View Full Version : Zıpçıktı (Zephyranthes)
Sebahattin Sargın
31-05-2008, 23:40
Geçen yaz Kafe Krepende yaptığımız İstanbul toplantısında soğanlarını Sevgili Ferda Hanım vermişti. Hakkında türkçe bir bilgi bulamadığım için yayınlıyamadım. Benim ki hastalıklı dönemlerinin ardından ilk çiçeğini verdi;
39182
Sevgiler ;)
Ferda Ülkümen
01-06-2008, 00:05
Onu güneşe koy Sebo, suladıkça açar.
Sebahattin Sargın
01-06-2008, 00:08
Dün koydum güneşe yapraklarında sararmalar olunca korktum tekrar gölgeye aldım, tekrar koysam bir sorun olur mu acaba Ferda Hanım?
Ferda Ülkümen
01-06-2008, 00:12
Sanmıyorum, benimki bütün gün güneş alan bir yerde. Korkma, bozulursa yenisini veririm.
Sebahattin Sargın
01-06-2008, 00:16
Tamam teşekkür ederim Ferda Hanım yardımınız ve ilginiz için...
Sevgiler ;)
Sebo benim zıpçıktı da çıktı. Yani açtı. :) akşamları kendini biraz kapatıyor mu ne gramafon gibiydi ..
Sebahattin Sargın
04-06-2008, 16:59
Benimkinin çiçeği geçti, tek çiçekti ama çok güzel gözüküyordu ;)
Bendede bu zıpçıktının beyazı var pembesini bulamamıstım gercekten çok güzelmiş..
Arzu Kasapoğlu
05-06-2008, 23:13
Benimkiler henüz açmadı.
Beğenilmeyecek gibi değil çok güzel bir çiçek.Benimde olmasını isterdim.
izzeterisen
06-06-2008, 19:14
Bunlar da benimkiler
39834
Yıllardan beri çoğaltıyordum, ev sahibi oldum, bahçeye diktim.
Şimdi çayır gibi.
Bu türün adını kesin biliyor musunuz?
Çok güzel bir çiçek. İstanbul toplantısında ben de alıp dikmiştim. Ama malesef çiçeklenmedi. Yaprakları var. Sulamaya devam ediyorum. Fotograflara hayran oldum.
Sevgili Malina, diğer çiçeklerini de görmek isteriz.;)
Sanki bu çiçekten bende var ama...:)Acaba böyle mi çiçek açıyordu.Yaprakları böyleydi.Tam hatırlayamıyorum.İnşallah zıpçıktıdır:D
Mahmut Leventoğlu
23-06-2008, 08:09
Geçen yıl Balıkçı nın verdiği zıpçıktılarım açtılar. Biri açıyor diğeri kapanıyor ;ne kadar güzeller.Her gün biri açıyor. Merak ettiğim soğanları sürekli topraktamı kalacaklar ?Kendi kendilerinemi çoğalıyorlar? Güneş ve gölge durumları nedir? v.s v.s
İnternette bu çiçeğin kapsül şeklinde meyve verdiği yazıyor. Sanırım bu tohumlardan çoğalabilir. Arkadaşlar sizlerin çiçeklerinde kapsül oluşuyor mu? Bende yetiştirmek isterim.
Sebahattin Sargın
23-06-2008, 11:32
Mahmut abiciğim;
Ferda hanım güneşe koymamı ve sürekli sulamamı söylemişti bana ve ben aldığımdan beri hiç çıkarmadım topraktan.
Feriha Hanım;
Benim çiçeğimde kapsül oluşmadı, hatta tek çiçek açtı daha vermedi.
Arzu Kasapoğlu
23-06-2008, 12:15
Geçen yıl Balıkçı nın verdiği zıpçıktılarım açtılar. Biri açıyor diğeri kapanıyor ;ne kadar güzeller.Her gün biri açıyor. Merak ettiğim soğanları sürekli topraktamı kalacaklar ?Kendi kendilerinemi çoğalıyorlar? Güneş ve gölge durumları nedir? v.s v.s
Sürekli saksıda kalmaları gerekiyor. Kendi kendilerine çok çabuk çoğalıyorlar
( Yuvarlak bodur ve geniş saksılar bu çiçeğin hızlı çoğalması için çok uygun).
Bol su ve güneşi çok seviyor. Yağmur yağdığı zaman mutlaka balkonun kenarına koyun, bayılıyor ve sizi ertesi gün çiçekleriyle ödüllendiriyor.;)
Ben ismine bu kadar yakışan bir çiçek görmedim.
Soğan isteyen arkadaşlar için söylüyorum; saksıdan soğanları çıkarmak çok zor arkadaşlar .
Hele de saksı benimki gibi soğanlarla tamamen dolmuşsa.
Saksıyı ters düz edip tamamen boşaltmak gerekiyor ki şu an çiçeklenme mevsimi ve bu iş için uygun değil.
Albenisi olan bir çiçekmiş..:)
ibrahim37
23-06-2008, 23:27
Mahmut abiciğim;
Ferda hanım güneşe koymamı ve sürekli sulamamı söylemişti bana ve ben aldığımdan beri hiç çıkarmadım topraktan.
Feriha Hanım;
Benim çiçeğimde kapsül oluşmadı, hatta tek çiçek açtı daha vermedi.
Sebo kapalı ortamdaki çiçeklerde tohum kapsülü oluşma ihtimali yok. Yani kapalı ortamda arılar olmadığı için polinizasyonda olmaz. Kapalı ortamda tohum kapsülü oluşmasını istiyorsan arıların yaptığı işi kendin yapmalısın. Yani eline bir suluboya resim fırçası alarak bu işlemi kolaylıkla halledebilirsin.
Sebahattin Sargın
24-06-2008, 12:45
İbrahim Bey bilgilendirme için çok teşekkür ederim, bu konuyu bilmiyorum. Çiçek açtığından bir deneme yapıp burada paylaşacağım...
Sevgiler ;)
herbaryum
20-07-2008, 19:51
Ferda hanımın uyarısıyla Zıpçıktı isimli bitkinin Latince adının Zephyranthes olduğunu tespit ettim. Sanırım başlığı da değiştirmem gerekiyor. Ancak sizlerden ricam sizlerin de kontrol etmeniz. Ferda hanıma teşekkür ediyorum. Eğer başlık altında düşüncelerinizi mesaj olarak yazarsanız düzenleme yaparız.
Ferda Ülkümen
20-07-2008, 21:54
Teşekkürler herbaryum
Sanırım buldum,
Forumda bahsedilen Zephyranthes grandiflora olmalı.
Synonym:Zephyranthes carinata
Synonym:Zephyranthes tsouii
Pink Rain Lily, Fairy Lily, Zephyr Lily
Orkun Kırcı
18-09-2008, 23:13
Bunlardan babamda da var ama nedense hep tek tek açıyor. Burdakiler katmerli mi ne :)
Zıpçıktının sadece bir tane çiçeğini açtı. Üstelik zıp diye çıkmadı. Çok uzun süre bekledim çiçeklenmesini. Çiçeğe hayran oldum. Soğanını ne zaman dikmek gerekiyor?
Zıpçıktının sadece bir tane çiçeğini açtı. Üstelik zıp diye çıkmadı. Çok uzun süre bekledim çiçeklenmesini. Çiçeğe hayran oldum. Soğanını ne zaman dikmek gerekiyor?
Nisan ayında dikilir diye anımsıyorum.
çekirdek
24-10-2008, 02:05
Ferda sayesinde ben de edinmiştim. Çok zarif ve çok nazlı bendekiler de. Bir çok soğandan üç-dört kere açabildi. Ve ne şanssızım ki ne zaman zıpcıktılarım açsa, evden bir kaç günlüğüne uzaklaşmam gerekti.. Doyasıya göremedim hiç.
Zıpçıktıdan 3 tane tohum alabildim.
Soğanı Nisanda ekiliyorsa, tohumları ne zaman ekebilirim?.
bende üç tane zıpciktı aldım ne zaman çiçek açıyordu bunlar?
