Bağlan

View Full Version : Bodur Elma Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 [3]

Muda
18-02-2014, 18:12
Teşekkürler ama o ağaçlardan fidan bulabileceğimi sanmıyorum... :( Yani cinsleri bölgeye münhasır.

Sayın Lazuti; Benim aldığım dağbağda kendi kendine çıkan ve aşılı olan bir kısım elma ağaçları var. Onların yanından bir sürü piç tabir edilen fidançıklar var. Uzun süre bakılmayınca çoğalmış durumda. Siz o şekilde olan köklü fidan var ise onları budayarak ayrı yerlere dikersiniz. Gelecek yıl bulundukları yerde kök salacakları için istemiş olduğunuz cinslerden onlara aşı yaparsınız. Bendeki bu şekilde olan elmalar da sizin söylediğiniz gibi küçük ve değişik elmalar. Her biri farklı elma veriyor. Çoğunluğu yazlık elma. Bu şekilde küçük fidanlar bulamaz iseniz normal elma fidanı alıp gelecek yıl onlara aşı yaparsınız. En kolay tutan aşı elma aşısı olduğu söyleniyor. Karar sizin.

Lazuti
18-02-2014, 19:37
Çok teşekkürler.Ağaçlarım aynen dediğiniz gibi yazlık elma daha çok.Armutlarda var ama onlardan korkum yok gayet bollar.O şekilde fidanlardan bakacağım evet, kulaktan duyma bilgiler var ama pratik yok.Siz gibi arkadaşlar sağolsun.

Lazuti
18-02-2014, 21:16
Haziranda diksem, durgun göz aşısı yapsam tutar mı ? İnşallah.Teşekkür ediyorum sayın Muda

scad
18-02-2014, 22:45
şaşırtma işlemini düzgün bir şkilde yaprsanız bi sakınca olmayacağı kanısındayım haziranda durgun göz aşısı olmaz haziran da başarılı bir aşı yaparsanız o aşı 1 ay gibi bir zamanda sürer durgun göz aşısı ağustos-eylül aylarında yapılır ve ertesi sene tutan gözler baharın sürer

Muda
19-02-2014, 12:01
Çok teşekkürler.Ağaçlarım aynen dediğiniz gibi yazlık elma daha çok.Armutlarda var ama onlardan korkum yok gayet bollar.O şekilde fidanlardan bakacağım evet, kulaktan duyma bilgiler var ama pratik yok.Siz gibi arkadaşlar sağolsun.

Sayın Lazuti; Sizin kökten alacağınız o şekilde sürgünleri aşı yapmanıza gerek bulunmamakta. Onlar zaten ana ağacın birebir aynısı. Büyüdükleri zaman birebir aynı elmayı alırsınız. Bendeki elmalar da aynı şekilde. Özel olarak istediğiniz bir elma var ise onları aşılarsınız. Bendeki çeşitler farklı farklı. Yeni de aldığım için tam olarak hangisi bilemedim. İçlerinden çok beğendiklerim var. Geçtiğimiz yıl ilaç atmakta geciktiğim ve daha önce hiç sulama ve bakım yapılmadığı için çok fazla olmadı. Bu yıl muhtemelen çok daha iyi olacaklar. Yazlık doğal olarak yetişen elmaları ben çok daha beğeniyorum. Benim yerimde yapmak istediğim hangi ağaç olursa olsun farklı zamanlarda olgunlaşan türlerden oluşturmak. Her gittiğimiz zaman yiyebileceğimiz bir şeyler olması. Armut çeşitlerinden bende bizim imraç dediğimiz bir armut var Bir hafta on gün içinde toplanması gerekiyor. Kantartopu denilen geç eren bir cins bulunmakta. Bir tane de sabun armut denilen armut var. En dayanıksızı ve kokulusu o imiş. Armut çeşitlerinden de aynı şekilde yapmayı düşünüyorum. Göksulu denilen bir armutda eski armut cinslerinden. Ahlat ağaçlarına değişik armutlar aşılatmaya çalışacağım. Sizdeki armut çeşitleri nasıl.

Lazuti
19-02-2014, 15:34
Bizdekiler bildiklerim ;

Küpdüşen
Türkyemez
Ancab
gibi cinsler.Küpdüşen küp gibi olduğundan döküldüğünde ağaçtan küp düşer gibi bir silüet oluşturuyormuş, hemde en irileri.Türkyemez armudu rumlardan alma, sirkesi yapılırdı.Ancab ahlata deniyor.Birde ayıların pislediği yerde çıkan bir armut cinsi var ama ismini telaffuz edemiyorum burada.Aslında bu saydıklarım gibi 2-3 kat daha var ama aklıma gelmiyor.

