View Full Version : Şeftali
hyoruk84
04-03-2006, 17:48
Arkadaşlar meraklı olanlar için Şeftali yeiştiriciliği hakkında bilgi ekliyorum umarım yararlı olur.:)
2.1. İklim İstekleri
Şeftali değişik iklim şartlarına uyabilen bir meyve türüdür. Ekvatorun kuzey ve güneyinde 25-45 enlem dereceleri arasında yetiştirilebilmektedir. Normal yetişebilmesi için en uygun rakım 500-600 m. arasıdır. Sıcak iklimlerde 1500 m.’ye kadar yetiştiği görülebilir. Ülkemizde; sıcak iklim Akdeniz Bölgesi, ılıman iklim Marmara Bölgesi ve soğuk iklim olan Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetişebilmektedir. Ülkemizde çok geniş bir ekolojide yetiştirilmektedir.
Şeftali yetiştiriciliğini sınırlayan çeşitli iklimsel faktörler mevcut bulunmaktadır. Bunların başında düşük kış sıcaklıkları, çeşitlerin kış soğuklama ihtiyaçları, ilkbahar geç donları ve düşük yaz sıcaklıkları gelmektedir.
2.1.1. Düşük Kış Sıcaklıkları: Kış sıcaklığının –18 ve –20 °C ye düştüğü zamanlarda gözler ve yıllık sürgünler donar. Sıcaklık –25 °C ye düştüğünde ise ağaçlar tamamen donabilir. Bununla birlikte, oluşabilecek düşük sıcaklığın süresi donun olduğu dönemlerdeki ağacın fizyolojik durumu, havadaki nem miktarı gibi faktörlerde ağacın dondan etkilenmesinde önemli rol oynar. Redhaven çeşidi dona en fazla dayanıklı olup, bunu J.H.Hale ve dixired çeşitleri izlemektedir.
2.1.2. Kış Soğuklama İhtiyaçları: Şeftalinin değişik çeşitler bazında 250 ile 1250 saat arasında kış soğuklama ihtiyaçları vardır. Ağaçlar kış soğuklama ihtiyaçlarını tamamlayamadıkları zaman, çiçekler ve çiçek tomurcuklarını silkerler. Çiçeklenme gecikir ve düzensizleşir.
2.1.3. İlkbahar Geç Donları: Şeftali, erken uyanan ve vejetasyonu erken başlayan bir bitkidir. Çiçekler açıldıktan sonra oluşabilecek bir don olayı, çiçekleri ve çiçek gözlerini dondururlar. Çiçek tomurcukları açılmadan önce –5 ve –6 °C de zarar gördükleri halde, açılma sonrasında –3 °C de donmaktadırlar. Küçük meyvelerde bu durumdan zarar görürler.
2.1.4. Düşük Yaz Sıcaklığı: Yaz sıcaklığının düşük olması, meyve eti rengi başta olmak üzere diğer meyve kalite unsurlarını olumsuz yönde etkiler, meyve olumu gecikir. Türkiye’de şeftali yetiştiriciliğinde yaz sıcaklığı yönüyle problem yoktur.
2.2. Toprak İstekleri
Şeftalinin toprak isteği üzerinde bulunduğu anaca göre değişiklik arzeder. Yetiştiriciliğe en uygun topraklar; süzek, killi, kumlu, çakıllı, milli, derin ve çabuk ısınan alüviyal topraklardır. Toprak PH derecesi 6-7 olmalıdır. Yeterli gübreleme ve sulama yapıldığında kumlu topraklarda da yetiştirilebilir. Toprak tabakası derinliği 1 m. den fazla olan topraklar en uygun yetiştiricilik ortamıdır.
Killi, ağır, soğuk ve taban suyu yüksek olan topraklarda sürgünler pişkinleşemez. Böyle durumlarda zamklanma meydana gelir.
3. ŞEFTALİ ANAÇLARI
3.1. Tohum Anaçları: Tohumdan elde edilen anaçlardır.
3.1.1. Şeftali Çöğürü: Genellikle küçük çekirdekli yabani formlar mütecanis çöğür vermektedir. Alüvyonlu, süzek, sıcak topraklarda iyi gelişirler. Ağır ve kireçli topraklara ve nematodlara hassastırlar.
3.1.2. Nemaguard: Kendine verimli ve nemaguard adı verilen ağaçlardan elde edilmişlerdir. Nematodlara (Melodogyne incognita agrita, M. javanica) dayanıklı, tüm çeşitlerle uyuşması (affinite) iyi, ancak kloroza karşı hassastırlar.
3.1.3. GF 305: Fransa’da selekte edilmiştir. Kendine verimli olan bu anaç homojen çöğür vermektedir. Bütün şeftali çeşitleri ile affinitesi iyi olup, gelişmesi kuvvetlidir. Yaprak kıvırcıklığına (klok) dayanıklıdır. İyi drene edilmiş orta kuvvetteki topraklarda iyi gelişir, nematodlara mukavim olup, çimlenme oranı % 100 dür.
3.1.4. Şeftali Yozları: Homojen çöğür vermeleri nedeniyle, Amerika’da; Halford, Rutgers Red Leaf, Lowel ve Elberta kültür çeşitleri anaç üretiminde kullanılmaktadır. Ancak bunlar ağır ve kireçli topraklarda yetişememekte ve nematoda dayanıksız bulunmaktadırlar.
3.1.5. Erik Çöğürü: Ağır, killi, taban suyu yüksek olan soğuk topraklarda kullanılırlar.Ancak, vegetatif faaliyet bunlarda erken sona erdiğinden, erik anaçlarına geç olgunlaşan şeftali çeşitleri aşılanmamalıdır. Erik anaçlarından en önemlileri; St. Julien çöğürleri, St julien Hybrit No 1, Myrobolan ve Damask çöğürleridir.
3.1.6. Badem Çöğürü: Bu anaç, kireçli ve çakıllı topraklar (PH>7) için uygundur. Şeftali çeşitleri ile affinitesi iyi değildir. Ağaçlar küçük ve verimsiz olup, kısa ömürlü olurlar.
3.1.7. Kayısı Çöğürü: Bu anaç, kurak iklim bölgelerinde ve kurak toprak şartlarında kullanılır. Kök-ur nematodlarına dayanıklı olup, şeftali çeşitleri ile uyuşumu iyi değildir.
3.2. Klon Anaçları: Şeftali yetiştiriciliğinde; badem x şeftali melezlemesinden elde edilen klon anaçları ile, erik klon anaçları da kullanılmaktadır.
3.2.1. Badem x Şeftali Melezleri
3.2.1.1. GF 677 Klonu: Çok kuvvetli olup, nematoda mukavimdir. % 12- 13 aktif kireç bulunduran topraklarda kullanılabilir. Kuru, kireçli ve bilhassa yamaç araziler için uygundur. Yeşil çelik ve doku kültürü ile üretilirler.
3.2.1.2. Hansen 2168 ve Hansen 536 klonları: Bu anaçlarda Gal nematodlarına dayanıklı olup, Kuzey ve Güney Afrika’da şeftali yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir. Bu melezler daha çok yorgun topraklarda kullanılabilirler. İtalya’dan yayılmış olup, doku kültürü ile çoğaltılırlar.
3.2.2. Erik Klon Anaçları.
3.2.2.1. GF 43: Kuvvetli büyüyen bu anaç, tüm şeftali çeşitleri ile iyi uyuşan, Avrupa tipi verimli bir eriktir. Organik maddece zengin, kumlu-killi karakterdeki kuvvetli topraklar için uygun olup, yorgun topraklara elverişli değildir. Çelikle ve doku kültürü ile çoğaltılırlar.
3.2.2.2. Damask 1869: İtalya’da şeftali üretiminde kullanılan bir erik klonudur. Kloroz görülen ağır topraklar için uygundur. Üzerine aşılı ağaçların tacında % 20 oranında küçültme yapar, erken ve çokça çiçeklenir. Ancak, çöğür anacına göre meyveler daha küçüktür ve daha kısa ömürlüdür. Nectarinler için uygun olmayıp, çelik ve doku kültürü ile çoğaltılırlar.
3.2.2.3. Saint Julien GF 655-2: Kloroza meyilli, ağır ve kuru topraklarda iyi sonuç verir. Taşlı topraklar için uygun olmayıp, ağacın tacını % 30 oranında küçültür. Damask 1869 ve çöğürden daha az verimli olup, bol dip sürgünü verir. Üzerine aşılı olan çeşitlerde meyve küçük olur.
Nectarinlerle uyuşumu iyi olup, doku kültürü ile çoğaltılırlar.
Tüm meyvelerde olduğu gibi, şeftalide de kendi tohum anacının üzerine aşılama yapıldığı taktirde; en iyi anaç-kalem uyuşumu, mükemmel ağaç ve meyve gelişimi elde edilebilmekte ve standart özelliklerini gösterme noktasında en iyi sonuç alınabilmektedir. Genel bir kural olarak; zaruret olmadığı müddetçe yetiştiricilikte, o türe ait klon **** çöğür anacı dışında başka bir anaç kullanılmamalıdır
4. ÇOĞALTILMASI
En uygun olarak kullanılan ve yaygın çoğaltma metodu, T durgun göz aşısı ile üretmedir. Yeşil çelik ve odun çeliği ile de üretilebilir ancak ekonomik değildir. Gerekli durumlarda kalem aşıları ve diğer üretim yöntemleri de kullanılabilmektedir.
5. DÖLLENME BİYOLOJİSİ
Şeftali çeşitlerinin hemen hepsi kendine verimlidirler. June Elberta, J.H.Hale, Late Crawfort ve Mikado çeşitleri kendine kısır olup, diğer çeşitlerden herhangibiri ile döllenebilir. Şeftalinin tozlanmasında birinci derecede arılar ve böcekler rol oynar.
6. ŞEFTALİ BAHÇESİNDE UYGULANAN KÜLTÜREL VE TEKNİK İŞLEMLER
6.1. Bahçe tesisi
Şeftali tüm gelişimini kısa sürede tamamlayan ve erken meyveye yatan bir bitkidir. İyi bakıma kolay cevap verir. Toprağının iyi işlenip, hazırlanması gerekir. Şeftali bahçelerinin dikimden önce derin ve yüzeysel sürülerek hazırlanmaları gerekir. Son sürümle beraber dekara 1-2 ton yanmış çiftlik gübresi verilmesi en uygunudur.
Aşı bölgesi, toprak yüzeyinden 5-10 cm. yukarda kalacak şekilde ve durgun dönemde fidan dikimi yapılır. Dikim aralığının belirlenmesinde; iklim, toprağın kuvveti, anaç, çeşidin büyüme gücü gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Kuvvetli toprak ve iyi bakım şartlarında aralık daha geniş tutulur. Genel itibarla dikim aralığı 5x5 m. verilmekte ise de, belirtilen faktörler ışığında bu aralığın belirlenmesi en uygun olanıdır.
Bahçe tesis edilmeden önce; bahçenin hangi amaçla kurulduğu, tesisden beklenilen hedefler çok iyi belirlenmeli, bunun için gerekli teknik ve ekonomik altyapı geniş çapta düşünülerek, sağlam bir zemin hazırlığı yapılmalıdır.
6.2. Budama
Şeftali ağaçları diğer meyve ağaçlarına göre daha fazla budama ister. Bunun nedeni meyvelerin 1 yıllık dallarda teşekkül etmesidir. Her yıl düzenli ürün alınabilmesi için, yeterli miktarda yıllık sürgün olmalıdır. Yetiştiricilik yönünden çok hassas olup, iyi bir budama, gübreleme ve sulama ile uzun ömürlü olabilirler. Tüm meyvelerde olduğu gibi şeftalide de ağaçta uygun bir tacın oluşturulması ve ileriki yıllarda bu şeklin korunması çok önemlidir. Bu nedenle meyve ağaçlarına şekil vermeden önce yetiştirilmek istenen meyve tür ve çeşidinin, bazı fizyolojik özellikleri, yetiştirileceği ekolojik şartlar ve ekonomik kriterler de iyi incelenmelidir.
6.2.1. Şekil Budaması :
Meyve fidanlarına şekil verirken, beslenme fizyolojisi ile buna bağlı olarak tür ve çeşitlerin özel budama istekleri, özel dallanma şekilleri, budamaya karşı dal ve dalcıkların vereceği tepki gibi bilgiler ve çevresel ekolojik şartların iyi bilinmesi gereklidir.
Kurak bölgelerde meyve ağaçlarına, iç kısımlarında nem tutacak yapay bir ortam oluşturmaya ve güneş’in zararlı etkilerinden korumaya uygun (doruk dallı şekil gibi) kapalı şekillerin verilmesi gerekir.Aynı zamanda böyle yerlerde, topraktaki suyun kısa zamanda buharlaşmasını önlemek amacıyla tacın, toprağa yakın yani, gövdelerin bodur olması istenir.
Nemli bölgelerde ise, bu durumun tersi olması amaçlanır.Yani fidanlar iç kısımlarında fazla nem tutmayacak şekilde açık (goble gibi) ve aşırı toprak neminden zararlanmayacak şekilde de yüksek gövdeli olarak şekillendirilmelidir.
Belirtilen bu kriterler gözönüne alınarak; goble,değişik doruk dallı ve palmet taçlandırma şekillerinden en uygun olanı tatbik edilmelidir.
6.2.2. Mahsul Budaması:
Meyveler 1 yaşlı sürgünler üzerinde oluştuğundan, bunlarda uç alma yapılmaz. Ancak sık olup havalanmaya engel teşkil eden ve tacın şeklini bozan dallar dipten çıkarılır. Bu şekilde aynı zamanda bir sonraki senenin meyve gözlerini oluşturacak, yeni sürgünlerin oluşması sağlanır. Bu arada yaşlanmış, kırılmış, sağlıksız dallarda çıkarılır. Temel esas olarak; ağacın vejetasyon gelişmesi ile meyve tutumu dengesi iyi kurulmalı ve korunmalıdır.
6.3. Sulama
Meyvelerin olgunluk tarihinden 3-4 hafta evvel yapılan sulamalar, en güzel sonucu verirler. Meyvelerin büyüklük, lezzet ve renkleri mükemmel olur.
Toprağın işlenen kısmından aşağı doğru 10 cm. lik kısmı kuruduğunda, sulama zamanı gelmiş demektir. Sulamanın bir defada bolca suyla yapılması en uygun sulama şeklidir. Günün sabah ve akşam saatlerinde sulama yapılması, hem ağacın faydalanması ve hem de su ekonomisinin sağlanması yönünden önemlidir.
Ayrıca taban suyu seviyesi kesinlikle yüksek olmamalıdır. Bu derinliğin en az 2 m. veya daha fazla olması istenir.
6.4. Gübreleme
Şeftali ağaçları çabuk gelişen ve çok verimli ağaçlardır. Çabuk gelişme ve yüksek verimde iyi bir beslenmeyi gerektirir. Aksi halde ağaçlarda gelişme yavaşlar ve durur. Bu bahçelerde; çiftlik gübresi ve yeşil gübrelerle birlikte ticari gübrelerde kullanılmalıdır. Gübreleme oranı; ağacın yaşı, verim durumu, topraktaki besin maddeleri miktarı ve ekoloji ile yakından ilgilidir. Bu nedenle yapılacak yaprak ve toprak analizleri doğrultusunda kimyasal gübreleme yapılmalıdır. Bu şekilde en ekonomik ve en uygun gübreleme yapılmış olacaktır.
Gübrelemenin ağaçtaki ve üründeki başarısı, budama ve meyve seyreltmesinin iyi olmasına bağlıdır.
Genel olarak, 2-3 yıldabir dekara 1-2 ton yanmış çiftlik gübresi uygulaması idealdir. Verilemediği zamanlarda da uygun bir yeşil gübre bitkisi ekilerek, toprağa karıştırılabilir.
Azot noksanlığında; yaprak damar ve damar aralarında sararma olmakta, gelişme durmakta ve meyveler küçük kalmaktadır.
Fosfor noksanlığında; tesbiti güç olmakla birlikte, yıllık sürgünlerin dip yapraklarında renk koyulaşmakta ve bronz renk almaktadır.
Potas noksanlığında; yıllık sürgünlerin orta kısımlarındaki yaprakların damarlarında kırışıklıklar meydana gelmektedir. Bu yapraklar yırtılarak, uzun süre dallarda kalırlar
Demir noksanlığında; ilkbaharda yıllık sürgün uçlarındaki yapraklarda sararmalar görülür. Yaprak damarları yeşil renkte olup, kloroz denilen sararmalar oluşur. Bunun için demir içerikli bitki besin maddeleri ile gübrelenmelidir.
6.5. Meyve seyreltme
Şeftali ağaçlarında genellikle meyve tutumu fazladır. Bu meyveler olgunluğa kadar ağaçta kalırsa irileşmez, dal kırılmaları, sürgünlerin yeteri kadar pişkinleşmemesi nedeniyle, kış aylarında don zararı ve gelecek yıl meyve miktarında azalmalar görülür. Meyvelerin gerçek iriliğine ulaşabilmesi, albenisinin artması ve ağaç dengesinin korunabilmesi için meyve seyreltmesi yapılmalıdır. Meyve seyreltmesi iki şekilde yapılabilir.
6.5.1. Kimyasal maddelerle seyreltme :
Üretim alanının çok geniş olduğu ve işgücü giderlerinin yüksek olduğu yer ve zamanlarda meyve seyreltmesi için kimyasallar kullanılır. Bu kimyasallardan Sevin,DNOC,NAA ve Ethephon en çok uygulananlardır.Bu seyreltme şeklinde seyreltme oranı; uygulama zamanı,püskürtme dozajı,ortam sıcaklığı ve çiçek yoğunluğu gibi faktörlere bağlıdır. Araştırma kuruluşlarında yapılan denemelerde; Selinon Powders, 100 lt suya 60-100 gr dozajında çiçekler % 80-85 açtığında kullanılmıştır. Bu kimyasal çiçeklerin stil tepesini yakmak suretiyle seyreltme yapar. İlaçlamadan sonra yağış ve sıcaklığın düşmesi **** yükselmesi yakıcı etkiyi arttırır.
Yine Gibberallik Asitin 150 ppm lik konsantrasyonlarının bir yıl önceden (Temmuz- Ağustos dönemi) ağaçlara pülverizasyonu ile de seyreltme gerçekleştirilebilmekte ancak bu metodun seyreltme oranı tesbit edilememektedir.
6.5.2. El ile seyreltme :
En sağlıklı ve eskiden beri kullanılan en garantili yoldur. Seyreltme meyve çekirdekleri sertleşmeden çağla döneminde yapılmalıdır. Seyreltme her 15-20 cm de bir meyve ve her meyveye 40-60 yaprak düşecek şekilde gerçekleştirilmelidir.
6.6. Zirai mücadele
Tüm kültür çeşitlerinde olduğu gibi şeftalide de birçok hastalık ve zararlılar etkili bulunmaktadır. Bunlardan önemli ve yaygın olarak görülenler isimler halinde şu şekilde sıralanabilir.
Önemli Hastalıklar:
a) Monilya (mumya) hastalığı
b) Yaprakdelen (çil)
c) Şeftali küllemesi
d) Şeftali yaprak kıvırcıklığı (Klok)
e) Bakteriyel kanser ve zamklanma.
Önemli Zararlılar:
a)Fidan dip kurtları
b)Şeftali filiz güvesi
c)Şeftali virgül kabuklu biti
d)Doğu meyve güvesi
e)Kök-ur nematotları
f)Yaprak bitleri
g)Şeftali gövde kanlı biti
Hastalık ve zararlılarla ilgili ayrıntılı ve daha geniş açıklamalı bilgilerin, mahalli tarım teşkilatları ve bu konuda görevli yetkili elemanlardan öğrenilmesi ve uygulamanın bu çerçevede gerçekleştirilmesi en uygun mücadele yöntemini oluşturacaktır.
KAYNAKLAR
ANONİM,1993. Türkiye Tarımının Dünya Tarımı İçindeki Yeri,Tarım ve Köyişleri Bakanlığı,APK Kurulu Başkanlığı,ANKARA.
ANONİM,1998.Türkiye İstatistik Yıllığı (1997),T.C.Başbakanlık DİE Yayını,ANKARA.
DEVECİ,L.,1967.Şeftali Ziraatı,Türkiye Ziraatçılar Cemiyeti Yayınları No.7,İSTANBUL.
