PDA

View Full Version : Ahşap Heykel ve Rölyef Yapımı

Sayfalar : [1] 2

Cathliam
05-07-2008, 20:14
Arkadaslar uzun zamandir netten arastirma yapiyorum bu konuda ama bir türlü bilgi bulamadim.Sizlerden bilen varsa lütfen ahşap oyma sanatında kullanılan ekipmanları nerden temin edebileceğimi ve ahşap heykel yapımına en uygun ağaç türü nedir ?

Teşekkürler,

memet
05-07-2008, 21:31
Iskarpela edinmelisniz en iyileri Maraş yapımı olanlardır. Hırdavatçıların bazılarında bulunur. Bu konuda forumda da bilgi bulabilirsiniz..
En iyi başlangıç, ıhlamur ağacıyla olur. Kavak ya da çamdan uzak durun.

Harun Parlak
05-07-2008, 21:43
Aradığınız ekipmanları nalburlarda bulabilirsiniz bazılarını kendiniz de imal edebilirsiniz.
Mesela ben BONSAİ gövde oyuklarını oymak için büyükce torna vida nın uç kısmında içini boşaltarak yuvarlak oyabilsin diye bir iskarpile yaptım basit bir şekilde.
En kolay ve uygun fiyatlarda bulabileceğiniz yer Karaköy Perşembe pazarıdır. Kolay gelsin çalışmalarnızda başarılar dilerim.

tutkal08
05-07-2008, 21:45
ıskarpelanın, düz ağızlı,oluklu vs gibi çeşitleri mevcut.Kabaca oymaya başlarken oluklu kullanırsanız ağacın istediğiniz yerden kopmasını sağlayabilirsiniz.Iskarpela için ahşap tokmak kullanabileceğiniz gibi, fayans döşemede kullanılan plastik tokmak kullanabilirsiniz.Daha detaylı bilgi isterseniz, yardımcı olmaya çalışırım.

tutkal08
05-07-2008, 21:51
Ayrıca şunu da eklemeliyim, heykel için en uygun ağaç zamanla sizinle bütünleşecek ağaçtır.Gürgen sert olarak bilinir ama tekniğini öğrendikten sonra yumuşacık ,mükemmel derecede rahat işlenebilir bir ağaç olmaktadır.Ihlamur kolay işlenebilir ağaç olduğundan tavsiye edilmektedir.Çizgileri ve yapısı çam gibi değildir.( Cathliam) Siz heykel mi, kabartma mı yapacaksınız?

tutkal08
05-07-2008, 21:57
Yanda avatar resmi olarak kullandığım fotoğraf, çınar ağacından yaptığım bir at.Kavak dışında hemen hemen her türlü ağaçla çalıştığımdan ,ağırlıkla kullandığım ağaçlar lareks,çınar ve gürgen.Zımparaya da güzel karşılık veriyor.

tutkal08
05-07-2008, 22:07
yapıtlarımdan birkaçı

Harun Parlak
05-07-2008, 22:12
Elinize sağlık Sayın tutkal08 çok güzel eserler çokda emek harcanmış başarılı çalışmalarınızı bizlerle paylaştığınız için ayrıca teşekkürler.

tutkal08
05-07-2008, 22:14
yapımı devam eden ve bitmiş birkaç ürün daha...

tutkal08
05-07-2008, 22:19
teşekkürler sayın Tekin, Amacım ahşap ürünlerini özendirmek, gerek icraat (yapım,imalat) konusunda,gerekse ahşabın kullanılması konusunda...

Harun Parlak
05-07-2008, 22:24
Hepside bir birinden güzel fikrinize göz nurunuza sağlık eminim bir çok arkadaşımız sizin bu çalışmalarınız örnek alıp sizinde bilgilendirme ve yönlendirmelerinizle çalışmalar yapacaklardır.

erbek_
06-07-2008, 08:58
Bunlar inanılmaz!!! Muhteşem... gerçekten ellerinize sağlık...Ben de çok severim...Lütfen püf noktalarını verirmisiniz, yani yeni başlayacak olanlara ip uçları verebilir misiniz sayın tutkal08, ben çok hevesliyim böyle şeylere, ne zamandır yapıyorsunuz acaba? Ne kadar sürede el alışkanlığı kazanırım?

tutkal08
06-07-2008, 16:55
Sn.Erbek, Teşekkür ederim.Beni mutlu eden sizin de bu işle uğraşma isteğiniz.Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.Uzun yıllardır uğraşıyorum ahşapla.İnanın istedikten sonra başaramayacağı şey yok insanın ahşapta...Bu konuda isim yapmış kişilerin çalışma ve yöntemlerini incelediğimde,hemen hemen aynı teknikleri uyguladıklarını gördüm.
Size ilk önce kabartma yapmanızı tavsiye ederim.İlk defa başlayacaksınız herhalde ahşaba, bunun için ekte bazı fotoğraflar göreceksiniz.Ahşapta kullanılan olmazsa olmaz ıskarpela'lar.Bunların yanı sıra ,zamanla göreceksiniz ki,daha birçok aletle haşır neşir olacaksınız.Kendinizin yarattığı aletler de olacak.
Ayrıca yapımına yeni başlayacağım deniz atı'nın da fotoğrafını koyuyorum,size fikir vermesi açısından.Kullandığım ağaç ithal çam.Ağacın damarlarına bakarsanız reçineli kısımların ince olduğunu görürsünüz.Aslında bu iş için zor bir ağaç,düz çizgili olduğundan kırılması kolay.Bu nedenle işleme başlarken ince uçlu oluklu ıskarpela ile işe başlamalısınız.Ancak size tavsiyem bulabilirseniz Ihlamur, bulamazsanız Gürgen.Gürgen ağacına birçok kişi kaşını çatar.Ama sakın sertliğinden yılmayın ,kırılması zordur.Iskarpela ile sadece vurduğunuz kısım kopar.Ayrıca yine temel konulardan biri , ahşaba başlamadan önce kullanacağınız ağacın alt ve üst kısmına tutkal sürmeniz, ağacın çatlamasını önlersiniz.

tutkal08
06-07-2008, 16:58
kullanılan ıskarpela çeşitleri

tutkal08
06-07-2008, 17:01
ameliyatlarda kullanılan neşter ve " V " ağızlı ıskarpela

erbek_
06-07-2008, 17:15
Çok, çok teşekkür ederim... :rolleyes: Ihlamur **** Gürgen ile başlayacağım, bu bir, alt ve üstüne tutkal süreceğim Ok. Malzeme olarak da en önemlisi ıskarpela, bu üç... Çok değerli bilgiler...Gerçekten çok teşekkür ederim. ;) Peki bunlar numaralı filan değil dimi? sadece ince uçlu ve oluklu mu yani çok boyut farkı var bu resimlerdekilerde de? Hangilerinden almalıyım? En çok hangilerini kullanırım ilk etapta?

tutkal08
06-07-2008, 17:33
Sizin İçin 6-8 ve 10 numara ıskarpela ile başlamak iyi olacaktır.Ayrıca tahta tokmak kullanmanızı tavsiye etmem.Evde yapacaksanız , fayans ustalarının kullandığı plastik çekiçleri tavsiye ederim, fazla ses yapmıyor.
Aslında bu işe yeni başlayanlar için temel bazı şeyler yazıyordum,bitiremedim.yanılmıyorsam bir haftaya kadar biter.burada yayınlayacağım.
Siz ağacın üzerine bakarak çizemiyorsanız ,çizeceğiniz desenin bilgisayar çıktısını alıp kopyalayın.İlk önce ,çizdiğiniz desenin kenarındaki fazlalıkları çıkarın ,ağacın kalınlığı yapacağınız desene göre olsun.Örneğin kuş kabartması yaklaşık 5 cm kalınlığındaydı.Kabartmanın ne kadar canlı olmasını istiyorsanız, o derece derin yapacaksınız.Anatomik özellikleri verebilmek için , (yapacağınız desenin anatomisini bilmiyorsanız) net'ten istediğiniz açılardan çok rahatça bulabilirsiniz.
Ekte çevresindeki fazlalıklarını almaya başladığım kartal deseni var.

tutkal08
06-07-2008, 17:38
kartalın kanatları için ,kenarları nasıl çıkardığımı görebilirsiniz.

erbek_
06-07-2008, 17:58
:eek: Böyle bir kartalla başlamak zor olmaz mı? Tüyleri nasıl yapacağım? :( Bana biraz karışık geldi :confused:

erbek_
06-07-2008, 18:11
Bahsettiğiniz "temel bilgiler" dökümanını sabırızlıkla bekliyorum sayın tutkal08....;)

Feza Sanıvar
08-07-2008, 08:59
İyi günler ben de yeni üye olarak sitede gezerken ahşaplarınıza takıldım .Ben de resimle uğraşıyorum ve çizdiğim ağaçların çoğunluğu zeytin ağaçlarıdır. Bu ağaçları çalışırken dokularını canlandırmak bir hayli vaktimi alsada bana hoş bir haz verir. Bu çalışmay en kısa zamanda seramiğede aktarmak isterim.Sayın tutkal o8 Ahşap çalışmalarınız gerçekten güzel. Sizlere iyi çalışmalar dilerim.

erbek_
08-07-2008, 11:07
Merhaba Feza Bey, aramıza hoşgeldiniz. Siz ağaç resimleri mi çiziyorsunuz? Ne hoş gerçekten çok güzel böyle uğraşlarınızın olması, çok özeniyorum, mümkünse siz de çalışmalarınızdan bazılarını bizimile paylaşırmısınız? Resimlerinizi görmek isteriz...;)

erbek_
08-07-2008, 11:17
Benim malzemelerim hazır...Plastik tokmak, iskarpinler ve neşter... Ayrıca ıhlamır kütükler buldum ama sanırım onlar yanlış oldu, eşime ıhlamır dedim ama o bana kütük getirmiş...Yani onlar pek kabartma yapmaya müsait değil sanırım....Ben yine de el alışkanlığı olsun diye hemen oturdum yontmaya başladım :p Olmadı tabiii :(

memet
08-07-2008, 18:15
Güzel çalışmalar ekleniyor bu ara heykel başlığımıza.

Yeni başlayanlara en uygun ağaç ıhlamur o kesin. Yumuşak sorunsuz. Bu bakımdan başlarken güçlüklerle karşılaşma riski az. Ama dokusu da yok.
Huş kayın, gürgen, boyuna yarılmalar yapabilir. Sert olması ve bu yarılma riski ilk başlayanlar için can sıkıcı olabilir.

Ceviz de orta sertliktedir. Benim işlemek için en sevdiğim ağaçtır.

Maun kullanmayaın. Bu müklemmel ağacın soyunun tükenme tehlikesine karşı, WWF sanatçılara, bu ağacı kullanmayıp, sürece katkıda bulunmaları çağrısında bulundu.

Kimi durumlarda, özellikle yeni başlarken, aldığınız ağaçlar yaş olabilir. Bunun için, alır almaz başlamak yerine, bir kaç ay serin ve gölge bir yerde bekletmek sonradan yarılmalar olması riskini azaltır. (Aslında, altı ay en uygun zaman olurdu)

tutkal08
08-07-2008, 19:51
Herkese merhaba.
sayın erbek,fotoğraflarda gördüğüm kadarıyla ağaçlarınız henüz yaş.Yine de kurumasını beklemeden işe koyulun derim ben size.alt ve üst kısımlarına tutkal sürün ve kuruduktan sonra çalışmaya başlayın.Size bir kişinin adını vereceğim,bir felsefe profesörü .İnternette araştırma yaparken gördüm,usta bir ahşap yontucusu.Stefanie Rocknak, google da ismini yazıp sitesine girerseniz,benim anlatacaklarımı gözünüzde daha rahat canlandırabilirsiz.Kısım kısım heykelin çıkarılışını fotoğraflamış.Kabartmadan sonra,heykele geçtiğimizde bu işin sadece sevme ve sabırla olacağını göreceksiniz.İçinizdeki duyguyu ,ben nasıl yaparım ile yok etmeyin.İnanın başaranların sizden hiçbir farkı yok.Sakın sanatçıları küçümsediğimi ,yeteneği küçümsediğimi düşünmeyin.İçinizdeki yeteneği keşfedin.Bu siteyi gördükten sonra beni daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum.
Sn.Feza Sanıvar siz de hoşgeldiniz , resim çizerken yaşadığınız duyguları anlayabiliyorum.Bu konuda eğitiminiz var mı, ayrıca resimleriniz görmek isterim.

erbek_
09-07-2008, 18:42
Evet ağaçlar yaş gerçekten, ama dediğiniz gibi yapıp tutkal sürdüm ve şu anda kurumasını bekliyorum. Bu şekilde kurudukça çatlamasının önüne geçmiş olacağız doğru mu? Dediğiniz siteyi de inceledim, gerçekten çok güzel, detay vermiş ama insanın gözü korkuyor hakikaten... Nerden ve nasıl başlamalı diye en çok...Sevmekle ve sabırla olacaksa umarım sizler de varsınız tabii artık tekrar tekrar teşekkür ederim... ;)

memet
09-07-2008, 19:16
Ağaç çalışmak için tek ve önemli gördüğüm tekniği bir kere daha söyleyeyim. Bıçağın ucu hiç bir zaman parmaklarınızdan geride kalmasın. Ağacı her zaman bıçağın gerisinden kavrayın.
Iskarpelayı tokmakla değil, elle kullanırken dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı.

erbek_
09-07-2008, 19:31
Tamam Mehmet bey, çok teşekkür ederim, dikkate alacağım...

erbek_
13-07-2008, 20:48
Sürekli bilgi toplamaya çalışıyorum ama nette bilgi çok kısıtlı...Anladığım kadarıyla en önemli püf noktalarından biri, çalışılan el aletlerini sürekli keskin tutmak...Bunun için de özel taşlar kullanılıyor sanırım ama tam olarak ne olduğunu, nasıl kullanıldığını ve nerden temin edilebileceğini anlamadım. Sanırım bunlar ilerki aşamalarda öğrenilecek şeyler ama bildiğimiz bileme yöntemlerinden farklı şekilde bileniyor bu aletler, doğru mudur?

memet
13-07-2008, 21:07
Yağ taşı denen taşlar var. Hırdavatçılarda bulabilirsiniz. ben çok ince zımpara da kullanırım. su zımparası. Rakam büyüdükçe incelir 150 numaradan kalın olmasın.
Birde motorlu taşlamalar var. ufak bir şey bulursanız alın.Herhangi bir demirciye gidip biletmeniz mümkün olabilir, motor ille de gerekli değil.
Tek sorun demircinin bıçağı bilemeyi bilmeme olasılığı yüksek.

erbek_
13-07-2008, 21:59
Anladım çok teşekkür ederim...Bu yağ taşlarının kullanımı kolaysa sanırım en uygunu bu dimi, **** siz kullandığınıza göre zımpara. Yani ben de kullanabilirmiyim yoksa beceri mi gerektiriyor?

memet
13-07-2008, 22:24
Bileme işi biraz tecrübe ister ama, zor olduğundan değil. Denedikçe öğrenebilirsiniz.