Küpdüşenin küçük ve esmer bir cinsi daha var.Ciğerlenmişi güzel olur.Türkyemez çıtır çıtır ve suludur.Ağustos ortası gibi olur.Ancab geç yetişir.Çobanlar vs yerler arazide dolaşırken.Türkyemezin birde serti var adını bilmiyorum.Ondanda böremit dediğimiz fırınlanmış armut yapar değirmende öğütür ıslatarak yeriz.Bizim elmalarımız armutlarla karışık, ama genelde elmalar ağustostan kasıma kadar dalda kalır.Armutlar küpdüşen hariç eylülden sonra oluyor.Eskiden dediğim gibi sirke yapılırdı.Zaten bizde elma armut yaban eriği ve yabani vişne, birde fındıktan başka meyve yok ;)

celalsegmen
21-02-2014, 22:58
sn selim 50 teşekkürler

gokhanttr1982
06-06-2014, 05:56
Merhabalar.Çekirdekten dikmiş olduğum elmaların yaprakları böyle kırmızılaşıyor.Nedeni nedir bilgisi olan varsa sevinirim .teşekkürler

abone34
31-08-2014, 12:21
merhaba arakadaşlar konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim.Yeni aldığımız mondial gala elma fidanının aşı yerinde bazı günler akıntı oluyor sonra kuruyor.Diğer eski elma fidanlarında böyle bir şey yaşamadık bu normal mi ? yoksa bir hastalıklmı var ?aldığımız yere mail atıp resimleri gönderdim ,yok bir şey anaç yabani olduğu için olur dedi ! doğrumudur ? resimleri ekliyorum (resimlerde kuru hali gözüküyor).....yabancı bir sitede şöyle bir yazı var (kök ateş yanıklığı )Fire Blight - Collar & Rootstock - Ontario AppleIPM (http://www.omafra.gov.on.ca/IPM/english/apples/diseases-and-disorders/fire-blight-collar-rootstock.html)

Ünsal Eren
11-09-2014, 23:24
Bodur elma ağaçlarımın dikiminden itibaren 4 yıl geçti.
Size şu çok önemli tercübemi aktarmak istiyorum. Eğer dikim yapacağınız arazi çok sert veya tabanında say tabakası varsa dikim yapacağınız çizglerii kireçle , işaretleyin, tek riperli paletli dozerle çizgi boyunca riperi kaldırtmadan yararak oynatın dikimi o çizgiler üzerine yapın.
Aynı yöredeki diğer dikimlerle farkını sürekli plarak göreceksiniz. Kökler oynayan toprak yapısı içinde çok daha iyi gelişiyor.

Ünsal Eren
11-09-2014, 23:30
Kök çürüklüğü veya aşı uyuşmazlığı olabilir, uzmanına danışmak gerek.

Ünsal Eren
11-09-2014, 23:42
Bu yıl Niğde elmalarının hepsini soğuk aldı.

celalsegmen
20-09-2014, 17:47
elma konusunda uzman olan arkadaşlar lütfen görüşlerinizi bekliyorum
elma bahçemin olduğu bölgede soğuklama ihtiyacı sorunu var yani elma yeterince dinlenemiyor geç yaprak döküp erken uyanıyor kasım -şubat yani 2-3 ay dinlenebiliyor oysa en az 5 ay olması gerekir
benim sorum şu olacak ağaçları yaprakları dökülünce kireçle boyasam beyaz renk ışığı yansıtır dolayısıyla ağacın gövdesi ve dalları ışığı ve dolayısıyla ısıyı emmeyeceği için ağaç ısınmaz dolayısıyla soğuklama ihtiyacı karşılanmış olmaz mı değerli görüşlerinizi lütfen bekliyorum

celalsegmen
20-09-2014, 17:53
diğer bir sorumda şu olacak tam bodur m9 anacına aşılı golden elmalarımın tohumlarını biriktiriyorum 1 elmada 8-10 adet tohum var 100 elma yaklaşık 1000 tohum eder
bu tohumları eksem yüzde yüz tam bodur m9 anacı elde edebilirmiyim yani tohumlardan elde edeceğim fidanlar m9 olur mu
uzman arkadaşlar lütfen cevabınızı bekliyorum

