View Full Version : Sinek Kapan, Venus Fly Trap (VFT) (Dionaea muscipula)
fotoğraf görebilir miyiz ? :)
görebilirsiniz tabi ki
. şimdi çiçeğini kırdım. kırdıktan sonra biraz sarardı nedense.
bu çiçekli halleri ;
http://l1304.hizliresim.com/18/m/m7c5m.jpg
http://k1304.hizliresim.com/18/m/m7c6k.jpg
buda çiçeğini kırdıktan sonraki şimdiki durumu;
http://k1304.hizliresim.com/18/m/m7c6x.jpg
görebilirsiniz tabi ki
. şimdi çiçeğini kırdım. kırdıktan sonra biraz sarardı nedense.
bu çiçekli halleri ;
http://l1304.hizliresim.com/18/m/m7c5m.jpg
http://k1304.hizliresim.com/18/m/m7c6k.jpg
buda çiçeğini kırdıktan sonraki şimdiki durumu;
http://k1304.hizliresim.com/18/m/m7c6x.jpg
gayet iyi durumda. bendekilerden biri çiçek oluşturmaya başlamıştı çiçeğini kopardıktan sonra yaprakları kötüleşti uçları kurudu nedense. yeni yaprak ta çıkarmaz oldu. diğerinde hareketlenme var. zor bitki gerçekten.
gayet iyi durumda. bendekilerden biri çiçek oluşturmaya başlamıştı çiçeğini kopardıktan sonra yaprakları kötüleşti uçları kurudu nedense. yeni yaprak ta çıkarmaz oldu. diğerinde hareketlenme var. zor bitki gerçekten.
sanırım ani değişimlere pek çabuk ayak uyduramayan bir bitki. dibinden hergün yeni bir yaprak geldiği dönemde çiçek açmaya başlayınca hele birde dipten 2 çicek birden gelince kapanlar oluşmadan yeni gelen yapraklar karardı. çiçeği inatla koparmadım ve sürekli diptende yaprak verdi. ama koparınca yaprak oayı durdu. şimdilik beklemede gibi görünüyor. bakalım zamanla ne olacak
bir de benim çiçeğim güneş gördükçe kapanları kızarıyor. red dragon gibi oldu, sizinkiler çok yeşil, neden acaba? kuruyacağı için mi kızarıyor acaba ? ve kapanlar yastık gibi kabarık hacimli duruyor.
sanırım ani değişimlere pek çabuk ayak uyduramayan bir bitki. dibinden hergün yeni bir yaprak geldiği dönemde çiçek açmaya başlayınca hele birde dipten 2 çicek birden gelince kapanlar oluşmadan yeni gelen yapraklar karardı. çiçeği inatla koparmadım ve sürekli diptende yaprak verdi. ama koparınca yaprak oayı durdu. şimdilik beklemede gibi görünüyor. bakalım zamanla ne olacak
bir de benim çiçeğim güneş gördükçe kapanları kızarıyor. red dragon gibi oldu, sizinkiler çok yeşil, neden acaba? kuruyacağı için mi kızarıyor acaba ? ve kapanlar yastık gibi kabarık hacimli duruyor.
aslında genç VFT lerde çiçeklenme riskli diye biliyorum. çünkü tüm enerjisini çiçeğe verdiğinden bitkinin ölümüne bile sebep olabilir.
kapanlar güneş gördükçe kızarır ve küçük damlacıklar oluşur üzerinde :) bu damlacık bitki özleri sinekleri cezbedermiş. bendekiler de öyleydi ta ki dormancy yıpratana kadar. güneş etkisini artırınca iyileşmesini bekliyorum durumlarının. bir tane red dragonum vardı tamamen kızıl olan , malesef saksı değişiminde kaybettim. çürüdü. şimdi 2 tane yeşil tür kaldı sizinkiler gibi.
kapanların kabarık olması ve dalların enli geniş olması sanırım dormancy den kalma. yeni kapanlar daha güzel olur zannedersem.
eski kapanlarda güneşi gördükçe kızarıyor.
benim vft m kapan vermeye başladı şükür ki ölmedi. yıkılmadı ayakta kendileri :)
eski kapanlarda güneşi gördükçe kızarıyor.
benim vft m kapan vermeye başladı şükür ki ölmedi. yıkılmadı ayakta kendileri :)
çok sevindim sayın özden35 :) bu arada benimkiler de sanırım yeni minik kapan çıkarmaya çalışıyorlar. daha önce uykudalarmış galiba. havalar ısındıkça daha da güzel olacak.
Merhabalar,
Baharla birlikte vft coştu.
Kapanlar 3cm'e ulaştı.
Şubat 2012'deki halini de ekliyorum.
saydemir
25-04-2013, 14:41
Çok güzel bence en zor kısmı geçmiş küçük vftleri bu boya getirebilmek zordur. Torf sinekleri soğanı yemeden ve soğanı çürütmeden bu boya ulaştırdıysanız bu iş tamamdır.
Sn saydemir,
Beğenmenize sevindim.
vft min birini daha kaybettim:/ güneş görsün diye tüm gün güneş altında tuttum. dışarda işlerim vardı geldiğimde yapraklar, altındaki su ve toprak kurumuştu. çıkardım baktım bitkinin soğan şeklindeki yeri de buruşmuş falan. pek ümit yok sanırım. şimdi elimde tek bir tane kaldı. inşallah ona bişey olmaz. ne zor bitkiymiş arkadaş..
fyildirok
26-04-2013, 17:54
selamlar bitkimi alalı 1 hafta oldu yeni torf ve ortam,dışarda balkonda dursa sıkıntı olurmu **** üstünü posetle kapatıp terlememı yapsam?
tesekkrler
fyildirok
26-04-2013, 17:56
Merhabalar,
Baharla birlikte vft coştu.
Kapanlar 3cm'e ulaştı.
Şubat 2012'deki halini de ekliyorum.
selamlar bitkinin yaşı kaç şuan :confused:
selamlar bitkimi alalı 1 hafta oldu yeni torf ve ortam,dışarda balkonda dursa sıkıntı olurmu **** üstünü posetle kapatıp terlememı yapsam?
tesekkrler
foruma hosgeldiniz fyildirok. sizin bitkiniz kac yaşında ? daha kucuklerse gunes zarar verebilir diye dusunuyorum. tam bilgim yok o konuda. suyunu altindan eksik etmediginiz surece tam gunes alan bir yerde durmasinda fayda var. ama suyunu surekli takip edin saksı kucukse 2 cm buyukse 3-4 cm su olmalı surekli altında. yoksa kuruma bitkiyi öldürebilir. tecrübeyle sabittir.
fyildirok
27-04-2013, 18:29
teşekkürler cevap için hoşbulduk elimden geldıgınce okumaya calısıyorum forumu takıplıyorum ancak zaman darlıgı var tabı
bıtkımı satıcıdan 5-6 yasında olarak aldım ancak bana denen 2-3 yasından fazla olamayacagı
sımdı yavasca kuruyan yaprakları var ama 3 tane taze dal gelıyor suyunu dewamlı altında 2-3 cm olarak tutuyorum saksı 15 cm cıvarı sanırım
teşekkürler cevap için hoşbulduk elimden geldıgınce okumaya calısıyorum forumu takıplıyorum ancak zaman darlıgı var tabı
bıtkımı satıcıdan 5-6 yasında olarak aldım ancak bana denen 2-3 yasından fazla olamayacagı
sımdı yavasca kuruyan yaprakları var ama 3 tane taze dal gelıyor suyunu dewamlı altında 2-3 cm olarak tutuyorum saksı 15 cm cıvarı sanırım
saksı 15 cm civarı ise 3 cm in altına inmesin bence su. hatta 4 cm de olabilir. bitkinin kök kısmının surekli ıslak kalması gerekiyor. bu yüzden yaz aylarında bitki gelişime devam ederken suyun azalmasına - kurumasına kesinlikle izin vermeyin. biraz azalınca üzerine ekleme yapın. VFT hassas bitki. suyunu, ışığını , toprağını iyi ayarlamak gerek. ne az ne çok fazla su. saksıya göre değişir bu durum.
2011 Sonbaharında tohumları torfa ekmiştim yanılmıyorsam.
selamlar bitkinin yaşı kaç şuan :confused:
Merhabalar size deneyimlerimi aktarmak istiyorum vft lerimin bana gelisinden itibaren 1 yili bu haziranda doluyo bu bir yilda bisuru yanlis yaparak bicok seyi tecrube ettim ama cok ilgiden midir bilinmez daha hic birini kaybetmedim sukurler olsun. İlk once sunu soylemek isterim sulama konusunda altinda surekli su bulunmasi gerektigi dogrudur ancak ben 3 cm 5 cm hesabi yapmadim hicbir zaman benim su ana kadar dogru bildigim parmaginizi torfa bastirdiginizda torftan su cikmiyosa su seviyesini artirin ama torf cok fazla su kusuyorsa altindan suyu alin normal seviyeye gelince tekrar altina az miktar su koyun. Sonrasinda diger bir konu gunes. sakin ha kendinizi cok gunes alacak diye sartlamayin gecen sene bu yuzden fazlaca kapan kaybettim hele ogle gunesinden kesinlikle sakinin sonrasinda disari cikarip uzerine poset baglama fikri mantikli gibi dursa da aslinda cok tehlikeli gecen sene kucuk capta bir sera yapmistim sozde nemi saglamak icin sonucu soyluyorum asiri nem ve gunesin etkisiyle 50-60 derecelere ulasan bir seram oldu ve ****** sararan sonrasinda kararan yapraklar. Size sunu soyleyebilirim ankaranin havasi nemli olmamamasina ragmen saksi altina koydugum su yeterince nem sagliyor zaten vft de fazla nemi sevmez asirisi zararlidir. Bu arada dormacy i daha yeni atlatan bitkilerin yapraklari kisa ve genis olur onlar iyi guneslendirilip guzel bakildigi takdirde incelip uzunlasacak ve kapanlar yavasca pembelesip kipkirmizi bi hal alacaklar ki dormancy deyken iyi isiklandirilmis vft lerin kapanlari zaten pembeligini hic kaybetmez hatta kirmiziya cok yakin bi renk alabilir onlarin gelismesi daha kolay bir hal alir.
skosse3'ye katılıyorum. Altında su varmış yokmuş dikkat etmiyorum. Aşırı güneşte kalan toprağın üst kısmı zaten ister istemez kuruyor(Aşağıda resmi var). Önemli olan onun hemen altının ıslak olması. Sadece kökün ıslak kalmasını sağlarım. Kabın altında 2-3 cm su bırakmak zaten zor bulduğum suyun çabuk buharlaşmasına sebep oluyor. Kabın altına koyduğum su bitince 2-3 gün sonra su koyuyorum. Bir de kabın alt tarafını poşetle sardım ki su boş yere buharlaşmasın. Böylece su saksının içinden toprağı nemlendirerek buharlaşıyor. Su kaybını azaltıyorum böylece.