çekirdek
13-07-2008, 23:37
http://www.ayhantomak.com/Eser.aspx?id=6 >
http://www.ayhantomak.com/Eser.aspx?id=5 > sitesinde de Ayhan Tomak'ın birkaç ahşap oyması var.

Stefanie Rocknak'ın eserlerini çok beğendim. Özellikle Yüzücü'sünü.

erbek_
14-07-2008, 09:30
Çok teşekkür ederim. S. Rocknak gerçekten mükemmel. Söylenecek söz yok. Hepsi birbirinden değerli eserler ve gerçekten ayrıntılar çok eğitici.

erbek_
14-07-2008, 12:34
Bu linkte de bir kırlangıçın oluşumu verilmiş... Ayrıca kullanılan ağaçların özelliklerini anlatıyor.

http://www.northumbriawoodcarving.co.uk/process.php

Kiraz
14-07-2008, 16:10
Gerçekten Stefanie Rocknak'ın yüzücüsü çok etkileyici. Ayhan Tomak'ın Hayat Ağacına bayıldım. Teşekkürler Çekirdek.

erbek_
14-07-2008, 16:52
Ben en çok wrenched' i sevdim...

erbek_
18-07-2008, 11:03
Sayın Tutkal bizlere "Temel bilgiler" hazırlıyordunuz, vazmıgeçtiniz yoksa? İnanın dört gözle bekliyorum ben burda...Püf noktaları ve belli başlı bilmemiz gereken ayrıntılar, dikkat etmemiz gerekenler, nasıl başlamalıyız v.s. Ben sadece yontup duruyorum şimdilik, kabuklarını ayırma, gövdeyi oryaya çıkarma... Elim malzemelere alışsın diye...İnce işlere sonra geçeyim diyorum.Doğru mu yapıyorum bilmiyorum...

pekere
17-09-2008, 08:31
Arkadaşlar ben çok yeniyim vede yıllardır özlemini kurduğum bir şeyi yapmak için kendime küçük bir bütçe ayırdım kocaelide yaşıyorum ve deli gibi ıskarpele , eğe ve törpü arıyorum ancak burası dar bir yer bilen varsa bilgi alabilirmiyim birde bu tarz aletleri istanbulda nerelerden temin edebilirim hepinize saygılarımı iletiyorum teşekkürler

memet
17-09-2008, 08:59
Büyük alışverişyerleri yerine hırdavatçıları arayın. Daha önceki mesajlarda İstanbul için öneriler olduğunu hatırlıyorum. Maraş bıçakları bulursanız alın. Kaliteli olur. Başlangıç için büyük masraflar yapmanıza gerek yok. Bir iki bıçak işinizi rahatça görür.

tutkal08
18-09-2008, 19:18
sayın erbek,istemeden de olsa size verdiğim sözü yerine getiremedim.bunun için özür dilerim.elimin kırılması ve ardından tayinimin çıkması yeni ortama alışma ,düzen derken anca fırsat buldum.inanın tek elle yazma,hele solak değilseniz epey zor oluyor.21 eylül pazar günü bu bölüme yazımı koyacağım, umarım faydalı olabilirim. sevgi ve saygılarımla

Cansunarya
18-09-2008, 20:10
Sayın Tutkal08, çok geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda elinizi kullanmaya başlarsınız, sizin çalışmalarınızı burada görebiliriz :) saygılar

erbek_
19-09-2008, 14:32
Çok geçmiş olsun Tutkal08...Tayininz de hayırlı olsun...Çok garip rastlantıdır, biz de tayin olduk ve hemen ardından kaza geçirdim :( Çok acil şifalar diliyorum...

erbek_
19-09-2008, 15:07
Arkadaşlar ben çok yeniyim vede yıllardır özlemini kurduğum bir şeyi yapmak için kendime küçük bir bütçe ayırdım kocaelide yaşıyorum ve deli gibi ıskarpele , eğe ve törpü arıyorum ancak burası dar bir yer bilen varsa bilgi alabilirmiyim birde bu tarz aletleri istanbulda nerelerden temin edebilirim hepinize saygılarımı iletiyorum teşekkürler

Oluklu ıskarpela bulmakta çok zorlandım ama diğer aletleri Mehmet beyin dediği gibi hırdavatçı veya nalburlarda bulabilirsiniz. Ayrıca medikal ürünler satan yerlerden neşter aldım ama başlangıç olarak nekadar gerekli bilemiyorum. Ben yine de aldım ;) Bu arada aramıza hoşgeldiniz...:rolleyes:

tutkal08
19-09-2008, 22:23
merhaba arkadaşlar,
sayın erbek evet garip bir tesadüf ,size de çok geçmiş olsun,umarım sıkıntı yaşamamışsınızdır ve umarım tayininiz istediğiniz bir yere çıkmıştır,hayırlı olsun.

malzeme konusunda bilhassa oluklu ıskarpela bulmada 'hepsiburada.com' adresinden sipariş vereblirsiniz.iki günde elinizde ve çok küçük rakama kredilendiriyor.ayrıca pazar günü koyacağım yazıdaki malzemelerin bazılarını da burada bulabilirsiniz.malzemeler kaliteli,alıp kullandığım için emin bir şekilde söyleyebiliyorum.

erbek_
20-09-2008, 08:47
Tutkal08 in çalışmalarını görüp hayran kalmamak mümkün değil sanırım, ilham ve cesaret veriyor, küskünlükleri gideriyor, süper gerçekten inanılmaz! İnsanın dört elle sarılası bir an önce başlayası, toza dumana ve talaşa karışası geliyor :p Teşekkürler Tutkal08 ;) Bu arada tayin malesef istemeden çoktı ve hiç memnun değiliz ama napalım, başa gelen çekilir :(. Malzemerimi de aldım artık ama eksik kalmışsa bakarım, teşekkür ederim...

tutkal08
20-09-2008, 20:09
Merhabalar,temel bazı bilgiler hazırladım,umarım ahşap yontuya başlayacaklara faydalı olur.Unutmayalım " göz korkarsa , güç yok olur", hiçbr şey gözümüzde büyümesin:)

Ahşap oyma , kabartma, heykel vs. yapımı bana göre ilk önce istek ve ahşaba dokunurken hissetme ile başlar. Ahşap heykel veya biblo yapımını elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Eksiğim olabilir, hatırladıklarımı daha sonra tekrar ekleyebilirim veya bilen arkadaşlar da ekleme yapabilir.
Yazarak yardımcı olmak işin en zor kısmı, göstererek daha çabuk anlatılabilir.

İlk önce kullanılan aletlerden bahsederek başlayayım;

-Iskarpela ( vazgeçilmezimiz) oluklu , V biçimli ve düz ağızlı gibi çeşitlerini , 2 numaradan itibaren tüm numaralarını bulundurmamız lehimize olacaktır.
-Ahşap eğesi,
-Küçük keser,
-Ahşap tokmak veya fayansçıların kullandığı plastik tokmak,
-Maket bıçağı
-Bileme taşı ( ıskarpelaların ağzını bilemek için, ayrıca bilemeyi bıçakçılarda da yaptırabiliriz,ama yanımızda olmasında fayda var)
-İşkence ( 60 cm uzunluğu ilk etapta yeterli olacaktır, işlediğimiz ahşabı sabitlemek için)
-Küçük taşlama makinası
-Elektrikli testere………
-Neşter ( Küçük detayları işlerken muazzam iş çıkarıyor, uçları çeşitli kalınlıkta bulunduralım)
-Zımpara ( en inceden ,kalına kadar)
-Renksiz veya renkli vernik
-Eskitme türü boyalar veya bezir yağı (ahşabı böceklere , neme karşı korur)

bu gibi aletlerin yanı sıra zamanla ihtiyacınıza göre kendinizin de yapacağı aletler.

bu aletlerin hepsine ilk başta sahip olamayabilirsiniz.
Ancak burada olmazsa olmaz ıskarpelalarımızdır. Sadece ıskarpela ile başlamamız bile yetecektir. Bu aletleri şurada kullanırsınız, şurada kullanamazsınız gibi ayırım yok, kendinize göre uygun yerde kullanacaksınız, zaman size gösterecek..

Aletlerden sonra kullanacağımız ahşabı seçmemiz gerekiyor.

Ihlamur yumuşaklığı ,kolay işlenebilirliği nedeniyle ,en tercih edilen ağaç olmasına rağmen ben her zaman sert ağaçları seçmişimdir. Çünkü ezilmesi, kırılması zordur. Çarpmalara karşı dayanıklıdırlar .(Örneğin yapımına devam ettiğim ahşap tazı fotoğrafına bakarsanız (1. sayfada) bacakların inceliğini görürsünüz.

Bu ağaç Gürgen , boyutları 15x25 gibi) Zımparaya iyi gelirler,gözenekleri sık olduğu için , ıskarpelayı vurduğunuz yer kopar.

Çam gibi düz lifli ağaçlarda ise baştan sona kadar kopabilir.Sert ağacı yumuşatmanın en iyi yöntemi gazyağı veya kokusuz tinerle inceltilmiş bezir yağı sürmektir.

Ceviz, Çınar, Çam , Vişne, Kiraz vs gibi ağaçları kullanabilirsiniz.
Buna zamanla, çalıştıkça karar vereceksiniz.

Ayrıca ağaçlarınızın baş ve sondan çatlamaması için ,bu kısımlara mutlaka tutkal sürün, çok büyük ölçüde çatlamaların önüne geçecektir.

Gelelim yapıma;

Ahşap heykelde önemle dikkat edilecek yol , ilk önce çıkıntılardan başlamaktır.Çıkıntıları iyi hesaplamak gerekmektedir.Örneğin bir insan yüzü çalışılacaksa en önde gelen çıkıntısı burun ile başlamak faydalı olacaktır.

Ahşaba ilk defa başlayacaklar 5x10 kalınlığında 25-30 cm uzunluğunda bir ahşabı yontarak başlamalarını tavsiye ederim.

Bu ağacı işkence ile sabitleyerek kaymasını önleyin.
Daha sonra 6 numara yuvarlak uçlu ve düz uçlu ıskarpelalarla ağaç üzerinde denemeler yapılması gerekiyor.
Iskarpelayı dik ,yatık ,yan tutarak ahşaptaki kesikleri inceleyelim.
Sert , yumuşak vurarak ,vuruş derinliğini anlayalım.
Bunları yaptığımızda , hangi tür ıskarpelayı nerede ve nasıl kullanmamız gerektiği konusunda karar vermemizi sağlayacaktır.

İlk yapacağımız kabartma yumurta olacak.
5x10 luk 15 cm uzunluğunda ahşap alıyoruz.
Ahşabımızın geniş yüzeyine yumurta figürü çiziyoruz.
6 veya 8 numaralı ıskarpelanın oluklu kısmı dışarı gelecek şekilde tutularak yumurta şeklinin dış çizgilerinden oymaya başlıyoruz.
yumurta şekli ağacın ortasında kalacak.
yumurtanın dış çizisine vurduktan sora hemen karşısından vuracağız ki oyulan kısım çukur kalsın.
Tüm bu işlemi yarım yumurta derinliğine gelinceye kadar yapacağız..Öyle ki ahşabı elimize aldığımızda ortasında yumurtanın çıkıntı oluşturduğunu göreceğiz. (kartal fotoğrafına bakın lütfen)

İkinci aşamada 6 numara ağzı düz olan ıskarpelayı kullanacağız.
yumurtanın arka kısmını aşağıya doğru yuvarlamaya başlayacağız,aynı şekilde yan ve ön kısmı da yuvarlayacağız.
Yumurtayı oluşturduğunuzu düşünene kadar yuvarlayın.
En sonunda ince zımpara ile zımparalayarak yumurta gibi pürüzsüz yüzey oluşturun.
En son aşamada ister renksiz vernik,iter eskitme boya ile boyayın.
Bunun gibi temelde bildiğimiz ,figürleri deneyerek el ve ıskarpela alışkanlığımızı arttıralım.

Ahşap heykel yapımında 2 yol izleyebiliriz ;

1.yol :
kütüğün üzerine yapmak istediğimiz figürü yan ve üst görünümünü çizerek ,direkt oyma yöntemidir. Burada da çıkıntılara dikkat ederek oymaya başlamalıyız. En zor ve zaman alan yöntemdir.Çok nadir bu yönteme başvururum.

2. yol:
(benim sürekli tercih ettiğim yöntem) Dikdörtgen veya kare haline getirdiğimiz ahşabın üzerine modelimizi çizerek ve büyük hızarda ,çizimin dışında kalan kısımları kesmek. (Bu kesim işini mutlaka hızarı kullanmasını bilen usta kişilere yaptırın, aksi takdirde yaralanabilirsiniz)

Bu kesim ile modelimizin etrafındaki fazlalıkları 15-20 dakikada yok ediyoruz.
Gözünüzde canlandırabilmeniz için biraz daha detaya gireyim;
Dikdörtgen ahşaba şaha kalkmış at çizdiniz ( profilden) bir ayağı diğer ayağının daha üstünde.
Ahşabı kestirirken çizimin kenarlarındaki fazlalıkları aldırdığınızda, ahşaba çizimin yapıldığı yerden ( yandan) baktığınızda , şaha kalkmış atı göreceksiniz.
Bu modeli elinize alıp ,üst kısımdan, atın kafasından başlayarak tüm vücudunu çizeceksiniz (üstten görünümünü).
çizerken biraz geniş çizin, fazlalikları alabilirsiniz ama fazla kestiklerinizi tekrar ekleyemezsiniz.
Bu çizimi de yaptıktan sonra yine yan profilden (üst görüntüsü de çizildiği için) atın kafasına doğru ahşabı yontmaya başlıyoruz.
Karnı ,arka bacaklar da aynı şekilde inceltilerek ,yuvarlatılarak yontuluyor..
Ayaklarının arasını ise küçük testere ile hiç ama hiç zorlamadan kesiyoruz.
Böylece ayaklar da kabaca ortaya çıkıyor.
(Bu tür modelleri bilgisayar çıktısı alarak ahşabın üzerine kopyalıyabilirsiniz.)

Yaptığınız modelin detaylarını bilmiyorsanız, örneğin bacak kası kuyruk gibi detayları internetten indirerek veya ansiklopedilerden bakarak yapabilirsiniz.
Ayaklarını,burun ,göz gibi ayrıntıları neşter,maket bıçağı gibi aletlerle yapabilirsiniz.
(At gibi yapımı zor bir hayvanı seçtim, çünkü detayı fazla.)

Bu örneklemede olduğu gibi ilk etapta bu kadar zor bir figürle başlamayın.
Sadece detay anlatımı için kullandım.

Ne yapmak istediğinize emin olduktan sonra ahşabın büyüklüğüne karar verin.
Şimdilik bu kadar aklınıza takılanları cevaplarım, çünkü çok detaylı bir konu. Siz ne yapmak istiyorsunuz,heykel, kabartma?

