View Full Version : Bodur Elma Yetiştiriciliği
Musa bey telli terbiye ile daha fazla verim alırsınız. Dalların kırılma sorunuda olmaz.
Hasat zamanı gelenleri toplamaya başladık, kiraz ağaçlarının aksine hiçbir hastalıkla karşılaşmadık.
3 ve 4 yaşındaki ağaçlarımızda ağaç başına ortalama 10 kg civarında ürün alınacak.
101301
101302
İlkbaharda dikilen fidanın 10 gün önceki hali.
101303
Gelendost
05-09-2009, 19:25
http://i29.tinypic.com/2m85hf7.jpg
2 yasında mm106 scarlet spur
Sn gelendost, lütfen fotoğraf boyutlarınızı küçültün, herşey karışmaya başladı :)
efendim mukemmel allah nazarlardan saklasın yanlız bu uygulamayıda ilk defa görüyorum(tel)peki tellere dallar dayanıyor değilmi yükleniyor ve elmalarda olgunlaşınca yıkılmalar sarkmalar olmuyor galiba??
Evet, aynen öyle :)
Bir kaç sayfa öncesi detaylı tarifi var.
191 nolu mesajdan itibaren inceleyebilirsiniz.
Maşallah, çok güzel meyve vermişler.
Bende 1 adet Elma ağacı var fakat yanında Armut, Vişne, Ayva, Kayısı ağaçları var. Diktiğimde kaç yaşındaydı bilmiyorum ama 4 yıl oldu dikeli. Geçen yıl 2-3 tane şekilsiz meyveler vermişti, cinsi Golden ve oldukça sulu güzel elma. Bu yıl 10 taneye yakın çok güzel görünen meyveleri vardı, hepsini kargalar halleti, bir tane bile kalmadı üzerinde.
Meyve verimini artırmak için acaba yanına bir Elma Ağacı daha diksem bir faydası olur mu?
Bundan sonra alacağım meyvelerin bodur cins olmasına dikkat edeceğim. Eriğin boduru da var mıdır?
Meyve ağaçları konusunu çok ihmal ettim, bu sene bu konu üzerine eğileceğim. Bol ürün almak için ne gerekiyorsa yapacağım.
efendim zaten ben genel anlamıyla çeşitlilikten yanayım meyve ağaçları konusunda çok üst düzey tecrübelerim yok ama uygulamalarda kiraz,erik,elma,seftali gibi ağaçlarımız mevcut ve bolda ürün alabiliyoruz.ilaçlama konusuna dikkat edin yanlız zamanlarını gözden kaçırmayın
karga konusunda fotoda yollayabilirim ağaçlarınıza olgunlaşma doneminden itibaren(cd ve beyaz naylon boşet bağlayarak)**** klasik eski yontem kargalık yaparak muhafaza edebiliyorsunuz (karga ve kuş)
... cinsi Golden ve oldukça sulu güzel elma....
..... bir Elma Ağacı daha diksem bir faydası olur mu?
... Eriğin boduru da var mıdır?
Sn. Limon, meyvesi yanında baharın müjdesi çiçekleri nedeniyle bazı meyvelerden evimizin bahçesinede diktik. Hele ayva, hem çiçekleri çok güzel hemde sonbaharda o sarı, sarı koca meyveler bahçeye canlılık ve mutluluk veriyor. Fazla boylanmamasınıda terbiye ( budama) ile sağlıyoruz.
Goldeni genelde diger elmaların dölleyicisi olarak kullanıyoruz.
2. ağaç çok, çok faydalı olacaktır, bodur meyvelerin bir başka özelligide hersene meyve vermesidir. Klasık ağaçlar genelde bir yıl bol meyve, bir yıl az meyve verir.
Uygun anaca aşılanan erikte bodur olur, Kemal bey mesajı görürse daha detaylı bilgi verir.
Remzi Sarıoğlu
06-09-2009, 08:53
Yazlığımın bahçesine minyatür denecek cinsten bir bahçe yapıyorum. 8 adet ağaçım ve arka bahçemde domates,biber,salatalık,nane,maydanoz gibi günlük ihtiyaçımı karşılayacak bir şeyler yetiştirmek istiyorum. Bu sene ağile büyüklerimizin bazı sağlık sebeplerinden dolayı ancak ağustos ayında gidebildim. Domates, salatalık nerdeyse hiç olmadı. Çünkü sulayacak insanlar hiç sulamamışlar ve kurutmayı başarmışlar. Güllerin de tomurcuklanmış tomurcuk budamaları yapılmadığından üzerlerinde hiç gül yoktu. Bir ayda ancak toparlayabildim. Vişnemin bu sene iyi olduğunu ama temmuz ayında birileri afiyetle yemişler helal olsun göremedim. Ama elma ile nektarin yine damak tadı mühteşemdi. Ben bütün ürünlerimi yetiştirirken leonarditin dışında başka hiç bir ilaç, katkı malzemesi veya vitamin kullanmıyorum. Eleştirilerinizi ve tavsiyelerinizi almak isterim. Saygılarımla,
Remzi bey, elmanız muhtemelen bodur veya yarı bodur golden :) Lider dalı budamadıkça daha yavaş yükselecektir. Böylece güzel manzaranızıda kapatmayacak :)
Meyveyide alttaki dallar yapacak.
Yetiştiricilikte tek lider ( gövde) ona bağlı dallarında ( lider gövdenin kalınlığının) yarısından fazla olsun istenmez.
Bu ağacınızın yakınında kırmızı yeni nesil farklı aromalı bir elma çok yakışır, golden aynı zamanda dölleyicidir.
Fidan dikiminde yapılan tepe budamasını biraz daha alttan ( 50, 60 cm.) yapılırsa meyve dallarınız dahada altta olacaktır.
Beslenme ve toprak iyileştirme konusu sizin ihtisas alanınız efendim :)
Remzi Sarıoğlu
07-09-2009, 12:55
Sayın k0900 öneriniz için çok teşekür ederim. Kışa girerken budama işini yapacağım. Yazlıktan gelirken elmaları topladım. İstanbul'daki arkadaşlarıma ikram ettim. Hepsi bu kadar güzel elma tadını tatmayalı çok zaman oldu dediler. İki aydan fazla dışarıda kaldıkları halde ne bir pörsüme ne de çürüme olmuyor. Bu işin başka bir güzel tarafı. foromundaki herkeze organik ürünler tüketmelerini öneriyorum.
Kafkas57
13-09-2009, 23:50
Bu yıl aldığım grani*smith cinsi bodur elmam yeni çiçek açtı?Akıbeti hakkında tecrübelerinizi almak istiyorum.
mehmetgul06
14-09-2009, 08:32
yaklaşık 3,5 dekarlık çöğür golden elmalarım var. dedemden bana kaldı:) 3 senedir bakıyorum ama ağaçlar çok yaşlı.25-30 arasında yaşları var. ben söktürüp yarı bodur düşünüyorum. bu konuda görüş ve fikirlerinize ihtiyacım var. çeşit olarak starking denilen cinsi düşünüyorum ama, red chief felan da var dediler biraz kafam karıştı. en az 1 sene sökümden sonra toprağı dinlendirmem gerektiği söylendi cevaplarınızı bekliyorum.teşekkürler...
Gelendost
15-09-2009, 18:59
syn mehmetgul06 yarı bodura starging iyi gider verimde güzel tutumda tavsiye ederim eğer toprak dinlendirilecekse kükürt saçıp dinlendirmenizi tavsiye ederim hep ph düşürür hemde topraktaki mantarları yok eder
selim_50
17-09-2009, 15:29
efendim mukemmel allah nazarlardan saklasın yanlız bu uygulamayıda ilk defa görüyorum(tel)peki tellere dallar dayanıyor değilmi yükleniyor ve elmalarda olgunlaşınca yıkılmalar sarkmalar olmuyor galiba??
merhaba;
musa bey mesajınızı okuyunca biraz şaşırdım, profilinizde meslek ziraat mühendisi olarak gözüküyor, bir ziraat mühendisinin bodur elmalarda telli terbiye sistemini duymamış olması tuhafıma gitti.
selamlar
selim_50
17-09-2009, 15:38
yaklaşık 3,5 dekarlık çöğür golden elmalarım var. dedemden bana kaldı:) 3 senedir bakıyorum ama ağaçlar çok yaşlı.25-30 arasında yaşları var. ben söktürüp yarı bodur düşünüyorum. bu konuda görüş ve fikirlerinize ihtiyacım var. çeşit olarak starking denilen cinsi düşünüyorum ama, red chief felan da var dediler biraz kafam karıştı. en az 1 sene sökümden sonra toprağı dinlendirmem gerektiği söylendi cevaplarınızı bekliyorum.teşekkürler...
merhaba;
gelendost'un söylediği çeşitler güzel, ama her sıraya birkaç adette golden dik, hem tozlayıcı özelliği var, hemde verim bakımından iyi bir çeşit.(red chif'de satrking'in benzeri fazla bir fark yok)
yarı bodur dikme kararın çok doğru, en azından bodur elmadaki kurulum maliyetleri olmaz.
kolay gelsin
Gelendost
18-09-2009, 11:56
merhaba;
gelendost'un söylediği çeşitler güzel, ama her sıraya birkaç adette golden dik, hem tozlayıcı özelliği var, hemde verim bakımından iyi bir çeşit.(red chif'de satrking'in benzeri fazla bir fark yok)
yarı bodur dikme kararın çok doğru, en azından bodur elmadaki kurulum maliyetleri olmaz.
kolay gelsin
benim yarı bodur bahçemde dikim şeklim 4 sıra starking 1 sıra golden
mm106 bahcemde 2 sıra red chief veya scarlet spur 1 sıra goden rainders
yani zaten bahsettiğiniz gibi diktim
ayrıca red chief starkinge göre daha fazla renkleniyor ve şekil akımından daha güzel görünüyor
mehmetgul06
19-09-2009, 01:58
bir de arkadaşlar golden elma bizim buralarda pek tutulmuyor ticari anlamda. genelde starking isteniyor. red chief de bildiğim kadarıyla starking ile çok benzer. zaten red chief i burda gösterseniz starking derler. acaba ikisi arasında ne fark var. ve mm106 dikeceğime göre hangisini tavsiye edersiniz. ikisinin yakın çekim resimlerini koyabilecek bir arkadaşımız var mı?
son olarak kuracağım bu yarı bodur bahçemde kaçıncı yıldan itibaren ürün almaya başlarım, yıla göre yaklaşık kaçar kilo verimi olur ağaç başına?. çok teşkkür ederim ilginize...
Gelendost
19-09-2009, 19:53
toprağın kalitesine göre verim değişir ama mesela bizim buralarda 2 yaşında 2şer 3 er tane veriyor 3-4. yaşlarda 1 kasa yani 25 kilo ve zamanla max 100 kg verebiliyor agaç başına eğer 106 dikecekseniz mutlaka red chief **** scarlet spur dikin
mehmetgul06
22-09-2009, 12:38
acaba starking delicius ile scarlet spur farklı cinsler mi? ben de scarlet spur dikmeye karar verdim. bir de dikim mesafesi hakkında forumlarda farklı yazılar var. 1,5 sıra üzeri 3 sıra arası mesafe iyi mi. teşekkürler...
Gelendost
23-09-2009, 14:55
http://i29.tinypic.com/2m85hf7.jpg bu linkteki elma scarlet spurdur.. starkinging in uç kısmı dada sivridir renklenme bakımından scarlet daha renklidir.. ben 2m*4m diktim ayrıca 4m deen bile traktör zor geçiyor dökülüyor elmalar
mehmetgul06
23-09-2009, 21:42
bahçenin ortasından traktor için 5m lik yol bıraksam da diğerleri için bırakmasam olmaz mı. ilaçlamayı uzun hortumlar ile rahatlıkla yapabiliyorum bahçenin sonuna kadar uzanıyor. her araya traktör girmesine gerek yok diye düşünüyorum.tabii bilmediğim başka bi nokta var mı bilmiyorum bu konuda. ilaçlama dışında traktörün gimesi için bi sebep olmasa gerek.traktör girmese 1,5-3,5 yeterlimidir ?bir de mail adresinizi verseniz de m s n de daha rahat konuşsak olabilir mi?
selim_50
24-09-2009, 14:40
bahçenin ortasından traktor için 5m lik yol bıraksam da diğerleri için bırakmasam olmaz mı. ilaçlamayı uzun hortumlar ile rahatlıkla yapabiliyorum bahçenin sonuna kadar uzanıyor. her araya traktör girmesine gerek yok diye düşünüyorum.tabii bilmediğim başka bi nokta var mı bilmiyorum bu konuda. ilaçlama dışında traktörün gimesi için bi sebep olmasa gerek.traktör girmese 1,5-3,5 yeterlimidir ?bir de mail adresinizi verseniz de m s n de daha rahat konuşsak olabilir mi?
sayın gul;
ağaçların ilerki dönemlerinde büyüyeceği için diğer meyvelerin ışık almasını engelleyecektir, sadece ilaçlama değil çapalama veya ağaç aralarının sürülmeside gerekir, benim tam bodur elma araları sizinki gibi 1.5*3.5 sıra üzeri normal ama sıra araları çok dar geliyor, ağaçlarımda henüz 3 yaşında,1.5*4.5 veya 1.5*5 uygun, yarı bodurlarda biraz daha açabilirsin
Kıymetli Forum üyeleri Merhabalar. Ben yeni bir üyeyim. Sizlerin görüşüne ve kiymetli fikirlerinize acil ihtiyacım var. Ben bu 20 dekar elma veya armut bahçesi yapmak istiyorum. ancak hangisini yapacağıma birtürlü karar veremiyorum. Hangisi daha ekonomiktir, yani daha fazla kazandırır ne tavsiye edersiniz. Ben antalya Korkutelideyim.
Gelendost
25-09-2009, 18:48
bana kalırsa elma dik
mehmetgul06
25-09-2009, 21:54
sayın gul;
ağaçların ilerki dönemlerinde büyüyeceği için diğer meyvelerin ışık almasını engelleyecektir, sadece ilaçlama değil çapalama veya ağaç aralarının sürülmeside gerekir, benim tam bodur elma araları sizinki gibi 1.5*3.5 sıra üzeri normal ama sıra araları çok dar geliyor, ağaçlarımda henüz 3 yaşında,1.5*4.5 veya 1.5*5 uygun, yarı bodurlarda biraz daha açabilirsin
sanırım nevşehir'desiniz. ben de niğdedeyim. sizin yarı bodurunuz var mı acaba. varsa fidanlar hakkında görüşebilirmiyiz. nereden temin ettiğiniz memnun olup olmadığınız. bir de eğer yarı bodur bahçeniz varsa nevşehire gelip görmek isterim....
Gelendost
28-09-2009, 21:56
yarı bodur resimleri görmek isteyen olursa ekleyebilirim
selim_50
29-09-2009, 09:28
sanırım nevşehir'desiniz. ben de niğdedeyim. sizin yarı bodurunuz var mı acaba. varsa fidanlar hakkında görüşebilirmiyiz. nereden temin ettiğiniz memnun olup olmadığınız. bir de eğer yarı bodur bahçeniz varsa nevşehire gelip görmek isterim....
merhaba;
25 adet üç yaşında farklı türlerde yarı bodur ağacım var, bir arkadaşımın siparişlerinin içerisinden saçtim.
30 kadarda tam bodur ağacım var, kendim Nevşehir Valiliğinde memurum, tamamen sevdiğim için hobi amaçlı yapıyorum, bahçenin boş yerlerinede yine hobi amaçlı sebze ve kendimiz için patates ekiyorum.
Nevşehire yolunuz düştüğünde mutlaka beklerim.
Selim GÜNEY
nevşehir valiliği İl dernekler Müdürlüğü
Ünsal Eren
05-10-2009, 23:22
Bu siteye yeni katıldım. Çok güzel ve faydalı bir bilgi aktarımı var.
Niğde de babamdan kalma 10 dekar tarlayı bodur elma bahçesi yapmak istiyorum. Önce ceviz dikecektim. Etrafta araştırdım. Kışın soğuk alıyor. Yöre aşılı cevize uygun değil gibi. Bu nedenle tam bodur elma ya karar verdim. Sitenizde özellikle Aydolum arkadaşımızın ve diğer arkadaşlarımızın aktardıkları bilgilerden yararlanıyorum.
Çeşit olarak, Pink Lady. Grany Smith. Fuji Kuki 8 ve Red Chief veya yazlık olmayan başka bir çeşit düşünüyorum. Aralarındaki tozlaşmaları uygun olurmu acaba? Birde tel gerilmesi sırasında birbirine paralel tek sıramı çekiliyor yoksa çift sıramı. Nevşehir Derinkuyu ilçesinde bir bahçede gördüm çift sıra çekmişler.
Ünsal Eren
05-10-2009, 23:29
Amasya cinsi elma ağacı tam veya yarı bodur anaç üzerine aşılanabiliyormu?
Amasya cinsi elma ağacı tam veya yarı bodur anaç üzerine aşılanabiliyormu?
Öncelik ile kendi mi tanıtayım M9 Klon anaç üretimi yapıyoruz. Amasya elması M9 anaç a aşılanabilir. Ancak Amasya elması periyodik bir cins tir. Eğer ki M9 veya MM106 anaç a aşılı bir amasya elması normal çöğür anaç da olduğu gibi yıl seçerse yani bir yıl meyva verir, bir yıl meyva vermezse bu elmalar size çok pahılaya mal olabilir. Ben bu konuyu araştırmak için bu yıl amasya elması aşıladım.
Bu siteye yeni katıldım. Çok güzel ve faydalı bir bilgi aktarımı var.
Niğde de babamdan kalma 10 dekar tarlayı bodur elma bahçesi yapmak istiyorum. Önce ceviz dikecektim. Etrafta araştırdım. Kışın soğuk alıyor. Yöre aşılı cevize uygun değil gibi. Bu nedenle tam bodur elma ya karar verdim. Sitenizde özellikle Aydolum arkadaşımızın ve diğer arkadaşlarımızın aktardıkları bilgilerden yararlanıyorum.
Çeşit olarak, Pink Lady. Grany Smith. Fuji Kuki 8 ve Red Chief veya yazlık olmayan başka bir çeşit düşünüyorum. Aralarındaki tozlaşmaları uygun olurmu acaba? Birde tel gerilmesi sırasında birbirine paralel tek sıramı çekiliyor yoksa çift sıramı. Nevşehir Derinkuyu ilçesinde bir bahçede gördüm çift sıra çekmişler.
Selam Eren öncelik ile Pink Lady ve fuji kuki 8 gibi cinsleri araştırıp dikmeye karar verdiğiniz için size çok teşekkür ederim. Yalnız M9 anaça aşılı red cif i kesinlik ile tavsiye etmem. Sebeb olarak ta size şöyle anlatayım red çif ufak boylu bir ağaçtır. Bu ağacı birde m9 ufaltacaktır. Çok ufak ağaçlara sahip olacaksınız. Pink Lady Çok geç hasat edilen bir cinstir. Tahmini olarak niğdede kasım ayının ya ilk haftası ya da kasım ayının ortasında hasat edersiniz. bu konu yu bilmeniz de yarar görüyorum. Çok Artıları olan Pink Lady in bu bir dezavantajıdır. Bence bu kadar güzel çeşit içine tozlayıcı olarak muhakkak Mondial Gala ekmelisiniz. Ben açıkça Mondial galasız bir bahçenin tam tozlanacağına inanmıyorum. Size tavsiyem Fuji aztec i de bir araştırın derim. En Alt Kısma ilk yıllarda üç adet tel çekmelisiniz çünkü eğme işleminde bu gergi tellerinden yaralanıyorsunuz daha sonra bu üç gergi telin ikisini bir yukarı kaldırıp orda eğeme bükme de kullanıyorsunz ve daha sonraki yıllar hep bir yukarı kaldırıyorsunuz.
Kıymetli Forum üyeleri Merhabalar. Ben yeni bir üyeyim. Sizlerin görüşüne ve kiymetli fikirlerinize acil ihtiyacım var. Ben bu 20 dekar elma veya armut bahçesi yapmak istiyorum. ancak hangisini yapacağıma birtürlü karar veremiyorum. Hangisi daha ekonomiktir, yani daha fazla kazandırır ne tavsiye edersiniz. Ben antalya Korkutelideyim.