Poşetle sera olayında benimde acı tecrübelerim vardır. 50 tane yeni çimlenmiş vft yi haşlamışlığım vardır.
2011 Sonbaharında tohumları torfa ekmiştim yanılmıyorsam.
Çok iyi bakmışsınız demek ki tebrik ederim. Sizinle aynı zamanlarda ektiğim vft 1 cm lik kapanlara sahip henüz.:o
SaNSaR40
12-06-2013, 14:23
merhabe arkadaslar, 1 ay önce vft aldim ve suan bir hastalik oldu sabah aksam durmadan bakiyorum yeni baslayanlardanim gelisimi cok hizli oldu 2 tane yeni kapan cikti 3 tanede yolda ve suan cicek acmak üzere.. sorun su ki topraginda kurt buldum iki tane ince ve kücük kok yiyen kurt olmadigindan eminim ne yapmam gerekiyor
http://s7.directupload.net/images/130611/at984fox.jpg
merhabe arkadaslar, 1 ay önce vft aldim ve suan bir hastalik oldu sabah aksam durmadan bakiyorum yeni baslayanlardanim gelisimi cok hizli oldu 2 tane yeni kapan cikti 3 tanede yolda ve suan cicek acmak üzere.. sorun su ki topraginda kurt buldum iki tane ince ve kücük kok yiyen kurt olmadigindan eminim ne yapmam gerekiyor
http://s7.directupload.net/images/130611/at984fox.jpg
tavsiyem torfu tamamen yenilemeniz yönünde olur eger torfta kurt varsa bence riske atmaya degmez zaten tek saksı için torf fazla gerekmez. ama aslında fotografta gayet sağlıklı duruyor hani problemi anlayamadım ben tam.
SaNSaR40
27-06-2013, 20:26
Tskler cvbin icin evet biraz korkuttu kurt cikinca lavra oldugu anlasildi cok saglikli dedigin gibi hatta ciicek acti dolleme yaptim ve beklemeye biraktim.. tekrardan sagolsin
Herkese selamlar,
1-2 hafta önceye kadar vft'm sağlıklıydı. Kapanların içi hafif kırmızıydı. Daha sonra
kırmızı olmamaya başladı. En sonunda da çok hızlı yaprak kaybetmeye başladı. Açık kapanlarda kapandı ve çürüdü. 7-8 yapraktan 2 tane kaldı. Biraz kökünü kazıdığımda beyaz oluşumlar gördüm:(. Hemen toprağını değiştirdim. Beyaz oluşumlar rizomun etrafındaki eski yapraklardaydı, onları temizledim. Yeni toprağında fazla su vermeden perde arkasına aldım. Fazla su vermememin sebebi soğancığın hava almasını sağlamak, küflenmeyi önlemek. Toprağı değiştirirken küçük bir yaprak daha veriyordu, fakat çok yavaş büyüyor. Aynı şekilde kapanlar ufaldı. 1 tane ufak kapan yarı açık durumda. Diğeri ise bir türlü açılmadı. Yine de sağlam kapanlar canlı yeşil renkte, tek umudum da bu:p Öğrenmek istediğim küfe karşı önlemlerim yeterli midir?
Not: Tüm bunlar bitkinin çevre şartlarını değiştirmeden oldu.(Su aynı, güneş miktarı aynı). Vft 2 yaşında tohumdan yetiştirdim.
arkadaşlar elinde tohum olan var mı? Ben de yetiştirmek istiyorum.
Herkese selamlar,
1-2 hafta önceye kadar vft'm sağlıklıydı. Kapanların içi hafif kırmızıydı. Daha sonra
kırmızı olmamaya başladı. En sonunda da çok hızlı yaprak kaybetmeye başladı. Açık kapanlarda kapandı ve çürüdü. 7-8 yapraktan 2 tane kaldı. Biraz kökünü kazıdığımda beyaz oluşumlar gördüm:(. Hemen toprağını değiştirdim. Beyaz oluşumlar rizomun etrafındaki eski yapraklardaydı, onları temizledim. Yeni toprağında fazla su vermeden perde arkasına aldım. Fazla su vermememin sebebi soğancığın hava almasını sağlamak, küflenmeyi önlemek. Toprağı değiştirirken küçük bir yaprak daha veriyordu, fakat çok yavaş büyüyor. Aynı şekilde kapanlar ufaldı. 1 tane ufak kapan yarı açık durumda. Diğeri ise bir türlü açılmadı. Yine de sağlam kapanlar canlı yeşil renkte, tek umudum da bu:p Öğrenmek istediğim küfe karşı önlemlerim yeterli midir?
Not: Tüm bunlar bitkinin çevre şartlarını değiştirmeden oldu.(Su aynı, güneş miktarı aynı). Vft 2 yaşında tohumdan yetiştirdim.
benim yetişkin vft lerime de oldu bu ara birşeyler yapraklarının çoğu bir anda karardı falan korkmuyo değilim
benim yetişkin vft lerime de oldu bu ara birşeyler yapraklarının çoğu bir anda karardı falan korkmuyo değilim
Ben de toprak değişimi iyi geldi gibi. Şimdilik 2 orta boyda(daha önceki kapanlara göre) kapan var, 3 tane de yeni kapan vermiş ama çok yavaş büyüyorlar(Direk güneşe çıkarmadığımdan dolayı galiba).
İyi ki toprak değiştirmişim, toprak zamanla çöküyor arasında hava kalmıyor. Köklerin sağlığı açısından önemli.
Umarım vft'nize birşey olmadan atlatırlar. O kadar emek ve sabır boşa gitmez.
selamlar,
bayadır gelemiyordum foruma. bitkilerin çoğunu yaşatamadım. VFT lerim çoktan öldüler. Saf su olayı çok kötü. sürekli temin etmek gerekiyor falan. çok zahmetli bitki.. suyunu toprağını güneşi ayarlamak ta mesele..Drosera da öldü. şimdilik nepentes var ama o da malum ibrik çıkarmıyor Türkiye şartlarında. biraz hevesim kaçtı açıkçası. apartman ortamında bakımı çok zor oluyor bitkilerin. etrafta çok bina olduğundan güneş çok sınırlı giriyor eve.. ilerde inşallah tekrar bakmak isterim.
Benimde 2 yıllık(yukarıda resimleri olan) vft'm öldü. Su, nemli bir yerde çalışan klimanız yoksa büyük problem. Bende de nepenthes var, nemli ortam sağlamak için küçük elektrikli bir sera aldım onu kullanıyorum. Güneş problemini çözmek içinde ebay'den(uzakdoğudan bir yerden, 10tl) bitki ledi aldım geceleri oun yakıp bitkileri altına koyuyorum, oldukça etkili tavsiye ederim.
Sayin Ozzo,
Ekstra masraflari var. nepenthesi camekandan seyredeceksem onun zevki eksik kalir. Vft icin benzin marketten her ay 5-6 litre ( 10 tane yarim litrelik su ) almak zorunda kalirdim. En iyisi endemik bitkiler :) memleketin suyuna topragina iklimine uygun bitkiler boyle uzmediler beni. Balkonda kucuk bi zeytinim var mesela bazen su vermeyi unutuyorum bakiyorum hala keyfi yerinde. Bunun yaninda kekik biberiye var gayet bakimlari kolay.
Merhaba,
Hızlı büyümesine sebep belki de yapraklar henüz saksı dışına taşmıyorken, yani geçtiğimiz bahar sonuna dek, üzeri devamlı surette şeffaf bir kap ile örtülüydü. Bu sayede suyun buharlaşarak kaybolması da engellenmişti.
Şu an vft balkonda, diğer çiçeklerin yanında. 4 kapanı da dolu, arı bırakmadı mahallede canavar.
Kapanların bazıları ve hatta ince yapraklar kırmızıya çalmaya başladı son zamanlarda. Yeni çıkan kapanlar ise geniş yapraklı. Dormancy'ye hazırlanıyor sanırım.
Dormancy için sormak istediğim bir şey var. Evde serin (14-18C) bir yer yok. Balkonda bırakırsam da sıcaklığın 4C'nin altına düştüğü zamanlarda eve alırsam büyük ısı değişikliğinden olumsuz etkilenir diye korkuyorum.
Var mı bir tavsiyeniz?
Çok iyi bakmışsınız demek ki tebrik ederim. Sizinle aynı zamanlarda ektiğim vft 1 cm lik kapanlara sahip henüz.:o
Merhabalar,
dışarıda tutup, çok soğuklarda da şeffaf kutuda durabilir dondan korumak için. ev içinde de kalorifer olmayan cam kenarları epey soğuk olabiliyor. ölçüp denenebilir.
Ben de 4-5 yaşlarında vft mi kapalı balkonda tutacağım. camda menfez olduğundan epey soğuk oluyor.
Merhaba,
15 Gün önce bu boyda kargo ile geldiler.Pamuk ile sarılıydılar, hemen toprağına diktim.Bir kaç gün sonra yaprakları dikleşti, bir kaç yaprağıda siyahlaşıp çürüdü fakat kalanlar bu şekilde kendilerini kurtardı.Sonrasında açık olan büyük yapraklara sinek bıraktık, kapandılar yiyecekler sandık.Kapandıktan sonra kapanlar önce kırmızı oldu sonrada kapkara olup içinde sinek olan yapraklar ölmeye başladı.Bende ölenleri kestim.Sinek koymayınca ölen yaprak yok şu an.Bir dahada sinek vermiyorum.:rolleyes:.Şu an yeni yapraklar veriyorlar ve ölücek gibi görünmüyorlar.Alttan saf su verdim, bardakların içi 2,3 cm su ile dolu.Ayrıca topragına spagnum moss koydum.
Yardımcı olurmusunuz? Neden sinekleri koyunca kapanlar kararıp yanık gibi ölüp gidiyor?
Bunların 2 yaşında olduğunu söylediler alırken doğrumudur? Hep böyle ufakmı olacaklar?
Isı 21- 19 derece şu an, çok ışık almayan aydınlık balkon kapısı yakınında tutuyorum.
Canlanıp büyümesi için daha ne yapmalıyım?:confused:
saydemir
08-11-2013, 14:48
Vftlerinizin kapanlarına böcek koyunca hemen kararmazlar. Ama büyük ve eski yapraklar zamanla kararır ve canlılığını yitirirken bitkinin ortasından yeni ve genç yapraklar gelicek. Bu normal bir süreç. Belki sinek koyduğunuz yapraklar eski yapraklar olabilir. Bu aylarda etobur bitkiler dinlenme dönemlerine giriyor-girdi. Yeni çıkan yapraklar daha küçük yatay ve geniş yüzeyli olabilir. Saksılarınız zaten küçük 2-3 cm su kış ayı için fazla gelebilir ve kökleri çürütebilir. 1-2 cm su yeterlidir ve su tamamen altında bittikten sonra tekrar yenileyin. Baharda yeni ve daha büyük kapanlar oluşturacak. Bitkinizin boyuna bakılırsa 2 yaşında olması normal.
