PDA

View Full Version : Telgraf çiçeği (Tradescantia zebrina)

Sayfalar : [1] 2

usoydal
02-07-2008, 15:46
Merhabalar,

Buket Aknar ve Zeonka'nın yardımları sayesinde eşimin bir dal koparıp getirdiği bitki parçasının Telgraf çiçeği - (Tradescantia zebrina) olduğunu öğrenmiş bulunuyorum :)

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=42200&d=1215002653
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=42201&d=1215002653
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=42202&d=1215002653

Bu bitki nedir, nasıl bir bitkidir? Neleri sever neleri sevmez?
Dalı suyun içine koyduk, bir süre sonra köklenmeye başladı. Şimdi bunu nasıl bir toprağa almalıyım?

Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler :)

zeonka
02-07-2008, 15:53
Toprak konusunda pek seçici olduğunu sanmıyorum. Güneşli aydınlık yerlerden hoşlanır özelliklede bu alacalı türü. Toprağı kurudukça da su vermeniz yeterli olur kuraklığa dayanıklıdır. Çok çabuk büyüdüğünü de söyleyebilirim.

Buket Aknar
02-07-2008, 16:07
Telgraf Çiçeği

Anavatanı Güney Amerika olan Telgraf Çiçeği'nin

Genel Özellikleri

Yaprakları küçük, üst yüzü yeşil, mor, beyaz veya pembe renk. Bazı cinsleri düz renk bazılar ise şeritli, alt yüzü yine ayni renklerde olabildiği gibi farklı renklerde de olabilen; çiçekleri beyaz, mor yapraklı olanın pembe, sarkan formda bitkilerdir. (Düz renkte olanlara da Zebrina deniyor mu bilmiyorum)

Ilıman yerlerde kolaylıkla yetiştirilebilir.Yarı gölge veya hafif güneşli yerleri sever. Yeşil yapraklı türlerin az ışıkta gelişebilmelerine karşılık, alaca yapraklılar daha çok ışık isterler.

Üretimi çelik ile Nisan-Eylül ayları arasında yapılır. Yazın büyüme döneminde bolca sulanmalı ve sıcak havalarda sık sık su püskürtmelidir. Kışın ise orta derecede nemli tutulmalıdır.Genç bitkilerde dallanmayı teşvik etmek amacıyla uç alma yapılmalıdır.

Kaynak: BahceNet.com (http://www.bahcenet.com/do.php?option=com_content&file=article&sid=194)

i z m i r
14-09-2008, 22:49
merhabalar,
yaklasik 3 yildir baktigim ve saksilarca urettigim cicegin Telgraf cicegi oldugunu simdi ogrendim. Zeonka'nin dedigi gibi dayanikli bir bitki ve cok cabuk tutuyor ve gelisiyor. hatta isyerimde cay kahve bile icebilen bir cicektir. onun icin ben ona kuduruk diyordum:)

bu arada, cicek acmamasinin sebebi ne olabilir ogrenmek isterim.
tesekkurler..

Fatih
28-06-2009, 22:42
Bu benim minik çiçeğim.Çiçek açması için ne yapabilirim.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=89877&d=1246211033

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=89880&d=1246211033

Kıyma
14-07-2009, 16:21
Merhaba Arkadaşlar!

Tren yolu diye biliyorum çiçeğimin ismini. Tabi asıl ismini merak ediyorum. Bakımına dair hiçbir şey bulamadım. Bütün forumu okudum

Biraz arsız bir bitki desek doğru olur. Kökünü koparıp su da beklettikten sonra her yere dikebiliyorsunuz. Yer ver hava şartı aramıyor. Bütün bir kış dışarıda balkonda durdu şimdi içeri aldım
Şimdiden teşekkürler

http://img258.yukle.tc/images/4541kopyass6003074.jpg (http://www.yukle.tc)

Arzu Kırlangıç
16-07-2009, 12:50
Merhaba ;
Bitkinizin adı ; Telgraf Çiçeği ,Tradescantia.Güle güle büyütün.

thomasina
21-07-2009, 22:29
Benimkiler hep çiçekliler, ben bunu sıklıkla yapraklarına su püskürtmeye bağlıyorum. Bir de sanırım mor yapraklı olanlar daha arsız ve kolaylıkla çiçekleniyorlar.

Kıyma
22-07-2009, 09:31
Ben de aynı konuyu açarak kendi çiçeğimin asıl ismini aramıştım :)

Bakımı çok ama çok rahat bir bitkidir. 1,5 senedir benimle birlikte. Toprak seçimi yok. Arkadaşımızın da dediği gibi susuz kalabilen bir bitkidir ama susuz bırakmamakta da fayda var tabi :)

Çok çabuk büyüyor kesinlikle. Tek dalından çoğalıyor. Hemen bir saksıya dikin bence.

Fatih
22-07-2009, 11:32
Benimkiler hep çiçekliler, ben bunu sıklıkla yapraklarına su püskürtmeye bağlıyorum. Bir de sanırım mor yapraklı olanlar daha arsız ve kolaylıkla çiçekleniyorlar.

Sayın thomasina resim ekleme şansınız varmı?

İki hafta önce orta boy bir saksıya aldım.çokta güzel büyüyor maşallah.

thomasina
22-07-2009, 13:48
Sevgili fatihbrk bir makine sorunum var çöeyim hemen eklerim. Yalnız bendeki mor yapraklılardan. Çok çabuk büyüdüğü gibi bir saksım İstanbul kışlarını dışarıda rahatça geçirebiliyor.

sevim.K
22-07-2009, 14:32
Sayfaları dolaşırken ve değişik çiçek türleriyle tanışırken bir çoğunda "ben bu çiçeği tanıyorum veya eskiden benimde vardı diyorum. sonunda "serada mı yaşıyorsun" denecek bana:p Bizim çevrede yaygın olarak büyütülen bir çiçekti eskiden. ben yine de araşyırayım bulurum belki;)

optimus
22-07-2009, 14:49
ben küçükken babamın bunun morundan olduğunu hayal meyal hatırlıyorum böyle geniş yapraklı ama mordu sanırım. bende de babamların komşualrından aldığım bir çelik vardı. telgraf çiçeğine baktığımda benimkinin bir akrabası olabileceğini düşündüm. öyleymiş. bendeki de şu resimdekinden. henüz 1 yaprağı var, arada bir mor çiçek açıyor. yeni yaprak şükürler olsun daha çıkartmadı hiç. tembellik yapıyor :)

sayın sarge çok memnun olurum bu arada, ama hataydan manisaya kadar çiçek zarar görür mü acaba?

selis
22-07-2009, 15:40
Optimus Sizin renkli yapraklı çiçeğinizin de mor olanınki gibi çiçeği olacak mı? Yoksa çiçekleri daha mı büyük. Bilginiz var mı?

optimus
22-07-2009, 16:24
sayın selis sanırım yanlış bir anlama olmuş. benim renkli yapraklı olan türündne yok. ama çeliğin zarar görme ihtimalini göz önünde bulundurduğumdan dolayı daha yakın şehirden çelik paylaşacak olmazsa sayın.sarge kardeşim çelik gönderecek inşallah bana. bende resimde görüldüğü gibi mor, yaprakları daha ince ve uzun olan türünden var ve o çiçek açıyor. çiçekleri öyle gösterişli değil. pembe-eflatun arası bir rengi var. benim o da çelik. henüz yeni yaprak vermedi ama birkaç güne bir çiçek açar aynı yerden. sanırım bu bitkinin tüm türleri çiçek açıyor olsa gerek.

optimus
22-07-2009, 16:25
bunlarda nette bulduğum diğerleri. pembeli olanına bayıldım. acaba bizim agaclar.net üyelerinden kimsede pembeli olanından var mıdır ? ;)

selis
22-07-2009, 16:28
optimus çok özür dilerim.. Konuyu açanın da siz olduğunuzu sanmıştım.. Tekrar yukarı çıkıp bakmadan mesaj yazmışım.. :rolleyes:

thomasina
22-07-2009, 16:49
Son fotoğraflardakinden bulamazmıyız acaba. Ben de yalnızca mor var. Onu da bazen dalından bazen kökünden alarak eşe dosta dağıtmaktan bir forma oturtamadım. Ama o kadar çabuk büyüyor ki anlatamam. Ah kargodan bir sorun olmadan çıkabileceğine inansam herkese minik bir saksı bile gönderebilirim. Nedense bu çiçeği pek severim ve herkesin de camında olsun isterim.
Bunlar da benimkilerin bugünkü halleri.
Bu geçen ay acımasızca budayıp da herkese dağıttığım ana çiçeğim. Yaz kış neredeyse cam dışında.

http://img23.imageshack.us/img23/8053/s7301798.jpg
Bu ise geçen ay kendime ayırdığım yedeğim. Buz çiçeklerimin arasında pek bir mutlu...
http://img396.imageshack.us/img396/646/s7301807.jpg
Bunlar da dün yaptığım saksılar.
http://img17.imageshack.us/img17/1681/s7301828.jpg

Bu arada bu yaz başından beri ana bitkimden alarak dört saksı dağıttığımı ifade etmem gerek sanırım. Yalnız bu hafta fazla budamadan sanırım çiçeklenemedi garibim. Pembe açıyor benimkiler.Yoksa benim vefakar anne çiçeğim alınacak. Bir çiçek bu kadar kısa sürede uzayıp yeniden serpilir mi? Aman nazarım değecek nerdeyse. Allah korusun...

thomasina
22-07-2009, 18:41
Optimus bendeki sizinkiyle aynı. Ama valla pembesi veya başka bir rengi olan varsa ben de isterim tabii. özellikle çizgili türünden.
Ha bu arada benimki minik pembe çiçekler açıyor demek istemiştim. Aman yanlış anlatıp da sizi boşuna heyecanlandırıp, heveslendirmiş olmayayım. Çok üzülürüm sonra.

thomasina
22-07-2009, 18:43
Bu arada sizinkilerin form tutuşu ve yayılışı farklı. Çok fena özendim. Şimdiden başlayacağım araştırmaya seneye kadar bulurum elbet...

Arzu Kırlangıç
23-07-2009, 13:17
Telgraf çiçeğinin birçok çeşidi var. Soğanlı olmasından dolayı genellikle bahçelere dikilen Tradescantia Virginiana türü; Mavi, pembe ve bordo renkleri var. Bende mavi olanından vardı. Çiçek rengi gerçekten çok güzel Soğanları saksıyı sığamaz oldu.Un bitinden dolayı kaybettim:(

Arzu Kırlangıç
23-07-2009, 13:32
Birde tüylü olan ve pembe çiçekler açan türü var. ''Tradescantia Sillamontana'' Bende tek bir dal bu türden mevcut ama bu resimdekiler gibi keyifli değil maalesef.

