View Full Version : Aşılama
Harun Parlak
12-12-2008, 20:37
Portakala V omega aşısı ve diğer metotlarıda deneyin Göz aşısını hangi ayda yapıyorsunuz. Göz aşıları fidanlara su yürüyüp odunsu dokudan kolay ayrılabildiği dönemde Genelde Temmuz ayı idaaldir ama siz daha erken ve daha geç 15 günlük aralıklar ile deneyin. UYUYAN DURGUN GÖZ AŞISI nı da deneyebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=328467#post328467
syıldıran
13-12-2008, 15:59
Sn. Tekin ,
Merhaba , ilginize teşekkür ederim. Portakalda göz aşısını mayıs ayında yapıyoruz. Malumunuzdur buralar yazın çok aşırı sıcak oluyor. Hele hele temmuz ayında gölgede 45 e kadar çıktığı oluyor. Bu nedenle aşırı sıcaklarda aşı tutturmak mümkün değil , aşı gözü hemen kuruyor. Burada haziran ayı sıcaklık ortalaması dahi 35 in üzerinde. Bu nedenle çiçeklenme dönemi ardından ağacın kabuk verdiği mayıs ayında yapıyoruz. Bu sene haziran ayında da deneyeceğim. Saygı ve selamlar . .
karaaslan50
14-12-2008, 20:56
Sayın Yıldıran, isimle ilgili eleştirinize katılmıyorum, çünkü yabancı hayranlığıyla o ismi koymadık. Çevremde yaptığım mini bir anketle ismi belirledim. Bildiğim kadarıyla Turuçgillerde de kalem aşı yapılıyor, bu durumda makasla aşılamak ****** mümkündür. Ayrıca göz aşıyı yaparken birde gözleri anaçtaki göz olan bölgeye yerleştirerek aşılamayı deneyin. Size kamkatımın ve ondan aldığım gözlerle 20-25 gün önce yaptığım aşıların fotoğraflarını gönderiyorum. Selamlar.
Merhabalar,
Bir kaç yerde okuduğum ancak adı dışında pek bir bilgi bulamadığım bir aşı yöntemi olan gaga aşısı (kesek aşısı da deniyor) hakkında bilgisi olan var mı acaba?
Şimdiden teşekkürler
Harun Parlak
17-12-2008, 21:20
Yöresel bir ad olabilir bu dedikleriniz yapılış şeklini gösteren bir resim **** detaylı anlatım yaparsanız tarifi anlayan arkadaşlar çıkacaktır.
Selahattin Yılmaz
17-12-2008, 21:33
Gaga aşısı konusunda müsait olduğumda buraya bilgi yazacağım.
Selahattin Yılmaz
19-12-2008, 18:38
Sanırım gaga aşısı konusundaki ihtiyacı karşılayacaktır. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=332651#post332651)
selahattin hocam merhaba.bu kalem aşılarında mart ayı için aşı kalemlerinin uyanmamış anacın ise uyanmış(su yürümüş) olması gerekiyormuş.peki bu aşı kalemlerini ne zaman toplayıp buzdolabında saklayalım.(tabi kesin emin değilim bu konuda)yardımcı olursanız sevinirim. saygılarımla...
karaaslan50
19-12-2008, 22:27
Sayın Semmasi, sorunun muhatabı ben değilim ama ,size tecrübemi aktarmak istedim. Ben içanadolu da 1 aralıkta elma ağacına kalem aşı yaptım ve %80 oranında tutma oldu. Başarılar.
çok teşekkür ederim karaaslan5o.yalnız sorum şu ki aşı kalemlerini ne zaman toplamalıyız.şubat gibi toplayıp buzdolabına alsam.olurmu ki.
Harun Parlak
20-12-2008, 15:51
Şubatda Aşı kalemlerini toplayıp naylon poşetlere koyup buzdolabının alt gözlerinde zamanı elinceye kadar saklayabilirsiniz.
Çelikden üretim yapmak için şubatda alıp ekmelisiniz.
çok teşekkür ederim tekin bey.
arkadaşlar aklıma bişey takıldı.acaba badem anacına ceviz aşılanır mı?
karaaslan50
30-12-2008, 23:03
Hayır aşılanmaz
demekki o zaman ceviz ancak kendi aralarında çeşit değiştirme için aşılanır.sağolun karaaslan50
hatipali74
03-01-2009, 17:48
Arkadaşlar ,
Forumun bu bölümünden çok şey öğrendim.Sizlere sormak istediğim bir şey var.
Bahçemde karışık düzende bulunan çakal zeytin fidanlarını yerlerinden sökerek düzenli şekilde dikmeyi planlıyorum.Bu zeytin fidanlarına hemen bu sene göz aşısı yapılır mı? Yapılırsa hangi ayda ne tür aşı yapılabilir? Fidanların en kalını 2 parmak kalınlığında ...
Bir tanıdığım bu sene kabuğun kavlamayacağını, seneye aşılayabileceğimi söyledi. Cevap veren arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.Saygılarımla...
Harun Parlak
03-01-2009, 17:54
Fidanlara su yürümeye başlayınca kabuğun ayrılmaması mümkün değil Nisan Mayıs Haziran Aylarında göz aşılarını deneyebilirsiniz.
Şubat Mart gibi Bindirme aşıları da deneyebilirsiniz.
Sanırım gaga aşısı konusundaki ihtiyacı karşılayacaktır. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=332651#post332651)
Selahattin Bey,
Cevabınız çok teşekkür ederim. Bu konu ile ilgili bir sorum daha olacak. Her ağaca uygulayabilir miyiz acaba bu yöntemi? Yoksa bu aşının özellikle uygulandığı bitkiler var mıdır?
mehmet_barış
04-01-2009, 17:19
göz aşısı hangi ayda yapılıyo erik için
Harun Parlak
04-01-2009, 17:25
Burayı biraz incelermisiniz ayrıca yukarıdaki mesejlarda da var sorunuzun cevabı.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=326308#post326308
hatipali74
04-01-2009, 21:05
Tekin hocam cevabınız için teşekkür ederim.
Ceviz çöğürüne göz aşı uygulamak istiyorum.Durgun göz aşımı yoksa normal haziranda yapılan göz aşımı uygulamalıyım.Birde randıman almam için neler yapmalıyım.Bu konuda bilgisi olan arkadaşarın yardımlarına ihtiyacım var.
karaaslan50
11-01-2009, 23:11
Sayın Hlcuce, göz aşı düşünüyorsanız bence Haziranda aşılamalısınız, geç kalıp neden zaman kaybedesiniz. Bir yılınıza malolur. Ayrıca kalem aşı düşünürseniz, hazirana kadar da aşınız büyümüş olur. Fotoğraftaki cevizin iki sürgün olan dalı mart ayında kalem aşı yapılmıştı, diğer tek sürgün ise anaçtan büyümüştür. Aşı şeklini belirlemenizde umarım yardımcı olabilirim.
Karaaslan50 bey, göz aşı kalem aşıya göre pratik olduğu için öyle demiştim aslında.Bir günde bi kişi en fazla benim bildiğim kadarıyla 100-150 civarı kalem aşı yapabiliyor.Ama göz aşıda bu rakam 500 e kadar çıkabiliyor.Benim amacım ocakta tarlaya ektiğim ceviz çekirdeğine haziranda serçe parmak kalınlığına getirip çöğür olarak göz aşı yapıp 3-4 ay içerinde 40-50 cm civarında sürgün yaptırabilirmiyim.Bu konuda ne dersiniz mümkün mü?
karaaslan50
12-01-2009, 22:38
Sayın Hlcuce, düşündüğünüz gibi bir büyüme elde ederseniz, haziran da aşı yapmanız mantıklı. Aynı şeyi 2008 yılında bende düşünmüştüm ama katlama yaptığım cevizlerin ithal olduğunu cevizler çürüdükten sonra öğrendim. Maalesef katlamasız olarak ektiğim cevizler çok fazla gelişemediği için yaz döneminde aşılama şansım olmadı. Mart ayında kalem aşı yapacağım. Kalem aşıyı da bir arkadaşım bantlarını sarmak suretiyle bana yardımcı oluyor ve arazide ortalama 500 aşı yapabiliyoruz. Bu yıl aşısı tutmayanlar olursa seneye (Mersin için ocak ayı uygundur sanırım) kalem aşıyla zamanı telafi edebilirsiniz. Başarılar diliyorum, kolay gelsin.
Sayın Karaaslan50,eğer çöğürleri hazirana kadar aşı vurulacak kalınlığa getirebilirsem ve göz aşı uygularsam sizce aşıdan verim alabilir miyim?.Ya da tutan aşı sayısını arttırmak için ne gibi önlemler almam gerek.Cevizde göz aşının randıman vermediğini söylüyorlar ne dersiniz bu konuda
Lonicera
27-01-2009, 17:01
Tekin bey, ben yine sizin başınızı ağrıtacağım. İzmir'de 1 haftadır yağmurlu ama bahar havası hakim. Bahçemdeki erik ve limon ağaçları aldanıp göz atmaya başlamışlar. Kalem aşıları için zaman gelmişmidir acaba? Mutlaka bundan sonra da soğuk olacaktır, fakat aşılar için gözler patlamadan aşı kalemleri alabilirmiyiz artık?
Harun Parlak
27-01-2009, 17:05
Aşı kalemlerinizi şimdiden alıp poşetleyip. Buz dolabına koyun bekleyin. Şimdide yapabilirsiniz ama daha sonra gelecek soğuklar etkileyecektir. Önemli olan anacların uyanması değil kalemler uyanmadan alınmalı.
Kalemleri uyanmadan alıp saklayabilirseniz mayısd a bile aşı yapabilirsiniz.
Lonicera
27-01-2009, 17:18
Çok teşekkürler Sn Tekin. Alacağımız kalemleri nemli bir gazete kağıdına koyup, bu şekilde buzdolabının sebzelik kısmında saklayabiliriz değil mi? Bu şekilde ne süre canlılığını koruyabilir? Kalemleri aldıktan sonra başka bir işlemden geçirmemiz gerekiyor mu?
Harun Parlak
27-01-2009, 17:28
Poliritan opşetler. Şevaf poşetlere koyup ağzını bağlayın dolaba koyun en az 2-3 ay dolap şartları değişmediği sürece canlı kalabilirler.
Tarlada bağda uzak bir yerden kalem aldığınızda temiz bir poşete koyun ağzını kapatın. Hem mikrop kapmaz hem de su kayıbını önlemiş olursunuz kuru ve sıcak havalarda.
Gazete kağıtlarında kimyasal boyalar ve mikroplar olasılığı çok yüksek.
İbrelilerde aşı sınırlaması nasıldır? Tüm ibreliler birbirine uyum sağlar mı? (Ör.: servi-ardıç olur mu?)
Harun Parlak
03-02-2009, 23:41
Servi ve ardıç aynı Cupressacae Familyasından olabilir.
Amacım kara servi anacına iki metreden bir kaç kalem yayılıcı ardıç aşılamak( top akasya benzeri) tutarsa ve uyum sağlarsa palmiyemsi bi havası olacak :p
Harun Parlak
03-02-2009, 23:49
Aşılamalarda Familya tutarsa zaten bir sorun yok.
Selahattin Yılmaz
04-02-2009, 07:35
İbrelilerde aşı sınırlaması nasıldır? Tüm ibreliler birbirine uyum sağlar mı? (Ör.: servi-ardıç olur mu?)
Evet türler birbirlerine aşılanmıyor genelde meyvelerdeki kural bunlarda da geçerli uyuşmazlık söz konusu.
Harun Parlak
06-02-2009, 18:56
Aşı yapacaklar şimdiden kalemlerini uyanmadan alma zamanı geldi. Kalemlerinizi alın poşetlere doldurun. Havalar ısınmaya başlayınca aşılamaya başlarsınız. Ayrıca mart nisan ayında yapamadıklarınızı kalemleriniz buz dolabında olduğu sürece uyanmayacaktır. Uyanmayan kalemleri mayısda da kalem aşısı yapabilirsiniz. Önemli olan anacların uykuda değil kalemlerin uykuda olmasıdır.
verdiğniz bilgi için teşekkürler @Tekin bey,kalemi şimdi aldığımızda nerede muhafaza edelim ? ve aşıyı örneğin mart başı yapabilirmiyiz ( kalem yarma aşısı ) ?
erik ağacına kayısı ve badem aşısı hariç netür aşı gider ?
birde elma kalemini sarı armut ağacına aşı olurmu ?
Harun Parlak
07-02-2009, 20:25
Aşı yapılacak anacların kalemle uyum sağlamsı gerekli. Sert çekirdekliler, Yumuşak çekirdekliler. Üzümsü çekirekliler. Burda önemli olan Tür uyuşması aranmalı. Tür dışına çıkıldığı zaman Melezler ortaya çıkar.
Örnek verecek olursak Bir beyaz İnsan Bir siyahi ile evlenebilir. Kızıl derili ilede evlenebilir. Yda ilişki kurabilir. Ama bir görille olamayacağı gibi bitkilerde de Tür seçimi öenemlidir.
@tekin bey nedemek istediğiniz gayet iyi anlıyorum,siz bana sadece sorularıma yanıt verseydiniz makbule geçerdiniz....?
Harun Parlak
07-02-2009, 20:59
Sayın santos bilebildiğim kadar yanıtları vermeye çalışıyorum. Sizin sorduğunuz soruları bir başka arkadaşımızda sorabilir veya merak edebilir. Bunun için genel olarak cevaplamaya çalışıyorumki yanlışımdan veya doğru lardan herkez faydalansın. Böylece yanlış yazdığımda doğrusunu yazacak arkadaşlar olacaktır ozaman bende doğrusunu öğrenmiş olacağım.
Kalemleri nasıl saklanacağını üst mesajlarımda buzdolabı nda saklayabilirsiniz yazmıştım sanırım gözünüzden kaçmış.
Armut ve elma yumuşak çekirdekliler sınıfında olduğu için aşılama yapabilirsiniz.
aklıma birşey takıldı.asma anacına kivi aşılanabilir mi?tekin bey siz burdayken sorayım dedim;)
Harun Parlak
07-02-2009, 21:17
Bilmiyorum ama denenebilir sanırım çekirdek yapısı ve sarılıcı tür olması ile uygun gibi. İyi bilen bir arkadaşımız cevaplarsa bende sizinle birlikde öğrenmiş olurum.
gerçekten de tekin bey yapıları birbirine çok benziyor.tek fark olarak sarılıcı dallarının tüylü olması galiba.googlede çok araştırdım orada da bulamadım...
tekin beyin aşı kalemlerini şimdiden alın ve bekletin tavsiyesini başka biri ( bu işlerden anlayan ) teyit edebilirmi ?
tekin beyin aşı kalemlerini şimdiden alın ve bekletin tavsiyesini başka biri ( bu işlerden anlayan ) teyit edebilirmi ?
tekin bey söylemişse teyite ne lüzum var anlamadım:)
Harun Parlak
08-02-2009, 13:37
Eğer ben Mart,Nisan,Mayıs, Aylarında Uyanmamış kalem bulabilirm diyorsanız şimdiden almanıza gerek yok.