Merhabalar. Öncelik ile şunu belirteyim. Bu sorunuzu eğer ki İspartalı bir kişiye sorarzanız hemen elma dik cevabını alırsınız. Eğer ki İzmit li bir vatandaşa sorarsanız Armut dik cevabını alırsınız. Çünkü İsparta lı arkadaşlarımız elma dan İzmit li vatandaşlarımız Armut tan geçimlerini sağlıyorlar. Benim tavsiyem eğer ki yöreniz de Armutlar erken dal yanıklığı gibi hastalıklar yapmıyor ise ve iyi verim yapıyorsa armut dikmenizi tavsiye ederim. Yok Armutlar hastalık yapıyor ise o zaman elma dikmenizi tavsiye ederim. Ama yerinizde su var ise muhakkak M9 Anaç a aşılı bir bahçe yok yapamam derseniz. MM 106 anaça aşılı bahçe ekmenizi tavsiye ederim.
Ünsal Eren
13-10-2009, 23:22
Öncelik ile kendi mi tanıtayım M9 Klon anaç üretimi yapıyoruz. Amasya elması M9 anaç a aşılanabilir. Ancak Amasya elması periyodik bir cins tir. Eğer ki M9 veya MM106 anaç a aşılı bir amasya elması normal çöğür anaç da olduğu gibi yıl seçerse yani bir yıl meyva verir, bir yıl meyva vermezse bu elmalar size çok pahılaya mal olabilir. Ben bu konuyu araştırmak için bu yıl amasya elması aşıladım.
Sayın Suarar, Amasya elmasının M9 anaç üzerine aşılanabilmesi çok iyi. Çok fazla sayıda olmamak üzere yetiştirmek istiyorum. Sizin araştırmalarınız sonucunda eğer yıl seçecek olursa kazanç getirmeyeceği açıktır.
Ağaç seçimi ile ilgili önerilerinize ve yardımınıza çok teşekkür ederim. Benim bahçe tesisi ile ilgili olarak sormak istediğim bir konu daha var. Ağaçların dikim sırasının mutlaka Kuzey - Güney doğrultusunda olması gerektiğinden bahsediliyor. Bu açının biraz sapması halinde Kuzey Batı - Güney Doğu'ya kayması halinde sorun olurmu? Çünkü ağaçların tam Kuzey - Güney doğrultusunda sıralanması halinde sıralar köşegenlere gelecek.
Gelendost
14-10-2009, 11:27
ya mantıklı olmak gerekirse kuzey güney doğu batı her yönce dikmiş oluyorsunuz bizim uyguladıgımız sey aşıların gündoğumu yönüne bakması şeklindedir
Bodur elma bahçesi ve dölleyici olarak seçilen çeşit; süs elması :)
Amasya elması M9 anaç a aşılanabilir...
Ben bu konuyu araştırmak için bu yıl amasya elması aşıladım.
Sn. suarar, eğer bu fidanlardan satmayı düşünürseniz, bir adette olsa almak isterim.
Dilerim başarılı olur, Anadolu orjinli bu elmanın yayılmasını, dahada tanınmasını sağlarsınız.
Sn. suarar, eğer bu fidanlardan satmayı düşünürseniz, bir adette olsa almak isterim.
Dilerim başarılı olur, Anadolu orjinli bu elmanın yayılmasını, dahada tanınmasını sağlarsınız.
İnşallah başarılı oluruz şu an ki amasya aşılarımız deneme amaçlı. Çok az sayıda olduğu için satmayı düşünmüyoruz. Size isterseniz gelecek yıl bir iki adet aşılayıp gönderebiliriz. İsterseniz bu yıl M9 klon anaç gönderip siz de aşı yaptırabilirisiniz.
Aşı yapmayı beceremiyebilirim :)
Siz benim için 2 adet aşılarsanız memnun olurum.
Konya'dan aldırma imkanım var, haberinizi bekliyecem. Teşekkürler.
Samsunlu55
14-10-2009, 21:44
Bodur elma bahçesi ve dölleyici olarak seçilen çeşit; süs elması :)
Ne güzel görünüyor yiyesim geldi:D Ağaç çok güçsüz görünüyor meyveleri dökseydiniz veya seyreltseydiniz birazda sürgüne gitseydi, tozlayıcı olduğu için bol bol çiçek gözü lazım.
Bahçe Bursa'da, biz sadece gezip fotoğrafladık :)
Samsunlu55
14-10-2009, 22:46
İyi :) Buradada çok fazla teşfik var çok fazla bahçe kuruldu.
barisgokce
15-10-2009, 12:13
İyi :) Buradada çok fazla teşfik var çok fazla bahçe kuruldu.
ben ozbekistanda ticaretle ugrasiyorum burdaki talep uzerine biz 300 hektar son sistem bi bag kurmak istiyorum hangi agac cabuk urun ve cok urun verir nerden alabilirim guvenilir uretici firmalar ve diger malzemelerini temin edecegim yerler nerelerdir bu konuda bana yardimci olursaniz cok sevinirim
Gelendost
15-10-2009, 18:11
aşı çok kolay sayın K900 sadece anacın sulanmış olması kabugunu rahatca ayırabilmeniz önemli
Gelendost
15-10-2009, 18:13
fidan konusunda ıspartaya yolu düşen düşecek olan haber versin çok kaliteli fidanlar temin edebiliriz binlerce fidan bulunabilir
ben ozbekistanda ticaretle ugrasiyorum burdaki talep uzerine biz 300 hektar son sistem bi bag kurmak istiyorum hangi agac cabuk urun ve cok urun verir nerden alabilirim guvenilir uretici firmalar ve diger malzemelerini temin edecegim yerler nerelerdir bu konuda bana yardimci olursaniz cok sevinirim
Sn. Bariş, bağ ve üzüm yetiştiriciliği sayfalarında daha faydalı bilgiler bulabilirsiniz :)
Form kuralları sayfalarını okuduğunuzda hangi bilgiye nasıl ulaşabileceğinizi bulacaksınız.
Üzümle ilğili olarak, Manisa bağcılık enstitüsüne ve Sun fidancılığa ulaşın derim :)
Samsunlu55
15-10-2009, 21:28
Bulunduğunuz yerin ikliminden bahsederseniz yardım alabilirsiniz. Ama madem elma başlığına yazdınız aşağıdaki firmaya göz atabilirsiniz:
http://www.sammey.com.tr/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
Bu yıl aşı zamanı geçti inşallah gelecek yıl sizin için iki adet M9 Anaç üzerine amasya elması aşılayacağım. Size bir elma daha tavsiye edeyim. Pink Lady bu elma fidanını üretmek şu an patente tabi onun için Tükiye de üretilmiyor. Rengi ve gevrekliği ile amasya elmasını andırıyor ama kendine has çok süper bir aroması ve müthiş bir datı tadı var. Bu elmayı araştırmanızı tavsiye ediyorum.
Sayın Suarar, Amasya elmasının M9 anaç üzerine aşılanabilmesi çok iyi. Çok fazla sayıda olmamak üzere yetiştirmek istiyorum. Sizin araştırmalarınız sonucunda eğer yıl seçecek olursa kazanç getirmeyeceği açıktır.
Ağaç seçimi ile ilgili önerilerinize ve yardımınıza çok teşekkür ederim. Benim bahçe tesisi ile ilgili olarak sormak istediğim bir konu daha var. Ağaçların dikim sırasının mutlaka Kuzey - Güney doğrultusunda olması gerektiğinden bahsediliyor. Bu açının biraz sapması halinde Kuzey Batı - Güney Doğu'ya kayması halinde sorun olurmu? Çünkü ağaçların tam Kuzey - Güney doğrultusunda sıralanması halinde sıralar köşegenlere gelecek.
Sayın Eren Bahçe yönü olarak bence hakim rüzgarlar yönüdür. Örnek verirsem. Konya da hakim rüzgarlar poyraz ve Lodos dur. Konya da bahçe kuracak kişilerin Bahçe yönünü Kuzey-güney yön olarak yapması gerekir. Sizin yerinizde de Hangi rüzgarlar hakim ise ona göre yön seçmenizi tavsiye ederim. Sizleri kendi yaptığım siteme bekliyorum. Buradan istediğinizi sorabilirsiniz. http://bodurfidani.net/fidan/default.asp
barisgokce
16-10-2009, 08:27
oncellikle ilginize cok tesekkur ederim yazmayi unutmusum elma bagi kurmak istiyorum
lastmohikan
16-10-2009, 09:35
bilgiler için herkese teşekkürler merak ettiğim ama bir türlü okuyamadığım bir konuydu fırsat eğğitimi gibi oldu saygılar.
Samsunlu55
17-10-2009, 01:09
oncellikle ilginize cok tesekkur ederim yazmayi unutmusum elma bagi kurmak istiyorum
İklimi, toprağı, yağışı, soğuklama süresi gibi bilgileri verirseniz faydalı bilgiler alabilirsiniz toprak veya suya analiz yaptırdıysanız analiz bilgilerinden yola çıkabilirsiniz...
Ünsal Eren
01-11-2009, 23:02
(Orijinal mesaj sahibi Suarar [QUOTE=suarar;509541]Selam Eren öncelik ile Pink Lady ve fuji kuki 8 gibi cinsleri araştırıp dikmeye karar verdiğiniz için size çok teşekkür ederim. Yalnız Pink Lady Çok geç hasat edilen bir cinstir. Tahmini olarak niğdede kasım ayının ya ilk haftası ya da kasım ayının ortasında hasat edersiniz. bu konu yu bilmeniz de yarar görüyorum. Çok Artıları olan Pink Lady in bu bir dezavantajıdır.)
Kasım ayının ilk haftası oldu. Sanki kış geldi gibi. Pink Lady ile ilgili uyarılarınız için teşekkür ederim. Elmaların halen ağaçların başında olması çok hoş olmaz.
(Orijinal mesaj sahibi Suarar [QUOTE=suarar;509541]Selam Eren öncelik ile Pink Lady ve fuji kuki 8 gibi cinsleri araştırıp dikmeye karar verdiğiniz için size çok teşekkür ederim. Yalnız Pink Lady Çok geç hasat edilen bir cinstir. Tahmini olarak niğdede kasım ayının ya ilk haftası ya da kasım ayının ortasında hasat edersiniz. bu konu yu bilmeniz de yarar görüyorum. Çok Artıları olan Pink Lady in bu bir dezavantajıdır.)
Kasım ayının ilk haftası oldu. Sanki kış geldi gibi. Pink Lady ile ilgili uyarılarınız için teşekkür ederim. Elmaların halen ağaçların başında olması çok hoş olmaz.
Selam Eren uzun bir süreden sonra yazdığım için bağışlayınız lütfen. Kasım ayı hakikaten geç. Pink lady elması için geç yolunması bir dez avantaj ama Artıları çok fazla Soğuk hava deposunda tam 11 ay hiç bir özelliğini kaybetmeden durabiliyor. Çok Sert, Çok gevrek, Çok Tatlı, Mükemmel aroması daha birçok artı özelliği bulunan Pink Lady Son 10 Yılın en iyi elma cinslerinden biri olacağına inanıyoruz. Birden pest etmeyin lütfen. Saygılar.
Samsunlu55
14-11-2009, 21:59
Aslında kasım ayı o kadarda geç değil bu ayda olgunlaşmaya başlayan başka meyvelerde var.
arkadaşlar ben yeni bahçe kurmak istiyorum 115m*250m alanım var elma bahçesi kurmak istiyorum bu konuda yardımcı olan arkadaşlara
şimdiden teşekür ederim
dtlevent
24-11-2009, 09:48
Üretici arkadaşlara bir sorum olacak elmanın ortalama olarak bir dönümünün yıllık bazda gübre ve ilaç masrafı (işçilik dahil)ne kadardır ?
Bir dönüme 250 ağaç varsayımıyla ağaç/yıl gübre hesabını (toprak analizinize göre) bulunduğunuz yerdeki gübre satıcılarına yaptırabilirsiniz.
Elma ilacın en fazla kullanıldığı meyvelerdendir.
Profesyonel üreticiler cevap vecektir. Biz ilkbaharda bordo dişinda ilaç kullanmadan çok iyi ürünler aldık.
Bunda 1240 rakımın avantajı var tabi ki.
arkadaşlar ben yeni bahçe kurmak istiyorum 115m*250m alanım var elma bahçesi kurmak istiyorum bu konuda yardımcı olan arkadaşlara
şimdiden teşekür ederim
Yaklaşık 30 dönüm alanda bahçe kurmak istiyorsunuz.
Fidan üreticisi ve bahçe tesis edenlerden teklif toplayarak başlayabilirsiniz.
Bu teklifleri nekadar çok ve detaylı alırsanız, mukayese ve karar vermeniz okadar kolay olacaktır:)
dtlevent
25-11-2009, 09:23
Sorumu biraz daha açayım 1 dönümüne 1.000 tl den bahsediyorlar rakam doğrumudur bana biraz uçuk geldi.
Bu fiyat ne için ?
1 Dönümün tesisi içinmi ? (fidan, dikim, gübreleme, terbiye sistemi vb.) neleri kapsıyor?
Siz ne tür ( bodur, yarı bodur) bir bahçe kuracaksınız.
Toprak analizi yapıldı mı?
Tesis Aksaray'damı olacak?
İsterseniz bu sorularda başlayalım, cevaplar bizi doğru yola götürecek:)
Bunda 1240 rakımın avantajı var tabi ki.
Sizde hangi çeşitler vardı? Bu yükseklikte yetişebilen.
Çok az; gala, golden ve grany smit, çoğunlukla red çiff ve fuji.
herkeze merhabalar. universiteyi yeni bitirdim ve babadan kalma bir bahcem var karaman merkez ilcede. burada bahce kurmayı dusunuyorum. bodur kiraz agacı vardı aklımda ama elma bahcesinin daha uygun oldugunu soylediler. ne yapmalıyım?
Samsunlu55
11-12-2009, 07:28
Aramıza hoşgeldin tuncay, kendini yeni gelenler bölümünde tanıtmayı unutma. Kirazı toplamada, sulamada, pazarlamada sıkıntı çekmezsen olur. Elmayı pazarlaman daha rahat olur. Dayanıklılık açısından...
Karaman'da inanılmaz elma bahçeleri gezdim. Bodur elmacılığın en eski ve yayğın uyğulamalarının yapıldığı yerlerden biri.
Hollanda'dan gelen fidelerle kurulan bahçelerde var.
En önemlisi pazarlama açısından deneyimleri, örğütleri, depoları olan bir yer.
Komşu üreticilerden bilgi alabilirsiniz, en fazla talep edilen cinsleri öğrenebilirsiniz.
Benim deneyimim kirazın satışı elmaya karşı daha kolay. Zaman açısından satış kirazda daha riskli. Kiraz düşünürseniz yarı bodur düşünün :)
burakdurna
11-12-2009, 18:30
herkeze merhabalar. universiteyi yeni bitirdim ve babadan kalma bir bahcem var karaman merkez ilcede. burada bahce kurmayı dusunuyorum. bodur kiraz agacı vardı aklımda ama elma bahcesinin daha uygun oldugunu soylediler. ne yapmalıyım?
Tuncay bey, karaman bodur meyve yetiştiriciliğinde gerçektende çok iyi yerlere gelmiş bir ilimiz,karapınarda 50 da'lık bodur elma bahçesi projemiz vardı ama kısmet olmadı, özellikle o bölge için, depo ömrü uzun olan granny smith ve pınk lady çeşitlerini düşünebiliriz, 3. bir alternatifte fujı kuki 8 çok güzel renklenme yapar pazar sıkıntınız olmaz,, elmaya alternatif olarak kiraz düşünmeniz güzel ancak erkenci kiraz öneririm, çünkü kirazın en güzel para yaptığı zaman ilk zmanları, zaten 0900 çeşidi geççi bi kiraz ve yeteri kadar ülkemizde dikim alanı var,
iyi akşamlar,
kusuruma bakmayın saglık problemlerim vardı. izmirden karamana gectim malum karamanın havası soguk. internete baglanıp cevap yazamadım ustadlar :)
karamanda elma bahceleri cok yaygın, hatta eski tip elma bahcelerini sokup yerine bodur elma bahceleri kuran tanıdıklarım var. bende elma bahcesi kurcagım alan 15000 m2 civarı. fakat anaç fidanları kendim yetiştirip asılama işlemini kendim yapsam sonuc nasıl olur? anac fidanlar hangi turlerden olabilir?
Samsunlu55
24-12-2009, 21:41
kusuruma bakmayın saglık problemlerim vardı. izmirden karamana gectim malum karamanın havası soguk. internete baglanıp cevap yazamadım ustadlar :)
karamanda elma bahceleri cok yaygın, hatta eski tip elma bahcelerini sokup yerine bodur elma bahceleri kuran tanıdıklarım var. bende elma bahcesi kurcagım alan 15000 m2 civarı. fakat anaç fidanları kendim yetiştirip asılama işlemini kendim yapsam sonuc nasıl olur? anac fidanlar hangi turlerden olabilir?
Sonucunu bilmem ama sizin için hem masraflı hem zaman kaybı olur. Benim düşüncem...
aslında anac tur arastırması yaptım. bitkilerin cogu daldırma ile **** celikle kolayca uretiliyor. bu sekilde bi calısma verimli olabilir diye dusundum. sonu hayırlı olur insallah :)
Samsunlu55
28-12-2009, 22:33
İnşallah...
karabahceli
06-02-2010, 21:57
*** ben samsun çarşambada 5 dönüm tam bodur elma bahcesi kurmak istiyorum kıymetli görüşlerinizi almak istiyorum.
Samsunlu55
09-02-2010, 10:48
*** ben samsun çarşambada 5 dönüm tam bodur elma bahcesi kurmak istiyorum kıymetli görüşlerinizi almak istiyorum.
Sn. karabahceli, aramıza hoşgeldiniz. Öncelikle kendinizi yeni gelen üyeler ve şehirlere göre üyeler bölümünde tanıtırsanız sizi tanımış oluruz. Bu tanıtımları yaparken yazım kurallarına dikkat, sitede çok önemli bir konudur. Saygılarımla...
Gelendost
26-02-2010, 14:31
selam yeniden herkese herçesit elma fidanı temin edebiliriz konu altından bilgi alabilirsiniz
bayindirmevki
03-03-2010, 19:58
Merhaba,
Yeni dikilmiş yarı bodur elma bahçesine sahibim. Konu hakkında amatörüm. Merak ettiğim; Bahçemin zeminine yeşil örtü olarak ne yapabilirim
Aradığım; Yabani otları bastıracak, bahçe zeminini her dem yeşil tutacak, elma fidanlarının gelişimine sekte vurmayacak, topraktan besin ve suyu fazla çekmeyen bir ot.
Samsunlu55
03-03-2010, 20:55
Merhaba,
Yeni dikilmiş yarı bodur elma bahçesine sahibim. Konu hakkında amatörüm. Merak ettiğim; Bahçemin zeminine yeşil örtü olarak ne yapabilirim
Aradığım; Yabani otları bastıracak, bahçe zeminini her dem yeşil tutacak, elma fidanlarının gelişimine sekte vurmayacak, topraktan besin ve suyu fazla çekmeyen bir ot.
Yonca düşünülebilir hem saydıklarını yapar hemde kesilerek veya toprağa karıştırılarak yeşil gübre görevi görür.
Gelendost
04-03-2010, 13:29
Merhaba,
fiğ de ekebilirsiniz
bayindirmevki
05-03-2010, 21:28
Teşekkürler,
Fiğ olmaz. Çok yıllık bit bitki olmalı ve kuraklığa dayanmalı.
bayindirmevki
05-03-2010, 21:38
Yonca da sorun!
Derin kök sistemi var. Toprak da azotu tüketme riski var. Daha risksiz bildiğimiz çim gibi ama kuraklığa dayanıklı bir şey arıyorum.
Samsunlu55
05-03-2010, 22:37
Yonca da sorun!
Derin kök sistemi var. Toprak da azotu tüketme riski var. Daha risksiz bildiğimiz çim gibi ama kuraklığa dayanıklı bir şey arıyorum.