KARADENİZ37
23-07-2009, 13:37
Herkese merhaba ben bu çiçeğin mor-beyaz yapraklısını arıyorum ben küçükken annem yetiştirirdi vitrinden sarkıtmıştı.Nerdeyse 1m.vardı.Şimdi hiç bir yerde yok.

Arzu Kırlangıç
23-07-2009, 13:53
Büyük mor yapraklıdan yollarda parklarda çok sık görüyorum. Halk arasında kara sevda çiçeği diyorlar. Çiçekleri çok gösterişli olmasada yaprak renkleri çok güzel.Ben aranjman olarak kullandım.

optimus
23-07-2009, 13:57
gerçekten çok güzel bir aranjman olmuş, hintbülbülleri içinde güzel olmuştur. 2 hafta evveline kadar benimde 2 hintim vardı, ne yazık ki nasıl çıkabildiğini anlayamadığım (muhtemelen balkonuma uzanan bir agaçtan tırmanarak balkonuma gelmiş olan) bir kedi tarafından yendiler :( kuşlarımı hatırladım bu fotoğrafınızla...

Arzu Kırlangıç
23-07-2009, 14:04
Yaprakları düz yeşil olanındanda aranjman yaptım. Sürekli uzuyor çiçek açtığını hiç görmedim.

Arzu Kırlangıç
23-07-2009, 14:08
gerçekten çok güzel bir aranjman olmuş, hintbülbülleri içinde güzel olmuştur. 2 hafta evveline kadar benimde 2 hintim vardı, ne yazık ki nasıl çıkabildiğini anlayamadığım (muhtemelen balkonuma uzanan bir agaçtan tırmanarak balkonuma gelmiş olan) bir kedi tarafından yendiler :( kuşlarımı hatırladım bu fotoğrafınızla...

Teşekkür ederim optimus. Daha güzelleri senin olsun. Nasılda farketmişsiniz kuşu.. Hint Bülbülüm kendi halinde çiçeklerin arasında yaşamını sürdürüyor. Kuşunuzun başına gelen felakete çok üzüldüm.:(

Arzu Kırlangıç
23-07-2009, 14:15
Zebrina türünden gördüm fakat çelik alamayacağım biryerdeydi. Çok güzel parlak gümüşi şeritleri vardı. Yalnız bu türden görebileceğimi hiç sanmıyorum.

Tradescanti Blushing Bride;

optimus
23-07-2009, 14:30
bundan sizde varmı sayın arzukırlangıç ? çok güzel ikili renk değil mi yaprakları? birde ben bir resim eklemiştim, tamamıyla pembe zebrina, ondan var mıdır acaba sizde? çok hoşuma gitti görüntüsü.

Arzu Kırlangıç
23-07-2009, 15:08
Maalesef bende yok. Ebruli olarak zebrina ile bu türden görmüştüm;

selis
24-07-2009, 10:33
http://img111.imageshack.us/img111/7167/1010494small.jpg

Dün bir dal koparıp suya koydum.. Acaba Köklenmesini bekleyecek miyim yoksa hemen diksem tutar mı?

Tüylü olanlar ve çizgililer çok güzelmiş.. ;)

sarge
24-07-2009, 10:41
hemen diksenizde tutar yarı gölge yerleri sever arasıra azotlu gübre verir ve nemlendirirseniz çabuk gelişir

Arzu Kırlangıç
26-07-2009, 20:28
Burada tradescantia zebrinanın 3tl den satışı yapılıyor.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16683

traders
01-08-2009, 20:23
merhaba bu yaprağı şeritli olan zebar çiçeğinden bende de var ve çok seviyorum ama dalları uzun ve seyrek. sık dallı olması için ne yapabilirm. uçlarını koparıp tekrar saksıya dikmem mi gerekiyor? saygılar.

selis
05-08-2009, 11:39
Mor olanlarından buldum hatta sokaktaki çocukları dallarını kırmışlar mecburen alıp suya koydum.. Komşulardan isteyen olursa vereceğim..
http://img188.imageshack.us/img188/3509/1000574custom.jpg

sevim.K
24-08-2009, 09:50
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=94559&d=1248362364

Bir süredir çevrede bunu araştırıyorum bulamadım. Resmi kime gösterdiysem eskiden çok vardı bu çiçekten diyorlar.

Sevgili Arzu Kırlangıç siz de mesajınızda görmüştüm diyorsunuz. Eğer yine görürseniz bizler için çoğaltır mısınız:confused:

sevim.K
24-08-2009, 09:56
Bu resmi buldum çiçeklere bakınırken çok hoşuma gitti paylaşmak istedim:)

sevim.K
24-08-2009, 09:59
Bu çiçekler ne güzel:)

thomasina
25-09-2009, 21:06
Benim mor olanlardan var ama yakında gümüşi renklerden sipariş edeceğim. Ana saksım gündüz yalnızca bir iki saat güneş alıyor. Yazları pencere dışında, kışın aynı pencerenin içine geçiyor. Ama geçen sena mesela havalar çok sertleşmediği için içeri bile almadım. Ben iki sulama arası toprağı iyice kurutmaya çalışıyorum, suladığımda da toprağı iyice suya doyuruyorum. Senede bir kez toprağı değiştiririm, budayarak. Saksı harcı konusunda çok seçici olduğunu düşünmüyorum. Bazen yalnızca torf, bazen de bahçe toprağı- torf karışımı kullanıyorum. Son dönemlerde yeni diktiğim çeliklere bolca kum da ekledim. Ben sürekli buduyorum ya dibine saplıyorum, saksının gölgeye kalan kısmına ya da yeni saksıya. Yalnız sonradan diktiğim çeliklerde dikkatimi çeken birşey var, saksı derinse gelişimi daha geç oluyor. Demek istediğim balkonlar için tasarlanmış kare ya da diktörtgen plastik saksıları daha fazla sevdiğini düşünüyorum. Yanyana düzenlendiğinde daha yoğun bir formu oluyor. Bir saksıyı deneme amaçlı daha gölgeli bir balkonda tutuyorum bu aralar. Güzel gelişme gösterdi ama rengi doğal olarak daha yeşilimsi oldu. Size önerim, istedğiniz yoğunluğa ulaşıncaya kadar düzenli budamanız. Sonrasında çılgınlık derecesinde çabuk büyüyor ve yavruluyor. Yapraklarına su püskürtülmesinden çok hoşlanır. Ben de diğer çeşitleri gözüme kestirdim şimdi bakalım onların da bakımlarını deneyeceğim. Benimkinin son resmini bir iki gün içinde yükleyeceğim sayfaya. Çok seviyorum bu çiçeği herkesinde sevmesini istiyorum sanırım.

optimus
27-09-2009, 07:56
sevgili thomasina, senin gönderdiğin telgraf işte... 3 yeni yavrusunu görebiliyorsun değil mi? tutmayacak sandım, uzun bir süre kendinden geçmiş bir halde durdu ;) şimdi çok güzel oldu. yalnız diğer dalın tutmadığını sanıyorum hala, onda hiçbir kıpırtı yok..

thomasina
27-09-2009, 13:19
Aslında kimisi geç tutuyor, kimi de çürüdüğünü geç belli ediyor. Eğer sap çok kısa değilse, bak yavaşça çürüklük varsa kes, yeni tarafı tekrar sapla toprağa... oksijenli su da verince tamamdır.

ilksenozturk
01-10-2009, 13:48
thomasina merhaba;

benim içerde baktığım, arajman fotoğrafını koyduğum mor telgraf çiçeğim sanırım çiçek veriyor :) görünce çok mutlu oldum, tabi erken konuşuyor olabilirim ama olsun yaprak rengi bile yetiyor onun.

bu arada mutlu kutlu'dan gri çizgili olanından aldım, hayran kaldım telgraf çiçeğine bir kez daha, renkleri çok güzel, sarkan sarılan bitkiler bi başka güzel.

ilksenozturk
06-10-2009, 20:12
mor telgraf çiçeği, kaz ayağı ve buz çiçeklerini kullandığım mütevazi arajmanım.
tabi daha küçükler...

Bengisan
24-11-2009, 20:58
Buda benim balkonumdan

querelle
02-12-2009, 12:00
İstanbul'daki Botanik bahçesinde bu bitkinin mor olanı (bir üstteki mesajdaki yani) Örümcek Otu olarak geçiyor. Ben de yıllardır merak ederdim ismini, nihayet öğrenmiş oldum :)

The Island
02-12-2009, 17:00
Mor olan telgraf çiçeğinden bir çelik bulmuştum, köklendirmem 2 aydan fazla sürdü. :) Sabrın sonu bir telgrafım oldu sonunda..

dyebto
10-01-2010, 00:20
Mor telgraf çiçeği köklenme konusunda keçi gibi inatçı bir dal getirmiştim mersinden 1 ay uğraştın en sonunda köklenmedi ben de söktüm attım.

Gümüş çizgili telgraf çiçeği ise onun tam aksine toprakla buluşması yeterli,çok çabuk bi şekilde ve gayet güzel kökleniyor.Mutlu Beyden almıştım.Şuan köklendiler 1 büyük bitkiden 10-15 tane çelik yapıp diktim 2-3 hafta felan önce hepside gayet sağlıklı köklendiler.

sevim.K
10-01-2010, 10:33

Bir süredir çevrede bunu araştırıyorum bulamadım. Resmi kime gösterdiysem eskiden çok vardı bu çiçekten diyorlar.

