PDA

View Full Version : Şeftali

Sayfalar : 1 [2]

kgursan
10-01-2013, 19:26
Şeftali karasal iklime dayanıyor dediğiniz gibi geçtiğimiz 2 yıl önce -30 u görmüştü buralar ağaçlar da herhangi bir şey olmamıştı çiçeği de çok geç açtığı için bahar geç donlarına maruz kalmıyor bir kaç kırılan dalı da oldu bende hatta artık bundan sonra meyve seyreltmesi yapacağız

kimi bilenler bölgede çekirdekten yetiştirirsen iyi bir ağaç yetişmesi görürsün dediler çekirdekten 4-5 tane kadar yetiştirdik meyveleri küçücük oldu ondanda sonuca ulaşamadık

şehirdeki fidancılar da durum anlattığım gibi ben bu yazdığınız isimleri sayarken Tokat mı Bursa mı abi diye soruyorlar.

internetten aldım bir kaç sene önce hiç iyi çıkmadı fidan gelişmiyor bile zaten pek tercih ettiğim bir yöntem değil fidanı alırken muhakkak görmem incelemem lazım

velhasıl artık deneyeceğim tek yöntem aşı kaldı konu komşu akrabaların bağında gezip beğendiğim şeftalilerden göz alıp aşılayacağım tutma ihtimali zor olan bir çeşit ama tek çaremiz o kaldı

Sn milne., Çekirdekten meyve yetiştirilmez. Çekirdekten "Çöğür" denilen yabani olur, onun üzerine aşı yapılır. Meyvecilikteki esas budur.

Ayrıca -30 oC a şeftalinin dayanacağını zannetmiyorum. öyle olsa doğuda kayısı yerine şeftali olurdu!!. Kayısı bile çok eksi derecelere dayanamaz, ağaçları çatlar! Örneğin: Malatya da kayısı olur ama Erzincanda dondan zarar görür.

Diğer taraftan Şeftali fidanını gözünüzle görseniz , çeşidini nasıl anlayacaksınız ki? O zaman Meyve fidanını pazarlardan değil güvenilir yerlerden almalısınız. Pazarda ne idüğü belli olmayan fidanlar SATILABİLİR !!. Bu nedenle iyi fidancıları arayın. Ben meyve fidanı konusunda ALARA fidan ı önerebilirim. Tabi bazı devlet fidanlıkları da olabilir.

Fidan alırken de 2 yaşındaki kocaman fidanlar yerine, 1 yaşındaki daha ince fidanları tercih etmenizi öneririm.

geç hale yi bilmiyorum ama, J.H. Hale çeşidi çok eski ve geççi bir çeşittir ve KENDİNE KISIR dır. Yani meyve vermesi için Tozlayıcı çeşit ister.

Kolay gelsin

athena -asena
24-03-2013, 19:15
Beyaz tüysüz şeftali fidanım çiçekten görünmüyor boyu daha 70 cm.

kgursan
27-03-2013, 21:42
Beyaz tüysüz şeftali fidanım çiçekten görünmüyor boyu daha 70 cm.

13 yaşında evlenmiş, çocuk doğurmuş çocuk gelinler gibi!!!, İyi değil, zafiyetten çiçek açıyor. Doğrusu önce yaprak-dal verecek sonra çiçek -meyve verecek şekilde olmasıdır.

athena -asena
27-03-2013, 22:48
13 yaşında evlenmiş, çocuk doğurmuş çocuk gelinler gibi!!!, İyi değil, zafiyetten çiçek açıyor. Doğrusu önce yaprak-dal verecek sonra çiçek -meyve verecek şekilde olmasıdır.

Sayın kgursan ;

Çiçekleri meyveye yatınca koparıyorum daha başka bir işlem yapmam gerekiyormu?

mandalinleerik
27-03-2013, 22:55
Küçük fidanımız diğer şeftalilerden daha erken çiçeklendi. Onca ağacın içinde kendine baktırıyor :)

382651

382652

kgursan
28-03-2013, 17:44
Sayın kgursan ;

Çiçekleri meyveye yatınca koparıyorum daha başka bir işlem yapmam gerekiyormu?

