PDA

View Full Version : Pilav

papatyam
08-07-2008, 09:15
Annemin dün yaptığı ve benim çok beğendiğim pilavın tarifini sizler ile paylaşmak istedim.

Malzemeler:
1 tavuk göğüsü
1 büyük kuru soğan
1 büyük havuç
yarım kilo pirinç
yarım çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı:)
tavuk küçük küçük doğranır, havuç rendelenir ve soğanlar uzunlamasına doğranır hepsi bir güzelce haşlanır, ayrı bir tencerece pirinç kavrulur ve haşlanan malzemenin içine katılır 10 dakika kısık ateşte pişirilir ve afiyet ile yenilir.

osmann
04-09-2008, 16:30
Pilav için sadece küçük bir iki tüyo da benden. Pirinci sıcak tuzlu suda bekletin biiir, Kavururken süreyi uzun tutun ve bir bardak pirince bir buçuk sıcak su ekleyin. Bazı pirinçler daha fazla su çekebiliyor. Bu kadarcık işte. Bir de asla sokak pilavcılarından yemeyin. Benim rüyamdı çünkü buralarda yok. İstanbul a gisince ilk işim nohutlu pilav(özellikle sokaktan) yemek oldu. Ama sonuç hüsran çünkü asla ev pilavının lezzeti yok.

highalltime
04-09-2008, 16:58
Bugün annem tavuklu pilav yapıcak, sabırsızlanıyorum:)

kuzen38
05-09-2008, 20:53
ben Risotto olayına el attım yıllardır, pilavla ilgilenmiyorum :D

Genede domatesli pilavın üstüne tanımam bu alemde :)

Mahmut Leventoğlu
05-09-2008, 22:30
Pirinç pilavı benim için ikinci planda. İllada bulgur pilavı derim. Hele birde( yöresel ) hürmeli pilav olursa değmeyin keyfime ve lezzetine.

Dilerseniz tarifinide yaparım. Hem çok basit hemde çok lezzetlidir. Gerçi yöresel yemekler başlığında tarif etmiştim. :))

eylems
06-09-2008, 00:11
Pilav bizim ana yemeğimizdir. Bizim yörede ( Kastamonu/ Tosya) pilav yemeyince doyduğumu anlamıyorum diye bir tabir vardır. Hatta '' Bize Tosya'lı derler pilavla keşkek yerler '' diye sözde dillerdedir hep. Pilavı Sarıkılçık cinsi Tosya pirinci ile sade yapın et suyunu aratmayacak lezzeti alacaksınız. Her nekadar et suyu kullanılmasada bizim yörede pilavın üstüne hafif sulu haşlama et dökerek tüketirler. Biraz canice ama, avlanmış keklik ve tavşan eti ile yapılan pilavların tadı hala damağımda.

petulya
13-09-2008, 12:56
Arkadaşlar sade pilavın lezzetlisi hangi prinçle yapılır?. Bundan 3-4 yıl önce şok marketinden aldığım bir princin lezzetini hala daha hiçbir prinç te bulamadım. Kısa süre sonra bu prinç raflardan kayboldu..Şimdi hatırlamıyorum neydi..

Bilirsiniz princin lezzetli olanının damağınızda bıraktığı kendine has rahiyası vardır. eğer böylesine rastlarsanız yedikçe yemek istersiniz..

Şu sıralar böyle prinçten satan süpermarket markaları var mı?
Açık çuvallarda yapılan satışlara pek güvenmiyorum çünkü prinçin iyisini **** tavsiye edileni, fiziksel görüntü ve kokusundan tanıyacak kadar bilgiye sahip değilim..

Bilenler lütfen bilgi versin...Teşekkürler...

limon
13-09-2008, 22:20
Gönen Baldosu güzel olur diye biliriz ama kişiye göre değişebilir. Herkesin damak tadı farklı. :)

Geçenlerde İstinye Park'taki Günaydın Rest. çok lezzetli bir pilav yedim. Aslında adı pilav içinde yok yok, tek bir öğün olarak yenilebilir.

Genelde en çok pişirdiğim pilav havuçlu bezelyeli pilavdır. (Bezelyeleri mevsiminde alıp buzluğa atıyorum) Hem renkli oluyor, hem bahaneyle sebze de tüketiliyor.

Restorandaki aynı bezelyeli havuçlu pilav gibiydi ama içinde domates te vardı ayrıca çok küçük doğranmış lokum gibi yumuşak et parçaları ve nohut :) Yok yok yani içinde. Bu kadar karışık yemek türlerini pek sevmememe rağmen pilavı çok lezzetli buldum. O günden beri bezelyeli havuçlu pilav pişirirken içine bir de orta boy domates doğruyorum. Gerçekten güzel oluyor.

derya Derya
29-10-2008, 19:10
Ben basmati pirinci kullanıyorum. Pilavı tane tane oluyor, şekli şemali de pek hoş; tavsiye ederim. Bir püf noktası da benden pilavın daha beyaz olmasını istiyorsanız pişerken içine 1 çay kaşığı limon suyu koyun. Eğer sarı bir pilav istiyorsanız ise bir tutam kaliteli zerdeçal koyabilirsiniz.

ebrub
29-10-2008, 22:48
Osmann ve Derya Derya'nın uyguladıklarını yapıyorum aynen ben de.Bir farkla ama, pirincin üzerine sıcak suyu dökünce, 1 tane de defne yaprağı ekliyorum, pişince çıkarıyorum. Hoş bir rahiya veriyor,tavsiye ederim.

Güler
30-10-2008, 03:17
Bizim evde de pilavın her türlüsü pişer, ve mutlaka aranır. Eğer zeytinyağılı pilav (iç veya sebzeli) yapmayacaksam, mutlaka tereyağ kullanırım. Rahmetli annem tereyağını da evde yapar ve bizlere de dağıtırdı.
Ben de şu bahçe işlerine dalmadan önce bayağı yaptım, ama şimdilerde tembelliği ele aldığımdan Pınar veya Sütaş'ın tereyağını kullanıyorum. Ama şunu itiraf edetim ki evde yapılan tereyağ, çok daha güzel, çünkü ayranını iyice ayırabiliyorsunuz.
Bulgur pilavının haricinde kullandığım pirinç, Gönen Baldo'dur. İri dişli ve tane tane dökülür.
Sizler Marketlerde Gökbayrak adı altında da bulabilirsiniz.
Pirinç pilavını yerine göre sade, iç bademli, erişteli, ve domatesli olarak.
Çilav adı altındaki, yasemin pirincini de pulbiber ve bol dereotlu, bazen de karidesli yapıyorum.
Balık pişirdiğimde, eğer yanında sarmısaklı patetes yapmıyorsam, karidesli çilavı menüye eklerim.
Bulgur pilavını ise meyhane pilavı dedikleri usulde, hafif acılı, minik kuşbaşı etli ve sebzeli olarak yaparım.

Adalet Yağcı
30-10-2008, 08:25
Merhabalar, ben yıllar önce Çorum Kargı dan piriç getirtmiştim, öyle çok gösterişli değildi, orta irilikte biraz tombulumsu, üzerinde ince ince kırmızı çizgileri olan bir pirinçti.
Bu pirincin lezzetini başka hiç bir pirinçte bulamadım, tekrar getirtmekte kısmet olmadı ne yazıkki.
Pirinci pişirmeden bir iki saat önce mutlaka tuzlu sıcak suda bekletirim, süzerken iyice yıkarım, ve orta ateşte piriçler birbirine yapışır gibi oluncaya kadar kavururum, kesinlikle sıcak su kullanırım, pirinci ve suyu hiç ölçmem, kavrulan pirincin üzerine bir parmak çıkıncaya kadar su ilavesi, hemen hemen tam gelir.

Birde bademli tavuklu pilav varki, çok güzel olur.
İki adet tavuk budunu(göğüste olabilir) haşlayıp, kemiklerinden ayırarark didiklenir, bir su bardağı dolusu kabukları soyulup hazırlanmış tuzlu badem, bir kaşık tereyağında kavrulur, sonunda didiklenmiş tavuk parçalarıda ilave edilerek biraz daha çevrilir, püf noktası baharatlarında,
Karabiber, Tarçın, Yenibahar, çok az kimyon, çok az kırmızı biber karışımı(bir yemek kaşığı kadar)tavukların üzerine ilave edilerek altı söndürülür.
Pişen pilava bu harç karıştırılır, üzerine yarım demet ince kıyılmış maydanoz serpilerek karıştırışlıp pilav demlenmeye bırakılır.

Seveceğinizi umuyorum, afiyet olsun.

Cumhur Tonba
30-10-2008, 08:29
Eeee. Bu evlerde pilav pişer.
Elbet biraz da bize düşer.

Ellerinize sağlık.

Adalet Yağcı
30-10-2008, 08:57
Tabii ki düşer, Sevgili Cumhur, afiyet olsun.

eylems
30-10-2008, 09:32
Sayın Adalat Yağcı, Çorum Kargı'dan getirtiğiniz pirincin cinsi; tarifinize göre sarı kılçık.

Doğal Doğa
30-10-2008, 09:35
Arkadaşlar iyi ki bu sayfayı ramazan da okumamışım. Şimdi öğle yemeğini iple çekiyorum. Bu ne zevkli tarifler, insanın herbirine kaşık sallayası geliyor. Teşekkür etmek lazım emek verenlere...

Adalet Yağcı
30-10-2008, 09:45
Sayın Adalat Yağcı, Çorum Kargı'dan getirtiğiniz pirincin cinsi; tarifinize göre sarı kılçık.

Ben bu pirinci nerede bulabilirim bir fikriniz varmı, Mersin'de bir sürü büyük market var ama ne yazıkki, satılan ürünler doğru dürüst isimlendirilmiyor.
Hangi yörenin olduğu, yöresel isimleri de verilse ulaşmak daha kolay olur.

İki sene önce de Konya Ermenek ten gelen kuru fasulye almıştım, fevkalade lezzetliydi, Fasulye deyince akla Erzincan ve Malatya gelir ama, bu gerçekten çok güzeldi, çok iri değildi, dermason cinsiydi, şimdi bulamıyorum aynı fasulyeden.
Pilav kuru fasulyesiz olurmu hiç?

eylems
30-10-2008, 10:14
Aslı Tosya pirincidir ama Kargı ile Tosya arası çok yakın aynı pirinci Kargı'da da bulmak mümkün. İsterseniz size yardımcı olabilirim.( Memleketim Tosya)

Adalet Yağcı
30-10-2008, 10:16
Aslı Tosya pirincidir ama Kargı ile Tosya arası çok yakın aynı pirinci Kargı'da da bulmak mümkün. İsterseniz size yardımcı olabilirim.( Memleketim Tosya)

Çok sevinirim, Sevgili Eylems,
Nasıl halledebiliriz bu konuyu? İsterseniz özelden mesajlaşalım.

