View Full Version : Telgraf çiçeği (Tradescantia zebrina)
bu çiçeğin adı telgraf çiçeği mi.............?
evet sizinkide telgraf çiçeği...:D
benim telgraf çiçeğim bir buçuk ay önce ektim .adını bilmiyordum bizde adını simli çiçek koymuştuk.yerini çok sevdi galiba :rolleyes:
merhabalar
bu güzel çiçeğin aynısını terk edilmiş buldum. kuzey cephede serin bir yerde duruyor. sıfır güneş alıyordu. o kadar bilinçsiz sulanmış ki toprağı bataklık gibi çamur olmuş, hatta minik bir sümüklü böcek buldum toprakta. dokunduğum dal kopuyor. sanırım çürüyor çiçek. güney cepheye perde arkasından ışık alacak şekilde yerleştirdim. ölürse çok üzülürüm. inşallah kurtarabilirim. kurtarmam için neler tavsiye edersiniz?
gokcegokce
17-09-2013, 08:40
Bence kök çürüklüğü yaşıyor bitkiniz. Sağlam dallardan çelikler yapıp yeni bir toprağa dikin. Toprağı kurudukça da sulayın. Çok çabuk köklenen bir bitkidir telgraf. Sizin ilginize güzel cevap verecektir. İyi günler.
çok teşekkür ederim. iki dal koydum suya köklendirmek için. ana bitkiyi de perde arkasında güneşlenmeye bıraktım. inşallah toparlanır.
gokcegokce
17-09-2013, 09:19
Direkt toprağa da ekebilirsiniz, suda da köklendirebilirsiniz. Ben ikisini de denemiştim ama direkt toprakta daha çabuk kökleniyor sanki. Yetiştirilmesi çok zahmetsiz bir bitki. Ben en çok bu yönünü seviyorum. Ayrıca yaprakları da çok gösterişli oluyor, sarkık sarkık. Tavsiyem eğer toprak çok ıslaksa dışarıya 1-2 saat güneş alan bir yere de koyabilirsiniz. Güneşte de rengi canlanıyor ve gelişimi güzel oluyor. Gece yine içeriye alabilirsiniz. Kolay gelsin.
bu da fotoğrafı. resimde net çıkmamış ama yaprakları sedefli . pırıl pırıl parlıyor
Ben kırılan dalı diktim.. tutar mı bilmem bu ayda..
Ben kırılan dalı diktim.. tutar mı bilmem bu ayda..
ben bir kaç hafta önce köklendirdim 5 tane. , sizinki de büyük ihtimal tutar. çok su vermeyin sadece.
Süleyman Koçak
03-11-2013, 13:00
Telgrafın son hali
ben bir kaç hafta önce
köklendirdim 5 tane. , sizinki de büyük ihtimal tutar. çok su vermeyin
sadece.
Olmadı maalesef torkulu :)
Olmadı maalesef torkulu :)
yani ben 5 tanesini fire vermeden köklendirdim.
nasıl bir uygulama yaptınız? çelikler çok mu kısaydı?
Torfa diktim, birazda fazla su verdim sanırım o sebepten olmadı.. mor yapraklı telgrafı daha önce suda kolayca köklendirmiştim ama ne zamandır suda bekleyen iki tane çelikten tık yok. anlamadım nedenini.
sanırım su ile ilgili sorun var. ben sadece çelikleri kesip toprağa diktim ve ardından biraz su verdim. toprak kurumadıkça da su vermedim. ilk 3-4 gün az güneş gördüler ardından neredeyse gün boyu güneş gören bir yerdeler.
elinizdeki çeliklerin dipleri çürümüşse sağlam olan yere kadar kesip tekrar toprağa dikebilirsiniz, büyük ihtimal tutacaktır. aslında baya arsız bir bitki sorun olmaması lazım.
En kısa zamanda birde öyle denemek lazım.. eşe dosta hediye ederim, yaprak rengini çok seviyorlar:) teşekkürler.
sumeyra47
18-11-2013, 23:10
Telgraf çiçeği kışı balkonda geçirebilir mi? Benim telgraf çiçeğim evin içinde solmaya başladı. Balkona çıkarmayı düşünüyorum.
Telgraf çiçeği kışı balkonda geçirebilir mi? Benim telgraf çiçeğim evin içinde solmaya başladı. Balkona çıkarmayı düşünüyorum.
Merhaba, İzmir - Mordoğan'da oturuyorum. Telgraflarım yaz-kış dışarıda duruyor. İklim Bursa ile farklı tabii ki. Üzerine kar yağarsa ne olur bilmiyorum doğrusu..Güney cephede fazla rüzgar almayan bir yerde tutabilirsiniz sanıyorum. Bol çiçekli ve yeşil günler diliyorum..
loveforlife
20-11-2013, 19:54
Telgraf çiçeği kışı balkonda geçirebilir mi? Benim telgraf çiçeğim evin içinde solmaya başladı. Balkona çıkarmayı düşünüyorum.
Sevgili Sümeyra,
Ben senin verdiğin çelikleri diktiğimden beri dışarıda tutuyorum. Havalar şimdilik iyi gidiyor. Ama biraz daha soğuduğunda içeri alacağım mutlaka... Senin salonda ışık almadığı için olumsuz etkilenmiş olmalı...
sumeyra47
23-11-2013, 01:13
Telgraf çiçeği salonda ışık almadığı için kurumaya başladı. Şimdilik balkonda eski yerine aldım. Soğuk kış günleri geldiğinde tekrar içeri almam gerekiyor.
Sevgili Loveforlife o kadar çabuk büyüyor ki, umarım telgraf çiçeğin hemen saksısını doldurup sarkmaya başlar. Ben tekrardan çelik alıp ekmeyi düşünüyorum.
telgraf çiçeğim ilk kez açtı :))
Crocus-Crocus
08-03-2014, 20:53
Telgraf çiçeğinin birçok çeşidi var. Soğanlı olmasından dolayı genellikle bahçelere dikilen Tradescantia Virginiana türü; Mavi, pembe ve bordo renkleri var. Bende mavi olanından vardı. Çiçek rengi gerçekten çok güzel Soğanları saksıyı sığamaz oldu.Un bitinden dolayı kaybettim:(
Anneannemin çiçeği görünce çok sevindim
emrebadem
08-03-2014, 23:37
benim mor telgıraflarım bu sene cogu kurumuş bir kök kurumamış sadece o da daha yenı sürdi dibinde bir az büyüyünce fotagrafını paylaşırım
emrebadem
08-03-2014, 23:45
telgıraflarınız solduysa solan dallarını kesip atabilirsiniz http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=474763&stc=1&d=1394318655cok cabuk büyüyor
emrebadem
09-03-2014, 16:05
uzun ve düzyapraklı telgırafların cicek açması için yapraklarını iyice bir budamak lazım hem bitkinin kökününde kalınlığı artıyor
üzerine kar yağdıktan sonra toprak üstünde hiçbir şey kalmayan telgrafım..
hediye edeceğim bir akrabamıza
kelebek çalısı
18-04-2014, 18:44
Bu bitkinin saksı içinde satışı nedense buradaki çiçekçilerde yok. Popüler bir bitki olmadığını dile getiriyorlar genelde. Bugün viola aldığım çiçekçide bu bitkiyi görünce, aradığımı ve bulamadığımı anlatınca hemen iki dal kırarak bana uzatıverdi.
Toprağa direkt daldırınca tutan bir bitki mi yoksa bir ön işlem yapmalı mıyım?
Toprağa direk daldırınca da tutuyor suda köklendirince de. İsterseniz birini suya koyup diğerini direk dikebilirsiniz.
Sevgili yağmur'a katılıyorum fakat siz yinede birini suya, diğerini doğrudan toprağa daldırın Sn Kelebek çalısı
kelebek çalısı
04-07-2014, 23:45
Sevgili hira ve yağmur, Tradescantia pallida çeliklerini (iki adet) sizlerin önerisi ile toprağa ve suya olmak üzere iki yöntemi de denemek adına uyguladım.
Toprağa batırdığım çelik bir hafta gibi bir sürede kök yapmadan çürüdü. Suya koyarak ev ortamında köklenmesini beklediğim çelik ise köklenmeyi başardı. Ben yine de kökler bardağın dibini doldurana dek bekledim ve sonrasında toprağa geçirdim.
Bakınız, çiçek bile açtı.
506919
Teşekkür ediyorum ikinize de.
Bunlarda benim telgraflarım:) mor olanı acayip kök yapıyor, dolayısıyla büyük saksı seviyor bence..
kutsallar
14-08-2014, 13:40
buda benim telgraf çiçeklerimden çizgili olanı,aslında yeşil,bol güneş alınca böyle bir renk aldı güzelde oldu http://f6.s.qip.ru/DtaIOOgn.jpg (http://shot.qip.ru/00s8Bb-6DtaIOOgn/)
Merhaba,
Fotoğraftaki çiçeği önce sukulentler başlığında sordum ve oradaki arkadaşlardan biri telgraf çiçeği olabileceğini söyledi. Gerçekten de yaprak çıkışları çok benziyor ama bu minik türe rastlayamadım internette. Sizlerden bilen var mı acaba, telgraf çiçeği türü olabilir mi bu çiçek?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/bu-bitkinin-adi-nedir/519060d1411812783-unnamed-15-.jpg
derya_murat
28-10-2014, 14:17
Merhaba, fotoğrafta çok belli olmasa da telgrafımın yaprakları kıvrık çıkmaya başladı nedeni saksısının küçük gelmesi olabilir mi yoksa başka bir şey mi ?
eneskrky
12-12-2014, 23:22
Telgraf çiçeği - (Tradescantia zebrina) soğuğa dayanıklımıdır? benim bahçemde busene diktim acaba zarar görürmü söküp içerimi alayım yardımcı olsun lütfen :/
teşekkürler.
Telgraf
çiçeği -
(Tradescantia zebrina) soğuğa dayanıklımıdır? benim bahçemde busene
diktim acaba zarar görürmü söküp içerimi alayım yardımcı olsun lütfen :/
teşekkürler.
281. mesaja bakarmısınız. Kar altında kalmıştı o saksı, yandı bütün
bitki ama baharla başladı hareketlenmeye... söküp almaktansa bir kaç dal
yedekleseniz bence.
eneskrky
13-12-2014, 17:27
çok teşekkürler sayın hira :)
yedeklemeyi yapayım hemen.
Serhat06
25-12-2014, 21:22
İyi akşamlar herkese, adını yeni öğrenebildiğim bu çiçeğe yıllar önce çok severek bakıyordum fakat tayinim çıkınca çiçeğimi kaybettim ve bir dahada adını bilmeden yeşilli morlu çizgili simli gibi sarmaşık gibi ... google'a yazarak defalarca aradım :) sonunda buldum:) Acaba ankarada bu çiçeği nereden bulabilirim ya da internette.biraz aradım gerçi ama bulamadım.yardımlarınızı bekliyorum iyi akşamlar
http://www.yesildunya.net/forum/attachments/salon-bitkileri/2529d1372056653-telgraf-cicegi-tradescantia-spp-tradescantia-zebrina-0186.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/511061d1406490871-270720141217.jpg
http://www.yesildunya.net/forum/attachments/salon-bitkileri/31528d1419159625-telgraf-cicegi-tradescantia-spp-img_2774-1-.jpg
.. Acaba ankarada bu çiçeği nereden bulabilirim ya da internette.biraz aradım gerçi ama bulamadım.yardımlarınızı bekliyorum iyi akşamlar
Hoş geldiniz,
Paylaşım yapabilmek için yeni üyelerimizin http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm başlığında ilk mesajlarını yazmış olmaları gerekir.
Aradığınız bitkiler için Arıyorum - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ariyorum/) başlığına yazabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm
kutsallar
21-02-2015, 01:27
maalesef dona dayanıklı değiller,tüm telgraf çiçeklerim yanmış,avlunun kuytu yerindekiler kurtulmuş,bakalım donanlar sürgün verecekmi ? :)
Merhabalar telgraf çiçeğim var fakat ince ve uzun ben bu uzamanın önüne geçip gövdeyi kalınlaştırabilir miyim? Başarabilirsem fotoğraf ekleyeceğim .
http://i.hizliresim.com/22VmAO.jpg
Destek olmazsa devriliyor bende kitap ayracıyla desteklemek zprunda kaldım
salihcan
25-03-2015, 21:04
Sn brcn3 telgraf çiçeği sarkıcı bir tür onu uzatmak bence doğru olmaz siz onu sarkıtın :)
Merhaba,
Yeni üye oldum. Telgraf çiçeğim kışın kar yağınca kurudu. Suya köklensin diye koyduklarım bile soğuktan dondu. Bu çiçekten nereden bulabilirim.