HACIÖMEROĞLU,İ.,1994. Meyvecilik 1-2, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TEDGEM Yaygın Çiftçi Eğitimi Projesi Yayınları, ANKARA
ÖZBEK,S.,1988.Genel Meyvecilik, Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No: 31, ADANA
YAPICI,M.,1992. Meyve Fidanı Üretim Tekniği, (Kışın Yaprağını Döken Türler), Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, TÜGEM Yayın Dairesi Başkanlığı, ANKARA
YILMAZ,M.,1990. Meyve Ağaçlarında Budama, Çukurova Üniversitesi Basımevi, ADANA
Gelibolu
14-02-2007, 16:48
Şeftali çeşitleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Ağaç başına verim ortalama ne kadar olmakta ve ticari amaçla düşünüldüğünden hangi çeşidi tercih etmeliyim. Fidanların dikileceği yer Çatalca/İstanbul. Şimdiden teşekkür ederim
cupressus
12-03-2007, 00:48
http://www.tarim.gov.tr/arayuz/10/icerik.asp?efl=yetistiricilik_bilgi/cesit_katoalog/index.htm&curdir=\uretim\bitkisel\yetistiricilik_bilgi\cesit _katoalog&fl=seftali.htm
http://www.ebkae.gov.tr
Bu linklerde şeftali çeşitleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Şeftali yetiştiriciliği için iklim bakımından uygun bir yerdesiniz. Çeşit tercihi ile ilgili tavsiyede bulunamayacağım. Kolay gelsin.
Mine Pakkaner
12-11-2007, 00:38
Zehra Hanım, şeftali yetiştiriciliğinde erken ve geç donlar çok önemlidir.
20 da alanda ticari yetiştiricilik önemli bir konu, acilen tarım il müdürlüğü ile görüşüp görüş alın. J.H.hale çeşidinin soğuklama isteği 900 saattir. Bölgenizde bu ihtiyaç karşılanıyor mu buradan öğrenin. Komşularınızın yetiştirdiği çeşitleri de sorun.
J.H.hale çeşidi kısır bir çeşittir, ama bütün çeşitller tarafından döllenir, bölgenize uygun herhangi bir başka çeşitle beraber dikebilirsiniz.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ama Tozlanma zamanı olarak en yakın çeşit hangisidir ve ekonomik ömrü ne kadardır? Şimdiden teşekkürler. Tozlayıcı çeşitte verimli olsun ayrıca tozlanma zamanları ve ekonomik ömürleri yakın olsun. Teşekkürler.
nektarin başlı başına bir meyvemidir yoksa şeftali çeşidimidir. Birde manavlardan alırız ama adını bilmem kayısı büyüklüğünde, sarı, tüysüz nektarine benzeyen meyvenin adı nedir, fidanını nereden bulabilirim. teşekkürler.
merhaba ben aranıza yeni katıldım. Ziraat mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Tez konum GF677'nin doku kültürüyle çoğaltılması, anaç olarak özellikleri. bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz. Şİmdiden teşekkürler.:rolleyes:
yediğim ve tadını çok beğendiğim nektar görünümündeki şeftalinin çekirdeğini saksıya ektim.Geçen yıldan beri yaklaşık bir metre boyu oldu. Kapalı balkonda duruyor. Yapraklarını dökmedi. Bunu ne zaman ve nasıl bir toprağa ekmeliyim.Ne çeşit gübre ve ilave besin vermeliyim.Ne zaman meyva alabilirim.:confused:
drfatih35
04-02-2008, 14:13
her şeyden önce üzücü olarak söyleyebilirimki diktiğin ve yetişmekte olan şeftali deli=yabani olacaktır bunun üzerine aşı yapılması gerekiyor
drfatih35'in dediği gibi aşı yapılması gerekli. Şeftali ağacınızın verimi düşük ve yediğiniz aynı tatta olmayacaktır. Çekirdekler döllenirken anne ve baba bireyin özelliklerini alır ve bu çekirdekten çıkaracağınız meyve büyük ihtimalle daha düşük kalitede olacaktır. Size tavsiyem yediğiniz ve tadını beğendiğiniz bir şeftalinin dalından çelik alıp boyu bir metre kadar olan şeftali çöğürünüze aşılamanız aşı için en uygun zaman ağacın kabuk vermeye başladığı bahar başlangıcıdır.
yediğim ve tadını çok beğendiğim nektar görünümündeki şeftalinin çekirdeğini saksıya ektim.Geçen yıldan beri yaklaşık bir metre boyu oldu. Kapalı balkonda duruyor. Yapraklarını dökmedi. Bunu ne zaman ve nasıl bir toprağa ekmeliyim.Ne çeşit gübre ve ilave besin vermeliyim.Ne zaman meyva alabilirim.:confused:
Değerli arkadaşım siz onu saksıdan çıkarıp güneş gören bir yere saksıdaki toprağını dağıtmadan dikiniz. Eğer saksıda baktığınız gibi bakarsanız üçüncü yılında meyvesini görürsünüz.Şeftali toprak konusunda seçici değildir. Yemişi farklı olursa aşılama yönüne gidersiniz.
imperfect
03-04-2008, 10:57
Ben de balkonumdaki bir saksıya şeftali çekirdeği atmıştım. Ve şimdi 4-5 yapraklı oldu. Ama aşılamam gerektiğini bilmiyordum. Şimdi çok küçük, boyu 2 cm vardır. Ne zaman aşılamam gerekir?
Sn. imperfect,
Çöğür kurşun kalem kalınlığına geldiğinde göz aşı şeklinde aşılanmalıdır.
imperfect
04-04-2008, 10:42
Sevgili nkbalki verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Umarım ağacım hemen büyür ve ben aşı için uygun bir ağaç bulurum.
Kemal Kutlu
12-04-2008, 21:16
ne gereği var çekirdekden dikip sonra aşı atmak antalya piyasasında nektarin ve şeftali çeşitleri 3-5 lira çekirdekden dikip besleyip sonra aşı yapması ölüm boşa emek ve zaman
eoztaylan
13-04-2008, 16:56
Merhaba,
Bahçemdeki şeftali ağacı hastalandı. Fotoğraflarda da görüldüğü gibi yeni çıkan yaprakların üzerinde hastalıklı kabartılar beliriyor. Kabartılar zamanla kırmızlaşıyor. Ardından yaprak tümüyle buruşarak kuruyor. Geçen yaz sonu da aynı görüntü vardı ancak eve yeni taşındığımızdan üzerinde durmadım. Bu baharda ise aynı hastalığın devam ettiğini gördüm. Yanındaki elma ağacında, hatta güllerde bile aynı belirtiler var. Bu hastalık nedir ve nasıl iyileşir?
Ayrıca bahçedeki diğer bitkiler: biberiye, yer sarmaşıkları, alev çalısı gibi bitkilerim de hastalanır mı?
Böcek korkusu ile ağaçlara ve toprağa ilaçlama yaptım ama etkisini göremedim. Yapraklara spreyle uyguladığım ilaç: Çiem Malathion 20 EC ( böcek ilacı-kırmızı örümcek ilacı)
Toprağa uyguladığım: İmpa Sevin 5 / toz ( İnsektisit toz)
Umarım yanıtınız çabuk gelir. Ağaçlar ölür ya da diğerlerini de hasta eder diye endişeleniyorum.
İlginiz için şimdiden teşekkürler.
Kemal Kutlu
13-04-2008, 20:46
Kırmızı Örümcek **** Harita Böceği
Özcan2007
13-04-2008, 20:52
Bu hastalığın adını bilmiyorum ama tedavisi bordo bulamacı uygulayınız düzeliyor.
Selahattin Yılmaz
13-04-2008, 21:16
Klok veya kurbağacık. (http://www.agaclar.net/index.php?id=2092)
Bordo bulamacıyla düzelir. Linki takip edin (http://www.agaclar.net/index.php?id=2092) bilgileneceksiniz.
mehmetacar17
14-04-2008, 08:22
sevgili dostum,
senin şeftali ağaçlarında oluşan bu hastalığın adı glock'tur. Çözümü bordo bulamacı'ndan öte göztaşı'dır. Bordo bulamacıda yeterli bir çözümdür ama en çok kabul gören göztaşı'dır. Göztaşını da meyve gözleri kabarmaya başladığı vakit atman gerekir. Bu vakitte atki agaçlar uyandığı vakit göztaşının tesiri devam etsin ve yaprak çıkmaya başladığı zaman da glock yapmasın. Göztaşını nasıl hazırlıyacağını ilacı aldığın yerdeki ziraat mühendislerine danışabilirsin. Biraz zahmetlidir ama en iyi çözüm odur. Ama ben fazla uğraşamam ya da bahçem benim ufak gibi bi mazeretin varsa bordo bulamacı nı kullanman daha pratik olur. Bi nevi hazır göztaşıdır. Yardımcı olabildiysem ne mutlu..:rolleyes:
eoztaylan
14-04-2008, 09:15
Merhabalar,
Cevaplarınız için çok teşekkürler... Çok cahilce bir soru daha sorsam acaba cevap verebilir misiniz? "Meyve gözlerinin kabarması" ne zaman oluyor? Bu ilk çiçeklenme dönemi midir? Ne zamana tekabül eder? Çiçeklenme geçtiğine göre geç mi kaldım?
Çok teşekkürler...
eoztaylan
14-04-2008, 09:25
Tekrar merhaba...
Az önce internette bordo bulamacına baktım da... Yapraklı dönemde yapılmamalıdır diyor. Benim ağaçlar artık yapraklandı. Bu durumda ne yapmalıyım?
Tekrar teşekkürler...
Selahattin Yılmaz
14-04-2008, 09:57
Klok için bordo bulamacı dışında fungusitler vardır mutlaka, ilaç bayinizden ilaç konusunda durumu izah ederek ilaç önerisi isteyebilirsiniz.
Meyve gözlerinin kabarması sonbahardan bahara hatta çiçek açma dönemine kadar cereyan eden bir zamandır. Eğer çiçek açmış veya meyve oluşmuşsa meyvelerin olduğu sürgünü incelerseniz sorunuzu daha iyi cevaplarsınız.
Benim yaptığım bir uygulamadan bahsedeyim...
Yaprakların tamamen ilaçla ıslanması,yıkanması gerekiyor.
Yoksa yaprağın kuru kalan yerinden hastalık devam edip yayılıyor.
Benim ağaç küçüktü ve ben bir kaba koyduğum ilacın içine yaprakları dalından tutup
içine daldırıp 2-3 dk beklettim ve bir hafta arayla tekrarladım.
Sn. eoztaylan,
Bu hastalığın adı şeftali yaprak kıvırcıklığı (klok) tur. Bu hastalık bakteriyel bir hastalıktır. Ağaçta ortaya çıktıktan sonra heryıl tekrar ortaya çıkar. Baharın serin ve yağışlı hava şartlarında ortaya çıkar. Hava sıcaklığı 27 derecenin üzerine çıktığında hastalık kendiliğinden durur. Fakat daha önce bulaştığı yapraklar dökülmediğinden hastalık devam ediyormuş gibi görülür. Bu hastalık görülmeden ilaçlama yapmak gerekir. Yapraksız dönemde gözler açılmaya yakın % 1,5-2 lik bordo bulamacı uygulaması yapılmalıdır. Fakat % 2lik bordo bulamacı bazen şeftalide taç yaprağ olmayan veya zayıf taç yapraklı çiçeklenmeye neden olmaktadır. Borda bulamacı uygulaması yapılırken gözlerin iyce ıslanmasına dikkat edilmelidir. Gözler iyce ıslanmassa bu gözlerde hastalık ortaya cıkabilir. yaprak açtıktan sonra ise bakırlı ilaçlarla ilaçlamaya devam edilmelidir. sıcaklıklar 27 derecenin üzerine çıktığında ilaçlama yapmanıza gerek yoktur. Fakat ağaç üzerinde kalan ve enson aşamada kahverengini almış yapraklar temizlenmelidir. diğer meyvelerde zarar yapmaz.
eoztaylan
14-04-2008, 19:00
Merhaba,
Forumda hasta şeftali ağacıma bordo bulamacı yapma tavsiyesi aldım. Ancak ağacım şu anda çiçeklerini döktü, yapraklandı. Bir sitede yapraklanmadan sonra yapılması uygun değildir diyor. Ayrıca hastalıklı bölümler ağaçtan uzaklaştırılmalıdır da diyor.
Bulamacı ne zaman uygulamalıyım? Hastalıklı bölümleri kesince ağaçta zaten yaprak kalmayacak. Dalları kesip şu anda bulamaç yapmam uygun mudur? Bulamaç nasıl ağaca tatbik edilir?
Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Teşekkürler.. :))
Sn. eoztaylan,
önerimizde yapraksız dönem olduğu belirtilmişti şimdi çiçeklenmesonunda herhangi bir bakırlı ilaç atsanız olur. Ayrıca kesme yerine ağaçtaki yaprak miktarı arttıktan sonra dökülmeyen ve kahve rengini almış yaprakların temizlenmesi gerekir.
eoztaylan
15-04-2008, 13:58
Teşekkürler :))
serkan2172
13-05-2008, 12:46
izmirliyim arazimiz bahsettiginiz rakimlardan asgida zannedersem 200-250 ola bilir. Ama deniz gordugu icin ruzgar var o onu telafi eder mi?
ibrahim37
16-05-2008, 16:51
Arkadaşlar benimde bahçemde iki adet şeftali ağacı var. Yaprakların tamamı yukarıdaki gibi kıvrık. Neredeyse benim bahçeye uyum sağlamadı diyerek kesip başka birşeyler ekmeyi bile düşünüyordum. Ancak bir sene çok güzel meyve verdikleri için bir türlü kıyamadım. Geçen sene ağaçları kurumaktan zor kurtardım. Önce kıvrık yapraklar kuruyor ardından bu kuruyan yaprakları toplamazsam ince dallar kuruyor. Derken bu senede yaprakların tamamı kıvrık. Bu durum azda olsa elma ve erik ağaçlarımdada oluşuyor. Anlaşılan ben en önemli noktayı kaçırıyormuşum. Ben ilaçlamayı hep çiçeklenip yapraklanmalardan sonra yapıyordum. Oysa ilkbahardan önce yapmak gerekiyormuş. Önümüzdeki yıllarda buna mutlaka dikkat edeceğim.
Benim hesas öğrenmek istediğim bu durumun sebebi nedir. Benim bahçe hafif kuzeye açık ve rüzgar alıyor. Bundan olabilirmi?.
Arkadaşlar nkbalki ye aynen katılıyorum. Sorunlarınızın onun söylediklerinde var. Yeterki ne demek istediğini ne dediğini iyi okuyup anlamak düşünmek ve zamanında uygulamak lazım.
Bir şey ilave edeyim,belki onuda söylemiştir benim gözümden kaçmış olabilir, klok astalığında mücadele zamanlama açısından çok önemlidir, bir gün iki gün çok önemlidir, onun zamanını dediği gibi tam uygularsanız başarılı olursunuz.
Yaprak kıvırcıklığı hastalığından kurtulan şeftalilerim meyvelerini verdi :p
Yaprak kıvırcıklığı hastalığından kurtulan şeftalilerim meyvelerini verdi :p
Kurtuldum deyip seneye ihmal etme, şubatta kış ilaçını, gözler uyanmadan göztaşını atmayı unutma.
İlaçsız güzel meyve yemek mümkün değil sanırım.:(
İlaçsız güzel meyve yemek mümkün değil sanırım.:(
Bu ilaçlar insan sağlığını çok etkiliyen ilaçlar değil.
Bunu duyduğuma sevindim. Ama sanırım zararlı böceklerin yanında uğur böceği gibi yararlı böcekleri de öldürüyor. Bahçemde 1 kez uğur böceğine rastladım. Bir daha da görmedim.
Evet ne yazık ki insektisit ilaçlarla doğayı katlettik,Zararlı böceklerin yanında yararlılarıda yok ettik.
Kulanılan ilaçların çoğu kanserojen kullanırken ister istemez bir şekilde temas ediyorsun, ben kullanmamaya bakıyorum çok zor durumda kalmadığım sürece.
Değerli arkadaşlar meyvelerinizin sebzeleriniz' in kurtlu olmasından korkmayın ****** kurtsuz olması daha iyi, ama ilaçlarla kurtsuz olacaksa, ilaçsız kurtlu olsun,kurtlu yerini at diğer kısmını gönül rahatlığı ile yiyebilirsin.
Nurcan Özgür
27-07-2008, 21:25
Annemin çekirdekten yetişmiş nektarin ağacı var gövdesinde ve dallarında beyaz pamukçuk pamukçuk bişeyler oldu . Ne olduğunu bilen birisi varsa paylaşırmı ?
Annemin çekirdekten yetişmiş nektarin ağacı var gövdesinde ve dallarında beyaz pamukçuk pamukçuk bişeyler oldu . Ne olduğunu bilen birisi varsa paylaşırmı ?
Sayın zfkg; şu an yapabileceğiniz, elinize kalınca bir bez parçası alıp o bitleri ağaçtan sıyırarak bir parçada olsa yok etmek. Ağaçlar için büyük bir zararlı ağacın suyunu emer ağaçı zayıflatır, çok sardığı zaman ağaçı kurutur.
Şubat ayında kış ilaçlaması mutlaka yapınız,
Annemin çekirdekten yetişmiş nektarin ağacı var gövdesinde ve dallarında beyaz pamukçuk pamukçuk bişeyler oldu . Ne olduğunu bilen birisi varsa paylaşırmı ?
meyva veriyor mu cekirdek yetişen agacınız?
Köydeki bahçemizde çekirdekten yetişen şeftali ağacının meyvesi oluyor. Fakat küçük ufacık meyveleri oluyor.
Köydeki bahçemizde çekirdekten yetişen şeftali ağacının meyvesi oluyor. Fakat küçük ufacık meyveleri oluyor.
Sayın eylems;
Çekirdekten yetiştiği için genlerinden birine çekmiştir, İyi bir çins şeftaliden alacağın kalem ile aşı yapabilirsin.
Birde şu var ağaç üzerinde meyve çoksa ondanda ufak kalır, 40 yaprağa 1 meyve olmalıdır.
Sayın eylems;
Çekirdekten yetiştiği için genlerinden birine çekmiştir, İyi bir çins şeftaliden alacağın kalem ile aşı yapabilirsin.
Birde şu var ağaç üzerinde meyve çoksa ondanda ufak kalır, 40 yaprağa 1 meyve olmalıdır.
Teşekkür ederim Lilium. Bizim ağaçta tam tersi kırk meyve bir yaprak var nerede ise.;)
Nurcan Özgür
28-07-2008, 18:13
Sayın zfkg; şu an yapabileceğiniz, elinize kalınca bir bez parçası alıp o bitleri ağaçtan sıyırarak bir parçada olsa yok etmek. Ağaçlar için büyük bir zararlı ağacın suyunu emer ağaçı zayıflatır, çok sardığı zaman ağaçı kurutur.
Şubat ayında kış ilaçlaması mutlaka yapınız,
Çok teşekür ederim sevgili liliyum şu an annemdeyim zaten, annem çok sevindi ve teşekürediyor. İlaçlamayı da her sene yaparmış fakat bu yıl tam ilaçlama yapacağı dönemde eniştemi kaybettik ve annemde uzun zaman teyzemde kaldığı için ilaçlıyamamış.Hemen işe girişelim.SAĞOLUN!:D
Nurcan Özgür
28-07-2008, 18:22
meyva veriyor mu cekirdek yetişen agacınız?
Sevgili kuzen38 şeftalimizi İzmite yaşayan ve bitki ve bahçe ile arası çok iyi olan amcam nektarin çekirdeğinden yetiştirmiş .ziyarete gittiğimizde hediye etti annemde neredeyse bir karış olan bahçesinde büyüttü. İki yıldır meyvasını alıyoruz harika liliumun da dediği gibi biraz küçükler(annem duymasın asla kabul etmiyor ).:rolleyes:
Teşekkür ederim Lilium. Bizim ağaçta tam tersi kırk meyve bir yaprak var nerede ise.;)
Güldürdünüz beni sayın eylems Allahta sizi güldürsün.
bizde tam tersi kırk meyveye bir yaprak , ****** küçük kalır besliyemez, aynı zamandada ağaç çok yorulur birdaki yılın sürgünlerini veremez,
Soramadım belkide budamada yapmadınız.
Çok teşekür ederim sevgili liliyum şu an annemdeyim zaten, annem çok sevindi ve teşekürediyor. İlaçlamayı da her sene yaparmış fakat bu yıl tam ilaçlama yapacağı dönemde eniştemi kaybettik ve annemde uzun zaman teyzemde kaldığı için ilaçlıyamamış.Hemen işe girişelim.SAĞOLUN!:D
Başınız sağolsun Sayın zfkg
Nurcan Özgür
29-07-2008, 03:26
Teşekür ederim zizler sağ olun.
gorkicagi
04-08-2008, 15:13
arkadaşlar terasımda büyükçe saksılarda bodur ağaçlarım var. içlerinde iki şeftali be bir nektarin var. sanırım bunlar erkenci. çünkü mayıs sonunda meyvelerini verdi. ağaçlar henüz genç olduğu için az meyve vardı. topladıktan kısa bir süre sonra yapraklarında sararma oluştu. iyice incelememe rağmen herhangi bir böceğe rastlamadım. ekte resimleri koydum. bana yardımcı olabilrmisiniz ?
edogan33
20-08-2008, 12:55
arakdaslar ben mersın den katılıyorum.ılk defa bu sıteye gırdım.cok faydalı bılgıler buldugumu dusunuyorum.bız 1992 yılından bu yana seftalı yetıstırıcılıgı yapıyoruz.bahcemızın buyuk bır kısmı hale cesıdı seftalı ye ayrılmıstır.daha teknık ve daha yenı metodları burdan takıp edecegıme ınanıyorum.sıze bır sorum olacak.bız monıllya hastalıgını bır turlu agac govdesınden kurataramadık.acaba sızın agaclarda da monılya hastalıgı devam edıyor mu?.bır de bahce ıcın toprak analızı nerde ve nasıl yapılıyor?sımdıden tesekkur edıyorum.
