View Full Version : Ahşap Heykel ve Rölyef Yapımı
Öncelikle sayın tutkal08 size çok teşekkür ederim. neredeyse 5 senedir istikrarlı bir şekilde insanları bilgilendirmişsiniz. Resmen görev edinmişsiniz bunu. Yaptığınız gitarı görünce ufak bir isteksizlik duydum ama yapacak bir şey yok aldık elimize çekici bir kere :)
Ben 1 haftadır takip ediyorum başlıktaki bütün mesajlarınızı okudum ve 6,8 mm stanley marka iskarpela, 6 parça bir sanat atölyesinde satılan ufak bir set ( 1 çift neşter, 1 çift içe doğru eğimli iskarpela benzeri alet, 1 çiftte v şekilli iskarpela) aldım. Ahşap bulmak içinde mahalledeki bir marangoza gidip çam parçaları aldım. 1 parçada gürgen var sanırım.
benim sorunum oymaya başladığımda figürün istemediğim noktaları da kopmakta. Acaba bu figürlerin ufak olmasıyla veya çamın liflerinin çok dik olmasıyla alakalı olabilir mi? Şimdiden teşekkür eder tüm üyelerinin yeni yılını kutlarım.
tutkal08
02-01-2013, 22:57
Sn Çerkes ,
Hoşgeldiniz .Teşekkür ederim düşünceleriniz için.
İlk defa bu işi yapıyorsunuz düşüncesiyle bazı ipuçları vereyim.Ağaçları oymaya başlamadan ,yapısı hakkında bilgi sahibi olun okuyun, sonra küçük bir parça ağaçta ıskarpela çalışmaları yapın.Çam düz lifli ağaç olduğundan uzunlamasına kırılır.Bunu önlemek için koparacağınız parçanın karşısına da ıskarpelayla çentik atarsanız ; ıskarpelayı koparacağınız parçaya vurduğunuzda en fazla çentiğe kadar kırılır.Asıl önemlisi kullandığınız ıskarpela; genellikle oluklu ıskarpela ile oymalarınızı yapın ,bu tür agaçlarda kırılma sorununu minumuma indirir.Iskarpelayı kullanırken bıçak ağzının eğimi doğrultusunda her vuruşunuzda ,ıskarpelayı tutan elinizi aşağı doğru yavaşça bastırın.Ağacın kavisli bir şekilde kopmasını sağlamış olacaksınız. Çam gibi ( reçinesi yoğun olmayan çamlardan bahsediyorum ) yumuşak ağaçları sadece ellerinizi kullanarak da oyabilirsiniz.Elinizi daima bıçağın ağzından uzak tutun.Iskarpelayı tutarken sol elinizin işaret parmağı sapın bittiği noktadan kavrayarak yön vermede ,sağ elinizle de sapı tutarak ıskarpelaya güç uygulayarak yontarsınız.(solaksanız tersini yapın).
Bütün bunları yaparken ağacı bir noktaya sabitleyin ki sağa sola kaçmasın.
İlk oymalarınızı basit figürlerden seçin , daha önce örnğini verdim sanırım; yarım yumurta ,yarım elma vs gibi figürler yapın,bu sırada ıskarpelayı da nasıl kullanacağınızı görürsünüz.
Nette birçok video var ,oyma yapanları izlerseniz ıskarpelayı nasıl kullandıklarını da daha rahat kavrarsınız.
Saz veya gitara başlarken parmak alıştırmaları ile ( tutuştan sonra) devam edilir ve çok tekrar yapılır.Siz de ağaç parçaları üzerinde ıskarpelaları eliniz rahat kavramaya alışıncaya kadar tekrar yapın mutlaka.Ama unutmayın ilk önce güvenlik , eldiven ve gözlük kullanın...
Not: yaptıkça fotoğraflarını yükleyin ,onların üzerinden yardımcı olmaya çalışayım isterseniz. Iskarpelanızı kör kullanmayın ,daima keskin,bilenmiş olsun( her zaman bilemeyin köreldiğinde ancak...)
İyi çalışmalar...
Yardimlariniz icin tesekkurlerimi iletirim.bu arada ben de gurgen uzerinde ilk denemelerime baslamis bulunuyorum.bekledigim kadar sert ve islemesinin zor omadigini farkettim iskarpelaniz keskinse sert agac yoktur dedikleri dogruymus demek.
tutkal08
03-01-2013, 18:17
Sn yontu,
Doğru söze ne denir, ama Gürgen denemenizi eklememişsiniz ! ( Şayet yükleyemezseniz ,ben yardımcı olabilirim .)
Kolay gelsin saygılar...
Çam benim için biraz zorlayıcı oldu. Yeni bir maragoz buldum kendime başka ağaçları da deneyeceğim. Sayın tutkal acaba ilk sayfalardaki taş taşıyan kadın(kibele sanırsam) heykelinin kalıbı konusunda bana yardımcı olur musunuz?
tutkal08
06-01-2013, 19:01
Sn Çerkes,
Kalıp konusunda yardımcı olurum elbette;
1- aynı kadın figürünü denemek isterseniz , kadının fotoğraflarını bilgisayarınıza indirip, boyutlarını 608x1024 yaparsanız a4 büyüklüğünde çıktı alarak altına kopya kağıdı koyup kalıbını alabilirsiniz.
2- daha büyük olsun bana kalıp gönderin derseniz ,adresinizi verin hangi büyüklükte istiyorsanız çizip göndereyim.
Başka bir öneriniz varsa onuda deneyebilirim.
Kolay gelsin ,saygılar...
teacher81
09-01-2013, 09:09
benim yaşadığım problem şu ; ıskarpelayı ağaca bir yönden vurunca gayet düzgün bir kesik elde ederken ,tam tersi yönden vurmak gerektiğinde pürüzlü bir kesik oluşuyor bu sorunu bir türlü çözemedim.ayrıca bu yön olayı ağacın farklı yerlerinde yine farklılık gösteriyor.bu arada çamla çalışıyorum onu da belirteyim.
ikincisi ise figürün altında kalan zemini aynı hizada yapabilmek için uğraşırken ağacın damarlı yapısından dolayı bi taraf fazla kaçıyor,**** oya oya malesefdiğer tarafa geçiyorum ve tüm hevesimi kaybederek yarım bırakmak zorunda kalıyorum.
engin bilgilerinizden faydalanmak isterim bu konuda.
tutkal08
10-01-2013, 19:13
benim yaşadığım problem şu ; ıskarpelayı ağaca bir yönden vurunca gayet düzgün bir kesik elde ederken ,tam tersi yönden vurmak gerektiğinde pürüzlü bir kesik oluşuyor bu sorunu bir türlü çözemedim.ayrıca bu yön olayı ağacın farklı yerlerinde yine farklılık gösteriyor.bu arada çamla çalışıyorum onu da belirteyim.
ikincisi ise figürün altında kalan zemini aynı hizada yapabilmek için uğraşırken ağacın damarlı yapısından dolayı bi taraf fazla kaçıyor,**** oya oya malesefdiğer tarafa geçiyorum ve tüm hevesimi kaybederek yarım bırakmak zorunda kalıyorum.
engin bilgilerinizden faydalanmak isterim bu konuda.