İsmail Kuzucu
20-09-2014, 18:20
elma konusunda uzman olan arkadaşlar lütfen görüşlerinizi bekliyorum
elma bahçemin olduğu bölgede soğuklama ihtiyacı sorunu var yani elma yeterince dinlenemiyor geç yaprak döküp erken uyanıyor kasım -şubat yani 2-3 ay dinlenebiliyor oysa en az 5 ay olması gerekir
benim sorum şu olacak ağaçları yaprakları dökülünce kireçle boyasam beyaz renk ışığı yansıtır dolayısıyla ağacın gövdesi ve dalları ışığı ve dolayısıyla ısıyı emmeyeceği için ağaç ısınmaz dolayısıyla soğuklama ihtiyacı karşılanmış olmaz mı değerli görüşlerinizi lütfen bekliyorum

İlk olarak sorunuzu bir yere yazmanız yeterli, her bölüme kopyala yapıştır yapmanıza gerek yok.

Toprakta ısınacağı için yaptığınız uygulamanın hiç bir etkisi kalmayacaktır. Bunun yerine çeşit olarak bölgenize uygun olan çeşitler aşılayabilirsiniz.

Tohumdan çıkan fidanlar çöğür yani yabani çeşit ve düz elma fidanı olacaktır. Bodur anaç almak istiyorsanız ağaçların diplerinden çıkan fidanları kullanabilirsiniz. Bunlar bodur olarak gelişme gösterecektir.

Ayrıca m9 gibi fidanların anaçları fide-fidan üretim alanlarında satılıyor. Adet başı alımlara göre 1-2 lira arasında değişiyor. Bunlardan alıp aşı yapabilirsiniz.

celalsegmen
21-09-2014, 11:53
sayın ismail kuzucu ilgi ve alakanız için teşekkürler aynı soruyu değişik yerlere yazmam daki amaç dah çok kişiye hitap etmek genelde siteye pek giren olmuyor dabenim elmaların olduğu yer akdeniz rakım 580 meyve tutumu çok iyi bu sene 2 yaşında olmasına rağmen ağaç başı ortalama 5-10 kilo meyve aldım ancak dallardaki yaprak gözleri sürmedi (50-60) dallar çıplak kaldı türde SUMMERRED o yüzden soğuklamayı sordum
ancak diğer sorumun cevabını tam anlayamadım şimdi m9 anacına aşılı golden elmasının tohumu m9 olur diye biliyorum her nekadar golden aşılanmış ve meyvesi golden olsa da
sizin dediğiniz golden klasik anaç mı olur diyorsunuz
şimdiden teşekkürler

antihistaminik
21-09-2014, 21:02
arkadaşlar iki yıldır terasta benimle yaşayan, yaşamaya çalışan bir adet bodur elma ağacım aldığımdan beri külleme derdinden can çekişiyor. hiç ilaçlama yapmadım. geçen sene 6 meyve verdi. bu sene 5-10 meyve bağladı sonra hepsi telef oldu. baharda uyanma öncesi tüm dalları budasam kurtarır mıyım, şimdiden bir şeyler yapmam gerekir mi ilaçlama adına? yoksa baharda mı ilaçlasam .. ne dersiniz?

İsmail Kuzucu
21-09-2014, 21:44
sayın ismail kuzucu ilgi ve alakanız için teşekkürler aynı soruyu değişik yerlere yazmam daki amaç dah çok kişiye hitap etmek genelde siteye pek giren olmuyor dabenim elmaların olduğu yer akdeniz rakım 580 meyve tutumu çok iyi bu sene 2 yaşında olmasına rağmen ağaç başı ortalama 5-10 kilo meyve aldım ancak dallardaki yaprak gözleri sürmedi (50-60) dallar çıplak kaldı türde SUMMERRED o yüzden soğuklamayı sordum
ancak diğer sorumun cevabını tam anlayamadım şimdi m9 anacına aşılı golden elmasının tohumu m9 olur diye biliyorum her nekadar golden aşılanmış ve meyvesi golden olsa da
sizin dediğiniz golden klasik anaç mı olur diyorsunuz
şimdiden teşekkürler

Konu hakkında alara firması bir ürün açıklamış. Buradan (http://www.alarafidan.com.tr/kurumsal/index.php?p=content&pg=traing&a=56&m=48)yazıyı okuyabilirsiniz. Veya firmayı ararsanız size yardımcı olacaklardır.