Gurtunca
04-09-2008, 09:31
Merhabalar
İzmir Sığacıkta bir bahçeciğim var..Bir de kullanmadığım atıl büyük bir balkon..Acaba 1 metre çap ve 50- 60 cm derinliğinde bir saksıda uygun toprak,gübre ve bakımla şeftali fidanı dikmem sizce mantıklımıdır ? Uygun görürseniz hangi cinsi önerirsiniz ? Şu cahil kulunuza bir yardım...Teşekkürlerimle...
Özcan2007
11-09-2008, 16:13
Bu soruya cevap verilmemiş. Ben de alırken nektarin diye satıyor manav.
Adını bilen var mı?
Ayrıca çekirdeğini ekmek istiyorum. Balkonda saksıda yetiştirmem mümkün mü? Ağacının ebatları nasıldır? Aynı meyveyi elde etmek için ne yapmalıyım?
Teşekkürler.
Nektarin tüysüz beyaz şeftalilere deniyor. Ağacı normal şeftali gibi gelişiyor. Bizim burda ismine misina şeftalisi deniyor.
Maydon0z
11-09-2008, 23:19
Seftali agacinin uzun omurlu olmadigini soyluyorlar bu dogru mu aceba? Ortalama kac sene yasiyor bu agaclar?
fatih.kbulut
27-09-2008, 17:32
arkadaşlar terasımda büyükçe saksılarda bodur ağaçlarım var. içlerinde iki şeftali be bir nektarin var. sanırım bunlar erkenci. çünkü mayıs sonunda meyvelerini verdi. ağaçlar henüz genç olduğu için az meyve vardı. topladıktan kısa bir süre sonra yapraklarında sararma oluştu. iyice incelememe rağmen herhangi bir böceğe rastlamadım. ekte resimleri koydum. bana yardımcı olabilrmisiniz ?
kloroz dediğimiz fizyolojik bir etken.demri noksanlığından ileri gelir.ya da yeteri kadar demir olsa bile kireçli toprağınız varsa demir alımını engeller ver bu etmen ortaya çıkar.yapraktan demir içerikli gübre verebilir saksıdaysa eski demirlerden köklerini zedelemeden dibine dömebilirsiniz.az miktarda da üre atmanızı tavsiye ederim
fatih.kbulut
27-09-2008, 17:37
arakdaslar ben mersın den katılıyorum.ılk defa bu sıteye gırdım.cok faydalı bılgıler buldugumu dusunuyorum.bız 1992 yılından bu yana seftalı yetıstırıcılıgı yapıyoruz.bahcemızın buyuk bır kısmı hale cesıdı seftalı ye ayrılmıstır.daha teknık ve daha yenı metodları burdan takıp edecegıme ınanıyorum.sıze bır sorum olacak.bız monıllya hastalıgını bır turlu agac govdesınden kurataramadık.acaba sızın agaclarda da monılya hastalıgı devam edıyor mu?.bır de bahce ıcın toprak analızı nerde ve nasıl yapılıyor?sımdıden tesekkur edıyorum.
mnilya hastalığına karşı her sezon ilaçlama yapmanız lazım.çiçeklenme %5 ve %100 olduğu dönemlerde iki kez benomyl içerikli ilaçlar kullanmanızı tavsiye ederim.ilerki dönemlerde insektisit atarkende içerisine captan içerikli fungusit koyarsanız iyi olur.(tabi karışabilir olacak)2-3 senede bir kışlık yağı ihmal etmeyin.yağ atmayacaksanız yapraklar döküldükten sonra supracite atmanızı tavsiye ederim.
Mevlüt36
27-09-2008, 22:06
Sayın fatih.kbulut,
Bu kışlık yağı nedir? ne işe yarar? Ağaçlara nasıl verilir? Bişlgilendirrseniz sevinrim.
Selam arkadaşlar;bu bölüme ilk defa yazıyorum.Bu yaz Bodrum'dan devebastı şeftali diye adlandırılan bir tür şeftali aldım.Beyaza yakın üstten basık bir meyve.Çekirdeğini getirip diktim.Henüz bir hareketlenme yok.Bu cinsle ilgili bilgisi olan var mı acaba?
Aynı meyveyi elde etmek için ne yapmalıyım?
Teşekkürler.
Sevgili uzman 16;
Soruyu soruyorsun mesajını niye siliyorsun anlıyamadım?
gulnursengel
27-05-2009, 16:11
Merhabalar,
Sizden bir konuda yardım talep ediyorum. Bahçemde Burhaniyeden aldığım yeşil nektari ağacı var. Bu sene bol çiçek verdi. Ve hemen hemen her çiçek meyvaya durdu. Öyleki artık dalları meyvaları taşıyamaz oldu. Ama bahçe kenarındaki kartopulardan yeşil bit ve siyah sinekler ağacımı istila etti. Arkadaşlar hemen fungusit yani kimyasal ilaç yapmamı ama meyvaları unutamı yani yiyemiyecemi söylüyor. Bende bu sineklerden nasıl kurtulacağımı size danışmak istiyorum. Yani kimyasal olmayıp organik bir şeyler hazırlayabilirmiyim. Böylece meyvalarınıa yemiş oluruz. Lütfen bir akıl verin sevgili dostlar.
Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler,
Gülnur
selamlar..nektarındekı sorun nedir? resimdegördüğünüz mantarların nedenı ve zararı?
gurgenli şumnulu
24-06-2009, 13:01
Merhabalar...
Şeftali çeşitlerinin kendine verimli olduğunu bildiğim için, 2 yıl önce bahçeme bir şeftali fidanı diktim. Geçen yıl tüm ilaçlamaları zamanında yapmış olmama rağmen yine de yaprak büken (klok) hastalığından kurtaramadım. Bu yıl da aynı dert başımda. Ne yapsam olmuyor. Artık kesin karar verdim: bu kışın onun yerine nektarin dikeceğim. Ne tavsiye ederdiniz.
kopshtar
25-06-2009, 09:09
Bahsettiğiniz hastalıklar nektarinde daha fazla oluyor. Bende 2 cins de olmasına rağmen nektarin senelerdir hastalıktan başını kaldıramadı. kurbağacık, yaprak kıvırcıklığı, normal bit, kabuklu bit, unlu bit, hepsi şeftaliye musallat oluyor. Güzel tarafı bu haline rağmen sürekli meyve vermeye devam ediyor. İlaçlama şart, ilaç kullanmadan bu iş olmuyor maalesef. Seneler geçtikçe ilaç portföyüm artmaya başladı, iş maksadından şaştı anlayacağınız :)
denizakvaryumu
25-06-2009, 09:25
Hastalıklara en dayanıklı şeftali hangisidir?
Domates şeftali de denilen, yuvarlak olmayıp basık şeftali fidanını nereden bulabileceğimi bilen var mı?
Soğuklara dayanıklı, evladiyelik-geleneksel bu çeşidi hastalıklara en dayanıklı çeşit diye biliyorum ama yanılıyor olabilirim.
kopshtar
25-06-2009, 11:08
Evet denizakvaryumu; annem hep bahseder, eski evlerinin bahçesinde varmış ve çok lezzetliymiş. Bursada yani şeftali diyarında bulunmama rağmen hiçbir şeftali bahçesinde bu türe rastlamadım.
Lonicera
08-07-2009, 19:29
Bursa' nın meşhur yarma şeftalisi ve kayısı nektarin denilen küçük sarı nektarin çeliği arıyorum. Sezon sonu durgun göz aşısı için denemek istiyorum. Çelik olmaz ise fidanı da olabilir. Bahçemdeki şeftali anacında tür değişimi yapmak niyetindeyim.Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Sn denizakvaryumu, bir arkadaşımın bahçesinde sağlıklı bir domat şeftali anacı var. Aşılama için ihtiyacınız olursa çelik gönderebilirim.
Sayın lonicera
Aşılama zamanı geldiğinde size çok güzel yarma şeftali ( on numara veya R-1 ) çeliği verebilirim. Size lazım olduğunda özelden mesajla bildirmeniz yeterli. Nektarin bende yok. Sağlıcakla kalın.
Bahsettiğiniz hastalıklar nektarinde daha fazla oluyor. Bende 2 cins de olmasına rağmen nektarin senelerdir hastalıktan başını kaldıramadı. kurbağacık, yaprak kıvırcıklığı, normal bit, kabuklu bit, unlu bit, hepsi şeftaliye musallat oluyor. Güzel tarafı bu haline rağmen sürekli meyve vermeye devam ediyor. İlaçlama şart, ilaç kullanmadan bu iş olmuyor maalesef. Seneler geçtikçe ilaç portföyüm artmaya başladı, iş maksadından şaştı anlayacağınız :)
Sayın kopshtar
İlaç kullanmadan bu iş olmuyor diyorsunuz, ben katılmıyorum bu sözünüze. Nedeni ise benim 120 şeftali ağacım var, Ocak ayı başında göz taşını atıyorum başka da bir şey atmıyorum.( ilaç ilacı gerektiriyor, onun için atmıyorum ) şeftalilerimde inanaılmaz sağlıklı oluyor. Hormonsuz ilaçsız ve doğal. Sizin toprak yapınızdan kaynaklanan bir sorun olabilir diye düşünüyorum. Sağlıcakla kalın.
Lonicera
13-07-2009, 13:04
Sayın lonicera
Aşılama zamanı geldiğinde size çok güzel yarma şeftali ( on numara veya R-1 ) çeliği verebilirim. Size lazım olduğunda özelden mesajla bildirmeniz yeterli. Nektarin bende yok. Sağlıcakla kalın.
Tabii ya, nasıl unuttum sizin bahçedeki şeftalileri. Kasa kasa nefis şeftalileri görüp yorum da yapmıştım üstelik:) Hızır gibi yetişmek bu olsa gerek, aşılama zamanı mutlaka özelden yazıp çelik isterim. Sağlıcakla kalın.
denizakvaryumu
13-07-2009, 13:39
Sn denizakvaryumu, bir arkadaşımın bahçesinde sağlıklı bir domat şeftali anacı var. Aşılama için ihtiyacınız olursa çelik gönderebilirim.
Teşekkürler.
Bahçeye şeftali ağaçlarını dikeyim, çeliğe o zaman ihtiyacım olacak.
Arkadaşınız domat şeftali fidanını nereden temin etmiş?
Lonicera
13-07-2009, 15:54
Sn denizakvaryumu, 10-12 yıl önce ona da bir arkadaşı hediye getirmiş. Nereden alındığını bilmiyor. Şeftali fidanlarını diktiğinizde özelden mesaj gönderirseniz çelik yollayabilirim.
kopshtar
14-07-2009, 21:42
Sayın kopshtar
İlaç kullanmadan bu iş olmuyor diyorsunuz, ben katılmıyorum bu sözünüze. Nedeni ise benim 120 şeftali ağacım var, Ocak ayı başında göz taşını atıyorum başka da bir şey atmıyorum.( ilaç ilacı gerektiriyor, onun için atmıyorum ) şeftalilerimde inanaılmaz sağlıklı oluyor. Hormonsuz ilaçsız ve doğal. Sizin toprak yapınızdan kaynaklanan bir sorun olabilir diye düşünüyorum. Sağlıcakla kalın.
Sn Birol; haklı olabilirsiniz tabi de bir dönem içinde hem kurbağacık, hem yaprak kıvırcıklığı, hem siyah bit, hem kabuklu bit, hem pamukcuk olmayı başaran tek ağacım şeftali. bu müsibetler şeftaliyi seviyorlar anlamında söyledim. Bu bahsettiklerimin toprak yapısıyla bir alakası olduğunu düşünmüyorum.
denizakvaryumu
28-07-2009, 15:11
http://www.vitroplantturkey.com/seftali.php
Yararlı bir link.
Bahsettiğiniz hastalıklar nektarinde daha fazla oluyor. Bende 2 cins de olmasına rağmen nektarin senelerdir hastalıktan başını kaldıramadı. kurbağacık, yaprak kıvırcıklığı, normal bit, kabuklu bit, unlu bit, hepsi şeftaliye musallat oluyor. Güzel tarafı bu haline rağmen sürekli meyve vermeye devam ediyor. İlaçlama şart, ilaç kullanmadan bu iş olmuyor maalesef. Seneler geçtikçe ilaç portföyüm artmaya başladı, iş maksadından şaştı anlayacağınız :)
İlkbaharda yapılan bordo dışında hiç bir ilaç kullanmadık, dallarının tamamı meyvelerden yere yattı.
Komşum, bu hafta direk ve iplerle kaldırmaya çalıştı.
Meyve 3 yaşında, bu güne kadarda hiç hastalık oluşmadı. Meyvesi bu ayın 2 haftasında olğunlaşıyor. Gayet lezzetli.
denizakvaryumu
03-08-2009, 19:31
Maşallah, hangi cins?
Fidanı nereden temin ettiniz?
denizakvaryumu
06-08-2009, 15:14
Alara, nektarin :)
http://www.e-fidancim.com/Nektarin-Fidanlari,CA2-48.html
Hangi tür?
NoT:alaranın web sitesinde "nektarin" deyip geçmiş.
Açıkçası bu uygulamasını hiç beğenmedim.Nektarin de türü ismi nedir?
İnsan bir açıklar :)
Neyse e-fidancım gibi siteler iyi ki var, biz de oradan öğreniriz :)
Sadece nektarin :)
Galiba tek tür üretiyorlar.
denizakvaryumu
06-08-2009, 15:27
Alaradan türünü öğrenmek gerek.
Sizin nektarin Ankara şartlarına çok iyi uyum sağlamış, başka nektarin çeşidi aramaya gerek yok.
Kendine verimli mi, tozlayıcıya gerek var mı?
Elma, kiraz ve asma hariç, diğer meyvelerde hastalık ve verimsizlikler nedeniyle ismine doğru fidanlar temin ediyoruz.
Nektarda bunlardan biri, tozlayıcısı yok, neyle tozlaşıyor bilmiyorum.
Bilinen; gayet sağlıklı ve verimli olduğu:)
Sn. Denizakvaryumu, üstte bahsettiğiniz domates şeftali de denilen basık şeftali Bodrum' da Devebastı şeftali adıyla biliniyor. Aydın' a ait bir türmüş. Ne yazık ki başka yerde rastlayamadım. Fidesini de bulamadım. Eskiden komşumuzun bahçesindeki beyaz şeftalinin tadına ve kokusuna sahip.. Onun da pembe damarları olurdu.. Gözüm her yerde arar. Bulduğum anda alacağım:))
denizakvaryumu
08-09-2009, 11:29
Teşekkürler.
Beyaz şeftali ve devebastı şeftali benim de listemde...Bakalım fidanlarını nereden bulabileceğiz.
Karadeniz-Akdenizde olsa sağolsun forumdan fidancı arkadaşlar var ama Ege bölgesinden foruma giren hiç fidancı arkadaş yok.
Sn.Kemal Cüce belki bu mesajı görür :)
denizakvaryumu
09-09-2009, 14:47
Tüysüz beyaz şeftali tescil edilecek
Şeftalide 90 çeşit kimyasal madde, tüysüz beyaz şeftalide ise 110 çeşit kimyasal madde bulunduğu belirtildi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi, ana vatanı Kazdağları olan tüysüz beyaz şeftalinin 15 türünün, Çanakkale adına tescil edilmesi için proje hazırladı.
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Doç.Dr. Murat Şeker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüysüz beyaz şeftalinin Çanakkale adına tescil edilmesi için 5 yıldır çeşitli araştırmalar ve çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Tüysüz beyaz şeftalinin oturmuş bir çeşit kavramı bulunmadığını, bu çeşit kavramına sahip olabilmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca tescil edilmesi gerektiğini belirten Şeker, ana vatanı Kazdağları olan tüysüz beyaz şeftalinin 15 türünün Çanakkale adına tescil edilmesi için proje hazırladıklarını ve İl Özel İdaresi'nin bu projeye destek verdiğini ifade etti.
Tüysüz beyaz şeftali, fidan olarak yetiştirildiğinde isimlerle anılacağını, fidanlara Çanakkale'yi ve ÇOMÜ'yü çağırıştıran isimler verileceğini anlatan Şeker, böylece tüysüz beyaz şeftalinin patentinin alınacağını dile getirdi.
-''AROMATİK YAPISI ÇOK ZENGİN''
Doç. Şeker, tüysüz beyaz şeftalinin aromatik yapısının çok zengin olduğunu, diğer şeftalilerde bulunmayan özelliklere sahip olduğunu söyledi.
Şeftalide 90 çeşit kimyasal madde, tüysüz beyaz şeftalide ise 110 çeşit kimyasal madde bulunduğunu belirten Şeker, şunları kaydetti:
''Tüysüz beyaz şeftaliyi yediğimiz zaman, aromatik açıdan çok daha fazla aromatik lezzet hissedilir. Doktora çalışmasıyla, beyaz tüysüz şeftalinin ebeveynlerine ulaşacağız. Nektarin ile erik melezi bir meyve olduğunu düşünüyoruz. En önemli sorun meyvelerinin küçük olması. Meyvelerini irileştirme arayışı içindeyiz.
Tüysüz beyaz şeftali Çanakkale için çok önemli bir meyve türü çünkü ana vatanı burası. İl Özel idaresi'nin desteğiyle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesindeki Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne başvuracağız. Bu konuyla ilgili çalışmaları başlattık.
http://www.nethaber.com/Ekonomi/53520/Tuysuz-beyaz-seftali-tescil-edilecek
Lonicera
09-09-2009, 18:51
Aradığım kayısı nektarinin adı demek ki beyaz şeftali imiş. Çanakkalede bulunan arkadaşlarımız belki bize fidanını gönderirler.
Sn. Denizakvaryumu, size katılıyorum. Umarım bu mesajlar gerekli yerlere ulaşır:))
denizakvaryumu
22-10-2009, 20:18
109152
http://www.burntridgenursery.com/images/donut04copyfull.JPG
Bizim deve bastı ya da domat şeftali dediğimiz şeftalinin yurt dışındaki adı satürn ya da donut şeftali :)
umutkara
27-10-2009, 21:53
Şeftali çekirdeğinden ağaç üretmek için çekirdekle ilgili olarak yapmamız gereken bir işlem var mı?
Benim bu türden girişimlerim hep başarısızlıkla sonuçlanıyor. Asitle kabuğu yumuşatmak, kabuğu kırıp içindeki çekirdeği çıkarmak, soğuk ya da sıcak suda tutmak vb. gibi önlemlerle, çekirdeğin filizlenme olasılığını arttırabilir miyiz? Ya da eğer çekirdek birkaç ay beklemesi gerekiyorsa bu süreyi ortadan kaldırabilir veya kısaltabilir miyiz?
Şeftali mevsiminde ilk önce titrek denilen erkenci bir cins çıkar , ama sakın dikmeyin erkenciliğinden başka bir özelliği yoktur ufak olur çekirdeğinden ayrılmaz. Şampiyon diye bir cins vardır , çok iri olur sulu olur ama çekirdeğinden (Beyaz rengte olur) ayrılmaz ,ticari değeri düşüktür , zaten üretimide hemen hemen kalmadı gibi. Yarma şeftali vardır , onun olgünlaşmışını kabuğunu soyupta yiyeceksiniz bal gibidir. Gelelim ticari değeri yüksek şeftaliye ; bunlarda R1 , Hale ve Halehavun lardır bu şeftaliler çok sert olup nakliyeye dayanır ve buzhaneye atılabilir. Dipnot olarakta sizlere bir görüşümü sunayım: Bundan 10 sene önce mandalina portakal çok değerli meyve idi ama şimdi ise sıradan meyve oldu fakirin sofrasına geldi, neden çok dikim olduğu için antalya hatay mersin bölgesi komple narenciye oldu , bence şeftalide aynı akibette 5 senedir para etmiyor meyve suyu olmasa çöpe gidecek , ****** bu kategoriye bursa şeftalisi girmez çünkü çok kaliteli olur, Narın geleciğede aynı olacak şimdilerde para yapıyor diye akılalmaz bir nar dikimi var akdeniz sahilinde , antebi geçeçekler neredeyse.
86 nolu resimdeki şeftaliyede biz papatya deriz tatlı olur ama elastikidir.Kabuğu kalındır , olgunlaşmışı bile elle soyulmaz.Yani soyulurda meyvenin yarısı kabuğa çıkar.
Nektaride bir sene verir bir sene vermez , hatırlatayım.
copur 09
02-12-2009, 09:05
Domat şeftali'yi Nazilli civarında araştırıyorum. Hala bulamadım. 30 sene önceleri Kemer barajında vardı ama hala bulunur mu bilmem birde orada araştıracağım.
