PDA

View Full Version : Sinek Kapan, Venus Fly Trap (VFT) (Dionaea muscipula)

Sayfalar : 1 [2] 3 4

Vildan Sönmez
16-07-2007, 12:27
Yeni filizler

Vildan Sönmez
16-07-2007, 12:29
Yetişkinlerin çiçekleri

noreks
16-07-2007, 12:34
EB lerim emin ellerde. teşekkürler...

praecox
16-07-2007, 12:58
VFT'niz çiçek açmış... :( :D

noreks
16-07-2007, 13:25
Koçtaş VFT si bıraktığımda sap 1 cm cıvarındaydı. Bu kadar kısa zamanda çiçek açacağını düşünemedim dönünce keserim diyordum ama...
Şüphelenmeye başladım açmak ve hızlı büyümek için benim gidişimi mi bekliyorlardı? Ya da Vildan Hanımın eli deyince böyle oldu. Sağolsun kendisi toprağa kuru sopa dikse yeşerir.

Vildan Sönmez
16-07-2007, 13:39
Pembe olanın fotoğraftaki solmak üzere ama birkaç tane yeni çiçek sapı geliyor.

noreks
16-07-2007, 14:36
Vildan Hanım kuruyan sapı toprağa mı soktunuz ? :) elinize sağlık

Üstat DC de kaç tane çiçek oluyor ? bıraktığımda iki taneydi görünüşe göre bir kaç tane daha geliyor ????

praecox
17-07-2007, 11:41
DC bir sapında 10-15 kandil çiçek açabilir. Ana bitkiden de 3-5 sap çiçek açabilir. bu Drosera spathulata'da daha fazla da olabilmektedir.

noreks
23-07-2007, 23:11
Üstat,

Tatilden döndükten sonra VFT lerde gördüğüm , saksıdaki torf sevyesinin neredeyse yarıya düşmüş olduğuydu. İnternet ortamından alınan torf çok büyük bir hızla çöküyor. Nedeni ise çok ince olması. Sizden aldığım torfta hiç bir şekilde çökme yokken bu torfun hızlı bir şekilde çökmesi bir yerlerde yanlışlık olduğunu gösteriyor sanırım.
Bir de küf problemim başladı. Tüm saksıları havalanma problemi nedeniyle seradan dışarı çıkardım. Buna ne yapabilirim?

praecox
24-07-2007, 10:45
Üstat,

Tatilden döndükten sonra VFT lerde gördüğüm , saksıdaki torf sevyesinin neredeyse yarıya düşmüş olduğuydu. İnternet ortamından alınan torf çok büyük bir hızla çöküyor. Nedeni ise çok ince olması. Sizden aldığım torfta hiç bir şekilde çökme yokken bu torfun hızlı bir şekilde çökmesi bir yerlerde yanlışlık olduğunu gösteriyor sanırım.
Bir de küf problemim başladı. Tüm saksıları havalanma problemi nedeniyle seradan dışarı çıkardım. Buna ne yapabilirim?

Bu saksılarda bitki mi var? Yoksa sadece tohum ektiğiniz saksılarda mı küf...?
Bu durumda havalar zaten yeterince sıcak havalandırın küfün geçmesini bekleyin. çok salgın bir durum varsa bir mantar ilacı tatbik edebilirsiniz. Ancak tekrar terraya koyarsanız o kabinde hava sirkülasyonunu minik bir bilgisayar kasalarının besleme devrelerini soğutan 12 V'luk fanlardan taakmanızı salık veririm. Durağan hava terraryum şartlarında her daim bir küf gelişimini hızlandıran bir ortam oluşacaktır.

noreks
24-07-2007, 10:59
Çıplak durumda olanlarda bir şey yok ama üzerine sphagnum koyduklarımda hafif bir küflenme durumu var. Hepsini havalanmaları için dışarı çıkardım.

hfz
27-07-2007, 18:28
Canım Vft'ciğimin kese kese yaprağı kalmadı ama o hala direniyor büyüyeceğim diye.:( Bu arada da sirke sineği saldırılarından korumaya çalışıyor kendisini.

Sirke sineğinin larva bıraktığını anlamamız mümkün müdür? Yoksa her ihtimale karşı ilaçlasam daha mı iyi olur? Bugün biraz kenarından toprağı açıp bakmaya çalıştım ama bir şey göremedim.

Artık sorularımı konuda deneyimli tüm arkadaşlara hitaben soruyorum. Sevgili Praecox'u fazla yormak istemediğimden. ;)

praecox
28-07-2007, 13:27
Şöyle yapın... Saksıyı torfun ağzına kadar suyu yükseltebileceğiniz bir kaba alın vede alttan su saksı harcının üst yüzeyine yükselene dek su ile doldurun. bir müddet sonra drosophyla larvası varsa torf yüzeyine çıkacaktır.
Larvaları görür iseniz bitkiyi bir gün böyle bırakın larvalar suda boğulacaktır. ertesi günü suyu süzüllmeye bırakın vede normal bakımına devam edin.
Aşırı bir larva populasyonu gözlemliyorsanız buna ilaveten saksı harcı ilaçlaması uygun olur.

Saygılarımla

hfz
28-07-2007, 13:33
Çok teşekkür ederim Sevgili Praecox.. Hemen bugün uygulayacağım. Benimki sadece korku yüzünden önlem ama o kadar çok sirke sineği var ki ortada. İnşallah Venus'ümde bir şey yoktur.

ephesos
14-08-2007, 15:54
seri manyak iş başında yeni evlenen kara sinekler balayılarını geçirmek için benim K52 klonu seçmekte inat ediyorlar , akrabalarının posalarını gördükleri halde.

Bu K52 çok akıllı diğer vft ler gibi güneşte kırmızıya dönüp ben tehlikeliyim demiyor , bilmem hangi güneş kıremini kullanıyorsa bronzlaşmıyor bu sinsi cani,
bu özelliği onun caniliğini maskeliyor , karasineği anladık ama geceleri bana şarkı söyleyen sivri sineklerden ne istiyorsun yok yok ben anladım bu vft falan değil . Allahtan bacakları falan yok bunun , canıda sıkıldı anlaşılan alttan kendine arkadaş çıkarrttı bide , zavallı sinekler :D .
K52 güneşte kızarmayan birkaç klondan biri o gerçek bir seri katil sivri sinek bile yakaladığına göre turbo tetiklenme mekanizmasına sahip evet K52 türünün son harikası.

denizakvaryumu
14-08-2007, 15:57
Sivrisinek yakalayan bir vft den gerçekten korkulur.Bu vft şöhretini hak ediyor.

ephesos
14-08-2007, 16:10
Kesinlikle hocam bu tambir profesyonel , bu bir kabus , sanırım fredi bundan ilham almış , muhammet ali gibi kelebek gibi uçup arı gibi sokuyor üstelik tambir speter bu.

avukatkemal
14-08-2007, 18:03
sivrisinek yakaladığını ilk kez duydum..erkek sivrisineklerdir o zaman yakalananlar..dişiler kanla beslenir malumunuz :)

ephesos
14-08-2007, 23:44
Bu klonun kapanları daha tam olgunlaşmadan avlanmaya başlayabiliyor , sivrisineği görünce şaşırdım hatta bunu forumdan bir arkadaşada gösterdim kapanlar inanılmaz aktif çok ani tetiklenebiliyorlar.

sempe
27-08-2007, 22:29
Ne yapsam ne etsem venüsüm kıpkırmızı olmuyor. Dışarıya güneşe koyduğumda resmen su kaynama noktasına geliyor ve haşlanmış bir venüsüm olmasını istemiyorum. Bu işin bir püf noktası var mı? Yarışmaya fotoshoplu bir venüs gönderebilirim.:D

memet
27-08-2007, 22:59
Ben, Koçtaş'tan aldığımda fotoğrafını eklemiştim. Bütün yapraklar kıpkırmızıydı.
Kapalı ortamda, güneş görmemişlerdi. Çeşme suyu verilmişti.
Praecox fotoğraflar için "mevsim sonu çekilmiş olabilir mi fotoğraf" demişti. Yeni çıkan yapraklar yeşil, on saat kadar güneşte, bazıları tamamen olmasa da kırmızı. Sürekli yeni yapraklar verdiğine göre haşlanmaktan şikayetçi değil.
Gece gündüz dışarda duruyor benimki.

avukatkemal
27-08-2007, 23:06
Bildiğim kadarıyla güneş ışığını çok seviyorlar ama öğlen güneşinden korumak gerekebilir

ephesos
05-09-2007, 21:30
İyiden iyiye korkmaya başladım ben bu maskeli canavardan aaaa inanamıyorum çekirge evet çekirge yakalamış , gariban çekirge demek vft mi yemeye geldin ha :D

Sanırım bidahaki seneye kuşlara başlar , evrim teorisine inanmam ama sanırım bu bir mutasyon :D

avukatkemal
05-09-2007, 21:31
muhteşem

habibe
06-09-2007, 13:56
Ephesos, Bu gün Koçtaş da 17.5 dan satılıyordu. Ama gelecekleri pek parlak görünmüyordu. Sizinkiler çok güzel.

ephesos
06-09-2007, 15:47
EB lerin yapı marketlerden alınmasını tavsiye etmiyorum , alan arkadaşlarda zaten sonuçtan memnun değil çürüme , bozulma kaçınılmaz oluyor ki adamlar nesattıklarının bilincinde değil ki kendi elemanları dahil bilgisi olmayan müşterilerde kurcalayıp duruyor , bu bitkiler gerçekten strese girebiliyor ve hayata küsebiliyor .

hfz
16-09-2007, 23:07
Sevgili Praecox,

VFT' min kapanları ve yapraklarında kararma oluştu. 2 yaprağını kesmek zorunda kaldım, resmini aldığım 3. bozulan yaprak. Sanırım yeni gelen bir tanede de kararma oluşacak. :(

Sadece bir gün klima suyu verdim, o su içinde sanırım iki gün durdu. Saf suyu gelir gelmez altındaki tüm suyu döküp yeni saf su koydum. Başka da bir nedeni olamaz bu bozulmanın diye düşünüyorum..

Yapabileceğim başka bir şey var mıdır?

praecox
17-09-2007, 09:27
Kararma nedeni birkaç şey olabilir.
ilki belki yaprağın miadı dolmuştur yani sadece ömrü değil aynı zamanda kapanıp açılma sayısı ile de ömrü tükenip kararır. ancak yeni yaprakların da açılmadan kararma göstermesi güneşi yeterince almadığından olabilir.
bol havadar ancak güneşli bir yere koyun.

bir da unutmıyalım ki artık yaz bitti ve bitki kötü gelişmiş küçük kapanlı geniş yapraklar oluşturarak dinlenme fazına giriyor. bundan sonra çıkarıcağı yapraklar çok değişik olabilir bu da normaldır.

saygılar

avukatkemal
17-09-2007, 10:34
Benim ilk aldığım zamanki tüm yaprakları simsiyah oldu çürüdü ama kökten yenileri geldi aynı zamanda.Şu an 3-4 tane yeni ve yeşil kapan var:)

muratcan
17-09-2007, 16:14
Benim bitkimin kapanlarının içi kıpkırmı ama hepsinin değil. Birde deli gibi sinek yakalıyor kereta :) hatırlatma: koçtaştan aldım ve saksısını ve toprağını değiştirdim ,balkonda duruyor.

