View Full Version : Aşılama
oncelikle herkese selamlar.. arkadaslar kac zamandır nette aramama ragmen hangı asının nezaman yapılması gerektıgı ile ılgılı bi yanıt bulamadım.. acaba bılgısı olan varsa paylasabilirmi??
göksel38
26-03-2012, 06:46
sevgili doga dostları aşı çeşitlerinin içinde hangi aşı daha çabuk meyve verir mesela benim bir arkadaşım dilciksiz ingiliz aşısının diğer aşı çeşitlerine göre çok daha geç meyve verdiğini söylüyor acaba böyle birşey doğrumu yardımcı olursanız çok sevinirim
Dün bir bahçede adamın biri incir ağacının kesik dallarına yarım pet şişeleri bezle bağlıyordu.. Tam göremedim işte..
Çok merak ettim ama soramadım.. Yine incir aşılıyor olmalı değil mi? Başka bir şey mi aşılıyordu yoksa?
sevgili doga dostları aşı çeşitlerinin içinde hangi aşı daha çabuk meyve verir mesela benim bir arkadaşım dilciksiz ingiliz aşısının diğer aşı çeşitlerine göre çok daha geç meyve verdiğini söylüyor acaba böyle birşey doğrumu yardımcı olursanız çok sevinirim
merhaba
benim kanatimce erken meyveye yatıp yatmama aşı kalemi ile ilgili hatta aşı kalemin meyve dalarından alırsan o yıl çiçek açıp meyveye yatar (ama bu önerilmez aşı kaleminin gelişmesi açısından) o yüzden aşı kalemini seçerken geçen yılki genç ve obur dalları seçmemeliyiz
kolay gelsin
oncelikle herkese selamlar.. arkadaslar kac zamandır nette aramama ragmen hangı asının nezaman yapılması gerektıgı ile ılgılı bi yanıt bulamadım.. acaba bılgısı olan varsa paylasabilirmi??
merhaba
Her nekadar ilkbaharın gelişi doğu batı olarak ağaçlar açısından fark etsede ağaçların uyandığı zaman aşıya başlaya bilirsin .
aşağıdaki tablo belki sana yardımcı olabilir
yalıçapkını
27-03-2012, 11:34
sayın verdel, çakal eriği bodur gelişen çalımsı bir ağaç bu ağaca yapılan aşılardan nasıl bir sonuç elde ediyorsunuz, tecrübelerinizi yazarsanız sevinirim...bodur bir erik elde edilebilir mi? merak ettiğim konu bu.
sayın verdel, çakal eriği bodur gelişen çalımsı bir ağaç bu ağaca yapılan aşılardan nasıl bir sonuç elde ediyorsunuz, tecrübelerinizi yazarsanız sevinirim...bodur bir erik elde edilebilir mi? merak ettiğim konu bu.
Çakal erik anacına yapılan aşılar bodur değil aksine oldukça gür ,yüksek yapılı,budama ile kontrolü yapılmadığında( kendi haline bırakıldığında )karmaşık bir görünümü almaktadır.Ben genelde,Türbe eriği (kompostalık için ideal) ve Bursa eriği aşısı yapıyorum (Martın 10 ila 17 'si idealdir)..Bodur erik konusunda bilgim ve deneyimim yok..Saygılar.
yalıçapkını
28-03-2012, 09:55
Cevabınız için teşekkürler,kolay gelsin.
cevap için cok teşekkürler.. çok yardımcı oldunuz.. bu arada kafama takılan baska bi soruyu sızınle paylasmak istiyorum.. ası için alınan kalemleri neden saklamamız lazım.. su anda aldıgımız kalemı direk aşılasak tutmazmı.. şimdiden tesekkürler..
ayhanince
01-04-2012, 00:05
Değişik cinste üzümlerim var. Ben memurum ve yaz mevsiminde izin kullanıyorum. Haziran-Temmuz ayında asmalara aşı yapmak için hangi aşı tekniğini kullanabilirim? İç Anadolu bölgesinde yaşıyorum.
Değişik cinste üzümlerim var. Ben memurum ve yaz mevsiminde izin kullanıyorum. Haziran-Temmuz ayında asmalara aşı yapmak için hangi aşı tekniğini kullanabilirim? İç Anadolu bölgesinde yaşıyorum.
Ayhan bey üzümde aşı teknikleri ile ilgili bulduğum bir linki veriyorum. Üzüm Yetiştirme Teknikleri | Yalova Tarım (http://www.yalovatarim.com/yetistirme-teknikleri.aspx)
Göz aşısından bahsettiğine göre yaz sonu Ağustos ayı gibi göz aşısı yapabilirsiniz. Ancak göz aşılarında 20 gün sonra bağladığınız bezi almalı ve aşı tutmuşsa üstteki dalı bir süre sonra (en iyisi) patlayacağı sonraki yılda budama döneminde Mart gibi) üstte kalan kısmı kesmeniz gerekir.
Yarma aşılarda ise aşı dönemi Mart Nisan gibidir. Sonraya kalırsa tutmaz. Selamlar.
Geçen hafta Boluya gittiğimde yaptığım yarma aşı ve dilcikli ingiliz aşılarım. Sonrasında havalar bayağı soğudu, hatta kar da yağdı. Bu aşılar konusunda pek tecrübemde yok ama inşallah tutarlar. Erik anacına yine erik, kiraz, kayısı ve vişne aşıları denedim. Bakalım nasıl olacak.
279357
279358
279359
trabzon hurması ve hünnap çeliklerini hangi ağaca aşı yapabilirim.?
279697
279698
279699
279700
279701
279702
279703
279704
279705
279706
bebeto016
09-04-2012, 21:55
ilk yılımda yaptıgım aşılar hadi hayırlısı; dutlara ekşi kara dut, acı bademe kiraz erik şeftali, ayvayada armut aşıladım.
bebeto016
09-04-2012, 22:01
yabani alıçaya erik kiraz şeftali, elmayada armut,
bişi sormak istiyorum bademe yaptıgım kara erik aşılarında erik gözleri patladı ve yeşermeye başladı bu azda olsa aşının tuttugu anlamına gelirmi yoksa bunu söylemek için erkenmi 20 gün oldu. diger meyve aşılarında henüz bişi yok. sadece kara erik patladı.
HASAN AVŞAR
10-04-2012, 19:41
forumdan aldığım bilgilere göre 50 kadar meyve fidanını kalem aşı şeklinde aşıladım.
yine 3 adet kabuk aşısı ve 3 adette matkap aşısı denemesi yaptım.
vişne fidanlarına kiraz,
erik fidanlarına kayısı ve kiraz,
ayva fidanlarına armut ve ayva,
elma ağacının bir dalına matkapla armut,
kayısı ağacına matkapla kayısı aşıladım.
HASAN AVŞAR
10-04-2012, 19:48
şimdi sormak istediğim
1-ben bazı kalem aşılarım da sarı çamur kullandım ve etrafını poşetle sardım ve bağladım.
2-bazı kalem aşılarımda da aşıyı pet şişe içerisine koydum ve içini toprakla doldurdum.
şimdi bu poşeti veya pet şişeyi ne zaman sökmem gerekiyor?
aşı yapılan noktanın toprak içerisinde uzun süre kalması sorun yaratır mı?
HASAN AVŞAR
10-04-2012, 19:51
birde matkap ile yaptığım aşılar henüz patlamadı ama kalemler ilk günkü gibi,
matkapla yapılan aşılar daha geçmi canlanır?
HASAN AVŞAR
11-04-2012, 15:58
tuttuğunu düşündüğüm aşılar
bebeto016
11-04-2012, 19:13
hasan bey bişi sorabilirmiyim kırklarelindemi ikamet ediyorsunuz birde bu aşıları yapma tarihleriniz nedir acaba..
resimlerdeki aşılarınızın cogu tutmuş görünüyor sorularınız için ustaların yorumlarını beklemek daha isabetli olur sizi yanlış yönlendirmeyeyim..
Toprakhasreti
11-04-2012, 21:52
İlk denemem, malesef başarısız geçmiş gibi görünüyor.
Kabak cinsi: Cucurbita ficifolia (İncir yapraklı kabak). Almanya tarım sektöründe salatalık için kullanılan tek kabak. Karpuz için aslında şişekabağı (Lagenaria siceraria) öneriliyor(muş), ama malesef çimlenmesi 2 hafta sürdüğünden, karpuz fidesiyle denk getiremedim. İncir yapraklı kabak ise 2 günde çimlendi.
"Cut grafting" aşılama yöntemini denedim.
Gördüğüm yanlışım: Kabağın gerçek yaprağını dibinden kestikten sonra, kotyledonlar arasına karpuz için gereken deliği biraz kalın çubuk' ile delmişim ki, kabak yan taraftan (içten) yırtılmış ve 2 gün sonra bu yırtık dışa vurdu.
Aşağıda'ki linkde, bu aşılamayı uyguluyan japon bayanı görebilirsiniz.
http://www.youtube.com/watch?v=enomhe_clJw
HASAN AVŞAR
12-04-2012, 15:02
hasan bey bişi sorabilirmiyim kırklarelindemi ikamet ediyorsunuz birde bu aşıları yapma tarihleriniz nedir acaba..
resimlerdeki aşılarınızın cogu tutmuş görünüyor sorularınız için ustaların yorumlarını beklemek daha isabetli olur sizi yanlış yönlendirmeyeyim..
aşıları mart ayının 15 ine kadar bitirmiştim.
lüleburgaz da ikamet ediyorum.
HASAN AVŞAR
20-04-2012, 21:16
ustalar dan ses yok
bebeto016
22-04-2012, 20:32
bilgisi olan arkadaşlara bir sorum olucak:
bugun ayva ağacına aşıladıgım armut gözlerden hafif çıkmış gibiydi sanırım büyük ihtimalle tutmuştu. hafifde yeşerme olmuştu. aşı etrafına dallar koymuştum kimse değmesin zarar gelmesin diye maalesef ben çapa yaparken dala çarptım oda gitti aşıya degdi ve aşıladığım cubuklar biraz eğildi. ama düşmedi bende elimle yanlarda tekrar kambiyumlar öpüşsün diye bastırdım sanırım eski haline geldi. yanlardan bastıgımda aşı bandının kenarlarından jel kıvamında sıvılar cıktı sanırım kallus dokusu olsa gerek..
şimdi abilerim bu aşı mutlak zarar görmüştürde ,acaba kaynama olmuş bir aşıda kaynama yeri bi şekilde bozulup tekrar eski haline getirilirse(hava almadan) bu aşının tutma ihtimali nedir aşıyı kaybetmiş sayılırmıyız. tahminim kallus oluşmutu çünkü sıktıgımda jelimsi bir sıvı çıktı aşı yerinden inşallah aşı yı kaybetmemişizdir çünkü kesin tutan aşılarımın birini traktör ezdi, birini babam budadığı ağacı çarpmış aşı kırıldı. buda giderse çok üzülücem ama ne yapalım nasip en iyi yönü tecrübe olması...
cevap verirseniz cok minnettar olacam bişey dikkatimi çekti cogu arkadaşların ustalara soruları uzun zamandır sitede havada kalıyor umarım benimki kalmaz:-)
şimdiden teşekkurler.
hocam ben bildiğim kadarıyla konusuyum...bende bir çok kez aşı denedim tutu tutmadı orasıda kısmet:D...simdi olay soyle benim yaptığım aşılarda ne aşılar gördüm tutmaz dedik tutu kesin tutar dedik sonradan kurudu yani bence ümidini hiç kaybetme tüm aşamaları doğru yaptıysan bozduktan sonra gerçektende hava almadıysa bence yeniden tutma ihtimali yuksek...ilerleyen gunlerde bizi haberlendirisen sevincini seninle paylasırız insallah üzücü haber gelirsede beraber üzülürüz...
bebeto016
23-04-2012, 08:41
hocam ben bildiğim kadarıyla konusuyum...bende bir çok kez aşı denedim tutu tutmadı orasıda kısmet:D...simdi olay soyle benim yaptığım aşılarda ne aşılar gördüm tutmaz dedik tutu kesin tutar dedik sonradan kurudu yani bence ümidini hiç kaybetme tüm aşamaları doğru yaptıysan bozduktan sonra gerçektende hava almadıysa bence yeniden tutma ihtimali yuksek...ilerleyen gunlerde bizi haberlendirisen sevincini seninle paylasırız insallah üzücü haber gelirsede beraber üzülürüz...
teşekkurler abicim bende umutluyum burda aşı yapan abilerimde cubuk ayrılmadıysa hava almadıysa inşallah bişi olmaz diyolar zaten 3 güne tekrar gidicem resimlerinde çekerim filizler kurumuşsa belli olur haberdar ederim.
sevindigim en guzel tarafı tecrübe olması eğer inşallah bişi olmasa kallus oluştuktan sonra hava almayıp cubuk bişekilde egilmişse düzeltilince aşıya zarar gelmez ALLAHIN İZNİYLE diyebilicez.
bebeto016
23-04-2012, 08:48
ilk yılımda yaptıgım aşılar hadi hayırlısı; dutlara ekşi kara dut, acı bademe kiraz erik şeftali, ayvayada armut aşıladım.
aşının ona çarpmadan önceki resmini eklemişimde haberim yok yanlız bu ilk hali bide macunun etrafına kalınca bantla sarmıştım resimde bant yok.. zarar görmüş resminide çarşamba günü gibi eklerim.
bebeto016
25-04-2012, 18:40
bugun bahçeyi ziyaret ettim aşıda pazardan bu yana bir sorun görünmüyor bakalım biraz daha beklemek gerekiyor sanırım sorun yok demeye erken . ilk resimde sagdaki cubugun üst gözü hafif yeşermişti kaza olmadan önce hala yeşil görünüyor. resimden belli olmuyor ama çıplak gözle seçiliyor.
bu arada diğer ayvaya yaptıgım aşıda filizler sürmeye başlamış.
sanki hala canlılar...govde renklerinin yesil olması umut verici:)...
bebeto016
25-04-2012, 19:13
inşallah.
karaaslan50
27-04-2012, 20:33
Aşı yeşermediği için zarar görmediği kanatindeyim. Kalemler canlı görünüyor ve inşaallah tutar. Beklemeni tavsiye ederim.
bebeto016
28-04-2012, 09:57
önümüdeki hafta gidebilecem hayırlısı bekliycem sonucu burda paylaşırım yeni resimleriyle.
arkadaşlar, bahçemde kalınlığı 10 cm. ye ulaşmış bir defne ağacı var.Bu ağaca ne tür meyve aşılayabilirim
Geçen hafta Boluya gittiğimde yaptığım yarma aşı ve dilcikli ingiliz aşılarım. Sonrasında havalar bayağı soğudu, hatta kar da yağdı. Bu aşılar konusunda pek tecrübemde yok ama inşallah tutarlar. Erik anacına yine erik, kiraz, kayısı ve vişne aşıları denedim. Bakalım nasıl olacak.