Cumhur Tonba
30-10-2008, 11:02

Kastamonu'da ortaokulu okurken okul olarak hababam sınıfı ve çeşitli eğlenceler düzenlemiş ve Kastamonu'nun ilçelerinde turneye çıkmiştık. 67 yıllarıydı. 41 sene geçti. Tosya'da yediğim piriç pilavının tadını hala unutamıyorum. O kadar mı lezzet olur?

eylems
30-10-2008, 11:05
Hepinize toptan göndereyim mi?;) ( Ortaklaşa sipariş olarak:dilli:)

Adalet Yağcı
30-10-2008, 11:23
Neden olmasın, pirinç te bir bitki neticede değilmi :p

eylems
30-10-2008, 11:31
Ya da çeltik göndereyim siz kendi pirincinizi yetiştirin. Kovada nilüfer oluyor da pirinç niye olmasın;)

praecox
30-10-2008, 12:02
Bir zamanlar Bersani pirinci vardı. Bakıyorum artık bu çeşit telafuz dahi edilmiyor.
Basmati yerine de acem pirinci denen cilo olurdu. Bunun yerini tadsız tuzsuz jasemin türleri satılmakda.

Zaten Baldo gibi pirinçlerin de unlanmasın diye hangi polimer yağ asitleri ile kaplandığını bilmek dahi istemiyorum

eylems
30-10-2008, 12:50
Çok eskilerden kalma bir fabrikada; bazen kendi hakkımıza düşen çeltiği, bazende bir tanıdığımın çeltiğini döğdürüyorum. Unlu unlu aldığım için çok şükür ki pirincin kaplandığı yağ asitlerine pek maruz kalmıyorum. ( Sarı kılçık bitince Gökbayrak' a birkaç kez madur olmuşluğum oldu.)

ebrub
30-10-2008, 17:15
Hepinize toptan göndereyim mi?;) ( Ortaklaşa sipariş olarak:dilli:)

Sn.Eylems ben de talibim bu pirince...

petulya
30-10-2008, 17:47
Eylems denemek için bende sipariş verebilirim..Ama şu evdeki prinç stoklarını bir tüketelim haber vericem..

derya Derya
30-10-2008, 20:51
Bir zamanlar Bersani pirinci vardı. Bakıyorum artık bu çeşit telafuz dahi edilmiyor.
Basmati yerine de acem pirinci denen cilo olurdu. Bunun yerini tadsız tuzsuz jasemin türleri satılmakda.

Zaten Baldo gibi pirinçlerin de unlanmasın diye hangi polimer yağ asitleri ile kaplandığını bilmek dahi istemiyorum
Sevgili Preacox acaba basmati pirinci içinde aynı polimer yağ asidi ile kaplama yapılıyor mu?
Bu pirincin kendine has hoş bir kokusu var acaba işleme maruz kalmadığından mı yoksa tam tersi midir?

Adalet Yağcı
30-10-2008, 21:27
Bu gün, bütün Mersin'de Tosya sarı kılçık aradım, yoktu.
Bir yerde Maraş pirinci buldum, sarı kılçığa çok benziyordu, yarım kg. aldım, akşamda pişirdim, çok daha pahalıya aldığım baldo pirinçlerden daha lezzetliydi.
Yarın gidip kışlık pirincimi almayı düşünüyorum, aldığım yere az gelmiş bitebilirmiş.

Cumhur Tonba
30-10-2008, 21:28
Çeltik ekim yerine yakın olan arkadaşlar çeltik olarak alıp, sadece kabuklarını soydurarak kullanabilir. (Dış kabuk) Bu da sağlıklı bir alternatifdir. Bence.

Adalet Yağcı
30-10-2008, 21:31
Sevgili Cumhur, az önce kahvehanedeydiniz, ne kadarda hızlısınız, her yere yetişiyorsunuz valla.
Ben bu sarı kılçık pirince fena takılmış durumdayım, gerçektende çok hoş bir lezzeti var, denemek lazım.

ormanx
30-10-2008, 21:41
Sevgili pilav dostları,

Pilavın bu kadar püf noktası olduğunu bilmezdim doğrusu. Öğrencilik yıllarımda evde kalmış biri olarak ben de pilav lezzetinde iddialıyımdır ama sizin yazdıklarınızı okuyunda iddiamı geri geçiyorum. Bu kadar usta hanımın yanında bize ancak susmak ve okumak düşer.

Bu arada pirinç çeşitleri önerilerilerinizi fırsat bulursam muhakkak alıp deneyeceğim. Ben bugüne kadar hep Gönen Baldo pirinci tercih etmiştim sevgili Limon gibi.

Adalet Yağcı
30-10-2008, 21:44
Sevgili Ormanx, üşenmeyin denemek için yarım kilo sarı kılçık alın, aradaki farkı çok açık bir şekilde göreceksiniz.

eylems
30-10-2008, 23:37
Arkadaşlar, Tosya pirinci talepleriniz doğrultusunda sizin için elimden geleni yaparım. Sarıkılçıktan ziyade başka türleri de var. Baldoya yine bizim orada akpirinç ( akçeltik) derler sonra aklımda kalan isimler maratelli, yaşar, riba. Bir sürü çeşitleri var. Ama yıllar sonra dahi lezzetini hatırlatan sarı kılçıktır. Satışa sunulduğu zaman baksanız size hiç çekiçi gelmez biraz esmerimsi üzerinde kırmızı çizgiler vardır. Boyutu ufaktır ama piştiğinde üç katı boy yapar.

ormanx
30-10-2008, 23:52
Tosya Sarıkılçık pirincinden muhakkak alacağım. Teşekkürler Adalet hanım.
Peki yapılış şekli ve su oranı Gönen baldosu ile aynı mı?

eylems
31-10-2008, 00:04
Tosya pirinci adı altında seyyar satıcılar Osmancık baldosu satıyor. Bunu da aklınızda bulundurun. Ticareti için bu pirinci alıp satan pek olmaz. Çünkü gösterişi yoktur ve az ürün verir. Gökbayrak marka baldo kadar pahalı olmasa da piyasaya göre pahalıdır, satıcıya kar bırakmaz. Müptelası olanlar arar bulur buldurtur. O bulmalar buldurtmalar esnasında rastlarda alırsanız ya da getirtirseniz şanslısınız.

Ferda Ülkümen
31-10-2008, 00:12
Kırmızı çizgili tosya pirincini bilirim, çok lezzetlidir.
O civarlardan geçerken aradım, bulamadım. Artık yetiştirilmediğini düşünüyordum.

eylems
31-10-2008, 00:20
Sayın Ferda Ülkümen, eskisi gibi çok eken yok. Benim çocukluğumda herkiller ( çok büyük tahta sandık) tıka basa çeltik dolardı. Pirinci biten çuvalını doldurur öğüttürüp ( döğdürüp) taze taze kullanırdı. Eskisi kadar üreten yok. Yıllık yağış miktarınız azalması da başka bir etken. Bu da satışa yansıyor tabi. İstanbul Trabzon Yol güzergahı üzerinde bir sürü satıcı vardır. Yine sizlere tavsiyem Tosya şehir merkezi girişindeki pirinç pazarından pirincinizi almanızdır. Aradaki fiyat farkı hatrını size hissettirecektir.

eylems
31-10-2008, 00:44

Tosya pirinci çeşitleri için ölçü değerleri;
Yaşar : 1'e, 1 ölçü su
Maratelli: 1'e, 1 ölçü su
Sarıkılçık: 1'e 1.5 ölçü su
Akçeltik : 1'e 1.5 ölçü su
Riba : 1e 1 ölçü su kullanılabilir.

ormanx
31-10-2008, 00:55
teşekkürler eylems. Sarıkılçık anladığım kadarıyla kendi ufak ama pişerken bol su istiyor ve epey büyüyor.

eylems
31-10-2008, 01:20
Evet doğru anlamışsınız Ormanx.

Adalet Yağcı
31-10-2008, 06:41

Sayın Ormanx, yapılışı aynen diğer pilavlar gibi, burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=307917&postcount=12)ben ölçüsüz yaptığım için size tam bir ölçü veremem.
Ancak, sarıkılçıkta kullanılan su miktarı diğerlerine oranla biraz daha fazla, eskilerin tabiri ile "su kaldıran cinsi" yinede ilk denemede suyu abartmayın, yavaş yavaş ilave edersiniz.

Step Floribunda
31-10-2008, 07:37
Merhaba arkadaşlar. Geçende doğal beslenelim diye kabuklu pirinç aldım ve saatlerce pişirmeme ve dolayısıyla da sürekli su eklemek zorunda kalmama rağmen bir türlü pişmedi. İllallah dedim valla. Acaba sizin çeltik dediğiniz bu mudur. Acaba eksem olur mu?

Ayrıca pilav yapımı hakkında ben de naçizane kendi püf noktalarımı ilave etmek isterim. Ben herşeyde olduğu gibi pilavda da sadeliği tercih ediyorum ve sağlıklı olsun diye zeytinyağını kullanmaya başladım. Tabi ki baldo pirinç kullanıyorum. Bu ön bilgiden sonra pirinci kaynar tuzlu suda en az 20 dak bekletiyorum ki bu şart değil esasında. 20 dakika sonunda pirinci soğuk suda 2 kez yıkıyorum. Bu arada zeytinyağında hafif kavurduğum arpa şehriyenin üzerine, eğer tuzlu suda bekletilmiş pirinç ise 1 e 1.5, bekletilmemişse 1 e 2 oranında su koyup kaynamasını bekliyorum. Kaynadıktan sonra yıkanmış pirinci ilave edip harlı ateşte göz göz olana kadar pişiriyorum. Pilav göz göz olunca tencereyi mum alevi kadar kısık ateşe alıp iyice suyunu çekmesini bekliyorum. Suyunu iyice çekince altını kapatıp 15 dakika pilava hiç dokunmuyorum. Bu esnada üzerine temiz bir bez örtüp kapağını kapatarak demlenmesini hızlandırabilirsiniz de. 15 dakikanın sonunda pilavı iyice karıştırıp tel tel olmasını sağlıyorum.

Görümcem çok lezzetli yemekler yapar ve her zaman der ki pilavı tutturabilen, her yemeği iyi yapar der. Ben nihayet 11 yıllık evlilikten sonra pilavı tutturabilmeyi başardım. Artık diğer yemekler için de bir 11 yıl daha harcarım. Ondan sonra da zaten perhiz yemeklerine talim. Ömür böyle geçip gider işte...

Hepinize sevgilerimle...