Anacın veya meyvenin cinsi ne olursa olsun tohumdan çıkan fidanın cinsi yabani cins olacaktır. M9 gibi anaçlar tohumla üretilmez. Önceden söylediğim gibi köklerden çıkan fidanları kullanabilirsiniz. (Diğer yöntem ise daldırma ile köklendirme ile olmaktadır.)

celalsegmen
22-09-2014, 07:45
sn ismail kuzucu yardımlarınız için teşekkürler

tarku
21-11-2014, 15:14
Merhabalar,

Bodur elmaların ekonomik ömrünün yaklaşık 15 yıl olduğu söyleniyor. Ömrünün 15 yıl olmasının sebebi kullanılan anaçla mı alakalı yoksa anaca aşılanan çeşitle mi alakalı? Ağaç ekonomik ömrünü tamamladığında anaçla birlikte sökmesek, anaca başka bir tür aşılasak ne olur? mesela muşmula

Saygılar

barba1981
20-12-2014, 17:04
Merhabalar 8 dekarlık 8 e 6 diktiğim ceviz bahçemin 8 mt olan aralarına bodur cins elma dikmeyi düşünüyorum.Hangi çeşit önerirsiniz?İleride ceviz ağaçlarının güneşi perdelemesi elmanın gelişiminde ciddi bir sorun teşkil eder mi?

h_dogan
31-12-2014, 11:02
Bodur yetiştiricilikteki amaç birim alandan en fazla verimi almak. Doğal olarak bodur ağaçlar normal ve yarı bodurlara göre daha fazla yıprandığı için ekonomik ömürleri de kısa oluyor.

Bitkilerin bodur olması üstündeki çeşitle ilgili değil anacıyla ilgili. Genel olarak anaç ne kadar güçlüyse üstüne yaptığınız çeşit de güçlü olacaktır.

Başka bir çeşit aşı yaparsınız da kalem yapmanız gerekir ki anaç zaten zayıf o kadar hırpalandıktan sonra bir 15 seneyi daha kaldırır mı bilinmez.

Bir de aşı- anaç uyumu var. Bazı çeşitler bodur anaçlarda iyi sonuç veremeyebiliyor.

Ben genel olarak bilgi verdim bizim burada elma yetiştiriciliği çok az olduğu için çeşitler hakkında pek bilgim yok.

Merhabalar,

Bodur elmaların ekonomik ömrünün yaklaşık 15 yıl olduğu söyleniyor. Ömrünün 15 yıl olmasının sebebi kullanılan anaçla mı alakalı yoksa anaca aşılanan çeşitle mi alakalı? Ağaç ekonomik ömrünü tamamladığında anaçla birlikte sökmesek, anaca başka bir tür aşılasak ne olur? mesela muşmula

Saygılar

suarar
22-01-2015, 14:29
Merhabalar 8 dekarlık 8 e 6 diktiğim ceviz bahçemin 8 mt olan aralarına bodur cins elma dikmeyi düşünüyorum.Hangi çeşit önerirsiniz?İleride ceviz ağaçlarının güneşi perdelemesi elmanın gelişiminde ciddi bir sorun teşkil eder mi?

Ceviz Arasına Bodur Elma dikilmesini uygun bulmuyorum. Cevizlerde bir sorun olmaz. Elmalar boşuna dikilmiş olur. Meyve alınacağını bile tahmin etmiyorum. Cevizler çok büyüyen ağaçlardır. Bodur elmalar ise ufak ağaçlardır. Kesinlikle güneşini engelleyecektir. Ağaçlarda meyve oluşması için ağaç içine güneş girmesi lazım. Budamalarda en çok buna dikkat ederiz. Belki cevizler büyüyünceye kadar tam ortalarına asma bağ dikilebilir. Elmalar geç meyve tutumu yapar onun için cevizler çok çabuk büyüyeceğinden boşuna uğraşılmış olur.

suarar
22-01-2015, 14:35
Bodur yetiştiricilikteki amaç birim alandan en fazla verimi almak. Doğal olarak bodur ağaçlar normal ve yarı bodurlara göre daha fazla yıprandığı için ekonomik ömürleri de kısa oluyor.

Bitkilerin bodur olması üstündeki çeşitle ilgili değil anacıyla ilgili. Genel olarak anaç ne kadar güçlüyse üstüne yaptığınız çeşit de güçlü olacaktır.

Başka bir çeşit aşı yaparsınız da kalem yapmanız gerekir ki anaç zaten zayıf o kadar hırpalandıktan sonra bir 15 seneyi daha kaldırır mı bilinmez.

Bir de aşı- anaç uyumu var. Bazı çeşitler bodur anaçlarda iyi sonuç veremeyebiliyor.

Ben genel olarak bilgi verdim bizim burada elma yetiştiriciliği çok az olduğu için çeşitler hakkında pek bilgim yok.