279357
279358
279359
Yaptığım aşıların maalesef hiçbiri tutmamış. Nedenleri sanırım acemiliğim ve aşılardan sonra devam eden kar ve soğuk havalar. Aslında anaç dalların buzdolabında bekletilip ağaçlar uyandıktan sonra yapılması gerekiyormuş ama bekleme imkanım yoktu. Ayrıca dilcikli ingiliz aşısında kesim açısının daha eğik olması gerekiyordu sanırım. Hayırlısı
Aşılarınızın tutmamasına çok üzüldüm.Ben mart başlarında İstanbul Pendik te evimin arkasındaki küçük bahçede bulunan yaban armuduna Yarma aşı yöntemiyle hayatımda ilk defa armut ve elma, elma ağacına da elma aşıladım. Çok acemi olmama,kalemleri komşunun bahçesinden alıp hemen aşılamama rağmen ( hatta aşı bandım bile yoktu bezle sardım ) hepsi tuttu. Şu an itibarıyle sürgünler yaklaşık 15 santimetreye ulaştı.
Bu gün de göz aşısı denemeleri yaptım. Zeytin, elma,armut ve kayısı aşıladım. bakalım ne olacak.
Daha önce hiç aşı tecrübem yoktu tamamen Burada öğrendiklerimle uygulama yapmaya çalışıyorum.
sanırım siz aşılamayı çok erken yapmışsınız.Saygılar.
Ekrem Uslu
04-06-2012, 22:10
arkadaşlar, bahçemde kalınlığı 10 cm. ye ulaşmış bir defne ağacı var.Bu ağaca ne tür meyve aşılayabilirim
Defne ağacına meyve aşılandığını hiç duymamıştım.Aşılanıyormuymuş,yoksa öğrenmek içinmi soruyorsunuz?
Defne ağacına meyve aşılandığını hiç duymamıştım.Aşılanıyormuymuş,yoksa öğrenmek içinmi soruyorsunuz?
Bahçede iki tane defne var. Birini kaldırmak istiyorum.Zira bahçe çok küçük.Onun için defnenin birisini kesmek yerine eğer aşılanabiliyorsa herhangi bir diğer tür aşılama yapmak istiyorum. Bu konuda bilgisi veya duyumu olan varsa sevinirim. Saygılar.
Aşılarınızın tutmamasına çok üzüldüm.Ben mart başlarında İstanbul Pendik te evimin arkasındaki küçük bahçede bulunan yaban armuduna Yarma aşı yöntemiyle hayatımda ilk defa armut ve elma, elma ağacına da elma aşıladım. Çok acemi olmama,kalemleri komşunun bahçesinden alıp hemen aşılamama rağmen ( hatta aşı bandım bile yoktu bezle sardım ) hepsi tuttu. Şu an itibarıyle sürgünler yaklaşık 15 santimetreye ulaştı.
Bu gün de göz aşısı denemeleri yaptım. Zeytin, elma,armut ve kayısı aşıladım. bakalım ne olacak.
Daha önce hiç aşı tecrübem yoktu tamamen Burada öğrendiklerimle uygulama yapmaya çalışıyorum.
sanırım siz aşılamayı çok erken yapmışsınız.Saygılar.
Sayın Archer bu işler galiba birazda nasip kısmet. Hayırlısı.
Ben göz aşınızı merak ettim. Göz aşısı için biraz erken diye biliyorum. Nasıl yapıldığını biliyormusunuz. Yaklaşık 20 gün sonra bağları çözmeniz gerekir. Zaten ağaç geliştiği için şişme yapmaya başlayacaktır. Şimdi yapılan sürgün göz aşısıdır. Eğer göz tutmuş gözüküyorsa da ana dal aşı yerinin yaklaşık 5 cm üstünden kesilmesi gerekir. Hayırlısı. İnşallah tutar.
Sayın Archer bu işler galiba birazda nasip kısmet. Hayırlısı.
Ben göz aşınızı merak ettim. Göz aşısı için biraz erken diye biliyorum. Nasıl yapıldığını biliyormusunuz. Yaklaşık 20 gün sonra bağları çözmeniz gerekir. Zaten ağaç geliştiği için şişme yapmaya başlayacaktır. Şimdi yapılan sürgün göz aşısıdır. Eğer göz tutmuş gözüküyorsa da ana dal aşı yerinin yaklaşık 5 cm üstünden kesilmesi gerekir. Hayırlısı. İnşallah tutar.
Alakanıza teşekkür ederim. göz aşı zamanını tarım hocası bir arkadaşımın verdiği bilgilere göre ayarladım.Zaman konusu sanırım banada biraz erken gibi geldi ama sonuçta yaptım. Bakalım olmazsa tekrar ederiz. Uygulamasını buradan ve youtube den öğrendiklerimle yaptım.
Fakat şu defneye yapılabilecek aşı konusunda bilgi bulamadım.Bakalım araştırıyorum.
Alakanıza teşekkür ederim. göz aşı zamanını tarım hocası bir arkadaşımın verdiği bilgilere göre ayarladım.Zaman konusu sanırım banada biraz erken gibi geldi ama sonuçta yaptım. Bakalım olmazsa tekrar ederiz. Uygulamasını buradan ve youtube den öğrendiklerimle yaptım.
Fakat şu defneye yapılabilecek aşı konusunda bilgi bulamadım.Bakalım araştırıyorum.
Yaptığım göz aşılarından güllerin hemen tamamı sürgün verdi.Diğerleri ise birkaç tanesi hariç henüz sürgün vermediler ama canlılıklarını da koruyorlar .Yani gövdeyle kaynaşmış ve yeşil görünüyorlar.her gün merakla gidip inceliyorum bakalım sonuç ne olacak
Defne ağacının bir koluna elma göz aşısı yaptıp denemek için.Henüz sürgün yok ama kuruma da yok Sanki her an sürgün verecekmiş gibi.Eğer sürgün verirse ilkbahara yarma aşı yapmayı düşünüyorum
Bu arada bu aşı işine bayağı kafayı taktım .Geçen hafta KARASU ya kısa bir tatile gittim.Gördüğüm her güle başka renk gül aşıladım.Şimdi merak ediyorum ne oldular diya .Haftaya tekrar gidip bakmak istiyorum.Ama anladığım kadarıyla gül çok kolay aşı tutuyor.On gün önce büyük adadan getirip aşıladığım gül tuttu.
arkadaşlar acaba bu aralar göz aşısı olur mu?
göz aşısının zamanı zaten bu aralar:)...
Sürgün göz aşısı için geç, durgun göz aşısı içinde biraz erken sanki. Ağustos ayının 15 inden sonra daha uygun olmaz mı acaba?
Merhaba,
Bahçemdeki erik,elma,kiraz ağaçlarına aşılama yapmak istiyorum,Bursada bu konuda deneyimleri ile yardımcı olacak arkadaşlar var mı?teşekkürler.
Merhaba
Yaptığım ters T durgun göz aşısı şimdiden yeşermeye başladı. Üst dalda yaptığım flüt göz aşısı vardı. O da tuttu galiba ama yeşerme yok. Acaba yeşeren gözün üstünden kesip daha hızlı büyümesini sağlamak mı daha uygun olur, yoksa hiç dokunmayıp gelecek yılda ortaya çıkan duruma göre mi değerlendireyim? Hazır tutan aşı varken ona yatırım yapmak daha mantıklı ama şu an patlayan göz kışta donmadan kalabilir mi?
Resmin olduğu bağlantı:http://www.agaclar.net/forum/1024259-post33.htm
Soruma cevap veren olursa çok sevinirim.
sunseeker
27-09-2012, 22:03
Paylaşmış olduğunuz bilgiler için teşekkür ederiz.Hepsi çok faydalı oldu..
kendime göre
10-10-2012, 22:47
siteye yeni üye oldum menengiç tohumundan fidan yetiştirmek istiyorum yardım edin
ekrem özsarı
30-10-2012, 20:07
mükemmel bir çalışma olmuş .emeği geçenlere selam ve saygılarımı sunarım
Gülde de bağlama yeri macunla kapatılmalı mı?
Güldeki (sonbahardaki) aşı bağları da 15-20 günde mi açılır?
Gülü yaklaşık 30 yıldır aşılarım. 6-7 gün göz aşılarında genel bekleme süresidir. Aşı bağını çözüp bir 5-6 gün ise tepeyi kesmeden aşının tutup tutmadığını görmek için bekler, canlıysa tepeyi kesiveririz. 15 gün içinde aşınız çiçek açar. Ama odunlaşma uzun sürdüğü için aman dikkat aşınızı sağlamca bir desteğe bağlayın, kırılmasın.
yasinmetin
04-11-2012, 19:02
herkese iyi akşamlar, benim bahçede 3-4 metrelik ankara armutları var bunlara naşi-japon armudu aşılamak istiyorum. olur mu olmaz mı tecrübesi bilgisi olan değerli üstatlarımızdan yardım talep ediyorum.. saygılarımla
herkese iyi akşamlar, benim bahçede 3-4 metrelik ankara armutları var bunlara naşi-japon armudu aşılamak istiyorum. olur mu olmaz mı tecrübesi bilgisi olan değerli üstatlarımızdan yardım talep ediyorum.. saygılarımla
Ankara Armudu yerine japon armudu aşılanabilir ama Ankara Armutlarına yazık edersiniz. Yeme Kalitesi olarak ve ekonomik değer olarak bir kaç gömlek üstündür japon armutlarından. Aşılama sebebiniz nedir acaba. Verimsizlik ise daha farklı yöntemler denenebilir.
yasinmetin
10-11-2012, 22:29
Ankara Armudu yerine japon armudu aşılanabilir ama Ankara Armutlarına yazık edersiniz. Yeme Kalitesi olarak ve ekonomik değer olarak bir kaç gömlek üstündür japon armutlarından. Aşılama sebebiniz nedir acaba. Verimsizlik ise daha farklı yöntemler denenebilir.
verimsizlik değil ya naşi armudunu ailecek çok seviyoruz, ekonomik falan da değil hepi topu 3 armut ağacı var ve bunlara birer tane ince dallarına aşı yapmak istiyorum.. fidandan naşi yetiştirmek ankara şartlarında zor gibi ben de aşı yapsam olur mu diye araştırıyorum sadece.
verimsizlik değil ya naşi armudunu ailecek çok seviyoruz, ekonomik falan da değil hepi topu 3 armut ağacı var ve bunlara birer tane ince dallarına aşı yapmak istiyorum.. fidandan naşi yetiştirmek ankara şartlarında zor gibi ben de aşı yapsam olur mu diye araştırıyorum sadece.
Bahçemizde bir tane naşi armudu vardı. Armut çörüğüne göz aşısı yapılmıştı. Demekki armutlara naşi aşısı yapılabiliyor. Ancak bazı türler birbirine uyumsuz oluyor. Sanırım aşılanabilir ama internetten bir araştırma yapabilirsiniz. Bazı fidan sitelerinde neye aşı yapılabileceği belirtiliyor.
Minarislim
12-11-2012, 11:26
Sayın yasinmetin;Ankara Kazan ilçesi Orhaniye köyünde bir arkadaşımda var.Bu yıl meyvesi'de vardı. Geçen yılki kışı'da atlattığına göre yetişiyor diyebiliriz.Bende Ahlat'a aşı yapacağım Naşi'yi.Selamlar.Kolay gelsin.
yasinmetin
12-11-2012, 11:59
Sayın yasinmetin;Ankara Kazan ilçesi Orhaniye köyünde bir arkadaşımda var.Bu yıl meyvesi'de vardı. Geçen yılki kışı'da atlattığına göre yetişiyor diyebiliriz.Bende Ahlat'a aşı yapacağım Naşi'yi.Selamlar.Kolay gelsin.
uzun zamandır beklediğim bir bilgi bu sayın minarislim, çok teşekkürler... o zaman fidanı da denesem iyi olur... ama aşıyı mutlaka yapacağım :)
İnternette duyduğum bir aşılama yöntemi. Acaba nasıl bir şey.
Ağaç kökünden patlıcan yetiştirdi haberi (http://www.malatyaguncel.com/agac-kokunden-patlican-yetistirdi-103073h.htm)
İnternette duyduğum bir aşılama yöntemi. Acaba nasıl bir şey.