Not: Sn Eylems pirince ben de talibim.

eylems
31-10-2008, 15:18
Sayın Step Floribunda, pirinci kaynar suda bekletirseniz pirinç kırılır ve pilavda istediğiniz performansı yakalayamazsınız. Su sıcaklığı asla kaynama noktasında değil, eli yakmayacak derecelerde olmalıdır.
Çeltik ise pirincin hasat edilmiş, işlenmemiş, kabuklu halidir. Bir nevi tohum hali de diyebiliriz. Çeltiği döğdürmezseniz ve zararlılardan koruyabilirseniz uzun süre saklanabilir. Çeltik hali ile, size taze pirinç rezervi durumundadır.Çeltiğin sadece kabuğu alınırsa pirinçte bol miktarda kepek kısım soyulmadan kalmış anlamına gelir. Bu durum da geç pişmesine sebep olabilir.

Adalet Yağcı
31-10-2008, 15:23
Sevgili Eylems, dünden beri uykularım kaçtı, nereden aklıma düşürdünüz bu sarı kılçığı.
Pazar günü Karfur dan bakıcam, yoksa sizin başınızı ağrıtacağa benziyorum.

Kim bilir benim gibi bir çok meraklısıda çıkar bakarsınız.

eylems
31-10-2008, 15:27
Sevgili Eylems, dünden beri uykularım kaçtı, nereden aklıma düşürdünüz bu sarı kılçığı.
Pazar günü Karfur dan bakıcam, yoksa sizin başınızı ağrıtacağa benziyorum.

Kim bilir benim gibi bir çok meraklısıda çıkar bakarsınız.

Dün yaptığımız konuşmadan sonra benim de aklıma düştü.;) Bugünkü menüde ****** pilav var.
Arkadaşlar başımı ağrıtmaktan ziyade, memleketimin pirincini tatmanız bana zevk verir.

ormanx
31-10-2008, 15:31
Dün yaptığımız konuşmadan sonra benim de aklıma düştü.;) Bugünkü menüde ****** pilav var.
Arkadaşlar başımı ağrıtmaktan ziyade, memleketimin pirincini tatmanız bana zevk verir.

Valla Sevgili Eylems,
Şöyle gizliden gizliye (aman ha çok kimse duymasın) memleketinizden güvenilir bir satıcı telefonu bildirseniz ve onun aracılığıyla temin etsek şu Sarı Kılçığı nasıl sevaba girersiniz biliyor musunuz?

Adalet Yağcı
31-10-2008, 15:37
Ben duydum bile :D

praecox
31-10-2008, 15:42
Gurbetteki öğrencilik yıllarımda pilavı ben düdüklüde pişirmeyi öğrendim.
Vakti kısıtlı olan, çalışan ev hanımlarına ve bekarlara da nasıl pişirdiğimi bende yazmak istedim.

Pirinç sıcak tuzlu suda (ne kaynar ne ılık) bekletilir. Düdüklüde tereyağı ve şehriye kavrulur. Şehriyesiz yapacaksanız sadece yağı eritip bir ölçeğe bir ölçek su etsuyu ekleyin. Su kaynıyana dursun pilavı süzün yıkayın. Kaynar suya pilavı ekleyip kısaca karıştırıp kapağını kapatın. islim çıktıktan sonra 3 dk daha islim çıkartmasını sağlayın. 3 dk sonra altını tamamen kapatıp 10 dk bekletin. Bu zaman zarfında buhar basıncı düşmüş olur. Kapağını açıp pilavı karıştırın. Yemeğe kadar tercihan en az bir 10 dk daha dinlensin.

Ben bu yöntemle 30 yıldır pilavı düdüklüde pişiriyorum, asla da tencerede pişirmeyi düşünmüyorum.

Öğrencilere, bekarlara duyrulur :D

m ü g e
31-10-2008, 15:43
Sevgili ormanx çok sessiz sormuş ama bende duydum :)

Adalet Yağcı
31-10-2008, 15:49
Yeni bir başlık açıpta Pilav kardeşliği falanmı desek :D
Tam 41 yıllık ev hanımıyım, ama düdüklüde hiç pilav yapmadım sayın praecox.
Aslında nohut ve bir kaç yemeğin dışında düdüklü kullanmayı sevmiyorum.
Benim yemeğim hep gözümün önünde olmalı, içerde neler olup bittiğini görmem lazım.

praecox
31-10-2008, 15:56
Enerjiden yapacağınız tasaruf tartışılmaz. Ancak sizin de belirtiğiniz gibi düdüklüde pilav veya yemek adeta Schödinger'in kedisi gibi :D
Açıp bakamadıkça içerdeki durum belli değil... :)

Todor
31-10-2008, 16:02
Tane tane, bembeyaz bir pirinç pilavı için;

Pirinci kavuruken hep aynı yönde karıştırın.
İkinci olarak, suyunu eklediğinizde içine 3-5 damla limon sıkın.

İklimsiz
31-10-2008, 16:06
Beylerde ne hünerler varmış meğer;)

Düdüklü tencerede pilav, ilginç.

Deneyeceğim:p

Adalet Yağcı
31-10-2008, 16:06
Sayın Todor, şu konuda bir anlaşalım, pilavın tane tane olması tabi ki önemli, ama bembeyaz olması ne kadar önemli?
Bu karşılaştırmayı konumuz olan sarı kılçık için yapıyorum, çünkü sarı kılçıkla yaptığınız pilav son derece lezzetli olmasına karşın, ne yaparsanız yapın bembeyaz olmuyor.

berduray
31-10-2008, 16:22
Bence önemli olan lezzeti, domatesli pilav yapan var mı?, ben çok severim de...

Todor
31-10-2008, 16:24
Domatesli pilav yapıyorsanız beyazlığı çok önemli değil elbette. Ama şehriyeli pilav yapıyorsanız ne kadar beyaz görünür ise o kadar iştah açıcıdır. Benim öyle sarı kılçık falan bulma şansım zaten yok. Ya baldo ya yasmin. Yasmin kokulu ama lezzetsiz, Baldoyu tercih ediyorum. Bir de pazarda açık satılanlar var, onlardan asla almıyorum.

(Okuyanda her gün pilav yapıyorum zanneder.)

eylems
31-10-2008, 17:15
Düdüklü tencerede kek yapanı görmüştüm ama pilavı ilk kez duyuyorum.
Annem şuan memlekette. İlçe merkezindeki daimi pirinç pazarında bulunan esnaflardan birinin telefon numarasını köyden ilçeye ilk gittiğinde alıp bildirecek. Bende buradan size bildiririm.
Annem gelmiş olsa idi bizim kışlık erzakla birlikte pirinç te gelmiş olurdu. İstanbul toplantısına denemeniz için getirebilirdim. Malesef elli kilo pirinci bir yılda bitirdik.:rolleyes:

İklimsiz
31-10-2008, 17:20
Domatesli pilav yapmaz olur muyuz hiç, ayrı ve nefis bir lezzet o :)

Peki, arpa şehriyesi pilavı yapanınız var mı?

eylems
31-10-2008, 17:22
Arpa şehriye pilavını bazen sade, bazen bıçak kıyması minik parça etli yaparım. Kokusu mükemmel.

Adalet Yağcı
31-10-2008, 17:48
Ben pilavı çeşitli şekillerde yapmayı seviyorum, en favorim, bezelye ve havuçlu pilav, ikinci olarak nohutlu, domatesli, sade, şehriyeli, birde patlıcan kızartmalı, ve pek tabi birde etli.
Yok galiba etli olan benim favorim, tavuklu olanıda tartışılmaz, sanırım pilavın her çeşiti güzel.
Yeterki pirinci sarı kılçık olsun:D
Eh yani, iki gündür bu kadar reklamlarını yapıyorum, bana bir çuval sarı kılçık göndersinler de mi?:o

ormanx
31-10-2008, 20:22
Yapma ya Adalet hanım,
Gecenin bu saatinde mide salgılarımız arttı valla bu pilav muhabbetine.
Alalım artık şu Sarı Kılçık'tan bi yerlerden?
Sesimizi duyan var mııııııı? Sevgili eylems bekliyoruz yardımını.....

berduray
31-10-2008, 20:35
Evet tarifleri alalım, tembellik edip, yaparım severim yok, öğrenci, yeni evli, pilav seven herkes öğrensin.

ormanx
31-10-2008, 20:45
Gene de ustalar herşeyi anlatmaz bence. Bi şeyleri özellikle anlatmazlar ki ondan güzeli olmasın.
Öyle mi gerçekten?

derya Derya
31-10-2008, 22:00
Bademli pilav benim favorim!

Adalet Yağcı
01-11-2008, 08:15
Bademli pilav benim favorim!

Sevgili Derya Derya;
Bademli pilav diğerlerine göre biraz daha ağır olsda gerçekten güzel oluyor, ama sizin tuzda tavuğunuz mutlaka denenmesi gereken bir tarif, hele benim gibi tavuğu lütfen yiyenler için, çok özel bir seçim olmalı.

Adalet Yağcı
01-11-2008, 08:20
Yapma ya Adalet hanım,
Gecenin bu saatinde mide salgılarımız arttı valla bu pilav muhabbetine.
Alalım artık şu Sarı Kılçık'tan bi yerlerden?
Sesimizi duyan var mııııııı? Sevgili eylems bekliyoruz yardımını.....

Sevgili Ormanx;
Burada verilen bütün tariflerden canınızın istediği kadar yeyip içebilirsiniz, kilo aldırmaz, şekerinizi, kolesterolünüzü, tansiyonunuzu yükseltmez, ne de olsa sanal değilmi :cool:
Bence Sevgili Eylem başına iş açtı, hepimiz bu sarı kılçığı istiyoruz, ben daha önce denediğim için biliyorum ve daha çok istiyorum.

Adalet Yağcı
01-11-2008, 08:23
Evet tarifleri alalım, tembellik edip, yaparım severim yok, öğrenci, yeni evli, pilav seven herkes öğrensin.

Sevgili Berduray;
Hangisinin tarifini istiyorsanız bütün püf!!!noktaları ile yazmaya söz veriyorum, ben, bildiğim öğrendiğim her şeyi paylaşmaktan büyük keyif duyarım.
Keşke Öğretmen olsaymışım, ne güzel olurdu, çok iyi bir Öğretmen olurdum herhalde.

Baldaş
01-11-2008, 10:02
SAYIN EYLEMS, SİZİN KULAĞINIZA FISILDANDI AMA MALESEF DUYDUM. Ben de telefon istiyorum ....:D:D

Ya da durun bir dakika. Yakın zamanlarda yolum İstanbul'a düşecek Tosya'dan, Osmancık'tan falan yol üzerinden alamaz mıyım? BEN DE İSTİYORUM ADRES VE TELEFON :D:D Sarıkılçık demiştiniz değil mi hımmm aklıma yazayım.

Allah razı olsun bu başlığı açandan. Bizim ufaklık pilav delisidir. Kahvaltıda bile yemek ister. Ben de besleyici olsun diye elimden geleni yapıyorum. Değişik tariflerinizi bekliyorum...