Benim mor telgrafım. Daha çiçek açmadı.
544464
544465
Laleci_03
03-04-2015, 20:55
Sevgili Milla ablam sağ olsun bana bir çelik olarak göndermişti, ;) şimdi 2 aylık, büyüdü serpildi :D
Çok sevdim ben telgrafımı, Milla ablama tekrardan teşekkürlerimi ileteyim buradan :D
The Island
03-04-2015, 23:20
İlk fotoğraf annemiz, geçen seneki hali....Diğer üç fotoğraf ise annenin yavruları bu hafta.....Enteresan olan, bir dal pembe, diğer dal beyaz.....En sevdiğim çiçeklerimden biri.....
Sevgili Gül Batur ,
Bu çiçeğiniz benim de favorim hiç düşünmeden. ;) Eğer paylaşım yapmak isterseniz ben de talibim.
graphicdesigner
22-04-2015, 12:13
buda benim telgraf çiçeğim, yerini çok sevdi maşallah.
direk güneş almıyor ama oldukça aydınlık bir odada. dalından kırıp dikince tutuyor, nazlı olmayan ve bir okadarda güzel olan bir çiçektir. büyüdükçe görsel bir şölen oluşturuyor...
çiçeksever
22-04-2015, 13:09
buda benim telgraf çiçeğim, yerini çok sevdi maşallah.
direk güneş almıyor ama oldukça aydınlık bir odada. dalından kırıp dikince tutuyor, nazlı olmayan ve bir okadarda güzel olan bir çiçektir. büyüdükçe görsel bir şölen oluşturuyor...
Bende de aynısından vardı. Elma ağacının dalının birine askılı saksıda koymuştum. Kasım ayının sonu gibi eve aldım. Fakat biraz geç kalmışım. Soğuktan etkilenmiş, kurtaramadım. Hafta sonu pazarda görünce 2 tane fidesini aldım.
Belladonna
21-05-2015, 20:06
Mor telgraf çiçeklerini Alanya'nın merkezindeki süs havuzlarının yanına ekmişler. Güneş ve havuzlardan gelen nemle beraber kalın ve dik gövdeli olmuş. Ben de bir iki iri dal alıp balkonuma ekeyim diyorum. Öteki sukulentlerde olduğu gibi bunun da tek dalını bir kaç yerinden kırıp birden fazla çelik elde edebilir miyim? Öyle yapacaksam, bogumlarından mı kırmam gerekir yoksa herhangi bir yerinden de kırabilir miyim dalı?
Belladonna
23-05-2015, 18:47
Mor telgraf çiçeklerimi çelik alıp eve getirdim. İki gün sonra çizgilisinden de hediye çelikler gelmez mi! Çok mutluyum. İki türü aynı saksıya dikmeyi düşünüyorum. Acaba mor olan bol kök yapıp çizgiliyi boğar mı? Çizgili pek narin görünüyor, mor olansa neredeyse 1 cm kalınlığında gövdeli...
Mücevher Çalısı
23-05-2015, 19:07
Mor telgraf çiçeklerimi çelik alıp eve getirdim. İki gün sonra çizgilisinden de hediye çelikler gelmez mi! Çok mutluyum. İki türü aynı saksıya dikmeyi düşünüyorum. Acaba mor olan bol kök yapıp çizgiliyi boğar mı? Çizgili pek narin görünüyor, mor olansa neredeyse 1 cm kalınlığında gövdeli...
Merak etmeyin çizgili olan da mor olan kadar kök yapar. Çizgili olanı yetiştiriyorum, hiç nazlı değil. Geçen sene minicik bir dal iken 1-2 ay içerisinde saksımı doldurmuş aşağılara sarkmıştı.
Belladonna
23-05-2015, 21:33
Teşekkürler Müchevher Çalısı, içim rahatladı
Mexican Flag Tradescantia zanonia
556439
Yaşıyormuş.
çiçeksever
25-08-2015, 13:29
Telgraflar çiçeklendi.
a_fan_of_barca
25-08-2015, 16:43
İlginç bir olayı anlatmak istiyorum. Bende mor yapraklı Tradescantia Zebrina bitkisi var. Bir ay önce en büyük dalı toprağa yakın yerden kırıldı, ben de o dalı kesip başka saksıda büyütmeye başladım, ama bitkinin ana kökünü sökmedim belki kökten de filiz verir diye. Öyle de oldu, ama toprağa yakın yerden verdiği filizler yeşil yaprakları oldu. Aslında Tradescantia Zebrina bitkisinin yeşil yapraklı bir kultivarı var, doğal türü ise mor yapraklı. Bende de galiba bu yolla yeşil yapraklı kultivar oluşmuş oldu :) Bakalım eğer bu dal büyüdükçe renk değiştirmezse yeşil yapraklı Tradescantia Zebrina'm olacak :) Aramaya kalksam hiç bir yerde bulamazdım uzun süre belki
Tradescantia sillamontana
580363
Bu hali çok güzel, bozulmadan paylaşayım
Tradescantia callisia
580366
Yeni diktim 1-2 saksı.
Tradescantia callisia
581918
Her saksıya böyle bir toprak örtücü lazım :)
hobiciakvarist
28-10-2015, 08:47
Tradescantia sillamontana
580363
Bu hali çok güzel, bozulmadan paylaşayım
Bu türü ilk defa görüyorum. MaşaAllah.
hobiciakvarist
21-12-2015, 13:59
Bu aralar (soğuktanmıdır bilemiyorum) telgraf çiçeğim formunu bozdu. Sürekli eklemlerinden çürüme ve kopma yaşıyor. Görüşlerinize ihtiyacım var. :(
sardunya18
01-01-2016, 21:47
Telgraf çiçeğim daha yeni çelikledim . Moruda olsa ne güzel olurdu dimi?
Bu aralar (soğuktanmıdır bilemiyorum) telgraf çiçeğim formunu bozdu. Sürekli eklemlerinden çürüme ve kopma yaşıyor. Görüşlerinize ihtiyacım var. :(
Kökünde sorun olabilir, toprağı azalmış veya gübresiz kalmıştır.
Aynını yaşadığımda ilk iş saksıyı tersyüz edip köküne bakmak oldu.
Tüm harç kök örüntüsü şeklini almış, dipte 2 parmak toprak kalmıştı.
Saksıyı büyütüp toprak ekledim. Uçlardan sayısız çelik alıp heryere diktim, herkese dağıttım. Şimdi çok coştu çok;)
a_fan_of_barca
29-01-2016, 01:20
Bu aralar (soğuktanmıdır bilemiyorum) telgraf çiçeğim formunu bozdu. Sürekli eklemlerinden çürüme ve kopma yaşıyor. Görüşlerinize ihtiyacım var. :(
Kökünde sorun olabilir, toprağı azalmış veya gübresiz kalmıştır.
Aynını yaşadığımda ilk iş saksıyı tersyüz edip köküne bakmak oldu.
Tüm harç kök örüntüsü şeklini almış, dipte 2 parmak toprak kalmıştı.
Saksıyı büyütüp toprak ekledim. Uçlardan sayısız çelik alıp heryere diktim, herkese dağıttım. Şimdi çok coştu çok;)
Sn. hobiciakvarist, sn. Jezebel'in söylediklerine tamamen katılıyorum ve sizin önerdiğiniz soğuğun etkisini de ilave etmek istiyorum. Edindiğim tecrübeden anladığım kadarıyla, bu bitki soğukta bir az bozuluyor, eklemlerde kopmalar da söz konusu, çünkü aynı durum bende de söz konusu :) Kışı atlatabilirse, inşallah ilkbaharda toprağını değiştirmeyi ve çoğaltmayı düşünüyorum, aynı sn. Jezebel'in yaptığı gibi
Mücevher Çalısı
29-01-2016, 14:21
...Kışı atlatabilirse, inşallah ilkbaharda toprağını değiştirmeyi ve çoğaltmayı düşünüyorum, aynı sn. Jezebel'in yaptığı gibi
Telgraf çiçekleri ile Yaprak Güzellerini, soğuk iklimde sonbaharda, ılıman iklimde kış başı (hava eksi derecelere varınca) budayın. Budadığınız dalları ev içerisinde vazoluk çiçek gibi suya koyun. Tüm kışı burada geçirirler, bahara dikmek için hazır köklenmiş olurlar. Bahar gelince toprakla buluşturduğunuzda yenilenmiş bitkiniz olur...
Tradescantia sillamontana eve alınmıyor kışın.
Her bahar küllerinden yeniden diriliyor.
596766
Seviyorum.
Merhaba,
Telgraf çiçeğini ilkbahar yaz aylarında dışarda besleyebilir miyim? (Cam önü mermerinde)
Bir de normal saksıya almak istiyorum. Ne tip bir toprak kullanmam gerekir? Şimdiden teşekkür ederim.
sevdavolkan
25-07-2016, 21:22
Telgraf çiçekleriniz çok güzel görünüyorlar arkadaşlar, ben de Samsun'dan üç farklı türünü kolayca buldum, şimdi bebeklerimi büyütme aşamasındayım, yakında ben de fotoğraflarını paylaşacağım :) şimdilik hoşçakalın!
sevdavolkan
25-07-2016, 21:29
Merhaba,
Telgraf çiçeğini ilkbahar yaz aylarında dışarda besleyebilir miyim? (Cam önü mermerinde)
Bir de normal saksıya almak istiyorum. Ne tip bir toprak kullanmam gerekir? Şimdiden teşekkür ederim.
Sevgili feline, güzel görüntüsü nedeniyle genelde dış mekanda yetiştiriliyor zaten, soğuklar başlamadan içeri alınması gerektiğini biliyorum. Dikdörtgen balkon saksılarından tercih edersen daha güzel yayılıyor, perlit, bahçe toprağı ve torf karışımının, geçirgen toprakların uygun olduğunu biliyorum. Hatta gübre alan telgraf çiçeklerinin daha da hızlı büyüdüğünü 11 sayfa boyunca burda yazanlar arasında gördüğümü hatırlıyorum :)
Yanlışım veya eksiğim varsa düzeltebilirsiniz, epey araştırma yapmıştım bu türe evde bakmak istediğim için ama deneyim başka elbette.
Batı Rüzgarı
30-07-2016, 22:07
toprak konusunda kendi deneyimlerime göre hiç ama hiç seçici değil.gübresiz kumlu toprağa köksüz diktim.kök yapana kadar büyümesi çok yavaştı.sonra bir hızladı sağa sola dal vermeye başladı.bendeki şu zebra deseni gibi çizgili olan.yani çok arsız bir bitki...
Mücevher Çalısı
30-07-2016, 22:14
toprak konusunda kendi deneyimlerime göre hiç ama hiç seçici değil.gübresiz kumlu toprağa köksüz diktim.kök yapana kadar büyümesi çok yavaştı.sonra bir hızladı sağa sola dal vermeye başladı.bendeki şu zebra deseni gibi çizgili olan.yani çok arsız bir bitki...
Arsız bitkiler pek tercih edilmez, isterseniz kışın balkonda bırakıp, yayılmasına dizgin vurabilirsiniz:)
Batı Rüzgarı
31-07-2016, 04:28
Arsız bitkiler pek tercih edilmez, isterseniz kışın balkonda bırakıp, yayılmasına dizgin vurabilirsiniz:)
ankaranın ayazı bir günde halleder bunu yazıktır şimdi büyüsün bakalım.küçük küçük pembe çiçekleri oluyormuş.ama pek gösterişli değil.salonda bir köşeye atıp unutulası bir bitki...
KırlangıçB.
22-08-2016, 09:20
Merhabalar,
resimde görünen telgraf çiçeğimi 2 yıl önce arkadaşımdan aldığım çelikten yetiştirdim. Başta gelişimi güzel, keyfi yerindeydi. Saksıdan sarkan uzun dalları vardı.
Ev değiştirdikten sonra da yerine alıştı. 1 yıl, belki daha fazla yaprakları sağlıklıydı.