Sn teacher81 hoşgeldiniz ,
1- Yanlış anlayıp ,yanlış cevapladıysam lütfen bir kez daha izah edin.
Çam ile çalıştığınızı belirtmişsiniz.Kullandığınız çam reçine damarları geniş olan Çam ise oyarken problemle karşılaşabilirsiniz.reçineli kısımlar sert ara kısımlar yumuşak olunca güç biraz fazla kaçarak istenmeyen sonuç elde edilebilir.
Bir yönden ıskarpela ile iyi sonuç alıp,diğer yönden alamamanızın nedeni diğer taraf açısını ve kuvvetini ayarlayamamanızdan olabilir.Bunu önlemenin en kolay yolu karşı tarafı yontacağınızda ,ağacı kendinize çevirmektir.
Yok ben çevirmeden yapmak istiyorum derseniz, o zaman karşı tarafa yüzey kesikleri yaparak ( derin kesik yapmadan) yavaş yavaş oymanızdır.
2- Figürün altında kalan zemini aynı hizada yapabilmeniz için ,ilk önce ağacın yan kısmındaki çizgilerin ( damarların) yönüne bakın .Aşağı doğru giden kısımdan değil ,tam karşı tarafından derinleştirmeye başlayın.
Ayrıca ağacı oydukça kalınlığını, eliniz ve gözünüzle sık sık kontrol edin.
Umarım anlatabilmişimdir.Kolay gelsin
Saygılar...
teacher81
11-01-2013, 09:41
Teşekkür ederim bu söylediklerinize dikkat edeceğim.
tutkal08
22-01-2013, 19:51
Sn YONTU'nun son çalışması.Ağaç Gürgen...
Kemankes
23-01-2013, 21:51
Sayın tutkal08 , gerçekten güzel çalışmalar , işin sırrını öğrenmek isterim , heveslendim :)
tutkal08
24-01-2013, 16:04
Sayın tutkal08 , gerçekten güzel çalışmalar , işin sırrını öğrenmek isterim , heveslendim :)
Siz de hoşgeldiniz Kemankes,
Hevesiniz varken yardımcı olalım elden geldiğince , daha önce uğraştınız mı ,yoksa ilk kez mi yapacaksınız.Sizin gibi gençler bu işlerle uğraşırsa birçok gelenek ,geleceğe taşınabilir.
Geleneksel ahşap oymacılığı mı , yoksa rölyef heykel türü şeyler mi yapacaksınız(yapıyorsunuz)?
Şu an ben de gitar sehpası yapıyorum,bitince yükleyeceğim görüntülerini.
Kolay gelsin , saygılar...
tutkal08
28-01-2013, 15:04
gitar sehpasının baş kısmı, dut ağacından ,5 yıllık önce kesilmişti.gölgede kurutuldu.
tutkal08
01-02-2013, 18:24
Sn Yontu'nun güzel bir Gürgen çalışması daha...
tutkal08
07-02-2013, 18:15
Sedir ağacı
tutkal08
07-02-2013, 18:16
devamı...
tutkal08
07-02-2013, 18:18
bitmiş halini de göndereceğim....
tutkal08
07-02-2013, 18:22
gitar sehpasının bitmiş hali...
Merhaba sayın tutkal08,
En başından bugüne yazdıklarınızı okudum, eserlerinizi inceledim, bu sanatı gerçekten büyük bir zevkle yaptığınız belli oluyor. Eserlerinizin bazılarının yapım aşamalarını resimlemeniz ve bunları bizimle paylaşmanız verdiğiniz emeğin büyüklüğünü resimliyor aslında. Sıradan bir ağaç parçasının nasıl harika bir esere dönüştüğünü adım adım görebiliyoruz.
Eserlerinizin hepsi gerçekten çok güzel, özellikle gitar ve gitar sehpası mükemmel olmuş elinize sağlık. Yalnız belirtmeden geçemeyeceğim, gitar sehpasının boyanmadan önceki hali çok daha doğal geldi bana, o hali çok hoşuma gitti.
Muhteşem bir gitara ve gitar sehpasına, emeğinizle sahip olduğunuza göre gitar da çalıyorsunuz sanırım :)
Son çalışmanız olan kuşların bitmiş halini de görmeyi çok isterim.
Saygılarımla,
Kolay gelsin...
tutkal08
08-02-2013, 20:38
Sayın Bencan hoşgeldiniz.Teşekkür ederim nezaketinize,elimizden geldiğince bildiklerimizi paylaşıyoruz.
Gitar oğlumun ,ama bende 3-4 senedir çalmaya uğraşıyorum.Başaracağımı biliyorum :))))))) Herşey istemekle başlar,öğrenmenin yaşı yok.
Kuşlar bittiğinde son halini de foruma koyacağım.
Siz uğraşıyor musunuz ahşap oyma ile ilgili,varsa paylaşımınızı bekliyoruz.
Saygılar...
Merhaba sayın tutkal08,
En başından bugüne yazdıklarınızı okudum, eserlerinizi inceledim, bu sanatı gerçekten büyük bir zevkle yaptığınız belli oluyor. Eserlerinizin bazılarının yapım aşamalarını resimlemeniz ve bunları bizimle paylaşmanız verdiğiniz emeğin büyüklüğünü resimliyor aslında. Sıradan bir ağaç parçasının nasıl harika bir esere dönüştüğünü adım adım görebiliyoruz.
Eserlerinizin hepsi gerçekten çok güzel, özellikle gitar ve gitar sehpası mükemmel olmuş elinize sağlık. Yalnız belirtmeden geçemeyeceğim, gitar sehpasının boyanmadan önceki hali çok daha doğal geldi bana, o hali çok hoşuma gitti.
Muhteşem bir gitara ve gitar sehpasına, emeğinizle sahip olduğunuza göre gitar da çalıyorsunuz sanırım :)
Son çalışmanız olan kuşların bitmiş halini de görmeyi çok isterim.
Saygılarımla,
Kolay gelsin...
Hoşbulduk sayın tutkal08,
ahşap oymacılığı uzun zamandır ilgimi çekiyor ancak kendim yapmayı denemedim, daha doğrusu henüz cesaret edemedim :(
Sizin gibi usta ellerden çıkan eserleri inceleme aşamasındayım.
Bu arada, sayfanın başında bir denizatı çizimi gördüm, ilk aşamadaki resmi var ancak bitmiş halini göremedim, paylaşırsanız memnun oluruz:)
Saygılarımla,
tutkal08
11-02-2013, 19:22
Sayın BENCAN ,
Denizatı öyle çizimle kaldı, yenisini yaparsam fotoğraflarını eklerim.
Saygılar, iyi çalışmalar ,umarım ahşaba başlarsınız.Elimizden geldiğince yardımcı oluruz.
Nautilus Cycad
11-02-2013, 23:35
Sayın BENCAN ,
Denizatı öyle çizimle kaldı, yenisini yaparsam fotoğraflarını eklerim.
Saygılar, iyi çalışmalar ,umarım ahşaba başlarsınız.Elimizden geldiğince yardımcı oluruz.