Çok fazla yaprağı kadardı ama hep yenileri çıkıyo.Son zamanlarda çıkanlar çok küçük kapanlar ama nedenini anlamadım. Ben Antalyada yaşıyorum tahmin edersinizki kışımız yaz ayı gibi geçiyo bitkimin kış uykusuna yatması için ne yapmalıyım?

uaslan59
17-09-2007, 19:39
Merhabalar,
ben de bir vft sahibiyim. Almanya'dan almıştım şu an Tekirdağ'da bakıyorum. Gayet iyi görünüyor. Fazla kararma yok, ancak hiç dik kapan çıkarmıyor. Kapanlar süreklı aşağıya doğru çıkıyor... bunun bir nedeni varmıdır? Ya da önemsiz bişey mi? Ben mi paranoya yaptım? :D Yardımlarınız için teşekkürler.

geras
20-09-2007, 11:18
merhaba. iki gün önce internetten bir venüs flytrap fidesi aldım ama evde kutusunu açtığımda bitkinin küçücük olması karşısında şok geçirdim. bırakın sinek yemeyi, bitkinin tamamı bir sinek boyutunda. benim sormak istediğim bu fide kaç ayda sinek yeme boyutuna gelebilecek. resmini de çektim ama çok net değil.

avukatkemal
20-09-2007, 13:42
Adı üstünde fide henüz :) tahminim 1-2 yıla o boyutlara gelir ama emin değilim

praecox
20-09-2007, 23:57
Bence, herzaman da söylediğim gibi, olgunlaşması en az 3 sene sürecktir.
sadece bu teorik bir bilgi değil, uzun yıllar olan deneyimlerimle de sabittir. :D

Saygılar

geras
21-09-2007, 19:33
Bence, herzaman da söylediğim gibi, olgunlaşması en az 3 sene sürecktir.
sadece bu theorik bir bildi değil uzun yıllar olan deneyimlerimle de sabittir. :D

saygılar

o hooo. olgunlaşana kadar kim öle kim kala. ama yine de hoşuma gidiyor kerata. ilk geldiğinde kapanları kapalıydı ve kargoda gelirken bayaa ezilmişti. şimdi gün boyu güneş banyosu yapıyor ve biraz kendine geldi. ayrıca kapanları da açılmaya başladı. su olarak osmosis aletinden çıkan suyu kullanıyorum. şimdilik halinden memnun. acaba kışında güneşte durmasının bir sakıncası var mı? yoksa gölge bir yere mi koymam gerekiyor?

ayrıca yakın zamanda bir tane Drosera Capensis alacağım. o zamanda tecrübelerimi ve sorularımı sizlerle paylaşırım.

avukatkemal
21-09-2007, 21:28
Daha küçük dormancy gerekmez normal şartlarda bakımına devam edin

noreks
24-09-2007, 16:05
Bazı etoburlarda çimlenmenin bir seneye kadar uzadığı söylenir de kaç kişinin bu deneyimi yaşadığı bilinmez. En azından 5. ayda ektiğim VFT tohumlarından biri daha yeni çimlenince yani ilk çimlenmeyle ikinci arasında 3 aylık fark oluşunca sormak vacip oldu bir sene bekleyip sonuç alan var mı ?

avukatkemal
24-09-2007, 18:32
Vft olarak bilmiyorum ama bazı yabancı forumlarda nephenteslerde 1 yıllık çimlenme sürelerinden bahsedildiğini görmüştüm.

uaslan59
29-09-2007, 23:13
Merhabalar,
ben de bir vft sahibiyim. Almanya'dan almıştım şu an Tekirdağ'da bakıyorum. Gayet iyi görünüyor. Fazla kararma yok, ancak hiç dik kapan çıkarmıyor. Kapanlar süreklı aşağıya doğru çıkıyor... bunun bir nedeni varmıdır? Ya da önemsiz bişey mi? Ben mi paranoya yaptım? :D Yardımlarınız için teşekkürler.(önceki mesejıma cevap alamadım umarım buna sevap verırsınız..sonra özelden atınca niçün özelden attın diye sölenıyorsunuz lutfen yardımcı olun o zmn...:S)

geras
30-09-2007, 13:50
daha önce de bahsettiğim vft fidem direk güneş ışığı altında iyi gelişme gösterip bütün kapanlarını açtı. hatta bugün ilk küçük böceğini de yedi. kış ayları boyunca da aynı yerde tutmayı düşünüyorum. umarım ölmez.

praecox
30-09-2007, 21:51
Biz devamlı söyleniriz :p ama şunu da söyleriz. Burayı okudunuz mu hiç sayın uaslan59?
Sorunuza cevap gelmiyor ise... (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2126)

noreks
01-10-2007, 00:33
Burada yazanların yaş ortalamasını düşünerek ; hatırlar mısınız bilemiyorum Muppet Show da loca da oturan iki ihtiyar vardı...:D:D:D

praecox
01-10-2007, 10:17
Evet hatırlarım...
neden ki ne... ?
yoksa onların da mı lakabı noreks le praecox muydu? :D

noreks
01-10-2007, 14:20
Üstadım,

Estağfurullah , sizi kastetmek ne demek kendi huysuzluğumdan bahsetmiştim.

uaslan59
05-10-2007, 18:22
hatırlatma için teşekkür ederim ama halaa yanıt alamadım sayın praecox...bn sitenin yenisi oldugum için siz tecrubelı yetistiricilerden yardım almak istedim ve burayı uygun gordum...yanlısım varsa afola..ama yinede sizden yardım bklıyorum..cunku diger internet sıtelerınde yararıma bişey bulamadım...onun ıcın burada ısrar edıyorum...ve bu bıtkıyı yetıstırmek ıcın oldukca heveslıyım...onun ıcın lutfen yardım....

noreks
05-10-2007, 19:26
Sayın uaslan59,

Net ayrıntılı bir fotoğraf ekleseniz. Sn Praecox'un istiareye yatarak teşhis koymasını beklemiyorsunuz umarım.

praecox
05-10-2007, 19:31
hatırlatma için teşekkür ederim ama halaa yanıt alamadım sayın praecox...bn sitenin yenisi oldugum için siz tecrubelı yetistiricilerden yardım almak istedim ve burayı uygun gordum...yanlısım varsa afola..ama yinede sizden yardım bklıyorum..cunku diger internet sıtelerınde yararıma bişey bulamadım...onun ıcın burada ısrar edıyorum...ve bu bıtkıyı yetıstırmek ıcın oldukca heveslıyım...onun ıcın lutfen yardım....

Ich sollte lieber auf Deutsch schreiben.
... um antworten zu bekommen sollten sie auf ihr schreibweise und diktat achten. Und all das natürlich auf Türkisch.
Wir versuchen hier alle einigermassen korrekt und gepflegt zu kommunizieren.

Bilmem şimdi ne demek istediğim anlaşıldı mı?
Bizde burdan rica ediyoruz onun için de ısrar ediyoruz... mesajlarınızı doğru dürüst yazın ben yukardaki imla hatalarınızı sayamadım klavyenizde "ş" de var "ı" ve "i" de ancak nedir bu hala özensiz mesajlaşmadaki ısrarınız onu anlamış değilim.

VFT'nin konusunda ise sorunuzu anlıyamadığımdan sorunun ne olabileceği veya olamıyacağı konusunda da bir fikir dahi yürütemiyorum. Kapanlar aşağı doğru derken neyi kast ediyorsunuz yukarı doğru değilse toprağın içine de gerisin geriye giremiyeceğinden yatay bir pozüsyonda gelişme gösteriyor demek se bu da gayet doğal. Nasıl bir kapan oluşumu gerek düşünüyorsunuz onu anlıyabilmiş dğilim. Ancak kapanların dik çıkamıyacağını da herkesce tahmin edilebilir sanırım.
Sayın norex'in de yazdığı gibi bir resim bin söze bedeldir bazan.

saygılar

uaslan59
06-10-2007, 10:47
teşekkür ederim sayın praecox..Bundan sonra yazılarıma biraz daha özen gösteririm..En yakın zamanda ise resim ekleyeceğim...Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...

uaslan59
07-10-2007, 14:33
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=22213&stc=1&d=1191760232

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=22214&stc=1&d=1191760232

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=22215&stc=1&d=1191760232

Sayın preacox resimleri ekledim bir bakarsanız sevinirim....Sizce bir sorun war mıdır????......

praecox
07-10-2007, 16:12
Evet maalesef bir sorun var gibi görünüyor. Bitkinin yeri mi değişti de böyle oldu? Yoksa su yetersiz gibi.
Sudan değilse saksı harcı bozuldu değiştirmek gerek demek olabilir. Ancak bitki sağlıklı gibi. Çürüme v.s. görünmüyor yaprak gelişimi de normal bu da göbek veya soğancık çürümesi yok ddemek olur, ki sanırım kökler su çekemiyecek halde tıkalı tuzlu sudan veya torfun bozunmasından.

uaslan59
07-10-2007, 21:20
Teşekkür ederim sayın Praecox.Bitkiyi Almanya dan aldım temmuz ayında.Sonrasında Türkiye ye getirdim şuan Tekirdağ'da bakıyorum.Su olarakta kaynak suyunu kaynatıp dinlendirdikten sonra veriyorum.Toprak olarakta pek bi bilgim yok.Toprağı mart ayı gibi değiştirmeyi düşünüyorum.Tuzlu su derken o bölümü anlayamadım.Ama altını çıkarıp bi bakarım çünkü aldığımdan beri hiç çıkarmadım:D..saygılar....

memet
07-10-2007, 22:14
Ben etoburcuları en acemilerendenim ama, bana kalırsa suyu değiştirin, ve saf su kullanın.

avukatkemal
07-10-2007, 22:26
Kaynamış ve dinlenmiş suyun etoburlarda kullanılabileceğine dair birşey hatırlamıyorum..yarın hemen bir benzin istasyonundan akü suyu temin edin..veya parfümsüz ütü suyu bulun..veya eczanelerden distile su alın(daha pahalıdır).. tabi bundan sonra bitkiniz toplayabilir mi bilemiyorum..bu konuda pek tecrübem olmadı..

sinaninci1
07-10-2007, 23:17
Sayin Praecox
Nasilsiniz siteye kayit oldugumda beri sizin yazilarinizi ve EB"lerle ilgili butun formlari okudum ve takip ediyorum cidddi bir sekilde bu konuya ilgi duymaya basladim ve bir et obur sahibi olmak istiyorum, baslangic olarak hangi cins EB"den baslamami tavsiye edersiniz, tohum yoluyla yetistirmeyi pek tavsiye etmediginizi cok uzun zaman aldigini bir formda soylediginizi hatirlargibiyim (yoksa yanlismi hatirliyorum) ve kisa girmekteyiz bahari beklememi tavsiye edersiniz yoksa simdimi alayim, bu arada kusura bakmayin klavyemde Turkce karekterler yok sesli harfler icin uzgunum
Saygilarimla

praecox
08-10-2007, 10:02
Sayın sinaninci1,

EB'lare başlangıç bir kere bazı noktalarda diğer bitkilerin bakım alışkanlıkları ile tamamen değişik ve çok kesin istekleri olduklarını anlamaktan geçer. Saksu "toprağı" sulama suyu bunların en baş konuları. Bu değişik isteklere azami dikkat etikten sonra bakımı "kolay" EB ler genelde burda tartışılanlardır. Yani VFT bazı Drosera türleri Sarracenia'lar. ancak bu bitkileri ilk kez eline alıcak bir kişi için bu aylar çok kötü bir zaman bunu ilkbahar gibi temin etmenizi salık veririm. Gerçi şimdilerde en gösterişli zamanları olduğundan bazı yerlerde satışı yapılsa da en geç bir ay içinde tüm haşmetli görünümlerini kaybedeceklerinden (zira kış uyukusuna girmek üzereler) tüm hevesiniz kaçabilir hatta gereken özeni göstermiyebilirsiniz.
Bunu şöyle anlatayım hani bir saksı içinde açmış bir lale çiçeğini alıp eve gelmek gibi bir şey lale bir haftadan çiçeğini döküp soğanına çekilecektir ve siz ona bir daha ya çiçek açtırabilirsiniz **** atarsınız bahçenin bir köşesine. EB.lerde de (tabii saydığım türler için bu geçerli Nepler daha tropik olduğundan veya diğer dormancy gerektirmeyenler hariç ancak onlar da daha zor bitkilerdir vede pek başlangıç için uygun değildir.

noreks
08-10-2007, 16:22
Sayın uaslan,

Resimde görülen ızgara kalorifer peteği mi ? O bölgede geceleri soğuk olduğunu tahmin ediyorum şayet ısıtma çalışıyorsa sorun yaratabilir.
Su için lütfen forumdaki sulama suyu ile ilgili konulara bakın.

praecox
08-10-2007, 17:39
Sayın noreks haklı olabilir yani alttan kalorifer çalışıyor ise...
Ancak gözümden kaçmış şunu farkettim...

Tuzlu su derken o bölümü anlayamadım.Ama altını çıkarıp bi bakarım çünkü aldığımdan beri hiç çıkarmadım:D..saygılar....

Ne demek bu? yoksa siz hiç alttan sulama yapmadınız mı? veya su dolu bir kaba oturmuyor mu bu bitki?
Tuzlu su derken de normal içme suları örneğin 200 - 600 mikroSiemens iletkenlik gösterir, bu da içerdeki tuz ionlarını dissosiyasyonu sonucu bir refernas değerdir. Tuzsuz su yani içinde ionize atomlar olmıyan suda iletkenlik de düşer. bazen yağmur suyu dahi çevre kirliliğine göre (örneğin İstanbul'da) 150 mikroSiemens değerler gösterebilir. Makul olan değerler 10 ila 100 cıvarı olanlardır. Bu değerlerin üzerindeki tuz ionları içeren sular EB köklerinde (Orkidelerde de ) sorun oluşturup ölmelerine sebep olacaktır.

saygılar

uaslan59
08-10-2007, 18:59
Teşekkür ederim sayın Praecox.****** de alttan suluyorum sadece ayda 1 kez üstten suluyorum :D...Ama su olarak Sayın AVUKATKEMAL in tavsiyeleri sizce doğru mudur? Ve bitki için başka neler gerekir. (Bu arada sayın noreks resim çekmek için oraya çıkardım bitkiyi daha net çıkması için.bitki yaklaşık ortalama 20 derecelik bi ortamda yaşıyor)

Saygılar...

praecox
08-10-2007, 19:12
Sayın uaslan59,

konuyu baştan alalım o zaman.