Sayın saydemir,
Bahsettiğiniz eski yapraklar kararıyor evet, onlar kargodan çıktığında yeşil olanlardı.Fotoğrafladıktan bu güne kadarda süratle hepsi kararıyor.Ayrıca dediğiniz gibi minik yeni yapraklarda çıkıyor,pirinç tanesi kadar bile değiller.
Uyku dönemine girdi sanırım, ve eski büyük yaprakların tamamı çürüdüğü zaman, hiç büyük yaprak kalmadığında ve uykuda olduğunda ,sinek kadar bile yaprak yokken beslenmeden tüm kış su ile mi yaşayacak?
saydemir
12-11-2013, 14:51
Evet, su ile yaşayacak ama beslenmesine devam eder, fotosentez yapıyor merak etmeyin. Sinek yakalamadan da yaşayabilir.
Kapanların bazıları ve hatta ince yapraklar kırmızıya çalmaya başladı son zamanlarda. Yeni çıkan kapanlar ise geniş yapraklı. Dormancy'ye hazırlanıyor sanırım.
Dormancy için sormak istediğim bir şey var. Evde serin (14-18C) bir yer yok. Balkonda bırakırsam da sıcaklığın 4C'nin altına düştüğü zamanlarda eve alırsam büyük ısı değişikliğinden olumsuz etkilenir diye korkuyorum.
Var mı bir tavsiyeniz?
Bundan 2 sene öncesi ve geçen sena aşırı fazla EB'em olduğunda büyük paslanmaz tepsilerde bahçede baktığım bitkileri geçen yıllardaki kar kış kıyametde asla içeri almadım geçen kışki soğuklarda su blok halinde saksılarıyla donmuştu bir iki günlüğüne... tam da ihtiyaç fazlamdan kurtulduğuma sevinecek iken :D ilkbaharda hiç bir nebatımı kaybetmediğimi esfle izledim :D
Şaka bir yana istanbul gibi bir iklim kuşağında soğuklar Tropik türler hariç çoğu EByi etkilemiyor VFT lerin asıl ölüm sebebplerinden biri dormancysiz bir ılık kış geçirmeleri ise de bir diğeri her sene veya en geç ikinci senede torfun değiştirilmemesidir...
Saygılarımla
saydemir
13-11-2013, 16:09
Saksı değişimleri iyi yapıldığı için sağlam kalmışlardır hocam. :)
Birde torfun çok ıslak kalmaları sebebiyle oluşan kök çürüklüğü de ölümlere sebebiyet veriyor. Kendimden biliyorum.
Evet, su ile yaşayacak ama beslenmesine devam eder, fotosentez yapıyor merak etmeyin. Sinek yakalamadan da yaşayabilir.
Son büyük yapakta kurudu,göbekteki 2,3 mm olan yeniler çok istekli durmuyor.Isı 19 derece aydınlık odada.Konu başında dinlenme dönemini okudum, acaba artık uyumakmı istiyor?
Balkona dışarı çıkarsammı? Bu durumu bir yerde hata yapıyorum gibi geldi bana.Su eklemedim tavsiyenizden sonra.Aynı bardakların içinde dipte 1 cm suyu var hepsinin.Ne yapmalıyım acaba ?
saydemir
17-11-2013, 11:50
Çürümüyor **** başka bir sorun yoksa tabi dinlenmek istiyor olabilir. Odanızın sıcaklığı çok yüksek olmamalı. Kapalı bir balkon veya ısıtılmayan bir oda işinizi görür. Sürekli yer değişikliği yapmak da iyi değil. Köklerde ve yumru da sorun yoksa dinlenmesine izin verin yeter.
Çürümüyor **** başka bir sorun yoksa tabi dinlenmek istiyor olabilir. Odanızın sıcaklığı çok yüksek olmamalı. Kapalı bir balkon veya ısıtılmayan bir oda işinizi görür. Sürekli yer değişikliği yapmak da iyi değil. Köklerde ve yumru da sorun yoksa dinlenmesine izin verin yeter.
Sayın Saydemir,
Köklerde sorun yok gibi.Dediğiniz gibi yaptım odanın en serin yeri 18 derece ,az aydınlık .Orada bıraktım kışı geçirsin bakalım.Teşekkür ederim tavsiyeleriniz için.Saygılar.
Sayın Saydemir,
Yaklaşık 15 gündür tavsiyeniz ile hareket ettim.Odada 18 derecede 1 cm bile olmayan suyla kendi hallerindeler.
Yeni göbek yaprakları yaptılar.Pirinç kadar olabiliyorlar.Fakat yeni yaprak yapılırken büyüyen kapanlar hemen siyah olup ölüyor.Minicik yapraklar kapan oluyor,kapanlar kararıp ölüyor ,yenileri çıkıyor.Bitki çapı 3 cm bile değil.Bu kısır döngü devam ediyor.Ölecek diyorum ölmüyor, toparlayacak diyorum yeni bir minik kapan kararıp gidiyor.
Bu kış bunumu yaşayacak bu bitki ? Hala herşey normal mi?
"Fakat yeni yaprak yapılırken büyüyen kapanlar hemen siyah olup ölüyor." , asln
Sürekli yaprak çıkarmıyorlar özellikle kışın. Sabit sayıda yaprağı oluyor diğerleri kararmadan yenisini vermiyor benim bildiğim. Ama yaşlı yapraklar varken genç yaprakların kararması normal değil.
"Fakat yeni yaprak yapılırken büyüyen kapanlar hemen siyah olup ölüyor." , asln
Sürekli yaprak çıkarmıyorlar özellikle kışın. Sabit sayıda yaprağı oluyor diğerleri kararmadan yenisini vermiyor benim bildiğim. Ama yaşlı yapraklar varken genç yaprakların kararması normal değil.
Bu bitki cinsinde ilk tecrübem ozzo, bende hergün gözleyerek öğreniyorum.Göbekteki yeni yaprak pirinçten küçükken, 1 cm yi zar zor geçmiş kapanı da oluşmuş olan yaprak duraklamaya giriyor, 1,5 cm yi bulduğunda yaprak kapanı oluşuyor sonra kararıyor.o kararırken pirinçten küçük olan göbekteki yeni yeşil de 1 cm ye varıyor.Aynı döngü onuda bekliyor.Bitki ölmüyor, beslenmesi zaten yok,kapanlar sinek kadar bile değil.Bende çözemedim ozzo.Kökü açıp toprak değişimi ve meraktan ne durumda diye bakmak istiyorum.Sayın saydemirin bilgisine göre hareket edeceğim.:(
saydemir
05-12-2013, 16:55
Bitkilerin yeni fotoğrafları varsa daha iyi olur. Ama dormancy döneminde bitki büyük yaprak oluşturmaz. Beslenmesine gerek yok. Zaten şu günlerde en kısa güneşlenme süresi var. Bitki gelişimleri o yüzden çok yavaş. Köklerde sorun yoktu demişsiniz daha önce, tekrar kontrole gerek yok bence. Biraz daha zaman tanıyın.
Sayın saydemir bu sabahki durumları ısı 18 derece.
Bu sonuncu venüs.İlk ikisinde kararma olmuş ve ölü yaprak vardı gördünüz..Bu da bir kaç güne aynı olacak,gördüğünüz büyük kapan aynı diğerleri gibi kararıp ölecek.( Kapan pirinç kadar maximum şu an)
Sonra göbekten gelen minik kapanlar az irileşip yine aynı şekilde kararacak.
Bu döngü her birinde sırayla oluyor malesef.:(
Bardakların dibinde 1 cm den az su var şu an.Bitmesini bekliyorum daha sonra ekleyeceğim.
aybuke89
06-12-2013, 11:47
sukulentlerle alakalı fikri olan varsa bilgi istiyorum lütfen ilgileninn :(
saydemir
06-12-2013, 16:07
Bence durumları normal, sağlıkları iyi gibi görünüyor, kapan boylarının küçük kalması dormancy ile alakalı. Orta kısmında kararma yok, çürüme görünmüyor. Zor olsa da tek yapılacak baharı beklemek ve bakımlarına aynen devam etmek.
Bence durumları normal, sağlıkları iyi gibi görünüyor, kapan boylarının küçük kalması dormancy ile alakalı. Orta kısmında kararma yok, çürüme görünmüyor. Zor olsa da tek yapılacak baharı beklemek ve bakımlarına aynen devam etmek.
Çok teşekkür ederim.Lütfen buradan ayrılmayın:eek: Sayenizde bilmediğim bir türü tanıyorum zaiyat vermeden. Selamlar
Herkese selamlar, sonbaharda 4-5 yaşlarında bitki satın almıştım. Geçenlerde bitkinin kapanlarında çok küçük bir böcek gördüm(nokta kadar, bitki üzerindeyken ancak görülüyorlar).Bugün ise 3-4 tane gördüm. Bitkim uykuda, sıcaklık havaya bağlı olarak 5-12 derece arası değişiyor. Hava soğudukça böcekler çoğalmaya başladı gibi. Ne yapmam konusunda yardımcı olursanız sevinirim. İlaç ne kullanılabilir?
saydemir
17-12-2013, 15:17
Nasıl bir böcek acaba? Resim koyabilir misiniz? Ev yapımı ilaçlarla da çözüm bulabilirsiniz ama aman içerisinde sabun veya türevi filan olmasın.
Nasıl bir böcek acaba? Resim koyabilir misiniz? Ev yapımı ilaçlarla da çözüm bulabilirsiniz ama aman içerisinde sabun veya türevi filan olmasın.
Boyu kadar antenleri varmış, çıplak gözle görmek imkansız :S
saydemir
19-12-2013, 16:05
Ben bir zararlıya benzetemedim ama yaprak biti olabilir. Yaprak biti ise eğer çok çabuk çoğalır. Uygun bir insektisit kullanarak müdahale edebilirsiniz.
İçerde odada güneş az olarak bu güne kadar beklediler.Havaların ısınmasıyla Toprakta beyaz kireç gibi çökeltiler, yaprakların hepsinde çürüme oldu.Temızledım, kalanlar bunlar.Ayrıca kapan oluşmuyor, oluşanda çürüyor.
Havalar 1 aydır ılık geçti, yenı yaprak gelişmesi çoğaldı fakat hepsi çürüdü. İçeride ne kış uykusu uyuyabildiler, nede güneşli uyanış bahar havasını bulabildiler.
Zamansız uyanacaklarından çekindim,zaten bodrum ikliminde çok geç uyudular.
İçeride uyur uyanık olduklarından endişe ettim balkona aldım.
Hala soğuk kalmalarını umuyorum.
Bu az önceki halleri.Temizleyip dışarıya bıraktım.Isı 12, 14 derce arası en çok.
İçeri almak istemiyorum.