Bugünden alın dememdeki amaç. Havalar ısınınca kalem bulma güçlüğü dür. Şimdiden alacağınız kalemler. Buz dolabı sebzeliğinde AŞI yapacağınız zamana kadar uykuya devam etmesini sağlamaktır.
Mantık yürütecek olursak insan organlarını taşırken de. Sanırım buna benzer bir yöntem kullanılıyor.
Bir zamanlar izlediğim belgeselde .
Amerikada öllen zengin insanların çok maliyetli görenler kafalarını kesip özel bir laparatuvar ortamında derin dondurucularda bekletiliyormuş.
Aynı vaziyetde ölen bedenin tümünü donduranlarda varmış. İleride Tekneloji gelişip hastalıkların ve ölümün sırrı çzüldüğünde. Dondurulmuş bedenler hayata döndürülmeye çalışılacakmış.
Siz üç beş kalem alıp denemekle ne kaybedebilirsinizki.
Yanlış doğru kazanacağınız tecrübe olur en azından diye düşünüyorum.
tekin bey söylemişse teyite ne lüzum var anlamadım:)
lütfen yanlış anlaşılma olmasın ben tekin beyi tanımadığım için teyid aradım artniyetli bi maksatım yok...:rolleyes:
mor papatya
09-02-2009, 17:21
benim bir tane sarı gül fadanım var buna kırmızı gül aşısı yapmak istiyorum acaba bu ayda yapılırmı.:)
Lonicera
09-02-2009, 18:33
Bahçedeki kırmızı renk açan sarmaşık gülümün rengini sarı yapmak istiyorum. Bunun için sarı renk açan bir sarmaşık gülü mü aşılamalıyım, yoksa herhangi bir sarı renkli gül çeşidi de olur mu?
Harun Parlak
09-02-2009, 18:38
Sayın mor papatya siz sanırım antalyadasınız şimdi oralar ısınmış olmalı aşınızı yapabilirsiniz.
Sayın Lonicera Derler ya hani bir ata sözümüz var. Ne Ekersen Onu Biçersin. Siz hengi rengi ve türü aşılarsanız O çıkacaktır aldığınız kalem neyse o olur. Altdaki sadece bir anac ve taşıyıcı besleyicidir.
Lonicera
09-02-2009, 18:44
Sn Tekin, o zaman şöyle bir sonuç da çıkarabilirmiyiz sözünüzden? Altta bulunan anaç üzerine, sarmaşık gülü aşılanırsa, aşı yerinden çıkacak filiz sarılıcı özellik gösterecektir..
Harun Parlak
09-02-2009, 18:45
Aynen dediğiniz gibi. Genelde aşılı gül üretenler. Kuş burnu na aşılama yaparlar hem hızlı büyür hem dayanıklı vede iyi bir taşıyıcıdır.
mor papatya
09-02-2009, 18:47
çok teşekkür ederim tekin bey.kılavyeye yazı yazan ellerin dert görmesin.
Harun Parlak
09-02-2009, 18:52
Teşekkürler sizlerde sağ olun Hep beraber bildiğimiz kadarını paylaşıyoruz. Çok bilgi aldığım foruma bir kaç bilgi verebilirsek ne mutla Bize.
Not Güllerde Göz Aşıları daha iyi sonuçlar verir.
Aşılama tekniklerini incelerseniz gerekli bilgilere ulaşırsınız.
Lonicera
09-02-2009, 18:53
Çok teşekkürler Sn Tekin. 10 gün önce uyarınızla alıp dolaba koyduğum tüm kalemleri yavaş yavaş çıkarıp, aşılama çalışmalarına başlasam iyi olacak galiba. Civarda pek çok badem ve erik ağacı beyaz ve pembe renge büründü.
Harun Parlak
09-02-2009, 18:56
Aslında o güllerden aldığınız kalemleri aşılama yapmakdan çelikleme yapıp köklendirmek daha başarılı olur.
Güllerde genelde aşıyı baston gül yapmak için yaparlar. Birde bir gülde bir kaç renk elde etmek için.
Sizin böyle bir hedefiniz yoksa çelikleri direk torflu bir toprağa gömün derim. Kolay gelsin.
sezgin53
09-02-2009, 19:52
çok teşekkür ederim tekin bey.kılavyeye yazı yazan ellerin dert görmesin.
Sayın Tekin, bu dileğe aynen katılıyorum. Yazmak beni çok yoruyor. Bahçede çalışmak daha güzel, gerçekten yazarken yoruluyorum. Zaten bize fırsat kalmıyor. Çok teşekkürler.
Bayram KAPTAN
24-02-2009, 09:30
Adelet hanım kayısılarınıza ilk baharda gözler uyunmadan önce yarma aşı veya kabuk aşısı yaptırmanız daha uygun olacaktır.Göz aşısı yaptırabilirsiniz ama göz aşıları genelde ince ağaçlara yapılırsa daha iyi olur kolay gelsin.
apprentice
06-03-2009, 09:21
Değerli Arkadaşlar, bu konu başlığı altında aşılama ile ilgili çok güzel ve pratik bilgileri bir arada bulma imkanı buldum. Vakitlerini ayırıp ayrıntılı şekilde resimleyerek veya resimsiz bilgilerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Tüm aşılarınızın tutması dileğiyle. Saygılarımla...
Güllerde göz aşısı ile ilgili konya tarımdan alınan linkler çalışmıyor. İzninizle elimde bulunan birkaç fotoyu eklemek istiyorum. Bu arada bazı açıklamalar da yapmak gerekiyor:
1. Aşı, istenilen bir çeşidi büyütmek için yapılır. Aşı yapılan kültür çeşitleri çok değişik dokulara sahiptir. Örneğin bir sarı gülün dal yapısı (Dokusunun sert, yumuşak, gevrek vs.) diğer bir sarı gül çeşidinin dal yapıları farklıdır. Her ikisi de çelikle çoğaltılabilir.!? Ancak her ikisi de bütün toprak çeşitlerine uyum sağlamaz.! örneğin birisi ince narin kök yapar kireçli toprakta gelişemez ise diğeri de killi toprakta gelişemiyebilir.
İşte bu noktada AŞI ve ANAÇ devreye girer. Bütün anaçlar (Üzerine aşı yapılan bitkiler) yabani kökenlidir. Herçeşit toprak ve koşullarda üzerine aşılanmış olan kültür çeşidini besler. Aşı ile çoğaltmanın çelik ile çoğaltma dan farkı budur.
2. Aşının çok çeşidi vardır en çok uygulananlar Göz aşıları ve kalem aşılarıdır.
3. Göz aşıları genellikle 1-2 yıllık ince gövde veya dallara yapılır, Kalem aşıları ise genellikle kalınlaşmış dal veya gövdelere yapılır.
4. Göz aşıları ancak anaç bitkiye su yürüdüğü zamanlarda (yani filizleri uzamaya başladığı zamanlar, Kabuğun kolayca kaldırıldığı zamanlar) yapılır. Bu da Nisan-Mayıs ayları ile (Buna Sürgün göz aşısı denir ve Haziran -Ekim arasında aşı gözü filiz sürer, dal yapar), Temmuz -Ağustos-Eylül ayları dır. (Burada göz ertesi yıl Mart ayında sürgün vermeye başlar)
5.Kalem aşıları ise genellikle erken ilkbaharda (Şubat_Mart) yapılır.
Gül aşısı fotoğrafları aşşağıdadır.
Aşının Bağlanması ise önemlidir. Genellikle rafya denilen saz kullanılır.
çelebi67
12-03-2009, 10:41
bizim burularda bolca bulunan menengiç ağaçlarına sakız ağacı aşılansa olurmu ve ne tür bir aşı uygulanmalı
sayın arkadaşlar bir sorum olacaktı:
yer anakara mevzu aşılama,acaba zamanı gelmişmidir aşının yoksa beklemede faydamı var ?
yalnız aşı yapmak istediğim ağacın tomurcukları iyice kabarmış vaziyette yaprak açtım açacağım diyor,ne yapmam gerek ?
Harun Parlak
12-03-2009, 18:27
Anac uyandı ise aşıyı yapın. Havalar ısınıyor demekki ankarada. Don tehliksei kalktı ise aşılayın derim.
karaaslan50
12-03-2009, 23:41
Sayın Santos, sizinle aynı bölgedeyiz, bu yıl ağaçlar erken uyandı aşıları biran önce yapmakta fayda var. Aşılık kalemleri önceden hazırlamamışsanız mümkünse uyanmamış ağaçlardan alın, kolay gelsin.
ondercivan
14-03-2009, 14:29
sayın Karaaslan50 ben de nevsehirdeyim ve Nar da bi bahçe aldım.Bazı fidanlar ektim ve bunlara aşılar yapmak istiyorum.Memleketimde sizin gibi bu işten iyi anlayan birinin olduğunu görmek beni inanılmaz sevindirdi.O yüzden hem bu forumda hem de gerçek hayatta görüşerek tecrübelerinizden faydalanmak isterim.O yüzden benimle ondercivan@yahoo.com adresinden bağlantıya geçerseniz çok sevinirim.:Ya da siz kontak kurabileceğim bi mail adresi verirseniz bağlantıya geçmekten memnuniyet duyarım.
ondercivan
14-03-2009, 15:12
Bir de benim aldığım yerde eskiden kalma (Nevsehir-Nar kasabası) eskiden kalma kaysı ve ayva ağaçları var.Karaaslan50 de aynı bölgede ve ağaçların şu anki halini bildiği için soruyorum acaba bunlara da martın sonuna doğru aşı yapabilir miyim?Yoksa geç mi kaldım?
Babam ile kalem aşısı denemesi gerçekleştirdik.
Zamanında öğretmen okulunda öğretmişler
Geçerliliğini tartışalım istedim.
(fotoğraflar pek iyi olmadı ama suç makinede :) )
KALEM AŞISI (Yaban Eriği - Kayısı)
1- Yaban eriğini yerden ~1/2m. yukarıdan düz kesiyoruz.
2- Kesilen dalın ortasını, yaklaşık 2cm kadar boyuna kesiyoruz
ya benim limonlarım var onları nasıl aşılayabilirim?
Adalet Yağcı
14-03-2009, 19:22
Adelet hanım kayısılarınıza ilk baharda gözler uyunmadan önce yarma aşı veya kabuk aşısı yaptırmanız daha uygun olacaktır.Göz aşısı yaptırabilirsiniz ama göz aşıları genelde ince ağaçlara yapılırsa daha iyi olur kolay gelsin.
Sayın Bayram KAPTAN; Teşekkür ederim ilginize, on gün kadar önce kayısıma şekerpare aşısı yapıldı(kalem aşısı).
Dilerim tutarlar, sanırım meyveyi gelecek yaz göreceğiz.
karaaslan50
14-03-2009, 22:26
Önder bey, mart sonuna kadar ****** aşı yapabilirsin yalnız henüz uyanmamış olan ağaçlardan aşılık kalemleri temin etmende fayda var. Çünkü kaysılar çiçek açmak üzere Nar da aşılık bulman artık biraz zor, yüksek kesimlerdeki uyanmamış ağaçlardan aşılık kalemleri al ve naylon torba içerisine koy ağzını bağlayarak buzdolabında muhafaza edersen zamanın olduğunda aşılayabilirsin. Benim dün yaptığım elma aşılarının fotoğraflarını ekliyorum, görüşmek dileğiyle selamlar.
ufuk1255
15-03-2009, 17:37
üzüm agacına hangi aşılar yapılar acil cevap verin lütfen
üzüm agacına hangi aşılar yapılar acil cevap verin lütfen
Kalem ve göz aşıları yapılabilir. Bende 15-20 gün önce kalem aşısı yapmıştım.
ufuk1255
15-03-2009, 18:30
teşekkür ederim egome bende yapıyım
...........önemli.........arkadaşlar çekirdekten çıkma 3 yaşında bir kayısı birde erik ağacımız var bunlara hangi aşıları ne zaman yapabilirim birde bu senenin sürgününe bu senenin sürgününü kullanabilirmiyim kalem aşıları için ağaca su yürümesi aşıyı ne derecede etkiler şimdiden teşekkür ederim
Selam
büyümüş dut ağacımın dallarına değişik renklerde dut aşılamak istiyorum.
Ne zaman ve neşekilde aşı yapacağım konusunda yardımcı olacak arkadaş varsa cevap bekliyorum
necmi demirkan / düzce
Sayın Karaaslan50 , aşı yaparken kullandığınız aşı bandı nedir ?
Yanılmıyorsam elektrik bandı kullanmış.Benim içinde örnek oldu:p.
karaaslan50
18-03-2009, 21:43
Sayın Hasan Tahsin beyin tesbit ettiği gibi izole bant kullandım. Yıllardır aşıda aynı bantı kullanıyorum, ama bu yıl Selahattin beyin vermiş olduğu özel aşı bantını da kullanıp deneyeceğim.
karaaslan50
18-03-2009, 21:45
Sayın Neckan, ağacınızı kalem aşıyla bu mevsimde aşılayabilirsiniz.
Harun Parlak
18-03-2009, 21:50
Elektrik bandı Kullanırken Oto elektrikcilerin kullandığı sargı bandı vardır . Yapışkansız onu kullanırsanız araya kimyasal atık girmemiş olur. **** siyah poşeti sargı bandıgibi şerit halinde kesip sarın. Sarınca sargıyı hafifce çakmakla ısıtıp yapışmasını sağlayın. Bu şekildeki sargılarınız hem dış etkenden koruyacak hemde su kaybını önlemiş olacaksınız.
Kolay gelsin tüm aşılarınız tutması dileklerimle başarılar dilerim.
Aşı konusunda tüm arkadaşlara teşekkür ederim kalem aşılarında streç naylonu da çok pratik olur kanaatindeyim
Zeytinci
21-03-2009, 12:59
Ben kalem aşıda Rafya tabir edilen plastik şerit kullanırım. hani şu hediyelik ambalajlamada, süsleme amaçlı kullanılan malzeme.
karanimo
22-03-2009, 21:00
sayın karaaslan50, aşılama konusunda vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler. ayrıca sizden bir ricam olacak, bu aşılamada kullandığınız el aletini istanbulda bulmam mümkünmü ? yoksa sadece sizinle mi irtibat kurmam mı gerekiyor. bilgi verirseniz sevinirim. saygılar...
karaaslan50
22-03-2009, 21:50
Sayın Karanimo, aşı makasını İstanbul da bulamazsınız. Selahattin Yılmaz beyden temin edebilirsiniz. İlginize teşekkürler.
bende aşı yaptım ( kalem aşısı ) ama çok amatörce,dalı yardım arasına kalemleri yerleştirdim,sonra toprağı balçık yapıp yardığım bölgeleri sıvadım ve üzerini bir bezle sardım.
bilmem birşeye benziyecekmi ?!!!!!!!!!!!!!!
Selamlar..
Böyle bir konu açtığım için özür dilerim fakat Aşı makasının almanca karşılığı lazım.
Almanyada yaşıyan abime spariş vereceğim fakat kendiside ismini bilmediği için adını öğren ben burdan alayım dedi . acaba almanca karşılığını bilen var mı ?