Bodur Elmalar budama çok güzel yapıldığı takdirde çok uzun yıllar kaliteli meyve alınacağını düşünüyorum. Karaman ilinde 1990 yılında ekilen m9 mm 106 - mm 111 anaçlı bodur elmalar hala çok kaliteli elma vermektedirler. Eğer ki ağaçları budamaz bakımını yapmazsanız 2-3 yıl içinde elmalar ömrünü tamamlarlar.

suarar
22-01-2015, 15:13
diğer bir sorumda şu olacak tam bodur m9 anacına aşılı golden elmalarımın tohumlarını biriktiriyorum 1 elmada 8-10 adet tohum var 100 elma yaklaşık 1000 tohum eder
bu tohumları eksem yüzde yüz tam bodur m9 anacı elde edebilirmiyim yani tohumlardan elde edeceğim fidanlar m9 olur mu
uzman arkadaşlar lütfen cevabınızı bekliyorum

Bodur elma ları bodur yapan tabandaki anaçlardır. Bu anaçlar kesinlikle tohumdan üretilmezler. Golden delicious elmanın tohumundan ne bodur ne de golden delicious elma üretilemez. Ancak klasik elmaların anaçları üretilir. Bunlara aşı yapılır. Bunlarda çok verimsiz ağaçlar olur. Bu ağaçdan verim almanız için 8-10 yıl beklemeniz gerekebilir. m9 elma anacının tohumundan da m9 klon anaç üretilmez. bunların dalları daldırma veya çellik yöntemi ile çoğaltılması gerekir. Elmaları bodur yapan anaçlar ı incelemek için bu siteyi tıklayınız. Bodur Elma Anaçlar (http://www.bodurelmafidani.net/elmaklonanaclar.aspx)

tarku
22-01-2015, 18:45
Selamlar,

Ziraat müh. bir arkadaşım, bodur elmanın kök sisteminin çok yüzeysel olduğunu ve bu yüzden çapa yapmamam gerektiğini söyledi. Diğer bir ziraatçi tanıdığım ise, ağaçların diplerindeki otlar için kesinlikle ot ilacı atma, buharlaşma sonucu ağaçların zarar görür dedi.

Sorum şu; çapa yapamıyoruz, ilaçta atamıyoruz. Bu otları elle mi yolacağım :o. Bodur elma bahçesi olanlar ot işini nasıl hallediyorlar? kök sistemi yüzeysel diyorlar ama ne kadar derinlikte? çapa makinesi ile derine inmeden çapalasam zararı olur mu?

heyyamola
22-01-2015, 22:10
Selamlar,

Ziraat müh. bir arkadaşım, bodur elmanın kök sisteminin çok yüzeysel olduğunu ve bu yüzden çapa yapmamam gerektiğini söyledi. Diğer bir ziraatçi tanıdığım ise, ağaçların diplerindeki otlar için kesinlikle ot ilacı atma, buharlaşma sonucu ağaçların zarar görür dedi.

Sorum şu; çapa yapamıyoruz, ilaçta atamıyoruz. Bu otları elle mi yolacağım :o. Bodur elma bahçesi olanlar ot işini nasıl hallediyorlar? kök sistemi yüzeysel diyorlar ama ne kadar derinlikte? çapa makinesi ile derine inmeden çapalasam zararı olur mu?

15 adet tam bodur (M 9 anaçlı), 3 adet yarı bodur (MM 106 anaçlı) değişik çeşitlerden elma ağaçlarım var. 5 yıl önce dikmiştim. Yarı bodurların kök sistemi daha derin onlar pek sorun oluşturmuyor. Toprağı çapa makinesiyle işliyorum. Tam bodur olanlarda fidan diplerine fazla yanaşmıyorum. (sınırım taç izdüşümü) Fidan dipleri de biraz dikkatle rahatlıkla çapalanabilir veya malçlama yapılabilir

Merzifonluoğlu
04-02-2015, 22:13
18 sayfanın neredeyse tamamını bu gün okudum. Biraz gözlerim yandı, başım döndü. Çok şey öğrendim, yanlış bildiklerimiz varmış farkına vardım.
İş çıkışı markete gittim, elma aldım. Cinsini bilmiyorum, marketin görevlisinin de ne sattığından haberi yok; tam kırmızı olmayan, hafif açık renk çizgili, kabuğu kalın, lezzeti fena sayılmayacak bir elma. Fiyatı ise bir kg. 3 TL. Hemen yanında ki Amasya elması ise adeta benden uzak dur diyordu, fiyat 4,5 TL.
Bu sene üretici hangi fiyattan sattı bilmiyorum ancak (2012 için 1 TL. okumuştum) üreticinin emeğini, parasını ortaya koymasının karşılığı olarak sattığı fiyat ile bizim aldığımız fiyat uçurum.
Allah kolaylık versin...