Sade arpa şehriyeden ve kuskustan da pilav yaparım. Tereyağlı ve domatesli olursa daha güzel olur.

Akdenizlilerin bulguru yeşil mercimekli ve yağda hafif yaktıkları soğanla yaptıklarını biliyorum.

Bulgur pilavını kıymalı, sebzeli ve yanında ayranla deneyin.

Düdüklüde pilav hiç denemedim. Riske giremem bende düdüklü fobisi var.

petulya
01-11-2008, 11:51
Baldaş hangi kuskustan pilav yapıyorsun?
Sakın şu kuskus diye satılan makarnadan yaptığını söyleme...
Morokko ve faslılar gerçek kuskus pilavını, kalın irmikten yapıyorlar bilginiz olsun.
Ama artık kalın irmiği piyasada bulamıyoruz, çünkü burda irmik daha çok tatlılarda kullanıldığı için öğütülerek nerdeyse un haline getirilmiş hali satılmaktadır..

Baldaş
01-11-2008, 11:59
Petulya tam üstüne bastın işte ondan yapıyorum.

Faslı olmadığıma göre fazla seçeneğim kalmıyor. :D Allah sizi inandırsın buralar o kadar rutubetli ki bırakın erişte, yufka falan yapmayı normal ekmeği hızla tüketiyoruz aksi halde mantarlar bizden hızlı davranıyor..

m ü g e
01-11-2008, 12:10
Öncelikle eylems'den haber bekliyoruz ama online satış yapan bir yer buldum.
http://www.tosyapirinci.com/index.php

Adalet Yağcı
01-11-2008, 12:34
Öncelikle eylems'den haber bekliyoruz ama online satış yapan bir yer buldum.
http://www.tosyapirinci.com/index.php

Sevgili Müge, harikasınız, verdiğiniz linkten hemen siparişimi verdim.
Ah... çok sevinçliyim, iyi ama en az beş kg. baldo pirinci n'apıcam ben şimdi :o

m ü g e
01-11-2008, 12:46
Ne kadar hızlısınız... :) Ben eylems'den gelen habere göre sipariş vermeyi düşünüyordum ama siz pirinci bulmanın sevinci ile siparişi hemen verdiniz. :)

Adalet Yağcı
01-11-2008, 12:47
Doğrusu bu güzel pirincin pilavını yedikten sonra bana hak verecesiniz sevgili Müge...

berduray
01-11-2008, 13:06
Adalet Hanım hala tarif vermemişsiniz?

Tecrübelerinizden faydalanmak isteriz, sevgiler :-)

Adalet Yağcı
01-11-2008, 13:49
Adalet Hanım hala tarif vermemişsiniz?

Tecrübelerinizden faydalanmak isteriz, sevgiler :-)

Sevgili Berduray, hangi pilavın tarifini istiyorsunuz, hemen yazayım.
Sevgiler.

Adalet Yağcı
01-11-2008, 13:52
Sevgili Berduray;

bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=307917&postcount=12)tarifi gördünüzmü, her gün **** haftada yenecek bir tarif değil, biraz ağır olabilir, davetlerde iyi gider.

günsu
01-11-2008, 19:13
O sitede nekadar çeşit pirinç varmış öyle, biz baldo pirinç eniyisi diye biliyorduk.

Geçen sene kestaneli kuzu etli pilav denemiştik değişiklik olsun diye bizimkiler pek beğenmişlerdi :)

ormanx
01-11-2008, 19:25
Sevgili Müge, harikasınız, verdiğiniz linkten hemen siparişimi verdim.
Ah... çok sevinçliyim, iyi ama en az beş kg. baldo pirinci n'apıcam ben şimdi :o

Siz hala sohbetini yapa durun. Ben ocağa koyup pişirmeye başladım bile. Teşekkürler Sevgili Eylem's.
Yedikten sonra yorumlarımı yaparım artık.

Adalet Yağcı
01-11-2008, 20:00
Siz hala sohbetini yapa durun. Ben ocağa koyup pişirmeye başladım bile. Teşekkürler Sevgili Eylem's.
Yedikten sonra yorumlarımı yaparım artık.

Sahimi, nereden buldunuz(hoş, bu yasa kalktı galiba)yorumlarınızı merakla bekliyoruz sevgili Ormanx.

ormanx
01-11-2008, 20:25
Sahimi, nereden buldunuz(hoş, bu yasa kalktı galiba)yorumlarınızı merakla bekliyoruz sevgili Ormanx.

Hımmm, hımmm, hımm.
Nefis nefis.
Kızım ve komşu kızına da verdim. Kızım ikinci tabağı istedi. İştahsız komşu kızı bile tabağını bitirdi.
Bu pirinci tek geçerim.
Yerken üstüne biraz da tohumdan çekilmiş karabiber döktüm. Daha bir nefis oldu.

ormanx
01-11-2008, 20:30
Bu güzellikten buyurun birkaç fotoğraf çektim.

berduray
01-11-2008, 23:06
Deneyeceğim Adalet Hanım, teşekkürler.

eylems
01-11-2008, 23:28
Sayın Ormanx, eve varır varmaz pişirdiniz mi? Beğendiniz mi? Afiyet olsun.
Arkadaşlar evde son kalan pirinç ( çuvalın sonu, bol taşlı ve kırıklı sarıkılçık ;) ) meğerse ormanx' in nasibi imiş. Kime niyet kime kısmet diye buna derler. İstanbul toplantısına katılmanın faydaları işte::D. Toplantıya katılan diğer arkadaşlara da sözüm olsun buradan. Evde kalmadığı için ve ormanx çok merak ettiği için sadece O'na getirebildim.
Tosya pirinci ismi ile verilen linkteki fiyat uygun. Nitekim bana verilen fiyat 3 ytl idi. Hemen hemen kdv ile aynı oluyor.
Baldo tercih edenler içinse, Tosya'nın baldosu akpirinç **** akçeltik diye isimlendirilir. Baldo isteyenler Akpirinç sipariş edebilirler.

ormanx
01-11-2008, 23:32
Sayın Ormanx, eve varır varmaz pişirdiniz mi? Beğendiniz mi? Afiyet olsun.
Arkadaşlar evde son kalan pirinç ( çuvalın sonu, bol taşlı ve kırıklı sarıkılçık ;) ) meğerse ormanx' in nasibi imiş. Kime niyet kime kısmet diye buna derler. İstanbul toplantısına katılmanın faydaları işte::D. Toplantıya katılan diğer arkadaşlara da sözüm olsun buradan. Evde kalmadığı için ve ormanx çok merak ettiği için sadece O'na getirebildim.
Tosya pirinci ismi ile verilen linkteki fiyat uygun. Nitekim bana verilen fiyat 3 ytl idi. Hemen hemen kdv ile aynı oluyor.
Baldo tercih edenler içinse, Tosya'nın baldosu akpirinç **** akçeltik diye isimlendirilir. Baldo isteyenler Akpirinç sipariş edebilirler.

Tekrar çok teşekkür ederim arkadaşım.
Umarım tüm dostlar da bu pirincin tadına doya doya varırlar.
Benim ilk işim pazartesi yukarıdaki linkten sipariş vermek olacak.
Ha sanmayın bu kadar pisboğazım. Kendim için istiyosam namerdim. Komşu kızı için istiyorum. :D

ebrub
01-11-2008, 23:40
[QUOTE=Baldaş;309006] Akdenizlilerin bulguru yeşil mercimekli ve yağda hafif yaktıkları soğanla yaptıklarını biliyorum.QUOTE]

Sn. Baldaş'ın dediği doğru,bulgur pilavını biz genellikle (meyhane pilavının yanısıra)bol tereyağı,soğan ve yeşil mercimekle pişiririz.Yanına turşu+ayran...
Bazen de nohutlu+kuru naneli+tereyağlı pişiririz bulgur pilavını.
Üff acıktım bu saatte :D

Ben bir de bademli pilav yaparken son zamanlarda, konserve satılan mantarları da kesmeden tüm tüm ekliyorum pirinçle kavurup, yakışıyor...

Adalet Hn etli pilavınızın tarifini rica edebilir miyim?

Bu arada bu linkten sipariş verelim mi sarıkılçık için,bahsedilen pirinç midir?

Adalet Yağcı
02-11-2008, 08:56
[QUOTE=ebrub;309322 Adalet Hn etli pilavınızın tarifini rica edebilir miyim?

Bu arada bu linkten sipariş verelim mi sarıkılçık için,bahsedilen pirinç midir?[/QUOTE]

Sevgili Ebrub;
Etli pilav çok kolay, pilavı herzamanki gibi pişiriyorsunuz, nasıl tercih ederseniz, ama ben etli yapacağım zaman sade yapıyorum.

Tercihinize göre dana veya kuzu eti(kuzu tercihimdir)cevizden büyük kemiksiz et parçalarını teflon tencerede pişiriyorum, pişerken üzerine on dakika duracak kadar bir tane defne yaprağı koyuyorum, eşim defne yaprağından fazla hoşlanmadığı için çok tutmuyorum tencerenin içinde.
Et kendi suyunu çekip pişince, yaklaşık bir saat sonra, kendi yağıyla hafifçe kavuruyorum, bu arada etin yağlı olmamasına dikkat etmek gerekir, yağlı et pilav ile çok ağırlaşır çünkü.
Daha sonra servis yaparken, servis tabağına aldığınız pilavın üzerine et parçalarını dizin, isterseniz eti ve pilavı tencerede karıştırabilirsiniz, ancak yemeğiniz artarsa tekrar ısıtmak zor olur.

İşte hepsi bu kadar, yanına bir çorba bir de salata başka yemek yapmaya gerek yok.
Afiyet olsun.

Ben dün linkten sipariş verdim, siteyede üye oldum ama aktivasyon maili gelmedi daha.
Sanırım yarın iletişime geçebiliriz.

Sebahattin Sargın
02-11-2008, 09:41
Bende ilk pilavımı yaptım, oda arkadaşımla nohut yapmıştık tavuk etli hemde. Sonradan aklımıza geldi pilav yapmak yoksa tavukları pilava koyardık. Pilav mükemmel denilecek kadar olmadı ama ilk defa yapmamıza rağmen yenilecek kıvamda idi. Sadece şehriyesini biraz az kavurmuşuz o vardı. Burada ki tarifleri paylaşan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum hepsini zaman içerisinde deneyeceğim....

Sevgiler ;)

eylems
02-11-2008, 13:06
Sevgili ebrub, bahsi geçen linkten sipariş edebilirsiniz.

Cumhur Tonba
02-11-2008, 17:32
Sevgili arkadaşlarım, kardeşlerim, abiler ve ablalarım.

Domateslisi, kılçıklısı, bademlisi, beyazı ve sarısı. Ben hepsinden vazgeçtim.
Bana bir tabak pilav verin de yiyeyim yaa..

Hepinizin eline sağlık. Sevgilerle. Benim tabağı unutmayın.

