View Full Version : Maydanoz (Petroselinum sp.)
arimayam
21-04-2011, 21:53
ben ekeli 2 ayi gectiler,baya bekledim cikmalarini,ama simdi sükür gelistiler,bugün saksilarini degistirdim araliklarla tekrar diktim...bicilecek boya geldiler sayilir:)
almanyada hava 1 aydan beri7-18derece arasi gidip geliyor,almanya almanya olali böyle bahar görmedi:)
mandalinci
22-04-2011, 06:02
ben ekeli 2 ayi gectiler,baya bekledim cikmalarini,ama simdi sükür gelistiler,bugün saksilarini degistirdim araliklarla tekrar diktim...bicilecek boya geldiler sayilir:)
almanyada hava 1 aydan beri7-18derece arasi gidip geliyor,almanya almanya olali böyle bahar görmedi:)
Sn. arımayam,
Sizin adınıza sevindim. Ankara'da hala soğuk, özellikle sabahları. Gerçi eskiden beri 23 Nisan'da kar atıştırmazsa olmaz bilirim.
Maydonozlarınızı afiyetle yiyiniz.
İyi günler dilerim.
arimayam
22-04-2011, 13:21
tesekkürler,bu sabah yumurta salatama dahil oldular,kendi yetistirdigim yesil soganlarla birlikte...
bu arada ben disarida degil evin icinde camin önünde büyütüyorum,yoksa burdada gece ve sabah soguk...
disariya ne zaman ekerim onuda düsünüyorum...
mandalinci
22-04-2011, 14:18
tesekkürler,bu sabah yumurta salatama dahil oldular,kendi yetistirdigim yesil soganlarla birlikte...
bu arada ben disarida degil evin icinde camin önünde büyütüyorum,yoksa burdada gece ve sabah soguk...
disariya ne zaman ekerim onuda düsünüyorum...
Ooo, afiyet olsun diyorum. Soğanlara soğukta birşey olmuyor, annemin terasında buz tutmuş saksılarda bütün kışı geçirdiler hem de çok güzel oldular, 1 ay evvel azman soğanları yedik.
Maydonozlarım nazlı gelinler gibi, 2. yapraklar daha minicik, bekliyoruz bakalım.
arimayam
22-04-2011, 14:26
insallah sizde yakinda afiyetle yersiniz sayin mandalinci.
mandalinci
22-04-2011, 20:34
insallah sizde yakinda afiyetle yersiniz sayin mandalinci.
Teşekkürler, iyi akşamlar.
ahmetihsan
01-05-2011, 21:02
Merhabalar;
Sitenizi yeni gördüm.İlk denememi ve yaptıklarımı sizlerle paylaşıp,tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum.29.Nisan tarihinde balkon dikdörtgen saksısında maydonoz yetiştirmek için çalışmaya başladım. :) Ormandan ağaç altı toprak aldım ve bahçe toprağını karıştırarak saksıya yerleştirdim.Toprağın üzerini nemlendirdim. Maydonoz tohumlarını elle serpiştirdim.(Sitenizden yeni öğrendim ki tohumları 2-5 gün suda bekletmek gerekirmiş.Ama ben bekletmedim.) Üzerine 1 cm kalınlığında aynı topraktan serdim. Pet şişe ile kapağını ince delikler açarak sulama yaptım. Oldukça bol suladım. Üzerini streçle kapladım. Ertesi gün yine bir pet şişeyle aynı şekilde suladım. Acemi olduğum için şu sorularıma detaylı cevap verirseniz sevinirim.
1- Ne kadar süre ile ne kadar su dökmeliyim? 2-Streçle ne kadar kapalı olarak duracak? Streçten hava almaması zararlı olmaz mı? (Gerçi sulama yaparken günde bir açıyorum streci) 3- Şu anda ev içinde duran saksıyı ne zaman balkona çıkarmalıyım? Bu konuda acemiyim lütfen yardımcı olun. Teşekkürler.. Maydonoz saksılarının ve toprağın resimlerini görüntüdeki gibi :) Şayet Çimlenme olduğunda tekrar resimlerini göndereceğim. 207865 207867 207868
ahmetihsan
21-05-2011, 00:28
Uzun zamandır kimse bu bölüme yazmıyor 29 nisandan bu yana takip ediyorum. Acemice forumdan okuduklarımı uyguladım veeee maydanozlarım 20.gününde filizlendiler. Yakında fotograflarını koyarım. :)
ahmetihsan
29-05-2011, 10:59
Evet işte bir ay sonra maydanozlarımın görüntüleri. Sanırım çok sık ekmişim. Bu noktada neler yapabilirim? Açıklamalarınızı bekliyorum. Teşekkürler
ahmetihsan
07-06-2011, 23:45
Yanlış bir yerde mi paylaşım yapıyorum acaba?? Yoksa herkes maydonoz yetiştirmeyi bıraktımı?? Tecrübelerinizden yararlanmak istemiştim ama hiç maydanozlarımı begenen olmadı ve yardım alamadım. :)) Olsun ama yaratan onlara herşeyi öğretmiş . Biraz emekle maydonozcuk tohumları herşeyi kendileri yapıyor :) Sizede takip etmek kalıyor. Biraz özveri, biraz sevgide istiyorlar :))) En acemi biri olarak ben böyle maydonozlar yetiştirdiğime göre... Demekki bu iş böyle. Tekrar bu günkü maydanozlarımın durumlarını resimleyeceğim. Benim gibi acemi balkon yetiştiricilerine bir fikir verebilir diye düşündüm. :) Çok sık ekmiştim. Seyreltme yapmadım bu yüzden sanırım gövdeleri ince kaldı. Hasat yapacağım zamana kadar gelişeceklerini umuyorum. :)
sertug guray
08-06-2011, 11:34
Sayın ahmetihsan maydonozlarınız çok güzeller bütün yaz boyunca bob bol maydonoz yersiniz inşallah.Benim de böyle bir çalışmam var fakat sizinkiler sanki
biraz sık olmuşlar size tavsiyem onlara biraz sıvı gübre vermelisiniz.Aksi taktirde sararmalar baş gösterebilir.Kolay gelsin.
sayın ahmetihsan maydanozlarınız çok güzel görünüyor. sık ektiğiniz için toplu hasat yapmak yerine, belirli aralıklarla kopartabilmek ne güzel olur. Biraz gübre verirseniz maydanozlarınız coşacaktır.
ahmetihsan
09-06-2011, 18:04
Sayın ahmetihsan maydonozlarınız çok güzeller bütün yaz boyunca bob bol maydonoz yersiniz inşallah.Benim de böyle bir çalışmam var fakat sizinkiler sanki
biraz sık olmuşlar size tavsiyem onlara biraz sıvı gübre vermelisiniz.Aksi taktirde sararmalar baş gösterebilir.Kolay gelsin.
Teşekkürler Sayın Sertug Guray; tavsiyelerinize yerine getireceğim. Biraz daha irileşirler heralde o zaman toplamaya başlayacağım. :) Size de bol hasatlar dilerim :)
ahmetihsan
09-06-2011, 18:08
sayın ahmetihsan maydanozlarınız çok güzel görünüyor. sık ektiğiniz için toplu hasat yapmak yerine, belirli aralıklarla kopartabilmek ne güzel olur. Biraz gübre verirseniz maydanozlarınız coşacaktır.
Sayın Neşecik; çok teşekkürler. Her gün gözüm gibi bakıyorum onlara. Belirttiğim gibi sık ektiğimin farkındaydım ama büyük hevesle çimlenmelerini bekledim daha sonrada seyreltmeye kıyamadım. Gübre vereceğim teşekkürler..
şerlokom
10-06-2011, 19:47
sayın ahmetihsan bey,üretiminiz için tebrikler.bende bu işi bahçemde 15 senedir yapıyorum.ortalarından yani iki üç kökten birini **** ikisini kökten alacak şekilde seyrelt.sonrada hasat edeceğin maydonozlarını bildiğin makasla kökün yaprakla birleştiği noktadan(ilk yaprak kökte kalacak)şekilde keserek hasadını al,daha sonra ikikinciyi hatta üçüncü hasadı bile alabilirsin.hiç dokunmazsan,yabani otlarınıda temizler ve gübresinide verirsen,gelecek yılda aynı hasadı alabilirsin
ahmetihsan
10-06-2011, 23:19
Teşekkürler şerlokom; tavsiyelerini dikkate alacağım. İlk ektiğim zaman bolca serpiştirdim. Forumun tamamını inceleme vaktim olmamıştı. Yardım alamamıştım. Şimdi forumun yani sizlerin sayesinde güzel hasatlar yaparım inşallah :)
ahmetihsan
10-06-2011, 23:21
Teşekkürler Sayın Sertug Guray; tavsiyelerinize yerine getireceğim. Biraz daha irileşirler heralde o zaman toplamaya başlayacağım. :) Size de bol hasatlar dilerim :)
Sayın Sertug Guray; sıvı gübreyi hangi oranda vermeliyim? Her fide için miktarı nasıl belirlemeliyim? Teşekkürler.
Sayın Nesecik; sizin sıvı gübre verme yönteminiz nasıl öğrenebilir miyim acaba?
ahmetihsan
03-07-2011, 16:04
Sayın Sertug ve Neşecik, sanırım uzun zamandan beri formun bu bölümüne uğramadınız. Sıvı gübre işinin detayları hakkında yardımcı olamadınız. Bekliyorum.