1- Bitki nerde nasıl bir yerde duruyor?
2- Hangi su ile suluyorsunuz?
3- Ne kadar güneş alıyor?
4- Kaç ay oldu bu bitkiyi satın aldığınız?

Bunları cevaplarmısınız?

saygılar

uaslan59
08-10-2007, 19:56
Sayın praecox ilginizden dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunarım..Sizide meşgul ettim..Cevaplara gelince bitki şuan benim odanda duruyor.Sabah güneşi alıyor.Su olarak kaynak suyunu kaynatıp dinlendirdikten sonra veriyorum.Bu bitkiyi alalı ise 3 ay oldu.Bitkiyi almanyadan aldm şuan tekirdağda bakıyorum....

praecox
08-10-2007, 20:45
Sayın uaslan59,

konuyu baştan alalım o zaman.

1- Bitki nerde nasıl bir yerde duruyor? Havadar aydınlık bir yerde olmalı
2- Hangi su ile suluyorsunuz? Sadece Saf su yağmur suyu olmalı
3- Ne kadar güneş alıyor? En az 6 saat güneş almalı

saygılar

Cevapları şöyle olmalıydı...

sinaninci1
08-10-2007, 21:54
Sayın sinaninci1,

EB'lare başlangıç bir kere bazı noktalarda diğer bitkilerin bakım alışkanlıkları ile tamamen değişik ve çok kesin istekleri olduklarını anlamaktan geçer. Saksu "toprağı" sulama suyu bunların en baş konuları. Bu değişik isteklere azami dikkat etikten sonra bakımı "kolay" EB ler genelde burda tartışılanlardır. Yani VFT bazı Drosera türleri Sarracenia'lar. ancak bu bitkileri ilk kez eline alıcak bir kişi için bu aylar çok kötü bir zaman bunu ilkbahar gibi temin etmenizi salık veririm. Gerçi şimdilerde en gösterişli zamanları olduğundan bazı yerlerde satışı yapılsa da en geç bir ay içinde tüm haşmetli görünümlerini kaybedeceklerinden (zira kış uyukusuna girmek üzereler) tüm hevesiniz kaçabilir hatta gereken özeni göstermiyebilirsiniz.
Bunu şöyle anlatayım hani bir saksı içinde açmış bir lale çiçeğini alıp eve gelmek gibi bir şey lale bir haftadan çiçeğini döküp soğanına çekilecektir ve siz ona bir daha ya çiçek açtırabilirsiniz **** atarsınız bahçenin bir köşesine. EB.lerde de (tabii saydığım türler için bu geçerli Nepler daha tropik olduğundan veya diğer dormancy gerektirmeyenler hariç ancak onlar da daha zor bitkilerdir vede pek başlangıç için uygun değildir.

Cok Tesekkurler
Saygilar

avukatkemal
08-10-2007, 22:37
Bitkinizin en büyük sorunu saf su gibi..geriye dönüşü var mıdır bilmiyorum ama yukarıda belirttiğim gibi saf su olayına dönün.. bu arada erkan bey, saf su kullanılmayan etoburlar uaslanın bitkileri gibi tepki verir diyebilirmiyiz?

Sayın praecox ilginizden dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunarım..Sizide meşgul ettim..Cevaplara gelince bitki şuan benim odanda duruyor.Sabah güneşi alıyor.Su olarak kaynak suyunu kaynatıp dinlendirdikten sonra veriyorum.Bu bitkiyi alalı ise 3 ay oldu.Bitkiyi almanyadan aldm şuan tekirdağda bakıyorum....

avukatkemal
11-10-2007, 09:36
Küskün Vftler temalı resminizle yarışmaya katılabilirsiniz :D

praecox
11-10-2007, 13:19
Bu su konusunda bitki değişik tepkiler vermekle beraber kesin olan şey suda gereğinden fazla ion varsa o bitkinin er **** geç öleceğidir.
Bunu müteakip kereler uyardım yazdım ancak üzerinden çok mesaj geçince sanırım arşivlerde kaldığından bu mesajlar ulaşmak için biraz uğraş gerekiyor.

Bitki kökleri (EB'ler de orkidelerde de) adeta bu ionlarla yani tuzlarla su çeken ince kanallar tıkanıyor. köklerin kalınlığına bakılmaksızın adeta böbrek tubulilerinin tıkanması sonucu bir nefrit oluşuyor. Bitki su çekemediğinden susuz kalmış veya güneşte yanmış gibi görülebiliyor. Güneşten hakkaten de yanıyor (örneğin weezer'in resimlerdeki gibi) zira yaprakda su yok, su yürümüyor bitkiye. Siz ister gölgeye alın ister daha bol suya boğun. Su saf olmadığı sürece sorun düzelmiyecek hatta daha kötüye gidecek.
Tek yapılacak iş belki saksı torfunu değiştirmek olacak, ama asıl olan saf su ile yıkayıp saf suda gölge bir yerde bekleterek bitkinin yeni sağlam kök oluşturmasını beklemek.
Ölür **** kurtulur bu tamamen bitkinin kondüsyonu ile vede köklerin tuzlanmış olma oranı ile doğrudan alakalıdır.

Saygılar

Hocam peki resimlerden gördüğünüz kadarıyla benim bitkimin şansı nedir?? :(Bu günden itibaren saf suya döndüm)

Resimden gördüğüm kadarı ile çok ümitsiz bir vakaa değil gibi... :D

Kurtulacağını sanıyorum.

Teşekkürler...saygılar :D:D:D

uaslan59
12-10-2007, 22:54
Yeniden teşekkürler...Umarım kurtulur çünkü ben haydar'ımı çok seviyorum :D

Saygılar...

praecox
14-10-2007, 11:20
Dün bir arkadaşımızla görüşürken bir şeye daha dikkat çekmeyi uygun gördüm.

Kararmış kurumuş vft yapraklarını olabildiğince dibinden kesip ve saksıdan uzaklaştırın. saksı içine başka da kurumuş yaprak v.s. olmasın. Bu kuruyan yapraklar torf yüzeyinde çürümeye başlarsa VFT soğancığına da ciddi zararlar verebilir. Diğer bir dizi organik madenin de torf yüzeyinde çürümeye başlaması gübre gibi algılanmamalı, bilakis VFT'niz için ciddi bir tehlike arz edebilir.

avukatkemal
15-10-2007, 00:54
Siz der demez yok ettim hepsini :D

geras
17-10-2007, 10:44
vft fidesinin dormancy ihtiyacı var mıdır? eğer yoksa bitki kaç yıllık olduktan sonra dormancye almak gerekir?

malina
17-10-2007, 11:10
Sayfanın sağ üst tarafında Bu Konuda Ara diye bir bağlantı göreceksiniz.

Ona tıklayın, açılan pencereye dormancy yazın ve Git düğmesine tıklayın. Konu içinde dormancy kelimesinin geçtiği mesajlar listelenecektir.

Böylece sorunuzun cevabını bulmuş olacaksınız.

avukatkemal
17-10-2007, 12:02
Ben yine erkan beyden öğrendiklerimi ileteyim: benim de 2-3 yaşında vftlerim var.. bunlar dormancy için küçüklermiş, ancak yine de nispeten serince bir yerde tutmak gerekiyormuş..

vft fidesinin dormancy ihtiyacı var mıdır? eğer yoksa bitki kaç yıllık olduktan sonra dormancye almak gerekir?

geras
17-10-2007, 12:53
cevap için teşekkürler.

sempe
17-10-2007, 22:59
Sayın praecox 1-2 gün içinde 5-6 adet kapan karardı. Eskişehir malumunuz daha soğuk ve günde 2 saat falan güneş alıyor. Bitki eski formunda olmadığı için dormancye hazırlanmaya başladığını düşündüm. Bayramda gelen misafirlerde cabası oldu, korumak için çok çaba sarfettim(çocuklar değil).:) İşte son durum:

praecox
18-10-2007, 09:15
Herşey normal görünüyor :)

alpiii
23-10-2007, 16:48
Bu bitkilerin ömrü ne kadar? Bazı yerlerde bir kapan 3 kere kapandıktan sonra ölüyor diye yazıyor.Sonradan yeni bitki çıkıyormu yoksa yeniden mi ekmemiz gerekiyor? VFT ne kadar tohum ekilirse o kadar mı kapan açıyor?Birde red klon ve normal VFT arasında ne fark var ? ömürleri daha mı uzun oluyor? başka çeşitleri varmı VFT'lerin? Sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

denizakvaryumu
23-10-2007, 20:32
Bu bitkilerin ömrü ne kadar? Bazı yerlerde bir kapan 3 kere kapandıktan sonra ölüyor diye yazıyor.Sonradan yeni bitki çıkıyormu yoksa yeniden mi ekmemiz gerekiyor? VFT ne kadar tohum ekilirse o kadar mı kapan açıyor?Birde red klon ve normal VFT arasında ne fark var ? ömürleri daha mı uzun oluyor? başka çeşitleri varmı VFT'lerin? Sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

Vft kapanları 7 kere açılıp kapanabilir, eğer yiyecek babında bir şey yakalarsa bu üçe iner.

Kapanlar ölse bile yeni kapanlar çıkar merak etmeyin.

Çeşitler için

http://www.dionea.homestead.com/mutate.html

linkine bir göz atın derim.

alpiii
23-10-2007, 22:55
Peki aralarındaki fark nedir?

denizakvaryumu
24-10-2007, 08:08
Peki aralarındaki fark nedir?

Bütün vft ler
güneşi çok sever, saf su ve asitik torf ister, gübre istemez...dormansiye girer.

Mutasyon vft lerde kapanın kapanma hızı veya kapanıp kapanmaması (pon pon vft) büyüme hızı, renkleri vs. konusunda değişiklikler olabilir...

avukatkemal
24-10-2007, 10:44
İkinci resimdeki çok ilginçmiş :)

Oğuzhan
25-10-2007, 08:45
Çok şirinler.Şeker gibi.İmrendiriyorlar.:)

denizakvaryumu
25-10-2007, 09:20
Çok şirinler.Şeker gibi.İmrendiriyorlar.:)

http://www.metacafe.com/watch/306194/plant_eat/

Linki izlerseniz aslında birer canavar olduklarını göreceksiniz :)

avukatkemal
25-10-2007, 20:56
Merhabalar..dün dikkatimi çekti,vft de bazı yapraklar kararıyor,acaba hastalık mıdır yoksa gelişim sürecinden kaynaklanan doğal bir olay mı? canım sıkıldı görünce de :(

sempe
25-10-2007, 21:02
Bu tohumdan yetiştirdiğiniz vft mi?

avukatkemal
26-10-2007, 00:26
hayır koçtaştan almıştım bunları..tohumdan yetiştirdiklerim maalesef sizlere ömür :( saksı değişimine kurban verdim

denizakvaryumu
26-10-2007, 08:42
Bana mantar gibi geldi :(

avukatkemal
26-10-2007, 10:14
Aman diyim hakan bey :( erkan bey mevsimsel olabileceğini söyledi..bir de havasızlıktan..dışarıya koydum, kararan yaprakaları kestim..haftasonu yokum..umarım geldiğimde toparlar..

denizakvaryumu
26-10-2007, 10:29
Sadece siyahlaşma yok, siyahın üzerindeki beyaz oluşumlar da var...ben yine de koruyucu olarak captan yapın derim... hem kış geliyor iyi de olur, dormansiden çıkışda torf değişikliği yaparsınız.