Fikriniz nedir sayın saydemir?
http://img.tapatalk.com/d/14/04/19/u9ugasaz.jpg
Merhabalar,
Vft kış formundan epey canlanmış şekilde çıkıyor. Sanırım üçüncü bir kök de oluşturmuş.
Fotoğrafta dikkatinizi çektiyse, yapraktan ziyade taça benzer bir oluşum var ortada. Çiçek verecek.
Yanılmıyorsam bu 4. yaz mevsimi olacak bitkinin. Bu durumda tohum almak üzere çiçeğe müsaade etsem mi acaba?
Görüşleriniz nedir?
lost_raven
25-04-2014, 00:42
http://img.tapatalk.com/d/14/04/19/u9ugasaz.jpg
Merhabalar,
Vft kış formundan epey canlanmış şekilde çıkıyor. Sanırım üçüncü bir kök de oluşturmuş.
Fotoğrafta dikkatinizi çektiyse, yapraktan ziyade taça benzer bir oluşum var ortada. Çiçek verecek.
Yanılmıyorsam bu 4. yaz mevsimi olacak bitkinin. Bu durumda tohum almak üzere çiçeğe müsaade etsem mi acaba?
Görüşleriniz nedir?
Bitkiniz yaş olarak çiçeklenmesine müsaade etmenize uygun. fotoğraftan gördüğüm kadarıyla sağlıklı da görünüyor. tabi bitkinizi siz daha iyi tanıyorsunuz bu yüzden bitkinize güveniyorsanız ve tohum almak istiyorsanız çiçeklendirebilirsiniz bence. :rolleyes:
İlginiz için teşekkürler.
Emir Özkan
24-05-2014, 09:29
İstanbul'da yaşıyorum. Acaba herhangi etobur bir bitkiyi nereden satın alabilirim?
Satan bir botanikçi veya çiçekçi biliyorsanız lütfen bana özel mesajla dönün :eek:
Bugun bır super marketten aldım. 2 € fiyatı idi. Eve gelınce 1 sınek verdik afiyetle yedi.
lost_raven
24-05-2014, 20:46
İstanbul'da yaşıyorum. Acaba herhangi etobur bir bitkiyi nereden satın alabilirim?
Satan bir botanikçi veya çiçekçi biliyorsanız lütfen bana özel mesajla dönün :eek:
bauhouse, koçtaş vs yapı marketlere ara sıra geliyor. fiyatları 30-40 arası oluyor.
vft'nin typical yani sıradan formu, bazı sarracenia türleri ve bazı nepenthes türleri. bir de yerini bilmiyorum ama İstanbul'da bazı çiçekçilerde de bulunabiliyormuş.
lost_raven
24-05-2014, 20:54
Bugun bır super marketten aldım. 2 € fiyatı idi. Eve gelınce 1 sınek verdik afiyetle yedi.
Hayırlı olsun bitkiniz. Bizim buralarda bu fiyata bulabilmek imkansız. Yakın geçmişten beri 30-35 TL'nin altında görmedim. :rolleyes:
Neden cok pahali ithal oldugu icinmi lux oldugu icinmi lux ithalat elmas altin vs vergi 0 da botabikte herhalde bayagi yuksek
muz fidesi aldim 50 cm var kivide ayni sekilde 3 € idi tanesi hatta 2.99 €
lost_raven
29-05-2014, 00:20
Aslında bunun belirli tek bir nedeni yok. Evet ithal geliyor ve çok pahalı oluyor vergi vs sebebiyle, bu bir neden. Yurt dışında bu ve buna benzer tropik bitkilerle uğraşan seralar var ve tabii ki toplu üretim ucuz bitki bizdeyse bildiğim kadarıyla böyle bir sera yok. bir de yurt dışında Hollanda'da falan bu tip sera işletmelerine teşvik verilirken bizde her türlü vergiye maruz kaldığı için fiyatlar uçuyor. son olarak da dediğiniz gibi bizde nedense bitki ve evcil hayvan lüks olarak görülüyor hatta elmas almaktan daha lüks (siyasi sebepleri de olduğunu düşünüyorum ama onun yeri burası değil) :D
Bugun bir sinek yakalamis
Arkadaslar merhaba,
Benim Vft ler iceciklerini acmislardi ama birkac gun sonra acan cicekler bir bir kararip,buzulup kapandilar. Kapanali 10 gun den fazla oldu ve halen bi hareket yok.
Neden olmustur ve ne yapmam gerekli sizce? Resimlerde gorebilirsiniz.
http://img205.imagevenue.com/loc254/th_973923647_photo1_122_254lo.JPG (http://img205.imagevenue.com/img.php?image=973923647_photo1_122_254lo.JPG) http://img254.imagevenue.com/loc462/th_973926330_photo2_122_462lo.JPG (http://img254.imagevenue.com/img.php?image=973926330_photo2_122_462lo.JPG) http://img143.imagevenue.com/loc28/th_973930656_photo3_122_28lo.JPG (http://img143.imagevenue.com/img.php?image=973930656_photo3_122_28lo.JPG)
Merhaba,
Çiçek taç yapraklarının kararak içe kapanması sanırım doğal süreç.
Ekli fotoğrafta görülen çiçekler de kapandı.
Kulak temizleme çubuğuyla polenlerin ortadaki organa taşınmasına yardımcı oldum. Çiçek kararıp kapanırken tohum oluşumu için göbeğin de şiştiğini gözlemledim.
Merhaba,
Çiçek taç yapraklarının kararak içe kapanması sanırım doğal süreç.
Ekli fotoğrafta görülen çiçekler de kapandı.
Kulak temizleme çubuğuyla polenlerin ortadaki organa taşınmasına yardımcı oldum. Çiçek kararıp kapanırken tohum oluşumu için göbeğin de şiştiğini gözlemledim.
Merhaba,
Benim 2 saksıda 4 VFT em var ve toplam 5 cicek dalı var. Ben polenleme yapmadım ama hepsi birkac gun icinde tam acmadan, kararıp katlandı. Cicek saplarında herhangi bir sismede soz konusu degil. O yuzden tohum olusumu oldugunu zannetmiyorum. Cicek saplarından en kucuk olan sadece 10-15cm uzadı ve tam acmadan katlanıp karardı. Birinci resimde kapanların yanında gorebilir siniz. 1.5 aydır bu sekilde duruyorlar.
Neden oldugunu ve ne yapmam gerektigini bilmiyorum.
Yabancı bir sitede, "tohum istemiyorsanız ve bitkiyi de yormak istemiyorsanız çiçek dalını 5-8cm kadar olduğunda dibinden kesin ve bir iki parçaya bölüp, içi saf su dolu kaplara koyup üzerini streç folyo ile örtün ve bir kaç hafta çimlenmesini bekleyin" diye okumuştum. Saf su yerine direk saksı torfuna da daldırabilirsiniz diye belirtildiğini de ekleyeyim.
Diyeceğim, tohum alma niyetiniz yoksa yeni bir bitki (hızlıca) filizlendirme şansı olarak kullanabilirsiniz (yeni) çiçek dallarını.
lost_raven
19-06-2014, 22:47
Eğer bitkiniz yeteri kadar güçlü değilse ve/veya tohum istemiyorsanız kesinlikle çiçek sapını oluşurken kesmenizde fayda var. VFT'lerde çiçek oluşumu oldukça fazla güç kaybettiriyor bitkiye. Çiçek açan vft'nizde kendiniz fırça vb bir şeyle dölleme işlemini yapmadıysanız veya arıların yardımı gibi doğal yollar ile döllenme imkanı yoksa bitkinizden tohum beklemeyin ne yazık ki .
lost_raven
19-06-2014, 23:08
Yabancı bir sitede, "tohum istemiyorsanız ve bitkiyi de yormak istemiyorsanız çiçek dalını 5-8cm kadar olduğunda dibinden kesin ve bir iki parçaya bölüp, içi saf su dolu kaplara koyup üzerini streç folyo ile örtün ve bir kaç hafta çimlenmesini bekleyin" diye okumuştum. Saf su yerine direk saksı torfuna da daldırabilirsiniz diye belirtildiğini de ekleyeyim.
Diyeceğim, tohum alma niyetiniz yoksa yeni bir bitki (hızlıca) filizlendirme şansı olarak kullanabilirsiniz (yeni) çiçek dallarını.
Evet dediğiniz gibi çiçek sapı yaklaşık 6 cm olduğunda dibe mümkün olduğunca yakın bir yerden kesip çelikleme için kullanabilirsiniz ancak vft'de çeliğin tutma oranı yaklaşık %60'larda bir de bu çelik çiçek sapından olursa oran daha da düşüyor bildiğim kadarıyla. Gerçi ilk kez bu mayısta denedim vft b52 türünden çiçek sapı ile çeliği ve tuttu gibi görünüyor bir terslik çıkmazsa :cool:
sercan85
18-07-2014, 15:03
merhaba
bende geçen gün nette görüp beğendiğim bu bitkiye netten sipariş yoluyla sahip oldum.fakat ilanda kapanlar için 1.5 cm yazmasına rağmen en büyüğü 1 cmden daha küçük çıktı. çok büyük hayal kırıklığı yaşadım.acaba bunların büyüme süreci nedir mesela 5 cm olması için ne kadar süre gerekir. 2-3 yıl gibi bir süre gerekiyorsa daha büyük kapanlı bir bitki aramaya başlayacağım.
lost_raven
20-07-2014, 12:20
merhaba
bende geçen gün nette görüp beğendiğim bu bitkiye netten sipariş yoluyla sahip oldum.fakat ilanda kapanlar için 1.5 cm yazmasına rağmen en büyüğü 1 cmden daha küçük çıktı. çok büyük hayal kırıklığı yaşadım.acaba bunların büyüme süreci nedir mesela 5 cm olması için ne kadar süre gerekir. 2-3 yıl gibi bir süre gerekiyorsa daha büyük kapanlı bir bitki aramaya başlayacağım.