Emre İlhan
03-07-2011, 18:07
;)Sevgili, ahmetihsan; size bir önerim olacak. Maydanozlarınız için azot ağırlıklı gübreler uygun olacaktır. Fakat dikkat etmeniz gereken nokta, fideler sık ekilmiş olduğu için gübreyi verirken bitkinin yapraklarına değmemesi ve gübrenin önerilen oranda olması, aksi taktirde bitkilerinizi yakabilirsininz. Yapraktan uygulanabilen çeşitteki gübreler sizin bu durumunuz için daha uygun olacaktır. Yaprak gübresini uygun dozajda suya ekler ve fotoğrafta görünen 2 lt lik pompanıza koyup güzelce püskürtebilirsiniz. Bu yöntemle hem bitkilerinizi beslemiş hemde emeğinizi riske atmamış olursunuz. Diğer gübreleri(yaprak gübresi olmayan) bitkinize vermek isterseniz çok dikkatli ve yapraklara değmeden toprağa vermelisiniz. Gübrelemeyi yaptıktan sonra bir miktar gübresiz su ile gübrelemenin üzerine sulama yaparsınız.
Kişisel tecrübelerime göre her ne gübresi olursa olsun;
1) Toprak tamamen kuru olmayacak, hafif nemli olacak,
2) Gübreleme yapılırken bitkinin yapraklarına ve gübrenin miktarına, dozajına çok dikkat edilecek, mümkün mertebe gübrenin etiketinde yazan dozajın biraz altında olacak,
3) Gübreleme yaptığınız su 24 saat kadar bekletilmiş, dingin çeşme suyu olacak,
4) Gübrelemeden sonra muhakkak bir miktar gübresiz su ile sulama yapılacak.
Gübrelemeden sonra ki sulamayı önermemin sebebi; sıvı gübreleme yaptıktan sonra eğer gübre bitkimizin köklerine ağır gelir ise gübrenin bulunduğu kısımda ki kökler yanacaktır. Fakat gübrelemeden sonra bir miktar duru sulama yaptığımızda gübre belirli bir bölgede kalmayacak ve saksının her tarafına yayılacaktır, hemde dozajı seyreldiği için bitkimizin yanma ihtimalini düşürmüş olacağız. Tüm bu önerdiklerimi uygularsanız verdiğiniz gübre bitkilerinize daha da yarayacak ve yakma riskini düşürmüş olacaksınız. Yaprak gübresi olmayan gübreler ile gübreleme yapacağınız zaman, şu durumdaki sıkışık maydanozlarınıza gübreyi bir enjektör yardımıyla yaprağa değdirme riski olmadan vermenizi öneririm. Sırf bu yüzden Deşti domates fidelerimi kaybettim bu sene. Aynı şeyleri yaşamanızı istemem.
ahmetihsan
06-07-2011, 00:41
Teşekkürler Sn Emre İlhan tavsiyelerinizi göz önünde bulunduracağım. Biber ve salatalıkla ilgili sorularıma da tecrübelerinizle cevap verirseniz memnun olacağım. Tekrar teşekkürler iyi çalışmalar dilerim. Kolay gelsin.
dogaci59
06-07-2011, 01:35
Merhaba, benimde maydozda karşılaştığım bir sorunu dile getirmek istiyorum. Torfa ekilen maydonozlar nedense daha cılız oluyorlar. Pazardan aldığımız gibi bir ürün elde etmek neredeyse imkansız. Çok deneme yaptım ama sonuc başarısız :( Torfla sanırım bu iş olmuyor.
Emre İlhan
06-07-2011, 09:02
Torflar genelde besinsiz saksı harçlarıdır. Yani nem, su tutma açısından bu tarz bitkileri yetiştirmek için ideâl fakat muhakkak bitki besleme yapmalısınız. Yani belirli periyotlarla uygun gübre vermelisiniz. Daha hızlı beslemesi açısından sıvı gübreler veya organik gübreden yapılmış gübre şerbetini az oranda kullanabiliriz. Kısacası torfta bitkinizi topraksız ortamda yetiştirmiş gibi oluyorsunuz.:)
dogaci59
06-07-2011, 19:14
Teşekkürler Emre Bey, birde o şekilde deneme yaparım. Hiç olamadı normal toprakla 1/2 1/3 oranında karıştırıp deneyeceğim.
ayazkentli
20-07-2011, 15:46
Toprak karışımı ve besin kadar, maydanoz'un cinsi'de çok önemli.
Toprağınızı uygun duruma getirdikten sonra (en az %60-70 bahçe toprağı olacak), tohumculardan ya'da aktarlardan -Kereviz yapraklı iri maydanoz- cinsinin tohumunu alın. İri cins maydanoz türlerinden biridir.
Pazar ve manavlarda satılan iri maydanozları yetiştiren üreticiler, genelde bu cins maydanoz tohumu ekerler. Eğer küçük tür ekerseniz, toprağınız ne kadar verimli'de olsa, maydanozlarınız küçük kalacaktır. Her bitki ve hayvanda olduğu gibi, maydanozların'da büyük ve küçük cinsleri vardır.
Ben'de bu kereviz yapraklı maydanoz tohumundan ekiyorum. Bunlar henüz küçük ama daha şimdi'den, küçük cins maydanozları geçmiş durumdalar.
Sn ayazkentli,maydanoz ekmenin zamanı var mıdır? Bahçe için soruyorum. Karıncaların tohumları götürmesini önlemek için ne yapmalı?Birkaç kez, çeşitli zamanlarda ekmeme rağmen şöyle gönlümce maydanoz yetiştiremedim.Ne önerirsiniz.Selam ve sevgiler.
ayazkentli
21-07-2011, 12:17
Gültar hanım,
yılın her mevsiminde, 2 ay aralıklarla maydanoz ekiyorum. Mevsim pek farketmiyor. Bahar va yaz aylarında ekilen tohumlar hava sıcaklığı uygun olduğu için, çok daha çabuk çimleniyor. Sonbahar ve kışın ekilen tohumlar ise biraz daha geç çıkıyor.
Ben'de, daha önce bahçeye ekiyordum ama karıncalardan ziyade, kedilerin maydanoz tohumlarının ekili olduğu, kabarmış toprağı sık sık eşemeleri ile çok karşılaşınca, küçük leğen ya'da saksılara ekmeye başladım. Böylece, maydanozlar çimlenip biraz büyüyünceye kadar, kedilerin erişemeyeceği yerlere kaldırıyorum.
(Kediler özellikle bu yeni tohum ekili alanı, işlenmiş olduğundan olsa gerek, orada oynamaya ve yatmaya bayılıyorlar. Sanırım onlar için, bir nevi kum görevi görüyor olmalı).
Birde, bahçeye ektiğim alanda maydanozlar ile beraber diğer otlarda sık sık çıktığından, leğen ya'da saksıda yetiştirmeyi tercih ediyorum. Bahçeden aldığım toprağı, elek ile güzelce eliyorum. Böylece yabancı otların kökleri ve tohumlarını büyük oranda temizlenmiş oluyor ve sadece 3-4 tane yabancı ot çıkıyor. Onları'da, biraz büyüyüp belli olduklarında, söküp atıyorum. Yalnızca maydanozlar kalıyor.
Daha önce bahçeye ekerken, hiç karıncaların tohumları taşıma sorunu ile karşılaşmamıştım. Bu konuda bir şey diyemem ama maydanoz ektiğiniz alanın etrafını, toz kükürt ile çevrelerseniz belki işe yarayabilir. Kükürt, bir çok böceğin geçişine engel oluyor.
Yine, sonbahar ve kış mevsimini, karıncalar olmayacağı için tercih edebilirsiniz.
Ayrıca, eğer suni gübre kullanmayacaksanız, mutlaka yanmış hayvan gübresini şerbet haline getirip, bu gübreli şerbet ile sularsanız çok güzel maydanozlar yetiştirebilirsiniz. Ben yanmış koyun gübresi almıştım. Onu şerbet haline getirip, sulama yapıyorum.
Çok teşekkür ederim sn.ayazkentli, ben de leğen denemeliyim. bahçede başarılı olamıyorum.Selamlar.
aymazalper
16-08-2011, 13:40
arkadaşlar zeolit ne ya? beni azıcık bilgilendirirseniz çok şey olur..güzel:D
princess48
17-08-2011, 18:19
merhabalar, bugün ilk maydanoz ekimimi yaptım, uzun saksılara , hiç bir fikrim yok nasıl gelişir nasıl dikilir :) annemden aldığım tohum ve toprağı muğladan maraşa getirdim ve ektim bugün, annemin talimatlarıyla. inşallah çıkar çok hevesliyim bakalım :) ne kadar derine ekilcekti bilmiyorum ama ben toprağın üst katmanına yakın ekeledim, üzerine ince bi kat toprak daha serptim inşallah doğru yapmışımdır, evin içinde şu an, dışarda hava sıcak ve toprak kuruyor sürekli, içerde daha kolay çimlenir belki :)
ne kadar güzel yetiştirmiş yetiştirenler
ahmetihsan
18-08-2011, 00:50
Sayın princess48; hiç endişelenmeyin çimlenme olacaktır siz uygun ortam hazırlarsanız. Bence ilk çimlenmede çok sıcakta bırakmayın nemli bir torf veya toprak karışımı ve bol ışık gören gölge bir yerde daha çabuk çimlenecektir.
ayazkentli
18-08-2011, 13:24
Sn. pricess48,
tohumları doğru ekmişsiniz. Sulama yaparken fıs fıslama yaparak sulayın (daha doğrusu nemlendirin). Tohumlar çimlendikten sonra iyiye büyünceye kadar, direkt güneş ışığını görmeyecek şekilde, gölge'de tutun. Çevreden yansıyan ışıklar yetecektir.
Asıl yaprakları çıkınca, sabah ya'da akşam güneşi görecek şekilde, yarı-gölge bir alana alırsınız.
---------------------------------------------------------------------------------
Sn. aymazalper,
zeolit ile ilgili kısa bir bilgi.
Zeolitler bir mineral grup ismidir. Sanayi hammaddeleri içinde Endüstriyel hammadde olarak değerlendirilirler. Bilinen 40’ı aşkın doğal minerali vardır. Bunlardan en önemlileri Klinoptilolit, şabazit ve analsim dir. Ayrıca 150 yi aşkın sentetik minerali de mevcuttur.
Zeolitler volkanik küllerin su ortamında değişime uğraması sonucunda oluşurlar.