sındırgılı
05-02-2015, 08:34
4 adet bodur elma almıştım.Saksılarda 1 sene geçirdiler.Yavaş yavaş yeni filizler vermeye başladılar.Fakat, saksılarda verim alamayacağıma inandım.Bu hafta sonu, bahçede ( çimlerin arasına ) ara mesafeleri 3 metre olacak şekilde ve bol güneş alan yerlere alacağım.Tabii önümdeki deniz manzarasınıda kesmeyecek..:((
Gerçi, her bir kriteri karşılamak zor ama..

ENESMALİK
19-02-2015, 13:16
öncelikle site yöneticilerine teşekkür ediyorum. günlerce uğraşıp da ulaşamayacağım bilgiler edindim. soruma gelince: bodur ve yarı bodur elma bahçesi kurulumu üzerine, 10 dekar bir arazi baz alınırsa yaklaşık maliyetler ne olur güncel bilgisi olan var mı? arazi fiyatı ve sulama sistemi hariç bir maliyet olabilir. çünkü bunlar bölgesel değişiklikler arz ediyor. niğde civarlarında düşünüyorum. ortalama yıl bazlı getirilerini de yazabilirseniz sevinirim tesekkürler.

celalsegmen
02-03-2015, 10:35
öncelikle tam bodur maliyetini anlatayım dönüme 200 ağaç 1,5m*3m 2000 fidan eder*5 TLfidan maliyeti 10 bin TL gergi teli beton direkler dönüm maliyeti işçilik dahil 4 bin TL buna fidanların tele bağlanması bağlama ipi işçilik dahil *10 dönüm 40 bin tl arazi hazırlığı dikme işçiliği vs eklersen kabaca 60 bini bulursun tabi birde görünmez maliyetler var şimdi saymaya kalkışsam bu sayfa almaz örneğin zamanınızı vereceksiniz arabanızla tabiri caizse bahçeyi su yolu yapacaksınız dikim işlemi bitene kadar en an 4-5 bin özel harcamanız olacaktır arazi ve sulama masrafını eklemiyorum
sonuç olarak ta;
bahçenin tam faaliyete geçmesi 4. yaşında olur 10 dönümden 30 ton meyve alırsınız. en iyi tür ve kalitede olursa 2014 fiyatlarıyla 50 kuruşa satarssınız onu da satabilmek için dilenci gibi hissedersiniz kendinizi emin olun
kimse almaz çünkü elma heryerde var
15 binlira kazanırsınız bundan da emin olun
ancak onu kazanabilmek içinde 16 bin lira harcamanız gerekecektir bundan da emin olun

celalsegmen
02-03-2015, 10:38
yarı bodurda maliyet tam bodurun yarısı ancak tam verime 7-8 yaşında geçiyor

celalsegmen
02-03-2015, 10:39
daha sonra 50 kuruşa sattığın elmayı migrosta ve diğer zincir marketlerde 3,5 ile 5 tl ye pazardan da 2-3 tl ye kendin alacaksın.

ENESMALİK
09-03-2015, 22:13
ilginize teşekkür ederim. bende haricen araştırmalardaydım. rakamlar gayet rasyonel.

Otbk969
26-03-2015, 10:34
Herkese Merhaba,
Gondermis oldugum Fuji elma fidanını bahceme dikmeyi dusunuyorum.
Ancak budaması ile ilgili cok bilgim yok.
Nasil budama yapmam gerektigi ile ilgili bana yardımcı olabilir misiniz?

Tesekkurler

heyyamola
27-03-2015, 01:10
Herkese Merhaba,
Gondermis oldugum Fuji elma fidanını bahceme dikmeyi dusunuyorum.
Ancak budaması ile ilgili cok bilgim yok.
Nasil budama yapmam gerektigi ile ilgili bana yardımcı olabilir misiniz?

Tesekkurler

Fidanınızın aşılı olduğu anacın adını da belirterek, sorunuzu bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/1053.htm)sorarsanız uzman arkadaşlar daha iyi değerlendirebilir.

Otbk969
27-03-2015, 09:12
Fidanınızın aşılı olduğu anacın adını da belirterek, sorunuzu bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/1053.htm)sorarsanız uzman arkadaşlar daha iyi değerlendirebilir.