Çalışmalarınızdan tecrübeniz ve sabrınız ortaya çıkıyor. Elinize sağlık. Ahşap birçok materyale göre işlemesi zor bir malzeme. Yenilerini sabırla bekliyoruz...
tutkal08
12-02-2013, 21:47
Sona az birşey kaldı:))))
tutkal08
12-02-2013, 21:50
Çalışmalarınızdan tecrübeniz ve sabrınız ortaya çıkıyor. Elinize sağlık. Ahşap birçok materyale göre işlemesi zor bir malzeme. Yenilerini sabırla bekliyoruz...
Merhabalar ,
Sayın Nautilus Cycad nezaketinize teşekkür ederim, yaptıkça yeni ahşapların resimlerini göndereceğim.
Saygılar...
tutkal08
19-02-2013, 00:20
doğal haliyle verniklendiler...
Konya Büyükşehir belediyesi KOMEK olarak Ağaç Oymacılığı kursu açmıştır. mevlana kültür merkezinni bitişiğinde dersler görülecektir. konyada olan arkadaşlar katılabilirler.
ismail_35
03-03-2013, 11:49
Selam arkadaşlar, bu forum sitesi ile nette tesadüfen karşılaştım ve çok güzel çalışmaların paylaşılmış olduğunu gördüm, bende ağaç oyma konusuna meraklı olduğum için üye oldum. Yaklaşık bir yıldır ağaç heykeller yapıyorum, forumda tavsiye edilen kestane ağacını hiç denemedim, çoğunlukla okaliptus ve zeytin ağacını kullanıyorum ve özellikle okaliptus ağacında çatlama sorunu yaşamıyorum, herkese kolaylıklar diliyorum.
ismail_35
03-03-2013, 12:03
Yaptığım çalışmalardan birkaç örnek gönderiyorum, yorumlarınız ve önerilerinizi belirtirseniz mutlu olurum, şimdiden teşekkürler.
tutkal08
05-03-2013, 20:19
Sayın İsmail 35 ,sizleri de aramızda görmek güzel...hoşgeldiniz...
Yapıtlarınızın tamamı mask ,totem türünde mi,yoksa farklı çalışmalarınız da var mı?(Kendi adıma )onları da görmek isterim.Ne kadar süredir uğraşıyorsunuz ahşapla...
Saygılar...
ismail_35
09-03-2013, 22:29
Yapıtlarınızın tamamı mask ,totem türünde mi,yoksa farklı çalışmalarınız da var mı?(Kendi adıma )onları da görmek isterim.Ne kadar süredir uğraşıyorsunuz ahşapla...
Saygılar...
Sayın tutkal08 hoşbuldum. Ben bu işe yeni başladım sayılır, bir yıldır ağaç heykel yapıyorum, yaptığım çalışmaların tamamının resimlerini sitede yayınladım, yeni çalışmalarım olacak bitirdiğimde onlarıda yayınlayacağım.
Ağaç oymak ve bir figüre dönüştüğünü görmek beni mutlu ediyor, bu işle ilgili tecrübelerinizden ve önerilerizden faydalanmak isterim, saygılar.
Kızıl Ejder
15-03-2013, 21:13
Herkese merhaba arkadaşlar,
Benimde site ve Forumla karşılaşmam Sayın ismail_35 ' gibi tesadüfen oldu ve ilk sayfadan itibaren takip ettim...Öncelikle emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür etmek isterim.Buranın Ahşap Heykel-Oymacılık sanatı için iyi bir forum olduğuna inanıyorum.Gerçekten paylaşımlar ve Çalışmalar çok özel.Bu nedenle burda olduğum için mutluyum.
Bende ahşap heykel sanatı ile ilgileniyorum..Çocukluğumdan beri içimde olan bir tutku ve bu işe beni hep iten bir şey olmuştur.Ancak bugüne kadar işin inceliğini öğrenmeden çalıştım hep.Sadece oydum,inşa ettim.Vernikleme tutkallama,boyama vs.. hiç yapmadım prof. girmedim işe...Daha çok minyatür çalışmalarla ilgilendim.Ancak bundan sonra daha ilgili bir şekilde her yönüyle sağlam çalışmalar yapmaya karar verdim..Odamın bir kısmını atelye ye çevireceğim...Bazı konularda bilgili Arkadaşlardan yardım almak isterim,Forumu takip edeceğim herkese iyi akşamlar.
Sanat ile Kalın...
Kızıl Ejder
16-03-2013, 16:46
Sayın tutkal08' Öncelikle iyi günler,
Konuya olan ilginiz ve bilgilerinizden dolayı sizden yardım almak istiyorum,Çalışmalarınız çok başarılı ve bilgilerinizden yararlanmak isterim yardımcı olursanız ... 2saat önce odun çıkardım depodan sanırım meşe ağacından keserle biçimledim ve eve getirdim yaklaşık 1buçuk saatte çalışmamı oluşturdum.Bu ağaçla çalışmak gerçekten çok güzel... :) Şimdi detaylara giricem kalıp aşaması bitti...Güzel birşey çıkartmak istiyorum tutkallıyarakmı devam etmeliyim sağlam olması için bittiğinde nasıl bir vernik kullanmalıyım beni bu konuda bilgilendirirseniz çok sevinirim,iyi ve ömürlü bir çalışma için tavsiyelerinizi bekliyorum şimdiden teşekkür ederim ...
çizim;
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=378798&stc=1&d=1363448370
Kalıbı bitirdiğim Son hali;
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=378799&stc=1&d=1363448370
ve Ayaklık kısımına oyma çalışacağım..
ismail_35
20-03-2013, 17:00
Saygılar...
Selam tutkal08...
Yeni başladığım henüz tamamlamadığım çalışmamın resmini ekliyorum, kullandığım ağaç dut ağacıdır, küçük bir çatlak oluştu bu çatlağı kapatmam konusunda fikrinizi almak isterim.
tutkal08
24-03-2013, 12:10
Sayın arkadaşlar öncelikle merhaba,
Rahatsızlığım nedeniyle uğrayamadım siteye.Biraz iyi hissedince açtım neler var diye.
Sayın İsmail 35 çatlak oluştu demişsiniz ,ağaç yaşmıydı.Yaş ise kuruttuktan sonra yapmalısınız ki oluşabilecek çatlaklar son halini alsın.çatlağı kapatabilir veya doğal haliyle çatlak bırakarak vernikleyebilirsiniz.bu sizin tercihiniz.Çatlamayı asgari seviyede tutmak için üst kısma tutkal yedirin ve rüzgar nem ve güneş almayan biryerde kurumaya bırakın.ağacın altı mutlaka boşluk olsun ki nemini hızlı atsın,daha sonra altına da tutkal sürerek büyük ölçüde çatlamayı engellemiş olursunuz.
Çatlağı kapatmak için hazır ahşap macunları olduğu gibi kendinizin de aynı ağacın talaşından yapacağınız (en basit )tutkal/talaş karışımından macun hazırlayıp uygulayabilirsiniz.