Kısaca klino olarak da bilinen Klinoptilolit doğal zeolitlerden dünyada rezerv olarak en çok bulunan ve teknolojik özellikleri en iyi olanlardan biridir.
Özellikle çevreci mineral olarak bilinmektedir. Bunun nedeni toprakta aşırı gübreleme veya yanlış sulama nedeniyle azotlu gübrelerin yıkanmasına engel olmasıdır. Bu şekilde insan ve hayvan sağlığını doğrudan etkileyen yer altı ve yer üstü sularımızın kirlenmesine engel olmaktadır. Ayrıca su arıtma da özellikle ABD ve Japonya'da şehir ve sanayi atık sularının temizlenmesinde kullanılmaktadır. Ülkemizde bol miktarda bulunan ve üretilen klinonun içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli hammaddelerinden biri olacağı kesindir.
Özellikleri nedeniyle pek çok sektörde kullanılabilmektedir. Başta
- toprak düzenleyicisi -gübre katkısı ve
- yem katkı malzemesi olmak üzere,
- atık su arıtma,
- gaz arıtma,
- hayvan altlığı,
- koku giderici,
- çöp depolama sahaları,
- tarım ilaçları, plastik ve kağıtta dolgu olarak,
- inşaat sektöründe vb. 100 e yakın alanda kullanılmaktadır.
Ülkemizde yeni tanınmaya başlanmıştır. Dünyada özellikle A.B.D, Japonya, Küba, Çin ve Avustralya da yaygın kullanımları vardır. Son yıllarda NASA uzayda bitki yetiştirme çalışmaları için klinoyu denemiş ve topraksız bitki yetiştirmede en önemli malzeme olarak bildirmiştir
(Bu bilgiyi İklimsiz isimli üye arkadaşımız bu link'te yazmış http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=738&highlight=Zeolit&page=3).
Zeolit ve benzeri mineraller ile ilgili bilgileri bu link'in 1. sayfasından itibaren takip edebilirsiniz.
Merhabalar, işyerimin terasındaki saksılara ektiğim maydonozlarımın dibinde biten "semiz otu" görünümlü bitkileri yolarken , kendimi çok sevdiği kızının yanında dolaşan erkekleri bertaraf etmek için mücadele eden fabrikatör gaddar baba gibi hissediyorum... :)
bu bitkiler çok arsız, nereyi sulasam onlar çıkıveriyorlar :(
domatesci_1
22-09-2011, 15:13
arkadaşlar ev deki herhangi bir maydonuzu eksem o saksıda çıkarlarmı? yoksa direk tohum mu almak gerekir? tohumu olmayanlar için çare varmı yani??
Sayın domatesci_1,
Maydonozu tohumdan ekmek gerekir; aktarlarda maydanoz tohumu bulabilirsiniz.
domatesci_1
22-09-2011, 21:41
Sayın domatesci_1,
Maydonozu tohumdan ekmek gerekir; aktarlarda maydanoz tohumu bulabilirsiniz.
çok teşekkürler.. aktarda satıldığını bilmiyodum..
domatesci_1
10-10-2011, 23:40
aldım ektim hafif hafif çimlenmeye başladı bile :) kışın daha mı ii oluyo ne :)
En Zor Çimlenen Tohum : Maydanoz Tohumu
LATİNCESİ : Petroselinum crispum
ALMANCASI : Petersilie
İNGİLİZCESİ : Parsley
FRANSIZCASI : Persil
İTALYANCASI : Prezzemolo
RUSÇASI : Petruschka
ANAVATANI : Akdeniz
FAMİLYASI : Umbelliferae
KOTİLEDON : Çift
ÇİÇEK : Erselik
DÖLLENME : Yabancı
DÖLLENME ETMENİ : Rüzgar
İZOLASYON (EN AZ)(m) : 400
TOHUM TARİFİ (BOYASIZ ve İLAÇSIZ) : Çizgili, dip kısmı bazen kılçıklı, grimsi yeşil rente.
BİN DANE AĞIRLIĞI (GR.) : 1,8-2.1
BİR GR'daki TOHUM SAYISI (ADET) : 475-550
TOHUM MUHAFAZA SÜRESİ (YIL) : 4-5
ÇİMLENME EN AZ VE EN FAZLA (%) : 70-80
ÇİMLENEBİLME SICAKLIĞI (MİN.) (C) : 4
ÇİMLENME SÜRESİ (ORT./GÜN) : 18-21
TOHUM HASAT ZAMANI (AY) : Temmuz
TOHUM VERİMİ (KG./DA) : 75-100
TOHUM EKİM ZAMANI(ÜRÜN) : Mart
TOHUM İHTİYACI (ÜRÜN)(GR./DA.) : 500-1000
FİDELİK İHTİYACI (ÜRÜN)(m2/DA.) : ---
FİDELİKTE TOHUM İHTİYACI (GR/m2) : ---
BİTKİ SAYISI (ÜRÜN)(ADET/DA.) : 80.000-100.000
EKİM NORMU (SIRA ARASI/ÜZERİ)(CM.) : 25-35/4-5
EKİM DERİNLİĞİ (CM) : 1-1,5
HASADA GELİM SÜRESİ (ÜRÜN)(GÜN) : 60-70
HASAT SÜRESİ (ÜRÜN)(GÜN) : 365 (4-6 Biçim)
ÜRÜN VERİMİ (KG./DA)(TOPLAM) : 2.000-5.000 (40.000-60.000 Demet)
FİZYOLOJİK DENGE : Maydanozların çiçek açabilmesi için düşük sıcaklıklara gereksinmesi vardır. Maydanoz en zor ve geç çimlenen tohumdur. Tohumların ekilmeden önce soğuklatılması çimlenmeyi kolaylaştırır.
Kaynak: (http://www.tohumcu.org/index.php?page=enler&pid=3&ve=En-Zor-%C7imlenen-Tohum-:-Maydanoz-Tohumu)
Ekim mevsiminin gelmesi....
Kolay gelsin, saygılarımla lütfen.
ruveyda a
19-02-2012, 00:50
Balkonumda geçen yıl ektiğim maydanoz saksım var. İçinde de cılız maydanozlarım. Kış boyu balkonda durdu. İçeri alsam acaba yeşerir mi? yoksa yeniden mi ekmem gerekir
Bugün maydanoz tohumlarımı ısladım ,yarın ekmeyi düşünüyorum.
Umarım devamını başarırım.
toprakbu
24-03-2012, 21:56
Ben de bugün ektim maydonozları,dün suda bekletmiştim,ama ektiğim yer fazla derin değil,bi de tohumların arasını baya mesafeli bıraktım,merakla bekliyorum.
sabırsız0606
09-04-2012, 16:49
yaşasın:) maydanozlarım çimlenmeye başladılar.İyice belirginleşince fotoğraflarını koymak isterim;)
Emre İlhan
09-04-2012, 18:25
Kışın bir yapı marketten kıvırcık maydanoz tohumu aldım, şu dekoratif olanlardan. Çok güzel çimlendiler fakat tatları acı gibiydi. Maydanoz yetiştirmek isteyenlere benden tavsiye, dekoratif olanlardan almayın yemek için uygun değil.:)
şemsiye ağacı
16-04-2012, 11:48
Benim maydanozlarıma bakabilir misiniz?
orta kısımlar boş nedense :(
yanlış bir şey mi var acaba :(
http://i42.tinypic.com/343tcef.jpg
şemsiye ağacı
16-04-2012, 13:06
kimseler ilgilenmiyor sanırım :(
şemsiye ağacı
16-04-2012, 14:32
Hala kimse bir cevap yazmamış bana :(
yesilgiresun
16-04-2012, 15:13
Hala kimse bir cevap yazmamış bana :(
neden üzülüyorsunuz?maydonozlariniz gayet güzel cikmislar.ortanin bos olmasina üzülmeyin,zamanla oralarda dolar,yapraklar büyümeye baslayinca bosluklar kapanir.afiyetle yersiniz insallah
şemsiye ağacı
16-04-2012, 15:40
neden üzülüyorsunuz?maydonozlariniz gayet güzel cikmislar.ortanin bos olmasina üzülmeyin,zamanla oralarda dolar,yapraklar büyümeye baslayinca bosluklar kapanir.afiyetle yersiniz insallah
teşekkürler bekleyelim o zaman... ;)
Benim maydanozlarıma bakabilir misiniz?
orta kısımlar boş nedense :(
yanlış bir şey mi var acaba :(
http://i42.tinypic.com/343tcef.jpg
Merak etmeyin ben 7 şubatta ektim maydanozlarımı ve hala aralardan yeni çimlenen tohum olabiliyor. birde bu aşamalarda fıs fıs sulayınki tohumlar yerinden oynamasın
bernacyhn
16-04-2012, 16:25
Ben de maydonoz tohumlarını ekeli neredeyse 1 ay oldu. Son iki gündür üçer beşer baş veriyorlar toprağın yüzünde. Suyu çok seviyor bu yüzden azar azar her gün suluyorum.
Cemil B.
23-04-2012, 13:29
15.04.2012 tarihli yogurt kabındaki maydanozumun durumu
1 Nisan tarihli maydanozlarım bu halde .
Bugün güneşli ,açık balkona çıkardım, bakalım gelişmesini merak ediyorum.
tiryakki
26-04-2012, 13:47
3 hafta önce diktiğim maydonozlardan 10L-deki en yavaş büyüyen ilk resimde görülebilir arada geniş yapraklılar da var nerden geldiler hiç bilmiyorum arılar veya rüzgar getirmiş olabilir :)
her gün fısfıslarım büyüyünce nası yerim bilmiyorum şimdilik minikler :)
http://i.imgur.com/50kcZl.jpg
---
http://i.imgur.com/EHZDcl.jpg
---
http://i.imgur.com/O1HU6l.jpg
---
bu da bebeklik resimleri :)
http://i.imgur.com/sRmbHl.jpg
Buda benimkiler mini maydonoz ormanım, ,bir hafta önce bakıcı mutfakta yemeklik maydonoz bulamayınca benim saksıdakileri biçmişti ama yeniden toparladılar ve büyüyorlar.
maydanoz inanılmaz bereketli bir bitki, benim de terasımda 4 kocaman saksı maydanozum var , tohumları ekeli 1 yılı geçti ve yaz-kış mahsülümü aldım. biçtikçe daha gür çıkıyorlar. Maşallah :)
engin1981
04-05-2012, 09:48
merhabalar.yaklaşık 40 gün önce ekitiğim tohumlar durdu durdu birden çıkıverdiler.acaba sulama ve güneş isteği olarak öneriniz nedir.kaç saat güneşte bırakayım.hergün fısfıslayyım mı. teşeküreler.