Umarım yazdıklarım faydalı olur. Şimdiden kolay gelsin…

tutkal08
21-09-2008, 14:57
2.teknikle çalımayı daha iyi anlatabilmek için birkaç fotoğraf koydum.

tutkal08
21-09-2008, 15:12
devamı

tutkal08
21-09-2008, 15:16
devam

tutkal08
21-09-2008, 15:18
ek unutulmuş:)

tutkal08
21-09-2008, 22:17
sayın gulorkn,
ahşabı bulunduğunuz yerdeki marangozlardan temin edebilirsiniz.Çok büyük boy yapacaksanız kerestecilerden alabilirsiniz.Ancak ıhlamur bulabilir misiniz bilmiyorum,bulamazsanız ,(marangozlarda ağırlıkla çam bulunur) ithal çamı deneyin.Ahşapta yeni olduğunuz için gürgen sert gelebilir.Ben ısrarla bu ağaçtan bahsediyorum,çünkü sadece vurduğunuz yer kırılacak,kopacak.Ihlamur daha rahat işlenebilir ve yumuşak.Bulabilirseniz ıhlamur çalışın,bulamazsanız gürgeni aşağıda yazımda belirttiim gibi yumuşatırsınız.kolay gelsin.

osmann
22-09-2008, 00:15
Benden de minik bir fikir ilgilenen arkadaşlara. Doğa yürüyüşlerine çıkarsanız dekoratif formlu kökleri ve dalları toplayıp üstteki işleme tekniklerini uygulayarak, ama ağacın ana formundan yaralanarak harika sanat eserleri yapabilrsiniz. Özellikle yarı soyut heykelleri sevenleriniz varsa bu teknik onlar için ideal. Ben zamanında birçok heykel ve mask yapmıştım.Fotoğraf mı? Üzgünüm, yaptığım çalışmaların bir kısmı kayıp, bir kısmı ise hediye edildiler. Zaten yapılış tarihleri dijital dünyaya yetişebilecek durumda değildi.

erbek_
22-09-2008, 09:51
Sayın tutkal, bunlar gerçekten de çok yararlı bilgiler olmuş...Beklemeye değdi, sizi affettik!!! :D Ben aletlerimim tamamladım sanıyordum ama sanırım hala alınacak malzemeler var. Ayrıca bu şehirde okadar yeniyim ki, buraları öğrenmem zaman alacak, marangoz bulmam lazım mesela :( Ben bir de gürültü olur diye çekiniyorum, alt kattakiler rahatsız olur mu diye, plastik tokmak aldım ama yine de gürültü oluyor :( Aslında en güzeli insanın bir atölyesi olması sanırım. Sizin vardır mutlaka... Belki bir gün benim de olur :rolleyes:

erbek_
22-09-2008, 10:03
Gelirken bir kaç tane çam kütüğü getirmiştim ama onları yontmakta çok zorlandım, bilemediğim için tabii yuvarlak kütük şeklindeydiler...Şekil veremedim, hiçbişeye benzemediler..Hem de kabukluydular... Ayrıca nasıl çalışmam gerektiğini de bilemedim, sadece kabuk attırıp durdum elim alışsın diye, hangi aletle çalışacağımı bile bilemedim. Sonra da anlamsız geldi ve bıraktım :( Ardından tayin canımızı sıktı ve taşınma telaşı derken kaldı bıraktım öylece... O kütükler hala duruyor ama küçük ve yamuk kütükler :confused:

erbek_
22-09-2008, 10:27
Benden de minik bir fikir ilgilenen arkadaşlara. Doğa yürüyüşlerine çıkarsanız dekoratif formlu kökleri ve dalları toplayıp üstteki işleme tekniklerini uygulayarak, ama ağacın ana formundan yaralanarak harika sanat eserleri yapabilrsiniz. Özellikle yarı soyut heykelleri sevenleriniz varsa bu teknik onlar için ideal. Ben zamanında birçok heykel ve mask yapmıştım.Fotoğraf mı? Üzgünüm, yaptığım çalışmaların bir kısmı kayıp, bir kısmı ise hediye edildiler. Zaten yapılış tarihleri dijital dünyaya yetişebilecek durumda değildi.

Sizin dediğinizi anladım...Orjinal dalları ve kökleri yontup vernikleyerek ortaya çıkartmak diyorsunuz değil mi? Onu ben de yaparım ;) Doğa yürüşleri sırasında sürekli gözlemlermeye çalışırım, etrafta ne var ne yok diye... Bazen hakkında ufak dokunuşlara ihtiyacı olan sanat eserleri var etrafta.... Keşke resim ekleyebilseydiniz...Ben de taşınırken getiremedim ama bir tane ekleyebilirim, eğer anlatmak istediğiniz böyle birşeyse...

tutkal08
22-09-2008, 12:52
sn osmann ,katkılarınız için teşekkürler.

sn erbek, kütüklerinizi kullanın,kabuklarını soyduktan sonra ağacınızın,size çok basit gelmeyecekse yumurta örneğinde verdiğim gibi ağacın kenarlarına basit desenler çıkarabilirsiniz,başlangıç için önemli.

Doğadan bulduğunuz ,verniklediğiniz parça şık ve dekoratif olmuş.Demek ki görmesini bilen gözlere ve duyguya sahipsiniz.

Evde çalışıyorsanız bir öneri fazla gürültü yapmama adına ( ben uzun süre böyle çalıştım,gördüğünüz at böyle yapıldı), yere büyükçe bir bez serdim ,kucağıma kılıfı kalın ince ve enli yastık aldım ve bunun üzerinde çalıştım.Evet zor ama gönül sevince dikene katlanıyoruz:)

Maragoz konusunda sıkıntı çekerseniz ( bir kereye mahsus :) ) elimde hazır kestiğim bir model var, istediğiniz adrese kargo ile gönderebilirim.

Teklif benden ,ne demiştim elimden geleni yaparım...
iyi çalışmalar

Cansunarya
22-09-2008, 20:29
Sayın Osmann ve Erbek, bende hep doğa yürüyüşlerinden ağaç dalları, kabukları, taşlar vs toplarım :) onları dekorasyon amaçlı kullanıyorum, beni anlayan insanlarla karşılaşmak güzel :) Erbek, objeniz çok güzel ve şık olmuş..

Sayın Tutkal08, uzun yıllardır içimde kalan bir isteği uyandırdınız, çalışmalarınız ve açıklamalarınız çok güzel olmuş, elinize sağlık. Bende hepsiburada dan ıskarpela takımı ve oluklu ıs. sipariş ettim, listeden bir taşlama aleti eksiğim var, hemen bu hafta başlıyorum inşallah..İlk olarak kiraz dalından muhabbet kuşu yapmayı düşünüyorum, elimin altında canlı bir modelim var çünkü :) daha kolay olacağını düşünüyorum..Birde 5 yıllık bir armut kökü var, yaşken biraz yontmuştum sonrasında zorlanmıştım, heykel için armut ağacı nasıldır, kullandınız mı hiç..

tutkal08
22-09-2008, 20:53
sn cansunarya, bu bölümdeki arkadaşların ,sizlerin böylesine istekli olması çok güzel.Yıllardır insanlara öğretmek için çabaladım,karşılık beklemeden.Sizlerin böyle istekli olması beni çok mutlu ediyor.Elimden geldiğince bu işi yapacakların yanındayım.
Armut ağacı ile çalışmadım,ama şunu unutmayın kavak türü ağacın dışında tüm ağaçlarla çalışabilirsiniz.Lütfen kendinizi kasmayın,rahat olun istediğiniz ağaçla çalışın.Göreceksiiz ki sonunda tercih ettiğiniz ağaçlar olacak.
Yapacağınız muhabbet kuşunu sabırsızla görmeyi bekliyorum.Kiraz iyi seçim,kurumu?kolay gelsin.

Cansunarya
22-09-2008, 21:37
Teşekkürler :) sizin paylaşımlarınız bizi yüreklendirdi..umarım boşa çıkmayacak..Kiraz dalları mayıs ayında kesildi, bahçede duruyor, sanırım kurumuştur.

erbek_
23-09-2008, 11:05
Cansunarya sizin de resim eklemeniz mümkün mü? Özellikler dallar ve ağaç kökleri ? Dediğiniz gibi aynen kalıtılıyorum bu arada tutkal08 in bizi yüreklendirdiği konusuna... Zaten içimizde var olan bir hevesimize el attı, sağ olsun. Tek başımıza cesaret edip başlayamıyorduk bir türlü... Bir el uzatan bekliyormuşuz meğer. Kendisi yanımızda oldukça bu işi öğreneceğiz galiba... Teşekkürler tutkal08...Bize cesaret verdiğiniz ve vakit ayırtdığınız için...

erbek_
23-09-2008, 11:12
Sünger üstünde çalışmayı denedim ama kütükler durmuyor, sabitlemeden çok zor, acaba küçük oldukları için mi. Bahsettiğiniz at da küçük sanırım, yani küçük kütükle çalıştınız öyleyse, sabitlemeden öyle mi? Sabitlemeden sünger üstünde birtürlü yontamadım, sanırım acemiliğimden :( Olmayınca vazgeçmemek gerek biliyorum ama birşeyleri yanlış yapıyorum dedim, ve elim yanlış alışsın istemnedim, oyüzden :D Şu kazanın hasarlarını atlatır atlatmaz bir yastık edinip tekrar başlayacağım , değerli önerileriniz için teşekkür ederim tutkal08 ;)

tutkal08
23-09-2008, 20:34
Sünger olmaz,çünkü esnek ve ağaç sağa sola oynar.Ama içi pamuk veya çaput dolu geniş yüzeyli ,eni yaklaşık 5-10 cm olan yastık türü bir destek gerekiyor.Yorucu oluyor ama sonuçta eserinizi bitirdiğinizde ,yüzünüzde geniş bir gülümseme oluyor.
Benim yaptığım At 50 cm yüksekliğinde, sizin yaptığınız daha küçükse yere oturun ve bağdaş kurun yastığı bacaklarıızın üzerine koyun ve ortasını çukurlaştırın ve ahşabı buraya yerleştirin.Bu bir süreç,kolay değil zamanla daha iyi olacak,sabır...:)

erbek_
23-09-2008, 20:55
Evet, benim kütükler oldukça küçük, en büyüğü 15-20 cm kadar ama kendime ilk fırsatta dikdörtgen düzgün ağaçlar edinip, bir de yastık hazırlayacağım :) Zaten görülen o ki, sabırsız olacaksa insan hiç başlamasın bu işe öyle değil mi ;) Hele bir başlayalım, eminim size soracak birsürü sorumuz olacak. :rolleyes:

tutkal08
24-09-2008, 19:24
Sn erbek,
Kütüğün yanlarına kabartma yapabilirsiniz.Her iki elinizi kütüğün sağ ve soluna çizin,kütüğü tutuyormuş gibi.Sonra anattığım gibi çevresini oyarak çıkarın, bitirdiğinizde kütüğün ortasını hafifçe oyun ve içine mumları yerleştirin.Alın size güzel bir şamdan:)Sizin yaptığınız bir eser,çok güzel olacak bence hemen başlayın,kolay gelsin.Sloganımız "yeteneği yenmek ! " :)

Cansunarya
24-09-2008, 19:55
[QUOTE=erbek_;290102]Cansunarya sizin de resim eklemeniz mümkün mü? Özellikler dallar ve ağaç kökleri ? QUOTE]

En kısa zamanda eklemeye çalışırım. Bu arada bayramın araya gireceğini unutarak hemen yontmalara başlayacağımı söylemiştimi, en erken bayram dönüşü olacak sanırım. Zaten ıskarpelalarım da ya yarın ya cumaya elime geçecekmiş, dediğiniz gibi sabır yine burada da iş başında :)

Tutkal08, şamdan işi çok hoşuma gitti bunu da denerim inşallah..

tutkal08
24-09-2008, 22:27
Sn cansunarya,anlaşılıyorki bayramda çalışamayacaksınız, ama benim için bayram çalışma zamanı olacak.Sabırla cumayı bekliyorum,aklımdaki birkaç figürü çıkaracağım,bayram dönüşü pazartesi fotoğrafları belki koyabilirim.Sizlerin yapıtlarını görmek için sabırla bekliyeceğim.Aklıma gelmişken,malzemelerinizi nemli ortamlarda uzun süreli bırakmayın,birde ıskarpelaları çok sık bilemeyin.Stanley marka kullanıyorum,çeliği çok güzel .Iskarpelanın ağzı ağacın üzerinde elinizle itelediğinizde kayıyor kesmiyorsa,o zaman ağız açısını kaybettirmeden biletin.Kolay gelsin...

erbek_
25-09-2008, 18:13
Sn erbek,
Kütüğün yanlarına kabartma yapabilirsiniz.Her iki elinizi kütüğün sağ ve soluna çizin,kütüğü tutuyormuş gibi.Sonra anattığım gibi çevresini oyarak çıkarın, bitirdiğinizde kütüğün ortasını hafifçe oyun ve içine mumları yerleştirin.Alın size güzel bir şamdan:)Sizin yaptığınız bir eser,çok güzel olacak bence hemen başlayın,kolay gelsin.Sloganımız "yeteneği yenmek ! " :)

HARİKA BİR FİKİR!! Çok teşekkür ederim, bu gerçekten çok hoşuma gitti Sn. Tutkal, hemen başlayacağım ve gelişmeleri aktaracağım. ;) Bakalım nasıl olacak :rolleyes: Sizin de yeni çalışmalarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz ....

erbek_
25-09-2008, 20:32
Ben getirdiğim kütükler için çam dedim ama ıhlamır olduğunu hatırlattı eşim. Nedense yanlış kalmış aklımda, sanırım yontmakta zorlanınca öyle sandım ;)

tutkal08
26-09-2008, 01:18
sn gokben,
teşekkür ederim, hoşgeldiniz aramıza.Denizatını kabartma yapıyorum.Bitince onun da fotoğrafını galeriye eklerim.Siz ahşapla uğraşıyor musunuz?