Ama son söz, sn.praecox'un.

praecox
26-10-2007, 11:30
Eskiden doktor yazısı denen okunamıyan bir yazı vardı. Bunun gerekçesi de hasta okuyup kendine gereksiz kuruntu yapmasın diye idi. :D
Özelikle de hypochonderlerde (hastalıkhastası) bu iyi işleyen bir şeydi. Müstahsarlar çeşitlendikçe de bu yazı ile eczacı doktor arasındaki iletişim kopma noktasına geldi.
Uzun lafın kısası bende o küflenmeyi gördüm avukatkemal beyi gereksiz paniklememesi adına bir müddet açık havaya çıkartmasını tafsiye ettim. O küflenme genelde az güneş ve havasız kalmaktan oluyor. Bitki genç ve "çelimsiz" captan uygulamasını ne kadar geç yaparsak o kadar iyi. Ancak dediğim gibi şayet güzel havalar olmazsa da saksı hergün dışarda havalandırlıamıyacak ise...
İlaçlamak şart olacak. ancak av.kemal beyin ilaçlama deneyimleri forumu okuyan üyelerce malumumuz :D ondan dolayı da şimdilik pek bu konuyu gündeme getirmiyeyim dedim. :D

alpiii
27-10-2007, 18:18
VFT'lerin 3-4 yıllık olanlarında kapan boyları ne kadar büyüyebilior ve dormancy döneminde illa yapraklarda kararma görülüyormu? yani dormancy'i zarara uğramadan geçirebiliyormu?

noreks
28-10-2007, 00:30
eğer uygulama değerlendirilicekse....

kendi yaptığım serada ki uygulama sonucudur...

hava almayan ya da hava hareketi olmayan yerlerde küflenme ve mantar oluşumu gözleniyor.

captan uygulaması şart.

alpii ye cavap:
3 - 4 yıllk vft lerde keşke insan yutacak kapan boyu olsa diyorum ama malesef kapan boyu max. 2 cm yi geçmiyor...

alpiii
28-10-2007, 11:04
Her türündede aynı mı peki? yani bazı resimlerde büyük gözüküyor en azından 6-7 cm gibi gözükenler var

denizakvaryumu
28-10-2007, 11:14
Her türündede aynı mı peki? yani bazı resimlerde büyük gözüküyor en azından 6-7 cm gibi gözükenler var

Rekor 5 cm.

http://www.youtube.com/watch?v=hss-vRSvV4Q

ama bu linkte olduğu gibi muhteşem etoburlar da var :)

http://www.youtube.com/watch?v=hGjwjH-5pAQ

Tabi yetiştirme zorluğu çeken linkteki gibi de bir sinek kapan tercih edebilir.

alpiii
28-10-2007, 14:51
özellikle ilk video mükemmel :)
dormancy'den kararma olmadan çıkabilirmi?

saydemir
29-10-2007, 09:48
Birde orada bu video var, görmeyenler için. Vft ye "salam" yedirmeye çalışan bir arkadaş. Doğada bitki salamı nerden bulacaksa artık.

http://www.youtube.com/watch?v=k0H5UlnLsao

praecox
31-10-2007, 13:09
Arkadaşlar,

Dionaea'larımızı lütfen bu gibi salam sosis kıyma peynir haşlanmış yumurta v.s. gibi gıdalarla beslemiyelim. Bu tür maddeler VFT'ler için gereğinden fazla yağ ve protein içerir. Ölü bir basin maddesi ile kapatılmış kapan içinde canlı böcek gibi hareket edemiyeceğinden sindirim sıvısını stimule etmez ve kapan ertesi gün zaten normal şartlarda sindirime başlamayıp açılacaktır. varsayalım bir müddet dışardan hala hareketle bu sindirim olayını stimule etmeyi başardınız ve VFT sindirime başladı. Ancak bu maddeler o kadar yağlı ve ağır gelecek ki bitki kapanı ve yaprağı kısa sürede ölecektir.
Bu insanoğlunun bebeğine bir koca kuzu yedirtmesi ile eşdeğer bir olay nerde ise... bir tür mide fesadı geçirecektir. :D
Tabii kapanda kalıcak yemek artıklarını oluşturacağı küf ve çürümenin bitkiye oluşturacağı diğer zararlı patogenler v.s. de işin başka bir yönü.

saygılar.

uaslan59
02-11-2007, 21:42
Merhaba sayın praecox...Uzun süredir yazamadım iyisinizdir umarım:D...Baş belanız geri döndü :D.Benim yine size bir sorum olacaktı her zaman ki gibi.:DBenim vtf min resmini görmüştünüz.Uzun süredir sinek kapmıyor.Sizce dormancy nin yaklaştığı şu günlerde bir zararı olur mu?? (yaklaşık 3 aydır:S)

praecox
03-11-2007, 00:28
Estahafurulah neden ki başbelası...

Son resimlerinizi göremekle beraber diyebilirim ki VFTler artık dinlenmeye geçtiler. Böcek zaten yok ortamda dolayısı ile uygun şartlarda dinlenmesini sağlayın artık.

uaslan59
03-11-2007, 23:21
Teşekkürler sayın Praecox..O işin esprisiydi tabi :D...Artık haftada bir kere altını susuz bırakıyorum ve ortalama 18-19 derecede sabah gunesı alan havadar bir ortamda dinlendiriyorum... (ve sizin dediğiniz gibi artık yapraklar geniş kapanlar ufak çıkmaya başladı kıs uykusuna hazırlık başladı yani:D )

Saygılar...

praecox
04-11-2007, 17:40
EB'leri insan eli ile, özelikle de kurbağa kertenkele gibi canlılarla, zoraki hatta göstermelik besleme adı altında yapılan olayları doğru bulmadığımı bir kaç kez yazdığımı zannediyorum.

Evet haklısınız özelikle EB'lerin bu sadistlik diye adlandıracağım sınırları zorlayan, bir özelikleri de var. İnsanı bu yönde bu sınırı zorlayan, teşfik edici, baştan çıkarıcı bir özelik bu.

Ancak tüm sanal aleme umuma açık bir forumda bu çok da etik olmayan hatta değil bilgilendirici, pedagojik değerlerden çok uzak bu yazışmalara karşıyım.
Bundan sonra bu gibi mesajlara ben burda mod olduğum sürece yer verdirtmiyeceğimi, olan mesajları da sileceğimi belirtmek isterim.

Burada belirtmem gereken diğer bir konu da olası bir sümüklüböcek avında VFT'niz bu savaşı kaybedeceği noktasıdır. Sümüklü böcek ne kadar da kapanın içinde yakalanmış gibi dursa da ya o sümüklü salgısı sayesinde kapan yaprakların bir ucundan dışarı çıkmayı becerecektir. veyahut da en kötü durumda yaprağı içten kendine kaçış yolunu açıcak bir deliği kemirmeyi becereektir.
Bu diğer su ile dolu olmıyan EB kapanları için de geçerlidir. sarracenia hunilerini orta yerinden bir delik görürseniz söz konusu delik böylesi bir sümüklünün kaçış yolu olduğundan emin olabilirsiniz.

saygılar

alpiii
16-11-2007, 18:07
saf su olarak kokulu ütü suyu zararlı olurmu? kokusuzunu nerden bulabiliriz?

avukatkemal
16-11-2007, 18:18
bence onun yerine akü suyu bakın..vftler kokmamalı :D

noreks
16-11-2007, 18:22
kokulu Eb leriniz olur...:)

koku verici kimyasallar çok zararlı olabilir

daha önce bu konu soruldu. cevabı "acilen bir benzin istasyonuna gidin ve saf akü suyu alın şeklindeydi"... ( veya eczacılardan saf su alabilirsiniz ama pahalıdır )

noreks
16-11-2007, 18:23
Avukatkemal kardeşim nerelerdesiniz ?

hani yarışmaya katılacaktınız..

alpiii
16-11-2007, 18:56
Çok teşekkürler cevaplarınız için...

avukatkemal
17-11-2007, 00:07
Ev taşıdığımdan tek derdim etoburlarımın kazasız belasız bu süreci atlatmasıydı.. Şükür sorun yok şimdilik :rolleyes:

Avukatkemal kardeşim nerelerdesiniz ?

hani yarışmaya katılacaktınız..

denizakvaryumu
17-11-2007, 16:48
Bu arada Ankara koçtaşa büyük vft ler gelmiş 17 ytl ...

memet
17-11-2007, 17:29
İzmir koçtaş'ta da yeni bir kaç çeşit var. şimdilik iyi durumda.

unalceleb
19-11-2007, 11:56
Herkeze selamlar, özellikle praecox üstada, iyisinizdir umarım, uzun süredir aranızdan ayrıydım. Benim vft bir ara iyice küçük yaprakar açmaya başlamıştı, bende dinlenmeye geçti diyerek tam işlem yapmak üzereydim ve 15 gün sonra benim vft nin kapanlarında aşırı bir gelişme oldu ve koca koca kapanlar açtı, ayrıca farklı farklı yerlerden kapanlar açmaya başladı, zannedersem 3 soğan mevcut şu anda ve acayip bir şekilde coştu.

praecox
19-11-2007, 13:04
Sayın unalceleb,

aramıza, EB'liler dünyasına tekrar hoş geldiniz.

resim...resim... isteriz

unalceleb
19-11-2007, 13:20
en kısa zamanda resimleri gönderiyorum üstadım.

avukatkemal
19-11-2007, 16:26
ben şöyle bi göz attım ama göremedim etobur, tükenmiş olabilir mi ki :mad:

Bu arada Ankara koçtaşa büyük vft ler gelmiş 17 ytl ...

denizakvaryumu
19-11-2007, 17:36
ben şöyle bi göz attım ama göremedim etobur, tükenmiş olabilir mi ki :mad:

Eski yerinde değiller içerde bir köşede saklanmış gibi ...hatta fiyatları bile yazmıyordu sorarak öğrendim...mutlaka görevliye sorun 6-7 tane büyük kapanlı vardı durumları da çok iyiydi.

Cem Hazir
19-11-2007, 18:19
Eski yerinde değiller içerde bir köşede saklanmış gibi ...hatta fiyatları bile yazmıyordu sorarak öğrendim...mutlaka görevliye sorun 6-7 tane büyük kapanlı vardı durumları da çok iyiydi.

Merhaba,

Hakan Bey, Koçtaş'ta satılan VFT.lerin saksılarındaki substrat uygun bir karışım mıdır? İnceleyebildiniz mi? Bir de bu bitkiden alırsak bu mevsimde substrat değişimi uygun mudur?

Saygılarımla.

denizakvaryumu
19-11-2007, 18:57
Artık dormansi girişindeyiz...hatta girdik.Ankara'da geceleri sıcaklık 3 derecelerde...Bu nedenle torf değişimini dormansi çıkışında yapmak en iyisi.

avukatkemal
19-11-2007, 19:12
Aslında bir köşeye saklamaları iyi olmuş..En azından sadece ciddi anlamda ilgilenenler bulabilir..

denizakvaryumu
19-11-2007, 19:25
Aslında bir köşeye saklamaları iyi olmuş..En azından sadece ciddi anlamda ilgilenenler bulabilir..

Ya da hiç bulamayabilir :) ben tesadüfen gördüm...asıl Bauhausdan bir atak bekliyorum, şöyle 1 metrelik sarr.leuco ya da sarr.flavalar gibi...

avukatkemal
19-11-2007, 21:41
Bauhusta maalesef en ufak bir hareket yok, her uğradığımda çiçek reyonuna da bakıyorum ama her yer orkide :)

unalceleb
22-11-2007, 08:51
nasıllar bu mevsimde ?

saydemir
22-11-2007, 11:17
Canavar gibiler. :) Çok başlı canavar :p

uaslan59
22-11-2007, 21:33
Gerşekten imrendiriyolar...:) İnşallah birgün benim Vft'ımda böyle olur...:)

noreks
22-11-2007, 21:50
Gelecek baharda birden fazla vft niz olacak gibi gözüküyor. Şimdiden torf ve saf su stoklarına başlamak gerekecek sanırım.:))

Ayırırken fotoğraflamayı unutmayın da "nasıl ayrılır" a referans olsun.

unalceleb
23-11-2007, 08:41
torf sorun değil bir balya torf duruyor evde bir köşede, su biraz sorun oluyor sadece, onada alıştık nasılsa.

Kienne
23-11-2007, 17:34
Sonunda kışa hazırlanan vft'lerimin resmlerini çektim. Yarışma için geç de olsa en azından paylaşmak lazım :D

Bu Ankara koçtaştan yaz başında ilk aldığım, kapanları hiç kızarmadı

25357 25358

Bu Bodrum'dan aldıklarımdan. Ölü kapanları temizlerken 3 tane yavrusu ayrıldı ama nasılsa bu sene çok büyümezler diye annelerinden fazla uzaklaştırmadım.
25355 25356

Bu da Bodrum ganimetlerinden. Ankara'da az ışık yüzünden kızaramayan kapanlar, İstanbul'da iki ay içerisinde canavar kesildiler.