Merhaba,
Venüs'lerde tohumdan yetişkin olması 4 yıl kadar sürüyor. Kışın uykuda olduğu için kapanlar çok küçük olabilir **** hiç kapan kalmaya da bilir. mayıs gibi tekrar canlanan bitkiler Ağustos gibi o yılın en büyük haline ulaşır. Yetişkin typical(regular) formdaki bitkilerin yaprak kısmı 12cm civarı olduğunda kapanları da yaklaşık 4cm gibi olabiliyor. Ama bu tabi ki bakım şartlarıyla da ilgili gereken nem, ışık ve ısı şartlarının bitki için en iyi olduğu noktada kapan büyüklükleri en büyüğe ulaşacaktır. Ama 5cm'lik kapanlar çok ciddi bir iddia bence :rolleyes:
Bu bahsettiğim typical ya da regular denen doğada bulunan türdür. Ama hobi olarak etobur bitki bakımında favoriler genelde melez(hybrit) türlerdir. Eğer büyük kapanlar istiyorsanız bazı "dev" türler var onların kapanları daha büyük oluyor. Bunun için 'Low Giant', 'B52' ve 'DC XL' gibi türlere bakabilirsiniz. Türkiye şartlarında bulabilmeniz biraz zor olur; özellikle 'DC XL' Avrupa'ya bile yeni yeni geliyor diyebilirim.
lost_raven
20-07-2014, 12:28
Bu fotoğraftaki benim B52 türü Venüz Sinek Kapanımın geçen ağustostaki hali. B52'ler En büyük kapanlı formlardan biri olmasına ve benim bitkim çiçeklenecek yetişkinlikte olmasına karşın fotoğrafta görülen kapanlar 2,5 - 3 cm civarıydı. Kıyaslama için iyi bir örnek olabilir. :cool:
lost_raven
20-07-2014, 12:33
Bu fotoğraftaki bitkide bahsettiğim DC XL' türü. Bildiğim kadarıyla en büyük hibrit. Fotoğraftaki bitkinin kapanı yaklaşık 5 cm'miş. Umarım Türkiye'de de görürüz bir gün :D
sercan85
22-07-2014, 11:36
Merhaba,
Venüs'lerde tohumdan yetişkin olması 4 yıl kadar sürüyor. Kışın uykuda olduğu için kapanlar çok küçük olabilir **** hiç kapan kalmaya da bilir. mayıs gibi tekrar canlanan bitkiler Ağustos gibi o yılın en büyük haline ulaşır. Yetişkin typical(regular) formdaki bitkilerin yaprak kısmı 12cm civarı olduğunda kapanları da yaklaşık 4cm gibi olabiliyor. Ama bu tabi ki bakım şartlarıyla da ilgili gereken nem, ışık ve ısı şartlarının bitki için en iyi olduğu noktada kapan büyüklükleri en büyüğe ulaşacaktır. Ama 5cm'lik kapanlar çok ciddi bir iddia bence :rolleyes:
Bu bahsettiğim typical ya da regular denen doğada bulunan türdür. Ama hobi olarak etobur bitki bakımında favoriler genelde melez(hybrit) türlerdir. Eğer büyük kapanlar istiyorsanız bazı "dev" türler var onların kapanları daha büyük oluyor. Bunun için 'Low Giant', 'B52' ve 'DC XL' gibi türlere bakabilirsiniz. Türkiye şartlarında bulabilmeniz biraz zor olur; özellikle 'DC XL' Avrupa'ya bile yeni yeni geliyor diyebilirim.
bilgiler için teşekkürler ben 5 cm derken lafın gelişi yuvarlak hesap sölemiştim :D bu çiçekte daha yeniyim mazur görün. sormak istediğim başka bir şey ben bitkileri balkonda direkt güneşin altında bırakıyorum.Antalya'da yaşıyorum.Dün akşam eve geldiğimde altındaki su kurumuştu.Gündüz bitkileri, "çok güneş gördü gölgeye alayım" gibi bir şansım yok.Bugün dibine daha fazla su koydum.Acaba bütün gün güneşin altında kalması zarar verebilir mi?
lost_raven
22-07-2014, 11:51
bilgiler için teşekkürler ben 5 cm derken lafın gelişi yuvarlak hesap sölemiştim :D bu çiçekte daha yeniyim mazur görün. sormak istediğim başka bir şey ben bitkileri balkonda direkt güneşin altında bırakıyorum.Antalya'da yaşıyorum.Dün akşam eve geldiğimde altındaki su kurumuştu.Gündüz bitkileri, "çok güneş gördü gölgeye alayım" gibi bir şansım yok.Bugün dibine daha fazla su koydum.Acaba bütün gün güneşin altında kalması zarar verebilir mi?
Ben de bir Antalyalı olarak yazın sıcağını çok iyi bilirim :D Bu bitkiler güneşi çok sevmesine rağmenAntalya'nın sıcağı ve güneşi çok fazla geliyor vft'lere. Bence sadece sabah güneşi gören bir yeriniz varsa oraya koyun (çünkü öğlen ve öğleden sonra güneşi çok yakıcı oluyor) ve suyunu kesinlikle ihmal etmeyin gerekirse dibindeki suyu 2cm'den biraz daha fazla koyun, altındaki su tamamen kuruyup gitmeyecek şekilde. O sıcakta bitkileriniz susuz kalırsa yanıklar olabilir. Ama altındaki su bitmesin diye de aşırı su koymayın bu sefer de köklerini çürütürsünüz :D
Bu arada memleketimden bu bitkilerle ilgilenenler olması benim için çok sevindirici. İyi yetiştirmeler.... :cool:
Selamlar arkadaşlar bende yeni merak saranlardanım ve forumu yeni keşfetim ve hızla hevesle herseyi okumaya çalışıyorum. Ben bir yanlışın içindeyim galiba..! okudukça öreniyor insan cehaletse kötü tabi :( ben saksı deyiştim aslında görünen herhangi bir sorun yok resimleri paylaşıcam en kısa sürede bugun önce oy kulanalım sonra forumun başındayım gene :) neyse konuya dönersek ben toptak deyişirken daha büyük bir saksıya aldım bitkiyi ancak toprak eklerken bizim apartmanın peyzaşı için kulanılan topraktan ekleme yaptıım sadece herhangi bir katı v.s hiç bişi metaryal eklemedim şindi katkıları (beyaz torf ve içerisine perlit eklemek için budurumda üsten su vererek katkı için sizlerin ön gördüyü metaryalleri ( PAYLAŞIN LTFEN ) eklesem uygun olurmu suyla eklenebilir şeylermi hiç bilmedim şeyler bunlar yoksa bu şekilde bakmaya devam edimmi **** derhal orjinal topragıyla tekrar sökerek yeni bir müdahalede bulunsamı .? bu arada bitkiyi gölgede stokladıgım yağmur suyuyla altan besliyorum zaten gerekli minaralleri bu dinlenmiş yağmur suyundan alabilirmi bir akıl veren olursa sevinirim birde forumda henüz net olarak bulabilmiş deyilim (yosun konusu) yosun oluşumunu nasıl sağlarım bu bitkinin bakımı ve gelişimini zorlaştırırmı **** gereklimi hoş görünüyor :) ayrıca avlanıyor malum iş güç derkende değerli zamana yenik düşmür içi boş bir sasıyla baş başa kalmak istemem.
DESTEK VE YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİNDİDEN TEŞEKÜRLER BURHAN
lost_raven
10-08-2014, 12:49
Selamlar arkadaşlar bende yeni merak saranlardanım ve forumu yeni keşfetim ve hızla hevesle herseyi okumaya çalışıyorum. Ben bir yanlışın içindeyim galiba..! okudukça öreniyor insan cehaletse kötü tabi :( ben saksı deyiştim aslında görünen herhangi bir sorun yok resimleri paylaşıcam en kısa sürede bugun önce oy kulanalım sonra forumun başındayım gene :) neyse konuya dönersek ben toptak deyişirken daha büyük bir saksıya aldım bitkiyi ancak toprak eklerken bizim apartmanın peyzaşı için kulanılan topraktan ekleme yaptıım sadece herhangi bir katı v.s hiç bişi metaryal eklemedim şindi katkıları (beyaz torf ve içerisine perlit eklemek için budurumda üsten su vererek katkı için sizlerin ön gördüyü metaryalleri ( PAYLAŞIN LTFEN ) eklesem uygun olurmu suyla eklenebilir şeylermi hiç bilmedim şeyler bunlar yoksa bu şekilde bakmaya devam edimmi **** derhal orjinal topragıyla tekrar sökerek yeni bir müdahalede bulunsamı .? bu arada bitkiyi gölgede stokladıgım yağmur suyuyla altan besliyorum zaten gerekli minaralleri bu dinlenmiş yağmur suyundan alabilirmi bir akıl veren olursa sevinirim birde forumda henüz net olarak bulabilmiş deyilim (yosun konusu) yosun oluşumunu nasıl sağlarım bu bitkinin bakımı ve gelişimini zorlaştırırmı **** gereklimi hoş görünüyor :) ayrıca avlanıyor malum iş güç derkende değerli zamana yenik düşmür içi boş bir sasıyla baş başa kalmak istemem.
DESTEK VE YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİNDİDEN TEŞEKÜRLER BURHAN
İlk olarak söyleyebileceğim kesinlikle bahçe toprağı, normal itki torfu vs olmaz bitkinizi kısa sürede öldürür. en kısa sürede sphagnum torfu + dere kumu **** perlit karışımına geçirmelisiniz bitkinizi. bu metaryeller hakkında bilgileri gerek forumdan gerek googleda arama yaparak bulabilirsiniz.
cansuyu_yagmur
16-08-2014, 13:28
merhaba, arkadaşlar bu bitkiyi nerden temin edebilirim?
biraz araştırdım ama bulamadım
VFT'min son hali.
http://img.tapatalk.com/d/14/08/27/u7a2a4uj.jpg
lost_raven
27-08-2014, 15:05
VFT'min son hali.
http://img.tapatalk.com/d/14/08/27/u7a2a4uj.jpg
Maşallah bitkiniz çok güzel gelişmiş, sanırım 3-4 kök kadar çıkar saksıdan. Seneye mart da bir kaç saksı daha hazırlayın saksı değişimi için :cool:
Teşekkürler. Evet 3-4 kök var halihazırda. Kıştan çıkarken ayırmayı planlıyordum ben de.
Diğerleri değilken, özellikle bir kökten çıkan yapraklar çok kırmızı, neden acaba?
lost_raven
08-09-2014, 23:51
Teşekkürler. Evet 3-4 kök var halihazırda. Kıştan çıkarken ayırmayı planlıyordum ben de.
Diğerleri değilken, özellikle bir kökten çıkan yapraklar çok kırmızı, neden acaba?
Kaba taslak konuşursak kırmızı renk pigmentlerinin devreye girmesi için bol ışık gerekir. Belki o kök ışığı daha iyi alıyor olabilir **** bu büyüme döneminde ilk çıkan köklerden biridir toplamda fazla ışık almış olabilir. Kesin bir şey söyleyemem ama bu şekilde tahminde bulunabilirim :rolleyes:
ayşegül bal
01-10-2014, 23:38
bitki hakkında bilgi sahibi olmasam da ihtişamına hayranım.. çok zor bakımı varmış gibi bir izlenimim var nedense...bir gün inşallah benimde sinek kapanım olacak =)
lost_raven
02-10-2014, 08:42
bitki hakkında bilgi sahibi olmasam da ihtişamına hayranım.. çok zor bakımı varmış gibi bir izlenimim var nedense...bir gün inşallah benimde sinek kapanım olacak =)
Merhabalar, Ayşegül Hanım hiç kendinizi korkutmayın çok zor bir bakımı yok :rolleyes: Sadece kendine has dikkat edilmesi gereken bazı unsurları var o kadar ee o kadarı da her bitki de var değil mi? ;)
Temelde dikkat edilecek husus sulaması ve su çeşidi, toprak karışımı ve dormancy yani kış uykusu diyebileceğimiz bir dönemi var bunlar önemli gerisi kendi kendine büyüyor. Ayrıca beslemenize gerek yok kendisi avlanır. Gübre zaten kesinlikle yasak .