çoğunlukla Göz aşısı yapmayı düşünüyorum.
merhaba asi makasinin almancasi veredelungschere
Selamlar..
Böyle bir konu açtığım için özür dilerim fakat Aşı makasının almanca karşılığı lazım.
Almanyada yaşıyan abime spariş vereceğim fakat kendiside ismini bilmediği için adını öğren ben burdan alayım dedi . acaba almanca karşılığını bilen var mı ?
çoğunlukla Göz aşısı yapmayı düşünüyorum.
özür dilerim tam olarak veredelungsschere iki tane s
kovboy20
28-03-2009, 16:26
Kalem ve göz aşıları yapılabilir. Bende 15-20 gün önce kalem aşısı yapmıştım.
Sayın egome tabaktaki kayısının cinsi nedir.Güzele benziyor.Bende meraklıyım çeşitlerini yapmak istiyorum. bilgi verirseniz sevinirim.
arkadaşlar bu aşının ( kalem aşısı ) tuttuğunu nezaman anlayabilirizki,yani normal bir ağacın çiçeğe bindiği gibi aynı vakittemi çiçeğe biner yoksa aşı olayı farklımı ?
1 ay içinde belli olur.Bugün bende yaptım.Erik anacına kayısı aşıladım.
69809
copur 09
30-03-2009, 08:56
Yapılan aşı, Ağustos ayını (Ağustos sıcakları) çıkarırsa tutmuş demektir.
valla arkadaşlar işin gerçeği hiçde umudum yokya neyse hayırlısı !
tutmadığı taktirde gelecek sene aynı ağaca aşı yapabilirmiyim ?
sormamım sebebi şuki butün ana dallara aşı yaptım yani sadece ağacın gövdesi geriye kaldı !
[QUOTE=
tutmadığı taktirde gelecek sene aynı ağaca aşı yapabilirmiyiz?
tutmazsa ağacın gövdesine yarma kalem aşısı denersiniz.Öyle karamsar düşünmeyin Santos Bey.Ya ben napacam ağacın neredeyse 5 cm yukarısından yapmışım aşıyı.Tutmazsa esas ben yandım:p
Harun Parlak
30-03-2009, 20:33
Fidan yaşadığı sürece. Sayısız aşı denemeleri yapabilirsiniz. Yeni çıkan filizlere gövdeye yama vs.
Arkadaşlar neden önce konuyu okumuyorsunuz. AŞILAMA ve AŞI TEKNİKLERİ konularını okursanız eminim çok insana sizler aşıyı Tarif edeceksiniz.
Tecrübe çok çok önemli tabi ki ama tecrübe için zaman lazım. Onun için tecrübe etmiş kişilerin yanlışlarını doğrlularını Okursanız sizlerde bir okadar tecrübe etmiş olursunuz.
Diye düşünüyorum.
karaaslan50
02-04-2009, 23:30
Bu yıl yaptığım aşılardan bir kaçını paylaşmak istedim. Bazı kalemleri özellikle meyve gözlü taktım ve kısmetse bu yıl meyvelerini de görebiliriz.
karaaslan50
02-04-2009, 23:37
yeni aşıladığım ceviz ve geçen yıl aşıladığım cevizin bir yıllık gelişimi. Mükemmel değilmi?
benim aşımda tutmadı galiba aşıyı yaptım ama hala bi göz bile patlamadı,anlaşılan elim bu işlere pek yatkın değil ???!!!!!!!!!!!!!!!!
Arkadaşlar ben aşılarda iç lastiğini kullanıyorum bir alman dergisinde görmüştüm, yaptığım aşıları fotoğrafladım yakından bakmanızı tavsiye ederim uygulayacaklara başarılar.
Acarextt03
17-04-2009, 13:49
AŞI BANDI , AŞI MAKASI, BİR ÇOK SERA MALZAMESİNİ UCUZA VE KALİTELİ OLARAK TEMİN EDEBİLİRSİNİZ... BENİM SADECE AŞI MAKASIM KALDI. ONUDA TEMMUZ GİBİ ALIP GEÇ SÜRGÜN AŞILARINA BAŞLAYACAĞIM.
BU SENE P.Ç DUTUMA BEYAZ DUR AŞILADIM. YAKINDA GÖZLERİ PATLAYACAK.
YANLIZ TUTTUĞUNA EMİN OLAMADIĞIM AYVA ANACINA ARMUT AŞLADIM.
İLK BAŞLARDA UMUTLUYDUM. FAKAT HER GEÇEN GÜN ÜSTTEN KURUMA BELİRTİLERİ VAR.
BAKALIM HAYIRLISI NE OLACAK...
http://www.plastpa.com/index.html
lerdemir
20-04-2009, 11:25
Konu çok ilgi çekici; ilgiyle izlemekteyim.
Öncelikle, kaybından asgari üzüleceğim birşeyler üzerinde denemem gerek :)
karaaslan50
21-04-2009, 22:27
Bizim aşılar iyi görünüyor.
Mevlüt36
22-04-2009, 14:36
Sayın karaaslan50
Yapmayın gözünüzü seveyim, nispet yaparmış gibi... :) Maşallah nazar değmesin, darısı bizim de başımıza , İnşallah bizlerde birgün tutturucaz.......
karaaslan50
22-04-2009, 22:36
Sayın Mevlüt, kesinlikle nisbet gibi bir niyetim yok, sadece sizlerle paylaşmak istedim. İnşallah sizde tutturacaksınızdır. Tutmayanlar illaki olacaktır ama tutma oranını yükseltmek için biraz daha dikkatli ve özen göstererek deneyin derim. Tabi birde kullanılan arçta bu işte en büyük etken. Duanızın kabulü dileğiyle, başarılar dilerim.
Ağaç dostları 21 mart civarı formdan vede diğer kaynaklardan öğrendiğim kadarıyla kalem aşısı yaptım vişneye kiraz [şuan tutmuş gibi duruyor ]acaba tat olarak nasıl olur.
Zerdaliye kayısı ve şeftali ,eriğe erik ve şeftali , duta dut yaptım ama zannedersem soğuk vurmuş **** becerememişim.
2. Sorum şu buaşıların alttan gelen sürgünlerine bu sene göz aşısı yapabilirmiyim .
Tüm dostlara sevgi ve selamlar.
Tadında bi değişiklik olmayacaktır çünkü melezlenmiyor sadece ayrı anaçtan besleniyor.
kovboy20
25-04-2009, 15:27
Ağaç dostları 21 mart civarı formdan vede diğer kaynaklardan öğrendiğim kadarıyla kalem aşısı yaptım vişneye kiraz [şuan tutmuş gibi duruyor ]acaba tat olarak nasıl olur.
Zerdaliye kayısı ve şeftali ,eriğe erik ve şeftali , duta dut yaptım ama zannedersem soğuk vurmuş **** becerememişim.
2. Sorum şu buaşıların alttan gelen sürgünlerine bu sene göz aşısı yapabilirmiyim .
Tüm dostlara sevgi ve selamlar.
Sayın mucar haziran 15 inden sonra yapabilirsin. geç zaman olursa agustos gibi durgun göz olur seneye uyanır. Tuttugunu anlamak için yapılan gözün kabugu yeşil duruyorsa tutmuş demektir. Kaynaşma olmadığı zaman göz kurur ve kaybolur.
Bilgileriniz ve ilgileriniz için teşekkürler
muammer-budak
04-05-2009, 13:37
Sayin karaaslan50
Iyi günler sizden ricam sizin kullandiginiz asi aletini nevsehire gelince nerden alabilirim. beni bilgilendirirseniz cok sevinirim.ben su an almanyadayim altinci ayin sonuna kayseriye geliyorum gelince almayi düsünüyorum..
Saygilarimla...
karaaslan50
04-05-2009, 17:13
Sayın Budak, özelinize mesaj gönderdim. görüşmek dileğiyle, selamlar.
Ağaç dostları..!
Kabağa karpuz aşısı nasıl yapılabilmektedir,konu hakkında bilgisi olan **** faydalanabileceğim web sitesi bilen varsa sevinirim
Şimdiden teşekkürer
izzeterisen
04-05-2009, 19:42
Sn.mesut5, sizin oralarda zeytin aşılamaları başlayabildi mi?
copur 09
04-05-2009, 22:44
Zeytin çiçekteyken kabuk verir. Göz aşısı o zaman yapılır.
Sn.İzzet Erisen bey,biz zeytin aşılamaya nisan 15 ten sonra başladık,hatta ben 25 tane delice söküp aşıladım,diktim.
Benim sorum hakkında bilgi sahibiyseniz aydınlatırsanız memnun olurum.(Deliceler ormandan değil kendi arazimden fazlalar.:D
Harun Parlak
05-05-2009, 20:50
Ağaç dostları..!
Kabağa karpuz aşısı nasıl yapılabilmektedir,konu hakkında bilgisi olan **** faydalanabileceğim web sitesi bilen varsa sevinirim
Şimdiden teşekkürer
Buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=414530#post414530) bir göz atın belki işinize yarar.
Detaylı olmasada teşekkür ederim Tekin bey.
sonuç uygun olmustur umarım
bu bilgiler oldukça önemli takip etmek gerekir
orcanöbekçi
09-05-2009, 23:55
Sayın Yöneticimiz,
Geçen sene yapıp yayınladığımız matkap aşılarımın bu sene çektiğim fotoğraflarını belki merak eden **** neticesini takip eden arkadaşlar olur diye buradan yayınlıyayım mı,veya şuradan yayınla diyeceğiniz bir yer olurmu.Çünkü konu çok eskilerde kaldı.Birde Sayın karaaslan50 nin makasla yaptığı aşıları makas kullanmadan yapmıştım.Onlarında önce ve şimdiki hallerinin fotoğraflarını çektim yayınlamamı istermisiniz ve nereden göndereyim.Teşekkürler.
Selahattin Yılmaz
10-05-2009, 09:52
Merakla bekliyorus sevgili öbekçi?
orcanöbekçi
10-05-2009, 23:59
2008 Şubat'ında yaptığım matkap aşılarının tutan dört tanesininson durumları
aşağıda fotoğrafladığım durumdalar.Gayet sağlıklı ve büyüyorlar.Daha önce de bahsettiğim gibi matkap aşısı ağacımızı çok yoruyor.Bu yüzden bir ağaca birden fazla matkap aşısı yapmamak ağaç sağlığı açısından tavsiyemdir.
2008 de yapmış olduğum italyan eriğine papaz eriği aşısıfotoğrafları:77664
77665
77666
orcanöbekçi
11-05-2009, 00:04
Şimdi aşağıda ayva ağacıma yaptığım elma matkap aşısı.77667
orcanöbekçi
11-05-2009, 00:14
aşağıda formoza eriğime yapmış olduğum papaz eriği matkap aşısı ve hemen ardından üçüncü foto da yine geçen sene sitemizden görerek yaptığım formoza
eriğime kayısı '' çoban aşısı ''.77668
77669
77670
orcanöbekçi
11-05-2009, 00:37
2009 Şubat'ında karaaslan 50 nin aşı makası ile yaptığı aşıyı ben aşı makası olmadan yaptım.Bunu daha önce de denemişama kocaman bir dalı aşı yapmaya
kalkınca başarılı olamamıştım.Şimdi saadece iki üç göz bırakarak aşıladım .
Aşilarımın tutma yüzdesi sanırım % 100 gibi.Gibi diyorum çünkü kabarıpta daha yaprak vermeyen asma aşılarım var ama sanırım hepsi yakında yaprak verir.Bu aşıyı Matkap aşısında yaptığım gibi aşama aşama fotoğraflamadım .Zaten çok da basit ama hocalarım isterse temsili yapıyormuş gibi aynen fotoğraflıyarak buradan yayınlarımda.
Şimdi ayva ağacıma zaten elma aşılamıştım.Birde deveci armudu aşılıyayım dedim ve iki adet aşı dalını ayva ağacıma aşıladım.77671
77672
77673
77674
orcanöbekçi
11-05-2009, 00:46
2008 de çok uğraştım matkapla yaptığım aşılar elma ağacımda tutmadı.Bu sene
bende yeniden elma ağacıma ayva ve armut aşılamak istedim.Aşağıda elmada
iki adet deveci armudu ve bir adet ayva aşımı göreceksiniz.Ayvanın fotoğrafı
galiba çıkmamış ama aşının son halinin fotoğrafları var.77675
77676
orcanöbekçi
11-05-2009, 00:51
2008 de naylon poşette aldığım deveci armudunu yoğurt kabına koydum ve orada meyva vermesini arzulamıştım.Bu sene önünden geçerken ,sen neden
ayvada vermiyesin dedim ve saksıdaki deveci armuduma ayva aşıladım.77677
orcanöbekçi
11-05-2009, 01:02
2008 de asmalarıma matkap aşısı yaptım.Aşılarım maalesef tutmadı .Ben ısrarla bir asmada değişik bir çok cins üzümüm olsun istiyordum ve bu sene yeniden
asmalarımı aşılamaya karar verdim.Kuşadasında sevilen ve tanınan işadamı
ağabeyim sayın Ünal ALP beyefendiden bu senede seçkin üzümlerinden aşı dalları
vermelerini rica ettim.Beni kırmayıp altı cins üzümden bana aşı dalları getirdi ve sayesinde aşılarımı yaptım.Buradan kendilerine teşekkürü borç bilirim.Aşağıda
topluca aşıların dallarda nasıl göründüklerini fotoğrafladım.77678
orcanöbekçi
11-05-2009, 01:12
Şimdi yeniden başa dönüyoruz ve aşıların son durumlarına bir göz atıyoruz.
Önce ayva ağacımızdaki armut aşılarına bakalım.77679
77680
77681
77682
orcanöbekçi
11-05-2009, 01:25
Şimdi elma ağacımıza bir göz atalım.armut aşılarını yapraklarından ayva aşısınıda
çiçeklerinden ayırabilirsiniz.77683
77684
77685
77686
77687
orcanöbekçi
11-05-2009, 01:33
Şimdi saksıdaki deveci armuduna bir göz atalım.77688
77689
77690
orcanöbekçi
11-05-2009, 01:39
Aşağıda asmalarımız ,yaprak veren üzüm veren ve aşısı kabaranlar.77691
77692
77693
77694
77695
orcanöbekçi
11-05-2009, 01:42
burada da üzüm veren yaramaz görülüyor.77699
77700
orcanöbekçi
11-05-2009, 01:49
2009 yılında kaktüs aşılarıma devam ediyorum ama geçen senekileri buradan
göstermek istedim.Aşılarımı izlediğiniz için hepinize teşekkür ederim.77701
77702
77703
77704
orcanöbekçi
11-05-2009, 01:53
bunlarda devamı77705
77706
77707
Selahattin Yılmaz
11-05-2009, 07:36
Ellerinize sağlık sevgili orcanöbekçi gerçekten sağlam bir çalışma olmuş.
karaaslan50
11-05-2009, 21:12
Sayın Orcanöbekci, aşılarınız gerçekten çok güzel bizim makas aşılarını aratmıyor.
Sayın Orcanöbekci,
daha önceleri bahsedilen matkap aşılarının uygulanmış halini görmek güzel oldu.
