde koyunuz ortaya iki adetde boş kabarmış petek ve en sona bir adet temel petekli bir çerçeve bölme tahtası görevini yapacak. Hazırladığımız Ruşet veya kovanın içinde yumurtalı veya yavrulu hiç bir çerçeve yoktur, bu çok önemli ! ve kovan muslukları yani kovan girişleri kapalı duracak ama arıların hava alması için tabanda sinek teli filan olmalı yoksa kapalı alanda arılar sıcaktan yanarak ölürler. Sonra plastik kovamızın içindeki genç arıları bu Ruşet veya kovanın içine döküyoruz ve kapatıyoruz, dikkat halen Ana arıyı vermedik. Yaklaşık iki saat sonra Ruşetdeki veya Kovandaki arılar anasız kaldıklarını fark ederler ve yüksek sesle uğuldamaya başlarlar, bu yüksek sesli uğuldamayı mutlaka duymanız gereklidir, uğuldama olmuyor ise içerde yanlışlıkla ana arıyıda silkelemişsinizdir yani içerde ana olabilir bu yüzden uğuldama olmaz. 2 Saat sonra uğultu duyulduğunda kafesdeki ana arıyı tek başına ve kek kısımını açarak iki çerçeve arasına sıkıştırınız, kafes yere düşmemesi için telle veya bir çöple sabitlenebilir. Bu küçük koloniyi karanlık kapalı serin ama soğuk olmayan bir yerde iki üç gün bekletiniz. Bu süre içinde arılar ana arıyı selbest bırakacaktır ve ballı polenli çerçevelerden besin ihtiyaçlarını karşılayacaklardır. İki üç gün sonra akşam vakitlerinde Ruşetinizi veya kovanı arılığınızda istediğiniz yere koyarak girişleri açarsınız. Bu yöntem ile sarı arıyı siyaha, siyah arıyı sarıya rahatlıkla verebilirsiniz, bildiğim en garantili yöntem budur fakat aynen böyle uygulanmalı. Almanyada aynı yöntemin bir değişiği ise şöyle boş bir 40 cm x 40 cm x 40 cm kutu içinde çerçeve filan yok içine önceki yöntemde belirttiğim gibi genç arı silkeleniyor, gölge bir yerde iki saat bekletiliyor, uğultu duyulduğunda kafesde ana kek kısmı açık olarak kutunun kapağına veya kutunun yukarda bir köşesine civiyle veya rabdiye ile asılıyor kapak kapanıyor. Arıların beslenebilmeleri için ya kutunun tabanına biraz kek konuyor **** şurup balonu ile yukardan besleme yapılıyor. Besleme 1 : 1 Şeker Su karışımı olabilir veya invert şurup ve kutu iki üç gün serin karanlık bir yerde ama soğuk değil ****** bekletiliyor. Arılar bu zaman içinde küçük bir koloni oluşturuyorlar ve bir bütün oluyorlar. Suni oğul yöntemide aynıdır ve arı miktarı 1.5 kg ile 2.0 kg kadar asğırlığında olmalıdır, yöntem aynıdır. Üç gün hapisden sonra, Normal bir kovan hazırlanır ve kuluçkalık içinde bir iki adet ballı polenli çerçeve gerisi ise temel petek olabilir. Üç gün sonra akşam vakitlerinde normal bir kovana dikkatlice kutudaki bütün arılar boşaltılır ve kapatılır. Dikkat ana arıyı ezmeyiniz ! Damızlık veya Saf ana arılar pahalı oldukları için riske girmek istemeyen arıcılar burada bu yöntemi kullanıyorlar, ana arı kabulünde daha çok yöntemler olduğu için bu yöntem bir başlangıçtır, inşallah önümüzdeki günler detaylı faydalı yazılar sizler ile paylaşacağız. Mehmet Yüksel Alinti adresi : Aricilik Bilgileri ile Hobi Aricilik Platformu - Anasayfa |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-02-2015
|
Buckfast arisi ile Almanyada calisan cok. Genel olarak yaygin.. Iyi gelisimi, kisin yavruya ara vermemesi ve fazla ba yapmasi ile biliniyor. Buckfastin cok hatti var ama. Her buckfast ayni degil. Ilk nesil cok iyiyken, sonraki nesillerde agresiflik gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2010
|
Irk meselesiyle kafanızı meşgul etmeyin. Almanyada yaşaşan sürecin Türkiye de yaşanacağı meçhuldür. sonbaharda iyi varova mücadelesi iyi sıkıştırma ve yeterli stok gerisi gelir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|