Cemil B.
04-05-2012, 12:05
Benim Maydonozların Son durumu 03.05.2012
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/290850d1336124004-maydonoz03052012200.jpg
İki kere hasat edildikten sonra tekrar gür olarak fışkırdılar.Pencere kenarında olduğundan hemen her gün bolca suluyorum.Ek besin eklemem gerekir mi acaba?şimdilik tadları güzel !
Emre İlhan
17-05-2012, 12:08
Zannedersem, maydanozlarınızın saksı harcı torf. Daha önce ki yazmış olduğum mesajımı (http://www.agaclar.net/forum/830988-post269.htm) okumanızı tavsiye ederim.
Bu hususlar tecrübelerimle sabit.
Ebrar Elif
19-07-2012, 17:34
Meraba, benim maydonozlarımın üstünde beyaz lekeler var. Sorun ne anlayamadım. Bilen biri varsa cevap verirseniz sevinirim. Teşekkürler.
foto1274.jpg (67.6 KB)
Benim maydanozum da aynı durumdaydı.Sulama hatası yaptığımı düşünüyorum.Bir hafta sulayamamıştım tatilde memlekete gitmiştim.Döndüğümde hafiften lekelenme vardı.Bunun ardından sulamayı fazla kaçırdım ve lekeler arttı.Artık az az suluyorum günde 2-3 kez.Şu an daha iyiler.Daha tecrübeli bilgili arkadaşlar ne yorum yaparlar acaba?
Ebrar Elif
28-07-2012, 03:47
teşekkür ederm.
islam_joker
28-07-2012, 13:55
ya benım sorum tere, dere otu, maydanoz, fesliğen , nane gibi ürünlerin toprak derinliği ne olmalı balkon yetiştiriciliği göz önüne alarak soruyorum toprak alanı geniş tutabilirim ilerde ama derinlilk önemli malüm toprak sıkıntısı çekiyorum yani bunlarıda ya balkona **** boş olan dairede pencere önüne koyucam hepsi için yorum yaparsanız sevinirim
semiz otu da var özelliiklede bu şu an pazardan aldıgımız köklü semiz otlarının köklerini toprağa ekmiştim vede tuttu çoğu ufak ufak yaprakları var şimdilik
serguzel
10-08-2012, 01:08
Hımm..Forumu bastan sona okudum da benim maydanozlara benzeyene rastlamadım.Mübarek benimkiler sarmaşık :D çok utanıyorum onlardan,halbuki sevgiyle bakmıştım hay allah ya!Şaka bir yana fesleğenle aynı anda ektim nerdeyse aynı anda çıktılar yaklaşık 2 ay oldu sanırım şua sapları çok uzun ince ve sarmaşık gibi birbirlerine karışmış haldeler.Bir de lekeler cabası,şimdi öğreniyorumda budamak gerekirmiş,evet yarın ilk işim sararmış maydanozcukları koparmak,makaslamı kesiyim acaba ? ve sanırım güneşe koyucam öylemi,foto istemeyin çok çirkinler :D ama fesleğenlerimin maşallahları var.Deneyimli kişilerin bana teknik destek olmalarını rica ediyorum,bir de çiçek coşturan kullanabilirsiniz yazıyor bunun hangi çeşidini kullanmak gerek acaba?Şimdiden teşekkürler
11 Ağustos'ta ektiğim maydanoz tohumlarında henüz bir hareket yok, dereotları haffiten filizlenmeye başladı...
Yeşile_Özlem
24-08-2012, 11:57
Bu sene maydanoz da ektim. Bir arkadaş bana tohum vermişti, onları kullandım. Bahçeye ektiklerim çıkmadı:( Balkonda saksıya ektiklerim geç de olsa çıktı, ancak çok cılızlar, bazılarının üzerinde beyaz lekelenmeler oldu. Sanırım torf toprağında çok iyi gelişmediler. Sadece bir saksıdan iyi verim alabildim. O saksıda geçen sene fesleğen vardı, kışın kurumuştu. Balkonda ,elimin altında maydanoz olması iyi oluyor. Hemen kırpıp, salatalara kullanabiliyorum.
ssengoren
24-08-2012, 15:07
Maydanoz ekilecek toprağı fırında 100-150 derecede 8-10 dk ısıtsak içindeki yabani bitki tohumları etkisizleşirmi acaba.Birde yabani ot tohumlarını öldüreyim derken toprağın özellikleride bozulurmuki...
islam_joker
31-08-2012, 15:20
az önce mutfakta kullanılan plastik çekmecelerden elimde boşta olanlardan birine toprak koydum vede topragı kapatacak şekilde üzerine yumurta kolisini yerleştirdim sonrasında çukur kısımlara 3 er tane maydonoz tohumu koydum üzerinede hafif toprak yani çekmeceye 150 kadar tohum attım bakalım 1 ay sonra durumları ne olacak elimde şu an tek bir yoğurt kovasında tek tohumdan çıkmış mayonoz var vede bana fazlasıyla verimli gibi geldi o yüzden daha da geçikmemek için şimdiden tohumları ektim, toprağ yatağınıda elimde var olan topragı ilk olarak kurumaya bırakmıştım onu eledim ince kısımla kaba kısmı ayırmış oldum sonrasında elimde sıcak komposttan eleme ile kalan bir miktar gübre ile karıştırdım vede bunları ilk olarak kaba toprağı döktüm çekmeceye üzerinede bu ince toprağı ve sonrasında kartonu yerleştirdim tohumları attıktan sonrada yine üzerine az miktardan bu ince topraktan attım şu anda bu şekilde yaptık bakalım eğer tutarlarsa çok düzgün çıkacak vede epey kahvaltıda tüketebileceğim en taze maydonozumuzu elde etmiş olucam bakalım hayırlısıyla
böylelikle toprakta farklı bitkilerin yetişmesi önlenecek vede bitki çok düzgün bir şekilde duracak aynı zamanda da toprak üzerine vuran güneşin toprağı ısıtma durumunuda bir miktar azaltıcak ve yine topraktan çıkan buharında karton önünü keserek topraktan su kaybını azaltıcak
ayazkentli
03-09-2012, 15:13
Maydanoz ekilecek toprağı fırında 100-150 derecede 8-10 dk ısıtsak içindeki yabani bitki tohumları etkisizleşirmi acaba.Birde yabani ot tohumlarını öldüreyim derken toprağın özellikleride bozulurmuki...
Evet. Bozulur.
Bunun yerine, teli ince delikli bir elek ile eleyebilirsiniz. Ama daha sonra, elediğiniz toprağı biraz çakıltaşları (ya da Perlit gibi şeyler ile) harmanlayın ki, toprak sıkışmasın.
Çünkü, elenen toprak daha çok fazla sıkışır. Taşlar ile (ya da perlit gibi maddeler ile) sıkışmasını önleyeceğiniz için, bitkilerinizin hava almasını sağlarsınız.
Ben hep toprağı eleyerek yetiştiriyorum ve yabancı otlar nerede ise hiç çıkmıyor. Birkaç tane ancak oluyor.
ayazkentli
06-09-2012, 17:02
11 Ağustos'ta ektiğim maydanoz tohumlarında henüz bir hareket yok
Maydanoz tohumları, tıpkı kışın soğuk havadan olduğu gibi, yaz sıcaklarından da etkilenip, kolay kolay çimlenmiyorlar. Hava sıcaklığı ortalama 25 ile 20 derece arasında olduğu zaman, en ideal şekilde ve çabucak (2-3 hafta arası) çimlenirler.
Yani, tohumlar soğuk gibi çok sıcağı da sevmezler. Eğer uygun büyüklükte saksılara ekip, nispeten gölge ve serin bir yer bulursanız daha kolay çimlenirler (kışın'da tam tersi).
Benim de Temmuz ayında bahçede boş bir bölgeye ektiğim tohumlar hala çimlenmedi. Hava sıcaklığı 25 derece civarı olunca çimlenirler. Saksıya ve gölge bir yere ektiklerim ise, çimlendi.
Maydanoz tohumları, tıpkı kışın soğuk havadan olduğu gibi, yaz sıcaklarından da etkilenip, kolay kolay çimlenmiyorlar. Hava sıcaklığı ortalama 25 ile 20 derece arasında olduğu zaman, en ideal şekilde ve çabucak (2-3 hafta arası) çimlenirler.
Yani, tohumlar soğuk gibi çok sıcağı da sevmezler. Eğer uygun büyüklükte saksılara ekip, nispeten gölge ve serin bir yer bulursanız daha kolay çimlenirler (kışın'da tam tersi).
Benim de Temmuz ayında bahçede boş bir bölgeye ektiğim tohumlar hala çimlenmedi. Hava sıcaklığı 25 derece civarı olunca çimlenirler. Saksıya ve gölge bir yere ektiklerim ise, çimlendi.
Benim çocuklar çimlendi, büyüdü ve şaşırtıldı bile... Hasat etmeyi sabırsızlıkla bekliyorum...