Ellerinize sağlık.
Mevlüt36
12-05-2009, 13:02
Sayın Orcanöbekçi şovunuz için teşekkürler... Hatırladığım kadarıyla birde rüzgar enerjisiyle ilgileniyordunuz...?
muammer-budak
14-05-2009, 11:47
Iyi günler sayin site dostlari.
Sizlere bir sorum olacakti su anda hangi asilar yapilir acaba beni bilgilendirirseniz sevinirim.
Saygilarimla.
orcanöbekçi
14-05-2009, 23:38
sevgili muammer-budak,
öyle bir soru somuşsunuzki ,size hemen şu demek imkansız gibi.Çünkü anlatmak gerekiyor uzun uzun.Siz aşılama bahsinin başına döneceksiniz ve bizim yaptığımız gibi önce iyice bir bu bahsi okuyacaksınız. Sanırım sorunuzun büyük bir kısmına cevap alacaksınız.Ancak bu aşamadan sonra özel sorularınız olursa işte o zaman soru sorduğunuzda inanın sorunuza
burada kaç kişi cevap verecektir.Saygılarımla.
Burada yazdıklarımı lütfen ukalalık olarak değerlendirmeyin.Gerçekten bahsi okuyunca
sizde şaşıracaksınız.Çok kıymetli bilgiler verilmiş,göreceksiniz.Kolay gelsin.
Orcan bey...!
Aşılamayı yaparken.makkapla kalem için anaç ağaca delik açtığınızda kabukta yanma olmuyomu.ayrıca kalemin kabuğu ile anaçtaki kabuğu birbirine temas için özel yaptığınız işlem varmı,hürmetler.
orcanöbekçi
17-05-2009, 23:45
Sevgili mesut5 bey,
Benim yaptıklarımda herhangi bir yanma olmadı.Kabuğu kabuğa denk getirirken ise aşı kalemini üzerindeki kabuğa falçata ile hafif kesikler atıp hemde anaç ağaç üzerindeki deliğin kenarındaki kabuğa da ayni şekilde ufak çizikler atıp öylece aşı dalını yerine oturtuyorum.
Bir konu önemli ben deliği aşağı yukarı 3 cm açıyordum ama şimdi kanaatimce bir cm delik bile yeterli olacak zannederim.Bu kanıya nereden vardığım sorulursa;Fazla uzun delik ağacın kendi yapısı üzerinde tahribat yapıyor.Yani önce kendini onarmaya çalışıyor sonra aşıyı besliyor.Bu şekilde elma ağacım geçen sene hiç elma vermedi.Ayrıca üzerindeki aşılarında hiç biri tutmadı.Ben bunu deliklerin derinliğine ve ağacın iç kısmının tahrip olmasına bağlıyorum.Bu yüzden de ağaca matkap aşısını bir tane yapalım diyorum.Derinliğinde saadece tutucu özelliğinden dolayı bir cm ile sınırlı olmasını düşünüyorum.Ama bunun yanısıra aşı makası kullanmadan yaptığım aşılarda inanılmaz başarı var.Özellikle asmada uçtaki dallara aşı tutturmak çok zor olmasına rağmen hemen
hemen %100 e yakın başarı görünüyor.Hele hele çok arzu ettiğim,ağacımın üzerinde herhangi bir dalda değişik bir meyva görmek arzumu bu sene yaptığım aşılarda hepsini tutturarak bayağı iyi bir başarı elde ettim.Darısı sizin başınıza.Kolay gelsin kardeşim.
Hoşçakalın saygılarımla.
ginkgo biloba
18-05-2009, 12:58
Arkadaşlar ben bundan 2 ay öncesi Erik, Şeftali ve Nar aşıladım. Erik tuttu ama şeftali ve nar tutmadı sebebi ne olabilir acaba.
Birde benim aşağı yukarı 20 yaşıda bir akasya ağacım var ona uygun olabilecek aşılayabileceğim neler var.Tşkkler..
merhabalar
aranıza yeni geldim merak ettiğim birkaç şey var cevaplandırırsanız sevinirim.
evimin önündeki beyaz dut ağacına yaklaşık 1 ay kadar önce bir incir bir kiraz birde vişne aşıladım incir aşısı tutmadı kiraz ve vişne kalemleri hala yeşil duruyor ama bi gelişme de olmadı
benim merak ettiğim şey ise dut ağacına incir üzüm dut (değişik türleri) haricinde ne aşılayabilirim
dut ağacına amme (kimi yerde cennet elması da deniyor) aşılanırmı?
teşekkürler
copur 09
31-05-2009, 19:51
Selamlar; asmaya kivi aşıladım. Aşıladığım zaman asma gözlerinde hafif tüylenme vardı. Kalem (yarma) aşısı yaptım. Sanırım Ocak ayı sonlarıydı. Ardından soğuklar geldi. Aşı kalemini pet şişe ile kapattım. Bahar geldiğinde civardaki kiviler yapraklandı ancak benim aşıda halen hareket yok. Bugün aşı bölgesinin kabardığını gördüm. Kalemin ucundan makas ile kestim. Tam olmasa da kalemin yeşil olduğunu gördüm. Aşı bağını çözdüğümde aşı bölgesinin süngerimsi yumuşak bir doku ile dolduğunu gördüm. Kurumaması için etrafını toprakla doldurup bıraktım. Acaba aşı zamanını mı denk getiremedim?
copur 09
31-05-2009, 19:52
resimlerin devamı.
karaaslan50
10-06-2009, 21:56
Aşı mevsiminde olmamıza rağmen bu bölümde hiçbir faliyet olmaması dikkatimi çekti, bari ben aşılarımı sizlerle paylaşayım.
muammer-budak
11-06-2009, 12:21
Sayin karaaslan resimler icin tesekürler...
Sayın Karaaslan, bugünlerde 2,5 yaşındaki trabzon hurmalarıma elma armut ayva gibi yumuşak çekirdeklilerin aşısını yapabilirmiyim, bu mevsimde göz aşısımı yapmak gerek bilgi verebilirmisiniz.
bu sene hiçbir aşım tutmadı.............
Lonicera
12-06-2009, 17:17
Bu yıl derslerime çok çalışmama rağmen, aşılama konusunda sınıfta kaldım. Göz ve yarma aşılarının hiç biri tutmadı. Sadece zeytin ağacıma cins değiştirmek için yapmış olduğum, kabuk aşısı uyanmış görünüyor. Ağustos sıcaklarının sonuna kadar hala tutmuş diyemem. 3 farklı cins kalemden ( Ayvalık, Gemlik ve Sarıulak) sürgün veren 2 tanesini resimledim. Sonuncusunun da gözleri patlamak üzere.
Lonicera
12-06-2009, 17:17
2. resim
karaaslan50
12-06-2009, 23:08
Sayın Aslan, evet bu mevsimde göz aşı yapmanız uygun.
Teşekkürler Sn. Karasalan.
Zeytinci
25-06-2009, 17:03
Sn. Lonicera,
Aşı kalemi boyu resimlerde uzun görünüyor. Ben kısa yapıyorum, yaklaşık 6-7 cm. Ayrıca bandla (rafya)sarmıyor musunuz?
20 nisan tarihli aşıların durumu.
Lonicera
25-06-2009, 17:24
Sn zeytinci, bugün bahçenize uğradım o zaman gördüm aynı cins aşı yaptığımızı. Sonra bu başlıkta görünce aynı şeyi ben soracaktım, siz erken davranmışsınız. Evet kalem boylarını uzun tuttum, ama bir şey bildiğimden değil. Diğer aşılar tutmayınca bunu da baştan savma yaptım. Yarın resim çekip eklerim, oldukça gelişmiş durumdalar. Ve aynen sizin yapmış olduğunuz gibi etrafı sarılı durumda. Ben sarma işini ilk başta yapmıştım sonra anaç üzerinde aşı dışında taze filizlenmeler görünce şüphelendim. Sargıyı açtım, tam da düşündüğüm gibi. Sargı altında küçük küçük filizler oluşturmuş. Tabi aşı kalemlerini beslemez diye hepsini bir güzel temizledim. Sonra 2 hafta kadar açık tuttum. Baktım yukarıda sorun kalmadı sonra sargıyı yeniden sarmaladım.
Yukarıdaki resim temizlendikten sonraki hali:)
Zeytinci
29-06-2009, 11:07
Sn. Lonicera,
Anaç üzerindeki aşı harici sürgünleri temizlemeniz iyi olmuş. Bu taze sürgünler yaprak bitleri için ziyafet mönüsü. Aşı sürgünlerine zarar veriyorlar.
tbozkoyun79
14-07-2009, 20:40
Herkese merhabalar.Defalarca sorulmuş bir konu,bir kaç sorum olacak yardımcı olursanız çok sevinirim.Ben kalem aşı olayını mart ayında yapmayı düşünüyorum martın 3 haftası Buralarda Kırıkkalede bu şekilde yapılıyor.Bu sene agaçlar erken uyandı aşı yaptık ama tutmadı.Bizim buralarda bu işten herkez anlar ama ben daha hiç anlayana raslamadım anlasalardı bana kalemleri kıştan toplatıp serin yerde muhafaza ettirirlerdi.Martın 3 haftası aşı yapacagım anaçların aşı kalemlerini ocak ayında toplayıp,Naylon poşete koyuyorum ve ağzını bağlayıp buzdolabın alt kısmına koyacagım.Buraya kadar galiba tamam yalnız bu kalemler su ihtiyacını nasıl karşılayacak.poşetin içine su koymam gereklimi. Aşılayacagım anaçlar 3 yaşında iki hafta önce yaprak aşı yaptırdım çoğu tutmadı bende öbür sene martta yarma aşı yaptıracagım,yalnız bizim buralarda biraz öncede bahsettim bu işleri bilenler çok fazladır bolca kafamı karıştırıyorlar.Yarma aşı rüzgara fazla dayanmayacagını ve çabuk kırılacagını söylüyorlar,en iyisi yaprak aşı diyorlar ama oda geç verime yatıyor benim bildiğim..Bu aşıların rüzgardan kırılma sebebi her agaca ortalama iki kalem aşılıyorlar ikiside tutarda ikiside büyütüyorlar,teke binmediğinden dolayımı ağaç rüzgara dayanmaz mı acaba.Birde aşı yerini ağacın erken kapatması için uygulanacak bir yöntem varmı acaba..Şimdiden çok teşekkürler.. Saygılarımla
Kırıkkale'den Tarık
Lonicera
18-07-2009, 16:39
Haziran ayının son haftası, kayısı ağacına yapmış olduğum farklı cins kayısı göz aşıları sürmedi. Bir kısmı kahverengi olup kurudu, iki tanesi ise hala yeşil. Ancak göz patlamadı. Acaba bu gözler durgun göz aşısı mı olacaklar? Zaman olarak yaprakların dökülme zamanına denk gelen durgun göz aşısı yerine geçmiş olabilirler mi? Çünkü aynı anda yaptığım diğer göz aşıları kurudu gitti.
Merhabalar Arkadaşlar,
Aşağıdaki linkte görülen aşı makası ile ilgli bilgisi, tecrübesi ya da fikri olan var ise burada paylaşabilirmi. Bana güzel ve hesaplı bir alet gibi geldi.
http://www.sahibinden.com/asi_makasi_due_buoi_du-3000_3-54WQQaXQQ13719088WQQpXQQdisplayitem
Ünal_Ahmet
24-07-2009, 14:12
Merhaba arkadaşlar,
Siteye bugün üye oldum. Amacım deneyimli arkadaşlardan bilgi edinip, amatörce kendi bahçemde uygulamak. Yazışmalardan anladığım kadarıyla herkes bildiklerini gayet düzeyli bir şekilde paylaşıyor. Bu da bu sitenin dostluk, arkadaşlık sitesi olduğunu gösteriyor. Üye olduğum için keyif alacağımdan hiç şüphe duymayacağımı şimdiden söyleyebilirim. Kurucu, yönetici ve üye arkadaşlara teşekkür ediyorum.
Benim İzmir'de bir bahçem var. Bu bahçede zeytin ağırlıklı olmak üzere her türlü (bölgede yetişebilecek) meyvelerden de mevcut. Ağaçlarım henüz 2 yaşındalar. Gördüğüm kadarıyla bazı meyve ağaçlarının aşılanması gerekiyor. Mesela Formoza diye aldığım erik, adını bilmediğim ve tadını beğenmediğim bir erik çıktı. Bu ve buna benzer konular için bazı ağaçlarıma aşı yapmam gerekiyor. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla ve benim yapabileceğim 2 tür aşı var. Birisi göz aşısı, diğeri matkap aşısı.
Net olarak öğrenmek istediğim bir konu var. İki aşıyı da hangi ayda veya aylarda yapmam lazım.
Bu konuda değerli tecrübeli dostların bildiklerini benimle paylaşmalarını önemle rica ediyorum.
Tüm üye dostlara güzel günler ve sağlıklar diliyorum.
Ahmet ÜNAL
İzmir
24.07.09
mandalina aşısı nasıl yapılıyor
Adalet Yağcı
24-07-2009, 16:44
Sayın Karaaslan50, komşumda çok beğendiğim bir gül var, bahçemde de sökmek istediğim gelişmiş bir gülüm var, gülüme kalem aşısı yapmak istiyorum, tüm dallarını komşumun gülünden aşılamak istiyorum, ne dersiniz, bu mevsimde güle kalem aşısı olur mu?
Olur derseniz nelere dikkat etmem gerekir?
Bu arada, ben de Ürgüp'lüyüm :)
Bir kaç defa göz aşısı yaptım, bir defasında tutmuştu, ama ne olduysa sonradan kayboldu.
Bu dönemde güllerde göz aşısı yapılabilir ancak. Kalem aşısı kıştan çıkan henüz uyanmamış bitkiler içindir. 10 -15 gün önce güllere yaptığım göz aşıları tutumuş durumdalar. Dikkat etmenizi önereceğim tek şey göz alacağınız gül kaleminin cok bakımlı sulanmış olması zira kabuk vermiyor.
Ünal_Ahmet
25-07-2009, 14:22
Sayın Pakkaner merhaba,
Benim adım Ahmet ÜNAL İzmirde yaşıyorum.30 yıl kadar profesyonel yöneticilik yaptıktan sonra ticarete başladım ve aynı zamanda emekliliğe yardımcı olması amacıyla fotografçılık ve tarım işlerine el attım.Yaşım 55. forum da bazı incelemeler yaparken sizin yazılarınıza rastladım.Paylaşımcılığınız ve içten bilgilendirme çabalarınız gerçekten çok keyif verici. Hala bu sitede bulunuyormusunuz bilmiyorum ama(zira yazılarınız 2006 lı yıla ait) belki bende bildiklerinizden yararlanırım düşüncesiyle size yazmayı uygun gördüm.
Profesyonellikten sonra amatörlük gerçekten kolay bir durum değil.Ancak öğrenmenin de yaşı yok.