Eğer yetişen yoncayı hayvana yedirmeyip toprağa katılımını sağlarsanız kökü derine gittiğinden dolayı ağacın ulaşamıyacağı derinlikteki azotu toprağın yüzeyine çıkararak toprağın organik maddelerce zenginleşmesini sağlıyacaktır.
bayindirmevki
05-03-2010, 23:30
Eğer yetişen yoncayı hayvana yedirmeyip toprağa katılımını sağlarsanız kökü derine gittiğinden dolayı ağacın ulaşamıyacağı derinlikteki azotu toprağın yüzeyine çıkararak toprağın organik maddelerce zenginleşmesini sağlıyacaktır.
İlginç.
Standart bilgi fidanlara zarar verdiği yönünde. Şöyle ki; toprakta azot çok ise havadan azot bağlamayıp topraktan aldığı için.
Araştıracağım.
Teşekkürler,
Fiğ olmaz. Çok yıllık bit bitki olmalı ve kuraklığa dayanmalı.
Fare kulağı; hem çok yıllık hem kuraklığa dayanıklı, şeftali bahçesinde ekilmişini gördüm.
Sayın kara bahçeli istanbulda meyve bahçeleri için telli terbiye sistemleri üretiyoruz bilhassa bodur elma ve kiraz mutlaka telli terbiye sistemli olmalı verim ve kalite açısından çokfark ediyor
uygulama şekillerini (www.cevhermakina.org) adresinde görebilirsiniz
esen kalın
bayindirmevki
06-03-2010, 19:02
Fare kulağı; hem çok yıllık hem kuraklığa dayanıklı, şeftali bahçesinde ekilmişini gördüm.
Teşekkürler,
Sanırsam yer örtücü bahçe bitkisi olarak pazarlanıyor. Şimdi baktım. Güzel bir bitki. 45 adetlik kasası 15 tl. Maliyeti yüksek geldi.
Söz konusu olan 30 dönüm!
bayindirmevki
06-03-2010, 19:17
Uzmanına sordum.
Bahçeyi 2-3 yıl hiç otsuz tutmam lazımmış! Sıra aralarına ot ilacı, fide diplerine de çapa yaparak bunu sağlamalıymışım. İlaç olmazsa traktörü sokup sürecekmişim.
Bunlar benim istediğim yanıtlar değil.
Bahçeyi neden otsuz tutmak gerektiğini anlamadım. İlaç kullanmak istemiyorum. Traktör ile toprağı sıkıştırmayı düşünmüyorum.
Baklagiller gibi toprak ve hava ile azot alışverişine girmeyen, kuraklığa dayanıklı, kökü derin olmayan, topraktan fazla besin çekmeyen ve hesaplı bir çözüm?
Acaba ne olabilir?
Bir kasa fare kulağı alın, 1 , 2 metre ara ile dikin, ertesi bahara her dalı sizin fidenizdir :)
Bir kasadan bir kaç yılda yüzlerce kasalık fideniz olur. Kökleri yüzeyseldir, yılda iki defa çiçek açmasıda ayrı güzellik.
bayindirmevki
06-03-2010, 21:58
Bir kasa fare kulağı alın, 1 , 2 metre ara ile dikin, ertesi bahara her dalı sizin fidenizdir :)
Bir kasadan bir kaç yılda yüzlerce kasalık fideniz olur. Kökleri yüzeyseldir, yılda iki defa çiçek açmasıda ayrı güzellik.
İnceledim. Yüksek su isteği var. Kuraklığa dayanıklı olduğundan emin misiniz?Fidanlar için yaptığım mevzi sulama dışında araziye su vermeyeceğim. Çok da güzel bitkiymiş, kuruyup yazık olmasın?
Acaba, bahsettiğiniz şeftali bahçesi nerde ve sulama nasıl. Otlar sulanıyor mu?
bayindirmevki
07-03-2010, 18:44
Konuyu bir de Mine Pakkaner'e sorayım.
Sayın Mine hn,
Bir ay önce dikilmiş yarı bodur elma fidanlarından kurulu bahçem var. Avrupada örneklerini gördüğüm gibi bahçe zeminini yeşil örtü ile kaplansın istiyorum. Nasıl bir kültür çeşiti ot olabilir ki yabani otları bastırsın, topraktan fazla besin ve su çekmesin, derin köklü olmasın ve kuraklığa dayansın.
Kendi danıştığım uzman ilk seneler bahçede hiç ot olmasın diyor. Ot ilacı kullanmamı istiyor. Traktör ile sür diyor. İstedikleri benim bakış acıma uymadığı için detayını üstelemedim.
Acaba neden bahçe ilk yıllar otsuz olmalı ki?
İlaç kullanmayı ve traktör ile zemini ezip sıkıştırmayı da hiç istemiyorum.
Mine Pakkaner
07-03-2010, 21:35
Baklagili tercih edin. Özellikle baklagil örtü bitkisi ekili elma bahçelerinde, elma iç kurdu zararının %45' ten % 36,1' e düştüğü saptanmış durumdadır.
mehmet55
10-03-2010, 16:41
sayın arkadaşlar bende bir miktar elma fidanı dikmek istiyorum
mm106-ile m106 nın aralarındaki farklar nelerdir
bayindirmevki
12-03-2010, 20:22
Baklagili tercih edin. Özellikle baklagil örtü bitkisi ekili elma bahçelerinde, elma iç kurdu zararının %45' ten % 36,1' e düştüğü saptanmış durumdadır.
Mine hn,
Biraz daha detay rica etsem.
Bana söylenen;
İlk yıllar kültür bitkisi de dahil bahçede hiç ot tutma. Bense aksini yapmaya hevesliyim ve neden hiç ot istenmediğini anlamak istiyorum.
Neden bahçe ilk yıllar hiç otsuz olmalı?
Tavsiyenize uyarak baklagil ektim ki, çok yıllık bitki tercihim olacağı için bundan yonca anlıyorum.
Yanılıyor muyum?
Yonca veya düşündüğünüz başka bir çeşit baklagil ağaç dibi dahil tüm yüzeye mi yoksa sadece sıra aralarına mı?
Saygılar
Gelendost
13-03-2010, 02:21
MM106
M26 anacına göre daha kuvvetli gelişme gösteren, destek istemeyen yarı bodurlaştırıcı bir elma anacıdır. Bu anaçla kurulacak plantasyonlar, tel terbiye sistemli veya serbest sistemli olarak projelendirilebilir. Çekirdek çöğürlü ağaçlardan %30 daha küçük ağaç oluşturan bu anaç, çok iyi kök yapısına sahiptir.
MM106, spur ve yarı kuvvetli çeşitler için uygun bir anaçtır. Üzerine aşılandığı çeşitleri 3. yıldan itibaren verime geçirir. Ağır topraklarda iyi drenaj yapılmalıdır. Tel terbiye sisteminde 1 x 3,5 - 4 metre ideal dikim sıklığıdır. Serbest sistemde dikim aralığı 2 x 4 metre - 3 x 4 metredir. 10 dekardan küçük arazilerde serbest dikim şeklinin uygulanmasının ekonomik olacağı düşünülmektedir.
MM106 anaçlı ve tel terbiye sistemli plantasyonlardaki verim 3-5 yıldan itibaren 6-8 ton/yıl'dır.
MM111
MM106 bodur ağacına göre daha kuvvetli gelişme gösteren, destek istemeyen, zor toprak ve hava koşullarına uyum sağlayabilen, dayanıklı yarı bodurlaştırıcı anaçtır. Çekirdek çöğürlü anaçlardan %20 daha küçük ağaç oluşturur. Toprakta iyi tutunabilen bu anaç, zayıf ve kıraç topraklarda da uygun gelişir. Spur çeşitlerin aşılanacağı en uygun anaç çeşididir. Susuzluğa dayanımı fazladır.
Spur çeşitlerinde tel terbiye sistemli dikim aralığı 1,5 x 4 metre olarak tavsiye edilir. Serbest dikimde 2,5 x 4 metre - 3 x 4,5 metre sıklığı uygun dikim aralığıdır. Spur olmayan çeşitlerde bu aralık 4 x 5 metreye çıkartılabilir. 5 dekardan küçük araziler için serbest dikimin ekonomik olacağı düşünülmektedir.
Sayın Gelendost anladığım kadarıyla biri bodur diğeri yarı bodurmu oluyor ve aralarındaki fark mm 106 çeşidi telli terbiyeli daha verimli mi oluyor
bayindirmevki
13-03-2010, 20:09
Anlaşılan sorun anlaşılmamış.
M106 veya MM106. Fidanının anacını tarif eden teknik terim. Yarı bodur fidanlara kimi M106 diyor, kimi MM106. Bu kafanızı karıştırmasın ikisi de aynı şey. Piyasada ikisi de aynı şeyin ifadesi olarak kullanılır. Anlam kaymasına uğramış. Doğrusu MM106'dır.
Kolay gelsin
bayindirmevki
13-03-2010, 20:30
Sayın Gelendost anladığım kadarıyla biri bodur diğeri yarı bodurmu oluyor ve aralarındaki fark mm 106 çeşidi telli terbiyeli daha verimli mi oluyor
Sayın Gelendost'tan müsade isteyerek,
Verim konusun da bir açıklamada bulunmak istiyorum.
MM106 boyu standar dikim şekli serbest dikimdir. Telli sistem tavsiye edilmez. Zaten bu boyun amaçı da budur. Ekonomi ve verim...
Ama isterseniz tel kullanabilirsiniz. Bu denenmiş ve tarafımdan görülmüştür. Yalnız çok iyi bakım ve budama gerektirir. Ayrıca yaptığınız telli sistemin maliyeti de ayrı bir külfettir. Ve getirdiği verimi götürür.
Doğrusu M26 anacını telli sistem, MM106 anacını da normal sistem ile uygulamak anacın amacına uygun olur.
Gelendost
15-03-2010, 01:27
soruyu ben ilk basta yanlıs okumsuum mm111 ve mm106 arasındaki fark diye zannettim bayındırmevkii nin dediği gibi m106 ile mm106 arasında fark yoktur yarı bodur ile m106 farklıdır her 2 ağaçtanda bende mevcut ayrıntılı bilgi isterseniz sorabilirsiniz
bayindirmevki
16-03-2010, 00:04
Sayın Gelendost,
MM106 anacının kendisi yarı bodur değil mi? Her halde M26 anacına yarı bodur diyorsunuz.
Mine Pakkaner
16-03-2010, 12:40
Mine hn,
Biraz daha detay rica etsem.
Bana söylenen;
İlk yıllar kültür bitkisi de dahil bahçede hiç ot tutma. Bense aksini yapmaya hevesliyim ve neden hiç ot istenmediğini anlamak istiyorum.
Neden bahçe ilk yıllar hiç otsuz olmalı?
Tavsiyenize uyarak baklagil ektim ki, çok yıllık bitki tercihim olacağı için bundan yonca anlıyorum.
Yanılıyor muyum?
Yonca veya düşündüğünüz başka bir çeşit baklagil ağaç dibi dahil tüm yüzeye mi yoksa sadece sıra aralarına mı?
Saygılar
Sadece sıra arasına şerit halinde ekim yapın. Sıra üzerini bırakın. Sadece biçim sonrası sulayın. Biçtiğinizi de parçalayıp arazide kendi halinde dekompoze olmaya bırakın.
Bahçenin ilk yıllarda otsuz olması isteği eski tarım teknikleri alışkanlığında geliyor. Ot genç fidanı rahat bıraksın, suyundan besininden faydalanmasın, hastalık ve zararlıya konukçuluk etmesin, yüksek olursa kışın don tabakasını hayava kaldırmasın vs. diye.
Ancak biz artık sıra aralarını örtü bitkisi ile kaplıyoruz, hatta sıraları da yüksek yapıyor ve meyve fidanlarını sırta dikiyoruz. Bu sayede toprağınızda erozyon olmuyor, toprağınız yazın daha fazla su tutuyor, yine yazın kuru toprak çok ısınıp bu ısıyı yayıyor ve genç fidanlar strese giriyor, oysa örtü bitkisi ısıyı mas ediyor, nemi tutuyor. Yabancı ot gelişmesine engel oluyor, baklagil azot bağlayıp toprağı zenginleştiriyor. Bahçe sürekli çapalanmadığı için kılcal kökler ve toprak faunası, biyolojik yapı da zarar görmüyor. Yaralı böcekler daha güzel gelişiyor.
Yonca güzel bir seçim.
Damla sulama kurdunuz değil mi, çok fayda göreceksiniz.
mehmet55
16-03-2010, 19:37
Anlaşılan sorun anlaşılmamış.
M106 veya MM106. Fidanının anacını tarif eden teknik terim. Yarı bodur fidanlara kimi M106 diyor, kimi MM106. Bu kafanızı karıştırmasın ikisi de aynı şey. Piyasada ikisi de aynı şeyin ifadesi olarak kullanılır. Anlam kaymasına uğramış. Doğrusu MM106'dır.
Kolay gelsin
sayın bayındırmevki cevabınız için teşekkür ederim mm106 ve m106 verdiğiniz cevaba göre her ikiside aynıymış ben tereddütde kalmıştım aydınlanmış oldum
bayindirmevki
16-03-2010, 23:19
Arkadaşlar,
Elma üretiminde organik tarım mümkün mü?
Gelendost
16-03-2010, 23:57
biz mm106 ya yarı bodur demiyoruz biz internetteki tanımlardaki gibi olan elmalara 106 diyoruz yarı bodur ise mm111 ile klasik elma agacı boyutları arasında olan 4*4 dikilen 6-7 yaslarında verime oturann ağaçlarımıza diyoruz resimlerini bulamadım bulunca eklerim
Samsunlu55
17-03-2010, 11:18
Arkadaşlar,
Mümkün fakat elmanın çok fazla zararlısı olabiliyor. Pamuklu bit, yaprak biti, iç kurdu vs.
bayindirmevki
17-03-2010, 22:33
Sayın Gelendost,
Ben sizi anladım. Zahmete gerek yok. Klasik ağaca göre % 70 boylanan M111 anacına yarı bodur diyorsunuz.
Teşekkür.
bayindirmevki
17-03-2010, 22:41
Sayın Samsunlu55,
Uyarınızı fidan aldığım yerde yaptı. Klasik söylem bu işin olmayacağı. Yine de umutluyum. Klasik söylemin kolaycılığına düşmek istemiyorum. Ufacık da olsa bir fikriniz var ise, beklerim.
Saygılar.
Samsunlu55
18-03-2010, 17:52
Sayın Samsunlu55,
Uyarınızı fidan aldığım yerde yaptı. Klasik söylem bu işin olmayacağı. Yine de umutluyum. Klasik söylemin kolaycılığına düşmek istemiyorum. Ufacık da olsa bir fikriniz var ise, beklerim.
Saygılar.
Organik düşünüyorsanız elma hastalık ve zararlılarıyla doğal olarak ne oranda başa çıkılabiliyor diye çok derim bir araştırma yapmanız lazım. Mesela Mine hanımın alıntısında dediği yonca elma iç kurdunu %45-36 düşürüyormuş. Bunun gibi doğal çözümleri çok iyi araştırıp sonuçta hastalık ve zararlılardan önemli bir ölçüde başa çıkabilirseniz niye olmasın diyorum, çokta güzel olur. Ama şuda bir gerçektir vatandaş organikliğe dikkat etmiyor. Maliyetleri ve uzun zaman zarfında iki türdede düşünüp ne kazanıp ne kaybedileceğini iyi hesaplayın derim. Saygılarımla...
bayindirmevki
18-03-2010, 23:26
Sayın Samsunlu55,
Nasıl başa çıkacağıma dair hiç bir fikrim yok. Yıl kaybetmemek için fidanları diktim. Dikimden şu ana kadar hiç bir kimyasal kullanmadım. Bundan sonrası ne olur bilemem. Araştırma safhasındayım. Benim ki amatör cesareti. Bilseydim korkar, yapamazdım.
Vatandaşın ne düşündüğün de haklısınız. Çok umursamıyorum. Maliyetlere gelince uzun vadede organik üretim her açıdan avantajlı. Sorunum elmanın bu işe en az uygun ürünlerden biri olması imiş. Bakalım; dedim ya, araştırma safhasındayım.
Saygılar
Arkadaşlar,
2009 yılında gübre dahil hiç kimyasal kullanmadan elma ürettik. Doğal gbrede kullanmadık.
Hiç bir zararlı hastalıklada karşılaşmadık.
Bahçe rakımının yüksekliğide avantajdı.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29435&c=
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29434&c=
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29800&c=
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29955&c=
Mikrobiyal kullanıldı, kültür işleri çok dısıplımlı yapıldı.
Tuzaklar kullanıldı.
Bu yıl doğal gübre EM işlemine tutularak kullanılacak.
bayindirmevki
19-03-2010, 19:12
Sayın k0900
Resimleri görünce maşallah diyorum. Güzel görünüyorlar. Bu sonucu elde etmek için yaptıklarınızı detaylandırır mısınız? Ben bu konularda bilgili değilim. Adım adım ilerlesek.
Mesela bahçenizin rakımının ne gibi avantajı olabilir. Benim bahçem deniz seviyesinden 115 mt yukarda fakat karasal iklim var.
2009 yılında gübre dahil hiç kimyasal kullanmadan elma ürettik. Doğal gbrede kullanmadık.
Hiç bir zararlı hastalıklada karşılaşmadık.
Bahçe rakımının yüksekliğide avantajdı.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29435&c=
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29434&c=
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29800&c=
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=29955&c=
Mikrobiyal kullanıldı, kültür işleri çok dısıplımlı yapıldı.
Tuzaklar kullanıldı.
Bu yıl doğal gübre EM işlemine tutularak kullanılacak.
Sayın k0900 yetiştirdiğiniz bahçe çok güzel ellerinize sağlık ama lütfen biraz ayrıntı verirmisiniz hangi aşamalardan geçerek bu hale getirdiniz bereketli ürünler dileğiyle
Samsunlu55
20-03-2010, 00:23
Benim bahçem deniz seviyesinden 115 mt yukarda fakat karasal iklim var.
Yazışmalarda bahçenin kurulduğu yere raslamadım. Bahçe nerede kurulu:confused:
Gelendost
20-03-2010, 02:39
Sayın Gelendost,
Ben sizi anladım. Zahmete gerek yok. Klasik ağaca göre % 70 boylanan M111 anacına yarı bodur diyorsunuz.
Teşekkür.
mm111 de değil mm 111 3 yasında meyveye oturuyo yarı bodur dediklerimiz 5 6 yasında ayrıca 6 yasında agaç bası 100 kg elma aldım geliştiğinde 300-400 kg arası erebiliyo topragın gücüne göre
bayindirmevki
20-03-2010, 12:20
Sayın Samsunlu55,
Bahçem Çanakkale, Bayramiç, Türkmenli köyünde. Her tür tarıma uygun tınlı toprak. Sulama kanalı var. Boş tarla olarak aldım. 2009 aralığında 3000 adaet yarı bodur fidan diktim. Ana çeşit Red Cheff, tozlayıcı olarak golden ve gala. Dikim sırasın da kimyasal kullanmadım. Biraz organik tavuk gübresi. Havalar ısınınca da leonardit ve EM uygulaması yapacağım.
Umarım siz ve diğer merak edenleri tatmin etmişimdir.
Saygılar.
bayindirmevki
20-03-2010, 12:38
Sayın Gelendost,
Anlaşılan, ben de anlamamışım. Bu gidişle de anlayamıyacağım. Benim bilgilerim tarım bakanlığının sınıfladığı ve bilinen firmaların kullandığı bilgilerdir. Yerel sınıflardan anlamıyorum. Tavsiyem genel kabul görmüş sınıflar ile elma fidanlarından bahsetmeniz. Bu şekilde genele hitap ettiğiniz de kafa karıştırıyor. Aşağıda tarım bakanlığının sınıflandırmasını sunuyorum.
Saygılar.
Elma anaçları gelişme kuvvetlerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılmaktadır
Çok Bodur M 8, M 9, M 27
Bodur M 26
Yarı Bodur M 7, MM 106
Kuvvetli M 2, MM 104, MM 111
Çok Kuvvetli M 16, M 25, MM 109, yerel ve geleneksel tohum (Çöğür) anaçları
Bu anaçlardan bugün meyvecilikte en çok kullanılanları M 9, MM 106 ve MM 111’ dir.