Ağaç kökünden patlıcan yetiştirdi haberi (http://www.malatyaguncel.com/agac-kokunden-patlican-yetistirdi-103073h.htm)
Bu adamın yaptığı kesinlikle aşının aynı değil, ökse otlarını bilirsiniz. Tohumu karatavuk dediğimiz ardıç kuşları yer, sonra dışkılar, bu tohum çevresinde jel madde tohumun ağaç dallarına yapışmasını sağlayarak orada çimlenme gerçekleşir. Asalak bir yaşam sürdürür gider. Buna benzer ağaçlarda kendisi giremeyen türlere delik açarak iç kısmına sokuşturulan bitkiler o ağacın en az 2-3ay boyunca sızdırdığı öz suyunu kullanmak suretiyle yaşamlarını sürdürür. Hatta odunsu türlerde kökler gövdeyle tam bir birleşim yaparak yıllarca orada meyve verebilir. Kış aylarında bunu deneyerek çam, akçaağaç, vs bazı türlere delik açıp içine belli türleri IBA ile işlem yapıp bırakmayı düşünüyorum.
heyyamola
03-12-2012, 23:10
Badem anacına erik (3 yıllık durgun göz aşısı)
351328
Badem anacına kayısı (2 yıllık durgun göz aşısı)
351329
Armut anacına armut (3 yıllık yarma kalem aşısı)
351332
351333
351334
heyyamola
03-12-2012, 23:35
3 yıllık yarma kalem aşısı
351335
351336
2 yıllık durgun göz aşısı
351337
351338
351339
heyyamola
04-12-2012, 00:12
Aşı makinesiyle yapılan V kalem aşısı (4 aylık, badem anacına kayısı)
351344
İngiliz kalem aşısı (4 aylık, badem anacına kayısı) soldaki kalem, sağdaki anaç
351345
22-Ağustos-2011 'de yapılan durgun göz aşısının, 12-Nisan-2012 'deki hali
351346
antmsn07
04-12-2012, 06:23
bilek gibi kalınlıgında asma agacı var ben buna matkapla nasıl aşı yapabilirim bana yardımcı olurmunsuz
selmansahin
04-12-2012, 10:18
fidan aşı ustaları. çok gariptir ki herkesin elinden aşı tutmuyor. ??
heyyamola
04-12-2012, 22:13
25-Ağustos-2011' de yapılan durgun göz aşısının 25-Nisan-2012' de filizlenmesi (badem anacına kayısı)
351517
20-Haziran-2012' de yapılan sürgün göz aşısı'nın 40 gün sonra filizlenmesi
351518
Yine 40 günlük sürgün göz aşısı
351519
40 günlük başka bir sürgün göz aşısı
351520
25-Mart-2012' de yapılan ingiliz kalem aşısı'nın 45 gün sonra filizlenmesi
351521
heyyamola
04-12-2012, 22:26
351524
351525
351526
351527
351528
351524
351525
351526
351527
351528
Allah nazardan saklasın. Çok güzel tutmuş aşılarınız sayın Heyyamola.
Vişne anaca kiraz aşılanabilir. Fakat vişnenin kiraz çeşitleriye uyuşması genellikle iyi değildir. Aşı yerinin üzerinden enine gelişme fazla olur. Vişne anaç üzerine aşılama sadece killi tınlı, tınlı topraklarda kiraz yetiştirmek istenirse tercih edilir. Çünkü bu ağaçlar ağır ve nemi fazla olan topraklara karşı kuş kirazı anacından daha dayanıklıdır.
Emek ettiğinizi değmiyor, tam güzel meyveleri gördüğünüz yıl aşı yeri çıplaklaşmaya ve üst kısım kurumaya, **** kırılmaya başlıyor.
Bugün iş yerinin arkasındaki çöğüre armut aşısı yaptık, sonucu merakla bekleyeceğiz.
heyyamola
12-12-2012, 00:49
Anaç -- ceviz (Şebin cinsi)
Kalem -- ceviz (Kaplan 86 cinsi)
Önden görünüş
353496
Yandan görünüş
353497
Üstden görünüş
353498
Ateş Dikeni üzerine alıç aşısı denemesi, dün hazır birkaç çelik bulmuşken deneyeyim dedim. Ateş Dikenleri de henüz köksüz, ancak hormonla rahat köklenebilecek bir tür. Alıç ise imkansız gibi birşey. Alta köklenecek türü, üzerine ise anacımızı yanaştırma ve yarma aşı tarzında uygulayıp önce toz hormona sonra perlite yatırdım bakalım. Sonucu üç ay sonra...
Tayland'ta Tik ormanları savaş sonrası tahrip edilince bu tarz iyi bireylerden aşılayıp sonra özel ortamda köklendiriliyordu. Bizim özel ısı ve nem ayarlı iklimlendirme dolaplarımız yok ama bakalım?
mistik__9037
25-12-2012, 19:53
Babam ile kalem aşısı denemesi gerçekleştirdik.
Zamanında öğretmen okulunda öğretmişler
Geçerliliğini tartışalım istedim.
(fotoğraflar pek iyi olmadı ama suç makinede :) )
KALEM AŞISI (Yaban Eriği - Kayısı)
1- Yaban eriğini yerden ~1/2m. yukarıdan düz kesiyoruz.
2- Kesilen dalın ortasını, yaklaşık 2cm kadar boyuna kesiyoruz
bu yazın yaptıgım , ormanda yarma yabani armut aşısı.
http://www.agaclar.net/galeri/files/120346-_893716_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=43020&c=member&imageuser=120346)
Sayın Orçan Öbekçi
Matkap aşılarınız şu anda ne durumda acaba?
gokselcetin
04-01-2013, 08:22
Merhabalar.
Rosa Multiflora altlıklara yaptığım gül aşılama denemeleri. Yongalı ve T göz aşı.
359263 359264 359265
Bunlar da köklendirmeye alınan altlık çelikleri. Bir ay kadar sonra köklenmeye başlamış olurlar. Sonrasında şaşırtma ve aşılama.
gokselcetin
04-01-2013, 09:28
Merhabalar,
Geçen günde sormuştum ama herhangi bir geri dönüş olmadı. Çiçeklerde aşılama oluyor mu? Örneğin, 2 farklı yaprak güzeli çiçeği birbiri ile aşılanabiliyor mu? Almanya da bu çiçekler aşılanarak farklı türler, renkler elde ediliyor diye bir bilgi edindim. Ancak, belirtilen aşılamanın adına, nasıl uygulandığına dair bir bilgim yok.
Saygılar.
Bazı çiçek türleri aşılanarak elde edilebiliyor. Fakat bilmemekle birlikte kolyozlarda polenleme yoluyla farklı çeşitlerin oluşturulduğunu düşünüyorum. Menekşelerle ilgili örnek bir sayfa Hibrid Çalışmaları (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23340.htm)
plotelli
10-01-2013, 08:17
herkese hayırlı günler bu sene 100 ağaç ceviz aşılamam gerekiyor kendim aşılamak istiyorum zira seneye 1000 adet daha yapacam bu aşı makası hakkında bilgisi olan varmı ne tür makas almalıyım ve hangi vakit yapmalıyım herkese saygılar
gokselcetin
12-01-2013, 12:02
Güller büyümeye devam ediyor.
361082 361083 361084
Merhabalar.
Rosa Multiflora altlıklara yaptığım gül aşılama denemeleri. Yongalı ve T göz aşı.
359263 359264 359265
arif göçmen
25-01-2013, 09:46
Her yapılan aşı,aşı kalemi içindeki su oldugunda 8-10 cm büyüme yapar,aşının tuttugu bizim Kırşehirde haziranda belli olur.Ama agaçta ki kalem canlı degilse tutmadugı nı belli eder.
Arkadaşlar merhaba ,
Bu başlığı dikkatli bir şekilde okudum ama yine de sizlere danışmak istiyorum.
Bizim dededen kalma bahçemizde yaklaşık 50-60 yaşlarında yerel adı amesgene ve üryani olan erik ağaçları var.Bu ağaçlar 2-3 yılda bir erik verirler.Bu güne kadar bu ağaçlara çapalama,sulama.budama hiçbir bakım yapılmadı.Herhangi bir hastalık belirtisi de görülmedi.
Bu ağaçlardan dökülen eriklerden 500 civarında çöğür meydana geldi.Ağaçların diplerinde çok sık bir şekilde duruyorlar.Kalınlıkları ise 1 parmak 2 parmak en fazla 3 parmak kadar.Bu
topraklara alışkın olduğu için bu çöğürleri ticari olarak değerlendirmek istiyorum.
Düşüncem şöyle ,bu çöğürlere bu mart ayında oldukları yerde erken sürgün göz aşısı yapıp tutanları gelecek mart ayında kalıcı yerlerine almak.
Ancak içinde bulunduğumuz yer itibariyle cinsine kara veremedim. (Burası Çankırı ili Ilgaz ilçesi.Geçen yıl -20 leri gördü , bu yil da Çukurova gibi.).Yani kısaca İç Anadoulu. Ankara Kastamonu yolu üzerinde.
Bu konudaki öneri ve düşüncelerinizi bekliyorum.Ayrıca göz alabileceğim kalemleri nereden bulabilirim.
Tüm forum arkadaşlarıma selamlar.
NOT : sadece erik olarak düşünmeyebilirim ,bölgemize uygun olan erik anacına uyumlu diğer meyve ağaçları da düşünülebilir.Önerilerinizi bekliyorum
HÜSEYİN YAVAŞ
04-02-2013, 14:13
Merhaba arkadaşlar mart ayının başında birkaç kalem aşısı yaptım (kiraz,erik,dut) gibi. bu gün 8 mart ve Ankarada aşırı bir kar yağışı ve soguk var. Aşılarım bu hava koşullarından zarar görürmü bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim.
Eriği koruyabilirsen tutma ihtimali var ama;dut ve kiraz için erken .
Şubat başında aşı makasıyla çakal eriğine kayısı kiraz erik şeftali aşıladım tutma ihtimali var mı?
Bende dün urla dan erik ,elma,trabzon hurması,şeftali kalemleri aldım .Buzdolabında poset içinde bekletiyorum.Erik ve şeftalinin gözleri uyanmış.Küçük tomurcuklar olmuş.Haftaya aşı yapılsa tutarmı acaba.Erik üzerine trabzon hurma olurmu bilmiyorum.Sert çekirdeğe sert çekirdek diye duymuştum.Ege için aşı zamanımıdır .Yardım lütfen.
arif göçmen
15-02-2013, 09:06
Degerli dostum aşınız tutar inşallah .ama o kullandığınız cam macunumu aceba.
2013 merhaba dedik
ayvanın dibinden çıkan patlamalara bu yılın ilk aşısını dilciksiz aşı yaptık
hadi hayırlısı
inşallah tutarlar...
Bende dün urla dan erik ,elma,trabzon hurması,şeftali kalemleri aldım .Buzdolabında poset içinde bekletiyorum.Erik ve şeftalinin gözleri uyanmış.Küçük tomurcuklar olmuş.Haftaya aşı yapılsa tutarmı acaba.Erik üzerine trabzon hurma olurmu bilmiyorum.Sert çekirdeğe sert çekirdek diye duymuştum.Ege için aşı zamanımıdır .Yardım lütfen.
Trabzon hurması, Abanozgiller-Ebenaceae familyasından
Erik, Gülgiller- Rosaceae familyasından
Trabzon hurması sert çekirdekli meyve grubuna girmiyor.
Sonuç olarak ikisinin aşı tutması imkansız gibi bir şey.
Bugün iş yerinin arkasındaki çöğüre armut aşısı yaptık, sonucu merakla bekleyeceğiz.
Sn. merlict yaptığınız aşının kalemleri fazla uzun değil mi ?
Sn. merlict yaptığınız aşının kalemleri fazla uzun değil mi ?
Valla hiç dikkate almadım.Etkisi olurmu bilmediğimiz için deneyelim istedik.
2-3 göz bıraksanız daha kuvvetli gelişir. Bu şekilde bütün gözler uyanırsa aşı tutmada sorun olabilir. Sonuçta tuttu mu su çekmeğe başlayacak yapraklardan terleme yapacak.
gulcuerol
23-02-2013, 23:27
burada tecrübelerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkür ederim çok bilgi sahibi oluyorum benimde 30 kadar fidanım var 3 yıl önce ekşi eriğe göz aşısı yaptım ağustos sonu gibi -- nisan da üç tane erik verdi şimdi çok güzel gelişti 2012 de iki kilo erik verdi tabi bu arada diğer meyvelere de aşı yaptım çok hoşuma gidiyor güzel cinslerden aşılık alıp mükemmel meyveler elde edebiliyorum.fakat fidanlarım kışın çok su içinde kalıyor yer biraz çukur acaba bu sorun olur mu kökler de çürüme yapar diye korkuyorum. ne yapacağımı bilmiyorum.
Sayın gulcuerol merhaba ,
Bu ekşi eriğe hangi cins eriği aşıladınız.Herhalde iyi ve soğuklara dayanıklı bir cinstir.
Eğer bu erikten çelik alınabilecek gibi bir durum varsa çelik talebinde bulunabilir miyim ?
Yukarıdaki 853 no.lu mesajı inceleyip herhangi bir öneride bulunabilir misiniz ?
Başarı , sağlık ve bol hasatlar diliyorum.
Aşı kalemleri buzdolabında 4-6 C sebzelik bölümünde saklanıyor diye biliyorum ama bu süre en fazla ne kadardır onu bilmiyorum aydınlatırsanız sevinirim. Bir de Trabzon hurması elmaya aşilanabilir diye duymuştum doğru mudur?
patipatya
06-03-2013, 22:47
2-3 göz bıraksanız daha kuvvetli gelişir. Bu şekilde bütün gözler uyanırsa aşı tutmada sorun olabilir. Sonuçta tuttu mu su çekmeğe başlayacak yapraklardan terleme yapacak.
size katılıyorum h dogan, ilk bakışta dikkat çeken bir durum. umarı arkaşımızın emeği ve umutları boşa çıkmaz..
patipatya
10-03-2013, 00:08
Arkadaşlar bir türlü cesaret edip tam anlamıyla yapamadığım aşılamalardan ( bana göre ) zarasız bir denememi sizlerle paylaşmak istiyorum eğer bana bilgilerinizle yardımı olursanız çok sevinirim. yaptığım bir aşılamanın fotoğrafını paylaşmaya çalışacağım.