Merhaba,
Tesekkurler orada da soracagim.Aşı cinsini tam olarak bilmiyorum ama yarı bodur olduğu için öğrendiğim kadarıyla M7, M9, M26.
Ama dediğim gibi bilmiyorum.

lodos_
27-03-2015, 22:09
öncelikle tam bodur maliyetini anlatayım dönüme 200 ağaç 1,5m*3m 2000 fidan eder*5 TLfidan maliyeti 10 bin TL gergi teli beton direkler dönüm maliyeti işçilik dahil 4 bin TL buna fidanların tele bağlanması bağlama ipi işçilik dahil *10 dönüm 40 bin tl arazi hazırlığı dikme işçiliği vs eklersen kabaca 60 bini bulursun tabi birde görünmez maliyetler var şimdi saymaya kalkışsam bu sayfa almaz örneğin zamanınızı vereceksiniz arabanızla tabiri caizse bahçeyi su yolu yapacaksınız dikim işlemi bitene kadar en an 4-5 bin özel harcamanız olacaktır arazi ve sulama masrafını eklemiyorum
sonuç olarak ta;
bahçenin tam faaliyete geçmesi 4. yaşında olur 10 dönümden 30 ton meyve alırsınız. en iyi tür ve kalitede olursa 2014 fiyatlarıyla 50 kuruşa satarssınız onu da satabilmek için dilenci gibi hissedersiniz kendinizi emin olun
kimse almaz çünkü elma heryerde var
15 binlira kazanırsınız bundan da emin olun
ancak onu kazanabilmek içinde 16 bin lira harcamanız gerekecektir bundan da emin olun

Çok yakın gelecekte üreticilik dip seviyelere inecektir.
Meyve ve sebze yetiştiriciliği sadece insanların kendi ihtiyacı kadar olacaktır.
fiyatlarda tavan yapacaktır.
50 kuruşa elma almayanlar bulurlarsa alırlar

celalsegmen
04-04-2015, 23:07
SAYIN LODOS üreticilik zaten dip seviyede
aslında üreticilik çok para emek ve zaman gerektiren pahalı bir uğraşı olmasına rağmen devletin kurduğu sistem nedeniyle üreticiler batırılmakta yüzde 90 nı fakir olan halkımızın yeterli düzeyde beslenememesi nedeniyle yetersiz beslenmeye bağlı hastalıklarla özellikle çocuklar uğraşmaktadır. üretici birim maliyetini örneğin 1kilosunu 1 liraya üretiyor tüketiciye satmak istiyor veya tüketiciden bir önceki satıcıya devlet hayır diyor önce halciye vereceksin halci 25 kuruş fiyat verip 2 TL ye marketlere satıyor marketlerde 3,5 4 TL ye biz tüketicilere tabi 4 tl ye herkes meyve alamıyor 1 tl olsa herkes alır devlet fakire öl diyor üreticiye öl diyor aradaki tüccarlar şişmanladıkça şişmanlıyor çünkü bu yasayı çıkaranlar hayatında üreticilik yapmamışlar üretici 1 yıl bekliyor parasını emeğini zamanını harcıyor halci esnafı göbeğini kaşıyarak 5 dakikada üreticinin bütün emeğini gaspediyor devlette bu sisteme destek veriyor

enbad
09-04-2015, 17:58
Herkese merhabalar;
2014 yılında -iyi ve kaliteli olması şartıyla- elma kg. satış fiyatı=80-krş. civarı idi...
ilgilenenlere bir fikir vermesi adına....

nrvn
16-05-2015, 14:02
Bahçeme 6 tane bodur elma diktim.
İki ucuna da beton direk diktim.
Beton direklerin arası için hangi çeşit tel kullanmam gerekir?
Her tel uymaz gibi geliyor en azından paslanmaması gerekir diye düşünüyorum.

emrecey
05-04-2016, 13:56
ankara da hangi elma cinsini dikibilirim ve temin edebileceğim bir yer var mı. benim hoşuma scarlet spur gidiyor.

BodurFidan
21-10-2016, 19:20
ankara da hangi elma cinsini dikibilirim ve temin edebileceğim bir yer var mı. benim hoşuma scarlet spur gidiyor.