Sn erbek, ilk denemeler böyle olacak:) Ağaç ıhlamur olsun daha iyi sizin için parçalar uzunlamasına kopmaz,yontmayı biraz sert darbelerle yapacaksınız.Çam'ın reçineli çizgileri serttir,yan dokuları kısmen yumuşaktır.Ihlamurda çam gibi reçineli bölüm olmadığı için,doku sıkıdır.Anlatılanlardan daha yumuşak olduğunu düşündünüz galiba.Sakın ağacı yumuşatmayın,olduğu gibi çalışın,bu sizin ilk çalışmanız, eliniz alışınca ve sert bir zemin üzerinde çalışınca biraz rahat olacak.Daha durun bakalım elleriniz nasır tutacak :) tekrar kolay gelsin.

tutkal08
26-09-2008, 07:07
Belki bugün ve bayram boyunca yazmaya başka fırsatım olmayabilir,
herkesin bayramını kutlar, sevdikleri ile beraber sağlıklı ve çoooooooooooook mutlu zaman geçirmelerini dilerim.

erbek_
26-09-2008, 09:52
Evet öyle sandım, daha yumuşak düşündüm açıkçası ;)Galeriye eklediğiniz Maske de çok güzel, ben de yapabilirmiyim ileride, henüz değil tabii...Onların şekli nasıl veriliyor? Bu arada ben de şimdiden herkezin bayramını kutluyorum....Sevgiyle kalın....

erbek_
26-09-2008, 21:43
Merhaba Gökben, aramıza hoşgeldiniz :) Bence bukadar hevesliyken ve burda yardım eden ustalarımız da varken, kesinlikle başlamalısınız. Ne demek kendime güvenim yok? Başladığınızda o güven gelecektir mutlaka, başlangıçta ben de sizin gibiydi, yani bunca ustalıkla işlenmiş kusursuz çalışmayı görünce haklısınız tabii :) Benim de gözüm korkmuştu ama malzemeleri almaya başladıkça inanın cesaretiniz de artıyor...Hevesiniz iyice artıyor... Yani çirkin olacaklar mutlaka ama zamanla el becerisi kazanacağım ve pratik yaptıkça ben de kendi tarzımı oluşturacağım diyeceksiniz... Sabırla ve inatla... Bence hiç tereddüt etmeyin...

erbek_
26-09-2008, 21:49
Muhteşem birşey...Sağdan soldan topladıkları değersiz ağaç parçalarını ve dalları bir araya getirip, müthiş eserler açığa çıkarmışlar, paylaşmak istedim...

http://dalesdesigns.net/wooden_horses.htm

erbek_
26-09-2008, 22:17
http://www.agaclar.net/galeri/files/31105-008.jpg

http://www.agaclar.net/galeri/files/31105-03.jpg

http://www.agaclar.net/galeri/files/31105-boys_day_out_web.jpg

http://www.agaclar.net/galeri/files/31105-icarus_pair.jpg

http://www.agaclar.net/galeri/files/31105-summer_mares.jpg

berduray
26-09-2008, 23:04
Bunlar şahane, çok yaratıcı paylaşım için teşekkürler.

A.Şahin
26-09-2008, 23:12
Yaratıcılığın da bu kadarı olur :( Bu odun parçalarından korkmaya başladım, uzmanının elinde olamayacağı şey yok...;)

Cansunarya
26-09-2008, 23:53
Sayın Tutkal08, ellerdeki nasırlardan mı bahsettiniz, bu aklıma gelmemişti hiç, hmm hoşuma gitmedi ama katlanırız belki :)

Bugün ıskarpelalarım geldi, çok mutlu oldum, bayramda evimde olamayacağım için sonrasına erteliyorum maleseff :(

Sn. Erbek, eklediğiniz çalışmalara ve kullanılan köklere bayıldım.. Yalnız hafif fotoshop var sanırım, bir kısmı gerçek at siluetlerinin üzerine eklenmiş gibi duruyor, özellikle ayakların gerçek atlardan alıntı olduğunu düşünüyorum. Mesala 03.jpg deki atın ayakları yere basmıyor sahil görüntüsüne yapıştırılmış gibi..Neyse öyle bile olsa, yaratıcılık çok hoşuma gitti.. :)

Bende herkese iyi bayramlar diliyorum, nice bayramlaraaa..

tutkal08
27-09-2008, 18:39
Sn.cansunarya ellerdeki nasırın çaresi iş eldiveni, ama benim hiç hoşuma gitmediğinden( çünkü ahşaba dokunmalı ,hissetmeliyim, aksi takdirde zevk almam) eldiven kullanmak ,nasıra katlanıyorum.Malzemelerinizin geldiğine sevindim.

Sn gökben, Sn erbek'inde yazdığı gibi sabır,çalışma azmi.İlk çalışmalar sıkıntılı olabilir ,ancak tekniği kavrandıkça iş kolaylaşmaya başlayacak,o zaman tarzınız ortaya çıkacak.

Sn.erbek o maskın nasıl yapıldığını bayram sonrasında çizimle anlatacağım,göreceksiniz ki yöntem yine pratik,eminim hoşunuza gidecek.
Not: belki yazamayabilirim demiştim ama, bilgisyarı onardığımdan yazabiliyorum:)))

pekere
28-09-2008, 12:43
Arkadaşlar Forumda belirtilen bütün malzemeleri temin ettim gibi birşey oldu. Koçtaştan iki adet maket bıçağı seti buldum biraz kalitesizca ama hallettim gibi bir şey ve Bursa bıçak sanayicileri derneğinin yardımıyla 5-6 adet oyma bıçağı yaptırdım internetten indirdiğim bıçak resimlerini ve özelliklerini kendilerine gönderdim onlarda birebir aynılarını 4 kat ucuza mal ettiler ayrıca 4mm iskarpela ve oluku ıskarpela bulmak için neredeyse bu bölgede ne kadar nalbur ve hırdavatçı varsa gezdim ve hertürlü ıskarpelalardanda buldum buda süper oldu kıl testereden tutunda rende ler raspalar ve törpülere kadar ve çeşitli boy işgencelere kadar herşey tastamam oldu ahşap tokmağı tanıdığım bir marangoza ücretsiz yaptırdım herşey tastamam oldu ama ileride daha kullanışlı aletlere ihtiyacım olacağı kesin şimdilik başlangıç amacıyla herşey yerli yerinde gibi bütün günümü internette yeni başlayanlar için kolay örnekler inceleyerek geçiriyorum vede inanılmaz bir araştırma içerisindeyim çünkü hakikaten çok acemiyim ve içimden geldiği gibi bir şeyler yapmak istiyorum ancak gönlümün heristediğinide rahatça yapamayacağım için silerden aranızda yeni başlayanlardan örnekler vede resimler istiyorum lütfen bana yardım edin ve başlangıç hikayenizi benimle paylaşın
hepinize şimdiden çok teşekkür ederim
Not : bu arada arkadaşlar internette gördüğüm oyma bıçaklarını yatırabileceğim çok iyi birt firma buldum çok uygun fiyata gerçekten güzel iş yapan bir firma var ilerleyen günlerde resimlerinide koyacağım istediğiniz takdirde benimle kontak kurup aynı bıçaklardan sizde edinebilirsiniz

erbek_
30-09-2008, 10:47
Merhaba Pekere, ben de Kocaeli' de dolaşmadığım hırdavatçkı ve nalburcu bırakmadım, Hobi marketler ve büyük Yapı Marketler dalil, hiç bir yer den tamamlayamadım malzemelerimi. Her tarafta düz ıskarpeladan başka alet yok. Ayaklarıma kara sular indi. Bugün umutsuz bir şekilde Ankara' ya döndüm, burayı da henüz bilmiyorum ama dolaştığım kadarıyla burda da pek yok. Sizin bahsettiğiniz firma izmitte mi? İnanın İstanbula kadar gittik ama hala oluklu ve V uçlu iskarpelalarımı tamamlayamadım.

erbek_
30-09-2008, 10:52
Sayın Tutkal08, ellerdeki nasırlardan mı bahsettiniz, bu aklıma gelmemişti hiç, hmm hoşuma gitmedi ama katlanırız belki :)

Sn. Erbek, eklediğiniz çalışmalara ve kullanılan köklere bayıldım.. Yalnız hafif fotoshop var sanırım, bir kısmı gerçek at siluetlerinin üzerine eklenmiş gibi duruyor, özellikle ayakların gerçek atlardan alıntı olduğunu düşünüyorum. Mesala 03.jpg deki atın ayakları yere basmıyor sahil görüntüsüne yapıştırılmış gibi..Neyse öyle bile olsa, yaratıcılık çok hoşuma gitti.. :)

Bende herkese iyi bayramlar diliyorum, nice bayramlaraaa..

Evet, şimdi siz söyleyince dikkat ettim de, hakkikaten öyle gözüküyor , ama belki de yapılan atların resimleyip sonradan güzel arkaplanlara oturtmak istediler :rolleyes: Ben photoshop olduğuna inanmak istemiyorum doğrusu. Resimlerin gerçek olduğuna ama daha etkileyici olsun diye resimleri kesilip daha hoş ortamlara yapıştırıldığına inanmak istiyorum, ki mutlaka öyledir değil mi? ;) Sn Tutkal08 Bilgisayarınızın tamir olduığuna sevindim... Bu arada ben araştırmalarıma sürekli devam ediyorum ve bu arada bir video buldum, çok güzel ve eğitici gerçekten harika! Bahsettiğiniz eldivenlerden kullanıyor usta ;) Yalnız çok şaşırdığım bişey oldu. Ben sürekli toklmak kullanıyorum, ıskarpelayı yürütmek için, teknik bu sanıyordum, oysa bu video beni çok şaşırttı, çünkü usta yumuşacık ağaçta çalışır gibi, öyle hafif ve öyle rahat yürütüyor ki bıçağı...:( Ben nerde yanlış yapıyorum caba?

erbek_
30-09-2008, 11:28
http://rapidshare.com/files/148599167/Goezler_ad__305_m1.wmv.html (1. Böl)

http://rapidshare.com/files/148605635/Goezler_ad__305_m2.wmv.html (2.Böl)

memet
30-09-2008, 12:25
Söz konusu atları yapan Amerikalı bir kadın sanatçıdır.

Bu google linkinde başkaca örneklerini görebilirsiniz. (http://images.google.com.tr/images?q=wooden%20horse%20sculpture&ie=UTF-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wi)

erbek_
30-09-2008, 13:18
Buna ne demeli?

http://www.irishbogwoodsculpture.com/new_work.html

tutkal08
30-09-2008, 21:09
sn erbek, siz hiçbir yerde yanlış yapmıyorsunuz.Bahsettiğiniz videodaki ağaç yumuşak yapılı ,o nedenle elle kolay yontuluyor.Ayrıca gösterilen göz yapımı sert ağaca , ıskarpela ve tokmak yardımı ile de yapılabilir.Size örneğini verdiğim el görüntüsündeki şamdanı bu şekilde (ama tokmak yardımıyla) oyarak kabartma yapabilirsiniz. iki elinizi bu şekilde ,tokmak kullanmadan ,yaptığınız figürün hassas ,incelikli yerlerinde kullanabilirsiniz(tırnak,saç vs)
Ankara'da pratikerlerde oluklu ve V biçimli ıskarpela ile işinize yarayacak malzeme bulabilirsiniz.

erbek_
01-10-2008, 11:31
Ama ben de ıhlamır çalışıyorum, bu en yumuşak ağaç değil mi? Videoyu seyredip Ustayı sanki ağaç değil de sabun yontuyor gibi görünce çok canım sıkıldı çünkü benim halimi görseniz, savaşır gibiyim... Malzemelerim yeni olmasa onlar köreldi diyeceğim ama yeni aldım... Bu arada Pratikerin yerini öğrenip hemen Bayram sonrası uğrayacağım, teşekkür ederim.

tutkal08
01-10-2008, 13:03
ıhlamur,gürgen e göre yumuşaktır.Sizin gördüğünüz bi çeşit kavak ağacı sanki.Birde Afrikadan getirilen kağıt gibi kolay işlenebilen ,hatta tırnağınızla kazıyabileceğiniz yumuşaklıkta ağaçlar var.Ama hiç dayanıklı değiller,çabuk kırılır ve çürürler.Bir siteden fotoğraf indirdim.El biçimindeki şamdanı nasıl oyacağınız konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.Bu çiçek motifinin kabartma nasıl yapıldığını gösteriyor,aynı tekniği el yapımı için kullanın,kolay gelsin...

tutkal08
01-10-2008, 13:06
devamı var

tutkal08
01-10-2008, 13:10
devam

tutkal08
01-10-2008, 13:12
devamı

erbek_
02-10-2008, 10:20
Gerçekten çok güzel, resimler çok eğitici, çok net ve detaylı... Herkeze kolay gelsin...

pekere
07-10-2008, 11:05
Merhaba Erbek , Oyma Bıçakları Bursa Bıçak sanayicileri başkanının yardımıyla yönlendirdiği bir firmaya yaptırmaya çalışıyorum dövme çelikten yaptırıyorum gelsin sizlerede resimlerini göndericem Adamlar pek aksi işin ticari boyutu ile ilgileniyorlar ve nedense yalvar yakar parası ne ise vereceğim desemde aksiler 500 tane 300 tane sipariş verirsen yaparız diyorlar halbuki çok basitinde bu işleri halledebilirler , Iskarpelalarımı Cıvatavı şevket dene bir yerden aldım izmitte Stanley marka oyma seti vardı çok da kaliteli değil ama idare eder çin malı olanlardan daha kaliteli aynı zamanda yurt dışına giden bir arkadaşıma yalvar yakar getirttiğim İskarpela seti haricinde bende V uçlu iskarpela bulamadım ama eser bıçak firması ile görüşmek gerekiyor onlar imal ediyorlarmış çeşitli ebatta ve boyda iskarpelalar yapıyorlar hatta oyma kalemi bile yapabiliyorlar Seninde bahsettiğin gibi sağlam sapı olan ve tokmak ile çalışırken dağılmayacak V iskarpelalar bende

memet
07-10-2008, 19:55
Maraş'ta bıçak yapan bir usta var. Bu başlıkta nasıl iletişim kurulabileceğine dair bilgi vermiştim. Benim kulandığım bıçaklar onun yapımıdır, son derece kaliteli. Adresinize yollayabilir. İstediğiniz bıçağı üretir siparişe göre.

pekere
09-10-2008, 22:15
Arkadaşlar Bursada yaptırttığım bıçaklar bunları Türkiyede bulmak zor oluyor bende bir seri numune getirtip bursada aynılarını yaptırttım ve tam boy dövme çelikten yapıldı gayet sağlam ve uzun süre kullanıma hazır bıçaklar beni alet edevat araken en çok bu bıçaklara sahip olabilmek sevindirdi gerçekten ihtiyacı olan arkadaşlar var ise benim ile kontak kurabilirler fiyatlarıda gayet makul eminim hiç biriniz fiyat olarak üzülmeyeceksiniz , yurtdışından getirticem diye göbeğiniz çatlamasın ayrıca

tutkal08
10-10-2008, 06:18
sn pekere,fiyatları nedir?

pekere
10-10-2008, 07:28
Sayın Tutkal . fiyatları 12 YTL + KDV Aras Kargo ile çalışılıyor sanırım siparişten sonra 2-3 gün içinde kargo yaparlar .

memet
10-10-2008, 07:47
Daha çok linolyum bıçaklarına benziyor bıçaklarınız. Heykelden daha çok yukarıdaki fotoğraflarda örnekelediğiniz işlerde yararlı olur sanırım.

Maraş'taki bıçakçıyı tekrar hatırlatmış olayım.

Filiz
10-10-2008, 08:01
Memet maraş'taki bıçakçıyı bulamadım konuda daha önce gördüğümü ben de hatırlıyorum ama iki gündür bakıyorum yok. Acaba gözümden mi kaçıyor her defasında.

Ağaçkakan
10-10-2008, 15:58
Ne zamandır Ağaçlar'a girmiyordum ve bu bölümü izleyememiştim. Şimdi tüm yazıları baştan sona okudum ve bizim de cemaatimizin oluşmakta olduğunu görüp sevindim. :)

Ağaç yontu çalışmalarında eski-yeni herkese başarılar.

memet
10-10-2008, 21:06
Osmanlı çarıkçısını arayın nette, onların adreslerinden bıçakçıya ulaşabilirsiniz. Bıçakçı Osmanlı çarıkçısının akrabası. Bu başlığın ilk mesajlarında konuşulmuş olması gerekiyordu.