Adalet Yağcı
02-11-2008, 18:07
Sevgili Cumhur Tonba, biz sizi pilavsız bırakırmıyız, keşke fotoğraf olsaydı ama bademli pilav buyurun, anladımki bundan sonra yaptığım pilavların fotoğrafları çekilecek.

Cumhur Tonba
02-11-2008, 18:27
Ohh. Yarabbi şükür. Pilavı yedim kendime geldim.
Tarifler, tarifler. Karşıdan yalana yalana bi hal olduk. Sağolasın adalet hanım.
Yok mu başka hayırsever?

ebrub
02-11-2008, 22:10
Efendimmm, sarıkılçık siparişimi verdiimm... Gelsin, pişen pilavın ilk tabağı Cumhur by.e, söz :D

eylems
02-11-2008, 22:50
Yok mu başka hayırsever?[/QUOTE]

Sayın Cumhur Tonba, pilav sadece yazılarda kalmasın. Buyrun afiyet olsun.

Cumhur Tonba
03-11-2008, 00:07
Saygıdeğer ebrub ve saygıdeğer eylems.
Sizinde ellerinize sağlık. Sanal da olsa cidden karnım doydu Teşekkür ediyorum. Pilavın yanında eylems'in ayranıda çok iyi gitti. Sağ olun. Var olun..
Şuna inanıyorum ki. Birgün hakikisinide yiyeceğiz.
Saygılarımla.

Cumhur Tonba
03-11-2008, 00:10
Sayın Ebrub.
İlgi alanlarınız harika. Keşke yakınlarda olsaydım. Ner yapalım. Bizde fotoğraflardan idare ederiz.
Sevgi ve saygılar. İnşallah merak edipte ilği alanlarınıza bakmazlar. Bu sizi için ya çok zor olur, **** karlı bir iş. Bana bir ayrıcalık yaparsınız artık....

ormanx
03-11-2008, 09:21
Sevgili pilavsever dostlar,

Yukarıdaki internet linkinden sipariş veren arkadaşlar gelen malın kalitesi ile ilgili izlenimlerini paylaşırlarsa çok memnun olurum. Ben daha henüz sipariş geçmedim. Sipariş veren siz dostlarımızın yorumlarından sonra inşallah.

eylems
03-11-2008, 16:44
Kalite konusunda endişeliyim.

m ü g e
03-11-2008, 18:09
Sevgili eylems, keşke link paylaşıldığı zaman endişenizi belirtseydiniz.

Adalet Yağcı
03-11-2008, 18:26
Bana hala bir cevap vermediler, başka bir alternatifimiz yokmu sevgili Eylems?

eylems
03-11-2008, 19:36
Endişemin sebebi; cevap almakta zaman geçeceği, yeni ürünün çıkması, internet aracılığı ile yapılan alış-verişin güvenilir olmayacağı düşüncesindendir. Ben sizlere link verebilirdim ama daha güvenilir olan satıcının direkt telefon numarasını vermeyi düşünüyordum. Hatta siparişlerinizi vereceğiniz satıcıyı anneme denetlettirecektim. Eniştem her yıl 200-250 kg pirinç alır bunun bir kısmı yemelik bir kısmı eşe dosta dağıtmak için. Bizde aynı yerden alırız. Tanınan bir müşteri vasıtasıyla aldırmak daha güvenilir olurdu. Amacım sadece yardımcı olmak.
Bu alternatif hala geçerli.

m ü g e
03-11-2008, 19:54
Bana hala bir cevap vermediler, başka bir alternatifimiz yokmu sevgili Eylems?

Link verdiğim firma ile dün telefonla görüşmüştüm, online satışların onayında gecikme olabildiğini telefon ile siparişin daha hızlı olduğunu belirtmişlerdi. Siparişin iptali için telefon ile irtibata geçebilirsiniz.

Sevgili eylems, endişenizi anlıyorum. Zaten bende linki yollarken öncelikle sizden haber beklediğimi ve sizden gelecek habere göre sipariş vereceğimi belirtmiştim.

Sarıkılçık Pirinç, anneannemin yıllar önce aldığı bir pirince çok benziyor. Eğer aynı pirinç ise pilavı gerçekten çok lezzetli oluyor.

ormanx
03-11-2008, 20:34
Sarıkılçık pirincinden bu akşam bir pilav daha yaptım.
Bulgularım şöyle;
Pirinç nişastası çok yoğun. Ilık su ile birkaç defa yıkamak gerekiyor. Tek yıkama kafi gelmiyor.
Pirinç pişerken çok su istiyor. 1'e 1,5 su bile az geliyor. 1'e 1,75 gibi öneririm.
Pirinç kendi çok ufak ama çok su çektiğinden piştiğinde baldo pirinç pilavı görüntüsünde oluyor.

ebrub
03-11-2008, 21:27
Keşke ben de sipariş için bekleseymişim. Dün inernetten siparişi kapıda ödeme şekliyle vermiştim, bugün de bir bilgilendirme maili göndermişler ama ürün ne zaman gelir bilemiyorum...

ebrub
03-11-2008, 21:31
Sayın Ebrub.
İlgi alanlarınız harika. Keşke yakınlarda olsaydım. Ner yapalım. Bizde fotoğraflardan idare ederiz.
Sevgi ve saygılar. İnşallah merak edipte ilği alanlarınıza bakmazlar. Bu sizi için ya çok zor olur, **** karlı bir iş. Bana bir ayrıcalık yaparsınız artık....

Cumhur by, gerçi forumda yeri değil ama size ayrıcalık, Agaclar.net'e de yakışır buyrun afiyet olsun :D

51776

Adalet Yağcı
03-11-2008, 21:31
Keşke ben de sipariş için bekleseymişim. Dün inernetten siparişi kapıda ödeme şekliyle vermiştim, bugün de bir bilgilendirme maili göndermişler ama ürün ne zaman gelir bilemiyorum...

Sevgili Ebrub, ben mail göndereli üç gün oldu, sitelerine üyede oldum hala cevap yok, siz aynı sitedenmi sipariş verdiniz.
Telefonlamı yoksa maillemi sipariş verdiniz.

ebrub
03-11-2008, 21:33
Adalet hn, Müge hn.ın verdiği linkten sipariş verdim ama maille değil, siteye üye olup oradan sipariş girdim

Adalet Yağcı
03-11-2008, 21:33
Sarıkılçık pirincinden bu akşam bir pilav daha yaptım.
Bulgularım şöyle;
Pirinç nişastası çok yoğun. Ilık su ile birkaç defa yıkamak gerekiyor. Tek yıkama kafi gelmiyor.
Pirinç pişerken çok su istiyor. 1'e 1,5 su bile az geliyor. 1'e 1,75 gibi öneririm.
Pirinç kendi çok ufak ama çok su çektiğinden piştiğinde baldo pirinç pilavı görüntüsünde oluyor.

Peki derecelendirmek istesek, lezzet yönünden, 10 üzerinden kaç aldı sizden sevgili Ormanx?

Adalet Yağcı
03-11-2008, 21:34
Adalet hn, Müge hn.ın verdiği linkten sip verdim ama maille değil, siteye üye olup oradan sipariş girdim

Ben de üye olmuştum ama aktivasyon maili gelmedi, telefonla aradığımdada kimse cevap vermedi.

ebrub
03-11-2008, 21:48
Acaba sitede teknik bir problem mi oldu ki?

ormanx
03-11-2008, 22:30
Peki derecelendirmek istesek, lezzet yönünden, 10 üzerinden kaç aldı sizden sevgili Ormanx?

10 üzerinden 9 veririm. 1 puanı boyutundan kestim. Lezzet güzel. Ama aman ha nişastasını yeteri kadar alın ve pişirmeye öyle başlayın derim.

Cumhur Tonba
04-11-2008, 08:05
Agaclar.net'e de yakışır buyrun

Sayın ebruh.
Harika, şahane, olağanüstü, tablo gibi.
Kelimeler anlatmaya yetmiyor. Çokkkkkkkkk teşekkürler..

Kiraz
04-11-2008, 09:47
Pirinç pilavınında susamı denediniz mi? Ben çok seviyorum. Pirinci kavurmadan az önce, yağa bir dolu kaşık kadar susam ilave ediyorum.

eylems
04-11-2008, 18:56
Arkadaşlar pirinç için görüştüm. Satıcınin telefon numaraları aldım. Birinci kalite gönderecek ayrıca kargo şirketleri ile anlaşması olduğunu da söyledi.

Sadık Kovcu
0 535 386 65 09
0 543 768 47 80
0 366 313 30 32

Adalet Yağcı
04-11-2008, 19:16
Sevgili Eylems, çok teşekkürler, hemen irtibata geçiyorum.

Baldaş
05-11-2008, 09:58
Teşekkür ederim Eylems. Gerçekten bu iyi oldu.

Ne kadar alalım sizce? Hangi ortamda ne kadar pirinci ne süre ile muhafaza edebilirim ?

Mesela atıyorum bir çuval pirinç aldınız. Serin rutubetsiz bir ortamda çuvalıyla bir sene kadar muhafaza edebiliyor musunuz ? Yoksa kurtlanma riski var mı ?

Bilen arkadaşlar lütfen yardım edin...

Adalet Yağcı
05-11-2008, 10:14
Teşekkür ederim Eylems. Gerçekten bu iyi oldu.

Ne kadar alalım sizce? Hangi ortamda ne kadar pirinci ne süre ile muhafaza edebilirim ?

Mesela atıyorum bir çuval pirinç aldınız. Serin rutubetsiz bir ortamda çuvalıyla bir sene kadar muhafaza edebiliyor musunuz ? Yoksa kurtlanma riski var mı ?

Bilen arkadaşlar lütfen yardım edin...

Sayın Baldaş, Rize'de sorun olacağını sanmıyorum, nem almasın yeterli, Ben 20 kg. sipariş verdim, kızım ve kendim için, ama Mersin'in kışı da sıcak olduğu için, büyük kısmını yayla evime götürmeyi düşünüyorum, orada muhafaza ettiğim bu türden kuru yiyecekler çok daha sağlıklı kalıyor.

Evinizin en soğuk köşesinde nem almayacak şekilde muhafaza edebilirsiniz, böceklenmeyi önlemek için, içine iri tuz da karıştırıyorlar, ne olsa tuzlu sıcak suda bekleteceğiniz için sorun olmaz sanıyorum.

Baldaş
05-11-2008, 10:35
Tamam teşekkür ederim Adalet Hanım. Söylediklerinizi dikkate alırım. Arayalım bakalım, gelişmeleri buradan sizlerle paylaşırım :)

Az önce eşim aramış. 10 kg.ı için 32,5 YTL demişler. Ağustosa kadar birşey olmayacağını, o zaman tuzlayıp serin bir yere kaldırmak gerektiğini söylemişler. Kargo ücret alıyormuş fakat anlaşmalı olduğundan daha az alıyormuş.