Doğru yapıyorsunuz, önce biraz yapraklanıp kendine gelsin, sonra çiçek ve meyva. kolay gelsin.

akgul1a
28-03-2013, 23:02
sn kgursan
Bende ÇİÇEK ZINNI korkusundan şeftatali ağaçlarını budamadım.Olduğum bölgede benim bahçeden başka bahçe yok. Ağaçlarım 4/5 yaşlarında.Çiçek zınnı denen zındık çiçekleri yiyip bitiriyor.İlaç ı yokmuş.mavi leğen de cözüm olmadı.
Sorum şu:şeftalilerim şimdi çiçekte .Meyveye oturunca [çiçek zınnı bitirmezse] budama mı yapayım yoksa seyreltme mi?
SELAMLAR,SAYGILAR.

udbita
10-04-2013, 11:47
Kırmızı Örümcek **** Harita Böceği

Aynı sıkıntı bahçemdeki Nektarin ağacında var. 4 yıldır meyve alamadığım gibi yaprakları da sürekli büzülüyor. https://plus.google.com/photos/115222061338134994171/albums/5865151438989075185?authkey=CMvw-c-QgOqq3AE

çaça
11-04-2013, 09:08
Sn. Akgul1a, Mavi leğen çözüm olması lazım. belki yeteri kadar leğen koymadınız, ya da görülecek şekilde koymadınız. yani bir eksiklik var bence. Çünkü böcek varsa mavi leğen doluyor. gerçekten ilaca gerek yok. selamlar.

bebeto016
18-05-2013, 17:56
ustalarım bişi danışmak istiyorum gecen yıl ve bu yıl yaptıgım diger aşılarla beraber şeftalide göz ve kalem aşıları denedim fakat şeftali meyvesinde hiç tutturamadım . nette kitap bilgisi olarak şeftali aşılarında durgun göz aşı en iyi yöntem olarak yazmış ama.. sizlerin tecrübe bilgisi olarak şeftali aşısı yapabilen bir abimizden bilgi alabilmek adına bahçemde bulunan şeftali çögürlerine hangi aşıyı uygulamam daha isabetli olur.

bilgisi ve tecrubesi olan bir abimden yardım bekliyorum.. teiekkurler.

kgursan
18-05-2013, 22:01
sn kgursan
Bende ÇİÇEK ZINNI korkusundan şeftatali ağaçlarını budamadım.Olduğum bölgede benim bahçeden başka bahçe yok. Ağaçlarım 4/5 yaşlarında.Çiçek zınnı denen zındık çiçekleri yiyip bitiriyor.İlaç ı yokmuş.mavi leğen de cözüm olmadı.
Sorum şu:şeftalilerim şimdi çiçekte .Meyveye oturunca [çiçek zınnı bitirmezse] budama mı yapayım yoksa seyreltme mi?
SELAMLAR,SAYGILAR.

Benim bildiğim şeftali ağaçları Aralık-Mart arasında budanır. budanmaz ise ağaç çabuk yaşlanır. Bence bu zamanda budama değil, gerekiyorsa seyreltme yapmalıdır.

kgursan
18-05-2013, 22:06
ustalarım bişi danışmak istiyorum gecen yıl ve bu yıl yaptıgım diger aşılarla beraber şeftalide göz ve kalem aşıları denedim fakat şeftali meyvesinde hiç tutturamadım . nette kitap bilgisi olarak şeftali aşılarında durgun göz aşı en iyi yöntem olarak yazmış ama.. sizlerin tecrübe bilgisi olarak şeftali aşısı yapabilen bir abimizden bilgi alabilmek adına bahçemde bulunan şeftali çögürlerine hangi aşıyı uygulamam daha isabetli olur.

bilgisi ve tecrubesi olan bir abimden yardım bekliyorum.. teiekkurler.

eğer uygun olgunlaşmış bu yılın dalı var ise bu zamanda "Sürgün göz-yaprak aşısı" yapılabilir, Bu yaz sürgün verir, Tutmaz ise ağustos da "Durgun göz aşısı yapılabilir. durgun aşı gelecek yıl sürgün verir. O da olmaz ise Mart ayında kalem aşısı yapılabilir.

kgursan
18-05-2013, 22:12
Aynı sıkıntı bahçemdeki Nektarin ağacında var. 4 yıldır meyve alamadığım gibi yaprakları da sürekli büzülüyor. https://plus.google.com/photos/115222061338134994171/albums/5865151438989075185?authkey=CMvw-c-QgOqq3AE