Bu arada buldum. Bu adreste. (http://www.osmanlicarikcisi.com/site/index.htm)

tutkal08
10-10-2008, 21:44
sn mehmet bey,bahsettiğiniz adres ve telefon numarasını 17/10/2007 tarihinde Doğa ve yaşama dair her şey > Yaşantımızda ve Sanatta Bitkiler/ağaç heykel bölümünde vermişsiniz.
""Kurtuluş mahallesi belediye çarşısı sakarya sk.3/a Kahramanmaraş

0 344 2210091-2214932 Alaiddin kopar ve oğulları

burada Osmanlı çarıkçısı olması sizi şaşırtmasın ıskarpelaları yapan kişi akrabaları"

bu bıçakçıya ulaşabileceğiniz adres, aslında Türkiyenin hemen her yerinde bıçakları satılıyor."

memet
11-10-2008, 08:40
Bir yerlerde verdiğimi biliyordum adresini. İzmirde satılıyor bern buradan aldım. Ayrıca telefonda konuşmuştum. İstediğim biçimde bıçak yapabileceğini söylemişti.
Ben ağzının ıskarpela gibi kıvrık olduğu bir keser yapatırmaya niyetliyim. Bir ara ısmarlayacağım. ağzını demirciye büktürdüğüm bir keserim var ama, metali kaliteli değil.

doğan
11-10-2008, 16:35
Bugün kırtasiyecide böyle bir ıskarpile takımı aldım. Ne derecede faydası olur bilmiyorum.Biraz eğreti gibi...

tutkal08
11-10-2008, 18:22
sn doğan, aldığınız ürün yüzey oymacılığı için başlangıçta iyi, siz ne yapıyorsunuz veya yapmayı planlıyorsunuz,heykel mi,kabartma mı?

memet
11-10-2008, 20:23
Bunlar daha çok baskı kalıbı hazırlamak için linolyum bıçakları. Ahşapta, tutkal'ın dediği gibi yüzey kazımada işinize yarayabilir.

doğan
12-10-2008, 00:04
Sn Tutkal, ben kabartmaya ilgi duymaya başladım. Şimdilik sadece inceleme aşamasındayım.Ağaç oyma sanatında motifler ile ilgili konu açmıştım. İlginize teşekkürler.

doğan
19-10-2008, 00:49
Nevzat Özbay'a ait sanatın ahşap duruşu adlı site gerçekten görülmeye değer.
Ahşap ile ilgili her türlü örnekler sanatsal biçimde mevcut.

http://www.nevzatozbay.com/

erbek_
20-10-2008, 08:29
Aramıza hoşgeldiniz Sn Doğan...Güzel örnekler var sitede, teşekkürler...

DirseHan
21-10-2008, 21:48
Merhabalar,
Bu siteye az önce üye oldum.Ağaç oymacılığıyla ilgili google aramalarım beni buraya getirdi.
Ben de oymacılıkla ilgileniyorum.Bu alanda birkaç denemem oldu ama kendimi biraz daha geliştirmek istiyorum.
Ağaç türleriyle ilgili bilgiler çok aydınlatıcı oldu.
@tutkal; tavsiyeleriniz üzerine fırsat bulduğumda gürgeni deneyeceğim.
Şimdilik satıcının ital çam oduğunu söylediği bir ağaçla çalıştım. Ama bana çok lifli geldi. Şu ara oyma bir sanduka yapmaya çalışıyorum. Eşime hediye edeceğim. Bitirebilirsem inşaallah sandukanın fotograflarını sizlerle paylaşmak isterim.
Fakat takıldığım bir nokta var. Acaba ne tür bir vernik kullanmalıyım spreyler iş görür mü?.. Eskitme boya kullanayım mı yoksa pinoteks denen ahşap koruyucularla mı yetineyim ithal çamda hangisi hoş durur?..Bir de marka öneriniz varmı?

Teşekkür ederim...

tutkal08
22-10-2008, 18:50
sn dirseHan,
aramıza hoşgeldiniz,
ithal çamda eskitme güzel durur,damarları ortaya çıkararak dokuyu göz önüne serer,ağacın dokusunu ortaya çıkarır.sadece vernik sürebilirsiniz veya bazı motifleri eskitme ile boyar,diğer tarafları doğal ahşap renginde bırakabilirsiniz.İsterseniz üzerine mat vernik sürebilirsiniz.Aslında bu tür şeyler yapanın zevki doğrultusunda boyanır,yani içinizden nasıl gelirse öyle yapın,bitince görmek isterim,kolay gelsin.

sn erbek ,sn cansunarya bu aralar hiç sesiniz çıkmıyor,umarım bir sorun yoktur,çalışmalar ne durumda?

erbek_
22-10-2008, 20:46
Merhaba Sn Tutkal, teşekkür ederim... Ben bu sıralar uzaktan izlemekle yetiniyorum, İzmitte evden uzaktayım malesef 2 haftadır, bir süre daha çalışamayacağım... Aramıza yeni arkadaşların katıldığını görmek çok hoş bu arada ;)

tutkal08
22-10-2008, 21:27
sn erbek,sorun olmaması güzel,madem bu aralar uzaktan izliyorsunuz aşağıdaki adrese girip,bakmanızı tavsiye ederim.(yazıyı okuyan herkesin)
http://www.carvedbyramsey.com/

DirseHan
23-10-2008, 20:48
Hoşbulduk teşekkür ederim.
Önceki mesajımda sormayı unutmuşum Tutkal Dremel diye bir alet var. Kullanmışlığınız var mı nasıldır bahsedildiği kadar kullanışlı mıdır? Amatörün birinin işine yarar mı? Ne dersiniz?
Teşekkürler...

tutkal08
23-10-2008, 22:28
sn dirsehan,dremel in hangi ürününden bahsediyorsunuz?

DirseHan
24-10-2008, 19:36
"Dremel el motoru" diye de tabir edilen Dremel 300 serisi Buradan (http://www.dremeleurope.com/dremelocs-tr/Product.jsp;jsessionid=66454EAC195A3F2C5101920FF86 7E28B?language=tr-TR&prod_id=288&ccat_id=471) göstereyim...
Teşekkürler...Herkese iyi çalışmalar.

tutkal08
24-10-2008, 20:35
sn dirsehan,
kabartma ve küçük işlerde işinize yarar bir alet,dremel'in arkasında bosch var,ürün iyidir diyebiirim.ben de farklı markasını kullanıyorum bu el motorunun.önemli olan uçlarının çeşitliliği.

doğan
25-10-2008, 01:12
lotus marka gravür seti nasıl acaba? Dremel ile arasında nasıl bir kalite farkı var? Hangisini almalıyım bir türlü karar veremedim. Kullanan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevininirim

tutkal08
25-10-2008, 22:33
bu el aletinde devir ve parçalarının kalitesi önemli,devir 15,000 ve üzerinde ayrıca ayarlanabilir olursa daha kullanışlı olur.lotus markasını daha önce duymadım.bu işi hobi olmaktan çıkaracaksanız,daha kaliteli bilinen marka alın derim,yoksa bu üründe işiizi görür.

Cansunarya
25-10-2008, 23:24
Merhaba, tutkal08 yogunluğumdan dolayı uzun bir süredir ilk giriyorum foruma, haliyle yontmalarada başlayamadım, ama inşallah yarın bir başlangıç yapmayı düşünüyorum, bu arada gravür seti çok hoşuma gitti..

tutkal08
26-10-2008, 07:12
Sn.Cansunarya iyi olduğunuza sevindim, sağlık ve huzurdan ötesi yok.
ben de elimdeki ayı figürünü bitirmek üzereyim, dün atölyemde dört işe birden başladım; kılıç balığı,piranha,sazan balığı ve akbaba .(hepsi kabartma)
evimin kapısına da üzerinde hayvan motifleri bulunan yeni bir kapı düşünüyordum,nasıl dururdu diye düşünüp araştırırken, http://www.carvedbyramsey.com/ bu adreste çok güzel kapı örnekleri ile karşılaştım.henüz bakadıysanız ,görmenizi tavsiye ederim,

erbek_
26-10-2008, 11:10
Harika olur Sn Tutkal, gerçekten müthiş çalışmalar bunlar, siz de yapacaksanız aşama aşama eklemeniz mümkün mü? Cesaret isteyen çalışmalar bunlar ama siz üstesinden hakkıyla gelirsiniz mutlaka, yapılış aşamalarını görmeyi çok isterim doğrusu. Ve tabii ki final, ama uzun bir süreçten geçecektir gayet tabii..

Cansunarya
26-10-2008, 20:47
Bende çok beğendim, harika olmuşlar, sizin çalışmalarında en az onlar kadar güzel olacağını düşünüyorum, şimdiden kolay gelsinn :)

gojeta32
01-11-2008, 04:08
Forumunuzu yeni üye oldum internete ahşap oymacılık hakkında nerdeyse hiç bilgi yok burada bu işle ilgilenen kişilerin olması çok iyi hatta mükemmel:) hobi olarak başlamak istediğim bu konuda bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim bu konu hakkında e-book **** daha ayrıntılı bilgiler varsa paylaşırsanız sevinirim. bu da ilk mesajım olsun :)

doğan
02-11-2008, 01:39
Şehit Şerife Bacı'yı tasvir eden heykelden görünümler.

tutkal08
04-11-2008, 07:28
sn doğan, yapıtınıza emek ve göznuru sarfetmişsiniz,elinize sağlık.anatomi bilginizi biraz daha geliştirebilirseniz,yapıtınızdaki sabırla çok daha güzel işler çıkarırsınız eminim,zor bir çalışmayı başarmışsınız.
sn gojeta32, siz de hoşgeldiniz aramıza, ahşap oyma üzerine yazdığınız gibi çok birşey yok.genellikle yabancı sitelerde sanatçılar kısa kısa bilgiler vermişler.ingilizceniz iyiyse biraz yardımı olabilir.ingilizce kitaplar da var, maalesef bizde bu konu üzerine teknik okullarda ahşap bölümündeki kitapların dışında birşey yok gibi.
kolay gelsin...

doğan
05-11-2008, 00:33
Sayın Tutkal08 ben daha inceleme aşamasındayım etrafımda ağaçtan yapılmış her türlü obje ilgimi çekiyor. Keşke bu kadarını bile ben yapabilseydim.
Ben sadece fotorafını çekip sizlerle paylaşmak istedim. İnşallah kendime özgü eserleride burada sizlerle paylaşırım.

doğan
09-11-2008, 01:04
netten bulduğum bir heykel yapımı çalışması

doğan
09-11-2008, 01:09
çalışmaların aşamaları

doğan
09-11-2008, 01:13
devamı

doğan
09-11-2008, 01:19
daha değişik açıdan yapım aşamaları var sıkılmayın diye burda bırakıyorum. Umarım beğenirsiniz.

erbek_
10-11-2008, 08:54
Ne güzel yapmış ya! Çok teşekkür ederiz Doğan bey. Başka varsa bekleriz.

Cansunarya
16-11-2008, 23:38
Sn Doğan,Çok güzel bir site bulmuşsunuz, çalışmalar çok hoş..ama bu kadar güzel bir çalışmanın renklendirilmesi benim pek hoşuma gitmiyor nedense, ahşabın doğal renginde kalsa daha da güzel olmazmıydı, seramik veya diğer materyallerden ne farkı kalıyor..sizler nedersiniz?

Cengiz Usta
16-12-2008, 21:51
Sn Cansunarya bende bu siteyi yeni buldum,size katılıyorum ahşap yontmaya bir yıl önce başladım ilk yaptığımı renklendirmiştim sanki alçıdan yapılmış gibi oldu.Şimdi yaptıklarımda sadece ahşap koruyucu renksiz pinotex kullanıyorum
sadece ceviz ağacından hiç çizim yapmadan ve hiç elektrikli alet kullanmıyorum,hepsi tek parçadır yaptıklarımı yorumlamanızı isterim.

tutkal08
17-12-2008, 19:37
yenilerden

tutkal08
17-12-2008, 19:38
...

tutkal08
17-12-2008, 19:45
devam

tutkal08
17-12-2008, 19:46
,,,

Cengiz Usta
17-12-2008, 21:37
Sayın Tutkal çok güzel çalışmalar tebrik ederim.Paylaştığınız için de teşekkür
ederim.Çok güzel bir site,bütün yazıları baştan sona okudum.Karşılıklı yardımlaşmalar,fikir alışverişleri,ahşabın içindekileri görebilen insanlarla sanal ortamda da olsa bir arada olmak çok güzel olmalı.
Her yeni katılan arkadaşa aramıza Hoş geldin demek,Bilgilerini paylaşmanın insana mutluluk vereceğine inanıyorum.

Cengiz Usta
11-01-2009, 23:07
http://img159.imageshack.us/img159/2166/s6008135bc8.jpg (http://imageshack.us)

http://img229.imageshack.us/img229/9782/s6008231bo2.jpg (http://imageshack.us)

http://img229.imageshack.us/img229/2989/s6008232uc4.jpg (http://imageshack.us)

http://img229.imageshack.us/img229/671/s6008250js5.jpg (http://imageshack.us)

http://img229.imageshack.us/img229/9334/s6008265qc5.jpg (http://imageshack.us)

http://img159.imageshack.us/img159/9480/s6008269su4.jpg (http://imageshack.us)

http://img229.imageshack.us/img229/2018/s6008279sn4.jpg (http://imageshack.us)

Cengiz Usta
11-01-2009, 23:47
http://img81.imageshack.us/img81/1554/resim119iw8.jpg (http://imageshack.us)

http://img81.imageshack.us/img81/4065/s6008388es8.jpg (http://imageshack.us)

http://img222.imageshack.us/img222/4744/s6008400tn7.jpg (http://imageshack.us)

http://img81.imageshack.us/img81/9397/s6008396qr8.jpg (http://imageshack.us)

http://img81.imageshack.us/img81/2623/s6008397ur7.jpg (http://imageshack.us)

İsanın Doğumu ve Doğudan gelen üç müneccim.

Ağaçkakan
12-01-2009, 07:58
Bu başlığı ilgiyle takip ediyorum. Türkiye'de ağaç yontu sanatçılarının katılımına açık böyle bir siteye gereksinim olduğu açık. Bu başlık belki bu gereksinimi naçizane karşılayabilir biraz da olsa.

Cengiz beyin bu başarılı eserinde ağaç yontuya olan tutkusunun izlerini açıkça görebiliyoruz.

erbek_
12-01-2009, 11:21
Merhaba, tüm yeni katılımcılara hoşgeldiniz :) Artık çok sık uğrayamıyorum ama umarım ve dilerim herkez iyidir ve keyifler yerindedir, çalışmalar ve paylaşımlar yine çok güzel, teşekkürler...