Kaynak:Tarım Bakanlığı
Sayın k0900
Resimleri görünce maşallah diyorum. Güzel görünüyorlar. Bu sonucu elde etmek için yaptıklarınızı detaylandırır mısınız? Ben bu konularda bilgili değilim. Adım adım ilerlesek.
Mesela bahçenizin rakımının ne gibi avantajı olabilir. Benim bahçem deniz seviyesinden 115 mt yukarda fakat karasal iklim var.
Rakımın dezavantajlarıda var, avantajlarıda, biz güneş yanığını hiç bilmeyiz, galalar neredeyse sonbaharda olğunlaşır. Kırmızılıkta sorun değil :) Gece, gündüz ısı farkı bunuda çözüyor.
115 metre olsada , Çanakkale'de karasal iklim, bizdeki kadar olamaz :)
Sayın k0900 yetiştirdiğiniz bahçe çok güzel ellerinize sağlık ama lütfen biraz ayrıntı verirmisiniz hangi aşamalardan geçerek bu hale getirdiniz bereketli ürünler dileğiyle
Çoğunu yaşayarak :) Bir kaç başarısız sezondan sonra, sürekli, düzenli çalışma yaptık.
Kimyasal hiç bir ürün kullanmıyoruz, aynı bahçede sebzede yetiştiriyoruz.
Ağaç altlarında yabani ota hiç müsade etmiyoruz, saçak köklere zarar vermeden belleme ve çapayı birkaç kez yapıyoruz.
Damlama suyuna ve ağaç yüzeylerine mikrobiyal uyğuluyoruz.
Mavi leğen kullanıyoruz. Seyreltme ve budamaya önem veriyoruz.
Rakım 1240 metre.
mm111 de değil mm 111 3 yasında meyveye oturuyo yarı bodur dediklerimiz 5 6 yasında ayrıca 6 yasında agaç bası 100 kg elma aldım geliştiğinde 300-400 kg arası erebiliyo topragın gücüne göre
Bu rakamlar çok yüksek :)
Sayın k0900 verdiğiniz bilgiye teşekkür ederim bereketli bir yıl dileğiyle
bayindirmevki
23-03-2010, 23:12
Çoğunu yaşayarak :) Bir kaç başarısız sezondan sonra, sürekli, düzenli çalışma yaptık.
Kimyasal hiç bir ürün kullanmıyoruz, aynı bahçede sebzede yetiştiriyoruz.
Ağaç altlarında yabani ota hiç müsade etmiyoruz, saçak köklere zarar vermeden belleme ve çapayı birkaç kez yapıyoruz.
Damlama suyuna ve ağaç yüzeylerine mikrobiyal uyğuluyoruz.
Mavi leğen kullanıyoruz. Seyreltme ve budamaya önem veriyoruz.
Rakım 1240 metre.
Sayın k0900
Başarısız sezonlar! Nasıl. Detaylandırabilir misiniz? Bir de mavi leğen nedir, anlamadım?
Başarısız sezon; sadece seyrettiğimiz, hastalık olduktan sonra ilaç satan yerelere uğradığımız, budamayı klasık ağaç budama gibi yapanlara yaptırdığımız vd. zamanlardı.
Bizim bahçede bolca kirazda var, mavi leğen, elle zararlı toplama ve sarı tuzaklar zararlılara karşı kullanılıyor, formda detayları var.
Gelendost
24-03-2010, 00:13
Bu rakamlar çok yüksek :)
toprak kaliteli hava faktörüde uygun gelin ısparta gelendost a verimi görün standardların üstündedir
siz hiç klasik elma agacının 1 ton 400 kg elma verdiğini gördünüzmü duydunuzmu?
Sayın k0900 ve gelendost sorularımla sizi sıkmadığımı umarım istanbulda tarımla ilgili şalıştığım halde (telli terbiye sistemleri imalatı ) meyve yetiştiriciğiyle ilgili çok az bilgi sahibiyim sizin çalışmalarınızı forum da izledikçe ne kadar eksik ve yanlış bilgilerle meyve ,sebze yetiştirdiğimizi daha iyi görebiliyorum çalışmalarınızın devamı dileğiyle esen kalın
mehmet55
24-03-2010, 19:31
selamlar arkadaşlar ayva ağacına aşılanan elma veya armutta ne gibi bir değişiklik oluyor bodurlaşıyormu bilgisi olan arkadaşlardan cevap bekliyorum vereceğiniz cevaplara şimdiden teşekkürlerimi sunarım
bayindirmevki
24-03-2010, 23:25
Sayın k0900,
Mavi leğen olayını araştırıp anladım. Teşekkürler. Sorularıma devam ederek sizi sıkmadığımı umarım. Konu hakkın da çok acemiyim.
Yazınızdan klasik budamanın hata olduğu anlamını çıkarıyorum. Organik elma üretiminin budaması farklı mı? Nasıl, detaylarını anlatabilir misiniz?
Saygılar
Organik elma budaması değil, bodur elma budaması.
Klasık ağaç budamasından farklı, formda yazıldı.
Lider gövde, ince yan dallarla terbiye edilen form :)
bayindirmevki
25-03-2010, 23:54
Sayın k0900,
Budama konusunu anladım. Farklı bir şey sanmıştım. Fidanların çeşitine ve anacına uygun budamayı, fidanı aldığım firma yapacak. Bu konuda profesyoneller.
Acaba, uyguladığınız mikrobiyel ürünleri ve varsa damla sulama ile verdiğiniz diğer kalemleri uygulama şekli ile beraber anlatabilir misiniz?
Yalnız Bionem ve Bioone kullanılmıştı, bu yıl hem doğal gübre (EM ile spreylenip, bekletilmiş) hemde EM yi sprey, damlasulamada, taç bölgesine seyrelterek kullanacağız.
Uygulama zamanlarında detaylarıda yazarım.
bayindirmevki
28-03-2010, 01:52
Yalnız Bionem ve Bioone kullanılmıştı, bu yıl hem doğal gübre (EM ile spreylenip, bekletilmiş) hemde EM yi sprey, damlasulamada, taç bölgesine seyrelterek kullanacağız.
Uygulama zamanlarında detaylarıda yazarım.
Teşekkürler,
Verdiğiniz fikirleri değerlendireceğim. EM sprey ve damla sulama çalışmalarını bende yapacağım. Malzemem hazır. Havaların biraz daha ısınmasını bekliyorum. EM ile soğuk kompostu da düşünüyorum.
Kolay gelsin
cialis87
30-03-2010, 16:54
arkadaşlar merhaba ben bir ay önce bin tane tam bodur elma diktim damlama sisteminide döşedim ama ne kadar süre ile kaç saat damlama yapacağım bilmiyorum bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Açık - Pozisyon:
_ Sulama miktarı mevsime göre değişir.Haziran sonu.temmuz,ağustos aylarında 1 saat damlama 1 gün sonra tekrar, 2 saat sulama 2 gün sonra tekrar ....5 saat ve 5 güne kadar sulama yapabilirsin.yani 5 gün içinde tekara sulamana gerek yok.
_Sulama süresi kaç gün sonra tekrar sulayacağına bağlı.dediğim gibi en az 1 saat 1 gün,en fazla 5 saat 5 gün.
Tanka gelince yine saate bağlı ama asıl tanka sulama sırasında su takviyesi olacakmı o önemli.Mesela 20 tonluk tankınız vardır damlamayla eksilen su tekrar doluyordur.Eğer sistem böyleyse 20-30 ton civarı tank **** havuz yeterli olabilir.Ama sulama sırasında su takviyesi olmayazaksa daha büyük bir tank **** havuz olmalı.
Saydığınız malzemelerle ve fidanla ilgili tarım müdürlükleri destek veriyor.Onu il **** ilçe tarım müdürlükleriyle görüşebilirsiniz.Destekleme amacıyla veriyor olabilirler.
Sayın cialis87 forum u dikkatlice okursanız baştan sona bütün sorunlarınıza yanıt bulabilirsiniz sanırım Sayın gazi 0625 in açıklaması sorunuza yanıt olacaktır ayrıca sormak isterim terbiye sistemini kendiniz mi kurdunuz **** hangi firmaya kurdurdunuz frofesyonel yardım aldınmı fidanları aldığın firma bu sulama, ilaçlama,budama, konularında yardım etmesi gerekiyordu bereketli ürünler dileğiyle
cialis87
05-04-2010, 14:47
[
gazi 0625 arkadaşım yardımın için teşkkürler ama bir sorum daha olacak sadece 3 ay için sulama yazmışın diğer aylarda sulamaya gerek yokmu tank almadım daha 10 tonluk alıyım demiştim ama bu sanırım yeterli olmayacak dün kanaldan lombardını motorla damlama yaptırdım. 3 saat yaptım ama damlama şeklinde deyil memeleri biraz fazla açtım 3 saat içinde her yer gölledi kapattım. ayrıca damlamalar yerden 20-30 cm yukarıda bir sorun olurmu
cialis87
05-04-2010, 14:52
okay-55 kardeş fidanları küçük bir firmadan aldım çok fazla yeterli bilgi sahibi olamadım sana birşey soracağım biraz garip ama terbiye sistemi nedir. biz iki ortağız ikimizde neredeyse hiçbişey bilmiyoruz herşeyi kendimiz yaptık kimseden destek almadık.
Sayın cialis87 telli terbiye üzüm bağlarında bodur elma ve kirazda uygulanan bir sistemdir bodur meyve ağaçlarının sıra başlarında ve sıra aralarında 5-6 metre ara ile dikilen ahşap emprenye ve ya galvanizli metal kazıklar arasında gerilen tellerle ve sıra başı kazıkların ankıraj lar ile toprağa sabitlenen sistemdir uygulama şekillerini (wwwcevhermakina.org) sitesinde görebilirsiniz ayrıca özelden ileteşim bilgilerinizi gönderirseniz yardımcı olmaya çalışırım esen kalın
BODUR ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ
BODUR ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ
Meyve ağaçları Tohum anaçları(generatif) boyları 7-8 metreye çıkar geç meyveye yatar gençlik kısırlığı görülür ve verimi düşüktür.Klon anaçları (regetatif) Tüm dünyada modern meyvecilikte kullanılan yöntemdir.Doku kültürü,depe ve kök daldırma tekniği ile üretilir.Bodur gelişir.Boyu 3 metreyi bulmaz.Verimi yüksek ve her yıl düzenlidir.
-Bodur Ağaçların tamamı yerden budanabildiğinden budama işgücü standart çeşitlerin 1/4’ ü kadardır. Aynı zamanda arzu edilen terbiye sistemini uygulamak daha kolaydır.
Bodur meyve ağaçları oduna değil meyveye yatarlar.meyveleri minyatür olmayıp aksine dev meyve ağaçlarından daha iri ve kaliteli meyve verirler.
Klasik elma ağaçları 4-5.senede verime başlar .10 .yıldan sonraki yıllarda tam verime yatar.alınan mahsulün % 50 si nin ancak pazar payı ve ekonomik değeri vardır.Bodur elma ağacı ise ekildiği yıldan ürün vermeye başlar ve 4.yılda tam verime yatar.alınan mahsul kaliteli ve % 95 i ekonomik değeri yüksek meyvelerdir.
-Erken yaşta meyveye yattıklarından yatırım masrafları ilk yıllarda geriye döner,
-Sık dikim yapıldığı için kuvvetli gelişen anaçlardan oluşmuş bahçelere göre döllemenin daha kolay olması nedeniyle, her yıl ve düzenli ürün alınmaktadır.
-Dikimden sonra hemen verim elde edilip ilk yıllarda kara geçildiğinden değişen şartlar ve Pazar isteklerine uyabilen yeni tür ve çeşitler yetiştirilebilmektedir.
-Hastalık ve zararlılarla mücadele, seyreltme ve hasat gibi kültürel işlemlerin yerden yapılabilmesi nedeniyle üretim maliyetinde azalma ve işgücünde tasarruf sağlanmaktadır.
-Meyve verimi ve kalitenin yüksek olması yanında gölgelenme ortadan kalktığı için iyi ve yeknesak bir renk oluşumu gerçekleşmektedir.
Dezavantajları
-Daha fazla bilgi ve deneyim gerektirmektedir. Elma yetiştiriciliğinde bodurluk sağlayan klon anaçlarının kullanımını Türkiye’de daha yeni olduğu için kültürel işlemlerin konusunda da üreticilerimiz tam ve yeterli bilgiye sahip değillerdir. Özellikle budama ve terbiye konusunda ki yetersizlik önde gelen sorunlardan birisi olarak kendini hissettirmektedir.
-İlk yıllardaki yatırım masrafları diğer bahçelere göre daha fazladır. Ancak geri dönüşün hızlı olması bu dezavantajı ortadan kaldırmaktadır.
Bahçe Tesisi
Modern elma bahçelerinde bahçe tesisinde planlanma çok önemlidir. İlk yıllarda yapılan hataların ilerleyen yıllarda telafisi çok güç olmaktadır. Öncelikle bahçenin toprak yapısını öğrenmek açısından “toprak analizi” yapılmalıdır. Yıldan yıla yapılan toprak işlemesi sonucunda suyun ve bitki köklerinin alt kısımlara geçişini engelleyen “pulluk tabanı” oluşmuşsa bu mutlaka kırılmalıdır. Analiz sonuçlarına göre değişmekle birlikte toprak yapısını iyileştirmek amacıyla ortalama olarak dekara 3 ton yanmış ahır gübresi atılmalı ve iyice karıştırılmalıdır. Arazi engebeli ise dikimden önce tesviyesi yapılmalıdır.
Bahçeyi dikime hazır hale getirdikten sonra aşama aşama aşağıdaki işlemler yapılmalıdır;
1-Fidan temininde; hastalık ve zararlılardan ari, ismine doğru, ana kök, yan kökler ve saçak kökleri yeterince gelişmiş, toprak seviyesinden itibaren 10-15 cm yükseklikten aşılanmış ve aşı yeri iyi kaynaşmış, dallı ise 4-6 adet yan dal ihtiva eden eğer dalsız ise 1-1,5 m. uzunluğunda ve 1,5 cm. çapında fidan olmasına özen gösterilmelidir.
2-Fidanlar için uygun dikim mesafeleri tespit edilir. Kullanılan anaç ve çeşide göre bu mesafeler değişmektedir. Bu sebeple dikim mesafelerini belirlerken mutlaka konu uzmanlarına danışılmalıdır. 3-Bahçenin bir krokisi yapılmalı ve bu kroki üzerinde fidan dikim yerleri, su kaynağı, ev, kulübe vs. yerleri işaretlenmelidir.
4-Fidanlar ilkbahar gelişme periyodunun başlamadan önce bahçeye dikilmelidir.
5-Düzgün bir dikim için “dikim tahtası” kullanılmalıdır.
6-Dikimden önce veya hemen sonra “destek sistemi” kurulmalıdır. Eğer kurulamaz ise destek sistemi kurulana kadar her fidana 1,5 m. uzunluğunda birer herek dikilmelidir.
7-Dikimi müteakip kamçı şeklinde olan fidanların tepeleri 75-80 cm. den kesilmelidir.
Toprak İşleme
Klon anaçları (bodur gelişen) ile tesis edilen bahçelerde toprak işleme yapılmamalıdır. Zira bu anaçlar genellikle saçak köklü ve kökleri toprak yüzeyine çok yakın olduğundan toprak işlemeye pek uygun değildirler. Çünkü toprak işleme esnasında bir çok kök zarar görmekte ve bitki strese girerek performans düşüklüğü göstermektedir. Klon anaçlı meyve bahçelerinde yabancı ot kontrolü toprak işleme yerine herbisitlerle yapılmalıdır. Özellikle destek sistemi olarak tel ve direk tesis edilmiş sık dikim bahçelerde tarım aletleri ile toprak işleme pek randımanlı olmamaktadır. Zira makinelerle sadece sıra araları işlenebilmekte ve sıra üzerleri otlu kalmaktadır. Oysa herbisit kullanıldığında sıra üzerleri otsuz ve sıra araları ise otlu kalmaktadır. Sıra aralarının otlu kalmasının herhangi bir sakıncası olmadığı gibi bahçeye dekoratif bir görünüm de katmaktadır.
Eğer herbisitler çevreye de zarar verdiği düşüncesi ile kullanılmak istenmez ise dikim yılından itibaren sıra üzerlerine ot, sap veya saman ile malç yapmak bahçelerde yabancı ot çıkışını önemli ölçüde kontrol altına almaktadır.
Budama ve Terbiye
Tam bodur bir elma bahçesi kurmak isteyen üreticiler bütün kültürel işlemlerde eski alışkanlıklarını bir tarafa bırakıp, teknik elemanların tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmelidirler.
Bodur bahçelerde ağaçların en fazla 2,5-3 m büyümesine izin verilir. Böyle bahçelerde budama ve terbiyede asıl amaç meyve yüklü dalların ana eksen etrafında dar bir silindir formu almasıdır. Merkezden dışa açılarak oluşan dalların çapı ağacın üst kısmına doğru tedricen azalmalıdır. Yan dalların kalınlığı daima gövde kalınlığından az olmalı ve ağaçların silindir-konik bir şekil oluşturması temin edilmelidir. Liderde ve yan dallarda ilk yıllarda tepe veya uç kesimi minimumda tutulmakla birlikte çeşitlerin gelişme karakterine göre hareket edilmelidir. İdeal taç 3-4 yıl içerisinde sağlanmalıdır.
Şekillendirme devresinde gelişme periyodu içerisinde yapılan işlemler (dalların açısını genişletme, bağlama, uç alma vb.) çok önemlidir ve ihmal edilmemelidir.
Sulama ve Gübreleme
Bodur meyve bahçelerinde sulama, mutlaka damla sulama veya mini siprink sulama yöntemleri ile yapılmalıdır. Damla sulama sistemi; işgücünden tasarruf edilmesi, sulama etkinliğinin artırılması, sulama suyundan tasarruf edilmesi gibi üstünlükleri yanında gübrelerinde sulama sırasında verilebilmesi (fertigasyon) ve daha etkin bir gübrelemeye imkan sağlaması gibi avantajları nedeniyle özellikle destek sistemi kurulan bahçelerde mutlaka tercih edilmelidir.
İzdüşüm çapı veya dikim aralığı (m)
Günlük su kullanımı (lt)
3
27-54
2,4
22-34
1,8
11-19
0,6x1,2
3,2-5,5
1,2x1,2
6,8-10,9
1,2x2
10-15,9
1,2x2,4
13,6-21,3
1,2x3
18,6-27-2
2x3
25-40
2x3,6
30-48
Modern bahçelerde gübreler yukarıda da belirtildiği gibi damla sulama sistemi ile birlikte uygulanmalıdır. Fertigasyon da denilen bu gübreleme şeklinde mutlaka suda tam olarak çözünebilen gübreler tercih edilmelidir. Aksi taktirde damla sulama sistemi tıkanır ve kısa sürede kullanılamaz hale gelir.
Bodur meyve bahçelerinde verilmesi gereken su ve gübre miktarları ağaçların yaşına, verdikleri verim miktarına ve büyüme dönemlerine göre titizlikle belirlenmeli ve sulama suyuna her sulamada kireçten sistemin tıkanmaması için bir miktar asit ilave edilmelidir. Böyle bahçeler eksik veya yanlış sulama ve gübrelemeye hemen tepki verirler ve önemli verim düşmeleri ile karşı karşıya kalınabilir.
Bodur meyve bahçelerinde damla sulama sistemi ile verilecek su miktarları; ekolojiye, iklime, bitki yaşına göre değişmekle birlikte, aşağıda, dikim sıklıkları veya taç izdüşüm alanlarına göre yaklaşık verilebilecek günlük su miktarları verilmiştir.
Verilecek gübre miktarlarına gelince bu da çok değişken olmakla birlikte dikim yılından itibaren aşağıda belirtilen miktarlarda gübre verilebilir.