Foça-Bağarası köyünde 5 dönüm kadar bir bahçe edindim.Zeytin ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 200 civarında ağaç diktim.Zeytinlerin dışında yörede yetişen meyvalardan da birer ikişer diktim. Henüz 2 yaşındalar. Çevreden öğrenebildiklerimle bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Şimdiye kadar herşey iyi gitti diyebilirim. Ancak bazı meyva ağaçlarında aşılama işlemi yapılması gereği doğmaya başladı. Zira bazı ağaçlarımın meyvaları beklediğim gibi çıkmadı. Aşılayarak istediğim meyva ağaçlarına sahip olmak istiyorum. Tabi bunun için deneyimli dostların bilgilerine ihtiyacım var. Aşılarla ilgili olarak bir sürü bilgi okudum, fakat acemilik insanı telaşlandırıyor takdir edersiniz.
Göz aşısı, kalem aşısı, matkap aşısı gibi işlemler hakkında detaylı ve amatörün anlayabileceği türden bilgilere muhtacım. Bu konuda zamanınızı fazla almamak ve sizi oyalamamk şartıyla bana yazarsanız, bu konuda dökümanları nereden temin edebileceğim konusunda beni bilgilendirirseniz, minnetkar kalacağım.
İyi günler ve sağlıklar diliyorum.
Ahmet ÜNAL
İzmir
Adalet Yağcı
25-07-2009, 14:42
Sayın Ünal Ahmet, sitemize hoş geldiniz.
Başladığınız işlerde size başarılar diliyorum.
Mine Pakkaner hanım, sorularımızı yanıtlamaya devam ediyor, bu başlık (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12495&highlight=mine+pakkanere+soral%FDm) size daha çok yardım edebilir.
Adalet Yağcı
25-07-2009, 14:44
Sayın A.Şahin, cevap için teşekkürler, İlkbaharı beklemek daha doğru olacak bu durumda.
karaaslan50
27-07-2009, 09:56
Sayın Adalet Yağcı, öncelikle hemşehri olmamızdan dolayı memnun oldum. A.Şahin cevap vermiş ama benim de ilgilenmediğim gibi bir izlenim olmasın, bu mevsimden sonra bence de artık kışı beklemeniz güller yeşermeden önce kalem aşı yapmanız uygun olur. Aşılanacak olan ağaç olsaydı uyku aşısı yapılabilirdi ama bu mevsimde gülde gözü sağlıklı çıkarabilmek biraz zordur. Selamlar.
karaaslan50
27-07-2009, 11:18
Bu yıl makasla yapmış olduğum gül aşısı.
Merhabalar Arkadaşlar,
Aşağıdaki linkte görülen aşı makası ile ilgli bilgisi, tecrübesi ya da fikri olan var ise burada paylaşabilirmi. Bana güzel ve hesaplı bir alet gibi geldi.
http://www.sahibinden.com/asi_makasi_due_buoi_du-3000_3-54WQQaXQQ13719088WQQpXQQdisplayitem
Arkadaşım ilkbaharda 80 Tl civarında bir fiyata aldı.
Heyacanla bir kaç aşı denemesinde bulundu, şimdi kullanılmayan aletler dolabında :)
Halil Önen
03-08-2009, 02:14
[QUOTE=orcanöbekçi;423938]Sevgili mesut5 bey,
Benim yaptıklarımda herhangi bir yanma olmadı.Kabuğu kabuğa denk getirirken ise aşı kalemini üzerindeki kabuğa falçata ile hafif kesikler atıp hemde anaç ağaç üzerindeki deliğin kenarındaki kabuğa da ayni şekilde ufak çizikler atıp öylece aşı dalını yerine oturtuyorum.
Bir konu önemli ben deliği aşağı yukarı 3 cm açıyordum ama şimdi kanaatimce bir cm delik bile yeterli olacak zannederim.Bu kanıya nereden vardığım sorulursa;Fazla uzun delik ağacın kendi yapısı üzerinde tahribat yapıyor.Yani önce kendini onarmaya çalışıyor sonra aşıyı besliyor.Bu şekilde elma ağacım geçen sene hiç elma vermedi.Ayrıca üzerindeki aşılarında hiç biri tutmadı.Ben bunu deliklerin derinliğine ve ağacın iç kısmının tahrip olmasına bağlıyorum.Bu yüzden de ağaca matkap aşısını bir tane yapalım diyorum.Derinliğinde saadece tutucu özelliğinden dolayı bir cm ile sınırlı olmasını düşünüyorum. QUOTE]
Sn.orcanöbekçi,
şu sizin matkap aşılarınızın etkisinde kalarak;
15 çitlenbik ağacına, antep aşısı, (önce hepsi uyandı, tuttu sonra kurudu)
5 incir ağacına çevirme aşısı, (tutumadı)
6 vişne ağacına, kiraz aşısı,(tutmadı)
4 dut ağacına, cevirme aşısı, (tutmadı)
3 asmaya, dut (biri ters büyüyen) aşısı, (tuttu, kurudu)
4 Dut ağacına, asma aşısı, (tuttu, kurudu)
1 kavak ağacına, asma(önce tuttu sonra kurudu)
1 Söğüt ağacına, asma aşısı( tuttu, kurudu)
1 iğde ağacına, kiraz, (tutmadı)
5 Badem ağacına, çevirme aşısı (tutmadı)
8 Zeytin ağacına, cevirme aşısı (tutmadı)
4 zakkum ağacına, cevirme aşısı (tutmadı)
1 Kayası ağacına, kiraz aşısı (tutmadı) tutmadı, tutmadı gitti.
Bütün bu aşılar 6mm lik matkap ucuyla ve matkabın talaş alan derinliği kadar delik açılarak yapılmıştır.
Bu ölçü geçen mesajlarında, böyle anlatılmıştı.
Şimdi değiştirmişsiniz, derinlik 3cm ya da daha az olmalı diyorsunuz.
Ayrıca aşı dipleri cam macununu sıcakta kurur ve çatlar diye aşı macunu kullanılmıştır.
Bakıyorum son mesajlarınızda sizde, matkap aşısı imkanınız varken, klasik aşılara dönmüşsünüz.
(yukarıdaki bütün aşılar (tutmayan) fotoğraflanmıştır. dilerseniz yayınlarım.)
Sn.orcanöbekçi,
sizce başarısız olmamın sebebleri ne olabilir?
Saygılar
Teşekkür ederim Sn k0900 ben de mesajım sonrasında araştırınca sadece bir kaç günlük oyuncak olacağını düşündüm.
Ayrıca en kalın 1,5 cm çapındaki bir gövde ya da dal ile çalışılabildiğini öğrendiğimde tamamen vazgeçtim.Meyve ağaçlarında kullanışlı olamayacağını düşündüm, belki gül ve benzeri çok yıllık süs bitkilerinde kullanılabilir.
Halil bey, matkap aşılarının hiçbiri tutmamış, bizde tam bu usulle aşıya hazırlanıyorduk.
Artık klasık metod tek alternatif demekki.
orcanöbekçi
09-08-2009, 01:21
Sayın Halil Önen,
Aşılarınızın tutmayışına üzüldüm.Tabii sebepleri ne olabilir bilemem .Biz ayni yerde ve ayni ortamda değiliz.Ayrıca anlattıklarımın nasıl uygulandığını da bilmiyorum.Ben bu konuda otorite de değilim.Burada yaptıklarımı bu siteye giren herkesle paylaştım.Kimseyede aşı tutma
konusunda bir vaatte bulunmadım.Şu bir gerçekki;Bu konuda bildiklerimi bu siteden öğrendim,ve uyguladıklarımıda burada herkesle paylaştım.Yaptığım aşı yeni bir aşıdır.Bu denenerek iyi sonuçlar alınabilir.Ben yaptığım aşılarımdan memnunum ve on iki aşıdan dördü tuttu ve büyüyorlar.Bu durumda yaptığınız aşılardan beni sorumlu tutar gibi ifade kullanmışsınız.Yani ben yaptıklarımı burada paylaşmasamı idim.Önceki mesajlara bakarsanız,bu aşıyı haziran ve temmuzda yapsak tutarmı diyen bir arkadaşıma,daha hiç denemedikki siz yapın da bizde haziran ve temmuzda tutup tutmayacağını öğrenelim demiştim.Bu da bu aşının deneme aşamasında olduğunu gösteriyor.Ben aşıların tutmadığına
üzülüyorum ama yinede böyle bir aşının var olduğunu herkesin bilmesinde yarar olduğuna inanıyorum.Çalışmalar yaptığım zaman burada herkesle paylaşmayı bilgi alış verişi açısından
çok faydalı buluyorum.Saygılar sunar iyi çalışmalar dilerim.
[QUOTE=orcanöbekçi;423938] 1 kavak ağacına, asma(önce tuttu sonra kurudu)
1 Söğüt ağacına, asma aşısı( tuttu, kurudu)
Diğerlerini anladım da bunlar zaten uygun değil.
Halil Önen
09-08-2009, 15:20
Sayın Halil Önen,
Kimseyede aşı tutma
konusunda bir vaatte bulunmadım....,
bu aşıyı haziran ve temmuzda yapsak tutarmı...
Sn.ocanöbekli;
Makkapla aşının, sizin çalışmanız olduğunu düşünmüştüm.
Gerçekten de çok kolay ve hızlı bir aşı yöntemi. Bir günde onlarca ağacı aşılayabiliyorsun.
Bu aşı yöntemi haziran ve temmuzda başarısız oluyor. Genelde bu dönemde uyuyan göz aşısı yapılıyor.
Başarısızlık bundan olabilir.
Bunu düşünerek,
mart ve nisan arasıda deneme yaptım. Başaramadım.
Bu yöntemin başarı oranının çok düşük olacağını, aşının su yürüme sırasında uyanacağını ve sonra kuruyacağını tahmin ediyordum.
Zaten bir çoğu öyle de oldu. Uyandı ve kurudu.
Çünkü;
göz aşısı yaptıktan sonra, aşı yapılan dalın hemen üstünden kabuk çıkarıyorsun ve yürüyen suyun önünü keserek, gözün uyanmasını ve güçlenmesini sağlıyorsun.
Diğer klasik aşı yöntemlerinde de dalı tamamen kesiyorsun.
Matkapla aşı yönteminde bu iki olay olmadığı için, aşının tutmayacağını, tutsa bile aşının beslenemiyeceğini ve kuruyacanı düşünmüştüm.
Öyle de oldu zaten.
Yine de;
matkap aşısı yapıldıktan sonra, kabuk alma ve aşının ürerinden dalın kesilmesi
denemesinin, başarı oranını yükselteceğini de düşünüyorum.
Bu şekliyle yeniden denemeye değer...
Saygılar
Halil Önen
09-08-2009, 15:43
[QUOTE=Halil Önen;473374]
Diğerlerini anladım da bunlar zaten uygun değil.
Sn.A.Şahin.
Söğüt ve kavak ağacına üzüm asması aşılama, ya da bu şekilde üzüm alma fantastik gibi görünse de mümkün.
Zaten doğa bunu kendisi yapıyor. Tabii küçük bir farkla.
Yani, upuzun bir kavak ya da kocaman bir söğüt ağacın da, kökü olmayan bir asma ve üzerinde üzümler görebiliyorsun.
Katkap aşısı, acaba olabilir mi diye bir denemeydi, sadece...
Saygılar
orcanöbekçi
09-08-2009, 16:16
Sayın Halil Önen,
Haklı olabilirsiniz,birde o şekilde deneyen olsa da neticeyi bizede bildirse mükemmel olur.Belki de dediğiniz gibi üstten kesmek başarıyı artırır.Ben aşılarımı şubatın daha başında
yapmıştım.Acaba onunda artı bir etkisi olurmu bilmiyorum.Aslında deneyenler hep buradan bildirseler aşıda başarı için çok iyi sonuçlar alınabilir.
Ben asmalarımda matkap aşını denedim ve başarılı sonuç alamadım.Oyüzden birde Sayın
Karaaslan'ın metodunu makassız deneyeyim dedim.Başlangıçta hepsi tuttu,patlak verdi
hatta yeşil yaprak bile verdiler sonra bir çoğunun yaprakları kurudu .Ama seneye tekrar verirmi bilmiyorum .O yüzden de tuttu tutmadı yorumu yapmadım.Şu anda üç adet asma aşısı boylandı biri üzüm bile verdi .Meyva ağaclarında yaptığım denemeler yüzde yüz.Yani
altı aşı yaptım altısıda tuttu.
Saygılar iyi çalışmalar.
karaaslan50
10-08-2009, 10:11
Sayın orcanöbekçi, benim makasla yaptığım aşılar meyve ağaçlarında ağaç yeşermeden önce yapılıyor,ama geç kalınırsa aşılık kalemlerin yeşermemiş olması kaydıyla yine aşılama yapılabilir. Bu aşılık kalemleri bildiğiniz gibi önceden alıp naylon bir torba içerisine koyarak buzdolabında muhafaza edebiliriz. Mevye ağaçlarında yapılan aşıların tutma yüzdesi %100'ü bulabilmektedir. Ayrıca yetişkin bir ağacın örneğin 10 yıllık bir ağacın hiç bir budağını kesmeden sadece tek bir sürgününe dahi yaptığınız aşı tutmaktadır. Ancak asmada durum biraz daha farklı, örneğin asmayı mümkün oldukça tamamını aşılamakta fayda var, ağaçlara göre biraz daha nazlı tutuyor. Ayrıca asmada aşılık kalemleri bekletip asmadaki ağlamanın bitiminden sonra yapmak gerekiyor. Çünkü asma ağlarken aşı adeta suda bekletiyor gibi hemen yeşeriyor ve henüz kaynaşma yapmadığından su kesilince beslenemeyerek kuruyor. Aynı zaman da bu birleşim yerindeki dokuları da bozuyor. Bu nedenle asma aşısını ağlama bittikten sonra yapmak gerekiyor. Örneğin ben Nevşehir'de Nisan ayında yeşeren asmaları mayıs ayının ortalarında aşılıyorum. Aşının geç yapıldığı fotoğrafda da görülmektedir. 3. fotoğrafta orjinal sürgününün korukları oluşmuş ve aşının da yeni çıkan salkımları görülmektedir. Son fotoğrafta da aşının kaynaşma yeri görülmektedir.
[QUOTE=Halil Önen;477315Yani, upuzun bir kavak ya da kocaman bir söğüt ağacın da, kökü olmayan bir asma ve üzerinde üzümler görebiliyorsun.
[/QUOTE]
Bunu görmeyi çok isterim. Üzümsülerin yanlızca üzümsülerle uyum sağladığını biliyorum.
Halil Önen
10-08-2009, 13:56
Üzümsülerin yanlızca üzümsülerle uyum sağladığını biliyorum.
Sn.A.Şahin,
doğru biliyorsunuz ve ben de öyle biliyorum.
Burada söz konusu olan üzümsü ile üzümsünün aşılanmasından da öte,
meyve verme özelliği olayan ağaçların (söğüt, kavak) aşılanma (aşılama) sonrası meyve vermesi.
Saygılar
Yakında çiçeklenecek olan gül gözleri :) bir kökte tam 8 farklı tutmuş olan gül gözü var. Seneye epey renkli güllerim olacak gibi.