25354

Kışı atlatabilirlerse yazı günde 10 saat güneş alan bir balkonda geçirecekler. İşte asıl o zaman gelsin yarışmalar :D

avukatkemal
30-11-2007, 14:45
Venus Fly Trap'lara hiçbirşekilde gübre vermeyiniz ! Gübreye karşı aşırı hassaslardır.
Ancak; Amerikan Venus Fly Trap büyütücülerinin sır gibi sakladıkları bir gübre türevi vardır, ancak o kullanılabilir. Uygulama dozu ise çok çok azdır, maksimum ayda 1 kez 4 Litre suya 1 çay kaşığı kadar katılarak saksı altındaki su olarak verilir. Türkiyede yoktur, bizden temin etmek için iletişime geçebilirsiniz. Diğer gübreleri kesinlikle kullanmayınız !"

Gittigidiyorda bir satıcıda gördüm dikkatimi çekti..Bu dediği gübre ne olabilir? Bilgisi tecrübesi olan var mı? Ben birkaç şey duymuştum ama hurafe niteliğindeydi :)

praecox
30-11-2007, 15:13
Adı geçen ürün esasen 226g'ı 2,40$ lık bir kompose gübre Miracid acidli seven bitkiler için NPK oranı 30:10:10 ollan herşeye uyan tüm yapraklı acid seven bitkilerde kullanılan bir tür çiçekcoşturanın amerikanca versyonu.
Bu tarz gübreleri burda da bulabileceğiniz gibi stok çözeltilerden kendiniz de hazırlıyabilirsiniz.
Herhangi bir 30:10:10 NPK oranlı ve iz elemnetleri de içeren bir yeşil yapraklı bitkilere daha çok uyan bir gübre ile aşırı seyreltmek sureti ile ayda bir kez gübreleme yöntemini deniyebilirsiniz.

Benim şahsi deneyimlerim olsa da olur olmasada. Temiz bir torf, saf su ve bol güneş EB gelişimi için yeterlidir.

Not.: Bu gübre ile müspet veya menfi gidbilecek deneylerde bende verilebilecek cevap yok. Ters veya yolunda giden deneyleri de bizle burdan paylaşırsanız hepimiz öğrenebiliriz.

avukatkemal
30-11-2007, 15:26
Ben almayayım, almak isteyene de mani olmayayım :)

TunaE
02-12-2007, 00:47
Bu tür mesajların okunmadan silindiğini zannediyordum. Ama yanılmışım "Türkçe" yi bozan ve internet dili kullananların uyarılması da bitti galiba...

malina
02-12-2007, 07:44
Bu tür mesajların okunmadan silindiğini zannediyordum. Ama yanılmışım "Türkçe" yi bozan ve internet dili kullananların uyarılması da bitti galiba...

7/24 saat bilgisayar başında olmamızı beklemiyorsunuz değil mi? :)

Dün gece yarısı yazmış...

Bu sabah da üyeliği iptal edildi.

afelek
02-12-2007, 20:17
Praecox hocam, akvaryum bitkileri için 5-5-5,3-5-2 **** 4-4-2 Npk çözeltileri kullanılabilir diye düşünüyorum.:) Bu arada yukarıdaki resimdeki vft gayet sağlıklı bu ayda soğuk görüp yapraklarını karartması gerekmezmiydi. ?

praecox
02-12-2007, 21:00
Sayın afelek,

sayın Kiene'nin vft sine dikkatli bakar iseniz yaz yaprakları kararmış kesilmiş vede tipik kış yaprakları oluşturmuş. Kısacası bitki dormancyde yaprak kısımları kalınca yani geniş ve kısa kapanlar ise ufalmış.

Gübreleme konusunda bir tafsiyede bulunamayacağım bir kaç kez tohumdan üretimlerde denedim pek bir gelişim gözlemlemedim.
bu arada kantarın topu kayarsa da yani gübreyi kaçırırsanız ağzınızın yanacağını da unutmayın.
Sonra bana Orhan babadan bir nağme okursunuz :D

afelek
02-12-2007, 21:44
Hocam büyüksün ne diyeyim . Çok güldüm :)))) Fakat şöyle bir durum var. Şayet yukaridaki resim normalse benim vft ölmek üzere. Benimkinde çok fazla kararan yaprak var. Orta ksıımda yukarıdaki gibi sap kısımlarında kalınlaşma mevcut fakat hayatta olan yaprak sayısı az. Belkide vft min yaşı küçük ondanmıdır nedir. Resim ekleyemiyebilirim bir deneme yapacağım..

afelek
04-12-2007, 11:13
http://www.agaclar.net/galeri/files/17352-PIC_0034.JPG

praecox
04-12-2007, 12:14
Sayın afelek,

VFT'niz tipik dormancy halini almış. Yaz yaprakları kararmış ölmüş, yeni tipik kış yaprakları oluşmaya başlamış. Yaz yaprakları gibi yukarı doğru ince gövde yapraklı iri kapanlar yerine rengi açık yeşil kırmızımsı, kalın, geniş, saksıya paralel rozet gibi küçük kapanlı, yapraklar vermiş.

O üzerindeki bir kaç dev kapanlı yaprak da kuruyacak bir kaç haftadan paniklemeyin. Korkacak bir durum yok. Herşey normal.

avukatkemal
09-12-2007, 20:20
Dediğim gibi yap, makas gibi sivri cisimle iç saksıya hafifçe sapla ve yukarı doğru çek, gelmesi lazım.. resimdeki vftlerim de koçtaştan alınma ve aynı şekilde çıkarıldılar saksılarından ;)

bahtiyar02
13-12-2007, 20:35
gerçektende ilginç bir o kadarda güzel.bende merak etiğimden almayı düşündüm.

TURKPRINC3SS
19-12-2007, 17:52
Ankara'da yaşıyorum,galiba buranın iklimi bu bitki için uygun değil,ama uygun mekan bulabileceğimi sanıyorum.Acaba nereden temin edebilirim nerelerde satılır ?;)

Ophrys
19-12-2007, 17:55
Ankarada yetiştiren üyelerimiz var.
Praecox'ta her türlüsünü bulabilirsiniz:)

avukatkemal
19-12-2007, 21:15
Her ne kadar Ankarada etobur bakımı zor olsa da imkansız değil :) En azından benim penceremin önünde 1 yıllarını devirdiler :D

TURKPRINC3SS
19-12-2007, 22:41
Sağolun arkadaşlar ;)

unalceleb
24-12-2007, 09:50
ankarada bakımının zor olmasının sebebi tamamen malzeme tedarik etmekle ilgili, yani torf bulmak zor oluyor, onun haricinde rahatlıkla besleyebilirsiniz. Benim vft coşmaya devam ediyor, geçen hafta çiçek açmaya başladı, şu anda ikitane çiçek açmaya hazır 5 cm oldu çiçeklerin boyları.

saydemir
24-12-2007, 16:29
Dinlenme dönemlerinde çiçek açmaları normal mi acaba?

unalceleb
27-12-2007, 11:46
Normal değil, ayrıca çok tehlikeli, sayın praecox üstadla görüştüm fakat şuanda yapabileceğim çok birşey yok.

praecox
27-12-2007, 11:51
Sayın unalceleb,

bitkiniz aldanmış. Ancak badem ağacı gibi sadece meyve vermemekle kalmaz bu serin dönemde çiçek açmak için çabalarken kendini de tüketir.
Öncelikle çiçek filizini kesin sonrada soğuk değil de serin tutun 12-15 derecelerde. dinlenmeye zorlamanız gerekli.

Gatay
07-02-2008, 19:57
İyi akşamlar, yeni bir Dionaea aldım.Daha doğrusu eşim görünce hayran oldu ve almak durumunda kaldık.Bakımı da doğal olarak bana kaldı.O sadece sinek kapıp kapmadığıyla ilgileniyor.:D
Bu sitede bitkimle ilgili olarak bir çok bilgi edindim.Herkese ve özellikle Sayın praecox'a teşekkür ederim.Su - güneş ihtiyacı,ideal toprak,saksı değişimi gibi...
Bitkimin resimi iletmek istiyorum.Acaba saksı değişimine ihtiyaç var mı ? Bana biraz sıkışık geldi. Çok küçük bir saksıya ekmişler.Saksı çapı 5 cm sadece. Gerçi 10 cm'lik saksı yetiyor ama bu da çok küçük geldi gözüme.İstanbul için saksı değişimi en geç 15 şubat olduğuna göre fazla zamanım yok.Fikriniz nedir ?

Bu arada ağına düşürdüğü sinekleri nasıl çanaklardan uzaklaştıracağız :rolleyes: Yapışıp kalıyorlar.

Saygılarımla

praecox
07-02-2008, 20:24
Sayın Gatay,

öncelikle 15 şubat kesin bir tarih değil elbet. artı eksi bir ay kadar da opsyonu var. :o
Saksısını ve torf'unu değiştirir iseniz VFT'nizin gelişimi de daha hızlı olur.
Yakaladığı sineklerin artık kadavraları (kitin tabakası) doğada rüzgar yolu ile süprüldüğü söylenir. Ben bir pens yardımı ile tetiklere dikkat etmek kaydı ile o artıkları kapan içlerinden uzaklaştırıyorum.

uaslan59
08-02-2008, 14:08
Sayın Praecox,

Benim vft'ım sürekli yeni kapan cıkarıyor ama kapanların ucu siyah bi şekilde çıkıyor ve kapanlar acılmadan sararmaya başlıyor neredeyse hiç kapanı kalmadı ne yapmalıyım?

praecox
08-02-2008, 14:29
Sayın uaslan59,

sanırım bitkiniz dormant değil. Yani dinlenmeye girmemiş. Serin bir yerde değil mi? Devamlı kapan açmasını böyle de algılıyabiliriz.
Şayet serin bir yerde ise ve de yine de bu şekilde yapraklar açıyor ise, derhal saksı harcını değiştirmenizi öneririm.
Resim eklerseniz daha kesin bir şeyler söylemek mümkün olur.

uaslan59
08-02-2008, 23:05
ortalama 18-19 derecelik bir odada hocam.sürekli yaprak cıkarıyor ama kapanları henuz acılmadan sararıyor daha doğrusu kapan şeklini bile almıyor.Uzun lafın kısası ben en kısa zamanda resim eklicem ilginize teşekkürler...

Ophrys
08-02-2008, 23:15
uaslan59 saf su mu? çeşme suyu mu kullanıyorsunuz?
Kış döneminde dinlenecek olan bir bitki için ısı epey yüksek gibi.
Sanırsam Sevgili Praecox'un da dediği gibi uykuya girmemiş ve malesef birazda kendini imha etmeye başlamış.

cemvat
08-02-2008, 23:27
Çok güzel Vft resimleri var sitede, bu sitede yazılan yorumlar sayesinde Vft bakmaya karar verdim. Torfu bulması bir dert, suyu bir dert ama umarım buna değecek.

Ophrys
08-02-2008, 23:36
Kesinlikle değecektir.
Aldığınız yere dikkat edin, büyük marketlerdekiler yanlış sulama ve bakım sebebiyle kötü durumda oluyorlar.

uaslan59
09-02-2008, 22:40
Sayın adabayrakoglu,
****** saf su kullanıyorum ama her zmn 18-19 derece olmuyo bazen odada bulundugum zamanlar elektrikli soba yakıyorum o civarlara geliyo bir türlü resimde ekliyemedim fotoğraf makinamda bir problem var halleder halletmez fotoğraflarını ekliyeceğim...

alpiii
10-02-2008, 12:06
Sayın uaslan59,
Ben kapalı bir balkonda bakıyorum 9-13 derece civarında şuanlık bir problem olmadı.Sizde bu sıcaklıkta dinlendirseydiniz keşke umarım herhangi bir sorun yoktur bitkinizde

uaslan59
10-02-2008, 12:14
Keşke demekten başka birşey yapamıcaz sanırım artık.ilk et oburum olduğu için acemiliğime geldi sanırım.Elimden gelenı yapıcam kurtarmak için ama olmazsa yaza kuzenimden almanyadan bir tane daha getirmesini isticem :D

Ludisa Excellence
11-02-2008, 11:57
Bauhusta maalesef en ufak bir hareket yok, her uğradığımda çiçek reyonuna da bakıyorum ama her yer orkide :)

O artık eskidendi. :o (İstanbul için tabiyki :D )

praecox
11-02-2008, 17:57

Bir daha gidin vede gözlerinizi açarak dolaşın. Özelikle kozyatağındakinde. İlaa da VFT olmak zorunda değil şöyle sukkulent görünüşlü olanlara da bir yakından bakın bakalım. Tabii istanbul için geçerli.