376730
patipatya
10-03-2013, 00:09
İlgilenen arkadaşlar olursa bir kaç sorum olacak..... Herkese iyi geceler
2013 merhaba dedik
ayvanın dibinden çıkan patlamalara bu yılın ilk aşısını dilciksiz aşı yaptık
hadi hayırlısı
inşallah tutarlar...
ve 10/03/2013 pazar günü badem ağacına çeşit değiştirmek için kalem aşılarımızı yaptık (badem ve erik)
Yaban eriğine matkap ile japon eriği aşılamayı denedim şimdilik durum fotoğraftaki gibi .
Yaban eriğine matkap ile japon eriği aşılamayı denedim şimdilik durum fotoğraftaki gibi .
Merhaba , sevgili dostum. Şu matkapla yaptuğın aşıyı detaylandırır mısın. Çok merak ediyorum. Ben de yapacağım ama yine de bir görsek diyorum. Saygılar
Merhaba Sevgili Archer,
Aslında çok birşey yaptığım söylenemez . Bu forumda bir üyemizin anlattığı matkap ile aşı methodu denedim . Ne yaptım :sadece ağaç gövdesine 7 mm matkap ucu ile 3-4 cm delik açtım bu deliğe sıkı sıkıya girmesi için 8 mm kalınlık civarında aşı kaleminin yine 3-4 cm açmış olduğum deliğe girecek kısmının dış kabuk kısmını cok ince bir şekilde aldım ve kalemi yerine tatlı sert olacak şekilde çaktım ve hasar verdiğim ağaç ve aşı dalını aşı macunu ile kapattım sonuç bu şekilde oldu.
Ben bu aşıyı yaklaşık 15 gün önce yaptım ve kalem üzerindeki tomurcuklar zaten açılmak üzere gibiydi şimdi korkum acaba sadece kalemin kendi öz suyundan olan canlılıktan yani kendi kendine mi bir yeşillenme söz konusu yoksa hafiften bir kambiyum-uyuşması başladı ve kallus oluşmaya başladı mı onu anlayamıyorum daha doğrusu bu tip bir aşının tutup tutmadığı süresi hakkında bilgim yok. Çünkü daha öncede başıma geldi elma kalemi yemyeşil durdu sonra yaprak çıkarmaya başladı birazda öyle durdu sonra yazın kurudu gitti..Şimdi ben bu matkap aşısı ile birlikte aynı ağaca yarma aşısı ve kabuk aşısı da yaptım hani biri tutmazsa biri tutar diye ve hepsi yemyeşil durumda . Dün akşam baktım çiçeklenme var fotoğrafını çektim cep telefonu ile hem sevincimi paylaşayım diye ama bundan olan biten gelişmeleri fotoğraflı olarak bu başlıkta paylaşırım.Kusura bakmayın çok fazla detay veremedim.
Saygılarımla.
Merhaba, Sevgili dostum ben de resime baktığım zaman önce şaşırdım ve size sormaya karar verdim. Ben zannetmiştim ki çiçeklenme aşılamadan sonra oluştu. Buradaki sorun sizinde anlattığınız gibi kalemin öz suyundan olabilir. Geçen yıl başıma gelen bir olay. Umarım ki başarılı olursunuz.
Bugünlerde hava birden soğudu ve aşırı lodos var. Hava biraz düzelsin ben de sizin yöntemle erik ve vişneye deneme yapmak istiyorum. Uygulamayı yaptığımda bende resimlerle paylaşayım bakalım sonuç ne olacak.
Şu anda rüzgarla birlikte korkunç bir yağmur başladı. Bahçedeki çiçeklerde nasibini aldılar sanırım. Sümbüller ve laleler çok harika olmuşlardı. Sanırım Allah rahmet eylesin....
Geçen yıl da Domatesler tam çiçeklenmişti ki doluya yakalanıp yok oldular..
gülcicek
18-03-2013, 20:21
Gül ve kuşburnu.
kuşburnu ağacına gül kalemi aşıladık ama tam bilgimiz yak hangi tarihte ve nasıl şekillerde yapcağımızı elimizden geleni yaptık ama gül çeliğinde tomurcuklar fiizlenmek üzerelerdi 4 gün fln oldu sanki bugün biraz kararmış gibilerdi :((:( bu konu hakkında bilgi verebilirmisiniz?
eylülbelde
18-03-2013, 23:12
Merhaba. Bahçemizde ayva ağacı var ve meyve vermiyor. Ne zaman aşılama yapmamızı önerirsiniz. Çevre bahçelerde kıştan yediğim lezzetli ayvalar var,onlardan çelik almayı düşünüyorum fakat uygun zaman nedir acaba?
Merhaba. Bahçemizde ayva ağacı var ve meyve vermiyor. Ne zaman aşılama yapmamızı önerirsiniz. Çevre bahçelerde kıştan yediğim lezzetli ayvalar var,onlardan çelik almayı düşünüyorum fakat uygun zaman nedir acaba?
merhaba ben izmir de oturmaktayım burada ayva ağaçları uyandı size tavsiyem çevrenizdeki ayva ağaçlarından kalem alıp nemli beze sarıp buzdolabında bekletin birde ağacı kesmeden once ağacın üst tarafından kabuk verip vermediğine bakın
kabuk veriyor ise kalem aşısını yapabilirsin.
kolay gelsin
Bugün Matkapla aşı denemesi yaptım. Burada paylaşmak istedim bakalım sonuç ne olacak.
Matkap- aşı bıçağı-aşı macunu gibi malzemeler.
http://img835.imageshack.us/img835/4889/75625100.jpg (http://img835.imageshack.us/i/75625100.jpg/)
Aşı Kalemi
http://img577.imageshack.us/img577/2865/43965924.jpg (http://img577.imageshack.us/i/43965924.jpg/)
Kalemin uç kısmından 10 mm kadar kabuğu sıyırıyoruz. ve uç kısmını hafifçe sivriltiyoruz.
http://img163.imageshack.us/img163/9915/12116517.jpg (http://img163.imageshack.us/i/12116517.jpg/)
Matkapımıza 6 mm. matkap ucu takıyoruz. Kalemin kalınlığı 6.5 mm. olduğuna göre sıkı girsin diye.
http://img199.imageshack.us/img199/7425/55023628.JPG (http://img199.imageshack.us/i/55023628.JPG/)
Kirazın gövdesine derinliği yaklaşık 15 mm. bir delik açıyoruz.
http://img51.imageshack.us/img51/8260/34555575.jpg (http://img51.imageshack.us/i/34555575.jpg/)
Delikteki çapakları temizliyoruz.
http://img191.imageshack.us/img191/5636/74493476.jpg (http://img191.imageshack.us/i/74493476.jpg/)
Kalemi deliğe tatlı sıkı girecek şekilde çakıyoruz.
http://img834.imageshack.us/img834/6894/57574225.jpg (http://img834.imageshack.us/i/57574225.jpg/)
Kalemle anacın birleşme yerini ve kalemin uç kısmını aşı macunuyla kapatıyoruz.
Buradan öğrendiklerime göre ilk defa böylesi bir aşı yaptım. Sonucu bekleyip göreceğiz. Bu iş bana Nasrettin Hocanın göle maya çalması hikayesini anımsattı ama.. Ya TUTARSA......???
http://img713.imageshack.us/img713/4540/99868238.jpg (http://img713.imageshack.us/i/99868238.jpg/)
Eskişehir'den fidanını getirip diktiğim yabani erik ( kır eriği ) havaların düzelmesiyle çiçeklendi. Sanırım bu yıl bol erik olacak.
http://img6.imageshack.us/img6/6681/imga0248d.jpg (http://img6.imageshack.us/i/imga0248d.jpg/)
http://img7.imageshack.us/img7/8567/imga0249.jpg (http://img7.imageshack.us/i/imga0249.jpg/)
Buradan öğrendiklerime göre ilk defa böylesi bir aşı yaptım. Sonucu bekleyip göreceğiz. Bu iş bana Nasrettin Hocanın göle maya çalması hikayesini anımsattı ama.. Ya TUTARSA......???
http://img713.imageshack.us/img713/4540/99868238.jpg (http://img713.imageshack.us/i/99868238.jpg/)
Sonucu Allah bilir ama itinalı çalışmışsınız bence tutar bu aşı elinize sağlık resimli anlatımda çok hoş.
kuşburnu ağacına gül kalemi aşıladık ama tam bilgimiz yak hangi tarihte ve nasıl şekillerde yapcağımızı elimizden geleni yaptık ama gül çeliğinde tomurcuklar fiizlenmek üzerelerdi 4 gün fln oldu sanki bugün biraz kararmış gibilerdi :((:( bu konu hakkında bilgi verebilirmisiniz?
Kuşburnu ile gül aynı familya aşı tutması gerekir.Fakat bu dönem sanki aşı için Nevşehir de zaman erken.Gül kalemi alınarak soğuk ortamda saklanarak 1 ay sonra yapılsa daha iyi olur dilcikli aşı olarak.Ya da Haziran 20 gibi göz aşı
daha mantıklı gibi geliyor.Ben bu yaz kuşburnu'na göz aşı olarak düşünüyorum.
merhaba . aşı macunu , aşı bandı , rafya ,toprak .hangi aşı çeşidinde hangisini kullanmamız gerekiyor.örneğin T göz aşısını sadece rafya ile bağlıyolar.aşı bandı ile bağlasak hava almasını daha iyi önlemiş olmazmıyız.evimin balkonundaki asmaya yarma aşı , omega ve göz aşısı yapıcam sarmak için sadece aşı bandını kullanmayı düşünüyorum
Ateş Dikeni üzerine alıç aşısı denemesi, dün hazır birkaç çelik bulmuşken deneyeyim dedim. Ateş Dikenleri de henüz köksüz, ancak hormonla rahat köklenebilecek bir tür. Alıç ise imkansız gibi birşey. Alta köklenecek türü, üzerine ise anacımızı yanaştırma ve yarma aşı tarzında uygulayıp önce toz hormona sonra perlite yatırdım bakalım. Sonucu üç ay sonra...
Tayland'ta Tik ormanları savaş sonrası tahrip edilince bu tarz iyi bireylerden aşılayıp sonra özel ortamda köklendiriliyordu. Bizim özel ısı ve nem ayarlı iklimlendirme dolaplarımız yok ama bakalım?
Merhaba Aydoner bey Ateşdikeni + alıç kombinasyonundan haber var mı.
Benim ateş dikenleri sanki kurumaya başladılar gibi.
denizakvaryumu
28-03-2013, 13:18
Tutmaması için bir sebep yok :)
ARICILIK İFLAH OLMAYAN BİR HASTALIKTIR: Matkap aşısı... (http://alisekerli.blogspot.com/2011/04/matkap-ass.html)
Tutmaması için bir sebep yok :)
ARICILIK İFLAH OLMAYAN BİR HASTALIKTIR: Matkap aşısı... (http://alisekerli.blogspot.com/2011/04/matkap-ass.html)
Merhaba .mesajınızı görünce içime bir sevinç düştü. Ben sizin o verdiğiniz linkteki
ARICILIK İFLAH OLMAYAN BİR HASTALIKTIR: Matkap aşısı... (http://alisekerli.blogspot.com/2011/04/matkap-ass.html)[/QUOTE]
aşılama işlemini bir yıldan beri sürekli takip ediyor ve aynısını yapmak için zamanı bekliyordum. Ama hep içimde şüphe vardı . Bu şüphe bazı arkadaşlarımın benimle böyle bir aşı denemesi yaptığım için dalga geçmeleriydi. Şu ana kadar aşılarda bir gelişme yok gibi ama olumsuzluk ta yok. inşallah olumlu düşüncelerinizin de katkısıyla bu iş olur. Teşekkür ederim saygılarımla.
athena -asena
31-03-2013, 19:35
Yarıbodur elma anaçlarına bizim buranın ak mehmet elmaları aşılandı.
athena -asena
31-03-2013, 19:41
Tam bodur elma anaçlarına siyah bant'lılar içide kırmızı dışıda kırmızı elma, sarı bantlı olanlarda değişik bir elma aşıladık inşallah tutarlar.
Matkap aşındaki son durum..
http://i49.tinypic.com/2i6cr5z.jpg
Dut ağacıma yaptığım flüt göz aşısının son hali. Kuruyan gözün yanından yeni bir göz patlıyor. Üstünden de ana ağacın gözü çıkacak. İnşallah bir aksilik olmaz. Diğer gözler alttan çıkıyordu. Aşı gözüne daha çok besin gitmesi için hepsini kopardım. Gelecek yıla bahçeye almayı düşünüyorum.
384572
Armut Ağacına Armut Aşısı
http://c1304.hizliresim.com/18/3/lr1qt.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Ayva Ağacın Armut Aşısı
http://b1304.hizliresim.com/18/3/lr1r2.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Ayva Ağacına Elma Aşısı
http://b1304.hizliresim.com/18/3/lr1rb.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1304.hizliresim.com/18/3/lr1rp.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Matkap Aşılarımda son durum
http://c1304.hizliresim.com/18/3/lr1tm.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1304.hizliresim.com/18/3/lr1tw.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1304.hizliresim.com/18/3/lr1u1.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1304.hizliresim.com/18/3/lr1u5.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://c1304.hizliresim.com/18/3/lr1u8.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://b1304.hizliresim.com/18/3/lr1uj.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Yabani Erik ağacına Bardacık eriği Aşısı
http://b1304.hizliresim.com/18/3/lr1rz.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Yabani Erik ağacına Papaz eriği Aşısı
http://c1304.hizliresim.com/18/3/lr1sb.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Kiraz Ağacı Çeşit değiştirme
http://c1304.hizliresim.com/18/3/lr1sz.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://c1304.hizliresim.com/18/3/lr1td.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Cumhur Tonba
03-04-2013, 11:29
Matkap aşısı harika bir konuymuş. Teşekkürler. Yaplıması da pratik. Avantajlı.