Ağacın Yaşı
Verilecek Gübre
N (gr/ağaç) 1
P2O5(gr/ağaç)
K2O(gr/ağaç)
1. Yıl
10
5
15
2. Yıl
20
10
30
3. Yıl
30
15
45
4. Yıl
40
20
60
Hastalık ve Zararlılarla Mücadele
Bodur elma bahçelerinde hastalık ve zararlılarla mücadele oldukça kolaydır. Hastalık ve zararlılar mücadele sırasında doğrudan kimyasal ilaçlar kullanmak yerine öncelikle kültürel önlemlerle mücadele edilmeye çalışılmalıdır. Ancak ekonomik zarar eşiğini geçtikten sonra kimyasal mücadele yapılmalıdır. Kullanılacak ilaçlar seçilirken direk hedef zararlı veya hastalığa etkili ilaçlar seçilmeli böylece gereksiz ve rastgele ilaç kullanımı ortadan kaldırılmalıdır. Tercihen doğal dengeyi koruyucu ilaçlar seçilmelidir.
İlaçlamalar sabah veya akşam saatlerinde, rüzgarsız havalarda ve maske kullanılarak yapılmalıdır. İlaçlama sırasında herhangi bir şey yenilip içilmemelidir.
Arkadaşlar DÜZCE de elma bahçesi kurmayı düşünüyoruz. Düzce'nin soğuklama süresi 2390 saat , Karadeniz sahiline uzaklığı 35 km . Düzce rakımı 150m ,ama tarlamızın bulunduğu yerlerden biri 500m diğeri de 750m yükseklikte ve KAYNAŞLI ilçesinde. Bu mevkinin soğuklama süresinin daha fazla olacağını düşünüyorum. Pazarlama fiyatları daha yüksek olduğu için Fuji ve Gala çeşitleri ilk aklıma gelen alternatifler. Soğuk hava deposu imkanımız da var. pazarlama fiyatı yüksek ve bölgeye en uygun türün seçimi konusunda tüm arkadaşların tecrübe ve fikirlerini öğrenmek istiyorum. Bir de telli terbiye sistemi şart mı yoksa yarı bodur anaçlarla desteksiz de bu iş verimli bir şekilde yapılabilir mi ? :confused:
Sayın harami elma bahçesini ticari olarak kurmayı düşünüyorsanız öncelikle il-ilçe size hangisi yakınsa tarım müdürlüklerinden bilgi alabilirsiniz bahçenizin değişik yerlerinden 30-60-90-cm derinlikten numune toprak alıp analiz yaptırp ph ını ölçtürmelisiniz bazı bölgelerimizde toprğın ph şı yüksek olduğu için elma yetiştiriciliği tavsiye edilmiyor .
pazar günü adapazarı pamuk ova da bazı köyleri gezme fırsatım oldu on km ara ile bazı köyde yetişen verimli olan elma diğer köyde olmuyor orada da ayva daha verimli oluyor bence çevrede yetiştirilen meyveleri gözlemliyerek işe başlamalısınız araştırmadan yapılan yatırımdan zarar görebilirsiniz esen kalın
bayindirmevki
10-04-2010, 20:49
Arkadaşlar DÜZCE de elma bahçesi kurmayı düşünüyoruz. Düzce'nin soğuklama süresi 2390 saat , Karadeniz sahiline uzaklığı 35 km . Düzce rakımı 150m ,ama tarlamızın bulunduğu yerlerden biri 500m diğeri de 750m yükseklikte ve KAYNAŞLI ilçesinde. Bu mevkinin soğuklama süresinin daha fazla olacağını düşünüyorum. Pazarlama fiyatları daha yüksek olduğu için Fuji ve Gala çeşitleri ilk aklıma gelen alternatifler. Soğuk hava deposu imkanımız da var. pazarlama fiyatı yüksek ve bölgeye en uygun türün seçimi konusunda tüm arkadaşların tecrübe ve fikirlerini öğrenmek istiyorum. Bir de telli terbiye sistemi şart mı yoksa yarı bodur anaçlarla desteksiz de bu iş verimli bir şekilde yapılabilir mi ? :confused:
Bölgenize en uygun türler geçci çeşitler olması gerekir. Bu yönde araştırınız. Fuji iyi bir tercih. Fuji grubu içinde renklenmesi en iyi olan çeşitlerden birini seçmeniz menfaatinize uygun olur. Gala tavsiye etmiyorum. Çeşitin her hangi bir olumsuzluğu yok, sadece Gala ile kurulmuş bahçe sayısı çok. Gala'yı tozlayıcı olarak aralarda kullanırsınız. Pink Lady denen çeşiti de bir inceleyiniz. Ayrıca çok iyi renk yapan bir çeşit olarak Scarlet Spur...
Düzcenin düşük güneş almasını göz önünü alarak bir miktar da Granny Smith uygun olur. Golden elma da düşük güneşlenme olan yerler için çok uygundur, Araziniz düz ve ovada ise, pasa mukavim olan Golden Reinders çeşitini seçiniz.
Tam bodur anaç ile telli terbiye sistemi ciddi yatırım gerektirir. Paranız var ise yaparsınız. Şart değildir. Yarı bodur anaçlar ile telli sistem kurmadan da verim alınır. Yalnız burda dikkat edeceğiniz nokta doğru bir fidan üreticisi ile çalışmanız.
Kolay gelsin
Yakın çevrede bildiğim kadarıyla böyle bir bahçe yok ama iyice bir araştırmayı ve dediğiniz gibi varsa onları bir gezmeyi ve toprak analizini yaptırmayı düşünüyorum. İginiz için teşekkür ederim.
Sayın harami elma bahçesini ticari olarak kurmayı düşünüyorsanız öncelikle il-ilçe size hangisi yakınsa tarım müdürlüklerinden bilgi alabilirsiniz bahçenizin değişik yerlerinden 30-60-90-cm derinlikten numune toprak alıp analiz yaptırp ph ını ölçtürmelisiniz bazı bölgelerimizde toprğın ph şı yüksek olduğu için elma yetiştiriciliği tavsiye edilmiyor .
pazar günü adapazarı pamuk ova da bazı köyleri gezme fırsatım oldu on km ara ile bazı köyde yetişen verimli olan elma diğer köyde olmuyor orada da ayva daha verimli oluyor bence çevrede yetiştirilen meyveleri gözlemliyerek işe başlamalısınız araştırmadan yapılan yatırımdan zarar görebilirsiniz esen kalın
naturelparks
14-04-2010, 05:53
merhaba..
ben siteye yeni üye oldum...
12 dekar bodur elma bahçem var.. ilaçlama takvimi edinmek istiyorum.. bu konuda bilgi verebilirmisiniz ?? teşekkürler..
merhaba..
ben siteye yeni üye oldum...
12 dekar bodur elma bahçem var.. ilaçlama takvimi edinmek istiyorum.. bu konuda bilgi verebilirmisiniz ?? teşekkürler..
Sayın naturel parks ilgili konu için mine hanımın yazılarını okumalısınız sorununuza
aradığınız yanıtları bulabilirsiniz .
siteye hoşgeldiniz esen kalın
Sayın bayındırmevki ;
2009 yılı fuji , gala, Pink Lady ,Scarlet Spur gibi çeşitlerin üreticinin elinden çıkış fiyatı hakkında bilginiz var mı ?:confused:
bu konuda benim ulaşabildiğim bilgi alaradaki ziraat mühendisinin verdiği bilgi. sakarya bölgesinde elma bahçesi tesis edenlerin bulunduğu ve fiyat olarak ta yıllara göre değişmekle beraber 2009 da 0,70 tl civarında olduğunu söylemişti.önerdiği çeşitte gala idi .
sayın bayindirmevki
geçci çeşit önermenizdeki temel sebep nedir? rakım veya güneşlenme mi?
Bir de fikir almak için Alara ile görüştüm , bana düzce için elma veya kiraz yetiştiriciliği olabileceğini söylediler. bu konuda bir fizibilite çalışması istedim. elime geçtiğinde isteyen arkadaşlarla paylaşabiliriz.
internette elma yetiştiriciliği ile ilgili verilen bilgilerde soğuklama süresinin çok önemli olduğu söyleniyor. ve 2300 saat ve üzeri olması gerektiğinden bahsediliyor. sakarya gibi soğuklama süresi 1800 saat olan biryerde nasıl ticari olarak verimli bir şekilde yetişebiliyor. yükseltinin artması elma yetiştiriciliğinde bir avantaj mı ? ayrıca nem bir dezavantaj mıdır ?
bayindirmevki
14-04-2010, 22:53
Sayın bayındırmevki ;
2009 yılı fuji , gala, Pink Lady ,Scarlet Spur gibi çeşitlerin üreticinin elinden çıkış fiyatı hakkında bilginiz var mı ?:confused:
bu konuda benim ulaşabildiğim bilgi alaradaki ziraat mühendisinin verdiği bilgi. sakarya bölgesinde elma bahçesi tesis edenlerin bulunduğu ve fiyat olarak ta yıllara göre değişmekle beraber 2009 da 0,70 tl civarında olduğunu söylemişti.önerdiği çeşitte gala idi .
Ben bahçemi yeni kurdum. Bu aşamada fiyatlar ile ilgili bir fikrim olamaz. Alara'nın söylediklerine de itibar etmeyin. Sonuçta fidan üretiyor ve satmak zorunda. Size hoş gelecek biçimde konuşurlar. Ayrıca herkese gala önerirler. Zaten elmadan çok beklentiniz olmasın. Herkezin ürettiği, bol bulunan ve ihraç şansı düşük bir meyve. Severseniz yaparsınız.
Benim elmayı tercih nedenim soğuk hava deposunda saklama imkanı, satış fiyatı değil. Bilginiz olsun.
bayindirmevki
14-04-2010, 23:04
sayın bayindirmevki
geçci çeşit önermenizdeki temel sebep nedir? rakım veya güneşlenme mi?
Bir de fikir almak için Alara ile görüştüm , bana düzce için elma veya kiraz yetiştiriciliği olabileceğini söylediler. bu konuda bir fizibilite çalışması istedim. elime geçtiğinde isteyen arkadaşlarla paylaşabiliriz.
Güneşlenme ve saklama koşulları.
Erkenci çeşitler Akdeniz bölgesinde üretiliyor ve pazara çok erken çıkıyor. siz yaparsanız düşük güneşlenme yüzünden geç kalırsınız, Pazarda ilk olmak fiyat için avantajdır. Ayrıca erkenci çeşitler uzun süre saklanamaz.
bayindirmevki
14-04-2010, 23:18
internette elma yetiştiriciliği ile ilgili verilen bilgilerde soğuklama süresinin çok önemli olduğu söyleniyor. ve 2300 saat ve üzeri olması gerektiğinden bahsediliyor. sakarya gibi soğuklama süresi 1800 saat olan biryerde nasıl ticari olarak verimli bir şekilde yetişebiliyor. yükseltinin artması elma yetiştiriciliğinde bir avantaj mı ? ayrıca nem bir dezavantaj mıdır ?
İnternet de dolaşan yazıların çoğu, yıllarca okul kitapların da değişmeden tekrarlanan bilgilerin kopyasıdır. Soğuklama süresi daha düşük çeşitler de vardır. Rakım avantaj, nem dezevantajdır.
Elmalar batıda muhtemelen çiçek açmıştır, çiçekler şu anda (en azından benimkilerde olacak) bakla zinnı ile meşguller.
Bizde onları toplamakla.
Bana da gala önermişlerdi. fuji gala gibi çeşitlerin soğğuklama süresi hakkında bilgisi olan var mı ? soğuklama süresine dikkat edilmeden dikim yapılırsa verim düşer mi ?
İnternet de dolaşan yazıların çoğu, yıllarca okul kitapların da değişmeden tekrarlanan bilgilerin kopyasıdır. Soğuklama süresi daha düşük çeşitler de vardır. Rakım avantaj, nem dezevantajdır.
bayindirmevki
15-04-2010, 21:59
Elmalar batıda muhtemelen çiçek açmıştır, çiçekler şu anda (en azından benimkilerde olacak) bakla zinnı ile meşguller.
Bizde onları toplamakla.
Merhaba k0900,
Benim bir kaç fidanım çiçek açmış. Bu sene olmaması gerekirdi. Yeni diktim! Her halde araya daha yaşlı fidanlar karışmış. Her neyse, fotoğrafını çektim hatıra diye.
Size sormak istediğim kara leke için ne yaptığınız. Benim red cheff fidanlarım bu hastalığa en hassas tipmiş. Bunu yeni öğrendim. Canım çok sıkkın.
İsmail Karagülle
15-04-2010, 22:33
Benim sormak istediğim , saksılarda birkaç yıllık meyva ağaçları var. Fidancılarda satılıyor.
Mesela 2 yıllık bir elma fidanı alsam , İstanbul'dan bu fidanı Bolu'ya götürüp toprağa diksem . Bu fidanın tutma problemi olur mu ? Ve yetişkin bir fidan olduğu için , dikim zamanı artık çok önemli olmaktan çıkar mı ?
Merhaba k0900,
Benim bir kaç fidanım çiçek açmış. Bu sene olmaması gerekirdi. Yeni diktim! Her halde araya daha yaşlı fidanlar karışmış. Her neyse, fotoğrafını çektim hatıra diye.
Size sormak istediğim kara leke için ne yaptığınız. Benim red cheff fidanlarım bu hastalığa en hassas tipmiş. Bunu yeni öğrendim. Canım çok sıkkın.
Zor, bir iş elma yetiştiriciliği, tüm kalbimle sizi destekliyor, takdir ediyorum.
1240 metrenin ve nemsizliğin bazı zararları olduğu gibi, avantajlarınıda yaşıyoruz.
Bende bahçemde (sıfır) kimyasalsız yetiştiriciliğin sonuçlarını merakla bekliyorum.
Yeni fidanların tek tük çiçek açması hatta meyve vermesi normal, yaşından kesinlikle emin olduğum fidanlardada yaşadım.
Red chefflerimden bu yıl meyve bekliyorum, tüm safhalarıda takip ve tesbit ediyorum, şu an için bendeki sorun BZ (bakla zinni)
Benim sormak istediğim , saksılarda birkaç yıllık meyva ağaçları var. Fidancılarda satılıyor.
Mesela 2 yıllık bir elma fidanı alsam , İstanbul'dan bu fidanı Bolu'ya götürüp toprağa diksem . Bu fidanın tutma problemi olur mu ? Ve yetişkin bir fidan olduğu için , dikim zamanı artık çok önemli olmaktan çıkar mı ?
Saksısını çıkarırken, dağıtmadan dikiniz. Sorun olmaz :)
naturelparks
16-04-2010, 07:38
Değerli üyeler...
Granny smıth elma bahçem var..
Fidan aldığım firma dölleyicisinin kendisi olduğunu söyledi .. Böylelikle tek çeşit diktim..
Fakat geçen gün bir başka arkadaş başka bir dölleyiciye mutlaka gerek var dedi..
Bu konuda net bilgisi olan arkadaşlardan bilgi rica ediyorum..
Teşekkürler..
İsmail Karagülle
16-04-2010, 10:48
Saksısını çıkarırken, dağıtmadan dikiniz. Sorun olmaz :)
Teşekkürler.
Bu şekilde , ağaç dikimi için mevsim beklemek zorunda olmayacağız. Her mevsimde elma fidanı dikebileceğiz.
Ben İstanbul'dayım, fidanları dikmek istediğim yer , Bolu (mengen) tutmuş bir kaç yıllık elma fidanı almak istiyorum . Bu konuda bana ne önerirsiniz. Fidanları alabileceğim yer , fidan ekimi ile ilgili bilinenlerin dışında , bu tarz için daha iyi olur denilebilecek bilgiler nelerdir?
Değerli üyeler...
Granny smıth elma bahçem var..
Fidan aldığım firma dölleyicisinin kendisi olduğunu söyledi .. Böylelikle tek çeşit diktim..
Fakat geçen gün bir başka arkadaş başka bir dölleyiciye mutlaka gerek var dedi..
Bu konuda net bilgisi olan arkadaşlardan bilgi rica ediyorum..
Teşekkürler..
http://www.tarim.gov.tr/uretim/Bitkisel_Uretim,Elma_Yetistiriciligi.html
bayindirmevki
16-04-2010, 21:53
Zor, bir iş elma yetiştiriciliği, tüm kalbimle sizi destekliyor, takdir ediyorum.
1240 metrenin ve nemsizliğin bazı zararları olduğu gibi, avantajlarınıda yaşıyoruz.
Bende bahçemde (sıfır) kimyasalsız yetiştiriciliğin sonuçlarını merakla bekliyorum.
Yeni fidanların tek tük çiçek açması hatta meyve vermesi normal, yaşından kesinlikle emin olduğum fidanlardada yaşadım.
Red chefflerimden bu yıl meyve bekliyorum, tüm safhalarıda takip ve tesbit ediyorum, şu an için bendeki sorun BZ (bakla zinni)
Teşekkür ederim.
Pazardan, pazara bahçeye gidip gübreleme ve sulama sistemi kurma telaşından fidanlarıma çok dikkat etmedim. Sadece karalekeye hassas olmasının endişesi içindeyim.
Gelişmelerden haberdar ediniz.
Teşekkür ederim.
Pazardan, pazara bahçeye gidip gübreleme ve sulama sistemi kurma telaşından fidanlarıma çok dikkat etmedim. Sadece karalekeye hassas olmasının endişesi içindeyim.
Gelişmelerden haberdar ediniz.
Sayın Bayındır mevki elma bahçeniz nerede istanbula yakınmı haftadan haftaya gidip gelmek için yakın bir yerleşim de olması gerekir uygun görürseniz
bahçenizi ve sizi ziyaret etmek isterim kolay gelsin .
esen kalın
sizce cevize veya diğer meyvelere göre daha karlı değil mi ? neden bu şekilde dünüyorsunuz. ben öğretmenim bunu bir ek gelir olarak yapmayı düşünüyorum. 5 dekarlık bir arazide soğuk havada tutarak yılda 10-15 bin tl gibi bir destek sağlayabilir diye düşünüyorum. Aslında ahududu ve ceviz de düşünmüştüm ama elma daha verimli geldi bana. tabi ki bu bahsettiklerimizin hepsi ilgi duymadan omaz, o konuda haklısınız. . .
Zaten elmadan çok beklentiniz olmasın. Herkezin ürettiği, bol bulunan ve ihraç şansı düşük bir meyve. Severseniz yaparsınız.
Benim elmayı tercih nedenim soğuk hava deposunda saklama imkanı, satış fiyatı değil. Bilginiz olsun.
naturelparks
19-04-2010, 17:13
http://www.tarim.gov.tr/uretim/bitkisel_uretim,elma_yetistiriciligi.html
teşekkürler...
Anladığım kadarıyla yanlış bir uygulama yapmışız..
Sizcede öylemi ???
bayindirmevki
23-04-2010, 12:46
Sayın Bayındır mevki elma bahçeniz nerede istanbula yakınmı haftadan haftaya gidip gelmek için yakın bir yerleşim de olması gerekir uygun görürseniz
bahçenizi ve sizi ziyaret etmek isterim kolay gelsin .
esen kalın
Hay hay, beklerim. Yerim Çanakkale, Bayramiç, Türkmenli. Oralara giderseniz ben olmasam da birader size ev sahipliği yapar. Özelden telefonumu veriyorum. Geç yazdığım için affola işler çok yoğundu, koptum.
50 DEKAR BODUR ANAÇLI ELMA BAHÇESİ FİZİBİLİTE RAPORU -ALARA FİRMASI
(5 Çeşit 10’ar dekar Plantasyon İçin Hazırlanmıştır)
A- GİRİŞ
B- YATIRIM
C- FİZİBİLİTE
D- SONUÇ
ÜRETİCİ ADI:
Adres:
Arazi Bilgileri:
A - GİRİŞ
Üretim Alanı:
50 Dekar
Tür:
Elma ( Malus communis DC.)
Anaç:
Tam Bodur ( M / 9)
Çeşit Portföyü:
Red Fuji, Gala S ,Gala B, Granny Smith, Golden Delicious Reinders,
Özellik:
Dış Pazar talebi olan yeni çeşitler ve her çeşit için 10 da (1 ha) üretim alanı
Dikim Plantasyonu:
1,20 x 3,5 m - 1 x 3,5 m (Sıra üzeri x sıra arası )
Meyve Hasadı (Derim):
Erkenci çeşitlerde ( Gala) 10-15 Ağustos; Orta erkenci çeşitlerde (Granny Smith) 10-15 Eylül; Orta Geçci çeşitlerde (Red Fuji) 25 Eylül – 5 Ekim’ dir.