Sonra aniden yaprakları sararmaya başladı ve bitki kısa zamanda sağlıksız bir görünüme büründü. Sararan yaprakları kopardım, budadım. Daha iyi durumda olan uç kısımları koparıp saksıya diktim.
Yaklaşık 1 yıldır bu durumda. Gelişim yok denecek kadar az. Ama ölmedi de...
Batıya bakan bir pencerenin hemen önündeydi. 1 ay önce pencereden biraz mesafelendirdim. Haftada bir kez su veriyorum. Bu yaz besin takviyesi de verdim ama arpa boyu yol alamadık. İşin içinden çıkamıyorum.
Fikir verebilecek kimse var mı?
625700
625701
ParlakYıldızlar
26-08-2016, 23:22
Merhaba,annemden aldığım 3 ila 4 hafta suda kaldı sanırım çok ince saçak kok yaptı ve saksiya aldım fakat şimdi yaprakları bozulmaya basladi yumuşadı ve diriliklerini kaybediyor,ne yapmalıyım?
Batı Rüzgarı
02-09-2016, 22:25
minik bir uç almıştım kırılganlığından dolayı eve getirirken neredeyse 2-3 cmlik iki parçaya bölündü.bir yaz mevsiminin sonunda köksüz dikilmiş ve büyümüş telgraf ve onun saz arkadaşı petunya...
Batı Rüzgarı
02-09-2016, 22:34
Merhaba,annemden aldığım 3 ila 4 hafta suda kaldı sanırım çok ince saçak kok yaptı ve saksiya aldım fakat şimdi yaprakları bozulmaya basladi yumuşadı ve diriliklerini kaybediyor,ne yapmalıyım?
köklendirmeye hiç gerek yok.kopardığınız gibi bekletmeden toprağa dikin ve sulayın.kök oluştururken çok yavaş büyüyecek ve siz t@biki saksıyı susuz bırakmayacaksınız.
mevcut durum hakkında konuşacak olursam bence bişey olmaz.çok arsız bir bitki toprağa değen yerleri bile kök yapıyor.eğer büyük bir parça aldıysanız ucunu kesip toprağa direkt dikin biri ölürse diğeri büyür.
Mücevher Çalısı
02-09-2016, 22:39
minik bir uç almıştım kırılganlığından dolayı eve getirirken neredeyse 2-3 cmlik iki parçaya bölündü...
2 parçaya bölünmüşse 2 kök Telgrafınız olmuş demek:)
Bir zamanlar Telgraf Çiçekleri neden Sukulentlerden sayılıyor diye düşünmüş ve bu bana tuhaf gelmişti. Bu kategoriye katmalarının sebebi odun yapıda olmaması olsa gerek. Evet bu odunsuz yapı da onu kırılganlaştırıyor ama buna rağmen bildiğim en güçlü bitkilerden biri. İnsanlar bilerek isteyerek kurutmadıktan sonra kendisi kurumuyor...
ParlakYıldızlar
09-09-2016, 23:44
köklendirmeye hiç gerek yok.kopardığınız gibi bekletmeden toprağa dikin ve sulayın.kök oluştururken çok yavaş büyüyecek ve siz t@biki saksıyı susuz bırakmayacaksınız.
mevcut durum hakkında konuşacak olursam bence bişey olmaz.çok arsız bir bitki toprağa değen yerleri bile kök yapıyor.eğer büyük bir parça aldıysanız ucunu kesip toprağa direkt dikin biri ölürse diğeri büyür.
Syn:zephy ben saksidayken dokunun ca kırılır düşmeye başladı tabi hemen kalan sağlari tekrar suya aldım çabucak toparladı ince saçak kok yaptı,şimdi bekliyorum,önceki saksisini başka bir bitkiye paylaşıyordu şimdi tekrar ekim yaparım.Teşekkür ederim.
ParlakYıldızlar
11-11-2016, 19:38
Bugün yeni bir telgraf im oldu (maiden blush).
KırlangıçB.
10-01-2017, 11:05
Merhabalar,
resimde görünen telgraf çiçeğimi 2 yıl önce arkadaşımdan aldığım çelikten yetiştirdim. Başta gelişimi güzel, keyfi yerindeydi. Saksıdan sarkan uzun dalları vardı.
Ev değiştirdikten sonra da yerine alıştı. 1 yıl, belki daha fazla yaprakları sağlıklıydı.
Sonra aniden yaprakları sararmaya başladı ve bitki kısa zamanda sağlıksız bir görünüme büründü. Sararan yaprakları kopardım, budadım. Daha iyi durumda olan uç kısımları koparıp saksıya diktim.
Yaklaşık 1 yıldır bu durumda. Gelişim yok denecek kadar az. Ama ölmedi de...
Batıya bakan bir pencerenin hemen önündeydi. 1 ay önce pencereden biraz mesafelendirdim. Haftada bir kez su veriyorum. Bu yaz besin takviyesi de verdim ama arpa boyu yol alamadık. İşin içinden çıkamıyorum.
Fikir verebilecek kimse var mı?
625700
625701
Selamlar,
telgraf çiçeğimin dallarından görece iyi durumda olanları kopardım. Suda köklendirdim. Yeni bir toprağa diktim.
Önceki mesajı atalı 4.5 ay olmuş.
Fotoğrafta telgraf çiçeğimin son halini görebilirsiniz. O saksıyı olduğu gibi kurtaramadım ama bir şekilde çiçeğimin ölmesini engellediğim için mutluyum. Belki birilerine fikir verir diye yazmak istedim.
Güzel bir gün olsun.
637152
blackpower
21-05-2017, 23:46
Arkadaşlar merhaba, "Bu bitkinin adı ne?" sayfası aracılığı ile, bir yıldır yetiştirdiğim yapraklarına bayıldığım bitkinin adının telgraf çiçeği (Tradescantia zebrina) olduğunu öğrendim.
Üzeri koyu mor ve gümüş çizgilerden ve altı ise morun renkli bir tonunda olan yapraklara sahip olan bitkim, oldukça şımarık çok hızlı büyüyor.
Sorum şu olacak, biraz araştırdığımda çiçek açabildiğini gördüm. Tradescantia zebrina'nın bu mümkün müdür? ve çiçek açtırmak için önerileriniz var mı?
Batı Rüzgarı
22-05-2017, 02:50
Arkadaşlar merhaba, "Bu bitkinin adı ne?" sayfası aracılığı ile, bir yıldır yetiştirdiğim yapraklarına bayıldığım bitkinin adının telgraf çiçeği (Tradescantia zebrina) olduğunu öğrendim.
Üzeri koyu mor ve gümüş çizgilerden ve altı ise morun renkli bir tonunda olan yapraklara sahip olan bitkim, oldukça şımarık çok hızlı büyüyor.
Sorum şu olacak, biraz araştırdığımda çiçek açabildiğini gördüm. Tradescantia zebrina'nın bu mümkün müdür? ve çiçek açtırmak için önerileriniz var mı?
çiçek açar mor çizgili olanlar pembe açar.çok kolay çelikten üretilebilir zahmetsiz toprak seçmeyen bir çiçektir.
bende vardı ama çiçekleriyle değil yapraklarıyla öne çıkan bir çiçek olduğu için elimden çıkardım.tam anlamıyla bir salon çiçeği... salon çiçeklerini sevenler bunu da sever.bende olduğu 1 yıllık süreçte çiçek açmamıştı.ama ben çok yer değişikliği vs yaptım...
blackpower
22-05-2017, 07:53
çiçek açar mor çizgili olanlar pembe açar.çok kolay çelikten üretilebilir zahmetsiz toprak seçmeyen bir çiçektir.
bende vardı ama çiçekleriyle değil yapraklarıyla öne çıkan bir çiçek olduğu için elimden çıkardım.tam anlamıyla bir salon çiçeği... salon çiçeklerini sevenler bunu da sever.bende olduğu 1 yıllık süreçte çiçek açmamıştı.ama ben çok yer değişikliği vs yaptım...
Kesinlikle yaprakları icin, bakılacak bir bitki kendisi, yapraklarin şeklinden tutunda, yaprağın üzerinde ki gümüş rengin parlaklığına ve yapragin altının mos mor olmasina kadar mükemmel bir görüntüye sahip.
Ancak üzerinde çok kıssa süre için olsa bile, çiçek görmek beni mutlu edecek. Belki çiçek açtiramama nedenim, pencere kenarında l bir şerit şeklinde uzamasini istediğim için, boyuna uzamasını teşvik etmem olabilir. Dallaşmaya çok izin vermiyorum.
İlknur44
22-05-2017, 14:30
Merhaba benimde telgraf çiçeğiim var iki tane biri yeşil diğeri mor çizgili yeşil sinli geçen sene gayet güzel büyüyordu ama bu kış yaprakları kurudu ve köktende kuruma var neden acaba.
Benimki okadar cılız ve ince uzuyorki, uzamadan kopuveriyor. Kopanlarda köklenmiyor. Bu cılızlığın nedeni ne olabilirki?
çiçek açar mor çizgili olanlar pembe açar.çok kolay çelikten üretilebilir zahmetsiz toprak seçmeyen bir çiçektir.
bende vardı ama çiçekleriyle değil yapraklarıyla öne çıkan bir çiçek olduğu için elimden çıkardım.tam anlamıyla bir salon çiçeği... salon çiçeklerini sevenler bunu da sever.bende olduğu 1 yıllık süreçte çiçek açmamıştı.ama ben çok yer değişikliği vs yaptım...
Mesut Temiz
13-09-2017, 00:42
Benimki okadar cılız ve ince uzuyorki, uzamadan kopuveriyor. Kopanlarda köklenmiyor. Bu cılızlığın nedeni ne olabilirki?
Yeterince güneş ışığı almadığında cılız ve soluk renkli oluyor bu bitki.. Bol güneş ışığı almalı...
Mor telgraf çiçeğim aynı daldan sürekli çiçek açmaya devam ediyor. :)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171003/b4588ae75d0fe6b7d59179aba788ad27.jpg Tradescantia navigularis https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171003/e60166aa53ba6ed67d10a9eacdcb2940.jpg Bunları da Zengarden'dan aldım. İki çeşiti aynı saksıya ektim. Biri maidens blush diğeri gökkuşağı fluminensis ama renkleri yeşil. Daha sonra pembeleşir mi acaba?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171003/e7c7408c392b353b18c886902b2daf81.jpg
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Mesut Temiz
03-10-2017, 13:32
Mor telgraf çiçeğim aynı daldan sürekli çiçek açmaya devam ediyor. :)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171003/b4588ae75d0fe6b7d59179aba788ad27.jpg Tradescantia navigularis https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171003/e60166aa53ba6ed67d10a9eacdcb2940.jpg Bunları da Zengarden'dan aldım. İki çeşiti aynı saksıya ektim. Biri maidens blush diğeri gökkuşağı fluminensis ama renkleri yeşil. Daha sonra pembeleşir mi acaba?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171003/e7c7408c392b353b18c886902b2daf81.jpg
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Genel olarak Tradescantia türlerinin tam renklerini almaları iyi güneş ışığı görmelerine bağlı... Yeterince güneş almadıklarında tam renkleri ortaya çıkmıyor.. Çok koyu mor renkli Tradescantia'mın bile güneş almadığında yeşile döndüğüne tanık olmuştum...
Genel olarak Tradescantia türlerinin tam renklerini almaları iyi güneş ışığı görmelerine bağlı... Yeterince güneş almadıklarında tam renkleri ortaya çıkmıyor.. Çok koyu mor renkli Tradescantia'mın bile güneş almadığında yeşile döndüğüne tanık olmuştum...
Teşekkürler umarım görürüm güzel renklerini[emoji5]
Selamlar.benim mor telgrafım çiçek açmaya başladı.Yalnız dalları çok uzamaya başladığı için budamak istiyorum.Budama yapmak için en uygun zaman hangi mevsimdir acaba?Çiçekleri geçtikten sonra budama yapsam uygun olurmu?
Mesut Temiz
30-10-2017, 21:56
Selamlar.benim mor telgrafım çiçek açmaya başladı.Yalnız dalları çok uzamaya başladığı için budamak istiyorum.Budama yapmak için en uygun zaman hangi mevsimdir acaba?Çiçekleri geçtikten sonra budama yapsam uygun olurmu?