Sebahattin Sargın
10-08-2009, 19:30
Bunu Bandırmaya gelince bizzat görmek ve aşılama dersi almak istiyorum Adem abi ;)
Verilmiş bir cevap göremedim. Ben bildiklerimi söyliyeyim;
- Sert çekirdekliler sert çekirdeklilere (erik, şeftali, zerdali, kayısı, kiraz, vişne, badem)
- Yumuşak çekirdekliler yumuşak çekirdeklilere (elma, armut, ayva, muşmula)
- üzümsüler üzümsülere (üzüm, dut, incir)
- turunçgiller turunçgillere (trunç, mandalina, portakal, greyfurt)
benim bildiklerim bunlar. Sert kabukluların anaçlarını bilemiyorum. Ama Cevizde anaç olarak tohumdan yetiştirilmiş çöğürler kullanılıyor galiba
Duta üzüm aşılamak ise biraz zahmetli oluyor. Bunu gerçekleştirmek için şöyle bir yol izliyorlarmış. bahçesinde gördüğüm birisi anlattı, bende aktarmaya çalışayım;
- Dutun sağlıklı ve iştahlı bir dalı matkapla deliniyor
- Yakında bulunan, kökü topraktan beslenen asmanın taze bir sürgünü bu delikten geçiriliyor
- İçinden asma geçen delik iki tarafından hava almıyacak şekilde macunlanıyor
- dut ağacı delikleri kapatıp asma dalını beslemeye başlayınca asmanın gelişi kesiliyor
Böylece dutun köklerinden beslenen üzümler çok daha verimli hem çok daha lezzetli oluyor. Çok enteresan gelmişti bana
Birde bal kabağına karpuz aşılıyorlar, karpuzlar büyük olsun diye. Nasıl yapılıyor bilmiyorum
Bu duta üzüm aşılamayı biraz daha açsak acaba nasıl olur yeni konuda elinizde foto var mı?
kovboy20
15-08-2009, 21:04
Degerli arkadaşlar. Yeni denemeler güzeldir bende bu sene makapla aşı yapacaktım makkap arızalı çıktı bir tane yaptım ama o da tutmadı.Orada önemli olan şu anacın kabugu ile aşı kaleminin kabugu iyi çakışması lazım.
Ben yarma .ingiliz,göz ,kakmada veya kabuk denen aşıları yaparım. ve devamlı yaptıgım aşılardır.bahçem var. kiraz ,nar,elma,kayısı agaçlarım var.Bunları satamadıklarımı cins degiştirmek için aşı yapıyorum.Başarı oranı çok yuksektir.
Dikkae edilmesi gerekeni yapan herkes tutturur. kalemde en iyisi ingiliz aşısı.kalem ile aşılanacak anaç kalınlıgı aynı olursa iyi olur.yani küçük parmak kalınlıgında olursa iyi. mart ayında veya soguk olan yerde nisan ayında yapılırsa yüzde 80 tutar.Aşı makası biraz daha derin kesse (V) şeklinde hem rüzgar atmaz ve tutma oranı yükselir.Resmi çizemedim , kalem ve anaç ( / ) şekildeki gibi kesilerek ikisi birbirine yapıştırılacak. yani birbirini öpmesi lazım.Birde dış kabuklar aynı şekilde öpüşmeli yani bir tarafı kesin çakışmalı.daha sonra oynatmadan izole bant ile sarılmalı.kalemde 2 göz bırakılmalı.Fazla göz olursa tutmayabilir. GÖz aşısı ise haziran 15 ten sonra başlar temmuz ayına kadar devam eder. Daha sonra yapılan göz aşıları uyuyan göz oldugu için seneye baharda uyanır.Daha kuvvetli sürgün verir.bunuda ince lastikle baglarsanız daha iyi olur.göz aşılarıda genelde tutar. soerusu olan varsa cevaplanır.saygılar.
kovboy20
15-08-2009, 21:32
Burada görülen makinalardan en altta aşı makinası Rıcco kotu 36 yazan makina iyi ama nerede satılıyor bilmem. yukarıda anlattıgım şekilde kesilmiş kalem ile anaç öpüşecek şekilde baglama yeter.
bhttp://www.aliozcivan.com/images/urunler/074.html
Aşıda kabuğumuz olsun. Göz aşılarını sarmak için bir-iki yaşındaki söğüt dal kabuklarını kullanıyorum. Doğal malzeme kullanmak isteyenler için yazdım.
buyukcoban
26-09-2009, 17:49
Sayın orcanöbekçi, benim makasla yaptığım aşılar meyve ağaçlarında ağaç yeşermeden önce yapılıyor,ama geç kalınırsa aşılık kalemlerin yeşermemiş olması kaydıyla yine aşılama yapılabilir. Bu aşılık kalemleri bildiğiniz gibi önceden alıp naylon bir torba içerisine koyarak buzdolabında muhafaza edebiliriz. Mevye ağaçlarında yapılan aşıların tutma yüzdesi %100'ü bulabilmektedir. Ayrıca yetişkin bir ağacın örneğin 10 yıllık bir ağacın hiç bir budağını kesmeden sadece tek bir sürgününe dahi yaptığınız aşı tutmaktadır. Ancak asmada durum biraz daha farklı, örneğin asmayı mümkün oldukça tamamını aşılamakta fayda var, ağaçlara göre biraz daha nazlı tutuyor. Ayrıca asmada aşılık kalemleri bekletip asmadaki ağlamanın bitiminden sonra yapmak gerekiyor. Çünkü asma ağlarken aşı adeta suda bekletiyor gibi hemen yeşeriyor ve henüz kaynaşma yapmadığından su kesilince beslenemeyerek kuruyor. Aynı zaman da bu birleşim yerindeki dokuları da bozuyor. Bu nedenle asma aşısını ağlama bittikten sonra yapmak gerekiyor. Örneğin ben Nevşehir'de Nisan ayında yeşeren asmaları mayıs ayının ortalarında aşılıyorum. Aşının geç yapıldığı fotoğrafda da görülmektedir. 3. fotoğrafta orjinal sürgününün korukları oluşmuş ve aşının da yeni çıkan salkımları görülmektedir. Son fotoğrafta da aşının kaynaşma yeri görülmektedir.
Sayın karaaslan50,
Sizin daha önceki mesajlarınızda başka anaçlara başka türler aşıladığınızı gördüm. Aldığım bazı bilgilere göre bü tür aşıların çok uzun ömürlü olmadığını duydum. Bu konu da biraz bilgi verebilirseniz beni ve diğer meraklı arkadaşları aydınlatmış olursunuz.
karaaslan50
27-09-2009, 00:41
Sayın buyukcoban, tür olarak farklı değil, aynı türe farklı cinsleri aşılıyorum. Ağaçlar çekirdek yapılarına göre sınflandırlabilir ve aynı yapıdakiler aynı tür olup, birbirlerine aşılanabilir. Örneğin ben kaysı ağacına erik ve şeftali de aşıladım ve 3 çeşit ürün aldım. Ayrıca sertifikalı olarak satın aldığım nektari kaysıya aşılanmıştı. Elma, armut, ayva aynı tür ağaçlardır ama ayva'ya armut veya elma aşılarsanız ayva ağaç yapısı olarak fazla gelişim gösteren bir ağaç değildir ve haliyle üzerindeki aşı daha fazla gelişecek ama anaç zayıf kalacaktır. Burada önemli olan ağacın gelişimi de göz önünde bulundurularak dayanıklı ve uzun ömürlü olan cinsin anaç olarak seçilmesidir. Selamlar.
buyukcoban
29-09-2009, 11:04
Benim kastetmek istediğim sizin dediğiniz şeyle aynı aslında. Tür yazmışım ama farklı cins demek istemiştim. Ayrıca sizin deneyimlerinizden öğrenmek istediğim verdiğiniz örnek gibi (ayva ve elma) başarılı,uzun ömürlü ve verimli aşı ve anaçları örnek olarak verebilir misiniz? Bence deneyim herşeyin üstündedir. Bu konularda genel kurallar olmasına rağmen ben özellikle sisiz kişisel deneyimlerinizi öğrenmek isterim. Yazmış olduğunuz yazıları inceledim ancak en azından örnek verdiğiniz aşılardan yukarıda bahsetmiş olduğum özellikleri paylaşırsanız sevinirim. Örnek olarak verdiğiniz bir ağaçta üç tür meyva almak çok güzel ellerinize sağlık ama benim öğrenmek istediğim buna ek olarak bu meyvalar ne kadar sağlıklı büyüyor ve ağaç bu durumda ne kadar uzun ömürlü oluyor?
karaaslan50
29-09-2009, 13:57
Bahsettiğiniz şekilde çok fazla ağacım yok ama olanlardaki tecrübemi ****** paylaşım. Kaysı ağacın daki erik kaysıyla aynı güçte büyüme kaydediyor, yalnız şeftali biraz daha zayıf kaldı. Badem ağacındaki teksas bademle erik aynı olup nektari biraz daha az gelişim göstermektedir.Elma ağacındaki armut elmayla aynı güçte büyümektedir. Bahsettiğim ağaçları 4-5 yıl önce aşılamıştım, daha yaşlı ağacım henüz yok.
buyukcoban
29-09-2009, 22:49
Bahsettiğiniz şekilde çok fazla ağacım yok ama olanlardaki tecrübemi ****** paylaşım. Kaysı ağacın daki erik kaysıyla aynı güçte büyüme kaydediyor, yalnız şeftali biraz daha zayıf kaldı. Badem ağacındaki teksas bademle erik aynı olup nektari biraz daha az gelişim göstermektedir.Elma ağacındaki armut elmayla aynı güçte büyümektedir. Bahsettiğim ağaçları 4-5 yıl önce aşılamıştım, daha yaşlı ağacım henüz yok.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Aynı konu üzerinde diğer arkadaşlarımızında bilgilerini paylaşması ümidiyle...
şöyle aşı olurmu,meyve dalını kesmeden ham anaca birleştirerek sarsak tutarmı
433 numaralı iletideki gözlerden biri açtı.
Merhaba, aşılar ve aşılama ile ilgilenen arkadaşlardan bilgi ve tecrübe düzeyleri ile hangi aşıları, neden tercih ettiklerini belirtmelerini istesek ve sonra sonuçları derleyip, toparlayıp bazı sonuçlara varsak, sizce nasıl olur?
Henüz aşı yapmamış ancak öğrenmek ve uygulamak isteyen kişilerin de durumlarını belirterek yazmaları çok iyi olur.
Evet, bitki cerrahları ve asistanları ile eli neşter tutmak isteyenler, nerelerdesiniz?
gece
aşı tek başına olmaz, bilen ve bilmeyen gerek, siz gereksizin, ses verin.
Harun Parlak
07-11-2009, 03:51
Buray da bir göz atın (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11476) kafanıza takılan olursa tekrar sorun lütven.
Buray da bir göz atın (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11476) kafanıza takılan olursa tekrar sorun lütven.
Teşekkürler, göz atmak ile yetinmeyip, bu işi tamamen kotaracağım ve kafama takılanları soracağım.
simone1905
13-11-2009, 08:24
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım. benim sorum olacak. bizim evin bahçesinde 3 tane hurma ağacı var. bunları farkli bir ağaç türüne aşılayabiliyormuyuz?? veya bunun hakkında bilgi alabileceğimiz bir yer var mı?
Halil Önen
13-11-2009, 10:03
Bizim evin bahçesinde 3 tane hurma ağacı var, bunları farklI bir ağaç türüne aşılayabiliyor muyuz ?
Sn. simone,
gel şunun bir dalına elma, diğer bir dalına erik aşılayalım.!
Ben atladın ama bu Trabzon hurması değil mi?
Trabzon hurmasına yumuşak çekirdekliler grubunu aşılayabiliyorsunuz. Elma, ayva, armut, muşmula. Ama aşılamadan önce bence şu başlığa bir bakın derim sonra keşke hurmaların dursaydı demeyin :p
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14422
Halil Önen
13-11-2009, 12:02
Trabzon hurmasına yumuşak çekirdekliler grubunu aşılayabiliyorsunuz. Elma, ayva, armut, muşmula. Ama aşılamadan önce bence şu başlığa bir bakın derim sonra keşke hurmaların dursaydı demeyin :p
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14422
Sn.aslan_k,
dediğiniz sayfanını tamamını bana okutturdunuz. Aşılama ile ilgili bir şey bulamadım.
Çekirdeğe bakmak önemlidir; takılıp kalmak, orada kalmak demek değildir, bence...
Bitkinin yaprağına bakmak, hatta öz suyunu bakmak da gereklidir derim.
Ağacı aşılamak deliyi akıllandırmak kadar sevaptır, derler... Meyvesiz ağacı meyveli yapmak ( yaprağı, özsuyu uyuyorsa) yani aşılamak; günah mıdır diye de düşünmüşümdür.
simone1905
13-11-2009, 12:12
http://img156.imageshack.us/img156/120/grnt000x.th.jpg (http://img156.imageshack.us/i/grnt000x.jpg/)
arkadaşlar bizim hurmalar bu şekildedir. arkadaşlar birazcık kalitesiz bir telefondan çekildiğinden iyi çıkmamış görüntü fakat ağaçlarımızın 3 ü de bakımsız olduğundan veya farklı bir nedenden hem az hurma veriyor hem de toplandıktan sonra çabuk bozuluyor.
benim hurma cinsine aklım ermiyor resimde görüldüğü gibidir anlayacağınız.
bu ağaçları ne zaman aşılamak gereklidir.
Harun Parlak
13-11-2009, 15:05
öz suyunu [/B]bakmak da gereklidir derim.
Ağacı aşılamak deliyi akıllandırmak kadar sevaptır, derler... Meyvesiz ağacı meyveli yapmak ( yaprağı, özsuyu uyuyorsa) yani aşılamak; günah mıdır diye de düşünmüşümdür.
Aşı yaparken Aynı familyadan olmasına genellikle dikkat edilir. Zaten öz suyunun ve doku yapısının uyşması aynı familyadan oluşundan gelir.
Örnek verecek olursa Bir Beyaz bir siyah İnsanla evlenip aile kurabilir Bir kızılderili ve ya bir melez lrk da olabilir. Ama aynı şeyi bir GORİLLE Düşünülemez bile.
Halil Önen
19-11-2009, 19:05
http://img156.imageshack.us/img156/120/grnt000x.th.jpg (http://img156.imageshack.us/i/grnt000x.jpg/)
arkadaşlar bizim hurmalar bu şekildedir. arkadaşlar birazcık kalitesiz bir telefondan çekildiğinden iyi çıkmamış görüntü fakat ağaçlarımızın 3 ü de bakımsız olduğundan veya farklı bir nedenden hem az hurma veriyor hem de toplandıktan sonra çabuk bozuluyor.
benim hurma cinsine aklım ermiyor resimde görüldüğü gibidir anlayacağınız.
bu ağaçları ne zaman aşılamak gereklidir.
Sn. simone,
geçen yıl bir arkadaşın trobzon hurmalarına bir sarı, bir kırmızı elma ve papaz eriği aşılamıştık. Tuttuğunu söylenmişti. Fotoğrafını çekecektik . Bu gün gidip baktığımda aşıların önçe tutup sonra kuruduğunu gördük. Sebebini araştırdık. Trabzon hurması aşı sonrası bir çeşit sıvı salgılıyor (öz su) ve bu sıvı sadece yukarıdaki örneklere değil hiç bir aşıyı kabul etmediğini öğrendik.