Ophrys
11-02-2008, 20:52
LUDİSİA BAHYA Güneş Gülü EB Kahvehanesine (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2593&page=10) bakın derim. Sorularınızın yanıtları orada.

praecox
11-02-2008, 21:02
Evet promosyon var ne alırsan 10 TL isporta'ya düştü EB'ler onu demek istedim.
Onu yazmıya çalıştım da hem ben anlatamadım hemde siz mi yanlış anladınız orayı da ben anlıyamadım... :D

avukatkemal
11-02-2008, 22:22
Ankarada maalesef bulunmuyor yapımarketlerde çeşit.. Olursa eski klasik ufak türler..

böcükavcısı
13-02-2008, 14:36
arkadaşlar ben bu işin yeni heveslisiyim bunun kokusu varmı ve nasıl cevap yazırsanız çok memlum olurum

ben venus fly trap alıcam ama babam almama izin ver miyor kokusu kötü die:(

praecox
13-02-2008, 15:48
Sevgili böcükavcısı,
(yaşın 16 yazmışsın diye sana böyle hitab ediyorum :) )

babana sor bakalım kaç tane etoburbitki belsemişde kokusunu biliyor. Evet gerçi doğrudur bazı türlerin çiçekleri kötü kokuyor ama zaten onun da çiçeğini kesiverirsin gider. Hem öyle de odayı saran bir koku da değil sadee burnunu sokup koklama gafletinde bulunursan kötü kokuyu algılıyorsun.

Benim evde nerde ise yüzlerce etoburbitki vede bunların değişik onlarcası türü var. Dolayısı ile babanın idaaetiği gibi kötü bir koku olsaydı emin ol ben bu evde yaşıyamazdım veya komşularım beni belediyeye şikayet ederlerdi, bu evde mesi hastası biri yaşıyor diye... :D

Babanı ikna etmenin diğer yolu ise bu bitkilerin bakılabildiği evlerde sinek pek ortalıkda dolaşmaz yazın rahat edersiniz :D

böcükavcısı
13-02-2008, 16:22
*** edrim bana yardım ettiğiniz için bunu babama söyleyecem ve baban bu güne kadar hiç bakmadı belgeselde duymuş çok kötü kokuyor die saolun ve birşey daha sorucam buna ne aralıkla et vermem lazım ve su vermem lazım

memet
13-02-2008, 16:26
Çiçeğini almadan önce etobur başlıklarını okuman daha iyiolur. Çünkü, adı yanıltıyor olabilir ama, bu bitkiler böcekleri kendileri yakalayacak. Etle beslenmiyorlar. En iyisi biraz başlıkları okuyup bilgilenmen.

böcükavcısı
13-02-2008, 16:40
yok ondan deil okuduğum bilgileri doğrulamak için sordum

memet
13-02-2008, 17:18
Forumda okuyacağın bilgilerin doğruluğuna güvenmelisin.
Bir de, Türkçeyi düzgün yazmaya dikkat ettiğimizi hatırlatmak isterim.

avukatkemal
13-02-2008, 18:09
Acaba ilk başlayanlar için EB'lerle ilgili temel bilgiler gibi bir başlık mı açsak :)

huzunperest
13-02-2008, 19:15

Arkadaşlar Kozyatağı Yapı markette 4-5 tane sarracenia, (sadece hybrit açıklaması var) 1 tane kurumuş vft vardı. Bir kaç gün önce daha canlı ve rahatça görünen bir yerdeydiler. İyi durumda olan bir sarraceniayı alıp hemen uygun yaşam şartlarına kavuşturdum. Bu günkü durum ise; onları yapı markette bulmak için bayağı bir aramak gerekiyordu ve kendilerinden geçmişlerdi:(

desberado
16-02-2008, 21:47
arkadaşlar ben Kıbrısta yaşıyorum.kıbrısta bu bitkiden yok,ancak Türkiyeden getirte bilirim,fakat Türkiyede nerde bu türün satıldığını bilmiyorum.bana bu konuda yardım ederseniz sevinirim.

memet
16-02-2008, 22:25
Elinde EB olan ve zaman zaman satan arkadaşlarımız oluyor başlıkları takip ederseniz, denk gelirsiniz.

cemvat
16-02-2008, 23:24
arkadaşlar ben Kıbrısta yaşıyorum.kıbrısta bu bitkiden yok,ancak Türkiyeden getirte bilirim,fakat Türkiyede nerde bu türün satıldığını bilmiyorum.bana bu konuda yardım ederseniz sevinirim.

Bu web adresine (http://www.koctas.com.tr/kurumsal/koctas_c_merkezi.asp) girip telefon açarsanız yardımcı oluyorlar. Ben 2 tane vtf aldım. Hiç bir sorunla karşılaşmadım.

desberado
17-02-2008, 15:53
ilginiz için teşekkürler.

alpiii
17-02-2008, 23:50
Özellikle verilmesi gereken böcekler var mı? Bir keresinde forumda görmüştüm internetten satılan böcekler vs. ancak bizim almadan doğadan bulabileceğimiz böcekler varmı ? Belii başlı bir böcek türü yerse daha sağlıklı büyüyebilirmi? çekirge,örümcek,karınca,tırtıl,sinek vb....

avukatkemal
18-02-2008, 00:49
Vft için sinek ve böcek yemesi zorunlu değil.. O yuzden çok dert etmeyin.. Ölü sinek ve böcek kesinlikle vermeyin.. Doğal ortamında kendi avını yakalaması en idealidir..

alpiii
18-02-2008, 02:17
ölü sinek vermem zaten ancak böyle internette satılan yemler hakkında forumda konuşmalar olunca merak ettim yani özel olarak sevdiği bir yem varsa diye sormuştum

avukatkemal
20-02-2008, 19:25
Arkada kaldı ama vft çiçek açarken, çiçek demi bu erkan bey, rezil olmayalım sonra, yabani ot felan çıkar :D

alpiii
23-02-2008, 13:56
bitkimin sadece kapan kısmı çürüdü yalnız gövde bölgesi hala iyi gözüküyor.Bu durumda sadece kapanı mı keseyim yoksa gövdesinin dibinden mi keseyim?

avukatkemal
23-02-2008, 14:37
Yaprağın dibinden kesin...

alpiii
23-02-2008, 19:32
yaprağınında iyice çürümesini beklemeden kesmek bir zarara neden olurmu? yani kapanında çürüme görür görmez kesmek doğru mu?

avukatkemal
23-02-2008, 19:52
Çok dibe ilerlemeden kesin vft yapraklarını..

avukatkemal
25-02-2008, 18:39
Ben de sonunda dayanamadım, çok merak etmeme rağmen, açmakta olan vft çiçeğini kestim.. Artık daha sonra görürürüz çiçeklerini :)

Gatay
07-03-2008, 11:30
İyi günler, benim dionaea çiçek açmaya başladı sanırım. Yapraklardan farklı olduğu için ayırt ettim. iki küçük sap tomurcuk çıkarmış.Çiçekleri kesmeli miyim acaba ? Sn Avukatkemal kestiğini söyleyince dikkatimi çekti.

praecox
07-03-2008, 11:52
Buyurun burayı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=31560&postcount=17)bir okuyun.

Gatay
07-03-2008, 21:58
Sn Praecox yardımınız için çok teşekkür ederim.Forumları dikkatli okumama rağmen bu bilgiyi kaçırmışım.Çiçek sapları yaklaşık 2 cm kadar. Kesilmesi için daha beklemeye gerek var mı ? Saygılarımla.

sempe
20-03-2008, 13:54
Vft'mi böldüm. 4 adet yavru vermiş. Umarım doğru yapmışımdır.

praecox
21-03-2008, 09:41
Sayın sempe,

saksıları silme harç doldurup orta yerinde bir yükselti olacak şaekilde dikerseniz daha uygun olur.ilk çıkan kapanlar torfa paralel bir gelişim göstereceğinden öylesi uygun oluyor. Zira saksı kenarı sorun olabilir.

ephesos
24-04-2008, 23:30
Geçen yıl çekirge yakalayacak kadar coşan vft mi bu bahar ayırdım tam 5 saksı çıktı , hepside tuttu ve yeni yapraklar vermeye başladılar.

M.Sema
25-04-2008, 16:52
Hay maşallah güle güle büyütün.

huzunperest
29-04-2008, 11:08
vft'min içinde bulunduğu torf ağır bir koku üretmeye başlamış. Bu durumda torfu değiştirmem gerekiyor sanırım. Yaprakları da hafif kararmaya başladı. Peki bu dönemde toprak değişiminin bitki için sakıncası var mıdır?

praecox
29-04-2008, 11:25
vft'min içinde bulunduğu torf ağır bir koku üretmeye başlamış. Bu durumda torfu değiştirmem gerekiyor sanırım. Yaprakları da hafif kararmaya başladı. Peki bu dönemde toprak değişiminin bitki için sakıncası var mıdır?

Torf ıslak kaldığı zamanlarda zaten bir koku oluşmaya başlar. Bu kokuyu eşelerken alıyor iseniz kısmen normal demektir ama bu koku dışarıya vuracak kadar kesif ise aşırı bir çürüme başlamış demektir. Bu aşırı üreme gösteren aerob ve anaerob bakterilerini üremesi VFT soğanına da er **** geç zarar verecektir. Böyle bir durumda ne zaman olursa olsun zaten acil bir saksı harcı değişimi şarttır, kaldı ki şimdilerde bu işlemi yapmanız için tam zamanı.
Yani zamanı olmasa da, siz zamanın gelmesini bekleyene dek bitkiyi kaybedersiniz demektir.

huzunperest
29-04-2008, 13:34
Anladım sayın praecox, harcı eşelemeden de kokuyu duyabiliyorum. İlginiz için teşekkürler.

M.Sema
29-04-2008, 15:35
Ankara'lı EB severler sayfasında bulunan yavrularımın son hali şudur. Sn Praecox benim vft biraz nazlanıyor mu yoksa kötüye doğru mu gidiyor??

praecox
29-04-2008, 16:21
Resimlerin üzerindeki tarihler doğru ise 10 gün içinde ciddi bir ilerleme var. eski yaprakları hızla kuruduğu halde uzun saplı yeni yazlık kapanları da oluşturduğu görülüyor.
Saksı ve yer değişiminden dolayı biraz nazlanması doğaldır.
Suyunu ve güneşi eksik etmeyin. Güzel havalarda dışarı çıkartın ancak saksının güneş aldığı tarafı işaretleyip saksının güneş aldığı tarafın dönmemesine özen gösterin. Bir iki ay içind gerekiyor ise belli bir dönüş yönüne doğru 30-45 derecelik açılarla çevirmeniz uygun olur.

M.Sema
29-04-2008, 17:02
Sn Praecox verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Fotoğrafların tarihleri doğru yarın bir fotoğraf daha çekip eklerim. Yönünü değiştirmiyorum şimdi daha fazla dikkat ederim.

avukatkemal
29-04-2008, 18:06
İlginç ilk defa duydum, nedeni nedir.. güneşe alışmasımı?