Mine Pakkaner
02-12-2008, 21:04
Bitki paylaşımı başlıklarını kullanmanızı rica ederim.
ninina84
03-12-2008, 15:01
Merhaba
internetten 60 adet zephyranthes soğanı aldım fakat ne zaman dikmem gerektiğini bilmiyorum. Satıcı da sağolsun ısrarla maillerime cevap vermiyor. İnternette yaptığım araştırmada easytogrowbulbs.com diye bir sitede zıpçıktıların hemen toprağa dikilmesi gerektiği yazıyor. Güzel bir site ancak okudukça kafam karışıyor. Burgaz adada karşı komşumda var bu çiçeklerden ve onunkiler yazın ortasından sonuna kadar açıyor. Şu an dikmek için biraz erkenmiş gibi geliyor bana. Dikince yaprakları çıkacaksa problem yok ama ya çıkmazsa da soğanlar yaza kadar çürürse toprağın içinde? Karton bir kutunun içinde haklarında vereceğim kararı bekliyorlar =)
berduray
03-12-2008, 16:12
Hemen dikebilirsiniz, bizimkiler, doğal halinde (bahçede saksıda, yağmurla sulanıyor) yapraklanmaya başladı.
ninina84
03-12-2008, 17:30
Tamam teşekkür ederim. Yarın hemen dikiyim. Özel bir toprak istekleri var mı? Bende bauhaustan aldığım heidi marka bir toprak var. Sanırım soğanlı bitkiler toprağa kum karıştırlmasından hoşlanıyor ama nasıl bir kum gerekli ve nerden bulacağım bilemiyorum. İnşaat kumu olmaz heralde. Bizim evin yakınında bir nalbura sordum kum diye çimento verdi bana :) sanırım çiçeklerimi sabote etmek istedi.
berduray
04-12-2008, 15:41
Dikkat edeceğiniz nokta kumun çimento, beton kalıntılarıyla karışık olmaması ve denizden çıkmışsa tuzu giderilene dek yıkanmasıdır.
Kumu, bahçe toprağı veya torfla karıştırabilirsiniz bu onun yapısını gevşetir, soğanların daha rahat gelişmesini sağlar.
ninina84
04-12-2008, 15:58
Teşekkür ederim. Ben inşaat kumu olmaz diye düşünmüştüm. Hemen bulup dikeyim zıpçıktılarımı.
Uzun zamandır ablamın bana verdiği sarmaşığın saksısından çıkan bu uzun yapraklı ama hiç açmayan bitkiyi merak ediyordum. Sonunda öğrendim-zıpçıktı-. Sanırım bunca senedir işkence yapmışım ve zıpçıktı çiçeğim butun işkencelerime katlanmış. Ablam çok guzel açtığını soylemişti ama ben hiç açtığını gormemiştim, burdaki fotograflara bakınca çok şey kaybettiğimi anlıyorum. Evet şimdi bu çiçeği açtırmak için ne yapmalıyım acaba? Sanırım önce özgürlüğe kavuşturup, tek başına bir saksıya dikerek başlayabilirim işe. Sonraki bolum için sizden yardım istiyorum :)
cihan_as
30-12-2008, 21:34
Sn züleyha, zıpçıktı çiçekleri temmuz, ağustos aylarınıda açıyor, suyu ve güneşi seviyor. Size yapacak başka bir iş kalmıyor sabırla beklemeniz gerekiyor.
teşekkur ederim, bu sene en çok güneş alan balkonuma çıkaracağım o zaman. Merakla bekleyeceğim çiçeğini, umarım açar 5 yıl sonra.
Güngör Salman
02-01-2009, 21:01
merhaba buda benim zıpçıktım.
Bende de var zıpçıktı ama ben hep çiğdem çiçeği sanıyorum. Burada görünce zıpçıktı olduğunu anladım :D
http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-zip_ikt.jpg
ninina84
10-01-2009, 21:03
Sayın Nariel ben bundan birkaç ay önce 50-60 tane pembe zıpçıktı soğanı almıştım. Bir kısmını sağa sola dağıttım. Dilerseniz kendime ayırdıklarımdan birkaçını size verebilirim. Ama şöyle bir sorun var. Son günlerde yapraklarında açık yeşil-beyaz lekeler belirdi. Bazı yapraklar da eğri büğrü çıkıyor. Sorunun ne olduğunu bilmiyorum açıkçası. Yapraklarda kuruma veya sararma yok büyümeye devam ediyorlar. Resmini ekliyim belki siz anlarsınız ne olduğunu.
Orkun Kırcı
10-01-2009, 21:53
Bu başlığa ilk defa tıkladım. Meğer babamın zeytin fidanlarının yanında süs olsun diye baktığı pembe çiçek zıpçıktıymış. Babam çiçeklerinin pek ömürlü olmadığını söylüyor ama güzel görünüyor.
Âyine-i Esma
10-01-2009, 23:10
Hangisi uygun olur bilmiyorumki. Şimdi sizin soğanlar yapraklandıysa demekki alttanda köklendi. Onları sökmek köklerine zarar vermezmi? Bizim 4 adet guzmanya soğanımız vardı. Bunları 1 saksıya ekmiştik. Aşırı sulamamdan sanırım, toprağın üstü kılcal kurtlarla doldu. Ve biz bunları hem ayıralım hemde kurtlardan kurtaralım diye saksıdan çıkarttık. Ve hepsininde uzun uzun kökleri vardı. Sanırım bu çıkarma işine hiç memnun olmadılar hem büyümeleri durdu, hemde birinin tek yaprağı sarardı soldu. Sizinkininde başına böyle bir durum gelmesin? Ben hiç ekilmedi sandığım için istemiştim. Şimdi saksıdan çıkartmak sorun olursa? Bu konu hakkında bilginiz varmı?
ninina84
10-01-2009, 23:20
Saksıyı tamamen boşaltacağım için köklere zarar vermeden çıkarabilirim soğanları. Fakat yolda kökleri tamamen kurursa ne olur bilemiyorum. Gerçi ben onları ekeli daha bir ay kadar oldu. Yeni yaprak verdiler gibi birşey. Daha çıkaracak yaprakları ve kökleri vardır sanırım. Kargoyla elinize ulaşması 2 günden az sürüyorsa dilerseniz köklerini nemli pamuğa sarıp gönderebilirim. Ama daha uzun sürüyorsa kapalı kutunun içinde nemden zarar görebilirler. Siz karar verin ben uyarım.
Arkadaşlar merhaba,
2 hafta kadar önce ablam bir saksı zıpçıktı getirdi. Geldiklerinde çok canlı yaprakları vardı ama şimdi bütün yaprakları sarardı ve kurumaya başladı. Ablamdayken saksı balkonda duruyormuş ama ben soğuklar arttığı için donmasın diye içeri koymuştum. Acaba zıpçıktılarrım ölüyor mu yoksa daha sonra kendini toplayıp tekrar yaprak verir mi?
Arkadaşlar merhaba,
2 hafta kadar önce ablam bir saksı zıpçıktı getirdi. Geldiklerinde çok canlı yaprakları vardı ama şimdi bütün yaprakları sarardı ve kurumaya başladı. Ablamdayken saksı balkonda duruyormuş ama ben soğuklar arttığı için donmasın diye içeri koymuştum. Acaba zıpçıktılarrım ölüyor mu yoksa daha sonra kendini toplayıp tekrar yaprak verir mi?
Sevgili Züleyha çiçeğiniz beyaz zıpçıktıysa içeri dahi almanıza gerek yok.Çünkü Hava şartlarından zarar görmeyen bir çiçek.Olaki kırağı vurdu ve yaprakları öldü . Üzülmeyin çünkü baharla tekrar canlanacaktır.
Eğer pembe zıpçıktı ise bilmiyorum ama genel olarak soğanlı bitkilerin yaprakları kışın sararır, baharda yenileri çıkar.
Sevgili Züleyha çiçeğiniz beyaz zıpçıktıysa içeri dahi almanıza gerek yok.Çünkü Hava şartlarından zarar görmeyen bir çiçek.Olaki kırağı vurdu ve yaprakları öldü . Üzülmeyin çünkü baharla tekrar canlanacaktır.