Cengiz Usta
12-01-2009, 23:11
Sayın ağaçkakan tespitinize yürekten katılıyorum.Yontu çalışmamı başarılı bulan her iki arkadaşa da çok teşekkür ederim

doğan
11-04-2009, 23:55
Bir süre önce bir siteden almıştım fotorafları ama sitenin adını hatırlayamadım. El yapımı ahşap çiçekler ve yapımında kullanılan aletler.

wache
27-04-2009, 09:51
Bugün kırtasiyecide böyle bir ıskarpile takımı aldım. Ne derecede faydası olur bilmiyorum.Biraz eğreti gibi...
Merhabalar fiat olarak kaça aldınız bir de bunları temin etmek istesek nereden bulabiliriz saygılar

wache
27-04-2009, 09:52
Arkadaşlar pelesenk **** abanoz ağacı nereden bulabilirim bileniniz var mı? Saygılar.

memet
27-04-2009, 20:12
Doğan,
Kırtasiyeciden alacağınız oyma takımı linol için olacaktır. Ağaç oymada size çok yararı olmaz. Mesajı geç okudum umarım almamışsınızdır.

Wache,
Pelesenk ve abanoz kolay bulunur ağaçlar değildir. Ne amaçla arıyorsunuz?

doğan
29-04-2009, 12:09
sayın Memet ben oyma takımını almıştım.Denedim ama sizin söylediğiniz gibi pek bir işe yaramadı. Hatta bende hayal kırıklığı uyandırdı. Maraş işi için verdiğiniz telefonu aramayı düşünüyorum. Bir marangozda maraş işi oyma kalemlerine baktım gerçekten harikalar.
Siz oyma kalemlerinin örneklerini ekleyecektiniz, hala bekliyorum. Sizin vereceğiniz no' lara göre sipariş vermeyi düşünüyorum. Saygılar..

berduray
30-04-2009, 13:19
75580

75581

75582

75583

75584

berduray
30-04-2009, 13:21
75585

75586

75587

75588

75589

berduray
30-04-2009, 13:23
75590

75591

75592

75593

75594

berduray
30-04-2009, 13:25
75595

75596

75597

75598

75599

berduray
30-04-2009, 13:26
75600

75601

75602

75603

epsody
30-04-2009, 13:48
Sayın berduray;paylaşımlarımıza sunduğunuz, sanat eseri sayılcak ahşaptan yapılma bu tabiatın canlılarını anlatması, sizin doğaya olan sevginizin bir yansıması olarak, sizin sanat ve doğaya olan yaklaşımlarınızıda açıklamış oluyor; kendi adıma sizi bu ince duygularınızdan dolayı kutlarım, iyi günler sevgi ve saygılarımla

doğan
10-05-2009, 00:19
Ayı yapım aşamaları

doğan
10-05-2009, 00:21
devamı

doğan
10-05-2009, 00:26
bir kaç resim daha, **** burdan daha ayrıntılı inceleyebilirsiniz.http://adventuresincarving.blogspot.com/2009/04/grizzly-bear.html

erdinctekeli
10-05-2009, 00:37
ayı objeniz nefis: sanki bi ayı ormanda ağaça pencesini sürmüş ve siz yıllar sonra o parcayı yontmussunuz gibi şaman bir duygu hissetim kutlarım tutkal 08

cello
14-05-2009, 09:31
Dostum Volkan TURA'nın ağaç oyma heykel sayfasının linkini veriyorum.
http://web.ttnet.com.tr//volkan.tura/

tutkal08
16-06-2009, 00:55
Merhabalar ,
1,5 m uzunluğunda kütüğün her iki yanı oyularak balık figürü çıkarıldı.

innocentfox
17-06-2009, 14:27
eleştirilerinizi bekliyorum arkadaşlar..

weedeater
18-06-2009, 11:20
çok tesekkurler verdıgınız bılgıler ıcın.

celalsungur
18-06-2009, 13:28
eleştirilerinizi bekliyorum arkadaşlar..

Sağ bacağı biraz ince gibi görünüyor, fotoğraf mı yanıltıyor.
Çok güzel bir çalışma.

zımpara
23-06-2009, 22:22
oran orantı onemsız bence bakınca hissettırdiği aslolan bence de basarılı tebrıkler

zımpara
23-06-2009, 22:53

Arkadaşlar herkeze MERHABA! tutkal, agackakan, dogan. ve herkez ben yenı basladım ahşab oymacılıgına, Yıllardır ertelediğim bır şeydı, keske daha erken olsaydı. Ben asıl olarak kuaförlük yaparak hayatımı kazanıyorum, ahşap şimdilik bir hobi.

Bu sayfayı ara, ara buldum. Biraz az bilgi var internette bu konuda, bildiklerimi paylaşmak isterim. Öyle ya, bende çok şey öğrendim bugün sizlerden. Ben size, bıçak hakkında birkaç şey söylemek istiyorum:Kısaca, rulman dış yüzeğini öneriyorum.Eğer ilgilenirseniz nasıl yapacağınızı paylaşabilirim. Şimdilik hoşçakalın, ıskarpeleniz herdaim keskin olsun.

memet
23-06-2009, 23:07
Merhaba, hoşgeldiniz aramıza. Size şu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) hatırlatmak istedim.

zımpara
24-06-2009, 13:47
Merhaba, hoşgeldiniz aramıza. Size şu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) hatırlatmak istedim.

Sayın Mehmet.Ben benim gibi ahşap sanatından haz alan insanların da olduğunun heyecanı ile, acele ile yazmıştım o yazıyı. Öyle olmasa bile İmla hatalarım olabailir!

Sonuç olarak amaç ahşap! güzel yazı değil. Ama burası bir chat sitesi de degil onun bilincindeyim, laubali bir tavır içerisinde olmadığımda, su götürmez bir gerçektir. Teşekkür ediyorum! HOŞBULDUK.

innocentfox
06-07-2009, 11:07
Sağ bacağı biraz ince gibi görünüyor, fotoğraf mı yanıltıyor.
Çok güzel bir çalışma.

Merhaba, orantısal anlamda sorun var evet bacakta. Aslında sorun uygun ağacı bulamamaktan kaynaklı. bulabildiğimiz en kolay ağaç çam. haliyle kalın damarlı ve kolaylıkla çatlayabilen bir ağaç. orda çatlağı mümkün olduğunca absorbe etmeye çalıştım. birazcık anatomiden taviz vermek zorunda kaldım malesef.. teşekkürler

innocentfox
06-07-2009, 11:08
oran orantı onemsız bence bakınca hissettırdiği aslolan bence de basarılı tebrıkler

teşekkürler arkadaşım;)

innocentfox
06-07-2009, 17:42
Bir deneme daha.. kaşık yapmaya çalıştım ve yaparken gürgen ağacını daha çok sevmeye başladım..

memet
06-07-2009, 21:12
Gürgen güzeldir, dokusu iyi sonuçlar verir. Sağlamdır. Sandal direği yapılır bu yüzden. Fakat boyuna yarılma eğilimi gösterir. Ona dikkat etmeli.

tutkal08
20-07-2009, 21:26
uzun zaman oldu herkese merhaba,
yeni arkadaşlar var aramızda hoşgeldiniz,yardımcı olabileceğim şeyler varsa lütfen yazın yardımcı olmaya çalışayım, kolay gelsin...

captsquash
16-09-2009, 00:34
Yardımlarınızı ve yorumlarınızı bekliyorum çünkü tıkandım.Kafa ve ayaklarda sorun yaşadığımıdüşünüyorum.İlk denemem olduğu için acemilik çekiyorum saygılar. Not:Heralde yanlış resim seçmişim.

captsquash
16-09-2009, 00:56
Bunlarda resimler.

tutkal08
16-09-2009, 22:01
sayın captsquash, ilk deneme için bence güzel, belirttiğiniz gibi eksiklikler de olsa...
Biraz daha belirgin görülebilmesi için ,Ayının kafasına yakın ilk ayağına 1deyip sıraladığımızda ; birinci ayağın boyunla birleşen kısmından 2.ayağa doğru bir çizgi çekip oyarak 2.ayağı belirginleştirmelisiniz.1.ayak daha arka planda 2.ayak ön planda görünmeli, aynı şekilde 3 ayağıda geri plana atıp 4.ayağı ön plana çıkarmalısınız.Ayrıca bu tür işler yaparken anatomiyi biraz incelemelisiniz, hareketi algılayabilmek için.
Ben de buna benzer bir ayı figürü çalışıyorum, fotoğrafları koyacağım.Fotoğraflar belki yardımcı olabilir.
Kolay gelsin...

tutkal08
16-09-2009, 22:33
anlatmak istediğim sırayla aşağıdaki fotoğraflarda ,umarım faydası olur

captsquash
19-09-2009, 22:55
Yardımlarınız için teşekkür ederim. Resimleri dikkate alarak baştan başlayacağım.

marcos2609
03-01-2010, 16:04
merhabalar, öncelikle tesadüfen karşılaştığım bu sitede herkese merhaba demek isterim, 29 yaşında ankara afyon arası çalışan bir mimarım. şu an afyonkarahisarda ufak heykeller yapıyoruz, bi kça örneği sergilemek istedim. heykellerin çoğu gürgen, bikaç tanesi yerli çam
bu arada sayın tutkal08 profilinizde afyonda olduğunuz yazıyor acaba tanışıp görüş alışverişinde bulunmamız mümkünmüdür

http://photos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs200.snc3/20770_229587909339_733004339_3224658_6826368_n.jpg

http://photos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs200.snc3/20770_229587914339_733004339_3224659_4055054_n.jpg

http://photos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs180.snc3/20770_229587924339_733004339_3224660_4381034_n.jpg

http://photos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs180.snc3/20770_229587939339_733004339_3224661_4257977_n.jpg

marcos2609
03-01-2010, 16:06
http://photos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs180.snc3/20770_229587954339_733004339_3224662_6119880_n.jpg

http://photos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs200.snc3/20770_229594204339_733004339_3224684_5318365_n.jpg

http://photos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs200.snc3/20770_229594214339_733004339_3224685_7331979_n.jpg

http://photos-h.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs200.snc3/20770_229594224339_733004339_3224686_8207134_n.jpg

marcos2609
03-01-2010, 16:06
http://photos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs200.snc3/20770_229594234339_733004339_3224687_4885347_n.jpg

http://photos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs180.snc3/20770_229594239339_733004339_3224688_5546981_n.jpg

http://photos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs200.snc3/20770_229596114339_733004339_3224700_547484_n.jpg

http://photos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs200.snc3/20770_229596124339_733004339_3224701_459985_n.jpg

nariçi
03-01-2010, 20:09
Genel bir tetkik yaptım. Herkonuda olduğu gibi bu branşta da geç kalmışız. Bu başlığıda ilk defa gördüm.

Herkesin eline sağlık. 25-30 yıl önce heveslenip bir iskarpila aldım bir iki basit rölyef yaptım. Böyle öğrenilecek ve görgüyü, bilgiyi artıracak İnt. siteleri nerede!

Bu işi aslında kışın kar yağınca, yazın sıcaktan bahçede çalışamayınca denemek lazım. Ama önemli olan ağaç kalitesi ve bulmak.

Ağaçların yarılmasını-çatlamasını önlemek için kuru olması gerekir herhalde.
Meşe türleri uygun mudur?
Çınar çok mu sert olur?

memet
04-01-2010, 21:53
Meşeden uzak dur, çınara hiç yaklaşma. bunlar işlemesi zor ağaçlar.

Bulabilirsen ıhlamurla başla. Ceviz olabilir. O tarafta zor bulunur sanırım ama, kestane olabilir.

tutkal08
05-01-2010, 12:08
Sayın marcos2609,
Afyon -Ankara arasında gidip geldiğinize göre ,elbette tanışabiliriz.Benim özel adresime yazabilirseniz , yol üzerinde olduğumdan rahatlıkla görüşebiliriz.
Ayrıca sayın NARİÇİ ağaçların sert olması bana göre hiçbir şey ifade etmiyor,siz ilk önce ne istediğinize karar verin ,yapıtlarınız kolay işlenir ve kırılgan mı olsun, yoksa zor ve sağlam mı ?(zor diye yazdım, çünkü genel algılama Çınar ,Gürgen vs ağaçlar sert ve zor işlendiği yönünde, oysa ben ağırlıklı bu tür sert ağaçları severim ve kullanırım ,benim için kolay ağaçlar sanılanın aksine bunlar )
Seçim sizin ,benim yaptığım ve avatar resmi olarak kullandığım At figürü Çınar ağacı ,işlemesi de gerçekten çok kolay ve rahat.Bence ağacı işlemesini bilmek lazım, o zaman sert veya yumuşak farketmez.Ayı figürleri de Gürgen ağacından.
Ağaçların yarılmasını önlemek için üst ve alt kısmına tutkal sürün genellikle çatlamaz.
Kolay gelsin....

memet
05-01-2010, 17:21
Tutkal sizin için kolay olanı genellemeyin ben her ağaçtan heykel yaparım, hepsi benim için kolaydır. Ne ağacı olduğu önemli olmamak üzere heykel yaparım, ama bu benim için geçerlidir.
Çınar ve gürgen işlemesi zor ağaçlardır özellikle gürgen dikine yarılmalar riski taşıdığı için acemilere göre değildir. Çınarın da sertliği ilk başlayanı yıldıracak kadardır.

Tutkalla ıslak ağaçları çok da fazla koruyamayabilirsiniz. O kadar basit değildir ağaçların çatlamasına engel olması tecrübe ile ilgilidir. En iyisi yeni başlayanın kuru ağaç bulup başlamasıdır. Yirmi seneye yakındır heykel yaptığım süre. Sergiler açmışlığım o kadardır. Elimden geçmeyen ağaç yoktur.

Amatörce de değildir yaptığım.

Acemileri zor ağaçlara yönlendirmeyin.

nariçi
05-01-2010, 17:29
Sayın memet yeni tanıyoruz sizi bu konuda, daha önce bu konuda başlık açmışmıydınız?

memet
05-01-2010, 19:42
Sanırım konuyu takip etmemişsiniz.
Ne bakımdan yeni demek istediniz?
İlk sayfadan bir başlayın okumaya

umıt79
05-01-2010, 20:47
Tüm arkadaşları yürekten tebrik ediyorum.Çalışmalarınızın hepsi birbirinden muhteşem.Hakikaten emeğin sabırla yoğrulmuş ürünleri yaptıklarınız...İsim ayırd etmeksizin gönülden alkışlıyorum sizleri...

lodosius
26-01-2010, 01:14
Öncelikle herkese selamlar. Burası ahşap heykelle ilgilenenler için güzel bir paylaşım platformu. Yazı ile anlaşmak gerçekten zor bir iş. Ses tonu, mimik ve jestler olmayınca...
Sayın memet 20 yıldır bu işle uğraştığınızı yazmışsınız, heykellerinizin fotoğraflarını bizimle paylaşırmısınız acaba?
Ağaç konusunda da birşey soracağım üstatlara. Ihlamur ağacını nereden buluyorsunuz acaba?

memet
27-01-2010, 18:31
Bir kaç işimi galeriye yüklemiştim. Orada bulabilirsiniz.

Yeni başlayanalrın özellikle sert ağaçlardan uzak durmalarını öneriyorum. Hiç kimse emeklemeden koşmaya başlamamalı. Bilmeden zor işe yönelmemeli, en önemlisi ben yaptım oldu diye, kimseye akıl vermemeli.