Nihayet buldum. Baharda diğer zebrinalarla hoş bir görüntü oluşturacak. Şimdilik köklensin diye gözüne bakıyorum:)

umıt79
10-01-2010, 20:44
Bende bu sabah Mutlu Bey den aldığım telgraf çiçeklerimi saksıya geçirdim.Gayet iri geldiği için mor telgraf çiçeğinin köklerini saksıya sığdıramadım doğrusu.Annem biraz kök budaması yaparak büyükce bir saksıya yerleştirdi.Yanlarına da kargoda ezilen zedelenen dalları diktik.Mutlu Bey direkt olarak toprağa dikersem bir hafta da kökleneceğini söyledi.Bakalım şimdi bekliyoruz ne olacak ..

ilksenozturk
11-01-2010, 12:23
Nihayet buldum. Baharda diğer zebrinalarla hoş bir görüntü oluşturacak. Şimdilik köklensin diye gözüne bakıyorum:)

peki nereden buldunuz?

sevim.K
11-01-2010, 14:56
Sevgili iclalöztürk zaten bildiğim ve çok eskiden yetiştirdiğim bir çiçekti. Tesadüf bir arkadaşımda gördüm minik bir çelik aldım:) Tüylü yapraklı olanından bulabilirmiyim bilmiyorum araştıracağım. Şu an dört tane tradensia oldu. İkisi zebrina:)

KARADENİZ37
13-01-2010, 15:08

Sevgili Arzu Kırlangıç siz de mesajınızda görmüştüm diyorsunuz. Eğer yine görürseniz bizler için çoğaltır mısınız:confused:

Sevim hanım bir arkadaşımdan bir dal aldım bu çiçekten,yeni diktim toparlanma aşamasında eğer beklemek bir problem olmazsa biraz büyüdüğünde size çelik yollamaktan mutlu olurum.

sevim.K
13-01-2010, 15:10
Aaa canım yaa ne demek nasıl beklemem:). Sevgiyle, sevinçle beklerim yeter ki büyüsün, gelişsin. Tüylü yapraklı bir de kırmızı yapraklı olanları araştırıyorum bulabilirsem.Sevgiler:)

Tubay
13-01-2010, 18:27
Bunlarda benden.Cam sehpanın altında oldukça güzel duruyorlar.Yeşil ve çizgili karışık.Üçüncü resimdeki kapı önünde hoş bir karşılama yapıyor gelenlere;)

umıt79
13-01-2010, 21:15
Tubay Hanım maşallah demekten kendimi alamıyorum.Üçüncü resimde ki telgraf çiçeğinden hiç görmemiştim .Formu çok güzel.Benim telgraf çiçeğimin dalları çok gevrek dokunmamla birlikte kırılıyor.Sizlerin telgrafları da böyle mi?

Tubay
14-01-2010, 12:32
Umıt 79 yapısal olarak çok çabuk kırıldıkları doğru.Hatta çizgili olanın formu çok daha güzeldi.İş yerinde ayak altında bir yerde olduğu için kopmalar ve kasıtlı koparmalar sıkça oluyor

ilksenozturk
15-01-2010, 07:33
tubay hanım;
çiçekleriniz çok çok güzel olmuş, arajmanınıza ve diğer yeşil çiçeğinize bayıldım.
elinize sağlık.

Tubay
15-01-2010, 11:05
İlksenozturk çok teşekkür ederim.Çizgili telgraf çiçeğini düzenli gübrelediğinizde yaprakları yeşildeki kadar sık oluyor ve daha koyu mor rengini alıyor.

umıt79
15-01-2010, 17:43
Bunu bilmiyordum ben .Mutlu Bey den aldığım çizgili telgraf çok aralıklı yapraklara sahip.

Mesela ne kadar zamanda ki bir gübreleme periyodundan bahsediyorsunuz Tubay Hanım.Şimdi ben 10 günlük aralıklarla gübreleme yapıyorum .Bu çok mu sık ?

KARADENİZ37
15-01-2010, 18:53
Benim çok sevdiğim telgraf çiçeklerim.Yeşil biraz daha büyüyüp geliştiğinde morla birlikte aranjman yapmak istiyorum.

KARADENİZ37
16-01-2010, 14:28
Nette telgraf çiçeği resimlerine bakarken aşağıdaki bilgiyi buldum arkadaşlar.Umarım faydası olur.

Genel Özellikler

Yaprakları yumurta şeklinde, küçük, üst yüzü yeşil, beyaz ve pembe şeritli, alt yüzü mor; çiçekleri beyaz, sarkıcı formda bitkilerdir. Tabiatta 60 türü bulunan Tradescantia cinsinin başka süs bitkileri yetiştiriciliğinde önemli olan türleri T.albiflora ve T.blossfeldiana’dır.

Latince adı: Tradescantia
Türkçe adı: Telgraf Çiçeği
Anavatanı: Güney Amerika’dır
Familyası: Commelinaceae

Yetişme İstekleri
Çiçeklenme zamanı:
Sıcaklık: En iyi gelişmeyi 10-15 ’ler arasında göstermesine karşın, sıcaklığı 18-24 olan yerlerde de bulunabilir.Ancak 8 ’nin altına düşmemelidir
Orantılı Nem: Yüksek orantılı nem ister.
Işık: Yarı gölge veya hafif güneşli yerleri sever.Yeşil yapraklıları az ışık,alaca yapraklıları çok ışık isterler.
Saksı Harcı (Toprak isteği): John Innes saksı kompostu No:2’de iyi yetişirler.

Bakım Önlemleri
Saksı Değiştirme: Her yıl Nisan ayında yapılır.
Gübreleme: Her yıl Nisan ayında yapılır. Mayıs-Eylül ayları arası 2 haftada bir kez 2 g/l kompoze gübre verilir.
Sulama: Yazın büyüme döneminde bolca sulanmalı ve sıcak havalarda sık sık su püskürtmelidir. Kışın ise orta derecede nemli tutulmalıdır.
Budama: Genç bitkilerde dallanmayı teşvik etmek amacıyla uç alma yapılmalıdır.
Üretim Tekniği: Üretimi çelik ile Nisan-Eylül ayları arasında yapılır. Sürgün uçlarından alınan 5-7.5 cm uzunluğundaki çelikler John Innes saksı kompostu No.2’ ye dikilirler. Gölge bir yerde ve 16 C’ de 2-3 hafta içerisinde köklenirler.
Hastalık ve zararlıları: En önemli hastalığı Kurşuni küf; zararlıları ise Nermatodlar, sümüklü böcekler, kırmızı örümcekler ve yaprak bitleridir.

Tubay
16-01-2010, 15:30
Umıt79 sağolsun Karadeniz37 bilgileri aktarmış.Benim yöntemim nisan ayında,bahçe toprağı,torf ve yanmış hayvan gübresine dikip 10 günde bir suni ve organik gübre karışımı eklemek.

k_donmez
11-02-2010, 19:56
66 nolu mesajdaki mor yapraklı olanın çeliklerinden geçen Ağustos'ta Yalova'dan Ankara'ya getirerek bahçede büyük bir saksıya diktim. Kışa kadar çok güzel gelişti. Bu kış her soğuk dalgasında birazı öldü.Şimdi ise toprak üstünde hiç canlı yaprak görünmüyor. Bahar'da gelişme olmazsa Ankara'da dışarıda yetişmeyeceği kanaatine varacağım. Bu bitkiyi Ankara'da dışarıda toprakta veya saksıda canlı tutabilen var mı?

sevim.K
15-02-2010, 20:27
Yeşil tradensiyam capcanlı. Ama yeşil üzeri parlak gri çizgili olan öldü sanırım. Morum da. Canlanırlar, yeniden filizlenirler diye umut ediyorum:(

TuruncuHis
15-02-2010, 21:49
Çiçek sevdam başladığından beri ilk kez don oldu. Bugüne dek hiç umursamamışım ya da farketmemişim demek ki :( Gümüş çizgili mor Tradescantia'mın upuzun dallarını don vurdu; kalan yeni sürgünlerde ise ne olduğunu çözemediğim toz gibi ağlar var.
Çiçekler ölüyor soğuktan (eğer ağlar kırmızı örümcek ise) bu akar belası ölmüyor...

k_donmez
26-04-2010, 19:51
Ankara koşullarında bahçedeki saksıda kış mevsiminde parça parça ölen mor telgraf çiçeğinin toprak üstünde hiçbir emaresi kalmamıştı. Dün saksısını başka bir bitki için kullanmak üzere baktığımda taze 2 sürgünün toprak üstüne çıktığını gördüm. Bugün bir sürgün daha gelmişti. Anlaşılan bu çiçek Ankara'da yaşamaya kararlı. En azından sıcak havalarda.

Tubay
07-05-2010, 11:00
Telgraf çiçeğim coştu. Dolgun yaprak formunu kaybetti ama bu çiçekli halini de çok seviyorum;)

livadi
07-05-2010, 12:24
Ben bunun eski halini de hatırlıyorum.
Bu hali de çok güzel gerçekten.
Zevkini sefasını sürün sayın Tubay :)

KARADENİZ37
08-05-2010, 11:33
Kocaman bir MAŞALLAH sevgili Tubay bu ne güzellik bu ne zerafet ilk defa telgraf çiçeğini böyle çiçekli görüyorum.Sanırım benim kızların annesi (anasına bak kızını al :)).Onlara gözüm gibi bakıyorum ve Tubam diye seviyorum.Biraz da serpilsinler burada yer alacaklar.

sevim.K
08-05-2010, 14:18
Çok güzel büyümüş:) Ben balkona koydum ama sanırım daha gölge bir yere koymalıyım.

k_donmez
21-05-2010, 20:21
Kışın toprak üstü yapısı tamamen ölen ve baharla canlanan mor çiçekli telgraf çiçeğim eski formuna kavuşacak gibi duruyor. Bu arada baharla birlikte bahçede kendiliğinden çıkan ve telgraf çiçeğine benzettiğim bitkiyi de şaşırtarak aynı saksıya aldım. Şimdilik iyi geçiniyorlar.

Günüm
21-05-2010, 20:25
Kışın toprak üstü yapısı tamamen ölen ve baharla canlanan mor çiçekli telgraf çiçeğim eski formuna kavuşacak gibi duruyor. Bu arada baharla birlikte bahçede kendiliğinden çıkan ve telgraf çiçeğine benzettiğim bitkiyi de şaşırtarak aynı saksıya aldım. Şimdilik iyi geçiniyorlar.

Sayın k_donmez, o kendiliğinden çıkan telgraf çiçeği mi? Bende üç ayrı saksıda çıktı.

umıt79
21-05-2010, 21:08
Mor telgraf çiçeğim komşuların çalınan çiçek iyi tutar mantığına kurban gitmek üzereydi.