Kimin alılna geldiyse ve burada paylaştı ise teşekkürler. Örnekler de çok harika.
tekomusti
03-04-2013, 12:39
Bunlarda benim denemelerim ;)
384977
Kabukdan yarma (anaç badem,Kalemler angela erik)
ve dilgiçli (Anaç sert kabuk badem,kalem ince kabuk badem)
384978
Asma Güle matkaplı farklı 2 renk asma Gül aşıları
Saygılar
Kalemler biraz uzun gibi görünüyor anaçlar çok kalın değil sorun çıkabilir.
tekomusti
03-04-2013, 13:10
Sn h_dogan hocam 3 göz iyi dediler bende öyle denedim hayırlısı inşallah
melodi-raşa
10-04-2013, 19:10
Selam benimde bahçemde birkaçtane meve ağaçlarım var. Erik ayva badem ceviz kayısı elma bir bayan olarak bu aşı meselesine kafayı koydum meyve ağaçların cinsleri iyideğil ve bende aşı yapmak istiyorum.Elma ağaçlarımın daha küçük ve göz aşısı yapmak istiyorum burdaki ağaçlar nette anlatım var hiç bir tecrübem yok ama denemek için yapmak istiyom kimse yardımcı olmuyor birkaç kişiye yaptırdık pek olmadı aşılar bende kendim yapmaya karar verdim beni bişey yapamazdiyolar ama eşim babası yapaman diyorlar bende inadıma yapacam ben bir bayan olarak başarırsam sizlere sonucu paylaşacam sırf burdan okuduğum sizlerin tarifiylen deneyecem matkap aşısınıda deneyecem matkabıda eşime yaptıracam ben tarif edecem burdan gördüğüm kadarıylan yaptıracam benim hiç tecrübem yok eğerben bir bayan olarak başarırsam ben başkaları kesin yapar saygılar.
Selam benimde bahçemde birkaçtane meve ağaçlarım var. Erik ayva badem ceviz kayısı elma bir bayan olarak bu aşı meselesine kafayı koydum meyve ağaçların cinsleri iyideğil ve bende aşı yapmak istiyorum.Elma ağaçlarımın daha küçük ve göz aşısı yapmak istiyorum burdaki ağaçlar nette anlatım var hiç bir tecrübem yok ama denemek için yapmak istiyom kimse yardımcı olmuyor birkaç kişiye yaptırdık pek olmadı aşılar bende kendim yapmaya karar verdim beni bişey yapamazdiyolar ama eşim babası yapaman diyorlar bende inadıma yapacam ben bir bayan olarak başarırsam sizlere sonucu paylaşacam sırf burdan okuduğum sizlerin tarifiylen deneyecem matkap aşısınıda deneyecem matkabıda eşime yaptıracam ben tarif edecem burdan gördüğüm kadarıylan yaptıracam benim hiç tecrübem yok eğerben bir bayan olarak başarırsam ben başkaları kesin yapar saygılar.
Merhaba , Sayın melodi-raşa Kusura bakmayın ama mesajınızı üzülerek okudum. Ne demek
'' bir bayan olarak başarırsam ''. Tabi ki başarırsınız. Bayanların başaramadığını bizler hiç başaramayız. Bize başardıklarımızı bayanlar, yani Analarımız öğretmedi mi. Başaracağınızdan eminim. Başarmak işe başlamaktır. En içten Saygılarımla . Süleyman KAVAK.
melodi-raşa
11-04-2013, 11:03
Merhaba , Sayın melodi-raşa Kusura bakmayın ama mesajınızı üzülerek okudum. Ne demek
'' bir bayan olarak başarırsam ''. Tabi ki başarırsınız. Bayanların başaramadığını bizler hiç başaramayız. Bize başardıklarımızı bayanlar, yani Analarımız öğretmedi mi. Başaracağınızdan eminim. Başarmak işe başlamaktır. En içten Saygılarımla . Süleyman KAVAK.Selam eğer bu aşıyı yaparsam burdan sizlerlen paylaşmaya çalışacağım evimizin etrafında küçük bir bahçemiz var sırf ben kendi çabamla ilgilen meye çalışıyom ve dediğimgibi bir kaçtane meyve ağaçları var kimi cinsleri iyideğil önce göz aşısını deneyecem bu biraz bana kolay gibi geldi denemekten zarar çıkmaz diyorum kendimce işte eşimin teyzesinin bahçesinde iyicins meyeve ağaçları var oraya gidip kendim kalem alcam gelecem ve denemeye çalışcam bakalım artık hayırlısı.
Sayın Melodi-raşa bu link de Selahattin Beyin aşılama eğitim videoları var faydası olacağını düşünüyorum. Göz aşıları için Mayıs sonunu beklemeniz gerekir.
bitki ve fidan aşılaması - YouTube (http://www.youtube.com/results?search_query=bitki+ve+fidan+a%C5%9F%C4%B1l amas%C4%B1&oq=bitki+ve+&gs_l=youtube.1.2.0i19l6.125434.128682.0.131338.9.7 .0.2.2.0.91.540.7.7.0...0.0...1ac.1.x6pzSUjgA4U)
Merhaba,
Trabzon hurması ağaçlarıma pazar bulamam nedeni ile başka bir meyva aşılamak gibi bir fikir geldi aklıma. Trabzon hurmasına ne aşılanabilir bilgi verebilirmisiniz.
goknarcı4
01-05-2013, 20:39
2012 eylülde yapılan göz aşısı
goknarcı4
01-05-2013, 20:42
2012 eylülde yapılan göz aşısı
2013 şubatta yapılan siyah dut aşısı..
goknarcı4
01-05-2013, 20:49
2013 nisan da yapılan yarma aşı
Merhaba,
Trabzon hurması ağaçlarıma pazar bulamam nedeni ile başka bir meyva aşılamak gibi bir fikir geldi aklıma. Trabzon hurmasına ne aşılanabilir bilgi verebilirmisiniz.
Ben muşmula ( döngel--beşbıyık ) aşıladım .Çok kolay ve sorunsuz tuttu
http://i42.tinypic.com/2lstzkz.jpg
http://i37.tinypic.com/augkg7.jpg
Kiraz aşısı ( yarma aşı yöntemi )
http://i44.tinypic.com/xqm6bc.jpg Kiraz aşısı
http://i44.tinypic.com/121pmch.jpg
T aşı yöntemiyle aşılanan ve üç renk açan gül
http://i34.tinypic.com/72ahk4.jpg
Zakkum aşısı ( T yöntemi )
redbullah
08-06-2013, 15:30
Herkeze selamlar,saygılar..
Evimin bahçesinde elmaya da,ayvaya da benzeyen bir ağaç vardı.Neticede bunun kırmızı ayva olduğunu öğrendim.Mart ayında bunun üzerine elma aşıladım(İki kalem Yarma aşı).bir ay içinde aşı tuttu.Ama ağacın diğer tarafları geliştiği halde benim aşı az büyüdü,sonrada olduğu gibi kaldı.İki üç aydır hiç büyümüyor.Akıl sorduklarım,ağacın diğer taraflarını kesmemi söylüyor.Ama ayvaya da kıyamıyorum.Bu aşı olacakmı,ölecekmi?Ya da yapabileceğim bir şey varmı?Bilgisi olanlardan yardım istiyorum.Özelliklede Tekin ve Selahattin beylerden.
Şimdiden teşekkürler..
415389
415390
kiziltan
08-06-2013, 16:26
Merhaba.Konuyu cok ilgiyle okudum. Herkes detaylari ilr ve fotograflariyla vermis, ellerinize saglik.
Kabak uzerine domates ve karpuzun asilandigini biliyorum. Boylece daha guclu bir govde uzerine oluyorlar ve bazi zararlilardan korunuyorlar. Ancak yapilirken izleyemedim, dogrusu izletmediler.
Sizce cilek herhngi bir anaca asilanabilir mi?
Saygilarimla
Engin Kiziltan
[QUOTE=redbullah;1167297]Herkeze selamlar,saygılar..
Evimin bahçesinde elmaya da,ayvaya da benzeyen bir ağaç vardı.Neticede bunun kırmızı ayva olduğunu öğrendim.Mart ayında bunun üzerine elma aşıladım(İki kalem Yarma aşı).bir ay içinde aşı tuttu.Ama ağacın diğer tarafları geliştiği halde benim aşı az büyüdü,sonrada olduğu gibi kaldı.İki üç aydır hiç büyümüyor.Akıl sorduklarım,ağacın diğer taraflarını kesmemi söylüyor.Ama ayvaya da kıyamıyorum.Bu aşı olacakmı,ölecekmi?Ya da yapabileceğim bir şey varmı?Bilgisi olanlardan yardım istiyorum.Özelliklede Tekin ve Selahattin beylerden.
Şimdiden teşekkürler..
MERHABA AŞIARDA HER NEKADAR AYVAYA ARMUT ELMA GİBİ AŞI YAPILABİLDİSEDE BİTKİLER ARASINDAKİ AKRABALIK DERECESİ AZALDIKÇA BUNA BAĞLI OLARAK KAYNAŞMA VE GELİŞME DURUMUNDA BİR KÖTÜLEŞME GÖRÜLMEKTEDİR.
SİZE ÖNERİM ELMA YERİNE ARMUT AŞILARSANIZ DAHA İYİ BİR SONUÇ VE GELİŞME GÖRECEĞİNİZE İNANIYIRUM
KOLAY GELSİN
kiziltan
11-06-2013, 10:52
Merhaba
Kabak uzerine domates ve karpuz asilandigini ogrendim. Bazi zararlilara karsi iyi sonuc verdigini, verimi artirdigini ogrendim, ama meyve tadinda iyi sonuc vermedigini gordum. Ayvaya benzeyen asili armutlarda da ayni gozlemlerim oldu.
Asilama yapanlardan sormak istiyorum, cilek hangi bitki uzerine asilanir? Asilanmasi icin hangileri uzerinde deneme yapmak lazim?
Saygilarimla
Engin Kiziltan
redbullah
12-06-2013, 03:17
MERHABA AŞIARDA HER NEKADAR AYVAYA ARMUT ELMA GİBİ AŞI YAPILABİLDİSEDE BİTKİLER ARASINDAKİ AKRABALIK DERECESİ AZALDIKÇA BUNA BAĞLI OLARAK KAYNAŞMA VE GELİŞME DURUMUNDA BİR KÖTÜLEŞME GÖRÜLMEKTEDİR.
SİZE ÖNERİM ELMA YERİNE ARMUT AŞILARSANIZ DAHA İYİ BİR SONUÇ VE GELİŞME GÖRECEĞİNİZE İNANIYIRUM
KOLAY GELSİN
[/QUOTE]
İlginize çok teşekkür ederim.Önümüzdeki bahar dediğinizi deneyeceğim.
bende birkaç aşı yaptım bakalım resim yükleyebilirsem
http://o1306.hizliresim.com/1b/d/p2nct.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://o1306.hizliresim.com/1b/d/p2nfd.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://p1306.hizliresim.com/1b/d/p2nn5.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://t1306.hizliresim.com/1b/d/p2nrv.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
diktiğim salatalıkların çiçeklerini serçe ve sığırcıklardan korumak için file yaptım
birkaç resim daha
http://t1306.hizliresim.com/1b/d/p2p5v.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://p1306.hizliresim.com/1b/d/p2p9d.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://p1306.hizliresim.com/1b/d/p2pc8.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
bluemercan
18-07-2013, 17:04
Merhabalar şu an mandalina için hangi tür aşı yapılmalıdır ?
Turunçgil
20-07-2013, 13:23
Durgun göz aşısı yapılmalıdır Sn bluemercan Eylül ortasına kadar zamanı var.
qwerty16
23-08-2013, 14:59
kavak ağacına dut aşıladım.acaba tutarmı merak ediyorum.lütfen söyleyin.eğer olumsuz ise tutarmı diye boşuna heveslenmeyim
saygılarımla....
qwerty16
23-08-2013, 16:31
aşı türü durgun göz aşısı...
redbullah
29-08-2013, 04:05
kavak ağacına dut aşıladım.acaba tutarmı merak ediyorum.lütfen söyleyin.eğer olumsuz ise tutarmı diye boşuna heveslenmeyim
saygılarımla....
Sayın qwerty16,bu iki ağacın birbirleriyle hiç bir ilgisi yoktur.Bu nedenle karşılıklı aşıları tutmaz.Evet,boşuna heveslenme..
Sayın qwerty16,bu iki ağacın birbirleriyle hiç bir ilgisi yoktur.Bu nedenle karşılıklı aşıları tutmaz.Evet,boşuna heveslenme..
Bu tarz farkıl cinsleri aşılamak yerine birinin yanına diğerini dikmek suretiyle aşı yapmak istediğiniz tür içinden delik açarak geçirmek çoğunlukla iyi sonuç veriyor sanırım. Örneğin dut içinden geçirilen asma dutun yara dokusuyla iyice ara kapanarak kendisiyle kaynaştığında arka kısım kesilerek alınabiliyor. Bazen haberlerde çamlardan elma toplanması gibi şeyler hep bu tür uygulamalardır. Ya tesadüfen tohum diğer ağacın kovuğunda çimlenip büyüyor, ya da bu tür bir hile işi. Topkapı Sarayı önünde turistlerin resim çektiği şeye bakınca top servi üzerinde dev bir incirle karşılaşmıştım. Selamlar.
Merhabalar şu an mandalina için hangi tür aşı yapılmalıdır ?
Mandalina ve tüm turunçgillerde en iyi sonucu normal göz aşısı verir. Yarma genelde güzel olmaz. Yalnız eğer çok bayat ağaçlar üzerine yapacak iseniz önce budayıp taze dallar elde edin ya da kalem aşı yapın. Kalemde başarı şansınız %45-55 arası. Başarılar
Bu tarz farkıl cinsleri aşılamak yerine birinin yanına diğerini dikmek suretiyle aşı yapmak istediğiniz tür içinden delik açarak geçirmek çoğunlukla iyi sonuç veriyor sanırım. Örneğin dut içinden geçirilen asma dutun yara dokusuyla iyice ara kapanarak kendisiyle kaynaştığında arka kısım kesilerek alınabiliyor. Bazen haberlerde çamlardan elma toplanması gibi şeyler hep bu tür uygulamalardır. Ya tesadüfen tohum diğer ağacın kovuğunda çimlenip büyüyor, ya da bu tür bir hile işi. Topkapı Sarayı önünde turistlerin resim çektiği şeye bakınca top servi üzerinde dev bir incirle karşılaşmıştım. Selamlar.