Yani daha da kısaca güneşe koyup saf su ile suluyoruz, bir de kış uykusu geçirecek bir ortam buluyoruz o kadar. :cool:
ayşegül bal
07-10-2014, 16:04
Merhabalar, Ayşegül Hanım hiç kendinizi korkutmayın çok zor bir bakımı yok :rolleyes: Sadece kendine has dikkat edilmesi gereken bazı unsurları var o kadar ee o kadarı da her bitki de var değil mi? ;)
Temelde dikkat edilecek husus sulaması ve su çeşidi, toprak karışımı ve dormancy yani kış uykusu diyebileceğimiz bir dönemi var bunlar önemli gerisi kendi kendine büyüyor. Ayrıca beslemenize gerek yok kendisi avlanır. Gübre zaten kesinlikle yasak .
Yani daha da kısaca güneşe koyup saf su ile suluyoruz, bir de kış uykusu geçirecek bir ortam buluyoruz o kadar. :cool:
=) çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için ;)... en kısa zamanda bu bitkiden edinmeliyim o halde ;););)
Ludisa Excellence
09-10-2014, 21:58
...
Ayrıca beslemenize gerek yok kendisi avlanır. Gübre zaten kesinlikle yasak .
...
Diğer tüm noktalarda size katılmakla beraber kesinlikle kelimesine katılmıyorum şöyle ki;
Osmocote gübre denemelerinde gerek sarr lar gerekse dionealar için akadamik çevrelerde başarılı sonuçlar elde edilmekte. Ve hatta coco peat ler, taş yünleri vs.. Onun haricinde RO sununada ekleyeceğiniz bitkinin tahammül EC değerleri içindeki az bir gübre ve hatta organik asitler ilavesi ile de kısa sürede son derece başarılı sonuçlar aldım diğer gübrelenmeyen dionea ve sarr lara lara nazaran. Hatta bir yerlerde rahmetli praecox un da bu konuda postları da olacaktı.
Sanırım yakın zamanda et oburların gübrelenmesi adlı bir başlık açmakta gerekecek , bu tür gübreleme denemesi yapan arkadaşlarında tecrübelerinden faydalanmak adına.
Saygılarımla.
lost_raven
09-10-2014, 23:27
Diğer tüm noktalarda size katılmakla beraber kesinlikle kelimesine katılmıyorum şöyle ki;
Osmocote gübre denemelerinde gerek sarr lar gerekse dionealar için akadamik çevrelerde başarılı sonuçlar elde edilmekte. Ve hatta coco peat ler, taş yünleri vs.. Onun haricinde RO sununada ekleyeceğiniz bitkinin tahammül EC değerleri içindeki az bir gübre ve hatta organik asitler ilavesi ile de kısa sürede son derece başarılı sonuçlar aldım diğer gübrelenmeyen dionea ve sarr lara lara nazaran. Hatta bir yerlerde rahmetli praecox un da bu konuda postları da olacaktı.
Sanırım yakın zamanda et oburların gübrelenmesi adlı bir başlık açmakta gerekecek , bu tür gübreleme denemesi yapan arkadaşlarında tecrübelerinden faydalanmak adına.
Saygılarımla.
Merhaba, Öncelikle nepethesler ve sarr'lar da, drosera regia'da bende gübre kullanımı yapıyorum zaman zaman. yaptığım araştırmalarda elde ettiğim sonuç şu sarr'larda çimlendikten sonraki 1-2 sene osmocote gübre faydalı ancak ilerleyen dönemlerde tavsiye edilmiyor nepentheslerde zaten düzenli kullanılabilir seyreltmek kaydıyla, regia'da da avlanamadığı zamanlar çok çok hafif uygulanabilir. VFT'lerde ise gübre konusu çok çok daha hassas, evet gübreleme uygulayan ve iyi sonuçlar aldığını söyleyenler var ama ben denemeye cesaret edemedim açıkçası :rolleyes:
Gübrelemenin kesinlikle yasak olduğunu söylememin nedeni de şudur; VFT'lerde gübre gerçekten çok hassas bir konu bu hobiye yeni başlayacak arkadaşların gübre deneyip bitkilerini yakmalarını istememem. Çünkü bakımları hassas olan bu bitkileri alıp bakamayarak öldüren çok insan var ve hevesleri kırılıyor insanların doğal olarak. ilk önce basit anlamda bakmayı öğrenebilirsek bütün bitki severler olarak daha sonra daha uzmanlık isteyen bölümlere geçebiliriz. yani daha doğru dürüst nepenthes, cephalotus, heliamphora gibi türlere bile ülkemizde başlayamadık.
Mesela gübreden önce sizin de belirttiğiniz gibi kaya yünü, cocopeat, coco husk, lfs (kurutulmuş sphagnum yosunu) gibi maddeleri torf yerine kullanmayı deneyimleyebiliriz. çünkü özellikle ,kuru sphagnum ve cocopeat ile güzel sonuçlar alanlar var. Ama bunlarında bazı püf noktaları var tabii ki.
Birde gübreleme yapmak isteyen arkadaşlar için bir seçenek daha var, o da canlı yem. Ülkemizde de artık internette muhtelif sitelerde evcil sürüngenlerimiz için canlı yemler satılmakta ve fiyatları da uygun (sonuçta her gübre de uymuyor Etobur bitkilere ve bu gübrelerin de bir maliyeti var). Bu yemlerden alıp doğal yolla besleyebilirler bitkilerini hem de gübre riskine girmemiş olurlar.
Dediklerinize katılmıyor değilim yanlış anlaşılmasın bu arada yazdıklarım, ama ben yine de belli bir tecrübeye erişmeden denememelerini tavsiye ediyorum :rolleyes:
Bu arada kesinlikle gübre tecrübelerimizi paylaşabileceğimiz bir başlık açabiliriz ancak başlığın başında ciddi bir uyarı yapmak suretiyle....
Şahsi görüşlerim bu yönde. :cool:
Saygılar.
gelinlik
23-05-2015, 00:48
insanlara karşı tepki veriyormu bu canlılar, yani dokunmaya kalkınca durum ne oluyor *
insanlara karşı tepki veriyormu bu canlılar, yani dokunmaya kalkınca durum ne oluyor *
Kapanları içerisine dokunursanız kapanacaktır. Ayırım yapmıyor. İçerisinde tüyler var dokununca kapanıyor. Küstüm çiçeği gibi :)
happygarden
29-05-2015, 18:55
Sinek kapanları çocuk oyuncagi gibi kandırıp uyarmak tavsiye edilmiyor.
Bende tohumdan çıkartabilmeyi umuyorum , üç pet bardağa ikişer üçer tohum bıraktım, bakalım nasıl olacak çimlenme gerçekleşecek mi acaba:confused:
lost_raven'den aldığım venüsüm :) sanırım durumu fena değil
Bu çiçeğin tohumundan benede alıp deneyeceğim inşallah olur.
Bitkinin son hali.
Geçtiğimiz kıştan çıkarken kökleri ayıracaktım ama savsakladım. Ormana döndü.
Güneşe bayılıyor.
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/30/da0df91220cf65c19f3c074862753685.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/30/37d3dcaade441bd4503f6e317ed04dac.jpg
Tek dalda çifte kapan. İkisi de faal.
http://images.tapatalk-cdn.com/15/08/22/952249beb19f6242463af120ab3abc53.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/08/22/2816033f2622c848a3c0ad77fca0d3fc.jpg
Aynı dalda iki kapan, ikisi de birbirinden kapan :)
tohumdan yetiştirmeye çalıştığım bebek VFT'lerim :D
573901
Herkese merhaba. İyi akşamlar. Benim tohumdan çimlendirdiğim bitkim 1 yaşında. Bu sene çiçek açmadı. Bir hastalığı olabilirmi?
lost_raven
24-11-2015, 18:22
Venüsler zaten 3-4 yaşlarında yetişkinliğe ulaşıp çiçek açıyorlar. Yani 1 yaşındaki venüsün çiçek açmaması normal ;)
umutdunyasi
30-11-2015, 08:46
Merhaba arkadaşlar gittigidiyordan aldığım sinekkapan tohumları bir haftada çimlendi sizce bunlar sinek kapanmı dır :confused:
lost_raven
30-11-2015, 09:29
Merhaba arkadaşlar gittigidiyordan aldığım sinekkapan tohumları bir haftada çimlendi sizce bunlar sinek kapanmı dır :confused:
Maalesef sinek kapan değil bu çıkanlar. Gittigidiyordan hangi satıcıdan aldınız bilemiyorum ama bu sene gördüğüm 10nuncu kişi falansınız sahte tohumla kandırılmış. :mad:
umutdunyasi
30-11-2015, 10:18
Teşekkürler sayın lost_raven. Gittigidiyor tohumpazari kullanıcısından almıştım yıllardır bu işi yapıyormuş almadan sormuştum neyse artık. (Lithops tohumu diye aldıklarımda sahte çıktı)
Herkese merhaba. Benim Venus flytraplarım çok küçük ama toprak değişimi yapmam lazım. Nasıl yapmalıyım ve yaparsam bitkiye zarar verirmi.Herkes farklı toprak karışımı öneriyor. Siz ne önerirsiniz.
Herkese merhaba. Venüs flytrap 5 aylık. Dormancye sokmadım. Ama çürümeye başladı. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Sayın Ereny'nin bana gönderdiği fotoğrafları yüklüyorum. Görüğüm kadarıyla su sıkıntısı var.
589020
589021
589022
Evet. Bitki çürümeye başladı. Bende çok suladığımdan dolayı çürüyor diye düşünüyorum. Altında 2cm su var. Ve Su hiç eksik olmuyor.sizce nedeni nedir?
Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla çok değil hiç sulamıyorsunuz. Toprak bildiğiniz kuruluktan çatlamış. Bu saatten sonra o bitkilerin kurtulma şansı neredeyse hiç yok diyebiliriz.
Çok özür dilerim. O çatlak değil.plastik bardağın olduğu yer.plastik bardağı sabit dursun diye bastırıp toprağa gömdüm. Fotoğraf çekmek için açtığımda çatlak gibi görünen izler kaldı. Toprağı elimle bastırdığım da sünger gibi olmuş su çıkıyor.Lütfen bu yorumuma dikkat ediniz.
Bitkiyi kurtarmak için ne yapmalıyım?
lost_raven
16-12-2015, 20:44
Bitkiyi kurtarmak için ne yapmalıyım?
Çürüme başladıysa bu boydaki bitkiyi kurtarmak zor ama yapmanız gerekeni yazayım yinede. Öncelikle saksı değişimi yapın yeni harç karışımına ekin bitkilerinizi, yeni harca ekmeden önce bitkilerin köklerini mantar ilaçlı su da 10 dk kadar bekletin. Belki bu şekilde kurtulabilir. Mantar ilacı olarak etoburlarda her türlü ilacı kullanamadığımız için ben "captan" kullanıyorum.