Gümüş çizgililer aynı akıbetin kurbanı oldu bile. Mor telgraf çiçeğimi kaldırıp gölge bir alana bıraktım. Dallarını büküm yerlerinden kırıp kırıp saksı dibine sokuşturdum .Şimdi hepsi tuttu ,sarkmaya başladı ve formu çok güzel .Özellikle tek kökten beş ayda çoğalttığım düşünülürse..

k_donmez
21-05-2010, 21:08
Sayın Günüm,
Ne olduğunu bilmiyorum. Telgraf çiçeğine benzettim. " Bu bitkinin adı nedir" başlığında da ustalara sordum. Cevap bekliyorum.

umıt79
21-05-2010, 21:12
Sayın Günüm,
Ne olduğunu bilmiyorum. Telgraf çiçeğine benzettim. " Bu bitkinin adı nedir" başlığında da ustalara sordum. Cevap bekliyorum.

Sayın Dönmez sizinki telgraf çiçeği .Benim gümüş çizgili telgraf saksımda da çıkmıştı böyle yeşil yeşil.Değişebiliyor görünümü...

Günüm
21-05-2010, 21:43
Sayın Günüm,

Ben de sordum.;)
Sökmeden önce emin olmak istedim.

k_donmez
22-05-2010, 12:22
Sayın Günüm

Telgraf çiçeği imiş. İlgili bölümde cevaplandı.

Günüm
22-05-2010, 12:37
Çok teşekkür ederim sayın k donmez.

k_donmez
28-06-2010, 20:21
Mor ve yeşil telgraflar bir saksıda bahçede bol güneş altında güzel gelişiyorlar.

ilksenozturk
29-06-2010, 07:22
Telgraf çiçekleri bu mevsimde atakta,
Sn K Dönmez, sizinkiler de bu kadarcık zamanda çok güzel gelişmişler maşallah

günebakan
21-09-2010, 10:34
Benim telgraf çiçeğim de çiçeklenmeye başladı:)

172213

Sanırım buda bir çeşit telgraf çiçeği

172212

sevim.K
21-09-2010, 11:57
Harika sevgili günebakan fellek fellek arıyorum ben onlardan:)

hüzün
21-09-2010, 12:03
ÇOK şirinmiş çok beğendim:)

günebakan
21-09-2010, 16:12
Teşekkürler:)

Doğayla Barış
25-09-2010, 01:38
Telgraf çiçeği çok zarif bir bitki,bende mor ve yeşil renklisinden var.Pembe alacalı ve gümüş çizgili olandan almak isterdim.

Sevgi Durul
29-09-2010, 23:15
Telgraf çiçeğimi yeni diktim sayılır, yani bu yaz. Ve çabuk gelişti, diğer bitkilerime oranla büyümesi hızlı.

173298

günebakan
30-09-2010, 17:48
Bu çeşidi de çok güzelmiş Sdurul Güle güle büyüt:)

MİRBE
30-09-2010, 18:03
Sdurul bende de aynısı var o kadar arsızki nasıl sarktı habire dağıttım habire büyüdü..

Sizinki de çok güzel..

k_donmez
28-10-2010, 20:43
Mor yapraklı telgraf çiçeğinde çiçek rengi pembe. Yeşil yapraklıda ise minik mavi çiçekler oluşuyor.

Hydrosuccess
18-11-2010, 16:13
Tradescantia sp. çiçek detayı ve ''saksısı''...

sevim.K
18-11-2010, 16:47
Mor ve yeşil telgraflar bir saksıda bahçede bol güneş altında güzel gelişiyorlar.

Bende de var onlardan çok güzel geliştiler. Mor olandan birkaç arkadaşa çelik verdim. Şimdi ben yeniden büyütüyorum:) Sevgili SDuruldakinden de var:)
Günebakancım senin tüylüden de b uldum. Teşekkür ediyorum canım göndereyim demiştin:)

k_donmez
18-11-2010, 17:42
Sayın SevimK

Bendeki çeşitler iki tür oldu. Dışarıda büyük bir saksıdalar. Geçen kış toprak üstü tamamen kurudu, baharda tekrar sürgün vererek gelişti. Sorunsuz bitkiler. Yeşil yapraklı olan mavi renk çiçek açıyor. Ancak yaklaşık 1 ay önce mevsimin etkisiyle kurudu. Çok sayıda tohum oluşmuştu. Saksıya ve çevreye saçıldılar. Seneye daha da çok olacaklarını sanıyorum.

sevim.K
18-11-2010, 19:52
Sizdeki çeşitleri fotoğraflar mısınız sn k_donmez:) Akşam üzeri aklıma geldi geç olmuştu bıraktım. Ben de yarın birkaç fotoğraf çekeyim.:)

k_donmez
18-11-2010, 21:19
Sayın Sevim Hocam
Şu anda mor yapraklının yaprakları var. Onun ve diğerinin fotoğraflarını önceki sayfalarda görebilirsiniz. Mavi çiçeklinin çiçekli halini ise bir türlü fotoğraflayamadım.

Doğayla Barış
18-11-2010, 22:48
Ben de yeşil,bordo,gümüş çizgili,bordo çizgili ve gri tüylü olandan çelik aldım yetiştiriyorum. Pembe renklisini nerde bulabiliriz acaba.

Hydrosuccess
20-11-2010, 02:24
Tradescantia sillamontana, ''saksısı'' ve çiçek detayları.

sevim.K
20-11-2010, 02:55
Bu iki tradescantia da çok güzel. Gerçi tardescantia_albiflora_(fluminensis) bulunabiliyor ama diğerini hiç görmedim:(

Jezebel
20-11-2010, 05:20
Ünal kaktüs' ün İzmir şubesinde var .
;)

Bu resmi (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=711014&postcount=60)orada çekmiştim .

Hydrosuccess
20-11-2010, 06:08
Tradescantia virginiana,10 yıllık dış mekan bitkisi.Haziran 2010 görseli.

sevim.K
20-11-2010, 06:37
Çok güzel.:) Bir arkadaşın bahçe fotoğrafında vardı. Benim yok ondan

Hydrosuccess
20-11-2010, 07:14
Tradescantia virginiana'yı el arabasında sokak arasında çiçek satan birisinden almıştım.Onun adlandırması ''maviş çiçeği'' Her sene 3-4 ay sürekli sabah açan çiçekleri akşam soluyor.Kışın yeşil bölümü ölen bitkiyi dondan koruyorum ve baharda tekrar filizleniyor.Kuzey Amerika kökenli bir tür.

acemifüsun
20-11-2010, 17:07
Sayın hydrosuccess Tradescantia virginiana'nız çok güzel, uzun yıllar sağlıklı olsun:)
Umarım bir gün bizim sokakta da el arabasında ya da pazarda virginiana satan birisine ben de rastlarım:)

sevim4
20-11-2010, 19:03
Bunlarda mor telgıraf çiçeği.
180681
180682

sevim.K
25-11-2010, 23:36
Ne güzel. Hala çiçekli mi öyle:) Benim sillamontada çiçeklenme devam ediyor. Onun dışında yok

sevim4
26-11-2010, 21:03
Sayın serkan size,göndere bilirim telgıraf çiçeği çeliğinden.

Güngör Salman
26-11-2010, 21:29
Çok güzel.:) Bir arkadaşın bahçe fotoğrafında vardı. Benim yok ondan

( Tradescantia virginiana ) Satı uğurtan'da var ;)

Oğuzhan
11-12-2010, 20:36
183892

Süleyman Koçak
21-02-2011, 08:19
Bu da bizim telgraf çiçeğimiz. Dalları epey uzadı, budama yapmak gerekir mi acaba, yardımcı olursanız sevinirim..

sevim.K
21-02-2011, 09:48
( Tradescantia virginiana ) Satı uğurtan'da var ;)

Güngörcüm teşekkür ediyorum. Hele bir doğa canlansın martı çıkaralım çalacağız galiba bu gidişle sevgili Satının kapısını;)

Gül Batur
01-04-2011, 20:46
Bahar bu sene bana böyle bir güzellik getirdi, çok şaşırdım sebebini soracak olursanız geçen sene bembeyazdı bu sene baharın gelmesi ve havaların biraz ısınmasıyla gördüğünüz hale geldi benide memnun etmedi dersem yalan olur...

sevim.K
02-04-2011, 05:13
Ayyy sevgili Gül Batur aratıp bulamadığım güzellik tradescantialarımın arasına koymak için. Aman nazar değmesin. Nereden aldınız.

serkan_istanbul
03-04-2011, 16:56
Bahar bu sene bana böyle bir güzellik getirdi, çok şaşırdım sebebini soracak olursanız geçen sene bembeyazdı bu sene baharın gelmesi ve havaların biraz ısınmasıyla gördüğünüz hale geldi benide memnun etmedi dersem yalan olur...

Çok güzel ilk kez gördüm nerden aldınız.

sevim.K
04-04-2011, 06:59
Benim telgraf çiçeklerim:)

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=180681&d=1290276156
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=180535&d=1290218276
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=183892&d=1292096140
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=172213&d=1285058006

Bunları da bulmaya çalışıyorum

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=94343&d=1248272694
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=99425&d=1251100756
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=99426&d=1251100756

livadi
04-04-2011, 08:46
Sevim Hanım,

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=94343&d=1248272694
ile
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=183892&d=1292096140

aynı sanırım.Sadece ilki bol ışık altında yetiştiği için yaprakları içe doğru kıvrılmış ve yaprak altlarının rengi daha belirgin hale gelmiş. Çünkü ben de aynen ilki gibi bir bitkiden çelik almıştım ama; nispeten gölge ve serin yerde yetiştirdiğim için, aynen sizde mevcut formda yetişti.
Bu çiçeğin sade renkli olanı Karadenz Bölgesinde doğal olarak çok bulunur, nem ve gölge sever.Ancak adaptasyonu da çok iyi olsa gerek ki; Urfada bile yetiştirebiliyor.

livadi
04-04-2011, 08:49
Bu da benim telgrafım :)

sevim.K
04-04-2011, 09:09
Sevim Hanım,

aynı sanırım.

Sevgili livadi aslında bende öyle tahmin ediyorum ama "acaba", dedim. Işık ve sulama ile ilgili olmalı. Alttaki o kırmızı rengin üstteki çizgili kısma da çıkması. Çünkü pembenin yaprak yüzeyinde çok bariz olarak göründüğü bir fotoğrafta vardı.