Eğer pembe zıpçıktı ise bilmiyorum ama genel olarak soğanlı bitkilerin yaprakları kışın sararır, baharda yenileri çıkar.
Teşekkür ederim, benim zıpçıktı pembe olanındanmış, henüz açmış halini görmedim . Bütün yaprakları kurudu ama yeni yaprak cıkartacak sanırım. Yerine alışma döneminde galiba ...:)
TuruncuHis
13-01-2009, 21:40
Bu benim çocukluğumda bahçemizde olan çiçek. Hatta tabağımızda da bunun resmi desen olarak kullanılmıştı; çok kıymetli bir çiçek olduğunu sanırdım o nedenle:)
Yıllardır, sadece karşı binadaki teyzede gördüm bu çiçeği, o da vefat etti. Adını bilmediğim için de tarif edemiyordum kimseye. Sonunda bu foruma da bir bakayım deyince tesadüfen rastladım.
Sayın Mine beyazın soğanını nereden bulmuştunuz? Bodur saksı denildiğine göre uzun saksıya dikilse olur mu acaba? Derinliği 10 cm civarında olanlardan.
nurcanaybay
08-02-2009, 12:30
Zıpçıktı-Yağmur zambağı-Batı rüzgarı çiçeği
İlkbahar **** sonbaharda 2,5 cm derinliğe 7 cm aralıklarla dikilir.Drenajı iyi
toprağa dikilmelidir ve günde en az 4 saat doğrudan güneş ışığı almalıdır.
Yaprağı solunca yaklaşık 10 hafta sulanmaz ve gübrelenmez.Daha sonra toprağı nemli tutularak büyümeye alınır .
Türleri:
Z.Candida :
5 cm büyüklükte ki beyaz çiçeklerinin iç kısmı biraz pembe lekeli olur.Yaz sonu-
sonbaharda açar.
Z.Citrina :5 cm büyüklükte kokulu sarı çiçeklidir.Yaz ortası açar.
Z.Grandiflora:10 cm.büyüklükte pembe çiçekleri ilkbahar ve yazın açar.
http://www.bahçesel.com.
nurcanaybay
08-02-2009, 12:37
Dün pazardan 4 adet saksıda zıpçıktı aldım.Satıcı, mor renkte açtığını söyleyince
( mor rengi olduğunu duymamıştım ),araştırmaya başladım.Yukarıda ki bilgilere rastlayınca
paylaşmak istedim.
Bu arada mor rengine de rastlamadım.Çiçekçim ya renk körü **** bilinmeyen bir cinse
sahip oldum:)
hulya.59
06-04-2009, 12:35
Sevgli nurcanaybay İzmir'de hangi pazardan aldınız. Ben bu çiçeği yıllardır arıyorum bulamadım. Bildirirseniz çok sevinirim.
Zıpçıktılarımı bardaklara ektim şimdilik. Çok heyecanlıyım umarım her rengin çiçeklerini görürüm..
Tam düşünüyordum ne zaman dikmiştim diye,bir üstekki mesajım sayesinde öğrenmiş oldum:)bugün baktım ki bir tomurcuk var yani tam 1 ayda bence gayet iyi:)
ninina84
11-05-2009, 09:30
Çiçek tomurcuğu mu yaprak mı? Eğer çiçekse benim zıpçıktıları da size göndereyim de hayatları kurtulsun ;)
Ooo sayın ninina benimkilerin hepsi yapraklıydı çoktan zaten:))%100 tomurcuk bu..
Siz gönderin bana ben bakarım:p
Tebrikler Coyote. Benimkiler topraktan daha yeni çıkıyorlar. Ne sıklıkta suluyorsun ve güneş alma durumları nedir? Biraz bilgi verebilir misin?
Ben de şaşırdım zıp çıkıverdi vallahi;)
Hepsini tek tek pet bardaklara dikmiştim önce(bir türlü toprak alamamıştım)orada çimlendiler 15 gün falan oldu sonra büyük uzun saksıya diktim 16 tanesini birden. Özel birşey yapmadım sabahları güneş gören kapalı balkondalar. Toprağın üstü kurudukça suladım. 1-2 kere sim organic verdim. Belki toprağındandır Zenfree. Torfa göz kararı perlit ve inşaat kumu karıştırdım. Hepsi bu kadar..
Teşekkürler. Ben de sim organic vereyim.
Rica ederim. Güzel haberler bekliyorum zıpçıktılardan.
Bu arada ninina84 bu sefer kırmızımsı zıpçıktılar getirtiyor gördünüz mü:confused:
ninina84
11-05-2009, 21:02
Sn. Coyote bu sim organic nedir?
Evet çok güzeller, ama malesef yerim yok. Sizin aldıklarınızı izlemekle idare edeceğim.:)
Sim organic (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15030&highlight=sim+organic) alışveriş bölümünde var.
ninina84
11-05-2009, 21:07
Hemen bakiyim o zaman. Benim zıpçıktılar sinek larvası istilasından sonra toparlanmakta zorlanıyorlar da :(
Ben cevap yazana kadar Zenfree yazmış sağolsun. Bir ara yönlendirme nasıl yapılıyor öğrenmem lazım.:)
ninina84
11-05-2009, 21:15
Ben de bilmiyorum hala :) Zıpçıktılarınız açınca resimlerini bekliyoruz.
Elbette:)az önce çekeyim dedim ama karanlıkta pek başarılı olmadı. Ne de olsa zıpçıktı yarına bile açabilir değil mi? Açsın hemen eklerim.
Açmadan ekleyeyim dedim:)
ninina84
12-05-2009, 10:04
;) hadi bakalım birkaç güne tanışırız kendisiyle.
denizakvaryumu
12-05-2009, 10:10
Zıpçıktılar yaprakla birlikte mi çiçek açıyor ? Eğer resimdeki gibi yaprakla birlikte açıyorsa çok iyi, fazla beklememize gerek olmayacak :)
ninina84
12-05-2009, 10:12
Benim bildiğim yaz sonu açarlar ama Sn. Coyote'ninkiler biraz acele etmiş. Yaz sonuna doğru yağmurlardan sonra açtıkları için isimleri Rain(yağmur) Lily'ymiş ;)
Şimdi anlaşıldı burada yağmurlar yeni dindi (hoş yağmur hiç bitmiyor burada:))belki de ondan acele etmiştir...
Bugün açtı nihayet:D. Pembeymiş,çok şeker en son çocukluğumda görmüştüm zıpçıktı çiçeği. Resmini ekleyeceğim daha sonra..
Ferda Ülkümen
15-05-2009, 13:32
Benim bildiğim yaz sonu açarlar ama Sn. Coyote'ninkiler biraz acele etmiş. Yaz sonuna doğru yağmurlardan sonra açtıkları için isimleri Rain(yağmur) Lily'ymiş ;)
Bendekiler haziran ayında çok yoğun açıyor, daha sonra tek tük. İlkbahar yağmurlarının da etkisi vardır belkide.
ninina84
15-05-2009, 13:35
Belki Arizona için geçerlidir o yazdığım ;) Bizim yazlıktaki komşunun zıpçıktıları hep ekim ayında açıyor ama.
Ferda Ülkümen
15-05-2009, 13:50
Galiba açma zamanı ilkbaharla sonbahar, yaz ortasında daha seyrek açıyor.
denizakvaryumu
15-05-2009, 13:54
İlkbahar yağmurlar ve sonbahar yağmurları...Mantar gibi.
Olay netleşti :)
Ferda Ülkümen
15-05-2009, 14:01
Aslında arada da bol bol sulanıyorlar ama...
Benim beyez zıpçıktlarım 3 yıl İstanbul,da apartman bahçesinde yaşadı bir kere bir tek çiçek açtı.
Geçen yza Bodru,ma götürdüm Ağustos ayında öyle bir çiçeklendeki saksıya sığmaz oldu.hava değişimi yaramış olabilir mi?
geophyte
18-05-2009, 22:49
Benim beyez zıpçıktlarım 3 yıl İstanbul,da apartman bahçesinde yaşadı bir kere bir tek çiçek açtı.
Geçen yza Bodru,ma götürdüm Ağustos ayında öyle bir çiçeklendeki saksıya sığmaz oldu.hava değişimi yaramış olabilir mi?