Bu çeşitleri dışında benzer hasat tarihlerine uyan elma çeşitleride portföyümüzde bulunmaktadır.
B - YATIRIM
I-Yatırım Masrafları
1-Arazi Sermayesi:
Mevcut arazinin satın alma bedelidir.
2-Fidan Maliyeti:
Fidan fiyatları YTL olup karşılaştırmalar için EURO (€) bazında gösterilmiştir.
€ kuru = 1,95 YTL’ üzerinden hesaplanmıştır.
1 Adet M/9 Anaçlı Dalsız Elma Fidanı : 6,50 YTL .(KDV dahil)
1x3.5 m dikim mesafesine göre 286 adet /dekar
14.300 Adet Elma Fidanı x 6,50 YTL = 92.950 YTL = 47.666 €
3-Sulama sistemi kuruluş maliyeti:
MEYVE BAHÇESİ 1 DEKAR MALİYETİ (YTL/DA)( KDV DAHİL)
Damla sulama sistemi : 295,00-708,00 YTL
Rakamlara bakıldığı zaman aradaki yüksek faklılık aşağıda sıralanmış nedenlarden kaynaklanmaktadır.
1- Anaç, çeşit ve türün toplam su ihtiyacı.
2-Toprak su tutma kapasitesi ( Geçirgen olup olmama durumu)
3-Suyun kaynağı (yeraltı ise dinamik seviyesi, yerüstü ise akış debisi, sürekliliği, alınan suyun zamana bağlı olup olmama durumu).
4-Arazinin Eğimi, Eğim Oranı
5-Su kaynagının mevcut araziye uzaklığı
6-Su kaynağı ve arazi arasındaki yükseklik farkı
7-Dikim deseni (Sıra arası - sıra üzeri mesafeleri)
8-Su naklinde enerjinin durumu (elektirik-dizel-v.s.)
9-Kullanılan malzemenin cinsi (yerli-ithal)
10-Güneşe maruz toprak üstü malzemenin kullanım ömrü
11-Sistemin Lokal gübrelemeye uygunluğu
12-Suyun fiziksel özelliği. (kirli-kumlu-temiz-vs.)
13-Filtre grubunun özelliği- kapasitesi
14-İstenilen sulama zamanı
15-Buharlaşma, Gündüz gece sulama durumu.
16-Su deposunun olup olmama durumu.
Bodur elma bahçelerinin çift hat damla sulama sistemi ile tesis etmenin daha uygun olacağı tarafımızca tavsiye edilmektedir.1 dekar arazi için damla sulama sistemi ile tesis maliyeti KDV dahil yaklaşık 300 € olarak hesaplanabilir.
300 x 50 da = 15.000 €
*Arazinin yapısı kullanılan malzemenin kalitesi,işçilik,su kaynağının uzaklıkları vb. Masraflar maliyete etki ettiği yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda hesaplara eklenmelidir.
4-Demirbaş Sermayesi:
50 Dekarlık Bodur Elma Bahçesi için Traktör ve ekipmanlarının satın alınmasına gerek vardır.
* Meyve bahçesi optimal işletme büyüklüğü 100 dekar’dır
Eğer İşletmeye bu ekipmanlar alınmak istenirse; 1 adet üzerinden;
* Traktör ve Römork = 80.000 YTL
* Diskaro,Pulluk vb. Ekipmanlar = 20.000 YTL
* İlaçlama Atomizörü = 7.000 YTL
* Diğer ekipmanlar = 5.000 YTL
Toplam = 112.000 YTL = 57.435 €
5-Diğer Masraflar:
1-Toprak hazırlığı için yapılacak masraflar = 10.000 YTL
2-Dikim operasyonuna ait işçilik ve diğer masraflar = 5.720 YTL
3-Diğer masraflar = 5.000 YTL
4-Terbiye Sistemi Tesis Maliyeti (direk,tel,işçilik)= 500 YTL / 1 dekar
50 dekar için; 500 YTL x 50 dekar = 25.000 YTL
Masraflar Toplamı = 45.720 YTL = 23.446 €
II-İşletme Masrafları:
1- İşçilik Giderleri:
Bahçe tesisinden sonraki yıllarda işçilik giderleri dönemsel olarak değişiklik göstermektedir.
İşçilik giderlerinin arttığı dönem hasat (derim) dönemidir.
50 dekar Bahçenin yılık daimi işçilik masrafı (1 adet işçi) = 10.000 YTL = 5,128 € olarak hesaplanabilir.
Tam verim döneminde ( 5. yıl ve sonrası ) hasat ve diğer kültürel uygulamalar için işçilik 1.050 adet / yıl olarak gerekmektedir.
*Bayan işçilik : 900 adet /yıl ( ortalama günlük bayan işçi yevmiyesi = 25 YTL ‘dir )
*Erkek işçilik : 150 adet / yıl ( ortalama günlük erkek işçi yevmiyesi = 30 YTL’ dir )
2- İlaç ve Gübre Giderleri
Toprak,ekoloji,sulama,ağaç gelişimleri ,hastalık ve zararlı populasyonları bu giderleri etkilemektedir.
Bahçe kuruluşundan itibaren ilk 5 yıl için 160 € / dekar ,
diğer yıllar için ise 240 € / dekar olarak hesaplanma yapılabilir.
1- 5 yıl : 160€ x 50 da = 8.000 € / yıl
5- 15yıl : 240€ x 50 da = 12.000€ / yıl
3- Akaryakıt Giderleri:
Bahçe tesisinden sonraki yıllarda traktör ile yapılacak ilaçlama,ot biçme işlemlerinin sayısı ve diğer uygulamalar akaryakıt giderlerini etkileyecektir. Eğer traktörünüzü kiralık ise bu giderler dikkate alınmaz.
Bilgi: 100 dekar bir bahçede bir traktörün yıllık akaryakıt gideri ortalama 2.000 EURO olarak hesaplanabilir.
4-Nakliye vb. Giderleri:
Hasat sonrası ortaya çıkacak olan masraflardan olup pazara olan uzaklık etkili olacaktır. Nakliye depolara direk yapılabildiği gibi hal **** yerel pazarlara da yapılabilir. Bu sebeple değişkenlik göstermektedir. Fizibilitenin sonucuna fazla etki etmediği için değerlendirilmemiştir.
C – FİZİBİLİTE
Üretim yılları karşılaştırma tablosuna göre;
YIL Verim(kg/Dekar)
1. yıl 0
2.yıl 600
3.yıl 2.000
4.yıl 3.000
5.yıl 4.400
6.yıl 5.000
7.yıl 5.600
8.yıl 5.600
9.yıl 6.000
10.yıl 6.000
10 YIL ÜRETİM TOPLAMI 38.800
15 YIL ÜRETİM TOPLAMI 68.800
TAM VERİMLİ DÖNEMDE HER YILKİ ÜRETİM 6.000
Tablo : Alara Elma Föyü
*Uluslararası pazarda Elma fiyatları 0,35 € / kg ( 0,68 YTL ) olarak gerçekleşmektedir. ( 1995 – 2008 ortalama fiyatları )
*2007 yılı itibari Gala, Fuji gibi yeni elma çeşitlerindeki fiyatlar ise 0,85 YTL / kg
*2008 yılında yeni çeşit elma üretimindeki fiyatlar ise 0,65 – 0,90 YTL / kg arasında gerçekleşmektedir.
1 dekar için ilk 5 yılık üretim toplamı= 10.000 kg’ dır
10.000 kg x 0,35 € = 3.500 € (1 dekar elma bahçesinin ilk beş yıl geliri)
3.500 € x 50 da = 175.000 € (50 dekar elma bahçesinin ilk beş yıl geliri)
D – SONUÇ
Sağlıklı, canlı, virüsten ari, sertifikalı, dış pazar talebi olan çeşitlerden oluşturulan üretim deseninde ilk 5 yıl içerisinde sabit ve değişen masraflar karşılanarak karlılık sağlanacaktır. Eğer dallı fidan dikilmiş ise bu 4 yılda gerçekleşecektir.
50 dekar elma bahçesinin üstü açık bir fabrika olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Tam verim yıllarında; her yıl için ortalama (5.600 kg x 50 da x 0,65 YTL ) 182.000 YTL = 93.333 € brüt gelir elde edilebilecektir.
Dış pazarda üretimi yapılan fakat Türkiye için yeni olan bu elmaların üretimiyle; proje KARLI BİR YATIRIM aracı olarak değerlendirilmektedir.
*Yukarıdaki raporda kullanılan veriler ve hesaplamalar Alara Fidan Üretim ve Pazarlama San.Tic.Ltd ‘ye ait plantasyonlardaki değerlerin örneklemesinden elde edilmiştir.
* Bu fizibilite raporu optimal şartlar düşünülerek oluşturulmuştur. Bahçe tesisinden itibaren yapılan uygulama hataları fizibilitenin karlılığına etki eder. Bu rapordaki sonuçların sağlanamamasında Alara Fidan Üretim ve Pazarlama San. Tic.Ltd. sorumlu değildir.
Sayın harami bence alaranın yapmış olduğu fizibilite maliyeti ile yetinmeyin başka firmalarlada görüşmede yarar var artı dekar başına vermiş olduğu terbiye sistemi maliyeti de gerçeği yansıtmadığı düşüncesindeyim esenkalın
bayindirmevki
25-04-2010, 22:16
sizce cevize veya diğer meyvelere göre daha karlı değil mi ? neden bu şekilde dünüyorsunuz. ben öğretmenim bunu bir ek gelir olarak yapmayı düşünüyorum. 5 dekarlık bir arazide soğuk havada tutarak yılda 10-15 bin tl gibi bir destek sağlayabilir diye düşünüyorum. Aslında ahududu ve ceviz de düşünmüştüm ama elma daha verimli geldi bana. tabi ki bu bahsettiklerimizin hepsi ilgi duymadan omaz, o konuda haklısınız. . .
Madem öğretmensiniz size hocam diye hitap edeyim. Saygımdandır. Hocam öncelikle çok yoğun günler ve beni sizi yönlendirecek bir cevabı vermeye zorlamanız yazmaktan kaçırdı. Ek gelir olarak tarımın her dalını yapabilirsiniz. İyi yaparsanız hepsi kazandırır. Elmaya gelirsek avantajı soğuk hava deposunda saklanmasıdır. Dezevantajı ise en çok bakım gerektiren meyvelerden biri olması.Çok zararlısı vardır. Her yağmur sonrası ilaçlama gerektirir. Elmaçılık zordur. Bölge yağmurlu ve nemli ise daha da zor. Eğer bahçe ile sürekli ilgilenemiyecekseniz vazgeçin. Zaten 5 dönüm verimli bir meyvecilik için ufak! Daha sık dikim yapılan, yağmuru ve nemi seven çalımsı meyvelere yönelin. Elmayı gerçekten seviyorsanız yapın.
bayindirmevki
25-04-2010, 22:20
Sayın harami,
5 dekar yeriniz olduğu bahisle 50 dekar arazinin hesabını anlamadım. Hocam; bu örnek çalışma ise boşverin. Zaten Alara'da sorumluluk almadığını belirtiyor son cümlede. Fizibilite raporları herşeyin tamam ve risksiz olması üzerine kurulur. (Telli sistem, üstüne dolu için tül, Don için sisleme, İlaçlama tankı, traktör ve bir çok ekipman). Ve yolunda giden doğa şartları. O zaman rapor tutar. Siz bütün bunları 5 dekar yer için mi alaçaksınız? Bunlar büyük işletmeler içindir ki 50 dekardan büyük. Ben 30 dekar yere dikim yaptığım halde kiralık traktör ve ekipman ile işimi götürüyorum!
Alara'nın dediği; açık bir fabrika gibi size kazandırır ama dikkat açık bir fabrika. Yağmuru, dolusu, don riski, güneş yanıklığı, rüzgar gibi bir çok riski olan. Tarım da hesap tutmaz.
Saygılar.
cialis87
26-04-2010, 14:31
bayındırmevki----- kardeş yağmurdan sonra ilaçlama gerektirir demişsin nedir o bende bu sene 500 tane tam bodur breaburn , scarlet ve mondıal gala ektim bu iş le ilgili çok fazlada bilgim yok yeni yeni bişeyler öğreniyoruz bilgi verirsen sevinirim
Hay hay, beklerim. Yerim Çanakkale, Bayramiç, Türkmenli. Oralara giderseniz ben olmasam da birader size ev sahipliği yapar. Özelden telefonumu veriyorum. Geç yazdığım için affola işler çok yoğundu, koptum.
Sayın Bayındır mevki kendimi size davet ettirmiş gibi hisediyorum ama yinede davetinize teşekkür ediyorum çanakkale tarafına gidersem mutlaka uğrarım
bu aralar bağ bahçe gezmekle meşgulüm esen kalın
bayindirmevki
26-04-2010, 21:39
bayındırmevki----- kardeş yağmurdan sonra ilaçlama gerektirir demişsin nedir o bende bu sene 500 tane tam bodur breaburn , scarlet ve mondıal gala ektim bu iş le ilgili çok fazlada bilgim yok yeni yeni bişeyler öğreniyoruz bilgi verirsen sevinirim
Gereken sürede, gereken ilacı yaptıktan sonra ilaç ömrü devam ederken yağmur yağar ise ilacın etkisi zayıflayabilir veya tümü ile yıkanıp akabilir. Bu durum da yeniden ilaçlama yapmak gerekir. Elmaçılıkta ilaçlama programı çok yoğundur yağmur pek tercih edilmez.
cialis87
27-04-2010, 12:31
Teşekkürler
.Çok zararlısı vardır. Her yağmur sonrası ilaçlama gerektirir. Elmaçılık zordur. Bölge yağmurlu ve nemli ise daha da zor. Eğer bahçe ile sürekli ilgilenemiyecekseniz vazgeçin. Zaten 5 dönüm verimli bir meyvecilik için ufak! Daha sık dikim yapılan, yağmuru ve nemi seven çalımsı meyvelere yönelin. Elmayı gerçekten seviyorsanız yapın.
Aslında elmaya özel bir ilgim yok ama meyveciliğe ilgim var. dışardan bakınca ağaç olduğu için daha problemsiz bir yetiştiricilik gibi görünüyor . ama söylediklerinizden sonra daha iyi düşünmem gerektiğini anlıyorum. Bu kadar yoğun ilgilenemeyebilirim. bana biraz daha az ilgi isteyen bir tür lazım.
Belki ceviz olabilir. ceviz daha az emek istiyor bu anlattıklarınıza göre ! Yoksa yine mi yanılıyorum ? :o
Sayın harami,
5 dekar yeriniz olduğu bahisle 50 dekar arazinin hesabını anlamadım. Hocam; bu örnek çalışma ise boşverin. Zaten Alara'da sorumluluk almadığını belirtiyor son cümlede. Fizibilite raporları herşeyin tamam ve risksiz olması üzerine kurulur. (Telli sistem, üstüne dolu için tül, Don için sisleme, İlaçlama tankı, traktör ve bir çok ekipman). Ve yolunda giden doğa şartları. O zaman rapor tutar. Siz bütün bunları 5 dekar yer için mi alaçaksınız? Bunlar büyük işletmeler içindir ki 50 dekardan büyük. Ben 30 dekar yere dikim yaptığım halde kiralık traktör ve ekipman ile işimi götürüyorum!
Alara'nın dediği; açık bir fabrika gibi size kazandırır ama dikkat açık bir fabrika. Yağmuru, dolusu, don riski, güneş yanıklığı, rüzgar gibi bir çok riski olan. Tarım da hesap tutmaz.
Saygılar.
Bu fizibilite çalışması başka biri için hazırlanmış bir çalışma. bize de bir fikir edinmek açısından gönderilmiş zannediyorum. zaten bu ekipmanları almak 5 dönüm için gerekli olmadığı gibi bizim bütçemizi de aşar.
Saygılar.
bayindirmevki
27-04-2010, 22:33
Aslında elmaya özel bir ilgim yok ama meyveciliğe ilgim var. dışardan bakınca ağaç olduğu için daha problemsiz bir yetiştiricilik gibi görünüyor . ama söylediklerinizden sonra daha iyi düşünmem gerektiğini anlıyorum. Bu kadar yoğun ilgilenemeyebilirim. bana biraz daha az ilgi isteyen bir tür lazım.
Belki ceviz olabilir. ceviz daha az emek istiyor bu anlattıklarınıza göre ! Yoksa yine mi yanılıyorum ? :o
Sayın harami,
Ağaç olsun, sebze olsun tüm bitkiler çocuk gibidir ilgi gerektirir bunu bilin. Elma zordur, İlgilenmeyecekseniz ceviz dikin. Ama ceviz için 5 dönüm yer az. Yanılmıyorsam bulunduğunuz yer yağışlı ve nemli. Çalımsı meyvelere yönelin. Böğürtlen, ahududu, yaban mersini, Güvey feneri gibi. Ve dikkat, ne dikerseniz dikin alıçısını da önceden bir araştırın.
Sayın harami,
Ağaç olsun, sebze olsun tüm bitkiler çocuk gibidir ilgi gerektirir bunu bilin. Elma zordur, İlgilenmeyecekseniz ceviz dikin. Ama ceviz için 5 dönüm yer az. Yanılmıyorsam bulunduğunuz yer yağışlı ve nemli. Çalımsı meyvelere yönelin. Böğürtlen, ahududu, yaban mersini, Güvey feneri gibi. Ve dikkat, ne dikerseniz dikin alıçısını da önceden bir araştırın.
Aslında Yaban Mersini düşünmüştüm ama pazarlama konusundaki şüphelerimi gideremedim araştırmalarıma rağmen. Ceviz hala aklımda aslında. 5 dönümün yakınlarında 20 dönümlük bir yer var orayı da alıp ceviz düşünebiliriz belki. bir de bu araziler 700m rakımda ,yani nem durumu düzce merkeze göre daha düşük.
Çalı formundaki bitkileri tavsiye etme sebebiniz nedir, ceviz neme karşı çok mu hassas ?
Alaranın tavsiye ettiği diğer ürün de kiraz yetiştiriciliğiydi. Kiraz da elma gibi hassas bir ürün mü acaba.
Gelendost
29-04-2010, 04:52
*** arkadaşlar elma denildiği gibi zordur örneğin geçen yıl ve bu yıl yağmurlardan dolayı başta karaleke olmak üzere zararlılarla baş edemiyoruz bugün yine yağış var ve güneş açar açmaz 6. karaleke ilacını atacağım bu hazirana kadar sürecek düşünün yılda en az 10 sefer karaleke ilacı atıyorum eğer kurak bi bölgeyse bu sorun yaşanmaz ilaçlama hakkında bilgi almak isterseniz bana yazabilirsiniz...
bu yıl fidan diken arkadaşların diktikleri fidanın uç kısımlarını belirli cm den kesmeleri ve alttanda belirli cm ye kadar çıkan filizleri koparmaları gerekiyor umarım bu uygulama yapılmıştır..
lider oılarak belirlenen en üstteki filize rakip olacak liderin altındaki 2 filizi koparmanız yararınıza olacaktır...
bayindirmevki
29-04-2010, 12:02
Aslında Yaban Mersini düşünmüştüm ama pazarlama konusundaki şüphelerimi gideremedim araştırmalarıma rağmen. Ceviz hala aklımda aslında. 5 dönümün yakınlarında 20 dönümlük bir yer var orayı da alıp ceviz düşünebiliriz belki. bir de bu araziler 700m rakımda ,yani nem durumu düzce merkeze göre daha düşük.
Çalı formundaki bitkileri tavsiye etme sebebiniz nedir, ceviz neme karşı çok mu hassas ?
Alaranın tavsiye ettiği diğer ürün de kiraz yetiştiriciliğiydi. Kiraz da elma gibi hassas bir ürün mü acaba.
Sayın harami,
Konu elmanın dışına çıktığı için kısa keseceğim. Elma zordur. Gelendost arkadaş da benden sonra yazmış yazılacağı. 20 dönüm yeriniz var ise ceviz dikin. Ceviz dikeçeğim derseniz ceviz başlığında devam ederiz. 5 dönüm yer ceviz için küçük. Kiraz dikin. Bakımı elmaya göre kolaydır. Kiraz derseniz kiraz başlığında devam ederiz. Çalımsı meyveleri de göz ardı etmeyin.