Ben sillamontanayla problem yaşıyordum. Şimdi yine yeşil yeşil çıkmaya başladılar. Bir iki filiz gördüm. İnşallah daha gür bir şekilde büyütebilirim:).

livadi
04-04-2011, 14:25
Büyüyüverirler inşallah :)

kerime
07-06-2011, 08:38
benim telgrafımda büyüdü de çiçek bile açtı :p

221329
221330
221328

nuray
07-06-2011, 09:44
aaa benim çocukluğumda biz bu çiçeğe masa çiçeği diyorduk hala varolduğuna şaşırdım ve çok sevindim eskisi gibi çok güzel

selis
18-07-2011, 12:45
Geçen yaz tek daldı.. ;)

sevim.K
18-07-2011, 13:00
Benim sillamontana hala inatla tek dal büyüyor:mad:

ilksenozturk
19-07-2011, 11:15
sevgili selis, bitkin çok sık yapraklı büyümüş, çok güzel :)

bendeki iki saksıdan biri hafif gölgede duruyor, bol bol dallanıp budaklanıyor,
diğeri de güneşte ama ikisinin de yaprak aralıkları geniş.

ebrar nisa
19-07-2011, 12:32
Bu benim minik çiçeğim.Çiçek açması için ne yapabilirim.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=89880&d=1246211033

benim çiçeğimde sizinki gibi ama yere doğru sarkıyor.ve dibinden yeni sürgünler veriyor.siz çiçeğinizi bağlayarakmı dik tutuyosunuz.öyle sarmaşık gibi görünüyor daha güzel olmuş

sevim.K
26-07-2011, 17:09
Mini tradescantiamda unlu bit var. Yarın temizlik yapmalıyım yine. Bu sıcak ve nem bütün bitkilerime zarar verecek:(

mandalinleerik
17-08-2011, 11:53
Aslında bu tarz çiçekler sanırım bir dönem seviliyor sonra saksılardan bahçelerden yok olup gidiyor. Çok dayanıklı olması, çabuk çoğalması, her yerde bulunması buna etken olabilir. Bir müddet sonra insanlar da sıkılıyor. Mesela telgraf çiçeğine biz kurdele çiçeği derdik her yerde bunlardan dikiliydi şimdi gittikçe azaldı. Sizlerin bu çiçeklere sahip çıkıp önemsemesi çok güzel. Fikirlerimde yanılıyor da olabilirim.

ilksenozturk
18-08-2011, 08:08
Mini tradescantiamda unlu bit var. Yarın temizlik yapmalıyım yine. Bu sıcak ve nem bütün bitkilerime zarar verecek:(

sevgili sevim.k
çiçeğiniz çok güzelmiş. daha ayrıntılı bir fotoğrafı var mı?
unlu bit telgrafları çok seviyor malesef ama allahtan dayanıklılar. neemazal'ı tavsiye ederim.

sevim.K
18-08-2011, 08:56
Teşekkür ediyorum sevgili İlksen Öztürk. Biraz karanlık çıkmış evet. Başka fotoğraf yok ama memnuniyetle çekerim:)

Begonyam
22-09-2011, 23:09

Selamlar bu bitkinin pembe renkli bolumleri cicekmi yaprakmi?

selis
25-09-2011, 10:56
Begonyam pembe bölümler yaprak ;)

Dalların aşağı doğru uzaması güzel de, tavşanınız varsa dikkatli olun :p

Mete Tiren
25-09-2011, 21:49
Sn selis bende daha önce telgrafları kapı perdesi olarak kullanıyordum :D Uzun saksıları kapıların üstüne monte edip sık bir şekilde telgrafları eker yeşil bir perde yapar kapıların kenarlarına bağlardım ki kırılmasın ;) Ama çok uzamıyordu zira evdeki oğlum paşa (tavşanım) zamansız budamalar yapıyordu. Napalım canımız sağolsun kökü orda çıkarsa ne âlâ çıkmassa zaten olan olmuş. Saygılar

zencefil cicegi
28-09-2011, 21:05
Bu da benim yeni edindigim telgraf cicegim cok güzel yapraklari simli gibi

zbk74
28-09-2011, 22:40
mor olan telgraf çiçeği dış mekanda yani bahçede rahatlıkla gelişebiliyor..bilgilerinize..

sekerziyafe
29-09-2011, 01:53
TRADESCANTIA PALLIDA sanırım sizinki ...

merlict
09-10-2011, 20:12
Ya arkadaşlar benim telgrafım aldı başını gidiyor.Çiçeğim saksıya diktiğimden beri balkonumda.Şuan yaklaşık 6 ayrı dal oldular.Dalının biri yaklaşık olarak 3 metre civarında uzadı gitti.Dönemsel ucunda çiçek açıyor, çiçeklenme geçtikten sonra hemen alt tarafından bi sürgün, oda uzuyor 40-50 cm. bir çiçek daha.Her gördüğüm yerde bakıyorum benimki gibi sarmaşık olan hiç yok, nedendir ?

Mete Tiren
09-10-2011, 20:49
SN merlict benimde telgraflarım 2-3-4 metre olduğu oluyor. Şu anda telgrafım 2 metre civarı buduyorum ya da hediye ediyorum İzmiri seviyorlar.Toprağı sevdiği zaman birde yeri güzelse demeyin keyfine. Geçen sene ortalama 2500 adet çelik dağıttım bu sene fazla yok ancak büyüyorlar. Deyişim o ki benimde dedemden kalan bu telgraflar dedem bana emanet ettiği zamanlar 5 metre civarıydılar bende elimden geldğince iyi bakıyorum onlara. Üç saksıdan yüzlerce değil binlerce bitki ürettim siz düşünün gerisini. Saygılar

merlict
10-10-2011, 21:56
... telgraflarım 2-3-4 metre olduğu oluyor...2 metre civarı .......... 2500 adet çelik dağıttım .... 5 metre civarıydılar...

Bende benimkileri bişey sanıyordum, sizinkileri duyunca :eek::eek::eek:

Demekki İzmirin havası nelere kadir...

Mehmet

Mete Tiren
11-10-2011, 06:47
SN merlict evet sizin bitkinizde baya uzun bundan hiç şüpeniz olmasın zira 2-3 tl gibi perakende fiyatlara satılan telgrafın 2 metre civarında olanlarını bayındırda toptan olarak sorduk 25-30 tl fiyat geldi. Onların kimyasallarla yaptıklarını biz evimizde kendi imkanlarımızla yapıyoruz.Onlar bu işin okulunu bitirmişler binlerce bitkilerinin bulunduğu seraları var bizim balkonumuz pencere önümüz var. Bence sizinki çok büyük başarı köklendirip verdiğim telgrafları öldürenler oldu bırakın gerisini :D

merlict
11-10-2011, 21:14
SN merlict evet sizin bitkinizde baya uzun bundan hiç şüpeniz olmasın zira 2-3 tl gibi perakende fiyatlara satılan telgrafın 2 metre civarında olanlarını bayındırda toptan olarak sorduk 25-30 tl fiyat geldi. Onların kimyasallarla yaptıklarını biz evimizde kendi imkanlarımızla yapıyoruz.Onlar bu işin okulunu bitirmişler binlerce bitkilerinin bulunduğu seraları var bizim balkonumuz pencere önümüz var. Bence sizinki çok büyük başarı köklendirip verdiğim telgrafları öldürenler oldu bırakın gerisini :D

bak şimdi havaya girdim :rolleyes:

zencefil cicegi
29-02-2012, 10:45
Bes ayda ancak bukadar büyüdü gelisimi normalmi sizce ? Eski ilk aldigim halinin resmi bir üstteki mesajda bulunmaktadir.

ilksenozturk
29-02-2012, 11:48
Bes ayda ancak bukadar büyüdü gelisimi normalmi sizce ? Eski ilk aldigim halinin resmi bir üstteki mesajda bulunmaktadir.

mevsimine göre çok normal. çok sağlıklı çiçeğiniz maşallah. hatta sizinki bodur başka bir cins gibi geldi gözüme.

bozo.0606
29-02-2012, 12:11
sayın zencefil cicegi ;

çok derli toplu ve sağlıklı bir bitkiniz var maaşallah. sağa sola saçılmasını neden isteyeceksiniz ki? gelişimi çok normal görünüyor bence.. iyi günlerde uzun yıllar büyütmeniz dileğiyle..

zencefil cicegi
29-02-2012, 12:35
cok tesekkür ederim cok mutlu oldum cevaplariniza
evet bodur ve cok derli toplu büyüyor saksi dibini görmeniz imkansiz diyebilirim oderece bitisik büyüyor rengine hayranim zaten kizimin insallah uzun yillar birlikte oluruz :)

papatya73
29-02-2012, 14:55
Maşallah gerçekden çok güzel.

özlem11
29-02-2012, 15:31
Bu arada cinsine göre gübre vermeyi denedinizmi? Aslında büyümeside sağlığıda gayet iyi amaa:) Maşallah....

zencefil cicegi
29-02-2012, 15:35
Tesekkür ederim kizim icin bulundugunuz iltifatlara:))

hayir simdiye kadar hic gübre vermedim ama gecen hafta sivi gübre aldim
genel bütün cicekler icinmis 2litre suya bir kapak koyup haftada birkez kullanmayi düsünüyorum.

özlem11
01-03-2012, 13:26
Yalnız çiçek açmayan bitkiye çiçek açanlar için verilen gübre bence zararlı olabilir. Çiçeksiz bitkilerde ağırlıklı olara azot ihtiyacı fazla oldugu için çiçeksiz bitkiler için olanı olmalı. Çiçekli bitkilerdede fosfor oranı yüksek oluyor...
yani: N AZOT, P FOSFOR, K POTASYUMU GÖSTERİR. Bu oranlara bakınız...

canannuman
06-03-2012, 11:59
Zebrina türünden gördüm fakat çelik alamayacağım biryerdeydi. Çok güzel parlak gümüşi şeritleri vardı. Yalnız bu türden görebileceğimi hiç sanmıyorum.

Tradescanti Blushing Bride;

Çok güzelmiş nereden bulunur acaba?

canannuman
06-03-2012, 12:05
Telgraf çiçeğim coştu. Dolgun yaprak formunu kaybetti ama bu çiçekli halini de çok seviyorum;)

Çok güzel olmuş. Maaşallah.

canannuman
06-03-2012, 12:14

Buda çok güzel ve değişikmiş. Maaşallah.

The Island
25-03-2012, 11:20
Bende de iki saksı mor telgraf çiçeği var. Uzadıkça uzuyor, pembe çiçekleri var. Annemde yeşilinden vardı ben çocukken. Sonra kayboldu gitti. Farklı renklerinden arıyorum ancak hiç gözüme çarpmadı marketlerde pazarlarda. Benimle paylaşabilecek olan varsa çok sevinirim.