Bence güneş yaramış. Eski yerlerinde, sanırım fazla güneş görmüyorlardı. Bu çiçek güneşe ve suya bayılıyor.
Benim zıpçıktılar canavar gibi oldu ama henüz çiçek yok. Burada toplam 5 soğan var, beyaz ve pembe karışık. Sağolsun siteden dostlarımız yollamışlardı ;)
Lonicera
25-05-2009, 18:37
İlk çiçek kendini gösterdi, peşinden 2 tane daha geliyor:)
Benimde bahçemde yüzlerce zıpçıktım var hiçbirinde çiçek belirtisi yok :(
ninina84
25-05-2009, 21:24
Benimkiler de öyle. Ne kasımda diktiklerimde bir tomurcuk belirtisi var ne de yeni aldıklarımda :(
Benimkiler beyaz sanırım sizinkilerde beyaz ninina. Bizimkiler daha geç çiçeklenicek heralde..
ninina84
25-05-2009, 22:21
Bende her renk var ama hiçbirinde tık yok ;)
2. çiçeği selamlamama az kaldı yine aynı kökten açıcak. Diğerlerinde tık yok:(
Ferda Ülkümen
26-05-2009, 13:07
Benimkiler sadece yağmurla sulanıyor şu sıralarda.
Gittiğimde suladım, ertesi gün tomurcuklandı, daha yapraklanmamış;
81570
Off ya neden benimkiler daha çıkmadı?
denizakvaryumu
26-05-2009, 13:11
Hımm bu resim çok güzel...
Durum şimdi daha da netleşti :)
Çok ilginç. Yapraklanmadan çiçek açıyor .. Bir bitki adı ile bu kadar mı örtüşür pes yani :cool:
Koyu yeşil
26-05-2009, 14:03
Hımm bu resim çok güzel...
Durum şimdi daha da netleşti :)
Ben anlamadım, nasıl yani? Biz suluyoruz diye mi bolca yapraklandılar? Susuz bıraksak çiçek mi açacak bu zıpzıplar :)
Merhaba Arkadaşlar,
Soğuk topraklarda daha geç çıkar değil mi?
Sebahattin Sargın
26-05-2009, 20:47
Klasik olacak belki ama, bitkiler sulanmadıkları zaman stres altına girip tohuma dönerler. Tohum için de çiçek açması lazım haliyle...
Zıpçıktılarda ikinci çiçekte açtı, aynı kökten ve pembe. Diğer renklerde zıpçıktısı açan var mı?
Benimkiler henüz açmadı. Fotograf yok mu COYOTE?
Sebahattin Sargın
06-06-2009, 00:09
Benimkilerde bugün açtı, üzerinde iki çiçek var. İkiside pembe çiçek açan cinsinden...
Ferda Ülkümen
06-06-2009, 22:11
Benim zıpçıktılarda yaprak yok, yağmurdan sonraki halleri;
Ferda Hanım yapraksız zıpçıktı, inanamıyorum.:eek: Çok güzel açmışlar.
Koyu yeşil
09-06-2009, 10:26
Süper görünüyorlar. Bendekilerde sadece yaprak açtı :))
Arkadaşlar bu zıpçıktıları güneş altında mı bekletmek gerekiyor?
Benimkisi tam güneşin önündeydi, baktım sararıp soldu, sadece ışık alan bir alana koydum, yine de açmıyor. Siz açmaları için ne yapıyorsunuz?
Sayın Nininadan aldığım zıpçıktı soğanlarının ilk tomurcuğu bugün göründü, paylaşmak istedim :)
http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-z_p1.jpg
:D
Sebahattin Sargın
09-06-2009, 20:37
Ne zaman ekmiştiniz soğanı Sevgili Dudi, tam olarak ne kadar güneş alıyor?
Ne zaman ekmiştiniz soğanı Sevgili Dudi, tam olarak ne kadar güneş alıyor?
2 ay oldu sanırım soğanları ekeli, sabahtan öğleye kadar balkonda güneş alıyor. gün aşırı da fazlaya kaçmamak suretiyle suluyorum.
Sebahattin Sargın
09-06-2009, 20:50
İnşallah bol bol çiçeğini görürsünüz, bilgilendirme için teşekkür ederim...
Sevgiler ;)
İnşallah bol bol olur, rica ederim ne demek. Aslında kocaman bir saksı beyaz zıpçıktı var. Onları ne zaman nasıl ayırmam gerekiyor bilmiyorum. Saksıyı patlatacak vaziyete geldiler. Siz de bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim...
Sebahattin Sargın
09-06-2009, 20:58
Zıpçıktılar tecrübelerimden edindiğime göre çok narin ve ilgi isteyen bir tür değil. Beyaz zıpçıktılarınızın yaprakları solup, kuruduğunda onları ayırabilirsiniz Sevgili Dudi. Çok çabuk yavrulayan bir tür, bir sürü yavru vermiş olmalı. Bu yavruları ayırarak yeni zıpçıktılara sahip olursunuz...
Sevgiler ;)
Evet o zaman yaz sonu ayırıp fazla olanları da dağıtayım :) Çok fazlalar çünkü hatta fotosu vardı ekleyeyim buraya da :D
http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-zip_ikt.jpg
Bu hallerinin katı oldular...
Benimkilerde bugün açmışlar, sabah kalktığım gibi bahçemi dolaşıyorum bir baktım 2-3 tanesi açmış, gerçekten zıpçıktı :D
kopshtar
09-06-2009, 21:30
Sn dudi beyaz zıpçıktı mı dediniz :D
İlk ben talibim ayırdıklarınıza. Bendeki bol açan pembelerle değiştokuş yapabiliriz isterseniz. Geçen sene bir cenaze evinde gördüm beyazlardan içim gitti ama alamadım. düşünsenize manzarayı çok ayıp olurdu :D
İlk ben talibim ayırdıklarınıza. Bendeki bol açan pembelerle değiştokuş yapabiliriz isterseniz. Geçen sene bir cenaze evinde gördüm beyazlardan içim gitti ama alamadım. düşünsenize manzarayı çok ayıp olurdu :D
:D Evet gerçekten ayıp olurdu. Ben size özel mesaj gönderdim. Ayırdığımda da paylaşıma açarım forum, malum burası zıpçıktı forumu ;)
kopshtar
09-06-2009, 22:25
Haklısınız; heyecan yaptım heralde, kusura bakmayın :P
Benimkilerde sadece yaprak var.
Sevgili Mine İzmirden göndermişti, hala açmadılar. Yanında sukulentler de vardı onların keyfi yerinde.
Sevgili Nariçi, size gönderdiğim beyaz zıpçıktılar yaz sonunda açacaklar :)
Zıpçıktım bugün kendini gösterdi :)
http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-g_zellik.jpg
Koyu yeşil
15-06-2009, 09:50
Bu çiçekleri de yalnız bırakmaya hiç gelmiyor. Cumartesi akşamüstü güzelce sulayıp, şehir dışına çıktım, hiçbir çiçek gelişimi yoktu. Pazar akşam döndüm beni böyle karşıladı. Ne olduysa pazar günü olmuş, bizimki çiçek açmaya karar vermiş sonunda ;)
merhaba ben yeni üyeyim, benimde iki küçük saksıda zıpçıktım vardı ( ben gramafon olarak biliyordum adını) uzun ince bir saksı aldım aktarmak için ,saksıları söktüğümde bir yığın soğanım olduğunu gördüm ve yeni saksıma sığdıramadım dikerken, adını ve kumlu toprak kullanmak gerektiğini sizlerden öğrendim teşekkür ederim arkadaşlar muhteşem bir site
Merhaba,
Ben de heyecanla bekleyen grubundayım. Nininadan gelen zıpçıktı ve ixiaları hemen Ektim.Zıpçıktılar hemen filizlendiler.Su an 2-3 yapraklı haldeler henüz çiçek yok ,ixialardan hiç ses yok. Ferda Hanım, sizin yapraksız zıpçıktı çok güzel , zamanı geldiğin de fazlalığı bu taraflara doğru atın lütfen. :)
Ben de heyecanla pembe hariç diğer zıpçıktılardan çiçek bekliyorum, maalesef hiç ses seda yok. Yağmurun altında da beklettim ıh olmadı. Kokulu olanlar da bir kökten bir sürü fışkırdı fakat onlarda da çiçek belirtisi yok.