Lonicera
02-12-2009, 11:49
Sn copur_09, uğraşınız için çok teşekkürler. Yok olmaya yüz tutan nadir türlerden biri olduğunu okumuştum bir yerlerde. İnşallah bir yerlerde izine rastlarsınız. Benim arkadaşın bahçesinde vardı ama tamamen kurumuş durumda. Keşke bir dalından alıp aşı yapsaymışım:(. Sn denizakvaryumu arkadaşa aşı için kalem gönderebilirdim diyordum ama artık yok. Ömrünün iyi bir bakımla 20 yıl olduğu söyleniyor, ne kadar doğru bilemiyorum. Muğla ve Bodrum'da da bahçelerde olduğunu duymuştum. Sanki yer yarıldı içine girdi:)
Şeftali ağaçlarındaki çatlak ve reçine akıntıları için neler yapabilirim acaba teşekkür ederim.
Halil Önen
18-12-2009, 12:27
Şeftali ağaçlarındaki çatlak ve reçine akıntıları için neler yapabilirim acaba teşekkür ederim.
Sn.gtatas,
eğer ağacınız yaşlı değilse;
susuz kalmıştır ya da bor eksikliğinden çatlak ve reçine oluşmuştur.
Reçineleri tel fırça ile temizleyin ve kireç sürün. (duvar badana kıvamında)
Kolay gelsin
denizakvaryumu
18-12-2009, 15:35
... benim 120 şeftali ağacım var, Ocak ayı başında göz taşını atıyorum başka da bir şey atmıyorum.( ilaç ilacı gerektiriyor, onun için atmıyorum ) şeftalilerimde inanaılmaz sağlıklı oluyor. Hormonsuz ilaçsız ve doğal.
Sn.Birol
göztaşı derken bordo bulamacını mı kast ediyorsunuz?
Samsunlu55
18-12-2009, 18:47
Sn.Birol
göztaşı derken bordo bulamacını mı kast ediyorsunuz?
Sanırım bordo bulamacını kast ediyor.
Lonicera
23-12-2009, 13:43
Arkadaşlar, nihayet beyaz nektarin ve domat şeftali fidanlarının izini buldum:)) Beyaz nektarini anavatanı olan Çanakkale'de bir fidancıdan temin ediyorum, kısmetse yılbaşından sonra elimde olacak. Domat şeftaliye ise sevgili orcanöbekçi sayesinde ulaştım. Bugün 2 adet 2 yaşında fidanları teslim alıp toprakla buluşturdum. Fidancı arkadaş bu yıl meyve vermesi gerektiğini söyledi, doğrudur; tahminimden çok daha gelişmiş fidanlar. Sn orcanöbekçi yarama merhem oldunuz, sağ olun var olun.
Beyaz nektarin hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isteyen arkadaşlara özelden fidancı arkadaşın cep telefonlarını iletebilirim. Domat şeftali için Sn. orcanöbekçi' den aldığım numara telefon arızası yüzünden silinmiş:(
Bu arada ricam üzerine domat şeftalinin peşine düşen başta Sn berduray ve Sn copur_09 arkadaşlara da şükranlarımı sunuyorum.
berduray
23-12-2009, 13:52
Sizi mutlu ettiği için ben de Sayın Orcanöbekçi'ye teşekkür ederim.
Fidanınızdan bereketli meyveler tadarsınız inşallah.
Sayın Lonicera, sizin adınıza çok sevindim. İnanın kendim bulmuş kadar oldum. Bazı özel türlerin kaybolmasına içim elvermiyor. Dilerim bol bol meyve alırsınız.
Fidancı arkadaşların cep telefonunu da alabilirsem, hepten mutlu olacağım:)
Lonicera
24-12-2009, 13:44
Sevgili berduray, iyi dilekleriniz için çok teşekkürler.
Sn katmer, gerekli bilgileri özelinize yazdım. İnşallah siz de bu yok olmaya yüz tutmuş çeşitlerden edinebilirsiniz. Sonucu bizlerle de paylaşırsanız çok sevinirim. Selamlar...
Lonicera
24-12-2009, 13:55
Arkadaşlar ben her iki cins şeftalinin resmini buraya ekliyorum.
copur 09
24-12-2009, 20:43
Tebrikler sayın Lonicera güle güle büyütün.
gok_hann
05-04-2010, 09:14
Arkadaşlar dun seraya gittiğimde meyve bakarken.Ordaki eleman abi bunu al.Meyve vermese bu sene getir kafama at saksıyla dedi.Bizde kaptık getirdik evimize fidanımızı.Tam kaç litre bilemiyorum ama baya büyükçene bi saksının içine yerleştirdim.Toprak olarakda satıcı arkadaş bunu al başka bişeye ihtiyacın yok dedi.Poşetin üzerindede ekime hazır saksı toprağı yazıyordu.Neyse ektik,diktik.Derken ağacımızı güneş alan bi yere koydum.Ama kız kardeşim bu tek dal boyle çok çirkin oldu yanına 2 tane lale ekelim dedi.Bende karşı çıkmadım.Bu lalerin bi zararı olurmu? Ayrıca şeftali ağacı güneşi seven bir ağaçmıdır? Nekadar güneşte bırakmam lazım? Birde ne sıklıkla sulamam gerekiyor?
yaprak 92
08-04-2010, 17:49
Arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum,
küçük bahçemde 3 yıllık şeftali fidanım var geçen hafta oh ne güzel pembe pembe çiçek açtılar derken iki gündür minik minik daha yeni çıkan yaprakların kıvrık kıvrık olduğunu gördüm pembe çiçeklerde kurumuş gibi duruyor ne yapmalıyım.bilenlerin yardımını rica ederim.
Samsunlu55
08-04-2010, 22:29
Arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum,
küçük bahçemde 3 yıllık şeftali fidanım var geçen hafta oh ne güzel pembe pembe çiçek açtılar derken iki gündür minik minik daha yeni çıkan yaprakların kıvrık kıvrık olduğunu gördüm pembe çiçeklerde kurumuş gibi duruyor ne yapmalıyım.bilenlerin yardımını rica ederim.
Yaprak kıvırcıklığına yakalanmış, ilaçlı mücadele sonucunda hasta yaprakları dökecek yerine yenilerini çıkaracaktır. Kendi haline bırakılırsa taze dallar eğri büğrü bir hal alır.
Samsunlu55
08-04-2010, 22:34
Ayrıca şeftali ağacı güneşi seven bir ağaçmıdır? Nekadar güneşte bırakmam lazım? Birde ne sıklıkla sulamam gerekiyor?
Şeftali güneşi sever küçük bir örnek verecek olursam şeftali bahçemin en tepe noktası en düşük yerine göre daha fazla güneş alıyor ve daha sağlıklı gelişiyorlar, aralarında iki kat fark var. Saksıda olduğundan sulama sıklığına birşey diyemiyorum.
Samsunlu55
11-04-2010, 00:01
Şeftali bahçem çiçek açmaya başladı birkaç fotoğraf ekliyorum:
135517
135515
135516
arkadaşlar bizim bahçede 1 adet şeftali 1 adette nektarn bulunmakta çiçeklenme çok güzeldi ama yapraklarda büzüşme var resi ekleyemedim yarın ilk işim resim çekip eklemek olucak ek bilgi olarak bordo bulamacı uygulamasıda yaptım ama hastalık değilde vitamin eksikliği veya fazlalğı diye tahmin ediyorum yardımcı olursanız sevinirim
arkadaşlar resimler nektarinden şeftalidede aynı sorun var
Samsunlu55
17-04-2010, 23:10
arkadaşlar resimler nektarinden şeftalidede aynı sorun var
Yaprak kıvırcıklığı var ilaçlı mücadele yapılmadığı taktirde tür yaprakları saracaktır.
sayın samsunlu55 hada gözler uyanmadan bordo bulamacı uygulaması yapmıştım hatta bordo bulamacını araştırırken şeftalidek yaprak kıvırcıklığına iyi geldiği söylenmişti gözlemlediğim kadaı ile sorun sadece bende degil komşu bahçelerde de mevcut bu sorun
athena -asena
18-04-2010, 10:19
arkadaşlar aynı sorun bende de var.
Lonicera
18-04-2010, 17:45
Bu sorun benim şeftali ağaçlarımda da vardı. Vardı diyorum artık kalmadı çok şükür. 2 yıl önce 3 sefer bordo bulamacı atttım ama maalesef yok edemedim. Geçen sene 3 sefer sadece göz taşı kullandım. Bordo bulamacı göztaşına göre oldukça hafif kalıyor. Yapraklar döküldükten sonra göz taşı uygulaması oldukça etkili olacaktır.
sayın Lonicera anladığım kadarı ile son baharda uygulama yapmışınız uygulamaları ne aralıklarla ve göztaşını hangi ölçülerde uyguladınız bilgilendirirseniz sevnirim saygılar
Lonicera
20-04-2010, 06:45
Sn Gezegen, 2 göztaşı uygulamasını 1'er ay arayla sonbaharda yaprak dökümünden sonra, son uygulamayı ise Şubat ayı içinde çiçek gözleri patlamadan önce yaptım. Uygulama dozajını ise çeşitli kaynakların vermiş olduğu ölçüye göre ayarladım. % 2 lik oran yeterli geldi. Yani 100 litre suya göre 2 kg. göztaşı. Ağaç sayım az olduğu için 10 litre suya 200 gr. hesabıyla uyguladım. Gözler patladıktan sonra veya yapraklanma varsa bu oran çok yüksek gelebilir.
Piyasada satılan hazır bordo bulamacından pek fayda göremedim. Aslında en güzeli kendiniz hazırlayıp uygulayacaksınız. İsterseniz kireç miktarının oranını düşük tutabilirsiniz. Ben sadece göztaşı uyguladım. Şimdilik herhangi bir hastalık belirtisi göremeyince, bu sonucu göztaşı uygulamasına bağlıyorum. Bu uygulama ne kadar doğrudur veya kesin çözüm bu mudur net bir şey söylemek mümkün değil. Konu uzmanı arkadaşlarımız daha ayrıntılı ve doğru bilgi verebilirler. Konu hakkında forumumuzda yazışma ve bilgiler mevcut. Başka bir sitedeki bilgiler de işinize yarayabilir(http://www.bahcesel.com/forumsel/hastaliklarla-mucadele-bilgileri/4140-bordo-bulamaci-hazirlama/) Size kolay gelsin. Saygılar.
Samsunlu55
20-04-2010, 22:11
Ben her sene ağaçlar sürgünlerini sürmeden önce göztaşı uygularım. Ayrıyetten ağaçların yaprakları çıktığında yaprak kıvırcıklığı görülüyorsa ayrı bir ilaçlama yaparım.
denizakvaryumu
20-04-2010, 22:54
http://www.tagemziraat.com.tr/
Bu hastalık için labıcuper deneyen var mı?
merhaba doğa dostları şeftali ve nektarinlerdeki yukarıda resimlerini verdiğim hastalık için bugün sapanca ilçe tarım müdürlüğüne gittim verdikleri reçte.
1.Aralık ayında %2 lik bordo bulamacı
2.Mart ayında gözler uyanmadan 2 hafta önce %2 veya %2,5 luk bordo bulamacı
3.Şu anda devam eden hastalık için bu ayda (doktor yazısı gibi okuya bildiğim gibi yazıyordum yanlış yazım varsa kusura bakmayın)sistevik fungusit ilaçlarından
a.cupravit ob 21(16 tl)
b.flint
c.deresol
d.baycor
bu ilaçlardan herhangi biri
Gübreleme: şubatta 15,15,15
nisanda can
mayısta amonyum nitrat kullanılması gerekiyormuş ziraat mühendisinin numune olarak götürdüğüm şeftali yaprağına verdiği reçete hastalıksız ve bol ürünlü bir mevsim gileğiyle saygılar
Kedi Tırnağı
30-05-2010, 20:50
Selamlar! Nisan ayında 10 günlüğüne akraba ziyaretine gitmiştim. Eve döndüğümde güzel bir sürpriz beni bekliyordu. Minik balkonda boş duran, üst üste koyduğum 2 saksıdan altta olanının kenarında, yaprakları tanıdık gelen bir bitki filizlenmişti. Üstteki saksıyı kaldırınca bir baktım, saksının içine nerden geldiğini hatırlamadığım( ben mi atmıştım, önceki yıllarda içinde mi kalmıştı hatırlayamıyorum) bir şeftali çekirdeği nemli toprakta 10 günde 10 santimden fazla filizlenmişti. Çekirdek toprağın üstünde duruyordu, üstündeki diğer saksı da ona örtü görevi görmüştü. Bir kez daha bitkiler aleminin sürpriziyle karşılaşmıştım. Hüdainabit bitkilere bayılıyorum:D
Hemen çekirdeğin üstünü biraz toprakla kapattım. Yaklaşık 50 günde 30 santime ulaştı şeftali fidanım:)
Ne yapacağımı da tam bilmiyordum, forumda şeftali başlığını aratıp yorumları okudum. Anladığım kadarıyla bu bitkiden muhtemelen hiç meyve alamayacağım ya da verimsiz olucak. Meyve almak da şart değil aslında, en kötü ihtimal kaldırıma veya apartman bahçesine dikerim ve sokak bir ağaç daha kazanmış olur. İlerde belki de iyi bir çelikle aşılama yaparım( tabii aşılamayı da öğrenince).
Merak ettiğim şeyler şunlar; 1- Bu küçük fidanı bahçeye veya kaldırıma kaç santim olduğunda ve ne vakit dikmek uygun olur? Bir yanım balkonda büyük bir saksıda büyütmemi söylüyor ama az toprakta çok geç büyür diye endişeliyim.
2- Kışı rahat geçirir mi? Çekmeköy biraz rüzgarlı bir yer.
3- 30 santim boyda da olsa şimdiden ona musallat olacak zararlılar ve hastalıklar var mı?
4-Çok küçük bir saksıda şu an. Daha büyük bir saksıya almalı mıyım ve ne tarz bir saksı harcı uygun olur?
Çok soru oldu ama tanrı misafiri bu bitkimi yaşatmak istiyorum:D Şimdiden cevaplayacak olanlara teşekkür ederim.
Samsunlu55
01-06-2010, 14:50
Selamlar! Nisan ayında 10 günlüğüne akraba ziyaretine gitmiştim. Eve döndüğümde güzel bir sürpriz beni bekliyordu. Minik balkonda boş duran, üst üste koyduğum 2 saksıdan altta olanının kenarında, yaprakları tanıdık gelen bir bitki filizlenmişti. Üstteki saksıyı kaldırınca bir baktım, saksının içine nerden geldiğini hatırlamadığım( ben mi atmıştım, önceki yıllarda içinde mi kalmıştı hatırlayamıyorum) bir şeftali çekirdeği nemli toprakta 10 günde 10 santimden fazla filizlenmişti. Çekirdek toprağın üstünde duruyordu, üstündeki diğer saksı da ona örtü görevi görmüştü. Bir kez daha bitkiler aleminin sürpriziyle karşılaşmıştım. Hüdainabit bitkilere bayılıyorum:D
Hemen çekirdeğin üstünü biraz toprakla kapattım. Yaklaşık 50 günde 30 santime ulaştı şeftali fidanım:)
Ne yapacağımı da tam bilmiyordum, forumda şeftali başlığını aratıp yorumları okudum. Anladığım kadarıyla bu bitkiden muhtemelen hiç meyve alamayacağım ya da verimsiz olucak. Meyve almak da şart değil aslında, en kötü ihtimal kaldırıma veya apartman bahçesine dikerim ve sokak bir ağaç daha kazanmış olur. İlerde belki de iyi bir çelikle aşılama yaparım( tabii aşılamayı da öğrenince).
Merak ettiğim şeyler şunlar; 1- Bu küçük fidanı bahçeye veya kaldırıma kaç santim olduğunda ve ne vakit dikmek uygun olur? Bir yanım balkonda büyük bir saksıda büyütmemi söylüyor ama az toprakta çok geç büyür diye endişeliyim.
2- Kışı rahat geçirir mi? Çekmeköy biraz rüzgarlı bir yer.
3- 30 santim boyda da olsa şimdiden ona musallat olacak zararlılar ve hastalıklar var mı?
4-Çok küçük bir saksıda şu an. Daha büyük bir saksıya almalı mıyım ve ne tarz bir saksı harcı uygun olur?
Çok soru oldu ama tanrı misafiri bu bitkimi yaşatmak istiyorum:D Şimdiden cevaplayacak olanlara teşekkür ederim.
Sn. Kedi Tırnağı,
Meyve alırsınız fakat kayısı büyüklüğünde meyve alırsınız. Bahçe dediğiniz sanırım apartman bahçesi. Bahçeye ekerseniz güzel olabilir fakat kaldırıma dikerseniz yazık olur diye düşünüyorum. Normal koşulda 30 cm boyda hastalık veya zararlı bulaşabilir fakat etrafta hastalık etmeni yoksa şimdilik birşey olmaz. Saksıda bakacaksanız hafif bir toprak seçmeniz uygun olur çünkü ağır bünyeli topraklarda hastalığı daha fazla oluyor.
rapido34
01-06-2010, 15:47
terasımda yetiştirdiğim bodur şeftalimde beyaz pamukcuklar oluştu(gövdede) ilk sayfalarda bit demişler ama açıkcası ben bit göremedim yaprak allarına kadar baktım ama yok. birde gövdede bazen bal gibi birşeyler toplanıyor başparmak büyüklüğünde bunun sebebi nedir siz ce. kolay gelsin
Halil Önen
01-06-2010, 17:03
terasımda yetiştirdiğim bodur şeftalimde beyaz pamukcuklar oluştu(gövdede) ilk sayfalarda bit demişler ama açıkcası ben bit göremedim yaprak allarına kadar baktım ama yok. birde gövdede bazen bal gibi birşeyler toplanıyor başparmak büyüklüğünde bunun sebebi nedir siz ce. kolay gelsin
Sn. rapido34,
şeftaliniz susuz kalmış olabilir. Şeftali suyu sever. Bazen kışın bile sulamak gerek.
Ancak taban suyunu sevmez. Bir ay kadar taban suyuna kalırsa şeftali kurur.
Taban suyundan dolayı kuruma bu aylarda olur ve ağaç yeterli sürgün vermez bir çok göz uyanmaz.
Susuz kalan şeftalinin gözdesinde sizin 'bal gibi' dediğiniz reçineleşme olur. Unutmayın bu aynı zamanda topraktaki vitamin _ bor_ eksikliğidir de.
Reçineleşme ve gövdede pamuklaşma (beyazlaşma), ister tabansuyu, ister susuzluk olsun ağacın verdiği tepkidir.
Şeftalinizi kök dibinden değil, taç izinden sulayın ve gübreleyin. Kazık köklü ağaçlar _badem gibi_ kök dibinden sulanmaz. Kök hastalıklarına yakalanır.
Reçineleri tel fırça ile gövdeden temizleyin ve badana kıvamında sönmüş, dinlendirilmiş kireç sürün.
saygılar
rapido34
03-06-2010, 01:57
sayın halilbey bu taç izinden sulamayı anlayamadım acaba açıklayabilirmisiniz
Halil Önen
03-06-2010, 03:04
sayın halilbey bu taç izinden sulamayı anlayamadım acaba açıklayabilirmisiniz
Taç izi,
ağacın havada (uzayda) kapladığı alanın toprağa olan izdüşümüdür. (attım mı yoksa, ben böyle biliyorum.:))
Örneğin ; (iyi anlatamayanlar örnek verirmiş.:)) şeftaliye fidan zamanı 3 ana dal bırakılır. Buna taç denir. Bu dalların en ucu da taç izidir.
Yani ağacın dallarının bittiği dairesel alana taç izi denir.
Zeytin hariç tüm ağaçların kökleri bu ağacın kapladığı daha doğrusu gölgelediği dairesel alanda bulunur.
Sulama da bu alana yapılır. Yani su nerede ise kök oradadır. Devamlı kök dibine su vermek köklerin o alanda kalması yoğunlaşması anlamınna gelir.
Hatta ileri gitmiş kökler bile suya yani geriye gelir.
Zeytin köklerinin gelişimi diğer ağaçlardan farklıdır. Kazık kök en çok 1 m. aşağıya geçer.
İnçe kökler ise işleme seviyesinden( saban seviyesi) 80 cm kadar aşağıdadır.
Ancak yan kökler ağacın taç izini cok geçer. Kök den 8 m. ileriye kadar gider.
Onun için zeytin sulanırken su taç izinin dışına verilir.
Kedi Tırnağı
03-06-2010, 06:05
Sn Samsunlu55 teşekkür ederim. Şimdilik balkonda saksıda büyütmeyi planlıyorum. Torf gübre karışımı kullanırım o zaman. İlerde büyüdüğünde apartmanın bahçesine dikerim muhtemelen. Meyvesinden ziyade ağaç olarak varlığı yeter. Kaldırımdan kastım da hemen binamızın önündeki kaldırımdı. Orada da bakmaya devam ederdim ama yine de riske atmamak lazım sanırım. Daha büyük saksıya geçirmek için sonbahar uygun mudur acaba?
rapido34
04-06-2010, 18:09
sağolun halilbey öğrenmenin yaşı bir şey daha kaptım:)
Samsunlu55
11-06-2010, 00:22
Daha büyük saksıya geçirmek için sonbahar uygun mudur acaba?