Sayın kızılejder, siz ahşabı işlemişsiniz.bundan sonra mat veya parlak vernik kullanarak ahşabı korumaya alabilirsiniz.Verniğin yapışkan etkisi olduğundan büyük ölçüde korur.Renklendirmek istiyorsanız ağacı, çeşitli renkteki eskitme boyayı ağacın üzerine bez yardımıyla ( teknikleri internette mutlaka mevcuttur) uygulayabilir,üzerine ayrıca renksiz vernik sürebilirsiniz( mat veya parlak).Aslında ağacı korumanın en iyi yollarından biri bezir yağı uygulamasıdır.Bu uygulama isteğe bağlı, dışarıda kalacak ağaçlara uygulanabilir.Ama evladiyelik olur.Şunu unutmayın bezir yağının kuruması uzun süre alır.
Kolay gelsin iyi çalışmalar....
tutkal08
25-04-2013, 06:40
ahşap yakmalar...
tutkal08
25-04-2013, 06:44
Ekmek kutusunun parçaları oldular :))))
LuciferOzan
27-04-2013, 10:58
Merhaba,
Çalışma ve iletişiminizi gıpta ile takip ettim. Resim öğretmeniyim. Ben çok uzun süredir resim çalışıyorum. Ahşap oymayı çok istiyorum ama yapabilecek miyim, bilmiyorum.Ellerinize sağlık arkadaşlar.
tutkal08
27-04-2013, 16:25
Merhaba,
Çalışma ve iletişiminizi gıpta ile takip ettim. Resim öğretmeniyim. Ben çok uzun süredir resim çalışıyorum. Ahşap oymayı çok istiyorum ama yapabilecek miyim, bilmiyorum.Ellerinize sağlık arkadaşlar.
Hoşgeldiniz.
Kendi adıma söyleyebilirim ki resim bilginiz olduğundan mutlaka yapabilirsiniz,ahşap oyma veya heykeli.Resimlerinizden örnek görmeyi çok isterim.
Saygılar, kolay gelsin.
Sayın Tutkal08,
Yakma ile yaptığınız çalışmalar çok güzel olmuş elinize sağlık özellikle dişi arslan figürünü çok beğendim :) Ne tür bir ahşap kullandınız ? Yakma her türlü ağaca uygulanabilir mi sizce?
Kolay gelsin.
Saygılarımla,
tutkal08
29-04-2013, 21:07
Sayın Tutkal08,
Yakma ile yaptığınız çalışmalar çok güzel olmuş elinize sağlık özellikle dişi arslan figürünü çok beğendim :) Ne tür bir ahşap kullandınız ? Yakma her türlü ağaca uygulanabilir mi sizce?
Kolay gelsin.
Saygılarımla,
Sayın Bencan yakmada kullandığım su kontraplağı,açık renkliler kavak , yan kapaklar çam .su kontrası da deniyor bunlara aynı zamanda .Yakması kolay olduğundan ben bunları kullanıyorum.Ayrıca normal kontraplakta kullanılabilir.Ağaç üzerine de işlenebilir.ıhlamur gibi ağaçlar kolaydır mesela.Özellikle şu ağaç diyemem ,çünkü ben 5-6 ağaç türüne yakma yaptım.
Saygılar...
tutkal08
14-05-2013, 07:42
yağmurlu bir Fethiye sabahından Günaydınlar...
Kağıt havlu asmak için yapıldı.kutunun içine de buzdolabı poşetleri konuldu.
Merhabalar,
Bizim bahçemizde aşağıda resimleri olan oldukça büyük bir meşe ağacı kökü var. Bu kökü temizleyip vernikleyerek ortaya güzel bir eser çıkarmak istiyoruz. Ancak ustalığımız olmasına rağmen yeterli sanatsal becerimiz yok.
Neler önerirsiniz?
Iskarpela ve zımapara makineyile kabukların temizlenmesi yeterli olur mu?
Dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?
Teşekkürler,
Fatih
tutkal08
10-06-2013, 23:21
Sn FatihKK ,güzel bir kök bulmuşsunuz.Kökü iyice zımparalıyarak,her sivri kısmı yuvarlamalısınız.elle dokunulduğunda ve karşıdan bakıldığında , o karmaşa halini aslında yumuşak bir hisse döndürmelisiniz.Kök'e inceltilmiş bezir yağı yedirilerek, bezirinde üzerine de vernik sürmelisiniz bence.... Umarım faydalı olmuşumdur.
Saygılar...
Not: bitince resmi görebilirsek sevinirim...kolay gelsin.
tutkal08
15-06-2013, 21:22
yeni bir gitar daha:))))
tutkal08
15-06-2013, 21:24
detay devamı...
tutkal08
15-06-2013, 21:27
sudan havalanan balıkçıl....ve balık:)))
furkankrbg
17-06-2013, 23:20
Herkese merhaba. Ben 20 yaşındayım ve daha yeni yeni ahşap oyma ile ilgilenmeye başladım. Ve çok sevdim bu düşünceyi. Ancak bulundugum ilçede hiçbir nalbur & hirdavatta düz iskarpela dışında malzeme yok. Sanayidekiler de yardımcı olmadılar. Ben minyatür oymalar yapmak istiyorum. Maksimum 15-20 cm. Yani elimde çalışmak istiyorum. Google da bu forumu gördüm. Sayfaları okuyunca da bana yardım edebileciginizi düşündüm. Hem iskarpela temin etmede, hem püf noktalarda...
Desteğinizi bekliyorum
neslihancan
16-09-2013, 22:04
merhaba arkadaşlar çalışmalarınızı beğeniyle inceledim ellerınıze saglık ben kurs arıyordum ama bulamadım ıstanbul avrupa yakasında bu sanatı ogrenebılecegım bır kurs var mı? yardımcı olursanız cok sevınırım.
laparaki
20-09-2013, 23:18
Sayfanızı ; eserlerinizi ve tüm gönderileri takip ediyorum..ben boyanmamış ; verniklenmemiş doğal duruşlu ürünleri sanki daha çok seviyorum..Susan Lordi ürünlerini çok beğeniyorum... muhtemelen rastlamışsınızdır sizde... birkaç örnek;
ysf_kcgl
01-01-2014, 18:00
*** arkadaşlar. ben erzurumda yaşıyorum ve burada ıhlamur ağacı bulamıyorum. nasıl edinebilirim ıhlamur ağacını bana yardımcı olabilir misiniz?
tutkal08
02-01-2014, 18:53
merhaba,
bazı sitelerde satılıyor,mehmetmarangoz onlardan biri.istediğin ebatta gönderiyorlar.ben de bazı ithal ağaçları aldım oradan.arama motoruna mehmetmarangoz yazarsan siteyi bulursun.