İxialar çıktı ama epey cılız sanmıyorum çiçek açsınlar.:(
Lithi-um
26-06-2009, 00:48
Çok güzeller, Çok harika gözüküyorlar..Bende heyecan yaptım ..
Sevgili dudii, Fazla varsa bende alabilirmiyim acaba tohumlarından bir miktar.?
Bu arada Başlığı duyunca gülümsedim. Zıpçıktı hehe çok tuhaf bir isim. Çok güzel. :) Aslında Hayvana koyulabilecek bir isim diye düşündüm. :) düşünsenize köpeğiniz var ve ismi zıpçıktı :)
Memnuniyetle sevgili Lithi-um soğanlarını ayırdığımda bir aksilik olmazsa size de gönderirim.
ayferaksit
26-06-2009, 18:33
iki günde zıplamış:p
Arkadaşlar merhaba,
Forumda bahsettiğiniz zıpçıktı çiçeğini inanın ilk defa görüyorum. Lilyum tarzı çiçeklere bayılıyorum o nedenle zambak türü çiçeklerim var fakat buna bayıldım hele pembe rengi muhteşem. Rica etsem bu çiçeğin tohumundan veya soğanından veya ne ile yetiştirebileceksem zamanı gelince bana da gönderebilir misiniz ?
Bana bu güzelliği yaparsanız çok memnun olurum.
hepinize bol çiçekli sağlıklı ve mutlu günler diliyorum
goncaozyazici
29-06-2009, 09:02
eğer elinizde fazla varsa bende sizden alabilirmiyim? bu çiçekleri ilk defa görüyorum, bahçemde çpk güzel olur herhalde?sn dudi'den de biraz beyez alabilirsem sanırım harika olur ?
Bende pembesini arıyorum elinde çok olan varsa bende istiyorum ama nolur..
Lonicera
30-06-2009, 07:52
Sn ninina84' ten almış olduğum mercan rengi zıpçıktı yeni açıyor. Daha önceden elimde bulunan pembeler ise sürekli açmaya devam ediyor.
Sn ninina84' ten almış olduğum mercan rengi zıpçıktı yeni açıyor. Daha önceden elimde bulunan pembeler ise sürekli açmaya devam ediyor.
Sevgili Lonicera ;
Çiçeklerin çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Sende bundan güç bularak düşman çatlatıyorsun herhalde...:rolleyes:
Lonicera
01-07-2009, 13:52
Sn regina, çok teşekkür ederim. Dostlar için resimledim, bu arada düşmanlarım varsa çatlasın tabii ki de;). Asıl beyaz ve sarı renk olanların açmasını bekliyorum. O zaman seyredelim hep beraber.
Sn Lonicera ,
Seyredelim tabii doya doya. Bu arada bu çiçeği ben ilk defa gördüm ve çok beğendim o yüzden yeni resimlerinizi merakla bekliyorum
Sayın Mutlu Kutlu'nun satışa sunduğu zıpçıktılar var. Bilgilerinize...
Perşembe gunu ,
Bolgemde bulunan K....r köyünde gezerken pembe boyali tenekelerde
pembe açmis zambak benzeri bir çiçek gordum .
Sahibine ne guzel cicek deyince hemen bir tenekesini bana verdi .
Tabi konu cicek olunca ben hayır diyemem .
Aldım getirdim.
Gelir gelmez de tabi ki tenekeden kurtardım ciceği , 30'a yakın soğan vardı.
Üç saksiya pay ettim .
Baktim ki bu baslikta anlatilan cicek , bilgi kaynagımı buldugum icin mutlu oldum...
Amaaa burdaki 15 sayfayi okuyunca hata ettiğmi anladim :
1 . tenekede kalmaliymişlar sonbahara kadar.
2 .kumlu toprak olacakmis , ben se torfa diktim;(
Ölurler mi , gidip sulayayım bari..
KARADENİZ37
04-07-2009, 10:17
Değerli arkadaşlar ben de bu çiçeği ilk kez görüyorum.Ve çok sevdim.Zamanı geldiğinde soğanları paylaşacak arkadaşlar beni de listeye alır mısınız?Lütfeeeeen:eek:
mihrimah
04-07-2009, 12:44
Bu çiçeğin kokusu var mı acaba?
Malesef bir kokusu yok ama görüntüsü herşeye değer :) O kadar eksik kadı kızında da olurmuş derler ya benimki o misal :)
Boşuna korkmuşum ,bazı yapraklar sarardı , ama bu gün bir çiçek de açtı .
Ölmiyecekler .
hocam100
06-07-2009, 21:22
Benim zıpçıktı da nihayet açtı ama yağmur epey zarar verdi.
Orkun Kırcı
06-07-2009, 21:37
Açmaya hazırlanıyor.
Bende de buna benzer bir bitki var. Soğanlı ama yaprakları her zaman yeşil. Yani arada bir tümüyle kaybolmuyor. Saksıda, ev içinde duruyor.
Zıpçıktıyı uzun süredir yetiştirenler ne der, sizdekilerin yapraklarının yaz kış kaldığı oluyor mu?
Sn. Sabah,
2 senedir yetiştiriyorum. Yaprakları sararıp kuruyarak yok oluyor. Saksı da kalan soğanlardan, takip eden yıl tekrar yapraklanıp çiçekleniyor.
Sonbaharda diktiğim Zıpçıktılardan hala bir haber yok. Kış boyunca yaprakları yeşildi.Bahara doğru kurumaya başladı. Şimdi açmalarını bekliyorum. Sizce hala ümit varmı?
Zıpçıktı adı üzerinde. Ümit var bence.
Ferda hanımın mesajını görmediniz mi?. Sulanmamış kupkuru saksıda ki zıpçıktılar, yaprak bile vermeden çiçek açmış.
;) ummaya devam.
Biraz araştırınca öğrendim ki zıpçıktıların bazıları her zaman yeşil kalabiliyormuş.
Bu arada bizdeki bitkinin çiçek rengi pembe ama çiçek yaprakları 8'li imiş -şimdi üzerinde çiçek yok, çok net olmayan eski bir fotoğrafına bakarak yazıyorum-.
Mine hanımın gönderdiği zıpçıktılar suletlerle aynı saksıdalar. Sukulentler coştu, zıpçıktıdan bir haber yok.
Bizim "zıpçıkamadı"mız bir türlü zıplayamadı, nazlandı da nazlandı ve sonunda çiçeğini bize gösterdi.
Bu saksıdakilerin çoğu beyaz çiçeklisinden ama birkaç da pembe var. O kadar soğandan tek çiçek çıktı ya, ne diyeyim..;) Pek güzel bir çiçek gerçekten:)
Benim Mutlu Bey'den gelen zıpçıktılar da zıplamıyor. Bırakın zıplamayı nefes bile almıyor sanki. Ne versek zıplar acaba? Güneş mi, gübre mi, su mu?
Ahhh ah...benimkiler ne zıpabilecek, nede çıkabilecek haldeler, derin koma halleri devam ediyor:(
Sevgili bennur,
Benimki zıpladı, darısı seninkine
AMİİİN sevgili maki01 AMİİİN ama hiç ümidim yok:(
Hiç umutsuzluğa kapılmayın. Benimki bu kel haliyle bile çiçek açmaya kalkıştı.
93438
Coyotecim düşündüğün doğru çıktı, bu da pembe:) ama koyu olacak gibi duruyor. Yarına rengini öğreniriz herhalde. Sadece 2 soğan çıkabildi:(
Benimkiler yapraktan görünmüyor ama zar zor bir tanecik açabildi. Bugün bir tane çiçek daha gelmekte olduğunu farkettik.
Acaba çiçek tomurcuğu oluşması için gerekli koşulları önceden sağlayamadım mı..
Benim zıpcıktılarım 2 hafta önce ilk çiçeklerini vermişti, şimdi ikinci tura başladılar süper görünüyorlar. Umarım yaz sonuna kadar hiç durmadan açarlar.