Uyarı: tarım ilaçları zehirlidir ve kullanımında çok dikkat edilmelidir.
Bitki çok çürüdüğü için toprakdan çıkartamadım. Bitkiyi topraktan çıkartmadan kurtarma yöntemi varsa lütfen acilen yardım edin.
lost_raven
18-12-2015, 12:03
Bitki topraktan çıkarılamayacak kadar çürüdüyse zaten kurtaramazsınız ama dediğim mantar ilacı ile ilaçlamayı deneyin. Belki kurtulur.
Şimdi dormancy'e girmesi gerekiyor. Ama sanki benim vft aralık sonu olmasına rağmen dormancy'e girmedi sanki. Gece sıcaklık (-) eksiye düşeceği için içeri aldım. Kar da yağmaya başladı, hava alması için gündüz dışarı cikaracagim
Bu da az önce çektiğim fotoğrafı :)
lost_raven
30-12-2015, 22:28
Bitkinizin gelişimi yavaşlamıştır sadece kapanları kurumamış, sağlıklı görünüyor. Hafif eski derecelere dayanıklıdır rüzgar almayan korunaklı bir yerde durabilir dışarıda. Sürekli yer değiştirmek strese sokabilir bitkinizi.
Yanı tekrar dışarıya alayım mi? Korunaklı derken normal balkonda duruyordu, başka bir korunaklı yerim yok. Teşekkür ederim cevabınız için
Bitkimin gelişimi çok yavaşladı. Ama bitkim 1 yaşından küçük. Dormancye sokmadım. Sokmam gerekiyor muydu?
lost_raven
01-01-2016, 22:03
Yanı tekrar dışarıya alayım mi? Korunaklı derken normal balkonda duruyordu, başka bir korunaklı yerim yok. Teşekkür ederim cevabınız için
Evet tekrar dışarıya almanızı tavsiye ederim. korunaklı derken balkonda direk rüzgar almayan bir köşede falan olabilir. Bir de güney cepheyi tercih edin.
lost_raven
01-01-2016, 22:04
Bitkimin gelişimi çok yavaşladı. Ama bitkim 1 yaşından küçük. Dormancye sokmadım. Sokmam gerekiyor muydu?
İlk yıl dormancye almayabilirsiniz. Ama yine de bitknizin büyümesinin yavaşlaması normal.
Cevabınız için teşekkür ederim
Merhabalar,
Son iki senedir ertelediğim kök ayrımı işini bu hafta sonu yapmaya karar verdim.
9 tane ayrı kök çıktı. İki tanesi daha yüzeye bile çıkmamıştı.
Elimdeki saksılara birer veya çifter diktim. İki küçüğü de geçen senenin tohumlarını yetiştirdiğim fanusa diktim. İdareten kaseleri altlık yaptım. Üzerlerine kuru sphagnum yosunu yerleştirdim.
Umarım tutarlar.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160214/b00205ba026083f381f1aa246a22ad14.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160214/9c80776d95b8059ba7ba2dd34c5ecd95.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160214/3494b25b8ec56e1ad5d938b1e677ffc0.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160214/d4de9898deecc06908bb443dbc39f4ae.jpg
Sent from my SM-N910C using Tapatalk
Acaba bu gerçek sinekkapan mı ?
lost_raven
13-03-2016, 14:38
Maalesef değil.
Yeni çimlenen sinek kapan bu şekilde olmalı:
600183
gencaslann
15-03-2016, 12:45
Acaba bu gerçek sinekkapan mı ?
Bunlar ponsetya çiçeği sn.Gülüm
Dionaea Venüs Fly Trap(sinekkapan)lar baharla birlikte çiçekleniyor. Aslında ikişer adet çiçek sapı yaptılar, ama fazla zorlanmamaları için birer tanesini kestim. Açan çiçekleri tohumlanmaları amacıyla pamuklu kulak çubuğuyla tozlandırdım.
611219
Herkese merhaba,
Bu sene tohum istemediğim için, bir tanesi hariç diğer çiçek dallarını kesip tekrar saksıya sapladım.
Üçünde çimlenme olmuş.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160819/bd76cbb20dc38f1806feb92180263f7d.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160819/25642ebc1c42c9a046afceb0ceb1431b.jpg
Sent from my SM-N910C using Tapatalk
mehmet0791
11-09-2016, 09:53
https://www.youtube.com/watch?v=JHOpgufR_W4
merhabalar,
uzun süre sonra foruma döndüm. şu sıralar ilgi odağımı soğanlı bitkilerden etobur bitkilere özellikle de sinekkapana çevirdim.(gerçi bu bitki de rizomlu çok uzaklaşmadım sayılır :) )
bir arkadaşımla beraber internetten 4-5 yaşlarında 1'er saksı aldık. Bugün geldi hatta sinek yakalama videoları da çektik. Ancak bu bitki ile ilgili araştırma yaptıkça tropik olmadığını diğer soğanlılar gibi dormancy isteği olduğunu öğrendim. Ben şu an eskişehirde yaşıyorum. Sizce bu evreyi nasıl tetiklemeliyim? Donlar olmadan dışarıda durabilir ama kış sert geçiyor bildiğiniz üzere. Ayrıca dışarıdayken su seviyesini takip etmek sıkıntılı gibi geliyor. Saygılarımla
VFT'min son hali :)
635646
Meltemoznr
21-07-2017, 20:34
https://i.hizliresim.com/LnGQ70.jpg (https://hizliresim.com/LnGQ70)
Arkadaslar dün bana bu cokkk sevdigim Venus hediye geldi. Yalnız kargoyla geldigi icin solgun. Napmam gerek lütfen yardımcı olun
Bitki sıcaktan etkilenmiş. Yarı gölge bir yerde bakımınızı yapın.
Sulamayı ihmal etmeyin.
Biraz da sevgi gösterin :)
Meltemoznr
28-08-2017, 23:29
Venusum un kapanları kapanmıyo. Cok üzülüyorum. Kapanmayan kapanları yeni cıktı. Yani kararan solan kapanlar degil. Beslemeye calısıyorum ama kapanmıyo napmam lazım
Merhabalar,
Bu bitkiyi veya tohumunu nereden temin edebiliriz? Güvenilir yer anlamında soruyorum.
Merhabalar,
Bu bitkiyi veya tohumunu nereden temin edebiliriz? Güvenilir yer anlamında soruyorum.
Tohumunu neredeyse herkes sahte satıyor :rolleyes:
sanpedro
24-03-2018, 12:50
yurtdışından geçen sene bir kaç vft tohumu ve canlı bitki almıştım
1 yıl önce bir super marketten aldığım coco coir torfuna bolca perlit ekleyip büyütüyorum şu ana kadar tek problem evde sinek olmayışı onun yerine kurutulmuş karides ve vonfile yediriyorum
feast3874
31-07-2018, 12:07
Elinde taze VFT tohumu olan varmı? Ücret karşılığında veya ücretsiz göndermek isteyen olursa talibim.
meric0101
23-01-2019, 19:41
Arkadaşlar dün evimize gelen bu sinek kapan (vft) kaç yaşında?
Kış bakımı yapmama gerek yok sanırım çünkü yeni evimize geldi Güney cephe güneş alan bir yere koydum altına da küçük bir kap alıp 1 parmak yükseklikte erikli su koydum sanırım başka bir şey yapmama gerek yok.
Zekiyavuz
29-01-2019, 23:00
Arkadaşlar
Formada yeni üyeyim.
Karaman veya çevresinde yetişmiş VFT veya tohumunu nerden temin edebilirim veya ücret karşılığı kargoyla gönderne imkanı olan varmı.
Ücret karşılığı yardımcı olabilecek varmı.
Teşekkürler.
Arkadaşlar
Formada yeni üyeyim.
Karaman veya çevresinde yetişmiş VFT veya tohumunu nerden temin edebilirim veya ücret karşılığı kargoyla gönderne imkanı olan varmı.
Ücret karşılığı yardımcı olabilecek varmı.
Teşekkürler.
Ben Ankaradayım istersen sarracenia purpurea gönderebilirim
Stokta 5 adet var tanesi 60 TL
bahcesusu
10-09-2023, 03:02
"Merhaba, siteye yeni katıldım. Geçen sene aldığım sinek kapanım bu sene biraz büyüdü, ancak uçları kurumaya başladı. Sorunun kaynağını anlamak ve sağlığını düzeltmek için araştırma yaparken bu siteyi buldum.
Sinek kapanımı önce arıtma suyu ile besliyordum, ancak bu son değişiklik sonrası klima suyunu denemeye başladım. Ancak, bu yeni besleme yöntemini sadece 2 gündür uyguluyorum.
Sorunumu çözmek için buradayım ve yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim."
"Merhaba, siteye yeni katıldım. Geçen sene aldığım sinek kapanım bu sene biraz büyüdü, ancak uçları kurumaya başladı. Sorunun kaynağını anlamak ve sağlığını düzeltmek için araştırma yaparken bu siteyi buldum.
Sinek kapanımı önce arıtma suyu ile besliyordum, ancak bu son değişiklik sonrası klima suyunu denemeye başladım. Ancak, bu yeni besleme yöntemini sadece 2 gündür uyguluyorum.
Sorunumu çözmek için buradayım ve yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim."
Bitkiler artık dormancy'e girme dönemine yaklaştılar bu dönemde yapraklarda kurumalar normaldir. Endişelenmenize gerek yok ama mümkünse bulduğunuz TDS değeri en düşük su ile devam etmeniz iyi olur. Arıtma suyunuzun TDS değerini biliyor musunuz?
Bu konuyu incelemenizi öneririm http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/5701.htm
Sudanadam
11-09-2023, 09:44
Merhabalar. Ben de ilk bitkimi muhtemelen aşırı güneşte kuruttuktan sonra epey ara verip geçenlerde ikincisini aldım. Saf su ile abartmadan suluyorum. Akü satan yerlerde saf su var. Bitkiyi yurt dışından bir marketten aldım. Küçüktü baya. İnce dallarının ucunda normal kapanları vardı. Kapanların içi kırmızıydı. Kurt, sinek, örümcek sürekli bi şeyler verdik. Kapandı açıldı derken o kapanlar eskidi kurumaya yüz tuttu. Ama sürekli de yeni kanatlar ve kapanlar verdi. Ancak yeni kanatlar kalın oluşmaya başladı kapanlar ise aksine küçük ve içi yeşil. Yani bitki o şöhretli görüntüsünü kaybetti adeta marul gibi oldu. Siteye resim eklemek isterdim ancak yapamadım. Gerçi yukarıda görünen resimler de hemen hemen öyle.