Bence yeterli sıcaklığı ve ışığı sağladıktan sonra sorun olmayacaktır. Telgraf çiçekleri için budama zamanının pek önemli olduğunu düşünmüyorum. Budadığınız dalları bir şişe ya da kavanoz içinde suya koyarak köklendirebilirsiniz de...
Yardımınız için teşekkür ederim Mesut bey.Bulunduğu yerde tül perde ardından öğleden sınra tamamen gğneş alan bir yerde.Pencere güney doğu crphesine bakıyor.Sanırım güneş ışığı ve sıcaklık yeterli.Birkaç güne kadar dallrını biraz kısaltacağım.İnşallah yanlış birşey yapmam..
Mesut Temiz
05-11-2017, 21:07
Hiç bir problem olmaz sayın İber35. Bahsettiğiniz uygun şartlarda bir süre sonra boğum yerlerinden yeni filizler fışkıracaktır.. Ayrıca kestiğiniz dalların her biri de suda köklenip yeni bitkiler olmaya aday... Kolaylıklar diliyorum...
Telgraf çiçeklerimin son hali.
İlknur44
15-01-2018, 18:05
Merhaba arkadaşlar bu mor telgraf çiçeği kimde var.Bana birkaç dal veren arkadaş varmı. Birkaç yıldır arıyorum malesef bulamadım.:(
Sn.bahçe-mimarı selamlar.Sanırım istediğiniz mor telgraf çiçeği bende var.Size bir kaç dal göndermek isterim.Yalnız şöyle bir sorun olacak diye düşünüyorum.Siz anladığım kadarıyla Malatya da ikamet ediyorsunuz,bende İzmir de.Malum havalarda baya soğudu.Arada oldukça uzun bir mesafe var.Bu soğuk havada göndermem uygun olurmu acaba ona pek emin olamadım.Mevsim uygun değil gibi geldi bana.İstediğiniz bu çiçekse,soğuk garketmez derseniz özelden göndereceğim yeri yazarsanız size gönderirim.
Aynı fotografı tekrar yükleyemiyormuşum,hata verdi.Üst resimdeki fotografa bakabilirsiniz.İstediğiniz çiçek bu mudur?
İlknur44
16-01-2018, 10:09
Sn.bahçe-mimarı selamlar.Sanırım istediğiniz mor telgraf çiçeği bende var.Size bir kaç dal göndermek isterim.Yalnız şöyle bir sorun olacak diye düşünüyorum.Siz anladığım kadarıyla Malatya da ikamet ediyorsunuz,bende İzmir de.Malum havalarda baya soğudu.Arada oldukça uzun bir mesafe var.Bu soğuk havada göndermem uygun olurmu acaba ona pek emin olamadım.Mevsim uygun değil gibi geldi bana.İstediğiniz bu çiçekse,soğuk garketmez derseniz özelden göndereceğim yeri yazarsanız size gönderirim.
Merhaba çok teşekkür ederim, evet malatya da oturuyorum ama sizce sorun olur mu. Bu aralar burda havalar sıcak ve çiçek zarar görürmü acaba eğer olmazsa havalar sıcak olduğu zaman yollarsınız. Siz bilirsiniz çiçek soğuğa dayanıklı mı acaba.Evet fotoğraftaki çiçek.
Merhaba çok teşekkür ederim, evet malatya da oturuyorum ama sizce sorun olur mu. Bu aralar burda havalar sıcak ve çiçek zarar görürmü acaba eğer olmazsa havalar sıcak olduğu zaman yollarsınız. Siz bilirsiniz çiçek soğuğa dayanıklı mı acaba.Evet fotoğraftaki çiçek.
İnanın bende pek bilmiyorum.O yüzden kararsız kaldım bende.İsterseniz size gönderebileceğim adresi verin ben yinede şansımızı deneyip size bir kaç dal göndereyim.
İyice dallanıp budaklanan zebrinamdan kestiğim dalları suda köklendirdikten sonra hepsini daha dolgun görüksün diye aynı saksıya dikmiştim.2 ay sonraki dutum bu.
İyice dallanıp budaklanan zebrinamdan kestiğim dalları suda köklendirdikten sonra hepsini daha dolgun görüksün diye aynı saksıya dikmiştim.2 ay sonraki dutum bu.
Dal dediğim 10 cm.i geçmeyen küçük çeliklerdi.
Mesut Temiz
16-01-2018, 11:51
Merhaba çok teşekkür ederim, evet malatya da oturuyorum ama sizce sorun olur mu. Bu aralar burda havalar sıcak ve çiçek zarar görürmü acaba eğer olmazsa havalar sıcak olduğu zaman yollarsınız. Siz bilirsiniz çiçek soğuğa dayanıklı mı acaba.Evet fotoğraftaki çiçek.
Arkadaşlar merhabalar,
Bu bitkiyi uzun yıllar besledim. Kışın en soğuk aylarında dışarıda tutulmaya dayanamasa da, iyice sarılacağından (özellikle baloncuklu paketleme naylonlarına sarılırsa) iki üç günlük bir yolculuktan pek etkileneceğini sanmıyorum. Özellikle de yumuşak iklime sahip olan yerlerde yaşadığınız göz önünde bulundurulursa, göze alınabilir küçüklükte bir risk.. Ama hiç riske girmeyelim diyorsanız Mart ortalarına kadar bekleyip gönderebilirsiniz..
Not: Çelikleri doğrudan toprağa ekenler de olsa da, ben gönderilen çeliklerin suda köklendirilip sonra ekilmesini öneriyorum. Yıllarca bu şekilde çoğaltıp dağıtmıştım, hiç kayıp olmadı...
Bol şans diliyorum...
Arkadaşlar merhabalar,
Bu bitkiyi uzun yıllar besledim. Kışın en soğuk aylarında dışarıda tutulmaya dayanamasa da, iyice sarılacağından (özellikle baloncuklu paketleme naylonlarına sarılırsa) iki üç günlük bir yolculuktan pek etkileneceğini sanmıyorum. Özellikle de yumuşak iklime sahip olan yerlerde yaşadığınız göz önünde bulundurulursa, göze alınabilir küçüklükte bir risk.. Ama hiç riske girmeyelim diyorsanız Mart ortalarına kadar bekleyip gönderebilirsiniz..
Not: Çelikleri doğrudan toprağa ekenler de olsa da, ben gönderilen çeliklerin suda köklendirilip sonra ekilmesini öneriyorum. Yıllarca bu şekilde çoğaltıp dağıtmıştım, hiç kayıp olmadı...
Bol şans diliyorum...
Bilgiler için teşekkür ederim Mesut Bey.Sn.Bahçe-mimarı kabul ederse bende sizin verdiğiniz bilgi gibi gönderme yapabilirim.
İlknur44
16-01-2018, 20:46
Arkadaşlar merhabalar,
Bu bitkiyi uzun yıllar besledim. Kışın en soğuk aylarında dışarıda tutulmaya dayanamasa da, iyice sarılacağından (özellikle baloncuklu paketleme naylonlarına sarılırsa) iki üç günlük bir yolculuktan pek etkileneceğini sanmıyorum. Özellikle de yumuşak iklime sahip olan yerlerde yaşadığınız göz önünde bulundurulursa, göze alınabilir küçüklükte bir risk.. Ama hiç riske girmeyelim diyorsanız Mart ortalarına kadar bekleyip gönderebilirsiniz..
Not: Çelikleri doğrudan toprağa ekenler de olsa da, ben gönderilen çeliklerin suda köklendirilip sonra ekilmesini öneriyorum. Yıllarca bu şekilde çoğaltıp dağıtmıştım, hiç kayıp olmadı...
Bol şans diliyorum...
Çok teşekkür ederim bilginiz için.
Sayın iber35 size adresi yolluyacam . Sağlıcakla kalın.
İlknur44
17-02-2018, 09:11
Merhaba Sayın İber35 dediğim çiçek bu.
barkin17
10-03-2018, 22:59
Sevgili forum kullanıcıları selamlar,
Nişanlımın rahmetli annesinden kalan 3-4 farklı renkte morlu, pembeli çok güzel bitkileri, kışın camın dışında unutup öldürdüm ve çok üzüldük.
Sizler sağolun bitkilerin hepsinin telgraf çiçeği olduğunu anladım. İnternetten almak için baktığımda 10 cm fideleri 15 lira gibi fiyatlara görüyorum, sizce Ankara’da çiçeklilerden daha uyguna bulabilir miyim?
Veya çeliklerinden yollayabilecek olan varsa rica edebilir miyim?
Mesut Temiz
11-03-2018, 06:08
Sevgili forum kullanıcıları selamlar,
Nişanlımın rahmetli annesinden kalan 3-4 farklı renkte morlu, pembeli çok güzel bitkileri, kışın camın dışında unutup öldürdüm ve çok üzüldük.
Sizler sağolun bitkilerin hepsinin telgraf çiçeği olduğunu anladım. İnternetten almak için baktığımda 10 cm fideleri 15 lira gibi fiyatlara görüyorum, sizce Ankara’da çiçeklilerden daha uyguna bulabilir miyim?
Veya çeliklerinden yollayabilecek olan varsa rica edebilir miyim?
Sorunuzun cevabı değil, ama donan çiçekleri atmadıysanız, saksıların topraklarını kazımadıysanız, saksıları sıcak bir yere alır ve normal sulamaya başlarsanız dipten verme ihtimalleri var... Eski yıllarda dışarı, bahçeye ekmeyi denediğim bazı telgraf çiçeklerinin kışın donmalarına rağmen toprak altında kalan kısımlarından büyüdüklerini hatırlıyorum...
barkin17
12-03-2018, 07:33
Sorunuzun cevabı değil, ama donan çiçekleri atmadıysanız, saksıların topraklarını kazımadıysanız, saksıları sıcak bir yere alır ve normal sulamaya başlarsanız dipten verme ihtimalleri var... Eski yıllarda dışarı, bahçeye ekmeyi denediğim bazı telgraf çiçeklerinin kışın donmalarına rağmen toprak altında kalan kısımlarından büyüdüklerini hatırlıyorum...
İlginiz için sağolun ama öldüğünü düşündükten sonra dışarıya koydum tüm saksıları ve iş işten geçti sanırım. Topraklarında kadife çiçekleri büyüyor artık.
çiçeksever
12-03-2018, 13:03
Tradescantia telgraf çiçeği | Zengarden - Türkiye'nin tercih ettiği bahçecilik sitesi (http://www.zengardentr.com/Tradescantia-telgraf-cicegi,LA_1546-2.html#labels=1546-2)
ben geçen sene buradan aldım. Fiyat iyi ve çok güzel kargolanmış olarak geldi.
ParlakYıldızlar
14-04-2018, 16:46
Saksilarını ve topraklarını yeniledim tabi artık evdeki envai çeşit plastik ambalaj ne güne duruyor ki..Ve pembelesmesi için soğuk görmesi gerekiyor.
acakmak79
02-05-2018, 08:30
sayın parlak yıldız,
Telgraf çiçeğinize aşık oldum desem yeridir.
zengarden da stokta yok diyor ve telefonları da çalışmıyor.
başka biryerlerde gördünüz mü bu türün satışını? bulamadım ben birtürlü :(
acakmak79
21-05-2018, 15:12
Sevgili Parlak Yıldız,
Bana gönderdiğiniz üç renk telgraf çiçeğim diğer kardeşlerinin yanında mutlu gözüküyor. Alt yapraklar yeni evine alışma sürecinden dolayi biraz soluk ama yeni çıkan yapraklarımız var.
Tekrar çok çok teşekkür ederim gönderiniz için...
https://resmim.net/f/Wfgdkt.jpg
acakmak79
21-05-2018, 15:35
Sevgili Parlak Yıldız,
Bana gönderdiğiniz üç renk telgraf çiçeğim diğer kardeşlerinin yanında mutlu gözüküyor. Alt yapraklar yeni evine alışma sürecinden dolayi biraz soluk ama yeni çıkan yapraklarımız var.
Tekrar çok çok teşekkür ederim gönderiniz için...
https://resmim.net/f/Wfgdkt.jpg
Bu arada fotoğrafta olduklarından daha soluk çıkmışlar. gerçek renkleri daha canlı:eek:
evandevan5
21-06-2018, 10:07
Sorunuzun cevabı değil, ama donan çiçekleri atmadıysanız, saksıların topraklarını kazımadıysanız, saksıları sıcak bir yere alır ve normal sulamaya başlarsanız dipten verme ihtimalleri var... Eski yıllarda dışarı, bahçeye ekmeyi denediğim bazı telgraf çiçeklerinin kışın donmalarına rağmen toprak altında kalan kısımlarından büyüdüklerini hatırlıyorum...
mor telgraf çiçekleri ne kadar süre ile gölgeye dayanır.hava temizlediği doğru mu ?