Hiç umutsuzluğa kapılmayın. Benimki bu kel haliyle bile çiçek açmaya kalkıştı.
93438
Ayy ben onu yerim, maaşallah ona, çok şeker bir çiçek bu zıpçıktı:D Ama ben nasıl ümitsiz olmıyayım?...ortada iki sarı yapraktan başka görünen bişeycikler yok kiii:p
Sevgili bennur umutsuzluğa kapılmayın dememin nedeni vardı:)
Kışın annemin pembe zıpçıktılarından birkaç soğanı kendime almıştım. Toprakta nereden bulaştıysa yonca soğan(lar)ı varmış. Aslında yoncayı da çok sevdiğim için bir süre ellemedim, bunlar kardeş kardeş geçinirler diye işin ucunu bıraktım. Zaten balkonda yer darlığı kaderi; her gördüğümüzü de yetiştirelim derdinden, hemen her saksıda bir kardeş bitki daha olmak zorunda kalıyor. Ben zıpçıktılarım gelişecek derken bir de baktım yoncalar saksıyı işgal edip zıpçıktıları yok etmeye başlamışlar. Geçenlerde radikal bir karar alıp, içim acıyarak da olsa bütün yoncaları söküp attım ve zıpçıktı soğanlarını yeniden diktim. Tabii zamansız oldu ama başka çarem kalmamıştı. Şimdi soğanlar yeniden toparlanıp yeşermeye başladı. Kimbilir belki bir-iki çiçek gösterirler bana:)
Bu açansa, Coyote'nin geçenlerde siparişle getirttiği değişik renkli diye beklediğimiz soğanlardan biri. Zaten sadece ikisi tuttu gibi görünüyor. Diğeri ne renk açacak beklemedeyiz.
93534
Bu zıpçıktılar dayanıklı çiçekler, hiç belli olmaz ne yapacakları.
Gözün aydın Nevsune'cim;)darısı diğer renklerin başına...
Bu da benim pıtırcığım,
93538
93539
Sevgili bennur umutsuzluğa kapılmayın dememin nedeni vardı:)
Kışın annemin pembe zıpçıktılarından birkaç soğanı kendime almıştım. Toprakta nereden bulaştıysa yonca soğan(lar)ı varmış. Aslında yoncayı da çok sevdiğim için bir süre ellemedim, bunlar kardeş kardeş geçinirler diye işin ucunu bıraktım. Zaten balkonda yer darlığı kaderi; her gördüğümüzü de yetiştirelim derdinden, hemen her saksıda bir kardeş bitki daha olmak zorunda kalıyor. Ben zıpçıktılarım gelişecek derken bir de baktım yoncalar saksıyı işgal edip zıpçıktıları yok etmeye başlamışlar. Geçenlerde radikal bir karar alıp, içim acıyarak da olsa bütün yoncaları söküp attım ve zıpçıktı soğanlarını yeniden diktim. Tabii zamansız oldu ama başka çarem kalmamıştı. Şimdi soğanlar yeniden toparlanıp yeşermeye başladı. Kimbilir belki bir-iki çiçek gösterirler bana:)
93534
Bu zıpçıktılar dayanıklı çiçekler, hiç belli olmaz ne yapacakları.
Sevgili Nevsune, moral desteğiniz için teşekkürler, ben de her gün sularını vermeğe, onlarla muhabbete devam ediyorum:p beni sonunda duyacaklarından eminim. Sağolunuz, maaşallah çok güzel zıplamış sizin yumurcak:D darısı başıma
Sevgili Maki01,zıpçıktının nihayet zıplayabilmesine sevimdim.Darısı benim sümbülteberlerle tavuskuşu orkidelerinin başına.Sevgiler.
Pembe zıpçıktım çok güzel hergün en az on tane çiçek oluyor. Saksıya da böldüm hiç nazlanmadılar.;)Beyaz zıpçıktı bulamadım. Beyazımda olsa harika olacak. Araştırıcam. bakalım:(
Kutlarım Sevim Hanım, 10 çiçek aynı anda. Fotoğrafı ekleseniz de gözlerimiz bayram etse biraz...
Eklerim Maki01:). O zıpçıktım baya eski. Annemin arkadaşından almıştım iki soğan sanırım yedi sekiz yıl oldu. Bir köşede kendi kendine açarken çoğaldı. Yardımcıma vermiştim bir kaç soğan. Söylediğim gibi dört gözle beyaz arıyorum:(:.
Orkun Kırcı
06-08-2009, 19:20
İki zıpçıktımda sırayla açıyorlar sanki anlaşmış gibi.
Sevgili Sevim .K
Hiç araştırma bende var.Geçen yıl ayırdım verecek insan bulamadım.
Pazar günü bahçeme gidiyorum(kısmetse) ne durumda olduğunu bilmiyorum ama kurduğunu da sanmıyorum. Berduray arcılığı ile sana bilgi veririm. benim Bodrum'da internet düzenim yok.
sevgiler..
acemifüsun
06-08-2009, 22:34
Arkadaşlar zıpçıktılar çocukluğum çiçeklerinden, onları görünce içimi neşe kapladı.Beyaz, pembe ve mercan rengi zıpçıktılarım olsun istiyorum, çünkü sabah 11den akşama kadar balkon güneş içinde. Bir haftadır onlardan bulmaya çalışıyorum fakat, ne Karşıyakada pazarda, ne de Hisarönünde bulamadım, bana yardımcı olabilir misiniz?
berduray
06-08-2009, 22:50
Sevgili Sevim .K
Hiç araştırma bende var.Geçen yıl ayırdım verecek insan bulamadım.
Pazar günü bahçeme gidiyorum(kısmetse) ne durumda olduğunu bilmiyorum ama kurduğunu da sanmıyorum. Berduray arcılığı ile sana bilgi veririm. benim Bodrum'da internet düzenim yok.
sevgiler..
Rüşvetimi almadan çalışmam, ben de bir soğancık dilenirim valla, beyaz bende de yok.
Ben sizden alabilirsem Sayın Sevim.K.'ya iletirim efendim.
Ne nemek Berduray ,
Zaten izin almadan seni ortak ettim bu işe. Ama her başlıktaki mesajların okadar içten ve paylaşıcı ki,Bodrum olduğu için aklıma sen geldin.
İstediğin zzzzıpçıktı olsun geçen yıl başka bir saksıya ayırmıştım onu olduğu gibi sana veririm.
Sevgi bağından sevgi eksik olmasın. Hep böyle kal....
Üzerlik tohumu arıyorsun başlığa bak...
Yaşasııınnn gecenin flaş haberini aldım:p Teşekkürler sevgili Hozat:) İnşallah bağırtımı duymamıştır ev halkı. Delirdi diyecekler;)
İlahi berduray beyaz zıpçıktı diye feryat eden benim saksıyı alan sensin. Bu işte bir terslik var:))))
berduray
06-08-2009, 23:54
Çok zarifsiniz hanımefendi, bazen patavatsızlığa kaymışlığım da olmuştur, affedin artık.
Bu gece de mutlu bir haberle uyumaya gidebilirim artık, Hoşçakalın, "AĞAÇLAR"la kalın.
berduray
06-08-2009, 23:57
Halledeceğim Sayın Sevim K. hele bir hazineyi ele geçirelim, yollayacağım sizi mutlu edecek kadar.
Kutlarım Sevim Hanım, 10 çiçek aynı anda. Fotoğrafı ekleseniz de gözlerimiz bayram etse biraz...
Maki01 özür dilerim. Fotoğraf makinam yok. Kızıma fotoğraf çek diye rica ettim akşamdan. Ben okuldayken çekmiş ama zıpçıktı saksısının yanında kedicikler var onları çekmiş:(. Bekliyorum yine öyle dolu dolu çiçek olsun diye. Daha dört taneyi geçemedik:)
Sevim .K
Anlamadığım bir şey var,merak ettim. Zıpçıktılar,
gönderilen fotoğraflarda olduğundan büyük görüntü veriyor.
Benim beyazlar o kadar büyük değil. Acaba saksı küçü mü geliyor?