Resimlerin üzerindeki tarihler doğru ise 10 gün içinde ciddi bir ilerleme var. eski yaprakları hızla kuruduğu halde uzun saplı yeni yazlık kapanları da oluşturduğu görülüyor.
Saksı ve yer değişiminden dolayı biraz nazlanması doğaldır.
Suyunu ve güneşi eksik etmeyin. Güzel havalarda dışarı çıkartın ancak saksının güneş aldığı tarafı işaretleyip saksının güneş aldığı tarafın dönmemesine özen gösterin. Bir iki ay içind gerekiyor ise belli bir dönüş yönüne doğru 30-45 derecelik açılarla çevirmeniz uygun olur.

praecox
29-04-2008, 19:50
Bu kural esasen evdeki çoğu süs bitkileri için geçerli bir kuraldır. Evde pencere kenarındaki bir saksı doğal şartlarda veya serada olduğu gibi ortalama ışık alması üsten değil 30 veya 45 derecelik bir açı ile yandan geldiği bilinir. Geometrik olarak güneye doğru güneşin değişen elevasyon ve azimut açı değerleri evdeki tavanın etkileri ile bitkinin aydınlanması böyle bir yatık yönden gelir gibi görülür....
Sanırım anlatmıya beceremedim :(

Müjgan
30-04-2008, 08:53
Bu kural esasen evdeki çoğu süs bitkileri için geçerli bir kuraldır. Evde pencere kenarındaki bir saksı doğal şartlarda veya serada olduğu gibi ortalama ışık alması üsten değil 30 veya 45 derecelik bir açı ile yandan geldiği bilinir. Geometrik olarak güneye doğru güneşin değişen elevasyon ve azimut açı değerleri evdeki tavanın etkileri ile bitkinin aydınlanması böyle bir yatık yönden gelir gibi görülür....
Sanırım anlatmıya beceremedim :(
Bence net anlatmışsın. Elevasyon ve azimut dediğin de, dikey ve yatay açı ile gelen ışık demek sanırım. Bu ışık etkisi ile bitki ışığa dönme eğilimi gösteriyor ve bütün pencere önü bitkilerinde bu etki oluşabiliyor. Saksıyı çevirme nedeni de bu.

alpiii
30-04-2008, 23:11
Bitkim bir sinek yakaladı ve yaklaşık 1.5 ay boyunca açmadı normal bir sindirim sürecinin 1 hafta civarında olduğunu biliyorum ancak neden bu kadar uzun sürdü anlamadım.Biraz açar gibi oldu ancak tam olarak açılmadı.Sinekte küflenmiş gibi görünüyor,bunun bir zararı olur mu?

avukatkemal
06-05-2008, 18:59
Üç vft bir arada :)

http://img247.imageshack.us/img247/2749/img0010vu5.jpg

denizakvaryumu
13-05-2008, 20:50
Venus Flytrap (Dionaea muscipula) ın sadece böcek -sinek yakalamada değil insan sağlığı yönünden de faydaları var.

http://www.herbies-herbs.com/pages/herbuses-6.html

ozdemirozcelik
07-06-2008, 10:51
Herkese merhaba,

Forumun bu kısmında biraz durağanlık sezdim ve benim Venus Flytrap'i sizlere tanıtmanın belki biraz hareket kazandıracağını düşündüm.

Bizimkini 5-6 hafta kadar önce Koçtaş'tan aldım. Aldığımda baya bir yıpranmıştı, 1-2 hafta içinde, saf suyu yiyince kendine gelmeye başladı.

Sonrasında boy atmaya başladı; fakat saksının dibinde oraya buraya hoplayan bir sirke sineği gördüm.

Hem sirke sineği korkusu hem de büyüme hızını göz önüne alarak saksıyı büyütmeye karar verdim. Toprağı değiştirip daha büyük bir saksıya aldım.

Bu arada kararmış ve zedelenen yaprakları budarken bir şey farkettim. Tam ortada gelişmeye hazırlanan bir çiçek (sanki). Bunu kesip aldım.

Şu anda Venus daha büyük bir saksıda fakat toprağa ısınamadı galiba. Aldığı güneşin de az geldiğinden şüpheleniyorum. Acaba balkona mı alsam?

alpiii
07-06-2008, 22:59
Şahsen güneşli havalarda direk güneş ışını alan yere koyuyorum.Yani sabah o9:oo gibi koyduğumda öğlen 16:oo gibi içeri alıyorum yani kapalı bir balkona ancak akşamda orada ışık aldığı için sadece balkonun camını açıyorum.Uzun zamandır bu şekilde yapıyorum ve gayet iyi durumdalar.

krizenten
10-06-2008, 00:14
Haziran ayı saksı değişimi için pek de uygun gelmedi bana.Sirke sineği için saksı değiştirmene de gerek yoktu.Forumda konu ile ilgili tavsiyelere uymanı salık veririm.;)

ozdemirozcelik
10-06-2008, 11:38
Haziran ayı saksı değişimi için pek de uygun gelmedi bana.Sirke sineği için saksı değiştirmene de gerek yoktu.Forumda konu ile ilgili tavsiyelere uymanı salık veririm.;)

Doğru söylüyorsun ama napalım artık başa gelen çekilir.

avukatkemal
10-06-2008, 18:18
Vft'm avlandıktan yaklaşık bir hafta sonra kapanını açtı ve..

alpiii
10-06-2008, 21:57
Benimde bitkim kötü bir dönem geçirdikten sonra hızla büyümeye başladı hatta burada bir sorun mu var diye sizlere danışmıştım.Ancak şuan aşırı iyi durumda ve yavru verdi ama kapanların bazıları birbirlerinin içlerine girdi.Saksı değişimini de şubat ayında gerçekleştirdim, şuan değişim zamanı olmadığı için herhangi bir müdahalede bulunmayayım mı? Bir sorun olur mu?

sempe
11-06-2008, 01:46
Bir vft min çiçek sapını kesmedim ve yakında tohum verecek. Toplamayı becerebilirsem, isteyen arkadaşlara verebilirim.

avukatkemal
11-06-2008, 09:10
Keşke kesseydiniz, zayıf düşürmesin bitkinizi..

M.Sema
11-06-2008, 09:28
Sanki bir gariplik var değil mi?:(

praecox
11-06-2008, 09:49
Evet... geçmiş resimlerinize de baktım gerileme var gibi.
Su yetersiz olabilir veya torf tam su çekemiyecek kadar seyrek kalmış olabilir.
Bir müddet sabahın erken saatlerinden üsten sulama yapın altındaki su seviyesini 2-3 cm e yükseltin. susuz kalmasın altı bu çok önemli...

M.Sema
11-06-2008, 09:57
Sağolun hocam. Fotoğraf beni yalanlıyor ama inanın hiç susuz kalmıyor altında mutlaka su oluyor. Torfunu da elle kontrol ediyorum ıslak, çamur gibi.

krizenten
11-06-2008, 23:32
Bu senenin vft tohumlarının bir kısmını sphagnum a ektim.Üç haftadır bir değişiklik yok,ondan bir hafta sonra çıkan vft tohumlarını torf perlit karışımına ektim.İkinci haftada çimlenme başladı.Tam tersi olur diye umuyordum.
Açıklama getirmem gerek;Üç haftalık olan tohumlarımı aşure kabına sphagnum üzerine yerleştirmiştim ve üzerinde streç film değilde plastik kabın kendi kapağı vardı.İki haftada filizlenen tohumlar ise sytraphor bardak içinde torfa yerleştirildi ve üzeri streç film ile örtülü idi.:mad:

warbanik
12-06-2008, 10:38
Tohumları direk güneş alan bi yeremi bıraktınız? yoksa sadece aydınlık bi yeremi?

krizenten
12-06-2008, 14:11
Tohumları direk güneş alan bi yeremi bıraktınız? yoksa sadece aydınlık bi yeremi?

İki haftada çimlenen kap, cam kenarında direk güneş ışığı alıyordu,üç haftadır çimlenme olmayan kap ise naylon arkasından güneş alıyordu.:o

warbanik
12-06-2008, 15:00
Bence güneşin etkisiyle çabuk çimlenmişler.İkisi arasındaki fark bu olmalı.

Emre Albayrak
12-06-2008, 15:53
Şu an tohumlar elime geçti ama nasıl çimlendireyim hiç bilmiyorum.. Acaba Sellukaları çimlendirdiği kumlu toprakta mı denemeliyim?

warbanik
12-06-2008, 16:08
Hangi tohumlardan bahsediyorsunuz Emre bey vft tohumlarındanmı?

Emre Albayrak
12-06-2008, 16:59
Evet venüs sinek kapanı diye siparişin vermiştim.. Gelmişler ufacık minnacıklar..

warbanik
12-06-2008, 17:18
Emre bey bu bitkinin tohumlarını her toprağa ekemezsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2503 bu kısma bi gözatın.

avukatkemal
12-06-2008, 18:04
Hatta bence tüm foruma bir göz atın

ebasol
26-06-2008, 00:30
selamlar, venüs fly trap ben de yetiştirmiştim uzun bir süre tamamen meraktan...Ama tatile gittiim bir dönemde susuz kalıp öldü ne yazık ki..
Hala bilimadamlarının sinir sistemi ve kası olmayan bu bitkiknin nası kapandığına dair bir bilgi beyan edemedikleri için mucizevi bir bitki bence... Bildiklereimi kısaca özzetleyeyim.
Fly Trap (Sinek Kapanı) anlamına geliyor. Adı üzerinde bitki sinek böcek gibi haşare ile besleniyor. Tropik ortamda çok büyüklerine rastlamak mümkün, bir kurbağayı yiyen bir tanesini Nat.Geo Wild'da izlemiştim. Diğer etobur bitkiler gibi mineral açısından zengin olmayan topraklarda yaşıyorlar bu nedenle topraktan alamadıkları gıdayı böceklerden alıyorlar.Açık olan yapraklarının arasında birkaç adet ince kılcal doku var ve bunlar sayesinde yaprakların arasına gelen haşarenin titreşimlerrini algılayarak kapanıyorlar.Açık olan kapanın içine herhangi birşey değdirdiğinizde de (gıdıklar gibi) kapan (yapraklar) hemen kapanır. eğer kapanın içindeki bir haşare değilse 12 saat gibi bir süre zarfında kapan tekrar açılır. kapanın içine haşare dışında birşeyler koyarak kapanmasını görmek eğlenceli olabilir ama hiç tavsiye etmem çünkü her kapanın tam hatırlamıyorum ayısını ama birkaç defa kapanma şansı var daha sonra kararak ölüyorlar. Yani kapanları zevkiniz için kandırmayın bence...Bir de eğer kapanın kapasitesinden büyük bir sinek kapana girerse bir kapanın tamamen kapanması için elinizle hafifçe bastırarak yardım etmelisiniz dikkatle incelerseniz kapan kapandıktan sonra sanki parmaklarını içiçe geçirmiş gibisıkıca kapanır. bu sindirim sıvıları algıladığında içeri hava almamasını sağlıyor. Bu yüzden eğer kapanın kapasitesinden büyük bir böcek içindeyse ve kapan sımsıkı kapanamadıysa parmaklarınızla hafifçe bastırarak tam kapanmasına yardımcı olun aksi takdirde sindirim işlemi başladğında içeri hava girdiği için bakteri oluşuyor ve bu da o kapanın karararak ölmesine neden oluyor. Kapan içinde haşare ile kapandığında kapan sıkıca kapandıktan sonra aynı midemizdeki sindirim sıvılarına benzer sıvılar salgılıyor ve haşarenin özünü ayrıştırıp sindiriyor ancak bu sindirim süreci haşarenin büyüklüğü ile orantılı olarak 5 ila 12 gün arasında sürebiliyor. Açıldığında haşarenin iskelet kısmını hala kapanda görebilirsiniz. normalde bu kalan iskelette rüzgar veya yağmur ile gidiyor. Sizde içinde bırkamazsanız iyi olur çünkü başka bir sinek geldiğinde ikisi birlikte çok büyük alan kaplayacaklarından dolayı kapan tam kapanmayacak ve bu onun için zararlı olacaktır. Bitkkiyi beslemek için kapanın içine canlı olarak tutamayacağınız için ölü haşare koyacaksınız burada da dikkat etmeniz gereken haşareyi içine bıraktıktan sonra parmaklarınızla kapanın kapanması için hafifçe bastırıp yuvarlamanız olacak hareket etmediii için sımsıkı kapanmayacağı için yardıma ihtiyacı olacaktır, böylece sanki canlıymış sanıp sıkıca kapanmasını sağlamış olursunuz.
Köklerinin her zaman nemli tutlması gerekmektedir.
Çok ışık, asitli ve besin açısından fakir torak severler.Çok nemli ortam istedikleri için bitkiyi akvaryum gibi bir kabın içine koymanız ve üzerini de haşarelerin ve havanın girebileceği küçük bir delik bırakarak akvaryumun içini de belli bir seviyede su ile dolu tutmanız gerekmektedir ancak çok sıcakta da bırakmayın!!.(zaten bir kapın içinde satıyorlar) Su demişken; fly trap sadece yağmur suyu **** damıtık su ile beslenir. Çeşmeden sulama yaptığınızda ölecektir. Eğer dış mekana koyacaksanız zaten yeterli sayıda haşare ile beslenme şansı olacaktır.Yağmur yağdığında edişelenmeyin su altında aylarca yaşabiliyorlar. Ama ev ortamında ayda birkaç tane haşare bulup vermeniz gerekecek aksi taktirde besin alamayıp ölüyorlar.nasıl ola etobur diye yemekten artan et parçasını kapana koymayın bunu indiremeyecek ve yine ölecektir.
Bitki büyüyünce kapanlardan daha uzun çiçek açabiliyormuş (ben görmedim ama) böylece sinekler çiçeğe gelirken kapanlarada yakalanıyorlar. Bu çiçekler çok küçük tohumlar üretiyormuş bu tohumları ya hemen alıp ekmeli **** buzdolabında muhafaza etmek gerekiyormuş...
Bir Fly trap'in sadece 7 tane kapanı olabiliyor daha fazla değil eğer sizin bitkinizde 7 den fazla varsa bir kök daha oluşmuş demektir, bu kökü ayırıp başka bir kaba ekebilirsiniz.
Fly Trap'inizi belemeyi ihmal etmeyin;))size rastgele :D

avukatkemal
28-06-2008, 20:14
Bir kökte 7 tane yaprak olduğunu ilk defa duydum..