Toprağını dağıtmadığınız sürece şimdide saksı değiştirebilirsiniz.
Kedi Tırnağı
20-06-2010, 00:06
Toprağını dağıtmadığınız sürece şimdide saksı değiştirebilirsiniz.
Uygun bir zamanda daha büyükçe bir saksıya aktarırım o halde. Sorularım bitmiyor ama, şeftalinin ana gövdesinden 2 tane de yan dal çıktı. Bunları öylece bırakmak mı yoksa sağlıklı gelişim için budamak mı gerekir? Şimdiden teşekkür ederim zaman ayırıp cevapladığınız için.
Samsunlu55
23-06-2010, 09:53
Şimdilik bir budama uygulamayın. Yaprak döktüğünde bir fotoğraf çekip eklerseniz budama konusunda fikir verenler olacaktır.
Lonicera
02-07-2010, 15:22
Nihayet devebastı (domat) şeftali ilk meyvesini olgunlaştırdı. Üzerinde toplam 4 adet meyve var. Üstelik 10 litrelik tüp içinde hala:))
haserkut
15-07-2010, 10:11
arkadaşlar ben yeni üyeyim,siteyi şöylebir gezdim ve bana faydalı olacağını düşünüyorum.Ben emekliyim ve Antalyada yaşıyorum zamanımın çoğunu ufak bahçemde geçiriyorum.Ağaçlarımın arasında bir tanede şeftali var.Yanyana 2 köktü ve ilk meyvelerini evvelki yıl verdi ama geçen yıl kabuklubit hastalığından dolayı bir kökü kesmek zorunda kaldım.Aynı kök bu yıl yine filizlendi.Benim sorunum başka diğer sağlıklı kök bu yıl yine meyve verdi ve meyvelerde bayağı iri(5 tanesi 1 Kg.gibi)ama daha meyvalar tam olgunlaşmadan yarılmaya ve çekirdek kısmından başlamak üzere çürümeye başladıklarını gözlemledim,birde dış kabukta delikler gördüm ve çürüme tam bukarşılıkta başlıyor.Parantez içinde kabuklubit ilacından başka hiçbir ilaçlama yapmadım.Aynı şey kayısı ağacımdada oldu meyveler daha olgunlaşmadan içeriden çürümeye ve kurtlanmaya başladı,şeftalide kurtlanma yok çürüme gibi erime var.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar beni bilgilendirirse en azından birdahaki yıla hazırlıklı olur ve zamanında önlemimi almak fırsatı bulurum.Teşekkürler.
denizakvaryumu
15-07-2010, 11:09
Nihayet devebastı (domat) şeftali ilk meyvesini olgunlaştırdı. Üzerinde toplam 4 adet meyve var. Üstelik 10 litrelik tüp içinde hala:))
Tam basık cinsi değil sanırım?
160800
http://myyearonline.wordpress.com/2008/07/09/squashed-peaches/
denizakvaryumu
15-07-2010, 11:13
160804
Bu şeftaliler donut peach ya da saturn peach diye geçiyor.
160802
http://pics.davesgarden.com/pics/2009/07/10/saya/33140d.jpg
Lonicera
15-07-2010, 17:38
Toplam 4 adet meyvenin tümü aynı şekilde değil. 2 tanesi sizin yüklediğiniz resimlerdekiler gibi, hatta daha basık, diğer ikisi ise biraz daha tombulca. Belki tozlanma ile alakalı olabilir. Hemen yanında toprak içinde nektarin de var.
Hazır konu açılmışken bu şeftali için gözlemlerimi de aktarayım. Bir kere meyve aroma ve tat olarak mükemmel diyebilirim. Marketlerde aldıklarımdan daha lezzetli. Galiba tam olgunlaşmadan koparıp tezgahlara getiriliyor.
Kabuk etten ayrılmıyor, çekirdek ise fındıktan az daha irice. Alt kısımda hafif çatlama ve ballaşma mevcut.
Bitkinin yapısına gelince, sanırım şeftali çeşitleri içinde en ağır büyüyen cinslerden biri. Toprakta olan ve tüpte olan arasında büyüme farkı yok. Büyüme sezonunda toplam 2-3 adet yan dal oluşumu yaptı ve onlar da uzamadı. Esas beni endişelendiren konu ise, gövde üzerinde yer yer çatlama ve bu çatlamalarda zamklanma olması. Sevgili Birol' un bahçe komşusunda da bu cinsten ağaç varmış ve onlar da zamklanma yapıyormuş. Sn Halil Önen' in bir kaç farklı başlıkta bu zamklanmalar için kireç önerilerini okumuştum. Ne yaptıysam bunu durduramadım. Özellikle yağmurla beraber zamklanma çok artıyor.
İtalyan eriğine kalem aşısı ile aşısını yapmıştım, tuttu ve o da aynı durumda. Ya aldığım yerden hastalık bulaşmış halde geldi ya da bu türün bir özelliği diyeceğim ama internette herhangi bir bilgiye ulaşamadım. Diğer şeftalilerde ( tüysüz beyaz nektarin, star red gold nektarin)böyle bir durum yok.
Sonuç olarak diyebilirim ki, iyi ki arayıp bulup, almışım. Bu cins şeftali, herkesin bahçesinde veya balkonunda olmalı:))
Halil Önen
15-07-2010, 22:38
Toplam 4 adet meyvenin tümü aynı şekilde değil. 2 tanesi sizin yüklediğiniz resimlerdekiler gibi, hatta daha basık, diğer ikisi ise biraz daha tombulca. Belki tozlanma ile alakalı olabilir. Hemen yanında toprak içinde nektarin de var.
Hazır konu açılmışken bu şeftali için gözlemlerimi de aktarayım. Bir kere meyve aroma ve tat olarak mükemmel diyebilirim. Marketlerde aldıklarımdan daha lezzetli. Galiba tam olgunlaşmadan koparıp tezgahlara getiriliyor.
Kabuk etten ayrılmıyor, çekirdek ise fındıktan az daha irice. Alt kısımda hafif çatlama ve ballaşma mevcut.
Bitkinin yapısına gelince, sanırım şeftali çeşitleri içinde en ağır büyüyen cinslerden biri. Toprakta olan ve tüpte olan arasında büyüme farkı yok. Büyüme sezonunda toplam 2-3 adet yan dal oluşumu yaptı ve onlar da uzamadı. Esas beni endişelendiren konu ise, gövde üzerinde yer yer çatlama ve bu çatlamalarda zamklanma olması. Sevgili Birol' un bahçe komşusunda da bu cinsten ağaç varmış ve onlar da zamklanma yapıyormuş. Sn Halil Önen' in bir kaç farklı başlıkta bu zamklanmalar için kireç önerilerini okumuştum. Ne yaptıysam bunu durduramadım. Özellikle yağmurla beraber zamklanma çok artıyor.
İtalyan eriğine kalem aşısı ile aşısını yapmıştım, tuttu ve o da aynı durumda. Ya aldığım yerden hastalık bulaşmış halde geldi ya da bu türün bir özelliği diyeceğim ama internette herhangi bir bilgiye ulaşamadım. Diğer şeftalilerde ( tüysüz beyaz nektarin, star red gold nektarin)böyle bir durum yok.
Sonuç olarak diyebilirim ki, iyi ki arayıp bulup, almışım. Bu cins şeftali, herkesin bahçesinde veya balkonunda olmalı:))
Sn. Lonicera,
zamklaşmanın sebebini bulmak gerekiyor. Yağmurdan sonra zamklaşmanın artması ilginç.
Halbuki ağaç susuz kaldığında da zamklaşma olur. Ve şeftali de suyu sever.
Bir de topraktaki bor eksikliğinden zamklaşma olur. Toprak tahlili yapmak lazım.
Zamklaşma genelde tek başına olmaz. Kabuk çaklaması/yarılma ile beraber olur.
Kanser de zamklaşma yapar. Bordo bulamacı atılıyorsa_ ki atılıyordur_ kanser olmaz.
Tedavi sonrası sönmüş kireç sürmek, çatlamış ve hastalıklara açık kalmış kabuğu korur, onarır. Sıcak /soğuk vurmasını önler.
Bu çeşitler hava ve toprak değişince böyle tepki veriyorlar mı bilemem. Bu topu taca atmak olur.:)
Saygılar
Lonicera
16-07-2010, 07:28
Sn Halil Önen üstad, dediğiniz gibi bordo bulamacı uygulamasını en az 3 sefer yaptım. Yetmedi Captan da uyguladım. İlk zamklanmaları görünce o bölgeleri sert fırça ile iyice temizleyip sonra ilaç uygulamıştım. Beden üzerindeki küçük çatlamalarda oluşuyor bu zamklanma.
Bor eksikliği var mı bilmiyorum, tahlil yaptırmak gerek dediğiniz gibi. Hava ve toprak değişimi teşhisi ise en çok arzuladığım sebep olur:))
denizakvaryumu
16-07-2010, 07:29
Esas beni endişelendiren konu ise, gövde üzerinde yer yer çatlama ve bu çatlamalarda zamklanma olması. Sevgili Birol' un bahçe komşusunda da bu cinsten ağaç varmış ve onlar da zamklanma yapıyormuş.
Bendekinde de yarılma var, daha doğrusu öyle geldi.:D
Kaynağımız aynı olduğuna göre sanırım saksıda susuz kaldıkları için oldular gelecek dönem umarım devam etmez.
Bordo bulamacına karşı olduğum için kullanmayacağım, bakalım ne olacak?
Halil Önen
16-07-2010, 23:10
arkadaşlar ben yeni üyeyim,siteyi şöylebir gezdim ve bana faydalı olacağını düşünüyorum.Ben emekliyim ve Antalyada yaşıyorum zamanımın çoğunu ufak bahçemde geçiriyorum.Ağaçlarımın arasında bir tanede şeftali var.Yanyana 2 köktü ve ilk meyvelerini evvelki yıl verdi ama geçen yıl kabuklubit hastalığından dolayı bir kökü kesmek zorunda kaldım.Aynı kök bu yıl yine filizlendi.Benim sorunum başka diğer sağlıklı kök bu yıl yine meyve verdi ve meyvelerde bayağı iri(5 tanesi 1 Kg.gibi)ama daha meyvalar tam olgunlaşmadan yarılmaya ve çekirdek kısmından başlamak üzere çürümeye başladıklarını gözlemledim,birde dış kabukta delikler gördüm ve çürüme tam bukarşılıkta başlıyor.Parantez içinde kabuklubit ilacından başka hiçbir ilaçlama yapmadım.Aynı şey kayısı ağacımdada oldu meyveler daha olgunlaşmadan içeriden çürümeye ve kurtlanmaya başladı,şeftalide kurtlanma yok çürüme gibi erime var.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar beni bilgilendirirse en azından birdahaki yıla hazırlıklı olur ve zamanında önlemimi almak fırsatı bulurum.Teşekkürler.
Sn. haserkut,
hoşgeldiniz.
Kışın şeftali ağacınızı budama yaptıklatan sonra bordo bulamacı vb. sismik bakırlı ilaç atasanız;
klok hastalığına ve zamklaşmaya da sebeb olan gövde kanser hastalığına önlem almış olursunuz. Kabuklu bite de etkilidir.
Şeftalinin olgunlaşmadan yarılmasına bir anlam veremedim. Görmedim gözlemlemedim.
Şeftali üzerindeki delikler Akdeniz Meyve sineğinin işi olabilir; (Ege ve Akdenizde etkilidir. Bizim de Trabzon _orada yokmuş_ hurması için bu sinekle başımız dertte.) diyecektim;
ama kurtlanma yok diyorsunuz.
Yumuşamanın sebebi susuzluk olur mu ? diye düşünüyorum. Bu yarılmanın sebebi de olabilir. Belki ( hafif) külleme de olabilir.
Sebebini bulur ve paylaşırsanız seviniriz.
Saygılar
Samsunlu55
17-07-2010, 00:26
Şeftalinin olgunlaşmadan yarılmasına bir anlam veremedim. Görmedim gözlemlemedim.
Yumuşamanın sebebi susuzluk olur mu ? diye düşünüyorum. Bu yarılmanın sebebi de olabilir. Belki ( hafif) külleme de olabilir.
Şeftalide yarılma arap dediğimiz ilk cinste görülüyor. Yarılma çekirdekte oluşur yerken şeftali ikiye ayrılır. Şeftalinin sap kısmından giren yağmur suları meyveyi yumuşatır-çürütür. İlla su girmesine gerek kalmaz, çatlağın hava ile teması ile de çürüme gerçekleşebilir. İçinden kıskaç çıkabilir. Çatlama susuzluktan kaynaklanan birşey olamaz, son 1 aydır sürekli yağmurlu ve kapalı havalar toprak kendini çekmedi bile. Bu her sene görülür sebebini bilemiyorum. Saygılar...
iyi günler. şeftali çekirdeğinden nasıl fide elde edicez . özel olarak yapılması gereken şeyler varmı acaba . teşekkürler
Samsunlu55
02-08-2010, 23:33
iyi günler. şeftali çekirdeğinden nasıl fide elde edicez . özel olarak yapılması gereken şeyler varmı acaba . teşekkürler
Çekirdeğin çimlenmesi için bir engel yok yere düşen çekirdekler kolayca çimleniyor. Soğuk katlaması lazım mıdır bilmiyorum.
Samsunlu55
02-08-2010, 23:46
10 dönüm şeftalilik var, sitede 1 tane resim yok dedim son gitmemde birkaç resim çektim:) Buyurun sulamadan yetişen şeftaliler...
164012
164013
164014
164015
164016
Sn Halil Önen üstad, dediğiniz gibi bordo bulamacı uygulamasını en az 3 sefer yaptım. Yetmedi Captan da uyguladım. İlk zamklanmaları görünce o bölgeleri sert fırça ile iyice temizleyip sonra ilaç uygulamıştım. Beden üzerindeki küçük çatlamalarda oluşuyor bu zamklanma.
Bor eksikliği var mı bilmiyorum, tahlil yaptırmak gerek dediğiniz gibi. Hava ve toprak değişimi teşhisi ise en çok arzuladığım sebep olur:))
Zamklanmanın bir etkisi demir eksikliğidir. demir alamayan ağaçlar zamklanır daha yüksek eksiklikler de ise iletişim kanalları tıkanır ve ağaç ölür.
Bendekinde de yarılma var, daha doğrusu öyle geldi.:D
Kaynağımız aynı olduğuna göre sanırım saksıda susuz kaldıkları için oldular gelecek dönem umarım devam etmez.
Bordo bulamacına karşı olduğum için kullanmayacağım, bakalım ne olacak?
Göztaşı ve ya bordo bulamacı atılmayan hastalığı hafif atlatan ağaçlarda bu dediğiniz çatlamalar yarılmalar olur, daha etkili hastalıklar da ise meyva hiç olmaz döker.
Su ile ilgisi yoktur, susuzlukta meyvalar daha küçük kalır sulanır ise daha irileşirler
10 dönüm şeftalilik var, sitede 1 tane resim yok dedim son gitmemde birkaç resim çektim:) Buyurun sulamadan yetişen şeftaliler...
164012
164013
164014
164015
164016
Meyva seyretmesi yapılmış bir bahçe ve ya bitki kendi seyretmesini yapmış, yağan yağmurlar da ilaç gibi gelmiş.
Halil Önen
03-08-2010, 02:23
Bir şeftali fidanım ölüyordu.
Üzerinde zamklaşmalar oluşuyor önleyemiyordum.
Su verdim. Belki susuz kalmıştır diye. Kireç sürdüm olmadı. Toprak tahlilinde demir ve bor eksikliği yoktu. Zamklaşma hızla sürdü.
164017
Çok merak ettim. Kökünü açtım. Acaba aşı bölgesi toprak altında kalmış da ağaç boğuluyor muydu? Evet biraz aşağıda kalmıştı. Görmemişim. Ama bu kadarla olamazdı.
Kök bölgesinin kabukları kurumuştu. Temizledim.
164018
Köke su verdim. Biraz _ bukaşı kompost_gübre attım.
Ve tabii EMA _çok şey mi bekliyorum, ne?_kullandım. Toprak altı kabuk tamamen kurumuştu. Ne olur bilemiyorum.
Ve kabuk ile odunsu kesim arasında Kiraz kök kurdu buldum. Yarım sigara kadar ve yassı. Kafası bile yassı. Küçük yassı bir taşın altına koydum ertesi gün resmini çekmek için. Kuşlar yemiş olmalı...
164019
Fidan hiç de iyi görünmüyor, kuratarabilirmiyim bilemiyorum.
164020
Kısaca ne diyecektim:
Kiraz kök kurdu zaralısı da fidanda/ağaçta zamklaşma yapıyor_muş.
Bir şeftali fidanım ölüyordu.
Üzerinde zamklaşmalar oluşuyor önleyemiyordum.
Su verdim. Belki susuz kalmıştır diye. Kireç sürdüm olmadı. Toprak tahlilinde demir ve bor eksikliği yoktu. Zamklaşma hızla sürdü.]
Halil bey topraklarınız beyaz kireçli bir toprak gibi gördüm fotoğraflarınızdan doğrumudur.
Bu tür topraklarda, toprak analizinde eksikler görülmese de bitki kireçli beyaz topraktan demiri alamıyor vermiyor. Başıma geldiği için paylaşma ihtiyacı duydum.
İki adet çok güzel kiraz ağacım vardı, beşinci yılına gelmişlerdi kirazları ektiğim yerin 40 cm aşağısı beyaz ve kireçli bir topraktı dört sene çok güzellerdi, ne zaman ki kökler beyaz toprağa değdi ağaçlar da zamklanma ve yapraklarda sararmalar başladı, araştırdım, ve aynen yukarıda dediğim gibi ağaçlar topraktan demir alamadığını toprağın demiri vermediğini siz demir verseniz bile o toprağın demiri vermediğini öğrendim.
Bu tür topraklarda sadece şu şekilde ağaç ve ya bitki demiri alabilir.
Ağacın kök cevresindeki toprağı kökler seviyesine kadar boşaltacaksın, alta iyi cürümüş hayvan gübresini yayacaksın üstüne demir sulfatı vereceksin tekrar hayvan gübresi ile kapatacaksın en son da toprakla kapatacaksın, ben yaptım ve başarılı oldum. Ama bunu üç yılda bir yapman lazım.
Bunun tam tersini ve ya birini eksik yaparsanız yine sonuç alamazsınız.
Samsunlu55
03-08-2010, 22:58
Meyva seyretmesi yapılmış bir bahçe ve ya bitki kendi seyretmesini yapmış, yağan yağmurlar da ilaç gibi gelmiş.
Zaten meyve seyreltmesini yapmazsak şeftali değil kayısı toplarız:) Resimdeki ağaçlarda bazı dallar meyvesiz, seyrek görünüyor bunun nedenide seçerek toplandığı içindir.
Samsunlu55
03-08-2010, 23:26
Meyva seyretmesi yapılmış bir bahçe ve ya bitki kendi seyretmesini yapmış, yağan yağmurlar da ilaç gibi gelmiş.
Meyve seyreltmesi yaparken çekilmiş bir fotoğraf.
164151
164152
164153
164154
164155
Halil Önen
04-08-2010, 14:53
Halil bey topraklarınız beyaz kireçli bir toprak gibi gördüm fotoğraflarınızdan doğrumudur.
Bu tür topraklarda, toprak analizinde eksikler görülmese de bitki kireçli beyaz topraktan demiri alamıyor vermiyor. Başıma geldiği için paylaşma ihtiyacı duydum.
İki adet çok güzel kiraz ağacım vardı, beşinci yılına gelmişlerdi kirazları ektiğim yerin 40 cm aşağısı beyaz ve kireçli bir topraktı dört sene çok güzellerdi, ne zaman ki kökler beyaz toprağa değdi ağaçlar da zamklanma ve yapraklarda sararmalar başladı, araştırdım, ve aynen yukarıda dediğim gibi ağaçlar topraktan demir alamadığını toprağın demiri vermediğini siz demir verseniz bile o toprağın demiri vermediğini öğrendim.
Bu tür topraklarda sadece şu şekilde ağaç ve ya bitki demiri alabilir.
Ağacın kök cevresindeki toprağı kökler seviyesine kadar boşaltacaksın, alta iyi cürümüş hayvan gübresini yayacaksın üstüne demir sulfatı vereceksin tekrar hayvan gübresi ile kapatacaksın en son da toprakla kapatacaksın, ben yaptım ve başarılı oldum. Ama bunu üç yılda bir yapman lazım.
Bunun tam tersini ve ya birini eksik yaparsanız yine sonuç alamazsınız.
Evet toprak analizinde 60cm. altı kireçliydi. 10 dönümün sadece bu 3 dönümü böyle. Diğer zeytinlik alanda bu durum yok.