Şevki Çelik
25-03-2012, 14:20
Aşırı dercede fazla üreyen ve çay bitkisine zararlı olduğunu ve kestikten sonra günlerce beton yollar üzerinde kurumaya bırakıldığı halde kurumayan. Rizeli nin çiçek diye para vermeyeceği bir tür.

kelebek çalısı
30-04-2012, 21:07
Tesadüfen gözüme tam adı ilişince öğrendim geçmişte yetiştirdiğim bu çiçeğin telgraf çiçeği ailesinden olduğunu. Geçenlerde aklıma düşmüştü, aldığım yere sorayım, varsa yine alayım diye. Bilmiyordum, latince adı, Tradescantia x andersoniana ve 'Sweet Kate' olarak da biliniyor. Her bir çiçek sadece bir gün açık kalıyor. Ama çiçeklenme başladı mı, sürekliliği devam ediyor.

Her zamanki gibi benim mor ve yeşil renklere olan eğilimimin bir yansıması bu da sanırım :)

O zamanlardan fotoğrafını da buldum :) Buradan, Türkiye' ye taşıdığım bitkiler arasında imiş kendisi.

bozo.0606
30-04-2012, 21:13
çiçek rengi çok güzelmiş sayın Kelebek Çalısı.

Gül Batur
18-05-2012, 00:35
Bardakta pencere kenarında geleni geceni seyrediyor garibim :)

selis
14-06-2012, 12:08
Kelebek çalısı
Jineop'un sayfasında (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/293143d1336580072-img_6323.jpg) görüp, bitkinin üretimini sormuştum. Direk çeliği diktim olmadı.. Suda beklettim çürüdü.. Geriye tohum ve soğanlarından üretmek kalıyor :)
Tohumlar elime geçecek, bulamazsanız paylaşırız :)

Geçen yıl bu saksıya düz mor ve çizgili telgraflar hakimdi.. Sonra yeşiller diğerlerini boğdu.. İstilacı bitki arayanlara duyurulur :)

iris41
15-06-2012, 22:22
Sayın zencefil ciceginin ve gül hanımın bitkileri aynı cinsmi yaprak rengi ve şekli aynı gibi geldi .
Dün gül hanımın telgırafından buldum baya uzamış bir celik aldım 4 de böldüm bakalım tutacakmı ;)

The Island
16-06-2012, 19:32

Bu güzelliği nereden aldığınızı öğrenebilir miyim? :)

Tika
17-06-2012, 08:03
Uretmek icin suda koklendirmek sart mi? Celigi direkt topraga daldirsak tutmama durumu olabilir mi? Arsiz bir tur oldugunu duymustum.

sakdag
17-06-2012, 08:25
Koyu mor yapraklısı biraz nazlı, diğerleri çok çabuk kökleniyor.

sakdag
17-06-2012, 08:32
Bunlarda benim 2 ay önce ekilen çeliklerim, çok hızlı büyüyorlar, özellikle yeşil yapraklı olan.

309714

iris41
17-06-2012, 23:21
Bu tüylüden bende var 2 yıldır hic gelişmedi nedense :(

sakdag
18-06-2012, 08:11
Toprağınız nasıl? Besin takviyesi yapın bence. Bİr yemek kaşığı 20*20*20 gübreyi 2 lt suda eritip bununla sulamıştım yaz başında. Gelişimlerine çok faydası oldu doğrusu.

merlict
19-06-2012, 02:02
Uzun zamandır Telgraf çiçeğinin kırılan dalını toprağa sokarım, kısa süre sonra tuttuğunu görürüm.Hiç suda köklendirme yapmadım.Keramet bendemi yoksa çiçektemi ?

Mehmet

Mete Tiren
19-06-2012, 02:47
Çok basit tutan bir bitki bazen toprağın üzerine düşen oluyor onlar dahi tutuyor. Ama kendi ektiğim saksılara suda köklendiriyorum 5 metreleri gördük önümüzdeki senelerde tam rekora koşacağız bakalım ;) Tek tek fotoğraflayacağım... Saygılar

merlict
19-06-2012, 02:51
Çok basit tutan bir bitki bazen toprağın üzerine düşen oluyor onlar dahi tutuyor. Ama kendi ektiğim saksılara suda köklendiriyorum 5 metreleri gördük önümüzdeki senelerde tam rekora koşacağız bakalım ;) Tek tek fotoğraflayacağım... Saygılar

Sanrım güneş görme açısıyla alakalı boy oranı.Bendede var, 3-4 mt. boyunda.Ama işyerine götürdüğüm dalı toprağa soktum, 30-40 cm. kadar boylandı, bir sürü yavruladı.Boyu hiç uzamıyo ama evdeki allah versin koptu gidiyor :p

Mehmet

iris41
19-06-2012, 07:57
Sayın sakdag topragı biraz fazla nem tutuyordu degiştirdin bakalım nasıl bir degişim yaşıyacak.
Gübre vermiyorum uzayıp gitmeleri pek hoş durmuyor cıtır cıtır pek sevmiyorum dolgun olsun istedigimden :p

The Island
12-07-2012, 11:53
Geçen yaz tek daldı.. ;)

Sayın Selis, bende araya araya bir serada bu tüylü telgraftan buldum. Bakımı için özel bir uygulamanız var mı? Teşekkürler.

selis
12-07-2012, 12:05
Bakımı için özel bir uygulamanız var mı?
Kesinlikle çok fazla ilgilenmeyin.. Sulayın yeter.. :rolleyes:

Bu sene çok budadım, seyrek hali daha güzel..

tiya
12-07-2012, 12:23
Koyu mor yapraklısı biraz nazlı, diğerleri çok çabuk kökleniyor.

Yöreye göre değişiyor galiba? Buralarda sokaklarda, unutulmuş, susuz (bu sıcakta) gelişip yaşamını sürdürüyor. ^_^

kelebek çalısı
12-07-2012, 18:18
Tüylü yapraklı olanlar için yapraklarına su değdirilmemesi tavsiye ediliyor.

sakdag
12-07-2012, 22:02
Kesinlikle çok fazla ilgilenmeyin.. Sulayın yeter.. :rolleyes:

Bu sene çok budadım, seyrek hali daha güzel..

Tüylü yapraklı olan sarkıcı bir tür değil galiba.

kelebek çalısı
13-07-2012, 20:18
Sarkıcı olmasa da çok güzel yayıldığını görmüştüm bahçede yer örtücü gibi kullanılarak.

bozo.0606
14-07-2012, 18:15
telgraf çiçeğim.. en sevdiğim tür.

tradescantia angela olmalıymış bence.. melek gibi..

latince ismi kendim uydurdum..:p:D

Tika
16-07-2012, 20:16
Bugun telgraf ciceklerimi balkona aldim,az gunes alan bir yere koydum.Evde de guzel gelisiyorlardi,ama disarida havalar biraz soguyana kadar kalmalari daha iyi olur diye dusundum.
Merak ettigim,bu bitki susuzluga ne kadar dayanikli?
Bugun eve gelirken dis mekanda saksilara ekilmis 5-6 kok gordum.Toprak kupkuruydu.Dayanamadim,olmesinler diye birini koparip aldim.Bu sicak havalarda susuzlktan oleceklerse hepsini toplayayim. :)Bari benim saksida yasasinlar,yoksa kuruyup gidecekler.

Denizardacan
27-09-2012, 18:15
Sayın bozo 06.06

Çiçeklerinizin her ikisi de çok güzel maşallah.
Ben o rengine yıllarca çok güzel bakmıştım.Hani olsaydı bir dal yine çok severek bakardım:) Güle güle büyütün.

bozo.0606
27-09-2012, 20:05
Teşekkür ederim Denizardacan, imkanımolsa saksıyı komple size versem.

Capricorn
27-09-2012, 20:15
Çok arsız, kanaatkar bir bitki.
Bakım gerektirmiyor neredeyse.

Denizardacan
27-09-2012, 20:41
Ben teşekkür ederim efendim,
Gönlünüzün cömertliği yetti de arttı.Ben de sade yeşil olanından buldum 15 gündür, arsız gerçekten de tuttu belli ki yandan bir sürgün vermiş. Bayıldım burdaki arajmanlara. Bahara biraz büyür umarım, moru ve bir önceki mesajdakini de bulursam ben de kurdeleyle arajman yapmak istiyorum. Kısmetse.

kezba-n
29-09-2012, 21:30
arnıza yeni katıldım.bende istiyorum bu güzellerden

demircool
30-09-2012, 00:53
Benim telgraflarım sarkıyor böyle yukarı doğru büyümüyor ne yapmam lazım ki??

selis
30-09-2012, 04:25
Bazı türler sarkıyor.. Sizinklerde de onlardan olmalı..
Fotoğraf ekleseydiniz :rolleyes:

Betuş
30-09-2012, 10:09
Annemin bir çok çeşit çiçeği vardı. biride telgraf çiçeğiydi. hem yeşil beyaz yapraklı, hemde mor yapraklı olanından vardı. evler kira olunca her taşınmamızda çiçeklerin birazı gitti. gerçekten çok güzel bir çiçek ama hiç rastlayamadım bu çiçeğe buralarda...

demircool
30-09-2012, 23:58
Sevgili Selis yarın en kısa zamanda ekliycem fotoğrafları gündüz gözüyle.elimde 5 çeşit var telgrafın.Çiçek açıyormu bu bitki yoksa tek yaprakmı kalıyor?

kaktüssevdası
01-10-2012, 12:52
dün gece bi akrabamın bahcesinden tüylü telgraf çiçeğinden aldım 2 dal acaba nasıl dikmeliyim? genelde suya ıslayıp dikilir yazıyor ama yaprakları etli gibi olduğundan çürür diye düşünüyorum. tüylü telgraf ile diğerlerinin bakımı aynımı?

demircool
02-10-2012, 09:52
bu telgraf çiçeğimin birisi http://desmond.imageshack.us/Himg546/scaled.php?server=546&filename=57726447272550274171867.jpg&res=landing

kaktüssevdası
02-10-2012, 10:19
resim açılamıyor malesef demircool

demircool
02-10-2012, 10:51
bu da diğer türü
http://desmond.imageshack.us/Himg341/scaled.php?server=341&filename=53937547272557874363515.jpg&res=landing

demircool
02-10-2012, 10:52
ya bi türlü yüklemeyi yapamamıştım sonunda oldu...

demircool
02-10-2012, 10:53
buda diğer türü hepside sarkıyor
http://desmond.imageshack.us/Himg72/scaled.php?server=72&filename=14887947272577074841787.jpg&res=landing

kaktüssevdası
02-10-2012, 12:08
çeşitleriniz çok güzel ama renkleri az belirgin? yani güneş ihtiyacımı var?

selis
02-10-2012, 12:31
Sn. kaktüssevdası tüylü telgrafı direk toprağa dikin, sorun çıkmadan köklenecektir.. Sadece o tür, Sn. demircool un eklediği fotoğraflardaki gibi sarkmıyor.. Yukarı doğru büyüyor..
335910

Sonra, lila ya da mor renkli minik çiçekler açacaklar ;)
335911

kaktüssevdası
02-10-2012, 14:10
evet sarkmıyor. garibim 3 günü geçti dalından kırılalı daha dikemedim ama o halde açıyor :))) sevdim ben bunu ya:) rezilliği seven çiçeklere bayılıyorummmm:p

demircool
02-10-2012, 19:12
çeşitleriniz çok güzel ama renkleri az belirgin? yani güneş ihtiyacımı var?