Bu fotolardaki şeftali fidanlarındaki yaprak kıvırcıklığı "klok" denilen bir hastalık-mantar dır. Bunun önlenmesi için ; sonbaharda yapraklar dökülünce, % 1 lik Bordo bulamacı veya Bakırlı bir ilaç (Bakır oksi klorür-Cupravit vb. ilaçlamalıdır, İlk baharda Ocak-şubat gibi tomurcuklar kabarmadan aynı ilaçlar ile ilaçlama tekrar edilmelidir. Başka türlü kıvırcıklığı önleyemezsiniz ve meyve tutamaz.

bahcem26
16-06-2013, 19:15
Benim bahçemde de şeftali ve kayısı ağacının üzerinde resimde gördüğünüz gibi beyaz beyaz ufak böcekler var ve yapış yapış oldu. Bunun ne hastalığı olduğunu bilen var mıdır? Ne yapmam gerekir. Şu anda da üzerinde meyveler var

Lilium
17-06-2013, 00:51
Görebildiğim kadarıyla bunlar bit, şeftalinizde de olduğunu söylüyorsunuz şeftali bitini her ilaç öldürmez, zirai bayiden konfidor isteyiniz.

Muhammet3
04-08-2013, 16:38
Merhabalar,

Ben fide ya da büyümüş bitkileri yetiştirmek yerine tohumdan (çekirdekten) bitki ya da ağaç yetiştirmeyi seviyorum.
Şuana kadar Limon, Erik ve Hurma çekirdeklerini dikerek ağaç olmasına yardımcı oldum.

Ben bu sayıyı daha çok artırmak istiyorum, örneğin Şeftali, Kayısı, Portakal, Mandalina, Kiraz vs. vs.
Şuan ilgimi çeken Şeftali, birkaç defa pet bardakta büyütmeyi denedim fakat olmadı, her defasında çekirdeğin küflenerek çürüdüğünü gördüm. (Limon ve hurmayı bu şekilde büyüttüm ve oldu.)

Acaba şeftali çekirdeğini ağaç haline gelmesine yardımcı olmam için ne yapmam gerekiyor?
Hangi ayda ekmem gerekiyor, toprak nasıl olmalı, ısı değerleri ne olmalı vs. bu konuda bana kısaca bilgi verirseniz sevinirim.

Hillbilly
04-10-2013, 13:41
Bahçedeki şeftali ağacı bu sene bi çok irice bal küreleri verdi bize. Bahçedeki ağaçlara bakıyorum da bunlar sağlam soğuk yiycekler aga bence meyvelerin dadı başka oluveriyo. :) Ayrıca bit mit, kıvırcıklanma da yok. İlaç veya Bulamaç hazırladığım görülmemiştir.

sersangil
28-01-2014, 22:03
selamlar herkese. ben kıbrısta kalıyorum. malum akdenizde bu kış çok sert geçmiyor. 2 sene önce bahçeme diktiğim şeftali fidanım bu sene bu günlerde tomurcuk patlamasını gerçekleştirdi. bunun normal olmadığını düşünüyorum. gerçi ilk aldığım sene (mart ayında almıştım) üzerinde 2 tane meyvesi vardı ve olgunlaştığında yemiştik de. geçen sene de komşularımın bahçelerindeki ağaçlar çiçeklendiğinde ben meyve yemeye başlıyordum. bu sene de öyle olacak gibi. bu durum şeftalimin türü ile alakalı olacağını düşündüm ve internetten araştırmaya başladım. en erken şeftali nisan sonu mayıs ayında meyve olgunlaştırıyor. daha öncesi yok. acaba benim şeftalimin tür nedir? teşekkürler şimdiden.

ametarasu
06-04-2014, 17:52
Evimin bahçesine geçen gün şeftali fidanı diktim. Bugün kontrol ettiğimde yapraklarında bir acayiplik farkettim. Dikimi yaparken var mıydı yok muydu hatırlamıyorum ama muhtemelen yoktur. Çünkü fidancıdan alırken dikkat ederek almaya gayret ettim. Bu bir hastalıksa değerli üstadlardan yardım rica ediyorum.

Saygılar.