Mesut Temiz
21-06-2018, 16:50
mor telgraf çiçekleri ne kadar süre ile gölgeye dayanır.hava temizlediği doğru mu ?
Kısa sürelerle gölgede durabilir, ancak uzun vadede formunu kaybediyor.. Dallar çok cılız ve uzun çıkıyor, kendi ağırlığıyla bile kırılıyor... Yapraklar da çok cansız ve ince oluyor, ayrıca mor renkleri kaybolup yeşile dönüyor, tüm güzelliği kayboluyor bitkinin diyebilirim... Mümkün olduğunca ışıklı bir yerde tutup bol sularsanız en güzel formunu alıyor...
Bitkilerin birçoğu ev/ofis ortamındaki bazı zararlı gazları (mobilyalardaki yapıştırıcı, vs.'den ve diğer yapı malzemelerinden onlarca yıl yayılmaya devam eden gazları) emip bünyesinde tutuyor bildiğim kadarıyla, ancak spesifik olarak telgraf çiçekleri ile ilgili bu konuda bir bilgim yok...
Tradescantia callisia repens
676943
Saksı kafalar :p
Esengül14
22-06-2018, 18:12
Çiçeğiniz tutarsa banada verebilir misiniz rica etsem ? Herkesten çiçek istiyorum kimse göndermiyor :) siz bi değişiklik yapın hiç olmazsa
Çiçeğiniz tutarsa banada verebilir misiniz rica etsem ? Herkesten çiçek istiyorum kimse göndermiyor :) siz bi değişiklik yapın hiç olmazsa
Sevgili arkadaşım, bu çiçekten bende 5 saksı var, niye vermeyeyim.
Gel al. Paket yapamam, kargoya gidemem ihtiyarladım.
Elden istersen haber ver, saksın hazır.
Henüz hiç çiçeğini görmesem de renginin güzelliği yetiyor.
alperdemircan
29-06-2018, 18:14
Mor telgraf olarakta bilinen çiçek bu oluyor değil mi?
Hatta karasevda olarak?
Selim orhan
30-06-2018, 21:45
Benim dayım bir okulun kenarından telgraf çiçeğini bolca koparmış biraz da bana getitdi sağolsun. Valla çok arsız. Yarı güneş yerleri seviyor. Haftada bir yazın 4 günde bir suluyorum. Hiç besne gerek yok kendisi coşuyor. E tabi her gün onunla konuşuyorum eşim de bayılıyor. 1 metre sarkıyor.
Mesut Temiz
01-07-2018, 09:35
Henüz hiç çiçeğini görmesem de renginin güzelliği yetiyor.
Çiçekleri pembe... Mor yapraklarıyla çok uyumlu duruyor... Biraz daha büyüdüğünde sürekli açmaya başlar yaz boyunca...
Selim orhan
01-07-2018, 16:08
Ama dalları uzun olduğu için kırılıyor. Ama 1 hafta suda köklendirip toprağa dikiyorum yeni bir bitkim oluyor çay ve kahve de seviyor. Yani bunları kendi gözlemlerimle söyledim. Ayrıca ben de çiçek açtığını hiç görmedim sizce neden çiçek açmıyor? Şimdiden teşekkürler
Selim orhan
01-07-2018, 16:10
Evet halk ağzında kara sevda çiçeği deniyor sayın alperdemircan
Selim orhan
01-07-2018, 16:17
çok özür dilerim mesajınızı görmeden yazdım sayın mesut temiz yazın açacaksa iyi. Teşekkürler bilgileriniz için
Mesut Temiz
02-07-2018, 07:57
çok özür dilerim mesajınızı görmeden yazdım sayın mesut temiz yazın açacaksa iyi. Teşekkürler bilgileriniz için
Estağfurullah... Benim telgraf çiçeklerim, mavi çiçekli düz yeşil türle açmaya başladılar... yakında çizgili tür ve tamamen mor olan da açmaya başlarlar... iyi güneş görüyor ve iyi sulanıyorsa, belli bir büyüklüğe geldiğinde mutlaka açacaktır...
Bu mor türün dalları biraz gevrek, kırılmaya yatkın... Ben yukarı doğru toplayıp bir sırık etrafına sardırmayı deniyorum şu anda, iyice yükselince sarkmaya bırakmayı düşünüyorum, bakalım nasıl bir şey ortaya çıkacak...
Bilimsel adını bilmediğim ve "mavi çiçekli düz yeşil tür" olarak tanımladığım türün adını buldum:
tradescantia coelestis
Çiçeğinin mavisi de harika bir renk... Mavi için doğada en nadir bulunan renk denir, ancak bu harika bir mavi renk örneği gerçekten de....
Nebiye55
04-07-2018, 00:08
9 ayda bu kadar oldu ve yanında kırılan dallarından diktiğim çiçeğim ona yetişmek üzere arkadaşlara verdiklerimi hatırlayamadım bile
Selim orhan
07-07-2018, 12:21
Sayın Nebiye55 elinize sağlık evet kırılan dalları suda çok çabuk kökleniyor. Ve toprağa diktiğimizde hemen yepyeni bir bitki oluşuyor. Tam kuduruk bir bitki.
Güne bakan
07-07-2018, 13:41
Sakallı telgraf çiçeği denen tüylü telgraf çiçeğinden bende de var.. geçen yıl kaş’ta kaldığımız otelin bahçesinden almıştım.. ağustos ayıydı ektim ve iki yaprak verdi sonra çürür gibi oldu kayboldu.. bu bahar kendiliğinden aynı saksıda tekrar yeşerdi.. yeşerdi ama 9 yapraktan öteye gidemedi.. acaba saksı mı küçük toprak mı yetersiz.. onun büyümesine engel olan sebep ne olabilir..
Selim orhan
11-07-2018, 21:38
1 ay boyunca çeliğinden çoğalmasını istediğim mor çizgili telgraf çiçeğim çoğalmış. Kırılan dal 2 hafta boyunca suda kaldı ve 2 hafta toprakta kaldı.
Selim orhan
11-07-2018, 21:49
Sayın günebakan acaba güneş görmüyor mu ya da besin takviyesi mi lazım resim yollama şansınız var mı?
evandevan5
08-08-2018, 16:38
tradescantia navicularis en güzel türü valla hava da temizliyor.
Mor telgraf çiçeğim;)
Çok çabuk büyüyor...
Çizgili mor telgraf çiçeğim. Geçen yıl ilk defa çiçek açtı.
Merhaba, telgraf çiçeklerinizi görünce çok özendim. Bana da arkadaşım verdi birkaç dal, suda beklettim, çok çabuk geliştiler ama salonda oldukları için balkona almak istedim, içerde sinek vs oluyor diye toprak istemiyorum. Balkona koyunca çok güzel güneş aldılar ama aynı zamanda çok şiddetli rüzgar olduğu için dalları kırıldı. Dalları tekrar suda beklettim, 3 tanesi tuttu, 2 tanesi yeşil değil, mor renkte kaldılar ve pörsüdü sanki yaprakları, kökleri çürüdü gibi. Köklerinden tutup çekince de hemen elime geldiler. Onları tekrar suya koydum.
Sorum şu: İlk gelen dallar ana çiçekten alınmıştı ve tek dal şeklinde de değildi, hemen tuttular. Şu anda elimdekiler ise rüzgarda kırılan dallar, hepsi tek tek, hatta biri sadece dal, kenarında minicik yeşil sürgün var.
Bunlar da mı solacak diye endişe ediyorum. Köklenmeleri için ne yapmalıyım? Fide köklendirici gübre de aldım, sıvı gübre de aldım, acaba çok mu suluyorum, her gün sulamak yanlış mı? Kökleri çürüdü sanki 2 tanesinin, şu anda suya aldım. Dallar bir yere kadar odunsu, sonra yeşil. Yeşil kısımlarından mı kesip suya koymalıydım acaba? Bu ikisini nasıl kurtarabilirim?
Ek olarak, benim telgraf çiçeğim çiçek açmadı, ana çiçek de açmamıştı. Çiçek açmaları için belli bir yaş mı gerekiyor yoksa türü mü böyle? Yaprak kenarları neden buruştu?
679630
679631
Merhaba, telgraf çiçeklerinizi görünce çok özendim. Bana da arkadaşım verdi birkaç dal, suda beklettim, çok çabuk geliştiler ama salonda oldukları için balkona almak istedim, içerde sinek vs oluyor diye toprak istemiyorum. Balkona koyunca çok güzel güneş aldılar ama aynı zamanda çok şiddetli rüzgar olduğu için dalları kırıldı. Dalları tekrar suda beklettim, 3 tanesi tuttu, 2 tanesi yeşil değil, mor renkte kaldılar ve pörsüdü sanki yaprakları, kökleri çürüdü gibi. Köklerinden tutup çekince de hemen elime geldiler. Onları tekrar suya koydum.
Sorum şu: İlk gelen dallar ana çiçekten alınmıştı ve tek dal şeklinde de değildi, hemen tuttular. Şu anda elimdekiler ise rüzgarda kırılan dallar, hepsi tek tek, hatta biri sadece dal, kenarında minicik yeşil sürgün var.
Bunlar da mı solacak diye endişe ediyorum. Köklenmeleri için ne yapmalıyım? Fide köklendirici gübre de aldım, sıvı gübre de aldım, acaba çok mu suluyorum, her gün sulamak yanlış mı? Kökleri çürüdü sanki 2 tanesinin, şu anda suya aldım. Dallar bir yere kadar odunsu, sonra yeşil. Yeşil kısımlarından mı kesip suya koymalıydım acaba? Bu ikisini nasıl kurtarabilirim?
Merhaba aras09,
Telgraf çiçekleri çabuk tutan ve çabuk büyüyen bitkiler. Ben suda köklendirme yapmıyorum. Bitkinin ucundan aldığım taze dalları direkt toprağa dikiyorum. Haftada bir suluyorum. Sanıyorum sizin probleminiz fazla sulamak. Güneşli aydınlık yerleri seviyorlar. Güneşli yerlerde yaprakları daha mor ve canlı renkli oluyor. Güneş ve ışık fazla almıyorsa yaprakları yeşile dönüyor. Sanırım zebrina türü telgraf (sizdeki de ondan) kolay çiçek açmıyor. Bendeki yedi yıldan sonra çiçek açtı. Çiçek açmasa da yaprakları çok güzel.
Merhaba aras09,
Telgraf çiçekleri çabuk tutan ve çabuk büyüyen bitkiler. Ben suda köklendirme yapmıyorum. Bitkinin ucundan aldığım taze dalları direkt toprağa dikiyorum. Haftada bir suluyorum. Sanıyorum sizin probleminiz fazla sulamak. Güneşli aydınlık yerleri seviyorlar. Güneşli yerlerde yaprakları daha mor ve canlı renkli oluyor. Güneş ve ışık fazla almıyorsa yaprakları yeşile dönüyor. Sanırım zebrina türü telgraf (sizdeki de ondan) kolay çiçek açmıyor. Bendeki yedi yıldan sonra çiçek açtı. Çiçek açmasa da yaprakları çok güzel.
Evet, galiba fazla suluyorum. Sıcak iklimdeyiz. Hiç kar yağmadı ama balkona da çıkaramadım, hem çok fazla güneş hem de inanılmaz rüzgar var, en üst kattayım, önümüz düz açık alan, pencereleri bile açınca evde her şey uçuşa geçiyor. Dalları kırıldı ilk çıkardığımda, tekrar içeri aldım. Balkonu kapatmayı düşünüyorum, ancak o zaman çıkarabilirim.