Ayrıca ilgilenenler için söyleyeyim,aynı yer oyma bıçaklarıda getirtmiş.kısa sürede sitelerine koyacaklar.
iyi çalışmalar.
celalim01
03-01-2014, 22:02
Merhabalar sadece çalışmalarınızı incelemek şansına sahip oldum.Bilmediğim bir konu olduğu için.Ama yapılan çalışmalar sade ve güzel olmuş,ayrıca doğal olması da çok güzel,2 yıl önce mezun olan bir öğrencimiz (Ortaokulu bitirdi.) köyde kendi imkanları ile ağaçlardan çeşitli maketler,kuklalar yapıyordu.Gayet başarılı ve becerikli bir öğrenciydi ama buralarda bu sanatı ilerletmesi mümkün değil gibi.Hem aile,hem köyde olması hemde önünde göreceği örnek insanlar olmaması,yaptığı çalışmaları değerlendiremiyor olması nedeniyle vazgeçecektir.
gürcan_keskin
04-01-2014, 01:07
Merhaba arkadaşlar.Sayfayı yeni farkettim ve en başından beri pür dikkat okudum.Güzel bilgiler ve paylaşımlar var.Ahşap boyama,ahşap ev vb. çalışmalar yapıyorum ama oyma sanatını hiç denemedim.Fakat yakın zamanda bende kesinlikle deneyeceğim :)
tutkal08
04-01-2014, 22:08
Merhabalar,
Maalesef ülkemizde keşfedilmemiş ve kaybolan birçok yetenek olabiliyor.Maddi olanaksızlıklar,yeterli materyalin bulunmaması ( kitap ,uygulama cd'si,kaliteli malzemelerin pahalı olması,yurtdışından getirtilmesi vs) nedeniyle birçok kişi bu tür sanat dalına uzak kalıyor ve kayboluyor.Ama azmedilirse birkaç parça aletle de yapılabilir bu sanat,en azından hiç yapmamaktan iyidir.
Sivas/Divriği'de Kaymakamlığın teşvikiyle Halk eğitim md.'ğü ahşap oyma kursu açtı.Burada göreve başlamam nedeniyle haftasonları burada hocalık yapmaktayım.Kursa başlayalı 1,5 ay gibi süre oldu.12 bayan,14 erkek kursiyer var.Kullandığımız ağaçlar ( burada bulunan) meşe ve ceviz.Kursiyerlerin biri hariç diğerleri hayatlarında ellerine ıskarpela almamış kişiler.Yarın yaptıkları bazı figürlerin fotoğraflerını koyacağım.
Tüm kursiyerlerin ortak görüşü,başlarken yapamayız diye düşünmeleri.Bu kadar kısa sürede çok düzgün motif çıkaranlar var.Yani sabırla öğrenmeye azmetmet lazım...
Ayrıca Bayan kursiyerlere ahşap oyuncak yapmayı da göstereceğim.Yolu Divriğe düşen tüm arkadaşları bekleriz.
Saygılar...
tutkal08
05-01-2014, 18:09
Çalışma ortamından ve birkaç kursiyer çalışmasından örnekler.1,5 ay önce ıskarpela tutmayı öğrenip bu çalışmaları yaptılar.Haftada 4 saat,toplamda 24 saat gbi süre.İçlerinde tek bir kursiyer kıl testere ile dekupaj yapmayı biliyordu.
Çalışma ortamında kursiyerler kendilerini yaptıklarına veriyorlar,çok iyi konsantre oluyorlar ve çok istekliler.
tutkal08
05-01-2014, 18:14
Kursiyerlerin çalışmalarının devamı....Çalışma önlükleri Divriği'li Özgül Ticaretin hediyesidir,Sağolsun kendisi böyle bir katkıda bulundu
Sayın tutkal08,
Sizin ve kursiyerlerin ellerine sağlık. Çok beğendim.
Harika eserler ortaya çıkmış. Bende çok beğendim.
tutkal08
11-01-2014, 00:17
Merhabalar,
Teşekkür ederim,sayın arkadaşlar.
Hayat paylaşınca anlamlı ve güzel.Çok basit hayat anlayışım var; " Bu dünyaya ot gibi gelip,saman olarak gitmemek lazım;AĞAÇ olup kök salmak yaşamı anlamlı kılar."derim.
Saygılar...
Merhaba Sayın Tutkal08,
Ahşap oymacılığı emek ve sabır istiyor, bu sanatı öğretebilmek ise çok daha fazlasını..
Yaptığınız işe ve ustalığınıza hayran kalmamak mümkün değil. Kursiyerleriniz de sabırla ve ciddiyetle çalışmışlar ki emeğin sonucu ortada, onları da ayrıca tebrik ediyorum.
Bu arada ben de ahşabı elime aldım ve öğrenmeye çalışıyorum, kursunuza katılabilmeyi çok isterdim :)
Kolay gelsin, saygılarımla..
sugibigülümse
19-01-2014, 21:18
merhaba hocam
ahşap oymacılıgı sabır ve gönül işi eh birazda beceri istiyor. sizin sayenizde engin bilgi ve tecrübelerinizle ahşap'a hayat vermeye çalısıyoruz. çalışmalarınız harika el emegi göz nuru bende inşallah yaparım.. emekleriniz ve sabrınız için kendi adıma çok teşekkür ediyorum..
kücükçınar
28-01-2014, 14:29
Merhabalar tutkal08 ahşap ve ahşap işleme üzerine bilgi ve deneyiminize dayanarak bir kaç soru sormak istiyorum. Dış alanda sergilemeyi düsündüğüm bir kaç çalısma yapmak istiyorum daha önce ithal çam ve gürgenle bir kaç denemem oldu ama dış alanda sergilediğim ahşap totemlerde derin çatlaklar oluştu çatlakları takozla doldurup tutkalladım. Yeni yapmayı dusunduğum uygulamalarda dış alanda duracaklarını dusunursek kullanmam gereken tomruk veya kerestelerdeki ağaç cinsi ne olmalıdır. Uygulama sürecinde ahşabı korumak veya işlemek adına dikkat etmem gereken püf noktalar nelerdir. şimdiden önemsediğiniz ve yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.
kücükçınar
31-01-2014, 09:34
Merhabalar tutkal08 ahşap ve ahşap işleme üzerine bilgi ve deneyiminize dayanarak bir kaç soru sormak istiyorum. Dış alanda sergilemeyi düsündüğüm bir kaç çalısma yapmak istiyorum daha önce ithal çam ve gürgenle bir kaç denemem oldu ama dış alanda sergilediğim ahşap totemlerde derin çatlaklar oluştu çatlakları takozla doldurup tutkalladım. Yeni yapmayı dusunduğum uygulamalarda dış alanda duracaklarını dusunursek kullanmam gereken tomruk veya kerestelerdeki ağaç cinsi ne olmalıdır. Uygulama sürecinde ahşabı korumak veya işlemek adına dikkat etmem gereken püf noktalar nelerdir. şimdiden önemsediğiniz ve yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.
tutkal08
31-01-2014, 22:50
Merhaba sayın küçükçınar,hoşgeldiniz,
Dış mekanda kalacak çalışma yaptığınızdan bahsetmişsiniz.Çatlaklar canınızı sıkmış,ağaçlarda hızlı nem kaybı oldukça çatlamalar başlar bilirsiniz.Güneşte kalması bunu hızlandırır.Siz ahşabı korumak için ne kullandınız,Gürgen bünyesine nemi hızlı alan bir ağaçtır.
Tomrukları işlemeden önce neler uyguluyorsunuz.Keresteciden alıp hemen işliyormusunuz.
Bana biraz nasıl yaptığınızı anlatırsanız,daha fazla yardımcı olabilirim.