Kayahann
06-04-2014, 18:02
benim şeftali de aynı durumda :( iki kere de bordo bulamacı atmıştım ama nafile önerisi olan var mı

TreeKing
06-04-2014, 20:10
başka ilaçlar deneyim tırtıl ya da kırmızı örümcek, yaprak biti bunlardan biri işe yarıyordu ama hangisi hatırlamıyorum. Şeftali içanadoluda 1. sene kendini düzeltiyor, 2. sene çok iyi verim veriyor, 3. sene verim iyi yalnız fazla meyveden dolayı meyveler küçülüyor, 4. seneden itibaren kuruyor...

Lonicera
06-04-2014, 20:58
Evimin bahçesine geçen gün şeftali fidanı diktim. Bugün kontrol ettiğimde yapraklarında bir acayiplik farkettim. Dikimi yaparken var mıydı yok muydu hatırlamıyorum ama muhtemelen yoktur. Çünkü fidancıdan alırken dikkat ederek almaya gayret ettim. Bu bir hastalıksa değerli üstadlardan yardım rica ediyorum.

Saygılar.

Bitkinizde klok yani yaprak kıvırcıklığı hastalığı mevcut yanılmıyorsam. Mücadelesi ve detaylı bilgi burada (http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/15189.htm) ve burada (http://www.alarafidan.com.tr/kurumsal/index.php?p=content&pg=traing&a=246&m=27) mevcut. Sertifikalı, hastalıklardan ari fidan almak artık bir zorunluluk oldu. Hele bahçe kurmayı düşünüyorsak kesinlikle gelişigüzel yerlerden fidan alınmamalı. Kolay gelsin.

ametarasu
07-04-2014, 09:52
Bitkinizde klok yani yaprak kıvırcıklığı hastalığı mevcut yanılmıyorsam. Mücadelesi ve detaylı bilgi burada (http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/15189.htm) ve burada (http://www.alarafidan.com.tr/kurumsal/index.php?p=content&pg=traing&a=246&m=27) mevcut. Sertifikalı, hastalıklardan ari fidan almak artık bir zorunluluk oldu. Hele bahçe kurmayı düşünüyorsak kesinlikle gelişigüzel yerlerden fidan alınmamalı. Kolay gelsin.

Cevap için teşekkür ederim.

h_dogan
07-04-2014, 09:57
Dodine veya Ziram içerikli bir ilaçla ilaçlayın.

Tevfikp
16-05-2014, 11:27
Merhaba, 2 yasinda bu sene diktigim bir seftali agacim var. ama ozellikle dun lodostan sonra rüzgar fazla yedi gibi, yapraklarini asagi indirdi, küsmus gibi anlayamadim. aksam bol su verdim ama sabah bir degisiklik olmamisti. Nedeni hakkinda yardimci olabilirseniz sevinirim...

bebeto016
16-05-2014, 12:03
kökleri aşırı rüzgardan oynama yapmamışsa ve hava almamışsa yapraklar yeniden kendini yenileyecektir. aşağı indirdiden kastınız sanırım yapraklar üstünde cansız duruyor umarım fidan ekimini derin yapmışsınızdır. kökleri oynamış gibi anlıyorum.

Tevfikp
20-05-2014, 14:13
merhaba yanıtınız icin tesekkurler,

agacimi saksisindan çikarttigim derinlikle ayni diktim. evet yapraklar ustunde cansiz susuz kalmis gibi duruyor. koklerine iyice bu aksam baki yaparim. umarim iyi olur...

bol bol su veriyorum ama su ana kadar bir ilerleme yok

gulsen cucu
28-11-2014, 11:49
agacımda sakızlanmalar var salkım salkım o
luyor şeffaf uzantılar halinde bor eksikligindenmidir acaba öyle ise ne kadar kullanacagım ölçüsü ne olmalı yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar teşşekürler

obahar
19-01-2015, 14:55
arkadaşlar şeftali dikmek istiyorum ama hangi çeşidin pazar değeri yüksektir bi yardımcı olabilir misiniz?

notbrb
12-03-2015, 19:45
Merhaba arkadaşlar, donut (devebastı) şeftali fidanı edinmek istiyorum. Kim bana bu konuda yardımcı olabilir?