Denemek için 10 kg. almayı düşünüyoruz ( Sarıkılçık ) Eğer memnun kalırsak almaya devam ederiz...

Adalet Yağcı
05-11-2008, 12:18
Sayın Baldaş, ben de 20 kg. için 65 ytl. ödeyeceğim, kargo için de 7 ytl. kadar tutar dediler, Aras kargo ile anlaşmaları varmış.

Adalet Yağcı
07-11-2008, 12:40
Tamam teşekkür ederim Adalet Hanım. Söylediklerinizi dikkate alırım. Arayalım bakalım, gelişmeleri buradan sizlerle paylaşırım :)

Az önce eşim aramış. 10 kg.ı için 32,5 YTL demişler. Ağustosa kadar birşey olmayacağını, o zaman tuzlayıp serin bir yere kaldırmak gerektiğini söylemişler. Kargo ücret alıyormuş fakat anlaşmalı olduğundan daha az alıyormuş.

Denemek için 10 kg. almayı düşünüyoruz ( Sarıkılçık ) Eğer memnun kalırsak almaya devam ederiz...

Sayın Baldaş;
20kg. pirinciniz geldimi :D Sadık bey doğru vermiş ama Kargo yanlışlıkla benim 20 kg. pirincimi size göndermiş, bana da 10 kg. geldi, umarım bu yanlışlıktan mutlu olursunuz, hele de kalabalık bir aileyseniz daha iyi.
Ben bu gün aradım, bana hemen 10 kg. daha gönderecekler, az önce de pilavımı yaptım, ama inanın daha tadına bakmadan size yazıyorum, çok güldüm yanlışlığa.
Pirincinizi afiyetle yeyin, memnun kalacağınızı garanti ederim.

Adalet Yağcı
07-11-2008, 12:42
Sevgili Eylems;
Bu gün Sarıkılçık pirincime kavuştum çok şükür, bizim için yoruldunuz emek verdiniz, çok teşekkürler ediyorum her şey için.
Sevgiler.

eylems
07-11-2008, 15:17
Adalet hanım, yorulmadım bilhassa zevk duydum. Afiyet olsun. Karışıklığa ben de güldüm.:p

Baldaş
07-11-2008, 15:41
Yok vallahi mesajı daha yeni okuyorum. Bu durumda pilavdan dönenin kaşığı kırılsın ne diyeyim. Üç kişilik aileye 20 kg. pirinç.

Bilumum pilav tariflerinizi hararetle bekliyorum ( Beni forumdan ayırıp yemek sitelerine yem yapmayın ) Pilavlı börek, pilavlı makarna, pilav tatlısı Allah ne verdiyse yazın bakalım..

eylems
07-11-2008, 16:57
Sayın Baldaş, biz de üç kişilik bir aileyiz. Yılda 50 kg tüketiyoruz.;) (Pilav yemeyince karnımızın doyduğunu hissetmiyoruz. )
Pirinçli- üzümlü börek var. Tarifi börek başlığı açıp anlatmalıyım.

ormanx
07-11-2008, 18:08
Sayın Baldaş;
20kg. pirinciniz geldimi :D Sadık bey doğru vermiş ama Kargo yanlışlıkla benim 20 kg. pirincimi size göndermiş, bana da 10 kg. geldi, umarım bu yanlışlıktan mutlu olursunuz, hele de kalabalık bir aileyseniz daha iyi.
Ben bu gün aradım, bana hemen 10 kg. daha gönderecekler, az önce de pilavımı yaptım, ama inanın daha tadına bakmadan size yazıyorum, çok güldüm yanlışlığa.
Pirincinizi afiyetle yeyin, memnun kalacağınızı garanti ederim.

Keşke ben de sizinle aynı zamanda siparişi geçseydim. Belki 20kg sarıkılçık bana nasip olurdu!!!!:D

tropikana
07-11-2008, 18:41
Merhaba,
Bende size değişik bir pilav tarifi vereyim. Bilmiyorum biliyormusunuz bu pilavı.
Pilavımız pirinç yerine tel şehriye ile yapılıyor. Yapımı, ölçüler aynı pirinç pilavındaki gibi.
Tel şehriyeyi kızgın yağda kavuruyorsunuz kahverengi olana kadar, tuzunu ekleyip üzerine sıcak su ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakıyorsunuz. 5-10 dak sonra pilavımızı ateşten alıp dinlenmeye bırakıyoruz. Pilavımız servise hazır, afiyet olsun.

eylems
07-11-2008, 18:42
Bu gün güveçte pilav yaptım. Tek fark güveçte pişmesi. Doyduğumu anlayacağım birazdan.

Adalet Yağcı
07-11-2008, 19:33
Sevgili Ormanx, ne yapalım kısmet sevgili Baldaş ınmış.

ebrub
08-11-2008, 10:30
Sn.Adalet hn,sevgili Baldaş denediniz mi gelen pirinci? Ben daha önce Müge hn.ın verdiği linkten sipariş vermiştim ama gelen giden birşey yok, onu iptal edip Eylems'in verdiği satıcıdan alayım diyorum...

Baldaş
11-11-2008, 13:12
Pirinci daha denemedim. Kutsal bir emanet gibi mutfağın başköşesinde duruyor.

Anneme söyledim, "Dur bez torba diktirelim yoksa hep kelebek olur" dedi. Bugün eve dönerken kayatuzu da alırım artık. Kaya tuzu demişken arkadaşlar yemeklerinize tuz olarak az miktarda kayatuzu koyuyorsunuz değil mi? ( Ben de öyle yapayım artık )

Bir tek pirinç tanesini dahi ziyan etmek istemiyorum. Ne de olsa kısmetimiz olarak, Mersin'e gideceğine uzak yollardan bize gelmiş...

Arkadaşlar pilavı peynirli deneyen var mı? Denemek lazım aslında. Bizim buralarda pilav üstü baklava yoğurt üçlüsü meşhurdur. Bazıları pirinç pilavına karabiber dökerek yer. Benim favorim patates, bezelye, havuç, nohut karışık pilavdır. Tavuklu pilavı yeni pişmişse severim beklemişse hiç sevmem.

Neyse velhasıl Ebrub daha pirinci denemedim ama söz izlenimlerimi aktarırım :)

ebrub
11-11-2008, 13:55
Bizim buralarda pilav üstü baklava yoğurt üçlüsü meşhurdur.

Sn Baldaş gerçekten çok merak ettim, yazdıgınızdan 2 anlam çıkarabildim ama onlara da bi anlam veremedim :D ; pilav üstü baklava yoğurt derken, pilav üstü kuru gibi pilavın üstüne baklava koyup yemiyosunuz değil mi?
Diğer anlamda da pilavdan sonra baklava ve yoğurt mu yeniliyor diye düşündüm, cık onu da anlamadım.

Bir baklava hastası ve pilav düşkünü olarak, varsa iyi bi bileşkesi acil ögrenmek isterim :dilli:

Baldaş
11-11-2008, 14:37
Pilavın üstüne baklavayı koyar yersin. Yanında da bir kase yoğurt. Bunun bir mantığı yok. Ne bileyim böyle birşey işte.

Adalet Yağcı
11-11-2008, 15:41
Sevgili Ebrub, tabi ki pilavı denedim, izlenimlerim şöyle;
İlk piştiğinde lezzeti gerçekten güzel, ikinci ısıtmadaki lezzeti hiç değişmiyor, her zaman tane tane olma özelliğini koruyor.
Eh bir pilavdan daha fazla ne beklenir ki.
Ben bütün pilavseverlere tavsiye ediyorum bu pirinci.Sn.Adalet hn,sevgili Baldaş denediniz mi gelen pirinci

ebrub
11-11-2008, 18:11
Pilavın üstüne baklavayı koyar yersin. Yanında da bir kase yoğurt. Bunun bir mantığı yok. Ne bileyim böyle birşey işte.

Sn Baldaş hemen denenecek! Süper ikilim benim onlar, ama tadını şimdilik tahmin edemiyorum

ebrub
11-11-2008, 18:12
Adalaet hn ellerinize sağlık, ben de sizin aldıgınız yere sipariş vereceğim hemen

bilce
11-11-2008, 20:26
Osmancık pirincide çok güzel deneyen var mı?

Mehmet Eskizara
11-11-2008, 21:12
[bilce]Osmancık pirincide çok güzel deneyen var mı

Sayın bilce size katılıyorum. Osmancık pirincide
denemeye değer pirinçlerden.Pilav severlere duyurulur.

bilce
11-11-2008, 21:35
Biraz diri pilav sevenlerin tercihi sanırım, birde benim gibi acemi yeni pilav yapmaya başlayanların:) Çünkü pirinçler tam olarak kavrulduğunu anlayabiliyorsunuz(Pirinçler kömür kıvamına gelmeden tabi:)

Adalet Yağcı
12-11-2008, 06:54
Daha önce Osmacık pirincini kullandım, Sarıkılçıkla arasında çok fark var lezzet bakımındanOsmancık pirincide çok güzel deneyen var mı?

bilce
12-11-2008, 07:52
Bu sarıkılçık 1 er 2 şer kiloluk ambalajlarda marketlerde satılmıyor mu?

Baldaş
12-11-2008, 09:58
Bilce yukarıdaki mesajlardan takip ettiğim kadarıyla Sayın Eylems bu pirinç türünün pek bilinmediğini, sadece Tosyalılarca tüketildiğini, fazla kâr bırakmadığı için piyasaya sürülmediğini söylemişti.

bilce
12-11-2008, 10:03
Teşekkür ederim Baldaş. O kadar çok tavsiye eden var ki forumda merak ettim. Ankarada büyük marketleri araştırdım ama bulamadım. Gerçekten çok bilinmeyen bir pirinç sanırım.

eylems
12-11-2008, 16:43
Teşekkür ederim Baldaş. O kadar çok tavsiye eden var ki forumda merak ettim. Ankarada büyük marketleri araştırdım ama bulamadım. Gerçekten çok bilinmeyen bir pirinç sanırım.

Bilinmeyen bir tür değil bilenler çoğunlukta. Yalnız üretimin azlığı ya da memlekettekilerin kapışması sebebi ile iç piyasaya kalmıyor desem daha doğru olur.

ebrub
13-11-2008, 09:51
Pilavseverlere günaydınlar! Biraz önce Sn Eylems'in sağolsun telefonlarını verdiği Sadık beyi arayıp pirinç siparişimi verdim. Ama bunun yanısıra ahbap olduk Sadık by.le. O kadar tatlı bir konuşması var ki, keşke size şivesini de taklit ederek yazabilsem :D Bu arada Sadık usta bazı püf noktaları söyledi pirinçle ilgili, ben de sizinle paylaşayım dedim.