Sayın Bencan ,Sayın sugibigülümse teşekkür ederim,faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana.Ağaç olmak için adım atmışım demektir:)
tutkal08
31-01-2014, 23:04
Bayan kursiyer çalışmalarından fotoğraflar,aynı desenlerden erkek kursiyerler de çalıştı.
kücükçınar
07-02-2014, 14:59
Sayın tutkal08 öncelikle ilginiz için teşekkürler.Uygulamanın sırasıyla ilgili net bir kaynağa ulaşamamış olmam nedeniyle hiç bir esası göz önüne almadan uygulamaya başaladım.Uygulama sırasında ve uygulamadan sonra deneyimleyerek öğrendiklerim haricinde köklü bir bilgiye sahip değilim.Şimdiye kadar yapmış olduğum 3 farklı uygulamam oldu.2'si 2 metre boyunda 45cm çapında çam 1 tanesi 2.5metre boyunda 38cm çapında gürgen tomruktu.Ağaçları temin ettiğimde baş kısımları israil tutkalı ile tutkallanmıştı.Kendimi geliştirebilmek ve daha kaliteli sonuçlara ulaşabilmek için tomruk tür seçimi ve işlemeden önce, işlem sırasında ve işledikten sonra dikkat etmem gereken zorunlu uygulama esasları var ise nelerdir? ( Çalışmaları dış alanda sergilemeyi düşündüğüm için ağaç seçimininde,ağacı korumak için işlem sırasınında çok önemli olduğunu düşünüyorum.) Sizin aracılığınızla bilgi sahibi olabilirsem çok memnun olurum.
seccomann01
07-02-2014, 15:39
Bu desenlerin yapıldığı Ağacların cinsi nedir acaba?
Çok farklı ağaçlar kullanılıyor yazılarınızda okumuştum.
Ağacın içindeki doğal görünümü çok güzel ben http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/33556.htm da meşe kullandım gerçekten zorlandım sert bir ağaç :) biraz ilgim var. Hobi olarak yapmak istediğimden dolayı bana ağaç olarak ne önerirsiniz?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
kücükçınar
27-02-2014, 09:18
Sayın tutkal08 öncelikle ilginiz için teşekkürler.Uygulamanın sırasıyla ilgili net bir kaynağa ulaşamamış olmam nedeniyle hiç bir esası göz önüne almadan uygulamaya başaladım.Uygulama sırasında ve uygulamadan sonra deneyimleyerek öğrendiklerim haricinde köklü bir bilgiye sahip değilim.Şimdiye kadar yapmış olduğum 3 farklı uygulamam oldu.2'si 2 metre boyunda 45cm çapında çam 1 tanesi 2.5metre boyunda 38cm çapında gürgen tomruktu.Ağaçları temin ettiğimde baş kısımları israil tutkalı ile tutkallanmıştı.Kendimi geliştirebilmek ve daha kaliteli sonuçlara ulaşabilmek için tomruk tür seçimi ve işlemeden önce, işlem sırasında ve işledikten sonra dikkat etmem gereken zorunlu uygulama esasları var ise nelerdir? ( Çalışmaları dış alanda sergilemeyi düşündüğüm için ağaç seçimininde,ağacı korumak için işlem sırasınında çok önemli olduğunu düşünüyorum.) Sizin aracılığınızla bilgi sahibi olabilirsem çok memnun olurum.
tutkal08
02-03-2014, 17:14
Merhabalar,
İzin kullanmam ve arkasından hastalanmam nedeniyle uzun süredir yazamadım.
Ağaçların kullanıldıkları yere göre kurutulmaları gerekmektedir.Birçok kurutma yöntemi vardır ancak herzaman bu koşulları elde edemeyeceğimizden en kolay yöntemi uygulamalıyız.,
Sizin kullandığınız ağaçlar yapı itibariyle zaten çatlamaya meyilliler.Bu nedenle tomrukları aldıktan sonra gölge ve rüzgar almayan bir yerde dik bir şekilde o ortama uygun hale getirilmeliler.Yani en az bir **** 2 ay bekletmelisiniz.
Geçmiş yüzyıllarda ustalar birçok yöntem kullanmışlar ve ağacın içindeki tüm organizmaları temizledikten sonra uygulama yapmışlardır.Günümüzde birçok kansorejen madde kullanılmaktadır.(mecburen)
Ağaçları arındırmak için kaynatmak ( eski petrol tankerini kazan olarak kullananları gördüm),uzun süre suda bırakmak ( bu yöntemi çam ağacında kullandım,sonuç başarılı) veya günümüzün modern fabrika yöntemleri uygulanabilir.
Tavsiyem yukarıda yazdığım gibi,tomrukları kullanmadan önce uygulanacak bölge koşullarında bekletilmeli.yeterince kuru değilse ,dik tutularak üzerine su akıtmalı ( suyu içine alana kadar)( altı hava alacak kadar açık olacak) sonra suyunu bırakıp kuruyana kadar beklemelisiniz.(geçen hafta söğüt ağacına uyguladım yine ,yaş ağaç 1 haftada oda ortamında suyunu bırakmış ve % 90 kurumuştu)
Kuruduktan sonra çalışmanızı yapmalısınız.
Çalışmanız bittiğinde ise tinerle inceltilmiş bezir yağını sürmelisiniz.Ağacı doyurana kadar.Her sürdüğünüz seferden sonra ağacın dışını ( kalan bezir yağını) silmelisiniz.Aksi takdirde tüm kir ve pislikleri tutar.Unutmayın rüzgar ve güneş almayan bir yerde çalışmalısınız.Ağacın yağa doyduğunu farkettiğinizde ,yine dışını pamuk bırakmayan bezle silip, yağın kurumasını beklemelisiniz.Daha sonra üzerine ( istiyorsanız) yat verniği ( mat veya parlak) kullanarak hava almasını iyice engellersiniz.
Daha önce de yazdığım gibi ağacın çatlaması nemini hızlı kaybettiğindendir.Yavaş kaybeden ağaçta çatlama daha azdır.Siz açık havada bıraktığınızdan Güneş ,rüzgar ve yağmur çok etkileyecektir.
Yukarıda yazdıklarımı bir tomrukta deneyin tam uygulayabilirseniz daha iyi sonuç alacaksınız.
Bu anlattığım yöntemde kesinlikle çatlama olmaz demiyorum,ancak minimuma indirebilirsiniz,uygulamayı iyi yaparsanız.
Umarım faydası olur yazdıklarımın ,kolay gelsin.
tutkal08
02-03-2014, 17:22
Sayın seccomann01,
Sizin yaptığınız işleri hangi şekilde oyuyorsunuz,yapım aşamanızdan biraz bahseder misiniz? Ayrıca meşe buluyorsanız ağaç olarak ona göre de anlatabilirim,soracaklarınızı.
Saygılar,kolay gelsin
seccomann01
02-03-2014, 17:27
Ben saksi yaptim ve yapmak istiyorum iskarpela ile oyuyorum biraz zorlandim onun icin daha yumusak bir agac ile calismak istiyorum
Graf Von Wilhemsburg
tutkal08
02-03-2014, 17:41
Yumuşak ağaçlar güçsüzdür,dayanıksızdır ,saksı işlerinde kullanılmazlar.Ama illa yumuşak ağaç kullanıp yapayım derseniz,ülkemizde bilinen ıhlamur ağacını kullanabilirsiniz.Temin edebileceğiniz yer bilmiyorsanız Mehmetmarangoz sitesinde Özgür beyle görüşün istediğiniz boyda size gönderir.