Bu bitkiyi yetiştirmek çok keyifli ancak zahmeti de var. Asitli toprak isteği ve saf su en başta geliyor. Toprak değişecekseniz ph 2,5 civarında özel bir yosunun torfu olması lazım. Sphagnum torfu diye bir torf. Ben bir yerde bulup aldım. Eski tohumlardan ektim ama henüz çıkmadı.
bahcesusu
11-09-2023, 14:13
Bitkiler artık dormancy'e girme dönemine yaklaştılar bu dönemde yapraklarda kurumalar normaldir. Endişelenmenize gerek yok ama mümkünse bulduğunuz TDS değeri en düşük su ile devam etmeniz iyi olur. Arıtma suyunuzun TDS değerini biliyor musunuz?
Bu konuyu incelemenizi öneririm http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/5701.htm
"Cevabınız için teşekkür ederim. Arıtma suyumun TDS değerini bilmiyorum, maalesef. Sinek kapanım bir aydan uzun bir süredir böyle ve resimde görebileceğiniz gibi küçük siyah noktalar gözüme çarptı. Acaba hastalandı mı diye düşündüm, yapraklar uzun zamandır büyümeden ve uçları solmaya başlayarak gelişiyor gibi görünüyor. Bu yaz hiç büyüyüp çeneleri kırmızı olacak kadar olgunlaşmadı :(.
"Cevabınız için teşekkür ederim. Arıtma suyumun TDS değerini bilmiyorum, maalesef. Sinek kapanım bir aydan uzun bir süredir böyle ve resimde görebileceğiniz gibi küçük siyah noktalar gözüme çarptı. Acaba hastalandı mı diye düşündüm, yapraklar uzun zamandır büyümeden ve uçları solmaya başlayarak gelişiyor gibi görünüyor. Bu yaz hiç büyüyüp çeneleri kırmızı olacak kadar olgunlaşmadı :(.
Kullandığınız torf nedir? Etobur bitkilere özel toprak kullanıyorsunuz değil mi? Klima suyunuzu kullanmadan önce kaynattınız mı? Kararmalar ilerliyor mu?
bahcesusu
12-09-2023, 13:09
Kullandığınız torf nedir? Etobur bitkilere özel toprak kullanıyorsunuz değil mi? Klima suyunuzu kullanmadan önce kaynattınız mı? Kararmalar ilerliyor mu?
Online satış sitesinden "Sinek Kapan Venüs Çiçeği Hazır Toprak Karışımı Torf Etobur Bitki" adlı toprak karışımını satın aldım. Kurallara aykırı değilse linkini verebilirim. Aşağıda aldığım toprağın poşetteki halinin resmini ekledim. Şimdi sormak istediğim şu: Saksının üst kısmına Etobur Bitkim Long Fiber Sphagnum Moss Turba Yosunu eklersem faydasını görür müyüm, yoksa sadece bu toprak yeterli mi?
Ayrıca suyu kaynatmadım. Daha önce kaynatmanın gerektiğini bilmiyordum, bundan sonra suyu kaynatarak odada dinlendirip öyle veririm.
Bitkinin yapraklarında kararmalar oluyor, çeneler biraz büyüdükten sonra yapraklar büyümeyi bırakıp sararmaya başlıyor. 2-3 aydır olgunlaşmış bir çene göremedim. Bu sorunlar, bu yılın aşırı sıcak hava koşullarından mı kaynaklanıyor, yoksa bu siyah noktalar bir hastalık belirtisi mi, bilemiyorum. Bitkimin durumu beni üzüyor :(
Online satış sitesinden "Sinek Kapan Venüs Çiçeği Hazır Toprak Karışımı Torf Etobur Bitki" adlı toprak karışımını satın aldım. Kurallara aykırı değilse linkini verebilirim. Aşağıda aldığım toprağın poşetteki halinin resmini ekledim. Şimdi sormak istediğim şu: Saksının üst kısmına Etobur Bitkim Long Fiber Sphagnum Moss Turba Yosunu eklersem faydasını görür müyüm, yoksa sadece bu toprak yeterli mi?
Ayrıca suyu kaynatmadım. Daha önce kaynatmanın gerektiğini bilmiyordum, bundan sonra suyu kaynatarak odada dinlendirip öyle veririm.
Bitkinin yapraklarında kararmalar oluyor, çeneler biraz büyüdükten sonra yapraklar büyümeyi bırakıp sararmaya başlıyor. 2-3 aydır olgunlaşmış bir çene göremedim. Bu sorunlar, bu yılın aşırı sıcak hava koşullarından mı kaynaklanıyor, yoksa bu siyah noktalar bir hastalık belirtisi mi, bilemiyorum. Bitkimin durumu beni üzüyor :(
Bu forumun 782. mesajından 799. mesajına kadar okursanız sizinle aynı dertten muzdarip bir kişiye verilen tavsiyeleri göreceksiniz. Deneyip bizi haberdar edin.
bahcesusu
12-09-2023, 16:40
Bu forumun 782. mesajından 799. mesajına kadar okursanız sizinle aynı dertten muzdarip bir kişiye verilen tavsiyeleri göreceksiniz. Deneyip bizi haberdar edin.
"Yardımlarınız için teşekkür ederim. Uyku moduna girmesi için 1-2 ay vardır diye düşündüğüm için bu kadar endişelendim. İzmir'de oturuyorum ve hala güneşlenme çok fazla sürüyor, bu da olgunlaşmasını engelliyor olabilir (Hatta bu sene hiç olgunlaşmadığını görememe sebebim fazla yakıcı güneş bile olabilir). Ayrıca, bitkimdeki küçük siyah noktaların mantar gibi bir sorun olup olmadığını merak ediyordum. Ancak, paylaştığınız linkteki arkadaş gibi küçük yapraklar da çıkıyor gibi görünüyor. Sanırım kışı atlatıp seneye durumu gözlemlemem gerekecek :D
Son olarak, Etobur Bitkim Long Fiber Sphagnum Moss Turba yosunu alıp almamam konusunda cevap vermemişsiniz, sadece linkteki toprağı kullandım. Acaba yosuna ihtiyaç var mı?"
"Yardımlarınız için teşekkür ederim. Uyku moduna girmesi için 1-2 ay vardır diye düşündüğüm için bu kadar endişelendim. İzmir'de oturuyorum ve hala güneşlenme çok fazla sürüyor, bu da olgunlaşmasını engelliyor olabilir (Hatta bu sene hiç olgunlaşmadığını görememe sebebim fazla yakıcı güneş bile olabilir). Ayrıca, bitkimdeki küçük siyah noktaların mantar gibi bir sorun olup olmadığını merak ediyordum. Ancak, paylaştığınız linkteki arkadaş gibi küçük yapraklar da çıkıyor gibi görünüyor. Sanırım kışı atlatıp seneye durumu gözlemlemem gerekecek :D
Son olarak, Etobur Bitkim Long Fiber Sphagnum Moss Turba yosunu alıp almamam konusunda cevap vermemişsiniz, sadece linkteki toprağı kullandım. Acaba yosuna ihtiyaç var mı?"
Sphagnum yosunu her zaman iyidir kullanabilirsiniz.
Sphagnum yosunu her zaman iyidir kullanabilirsiniz.
Moss konusunda Sn. Retdeb'e katılıyorum. Fungusit **** inectisit kullanmak sizin kararınız.
Merhabalar. Ben de ilk bitkimi muhtemelen aşırı güneşte kuruttuktan sonra epey ara verip geçenlerde ikincisini aldım. Saf su ile abartmadan suluyorum. Akü satan yerlerde saf su var. Bitkiyi yurt dışından bir marketten aldım. Küçüktü baya. İnce dallarının ucunda normal kapanları vardı. Kapanların içi kırmızıydı. Kurt, sinek, örümcek sürekli bi şeyler verdik. Kapandı açıldı derken o kapanlar eskidi kurumaya yüz tuttu. Ama sürekli de yeni kanatlar ve kapanlar verdi. Ancak yeni kanatlar kalın oluşmaya başladı kapanlar ise aksine küçük ve içi yeşil. Yani bitki o şöhretli görüntüsünü kaybetti adeta marul gibi oldu. Siteye resim eklemek isterdim ancak yapamadım. Gerçi yukarıda görünen resimler de hemen hemen öyle.
Bu bitkiyi yetiştirmek çok keyifli ancak zahmeti de var. Asitli toprak isteği ve saf su en başta geliyor. Toprak değişecekseniz ph 2,5 civarında özel bir yosunun torfu olması lazım. Sphagnum torfu diye bir torf. Ben bir yerde bulup aldım. Eski tohumlardan ektim ama henüz çıkmadı.
Mesajınızı görmemişim kusura bakmayın...
Bitkiniz büyük ihtimalle dormancye hazırlanıyor, fotoğraf eklerseniz daha iyi anlayabiliriz.
Sn. bahcesusu bitkinizin son durumu nedir?
Sudanadam
13-11-2023, 10:41
Sonunda fotoğraf ekledim. Aslında besleme videoları da var. Sık sık besliyoruz çocuklarla. Sürekli yeni kapanlar açıyor. Kış dinlenmesine geçmeye niyeti yok. Güney cephe pencere önünde bakıyorum. Örümcek, bulgur kurdu (güveye dönüşmeden önce), tırtıl, kara sinek, sivrisinek, boru kurdu ( çok pis kokuyor), solucan ve adını bilmediğim iki tür böcek verdim kapanlara. Kapanları gübreleme ve çoğaltma konusunda bilgi veren olursa sevinirim.
Kapanları gübreleme ve çoğaltma konusunda bilgi veren olursa sevinirim.
Forumda ki etobur bitki başlıklarını incelerseniz sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Sudanadam
21-04-2024, 17:18
Çiçeklenme bitti. Bitki baya yoruldu. Yeni kapanlar yavaş yavaş çıkıyor. Çiçek sapı çok uzun gerçekten. Ne gerek var bu kadar uzun sapa diye düşünmüştüm bugün bir belgeselde denk geldim. Bitki tozlaşmaya gelen böceklere ilişmemek için çiçeği çok yukarılara uzatıyormuş.
Sudanadam
28-09-2024, 02:12
Yeniden merhaba.
Tohumlar alındı, ekim yapıldı, çok güzel de çıktı. Henüz çok küçükler. Ana bitki de epey gelişti. Saksı değişimi yaptım. Yeni saksısı büyük ve doğal olarak yüzey alanı geniş. Yeni saksının altında su kabı var ve etrafı kapalı. Ancak buharlaşma çok fazla. Su yetiştiremiyorum. Saksı altındaki su kabının etrafı kapalı, bu durumda buharlaşma saksıdan oluyor. Saksı üstünü örtecek bir materyal önerisi olan var mı? Buharlaşmayı engellemek için kum ya da küçük çakıl kullanan oldu mu?
Sudanadam
07-03-2025, 07:12
Elimde biraz tohum kaldı. İsteyen arkadaşlara ücretsiz gönderebilirim. Karşı ödemeli.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.