Saygılar.
cialis87
29-04-2010, 13:37
*** arkadaşlar elma denildiği gibi zordur örneğin geçen yıl ve bu yıl yağmurlardan dolayı başta karaleke olmak üzere zararlılarla baş edemiyoruz bugün yine yağış var ve güneş açar açmaz 6. karaleke ilacını atacağım bu hazirana kadar sürecek düşünün yılda en az 10 sefer karaleke ilacı atıyorum eğer kurak bi bölgeyse bu sorun yaşanmaz ilaçlama hakkında bilgi almak isterseniz bana yazabilirsiniz...
bu yıl fidan diken arkadaşların diktikleri fidanın uç kısımlarını belirli cm den kesmeleri ve alttanda belirli cm ye kadar çıkan filizleri koparmaları gerekiyor umarım bu uygulama yapılmıştır..
lider oılarak belirlenen en üstteki filize rakip olacak liderin altındaki 2 filizi koparmanız yararınıza olacaktır...
arkadaşım ben bu sene 1000 tane tam bodur elma diktim şu anda ağaçlarda baya çiçeklenme var dikmeden önce de budamıştı aldığımız firma hangi ilacı atmamızı önerirsin bu ara baya yağmur yağdı aldığımız yer çiçekler bitince iç kurdu ilacı atın demişti bilgi verirsen sevinirim. elmalar gala,breaburn,scarlet..
cialis87
29-04-2010, 13:43
Bizde onları toplamakla.
kardeş bakla zinnı ne demek bilgilendirirsen sevinirim...
Gelendost
29-04-2010, 20:23
arkadaşım ben bu sene 1000 tane tam bodur elma diktim şu anda ağaçlarda baya çiçeklenme var dikmeden önce de budamıştı aldığımız firma hangi ilacı atmamızı önerirsin bu ara baya yağmur yağdı aldığımız yer çiçekler bitince iç kurdu ilacı atın demişti bilgi verirsen sevinirim. elmalar gala,breaburn,scarlet..
en başta mutlaka karaleke ilacı atmalısın npk yaprak gübresi pas akarı ilacı , havaların ısınıp filizlenme başlayınca yaprak biti olusacaktır gerekli ilacını atabilirsiniz iç kurdu ilacınıda atmanız gerekiyor dediğim gibi ilk başta karaleke ilacı atmalısınız
karaleke içkurdu vepas ilaçlarını karıştırıp atabilirsiniz
bayindirmevki
29-04-2010, 23:41
Sayın gelendost,
Cialist87 arkadaşa verdiğiniz bilgiler konvansiyonel tarım yöntemleri. Ben tarımın organik üretim yanı ile ilgileniyorum. Organik tarım için vereceğiniz ilaçlama, bakım gibi bilgiler var mı?
kardeş bakla zinnı ne demek bilgilendirirsen sevinirim...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4070
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4042&page=3
Sayın harami,
Konu elmanın dışına çıktığı için kısa keseceğim. Elma zordur. Gelendost arkadaş da benden sonra yazmış yazılacağı. 20 dönüm yeriniz var ise ceviz dikin. Ceviz dikeçeğim derseniz ceviz başlığında devam ederiz. 5 dönüm yer ceviz için küçük. Kiraz dikin. Bakımı elmaya göre kolaydır. Kiraz derseniz kiraz başlığında devam ederiz. Çalımsı meyveleri de göz ardı etmeyin.
Saygılar.
Hocam anladım başlığı sulandırmayalım diyorsun, haklısın. Ceviz yetiştiriciliği başlığını takip ediyorum aslında ama Yaban Mersini ve kirazı da takip etmeye başlayacağım.
bayindirmevki
30-04-2010, 19:51
Hocam anladım başlığı sulandırmayalım diyorsun, haklısın. Ceviz yetiştiriciliği başlığını takip ediyorum aslında ama Yaban Mersini ve kirazı da takip etmeye başlayacağım.
Hocam hitabınız için teşekkürler. Keşke o mertebeye ulaşabilsem. Şimdilik talebeyim. Ben de kiraz ile ilgilenmekteyim. Nasipse bu sonbahar kiraz dikimi yapacağım. Kiraz konu başlıklarında karşılaşırsak selamlaşırız.
Bol şanslar.
Gelendost
30-04-2010, 20:14
Elma Hastalık Ve Zararlıları İle Bunların Mücadelesinde Kullanılabilecek Bazı Organik İçerikli Preperatlar:
Karaleke ve mücadelesi: Bordo bulamacı (% 0,5-1lik). Kullanılacak bakır yönetmeliğin izin verdiği ölçüde olmalıdır.
Külleme: Kükürt kullanılır. Ancak kullanılacak kükürt kontrol organınca tanınmış olmalıdır.
Elma içkurdu: Larva meyveleri delerek galeri açar, meyvenin etli kısmını ve çekirdek evini yiyerek kahverengi pislikler bırakır. Genellikle her meyvenin içinde bir larva bulunur. Kültürel önlem olarak yere dökülen kurtlu meyvelerin toplanıp uzaklaştırılması, bahçelerin konukçusu olan diğer meyve ağaçları ile karışık olarak kurulmaması.
Eşeysel çekici tuzakların kullanılması: Tuzaklar ocak ayından itibaren etkili sıcaklıklar toplamı 40 g.d.’ye ulaştığında 100 ağaca 1 adet tuzak gelecek şekilde bahçenin ortasına ağacın tacının dış kısmına ve yerden 1.5-2 m yükseğe asılır.
İç kurdu (larva): Granül Virüs Preperatları, Bacillus thuringensis, Azadirachta indica’dan ekstrakte edilmiş A. Jesus azadiraktin
İç kurdu (ergin): Feromon tuzakları kullanma ve feromonla doyurma.
Yaprak bitleri: Arap sabunu ve Azadiraktin kullanılır. Bulundukları ağaçlarda yaprakların bitki özsuyunu emerek zararlı olurlar. Sonuçta yapraklarda önce beyaz, sonra sarı kahverengi lekeler meydana gelir. Daha sonra bu lekeler birleşerek yaprağın kuruyup dökülmesine, dolayısıyla ürün kaybına neden olurlar. %2-4’lük arap sabunu çözeltisi hazırlamak için kullanılan arap sabunu, kullanılacak arap sabunu miktarının yarısı kadar ispirto içinde eritildikten sonra suyla karıştırılmalıdır.
Kırmızı örümcek: NeemAZAL(İnsektisit), Arap sabunu ve Kükürt kullanılır. Ancak kullanılacak kükürt kontrol organınca tanınmış olmalıdır.
San Jose Kabuklu Biti: Gövde, dal, sürgün, yaprak ve meyvelerde bitki özsuyunu emerek zararlı olur. Beslendikleri yerde doku kırmızı rengi alır. Eşiği yoktur. Bahçede 1 organda görülmesi yeterlidir. Kış ilaçlaması yapılabilir.
Armillaria/Rosellinia kök çürüklüğü: Bordo bulamacı/Göztaşı. Kullanılacak bakır, yönetmeliğin izin verdiği ölçüde olmalıdır.
Çiçek zınnı (ergin): Feromon içerikli mavi renkli tuzaklar, mavi renkli su dolu leğen.
Elma gövde kurdu (ergin): Pekmezli besi tuzağı 1 litre karışım için 1 kısım pekmez + 5 kısım su + 2-3 g ekmek mayası preparatı hazırlanır. Ağaçlara ergin uçuş süresi boyunca asılır.
Gövde kabuk kurdu: Kitlesel tuzaklama yöntemi kullanılarak zararlının popülasyonunda azalmalar görülmüştür. Kültürel Önlemlerden; Ağaçların bakım işlemleri çok iyi yapılarak sağlıklı tutulmaları sağlanmalı ayrıca ağaç kabuğundaki larvalar kışın temizlenip macunla kapatılmalıdır.
Galeri güveleri: Ancak yoğun ilaçlamaların yapıldığı ve geniş spektrumlu ilaçların kullanıldığı bahçelerde sorun haline gelmektedir. Bu nedenle ilaçların iyi seçilmesi gerekmektedir. Ayrıca doğada çok sayıda doğal düşmanı bulunmaktadır. Zorunlu kalmadıkça kimyasal mücadele yapılmamalıdır. Öncelikle bahçelerde kurumuş yapraklar toplanarak yok edilmelidir.
Yaprak büken: Elma yaprak bükeni’nin larvaları birden fazla yaprağı ağlarla birbirine bağlayıp buket haline getirir. Yaprağı orta damar boyunca uzunlamasına kıvırır. Adi yaprak bükücüsü ise yaprağı uç kısmından itibaren enine kıvırır. İlaçlama elma bahçelerinde pembe tomurcuk döneminde yapılır.
bunlar organik mücadele için kullanılan yöntemler ancak riskli olabilir mesela karaleke ile mücadele etmewk organik tarımda kolay değildir ****** bu bölgenin yağmur vs durumuna göre değişir biraz zor işlemdir tercih sizin
mesela biz gövde kurduna sıvı asfinik yeşil bite arapsabunu kullanıyoruz ama bunun yanında zirai ilaçta atmayı ihmal etmiyoruz riske atamıyoruz sonucta 1 yıllık üretiminiz boşa gidebiliyor
bayindirmevki
30-04-2010, 22:48
Teşekkürler gelendost,
Sanırsam benim en büyük sorunum karaleke olacak. Hassas bir çeşit (Red Cheff) seçmişim! Bilgisizlik. Şu an bir sorun yok. Fidanlar bir yaşında.
Bir araştırmamda bildiğimiz oksijenli suyun karalekeye önlem olabileceğini okudum. Bir fikrin var mı?
yeşil-elma
01-05-2010, 10:09
internette plaspen yazarsan hesaplı dal açma ve diğer aparatları görebilirsin
Gelendost
01-05-2010, 20:35
benim agaçlarımda red chief 3 yasında Allah a şükür hiç bişey olmadı diğer klasik ağaçlarda karaleke varken 106 larda olmadı ben sadece kültürel mücadeleye baglı kalmam sonucta işe yaramadıgı taktirde büyük sorun olacatır agacın büyümesini engeller ertesi yıl için sorun teşkil eder kimyasal ilaç kullanın bence
bayindirmevki
02-05-2010, 17:17
benim agaçlarımda red chief 3 yasında Allah a şükür hiç bişey olmadı diğer klasik ağaçlarda karaleke varken 106 larda olmadı ben sadece kültürel mücadeleye baglı kalmam sonucta işe yaramadıgı taktirde büyük sorun olacatır agacın büyümesini engeller ertesi yıl için sorun teşkil eder kimyasal ilaç kullanın bence
Amin. İnşallah ağaçlarınıza bir şey olmaz.
Kimyasal ilaçlara hiç bulaşmak istemiyorum. Yapabildiğim kadar organik tarıma devam edeceğim. Çözümleri kendi içinde arıyorum. Kolay pes eden biri değilim. Şu ana kadar sapmadım. Allah ötesinide göstersin.
Sağlıcakla kalın.
Gelendost
03-05-2010, 03:55
inşallah mücadelenizde basarılı olursunuz hiç değilse serin havada kükürt atmanızı tavsiye ederim
cialis87
07-07-2010, 14:31
arkadaşlar elma ağacının yapraklarında sararmalar var acaba neden olabilir bilgisi olan varsa verirse sevinirim
mehmet55
07-07-2010, 16:16
arkadaşlar elma ağacının yapraklarında sararmalar var acaba neden olabilir bilgisi olan varsa verirse sevinirim
Selamlar geçen sene dikmiş olduğum elmalardan bir tanesinin yaprakları senin dediğin gibi sararmıştı hatta hiç büyüyemedi dibini eştim baktım toprak altında kalan kısım tamamen çürümüş
sizinki öyle olmayabilir cevabını daha iyi verirler ama azot azlığındanda olabilir
06doğaci
15-07-2010, 13:59
http://www.ornektarim.com/tr/dokumanlar/elma_zararlilari.pdf
Merhaba sayın elma üreticileri yukarıdaki linkin faydalı olacağını düşündüm.
Gelendost
15-07-2010, 21:13
kök çürüklüğü olabilir demir eksikliği olabilir resmini çekebilirmisin o ağacın
cialis87
19-07-2010, 14:22
kök çürüklüğü olabilir demir eksikliği olabilir resmini çekebilirmisin o ağacın
sararmalar kendi kendine kayboldu inanılır gibi deyil
cialis87
19-07-2010, 14:24
şuanda scarlet spurs ların yapraklarında aşırı derecede sertleşmeler var neden olabilir diğerlerinde yok
enderarslan
22-08-2010, 23:08
evet..
cialis87
31-08-2010, 11:12
Yaaa bu kuşlardan nasıl kurtulacağım tam bodur elma bahçem var şu an üzeri kapalı deyil elmalar kuşlara yem oldu kuşları nasıl uzaklaştırabilirim
celalsubasi
14-01-2011, 22:59
scarlet spurun yapraklari sertlesti diyorsunuz 1 susuz kalmis olabilir 2 sicaktan strese girmis olabilir 3 pas akari veya kirmizi orumcek olabir nedensiz oldu digerlerinde yol diyorsaniz yapraktan amino acid uygulamasi yapin kadife gibi olacaktir
GAZİ0625
08-03-2011, 20:26
Havalı pat patları kullanabilirsiniz...
gulten36
23-03-2011, 10:26
İyi günler arkadaşlar.
Arkadaşlar 8 tane bodur elma diktim bu sene ve şu an üzerlerinde elmada var ama yerlerini değiştirmek istiyorum. Acaba kasım ayında yapraklarını döktükten sonra yerini değiştirsem birşey olur mu?
gulten36
18-04-2011, 19:31
iyi akşamlar arkadaşlar ben 1 ay öncesinde 180 adet yarı bodur elma ağacı diktim şuan yapraklarını açmak üzereler kesin tuttuğunu nasıl anlarız buralarda gündönümünde yani haziran 20 de belli olur diyorlar bu konuda bilgisi olan arkadaşların beni aydınlatmalarını rica ediyorum fidanlarım tuttumu acaba??*
arkadaşlar merhaba erzincan da köyüme nisan ayında 2bin bodur,500 deyarı bodur elma diktim.bodurda dikim aralığı1x4 y.bodurda 2x4 .yanmış gübre yoktu davar gübresini haziran ayında atsam olurmu buyıl yapılacak bakım işleri nelerdir şimdiden teşekkür ederim.
Sayın eğinli eğer dikim zamanında bodur fidanları 95 cm mesafeden kesdiyseniz ve liderli bir terbiye sistemi kullanıyorsanız çıkan sürgünler 1-2 cm olduğunda en üstteki lider sürgün bırakılır daha sonra avucumuzun içine gelen 2,3,4 ve 5. sürgünleri alıyoruz. Bu durumda siz ağaçlar yapraklarını döktükten sonra birinci katı oluşturacaksınız. Yani tam bodur elma fidanlarında amacımız ilk 3 yılda ağacın çıkacağı mesafeye (3-3,5 m) ulaşmasını sağlamak ve ağacın gelişeceği taban alanını tamamlamak. Ağacın uzunluğu boyunca geniş açıyla çıkan asgari 20 tane yatık dallar elde etmek.
Ancak budama ve terbiyenin profesyonel bu işte uzman ya da deneyimli kişiler tarafından yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ben kendim de teknik elemanım. Gittiğimiz bahçelerde gene 1 yıllık yarı bodur fidanların budamasını en az 3-5 defa anlatıp kalan kısmını çiftçinin yapmasını söylediğimde yanlış yaptığını gördüm. Hatta bazı liderleri bile kesmiş ve ağacın üzerindeki meyve gözlerini de koparmış. Bu yüzden bir daha çiftçinin eline makas vermemeye karar verdim.
Bu yüzden dediğim gibi budama ve terbiye işleminin işin uzmanı kişiler tarafından yapılması gerektiğini düşünüyorum. Biz teknik elemanlar olarak bile her gün yeni şeyler öğreniyoruz. Kitaplarda geçen bazı bilgilerin modern meyvecilik konusundaki son yıllardaki gelişmelerle değiştiğini görüyoruz.
Ahır gübresi iyice yanmış olmalı. Yani her meyve üreticisinin bir gübre çukuru da olmalı. Burada yanmayı sağlamak için içine bir miktar ticari gübre de eklenerek gübrenin sıcaklığının belirli bir sıcaklığa ulaşması sağlanmalı. Taze gübreyi özellikle kök bölgesine yakın verirseniz oradaki kurtlar ve canlılar meyvenin köklerine zarar verebilir. Bu yüzden cevizde olduğu gibi fidanın 1 metre etrafına açılan bir çukura verilebilir diye düşünüyorum. Zaten bodur fidanlar için damlama sulama sistemi vardır. Ticari gübreleri de suyun içinde eriterek sulama ile beraber verebilirsiniz.
dtlevent
16-11-2011, 15:03
Bu yıl elmalar kaç liradan satıldı ?Üretici arladaşlardan bir cevap?
Yarı bodur ,MM111 anaç üzerine scarlet spur ve tozlayıcı olarak fuji dikmek istiyorum. Uygun olur mu.
Ünsal Eren
23-11-2011, 23:56
Kg'ı 1 TL
dtlevent
25-11-2011, 09:32
Kg'ı 1 TL
Alara firmasının 2010 elma fizibilite raporunda 0.6-0.7 kg/tl fiattan yapılan hesaplamada üreticiye iyi bir kar kalıyordu siz bu sattığınız fiattan memnunmusunuz?
ayhan alemdar
29-11-2011, 23:26
sayin AYDOLUM; sitenize yeni uye oldum. Ben de kayseri'de ikamet etmekteyim.Tanismak ve bilgi almak isterim selamlar....
Bu yıl elmalar kaç liradan satıldı ?Üretici arladaşlardan bir cevap?
Bu yıl bizim oralarda (Mersin-Gülnar) dolu çok oldu.
O halde bile 1. sınıf 400-450 krş. tan, dolu vuranlar 150 krş. tan satıldı...
Bizimd 800 ağacımız var, dolu vurdu. Aldığımız para 1900 Tl. 15 yıllık bahçemizde, ben daha masrafını karşıladığını hiç görmedim.
Son iki yıldır ürünü alan tüccar ortadan kayboldu. İki yıllık parada tabiiki..
Köylü tüccar ve ilaç-gübre bayileri arasında sıkışıp kalmış...Ne üretici, nede tüketici...sadece bunlar kazanıyor.
Ünsal Eren
10-12-2011, 13:47
Tozlayıcı olarak Granny veya Golden'de yapabilirsiniz.
enversen
24-12-2011, 15:23
çanakkale- bayramiç' te, 1-1.3 arası satılıyor.
strarking ve golden çeşitler.
cialis87
13-02-2012, 18:23
arkadaşlar konyada telli terbiye sistemi bildiğiniz firma varmı yardımcı olabilirmisiniz
arkadaşlar bu sene yeni yarı bodur elma diktim(aralık ayında)...
fazlaca soğuk oldu buralarda(ısparta)..
fidana zararı olmuşmudur..
nasıl anlarım ...
aşı noktasından 70-80 cm yukarıdan kesince orta kesimde hafif sararma (acık kahverengi gibi )görünüyor...soğuk vurduğundan şüphe ediyorum bilgisi olan varsa seviniirim
böyle durumda ne yapabilirim ...
aydınlatırsanız sevinirim....
limon_sever
04-03-2012, 22:47
arkadaşlar bu sene yeni yarı bodur elma diktim(aralık ayında)...
fazlaca soğuk oldu buralarda(ısparta)..
fidana zararı olmuşmudur..
nasıl anlarım ...
aşı noktasından 70-80 cm yukarıdan kesince orta kesimde hafif sararma (acık kahverengi gibi )görünüyor...soğuk vurduğundan şüphe ediyorum bilgisi olan varsa seviniirim
Elma fidanları kış soğuklarına dayanıklıdır.
böyle durumda ne yapabilirim ...
aydınlatırsanız sevinirim....