thekobay
30-03-2015, 09:17
Selamı aleyküm arkadaşlar ;
Aranıza yeni katıldım ve bu forum sayfasında bana çok faydalı olacağından eminimBahçemde bulunan şeftali ağacım bu sene çiçek açmadı ama uç kısımlarında ufak ufak yaprak çıkıyor bulunduğum bölgede bütün ağaçlar çiçek açmış durumda benim ağacım çiçek açmadığı için çok mutsuzum bahçede tek kök şeftali ağacı var acaba ondan mı oldu diye düşünüyorum fakat geçen seneler bolca meyvesini yedik bahçede bir kök armut bir kök ayva ve Nar ağacı da bulunuyor hepsi yanyana .YYardımlarınız için şimdiden teşekkürler.Fotografta koyabilirim dilerseniz.Herkese şimdiden bol bereketli günler dilerim...

boşnak
15-04-2015, 17:48
bu hastalığın adı yaprak kıvırcıklığı.ibrahimin dediği gibi ağaç yeşermeden ilk uygulamayı yapmak gerek

Lonicera
21-05-2015, 16:43
Saksıda da olsa her yıl 3-5 adet meyvesini görüp tüketebiliyoruz. Domat şeftali, beyaz nektarin...

bizimbahcemiz
22-06-2015, 14:32
Merhaba sevgili Agaclar.net üyeleri. İzmir Karaburun'da evimizin bahçesinde bir şeftali ağacımız var. Ben ağacı göremedim, babamın anlattığına göre, ağaçta beyaz pamuklu bit olduğunu düşündüğüm bir hastalık varmış. Bitleri temizlemesini söyledim. Geçen seneye göre meyvelerin boyları çok küçükmüş ve ağaç çok verimsizmiş. Tespit için fotoğraf gerekli elbette ancak meyvelerdeki verimsizlik ne ile açıklanabilir? Ya da sorunu anlayabilmek için babama başka ne sormam gerekir? Teşekkür ederim, sevgilerimle.

YCLERDM
01-03-2016, 22:57
Merhaba. Ankaradaki evimin Bahçesinde saksıya denemek için diktiğim şeftali çekirdeği çok hızlı şekilde büyüdü. 2 Metreden uzun boyu, 3-4 cm den kalın gövdesi oldu.Şimdi büyük bir saksıda toprağa dikilmeye hazır görünüyor. Ben aşı yapmak istemiyorum. Sizce bu sene 3. yaşında meyve verme ihtimali var mı? Aşı yaptırmak gerekir mi?

ayazkapli
11-04-2016, 09:28
Merhaba. Ankaradaki evimin Bahçesinde saksıya denemek için diktiğim şeftali çekirdeği çok hızlı şekilde büyüdü. 2 Metreden uzun boyu, 3-4 cm den kalın gövdesi oldu.Şimdi büyük bir saksıda toprağa dikilmeye hazır görünüyor. Ben aşı yapmak istemiyorum. Sizce bu sene 3. yaşında meyve verme ihtimali var mı? Aşı yaptırmak gerekir mi?

Benim bahçemde de vardı çekirdekten çıkma şeftali.
4 yıldır ağacın yüzüne bakıyorum acaba meyve verecek mi diye olmadı :(
Ben de bu sene aşıladım

ayazkapli
11-04-2016, 09:42
Arkadaşlar benim de bir sorum olacak
Şeftali ağaçlarımda yaprak kıvırcığı var yapraklar bir hayli çıktı
Göktaşı atmakta geç mi kalmışız atarsak bir sıkıntı olur mu ???

heyyamola
11-04-2016, 19:42
Arkadaşlar benim de bir sorum olacak
Şeftali ağaçlarımda yaprak kıvırcığı var yapraklar bir hayli çıktı
Göktaşı atmakta geç mi kalmışız atarsak bir sıkıntı olur mu ???

Zarar verebilir. Bu dönemde mastercrop kullanabilirsiniz, aynı işi görür muhtemelen...

ayazkapli
13-04-2016, 11:53
Zarar verebilir. Bu dönemde mastercrop kullanabilirsiniz, aynı işi görür muhtemelen...

Teşekkür Ederim Sayın heyyamola
Bu yaprak kıvırcığı her sene olacak mı ?
Bunun Kesin bir çözümü yokmu?

heyyamola
13-04-2016, 23:50
Teşekkür Ederim Sayın heyyamola
Bu yaprak kıvırcığı her sene olacak mı ?
Bunun Kesin bir çözümü yokmu?