Sayın Aydoner İncir le ilgili bir düzeltme yapmak isterim. İncir en olumsuz yerlerde yetişebilen bir ağaçtır. Diğer ağaçların üzerinde yetişerek onları boğar. Buna aşı demek pek doğru olmaz. Hatta sanırım Kuzguncukta bir minarenin üzerinde yetişen bir incir hatırlıyorum.
Kavakta dut aşısı normalde tutmayacak bir aşıdır. Ancak denemekte bir zarar yoktur diye düşünüyorum. İyi günler
27/07/2013 tariinde yapmış olduğum ahlat ta armut durgun göz aşısıları
her ne kadar durgun göz aşısı olmasına rağmen resimlerde göreceginiz gibi pek durmuyorlar... :)
hakan035
03-10-2013, 18:16
***. Bahçemde beğenmediğim 3 yıllık iğde ağacı var buna asılama yapılırmı,olursa hangi meyve çeşiti uygulanır, teşekkürler,,.
redbullah
11-10-2013, 14:21
Sevgili Hakan035,bence İğde üzerine bir Hünnap deneyin.İkisininde çok benzer yanları var.Kimbilir belki tutar.Mesela ben bu baharda mutlaka zeytine iğde,iğdeye zeytin deneyeceğim.İkisininde çok benzer yanları var.Hoca ne demiş,"Ya tutarsa"
Esenlikler diliyorum..
Bundan bir kaç yıl önce aklı evvel biri bana "dur sana bir aşı yapayım, bir dalında elma, bir dalında ayva, bir dalında da armut olsun" demiş ve bir ağaca aşı yapmıştı. Yanlış hatırlamıyorsam göz aşısıydı. Bu yıl ilk meyvesini verdi. Armut desen armut değil, ayva desen ayva değil, elma desen elma değil; hepsinin karışımı bir şey çıktı ortaya. İşin ilginç yanı, tadı da hiç bir şeye benzemiyor. :)
Tavisyem; siz siz olun, ağacın dengesiyle fazla oynamayın. :)
redbullah
12-10-2013, 07:19
Bundan bir kaç yıl önce aklı evvel biri bana "dur sana bir aşı yapayım, bir dalında elma, bir dalında ayva, bir dalında da armut olsun" demiş ve bir ağaca aşı yapmıştı. Yanlış hatırlamıyorsam göz aşısıydı. Bu yıl ilk meyvesini verdi. Armut desen armut değil, ayva desen ayva değil, elma desen elma değil; hepsinin karışımı bir şey çıktı ortaya. İşin ilginç yanı, tadı da hiç bir şeye benzemiyor. :)
Tavisyem; siz siz olun, ağacın dengesiyle fazla oynamayın. :)
Bahçemde ayva benzeri zevksiz tatsız bir ağaç var.Taban anacı herhalde ayva.Dalları yapraklarıda ayva gibi ama meyvası hiç bir şeye benzemiyor.Bunun bir tarafına zaten elma aşılamıştım.Bu bahar geri kalan tarafınada bir kaç türlü armut aşılamayı düşünüyorum.Bir iki yerde gördüm.Ayva üzerinde armut bayağı iyi gelişiyor.Dur bakalım,dediğin gibi bir aklı evvellikte ben yapayım.
Esenlikler diliyorum.
birol nazlı
22-10-2013, 22:23
selamlar ben uzun süredir yazılarınızı okuyordum üye olmak bugün kısmet oldu hayırlısı lafın özü bahçemdeki erik ağacının aşı altından çıkmış dallara yeni erik aşılamak istiyorum ne zaman ve hangi aşıyı tavsiye edersiniz
nermintr
17-11-2013, 11:04
Merhaba
Benim bir tane kucuk chandler sili cevizim var.icinden koklenmis bir ceviz tanesinden dikmistim.bu yil 2 yasinin icinde.balkonda derin bir saksida bakiyorum.buna nasil bakabilirim, ne zaman nasil asi yapilmasi lazim.cok sicakta ve cok sogukta yasamadigini ogrendim.yer bakiyorum.bilgi edinmek istiyorum.yardimci olabilirseniz cok mutlu olurum.selamlar
Sayın nermintr,
Ceviz ağacı kazık kök salar dolayısı ile saksıda bakımı uygun değildir, öncelikle bahçeniz veya uygun bir yer var ise dışarıya almanızda fayda var. Aşısına gelirsek fidenizin(çöğür) yaşı uygundur, iki yaş göz aşı için idealdir(Biz de bu sene ikiyüz(200) kadar çöğür aşıladık...). Fakat biz göz aşısı yaptık ki oda yazın yapılıyor, kalem aşıyı bilmiyorum başka bir arkadaşımız yardımcı olacaktır. Siz öncelikle cevizinizi dışarıya ve tabi ki saksı dışında bir yere dikiniz... Kolay gelsin...
gülcicek
26-11-2013, 22:56
sevgili bitkisever arkadaşlar ben bahar döneminde güllerime göz aşısı yapacagım komşunun bahçesinde alacagım gözleri buzdolabında 15 gün saklamayı düşünüyorum benm bhçemdeki güllere su yürümesini beklemek için yani bilen arkadaşlar uygunmudur bu durum biraz aydınlatırmısınız bu yıl baharda yaptıgım aşılar tuttu fakat sürmediler erken dönem yaptım ama geç sürgün olmuşlar bir hata yaptım sanırım ama bu bahara filizlenecker baya büyüdü gözleri ve kırmızı renkteler erken srgün için bu teknigi tam olarak nasıl yapmalıyım şimdiden teşekkür ederim:)
karaaslan50
27-11-2013, 14:25
Sayın Gülçiçek, alacağın gözleri neden bekletmek istediğini anlamadım. Komşunun bahçesinden alacağına göre aynı bölge her ikisinede su yürümesi aynı dönemde olacaktır. Aldığınız sürgünler bekletildikçe su kaybı kaçınılmazdır. Bu da aşıyı olumsuz etkiyecektir. Bence en doğrusu gül açmış olan sürgün gelişimini tamamlamıştır, bu sürgünlerden göz alınarak mümkünse aynı gün değilse suda bekletilerek birkaç gün içerisinde aşılama yapmaktır. Hemşeriniz olarak Nevşehir de göz aşı için Mayıs ayını tavsiye ederim.
sevgili bitkisever arkadaşlar ben bahar döneminde güllerime göz aşısı yapacagım komşunun bahçesinde alacagım gözleri buzdolabında 15 gün saklamayı düşünüyorum benm bhçemdeki güllere su yürümesini beklemek için yani bilen arkadaşlar uygunmudur bu durum biraz aydınlatırmısınız bu yıl baharda yaptıgım aşılar tuttu fakat sürmediler erken dönem yaptım ama geç sürgün olmuşlar bir hata yaptım sanırım ama bu bahara filizlenecker baya büyüdü gözleri ve kırmızı renkteler erken srgün için bu teknigi tam olarak nasıl yapmalıyım şimdiden teşekkür ederim:)
Sayın Gülçiçek göz aşısı genelde yazın Hazirandan itibaren Eylül e kadar yapılır. Bunun için beklemeye gerek yoktur. Ancak baharda göz aşısı yapacaksanız veya diğer yarma ya da kabuk aşılarında gözler canlanmadan aşılama yapmak gerekir. Gözler canlanana kadar aşı çubuğu kuruyabileceği için bu çubukları alıp nemli bir ortamda buzdolabının sebzeliğinde dallara su yürüyene kadar 15 20 gün kadar bekletmekte fayda olacaktır.
İyi günler.
gülcicek
29-12-2013, 22:18
Sayın Gülçiçek göz aşısı genelde yazın Hazirandan itibaren Eylül e kadar yapılır. Bunun için beklemeye gerek yoktur. Ancak baharda göz aşısı yapacaksanız veya diğer yarma ya da kabuk aşılarında gözler canlanmadan aşılama yapmak gerekir. Gözler canlanana kadar aşı çubuğu kuruyabileceği için bu çubukları alıp nemli bir ortamda buzdolabının sebzeliğinde dallara su yürüyene kadar 15 20 gün kadar bekletmekte fayda olacaktır.
İyi günler.
sayın fezyon işte aadıgım cevap buydu bugün baktım güllere ve sürmek için baharı bekliyor vaziyetteler ben agaçlara su yürümesini beklerken komşu bahçedeki gözler sürmüş olacak buda nisan sonu olur sanırım bense komşunun gözler sürmeden alıp buzdolabında bekletirsem benim bahçedkiler su iyice yürümüş olacagından tutması garanti olur sanıyorum cevap için teşekkürler ama hangi tarihte almalıyım onu bilemiyorum :)))
gülcicek
29-12-2013, 22:21
Sayın Gülçiçek, alacağın gözleri neden bekletmek istediğini anlamadım. Komşunun bahçesinden alacağına göre aynı bölge her ikisinede su yürümesi aynı dönemde olacaktır. Aldığınız sürgünler bekletildikçe su kaybı kaçınılmazdır. Bu da aşıyı olumsuz etkiyecektir. Bence en doğrusu gül açmış olan sürgün gelişimini tamamlamıştır, bu sürgünlerden göz alınarak mümkünse aynı gün değilse suda bekletilerek birkaç gün içerisinde aşılama yapmaktır. Hemşeriniz olarak Nevşehir de göz aşı için Mayıs ayını tavsiye ederim.
sayın karaaslan cevap için teşekkürler nevşehirin neresindensiniz?
sayın fezyon işte aadıgım cevap buydu bugün baktım güllere ve sürmek için baharı bekliyor vaziyetteler ben agaçlara su yürümesini beklerken komşu bahçedeki gözler sürmüş olacak buda nisan sonu olur sanırım bense komşunun gözler sürmeden alıp buzdolabında bekletirsem benim bahçedkiler su iyice yürümüş olacagından tutması garanti olur sanıyorum cevap için teşekkürler ama hangi tarihte almalıyım onu bilemiyorum :)))
Sayın gülçiçek dalları almak için en uygun zaman su yürümeden (canlanmadan) hemen önceki zaman. Böylece bekleme süresi en kısa olacak şekilde ayarlanacaktır. Ayrıca buzdolabında nemli bir beze sararak bekletirseniz su kaybı en az seviyede olacaktır. İyi akşamlar.
karaaslan50
16-01-2014, 12:30
Sayın Gülçiçek 350 Evler mahallesi
Sayın Sayın Gülçiçek ; Gül üzerine aşı yapacaksanız aynı kalınlıkta sürgünleri dilcikli İngiliz aşısı yöntemiyle aşılayın. Böylece bir kök gülde istediğiniz çoklukta değişik renkler açtırabilirsiniz. Bu yöntem göz aşısından daha kolay ve pratik. Aşılayacağınız kalemin ucunu bir bardak suda eritilmiş bir kaşık balın içerisine daldırıp sonra aşılama yaparsanız ve aşı yerini aşı bağıyla sıkıca sararsanız çok çabuk sürgün verir. Saygılarımla..
fidanci.35
29-01-2014, 10:59
kara servi üzerine leylandi ve limon çamı aşılamak istiyorum.uygunmudur aca??
İyi günler ceviz ağacına yarma aşısı yapılabilir mi .Çetin ceviz ağacını kaman cevizine aşılamayı düşünüyorum da.
ahmettugrul55
10-02-2014, 17:03
ağaç çapı yarılacak kadarsa olur.çap çok fazla kalınsa kabuk altı çivili kalem aşısı yapılır.
flyactivediver
12-02-2014, 21:21
Bu sene havalar sıcak gidiyor.Gözler uyanmadan aşı yapmak gerek.Ben bu hafta sonu ilk aşı denemelerimi Keşan da yapacağım.Ahlata elma aşılayacağım.Birde yabani sarı eriğim var.Ona da kayısı deneyeceğim.
ahmettugrul55
12-02-2014, 22:35
ben mart 15 ten önce hiç aşı yapmadım .dediğiniz de doğru havalar iyi gidiyor.tek sorun birden havalar soğuması ..havalar soğursa aşı lar yanar diye düşünüyorum
hasanboysan
17-02-2014, 20:53
Aşılarım
hasanboysan
17-02-2014, 21:07
Ağcımın üstünde kayısı dört çeşit erik şeftali ve nektari aşılıdır.
bebeto016
03-03-2014, 20:43
ustalara bii sormak istiyorum bu yıl yaptıgım yarma aşılarımın üzerine ekonomik olsun diye aşı bandı yerine bez kullandım. aşı üzerine aşı macunu sürüp etrafını bez çaput ile iyice sardım.. şimdi vesvese girdi içime acaba hava alırmı ilk yıl yaptıgıgım aşılarıda sarmayıp sadece macun sürmüştüm. macun çatlayıp hava almıştı. bez hava almasını engellermi sormak istedim.. cevap verirseniz sevinirim. teşk.
Harun Parlak
03-03-2014, 21:08
Ekonomik olsun diye naylon poşetleri şerit halinde kesip sıkıca sarabilirsiniz. Sardıktan sonra bağlama sorununu da çakmakla az ısıtırsanız dış yüzeydeki katman az eriyerek alttakine yapıştığından kolayca bağlamayı da bitirmiş olursunuz.
Not ısıtıp elinizle sıkıştırırken dikkat edin eliniz yanmasın. Eldiven kullanırsanız o sorunu da halletmiş olursunuz.
İnce dallarda yaptığım aşılarda ben elektrik izole bantı kullanıyorum. Yapışkanlı olması sebebiyle güzel sarıyor hava almıyor.gerek görürseniz bantın üzerine iple sıkıca sarabilirsiniz.
Çok akademik bir soru olacak ama bir şansımı deneyeyim.