3 haftadır güneşi iyi alan yere koydum bakalım nasıl gelişicek...

merlict
03-10-2012, 09:09
Telgraf çiçekleri güneş gören havadar bir yerde olurlarsa dalları güçlü, yaprakları kalın oluyorlar.Dallarının güçlü olmasından dolayı yukarı doğru yükseliyorlar, boyları fazla uzamıyor, kökten yeni sürgünler veriyorlar.Aksine az güneş alan havadar olmayan yerde yaşayanlar ise dalları narin, yaprakları canlı ve nazik olup dal boyları uzadıkça uzuyor.(Benim 2,5 metreye aşan telgraflarım var.) Dallarının uzaması ve narin olmasından dolayı yukarı doğru yükselmeden sarkmaya başlıyorlar.Sürgün olarak uzayan dallar üzerinde yaprak çıkartır gibi sürgünler çıkmaya başlıyor.Dalından koparttığınız her kurdela toprakla buluşmasında yeni yaşamına adım atıyor hemen.

Mehmet

selis
03-10-2012, 09:42
Biz bir dala bakamıyoruz, elalem sokağa dikmiş :p

kaktüssevdası
03-10-2012, 12:33
ay negüzel onlar öyle selis cim. birde onların ortasında beyazlı telgraftan olacaktıki ahhh... genelde kaktüscüyüm ama bu telgrafa taktım kafayı, mor ile beyazını bi şekilde bulup aynı saksıda arajman yapacağım inşallah. tüylü olandan buldum onunlada yeşil telgrafı dikeceğim :))

şans dileyin banada caddenin diğer ucunda mor telgraf görmüştüm istemeye gideceğim elalemin evine :))

geriye yeşiliyle beyazı kalıyor :))

selis
03-10-2012, 12:36
Bol şans. ;)
Aranjman yapacaksanız yeşillere dikkat edin.. Çok hızlı büyüyüp diğerlerinin gelişimini engelliyorlar..

kaktüssevdası
03-10-2012, 17:27
mor telgrafı aldım geldim ve diğer tüylümün yanına diktim. birde aynı sokakta mor çizgilisindende gördüm ama onu isteyemedim utandım :o

Tika
10-10-2012, 15:46
Sayın kaktüssevdası,ben olsam isterdim.Çelik alınabilecek durumda ve büyükse çelik verirler.

lusoari
10-10-2012, 16:35
selam herhese bende o tüylü cinsinden istiyorum acaba banada küçük bir dal verebilecek varmı?

narincir
10-10-2012, 17:00

topraksız da yaşayabiliyor mu?

kaktüssevdası
10-10-2012, 17:06
sayın tika elbette isteyeceğim :) gözüme gözüme batıyor bende olmadan orda pencerede duruşu :)
lusoari bende 2 dal vardı nasılsa birini verebilirim size

lusoari
11-10-2012, 12:11
sayın tika elbette isteyeceğim :) gözüme gözüme batıyor bende olmadan orda pencerede duruşu :)
lusoari bende 2 dal vardı nasılsa birini verebilirim size

çok teşekkür ederim

canannuman
12-10-2012, 10:15
Sokakta olanlar kışın ne yapıyor acaba don olayına dayanıklılarmı acaba şaşırdım.

Güzin Çakar
12-10-2012, 10:54
Sokakta olanlar kışın ne yapıyor acaba don olayına dayanıklılarmı acaba şaşırdım.

Toprak yüzeyinden yukarıda olan kısımlar donuyor,kuruyor. Kökleri yeterince derindeyse ilkbaharda yeniden sürgün veriyorlar. Ama kökleri de donarsa yaşamıyorlar.

merlict
14-10-2012, 21:50
Valla benimkiler sürekli balkon ve pencere önündeler, hiçbir zaman odaya veya içeriye almadım, yıllardır sürekli açık havada yaşıyorlar.Hoş İzmirde hava sıcaklığı gece de olsa ne kadar düşer malum ama don falan etkilemiyor onları

selis
15-11-2012, 19:24
Sn. Jineop'un bahçesinde gördüğümde çok beğenmiştim..
Tradescantia Andersoniana (http://www.agaclar.net/forum/962768-post1324.htm)
Fazla kişide yok sanırım.. Mavi renk sevenler için, çok yıllık dayanıklı bir tür..

Bana köklü halde ulaşanlar, bahçedeki yerlerini aldılar ;)
346308

ilksenozturk
22-11-2012, 11:00
Tradescantia Andersoniana hakikaten çok güzel,
benim de bahçeye köklü gelseydi, iyiydi :p

bizimkisi de güneşsiz havalara inat çiçekleniyor. ben bu tüylü arkadaşa çok haksızlık ettim, tam bir yıl fazlaca kök yapamayacağı, güneş görmediği bir yerde tuttum onu. yaşadı ama eh işte, 1 parmak boyununun üzerine yaprak bile vermedi. sonra acaba bizimki adam olur mu dedim ve başka bir saksıya aldım.
büyüdü, utandım, serpildi ,çoştu, utandım, çiçeklendi, utandım...

lusoari
22-11-2012, 16:44
Tradescantia Andersoniana hakikaten çok güzel,
benim de bahçeye köklü gelseydi, iyiydi :p

bizimkisi de güneşsiz havalara inat çiçekleniyor. ben bu tüylü arkadaşa çok haksızlık ettim, tam bir yıl fazlaca kök yapamayacağı, güneş görmediği bir yerde tuttum onu. yaşadı ama eh işte, 1 parmak boyununun üzerine yaprak bile vermedi. sonra acaba bizimki adam olur mu dedim ve başka bir saksıya aldım.
büyüdü, utandım, serpildi ,çoştu, utandım, çiçeklendi, utandım...

Ne kadar güzel olmuş güle güle büyütün çiçeğinizi.Bazen hepimizin başına geliyor anlayamıyoruz heralde istediklerini ama bende hep istemişimdir bu tüylüden malesef bir türlü bulamadım

selis
29-12-2012, 20:28
Son zamanlarını yaşıyor ;)

sakdag
30-12-2012, 07:22
Son zamanları derken... Anlayamadım...
Benimki de bir gecede bu hale geldi, neden olduğunu anlamadım. bir gün önce sulamış, biraz yapraklarını yıkamıştım, gece soğuk vurdu sandım. :(

iris41
30-12-2012, 10:25
Telgırafların yumrulu olan cinsi haric digerlerini eve alıyorum sorunsuzca kışı geciriyorlar.
Evde sarkmış halde dekor olarak cok güzel duruyorlar ;)

selis
30-12-2012, 20:17
Benimki de bir gecede bu hale geldi, neden olduğunu anlamadım
Sorun yok yani.. ;) Endişelenme, seneye geri gelecek.

Gül Batur
05-01-2013, 15:09
İlk fotoğraf annemiz, geçen seneki hali....Diğer üç fotoğraf ise annenin yavruları bu hafta.....Enteresan olan, bir dal pembe, diğer dal beyaz.....En sevdiğim çiçeklerimden biri.....

iris41
05-01-2013, 17:06
Sayın Gül Batur kış gününde icimi ısıttınız ;) pembeli cok güzel duruyor
Bende sadece bu rengi yok :( Zebrina gümüş ve bu cok hoş 3 lü olurdu arajmanda

Dansel
10-01-2013, 12:33
Sevgili selis, sizden dal olarak gelen tüylü telgraf çiçeğim güzelce gelişti , çiçeklendi. Geçen soğuklarda bir baktım resimdeki gibi yanmış. Çok üzüldüm. Hemen canlı duran yaprakları kesip yeniden diktim ve içeri aldım. Kalanı budadım ve içeri aldım. Yeniden canlanacaklar diyorsunuz. Dışarı koyayım mı yoksa kışı içeride geçirsinler mi?

selis
10-01-2013, 13:57
Sevgili selis, sizden dal olarak gelen tüylü telgraf
Bir yanlışlık olmasın? ;)

Bendeki bitkinin şu anki durumu bu..
Yaz-kış açık balkonda. Kışın pek sulamıyorum ve burada pek don olmadığından etkilenmiyor sanırım.. Biraz daha kuruyunca keseceğim..
360745

Diplerinde kalan minikler de baharda tekrar canlanacaklar.. ;)
360746

olcim
10-01-2013, 14:07
İlk fotoğraf annemiz, geçen seneki hali....Diğer üç fotoğraf ise annenin yavruları bu hafta.....Enteresan olan, bir dal pembe, diğer dal beyaz.....En sevdiğim çiçeklerimden biri.....

Bu bitkinin böyle bri çeşidi olduğunu ilk kez gördüm , çok farklı , keşke bende de olsa :D

Tika
10-01-2013, 14:46
Sayın Gül Batur,
Telgraf çiçeğiniz bir harika.:rolleyes:
İleride çelik paylaşmak isterseniz,seve seve kabul ederim.;)

iris41
10-01-2013, 20:45
Agaclar.Aş.ye gittigimde özellikle belirttim telgırafın beyaz pembeli yapraklısını getirin dedim bakalım sözünü aldık bulunursa getire bilirler ;)
Fuarda güzin cakar hanım almış sayfasında paylaşmıştı demekki yakında bir cok yerde görecegiz .
Sayın olcim okadar cok ceşidi varki telgırafın siz birde baybisini görün :p
Tradescantia baybi benim favorim .