Bu arada bilgi için teşekkürler.
unforgiven35
22-11-2012, 20:30
mükemmel birşey yaa:) fotoğraflar harika arkadaşlar bende dün ektim tohumlarımın bir kısmını deneyeceğim yeşillenmeye başladığı zaman sizlerle fotoğraf da paylaşacağım..
unforgiven35
29-01-2013, 00:00
evet 11. ayın 21 inde tohumları ektim fakat hala bir kıpırdanma yok neden böyle oldu anlamıyorum neden cıkmıyor olabilirler..evin içindeler oda sıcaklığında yetiştirmeyi deniyorum..en ufak bir kıpırdanma olmadı sebebi ne olabilir arkadaşlar?
Emre İlhan
29-01-2013, 05:57
Eğer tohumları derine ektiyseniz, hâlâ kış olduğunu düşünerek çimlenmeyip yıllayabilirler:) Ben maydanoz tohumlarını ekerken üzerini toprakla kapatmıyorum.
Tohumları toprağa serpip, toprağın üst katmanını hafifçe karıştırıyorum ve yaklaşık 20 gün sonra çimleniyorlar. Bu yöntemi uygulayın bence:)
ayazkentli
07-02-2013, 14:43
Kışın, açık alanda ve yerde ekili olan maydanozların büyümeleri çok yavaş oluyor. (Toprağın soğukluğu etkiliyor).
Yalnız üst bölümü korunaklı bir yerde ve saksıda ekili ise'ler, çok daha çabuk büyüyorlar.
Fotoğraflarda ki, varil ve bahçede yerde ekili olanları aynı gün ektim ve tohumlar da aynı.
Aralarında ki fark açıkça görülüyor.
Yerde olanlar nerede ise 2 aydır aynılar. Varilde olanları ise kullanmaya başladık.
367915
Havalar her ne kadar mevsim normallerinin üzerinde ılık olsa da, gece soğukları açık alanda ekili olanların gelişimini çok yavaşlatıyor. Bunlar Mart'tan sonra coşmaya başlarlar. Zaten, kademeli olsunlar diye (hep daim taze maydanoz olsun diye), böyle ekiyorum.
367916
mavisakal
29-03-2013, 12:37
Tam yemelik oldu :))
Sadece maydanozlar değil, hepsi yemelikm olmuş sayın mavisakal :)
Ellerinize sağlık.
maydanoz için sebze coşturan kullanılır mı
birde ben saksıya maydanoz ekerken cimrilik yapmışım, ilkkez ektiğimden az ve seyrek ekmişi yeşerince farkettim. çimlenme oldu şimdi aralarına tohum eksem olur mu? bir zararı olur mu çimlenmişlere.
ayazkentli
08-04-2013, 15:29
324 no.lu mesajda ki 2. fotoğraf'ta yerde görülen ve tüm kış mevsimi aynen duran maydonozlar, havaların ısınması ile birden büyüdüler.
387142
iki hafta önce diktiğim maydanozlar şimdi bu halde. 10 cm oldular. daha büyük bir saksıya mı dikseydim onu düşünüyorum şu an.
Geçen yıl becerememiştim ama bu yıl sanırım maydanozlarım güzel gelişiyor acaba maydanozda şaşırtma yapmanın faydası var mıdır daha iyi gelişmesi için?
Geçen yıl becerememiştim ama bu yıl sanırım maydanozlarım güzel gelişiyor acaba maydanozda şaşırtma yapmanın faydası var mıdır daha iyi gelişmesi için?
ben önce plastik bardaklarda çimlendirdim , ardından esas saksısına aldım. ama köklari ince ve narin , gövdesi de ince. bu yüzden dikkatli olmak lazım. ben kayıp vermeden dikebildim. yani şaşırtma yapılabiliyor. en çok kullanılan metod mudur bilemiyorum.
bence şaşırtmaya falan gerek yoktur.. yani ben yetiştireceğim saksıya ektim.
Teşekkürler yorumlarınız için sanki daha geniş geniş ekersem daha çok büyüycekler gibi geliyor o sebepten emin olamadım ama sanırım kendi hallerine bırakmak zorunda kalıcam çünkü balkonlarımda artık yer kalmadı :s
Biz okuldaki uygulamalarımızda doğrudan sera içindeki parsele ekim yapıyoruz şaşırtma yapmadan. Çimlenme ve gelişim oldukça başarılı oluyor.
Gövde ve kök yapısı narin. Şaşırtmanın, balkonda yetiştiricilikte çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Belki çok sık ekim yaptıysanız seyreltme yapabilirsiniz(mutfak bitkisi olarak yetiştirecekseniz zaten tüketiminizle yenilere yer açılacaktır.) Yaprak büyüklüğünde ise saksınızın derinliği daha belirgin rol oynuyor diyebilirim. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
solucan17
21-04-2013, 17:22
ben maydanozun şaşırtma yapıldığını pek duymadım arkadaşlar.Genelde direk ekilir diye biliyorum bende öyle yaptım şuana kadar gayet sağlıklı filizlendiler yanlız diğer roka tere gibi eşdeğer bitkilerden geç çimlendiler...
maydanozlar asıl yapraklarını çıkarttılar ama bir sorunum var. çok çelimsizler. suladığımda toprağa yapısıyorlar. birbirlerine dolaştılar. ne yapmam lazım?
Işık az, su çok ve sık olabilirlermi acaba. Seyreltme yapıp kürdanla destekler koyabilirsiniz belki?
İlk başta çelimsiz olmaları normal eğer yukarıdan suluyorsanız toprağa yapışırlar ağırlık kaldıramazlar henüz. :) Tabi siz yine de bir fotoğraf yükleyin derim, böyle havaya laf söylemiş oluyoruz çünkü görünürde bir şey yok.
havadan sulamayla yapışmışlar toprağa. aslında sudan yapıştığını biliyodum ama geri düzelmiyorlardı. şimdi biraz daha toparlandılar. :) çok sıkda ekmedim. okadar seyrekki cimrilik yapmışım :) bilemedim nasıl ekeceğimi acemiliğime geldi =)
teşekkür ederim =)
Lady Di maydanozlarım;
396900
solucan17
29-04-2013, 13:10
Arkadaşlar benim maydanozlarım içinde yorum yaparmısınız
yeri yarı gölge fotoğraftanda anlaşılıyor :)
rüzgarı bol suyu iyi şimdilik keyifleride iyi :)
Biraz seyrelteyim mi ?
http://o1304.hizliresim.com/18/x/mkuq4.jpg
solucan17
29-04-2013, 13:13
Lady Di maydanozlarım;
396900
sayın Revnak insan vallahi kıymetinden yiyemez onları :)
sayın Revnak insan vallahi kıymetinden yiyemez onları :)
Öyle gerçekten ama çooookk büyürlerse öyle bir yerim ki:p
Büyüdüklerinde altlardan sürmeleri için biçmek lazım biçtikçe çıkacaklar diye biliyorum ancak daha o günlere çok var ;)
Tohum paketinin arkasında aldığım cins için yetiştirileceği yere dikilmesi gerektiği ve 10cm. ara ile ekilmesi yazdığı için ben o saksıya 25 tohum ektim. Aralar tam 10 cm. değil ama neyse;) Fotoğrafta 16 tanesinin çıktığı görülüyor zamanla diğerlerinin de çıkacağına inanıyorum çıkmazlarsa bir kaç tohum daha atarım çıkmayan yerlere.
sayın revnak bende alacaktım bu maydanozdan ama hiç yemediğim için cesaret edemedim.
sayın solucan17de övmüş..
merak ettim tadını =)
siz büyütün bakalım bizede tecrübelerinizi yazın, ilk fırsatta bende alayımda ekeyim =) meraklandım Lady Di maydanozuna
Ben de aldım lady di tohumu, daha ekmedim ama,
bakalım haftasonu nasipse :)
Yurt dışında maydanoz diye satılan ve maydanoza çok benzeyen bir bitki var. Tadı kereviz sapını andırıyor ve maydanoz niyetiyle yemek istediğinizde kerevizi sevememe rağmen ters tepiyor:p
Tohumlara bakarken hepsini iyice okudum, yanlışlıkla ondan almamak için. Lady Di için tadının aynı olduğu ve makasla budandığında yıllarca aynı saksıdan ürün alınabildiği yazınca onu seçtim. Büyüsünler ilk hasat gerçekleşin hemen bilgi vereceğim size;)
omercetin78
01-05-2013, 18:37
Maydanoz yetiştirmede ilk teşebbüsüm biraz başarısız oldu. Tohumdan mı yoksa bizim ilk deneyimimiz olmasından mı kaynaklandı kesin bilmiyorum :) Ama tekrar denemeye karar verdik.
Kısa süre evvel annem pazardan açık maydanoz tohumu almış. Saksıya bu sefer daha bir özenle diktik o tohumları. Tohumların üzerine ise çok az toprak serptik.
21 Mart'ta diktiğimiz hâli...
http://p1305.hizliresim.com/19/1/mnhl8.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Diktikten sonra günlük sulamaya geçtim. Sabahları yapılacak olan sulamanın daha faydalı olacağını okumuş ve duymuştum. O yüzden sabah 7-8 arasında sulamayı yapıp evden çıkıyordum. Tabi saksı balkonda duruyor. Sabah güneşi tam olarak balkona vurmakta. Bunun da maydanoza faydası vardır elbet. Şu an da günlük sulamaya devam ediyorum. Bu şekilde yaptığımız sulama sonucunda 9 Nisan tarihinde maydanozlar toprağın üzerinde belirgin halde gözükmeye başladılar...
http://p1305.hizliresim.com/19/1/mnhq4.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Sulamaya ara vermeden aynı şekilde devam ettik. Ve şu an itibariyle maydanozlarımın durumu şu şekildedir. Bu sefer bu işi başardım sanırım :)
http://p1305.hizliresim.com/19/1/mnhrt.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
İnsan, kendi ektiği bir bitkiden verim alınca çok mutlu oluyor. İnşallah bundan da daha iyi verim alıp faydalanırız. Bu siteden faydalanacağımı da tahmin ediyorum.