Her işin çıraklığı vardır, usta sözü dinlenir, tecrübeye kulak verilir.

Ben Karabağlarda ıhlamur bulurdum eskiden, aradan biraz zaman geçtiği için aynı işletmeler duruyor mu bilemeyeceğim.

Ama yolunuz benim işyerime düşerse ağaç konusunda yardım etmeyi isterim.

kado.
15-04-2010, 18:35
selam ben kado
herkese merhaba.yeni uye oldum.agac oymayi hobi olarak yapiyorum.umarim karsilikli
bilgi alisverisi yapariz.

necdet namazcı
18-05-2010, 18:47
arkadaslar merhaba ahsap asıgı bırı olarak bende aranıza katıldım arkadaslar yukarda gordugunuz bıcak setlerınınden bauhaus da var ılgılenenlere ayrıca daha bırcok ısnıze yarayan urunu burada bulabılırsınız reklam yapmak gıbı olmasın

necdet namazcı
23-05-2010, 19:56
merhaba arkadaslar sayın tutkal acaba agac saplı ıskarpelaların markasını soyleyebılırmısınız

sanART50
07-06-2010, 13:58
http://hasancanel.com/

ahşap çalışmalarımdan bir kısmı.
SEVGİYLE

çekirdek
07-07-2010, 23:28
Web sayfanızı inceledim. Çalışmalarınız çok hoş.
Keşke heykellerin boylarını da yazsaydınız, bazen sanılandan büyük bazen de küçük olabiliyor.

bayatekmek
14-09-2010, 21:35
Selam arkadaşlar,
Ahşap heykele başlamak istiyorum, bu konu ve forum çok yardımcı oldu, çok teşekkürler.
Ankara'da ahşap oyma/heykel üzerine özel kurs veren yerler/kişiler var mıdır? Bazı halk eğitim merkezleri veriyor ancak hafta içi mesai saatlerinde olduğu için katılamıyorum. İlginiz için çok teşekkür ederim,

__SHERiFF___
30-09-2010, 00:05
Arkadaşlar kalıpçı taşlama makineleri var ucuna freze takılınca o zaman ahşap çok hızlı çok güzel oyulabilinir siz ne dersiniz buna

http://www.grossdepot.com/documents/product/8406EFB9-19BB-D109-0A0C5887D2BE8B74.jpg

bu dremelin daha büyüğüdür!

Sizler ne dersiniz buna? hele büyük heykeller yapılırken?

http://www.grossdepot.com/index.cfm?fuseaction=objects2.detail_product&product_id=23901&stock_id=23902

memet
30-09-2010, 17:57
Bende bundan var. Uygun başlık bulması biraz sıkıntılı oluyor. Fakat kullanışlı bir makine.

__SHERiFF___
02-10-2010, 00:38
arkadaşlar büyükçe heykel yapmamız gerektiğinde o zaman heralde ağaçları yan yana yapıştırmamız gerekiyor ya o zaman o ağaçlar yonyulduğunda bişe olmaz diimi ve büyük heykel yaptıkmı kalitesini ve değerini kaybetmez heralde diimi tek parça ağaçtan veyahut ufak abanoz parçalarından büyük heykel v.s. ıhlamurda en fazla 12 cm kalınlık olabiliyor ya

sizce ayos ağacı nasıldır bu işte? ve tavsiye edebileceğiniz egzotik ağaçlar v.s.

ben bi ıhlamır ağacı aldımda baktımki iskarbile ile çekiç vurmadan bile kolay işlenebiliyor!

arkadaşlar moabi nasıl sizde afkira kirazı diyede geçer

ve pelesenk le abanozu soran arkadaş!

İkitelli keresteciler organize sanayinde arın kereste var ya orda bulursun **** onun yakınında site duvarının dibinde küçük bi ev gibi bi yer var adamın ofsinin önünde bayaaa bi abanoz kütüğü dizili!ahmet akbulut 27 blok no 2 28 blok no 4 0212 670 05 84 0532 316 68 83 adam sana dünyanın öbür ucundan ağaç getirir!

Mehmet bey kalıp taşlama makinesine bu aşındırıcılar işe yarar diye düşünüyorum sizce?

Ağacıda iyi oyabilirler diye

http://www.takimmarket.com/Default.aspx?_args=catsel,684,promar

**** burada bulunanlar?

http://www.takimmarket.com/Default.aspx?_args=catsel,394,promar

__SHERiFF___
09-10-2010, 02:43
Mehmet bey bu kalıpçı taşlama için uygun balık bulunmasızor oluyor dediniz ya artık öyle olmayacak!

Mehmet bey ve Tüm arkadaşlara!

Görsel makine firması Bir çok ahlap oyucu freeze üretiyor!

kKalıpçı taşlamaya takılabilinecek ahşap oyucu ürettikleri yok m siparişe göre yapabileceklerini söylediler hatta hatta her türlü oyucuyuda yapabileceklerini sözlediler ve 1 tne olsa 10 tane olsa 50 100 veya 1000 adet olsa ona göre fiyatlandırmada yapabileceklerini söylediler bana :)

Ne güze şey yaw

Hatta hatta darbeli kalem matkapada iskarpela ucu yapabilirler proxxondaki gibi

http://gorsel.com/html/turkish/iletisim.html

Bana bu şikete çalılşan biri dediki numuneyi görmemiz lazım eğer yoksa nasıl birşeydir bahsedin bize bizde ona göre bişeler yaparız dedi!

Ne güzel yaw :))))))))))))))))

Bu firmada yetkili kişi erkan beydir!

Saygılar...

memet
09-10-2010, 08:13
Verdiğiniz linkte freze ile ilgili herhangi bir bilgi yok.

__SHERiFF___
09-10-2010, 09:58
ewet öyle ama istanbulda karaköydeki mağazasında bayaaa bişe görebilirsiniz!

karaköy hırdavatçılar çarşısı no: 51

tel: (212) 249 83 68 erkan bey

gorselmakine.com diye siteleri varda şu an sorun yaşıyor heralde

Arkadaşler bi söz vardırki!

imkansız diye birşey yok!!!

remzigemici
21-03-2011, 22:20
chatliam oyma kalemi temin etmek istiyorsanız modoko mobilyacılar sitesi etrafında nalburlarda bulabilirsiniz aslında en güzeli hatay el yapımı dövme ıskarpele(oyma kalemi) dir..

pekere
12-04-2011, 15:17
Arkadaşlar , Yurt dışındaki pek çok web sitesinde Ahşap heykeller ve karikatürler ile ilgili çok uygun fiyata kitaplar var, Bu kitaplarda verilen örnekler birbirinden güzel ve İnsanın hepsini yapası geliyor , Türkiyede hiçbirini bulamadım ancak internetten sipariş edebiliyorum ancak yurt dışından bu güne kadar kitap siparişi hiç yapmadım , Mesela Elma Waltner diye birir var çok aramama rağmen kitap yok Türkiyede bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar varmı

inner
12-05-2011, 17:33
Merhaba, 'ahşap oymacılığı' kursu arıyorum ismek hariç bildiğiniz ve önerebileceğiniz yerler var mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler:)

meapa
22-05-2011, 20:20
herkese merhaba, sitenizle bir rastlantı sonucu tanıştım ve çok beğendim. Özellikle üyelerimizin yapmış oldukları çalışmalar inanılmaz!
Site yöneticilerinin forum başlıkları da beni cezbetti doğrusu (Doğa ve yaşama dair her şey > Yaşantımızda ve Sanatta Bitkiler) Herkese emeği için teşekkürler. Ben de sizlerle çalışmalarımı en kısa sürede paylaşmak isterim.
Ahşap heykel yapımı benim de çok ilgilendiğim bir konu.
paylaşımlarımızı arttırmak üzere... selamlar

pekere
12-08-2011, 16:32
Arkadaşlar , Ahşap oymacılığı ve heykelciliği için örneklere ihtiyacım var daha kolay yapabileceğim türden eğer bu tür örnekler olan varsa elinde ve gönderirse çok sevinirim

FERİDUNENGİNLER
08-02-2012, 18:47
Varmıyım..

Güler
08-02-2012, 18:49
Varmıyım..

Sayın FERİDUNENGİNLER, ne yapmak istiyorsunuz?

FERİDUNENGİNLER
08-02-2012, 18:53
Evet varmışım ama kimse yok,genede yazıyorum. Kurumuş ve kısmen çürümüş ağaçların izin verdiği yontularla doğaçlama sonuçlar bile sanatsal çünkü insan eli değiyor....
Ne dersiniz?.

FERİDUNENGİNLER
08-02-2012, 18:55
Sayın moderatör ilk defa yazışmaya çalışıyorum cahilliğimi mazur görün lütfen...

FERİDUNENGİNLER
08-02-2012, 19:05
Amatör bir ruhla dokunduğumuz her türlü malzeme bizi yönlendiriyor, ağaç ise kendi karakterinden pek ödün vermiyor suyuna gittiğimiz ölçüde bir şeyler çıkıyor...

Ağaçkakan
09-02-2012, 15:13
Evet varmışım ama kimse yok,genede yazıyorum. Kurumuş ve kısmen çürümüş ağaçların izin verdiği yontularla doğaçlama sonuçlar bile sanatsal çünkü insan eli değiyor....
Ne dersiniz?.

Katılıyorum.

Sadece eli değmiş olmuyor insanın; o kurumuş, çürümüş ağaçda gizli duran heykeli görebildiği ölçüde gözü de o ağacın sanat eserine dönüşmesinde pay sahibi oluyor.

memet
08-05-2012, 18:16
muratguzeldere.com (http://www.muratguzeldere.com/)

Üyelerimizden arkadaşım Murat Güzeldere'nin internet sitesi.

tutkal08
13-07-2012, 15:39
merhabalar uzun süreden sonra girebildim siteye işlerim nedeniyle, yeni başladığım Grızzly Bear'ın bazı fotoğraflarını ekledim,30 x 50 büyüklüğünde .Çalışmaya devam... :))

tutkal08
13-07-2012, 15:41
Unuttum !! ,ayı figürünü çalıştığım ağaç Akaju...

tutkal08
12-10-2012, 23:06
% 40 ı bitti...

tutkal08
12-10-2012, 23:11
Papağanı yaptığım ağaç Tik...

tutkal08
13-10-2012, 14:23
bitmiş hali...

tutkal08
13-10-2012, 14:26
Yapımı devam ediyor.Ağaç , Gürgen ...

tutkal08
22-11-2012, 19:34
Biten kedi...Rengi biraz koyu çıkmış fotoğrafın ...

tutkal08
27-11-2012, 13:26
Montajından sonra son halini de göndereceğim...Elektrik kablosu ağacın içinden geçiyor...

tutkal08
01-12-2012, 23:27
1 adet ahşap yakma resim...

tutkal08
06-12-2012, 19:59
gitar oyma :))

yontu
13-12-2012, 13:31
anlatmak istediğim sırayla aşağıdaki fotoğraflarda ,umarım faydası olur

Merhaba,yapıtlarınızı ve cömert eğitici paylaşılarınızı izlemekteyim.Temalar benim de ilgi duydugum yaban hayatı olgusunu içermekte.
Bu çalışmanızdaki figuru ahşaba resmettikten sonra dış çizgi derinleştirmesini hangi aletle yaptıgınızı öğrenebilir miyim?Saygılar.

yontu
14-12-2012, 09:24
Ahsapa dokunmak, onu sevmek, gizil damarlarini gormek bir tutkudur bende bu tutku hep vardi yaklasik 1yildir da rolyef ve heykel denemelerim var.Forumda kendini gelistirmis ustalarin yaninda haddimizi de bilerek kendi kisitli deneyimlerimizi ve denemelerimi paylasmak isterim.

mrduran
14-12-2012, 17:57
Ahsapa dokunmak, onu sevmek, gizil damarlarini gormek bir tutkudur .......

Ya kokusu..!!!. Denk geldiğim bir Marangoz dükkanının içine dalmamak elde mi benim için:))).

Şahsınızda tüm arkadaşlara teşekkürler.

Devam ediniz lütfen çabalarınızın o güzel ürünlerini sunmaya.

Sağlık dileklerim ve saygılarımla lütfen.

tutkal08
15-12-2012, 07:30
sayın yontu , dış çizgi derinleştirmelerini ıskarpela veya freze ile yapıyorum . Mutlaka biliyorsunuzdur frezeyi ,ama yinede bir fotoğraf yükledim.Kolay gelsin...

tutkal08
15-12-2012, 07:39
sayın yontu yapıtlarınızı görmeyi isteriz.yayınlarsanız seviniriz.Çalışmalarınızı evde mi atölyede mi yapıyorsunuz.Freze biraz :)) ses yapar da...

tutkal08
16-12-2012, 09:51
umarım bugün biter...gitarı biraz daha yontup, sonra zımpara ,boya ve cilalanarak bitmiş hali olacak:))

yontu
17-12-2012, 11:36
Sn Tutkal, fotoğraf için teşekkür ederim, çalışmalarımı bahçeli evin dışında yapmaktaydım bugune kadar ,kendime bir atölye tasarlıyorum bu nedenle yardımlarınız gerekli.Eserlerim genelde küçük boyutlu 20x20 cm, 5x10 cm ebatlarında oluyor genelde, şimdilik ıhlamur çalışıyorum farklı ebatlar ve ağaçlar için küçük bir atölye gerekli.Başlangıçta ben de doğadaki kök kıvrımlarından esinlenerek denemeler yaptım daha sonra düz ıhlamur plakalar uzerinde başladım, önceleri derinleşmekten korktum, daha sonra bir cesaret geldi.Genelde sizin yapıtlarınız hep yapmayı arzuladığım temalar ve konular diyebilirim.Bu yüzden çalışmalarınızı takip etmek isterim.

tutkal08
17-12-2012, 21:07
Sn Tutkal, fotoğraf için teşekkür ederim, çalışmalarımı bahçeli evin dışında yapmaktaydım bugune kadar ,kendime bir atölye tasarlıyorum bu nedenle yardımlarınız gerekli.Eserlerim genelde küçük boyutlu 20x20 cm, 5x10 cm ebatlarında oluyor genelde, şimdilik ıhlamur çalışıyorum farklı ebatlar ve ağaçlar için küçük bir atölye gerekli.Başlangıçta ben de doğadaki kök kıvrımlarından esinlenerek denemeler yaptım daha sonra düz ıhlamur plakalar uzerinde başladım, önceleri derinleşmekten korktum, daha sonra bir cesaret geldi.Genelde sizin yapıtlarınız hep yapmayı arzuladığım temalar ve konular diyebilirim.Bu yüzden çalışmalarınızı takip etmek isterim.