Ayrıca avlanmayıp sadece suyla yaşayan vft olabilir gibime geliyor, ama avlanması olumlu katkıda bulunabilir..

Teşekkürler..

alpiii
07-07-2008, 23:17
Bu iki bitkimde de bir gerileme var ancak sorunun nereden kaynaklandığını bulamadım.İlk resim 16 mayısta çekildi ikincisi ise 12 haziran şimdi ise durumları biraz daha kötü.Bunun nedeni ne olabilir? Su ve güneş eksik olmuyor,ancak yine böyle oldu.Ayrıca yeni çıkan kapanlar henüz açmadan kararmaya başlıyor.Çıkmayı başaranlar ise fazla gelişemiyor.

cello_001
11-07-2008, 22:56
arkadaşlar ben VTF hayrarınyım fakat adanada bulamadım bana ücret karşılığı tohum yollarmısın gerekli olan herşeyi ile birlikte çok istiyorum lütfen yardımcı olun

smiy
11-07-2008, 23:07
Arkadaşlar bende VFT istiyorum ama ne yazık ki burada bulamadım. Bana tohum **** çiçeği gönderebilecek biri olursa çok memnun olurum. Ücreti ne ise karşılarım.

avukatkemal
21-07-2008, 18:13
Vft avlandıktan 10 gün sonra yaprağını açtı; sinek yakalandığında nasılsa aynen öyle dıştan.. içi ise sindirilmiş..

eyyub
01-08-2008, 21:04
bu bitkiden yetiştiren hediye edbilecek olan varmı veya nerede bulabilirim istanbuldayım fiyatları nekadardır
birde toprağı özelmi oluyor su veriliyormu ve normal sumu veriliyor saf su veriliyorsa klima suyudda saırım saf su olurmu

alpiii
04-08-2008, 18:20
Arkadaşlar benim sorum galiba görülmedi.Lütfen cevap verin çünkü bitkim gün geçtikçe kötüye gidiyor.Durumu hiç iyi değil.Ayrıca büyük olan bitkimde bu aralar kapan sayısı azaldı ve yeni çıkan kapanlar az ve şekilleri düzgün değil.Lütfen yardımcı olun sebebi ne olabilir?

praecox
05-08-2008, 01:09
Bu VFT'leriniz düzgün bir dormancy geçirmemiş olabilirler mi?
Bence sorunları orda. Ya dormancy'ye girip güç toparlıyamışlar gibi **** çiçeklenip güç kaybetmişler gibi bir halleri var.
Ancak çok genç oldukları görünüyor. Bu halde çiçeklenmiye yeltenemiyeceklerinden, büyük bir ihtimalle dormany yoksunluğu çekiyorlar. Çok güç kaybetmişler.
Yapabileceğiniz fazla bir şey yok. Ya bu yazı atlatıp ciddi bir dormancy geçirip dinlenecekler ya da bitkilerinizi kaybedeceksiniz.
Ümidim birinci ihtimalden yana.
Saygılarımla

alpiii
07-08-2008, 15:51
Cevabınız için teşekkür ediyorum ancak dormancy'i iyi geçirdiklerini düşünüyordum yani çok dikkat etmiştim ancak ben bitkimi aralıkta almıştım.Bildiğim kadarıyla Dormancy kasımdan itibaren başlıyor.Acaba o bir aylık süreçte dormancy ortamı olmadığı için tam olarak geçirememiş olabilirler mi?

denizakvaryumu
07-08-2008, 15:59
Kullandığınız suyu EC ölçerle de bir ölçün derim ve yine torf gerçekten etobur bitki torfumuydu?

alpiii
07-08-2008, 19:16
Torf etobur bitki torfu ancak suyu kendim toplamıştım.Ama aynı kap içerisindeki bir bitkim gayet iyi durumda sadece diğer bitkim kötü durumda yani su ile alakalı değil.Ancak iki bitkimede aynı dormancy ortamı yaratmıştım peki diğer bitkim neden iyi durumda ? Dediğiniz EC ölçeri nerede bulabilirim?

verdoque
16-09-2008, 21:46
Merhabalar,

Koçtaş'tan 3 hafta kadar önce aldığım vft'min fotoğraflarını yeni ekleyebiliyorum. Aldığım gün forumda okuyabildiğim kadar okudum ve iç içe geçmiş saksıları ayırmam gerektiğini öğrendim. Ayırırken biraz hırpalandı. Ondan sonra altına bol akü suyu koyup güneşli balkonumda tuttum. Ortasından sürekli yeni kapan çıkarıyor, bundan da durumunun fena olmadığını anlıyorum.

Son birkaç gündür bir kapan karardı, kapansız bir yaprağı da sarardı. Daha önce sinek yakalamış bir kapan vardı haftalarca açılmayıp ucu siyahlaşınca kapanını kestim. Yine forumda gördüğüm bir bağlantıdan vft bakımı ile ilgili videolar izlemiştim. Orda kapanları kessek bile yaprak sağlamsa bırakın fotosentez yapmaya devam etsin diyordu. Forumda da mümkün olduğunca dipten kesilmesi gerektiğini okumuştum. Hangisini yapmak gerek bilemedim. Yapraklara kıyamadığım için bırakıyorum şimdilik. Sararırsa ya da çürümeye başlarsa kesiyorum.

Çıkan son iki kapanın yaprakları biraz daha geniş çıktı. (vft5.jpg resminde saat 1 ve 5 yönündeki yapraklar) Bunu ve çürüyen sararan yaprakların artmasını dormancy belirtileri olarak yorumladım.

Sormak istediğim ise şu: Vft'min çıkardığı yapraklar yatayda gelişip toprağa dayalı vaziyette yayılıyor. Yani yapraklar dik duramıyorlar. Fotoğraftan ne kadar anlaşılır bilmiyorum ama bu durum normal midir, yapabileceğim birşey var mıdır?

Yusuf Yalçın
17-10-2008, 21:05
arkadaşlar bu sadece internette satılan o bataklık toprağında büyür ve saf su verilmesi gerekir bunları yaparsan yazın yaşar ama kışın ne yapman gerek bilmiyorum salam suçuk versek olurmu acaba

verdoque
17-10-2008, 21:41
Merhabalar,

Son mesajımdan sonra vft'm yeni çıkardığı kapanlarıyla bir karasinek bir de arı yakaladı:D Arıyı sindiremeden kapanı çürümeye başlayınca biraz da ne yakaladı diye meraktan öldüğüm için:p kapanı kesip içine baktım.

Anlaşıldığı üzere vft'm sağlıklı ve büyümeye devam ediyor. Ama diğer çiçeklerimi kırmızı örümcek sardı sanırım, ben de neoron alıp onları ilaçladım. Şu anda balkonda duruyorlar. Pencere önünde örümceklenen bitkilerle komşu olan vft'me örümcek bulaşmış olabilir mi? Onu da aynı ilaçla ilaçlamam da bir sakınca var mıdır? Tabi ilaç etrafına yaklaşan sinekleri de öldürürse vft'm buna pek memnun olmayacaktır,zira yaz bitti ama kendisi hala yoğun bir şekilde avlanmaya devam ediyor:D

yalikoy
17-10-2008, 22:28
Bende bugün tohum sparişini vermiş oldum umarım problemsiz çimlenirler.

Sebahattin Sargın
05-12-2008, 16:57
Arkadaşlar vft'den böyle bir şey çıktı, bu çiçeğimi acaba? Aileme emanet etmiştim, sağolsun onlarda suyu bitince koymamışlar. Acaba susuz kalınca tohumamı dönmeye başladı?

54983

avukatkemal
05-12-2008, 22:43
Çiçekleniyor vft, ailenin bakımıyla ilgisi yok..sana tavsiyem dibinden kesmen..özellikle dormancy döneminde bitkini güçsüz düşürebilir..

verdoque
31-01-2009, 22:08
Merhabalar,

484 numaralı mesajda ilk resimlerini eklediğim vft'm tomurcuk veriyor. Havalar soğuduğundan beri pencere kenarında kaloriferden en uzak mesafede tutuyordum. Suyunu bittikçe veriyordum. Şimdi büyümesi hızlandı, yeni çıkan yaprakları daha ince çıkıyor. Dormancy döneminde yaprakları büyüdü ama kapanları resimdeki gibi büyük kaldılar. Bu normal midir, yoksa ortam fazla sıcak geldiğinden düzgün bir dormancy olmamış mı? Bir de çiçek tomurcuğu verdi. Kesebileceğim kadar uzayınca hemen yok edeceğim o tomurcuğu. Saksısı çok küçük, tam da saksı değiştirmeyi düşünüyordum. Sn. Krizenten'den torf da almıştım. Saksı değiştirmeyi ertelesem mi acaba?

dronewerq
27-02-2009, 09:37
[img=http://img144.imageshack.us/img144/5111/21092006031.th.jpg] (http://img144.imageshack.us/my.php?image=21092006031.jpg)

h1fly
18-03-2009, 16:25
Arkadaşlar merhaba, 4 sene kadar önce bir yapı marketten VFT almıştım. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi ihtiyaç duyduğu toprak konusunda bilgim olmadığı için öldü. Ancak ölmeden önce bana çok güzel tohumlar verdi:) İşlerimin yoğunluğu sebebiyle tohumlarlar ilgilenemedim, hemen ekilmesi gerektiğini bilmeme rağmen. Acaba bu tohumları(3 sene oldu) uygun toprak karışımına ekersem bir sonuç alabilirmiyim?

Bununla beraber erişkin veya tohum olarak etobur bitki türlerinden aramaktayım(VFT dahil). Elinde olupta satmak isteyen olursa benimle irtibata geçerse sevinirim.

serder
23-03-2009, 22:57
Sayın h1fly;
Yanılmıyorsam konunun ilk sayfasında yazıyor. Tohumlar %40 çimleniyor ve tazelik çimlenme oranına direk etken. Ben deneyin derim kaybedecek bir şeyiniz yok.

akarabagli
25-03-2009, 12:49
Yetişkin Dionea almak istiyorum.Nasıl bulabilirim,yardımcı olabilecek kimse var mı?

kaktüs
25-03-2009, 14:38
Beni en büyüleyen bitkilerdendir etoburlar. Ama cesaret edip deneyemedim bile.
Özellikle ihtiyaçlarını ne şekilde nerelerden karşılarım konusu en büyük endişem. Sanırım hiç cesaret edemeyeceğim de...

Hayranlıkla yetiştirenlerin yazılarını okumaya devam

gundam
30-03-2009, 22:44
:cool:

praecox
30-03-2009, 23:56
Sevgili gundam,
bu resmini eklediğin VFT'nin testere dişli olduğundan emin misin?
Ben hiç benzetemedim de... :(
O yanındaki D.spathulata'ları da çıkart yoksa er ya da geç Dionaea'nı boğarlar.

gundam
31-03-2009, 09:18
pardon haklısınız gece gece yanlış yüklemişim :confused::o:o
yine düzelttiniz beni.
resimdeki Big Mouth dur 1.5 senedir benle, çok kötü halde idi yine iyi topladı
sadece spathulata yok capensisler de var arada mantar gibiler.:D
sawtoothu da bu akşama yüklerim artık

gulaymutlu
09-04-2009, 20:24
merhaba arkadaslarrrrr acıl yardıma ıhtıyacım var 33 cesıt et oburum var 1 ı cıktı.. ancak venusflytrap ile adını tam bılmedıgım :)(sanırım turkce maymun kapanı denio) hanı saksıları tepeye acılıo onları ektım yumusak bı torf yollamıstı satıcı vnsflytrp ıcın 2 cesıt tohumuda o topraga ektım..

ne yapmam gerekır ne olur soyleyın

aa bıde avokado cekırdegını ekmıstım o da fılızlenmıs :)))

avukatkemal
09-04-2009, 21:29
33 çeşit etobur derken tohum mu bunlar?

Türleri nelerdir?

Ekimi nasıl yaptınız?

Saksının tepeye açılması ne demek?

Ne için ne yapmak istiyorsunuz?

Daha detaylı bilgi verirseniz yardımcı olmaya çalışırız..

nesquiks
10-04-2009, 14:18
Sn.gundam spathulatalardan birini satmak istemezmisiniz öyle bi düşünceniz varsa talibim onlardan birine

ephesos
11-04-2009, 21:37
Minik canavarlar gayet memnun...