Sn. Tekin, uyarı ve bilgi için teşekkürler.
Saygılar
Ama aşılamadan önce bence şu başlığa bir bakın derim sonra keşke hurmaların dursaydı demeyin :p
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14422[/QUOTE]
Sn Simone, benim o sayfayı vermemdeki amaç ,Trabzon Hurmasına başka bir meyve aşılamak istediğinizden dolayı, önce Trabzon Hurmasının güzelliklerini okuyun sonradan kaybettiğinnize üzülmeyin diye düşündüğümdendi.
Hurmaları zaten gözden çıkardığınızı analayamamıştım pardon...
captaiin
05-12-2009, 01:06
güzel paylaşım. sağol
değerli arkadaşlar
aşılama işleminde genetik akrabalık esastır. anaç ile aşı arasında genetik yakınlık ne kadar fazla ise aşının tutması ve sağlıklı büyümesi o kadar güçlüdür. genetik yakınlığı olmayan bazı denemelerde aşı tutmuş olabilir ama bir yıl **** üç yıl sonra uyumsuzluk ortaya çıkabilir. ve ağacımız kurur. bazı aşılarda meyve de alınabiliyor ama meyvelerin tadı ve görüntüsü bozuluyor. dut ağacına üzüm aşılayarak üzümlerin tadının bozulduğu gibi. zaten gerçek anlamda dut la üzüm aşı olmuyor, dut üzerinde üzümü parazit olarak büyütmüş oluyoruz. bu tip denemeler her zaman yapılagelmiştir ama faydasızdır. her bitkiyi kendi cinsi veya yakın akrabaları ile aşılayarak kaliteli meyve almak en güzelidir.
hangi aşı çeşidini kullanmalıyım sorusuna da tek bir aşı çeşidi tavsiye etmek olmaz. her aşı yönteminin kullanıldığı yer ve zaman vardır. önemli olan el pratikliğidir. işi doğru bilen bir ustadan görerek ve uygulayarak aşıcılık öğrenilir. kitaplardan okuyarak aşıcılık öğrenilebilir ama biraz zor olur.
kendimin tercih etdiğim aşılar.
kışın ve erken ilk baharda,taze fidanlarda kemikli göz aşısı ve dilcikli ingiliz aşısı, yaşlı ağaçlarda yarma kalem aşısı ve çoban aşısı.
haziran - eylül arasında göz aşısı uygularım.
aşı makinası ile omega aşı denedim tutma oranı düşük oldu, tuturmayı başardığım bazı fidanlarda aşılama noktasında kaynaşmada sıkıntıları oldu bende aşı makasından vazgeçtim. şu an kullanmıyorum.
bağ fidanı üretiminde büyük firmalar kaliteli aşılama masaları ile çalışıyorlar, ciddi fidan üretiyorlar ama amaç hobi olunca elle aşılamak en güzeli
selamlar
karaaslan50
06-12-2009, 20:57
Sayın eser, aşılama dönemleri hakkında yazdıklarınız çok doğru ama aşı makasları için çok da karamsar olmamanız kanatindeyim. Çünkü ben aşılama da mümkün olduğunca makas kullanıyorum ve sonuçtan da gayet memnunum. Size sadece şöyle bir örnek vereyim, 2006 yılı mart ayında 15.000 kadar bodur elma aşıladık. Aşıladığımız fidanlar 2007 mart ayında satışa çıkarıldı ve tutma yüzdesi % 95' in üzerindeydi. Aşıların kaynaşmasını gösteren birkaç fotoğrafı da paylaşmak istiyorum.
karaaslan50
06-12-2009, 21:12
Birkaç örnek daha,
rusensesli
10-12-2009, 14:59
orcan bey hersey guzel benı bıraz bılgılendırısen sevınırım. matgabın ucundaki kalem asgari veya maksimum kac milim olması gerekir izmirde bahcemde cesıtli agaclarım var ucuncu ayda aşılarız ınşallah. meil veya mesaj atarsanız sevinirim. sizinle gorusmeyı isterim.rusensesli@hotmail.com[/email] 05322118831 cobum selamlar.
orcanöbekçi
12-12-2009, 01:42
Sayın rusensesli,
Biliyorsunuz matkap aşısı literatürde bulunan ve yıllarca denenmiş bir aşı değil.Bunu biz
yaparak deneyerek bize en kolay aşı yapma olanağını verecek son hailini bulmaya çalışıyoruz.Benim ilk yaptığım matkap aşılarım yaklaşık bir cm kalınlığında +,- 2 mm olacak şekilde ve üç cm derinlikteydi.
Ama gördüm ki aşı yaptığım ağacı yaralıyorum derinlik için buradan bir cm yi geçmemesi için yapacak arkadaşlara bilgi yazdım.Özelliklede deliği aşı yapılacak yere, diyelimki yere dik büyüyen bir fidana aşı yapıcaz en fazla otuz derece açı ile delmeliyiz.
Deldiğimiz delik ise saadece aşı dalını tutacak kadar derinlikte yani en fazla bir cm veya daha az olmalı.Aşı yapılacak yere dik delik açarsak,bitkinin beslenme yollarını kestiğimiz için ağaç öncelikle kendini iyileştirmek için uğraşıyor.
Bu yüzden aşılarımızın tutma oranı düşüyor.Bu bilgiler ışığı altında aşılarınızı yaparsanız tutma oranı yüksek olacaktır.Neticeleri de buradan herkesle paylaşırsanız seviniriz.
Bu baharın PAÇALI MATKAP AŞISI yapıcam,yaptıktan sonra buradan fotoğrafları ile yayınlıycam. Bakalım onun neticeleri nasıl olucak.Size email göndericem ama düşüncelerimi buradan paylaşmam gerektiğini düşündüğüm için size buradan cevap yazdım.
Sevgiler sunuyorum.
AgacSevdalisi
14-12-2009, 22:27
girebolu ağacına frenk üzümü ve bektaşi üzümü aşısı yapılırmı acaba?Bilgi sahibi insanların cevap vermesini merakla bekliyorum.
Sevgili Karaaslan50,
Bu foruma son günlerde fazla katılım olmuyor. Yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum. Sizi online gördüm onun için size soruyorum. Aşı ile ilgili bir soru sordum henüz cevap alamadım.:(
Aşılarınızda başarılar diliyorum.
Lonicera
15-01-2010, 13:10
Bugün kalem aşısı için çelik almayı düşündüğüm erik ağacının, az miktarda çiçek ve yaprak tomurcuğu çıkarmış olduğunu farkettim. Havalar bu sene çok garip gidiyor. Erik yapraklarını dökeli 1-1,5 ay anca olmuştur. Şimdi aldanmış olan bu erikten artık uyanmış olduğunu varsayıp kalem almak doğru mudur?
Arkadaşlar!
Aşı Konusunda Destek ve yardımlarınıza ihtiyacım var!!!
istanbuldaki lojmanımıza ait bahçede (Lojman Alanı: Bahçelievler, Yenibosna Mevkiinde)
1 - 2 Adet yabani portakal ( Turunç olmadığı kesin ) Sanırım çekirdekten yetiştirilmiş olsa gerek,
2- 4 adet şeftali(Agaclardan biri hic meyve vermiyor sadece cicek aciyor ama açtıgı zaman dal filan görmek imkansız. O kadar cok fazla çiçekli ve çiçekleri katmerli pembe diğerleri ise acik renkli solgun meyveler veriyor)
3- 5 adet Erik (Ağaçlardan biri can erik ama asiri kalın kabuklu bir tür. Diğerleri dağ eriği sanirsam yenecek gibi degil cok sert, ancak Ağustos sonu gibi kızarmaya bşslıyor ve kızarmadan tadıldığında sert ve cok aşırı Ekşi sanirim dağ eriği)
4-8 adet Yenidünya-Malta Eriği(Agaclardan sadece 2 si meyveleri yenecek lezzette diğerleri meyve veiryor ama su gibi hiç tad yok lezzet ve kokuda yok)
5-4 adet Kaysı (Agaclardan biri sadece katmerli bolca çiçek aciyor diger 3 ise minik minik meyveleri oluyor ama tadsız)
6- 2 Adet Beyaz Dut(Kalitesiz; cok kalınca tatlanmıyor mor ve küçük meyveleri oluyor)
7-3 adet İncir (Hic meyva olusmuyor sadece yaprak)
8-4 adet Nar Sanırım sus narı olsa gerek bolca çiçek açiyor ama meyve oluşumu yok.
Arkadaşlar yukarıdaki agacları aşılamak istiyorum bana bu konuda yardımcı olabilecek arkadaş var mıdır? hem aşı yapabilecek olan biri hemde uygun aşı kalemi - gözü konusnda ve ne zman aşı yapmam gerek bunlara ? Yanlız istanbulda yasadiğimizi ve şehir içinde oldugumuzu düşunerek cevap yazalım. Şu aralar yumuşak gidiyor diye tüm ağaçların tomurcukları şişmiş durumda.
Acilen, gerek aşı konusnda yardım edebilecek( ben yardım ederim diyen arkadaşlardan) gerekse ben aşı için gerek çelik gerekse göz gönderebilirim elimde çok güzel türler mevcut diyen ler cevap yazarlarsa minnettar kalacam. saygılarımla
Not Ağaçların Tümü 7- 8 yasını aşmış durumda.
Bu yıl yaptığım aşılardan bir kaçını paylaşmak istedim. Bazı kalemleri özellikle meyve gözlü taktım ve kısmetse bu yıl meyvelerini de görebiliriz.
Sayın Karaaslan50 kalemde meyve gözlü derken, gözlerin meyve veya yaprak olduğunu nasıl anlıyoruz.
İstanbul'da greyfurt fideme rize mandalinası (satsuma) aşılamaya karar verdim. Aynı ağacın üstünde iki çeşit olacak. Aşı gözünü, kalemini nereden bulabilirim, bana bu konuda yardımcı olacaklar aranıyor?
fatih-batal
18-01-2010, 02:12
merhabalar ben siteye yeni katıldım ve çok faydalı buldum . aydınlattığınız için teşekkür ederim. istanbul ümraniyedeki bahçemizde 30 yıllık bir dut ağacımız var. ben yaklaşık 1 hafta önce kalem ve matkap aşısı yöntemi ile asma ve dut aşıladım . aşılamayı çok iyi bilirim ama bu sefer erken davrandım. aşılarken gördüm ki, mevsimin sıcak geçmesi nedeniyle ağaçlara su yürümüş. yani aşım tutar diye ümid ediyorum . Asıl sorunum kar yağarsa aşılarıma zaraz verir mi? bilgisi olanlardan yardım bekliyorum.. saygılar...
karaselvi
18-01-2010, 17:25
Babamla bir arkadaşının arka bahçesinde gövdesi boyumuzu baya geçen bir dut ağacı görmüştük. Ama dalları budanmış yeni dallarda çelimsiz ve aşağıya sarkıktı. Sahibi ona aşı yaptığını ama yanlışıkla aşı dalını **** gözünü tam hatırlamıyorum ağaçın alt dallarından aldığı için aşının yukarı uzamadığını anlattı. bu onun için istenmeyen bir durumdu. Ama benim çok ilgimi çekmişti. Yıllar sonra sarkık dallı dut ağaçları başta olmak üzere başka cinslerde gördüm parklarda. Araştırdığımda bunlarında normal ağaç gövdelerine aşılanmış. sarkık cinsler olduğunu öğrendim.
Peki bu sarkık cinsler nerden bulunuyor ya da nasıl kültüre alınıyor?
Benim dut ağaçları üzerindeki gözlemlerimden şunu anladım ağaçların bütün dalları aynı özellikleri taşımıyor
devamlı uzayan göz araları mesafeli dallar
Sağa sola giden ağağı sarkan dallar
ve de sanki kökü kesilip ağaca yapıştırılmış bonzailer gibi görünen çok sık gözlü ve dallı kısımlar.
Sanırım bı dallardan her biriyle yapılan yeni aşı farklı özellikler taşıyacaktır. ağaçtaki sarkık dalları kullanarak sarkık türler elde edebiliriz belki. Tam olarak bu yöntemle sarkık dut tabir edilen dış mekan peyzajda kullanılan ağaçlara ulaşamasakta belki bir şansımız vardır. bence uğraşmaya değer bir fikir. sarkık dallardan aşı yapılır ve o aşınında daha sarkık dallarından tekrar daha sarkık dallr elde edilebilir belki.
karaselvi
18-01-2010, 17:27
Bu konuda olumlu düşünceler alırsam yeni konu acacağım.
Sayın Şahin,
Sizden çok önemli aşı bilgileri ve dev kabak tohumları almıştım.
Sorum şu: göz aşısı yapıldığında altındaki, (yani biz anaç tür diyelim,) türün yaşlı veya genç olması önemlimi? Göz aşısı olduğuna göre yaşlı veya genç bir daldan alınmış gözün yaşlı veya genç bir anaca aşılanması tutumu ve gücünü etkilermi?
Bir soru daha, alınan göz meyve gözümü, yaprak gözümü olmalı?
Şimdiden teşekkürler.
Her ikisi de aynı yılın sürgünü, yahut altlık olan bir önceki yılın sürgünü de olabilir. Aldığınız gözler ve bu gözleri yapacağınız dal iyi bakımlı agaçların kalın sürgünleriden olsun. Bunu anlamanın en iyi yolu dala bıçakla çizik atın ve tırnağınızla kabuğu çekin, kabuk odunsu kısma yapışmayıp "tık" diye çıkıyorsa uygundur. Eğer çok yaşlı bi ağaca göz aşısı yapacaksanız taçlandığı noktadan bahara girmeden kesin. Kestiğiniz noktadan bir çok sayıda o yıla ait sürgün verecektir. Yaz ortasında bu sürgünlere göz aşısı yapıp diğerlerini tamamen yok edip ağacın o gözlerden tekrardan uyanmasını sağlamak gerekiyor. Eğer yaz başındaysanız o yıl aşı gözü 10-15 gün gibi kısa sürede uyanıp yürüyebiliyor. Geç dönemdeyse bi sonraki yıla da uyanabiliyor.
Aldığınız göz o yıla ait üzerinde tek yaprağı bulunan göz olsun.
selam arkadaslar ben yurt disinda yasiyorum ve bahcedeki agaclarima asi yapmak istiyorum ama burda havalar kislari cok soguk karda oluyor acaba kalam ve yarma asi yapmak icin en iyi zamani nasil anlayabilirim yardimci olursaniz sevinirim.
ne zaman asi yapmaliyim?
cihankusmez
28-01-2010, 13:29
İyi Günler Arkadaşlar,
Foruma yeni üye oldum. İnşaallah bir hata yapmam size kendi uploadım olan bir videoyu paylaşmak istedim. Video çekimi de kendimize ait. Fakat burada video izlettirecek eklenti bulamadım :)
Ben de link vereyim diyorum. Hatam varsa özür dilerim.
http://www.facebook.com/video/video.php?v=1364738836891
necdetoz
31-01-2010, 18:56
Sedir fidanlarım var bir kısmını pendula(sarkık) yapmak istiyorum. İnternette aradım ama doyurucu bir bilgi bulamadım. Bu konuda bilgisi olan varsa paylaşırsa memnun olurum aşı zamanı geliyor.