NOT: Bu ektiğimiz maydanozlar zannediyorum ki frenk maydanozu olarak geçiyormuş. Herhalde en iyi cevabı büyüdükleri zaman alacağız. Eski ektiğim maydanozlar böyle değildi, daha farklıydı. Bunlar biraz değişik diğerlerine göre...
bende yaklasik 3 hafta once ekmistim maydanozlarimi
yeni yeni cimlenmeye basladilar . bakalim nasil olacaklar.)))
omercetin78
02-05-2013, 11:36
bende yaklasik 3 hafta once ekmistim maydanozlarimi
yeni yeni cimlenmeye basladilar . bakalim nasil olacaklar.)))
1-1,5 ay gibi bir sürede belirgin olmuştu benim maydanozlarım. Çimlenmesini görmek bile huzur veriyor insana :)
1-1,5 ay gibi bir sürede belirgin olmuştu benim maydanozlarım. Çimlenmesini görmek bile huzur veriyor insana :)
bende kesin tarih hatirliyorum ama nisan basiydi sanirim ama 1 ay
Olmadi daha evet dediginiz gibi gunde kac defa bakiyorum buyudulermi diye.:D
omercetin78
02-05-2013, 11:45
bende kesin tarih hatirliyorum ama nisan basiydi sanirim ama 1 ay
Olmadi daha evet dediginiz gibi gunde kac defa bakiyorum buyudulermi diye.:D
Ben de her gün kontrol ediyorum genelde :) Zaten her sabah suyunu vermek için gittiğimde bakmış oluyorum :) Biraz sabır, güzel güzel çıkacaklar inşallah :)
Yeşile_Özlem
25-05-2013, 22:57
http://i41.tinypic.com/rbip12.jpg
Maydanozlarım. Bir kaç saksıda maydanozum var. Geçen sene ektiklerime göre daha iyi geliştiler. Ancak maydanozlarımı yaprak bitleri sardı :(
selefkos
29-05-2013, 22:18
Bu gün maydanozlarımın arasında özellikle toprakta örümcek ağına benzeyen tüyler buldum. Ne olabilir?
Merhaba ben de balkonumuzda semiz otu, maydanoz ve biber yetiştirmeye çalışıyorum. Biberlerimi geçen yıl marketten almıştım. eşimle o kadar heveslenmişsiz ki ne biberi olduğunu bile sormadan fideleri almışız, sonradan farkettik. Acaba ne çıkacak diye bir hayli merak ettik. Sonunda çarliston çıktı:) Sonra tohuma bıraktım onları. Bu yıl yine ektim. Fideleri baya büyüdüler bakalım *** yakında kendilerini de görürüz.
Geçen yılki bu tecrübemizden destek alarak bu yıl maydanoz ve semiz otu aldım. Herşey iyi gidiyordu. Maydanzolarımın üzerinde beyaz benekler olmaya ve gelişmemeye başladı:(
Üstüne üstlük bir de semiz otlarıma yeşil böcekler dadandı. Sayılamayacak derecede çoklar. Bir kısmı siyah olmuş artık. Hemen yanındaki saksımda olan begonya türünde olan çiçeğimi de sarmışlar.
Böcekler için arap sabunu önerilmiş okuduğum kadarıyla. Bakalım en kısa sürede deneyeceğim.
Ancak maydanozdaki beyaz benekler neyin nesidir? Bunu forumda bulamadım.
Yardımcı olursanız sevinirim.
balurcaği
18-07-2013, 11:06
Maydanozlara şaşırtma yapılmadığı için (semizotlarını da aynı şekilde yaptım) direkt toprak-ponza taşı-gübre-torf karışımına ektim. Çimlenmelerini bekliyorum. Umarım bir hata etmemişimdir. Direkt torfa ekmek istemedim çünkü kısa süre sonra besini tükeniyor.
Fikri olan varsa yardımcı olabilirse memnun olurum.
banusemiha
18-07-2013, 11:46
Maydanozlar pek gübre sevmiyor diye gözlemledim..İnşallah tersi çıkar..Benim kullandığım tavuk gübresiydi..
balurcaği
18-07-2013, 11:51
:( inşallah banusemiha. domates biber bile yetiştirdim acemi şansıyla, maydanozu beceremezsem çok üzülürüm:(
banusemiha
19-07-2013, 00:25
:( inşallah banusemiha. domates biber bile yetiştirdim acemi şansıyla, maydanozu beceremezsem çok üzülürüm:(
Sularken saksının bir köşesinden yapraklara değdirmeden sulamanızı tavsiye ederim..En azından biraz büyüyene kadar...
balurcaği
19-07-2013, 01:56
keşke çıkmış olsa, tohumlarım çıktıktan sonra dediğin gibi yaparım aklımda bulunsun banusema. ama henüz hiç kıpırdanma yok. inşallah kullandığım toprak karışımından değildir.
Bu da benim ufak bir saksıya diktiğim LadyDi maydanozum.
Yaprak uçlarında beyaz lekenlenmeler oluştu, gelişim baya yavaşladı. Bu konuda fikri olan var mı acaba?
Sudaki kireç yapar mı acaba?
benim maydanozlarım büyümüyor ve cılız halbuki toprağın verimi ve saksı büyüklüğü yeterli (5 lt lik şu şişesi)
bu ayda ankara'da neler ekebilirim ?temmuz-ağustos ayı içinde zahmetli (domates-salatalık gibi çünkü ilk deneyimim olacak) olmayan hangi bitkiler olabilir?
banusemiha
21-07-2013, 11:22
Taze soğan, yaz kıvırcığı, maydanoz,fidesini bulabilirseniz salatalık,(mesela ben yeni dolmalık biber fidesi ektim) ekip ürün alabilirsiniz..Hatta daha dün mısır ve fasulye tohumu da ektim..Herkes olmaz diyor fakat yinede şansımı deneyeceğim.. Oturak fasulye de ekebilirsiniz..Kolay gelsin başarılar dilerim..
limon_sever
21-07-2013, 11:29
bu ayda ankara'da neler ekebilirim ?temmuz-ağustos ayı içinde zahmetli (domates-salatalık gibi çünkü ilk deneyimim olacak) olmayan hangi bitkiler olabilir?
Salatalık, kabak, fasulye ekebilirsiniz.
Merhaba arkadaşlar bir süre önce maydanoz ve marul diktim fakat şimdi hangisinin marul hangisinin maydanoz olduğunu bilmiyorum :D bir tanesi çimlendi diğerinde birşey yok fotoğrafı ekliyorum yardımcı olursanız sevinirim.
431503
turkankaragoz
02-08-2013, 16:45
Birşey olmayan büyük ihtimal maydanozdur. Maydanoz tohumlarınızı ılık su içinde 4-5 gün bekletirseniz filizlenme süresi kısalır yoksa en az 45 gün sürer filizlenmeleri. Çıkan filizler büyük ihtimal maruldur. Güle güle büyütün.
Orhan Özbilgiç
02-08-2013, 22:54
Gerek maydanoz, gerekse dereotu genellikle 21 günde çimlenip toprak yüzeyine çıkar.
Ve yine bu tohumları mart ayından sonra çimlendirmek çok zordur.
Ben, her ikisinide 13 temmuzda ektim. Üzerlerine 1 cm. kalınlığında örtü toprağı serdim. bir kontraplak levhayı üzerine koyup çiğnedim. Sonra hortumla püskürterek (Kaymak bağlamasın diye!) suladım.
431632
14 gün boyunca, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez, püskürtme ile sulamayı sürdürdüm.
14. günde (27 temmuzda) gayet güzel çimlendiler.
431633
Bugün (2 ağustos) çok azda olsa Dereotu topladık. Maydanozda 5-6 gün içinde toplanabilecek kıvama gelir.
Not:Bugüne ilişkin fotoğraf çekmediğim için, koyamadım!
bende gecen hafta yeniden az bi yere ektim tam tarihi bimiyorum
arada suluyorum 10 15 gune cikmasi lazim .
Orhan Özbilgiç
03-08-2013, 18:47
Dereotu ve maydanozun bugünkü durumu.
431692
431691
daffodil_lament
16-09-2013, 12:02
Merhaba, maydanozlarimin yapraklarinda beyaz lekeler olusmaya basladi. Lekeli olanlari kestim, belki alttan gelenler duzelir diye fakat yeni cikanlarda da ayni lekelerden var. Resimde gorebilirsiniz. Nedeni fazla sulama veya sudaki kirec orani olabilir mi?
Mine hanım size bir sorum olacak; ben yüksek lisansımı Maydanozda Septoria Yanıklık hastalığı üzerine yaptım. gerçekten maydanozu çimlendirmek ve hastalığı bulaştırabilecek büyüklüğe getirmek için çok zaman harcıyordum. Zaten Septoria petroselini de konukçusu olduğu maydanoz kadar nazlı ve yavaş gelişen bir patojen.
Şimdi yeni projelere girmek istiyorum. Septoria yanıklığının kimyasal mücadelesi ile ilgili bir proje hazırlıyorum. Ama korkuyorum, hakikaten yüksek lisansta çektiği sıkıntıları çekmek istemiyorum...
Neyse uzatmayayım, sözün özü, Maydanoz tohumlarını nasıl daha hızlı çimlendirebiliriz acaba? birçok kaynak taradım çok açıklama yok. ıslatıp buzdolabında bir gece bekletin diyen kaynaklar var, denedim açıkçası pek faydası olmadı.
ekimden önce tohuma bazı bitki gelişim düzenleyiciler uygulasak bir faydası olur mu acaba diye düşünüyorum !
Evde amatör şekilde dal dal maydanoz u gayet sorunsuz cimlendirdim. Her hangi bir zorluğu da olmadı. Dibine sarımsak parçaları da ektim mi yaprak bitlerini kuruttum. Neden cimlendirme de zorlandın anlayamadım ama tohum kalitesiz olabilir.
Merhaba, maydanozlarimin yapraklarinda beyaz lekeler olusmaya basladi. Lekeli olanlari kestim, belki alttan gelenler duzelir diye fakat yeni cikanlarda da ayni lekelerden var. Resimde gorebilirsiniz. Nedeni fazla sulama veya sudaki kirec orani olabilir mi?