Ama tavsiyem meşeden yana:),hele ücretsiz erişebiliyorsanız daha iyi.Oymaya başlamadan önce ,oyacağınız derinliğe göre matkap ucu edinin.Matkapla oyacağınız derinliğe kadar olabildiğince sıklıkta delin,sonra oymaya başlayın.Büyük yapacaksanız motorlu testere ile testerenin ucunu kullanarak içeriye doğru istediğiniz derinlikte sık aralıkla kesin./kullanmasını bilmiyorsanız bilen birilerine yaptırın (TEHLİKELİ)
Sonra ıskarpela ile oymaya devam edin(bilenmiş keskin olsun)
Saygılar...
seccomann01
02-03-2014, 17:45
Cok tesekkur ederim birde bunun yaninda motif calismak istiyorum ihlamuru orda kullanabilirmiyim?
Graf Von Wilhemsburg
tutkal08
02-03-2014, 20:33
Merhaba,ben sert ağaçları tercih eden biriyim.yapılan eserlerin uzun yıllar kalması taraftarıyım:)Bu nedenle verdiğim kursta da sert ağaç kullanmasını öğrettim.
Ama siz ıhlamur,Ayous kavak gibi ağaçlar kullanabilirsiniz.Bu ağaçları bıçaklarla da şekillendireblirsiniz,kolaydır.
Kolay gelsin...
tutkal08
09-03-2014, 14:59
Sayın küçükçınar size.....
Merhabalar,
İzin kullanmam ve arkasından hastalanmam nedeniyle uzun süredir yazamadım.
Ağaçların kullanıldıkları yere göre kurutulmaları gerekmektedir.Birçok kurutma yöntemi vardır ancak herzaman bu koşulları elde edemeyeceğimizden en kolay yöntemi uygulamalıyız.,
Sizin kullandığınız ağaçlar yapı itibariyle zaten çatlamaya meyilliler.Bu nedenle tomrukları aldıktan sonra gölge ve rüzgar almayan bir yerde dik bir şekilde o ortama uygun hale getirilmeliler.Yani en az bir **** 2 ay bekletmelisiniz.
Geçmiş yüzyıllarda ustalar birçok yöntem kullanmışlar ve ağacın içindeki tüm organizmaları temizledikten sonra uygulama yapmışlardır.Günümüzde birçok kansorejen madde kullanılmaktadır.(mecburen)
Ağaçları arındırmak için kaynatmak ( eski petrol tankerini kazan olarak kullananları gördüm),uzun süre suda bırakmak ( bu yöntemi çam ağacında kullandım,sonuç başarılı) veya günümüzün modern fabrika yöntemleri uygulanabilir.
Tavsiyem yukarıda yazdığım gibi,tomrukları kullanmadan önce uygulanacak bölge koşullarında bekletilmeli.yeterince kuru değilse ,dik tutularak üzerine su akıtmalı ( suyu içine alana kadar)( altı hava alacak kadar açık olacak) sonra suyunu bırakıp kuruyana kadar beklemelisiniz.(geçen hafta söğüt ağacına uyguladım yine ,yaş ağaç 1 haftada oda ortamında suyunu bırakmış ve % 90 kurumuştu)
Kuruduktan sonra çalışmanızı yapmalısınız.
Çalışmanız bittiğinde ise tinerle inceltilmiş bezir yağını sürmelisiniz.Ağacı doyurana kadar.Her sürdüğünüz seferden sonra ağacın dışını ( kalan bezir yağını) silmelisiniz.Aksi takdirde tüm kir ve pislikleri tutar.Unutmayın rüzgar ve güneş almayan bir yerde çalışmalısınız.Ağacın yağa doyduğunu farkettiğinizde ,yine dışını pamuk bırakmayan bezle silip, yağın kurumasını beklemelisiniz.Daha sonra üzerine ( istiyorsanız) yat verniği ( mat veya parlak) kullanarak hava almasını iyice engellersiniz.
Daha önce de yazdığım gibi ağacın çatlaması nemini hızlı kaybettiğindendir.Yavaş kaybeden ağaçta çatlama daha azdır.Siz açık havada bıraktığınızdan Güneş ,rüzgar ve yağmur çok etkileyecektir.
Yukarıda yazdıklarımı bir tomrukta deneyin tam uygulayabilirseniz daha iyi sonuç alacaksınız.
Bu anlattığım yöntemde kesinlikle çatlama olmaz demiyorum,ancak minimuma indirebilirsiniz,uygulamayı iyi yaparsanız.
Umarım faydası olur yazdıklarımın ,kolay gelsin.
Merhaba ben ağaç heykel yapımına başlamak istiyorum bu konuda pek deneyimim yok ama yapılan çalışmalar çok güzel başlangıç olarak ıhlamur ağacı kullanmam gerektiğini öğrendim Ankarada nerede bulaabillirim internetten araştırdım ama bir sonuca varamadım yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
tutkal08
07-04-2014, 17:43
merhaba,
Ankarayı bilmem ama,Temin edebileceğiniz yer bilmiyorsanız internette Mehmetmarangoz sitesinde Özgür beyle görüşün istediğiniz boyda size gönderir.(fiyatını sorarsanız onu da bildirirler)
kolay gelsin..
tutkal08
06-05-2014, 06:05
Divriği Ahşap oyma kursunda geldiğimiz nokta:)
tutkal08
06-05-2014, 06:08
Bazı çalışmalarda kıl testere ile kesme ve yapıştırma,yakma ve oyma aynı anda uygulandı.
m.gökhan
02-08-2014, 12:56
Selamlar herkese , bende bugün birkaç malzeme temini ile giriştim bu işe . tutkal08'in ve diğer arkadaşların yaptığı paylaşımlar çok yerinde olmuş , teşekkürler herkese.
Marco_Pasha
23-08-2014, 04:39
Sayın Tutkal08, Sanatınızı ve (okuduğum 8-10 sayfadan sonra) dünyaya bakışınızı, paylaşımcılığınızı taktir etmemek mümkün değil.İnşallah öğrencileriniz ahşabı işlemeyi öğrendikleri gibi sizin zerafetinizden de birşeyler katarlar kendi dünyalarına. Sizi tanımasamda yaklaşımınızdan ve paylaşımınızdan çok mutlu oldum teşekkürler.
tutkal08
23-08-2014, 18:43
Merhaba Marco Pasha,
Nazik yazınız için teşekkür ederim.umarım siz de uğraşıyorsunuzdur ahşap oyma ile:)
Haziran sonu itibariyle kursumuz sona erdi.Kısmetse Eylül ayının sonuna doğru tekrar açacağız.Kursiyerlerin yaptığını görenler ve duyanlar epey ilgili davranıyor yeni kurs için.Umarım kursu açana kadar ilgi çoğalır.Yolunuz (yolu düşen herkes)Divriğe düşerse,tanışmak isterim.Bilhassa Ulu caminin taş işlemelerinin de görülmesini tavsiye ederim.Mükemmel bir eser.
Saygılarımla.....