Kesin çözümü maalesef yok. Her sene görülmeyebilir. En iyi korunma yöntemi tomurcuklar kabarmadan yapılan bordo bulamacı uygulaması (yüzde 2 oranında) Hastalığa sebep olan fungus sporları minimum 10, optimum 20 derece sıcaklıkta çimlenip zarar verebiliyorlar. Bizim bölgemizde (zone 6a) sert geçen kışlardan sonra çok az rastlıyoruz, özellikle ılıman geçen kışlardan sonra daha yoğun seyrediyor.

kemalbursaiznik
21-07-2016, 11:05
BURSA/ İZNİK 15.12.2015 tarihinde dikilen extrem candy fidanlarım.
Sırasıyla Nisan -mayıs- haziran dönemi gelişim süreci

kemalbursaiznik
21-07-2016, 11:19
Alara fidancılık _ biraz pahalıdır ama _ bu konuda iyidir.
2015 Aralık ayında alara fidancılık dan açık kök Cubas 86 anacına aşılanmıs 250 adet extrem candy aldım. Gelişimleri Garnem & GF677'den daha iyi gibi duruyor.tüm fidanlar gayet sağlıklı hiç bir kuruma yok !

kemalbursaiznik
21-07-2016, 12:55
Merhaba Arkadaşlar ,

Nektarin fidanımdaki sorun sizce nedir?

Not:
250 Adet extrem candy 4 dönüm.
Nisan son haftası itibariyle hafta 1 kez 3 'er saatlik sulama yapıyorum. Ayrıca 1'er su arayla üre, şeker , demir ,humik asit vb. gübrelemelerini yapıyorum . 10 gün arayla ( hastalık zamanı sırasında ) zehir,yaprak gübresi vb. veriyoruz.

Teşekkürler,

622ali
24-03-2017, 17:30
Geçen sene diktigim şeftali agacimin yapraklarında yanık benzeri kıvrilmalar var. Sebebi nedir?
Yaklaşık 1 1,5 ay önce önerilen dozda bordo bulamacı kullandım. Başka ne yapabilirim?

tarku
25-03-2017, 06:21
Geçen sene diktigim şeftali agacimin yapraklarında yanık benzeri kıvrilmalar var. Sebebi nedir?
Yaklaşık 1 1,5 ay önce önerilen dozda bordo bulamacı kullandım. Başka ne yapabilirim?

Klok (yaprak kıvırcıklığı virüsü) Kıvrılan yaprakları koparıp, imha edin.

Mehmet89
15-05-2019, 23:50
Bu mevsimde yaprakları kıvırcıklaşan hatta kızaran şeftaliye ilaç atılabilir mi? Domat şeftalide böyle bir sorunum var.

coradnan
02-08-2019, 11:08
teşekkürler

omeryildiz1981
19-09-2019, 13:44
kardeşim ben ureticiyim kendi tecrübelerimi aktaracak olursam gf677 çok hızlı büyüyen üzerine aşılanan çeşidi aayrimaksizin çok hızlı büyüten.kireci arazilerde kolaroz problemi yasatmayan bi anaç.kotu yönleri ilk 4 yıl meyve tutumununu etkiliyor eski çeşit anaclara göre daha geç meyveye yatıyor.ikinci olarak toprağı çok yoran bu anac

omeryildiz1981
19-09-2019, 13:47
onun ısmi bayramıc beyazı canakkalenin bayram ıç ilçesinde kazdaglarinda kendi kendine yetişip üreticinin farkediyor yetiştirmeye baslaldigi bir çeşit nektarin.bu kaç yıl önce coğrafi işaret alınıp tescillendi. yani bir çeşit nektarin.yüzdeyüz türk yüzde yüz yerli

metcelikhan-1
14-10-2019, 09:11
Şeftali aşı gerektirmeyen bir meyve türüdür. Çekirdeklerini sonbaharda toprağa gömebilirsiniz. İlkbaharda çimlendiklerini görürsünüz. Şeftali çabuk kurtlanan bir meyvedir. Bu neden ile şeftali çekirdeğini Yeni ay'da yani dolunaydan 1 hafta önce dikmelisiniz. (Yeniay: Hilal ile Dolunay arası , Ayın açık yüzü yukarı bakar)
Şefatli ağacının ömrü diğer ağaçlar kadar uzun ömürlü değildir. Ancak çok kısada değildir tabiiki. Kuytu yerlere dikilir ise çiçekleri soğuktan korunmuş olur.
Şeftaliye kendi cinsinin dışında aşı yapılması iyi değildir.