164198
Şimdilik diğer fidanlar iyi görünüyor. Anlattığınız 4 yıl sonrası olayın çıkması beni kaygılandıryor.
Ancak yanmış keçi gübresi kullandım, kullanıyorum.
Sulama suyuna da em ve özellikle em kompost kovalarından bolca elde ettiğim em bukaşı sıvı (enzim ) kullanıyorum.
Tabii buradaki amacım em ürünleri ile kireçli toprağı düzenlemek ve bitki köklerinin topraktaki vitaminleri almasını kolaylaştırmak.
Başarırsam ema nın başarısıdır. 4 yıl beklerim tabiii...
ahmet_ex
05-08-2010, 23:40
merak ettıgım sorulara yanıt var bunun ıcın sıte yazarlarına tesekkur ederım
Arkadaşlar bende bir alışveriş sitesinden şeftali fidanı sipariş ettim ve fidan elime ulaştı.Fakat internetten aldığıma pişman oldum.Kargo için uzunca bir süre beklediği için susuz kalmış ve ayrıca fidan galiba hastalıklı.Biraz araştırdım fakat olası hastalıkla ilgili birşey bulamadım.Kaldığı havasız ortamdan dolayı mantar olabileceğini düşünüyorum.Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirler mi?
Bu fidan olamaz bu daha fide üstelik aşılımı değilmi o da belli değil.
Lilium ben internet'ten aşılı tüplü meyve fidanı diye aldım.Ben uzmanı değilim ama aşılı olduğu sanırım ilk resimden anlaşılıyor.Olası hastalık hakkında bilginiz var mı?
Fidan bu kadar körpe satılmaz zaten, buna fidan denemez.
Hastalık göremedim, fotoğraftan da tespit etmek oldukca güç, fidanı ne zaman aldınız ne zaman ektiniz gibi bilgiler yok.
yeni ektiyseniz sarsıntı geçirmesi normal olabilir, ayrıca yaprakların sararması iklim itibarı ilede olabilir sonbahara girdik normaldir.
Öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.Satış yapan sitede yorumları okuyup aldım,almaz olaydım.Fideyi onbeş gün kadar önce temin ettim ve yaklaşık on gün kadar önce diktim fakat dikimden öncede yaprakları ve dalları yine bu şekildeydi.Yapraklar dediğiniz gibi belki sonbahardan kaynaklanıyor olabilir(gerçi yaprak uçlarında kırmızı leke var) fakat gövde üstünde kahverengi lekeler var.Gövdeden uzayan bir ana dal,bir de ondan uzayan ince bir tane daha var.İnce dal daha düzgün fakat ana dalda çok leke bulunmakta.
Fotoğrafta ana gövde üzerinde lekeler göremedim, dedim ya bu fidan olamaz daha yeni filiz, odunlaşmamış, leke dediklerin odunlaşmaya dönüşüm olmasın.
Belkide odunlaşma olabilir.Bu konularda çok acemi olduğum için pek yorum getiremiyorum.Fideyi kargo paketinden çıkartınca susuz olduğunu gördüm,üstüne birde lekeli yapraklar bükülmüş,gövdede kahverengilikler olduğunu görünce hastalık olabilir diye düşündüm açıkçası.Ben daha sağlıklı olması açısından yarın daha yakın fotoğraflarını çekeyim.İlginiz için tekrar teşekkürler
denizakvaryumu
17-09-2010, 07:15
Bu şeftali fidanını hangi alışveriş sitesinden aldınız ?
Sitenin ismini burdan yazmak kurallara aykırı değil mi?Kahverengi lekelerin daha yakından fotoğraflarını çektim, odunlaşma mı değil mi belki yardımcı olabilir.
denizakvaryumu
17-09-2010, 15:41
Kurallara aykırı neden olsun ?Sonuçta siz ve biz tüketici grubundayız, iyi ve kötüyü bilmemiz en doğal hakkımız :)
Sitenin ismini burdan yazmak kurallara aykırı değil mi?
Haklısınız bende sizle aynı düşüncedeyim ama bazen forum kurallarına aykırı olabiliyor o yüzden sordum :) Site hepsiburada.com .
denizakvaryumu
17-09-2010, 15:57
Şeftali en çok mantar hastalıklarına yakalanan bir ağaç bu nedenle yaprakları dökülünce hazır bordo bulamacı ...
İlkbaharda gözler patlamadan tekrar bordo bulamacı kullananlar var...
Bu işin kimyasal çözümü...
Bu ilaçlamayı direk göztaşı ile yapanlar olduğu gibi bakır kullanmayı istemeyip sulu kükürtle geçiştirenler de var...
Labicuper seçeneğini de düşünün :)
http://www.tagemziraat.com.tr/site_flash/labicuperr.html
Bilgiler için teşekkür ederim :)
merhaba,
altı yıl önce tesadüfen aldığım şeftali ağacım özellikle glock hastalığı başta olmak üzere tüm zararlılara karşı verdiğimiz başarılı mücadelenin bir sonucu olarak çok güzel meyve veriyor.
üstelik müthiş bir cins çıktı (adını bilmiyorum, sert, çok sulu değil ama çok lezzetli)
bundan çoğaltmak istiyoruz.
sorunumuz şu ki aşı yapacağımız başka ağacımız yok.
sorumuz ise, aralık - ocak aylarında alıp dikeceğimiz şeftali fidanlarına hemen peşisıra mart ayında kalem aşısı yapılabilirmi ?
yardımlarınızı bekler, teşekkür ederiz.
Samsunlu55
05-10-2010, 21:03
Aşıyı etrafta yabani erik varsa bu erikte yapabilirsiniz, şeftali çekirdeği varsa bunları hemen ekerseniz seneye çok hızlı gelişir ve aşıya gelir.
Lonicera
19-11-2010, 13:49
Dün yağan son yağmurdan sonra devebastı şeftalileri kontrol ettim. Artık zamklanma yok. Sn Halil Önen üstadım, öneriniz üzerine uyguladığım kireç ve bordo bulamacı işe yaramış. (Gerçi bir sefer kaçamak yapıp sadece göztaşı uygulaması da yapmıştım.)Zamklanma hemen her yağmur ertesinde oluşuyordu. Uzun süredir yağmur görmesine rağmen
herhangi bir zamklanma oluşmadı. Galiba fidanı kurtardık:). Bu yıl da hiç ihmal etmeden bordo bulamacı ve özellikle çatlak bölgelere kireç uygulamasına devam edeceğim. Herşey için çok teşekkür ederim.
İsmail Kuzucu
25-01-2011, 23:41
İlk olarak fidanlar tüysüz beyaz şeftelidir. Aşı gerektirmediği için direk ekim yapılmıştır.
547554
547555
547556
Yeni fidanları ekeceğimiz yeri hazırlıyoruz.
547557
547558
Fidanlarımızı bahçemizin şeftali ağaçlarının altında bulunan yeni tohumdan çıkmış olanları ekip suluyoruz.
Tarih (14.04.2010)
İsmail Kuzucu
25-01-2011, 23:42
547561
547562
Çıkarmış olduğumuz fidanları poşetlere koyuyoruz.
İsmail Kuzucu
25-01-2011, 23:43
547563
547564
547565
Fidanlarımız ekildi. Dikkat ederseniz her sırada ipler çekilidir. İp çekmesi biraz yordu ama tüm meyveler aynı hizada oldu :)
Zeytin agaci
13-03-2011, 19:21
Sayin Hyoruk84
Rüzgarli, kisin bol firtinali, 500 metre rakimli bir yer icin sulu, tatli olanlardan hangi cins seftali fidani önerirsiniz? Satilan fidanlarin hepsi acik kök. Bu durumda fidan alirken nelere dikkat etmeliyim? Tek seftali fidani dikmem (meyve verme acisindan) yeterli mi?
Saygilarimla
serkan_istanbul
14-03-2011, 16:56
Tek şeftali benim terasımda var, çekirdekten yetişti. Meyve veriyo ve gayette sağlıklı. çekirdetten yetişip özelliklerini kabetmeyen bir ağaç. Ben kendim iri bir şeftalinin çekirdeğini ektim.
Zeytin agaci
14-03-2011, 18:06
Cekirdekten bitki yetistirmek cok zevkli, biliyorum. Sizin seftali cekirdegi kac sene sonra meyve verdi? Cinsini biliyor musunuz? Saglicakla kalin.
ahmetmacit
14-03-2011, 22:35
Benimde çekirdekten yetişen şeftali ağacım 3. yıl meyva vermeye başladı. Meyvaları gayet iri ve çokta yapıyor. Foruma fotoğraf yükleme zor olmasaydı fotosunuda eklerdim.
Zeytin agaci
15-03-2011, 17:30
Afiyet olsun. Seftalinin cekirdegini kirmadan mi ektiniz?
serkan_istanbul
16-03-2011, 13:28
Sevgiler türünü bilmiyorum. Fakat bir tanesi bişras küçük meyve veriyo, diğeri baya iri meyve veriyo. 3 yıl sonra meyve verdi. bir taneside şuanda yolda oda büyüyo. fidan alacaksanız bauhausta mevcut. terasımda gayet mutlu şuandada çiçek açmaya başlamak üzereler. Direk diktim ben kırmadım. Sevgiyle kalın.
aynurcan
17-03-2011, 15:37
Merhaba,
Semt pazarından aldığım şeftali ve erik fidanlarını büyük birer saksıya dikip sabah güneşi alan avluma yerleştirmeyi düşünüyorum. Yalnız satıcı fidelerin dallarını ve boyunu kesti. Fidenin kalınlığı yaklaşık iki parmak kadar var. Bu fideler bu bahar yapraklanır ve çiçeklenir mi? Ayrıca satıcı seneye meyva verebileceğini söyledi, doğru mudur? Fideleri nasıl bir toprağa dikmeleyim ?
Teşekkürler.
Şeftali en çok böcek yapan agaçların başında gelir yeşil yaprak bitleri özellikle onun için bir Şeftali üreticiyle konuştum HEKPLAN diye bir ilaç var toz şeklinde tavsiye ederim bilginiz olsun...
serkanhoca
17-03-2011, 22:31
Bahçemizde çok güzel meyve veren şeftali ağacımızı kesmek zorunda kalmıştık çok fazla zararlısı vardı başedememiştik ve o zamanlar biraz daha cahildik, şimdi olsa daha fazla mücadele etmeye çalışırdık. Sonuçta en güzel meyveler birisidir.
not: Güvenli alışveriş yapabileceğimiz fidan siteleri önerebilir misiniz??
Halil Önen
17-03-2011, 22:48
Merhaba,
Semt pazarından aldığım şeftali ve erik fidanlarını büyük birer saksıya dikip sabah güneşi alan avluma yerleştirmeyi düşünüyorum. Yalnız satıcı fidelerin dallarını ve boyunu kesti. Fidenin kalınlığı yaklaşık iki parmak kadar var. Bu fideler bu bahar yapraklanır ve çiçeklenir mi? Ayrıca satıcı seneye meyva verebileceğini söyledi, doğru mudur? Fideleri nasıl bir toprağa dikmeleyim ?
Teşekkürler.
Şeftali ve erik hafif kumlu/ tınlı toprağı sever.
Açık kök aldınız gibi. Direk toprağa dikmek daha doğru. Şimdi zamanıdır.
Şeftali de erik de gelecek yıl meyve verir. Ama meyveleri küçük olur, besleyemez, bu onun denemesidir.
Bu ikici yıl oluşan küçük meyveleri _erimeden, ham iken_ koparın. Hem fidanınız
iyi gelişir hem 3. sene daha çok verir. 3. yıl verdiği meyveleri _ham iken_ seyreltirseniz 4. yıl iyi meyve alırsınız.
Bu arada şeftalinize budama yolu ile taç vermeyi unutmayın. Eriğe göre budamaya hasastır.
Halil Önen
17-03-2011, 22:49
Bahçemizde çok güzel meyve veren şeftali ağacımızı kesmek zorunda kalmıştık çok fazla zararlısı vardı başedememiştik ve o zamanlar biraz daha cahildik, şimdi olsa daha fazla mücadele etmeye çalışırdık. Sonuçta en güzel meyveler birisidir.
not: Güvenli alışveriş yapabileceğimiz fidan siteleri önerebilir misiniz??
Alara fidancılık _ biraz pahalıdır ama _ bu konuda iyidir.
serkanhoca
18-03-2011, 12:54
Evet sitede gördüm fiyatlarını, dediğiniz üzere pahalılar...
www.irgeler.com.tr çok iyi çeşitler var
athena -asena
25-03-2011, 18:51
nektarin ağacım çiçek açmaya başlamış.
Zeytin agaci
02-04-2011, 12:25
Merhaba
Seftali agaci fazla büyümeyen bir meyve agaci oldugu icin binayla duvar arasi kismen 3 m, kismen 2 m olan alana dikmek istiyorum. Ancak köklerinin zamanla binaya/bahce duvarina zarar verip vermeyecegi konusunda hic bir bilgim yok. Beni bilgilendirir misiniz.
Sevgiyle kalin.
nektarinde sık kartşılaştığımız bir enstantane
athena -asena
15-04-2011, 19:49
Nektarin ağacının son hali.
çözbeniarapsaçı
20-04-2011, 14:05
iyi günler, bilgili arkadaşlar resim üzerinde nasıl budamam gerektiğini gösterebilirmi?
wellness
26-04-2011, 22:00
Bu sene ilk defa bordo bulamacı kullandım. Amacım armut ve şeftali ağaçlarımın çeşitli hastalık ve zararlılardan korumak içindi zaten ama bahsettiğiniz o hastalığa da iyi geldiğini bilmiyordum. Geçen yıl o kıvırcık hastalığı ya da klok denilen hastalık benim şeftali fidanlarımda da vardı. Bu sene ise şu ana kadar onun belirtisine ve izine rastlamadım. Şimdi sizin verdiğiniz bilgiler ışığında anlıyorum ki, çiçek gözleri kabarmadan önce yapmış olduğum bordo bulamacı fayda etti mutlaka onun için o hastalık bu sene yok benim şeftalilerde.
bu aşamada nasıl mücadele etmemiz gerekir klok hastalığı ile.
207963
Samsunlu55
02-05-2011, 21:49
Geçtiğimiz 1 hafta şeftalilerde çiçeklenme zamanıydı. Dün çektiğim bir fotoğraf.
Şeftali çiçeği.
208335
Nektarin çiçeği.
208336
meliskara
04-05-2011, 22:28
arkadaşalar Hatay'dan yazıyorum.Size bir sorumolacak.12 dönüm arazi üzerinde 850 kök çekirdekten yetişdirdiğim yabani şeftalimvar. Onları bu sene aşılmak istiyorum.Acaba şeftalilerimi japon eriklerinden birine aşılasam randımanlı olur mu?
mehmet uysal
06-06-2011, 14:41
değerli arkadaşım ben de şeftali yetiştiriyorum kışa girerken %2 lik ve ağçlar uyanmaya yakın %2 lik olmak üzere iki defa bordo bulamacı uygulaması yapıyorum ama buna rağmen yaprak kıvrıklığı hastalığı çok oluyor araştırmam sonucunda bakırlı ilaçların iyi geldiğini öğrendim geçtiğimiz iki aylık dönem içersinde üç defa bakırlı ilaç uygulaması yaptım iyi geldi
birkanatac
25-08-2011, 10:25
mehmet uysal merhaba şeftali için hangi cins fidan ekimi yapmıştın.
wellness
01-10-2011, 02:53
Mehmet Bey, sanırım bölge bölge değişiyor şeftalilerde ki yaprak kıvırcıklığının yoğunluğu. Bizim bir ağabeyimiz var kendisi Bursa/İznikli. Onun söylediğine göre o taraflarda 1inci ilaçlama çiçekler uyanma aşamasında, 2. ilaçlama ise haziran dönemine doğru yapılıyormuş. Ancak ben Düzce' deyim. Burada ise ben sadece çiçekler uyanma aşamasında 1 defa yaptım. Bir daha bordo bulamacı ile ilaçlama yapmama gerek kalmadı.
Hillbilly
27-01-2012, 22:36
Geç Hale ile Hale farklı şeftali ağaçları mıdır? Ben Geç Hale şeftali fidanı dikmiştim geçen yaz ve aldığım yer kendine verimli olduğunu söylemişti daha sonra Hale olanın kendine verimli olmadığını okudum. Satın aldığım internet sitesinde Hale ağacı kendine kısır, Geç Hale nin ise kendine verimli olduğu yazıyor. Sanıyorum ikisi farklı sadece isim benzerliği var. Bilgisi olan bir arkadaş bu konuda beni aydınlatabilir mi?
değerli arkadaşım ben de şeftali yetiştiriyorum kışa girerken %2 lik ve ağçlar uyanmaya yakın %2 lik olmak üzere iki defa bordo bulamacı uygulaması yapıyorum ama buna rağmen yaprak kıvrıklığı hastalığı çok oluyor araştırmam sonucunda bakırlı ilaçların iyi geldiğini öğrendim geçtiğimiz iki aylık dönem içersinde üç defa bakırlı ilaç uygulaması yaptım iyi geldi
Arkadaşım., Bordo bulamacı uygulamanız yanlış olmuş olabilir. Çünkü, Bordo bulamacı zaten bakırlı bir ilaçdır!!! Diğer bakırlı ilaçlar yağmurda yıkanabilirken, bordo bulamacı yıkanmaz. Ayrıca ağaçlar uyanmaya yakın % 2 lik bir bordo bulamacı, gözleri yakmamışsa burada bir yanlış vardır. Çünkü ilkbaharda gözler uyanırken en fazla %1 lik bordo bulamacı atılır.!!
Bu durumda bordo bulamacı hazırlarken kireci bakır solusyonunun üzerine dökerseniz o bordo bulamacı olmaz!! kireç olur ve etkisi olmaz. Bakır eriyiği kirecin üzerine dökülür ve HEMEN kullanılır.
Bilmiyorum sanki bir yanlış yapmışsınız gibi geliyor bana. Kolay gelsin.
denizakvaryumu
08-02-2012, 08:03
Forumda daha önce konusu bir yerlerde geçmişti;
Bordo bulamacından fayda görmeyenler , GÖZTAŞI yani kireç karışmamış saf bakır atarak yaprak kıvırcıklığını yendiklerini belirtmişlerdi, sanırım "basık şeftali" için.
Bu yöntemi doğal ve organik elma-meyve yetiştirdiklerini söyleyen bazı üreticiler de uyguluyor.:D
Göztaşının topraktaki hertürlü canlı için atom bombasından farkı yok bana göre :)
noktagida
21-02-2012, 13:06
kayseride bagda yani bahcede seftali fidesi diksem yetisirmi
Safranlı
21-02-2012, 16:01
Yetişir ******
bolgedekı çeşitlerden fıdan alın mutlaka buyuyecektır
veya tohumundan kendınız üretın o dahada saglıklı olucaktır
Forumda daha önce konusu bir yerlerde geçmişti;
Bordo bulamacından fayda görmeyenler , GÖZTAŞI yani kireç karışmamış saf bakır atarak yaprak kıvırcıklığını yendiklerini belirtmişlerdi, sanırım "basık şeftali" için.
Bu yöntemi doğal ve organik elma-meyve yetiştirdiklerini söyleyen bazı üreticiler de uyguluyor.:D
Göztaşının topraktaki hertürlü canlı için atom bombasından farkı yok bana göre :)
Sn denizakvaryumu., Sanırım kullanılan bakır , Göztaşı (yani Bakır sulfat) değil, Bakır oksi klörür dür. İkisinin toksitesi farklı olmalı. Çünkü bakırsulfat (göztaşı) doğrudan kullanılmaz, yakar diye biliyorum.
Yaklaşık 10 dönüm üzerinde 350 adet (haziran 1 hasat tarihli) şeftali yetiştiriyorum. Şeftali yetiştiriciliğinde en çok görülen HASTALIK Yaprak Kıvırcıklığıdır. Bu hastalığın etmeni bir mantardır ve doğada bolca bulunur. Bilindiği gibi tarımda mantari hastalıklar için bakır türevleri kullanılır. Bakır sülfat + Kireç = Bordo Bulamacı ya da göz taşı olarak adlandırılır. Ben 6 yıldır yetiştirdiğim ağaçlara yaprak kıvırcıklığını önlemek için göz taşı ya da hazır bordo bulamacı denen uygulamaları yaptım.
400 lt suya 12 kg sönmüş kireç 12 kg bakır sülfat % 3 lük direkt uygulama yaptım gözler yanmadı ; Ama hastalık ağır derecede görüldü,
400 lt su 8 kg sönmüş kireç 8 kg bakır % 2 lik uygulama hastalık görüldü,
Hazır göz taşı atıldı; hastalık görüldü,
Peki Neydi bu illeten çaresi oran olmadığı kesindi...