Öncelikle pirincin sıcak değil ılık suda, 2 saat kadar ıslatılması gerektiğini; kavurma usülü yapanlar için, pirincin çok az yağda ve yağı çok kızdırmadan, biraz ılıkken kavrulması gerektiğini, aksi halde pirincin kendini bozacağını söyledi.

2. söylediği ise, pilavı piştikten sonra demlenmeye bırakmadan, (kendi tabiriyle söylüyorum) İskender Kebap.ın üzerine gezdirilen tereyağı gibi, pilavın üzerine tereyağı gezdirin,5 dakika kadar da demlendirin dedi.

Son olarak; diyelim ki bugün öglene pilavı pişirmeye niyetlendiniz, sabah 10 gibi de ıslattınız pirinci diyelim, ama aksilik bu ya öglene pişiremediniz, akşama da pişiremediniz, hatta yarın öglene de pişiremediniz! O pirinci yine de dökmeyin, tarife göre pişirin, hiç birşey olmaz, çok güzel olur dedi...

eylems
13-11-2008, 10:01
Son olarak; diyelim ki bugün öglene pilavı pişirmeye niyetlendiniz, sabah 10 gibi de ıslattınız pirinci diyelim, ama aksilik bu ya öglene pişiremediniz, akşama da pişiremediniz, hatta yarın öglene de pişiremediniz! O pirinci yine de dökmeyin, tarife göre pişirin, hiç birşey olmaz, çok güzel olur dedi...[/QUOTE]

Açıklamada tek tuzu unutmuşsunuz. Pirincin bozulmaması için tuz önemli. Pirinci ılık su ile ıslarken göz kararı bir tutam tuz eklerseniz ustanın dediği gibi ertesi günde pişirebilirsiniz.

bilce
13-11-2008, 10:49
Pilavı kavurarak yapsak bile ıslatıcak mıyız pirinci?

Adalet Yağcı
13-11-2008, 10:55
Sevgili Bilce, ben 41 yıllık ev kadınıyım, deneyimlerime göre ıslatmadan pişirdiğimiz pilav, ikinci ısıtmada özelliğini kaybediyor.
Islatarak yaptığınız pirinç pilavı hem daha iri taneli hem de tane tane olma özelliği taşır.
Tekrar ısıttığınızda bozulmaz.

eylems
13-11-2008, 11:08
Bizim evde ısıtmak için pilav hiç artmaz bu sebeple cevabı bilmiyorum ;)

ebrub
13-11-2008, 11:11
Açıklamada tek tuzu unutmuşsunuz. Pirincin bozulmaması için tuz önemli. Pirinci ılık su ile ıslarken göz kararı bir tutam tuz eklerseniz ustanın dediği gibi ertesi günde pişirebilirsiniz.

Haklısın Eylems, tuzu da söyledi ve ben unuttum, pardon :(

bilce
13-11-2008, 11:16
Teşekkür ederim Adalet Hanım. Ertesi güne pilav bırakmamaya çalışıyorum, nişasta gibi kendine has bir kokusu oluyor çünkü. Kalan pilavdan pirinç çorbası ya da biber dolması yapıp atıyorum dolaba:)

susam
13-11-2008, 11:42
Burada ne güzel muhabbet kurmuşsunuz arkadaşlar. Ben de size kendi uydurduğum bir pilav tarifi vereyim. Mutlaka deneyin. Çok lezzetli oluyor.
Eti tavla zarı büyüklüğünde ince ince doğrayın. Biraz tereyağ, biraz sıvı yağı tencereye koyup kızdırın. Etleri içine koyup harlı ateşte kavurmaya başlayın. Bu arada ince kıydığınız soğanı, yarım avuç kuş üzümünü, biraz dolmalık fıstığı, tavla zarı gibi doğranmış havucu, bir tatlı kaşığı şekeri, bir çay kaşığı karabiberi, çay kaşığının ucuyla tarçını etlere ilave edin. Soğanlar pişene kadar kavurmaya devam edin. Pirinci koyup onuda kavurun. Sıcak suyunu, tuzunu ekleyip kapatın üstünü. Az ateşte aheste aheste pişirin. Demlendirin. Afiyetle yiyin.
Kokusu bile insanı mest etmeye yetiyor.
Oy oy oy canım çekti. Akşama bu pilavı yapmak şart oldu.

ebrub
13-11-2008, 13:40
Yammmm harika birşeye benziyor Sn Susam...

Bu arada hani şu havuçlu ve etli Özbek pilavı denen pilavın tarifini bilen var mı acaba?

susam
14-11-2008, 07:38
Valla ebrub harika. Dene derim. Özbek pilavını bilmiyorum ama benim pilavım gibi o da karışık bişeye benziyor. :D

caucasus
06-01-2009, 13:12
Sayın susam sizin pilav neredeyse yemeği andırıyor :) ama ilk fırsatta bu tarifi değerlendireceğim en azından güzele benziyor.
Çok güzel bir bölüm olmuş katkıda bulunan arkadaşların ellerine sağlık.

hosseda
19-01-2009, 22:23
Merhabalar,
Etli pilav tarifimiz ( en çok 3 kişi için):
4 adet kuzu incik büyükçe bir tencerede tuzlanarak haşlanacak.
2 su bardağı dolusu pirinç sıcak suya ıslatılacak.
İncikler olduğunda ayrı bir yere kızartılmak üzere alınacak. İki saat kadar suda bekleyen pirinç süzülerek yıkanacak ve bir kaba konarak kızdırılmış sade yağda (enaz 1 dolu yemek kaşığı) az bir süre (bir kaç dakika kadar) karıştırılmak sureti ile kavrulacak. İnciklerin haşlandığı tenceredeki et suyundan pirinçlerin hemen üstünü kapatacak kadarı pirinçlerin olduğu kaba konacak ve kısık ateşte kapağı kapatılarak pilavın pişmesi beklenecek. Bu arada incikler hafif unlanarak, ister sade yağda ister sızma zeytinyağda hafif ölçüde kızartılacak.
Pilav demlenince ister incikleri pilavın üzerine tifterek koyun servis yapın, isterseniz bütün olarak pilav tabağının yanında servis edin. Kuzunun iyisini buldu iseniz çok lezzetli bir yemek olacağından şüpheniz olmasın.
Hoşçakalın.

Polen
20-01-2009, 00:21
Kalan pilavdan pirinç çorbası
Kasabanın ahçısı; yemeklerini pilavını yapmış dükkanın kapısında bağırıyormuş!
" Taze pilav, taze pilav, çok güzel taze pilav.."
Gelen müşteri olmayınca; kendi kendine mırıldanmış!
" Gelmezseniz gelmeyin1 Ben nasıl olsa bunu size yedireceğim de.:mad:
Pilavı pilav ken yeyin diye uğraşıyorm!:D

Polen
20-01-2009, 01:23
Pilav kapama yaparsak.
1- Bir " köy tavuğu (horozu )" alınıp, haşlanır.
2- Parmak kadar büyüklüğünde kemikli parçalara ayırılır.(1/2 tavuk yeterli)
3- Parçalanmış veya kısmen iri didilmiş tavuk " tepsiye " yayılır.
4- Piriç usulüne göre yıkanır, süzülür ve az kavurulur.(tavukların üzerini kapatacak kadar pirinç yeterli)
5-Tepsideki tavuk parçaları üzerine az kavrulmuş pirinçler dökülüp, yaydırılır.
6-Tavuk ve pirinçli tepsiye; tavuğun haşlama sıcak suyundan yeterince dökülür.
7-Kuşüzümü, Karabiber ve diğer baharatlardan yeterince serpilir.
8-Tepsinin üzeri büyükçe kapakla kapatılır, veya kapaksız fırına atılır.
9-Pilav yapma ısısında pişirilir.
10-"Kapama pilav" soğumadan (mümkünse tepsisinden) yenir.
Not:Bağımlılık için bir defa yemek yeterlidir.

hosseda
20-01-2009, 18:40
Sayın Polen,
Tarifinize bayıldım (kuş üzümü hariç ). 50 yıl kadar evvellerde rahmetli annem yılbaşlarında ve özel günlerde buna benzer tavuklu pilav yapardı onu hatırlattı bana. Köy horozu temini zor ama bu pilavı yukarıda yazılı benim tarifimdeki kuzu incikler ile en kısa zamanda deneyeceğim. Adına da kuzu incik kapamalı pilav desem olur herhalde.
Hoşçakalın.

Polen
31-01-2009, 00:20
(kuş üzümü hariç ).
Evet. Haklıymışsınız, büyüklerimi aradım sordum. Az miktar kuruüzüm koyorlarmış. Yeni "kapama pilavı" yiyenlere afiyet olsun.

Kiraz
31-01-2009, 08:09
Sn.Polen tarifinize benzer pilavı daha önce yemiştim. Aynısı olmada da oldukça benzer, sadece kapatma işlemi hamurla yapılıyordu, tepsi ters çevrildiğinde önceden kavrulmuş bademler hamurun üzerinde çok hoş duruyordu.

Tarifinizdeki "horoz eti" dikkatimi çektiği için yazıyorum, benim bahsettiğim "perde pilavında" da horoz ve tavuk eti kullanılıyormuş, düğünlerde yapılırmış; horoz damadı, tavuk gelini, badem de çocukları temsil edermiş.

Bu pilavın yapıldığı yöreyi bilen var mı?

hosseda
31-01-2009, 12:46
Sayın polen,
yukarıda mevcut 157 numaralı mesajınızı her okuduğumda katıla katıla gülüyorum. Kapının önünde bağıran kurnaz aşçıyı hayalimde canlandırmaya çalıştığımda her tarafta yığınla mevcut " fırıldak " ( tabirimi affedin lütfen) tipler gözümün önüne gelmekte.

Kapama pilavda kuş üzümü olmaz demek istememişdim. Şahsım için, hakkı ile yapılan tavuklu bir pilavda ilave katkılara gerek olmamalı demek istedim.
Damak tadını tartışmak doğru değil ama kısaca bir anımı yazayım :
Aslen Urfa yöresinden olan bir kebapçı yakınımda bir dükkan açmış idi. Küçük bir lokantacık idi. Kebabı bıçak kıyması sureti ile hazırladığı malzemeden yapıyordu ve gerçekten iyi bir ustaydı. Ona sakin saatlerde olmak üzere haftada enaz 2 veya 3 defa giderdim. Tabağıma sadece ince pide ve Urfa kebap (acısız kebap) koydururdum. Bir diğer ufak tabağa da sadece kuru soğanı dildirir ve üzerine sumak ile tuz attırırdım. O ustada yediğim kebapların lezzetini hiç bir yerde bulamamaktayım ve bana abi etin tadını çıkarmasını iyi öğrenmişsin derdi. (Usta maalesef dükkanını idame ettirebilecek kazanca ulaşamadı ve duyduğum kadarı ile bir sahil kasabasına gitti.).
Hoşçakalın.