İçerde çiçek bakanlar, sinek, böcek vs ile nasıl başa çıkıyorlar acaba? Çok suladığımdan herhalde, minik sinekler çok oluyor çiçeklerimin çevresinde. Bulaşık deterjanı püskürtüyorum, acaba yapraklara zarar verir mi?
merhabalar *** de bi telgraf çiçeğim var küçücük bi fide iken büyüttüm kocaman oldu ve daha bu sabah çiçek açtı. çok mutlu olmuştum ama akşam işten geldiğimde kapandığına şahit oldum çok üzüldüm sizce normal midir 😩
birol baser
03-09-2018, 18:48
Benimde var iki cesit ikiside cicek omru 24 saat bile yok ama cok sık cicekleniyor acmaya basladiysa eger uzulmeyin
ferahladım teşekkür ederim
681143
Rüzgardan kırılan ana çiçekten alıp tekrar çoğalttığım 6 daldan 4ü tuttu. Yanlardan filizler vermeye de başladılar. Dal uçları mor gibi. Hala yapraklarda deformasyonun izleri var ama onlar da düzelecek sanırım. ;)
[attach]683269[attach]
Merhaba,
Telgraf çiçeğimin diplerinde pamuksu bir şey içinde bir şeyler büyüyor. Önce kendi filizi, pamuk da dışardan gelmiş sandım ama değil galiba, ikisi bir bütün. Nedir bu, zararlı mı, koparmalı mıyım?
Mesut Temiz
02-11-2018, 22:20
[attach]683269[attach]
Merhaba,
Telgraf çiçeğimin diplerinde pamuksu bir şey içinde bir şeyler büyüyor. Önce kendi filizi, pamuk da dışardan gelmiş sandım ama değil galiba, ikisi bir bütün. Nedir bu, zararlı mı, koparmalı mıyım?
Resimde çok ayrıntılı göremiyorum, ama kopup toprağa düşen küçük bir bitki parçasının etrafında küf oluşmuş gibi görünüyor.. Topraktan canlı bir bitki olarak çıktığını zannetmiyorum o oluşumun.. Dilerseniz birkaç gün bekleyerek emin olabilirsiniz...
Resimde çok ayrıntılı göremiyorum, ama kopup toprağa düşen küçük bir bitki parçasının etrafında küf oluşmuş gibi görünüyor.. Topraktan canlı bir bitki olarak çıktığını zannetmiyorum o oluşumun.. Dilerseniz birkaç gün bekleyerek emin olabilirsiniz...
Telefonum çok net çekemiyor, kusura bakmayın. Toprağa düşmüş deği de mantar gibi büyüyen bir şeyler var, bir süre sonra kafalarını eğiyorlar toprağa. Onların etrafında pamuk gibi şeyler oluyor.
Benim Telgraf çetesi
685127
.
Merhaba, telgraf çiçeğim hızlı büyüdüğü için yüksekçe bir yere koydum, aşağıya sarktı bir süre ama şimdi de sanki yukarıya çıkmak ister gibi dalları yön değiştiriyor, yaprakları birbirine girdi. Yanlış mı yaptım acaba, masanın üzerinde çok mu yüksek oldu?
Mesut Temiz
29-01-2019, 00:21
Merhaba, telgraf çiçeğim hızlı büyüdüğü için yüksekçe bir yere koydum, aşağıya sarktı bir süre ama şimdi de sanki yukarıya çıkmak ister gibi dalları yön değiştiriyor, yaprakları birbirine girdi. Yanlış mı yaptım acaba, masanın üzerinde çok mu yüksek oldu?
Telgraf çiçekleri yukarıdan aşağıya sarkıtmaya uygun bitkiler.. Merak etmeyin, yukarıya doğru dönen dallar bir süre sonra yerçekiminin etkisiyle tekrar aşağı doğru yöneleceklerdir... Olası bir sorun ışık yetersizliğidir... Telgraf çiçekleri yeterli gün ışığını alamadıklarında hem gerçek canlı renklerini kaybediyorlar, hem de kendi ağırlıklarını bile taşıyamayacak kadar cılız, ince ve kırılgan oluyorlar... Bu şekilde büyüyen dallar hem çirkin görünüyor, hem de sonradan güneş görseler bile bir daha gerçek formlarını alamıyorlar.. Yeterli güneş ışığını alıyorlarsa aşağı sarkarak büyümelerinde hiçbir sıkıntı yok...
Telgraf çiçekleri yukarıdan aşağıya sarkıtmaya uygun bitkiler.. Merak etmeyin, yukarıya doğru dönen dallar bir süre sonra yerçekiminin etkisiyle tekrar aşağı doğru yöneleceklerdir... Olası bir sorun ışık yetersizliğidir... Telgraf çiçekleri yeterli gün ışığını alamadıklarında hem gerçek canlı renklerini kaybediyorlar, hem de kendi ağırlıklarını bile taşıyamayacak kadar cılız, ince ve kırılgan oluyorlar... Bu şekilde büyüyen dallar hem çirkin görünüyor, hem de sonradan güneş görseler bile bir daha gerçek formlarını alıyorlar.. Yeterli güneş ışığını alıyorlarsa aşağı sarkarak büyümelerinde hiçbir sıkıntı yok...
Teşekkürler.Güneş alıyorlar da 3 kökü yakın diktim sanırım, karıştılar biraz. Yaza doğru kökleri ayırsam iyi olacak gibi.
evandevan5
27-02-2019, 14:47
Teşekkürler.Güneş alıyorlar da 3 kökü yakın diktim sanırım, karıştılar biraz. Yaza doğru kökleri ayırsam iyi olacak gibi.
telgraf çiçeklerinde yazı beklemeye gerek yok hiç ben hergün nerediyse bir dalını kesip toprağa saplıyorum.su döküyorum o kendi çimleniyor.
Merhaba, telgraf çiçeğimin 2 kökü başka yöne dönerken dalının toprağa değdiği birkaç yerde köklenmiş. Bunun zararı var mı, dalı kessem olur mu?
Merhaba, telgraf çiçeğimin 2 kökü başka yöne dönerken dalının toprağa değdiği birkaç yerde köklenmiş. Bunun zararı var mı, dalı kessem olur mu?
Dalın köklenmesinin hiç bir zararı olmaz. Dalı kesmenize gerek yok. Kağıt havluyu dallar incinmesin diye mi koydunuz?
Dalın köklenmesinin hiç bir zararı olmaz. Dalı kesmenize gerek yok. Kağıt havluyu dallar incinmesin diye mi koydunuz?
Evet, saksının yerini değiştirince bazı kökler de sert dönüş yaptılar, balkonum çok rüzgarlı, kabın kenarı da çok keskin olduğu için korumak istedim.
Benim Telgraf çetesi
685127
.
Merhaba ortadaki cam fanustaki de telgraf çiçeği türü mü ilk kez görüyorum
Tradescantia callisia repens
http://www.agaclar.net/forum/1543493-post370.htm
Tradescantia callisia repens
http://www.agaclar.net/forum/1543493-post370.htm
Saksılıklarınıza bayıldım. Tam benlik çok şirin.
Nereden aldınız acaba?
Hay Allah, hediye geldi, nereden alındı sormadım.
Hay Allah, hediye geldi, nereden alındı sormadım.
Güle güle kullanın. Bana hiç böyle hediye gelmez.
Biraz kıskandım galiba.
Eskiden çiçek arardım. Bir de başıma saksılık aramak çıktı. Kemeraltı'na bakacağım.
inciçiçeğim
15-04-2019, 21:21
Merhaba,
Benimde mor yapraklı pembe cicekli olanından vardı ve epeyde buyumustu.
Rengine aşık olmuştum. İstanbulda da yolda yeşil yapraklısını bulup iki dal
getirmiştim. Onu da morumun yanına dikmiştim ama ne olduysa ikisi de
bozuldu. Neyse ki mor olandan sadece iki yaprak kurtarıp diktim yeniden, hala
yaşıyor tuttu gibi. Ama yeşil olandan kurtaramadım maalesef. Ben onun mavi
çiçekli olandan olabileceğini düşünüyordum çok üzüldüm. Sağolsun
üzüldüğümü gören komşumda da varmış, çizgilisinden getirdi iki dal. Telgraf
çiçeğini sevdiğim için diğer çeşitlerinden de edinmeye çalışıyorum şimdi.
Mesela yeşil yapraklı mavi çiçekli olanından olan varsa ben de edinmek
isterim. Bana yardımcı olabilecek olan var mı acaba?
Mesut Temiz
15-04-2019, 21:36
Merhaba,
Benimde mor yapraklı pembe cicekli olanından vardı ve epeyde buyumustu.
Rengine aşık olmuştum. İstanbulda da yolda yeşil yapraklısını bulup iki dal
getirmiştim. Onu da morumun yanına dikmiştim ama ne olduysa ikisi de
bozuldu. Neyse ki mor olandan sadece iki yaprak kurtarıp diktim yeniden, hala
yaşıyor tuttu gibi. Ama yeşil olandan kurtaramadım maalesef. Ben onun mavi
çiçekli olandan olabileceğini düşünüyordum çok üzüldüm. Sağolsun
üzüldüğümü gören komşumda da varmış, çizgilisinden getirdi iki dal. Telgraf
çiçeğini sevdiğim için diğer çeşitlerinden de edinmeye çalışıyorum şimdi.
Mesela yeşil yapraklı mavi çiçekli olanından olan varsa ben de edinmek
isterim. Bana yardımcı olabilecek olan var mı acaba?
Düz yeşil yapraklı ve mavi çiçekli telgraf çiçeği üstü kurusa/donsa da dipten genellikle tekrar sürgün veriyor (ya köklerinden ya da çiçeklerin ürettiği tohumlardan... muhtemelen de tohumlardan...) Normal bakımına devam edin ve toprağını gözlemleyin, yakında çıkabilir...
Fotoğraf gönderemiyorum şu anda ama telgraf çiçeğimdeki ani değişimi paylaşmak istedim.
Benim çiçeğim masanın kenarında duruyor. 3 dalı o kadar aşağıya uzandı ki uçlarından kesmek zorunda kaldım. Çok sık sulama takıntım olduğu için bütün çiçeklerim boyuna gidiyor genelde. Sonra bir baktım, kestiğim yerlerin yanlarından 3er 5er filiz vermeye başlamış. Aylardır niye boyuna gidiyor, yanlara dağılmıyor dediğim çiçeğimin derdi budanmakmış. :p İlk fırsatta fotoğraf ekleyeceğim, görmeniz lazım.
Budadığım dallardan çıkan filizler...
692487
692488
Çetenin yeni üyesi
692534
Çiçek açıyor mu merak ediyorum
Kurdele çiçeği gibi geldi bana. Öyle mi? Öyleyse açıyor.
Kurdele çiçeği gibi geldi bana. Öyle mi? Öyleyse açıyor.
Değil. Baya telgraf. Bundan Tradescantia spathacea “Tricolor”
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=JoE9vS2oi6c
Değil. Baya telgraf. Bundan Tradescantia spathacea “Tricolor”
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=JoE9vS2oi6c
Çok güzelmiş. Benim kurdele çiçeklerimin bile yaprakları bu kadar büyük değil. Büyüdükçe fotoğraf atarsanız çok sevinirim.
Bundan görüp aldım.
692647
Valize atıp getireceğim için küçük aldım
Bundan görüp aldım.
692647
Valize atıp getireceğim için küçük aldım
Muhteşemler... Çiçek açmalarına gerek yok ki, kendileri kocaman çiçek gibiler zaten. :)
Üretim cini boş durmama engel oluyor
692831
Asıl aldığım bitki buydu , öbürünü bundan ürettim.
Üretim cini boş durmama engel oluyor
692831
Asıl aldığım bitki buydu , öbürünü bundan ürettim.
Yaprakların kenarları nasıl mor oldu, güneşe mi koydunuz?
Tradescantia spathacea “Tricolor”
698351
Böyle oldu.
çiçekgibi
12-09-2019, 23:14
Merhabalar mor telgraf çiçeğimin saksısını değiştirmem gerekti,değiştirdim
Yaprakları yumuşayıp sarkmış , birden kötülemiş bitki... geri gelir mi kendine çok üzüldüm
Mesut Temiz
12-09-2019, 23:56
Merhabalar mor telgraf çiçeğimin saksısını değiştirmem gerekti,değiştirdim
Yaprakları yumuşayıp sarkmış , birden kötülemiş bitki... geri gelir mi kendine çok üzüldüm
Telgraf çiçeklerinin sapları fazlaca kırılgan oluyor, saksı değiştirmelerde dipten kolayca kırılabiliyorlar... Özellikle de mor olan tür... Bir kontrol edin, kırılmamışsa toprağı nemli tutarak ve dal ve yaprakları da her gün fısfısla ıslatıp nemli tutarak canlanmasına yardımcı olabilirsiniz... Kırılmış saplar varsa onları da çelik olarak suda köklendirebilirsiniz... Hatta ben olsam kırılma yoksa bile birkaç dalı suda köklendirerek işi sağlama alırdım...