Bu hastalık etmeni kışı toprakta ve ağaç dallarında geçirir ancak sıcaklık ve besin ortamı bulamadığı için kolonize olup zarar veremez. Ne zaman sıcaklık baharla birlikte arttı su arttı ağaca su yürüdü kolonize olmaya başlarlar. Bu yüzden ilaçlama zamanı son derece önemli. Hazır göztaşı uygulamalrımda problem atılan ilacın yağmurla hemen yıkanmasıydı. Eğer direkt %3 verilirse kesilmeyen yağmurlar bakırı yıkar. Sonuç olarak edindiğim deneyimlere göre; Gözler kabarıp içindeki pembe görünmeden hemen önce % 1,5 göztaşı,
arkadan göz içindeki çiçeğin pembeliği görünür görünmez hafif açılmadar sonra %1,5 ki bu iki uygulama arası 2 hafta kadardır. bu şekilde atılan göztaşından kesin sonuç aldım. Eğer ağacınızın yaprakları kıvrıldı yanı hasta olduysa hiç bakır atmayın hiç bir faydası olmaz. hasta yaprakları koporıp temezleyin. Yerine yenisi gelir.
Az ağacı olan kişiler 12 lt tulumbaya 150-180 gr sönmüş kireç
150-180 gr Bakır sülfat karışımı % 1,5 lik bordo bulamacı yapabilirler.
Tulumbaya 10 lt su koyun. 1 lt su **** fazlası ile sönmüş kireci iyice sulandırın. ayrı bir kapta bakırı iyice eritin. İlk önce kireci daha sonra Bakırı ekleyin ( Bu önemli) Metal kapları kullanmayın çünkü bakır sülfat içindeki sülfürik asit metaller ile tepkimeye girer. tepkime derken eritip atmaz da :) karartır falan...
% 1,5 göz taşını attın hava gülüm balım gitti güneş hiç inmedi çiçek açmaya başladı. 2. uygulama yapmaya gerek kalmaz. % 1,5 attın gözler kabardı diye hastalık etmeni çoğunlukla öldü. arkadan bi soğuk ağaç durdu, yağmur yağmur atılan yıkandı. 2. uygulama kesinlikle yapılmalı. Çiçekler açtıktan sonra kesinlikle göztaşı atılmaz. Bu işin şubatı martı olmaz, iklim tür bölge herşeyi değiştirir.Gözler kabardıktan çiçek açana kadar mücadele ettin ettin. şeftali ağacının uyanma dönemi çok hızlı geliştiği için hastalıkla mücade etmek zorlaşır.
mehmetgul06
02-05-2012, 17:45
benim ağaçlarda da geçen sene oluşmuştu bu kabarcıklar. gözler uyanmadan bu sene bakır attım. şu an gayet sağlıklı görünüyor.
denizakvaryumu
02-05-2012, 19:37
Meyvelitepe
mastercop la yaprak kıvırcıklığını yendiğini yazmıştı bu hususu tekrar hatırlatayım yani sorunun organik bir çözümü de var.
Peki Neydi bu illeten çaresi oran olmadığı kesindi...
Evet orası kesin. Oran değil, zamanlama çok önemli.
Meyvelitepe
mastercop la yaprak kıvırcıklığını yendiğini yazmıştı bu hususu tekrar hatırlatayım yani sorunun organik bir çözümü de var.
Yaprak kıvırcıklığı için atılan bordo bulamacı hiç bir şekilde meyveye geçmez, zaten atım zamanı ilkbahar olduğu için yağmurlar ile yıkanıp gider. Organik diye tabir edilen diğer bakır türevi mantar ilaçları, gelişim süresince üzerinde yaprak ve meyve var iken eğer mantari etmenler ile savaşılacaksa güvenli olarak kullanılabilir.
bir söz vardır;
HASTALIKLA GELMEDEN, ZARARLI İLE GELDİKTEN SONRA SAVAŞILIR.
Meali; Mantari ve bakteriyel kökenli hastalıklar daha bahçeye gelmeden önlemi alınmalıdır. Geldikten sonra ne atsan olmaz arkadaş, tıpkı ayak mantarı gibi geldimi ilaç kar etmez biraz vucudun zayıfladımı ortaya çıkar.
Ancak, böceklere karşıda ZARAR sınırına ulaştımı, olgunlaşma dönemini tamamladı mı mücadele edilir. yoksa böcek gelmeden yapılan ilaçlamalar hem maaliyet arttırır, hem bitkiyi durdurur, hem doğayı hemde ürünü zehirler...
Hillbilly
09-05-2012, 20:45
Geç hale adındaki şeftali fidanım inanılmaz bir kış atlattıktan sonra çok sağlıklı bir şekilde yapraklandı ve çiçek açtı. Bakalım meyvesi ne zaman nasip olacak. Merak ettiğim acaba soğuk ve kar yağışı yaprak kıvırcıklığını önlemede yardımcı mıdır?
Merak ettiğim acaba soğuk ve kar yağışı yaprak kıvırcıklığını önlemede yardımcı mıdır?
Hayır önlemez, soğuk ve kar'a bir diyeceğim yok, yağış mantari hastalıklara davetiyedir.
merha benim sorum şu yetişkin br şeftali ağacından ne kadar rekolte elde edebiliriz..
Bahçedeki küçük şeftali ağacım..
Geçen sene meyvaları tek tüktü, bu sene niye böyle oldu anlamadım..
Samsunlu55
07-06-2012, 22:46
Bahçedeki küçük şeftali ağacım..
Geçen sene meyvaları tek tüktü, bu sene niye böyle oldu anlamadım..
Meyve dökmeniz gerekiyor. Aksi halde meyveler küçük ve sıkışık olur. Ayrıca ağacı yormuş olursunuz.
Halil Önen
08-06-2012, 00:00
Bahçedeki küçük şeftali ağacım..
Geçen sene meyvaları tek tüktü, bu sene niye böyle oldu anlamadım..
Bu yıl Ege de özellikle kıyı Ege de meyve ağaçları güzel meyve bağladı. Çünkü kış uzun sürdü ve ağaçlar kış uykusuna iyi yattı.
Sayın Samsunlu55 ' in dediği gibi şeftaliyi seyretmek daha iri albenili yapar ve dal kırılmalarını önler. En azından karşılıklı meyve meyveleri seyretmek, çıkarmak gerekir...
Keyifli günlerde yeme nasip olsun.:)
cihangiryariz
04-08-2012, 13:18
http://i132.photobucket.com/albums/q34/Iskarmoz/P1060268.jpg
Nektarin ağacımdaki bu hastalıktan iki yıldır muzdaribim. Ağacın yaprakları en yeni sürgünlere kadar kıvrık ve hastalıklı. Meyvelerin üzerinde sap tarafından başlayan pamucuk veya küf görünümünde beyaz bir tabaka oluşuyor. Meyve olgunlaştığında içi çürümüş olarak yere düşüyor. Daha erken koparılan meyveler üzerindeki beyaz tabaka su ile oğulduğunda çıkıyor ve genellikle içi sağlam oluyor.
http://i132.photobucket.com/albums/q34/Iskarmoz/P1060273.jpg
Yapraklar da fotoğrafta olduğu gibi kıvrık ve hastalıklı. Ağaç sürgün veriyor ama onlar da hastalıklı.
Geçen kış şubat ayında bordo bulamacı yaptım. Sonuç değişmedi. Teşhis ve tedavi için yardımlarınızı rica ediyorum.. Şimdiden teşekkürler..
''Şeftali bol oldu'' derken.. Kocaman dal kırılmış.. :(
323314
Küçücük bir yer tutmasına rağmen dal bir haftadır yaşıyor.. Alttan biraz destek yaptım ama daha ne kadar taşır bilmem..
323315
Koparmaya da kıyamıyorum, çok güzeller.. ;)
323316
323319
Biraz cimrice oldu ama, sadece buruşuk ve hastalıklı gibileri topladım..
323317
Bu yıl Ege de meyve ağaçları güzel meyve bağladı................................
şeftaliyi seyreltmek daha iri albenili yapar ve dal kırılmalarını önler.
Halil Bey mesajınızı keşke daha önce dikkate alsaymışım..
Zeytin ağacı da sizin tavsiyenize uymadığım için az daha çürüyecekti.. Sizi dinlememenin cezası 2 oldu.. Üçüncüsü olmaz umarım.. :(
Halil Önen
04-08-2012, 18:50
''Şeftali bol oldu'' derken.. Kocaman dal kırılmış.. :(
323314
Küçücük bir yer tutmasına rağmen dal bir haftadır yaşıyor.. Alttan biraz destek yaptım ama daha ne kadar taşır bilmem..
(
Sevgili Selis,
kırılmış şekli işe bile dal meyvelerini beslemeye çalışır. Bul su vermelisiniz. Şeftali suyu sever.
Kırılan bölgeyi kalın bezle sarıp ıslak tutmak _ hatta bezin içine biraz temiz toprakla_ dalın beslenmesine yardımcı olur...
Belki bu kdar meyeve ile kırılmayacaktı ancak bu yıl çok sert rüzgarlar da oldu. Yüklü dalları kırdı...
Şeftaliye kış budaması yapmak hem dalların kırılmasını önler_ bunda rağmen seyretme yapılmalı_ hem gençleştirir, ömrünü uzatır...
( kendimi bir an sorumlu hissettim, gözlerim de yeşil değil ama):)
Küçücük bir yer tutmasına rağmen dal bir haftadır yaşıyor.. Alttan biraz destek yaptım ama daha ne kadar taşır bilmem..
Sevgili selis, ağacın kabuğu tamamıyla kopmadıktan sonra ağaç dalı kurumaz, bu dalı kesecekmisiniz bilmiyorum, kesmeniz ağacın tacını bozacak mı fotoğraftan göremedim, Şayet kesmeye kıyamıyorsanız dalı dikkatli bir şekilde (kabuğunu koparmadan) düzeltip aşı macunuyla kapatıp bir şeyle sarıp, dalı güzelce sağlam bir şekilde askıya alabilirseniz bu kırılan yer kaynayacaktır, bir yıl destekle de korursanız ikinci yılı bir şey kalmaz eski sağlığına kavuşur.
( kendimi bir an sorumlu hissettim, gözlerim de yeşil değil ama):)
Rica ederim olur mu öyle şey.. Ben sizi dinlemediğim için böyle oldu. :(
Bu kadar kalın bir dal kırıldıktan sonra ağacın kurtulacak olması da çok ilginç ve sevindirici.. :) Sn. Lilium verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.. Ne yapmam gerektiğini anlatmasaydınız, dalı kesecektim.. Ağacın büyük bir kısmını oluşturuyor, yazık olacaktı..
Kıvırcık hastalığına ve küflü şeftaliye çözüm nedir?
Halil Önen
04-08-2012, 23:53
Kıvırcık hastalığına.....çözüm nedir?
http://www.agaclar.net/forum/261980-post33.htm
Her yıl görülüyorsa %2 lik%3 lük bordo bulamacı, budamadan hemen sonra mutlaka bir defa... Görülmüyorsa, olamasın diye gülleci bulamacı...
Adalet Yağcı
05-08-2012, 10:04
İki yıldır ihmal ettiğim ağaçlarım bu sene perişan.
Bu seneye kadar görmediğim bir şekilde hastalandılar.
Uç dallardaki bir kaç kıvrık yaprak haricinde her şey yolunda gibi görünüyordu, meyveler olgunlaşmaya başladığında içten çürümeler oldu.
Dış görünüş normal gibi ama içi kısmı dışa doğru çürüyor ve 1-2 mm. beyaz kurtlar var.
Kiraz sineği kurduna benziyorlar.
Bu bir hastalık mıdır, yanlış bir uygulama sonucu mu sizce?
Çaresi ne dir?
Yardımlarınızı bekliyorum, teşekkürlerimle.
323451
323452
323453
323454
323455
Adalet Yağcı
11-08-2012, 20:20
Soruma cevap alamadım, bu sayfa ile ilgilenen kimse yok anlaşılan :)
Yine de bu günkü durumla ilgili bir fotoğraf yüklemek istiyorum.
Tüm şeftaliler döküldü, bu sene üç ağaçtan bir tek şeftali bile yiyemedim :(
324795
Halil Önen
12-08-2012, 08:39
İki yıldır ihmal ettiğim ağaçlarım bu sene perişan.
Bu seneye kadar görmediğim bir şekilde hastalandılar.
Uç dallardaki bir kaç kıvrık yaprak haricinde her şey yolunda gibi görünüyordu, meyveler olgunlaşmaya başladığında içten çürümeler oldu.
Dış görünüş normal gibi ama içi kısmı dışa doğru çürüyor ve 1-2 mm. beyaz kurtlar var.
Kiraz sineği kurduna benziyorlar.
Bu bir hastalık mıdır, yanlış bir uygulama sonucu mu sizce?
Çaresi ne dir?
Yardımlarınızı bekliyorum, teşekkürlerimle.
323453
Bu bir çeşit kelebek zararlısı olan şeftali güvesinin işi...Delfin ile haftada bir ilaçlamak gerekiyormuş, diğer dökülenlerde de bu deliklerden varsa hepsinin dökülmesine sebep olur daha erimeden bile...
Yapraklarına bakılırsa ayrıca bir mantari hastalık da olabilir...
Halil Önen
12-08-2012, 08:44
Soruma cevap alamadım, bu sayfa ile ilgilenen kimse yok anlaşılan :)
Yine de bu günkü durumla ilgili bir fotoğraf yüklemek istiyorum.
Tüm şeftaliler döküldü, bu sene üç ağaçtan bir tek şeftali bile yiyemedim :(
324795
Üzüldüm...
Fidanınız sağlıklı görünüyor ama bu kadar çok dökmesinin sebebi yoğun güve saldırısı olabilir.
Bir de; şeftali suyu sever, bol su meyvenin beslenmesine çok yardımcı olur...
Adalet Yağcı
12-08-2012, 11:32
Cevaplar için çok teşekkür ederim Halil bey.
Delfin için araştıracağım, ilaçlamaya ne zaman başlanır, ne kadar devam edilir vb.
Yapraklar sağlıklı görünüyorlar ama sanırım besin eksikliği de var, olmaları gerektiğinden daha açık yeşil oldu bazı kısımlar.
Sulamada sıkıntı yok, ağacın çevresindeki otlardan belli oluyordur.
Ben meyvenin derimine 15 gün kala sulamayı kesiyorum, yoksa tadı kaçıyor ve çok çabuk olgunlaşıp düşüyor.
İnşallah seneye bu başlıkta gelişmeleri paylaşırım.
Merhaba adalet abla şeftalilerine üzüldüm umarım seneye iyi olur. bende mersindeyim yakın bir yerdeyseniz ve hani mahsuru yoksa ve varsa böyle senin o güzel meyve ağaçlarının olabilecek fidelerinden bana da verir misin.
Adalet Yağcı
18-08-2012, 17:56
Sayın wellness;
Sorunumla ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.
Bu güne kadar bahçemde hep yanmış çiftlik gübresi kullandım, bazan keçi bazan da inek gübresi aldım.
Bahçem bu yüzden çok otlanıyor.
Sizin bahsettiğiniz 20-20-20 den hiç kullanmadım.
Derdime deva olacaksa elbette kullanırım.
Sorun şu ki, yapraktan vereceğim besinler ve ilaçlamalar beni çok yoruyor, her şeyi tek başıma yapmak zorundayım.
Bu yüzden, toprağa ilave edebileceğim çözümler daha iyi olur.
Her sene İlkbaharda belletiyorum, o sırada gerekli besinleri toprağa karıştırabilir miyim?
Sanırım kalsiyum eksikliği de var, domateslerimde erken yaprak yanığı oluyor her sene.
Bütün bunlara toptan çare bulmam lazım.
Öyle çok tavsiye var ki, hangisini uygulayacağımı şaşırıyorum :(
Adalet Yağcı
18-08-2012, 18:05
Merhaba adalet abla şeftalilerine üzüldüm umarım seneye iyi olur. bende mersindeyim yakın bir yerdeyseniz ve hani mahsuru yoksa ve varsa böyle senin o güzel meyve ağaçlarının olabilecek fidelerinden bana da verir misin.
Merhaba sevgili ltf, sitemize hoş geldiniz.
Forumun Ücretsiz fide, fidan ve tohum paylaşımı ana başlığının burada (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)alt başlıkları var, oraya bir göz atın.
Ben de size, badem, erik, ceviz, böğürtlen fidesi verebilirim.
Adalet Yağcı
26-08-2012, 14:18
Sayın welwness;
Detaylı anlatımınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.
Bahçem çok küçük, içinde 14 ağaç var.
Bunlar, 3 şeftali, 1 kiraz, 1 kayısı, 2 armut, 1 badem, 1 ceviz, 1 vişne, 3 elma, 1 erik.
Toprağımız çok killi olduğu için dışardan toprak getirttik, ayrı ayrı yerlerden gelen toprak karıştırıldı ve bahçeye serildi.
İlk 8-10 yıl her şey gayet iyiydi, etraftaki komşular ağaçlara çok gübre(doğal gübre) verdiğimi söylediler, bir kaç yıl hiç gübre verme dediler.
Ben de zaten son 2 yıldır pek ilgilenemedim, ağaçlar zayıf düştü kanaatimce.
Toprak analizini Antalya'ya gönderdiklerini duydum, biraz da pahalı bir işlem olduğunu söylediler ben de vazgeçmiştim.
Sizin daha önce yazdığınız gibi 20-20-20 ile Şubat-Mart aylarında bir gübreleme yapmak ve ondan önce, Sonbaharda ağaçlara çiftlik gübresi vermek şimdilik yapabileceğim en kolay şey.
Kimyasal gübreleme kısmını anladım, ağaç gövdesine yakın olmayacak, dallarının iz düşümüne verilecek :)
denizakvaryumu
04-09-2012, 20:18
329618
Lonicera arkadaştan aldığım telefon numarası ile satın aldığım domat (devebastı-donut-satürn) şeftalilerle Ankara şartlarında bu sene çok iyi ürün alarak komşular arasında adeta show yaptım. :) Tadı da muhteşemdi....
ÇOK Teşekkürler lonicera (Akın)
Domat şeftalinin yaygınlaşması için lonicera sayesinde fidanları satın aldığım
( Kadir bey)539 437 77 51
bu telefonu vermek farz oldu....Gerisi size kalmış.. :)
yemesi en rahat şeftali olan bu çeşidin yok olmasından korkuyordum. çok isabetli oldu, elinize sağlık...
Lonicera
05-09-2012, 03:58
Sevgili denizakvaryumu, asıl ben size teşekkür ederim. Ta Ankara' dan hiçbir fedakarlıktan kaçınmayıp bu nadide tür için uğraşıp elde ettiniz. Show yapmak en çok da sizin hakkınızdı:)))
2 yıl önce tabansuyu yüksek ve ağır topraklar için çok iyi sonuç veren erik anacına bu şeftaliyi aşıladım. Sonuç süper oldu. Meyve kalite ve irilik açısından şeftali anacına göre daha iyi sonuç verdi. En azından bir erik üzerine de denemenizi öneririm.
Evet sonuç olarak doğru söze ne denir, muhteşem bir lezzet; gerisi size kalmış...
Sayın welwness;
Detaylı anlatımınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.
Bahçem çok küçük, içinde 14 ağaç var.
Bunlar, 3 şeftali, 1 kiraz, 1 kayısı, 2 armut, 1 badem, 1 ceviz, 1 vişne, 3 elma, 1 erik.
Toprağımız çok killi olduğu için dışardan toprak getirttik, ayrı ayrı yerlerden gelen toprak karıştırıldı ve bahçeye serildi.
İlk 8-10 yıl her şey gayet iyiydi, etraftaki komşular ağaçlara çok gübre(doğal gübre) verdiğimi söylediler, bir kaç yıl hiç gübre verme dediler.
Ben de zaten son 2 yıldır pek ilgilenemedim, ağaçlar zayıf düştü kanaatimce.
Toprak analizini Antalya'ya gönderdiklerini duydum, biraz da pahalı bir işlem olduğunu söylediler ben de vazgeçmiştim.
Sizin daha önce yazdığınız gibi 20-20-20 ile Şubat-Mart aylarında bir gübreleme yapmak ve ondan önce, Sonbaharda ağaçlara çiftlik gübresi vermek şimdilik yapabileceğim en kolay şey.
Kimyasal gübreleme kısmını anladım, ağaç gövdesine yakın olmayacak, dallarının iz düşümüne verilecek :)
Bu tip bir bahçe için analiz, gübre gibi karmaşık faaliyetlerin pek gerekmediğini düşünüyorum. Özellikle şeftali ağacının bir dalının taşıyabileceği max meyve miktarı bellidir. eğer seyreltmesseniz meyveler ufak olur ( ne kadar gübre atarsan at) + dal rüzgarla birlikte kırılır. Şeftalide büyük meyvenin sırrı seyreltmedir ve ağacı seyreltirken koparıp attıklarınıza bakmayın. için acır seyreltmeye devam edemessin. ama yapılması gereken, dormant dönemde budanmış 20 cm bir meyve dalı üzerinde max 3 meyve size hasatta 200 gr civarı meyveler verir. aynı dal üzerinden yaklaşık 5-6 meyveyide koparıp atman gerekir. bir ağaçta bu meyve dallarından epeyce vardır X 5-6 = yerde bolca atılması gereken meyve yapar.
eğer amatörce gübre olayına girersen ne olur, muhtemelen ağaç bol sürgün yapar ağacın orta kısmının neredeyse tamamı obur dallar ile dolar ki bu dallar ertesi yıl meyve vermez budama sırasında kesilir. Ancak gelişim dönemi boyunca meyvelerin ve gerekli yaprakların görmesi gereken güneş engellenir. ertesi yıl meyve dalları düzgün gelişmez meyveler kızarmaz büyümez.