KaRaMeLa
26-03-2009, 05:23
Sn. Susam sizin tarifinizin aynisina yakinini bende yapiyorum. Tek farki ben bu tarife havuc ve sogan koymuyorum. Bizim oralarda cok eskiden dugunlerde yapilirmis etli, kusuzumlu, findikli veya fistikli pilavlar... Cok leziz birsey oluyor. Arkadaslarin dedigi gibi basli basina bir yemek gibi. Yanina bir cacik yapin tamamdir ana yemek :) Ellerinize saglik..

Havuclu, bademli ve kus uzumlu hep birlikte de guzel oluyor ;) ahh canim cekti bu saatte.

AcımasızHasmet
01-11-2009, 00:03
Kestaneli havuçlu pilavdan şaşmayın arkadaşlar =)

himone
04-07-2011, 18:27
Eskiden mercimekli bulgur pilavı yapıp, yufka ekmeğine dökülüp yenilirdi. Ne güzeldi...

gelin mumu
15-07-2011, 10:12
Bu gün, bütün Mersin'de Tosya sarı kılçık aradım, yoktu.
Bir yerde Maraş pirinci buldum, sarı kılçığa çok benziyordu, yarım kg. aldım, akşamda pişirdim, çok daha pahalıya aldığım baldo pirinçlerden daha lezzetliydi.
Yarın gidip kışlık pirincimi almayı düşünüyorum, aldığım yere az gelmiş bitebilirmiş.

sevgili adalet hanım evet maraşta da sarı çeltik adıyla satılan bir prinç cinsi vardır ve dediğiniz gibi de pahaldır ama lezzeti gerçekten bambaşka . yıllardır bizim evimizde tüketildi ama son zamanlarda o kadar kolay bulunmuyor. ben şimdi kendi evimde yine kahramanmaraştan getirttiğim baldo cinsi prinç kullanıyorum ve yiyenler pilavımı çok beğeniyor. prinç piştikten sonra tane tane oluyor ve iri iri kırılmadan çok güzel görünüyor.

gelin mumu
15-07-2011, 10:43
arkadaşlar domatesli pilav sevenler için kendi tarifimi vereyim.
öncelikle prinçlerimi kaynamış suyla ıslatıyorum. birazda tuz ilavesiyle.
tencereye biraz z.yağı koyup ince ince doğranmış soğanlarımı koyuyorum . soğanlar hafif sararınca küçük küçük doğranmış biber ve rendelenmiş domateslerimi ilave ediyorum bir kaç dakikada böyle pişiriyorum daha sonra fındık kadar salça ilave ediyorum. suyunuda ilave edip kaynamaya bırakıyorum kaynayan suya 3-4 kez yıkadığım prinçlerimi ekliyorum. harlı ateşte pişirmeye devam ediyorum. prinçler suyunu çekmeye başlayınca altını kısıyorum.pilavım piştikten sonra ayrı bir yerde erittiğim tereyağını pilavımın üzerine döküyorum 10-15 dakika dinlendiriyorum. pilavım servise hazır yanına cacık ve turşuyla servis yapıyorum
afiyet olsun.

gelin mumu
15-07-2011, 10:44
pilav pişerken tuzu unutmuyorum ******:))

sakdag
25-10-2011, 11:23
merhabalar, size geçen gün yaptığım bıldırcın kapama tarifi vermek istiyorum. Çok lezzetli olduğu için sizlerle paylaşmak istedim..

1. 6 adet bıldırcın yaklaşık 2 litre suda yarım saat pişirilir.
2. 2 su bardağı pirinç yıkanıp hazırlanır.
3. Pişen bıldırcınlar fırın tepsisine dizilip , bıldırcınların içine, ve tepsinin boş yerlerine serpiştirilir.
4. Sonra bıldırcınların kaynama suyu ilave edilir. Fırında pişeceği için 2 bardak pirince 5 bardak su konulur..
5. Afiyet olsun...

Tepsinin fırına girmeye hazır hali:
252537

Bu da pişmiş hali :)))

YeniBON
25-10-2011, 20:14
Sayın sakdag,

Bu vb. pilav hazırlama ve yemek için çoğunlukla bulgur tercih ediyorum. Çünkü kullanım durumuna ve bünye ye göre pirinç vucütta direk yani en kısa sürede şekere dönüşüyor.

Bir de aldığınız ve kullandığınız pirinç hangi cins onu belirtmemişsiniz. Çünkü bölgemiz de bulunan ithalatçı, paketleyici ve ana dağıtıcı firmaların bazıları, en ucuz ve kalitesiz pirinçleri ülkemizin en güzel ve sağlıklı pirinçleriyle karıştırıp bir kaç kat fiyatla piyasaya sunuyorlar.

Biraz inceleyin ve kullandığınız pirincin cinsinden emin olun. Sonrasın da tarifiniz de cins belirtin.

Saygılar.

Cumhur Tonba
10-12-2012, 14:41
İş başa düşünce bu sayfaları ziyaret şart oldu.

Akşama niyetim, pirinç pilavı ve yanında köfte patates kızartma ya da, pirinç pilavı tavuk göğsü-patates- arpa şehriye ile çorba yemek arası haşlama.

Bakalım sayfalarda neler var.

Cumhur Tonba
10-12-2012, 14:45
Sarıkılçık mı bilemiyorum fakat, 66-67 yıllarında okul olarak Hababam sınıfını oynuyorduk. Hatta o zamnlar teklif gelince ilçeler de gitmiştik. Tosya da yediğim o pilavın tadını 44 sene oldu hala unutamam. Ne zaman pilav yesem o muhteşem tad aklıma gelir.
Kastamonu'da okuyordum o zaman. Ortaokul.

durdu
21-01-2015, 19:21
selam,
benim gibi sonradan yemek yapmayı ögrenen biri için yemek tarifi vermek biraz abes olucak ama... Eşim bulgur pilavını pek sevmez bende ona sevdirmek için bulgur pilavına başka şeyler katıyorum.. oda bayıla bayıla yiyebiliyor.
Mantarlı bulgur pilavı
malzemeler; bir patlıcan, bir kabak, bir kırmızı etli biber, bir kuru sogan, 250 gr mantar. sıvı yağ nane salca karabiber tuz..
öncelikle sebzeleri soganı mantarı küp dograyın yagda biraz soteleyin göz kararı bulguru ekleyin salcayı koyup bir parça kavurun baharatları suyunu koyun pişirin ocaktan aldıktan sonra beş dakika dinlendirip sıcak servis yapın kuru patlıcan turşusuyla çok güzel oluyor...
saygılarımla
durdu

aleydi
21-12-2015, 18:48
Yıllarönce ünlü bir markanın özel pilav tenceresini almıştım. Bir türlü istediğim gibi pilav yapamıyordum. Sonra işin sırrının pirinçte ve iyi kavurmada olduğunu görünce öğrenmişte oldum:). Yıllardır pirincimi hep aynı yerden alırım.

Pilav İçin

2 sb pirinç
3 Sb su
1_2 kaşık tereyağı
2 çay kaşığı tuz
1 kaç yk sıvıyağ
İsteğe göre 1_2 kaşık arpacık şehriye
Pirinçleri sıcak suda bir süre bekletiyoruz.Sonra yıkayıp süzüyoruz. Tavaya tereyağını koyuyoruz, biraz eridiğinde sıvı yağı ilave ediyoruz. Şehriyeyi ilave edip altın rengi alana kadar kavuruyoruz. SOnra pirinçleri ilave edip tıkır tıkır olana kadar kavuruyoruz. 3 sb sıcak suyu ekleyip. tuzunu atıyoruz. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Vişne ablamın bahçesinden. Kirazla yan yana ekili olduğu için galiba . Hem tadı tatlı hemde iri. Aroması çok güzel. Çok az şekerle kaynatıyorum. Turşu kelek turşusu anadoluda meşhurdur:).

589772

589773

Cumhur Tonba
21-12-2015, 20:01
Not; Tuzunu su kaynamadan atmayın. Bir deneyin.

Şimdi son tabaktaki gibi bir tabak olsa da. Hımmmm. Yesek.

aleydi
21-12-2015, 20:32
Not; Tuzunu su kaynamadan atmayın. Bir deneyin.

Şimdi son tabaktaki gibi bir tabak olsa da. Hımmmm. Yesek.

Pirinçler kırılmasın diye karıştırırken tuz atmak gerekiyormuş:eek: Çoğu zaman unutup en son eklediğim olur:D. O vakit iyi yapıyorum demek ki:D Teşekkür ederim.

Jakin
21-12-2015, 20:49
Sevgili aleydi nefis görünüyorlar, eminim tadı da öyledir. Tabii böyle yağda kavurarak falan şahane oluyordur.

Ben artık bu yaştan sonra şehriyeyi hiç yağ koymadan kavurup, sonra kaynamış su ve pirinçleri atıyorum, çok az tuz atarım. ;)
Miktarlar seninkiyle aynı. Pirinci aynı yerden alırım demişsin. Onu da merak ettim.

Ellerine sağlık.. Sevgiler.. :)

Cumhur Tonba
21-12-2015, 20:56
. Pirinci aynı yerden alırım demişsin. Onu da merak ettim.

)

Aynı yerden alıyorum demekle,
- Alıştığım ve tadını beğendiğim bir pirinç,
- Su çekme miktarı aynı,
- Pişme vakti aynı,
- Tad aynı,
- Gğvendiği,m birisi.

Gibi düşünceleri aklına getirmiş olabilir bence.

aleydi
21-12-2015, 21:18
Sevgili aleydi nefis görünüyorlar, eminim tadı da öyledir. Tabii böyle yağda kavurarak falan şahane oluyordur.

Ben artık bu yaştan sonra şehriyeyi hiç yağ koymadan kavurup, sonra kaynamış su ve pirinçleri atıyorum, çok az tuz atarım. ;)
Miktarlar seninkiyle aynı. Pirinci aynı yerden alırım demişsin. Onu da merak ettim.

Ellerine sağlık.. Sevgiler.. :)

Ben sanılanın aksine tereyağının zararsız olduğunu düşünüyorum. Margarin hemen hemen hiç kullanmıyorum. Çok zararlı olduğunu düşünüyorum.

Japonlar gibi haşlayıp yiyebilmeliyiz aslında:). Hem zayıflar,hem uzun ve sağlıklı yaşıyorlar.

Cumhur abi cevaplamış sevgili Jakin. Her pirincin tadı ve su su çekme özelliği farklı oluyor 15_20 yıldır hep aynı yerden osmancık pirinci alıyorum. Teşekkür ederim sevgiler.

Jakin
21-12-2015, 21:22
Margarin ben de hiç kullanmam, tereyağ ve zeytinyağı kullanıyorum senin gibi.
Malzemeler ve miktarlar aynı, sadece tereyağı kaynamış suya ilave ediyorum.