çiçekgibi
13-09-2019, 00:57
Kırılma yok fakat zaten toplamda 3 4 dal falan...
Teyzem yeni köklendirip vermişti küçük bir saksıya .. ben de hıZla büyüdüğünü görünce değiştireyim dedim :)
Saksı değiştirince balkona koydum acaba esintide kaldı da mı öyle oldu bilemiyorum
İçeri aldım bakalım her gün bakımını yapacağım
Bu arada teşekkür ederim.
Forumda her bilgi var
Fakat hayalet site gibi hep eski tarih bi on yıl falan önceymiş sanli tüm yaZışmalar
Çiçeklerle ilgili bilgi alabileceğim bi mobil uygulama bulamadım
Ve google da her sorunun cevabı buradaydı sanki ☺️Ama dediğim gibi eskiden verilmiş cevaplar...
Cevapların eski olması doğru olmadığını göstermez.
Her daldan 12 üç çelik alın köklendirin.
Kırıp suya koymanız kafi.
Çok dayanıklı bir bitki , şımartılmak istemez .
Bahçenin toprağına diktim orada bile mutlu. 40 derece sıcak , теpesinde güneş varken bile.
Kolay gelsin.
çiçekgibi
13-09-2019, 08:21
Uçlarından çelik alayım doğru mu
Teşekkür ederim
Evet, 10-12 santimetre boyunda çelikler alın köklendirin.
Anaç bitki kurtulursa ne ala.
Yoksa elinizde yedekleriniz olacak.
Sağlam bitki bile çok uzayınca ucunu alırım ki yan dal versin.
Anne bitki zarar görmez.
Uçlarından çelik alayım doğru mu
Teşekkür ederim ��
Merhaba;
Aslında bu bitkiyi suya koymanıza bile gerek yok, o kadar çabuk kökleniyor ki... Daldırıverin toprağa :D Bendeki baya bir azman, iki dal almıştım arkadaş kendininkini budarken, şimdi koca bir saksıyı doldurdu.
Merhabalar mor telgraf çiçeğimin saksısını değiştirmem gerekti,değiştirdim
Yaprakları yumuşayıp sarkmış , birden kötülemiş bitki... geri gelir mi kendine çok üzüldüm
Ben de acemiyim çiçek konusunda. 2 yıldır yeşil telgraf çiçeğim var. Uzun süre sadece boyuna gidiyordu. Uçlarından alınca yanlardan fışkırdı. Daha güçlü oldu şimdi. Uçlarından almak her zaman bitkiye iyi geliyor. Aspirin de vermiştim o zaman. Ben de balkona atmıştım, çok rüzgar vardı, zayıfladı ama içeri alıp sürgün aldım uçlarından, şimdi 2 saksıyı da doldurdu.
Yer değiştirme şokları bitkilere iyi gelmiyormuş. Saksıları en fazla 1 numara büyük olmalıymış. Yoksa üstten değil alttan yani kökten büyüyormuş. Yer değiştirmelerde 15 gün kadar alışmasını beklemek gerekiyormuş fazla sulamadan. Kökleri rahatsız oluyormuş. Şoklarda kökleri çürüyormuş önce. Saksı değişimi için nisan ayı uygunmuş.
Siz de denildiği gibi uçlarından filiz alıp suda bekleterek veya doğrudan toprağa dikin. Hem daha güçlü olur hem de ana bitki giderse elde yedeğiniz olur.
Kolay gelsin.
Hüma&Mihriban
19-12-2019, 13:32
Merhaba arkadaşlar. Telgraf çiçeği ile ilgili tüm mesajlarınızı okudum. Çok değerli bilgiler ve deneyimler paylaşmışsınız. Benim hali hazırda klasik morlu yeşilli telgraf çiçeğim var ve şu an pembe çizgili telgraf çiçeğinden iki çelik sipariş verdim. Ama soğuktan ve kargonun taşıma koşullarında zarar görmesinden endişeliyim biraz. Sorum şu ki çiçeklerim elime ulaştığında kendilerini çabucak toparlamaları için ne yapmam gerekiyor? İki çeliği normalde tek saksıda birleştirecektim yalnız biraz beklemeli miyim bilemedim? Evim ve çiçeğimi koyacağım yer hem sıcak hem de güneşli. Şimdiden teşekkürler.
Hüma&Mihriban
25-12-2019, 06:32
Pembe telgraf çiçeğim geldi arkadaşlar ama çok minikler. Renkleri çok güzel inşallah sevgiyle büyüyecekler. On gün kadar herhangi bir işlem yapmayacağım. Sonrasında büyük bir saksıya geçirmem gerekecek , çünkü fide saksıları fincan ebatında. İki minicik yavrunun da etrafındaki yapraklar çürümüştü. Çürük yaprakları ayırmak için bu minikleri de yerinden ettim maalesef. Şimdilik suya koyuyorum çürüyüp çürümeyeceğini görmek ve gerekirse saksıya almak için.
Pembe telgraf çiçeğim geldi arkadaşlar ama çok minikler. Renkleri çok güzel inşallah sevgiyle büyüyecekler. On gün kadar herhangi bir işlem yapmayacağım. Sonrasında büyük bir saksıya geçirmem gerekecek , çünkü fide saksıları fincan ebatında. İki minicik yavrunun da etrafındaki yapraklar çürümüştü. Çürük yaprakları ayırmak için bu minikleri de yerinden ettim maalesef. Şimdilik suya koyuyorum çürüyüp çürümeyeceğini görmek ve gerekirse saksıya almak için.
Çok güzeller, ben de bir fide alıp hemen büyük saksıya geçirdim. Hızlıca gelişmeye başladı. Yalnızca renkleri solmaya başladı, sanırım bolca güneş alan bir yer istiyorlar.
Hüma&Mihriban
29-01-2020, 21:31
Çok güzeller, ben de bir fide alıp hemen büyük saksıya geçirdim. Hızlıca gelişmeye başladı. Yalnızca renkleri solmaya başladı, sanırım bolca güneş alan bir yer istiyorlar.
Maalesef benim çiçeğim günden güne solup öldü. Sanırım kargoda kökleri çürüdü. Toprağın üst kısmında kalan yerinden kesip suya koydum ama o da soldu. O kadar üzüldüm ki anlatamam. İlk defa bir çiçek ellerimden kayıp gitti.
Maalesef benim çiçeğim günden güne solup öldü. Sanırım kargoda kökleri çürüdü. Toprağın üst kısmında kalan yerinden kesip suya koydum ama o da soldu. O kadar üzüldüm ki anlatamam. İlk defa bir çiçek ellerimden kayıp gitti.
Kökler duruyorsa bakmaya devam edin filizlenebilirler bence. Üzüldüm sizin adınıza.
Bu arada nereden almıştınız fidanları?
Hüma&Mihriban
09-02-2020, 10:43
Bu arada nereden almıştınız fidanları?
Maalesef çürüme köklerde olmuştu. Kurtaramadım çiçeği. İnstagramda gördüğüm bir siteden almıştım.
şerifefe
05-03-2020, 07:33
Telgraf çiçeğim coştu. Dolgun yaprak formunu kaybetti ama bu çiçekli halini de çok seviyorum;)
merhaba ,aynı çiçekten benim de var; fakat daha küçük ve ilk defa çiçek açtı.. akşam eve gittiğimde tomurcugu çiçek açmıştı sabah baktım çiçek yoktu ve dökülmemişte sanki geri içine kapanmış gibiydi anlamadım bazı farklı türdeki çiçeklerde belli zamanlarda açma sonrasında uyuma oluyor bunlarda da mı öyle?
merhaba ,aynı çiçekten benim de var; fakat daha küçük ve ilk defa çiçek açtı.. akşam eve gittiğimde tomurcugu çiçek açmıştı sabah baktım çiçek yoktu ve dökülmemişte sanki geri içine kapanmış gibiydi anlamadım bazı farklı türdeki çiçeklerde belli zamanlarda açma sonrasında uyuma oluyor bunlarda da mı öyle?
Çiçekli halini görmemiştim, maşaallah, çok güzel. Benimkilerde çiçek yok, uzadıkça kesip başka yere dikiyorum. Üstleri yeşil, altları mor yaprakların. Bu kez bazılarında yaprakların üstleri de mor renge döndü. Yanlış bir şey mi yaptım yoksa normal mi, anlamadım.
703693
Anglophone16
17-04-2020, 00:51
Çiçekli halini görmemiştim, maşaallah, çok güzel. Benimkilerde çiçek yok, uzadıkça kesip başka yere dikiyorum. Üstleri yeşil, altları mor yaprakların. Bu kez bazılarında yaprakların üstleri de mor renge döndü. Yanlış bir şey mi yaptım yoksa normal mi, anlamadım.
703693
Yanlış bir şey yapmamışsınız, zaten olması geren o. Succulent özellikleri gösterebilen bir bitki olduğu için tam güneş ve susuzluğa karşı dayanıklılık kazanabiliyor. Yapraklarının morarıp kızarması da güneş aldığında oluşan doğal bir etkidir.
Şu anki görüntüsü pek albenili olmasa da, bu telgrafımı çok seviyorum.
Her kış kurur. Her bahar yeşerir. ''Her zaman umut var'' der gibi. Nazsız olup, beni üzmemesi de cabası. Gel de sevme.
Şu anki görüntüsü pek albenili olmasa da, bu telgrafımı çok seviyorum.
Her kış kurur. Her bahar yeşerir. ''Her zaman umut var'' der gibi. Nazsız olup, beni üzmemesi de cabası. Gel de sevme.
Çiçeğiniz 2 farklı tür mü, yoksa yeni çıkan filizlerin rengi mi farklı? Kaç yaşında ve çiçek açıyor mu?
Sayın Aras09,
Çiçeğim tek tür. Küçük yapraklı telgraf. Yaprakların altı mor, üstü yeşil. Altta kıştan kalan kuru dallar var.
Çiçeğim 3 yıllık. Her kış kuruyup, yazın yeşerir. Çok arsız, yazın inanılmaz bir hızla büyüyor. Sarkıcı özellikte.
Hiç çiçek açmadı. Ancak tüm telgraf çeşitleri çiçek açtığına göre, belki çiçeğini de görürüm.
4 günlük büyüme hızı fotoğrafta görüldüğü gibi.
Haftaya sarkan dallardan saksısı görünmez. Hiç üzmez beni güzel kızım.
Büyümesi durdurulamayan telgraflar. Herkese öneriyorum ama gösterişli, iri çiçekleri olmadığından, pek tercih etmiyorlar.
Benim için, yaprak güzelliği yeterli. Çok seviyorum. ;)
Düz çekip, düz eklediğim fotoğraf yayınlayınca yan dönüyor. :confused:
Ahsen subaşı
16-06-2020, 11:33
Mor telgraf çiçeğim
Yaklaşık 5 ay önce ektiğim telgraf çiçeğim çok yavaş büyüyor ve bir türlü sıklaşamıyor,sorunun toprağında olduğunu düşünerek değiştirdim lakin bir farklık göremiyorum. Yaprakları solgun görünüyor ve direk güneşi görmüyor,çok kolay çoğalan bu bitkide yanlış olan nedir bilemiyorum. Çiçeği aldığım kişinin bitkisi gayet sağlıklı ve çokça bir alana yayılmış durumdaydı.
Mesut Temiz
19-11-2020, 07:01
Yaklaşık 5 ay önce ektiğim telgraf çiçeğim çok yavaş büyüyor ve bir türlü sıklaşamıyor,sorunun toprağında olduğunu düşünerek değiştirdim lakin bir farklık göremiyorum. Yaprakları solgun görünüyor ve direk güneşi görmüyor,çok kolay çoğalan bu bitkide yanlış olan nedir bilemiyorum. Çiçeği aldığım kişinin bitkisi gayet sağlıklı ve çokça bir alana yayılmış durumdaydı.