Maydanoz suya bayılır. Kireç yüzünden değil. Yaprak bitleri sömürmüs. Haliyle canları kalmamış. Topraginiza satimsak doğrayın. Sabunlu suya bir miktar z. Yağı ilave edin ve yapraklara spreyle sıkın.
Maydanoz tohumu hangi aylarda ekilmeli?
ayazkentli
13-10-2013, 10:15
Her ay ekilebilir.
Kış aylarında çok soğuklarda, çimleninceye kadar içeride sıcak ortamda tutup, çimlenince dışarı çıkarabilirsiniz.
Yazın çok aşırı sıcaklarda ise, nispeten gölge ve serin yerde çimlendirebilirsiniz.
Diğer İlkbahar ve Sonbahar aylarında zaten kolayca çimleniyor.
Yani, her ay maydanoz ekme durumumuz var.
jakobiyem
21-10-2013, 08:35
Ben de dün aldığım tohumları çimlendirmek üzere ıslak bezin arasına koydum biraz bekletip öyle almayı düşünüyorum torf içine. İlk denemem olacak bu bakalım hayırlısı :)
Kıvırcık frenk maydanozu ekmiştim iki hafta önce.
Hatta tohum çok olunca tüm büyük saksılara serpmiştim.
Çimlendi.
456202
Hava koşulları iyi giderse çok maydanoz'um olacak.
bu sene açık balkondaki maydanozlarim önce ekim başındaki soğukta darbe yedi. sonra biraz toparladı ama şu son 3 günde artik tamamane kurudular. Demek ki içeri almak lazim mart ayına kadar.
Maydonoz tohumllarını 4 gün suda beklettikten sonra leonardit+humus+gübre karışımı toprağa ektim.15 gün sonra çıktılar.Ama 7-8 tohum kadar çıktı.Diğerlerinden ses yok.Kapalı balkonumda duruyor.
Bir gece ılık suda bekletip kumla seyrelttikten sonra büyük saksılara serpiştirip üstünü de ince tabaka torfla kapatmıştım.
Bunlar Çilek guava'nın saksısında çıkanlar.
458978
Maydanoz bir bahçe/ tarla bitkisi, perliti vermikuliti ona kullanak ziyan etmemek lazım:)
avşarkızı
11-12-2013, 13:47
benim maydanozlarım çıkalı 3hafta oldu ama hala 2 yaprak
Havalar çok soğuk, yavaş gelişmeleri çok doğal.
Sera ortamı yaratırsak durumlar lehimize gelişir, yani büyümeye başlarlar.
Benim maydanozlarım karın altında, ümidi kestim ne yazık ki :(
Benim maydanozlar teker eker ilk yapraklarını vermeye başladılar.
460670
460671
böylelikle maydanoz oldukları da anlaşılmış oldu.
Yukarıda ümidi kestiğimi yazdığım maydanozlarım karın altından "yıkılmadık ayaktayız" şarkısını söyleyerek sapasağlam çıktılar.
Maydanozlar kendini belli etti:)
463191
olacak gibi, neden olmasın zaten.:rolleyes:
maydanoz tohumları çok çabuk çimlendi, neredeyse fire yok . şimdi saksıya alınacakları günü bekliyorlar..
Her bardağa tek tohum mu ektiniz?
Her bardağa tek tohum mu ektiniz?
hayır önce torflu tabakta çimlendirdim, biraz büyüyünce bardaklara ayırdım.
Benim maydanozlar topluca yaşıyorlar.
Kıvırcıklar belirginleşti:)
468404
Yakında salataya :rolleyes:
Bunlar da benim yılmadan ektiğim maydonozumda başarılı sonuç.Zengarden den geleneksel aldığım maydonoz tohumunun bir kısmını tohumluk ayırıp seneye tekrar deneyeceğim.Daha önce hiç maydonoz tohumu almadığım için araştırıp okuyacağım.Bu arada elime ulaşacak tere ve roka tohumlarınıda bekliyorum.Balkonda yetiştirip yemesi çok zevkli.
Bunlar da benim yılmadan ektiğim maydonozumda başarılı sonuç.Zengarden den geleneksel aldığım maydonoz tohumunun bir kısmını tohumluk ayırıp seneye tekrar deneyeceğim.Daha önce hiç maydonoz tohumu almadığım için araştırıp okuyacağım.Bu arada elime ulaşacak tere ve roka tohumlarınıda bekliyorum.Balkonda yetiştirip yemesi çok zevkli.
Acaba ne kadar sürede çimlenip bu hale geldiler? Ve sulamayı nasıl yapıyorsunuz?
Çimlenmesi 15 günde oldu.Şimdi siz sorunca fotoğraflardan tam tarihine baktım aralık ayının başında ekmişim.Yani 2.5 ayda bu duruma gemiş.İlk zamanlar kapalı balkonumda tuttum.1 aydır güneye bakan balkonumda gece gündüz içeri almadan tutuyorum.3-4 günde bir suyunu veriyorum.Aşağıdaki resim 16 Aralık taki maydonozlarımın ilk hali.
Sanırım SAlihli'nin havası ılıman olduğundan bu kadar çabuk gelişiyorlar. Bakalım benimkiler ne zaman çıkacaklar.
Bu arada Manisa Salihli Mi?
Öyle ise hemşehri sayılırız. Ben Soma'lıyım.
Sanırım SAlihli'nin havası ılıman olduğundan bu kadar çabuk gelişiyorlar. Bakalım benimkiler ne zaman çıkacaklar.
Bu arada Manisa Salihli Mi?
Öyle ise hemşehri sayılırız. Ben Soma'lıyım.
Evet Manisa Salihli de oturuyorum.Okul müdürümüzün bir sözü vardı ' Buralarda toprağa adam diksen yetişir' derdi.Hakikaten Salihli nin iklimi ve toprağı çok verimli.
Evdeki maydanoz saksım.
473484
:)
varil tarlamdaki maydanozlar havaların ılık gitmesinden hızla geliştiler.
saksıların boş alanlarınıda ekmiştim.çimlenip yeme boyutuna geldiler...
kök maydonoz hakkında bilgisi olan varmı yani bir kök sökülmeden sürekli maydonoz veriyormu?
Sn.ayhat, yerinden sökmeden sadece 5-6 dal ihtiyacınız kadar koparırsanız uzun süre sizi idare edecektir.
Hem müsriflik olmuyor, demet demet alıp bozulunca atmıyorsunuz hem taze taze kullanmış oluyorsunuz.
Tek yıllık bitki nihayetinde, tohum alıp tekrar ekmek gerekiyor.
Daha önce ektiklerimde beyaz sinek olmuştu, umarım bu sefer olmaz.
Ben maydanozlarımı makasla keserek topluyorum. Tekrar çoğalıyor kestiğim yerden.
kök maydanoz dediğim değişik bir tür, beyaz havuca benzeyen bir kökü var, o yüzden sordum, sevgiler
pelintync
16-03-2014, 21:18
merhabalar. sebze yetiştiriciliğinde ilk tecrübemi bugün yaşadım. herhangi bir tarladan topladığım kırmızı topraklara maydonoz tohumları ektim (umarım çıkarlar). yanlız merak ettiğim konu maydonoz için belli bir zaman dilimi var mı?
bahcedenn
16-03-2014, 21:39
merhabalar. sebze yetiştiriciliğinde ilk tecrübemi bugün yaşadım. herhangi bir tarladan topladığım kırmızı topraklara maydonoz tohumları ektim (umarım çıkarlar). yanlız merak ettiğim konu maydonoz için belli bir zaman dilimi var mı?
İyi güneş ve ışık alan bir ortamda her mevsim tohum ekimi yapılabilir.
bahcedenn
16-03-2014, 22:24
kök maydonoz hakkında bilgisi olan varmı yani bir kök sökülmeden sürekli maydonoz veriyormu?
476457
Bahsettiğiniz bu az bilinen çeşit özellikle beyaz kökleri için yetiştirilen Hamburg (veya Hamburgh) Turnip veya Parsnip, Turnip-Rooted Parsley ya da Parsley Hamburg Rooted olarak anılan çeşittir. İdeal kış sebzesidir. Yaprakları lezzetli olan bu çeşidin kökleri özellikle çorbalarda ve güveçlerde kullanılır. Kimine göre fırında pişirildiğinde kerevizi andıran bir lezzeti vardır. Kimisi bu çeşidin yapraklarını normal maydanoza pek benzetmezken kimisi de hiç ayırt etmezler ve maydanoz yerine kullanırlar. Bitki çiçeğe kalktığı zaman yaprakları oldukça acılaşır.
A ve C vitamini bakımından oldukça zengin bir bitkidir.
En iyi çimlenme için tohumları 3 ila 5 gün arasında dondurucuda tuttuktan sonra hemen ekim öncesinde de 8 saat ılık suda bekletiniz. Karanlık çimlenmeyi hızlandırır.