Yenide diksen eskide olsa Elma ağaçları -4o derecelere dayanır.Sonra Elma ağaçı sogugu sever.Yapaçağın hiç bir şey yok.Yalnız taban toprak kısmı hava almasın. Soguk vurduğunuda öyle kesme ile anlıyamazsın.Baharı bekliyeçeksin.
Unutmadan Diktiğin fidanlar hangi bölğenin ? Buda önemli.
abdullah78
09-03-2012, 00:06
Arkadaşlar uzun süre ilgilenemediğimiz bahçemizdeki elma ağacının geçen yazki fotoğrafı aşağıdadır. Bu ağacı kurtarma şansı var mı? Zira gövdesi yosunlanmış. Ne tür bir uygulama veya ilaçlama yapabilirim.
http://demirogretmen.net/images/DSCN2206.jpg
yarı bodur elma hakkında bilgisi olan var mı?
izmir'in aliağa ilçesinde yaşıyorum. yılın 300 günü rüzgar alan bir şehir, deniz seviyesinde, 20 dönüm anna elması dikmek istiyorum, mm106 mı yoksa mm111 ağacı mı dikmeliyim? anna elması spur cins mi? yarı bodurluk aşılanan elma ve aşı yapılan ağaç değil mi? bu konularda uzman görüşü almak istiyorum, yardımcı olmak isteyenler bana mesaj yollayabilirsiniz.
karsinguc@windowslive.com ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
enversen
08-04-2012, 19:27
izmir'in aliağa ilçesinde yaşıyorum. yılın 300 günü rüzgar alan bir şehir, deniz seviyesinde, 20 dönüm anna elması dikmek istiyorum, mm106 mı yoksa mm111 ağacı mı dikmeliyim? anna elması spur cins mi? yarı bodurluk aşılanan elma ve aşı yapılan ağaç değil mi? bu konularda uzman görüşü almak istiyorum, yardımcı olmak isteyenler bana mesaj yollayabilirsiniz.
karsinguc@windowslive.com ilgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Anna elma çeşiti,deniz seviyesinde yeteri kadar renk yapmaz. Elmalarınada pazarda alıcı bulamazsın.
Bodur elma yetiştirme konusunda bilgi verebilecek kimse var mı?
bahçeden %100 yerli doğal
Rençber_34
04-09-2012, 13:02
Öncelikle herkese merhaba,
Başlıkta da belirttiğim üzere 700 ağaçlık bodur elma bahçem var. 5-6 yaşlarında olan ağaçların bu 5 sene içindeki budamaları ve bakımları yok denecek kadar az yapılmış.Bazı ağaçların bu seneki dalları 4-5 metreye kadar ulaşmış.
Bahçe, damla sulama sistemi ile sulanmaktadır.
Sadece hayvan gübresi kullanarak ticari amaçlı yetiştirme yapmak istiyorum.
Bu ağaçların budanması, gübrelenmesi, çapalanması, hastalıklarla mücadele vs. hakkında bilgi sahibi arkadaşlardan tavsiyeler bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler
Rençber_34
06-09-2012, 10:24
Bir de şöyle sorayım.
5 yaşında yarı bodur ağaçların tepe noktası ve dal seyrekliği nasıl olmalı. Ağaçlarım zaten çok çiçek açıyor. Ama elma boyutları çok düzensiz. Bu durumu nasıl düzeltebiliriz.
Rençber_34
10-09-2012, 14:52
sanırım kimse ilgilenmiyor konuyla
Safranlı
11-09-2012, 10:17
Mirim
bahçeniz nerededir
yakın bölgenizden iyi ve tecrübeli ekip olmalıdır
budama için zaten erken
ancak aralık gıbı olabılır
bodur agacın budaması daha hassastır
referans gösterebilen akıllı ve dürüst bir emektar bulunmalıdır
Ünsal Eren
26-12-2012, 22:34
Bu yıl Niğde'de elmanın toptan kilosu 0.9o TL. idi.
Ünsal Eren
26-12-2012, 22:36
İlgi gösterilirse gereği yapılırsa, herşeyden önce yapılan iş sevilirse üretilen üründe kaliteli oluyor.
Ünsal Eren
26-12-2012, 22:38
Buraya fotoğraf nasıl konuluyor du?
Ünsal Eren
26-12-2012, 22:56
Gelecek yılın meyve gözünün oluşması için her 2 sulamanın birisinde ağaçlara fosforik asit vermek gerekiyor. Benim bahçenin yakınında büyük bir firmanın bodur elma bahçesi var, 2. yılında 1 hektara 14.000,00 TL.lık fosforik asit verdiler. Bodur elma bahçesinin ilk yıllarda ağaçlarının gelişmesi önemlidir. Bunun içinde ölçüleri dahilinde örneğin hektara 15 Kg Azot vermek gerekir. İlaçlamasınada çok dikkat etmeli. Ağaçlar aşırı hastalanmadan hangi ilaç gerekli ise aşırıya kaçmadan bir bilene sorarak ilaçlanmalı.
Benim şansın çok iyi bir danışmanım var. Bilmiyorsanız mutlaka bir bilene sorun. sorduğunuz bilene inanıp güveniyorsanız başkasına sormayın. çünkü kafanız karışır. Toprağım iyi olmadığı halde 2. yeşeriş yılında ağaçlarım (maşallah) çok iyi. Çünkü dediğim gibi danışmanım çok iyi.
Sayın Ünsal Eren
Geçen günler de bir arkadaşımız Niğde'den kırmızı sert sulu bir elma getirdi çeşit olarak herhangi birine benzetemedim o da Niğde elması diyorlarmış dedi bu elmanın çeşidinin ismi nedir fidanından bulabilirmiyiz
Ünsal Eren
22-02-2013, 00:11
Sayın milne
Niğde elması denilen elma türü. amasya elması ile çok karıştırılan İnce kabuklu, deposunun yanından geçerken dahi çok hoş kokusu hissedilen, aromalı, kırmızı renkli, bol sulu, gevrek, sert, dayanıklılığı uzun, küçükten büyüğe 3 tür büyüklükte olan, en büyüğüne ''dev külah'' denilen, sofralık olarak orta boyu daha tutulan, tatlı bir elma türüdür.
Bazı kaynaklarda ekşi olduğu yazılmış isede doğru değildir. Tatlı ama ne kadar yenilsede tadı insanı kesmez.
Ortadan enine kesildiğinde çekirdek kısmı yıldız şeklinde çıkar
Amasya türü gibi periyodiste özelliği vardır.
Bir yıl meyve verdimi aynı ağaç diğer yıl dinlenmeye geçer.
Bu nedenle ticari olarak dikiminden uzaklaşılmışsa da; ürününün diğer elmalara göre daha pahalı satılması nedeniyle bu dezavantajını kısmen ortadan kaldırmıştır.
Yeni bahçelerde kısmen dikimi yapılmışsa da Niğdedeki büyük bir firma tarafından çok iyi bir bakımla (yoğun fosforik asit uygulaması ile) periyodisitesi büyük oranda ortadan kaldırılmıştır.
Bunun üzerine fidan satıcıları tarafından ticari satımı nedeniyle tam ve yarı bodur türlerinin üretimine geçilmiş ve bu fidan üreticileri tarafından periyodistesini ortadan kaldırmak için nasıl bir program uygulanacağı fidanı alanlara anlatılmıştır.
Niğde'den Niğde elmasının tam ve yarı bodur fidanlarını rahatlıkla bulma imkanınız vardır. Çöğür cinsi Niğde'de zaten her eski bahçede vardır.
Amasya elması misket elma türüdür. Tad olarak Niğde elmasına benzer. O'nunda kabuğu incedir. fakat kabuğu ince olmasına rağmen daha keskindir.
Kışın üzeri çok hafif balmumu ile kaplanır. ( Elmanın kışa dayanıklılığı için işe yarar tabiiki yıkanınca hemen çıkar.
Sayın milne
Niğde elması denilen elma türü. amasya elması ile çok karıştırılan İnce kabuklu, deposunun yanından geçerken dahi çok hoş kokusu hissedilen, aromalı, kırmızı renkli, bol sulu, gevrek, sert, dayanıklılığı uzun, küçükten büyüğe 3 tür büyüklükte olan, en büyüğüne ''dev külah'' denilen, sofralık olarak orta boyu daha tutulan, tatlı bir elma türüdür.
Bazı kaynaklarda ekşi olduğu yazılmış isede doğru değildir. Tatlı ama ne kadar yenilsede tadı insanı kesmez.
Ortadan enine kesildiğinde çekirdek kısmı yıldız şeklinde çıkar
Amasya türü gibi periyodiste özelliği vardır.
Bir yıl meyve verdimi aynı ağaç diğer yıl dinlenmeye geçer.
Bu nedenle ticari olarak dikiminden uzaklaşılmışsa da; ürününün diğer elmalara göre daha pahalı satılması nedeniyle bu dezavantajını kısmen ortadan kaldırmıştır.
Yeni bahçelerde kısmen dikimi yapılmışsa da Niğdedeki büyük bir firma tarafından çok iyi bir bakımla (yoğun fosforik asit uygulaması ile) periyodisitesi büyük oranda ortadan kaldırılmıştır.
Bunun üzerine fidan satıcıları tarafından ticari satımı nedeniyle tam ve yarı bodur türlerinin üretimine geçilmiş ve bu fidan üreticileri tarafından periyodistesini ortadan kaldırmak için nasıl bir program uygulanacağı fidanı alanlara anlatılmıştır.
Niğde'den Niğde elmasının tam ve yarı bodur fidanlarını rahatlıkla bulma imkanınız vardır. Çöğür cinsi Niğde'de zaten her eski bahçede vardır.
Amasya elması misket elma türüdür. Tad olarak Niğde elmasına benzer. O'nunda kabuğu incedir. fakat kabuğu ince olmasına rağmen daha keskindir.
Kışın üzeri çok hafif balmumu ile kaplanır. ( Elmanın kışa dayanıklılığı için işe yarar tabiiki yıkanınca hemen çıkar.
Teşekkür ederim aynen söylediğiniz elmaydı öyle ki lezzeti damağımdan 3-4 saat boyunca gitmemişti fidanını bulacağız artık
antihistaminik
02-04-2013, 17:36
saksida tek bodur elmamin bendeki ilk bahari...:)
antihistaminik
14-04-2013, 17:57
iki alt dalda kullenme gibi bir dert var, tecrubeli arkadaslar çare lutfen...:(
Sayın antihistaminik bodur elma ağacınız çok güzel,bende terasımda yetiştirmek istiyorum.Siz nasıl bir ortamda yetiştiriyorsunuz vede tam boy saksılı bir fotoğraf yüklermisiniz?Umarım hastalığı en kısa zamanda geçer.
antihistaminik
28-05-2013, 21:00
Sayın antihistaminik bodur elma ağacınız çok güzel,bende terasımda yetiştirmek istiyorum.Siz nasıl bir ortamda yetiştiriyorsunuz vede tam boy saksılı bir fotoğraf yüklermisiniz?Umarım hastalığı en kısa zamanda geçer.
sagolun fatma hn..
terasta ikamet etmekte kendileri.. guneye bakan cephede.. bol bol gunes aliyor.. gunde en az 6-7 saat...
orta-kucuk boy bir saksida, aslinda saksi buyutseymisim keske baharda...
ama şu külleme cok yipratti cocugu.. süt-su karisimi puskurttum 2-3 kere pek ise yaramadi.. velhasil saksida elma olayi biraz dertli anlasilan.. ben de ilk defa deniyorum.
yarin son halini ceker koyarim..
saygilar.
yigitgoktug
19-06-2013, 00:35
muğla dalaman bölgesinde her yer narenciye ağacı. benimde bu bölgede 8 dönüm kadar bir arazim var.Arazim olduğu noktada, dalaman ovasına göre kış ve bahar aylarında bir nebzecik de olsa daha serin geçiyor.Bende bu araziye bodur elma diksem nasıl olur diye düşündüm.herkes gibi bende narenciye diksem verimi yakalamaya ömrüm vefa etmeyecek. Narenciye de verim için gerekn süre oldukça uzun.şimdi nem oranı nedir diye soracak olsanız size bilimsel ölçümlere dayalı bir cevap da veremem. Ama bölge turistik bir yöre olduğu için hemen hemen tüm forumdaşlar bölgeyi en az bir kaç kere ziyaret etmişlerdir ve iklimi hakkında fikir sahibidirler diye düşünüyorum. Arazide su kanaldan geliyor sürekli su için derin sondaj gerekli. 4 ya da 5 tarla ileride bir komşu artezyen açtırmış 1 inç su çıkmış ki bence çok yetersiz. bahsetttiğim bu arazide başta elma olmak üzere şeftali ya da armut düşündüm. nar daha kolay olmakla birlikte buralarda narenciye dışında neredeyse yer gök nar bahçesi oldu. Hal böyle olunca da, pazar konusu ya da ederine satılabilme konusu sıkıntılı.. Önerilerinizi okumaktan büyük keyif alacağımı belirtirken tüm forumdaşlara sağlık ve esenlikler dilerim
kenan kırca
19-06-2013, 21:03
muğla dalaman bölgesinde her yer narenciye ağacı. benimde bu bölgede 8 dönüm kadar bir arazim var.Arazim olduğu noktada, dalaman ovasına göre kış ve bahar aylarında bir nebzecik de olsa daha serin geçiyor.Bende bu araziye bodur elma diksem nasıl olur diye düşündüm.herkes gibi bende narenciye diksem verimi yakalamaya ömrüm vefa etmeyecek. Narenciye de verim için gerekn süre oldukça uzun.şimdi nem oranı nedir diye soracak olsanız size bilimsel ölçümlere dayalı bir cevap da veremem. Ama bölge turistik bir yöre olduğu için hemen hemen tüm forumdaşlar bölgeyi en az bir kaç kere ziyaret etmişlerdir ve iklimi hakkında fikir sahibidirler diye düşünüyorum. Arazide su kanaldan geliyor sürekli su için derin sondaj gerekli. 4 **** 5 tarla ileride bir komşu artezyen açtırmış 1 inç su çıkmış ki bence çok yetersiz. bahsetttiğim bu arazide başta elma olmak üzere şeftali **** armut düşündüm. nar daha kolay olmakla birlikte buralarda narenciye dışında neredeyse yer gök nar bahçesi oldu. Hal böyle olunca da, pazar konusu **** ederine satılabilme konusu sıkıntılı.. Önerilerinizi okumaktan büyük keyif alacağımı belirtirken tüm forumdaşlara sağlık ve esenlikler dilerim
selamlar dalamanın tam neresindesiniz ben dalaman merkezdeyim.
yigitgoktug
23-06-2013, 20:11
Sayın Kenan KIRCA; Dalaman karaca ağaç köyü
YusufBayrak
29-09-2013, 15:52
Bu sene Nisan ayında güvenilir bir fidanlıktan aldığım bodur elma fidanlarından 6 adet Ankara'da bahçeye diktim. Birisi çiçek açtı ama meyveye dönmedi (yalancı çiçek deniyormuş). Hepsi de yaz boyunca sağlıklı gelişti. Bir tanesi Eylül ortasında çiçek açtı.
Bunun anlamı ne olabilir?
Normal bir durum mudur? Bilen birilerinden öğrenme ihtiyacım var.
İlginize teşekkürler.
Terasımda tam bodur kendine verimli 4 yaşında elma ağacım var büyük bir saksıda yetiştiriyorum. Saksı dahil boyu 180 cm civarında, 2 yaşında almıştım. Aldığım sene 6-7 elma geçen sene 10 civarında bu senede 40 adet elma aldım, kendine verimli ve tozlayıcı özelliği olduğu için tek başına elma verebiliyor. Tepeden çıkan sürgünün altından bilezik çıkararak köklendirme hormonu sürüp torf ile sararak havai köklendirme yapmak için sardım köklenme olursa bonsai yapmayı düşünüyorum. Diğer taraftan elmalarının çekirdeğinden çimlendirip fide yapılması durumunda bundan da kendine verimli elma alınabilir mi.
celalsegmen
06-01-2014, 14:28
herkese merhabalar
2012 mart ayında dikmiş olduğum tam bodur M9 summerred elmalarımın resmini gönderiyorum gelişimleri hakkındaki yorumlarınızı bekliyorum şimdiden çok teşekkürler
celalim01
06-01-2014, 22:41
Bu sene Nisan ayında güvenilir bir fidanlıktan aldığım bodur elma fidanlarından 6 adet Ankara'da bahçeye diktim. Birisi çiçek açtı ama meyveye dönmedi (yalancı çiçek deniyormuş). Hepsi de yaz boyunca sağlıklı gelişti. Bir tanesi Eylül ortasında çiçek açtı.
Bunun anlamı ne olabilir?
Normal bir durum mudur? Bilen birilerinden öğrenme ihtiyacım var.
İlginize teşekkürler.
Bende de açtı çiçek ama elmaya dönüşmez,havaların farklılaşması **** aniden ılımaya başlaması nedeniyle agaclar da meydana gelen aldanma sonucunda çiçek açma ihtiyacı hisseder,sanki bahar gelmiş gibi.Mesela bende dut vardı bir kaç tane dut verdi.Bir zaman sonra birkaç tane daha verdi mevsim dışı.Ama diğer agacların meyvesi oluşmuyor.O yüzden yalancı çiçek deniyor.
selim_50
10-01-2014, 10:18
herkese merhabalar
2012 mart ayında dikmiş olduğum tam bodur M9 summerred elmalarımın resmini gönderiyorum gelişimleri hakkındaki yorumlarınızı bekliyorum şimdiden çok teşekkürler
sayın segmen; gelişimleri güzel ama, bu yıl itibarıyla şekil budaması yapmanız gerekecek, bodur elma modifiye lider şeklinde budanır, (ortada lider ana dal ve onun kalınlığını hiç bir şekilde geçmeyecek yan dallar), gördüğüm kadarıyla sizin ağaçlar goble şekil almış, modifiye lider budama ile verim az olsa dahi kaliteli mevya elde edebilirsiniz.
kolay gelsin.
celalsegmen
10-01-2014, 23:30
sayın selim_50 ilgi ve alakan için teşekkürler
yaklaşık 200 ağaçtan ne kadar elma alırsam (kaç kilo) başarılıdır denebilir.
çünkü deneme amacıyla kurdum bu bahçeyi
rakım 500 malum soğuklama durumu yok (500 saat ile 1000 saat arası) ve bölgede hiç elma tesisi yani deneyen yok
selim_50
13-01-2014, 08:35
sayın segmen; normal şartlarda 3yıl itibarıyla ağaç başı 5-10 kg'a yakın meyve alabilirsiniz, ama biliyorsunuz elma soğuklanma ihtiyacı fazla olan bir meyve, soğuklanma ihtiyacını karşılayamadığı için yalancı çiçek veya aşırı sıcaklarda çiçek yanmaları olabilir.
Tohumcu Nılgun
08-02-2014, 17:37
Arkadaslar, bodur elma agaclarinin fotograflarini buradaki bir parkta cektim.
Bu elma agaclari yazin bol bol meyve veriyorlar.
Agaclarin boylari kisa oldugu icin parktaki cocuklar meyveleri rahatlikla dalindan koparabiliyorlar.
Kis ayina dogru bu agaclari budadiklarini gordùm.
Bir iki ogretmenin yaninda bir grup genc ogrenci vardi ve ogretmenler bir yandan
agaclari budayip bir yandan da budamayla ilgili bilgiler veriyordu.
Tohumcu Nılgun
08-02-2014, 17:40
Fotograflarin devami...
Arkadaşlar benim çoğaltmak istediğim elma ağaçlarım var memlekette.Bunlardan elma alıp diksem, yeterince geliştiklerinde ana ağaçtan aşılasam o ağaçtan oluyor değil mi ? Kusuruma bakmayın , bu ağaç çoğaltmada çok cahilim :(
selim_50
18-02-2014, 12:37
sayın lazuti;
Meyve çekirdeklerini dikip fidan elde edebilirsiniz, daha sonra aynı ağaçtan aşılama yaparak aynı meyveyi elde edersiniz, ama süreç çok uzar.
Teşekkürler ama o ağaçlardan fidan bulabileceğimi sanmıyorum... :( Yani cinsleri bölgeye münhasır.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.