Selahattin Yılmaz
02-02-2010, 01:02
Tasarımı bana ait olmak suretiyle www.blacklionmakas.com adresi Blacklion Aşı Makasını daha iyi tanıtabilmek için hizmete açılmıştır. Site dahada gelişecek ve kullanıcılar için en iyisini ve en ucuzunu hedefleyecektir.
Teşekkürler Sayın Selahattin Bey
Umarım bir çok arkadaşımızın işine yarayacak bu aşı makasını temin etmek çok faydalı olacacaktır...
dtlevent
11-02-2010, 13:37
124890
Bu aşı makasını kullanan veya inceleme fırsatı olan oldu mu?
Almaya deger bir alet mi?
Geçen sene çekirdekten yetişme şeftali fidesine yaptığım kabuk aşışı..Acemi şansı heralde aşıların çoğu tuttu.
125460
tbozkoyun79
18-02-2010, 19:44
Ne güzel resimler !!! ben neden yapamıyorum böyle aşı.Gerçi daha hiç aşı yapmayı denemedim :)) bu yıl ilk olacak...Bu yıl havalar bir acayip Kırıkkalede ağaçlarda hafif açma var ben kayısıya kalem aşısı yapacağım.Bu cumartesi kalemleri toplamayı düşünüyorum,Sonra siz değerli abilerimin önerileri uygulayıp temiz bir poşete koyup buzdolabın sebzeliğinde saklıyacağım.Bir kaç sorum olacak.Musadenizle.
1:Kalem alacağım kayısılarda hafif açma var.Bu kalemlerle yaptığım aşı sağlıklı olurmu.
2:Aşı kalemleri nerelerden alınır tamam genç sürgün ve sağlıklı başka nelere dikkt edeym
3:Buzdolabında muhafa ettiğim kalemleri ne zaman aşılayayım ağaçlar açtığında aşılanırmı.Yoksa martın 3 ve 4 haftasımı aşılanır.
4:Siz değerli abilerimden,Bahçesinde kaliteli şekerpare ağacı olanlardan özellikle ticaret amançlı yetiştiricilik yapıyorum aşı kalemi gönderecek abilerim varmıdır acaba..Şimdiden teşekkürler....
karaselvi
19-02-2010, 00:14
Bildiğim kadarıyla
1 Açmamış başka göz varsa açan gözleri koparın. Açması kötü ama siz yinede deneyin eliniz alışmış olur belki tutar.
2 Aldığınız sürgün mümkün olduğunca yukarıya doğru uzamış olsun bazı alt dallardan alınan sürünler aşıdan sonra büyümüyor.
3 kalem aşı yapmak fidan dikmek ağaçlar uyanmadan yapılır. Buz dolabına koyma işlemi aşı yapmaya bir engel varsa kullanılır yoksa dolapta tutmaya gerek yok bir an önce yapın.
4 bende yok.
Ne güzel resimler !!! ben neden yapamıyorum böyle aşı.Gerçi daha hiç aşı yapmayı denemedim :)) bu yıl ilk olacak...Bu yıl havalar bir acayip Kırıkkalede ağaçlarda hafif açma var ben kayısıya kalem aşısı yapacağım.Bu cumartesi kalemleri toplamayı düşünüyorum,Sonra siz değerli abilerimin önerileri uygulayıp temiz bir poşete koyup buzdolabın sebzeliğinde saklıyacağım.Bir kaç sorum olacak.Musadenizle.
1:Kalem alacağım kayısılarda hafif açma var.Bu kalemlerle yaptığım aşı sağlıklı olurmu.
2:Aşı kalemleri nerelerden alınır tamam genç sürgün ve sağlıklı başka nelere dikkt edeym
3:Buzdolabında muhafa ettiğim kalemleri ne zaman aşılayayım ağaçlar açtığında aşılanırmı.Yoksa martın 3 ve 4 haftasımı aşılanır.
4:Siz değerli abilerimden,Bahçesinde kaliteli şekerpare ağacı olanlardan özellikle ticaret amançlı yetiştiricilik yapıyorum aşı kalemi gönderecek abilerim varmıdır acaba..Şimdiden teşekkürler....
Aşı alacağınız sürgünler güneye bakan taraftaki dallardan olmalı ki pişkin olsun ,tutma olasılığı yükselsin.
Ayrıca Kırıkkale için aşı yapmada acele etmeyin,ağaçlara su yürüsün.
Fakat kalemi almada acele et,çünküğ;bu yıl mevsim normalin dışında sıcak geçiyor.
Kalemi buzdolabında muhafaza edemezsen nemli ve milli bir toprağa göm ,uzun süre açmadan bekler,ağaçlara su yürüyünce yap,hemen tutar inşallah.
Adalet Yağcı
20-02-2010, 12:29
Güle kalem aşısı yapılabilir mi?
tbozkoyun79
20-02-2010, 20:04
Karaselvi-Kurtkus Sevgili ağaç dostları yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Bir şey daha sormak istiyorum.Bu gün kalemleri topladım çoğu patlamış gözlerin yalnız çok değil bizim burda bir tabir vardır gözler arı g... gibi olmuş derler şimdi gözler öyle.Bu kalemler aşılık olurmu acaba yoksa hiç uğraşmayayımmı....Topladığım açmayan bir kaç kalemide.Poşetin içine koydum,az su koydum,hava almıyacak şekilde kapattım buzdolapta sebzeliğe koydum,umarım doğru yapmışımdır..Şimdiden çok teşekkürler....
Karaselvi-Kurtkus Sevgili ağaç dostları yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Bir şey daha sormak istiyorum.Bu gün kalemleri topladım çoğu patlamış gözlerin yalnız çok değil bizim burda bir tabir vardır gözler arı g... gibi olmuş derler şimdi gözler öyle.Bu kalemler aşılık olurmu acaba yoksa hiç uğraşmayayımmı....Topladığım açmayan bir kaç kalemide.Poşetin içine koydum,az su koydum,hava almıyacak şekilde kapattım buzdolapta sebzeliğe koydum,umarım doğru yapmışımdır..Şimdiden çok teşekkürler....
Keşke naylona değil de ıslak bir gazete parçasına koyup öyle saklasaydınız daha iyi olurdu.Naylonda her zaman bir miktar çürüme olur.
Keşke naylona değil de ıslak bir gazete parçasına koyup öyle saklasaydınız daha iyi olurdu.Naylonda her zaman bir miktar çürüme olur.
Daha önceki yazılanlarda sadece naylon poşet içinde buz dolabında muhafaza edileceği yazıyordu.. Bende o şekilde muhafaza ediyorum. Şimdi çelişkide kaldım acaba poşetin içine su komalımıydım yoksa nemli bir gazeteye mi sarmalıydım?
tbozkoyun79
23-02-2010, 20:57
acaba bendemi yanlış yaptım
Birol Ketenci
25-02-2010, 19:56
Şu an bina içinde duran çekirdekten yetişme 3 yaşında limonum yeni filizler vermeye başladı. Bahçede kışı örtülü geçiren aşılı limonlardan (yaprakların tümü döküldü) göz alıp aşı yapmak için bu vakit uygun mudur?
Uygun değilse ne zaman yapmak daha uygun olacaktır?
Son olarak göz almak için geçen sene büyüyen sürgünlermi yoksa daha yaşlı sürgünlermi uygun olacaktır?
berduray
25-02-2010, 22:11
aşılı bir meyvenin bir yıllık
sürgünlerinden aldığınız kalemin bir göz kabuğunu alıp aynı yıl sürgünü olan aşısız dalınıza
göz yerini açıp eski pantalon yamar gibi yamayacaksınız.
yaptığınız yamanın gözünü kapamayacak şekilde kağıt bant **** poşet naylonla sarın
gerisi ALLAHA kalmış Kolay gelsin
68 no'lu mesajda Sayın Tekin böyle ifade etmiş.
kumyaka2010
28-02-2010, 16:19
Çekirdekten yetişen narenciye ( turuç degildir ) Narenciyeler ve diger bitkiler en guzel aşı zamanı gun donumudur ( haziran başı ) derler . Bitkilerde ikinci surgun zamanıdır .
orcanöbekçi
28-02-2010, 22:29
Herkese iyi günler,
Paçalı Matkap Aşısı normal matkap aşısının bir devamı gibidir.Matkap aşısında
birbirine temas eden yüzeyler saadece bir dizi kabuk kenarlarıdır.Paçalı matkap aşısında, normal matkap aşısına ilave olarak bırakılan paça kısmı, aşı dalı ile gövdenin daha geniş bir alanda temasını sağlıyarak,aşının tutma yüzdesini
artırır.
Gerekli malzemeler :
1.Bağ makası
2.Matkap
3.Falçata
4.Elektrikçi bandı
5.Aşı macunu
benim burada kullandığım matkap ucu 6mm lik tir.
orcanöbekçi
28-02-2010, 22:38
Malzemelerimizi hazırladıktan sonra önce ağacımızda matkapla
yuva açma işlemini yapıyoruz.Matkabı ağaçla 15 veya 20 derece açı yapacak şekilde tutuyor ve bir cm kadar bir yuva açıyoruz.
orcanöbekçi
28-02-2010, 22:57
Aşı dalının yuvasını hazırladıktan sonra,şimdide aşı dalını hazırlıyoruz.Aşı dalının yuvaya girecek kısmını iki cm kadar yukarıdan çize
rek,fotoğrafta görüldüğü gibi kabuğun bir kısmını çıkartıp bir kısmını üze
rinde bırakıyoruz.Aşı dalının üzerinde bıraktığımız kısmı sekiz ,dokuz cm eninde ve iki cm boyunda olacak şekilde aşı dalının odunsu kısmından ayırıyoruz.Bu ayırdığımız kısımdan,kabuksuz odun gövdenin ağaçtaki yuvasına oturacak şekilde fazla kısmını kesiyoruz.Hani iki cm bırakmıştıkya işte burada bir cm ni
keserek dalın gövdedeki yuvaya oturmasını sağlıyoruz.
orcanöbekçi
28-02-2010, 23:10
Aşı dalımız hazır sayılır.Şimdi gövdeye aşı talını oturtup kontrol ediyoruz.yerine oturmadı ise gerekirse bir miktar daha keserek tam sıkı sıkıya
oturmasını sağlıyoruz.Bu esnada kaldırdığımız kabuk ön tarafta sarkıyor.Şimdi
gövdeden paçanın altına gelen yerdeki kabuğu çizerek alıyoruz.Yani aşı dalını
yerine oturttuğumuz zaman paçada gövdedeki yerine oturmuş oluyor.
orcanöbekçi
28-02-2010, 23:25
Şu anda aşımız yerinde ve dışarıya sarkan kabaran bir kısım yok.Bundan sonra elektrikçi bandıyla paçanın üzerinden hava almıyacak şekilde
bir kaç tur sarıyoruz.Aşı dalının üst kısmı açık kaldı,burayıda aşı macunu ile kapatıyoruz.
Aşımız hazır,bundan sonrası allaha kalmış birşey.Kolay gelsin.
Hepinize saygılar sunuyorum.
karaselvi
28-02-2010, 23:54
Mükemmel olmuş elinize sağlık. Şarjlı makkapla denemek lazım.
sayın Öbekçi siteye Matkapla aşılamayı gördüm ve beni çok heyacanlandırdı hemen üye oldum ama net le aram iyi değil yazışmaların nasıl yapılacağını bilmiyorum şu an 600 zeytin ağacım var yazlığın bahçesinded e çeşitli ağaç var ayrıca bahçe işinede meraklıyım.bu mesajı bir yerden başlamak için yazıyorum birileri yol gösterir diye. teşekkürler.
cukurovalı
04-03-2010, 14:01
Sayın Orcanöbekçi elinize ve bilginize sağlık.
Çok kolay ve herkesin rahatlıkla uygulayabileceği bir yöntem.
orcanöbekçi
04-03-2010, 19:15
Teşekkürler,sevgili arkadaşlar,
Bazen yaptığımız bazı faaliyetler, başka bazı şeylere vesile olabilir.Ne kadar memnun oldum bilemezsiniz.Yapmış olduğum aşı,sitemize giripte okuyan sessiz kalabalığa, hiç olmasa birisine sitemize üye olmak için vesile olmuş.Ne mutlu bana.Umarım Sayın E.TEKİN
arkadaşımız sitemizden çok istifade eder.Sayın E.TEKİN ,göreceksiniz bu sitede insanlar
okadar mütevazi,okadar candan ve yardım severlerki sorunlarınıza hemen yardıma koşuyorlar,yol gösteriyorlar.Bu sitede saadece site yöneticileri değil herkes birbirinin sorunları ile ilgileniyor.Burada ziraat mühendisleri,mikrobiolojistler,uzmanlar kendini bitkilere adamış olanlar bilsen kimler var kimler.Önce soru soracağın konuları bu site içinde iyice araştırmalısın,çünkü her konu detayı ile izah edilmiş.Eğer ginede soracağın soru varsa
o zaman sana bir çok kişi yardımcı olacaktır.Mesela ben size atfen bu satırları yazıyorum ama benimde sitede bir görevim yok.Göreceksiniz çok memnun kalacak ve çok yeni şeyler öğreneceksiniz.Yeniden hoşgeldiniz der saygılar sunarım.
syıldıran
20-03-2010, 10:36
Sn. OrcanÖbekçi ,
Çalışmalarınızı takdirle ve hayranlıkla izliyorum. Ayrıca yaptığınız çalışmalarınız sonucu oluşan bilgi birikiminizi de biz forum üyeleri ile paylaştığınız için kendi adıma teşekkürlerimi saygılarımla arz ederim. Zeytin delicelerine göz (kabuk) aşısı yapıyorum ve büyük oranda tutturuyorum , ama aynı başarıyı bahçemdeki turunç anaçlarına yaptığım portakal aşısında sağlıyamıyorum. Çok uğraştım ama nerede hata yapıyorum bulamadım, tuturma oranım ne yazık ki 1/10 veya daha az. Bu sene sizden öğrendiğim matkap aşısını deniyeceğim. Umarım başarılı olurum. Selamlar . .
Sayın Orcanöbekçi öncelikle teşekkür ederim bu çok değerli bilgiyi bizimle paylaştığınız için
daha önce hiç aşı yapmadım ama yapmayı çok arzu ediyordum ve belki biri yanımda yaparsa ben de öğrenirim düşüncesindeydim .Şu anda sizin verdiğiniz bilgiyle bunu yapabileceğimi hissediyorum çünkü çok güzel anlatmışsınız .Benim merak ettiğim her ağaca her aşı oluyor mu ?cinsleri tutaması gerekir diyor mantığım ama o cinslerin neler olduğunu nereden öğreneceğim bizim kayısı ,şeftali ,kiraz, armut ,elma , dut, erik ağaçlarımız var
bunları nasıl aşılayabilirim.?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.