ANCAK;
Şeftali ağaçlarının ph bağlı iz element eksikliği bütün dünyanın başına beladır. özellikle ph,demir ve çinko eksikliği mücadele edilmesi gereken brşey. Demirde ve çinkoda yapraklar sararır. ancak çinkoda sarılığın yanında yapraklar normalden küçük olur ve sürgün tıpkı boğazında tüy olmayan eski tavuklar gibi yoluk yoluk olur zira teknik adı rozet oluşumudur. bunun için yaz boyunca ikişer demir çinko uygulamasından epeyce fayda görürüsünüz. eylülde uyuma başlamadan da atılmalı. bol çiftlik gübresindende NPK İÇERİĞİNİ ELDE EDEBİLİRSİNİZ. en azından sizin ölçekte bir bahçede.
Meyvelerin dökülmesine gelince seftali güvesi çaresi yok arkadaş delfin benzeri ilaçlar bir ziraat mühendisi nezaretinde uygulanmalı. biliyorum siz organik olsun istiyorsunuz ama,
bilmiyorum güve için ruhsatlı organik iliaç varmı ama işte yaz şeftalilerinin neden organik olamadığının cevabı. bu ilaç olmassa neler olduğunu tecrübe ettiniz bir haftada meyveler yere iner. bu yüzden yazın yenen şeftalilere ihtiyatlı yaklaşılmalı çok ilaçlanmak zorundalar zaten tezgahtaki kokudan da belli oluyor. eğer güve ile uğraşmak istemiyorsanız erkenci şeftalilerde bu sorun yok benim haziran 15 te hasat edilen bir şeftalilerim var ben hiç güve ile uğruşmam. ancak annemin zoru ile diktiğim 3 temmuz ve ağustos şeftalisinden de bir tane yiyemem bu illetten ötürü. Umarım aydınlatabilmişimdir...
Domat şeftalisine gelince, bir tane denemelik ,yemelik ,hobilik..... ASLA ticari olamaz, asla yeni çeşitler ile rekabet edemez...
Adalet Yağcı
28-09-2012, 10:16
Sayın peach;
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Bu seneye kadar güve kelebeği benim bahçeme uğramamıştı, şeftalilerim Temmuz, Ağustos ayında meyve veriyor, yani çok erkenci değil.
Yakın bir zamanda inek ve keçi gübresini karışık alıp tüm ağaçlarımı gübreleyeceğim.
Aslına bakarsanız ağaçlarımın biraz güçsüz kaldığını sanıyorum, son 3 yıldır gübre verememiştim.
Bir ara, şeftalileri söküp yeni fide mi alsam acaba diye düşündüm.
Ne dersiniz, bu şeftalileri kurtarabilir miyiz?
Sayın welwness;
Detaylı anlatımınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim.
Bahçem çok küçük, içinde 14 ağaç var.
Bunlar, 3 şeftali, 1 kiraz, 1 kayısı, 2 armut, 1 badem, 1 ceviz, 1 vişne, 3 elma, 1 erik.
Toprağımız çok killi olduğu için dışardan toprak getirttik, ayrı ayrı yerlerden gelen toprak karıştırıldı ve bahçeye serildi.
İlk 8-10 yıl her şey gayet iyiydi, etraftaki komşular ağaçlara çok gübre(doğal gübre) verdiğimi söylediler, bir kaç yıl hiç gübre verme dediler.
Ben de zaten son 2 yıldır pek ilgilenemedim, ağaçlar zayıf düştü kanaatimce.
Toprak analizini Antalya'ya gönderdiklerini duydum, biraz da pahalı bir işlem olduğunu söylediler ben de vazgeçmiştim.
Sizin daha önce yazdığınız gibi 20-20-20 ile Şubat-Mart aylarında bir gübreleme yapmak ve ondan önce, Sonbaharda ağaçlara çiftlik gübresi vermek şimdilik yapabileceğim en kolay şey.
Kimyasal gübreleme kısmını anladım, ağaç gövdesine yakın olmayacak, dallarının iz düşümüne verilecek :)
Bu tip bir bahçe için analiz, gübre gibi karmaşık faaliyetlerin pek gerekmediğini düşünüyorum. Özellikle şeftali ağacının bir dalının taşıyabileceği max meyve miktarı bellidir. eğer seyreltmesseniz meyveler ufak olur ( ne kadar gübre atarsan at) + dal rüzgarla birlikte kırılır. Şeftalide büyük meyvenin sırrı seyreltmedir ve ağacı seyreltirken koparıp attıklarınıza bakmayın. için acır seyreltmeye devam edemessin. ama yapılması gereken, dormant dönemde budanmış 20 cm bir meyve dalı üzerinde max 3 meyve size hasatta 200 gr civarı meyveler verir. aynı dal üzerinden yaklaşık 5-6 meyveyide koparıp atman gerekir. bir ağaçta bu meyve dallarından epeyce vardır X 5-6 = yerde bolca atılması gereken meyve yapar.
eğer amatörce gübre olayına girersen ne olur, muhtemelen ağaç bol sürgün yapar ağacın orta kısmının neredeyse tamamı obur dallar ile dolar ki bu dallar ertesi yıl meyve vermez budama sırasında kesilir. Ancak gelişim dönemi boyunca meyvelerin ve gerekli yaprakların görmesi gereken güneş engellenir. ertesi yıl meyve dalları düzgün gelişmez meyveler kızarmaz büyümez.
ANCAK;
Şeftali ağaçlarının ph bağlı iz element eksikliği bütün dünyanın başına beladır. özellikle ph,demir ve çinko eksikliği mücadele edilmesi gereken brşey. Demirde ve çinkoda yapraklar sararır. ancak çinkoda sarılığın yanında yapraklar normalden küçük olur ve sürgün tıpkı boğazında tüy olmayan eski tavuklar gibi yoluk yoluk olur zira teknik adı rozet oluşumudur. bunun için yaz boyunca ikişer demir çinko uygulamasından epeyce fayda görürüsünüz. eylülde uyuma başlamadan da atılmalı. bol çiftlik gübresindende NPK İÇERİĞİNİ ELDE EDEBİLİRSİNİZ. en azından sizin ölçekte bir bahçede.
Meyvelerin dökülmesine gelince seftali güvesi çaresi yok arkadaş delfin benzeri ilaçlar bir ziraat mühendisi nezaretinde uygulanmalı. biliyorum siz organik olsun istiyorsunuz ama,
Bir ağaçtan ne yaparsanız yapın alacağınız miktar bellidir. Hele şeftali budama ve seyreltme ile mevcut hacminin yarısına iner, küçültülür. Ayrıca büyük ve yüksek ağaçlar değil küçük bodur ağaçlar makbül günümüzde. düz ayak işçiliğini yapabileceğiniz ağaçlar. aralarına ekleme yapabilirsiniz diğer ağaçları küçültüp. Ph kotrol etmeyi öğrenmelisiniz. nette max 15 tl ph kağıtları var. bir bardak suya saf su ile az miktar toprağı ayran kıvamına getirin. bir miktar betledikten sonra. ph kağıdı ile ölçüm yapın. Meyvecilikte en önemli şey phdırn bana göre. Bu aylarda toprağın isteğine göre kükürt veya kireç atacaksınız. bütün kış ph istenen seviyeye gelir. baharda bu uygulamanın pek faydasını föremessiniz. ardından usta bir budama. ardından iyi bordo bulamacı ki önceki mesajlarda ayrıntılı anlatmıştım. hayven gübresi. çağla dönemde seyreltme yaz boyu sulama ve yapraktan demir çinko takviyesi+güve mücadelesi. bir ağaçtan bu işlemlerden sonra alacağınız max ürün 25 kg. epey zahmetli:) pazardan al geç :) tabik hobi, doğa ile iç içe olma unsurları para ile satın alınamaz.
Sevgili selis;
ağaçlarınızı hiç budamamışsınız. 2. Resimde ana dal üzerinde 78-80 cm lik uzun dalları ( meyve dalı ) geçen kış 20 cm olacak şekilde uç alması yapmalıydınız. 3. Resimde baş parmağınızın altındaki ve serçe parmağınızdaki şeftali kalmalı diğer ikisi koparılmalıydı. çok büyük olsun istersen. Tek kalmalı. Ne kadar erken seyreltme o kadar güzel meyve. 20 CM LİK BİR MEYVE DALINDA MAX 3 MEYVE KALMALI.
Hillbilly
15-10-2012, 16:53
Meyve eksiltme veya budama anında insanlar inanır mısınız size küsüyorlar ve içlerinde öfke birikiyor. Tepki şu: ne yaptın kardeşim rezil ettin ağacı. Meyveleri çok buldun herhalde yerlere saçıyorsun günah günah yazıklar olsun. :) Dolayısıyla budama yapacağım zaman tek başıma gidiyorum bahçeye yoksa her an kavga çıkabilir :)
Aslında bu şeftali güvesi sanırım doğanın şeftaliyi seyreltme yöntemi:) Ama abartıyor o da hepsini indiriyor aşağıya. Bunu sebebide güvenin doğadaki düşmanlarının azalması sebeb oluyor denebilir mi? Belki de....
Hillbilly
16-10-2012, 13:39
Bahsettiğiniz şeftali güvesi sadece şaftali ağacına özgü bir güve mi yoksa genel anlamda her yerde bulunan ve şeftalilere de dadanan bir böcek mi? Geç Hale adlı bir kültürü geçen sene bahçeye dikmiştim bu sene bayağı iri ve tadı çok güzel olan meyveler verdi. Hatta bu kadarını hiç beklemiyordum. Bizim buralarda şeftali ağaçları dikilmez pek, dolayısıyla sayılıdır. Meraklıları bahçelerinde yer vermiştir bu ağaca, ama soğuğa dayanıklılığı ve verimiyle gayet güzel oluyormuş buralarda şeftali. Meyvelerde böcek zararı hiç yoktu. İlaçlama işini hiç sevmiyorum inşallah buna gerek kalmadan doğal yöntemlerle halledebilirim. Karıncaların ağaca çıkmasını engelleyerek önemli bir adım atmış olacağımı düşünüyorum. Bunu arkadaşa söylediğimde yarım saat bana güldü artık ne anladıysa :)
Lan ne lakası var diyip durdu yaprak bitleri ve uğur böceklerinden daha bahsetmedim kendisine bağlantı kuramadı sanıyorum...
Güveyi de peygamber develerine emanet edicem....
Bu güve denen böcek mayıs gibi yavru yapıp meyve üzerine yumurtluyor sanırsam, daha sonra çıkan yavrular meyveyi yemeye başlıyor. ileri dönemde meyveyi sapından koparıp düşmesine neden oluyor. bir çok meyvede adı aynı olsun olmasın bu tür böcekler mevcut. bana göre ege şartlarında ilaçsız şeftali, elma gibi meyveleri yetiştirmek pek mümkün görünmüyor. Tuncelide kışın ağır geçmesi böcek popülasyonunu oldukça düşürüyor sanırsam. Yoksa hiç bir predatör bu böceği engellemez zira larvalar meyve içinde gelişiyor.
Hillbilly
17-10-2012, 18:23
Eskiden gıcık olurdum peygamber develerine, şimdi kanki olduk ellerimle besliyorum kerataları. İnanılmaz akıllı böcekler.
Haklısınız bazen çaresiz kalıp ilaçlamak zorunda kalabilirsiniz bitkileri ama ben yine de yararlı böceklerin sayısını arttırarak ve bitkiye çok iyi bakılıp (toprak yapısını iyileştirirek vs.) sağlıklı omasını sağlayarak büyük ölçüde (sonuçta ticari bir beklenti içinde değilim) sorunların üstesinden gelinebileceğine inanıyorum.
Eskiden gıcık olurdum peygamber develerine, şimdi kanki olduk ellerimle besliyorum kerataları. İnanılmaz akıllı böcekler.
Haklısınız bazen çaresiz kalıp ilaçlamak zorunda kalabilirsiniz bitkileri ama ben yine de yararlı böceklerin sayısını arttırarak ve bitkiye çok iyi bakılıp (toprak yapısını iyileştirirek vs.) sağlıklı omasını sağlayarak büyük ölçüde (sonuçta ticari bir beklenti içinde değilim) sorunların üstesinden gelinebileceğine inanıyorum.
Kaz1m apac1'n1n Peygamberdeveleri (http://www.kazimcapaci.com/mantoptera.htm) güzel bir site:)
Eylül ve Ekim aylarında hangi çeşit şeftaliler yetişir
Hillbilly
01-01-2013, 09:09
Bizim bahçede Geç Hale (Yalnız Hale diye başka bir kültür daha var bu Geç Hale, iki kültür çok farklı örneğin bizdeki kendine verimli) diye bilinen bir şeftali kültürü var. Tam olarak 6-7 Eylül gibi olgunlaşıyor. İlginçtir 6 Eylül de tek bir gagalama olayı yaşamayan tombul şeftaliler 7 eylül günü gagalama olaylarına maruz kaldılar. Kuşlar cidden bu işten anlıyorlar üstelik zamanlamaları inanılmaz, tam da olgunlaşmanın zirve anı :)
Bizim bahçede Geç Hale (Yalnız Hale diye başka bir kültür daha var bu Geç Hale, iki kültür çok farklı örneğin bizdeki kendine verimli) diye bilinen bir şeftali kültürü var. Tam olarak 6-7 Eylül gibi olgunlaşıyor. İlginçtir 6 Eylül de tek bir gagalama olayı yaşamayan tombul şeftaliler 7 eylül günü gagalama olaylarına maruz kaldılar. Kuşlar cidden bu işten anlıyorlar üstelik zamanlamaları inanılmaz, tam da olgunlaşmanın zirve anı :)
Fidancılara sorduğumda geç Hale var mı diye yok abi bir Bursa var bir de Tokat var diyorlar :) bilinçsizlik çok malesef gerçi bizim yörelerin meyvesi değil daha geleli 15 yıl felan oldu dikincede ömrü çok uzun olmuyor 8-9 yıl, büyüme de pek göstermiyor verim olarak iyi alıyoruz bahçeden çeşit olarak bulundurma amaçlı 2-3 senede bir şeftali dikmeye başladım bende ama hem erken haziran ortası yeten hem de geç sonbaharda yetişen şeftali arıyorum
Hillbilly
02-01-2013, 06:18
Bizim millet ayrıntıyı pek sevmez, oysa tüm yaşam ayrıntılar üzerine kuruludur. Ayrıntı demek kafa yormak,düşünmek,fikir üretmek demek.Bizim zanaatkar sınıfı mesela eski hat sanatı, minyatür, bakır işçiliği, seramik vs. bu tür sanatsal yapılarla meşgul olanlar bu
işte zirve insanlardır tam bir tezat gibi görünmesine rağmen bu böyledir. Demek ki insanlarımızı sanata yönlendirmek ilham ve ayrıntıları görme açısından çok fayda sağlayacaktır toplumumuza.
Gelelim şeftali fidanına. Şeftali karasal iklime dayanıklılığı açısından bizi bayağı şaşırttı.İlk yılında verdiği ürün miktarı inanılmaz, hem sayıca hem de nitelik olarak süperdi. Mesela bu seneyi düşünemiyorum zira dalları kırılabilir ağırlıktan. Bu arada geç hale şeftaliyi öyle bildiğimden değil zaten herkeste bilmiyormuş adını, eski bir kültür ama yaygın değil.Bunu seçmemin nedeni geç çiçek açacağını düşünmem ve kendine verimli olmasıydı.Ayrıca tamda 1980 li yılların Bursa iline ait bir şeftali kültürü, yani görüntüsü ve tadı tam nostaljik. Bi bakıyim nerden almışız (genelde bunları kaydederim) : eftali Fidan GE Hale - Fidan Sat, Bahe, Fide Sat nternetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri (http://www.fidanistanbul.com/?shop=urun&id=45)
Geç olgunlaşan şeftaliler aynı zamanda karasal iklime dayanıklı da oluyorlar. Şimdi bi araştırma yaptım bir kaç tanesini yazayım. Olgunlaşma sürelerini Redhaven denilen türe göre karşılaştırmalı veriyorlar. Redhaven Temmuz ortalarında olgunlaştığına göre hesap edin=> Carolyn (Redhaven'dan 42 gün sonra), *Halford(48 gün sonra), Clampt(35 gün sonra), Sudanella(38 gün sonra),
*Sarıpapa (66 gün sonra), *Lowell(47 gün sonra), *Muir(54 gün sonra), Monreo(45 gün sonra), Rio-Oso-Gem (39 gün) vs. Tabii dahası da vardır elbet, yalnız bunları buraya yazdık da bulabilir misiniz bu kültürleri orası muamma...
Bizim millet ayrıntıyı pek sevmez, oysa tüm yaşam ayrıntılar üzerine kuruludur. Ayrıntı demek kafa yormak,düşünmek,fikir üretmek demek.Bizim zanaatkar sınıfı mesela eski hat sanatı, minyatür, bakır işçiliği, seramik vs. bu tür sanatsal yapılarla meşgul olanlar bu
işte zirve insanlardır tam bir tezat gibi görünmesine rağmen bu böyledir. Demek ki insanlarımızı sanata yönlendirmek ilham ve ayrıntıları görme açısından çok fayda sağlayacaktır toplumumuza.
Gelelim şeftali fidanına. Şeftali karasal iklime dayanıklılığı açısından bizi bayağı şaşırttı.İlk yılında verdiği ürün miktarı inanılmaz, hem sayıca hem de nitelik olarak süperdi. Mesela bu seneyi düşünemiyorum zira dalları kırılabilir ağırlıktan. Bu arada geç hale şeftaliyi öyle bildiğimden değil zaten herkeste bilmiyormuş adını, eski bir kültür ama yaygın değil.Bunu seçmemin nedeni geç çiçek açacağını düşünmem ve kendine verimli olmasıydı.Ayrıca tamda 1980 li yılların Bursa iline ait bir şeftali kültürü, yani görüntüsü ve tadı tam nostaljik. Bi bakıyim nerden almışız (genelde bunları kaydederim) : eftali Fidan GE Hale - Fidan Sat, Bahe, Fide Sat nternetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri (http://www.fidanistanbul.com/?shop=urun&id=45)
Geç olgunlaşan şeftaliler aynı zamanda karasal iklime dayanıklı da oluyorlar. Şimdi bi araştırma yaptım bir kaç tanesini yazayım. Olgunlaşma sürelerini Redhaven denilen türe göre karşılaştırmalı veriyorlar. Redhaven Temmuz ortalarında olgunlaştığına göre hesap edin=> Carolyn (Redhaven'dan 42 gün sonra), *Halford(48 gün sonra), Clampt(35 gün sonra), Sudanella(38 gün sonra),
*Sarıpapa (66 gün sonra), *Lowell(47 gün sonra), *Muir(54 gün sonra), Monreo(45 gün sonra), Rio-Oso-Gem (39 gün) vs. Tabii dahası da vardır elbet, yalnız bunları buraya yazdık da bulabilir misiniz bu kültürleri orası muamma...
Sayın Hillbilly
öncelikle cevaplarınız için çok teşekkürler maalesef sanatkar yetiştirmeyen bir sisteme kurban edildik endüstriyel düzen bizleri yarış ve geçinme derdi içerisine soktu sadece.
Şeftali karasal iklime dayanıyor dediğiniz gibi geçtiğimiz 2 yıl önce -30 u görmüştü buralar ağaçlar da herhangi bir şey olmamıştı çiçeği de çok geç açtığı için bahar geç donlarına maruz kalmıyor bir kaç kırılan dalı da oldu bende hatta artık bundan sonra meyve seyreltmesi yapacağız
kimi bilenler bölgede çekirdekten yetiştirirsen iyi bir ağaç yetişmesi görürsün dediler çekirdekten 4-5 tane kadar yetiştirdik meyveleri küçücük oldu ondanda sonuca ulaşamadık
şehirdeki fidancılar da durum anlattığım gibi ben bu yazdığınız isimleri sayarken Tokat mı Bursa mı abi diye soruyorlar.
internetten aldım bir kaç sene önce hiç iyi çıkmadı fidan gelişmiyor bile zaten pek tercih ettiğim bir yöntem değil fidanı alırken muhakkak görmem incelemem lazım
velhasıl artık deneyeceğim tek yöntem aşı kaldı konu komşu akrabaların bağında gezip beğendiğim şeftalilerden göz alıp aşılayacağım tutma ihtimali zor olan bir çeşit ama tek çaremiz o kaldı
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.