Dansel
13-01-2013, 14:08
Sevgili selis, bana gönderdiğn tüylü telgraf çiçeğinin resmi. Kuru dalları budamıştım soğuktan yandı telaşıyla. Yüklendiyse 2. Resimde dağıttığın çeliklerin son durumu var. Telgraf çiçeği onlarla gelmişti.

Dansel
13-01-2013, 14:30
2. yüklediğim resim önce geldi. Telgraf bu durumda.

Güzin Çakar
13-01-2013, 17:12
Agaclar.Aş.ye gittigimde özellikle belirttim telgırafın beyaz pembeli yapraklısını getirin dedim bakalım sözünü aldık bulunursa getire bilirler ;)
Fuarda güzin cakar hanım almış sayfasında paylaşmıştı demekki yakında bir cok yerde görecegiz .
Sayın olcim okadar cok ceşidi varki telgırafın siz birde baybisini görün :p
Tradescantia baybi benim favorim .

Eve getirene kadar çeliklerim olmuştu. Sanırım mevsim nedeniyle, çeliklerin hiçbiri tutmadı. Ağaç AŞ.nin getirmesi sizin için önemli olmamalı. Nasıl olsa sizin de olacak. Havalar biraz ısınsın, alacağım çelikler tutsun :)

iris41
13-01-2013, 17:35
Teşekkürler Güzin hanım ;) ilk baharda güzel bir kac sarkıcı düşünüyorum .
Benim gümüşte mutfakta almış başını gitmiş nasıl okadar uzadı anlamadım tek kötü tarafı kışın yapraklar ufalıyor .
Zebrina icerde olmasına ragmen sarsıldı :( Baharda yeniden saksı degişip güzel bir toprakla eski haline kavuşur umarım .

Süleyman Koçak
24-01-2013, 10:33
Yeni çalışma, vazoda telgraf çiçeği :)
Bu ilk hali. Uygun zamanlarda gelişmelerin fotoğrafını paylaşırım inşallah.

The Island
06-02-2013, 21:23

Allahım bu ne kadar güzel ya, bunu bir yerde bulsam da alabilsem sevinçten ne yapacağımı şaşırırım. Maşallah nazar değmesin.

The Island
06-02-2013, 21:26
Bir yanlışlık olmasın? ;)

Bendeki bitkinin şu anki durumu bu..
Yaz-kış açık balkonda. Kışın pek sulamıyorum ve burada pek don olmadığından etkilenmiyor sanırım.. Biraz daha kuruyunca keseceğim..
360745

Diplerinde kalan minikler de baharda tekrar canlanacaklar.. ;)
360746

Benim çiçeğimde kurudu, önce çok üzüldüm ama kuruyanları koparırken baktım dibinden minik minik büyüyor. Her sene böyle mi olacak bu cins acaba?

mügem
10-03-2013, 15:45
Merhaba ben hava soğuyunca içeri almıştım,kışı içerde geçirdiler.Bundan yaklaşık 10 yıl kadar önce,yeşil-beyaz alacalısını büyütmüştüm.Bir kış boyunca sarktıda sarktı ve 2.5 metre oldu.Bahar gelince dışarı çıkarmıştım.Rüzgardan hiç hoşlanmayıp kurumuştu.Geçen yıl koyu morunu ve yeşil-gümüş çizgilisini edindim.Şimdi bu haldeler.
376946

mügem
10-03-2013, 15:46
Bu da koyu moru ama içerde durdukça yeşerdi.
376948

nardane
17-03-2013, 13:04
Sevgili mügem , onlar nasıl bir güzellik öyle hayran kaldım , muhteşem görünüyorlar..

nardane
28-03-2013, 19:13
Buda yeni ektiğim telgraf çiçeğim,

mügem
02-04-2013, 21:36
Teşekkürler sevgili nardane,sizinki de güzel.Hoş,bütün arkadaşların bitkileri birbirinden güzel.Çünkü hepsine emek verilip,sevgi gösteriliyor.Saygılar.

mügem
05-04-2013, 17:36
Mor telgrafım,bugün...
385894
Geçen yaz sonu içeri girerken mordu.Şimdi epey yeşerdi.Keyfi bozulmasın diye bu yaz dışarı çıkarmayacaktım.Sizce morarması için çıkarmalı mıyım?

nardane
05-04-2013, 20:47
Telgrafım sanırım tuttu...

Süleyman Koçak
09-04-2013, 12:53
232. mesajda görülen çalışmanın bugün itibarı ile son durumu...
3. ve 4. fotoğraftakileri evde yetiştiriyorum. Onlar daha bol ışık alabildikleri için saplar daha kalın, yaprkları daha gür ve koyu renkli. Hatta biri çiçek bile açtı. İlk iki fotoğraftaki ise direkt güneş alamadığı için nispeten daha cılız.

glcn06
10-04-2013, 12:51
bu kadar tesadüf olamaz. sabahtan baktım telgraf çiçeği sayfalarına . çok beğendim keşke bir yerlerden bulup alsam diye düşündüm. öğlen kahve için bir arkadaşın odasına uğradım işyerinde . a bir baktım hem mor olan hem yeşilli olan telgraf çiçeği 3-4 saksı var. hemen birkaç dal aldım ve suya koydum :)

Süleyman Koçak
10-04-2013, 16:18
Mor telgrafım,bugün...
385894
Geçen yaz sonu içeri girerken mordu.Şimdi epey yeşerdi.Keyfi bozulmasın diye bu yaz dışarı çıkarmayacaktım.Sizce morarması için çıkarmalı mıyım?

Sayın mügem; bu kompozisyonun aynını geçen yıllarda ben de yakalamıştım. Buradan bakabilirsiniz (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/9444-14.htm#post758235). Saksılarımızın rengi ve şekli, saksıyı koyduğunuz fiskos hep aynı. :) Ancak ben kış ortasında erken ve sert bir budama yapınca aramız bozuldu :) Bizim evi terk etti.
Telgrafın bu türü -mümkünse doğrudan- çok bol güneş ışığı, bol sulama istiyor. Toprak çamurlaşmayacak tabi. Yapraklarına su ve el değmemeli mümkün olduğunca. Yapraklar tüylü olduklarından her ikisi de kötü iz bırakıyor, görüntüsü bozuluyor. Gıda takviyesi de olursa değmeyin keyfine. Bu şartlar sağlandığında çok iri ve koyu mor renkli yapraklar, kalın ve kuvvetli dallar oluşuyor. Kökler bütün saksıyı sarıyor. Güzelim pembe çiçekleri de cabası tabi.

kılıçh
12-04-2013, 15:48
389641

389642

389643

389644

acaba buda telgraf çiçeğimi?

mügem
13-04-2013, 23:57
Çok benziyor.

torkulu
17-04-2013, 21:57
1-1,5 ay kadar önce bende telgraf çiçeği edinmiştim. saksısını değiştirirken toprağa yakın bir yerden kırıldı , ancak onu da diktim. şimdi kırılan yerden 3 yeni sürgün verdi ve kırılan kısım da tuttu sanırım. 1,5 ay da eskisinden daha güzel oldu ...

lirionomada
18-04-2013, 18:43
Merhabalar, forumu zaman zaman takip etmekle birlikte, yeni üye oldum, baharla birlikte evde uzun zamandır neşeli gözükmeyen sevgili çiçeklerimin dilini anlamak için sizlerin fikir ve deneyimlerinden yararlanabileceğim umuduyla!
Telgraf çiçeğimi ilk 2010 yılında Eyüp'te bir çiçekçide yalnız başına görmüş ve rengine vurulmuştum, o zamandan beri pek çok çelik hediye ettim çevreme, yavru olarak verdiğim bazı arkadaşlarımınki çiçek bile açtı, ama benimkiler tek bir kez bile çiçeklenmediler. Aslında sadece mor salınan hallerini de seviyorum, ama artık sürekli aşağı doğru uzadıklarından sanırım, dalları da yaprakları da gittikçe cılızlaştı, ve ben telgraf çiçeklerimi nasıl eski mor ve etli, canlı haline (örneğin sayın torkulu'nun son koyduğu resimdeki gibi!) kavuşturabileceğimi merak ediyorum, çicek açtıklarını da görsem çok mutlu olurum tabi! Aşağıya resimlerini ekliyorum, ne yapmam gerek sizce? Bu başlık altındaki tüm mesajları okudum, bazılarınız budama gerektiğinden bahsetmiş, ama tam olarak nereden veya hangi dalları budamalıyım bilemiyorum, deneyimleriniz ve fikirlerinizi bekliyorum harekete geçmeden önce... Selamlar!

mügem
25-04-2013, 18:10
395332
395333
395334
Üstteki telgrafım sadece 2 dal idi.Koparıp dikerek bu hale geldi.
395335
Tüylü telgrafımı yeni diktim.Sevgili selise teşekkürler.
395336
Sanırım bu da tuttu.Bir de pembe alacalı telgrafım olsa..

torkulu
08-05-2013, 10:33
telgraf çiçeğimin son hali. ilk defa çiçek verdi güneşi görünce de birhayli boy attı..

dikenliçiçek
20-05-2013, 13:38
benimde bahçemde her çeşidinden var .tüylüsünü bulursam mutlu olacağım bir çiçek.çok güzeller.

dağçiçeği
21-05-2013, 21:49
389641

389642

389643

389644

acaba buda telgraf çiçeğimi?

Bence telgraf bu. Aldığın çiçeğin saksısı gölgede kalmış zannedersem. Çünkü gölgede kalınca düz renge dönüyor. Biraz güneş görsün çiçeğin ama direkt güneş değil perde arkasından. Yavaş yavaş alıştıkça güneşe çıkarabilirsin. Güneş gördüğünde beyazlı çizgileri oluşacaktır.

torkulu
28-05-2013, 11:29
telgraf çiçekleniyor , bu aralar coştu bir sürü dal oluştu ve çok uzuyor

hira
09-06-2013, 21:53
benim telgrafımında keyfi çok yerinde,ilk çiçeklerini gösterdi bana geçen gün,mutlu oldum.

delice
28-06-2013, 11:45

Merhaba
Acaba bu tür saksıda yaşıyor mu telgraf çiçeği, içindeki taşlar akvaryum taşı mı? Alt delikleri var mı saksının?

sumeyra47
16-07-2013, 12:15
benim telgraf çiçeğim bir buçuk ay önce ektim .adını bilmiyordum bizde adını simli çiçek koymuştuk.yerini çok sevdi galiba :rolleyes:

sumeyra47
16-07-2013, 12:19
bu çiçeğin adı telgraf çiçeği mi.............?