malina
14-10-2019, 13:01
Şeftali çabuk kurtlanan bir meyvedir. Bu neden ile şeftali çekirdeğini Yeni ay'da yani dolunaydan 1 hafta önce dikmelisiniz. (Yeniay: Hilal ile Dolunay arası , Ayın açık yüzü yukarı bakar)

Bu yöntemi tüm kurtlanan meyvelerde yapsak işe yarar mı? :)

kgursan
14-12-2019, 23:42
Yorumsuz !! :)

Mehmet Aygün
26-03-2020, 15:44
Bahçedeki şeftali ağacı bu sene bi çok irice bal küreleri verdi bize. Bahçedeki ağaçlara bakıyorum da bunlar sağlam soğuk yiycekler aga bence meyvelerin dadı başka oluveriyo. :) Ayrıca bit mit, kıvırcıklanma da yok. İlaç veya Bulamaç hazırladığım görülmemiştir.Cinsi nedir? acaba

SM-J330F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Gök Bahçesi
13-04-2020, 09:24
Arkadaşlar merhaba, ben evimin terasında saksıda şeftali ağacı yetiştirmekteyim.Şeftaliler çiçeklerini döktü,meyveler nohut büyüklüğüne geldiler.Ancak yapraklarda resimdeki gibi renk açılmaları mevcut.Demir gibi herhangi bir besin eksikliğimi mevcut emin olamadım.Bilgisi olan arkadaşların yardımını rica ediyorum.

Mehmet Aygün
23-04-2020, 12:46
Arkadaşlar merhaba, ben evimin terasında saksıda şeftali ağacı yetiştirmekteyim.Şeftaliler çiçeklerini döktü,meyveler nohut büyüklüğüne geldiler.Ancak yapraklarda resimdeki gibi renk açılmaları mevcut.Demir gibi herhangi bir besin eksikliğimi mevcut emin olamadım.Bilgisi olan arkadaşların yardımını rica ediyorum.Mantarı clock ,yaprak kivircikligi başlamak üzere ,bence

Gök Bahçesi
27-04-2020, 20:55
Mantarı clock ,yaprak kivircikligi başlamak üzere ,bence

Cevabınız için teşekkürler,yaprak kıvırcığının klasik görüntüsü olan yapraklarda kırmızımsı kıvrıklıklar henüz oluşmadı,lakin sürgünlerin en alt yapraklarında bulunan resimde de görülen sarımsı yapraklar dökülmeye başladı.Kışın bir kere bordo bulamacı atmıştım.Baharda 2. dozu atmamıştım.Şu aşamada yapılacak herhangi bir şey var mı acaba?

Mehmet Aygün
27-04-2020, 21:10
Cevabınız için teşekkürler,yaprak kıvırcığının klasik görüntüsü olan yapraklarda kırmızımsı kıvrıklıklar henüz oluşmadı,lakin sürgünlerin en alt yapraklarında bulunan resimde de görülen sarımsı yapraklar dökülmeye başladı.Kışın bir kere bordo bulamacı atmıştım.Baharda 2. dozu atmamıştım.Şu aşamada yapılacak herhangi bir şey var mı acaba?Ben bugün bakırlı ilacin;tavsiye edilen miktarının yarışı dozajda attım.Az dozajı atılmalı asit özellikte olduğu için yakmadan hafif olarak etki eymedi ,iyileşmesi için.
Bulabilirseniz; Ziram 76 bunun ilacıdır.
Şeftali de taneler belirdiğinde.Cicek bittiğinde atilmali

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200427/25d256e84e137ce67ce4b69e3c8a8da1.jpg

Guness
07-05-2020, 14:23
Merhaba şeftalinin yaprakları bu şekilde oldu . Ne hastalığıdır sebebi nedir hangi ilacı kullanmam gerekiyor teşekkür ederim

feliuz
18-07-2020, 01:05
Şeftali yaprak kıvırcıklığı olabilir mi acaba

maydemir
04-12-2022, 21:59
727499

727500

727501

727502

727503

Bahçemde ekili olan şeftali, hangi cins olduğunu bilmiyorum.
Ağustos sonunda olgunlaşıyor, yarma tip, çok verimli ve epey tatlı.