Aşılamada harici bitkinin anaç bitkiyle olan bağlantısı harici bitkinin Phloem dokusu ile mi yoksa Xylem(Odunsu doku) dokusu ile mi olmaktadır?
http://s16.postimg.org/j4ct635n9/Phloem.jpg
yalıçapkını
12-03-2014, 11:44
Phloem dokusu ile oluyor desek yeterlimi.
selim_50
12-03-2014, 12:07
sayın yalı çapkını; cevabınız çok akademik olmuş:)))
serengül
16-03-2014, 16:34
Merabalar öncelikle formdaki kişilere teşekkür ederim. Ben yeni üye oldum ama uzun zamandır takip ediyorum sizleri.büyük bi zevkle paylaşılanları okuyorum.Aşılama yapan ellere sağlık.Bende bahçemizdeki erik ağacına kayısı aşılayacağım.şu aralar soğuk ve yağışlı gidiyo.erikler çiçek açtı ama kalem aşı zamanı geçti mi.şimdiden teşekkürler
redbullah
17-03-2014, 04:27
Çok akademik bir soru olacak ama bir şansımı deneyeyim.
Aşılamada harici bitkinin anaç bitkiyle olan bağlantısı harici bitkinin Phloem dokusu ile mi yoksa Xylem(Odunsu doku) dokusu ile mi olmaktadır?
http://s16.postimg.org/j4ct635n9/Phloem.jpg
Sayın ggaazz,aşının bağlantısının her iki doku ile de alakası yoktur.Bu dokular,boru şeklini almış,ilki organik maddeleri,ikincisi ise su ve inorganik maddeleri taşıyan dokulardır.Aşı bağlantısı resimde,her iki doku arasında ince yeşil renkli bir doku var.Esas bu tabakayla olur.İsmi Kambiyum tabakasıdır.Bu tabaka bitkinin hayat kaynağıdır.Tüm dokular buradan oluşur.İşte Aşı da,Anaç ve diğer kalem,göz v.s ye ait Kambiyumların birleşmesi olayıdır.Bunlar kaynaşır ve daha sonra müşterek dokular yaparak yeni aşılı bitki formunu tamamlarlar.
İyi günler dilerim..
redbullah
17-03-2014, 04:35
Merabalar öncelikle formdaki kişilere teşekkür ederim. Ben yeni üye oldum ama uzun zamandır takip ediyorum sizleri.büyük bi zevkle paylaşılanları okuyorum.Aşılama yapan ellere sağlık.Bende bahçemizdeki erik ağacına kayısı aşılayacağım.şu aralar soğuk ve yağışlı gidiyo.erikler çiçek açtı ama kalem aşı zamanı geçti mi.şimdiden teşekkürler
Sayın Serengül,erikler çiçek açtığına göre ağaca su yürümüş.Aşı yapılabilir.Ancak aşılıyacağınız kayısı kaleminin uyanmamış olması,yani yaprak,çiçek,tomurcuk gibi olaylarının başlamamış olması gerekmektedir..Ama zannediyorum İstanbulda,kayısıda erik gibi erken uyandiğindan aşı kalemi olma özelliği şu an itibariyle bitmiştir.Fakat yurdumuzun çoğu yerinde daha kayısı ağaçları uyanmadı.Tanıdıklarınız varsa onlar size kalem boyunda,düzgün kesecekleri aşı kalemlerini küçük bir pet şişeye koyarlar.İçerisinede yarım çay bardağı su.Kargoyla en geç iki günde elinizde.Mesela ben İzmirde geç kaldığımdan,erik ve armut kalemlerini Kırıkkaleden getirttim.Ancak buda mümkün olmazsa üzülmeyin.Mayıs ayında kayısılardan göz alarak Göz Aşısı da yapabilirsiniz.Aşılarınızda başarılar,hayatınızda mutluluklar dilerim.
serengül
17-03-2014, 17:22
Teşekkür ediyorum Redbullah bey.
Cevaplar için teşekkürler.
Peki karanfile aşı yapabilmem mümkün müdür?Bildiğiniz gibi karanfil boğumlara sahip.
Selam Aybala aşıların çok güzel olmuş geçen hafta bende bahçemdeki kalın kabuklu badem ağacını budayarak ince kabuklu badem aşılattım ayni sizin uyguladığınız teknikten.
bebeto016
07-04-2014, 20:55
vişne çöğürlerine sarı kiraz aşılarım 12 adet aşıdan hepside tuttu..piyasada satılan çarpraz omega aşı makasının yaptığı aşıyı kendi elimle yaparak yaptıgım aşılar.
481651
481652
geçen yıl vişne anacına kırmızı napolyon kirazı aşım, yerinden çıkarmayı unutmuşum onlarda bi güzel meyve tutmuşlar.
481648
481649
481653
bebeto016
07-04-2014, 21:36
dut aşılarında yarma bi türlü tutturamıyorum denedim inşallah bu sefer tutar. normal duta urum dutu.. yarma aşı..
481657
ayva anacına elma omega aşı..gözler patladı.
481659
bahçemizde meyve vermeyen bir erkek kiraz ağacı vardı dallarına sarı ve kırmızı kiraz aşısı yaptım.. gözler patladı bile..
481658
yine bahçemizde kırmızı kiraz ağacına geçen yıl sarı kiraz aşılamıştım sağdaki 2 dal bayagı büyüdü .. bu yılda uzakta görünen dalına bir dal daha sarı kiraz aşıladım o gözde sürmeye başladı..
481661
meyvesini beğenmedigimiz ayvaya meyvesi büyük ve güzel ayva aşıladım fakat 2 ay oldu hala bir hareketlilik yok.. kalemlerde kurumada yok sonuna kadar bekleyecem..
481660
lebesgue
09-04-2014, 22:49
dut ağacına asma aşısı yapılabileceğini duydum tekniği ve aşı zamanı konusunda yarsım olabilirmisiniz
gökhan07
09-04-2014, 22:52
Asma aşısına ne tür aşı yapıldığını paylaşırsanız daha çok yardımcı olabilirim.
redbullah
10-04-2014, 01:24
dut ağacına asma aşısı yapılabileceğini duydum tekniği ve aşı zamanı konusunda yarsım olabilirmisiniz
Sayın lebesque,dut ağacı matkapla deliniyor,oradan bir asmanın dalı geçiriliyor.İzole edilen bu delikte asma dalı zamanla kökleniyor.Daha sonra asmanın ana gövdesiyle irtibatı kesiliyor.Bir müddet sonra dutta,asmada kuruyor.Çünki bu yapılan aşı değil.İki bitkiyede işkence.Dut ağacı bir bakıma asmaya saksı oluyor.Asma dutun içerisine doğru kök salıyor.Bu durum dutu tahrıp ettiği gibi,asmayada elverişli ortam sunmuyor.Asmanında,dutunda verimleri düşüyor,meyvaların tadında değişiklik olmadığı gibi,normalden daha ufak oluyorlar.Aşı faydası için yapılan bir işlemdir.Halbuki bu durum fayda vermediği gibi zamanla her iki bitkininde ölümüne neden oluyor.
Esenlikler dilerim..
cottonmel
10-06-2014, 15:51
Merhabalar,
acemi bir bahçıvan olarak hepinize ne kadar teşekkür etsem azdır. Teoride sizlerden öğrendiğim bilgileri iyice çalışıp pratiğe geçirmeye çalışıyorum.
Engin bilgi ve deneyimlerinize dayanarak bugün ilk kez denediğim göz aşısı için yardımlarınızı rica ediyorum. Dün bir kaç gülüm üzerinde deneme yaptım ama şu an sürgün göz aşısı için tam zamanı iken yanlışım var ise yeniden doğrusu ile denemek istiyorum.
Yeni taşındığımız bahçemde sarmaşık gül, ponpon gül, Isparta gülü ve çalı türünden boylu ama tam olarak ne olduğunu bulamadığım boyu 1,5 m. üzerinde bildiğimiz güllerden var. Sayıları 30 kadar. Güllerin yaşını bilemiyorum ama 3-5 yıldan fazla oldukları kesin. Güllerin hemen hemen hepsi koyu kırmızı ve pembe renkte, bir tane de sarı var ama kara lekeden muzdarip, tüm hasta yaprakları temizlediğim için cılız kaldı maalesef.
Komşuların bahçelerinde katmerli ve rengarenk güllerden kalemler aldım. Bunların üzerindeki gözlerden alıp, odunsu kısmı çıkarıp gözü T yarığının içerisine yerleştirdim. Güzelce de aşı bandı ile gözü dışarıda bırakacak şekilde sardım. Merak ettiğim, forumda yüzlerde entry'yi okumama ve videoları seyretmeme rağmen tam yanıtını bulamadığım sorularım :
1)Kalemi aldığım gözden yaprak sürmüş olması sakıncalı mıdır?
2) Gözü aldığım dalın bir yıllık daldan eski veya yeni olması sıkıntı yaratır mı?
3) Aşıyı yapacağım anaçların hiçbiri yabani gül değil, yukarıda yazdığım güllerden(Isparta, bildiğimiz yüksek boylu gül ve ponpon gül). Aşı tutar mı?
4) Anacın alttan ve üstten herhangi bir sürgünü olmayan bir dalını bulmam bu mevsimde neredeyse mümkün değil, olgunlaşmış herhangi bir dala yapılsa olur mu? Olgunluğunu hafif kalınlaşmış olmasından anlayabilir miyiz?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Eğer bu işi başarırsam çok mutlu olacağım...:cool:
yaklaşık 45 gün önce dut ağacına yaptığım kabuk aşısında da gözler patladı ama gözler ne kuruyor nede gelişiyor nohut tanesi kadarlar aşı bandını daha açmadım bu kadar yavaş gelişmesi normal mi normal değilse sebebi ne olabilir.ilginiz için teşekkürler.
haziran sonuna kadar İstanbul'da göz aşısı yapsam tutar mı?
haziran sonuna kadar İstanbul'da göz aşısı yapsam tutar mı?
Sürgün göz aşısı yapılabilir. Durgun göz aşısını Eylül ortalarına kadar yapabilirsiniz.
qwerty16
12-07-2014, 16:11
Göz aşısı için göz alınması;
508432 :rolleyes:
qwerty16
12-07-2014, 16:18
kabuk kalktığında aşının kaderini belirleyen bir başka etken vardır bu da göz tomurcuğunun tam altındaki yuvarlak dolu olmasıdır.O yuvarlağı örten ufacık pire kadar yeşil bir parçacık vardır.bu parçacık varsa aşı tutar.ama gözü alırken bu parçacık odunda kaldıysa ve göz tomurcuğunun tam arkası boş bir çukursa bu gözü atın.aşınız yoksa tutmaz...bu tomurcuk tomurcuk ile anacın besin alışverişini yapar...............
realramtha
16-07-2014, 09:17
Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için :) Çok geçte olsa görmüş oldum :)
narenciyefidanı
14-10-2014, 22:13
narenciye fidanı aşısı aşısı yapılacak olan çeşidin ağacından kesilen dalın yaprak ile dal arasında ki göz sıyırılarak anaç olan fidanın kabuğunun içine yerleştirilir.Daha sonra bağlanarak 15-20 gün bekledikten sonra çözülür.
benim çekirdekten yetişme limonlarım var. 4 yaş civarındalar . 2 ay önce aşılamıştım , kumkat limon portakal dallarıyla aşıladım. göz aşısı yaptım.
tabii hangi aşıyı hangi türden yaptığımı kaydetmeyi unutmuşum. bugün bağları çözdüm hepsi farklı duruyor. birinde bağı fazla sıkmışım gövde incelmiş. 2-3 tanesinde aşıların yeşilliği duruyor bir tanesi erimiş sanki ağaç içinde.
resimleri ekliyorum . bir yorum yapabilirmisiniz .
http://s2.postimg.org/gu1trjfo5/20141108_153429.jpg (http://postimg.org/image/gu1trjfo5/)
http://s2.postimg.org/v9f5cp3bp/20141108_153533.jpg (http://postimg.org/image/v9f5cp3bp/)
http://s2.postimg.org/43xleg7px/20141108_153711.jpg (http://postimg.org/image/43xleg7px/)
http://s2.postimg.org/3omblflsl/20141108_153738.jpg (http://postimg.org/image/3omblflsl/)
http://s2.postimg.org/6mjaf4tg5/20141108_153810.jpg (http://postimg.org/image/6mjaf4tg5/)
http://s2.postimg.org/i6jitfd3p/20141108_153820.jpg (http://postimg.org/image/i6jitfd3p/)
hasanboysan
20-11-2014, 19:34
elma aşım ve cicek vermiş hali
hasanboysan
20-11-2014, 19:47
aşıladıgım gülüm tek kökte 2 renk :D
hasanboysan
20-11-2014, 19:50
Dut aşım
hasanboysan
20-11-2014, 20:00
Aşıladıgım gülüm tek kökte 3 renk:D
bebeto016
16-12-2014, 22:31
Dut aşım
yaptığınız aşı için sizi tebrik ederim. güzel görünüyorlar.
yalniz bişi dikkatimi çekti göz sanki ters yerleştirilmiş gibi duruyor..
doğrumudur..
birde aşıyı hangi tarihte yaptınız acaba..?
hasanboysan
26-12-2014, 13:46
Evet aşıyı ters yaptım özellikle formu ters olacak ters dut aşısının tersini düşünün öyle olacak. Aşıyıda nisandan eylülün başına kadar yapabilirsiniz
Evet aşıyı ters yaptım özellikle formu ters olacak ters dut aşısının tersini düşünün öyle olacak. Aşıyıda nisandan eylülün başına kadar yapabilirsiniz
Aşının değil ağacın ters dut ağacı olması gerekir diye biliyorum. O ağaç alınan anaç nasılsa o şekilde büyüyecektir. Ancak aşının o şekilde tutması çok ilginç. Tutabileceğini sanmıyordum. Hayırlı olsun.