Siz 10 tane diyorsunuz, benimki açtığı zaman çiçekten yaprağını göremiyorsunuz ama dediğim gibi çiçekleri küçük oluyor.
Sevgili hozat, fotograf makinasında makro modu seçince yakın çekim yapabiliyorsun. Çiçeklerimiz o nedenle bu kadar büyük. Beyaz zıpçıktı hiç görmedim ama pembelerin çiçek çapı 4-5 santim gibi.
Bende 2 saksı Mutlu Bey'den pembe zıpçıktı var. Bir kere zıplayabildi :) Her sabah ilk işim ona bakmak oluyor, pek ümitli değilim zıplamayacak gibi...
Sevgili Maki01,
Eğer halâ yaşıyorsa sana da beyaz zıp.ç göndereceğim. Birde sakız sardunya talebin vardı biryerlede okumuştum, onlarda benden olsun.
ferfoje çiçekliğine güzel yakışır.
Mesela bende bir sakız türü var, şimdiye kadar gönderilen fotoğraflarda rastlamadım. Çiçekleri küçük ama çok yoğun,hiç durmadan açıyor.
Resmi var ama kücük bir karede. Becerebilirsem göndereyim, bunun bir de beyazı var.
Sevim .K
Anlamadığım bir şey var,merak ettim. Zıpçıktılar,
gönderilen fotoğraflarda olduğundan büyük görüntü veriyor.
Benim beyazlar o kadar büyük değil. Acaba saksı küçü mü geliyor?
Siz 10 tane diyorsunuz, benimki açtığı zaman çiçekten yaprağını göremiyorsunuz ama dediğim gibi çiçekleri küçük oluyor.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=89074&d=1245775593
Benim emektar zıpçıktım gerçi en çiçekli zamanında yakalıyamadım ama tomurcuk tomurcuk görülüyor.
Sevgili Hozat benim pembişlerim de öyle kocaman değil:) Maki01in söylediği gibi fotoğraf çekimiyle ilgili.
Çok teşekkürler sevgili hozat... Sevgili SevimK'da aranmalarıma dayanamayıp sardunya çeliği yolladı ama kargoda perişan olmuşlar. Sabah yine baktım, köklenen olmayacak gibi.
Seneye zıpçıktılarımız pembe- beyaz açacak :)
Sevgili SevimK, zıpçıktıların çok güzel ve sağlıklı. Lütfen tomurcuklar açınca da paylaş bizimle. Ne çok tomurcuk var üzerinde. Yüreğinize , ellerinize sağlık...
Çok sabırsızsınız maki01, hiç umut yok dediğiniz çelikler tutarlar, büyümeye başlarlar. Direk güneş almayan aydınlık bir yerde dursunlar. Toprağı kurudukça su verin. Öyle her dakika tepelerine dikilip "hadi büyü" demeyin:). Elinizden gelse bir haftada tutsunlar, bir ayda ağaç olsunlar istiyorsunuz;)
BenBen1967
07-08-2009, 19:45
Herkesin zıpçıktıları açmış bendekilerde tık yok daha. Beyazda var pembede. Beyazlardan verebilirim.
Aaaa yaz başında beyaz zıpçıktı arayıp durdum. Bir tane soğan var veya henüz bölünmeyecek kadar az soğan var:( Kısacası bulamadım. Berduray bu gidişle kocaman birer saksı beyazımız olacak gibi görünüyor:p
Sevgili SevimK,
Yarın uygun başlıkta fotoğraflarını yayınlarım :) Siz karar verin artık.
Zıpçıktı soğanları Ağustos'ta dikilir mi ?
Bu arada soğan için uygun olam terim dikmek değil mi? Ekilmez, dikilir yani :)
berduray
07-08-2009, 21:35
[QUOTE=maki01;476050]Çok teşekkürler sevgili hozat... Sevgili SevimK'da aranmalarıma dayanamayıp sardunya çeliği yolladı ama kargoda perişan olmuşlar. Sabah yine baktım, köklenen olmayacak gibi.
Sardunya kadar arsız bitki nadir bulunur, kır çeliği daldır öyle yani, endişelenmeyin.
Arzu Kasapoğlu
08-08-2009, 15:44
Niina84'den aldığım mercan rekli zıpçıktı nihayet açtı :)
Sebahattin Sargın
08-08-2009, 19:55
Ne güzel açmış maşallah, kokuyor mu Arzu Hanım? Benimkiler aylardır aynı boydalar gelişmeleri durdu, ne ölüyorlar ne diriliyorlar. Nasıl bir yerde bakıyorsunuz Arzu Hanım?
Sevgiler ;)
Sayın Ninina84'den aldığım zpçıktıların resmini ekliyorum. Ben Vişne ağacının gölgesine direk toprağa ekmiştim. Yaklaşık bir aydır ara ara ççek veriyorlar.
97259
97260
97261
Benim zıpçıktılar yemyeşil ama zar zor iki tanecik açtı:( Beyaz ve pembe karışık, pembeler hiç açmadı..
Acaba bu bitkinin soğanları da kışın soğuklama istiyorlar mı?
kopshtar
12-08-2009, 12:13
Evet Nariel; soğuklama ihtiyaçları var.
Ben kışın içeri almıyorum. topraktan da çıkarmana gerek yok. baharda yeniden çoğalarak sana merhaba diyeceğinden kuşkun olmasın.
arkadaşlar elinde fazla zıpçıktı soğanı olan varmı
arkadaşlar elinde fazla zıpçıktı soğanı olan varmı
varsa ben de talibim yanlız hangi ayda ekmek gerekiyor onu bilmiyorum, ha ayrıca toplu halde çok daha güzelgörünüyorlar ,sahiplerine iyi seyirler...
Lonicera
15-08-2009, 15:10
Beyaz ve sarı zıpçıktılar maalesef çiçek vermediler. Artık pembelerle idare edeceğim:)
Zıpçıktının sarısı da var mı:confused: Beyaz ve pembeyi biliyorum ama sarısını hiç görmemiştim.
Lonicera
15-08-2009, 21:18
Sn ninina84 bir ara yurt dışından soğanlarını getirtmişti. Mercan rengi de mevcut.
Benim zıpçıktılar yemyeşil ama zar zor iki tanecik açtı:( Beyaz ve pembe karışık, pembeler hiç açmadı..
Acaba bu bitkinin soğanları da kışın soğuklama istiyorlar mı?
Bir haftalığına İzmir'e gittim, evden haber verdiler; pembe zıpçıktı açmış:mad: Bunların hepsi böyle, başlarından ayrıldık mı hemen arkamızdan iş çeviriyorlar:mad:
Bu arada beyaz zıpçıktımda tohum oluştu ve kapsül kurudu, içinden tohumları çıkardım. Bir kısmı olduğu yerde çimlenmişti:eek: Hemen toprağa ektim, bakalım ne olacak..
Arzu Kasapoğlu
23-08-2009, 15:05
Ne güzel açmış maşallah, kokuyor mu Arzu Hanım? Benimkiler aylardır aynı boydalar gelişmeleri durdu, ne ölüyorlar ne diriliyorlar. Nasıl bir yerde bakıyorsunuz Arzu Hanım?
Sevgiler ;)
Mesajı çok geç farkkettim Sebo kusura bakma :) Kokulu değil, rengide çok açık.
Balkonun dış tarafında duruyor. Sulamanın dışında hiç bir şey yapmıyorum. Benimkilerde de hala bir çok fazla bir gelişme yok.
İklimsiz
24-08-2009, 19:47
Bu günlerde zıpçıktısı açan var mı?
Mevsim itibariyle normal bir durum mudur?
99530
Ferda Ülkümen
24-08-2009, 19:56
Evet İklimsiz.
Beyazlar bu mevsimde açıyor galiba, benimkiler de açmaya başladı.
Benim pembeler de açmaya devam ediyor.
evet ,benim beyaz zıpçıktılar bir aydır açıyor
sevgili maki01,
zıpçıktı, her mevsim dikilebilir.bu ay dikerseniz kışın çoğalır ve yerini doldurur.dikerken soğan saçaklarının altından az bir şey ve üst yapraklarınıda beş cm kala kesin..böyle dikince çabuk toparlanıyor.yalnız gölgeyi sevmiyor,belki çiçeğini bile görebilirsiniz.toprağını nemli tutmayı unutmayın.