Telgraf çiçekleri fazlaca güneş ışığına ihtiyaç duyuyorlar... Yeterli güneşi almadıklarında dalları ince, uzun, cılız büyüyor, kolayca kopuyor ve yaprakları da çok ince ve cansız olup gerçek renklerini almıyorlar (mor yapraklı türlerde yapraklar yeşil, yeşil yapraklı türlerde de çok açık solgun yeşil oluyor). Kısaca her yönüyle sağlıksız oluyorlar... Aldıkları güneş ışığını arttırırsanız yeni büyüyen dallar kalın, kısa, sağlam olacaktır ve yapraklar da gerçek form ve renginde gelişecektir...
yeni edindim bu çiçeği bilgiler işime çok yaracak sağolun
Telgraf çiçekleri fazlaca güneş ışığına ihtiyaç duyuyorlar... Yeterli güneşi almadıklarında dalları ince, uzun, cılız büyüyor, kolayca kopuyor ve yaprakları da çok ince ve cansız olup gerçek renklerini almıyorlar (mor yapraklı türlerde yapraklar yeşil, yeşil yapraklı türlerde de çok açık solgun yeşil oluyor). Kısaca her yönüyle sağlıksız oluyorlar... Aldıkları güneş ışığını arttırırsanız yeni büyüyen dallar kalın, kısa, sağlam olacaktır ve yapraklar da gerçek form ve renginde gelişecektir...
Gerçekten yaprakları çok solgun ve gövdesi de cansız dediğiniz üzre evdeki daha güzel bir yere aktaracağım umarım hayata döner
green.white
26-12-2020, 15:43
Bu da bizim telgraf çiçeğimiz. Kendileri evimizin yeni üyesi, 1 ay anca oldu. Bir kaç defa böyle sürpriz yaptı
Hilal okur
11-01-2021, 14:04
Arkadaşlar benim telgraf çiçeğim güneşte duruyor. Yapraklari çok sık ve sürekli yan dal veriyor. Yapraklarının çizgileri çok belirsiz ve ön yüzleri de mora dönmeye başladı. Acaba aşağı doğru sarkıp seyrek yapraklı ve çizgili olması için gölgeye mi almalıyım?
Semra Bbcn
14-01-2021, 01:11
2 yıl önce kayınvalidemde kavanozda ıslatılmış aynalı dev telgraf çiçeğini evime getirip diktim çok güzel büyüdüler bilinenlerden çok irice yapraklı bir tür
kitapkurdu
30-05-2021, 18:50
Merhaba yeşilseverler, bugün ilginç bir olay yaşadım. Toprakta fotoğrafını eklediğim yeşilliklere rastladım telgraf çiçeği olduğunu düşünerek saksıya ektim. Sizce telgraf mı? Bahçede kendi kendine türemiş olabilir mi acaba? Biz ekmedik çünkü böyle birşey umarım telgraftır ☺️
Mesut Temiz
31-05-2021, 19:06
Merhaba yeşilseverler, bugün ilginç bir olay yaşadım. Toprakta fotoğrafını eklediğim yeşilliklere rastladım telgraf çiçeği olduğunu düşünerek saksıya ektim. Sizce telgraf mı? Bahçede kendi kendine türemiş olabilir mi acaba? Biz ekmedik çünkü böyle birşey�� umarım telgraftır ☺️
Evet, telgraf çiçekleri ile aynı familyadan, fakat aynı "cins"ten olmayan bir bitkidir ve bilimsel adı da commelina communis (Asya Gün Çiçeği). Mavi renkli çok hoş çiçekler açar... Kışa girerken kurur, yok olur, ancak üzülmeyin ilkbaharda rizom formundaki köklerinden tekrar çıkar... Dahası, nasıl olduğunu hâlâ çözemediğim bir şekilde minik siyah tohumlarını her yere yaymayı başarıyor ve mesela balkonumda birbirinden çok uzaktaki saksılardan bile çıkıyor...Bahçenize de bir şekilde ulaştırmıştır tohumlarını... Nemi sever ve aydınlık ancak bütün gün güneş altında kalmayan yerlerde çok güzel gelişir...
kitapkurdu
31-05-2021, 23:34
Evet, telgraf çiçekleri ile aynı familyadan, fakat aynı "cins"ten olmayan bir bitkidir ve bilimsel adı da commelina communis (Asya Gün Çiçeği). Mavi renkli çok hoş çiçekler açar... Kışa girerken kurur, yok olur, ancak üzülmeyin ilkbaharda rizom formundaki köklerinden tekrar çıkar... Dahası, nasıl olduğunu hâlâ çözemediğim bir şekilde minik siyah tohumlarını her yere yaymayı başarıyor ve mesela balkonumda birbirinden çok uzaktaki saksılardan bile çıkıyor...Bahçenize de bir şekilde ulaştırmıştır tohumlarını... Nemi sever ve aydınlık ancak bütün gün güneş altında kalmayan yerlerde çok güzel gelişir...
Merhaba, çok teşekkür ederim cevabınız için. Çok da mutlu oldum buna. Tam da bahçenin köşesine koymak niyetindeydim ve anlattığınız gibi yeri. Çok sağolun 🙂
selmanaydur
22-07-2021, 01:27
Merhaba, kargoyla çelik gönderen biri olur mu acaba? Her çeşidini evimde görmek isterim. Saygılar.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Callisia repens’i ben de çok seviyorum.
Bir de pembeli olanını istedim. Gelince paylaşırım
720617
Umarım kargoda telef olmaz.
Gelen yeni bebişler.
720713
.
Bilgi amaçlı paylaşayım bu Callisia 4 yaygın çeşitmiş.
Çok mağdurum, ikisini henüz bulamadım.
Elinde olup itiraf etmeyenler var mı oralarda?!
720780
.
kekimiyomu
30-12-2021, 22:19
aslında hiç aklımda olmayan bir bitkiydi bu. geçtiğimiz hafta eşimin halasında görünce vuruldum. tv ünitesinden aşağı narince sarkıyordu. haladan istemek aklıma gelmedi yoksa hemen saksısıyla veriridi de, istemedim o an. eve gelince, keşke bir dal isteseydim diye bi serzendim kendime. halanın evi de uzak, günlerdir aklımda telgrafla uyuyorum, rüyamda bir kuaförün çiçekliğinden gizlice koparıyorum filan. meğer evimin dibindeki çiçekçinin önünde, uzun beton saksıda coşmuş, yayılmışlar! ( satmıyorlarmış. sardunya filan da var, öyle salaş bir şekilde koymuşlar birkaç çeşit) eğilip bir dal koparıverdim ve ailemin yeni üyesi böylece bize gelmiş oldu. direkt toprağa dikmedim, belki tutmaz diye. inşallah telgrafımın da büyümüş fotoğraflarını paylaşabilirim burada.
hepimize mutlu, boll çiçekli,bitkili yıllar🤗
not: destan yazmışım yalnız:)
birmucizeolsun
31-05-2022, 17:33
Merhaba, bir kac cesit telgraf cicegim var bu aralar hepsinin yapraklarında beyazlama görüyorum. Bir hastalık mi yoksa normal mi anlayamadim. Hastaliksa nasil önlem alabilirim? Diğer çiçeklerine bulaşsın istemiyorum. Teşekkürler
https://i.hizliresim.com/lfqo5yn.jpg
evandevan5
14-06-2022, 16:30
ben suda bekletme yapmıyorum sadece toprağa saplayıp sonrasında hergün bir bardak su veriyorum.
ben suda bekletme yapmıyorum sadece toprağa saplayıp sonrasında hergün bir bardak su veriyorum.
Yeşil olanı çok çabuk tutuyor ve çok sağlam. Taşınırken dalları kırılmıştı, yeniden tuttu hepsi. Ama pembesi öyle değilmiş. Siparişle aldım pembesinden. Ben de hemen diktim ama beklediğim gibi olmadı. Çürüdü gitti. Tekrar söyledim, onu da diktim, bu da yine çok nazlı, güçlü görünmüyor. Dilerim aynı şey olmaz.
evandevan5
17-11-2022, 08:17
aslında hiç aklımda olmayan bir bitkiydi bu. geçtiğimiz hafta eşimin halasında görünce vuruldum. tv ünitesinden aşağı narince sarkıyordu. haladan istemek aklıma gelmedi yoksa hemen saksısıyla veriridi de, istemedim o an. eve gelince, keşke bir dal isteseydim diye bi serzendim kendime. halanın evi de uzak, günlerdir aklımda telgrafla uyuyorum, rüyamda bir kuaförün çiçekliğinden gizlice koparıyorum filan. meğer evimin dibindeki çiçekçinin önünde, uzun beton saksıda coşmuş, yayılmışlar! ( satmıyorlarmış. sardunya filan da var, öyle salaş bir şekilde koymuşlar birkaç çeşit) eğilip bir dal koparıverdim ve ailemin yeni üyesi böylece bize gelmiş oldu. direkt toprağa dikmedim, belki tutmaz diye. inşallah telgrafımın da büyümüş fotoğraflarını paylaşabilirim burada.
hepimize mutlu, boll çiçekli,bitkili yıllar
not: destan yazmışım yalnız:)
ben suda tutmuyorum direkt toprağa saplayınca ve 4-5 defa su verince tutuyor.
Mahmut Tebir
17-11-2022, 13:15
Çok kolay köklenen bir bitki. Akşam suya koy sabah köklerin çıktığını görürsün. O derece kolay kökleniyor.
727264
Pembe telgrafım ölüyor mu, dik durmuyor ve uçları kuru. İki dal var. Alıp suya koysam mı birini?
Çok yapraklıydı, onları da çizip toprağa koydum. İkinci alışım bu çiçeği. Yeşili, çift renklisi, moru var, çok da rahat büyüyorlar ama bu pembeyi yaşatamıyorum bir türlü. İçerdeydi, balkona aldım. Açık balkon ama branda var, açıyorum bazen. Çok rüzgara maruz kalsınlar istemiyorum.
Mesut Temiz
19-11-2022, 20:17
727264
Pembe telgrafım ölüyor mu, dik durmuyor ve uçları kuru. İki dal var. Alıp suya koysam mı birini?
Çok yapraklıydı, onları da çizip toprağa koydum. İkinci alışım bu çiçeği. Yeşili, çift renklisi, moru var, çok da rahat büyüyorlar ama bu pembeyi yaşatamıyorum bir türlü. İçerdeydi, balkona aldım. Açık balkon ama branda var, açıyorum bazen. Çok rüzgara maruz kalsınlar istemiyorum.
Suda çok kolay köklenen bir bitki olduğu için, birini suya koyup garantiye almak iyi olur sanırım..
Aslında fazla sulamaya da dayanıklı bir bitki, ama saksınızın altı delik değilse ya da toprağı çamurlaşmaya yatkın bir topraksa fazla su kök çürümesine yol açmış olabilir... Bunun dışında, dondurucu soğuğa (ki Hatay'da soğuk hava pek sorun olmayacaktır), aşırı rüzgâra, aşırı güneş ışığına ve aşırı susuzluğa maruz bırakılmadıkça kolay kolay zarar görecek bir bitki de değil...
Bu bitkide bir sorun da çok az güneş ışığı alması... Yeterli güneş ışığı almadığında dalları çok ince uzun ve cılız gelişiyor, doğal canlı rengini de kaybedip soluk, açık bir renge bürünüyor...
İdeal olanı, fazla suyu süzen toprak ve saksı içinde, fazla rüzgâr almayan ve iyi güneş ışığı alan bir yerde tutulması...
Suda çok kolay köklenen bir bitki olduğu için, birini suya koyup garantiye almak iyi olur sanırım..
Aslında fazla sulamaya da dayanıklı bir bitki, ama saksınızın altı delik değilse ya da toprağı çamurlaşmaya yatkın bir topraksa fazla su kök çürümesine yol açmış olabilir... Bunun dışında, dondurucu soğuğa (ki Hatay'da soğuk hava pek sorun olmayacaktır), aşırı rüzgâra, aşırı güneş ışığına ve aşırı susuzluğa maruz bırakılmadıkça kolay kolay zarar görecek bir bitki de değil...
Bu bitkide bir sorun da çok az güneş ışığı alması... Yeterli güneş ışığı almadığında dalları çok ince uzun ve cılız gelişiyor, doğal canlı rengini de kaybedip soluk, açık bir renge bürünüyor...
İdeal olanı, fazla suyu süzen toprak ve saksı içinde, fazla rüzgâr almayan ve iyi güneş ışığı alan bir yerde tutulması...
Çok teşekkür ederim. :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.