Aşının ters veya düz yerleştirilmesi çokta önemli değildir .Ben terste yerleştirsem düzde yerleştirsem aşı alınan ağacın özelliği neyse onu gerçekleştirdi .
Zaten yapraklar hemen yukarıya doğru yükselmeye başlamış.Ters dut değilse illaki o gözden çıkan dal yukarıya doğru ğider.
Aşıladıgım gülüm tek kökte 3 renk:D
Harika görünüyorlar:-) Bulgaristandan bana da çelik getirdiler,inşallah sizin gulleriniz gibi yetistirebilirim onlari:-) tabii asi yapamam ama:-)
@aslında gül aşısada kolay haziran başında taze sürgünden göz alıp başarabilirsin
https://www.youtube.com/watch?v=RSKFHUtRZQk
çiçek açan erik ağacından bu günlerde aşı yapılabilir mi
selim_50
11-03-2015, 07:55
takacağınız aşı kalemi uyanmamışsa yapılabilir, anacın çiçek açması sorun yaratmaz.
kocasinan
12-03-2015, 09:10
Bu hafta bir kaç ağaca yarma aşı yaptım. Aşı yaptığım kalemlerin ucunu sünger dokuya kadar yontmadım, kambium dokusu ve kabuk kabuğa denk getirdim.İnternette yapılan aşı kalemlerine baktım sünger dokuya kadar yontuyorlar, aceba sünger dokuya kadar yontmayınca aşı kaynamazmı ?
heyyamola
12-03-2015, 20:55
Ben şu şekilde (http://www.agaclar.net/forum/1117565-post456.htm)yontup, olumlu sonuçlar alıyorum.
kocasinan
13-03-2015, 09:44
Sayın heyyamola, öncelikle vermiş olduğunuz kıymetli bilgilerden ve görüntülerden dolayı size çok teşekkür ederim. Bu aşının püf noktalarından birisi bence.
Bende aşı kalemini şekil itibariyle sizin gibi hazırladım, fakat kalemin en iç kısmındaki süngerimsi kısma kadar yontmadım, hassas olur düşüncesiyle. Hayırlısı olsun bakalım.
Bundan sonraki aşılarımı sizin gibi yaparım İnşaallah. Ayrıca ilginize çok teşekkür ederim.
cakirim_16
24-03-2015, 09:08
Arkadaşlar 2 haftadır araştırıyorum tam sonuca ulaşamadım hemen hemen hepimizin kullanmış, kullanmakta olduğumuz cam sakızı özlü ağda macunları var, tamamen doğal yazıyor soğuk zamanlarda ılık suda ısıtılıp kullanılıyor bu maddeyi aşı macunu yerine kullanamaz mıyız? Tüm özellikleri aynı ucuz, tedarik etmesi kolay, tüm eczanelerde var, kuruyunca aynı aşı macunu gibi lastiksi yapışma özelliği var, uygulaması basit ne düşünüyorsunuz düşüncelerinizi paylaşır mısınız, teşekkür ederim.
ayazkapli
20-04-2015, 10:12
Arkadaşlar;
Çalışmalarınız çok güzel, paylaşımlarınız verimli.
Bende müsait bir akitte yapmış olduğum aşıların fotoğraflarını paylaşmak istiyorum.
Bende de bir aşılama tutkusu başladı gidiyor hayırlısı olsun
Menengic (çitemik) ağacına antep fıstığı vurdum. Tutan var tutmayan var
Herkese hayırlı vakitler
Hasan061
22-04-2015, 11:37
Sn.cakırım bence olur aslında,önce numune olarak kullanıp kanaat getirip,uygulamaya sonra geçmek lazım.Ben aşı macunu yerine yatlarda kullanılan tutkal kullandım şimdilik sorun yok.
hakanersoz
07-05-2015, 22:13
Mart'ın 3. haftası aşılama işlemi yapıldı.
İlk fotolardaki tarih 8 Nisan.
Yeşillenmiş halleri 3 Mayıs.
Aşı Türü: Kabuk altı kalem + yarma aşı.
Siyah bantlı olan; yaz armudu anacına deveci armudu + başka güzel bir armut.
Beyaz bantlı olan;ahlat anaca yaz armudu + bilinmeyen bir armut.
Hasan061
08-05-2015, 11:15
Sn.Hakanersöz aşılar mükemmel görünüyor inşallah,meyvelerini de yemek nasip olur,ben de Nisanın ilk haftası armut,elma ve kiraz'a ilk defa bu sene aşı denemesi yaptım,aşıların tutması çok tatlı bir duygu emeğinin karşılığının alınması insana ayrı bir keyif veriyor,nasipse haftaya ben de resimleri paylaşmayı deneyeceğim, kirazdan pek umudum yok ama diğerleri tutacak sanırım.
hakanersoz
08-05-2015, 14:00
Sn.Hasan umarım sizin aşılarınız da tutmuşlardır ve ağız tadıyla meyvelerini yemek nasip olur.Paylaşımlarınızı bekliyoruz.
daha bir yaşında olmayan ince ağaçlara(badem mesela) nasıl bir aşı yapabiliriz? öneriniz nedir?
Dilcikli ingiliz aşısı uygulaması yapmıştım. Anaç ayva, aşılanan dal ise william (frenk) armudu. Aşı bandını çözmek için ne kadar beklemek gerekiyor acaba. Dallar yaprak vermeye başlamışlar. Aşı bandı (plastik) kullanmıştım. İp olmadığı için daha uzun süre kalabilir sanırım. Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Havai köklendirme ile ilgili olarak bilgi almak istiyorum. Bu mart ayında havai köklendirme yapmıştım kiraç ağacına. Acaba dalı ne kadar sürede kesmek gerekiyor.
heyyamola
18-05-2015, 10:46
Dilcikli ingiliz aşısı uygulaması yapmıştım. Anaç ayva, aşılanan dal ise william (frenk) armudu. Aşı bandını çözmek için ne kadar beklemek gerekiyor acaba. Dallar yaprak vermeye başlamışlar. Aşı bandı (plastik) kullanmıştım. İp olmadığı için daha uzun süre kalabilir sanırım. Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Ben genelde gündönümünde (21 Haziran) çözüyorum. Yine de kaynaşma durumu kontrol edilerek (bazı türlerde az ya da çok aşı uyuşmazlığı olabiliyor) ona göre karar verilebilir.
Kullandığınız malzeme esneyebilen ve ıslanmayan özellikte ise daha fazla kalabilir. Önemli olan genleşen kısmın boğma yapmaması ve o bölgenin hastalıklara zemin hazırlamayacak kadar havalanması...
Kalemler çok güçlü gelişim gösteriyorsa, kaynaşma tam manasıyla gerçekleşene kadar üst kısımda biraz budama, yaprak seyreltmesi yapılarak, rüzgarın ve ağırlaşan kalemlerin vereceği zarar azaltılabilir.
heyyamola
18-05-2015, 10:58
Havai köklendirme ile ilgili olarak bilgi almak istiyorum. Bu mart ayında havai köklendirme yapmıştım kiraç ağacına. Acaba dalı ne kadar sürede kesmek gerekiyor.
En iyisi yaz döneminde olduğu gibi bırakıp, gelecek Mart ayında gözler uyanmadan kesip asıl yerine dikmek...
Ayrıca şeffaf malzeme kullanarak kök gelişimi gözlemlenebilir. Kökler yeterince geliştiği zaman da kesilebilir.
resim olarak eklemeye çalıştım
burad 2007 baharında yapılan yarma aşı yapılıp 1,5 metre büyüyen bir ceviz ile 2008 de yapılan ceviz aşısı
yıl 2013,,,,2015 meyve veriyor..
Hasan061
24-05-2015, 23:33
http://img537.imageshack.us/img537/3775/ZLubMT.jpg
http://img661.imageshack.us/img661/6387/x9qXaP.jpg
http://img912.imageshack.us/img912/1972/7WmThY.jpg
Nisan ayının ilk haftası denemesini yaptığım aşılarım tutmuşlar,bu aşıları buradan işinin ehli olan arkadaşlardan aldığım bilgiler ile denemiştim,kiraz ve armut aşılarım da tutmuş,fotolarını ekleyeceğim şimdilik elma ya yaptığım aşıyı ekledim fotoların boyutlarını küçültebilirsem diğerlerini de yükleyeceğim,arkadaşlara sormak istediğim,görüntüdeki elma aşılarının bantlarını ne zaman çözeyim daha fazla beklemesi gerekir mi? Gerçekten yapılan emeğin karşılığının alınması keyifli bir duygu,buradan bu bilğileri paylaşan ve benim gibi işin acemisi arkadaşlara yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim.
hakanersoz
30-05-2015, 11:47
Martın 3.Haftası yaptığım armut aşıları hemen hemen 1 metre oldular. :p:p
Fotoğraflar: (27 Mayıstan )
hakanersoz
30-05-2015, 12:18
Zeytin aşısı:"Zeytin çiçek açtığı zamanda aşılama yapılır." kuralına uyarak kabuk altı kalem aşısı yaptım.(25 Nisan Tarihinde)
İlk Fotoğraf Tarihi: (17 Mayıs)
İkinci Fotoğraf: (27 Mayıs):rolleyes:
Lonicera
30-05-2015, 12:57
Hadi hayırlısı olsun sn hakanersoz. Ağustos sıcağını da sorunsuz atlatırsa işlem tamam demektir. 25 Nisan tarihine kadar aşı kalemini buzdolabında mı muhafaza etmiştiniz?
hakanersoz
30-05-2015, 16:50
Sn. Lonicera buzdolabında saklamadım.Aşı kalemini taze kesip,aşıladım.
Lonicera
30-05-2015, 16:59
Çok ilginç, uyanmış kalemi aşıladınız yani. O zaman bu aşı tutarsa iddia edilen pek çok şeyi tersine çevirmiş olacaksınız. Hepimizin bildiği gibi daha doğrusu yazıldığı gibi kalemler uyanmadan alınıp soğuk bir ortamda saklanır, anaç uyandıktan sonra kabuk altı aşısı yapılır. Şimdi aşınızın tutmasını inanın sizden dah çok arzuluyorum. Lütfen gelişmelerden bizleri haberdar edin.
hakanersoz
30-05-2015, 17:14
Ağacın kendisi uyanmıştı lakin seçtiğim aşı kalemindeki gözler uyanmamıştı.Zeytin ağacı üzerinde diğer ağaçlara göre daha çok göz barındırındıran bir ağaç.Bu özelliği avantaj sağlamış olacağını düşünüyorum.
kocasinan
03-06-2015, 08:55
Sayın hakanersoy, aşılarınız hayırlı olsun İnşaallah sağsalim büyürler.
Aşı kaleminin uyanmamış bir ağaçtan alındığı, aşıladığınız ağacın ise uyandığını yazmışsınız. Duyduğumuz kadarıyla aşı yapacağımız ağaca su yürümeden aşı yapılır söylemi de ağaçların cinsine göre değişiyor olabilir mi veya sizin tecrübeleriniz su yürümüş olan ağaca da aşının yapılabileceği yönünde mi, bilgilendirirseniz memnun oluruz. Teşekkürler.
hakanersoz
03-06-2015, 20:58
Sayın Kocasinan;
Öncelikle teşekkür ederim.(Aşı kalemini uyanmış bir ağaçtan aldım.Aldığım kalemde uyanmayan gözler vardı ben onlardan seçtim,yanlış anlaşılmasın). Evet,duyumlarıma ve tecrübelerime göre aşı yapacağımız ağaca,''su yürümeden aşı yapılır.'' söylemi ağaçların cinsine göre değişiyor.Örneğin;armut ağacına da uyanmış kalemle aşı yapılabileceğini duydum.Deneyerek hep birlikte göreceğiz... Eğer ki sizde farklı türleri su yürüdükten sonra aşıllayıp,başarılı olursanız bizimle paylaşın. Not: (Yaz aylarında kalem aşı yapıp,tuturan görmedim,duymadım.Su yürüdükten sonra'dan kastim ağaçların yeni yeşillendiği dönemler.)
enigma_e
21-06-2015, 18:01
http://i.hizliresim.com/94ZNGQ.jpg
http://i.hizliresim.com/zAoMB6.jpg
http://i.hizliresim.com/vEWPJ6.jpg
http://i.hizliresim.com/1yOEJA.jpg
Merhaba. Ekli resimlerdeki asmamiz yaklasik 10-15 yasinda. Ama meyvesini yemek nasip olmadi. Bu sene uzerinde uzum yok ama onceki yillarda uzumu oluyordu, ancak koruklar tam olgunlasacakken icleri bosaliyor ve porsuyordu. Ziraat ilaci satan ziraat muhendislerinden cesitli ilaclar alip uyguladik ama sonuc degismedi. Asmanin bolgeye uygun olmayacabilecegini dusunuyorum (kusadasi). Sizin ilac vb. bir oneriniz var mi?
Ayrica bu asmaya asilama yapilabilir mi? Yapilirsa ne zaman ve nasil bir yontem izlemeliyiz?
Asma yaklasik olarak bilek kalinliginda. Simdiden tesekkur ederim.
aydemiraydın
22-06-2015, 08:40
bir sezonda kaç defa ilaç yaptınız?
bursaranger
23-06-2015, 22:31
Bir arkadas asi macunu icin agda yapilan seyi soylemis.bende size eskilerin kullandigi macunu soyleyeyim deneyin.cam macunu.gafif sulandirip yara dokusunu kapatin.yaglada sertligini giderip macunu yumusatabilirsiniz kolay gelsin.
enigma_e
27-06-2015, 21:52
bir sezonda kaç defa ilaç yaptınız?
En fazla bir kere.
Selam Arkadaşlar
Aşı yapmayi öğrenmek istiyorum.seferihisar da bol miktarda ahlat var bunlara armut aşısı yapmak istiyorum.bana bu konuda izmir de aşı nasıl yapılmasi gerektiği konusunda bana öğreyecek bir arkadas var mi izmir in heryerine gelebilirim.
Tesekkurler
Halil Kutuka
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.