Sayın yontu, elimden ne gelirse ,yeterki vazgeçmeyin.Ama hala yapıtlarınızı göremedik:)) Merakla bekliyoruz.
Vahşi doğa ve bu doğada yaşayan canlılar, çok güçlü yapıya sahip .Bu nedenle severim doğayı .Elbette sadece çalışmıyorum bu hayvanları, hepsinin yaşamlarını okumaya çalışıyorum, yaparken daha iyi anlıyorsunuz onları.Öldürmeden ,tahnit uygulamadan istediğiniz vahşi hayvanın evinizi süslemesine izin veriyorsunuz.Ahşap da onların yaşam alanının bir parçası,böylece bütünleştirmiş ve yaşatmış oluyorsunuz.Düşünsenize kimbilir hangi hayvanlar tırmandı,tırnaklarını batırdı bu çalıştığımız ağaçlara.Bu duyguları umarım hekes yaşar ve hissedebilir.
Kolay gelsin.

yontu
18-12-2012, 11:03
Sayın yontu, elimden ne gelirse ,yeterki vazgeçmeyin.Ama hala yapıtlarınızı göremedik:)) Merakla bekliyoruz.
Vahşi doğa ve bu doğada yaşayan canlılar, çok güçlü yapıya sahip .Bu nedenle severim doğayı .Elbette sadece çalışmıyorum bu hayvanları, hepsinin yaşamlarını okumaya çalışıyorum, yaparken daha iyi anlıyorsunuz onları.Öldürmeden ,tahnit uygulamadan istediğiniz vahşi hayvanın evinizi süslemesine izin veriyorsunuz.Ahşap da onların yaşam alanının bir parçası,böylece bütünleştirmiş ve yaşatmış oluyorsunuz.Düşünsenize kimbilir hangi hayvanlar tırmandı,tırnaklarını batırdı bu çalıştığımız ağaçlara.Bu duyguları umarım hekes yaşar ve hissedebilir.
Kolay gelsin.
4-5 kez denedim ama yükleme hatası veriyor bir türlü beceremedim.

tutkal08
18-12-2012, 14:55
4-5 kez denedim ama yükleme hatası veriyor bir türlü beceremedim.

Acaba yüksek çözünürlükten mi kaynaklanıyor ,ben yüklediğim fotoğrafları telefonumla çekiyorum.Gelişmiş modda yüklüyorsunuz değil mi?

tutkal08
18-12-2012, 21:24
Daha önce göndermemiştim yanılmıyorsam:))

tutkal08
18-12-2012, 21:26
Kartal Ceviz , insan figürü gürgen ağacından, Kartalın arka yuvarlağının üstü kağıt hamuru,altı çam ağacı...

tutkal08
18-12-2012, 21:32
insan figürünün çok az bir kısmı youtube'de ahşap oyma bölümünün 2.sayfasında videosu var.

yontu
21-12-2012, 09:28
Acaba yüksek çözünürlükten mi kaynaklanıyor ,ben yüklediğim fotoğrafları telefonumla çekiyorum.Gelişmiş modda yüklüyorsunuz değil mi?
Sn tutkal sizinle nasıl iletişime geçebilirim selcukkilic74@hotmail.com iletirseniz sevinirim.masa işkence ve el aletleri hakkında...

tutkal08
25-12-2012, 19:26
sn YONTU'nun bazı eserleri,( kendisinden izinli yayınlanmıştır).Bir eserini yükleyemedim ,tekrar denediğimde başarılı olursa göndereceğim.

tutkal08
26-12-2012, 11:27
Sn YONTU'nun başarılı kök çalışmaları...

hanndan
26-12-2012, 11:31
Elinize sağlık,hepsi çok güzel ama gitarın son halini merak ediyorum.Son halini ekleyebilirmisiniz?

tutkal08
26-12-2012, 12:24
Sn hanndan ,yarın (27 Aralıkta) gitarın son halini göndereceğim :))

tutkal08
27-12-2012, 15:26
Çevre çizgisi ve tellerden sonra kullanıma hazır :))

hanndan
27-12-2012, 15:29
Muhtesem olmus,elinize saglik.

3dMemur
28-12-2012, 13:20
Herkese iyi günler. Öncelilkle sn tutkal anlatımlarınız ve teşviğinizle bir kişiyi daha ahşapla buluşturmak üzeresiniz :) Ben bir süredir 3 boyutlu birşeyler ortaya çıkarabilmek için araştırma yapıyordum. Sonuç olarak bana en uygun olan şeyin ahşap olduğuna karar verdim, bu sayfaya da bu şekilde geldim. Türkçe siteler içinde bulabildiğim en faydalı sayfa oldu burası, herkese katkıları için teşekkürler. Benim amacım önceden de dediğim gibi kabartma değil de heykel yapabilmek. Kendim ortaya çıkardığım 3boyutlu birşeyi izleyip de bunu ben yaptım demekten daha zevkli birşey olamaz sanırım benim için. Günlerdir tonla video izledim siteler gezdim yazılar okudum, malzeme aradım. Bu başlığı da başından sonuna kadar okudum ve artık yazmaya sormaya başlamanın zamanı geldi sanırım. (Bu başlığın ilk yazılarını okurken 2008 lerde olduğunu görüp üzülmüştüm sadece okumakla yetinebileceğim diye, sonuna geldiğimde gerçekten sevindim sayfanın aktif olduğunu görünce. Özellikle sn tutkal' ın hala burada olduğunu görmek güzel, özellikle o dememin sebebi öğretmeye çok hevesli olduğunu düşündüm yazdıklarından yoksa birçoğunuz çok başarılısınız ve yazdıklarınız çok faydalı)

Benim en büyük korkum elime bir ahşap parçası alıp ben ona o bana bakar şekilde kalmak. Nasıl başlanacağı konusunda hala emin değilim. Yaratıcılığıma güvenirim açıkçası ama başlama kısmında sıkıntı çekeceğim gibi geliyor. Bursa'da oturuyorum ve burada ahşap oyma kursu aradım bulamadım. Sadece birkaç günlüğüne bana "bu aletleri alıp şöyle yapacaksın" diye bir yol gösteren olsa, o ilk kıvılcımı verse devamının geleceğine inanıyorum ama malesef yok. Bu yüzden buradan sizlere sorarak başlayacağım ve eminim çok faydası olacak.

Öncelikle alet edavat konusunda çok emin değilim. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla en azından başlamak için birkaç düz, birkaç oluklu ve V iskarpelaya, birkaç bıçağa, bir tokmak ve ıhlamur ahşapa ihtiyacım olacak. Ben başlarken 5*10*20 gibi boyutlarla başlamayı düşünüyorum. Bu durumda ıskarpela ve tokmak olayının çalışmamda nasıl yer alacağını kafamda canlandıramıyorum pek. Tokmak yerine el gücümle oymak bıçaklarla kesmek daha olur gözüküyor şuan bana. Bu konuda yanılıyorsam lütfen düzeltin. Ve bu ıskarpelalar bahsettiğim boyutta çalışmalar için kaç mm'likler olmalı.

En büyük sıkıntım bu malzemeleri bulabilmek ve kaliteli olanlarını ayırt edebilmek. Gözüme en çok çarpan marka "Stanley" oldu. Oluklusuna ve V ağızlısına henüz ulaşamadım (güvenilirliğinden emin olmadığım birkaç online alışveriş sitesi hariç). Hepsiburada.com' u önermişsiniz fakat sanırım artık satmıyorlar orada sadece düz stanley leri bulabildim. Arkadaşım yakın zamanda Almanya'ya gidecek, ona baktırmayı düşünüyorum açıkçası. Bildiğim kadarıyla Almanya da bu ahşap oyma işlerinin beşiği gibi bir yer sanırım. Bir de bu aletlerin hangisini tam olarak nerede kullanabileceğimi kavrayamıyorum. Düz iskarpela ne için kullanılır, oluklu ne için V ne için, neşterler ney için bunları ayrı ayrı örneklerle anlatabilirseniz sevinirim.

Bir de dremel motorlar var onlardan alsam faydası olur mu ve ne şekilde olur? Nerede neden iskarpela değil de dremeli (ve hangi ucunu) veya ne durumda neden dremel i değil de iskarpelayı kullanırım bunları da örneklerseniz sevinirim.

Verdiğiniz örneklerde (sn tutkal, elinde birşey taşıyan şişko kadın :D) dikdörtgen prizma şeklindeki ahşapa önce bir yüzüne figürün 2 boyutlu şeklini çizip kalan parçaları kesip çıkarıp daha sonra üzerine işleyip yuvarlayarak heykeli ortaya çıkarma fikri aklıma çok yattı. Fakat o iki boyutlu çizimi kesme kestirme işini nasıl yapacağımı bilmiyorum. O şekli çizip de mahallenin marangozuna götürürsem dayak yeme ihtimalim olduğunu düşünüyorum :D Evde bahsettiğim küçük boyutlardaki bir ıhlamur a bu çalışmayı uygulayabilmek için ne gibi bir alet işimi görür. Eve devasa elektrikli hızar alacak atölyem ve maddi imkanım olmadığını düşünürsek özellikle.

Sonuç olarak ıskarpela bıçak vs. malzemeleri, varsa kaliteli olan markaları bursada nasıl bulabilirim ve hangi aleti tam olarak ne için nasıl kullanmalıyım, tokmak gerekli olur mu küçük çalışmalarda (tokmakla vurmak ve el ile itmek arasındaki fark nedir, nasıl etkiler), bunları elinizden geldiğince cevaplarsanız sevinirm. Bu soruların cevaplarının olduğu bir sayfa eminim benim gibi yeni başlayacaklara teşvik cesaret açısından faydalı olacaktır. Şimdiden teşekkürler.

mrduran
28-12-2012, 20:09
...... varsa kaliteli olan markaları bursada nasıl bulabilirim ve hangi aleti tam olarak ne için nasıl kullanmalıyım,....

Merhaba efendim,

Ustalarımın hoş görüsü ile...

Ben İzmir 'de mobilyacılar sitesinde her iş kolu için malzemeler satan bir yerden ''Maraş (http://www.marastv.com/4500-yillik-ahsap-oyma-ve-teknoloji-haber,3242.html) işi aletler'' almış idim, sanırım Bursa (http://hbogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2012_08/03050604_gelenekselelsanatlari.pdf) 'da da mobilyacılık ile ilgili sanayi sitesinde bulabilirsiniz.

Veya;

Bu dalda eğitim veren üniversite hocaları ya da öğrencilerinden bilgi edinebilirsiniz.

Muğla Üniversitesinde okuyan oğlumun hocaları da sınıfa ''Maraş işi el aletleri'' aldırmış idi. Hepsinin sapları ağaç. Stanley falan tercih etmiyorlar yani diyeceğim.

Sorularınıza veya bir kısmına cevap alabileceğiniz linkler;

Meb (http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/ahsap/moduller/elde_ayak_yapma.pdf)
Meb (http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/insaat/moduller/AhsapOymaRestorasyon.pdf)
Meb (http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/ahsap/moduller/dekupe_oyma.pdf)
Meb (http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/211GS0051.pdf)
Meb (http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/ahsap/moduller/yuzey_oyma.pdf)
Meb (http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/ahsap/moduller/tabii_sekil_oyma.pdf)
Meb (http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/215ESB097.pdf)
Meb (http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/muzik_aletleri/moduller/oyma_cura_tekne_ve_sapi.pdf)
Lazer ile oymacılık (http://fbe.dpu.edu.tr/dergi_son/sayilar/fbe_sayi11/15.pdf)
Video (http://www.youtube.com/watch?v=BAwHz5EZaq4)

Kolay gelsin.

Ustalarımıza teşekkürler tekrar, bu san'atın unutulmaması için amatör ruhlarını ortaya sergiledikleri için.

Saygılarımla lütfen.

tutkal08
28-12-2012, 20:26
Sn 3dMemur,
Öncelikle hoşgeldiniz aramıza, bir nefeste birçok şeyi anlatmışsınız,sormuşsunuz.İnceliğiniz için herkes adına teşekkür ederim.
Başlangıçta genel anlamda malzeme için site ismi vererek ( reklama girdiğinden) hata yapmışım,bu nedenle bana özel mail atarsanız isim vereceğim site(ler) den malzeme ile ilgili araştırma yapabilirsiniz.
Hangi ıskarpelaları da ,markalarını da ve nedenlerini de söyleyebilirim.

Heykel,büst gibi 3 boyutlu şeyleri yapabilmeniz için ilk başlarda anlattığım yöntemlerin dışında birşey yok.En basiti şişman kadını gösterdiğim gibi yapmanız. Size tavsiyem ilk önce yapacağınız figürü çizmeniz ,yandan ,önden ,arkadan ve hatta üstten.Çiziminiz iyi değilse birçok siteden yararlanabilir A4 e bilgisayar çıktısı alarak ağaç üzerine kopyalıyabilirsiniz.Daha sonra bir marangoza şerit testerede çizgi dışını kestirmeniz.
yandan kesildikten sonra ön ve arka görünüşünü de çizip fazlalıkları şerit testere ile de alabileceğiniz gibi, sadece yandan görünüşü şerit testere ile kestirip,ön ve arka görünüşü çizip ıskarpela ile oyarak çıkarabilirsiniz.( örneğin, şişman kadını öyle yaptım)

2. yöntem biraz daha profesyonellik gerektiren ahşabın üzerine ,yapılacak modelin resmini çizdikten sonra direkt ıskarpela ile oymaya başlamaktır.

Iskarpelalar oymada olmazsa olmazlardır.Çünkü oymaya başladığınızda göreceksiniz ki, tokmakla ıskarpelaya vurup ,ahşaptan parça koparmaya başladıkça ağacın hızlı işlendiğini göreceksiniz.bıçaklar detayları yapmak için kullanılacak.(bıçak heykelde güç ve zaman alır ,zayıf kalır)
İşin başlangıcında olduğunuzdan size tavsiyem ( isterseniz heykel yapımını aşama aşama detaylı da anlatırım ama) ilk önce bu aletlerin ahşap üzerinde nasıl kullanıldığını düz bir tahta veya odun üzerinde deneyerek görmeniz.Böylelikle ıskarpelaların nasıl parça kopardığını ,sert ve yumuşak vurarak veya elimizi kullanarak ağaç üzerindeki etkisini görürsünüz.
Bu çalışmaları yapmak istemiyorum direkt başlayacağım derseniz de ( kendi adıma söylüyorum) ben yardımcı olmaya çalışırım.Diğer arkadaşlarında kendi düşünceleri doğrultusunda yardımcı olacağına eminim.

Saygılar...

tutkal08
28-12-2012, 21:20
Sn 3dMemur,
mrduran'ın gönderdiği linktekilerin tamamını mutlaka okuyun ,temel şeyler teknik olarak anlatılmış,çok işinize yarayacağına eminim. ( süper bir paylaşım teşekkürler mrduran )

Saygılarımla...

3dMemur
29-12-2012, 10:37
Teşekkürler ilginiz için. Meb bağlantıları güzelmiş, onları okuyorum şu anda. Malzeme için Uludağ Üniversitesi'nde bu dersi veren öğretim görevlisine mail attım cevap bekliyorum. Birkaç malzeme alıp denemeler yaptıktan sonra sanırım daha faydalı sorular sorabileceğim.

tutkal08
31-12-2012, 13:23
Yeni yılda siz, sevdiklerinize ve iyi insanlara önce sağlık, sonra mutluluk ve sonrada maddi sorunlarının olmadığı ,en önemlisi de birey olarak onurumuzla yaşayacağımız cumhuriyetimizin devamını dilerim.

Saygı ve sevgilerimle... Nice yıllara....