Kök sökülmeden sürekli maydanoz veriyor mu diye sormuşsunuz ama direkt bir bilgi bulamadım bu konuda. Zannedersem kök oluşumunu da engellememek adına kısım kısım tırtıklayarak yapraklardan istifade edebilirsiniz.
evet çok teşekkür ederim bakalım bende bu maydonuzun tohumunu satan bir site buldum, bakalım denemeye niyetliyim, tecrübelerimi paylaşırım inşallah :)
Merhaba herkese. Tohumdan dev Italyan maydanozu yetistirmeye calisiyorum ama her sey iyi giderken yapraklarda beyazlamalar basladi. Gunesten dediler golgeye aldim ama sorun duzelmedi hatta yayiliyor. Foto yukleyecegim birazdan, lutfen yorumlarinizi bekliyorum
işte foto, sararmış da olabilir ama bembeyazlar
Emre İlhan
13-05-2015, 13:45
Saksı harcınız nedir?
torf ve bahçe toprağı karışımı, cok güzel çimlendiler ama sonra böyle olmaya başladılar. Sulama ile alakalı olabilir mi
torf ve bahce toprağı karışımı. Çok güzel çimlendiler ama sonra böyle oldu. Sulama hatası olabilir mi ?
forumda yeniyim, bir de telden girince böyle oldu, cok pardon aynı mesajdan dolayı
GothiCat
19-05-2015, 16:39
Açıkcası çok deneyimli değilim maydanoz konusunda.Bir hafta önce dikmiştim yeni yeni çimleniyor benimkiler ama ben çiçeklerimi hep gece **** sabah alacakaranlıkta sularım,olmadı akşam üzeri.Belki sorununuz güneş varken sulama olabilir.Çünkü su mercek görevi görerek yapraklara zarar verebiliyor güneş varken.Bana da güneş sorunu gibi göründü probleminiz :I
mazda_ozan
22-06-2015, 15:57
http://images.tapatalk-cdn.com/15/06/22/e4782ef34fb015557a9adf5704205ff6.jpgKıyıpta koparamıyorum valla [emoji1]
Gübrelemeden önce hiç birşeye benzemiyorlardı neredeyse ama şilenin toprak yollarından yanmış organik gübrelerden toplayıp az az ufaladım 1 haftada patlama yaptılar.
iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
hasanbatiray
08-12-2016, 00:21
Degerli forum uyeleri,
Ananemin bag evindeki henuz olcmedigim ama epey genis olan bir alanda maydonoz yetistirmek istiyorum. Maydonoz yetistirmeyi yalnizca kendi bahcemde 1-2 m2 lik alanda yapmistim. Simdi ticari olarak yetistirmek,yerli tohum kullanmak ve organik gubre ile yetistirmek istiyorum. Kayseride yapacagim bu isi.
Tohumlari neresen bulurum, nasil cogaltirim, ne zaman dikmeliyim, nasil bakim yapmaliyim, nasil bir yatak alan olusturmaliyim, vb butun bilgilerinize talibim.
Yardimci olacaklara simdiden tesekkurler.
Saygilarimla
651193
Benim maydanozlar böyle oldu. Sanki yeşil katmanı incelmiş gibi. Bu yüzden beyaz lekeli gibi oldu. Sebebini ne yapmam gerektiğini bulamadım. Koparıp koparıp yerdik artık bu beyazlıklardan dolayı yemiyoruz.
Bu konuda bilgisi olan var mı? Bu beyaz benekler nedir?
Sabahları suluyorum. Güneş görmüyor. Mutfakta, havadar, hafif esintisi olan gölge bir yerde.
Yeni fark ettim, maydanozun toprağı tamamen küfle kaplanmış. Dibini göremiyordum maydanozlar çok sık :( Elimle dibini açtığımda toprağı bembeyaz gördüm.
Her gün suluyorum. Eğer bir gün sulamayı unutursam maydanozlar kendini bırakıyor soluyorlar. Ben de her gün su verdim :( şimdi de küf olmuş... Ortamıda güneşsiz, ama hava akımı vardı.
Neyse şimdi balkona koydum. Balkonum çok güneş alıyor ve çok esintili küflere iyi geleceğini sanıyorum.
Bemisia tabaci ( Beyaz sinek ) gelmiş gibi.
Organik ilaçlar başlığına göz atın.
Çok sinekli olan yaprakları kesip atın çöpe.
iyiarama
13-06-2017, 21:49
Ben bahcedeki maydanozlarima npk 20 20 20 verdim. Resmen coştular
mehmet0791
31-07-2018, 11:55
https://www.youtube.com/watch?v=I7rj_hxTvJI
madeagle93
06-09-2018, 12:58
Arkadaşlar bende uzun yatay domates saksısı var. Fideler büyüdü. Dibine maydonoz tohumu atsam yetişir mi? Kaç tohum atmam doğru olur ?
YKSDestek
06-09-2018, 13:29
Her sayfayı tek tek okuyarak ben de maydanoz yetiştirmeye karar verdim. Bununla ilgili detayları burada ve blog (https://www.dogushan.com)umda yayınlayacağım.
mehmet0791
22-09-2018, 10:37
https://www.youtube.com/watch?v=akWoPbfwlmE
Tebrikler sayın mehmet0791. Çok güzel öğretici bir görsel sunum yapmışsınız.
Benim frenk kıvırcık maydanozlar da tohuma gitti.
Tohum başlarına birşey geçirmek gerekiyor mu acaba , tohumların dökülmemesi için.
695960
Benim tohum başlarında biraz farklılık var sanki.
Bende bu sene tohum paylaşımdan aldığı tohumları ektim. Şaşırtma yapmaya niyetlenip küçük bir kaba ekmiştim. Çıktılar ve büyüyorlar çok şükür. Yalnız toprağı az mı geldi acep?
Birde son resimde sağ üst köşede farklı tohum olduğu belli olan bir yeşillikte maydanozlar arasından çıktı ama nedir hiç bilmiyorum.
its_just_a_ride
01-05-2020, 16:09
Bende bu sene tohum paylaşımdan aldığı tohumları ektim. Şaşırtma yapmaya niyetlenip küçük bir kaba ekmiştim. Çıktılar ve büyüyorlar çok şükür. Yalnız toprağı az mı geldi acep?
Birde son resimde sağ üst köşede farklı tohum olduğu belli olan bir yeşillikte maydanozlar arasından çıktı ama nedir hiç bilmiyorum.
Ufaktan nihai saksıya şaşırtma zamanınız gelmiş. Toprakları az.
Cevap için çok teşekkür ederim. O resim biraz eskiydi üstelik. Son halini ekliyorum. Yarın hemen şaşırtmayı yapayım. Yalnız gövde hâlâ ince ya beceremezsem diye de korkuyorum hani...
Sağ üst köşede maydanoz olmayan 2 filizi ayrı ekeceğim. Hâlâ ne olduklarını bilmiyorum.
Yakın halinide ekleyim.
Bugün kalıcı yerlerine aktardım. Epey bir zorluk çektim. Hatta hâlâ ufak olanları bi buket gibi bir araya ektiklerim de oldu. Sonradan aklıma geldi ki toprağı ekmeden önce suladığımda havalandırma yapmadan maydanozları ekmiştim. Yani sıkışık bir topraka ekmiş oldum :( Kalıcı yeri 10lt dikdörtgen bir saksı. Hadi bakalım inşallah tutarlar.
Dün bu sayfalarda erkenden hasat yaparsam köklerin daha güçleneceğini okudum. Hemen gidip birazındanhasat yaptım. Bugünde diğerlerini alırımartık. Ama son resimdeki kestiğim boy iyi mi daha diptenmi toplamalıyım?
Refülinnilüfer
28-05-2020, 16:42
Merhaba bir sorum olacak size .Forumda yeniyim bende .ve maydonoz yetiştirmek istiyorum tohumları cimlendirdim daha küçükler ama onlari saksıdan mi sulamalıyım yoksa fisfislama mi yapmalıyım saksıdan sularken filizleri zedeliyorum sanirim.
Merhaba bir sorum olacak size .Forumda yeniyim bende .ve maydonoz yetiştirmek istiyorum tohumları cimlendirdim daha küçükler ama onlari saksıdan mi sulamalıyım yoksa fisfislama mi yapmalıyım saksıdan sularken filizleri zedeliyorum sanirim.
Filizler ilk göründüğünde, fısfıslama ile kontrollü sulama sağlarsınız. Dökme su ile sulamayı fazla kaçırırsanız, ince uzun, cılız, boyuna giden maydanozunuz olur. Filizler güçlenene kadar fısfıs.
Yetişkin bitkilerde de ucu süzgeçli sulama kabı ile çok yeterli sulama oluyor.
Dökme su ile miktarı ayarlamak riskli.
Dadaloğlu
17-11-2021, 14:37
722784Ayın beşinde toprağa attım. 10 günde başlarını gösterdiler. Diğerleri de peşi sıra geliyorlar.
Benimkiler de çıktı ama.buyumuyorlar. .
Bu arada fotoğrafı nasil yuklediniz ben bir turlu beceremedim
Dadaloğlu
18-11-2021, 09:09
Gelişmiş moda girin
Üstte ataç simgesinin yanındaki oka tıklayın
Çıkan pencerede üstte yükleme kısmından resmi seçip yükle basın
Pencereyi kapatın
Tekrar ataç simgesine tıklayın ve açılan menüden resmi seçin.
Not: Resmin boyutu önemli, en fazla 75 kb deniyor. Ayrıca sitede resim yükleme yardım başlıkları var.
Dadaloğlu
06-12-2021, 14:44
Maydanozlarımın son hali.
723072
Dadaloğlu
21-12-2021, 13:20
Gelişen kısmı sabah kesip yedik, geniş yapraklıya göre tadı aynı ama gerçekten güzel bir yeme kolaylığı var, incecik ağızda eriyor.
723234
Dadaloğlu
10-01-2022, 12:13
2022 ye merhaba
723387
Dadaloğlu
14-02-2022, 06:08
Maydanoz sona yaklaştı. Hem verim düştü hem de sararmaya başladı.
723633
Portakal Rengi
15-02-2022, 06:48
Maydanoz sona yaklaştı. Hem verim düştü hem de sararmaya başladı.
723633
Son için erken henüz. Olanları biçin ama köklemeyin. Aynı kökten yeni dallar sürer. Taze soğan gibi yana dallar oluşturur. Kopardıkça yenilerini verir.
Biraz seyreltseniz iyi olur.
Kırmızı örümcek var mı bir dikkat edin isterseniz. Sıcak olmadan ortaya çıkmıyor ancak ev ortamı sıcak olunca maalesef çıkıyor.
its_just_a_ride
17-02-2022, 08:47
Kırmızı örümcek var mı bir dikkat edin isterseniz. Sıcak olmadan ortaya çıkmıyor ancak ev ortamı sıcak olunca maalesef çıkıyor.
Tabanda su birikmiş de olabilir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.