Marco_Pasha
24-08-2014, 17:56
Sayın Tutkal08,
Sizinle tanışmayı çok isterim.Umarım yolum Divriğe en kısa sürede düşer. Ben şimdilik sadece Sizlerin eserlerini seyir etmekle yetiniyorum.
Ayrıca; sahiplenip sırtladığınız sorumluluk için teşekkür ederim.
Öğretmenler; Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır…
Öğretmenler! Erkek ve kız çocuklarımızın, aynı suretle bütün tahsil derecelerindeki talim ve terbiyelerinin pratik olması mühimdir. Memleket evlâdı, her öğrenim aşamasında ekonomik hayatta verimli, etkili ve başarılı olacak surette donatılmalıdır.
Cumhuriyet sizden "fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür" nesiller ister.Sizin başarınız, Cumhuriyetin başarısı olacaktır.
tutkal08
07-09-2014, 15:57
devam eden çalışma...
tutkal08
07-09-2014, 15:59
devam....
tutkal08
07-09-2014, 16:02
ağaç ceviz ağacı,1.70 cm uzunluğunda 37 cm genişliğinde....
tutkal08
14-09-2014, 17:07
ilk kat vernik yapıldı
tutkal08
01-11-2014, 17:10
bitmesine az kaldı.112 X 30 ebatında....Ceviz ağacı
524649
524648
524647
524646
tutkal08
18-11-2014, 20:31
çok az kaldı bitmesine:)
tutkal08,
Elinize sağlık :)
http://www.agaclar.net/forum/suiseki/32761.htm
Böyle bir sayfamız vardı. Yerini değiştirebiliriz. Kullanılan aletler ve dikkat edilecek kullanma yöntemleri hakkında fotoğraflı bir bilgi olsa çok iyi olurdu. Uygun bir zamanınızda hazırlamayı düşünür müsünüz?
tutkal08
04-01-2015, 17:13
merhabalar...yeni yılınız sağlık ve mutluluk getirsin:)
tutkal08
04-01-2015, 17:16
.:)
tutkal08
04-01-2015, 17:25
tutkal08,
Elinize sağlık :)
http://www.agaclar.net/forum/suiseki/32761.htm
Böyle bir sayfamız vardı. Yerini değiştirebiliriz. Kullanılan aletler ve dikkat edilecek kullanma yöntemleri hakkında fotoğraflı bir bilgi olsa çok iyi olurdu. Uygun bir zamanınızda hazırlamayı düşünür müsünüz?
sayın malina üzgünüm geç cevap verdim.Suiseki altlık için yapım ve yöntemlerini kullanılan aletleri vs.ancak izne ayrılacağım Şubat ayında hazırlayabilirim isterseniz.Fotoğraflayarak iyi olacaktır daha iyi anlatabilmek açısından.
Ne dersiniz?
Kolay gelsin....
Merhaba Sayın Tutkal08,
Öncelikle yeni yılınızı kutlar, tüm dileklerinizin gerçek olmasını dilerim :)
Büyük bir hayranlıkla izlediğim eserlerinizin, yapım aşamalarını bizlerle paylaştığınız için kendi adıma teşekkür ederim. Gönderdiğiniz resimlerden anlaşılıyor ki, özellikle Kartal'ı yaparken ince ince işlemişsiniz. Denizatı da bititnce muhteşem olacak gibi görünüyor.
Elinize emeğinize sağlık. Bu kadar güzel eserler ortaya çıkardığınız çalışma atölyeniz son derece donanımlı olsa gerek, görmeyi çok isterdim :)
Kolay gelsin.
Saygılarımla,
tutkal08
10-01-2015, 06:46
Merhaba Sayın Tutkal08,
Öncelikle yeni yılınızı kutlar, tüm dileklerinizin gerçek olmasını dilerim :)
Büyük bir hayranlıkla izlediğim eserlerinizin, yapım aşamalarını bizlerle paylaştığınız için kendi adıma teşekkür ederim. Gönderdiğiniz resimlerden anlaşılıyor ki, özellikle Kartal'ı yaparken ince ince işlemişsiniz. Denizatı da bititnce muhteşem olacak gibi görünüyor.
Elinize emeğinize sağlık. Bu kadar güzel eserler ortaya çıkardığınız çalışma atölyeniz son derece donanımlı olsa gerek, görmeyi çok isterdim :)
Kolay gelsin.
Saygılarımla,
Sayın BENCAN,
Teşekkür ederim motive edici düşünceleriniz için.
Bulunduğum yerde ,yani Divriği'de Halkeğitim md.bünyesinde atölye oluşturduk.Bu sene kurs yeniden açıldı.Geçen yılki kursiyerlerimiz sertifikalarını aldılar:) Umarım ki katkım oluyordur öğrenmek isteyenlere.
Sağlıcakla kalın.
Saygılarımla.
alican26
03-03-2015, 16:11
iyi günler arkadaşlar oymacılık için ağaçları hangi siteden temin ediyorsunuz acaba bu konuda çok sıkıntı çekiyorumda
tutkal08
04-03-2015, 05:13
iyi günler arkadaşlar oymacılık için ağaçları hangi siteden temin ediyorsunuz acaba bu konuda çok sıkıntı çekiyorumda
Merhaba,
Hemen hemen her türlü ağacı " mehmetmarangoz " sitesinden temin edebilirsiniz.Ayrıca olanağınız varsa yörenizdeki köylere bakın işinize yarayacak yöresel ağaçlar bulabilirsiniz.( keresteci ve marangozlara baktığınızı varsayıyorum)
kolay gelsin.
tutkal08
19-03-2015, 21:01
Ağaç Kayın.yükseklik 60 cm.
tutkal08
19-03-2015, 21:04
,,,
herkese selamlar ben sitenize yeni üye oldum ahşap oymacılığı seviyorum.lakın insan yüzünü özelliklede kadın yüzünü yapmak çok zor bilgisi olanlardan yardım bekliyorum.
tutkal08
16-04-2015, 20:49
Atölyemin tabelası:)
tutkal08
26-07-2015, 14:45
Sayın arkadaşlar,
Eylül ayı itibariyle emekli oluyorum.Allah kısmet ederse işlerime atölyemde devam edeceğim.
Unutulmaması gereken tek şey var " sınır sizsiniz, sizin bakış açınız;yetenek, yeterince istemenizle ortaya çıkar."
Umarım hayatınızda tüm istedikleriniz olur, sağlıcakla kalın...
Saygılarımla.
tutkal08
08-04-2016, 16:53
...
S.a üstadlar ben de yeni yeni oymacılıkla ilgilenmeye başladım. Elimde bir elektrikli gravür seti ve birçok ucu var 6 8 12 mm düz stanley iskarpela bi de mac allister neşter seti var. Örnek modellerin olduğu bir kitap bir website önerebilirmisiniz. Ayrıca oluklu ve tırnak iskarpela almam gerekiyo önerinizi bekliyorum.
casperia
03-11-2016, 14:23
yakın zamanda bir kurs varmı ki :)
OrhanYüksel
14-06-2020, 17:19
Üstadlardan, Başlangıç için ıskarpela ölçü ve tipleri önerisi alabilir miyiz?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.