Selam. Arkadaşlar. Önce Fidan Alırken neye dikkat edeceğiz. İlk önce anaç ne olacak. Anaçları Araştıracağız. Elmalarda en çok M 9, MM 106, MM 111 Anaçları kullanılmaktadır. Bu Anaçları araştıralım. İnternete M9 Klon Elma Anacı Yazalım. Buradan Araştıralım. Tarlamıza hangi anaç uygun ise o anaçlı elma almaya çalışalım.
M 9 En Çok Tutulan Tam Bodur Bir anaç. Direk ve Destek İster. profesyonel Bir Bahçe İçin Çok Fazla Fidan Dikecek Arkadaşlara tavsiyemiz. Kesinlikle Anaç M 9 Olmalı
m9 Anaçlı Bir Bahçe Kuracaksanız 1 Numara Pink Lady 2 Numara Jeromine 3 Numara Gala Çeşitleri, 4 Numara Fuji Zhen Aztec gibi Olabilir.
MM 106 Anaçlı Bir bahçe Direk ve Destekleme İstemez. 1000 Adetten Az bahçe Yapacaklara önerimiz.
Anacı Seçtikten Sonra Gelelim Elma Çeşidine Ankara da şu Çeşitler Olabilir. Eğer ki MM 106 Anaçlı Bir Elma Alacaksanız. Bence Sırası İle 1 Numara Jeromine 2 Numara Red Chief 3 Numara Pink Lady 4 Numara Gala 5 Numara Scarlet Supur, 6 Numara Fuji Zhen Aztec 7 Numara Granny Smith gibi.

Bu Fidanları Nereden Alabilirsiniz. Biz Satıyoruz. Telefon Numaram 05373837210 www.bodurfidani.net (http://www.bodurfidani.net)

tarku
21-10-2016, 21:43
Selam. Arkadaşlar. Önce Fidan Alırken neye dikkat edeceğiz. İlk önce anaç ne olacak. Anaçları Araştıracağız. Elmalarda en çok M 9, MM 106, MM 111 Anaçları kullanılmaktadır. Bu Anaçları araştıralım. İnternete M9 Klon Elma Anacı Yazalım. Buradan Araştıralım. Tarlamıza hangi anaç uygun ise o anaçlı elma almaya çalışalım.
M 9 En Çok Tutulan Tam Bodur Bir anaç. Direk ve Destek İster. profesyonel Bir Bahçe İçin Çok Fazla Fidan Dikecek Arkadaşlara tavsiyemiz. Kesinlikle Anaç M 9 Olmalı
m9 Anaçlı Bir Bahçe Kuracaksanız 1 Numara Pink Lady 2 Numara Jeromine 3 Numara Gala Çeşitleri, 4 Numara Fuji Zhen Aztec gibi Olabilir.
MM 106 Anaçlı Bir bahçe Direk ve Destekleme İstemez. 1000 Adetten Az bahçe Yapacaklara önerimiz.
Anacı Seçtikten Sonra Gelelim Elma Çeşidine Ankara da şu Çeşitler Olabilir. Eğer ki MM 106 Anaçlı Bir Elma Alacaksanız. Bence Sırası İle 1 Numara Jeromine 2 Numara Red Chief 3 Numara Pink Lady 4 Numara Gala 5 Numara Scarlet Supur, 6 Numara Fuji Zhen Aztec 7 Numara Granny Smith gibi.

Bu Fidanları Nereden Alabilirsiniz. Biz Satıyoruz. Telefon Numaram 05373837210 www.bodurfidani.net (http://www.bodurfidani.net)

Elma yetiştiricileri kan ağlıyor. Siz hala elma fidanı satma derdindesiniz. Denizli çivrilde 20 bin ton elma dalda bırakılmış. suluk elma 10 kuruş, En kaliteli elmayı 50 kuruşa alan yok. Fidan satarken birazda pazarlamayı ve güncel fiyat bilgilerini paylaşır mısınız? Bahçe kuracak arkadaşlar, elmadan uzak durun.

Ünsal Eren
18-12-2016, 11:34
Sayın arkadaşlarım. hepinize iyi günler. Yarı Bodur elma ağaçlarını doludan korumak için kurulacak file sistemi ile bilgisi olan arkadaşımız varmı?

Ünsal Eren
18-12-2016, 11:48
File sisteminde direkleri 4x10 yerine 4x12 ye diksek zararı olurmu. direklerin yüksekliği 4,5 metre dikilince 3.90 metre kalacak

Kayrum38
16-08-2018, 19:52
Arkadaşlar yazlık ekşi elma önerileriniz var mı ? Yumuşak ve mayhoş mesela altınçekirdek elmayı yedim çok hoşuma gitti.Ekşi ve yumuşak.

metcelikhan
14-02-2020, 14:53
http://1D7oD_1581579287_951_w600_h600.pnghttp://1D7oD_1581579287_951_w600_h600.png

metcelikhan
14-02-2020, 14:55
703093