Satı Uğurtan
24-08-2009, 22:31
Sayın iklimsiz evet benim pembe ve beyaz var ikiside şuanda açıyor
Benim beyazlar da 1 aydır tek tük açıyor.
Ferda Ülkümen
26-08-2009, 00:56
Beyaz zıpçıktılar bu gün çok neşeli
99703
bende de beyazı mevcut. cok seviyorum bu çiçeği.
Çok çok güzeller Ferda Hanım.
BenBen1967
26-08-2009, 17:08
Ay herkesinki açmış benimkiler ne bekliyor anlamadım?
Benim pembe de 1 zıpladı ve öylece kaldı. Sürekli yeni yaprak veriyor. Açma ihtimali var mı sizce?
Bu sene sarı zıpçıktılardan hiç açan olmadı değil mi?
Güngör Salman
06-09-2009, 19:17
Beyaz zıpçıktım açtı. Sarı zıpçıktım da açmak üzere. :)
Ne kadar güzel:) Benim pembe çoğala çoğala iki saksı oldu. Beyaz ve sarı zıpçıktım yok:(.
berduray
06-09-2009, 22:05
Geçen sene pespembe olan zıpçıktım bu sene rengini daha koyultmuş olarak, nerdeyse bordoya yakın çıktı karşıma, çok şaşırdım, farklı bir tozlaşma olmuş galiba.
Benim sarımda bugün şaşırtma yapıp açmış :D
Güngör Salman
06-09-2009, 23:49
Benim sarı 2 yıldır bende ilk kez açacak çok merak ediyorum doğrusu.
sarının fotolarınıda yayınlarsanız sevinirim.
Güngör Salman
08-09-2009, 12:50
benim sarı sandığım zıpçıktım da beyaz açtı :)
Susuz kaldığı zaman açan çiçeğin rengi koyu pembe oluyor benim pembe zıpçıktıların.
berduray
08-09-2009, 15:21
Çok eğlenceli bir çiçek valla, hop diye çıkıyor, her sene renk değiştiriyor, insanın canını sıkmıyor, bakımı kolay, daha ne olsun.
Hemde yılda birkaç defa süpriz yapıyor,benimki üç defa açtı.kimbilir belki birkaç defa daha şaşırtır beni:))
Sarının ikincisi geliyor. Birinci açan solmuş fotosunu çekmedim o yüzden; ikinci açsın fotosunu ekleyeyim :D
Satı Uğurtan
08-09-2009, 16:58
Sarısını hiç görmedim. Ama benim beyazlar çıldırmış gibi açtılar .
Arkadaşlar şu anda pembe zıpçıktımda tomurcuk var.Dün yoktu bu sabah oldu:Dneredeyse yaprak sayısı az ancak tomurcuk var:DGerçektende isminin hakkını veriyor:D
Benim beyaz zıpçıktımın biri(ilk açan) tohum tuttu ve tohumları ektim. Çimlendiler. Şimdi hızla büyüyorlar. Bakalım soğan elde edebilecek miyim?
zıpçıktı soğanı gönderebilecek kimse var mı acaba ?? yoksa bu güzelliği sadece ağaçlar nette izlemekle mi yetineceğim?
BenBen1967
11-09-2009, 18:56
Beyaz isterseniz ben yollarım. Özelden adresinizi verin ptt kargoyla yollayayım.
BenBen1967
11-09-2009, 19:01
Bu arada benim yazlıktaki zıpzıplarım ;) sonunda açtılar. Ama İstanbul'dakiler hala benim onları sulamamı bekliyor, dönünce sulamaya başlıyorum ekim kasım gibi onlarda açıyorlar. Her tarafta zıpzıpçıklarım oluyor.
Sevgili mine hanımın gönderdiği zıpçıktı ilk çiçeğini açtı. Bu mevsimde çiğdem gibi açması çok güzel bir durum.
Bu da sabah beni sevindiren narin,şeker ve çok tatlı bir çiçek:p
Çıktığı soğanda yaprak yok ancak çiçek var:DHiç beklememiştim çiçeğini sanırım ben onu şaşırttım.Her gün yağmurlama yapıp duruyordum diğer çiçeklerime buda yanında dura dura çiçek verdi.Darısı diğerlerinin başına:D
2 saksı , bir sürü soğan 1 çiçek verir mi? Verdi ve uykuya geçti. Çiçek yok. Çivilenecek yeri olsa çivileyeceğim. Suyu keseyim bakalım ne olacak.
Fatih'cim senin elinde çiçek açmayan. dal budak salmayan bitkiyi düşünemiyorum. Zıpçıktında sen gibi gerçekten.Bu başlıkta da güzel çiçeklerinin fotosuyla çıktın karşımıza :) Yüreğine sağlık...
Ferda Ülkümen
14-09-2009, 21:57
Sarı zıpçıktı yağmur sonrası açtı
102834
Bahçemdeki zıpçıktılar açmaya devam ediyor. Yalnız saksıda ve kapalı ortamda olan üç zıpçıktının yaprakları hala iyi olmasına rağmen henüz açmadılar.
Sayın Nariel,
Tohum oluşumu olması ve bu tohumların çimlenmesi çok güzel. Ben fazla sayıda çiçek almama rağmen tohum bağlamadılar. Soğan oluşumu ile ilgili gelişmeleri paylaşırsanız hem takip ederiz hemde bilgileniriz.
Bunlarda benden olsun
103136
Beyaz zıpçıktım delirmiş gibi tomurcuk yapmış, kaçırmazsam fotoğraflayabilirsem sizlerle de paylaşacağım. Ayrıca beyaz ve mercan rengi de coşuyor :D
Sayın Nariel,
Tohum oluşumu olması ve bu tohumların çimlenmesi çok güzel. Ben fazla sayıda çiçek almama rağmen tohum bağlamadılar. Soğan oluşumu ile ilgili gelişmeleri paylaşırsanız hem takip ederiz hemde bilgileniriz.
Şimdilik normal suluyorum ve iyi durumdalar. Bakalım soğanlar oluşabilecek mi.
günebakan
20-09-2009, 14:55
Bahçeye çıktığım da karşılaştığım süpriz:)
103492
Sevgili ninina84'den aldığım kokulu zıpçıktı sonunda açtı.
Sevgili ninina84'den aldığım kokulu zıpçıktı sonunda açtı.
kokuyor mu peki??
Kokuyor. Oldukça hafif bir parfümü var.
http://img180.imageshack.us/img180/8043/19092009327.jpg
http://img338.imageshack.us/img338/6766/19092009329.jpg
http://img21.imageshack.us/img21/9300/19092009334.jpg
http://img85.imageshack.us/img85/2121/19092009333.jpg
Nasıllar?
acemifüsun
20-09-2009, 22:12
Nazar değmesin çok güzeller:)
dudi ilk ve ikinci resim mükemmel gorunuyor.. kac yıllıklar acaba.*
imiathiel
20-09-2009, 23:17
Ayy çok güzeller. Benim de olsa zıpçıktım. Nerelerde bulurum acaba.. Elinde fazladan tohumu olan var mıdır? :D
7-8 yıllık var sanırım :)
dudi ilk ve ikinci resim mükemmel gorunuyor.. kac yıllıklar acaba.*
bu ay çiçekler söndükten sonra sökülüp bekletile bilirmi tekrar ocakta falan eksek.. napacaz ya benimkiler kümelenmiş ayırmak istiyorum.
acemifüsun
24-09-2009, 00:36
Sevgili akon daha önce okuduklarımdan bu çiçeğin soğanlarını söküp, bekletmenize gerek yok sanırım.
Benim zıpçıktılarım hep saksıda. Onları hiç sökmemiştim. Öylece çoğaldılar yıldan yıla. Ama bu yıl sökeceğim. Toprağını yenilemek istiyorum saksının. Ondan sonra yeniden dikeceğim.
Sevgili nini zıpçıktılar çoştu,oxasislerde bir dolu yonca ve çiçek açtı teşekkür ederim.Herkes hayranlıkla izliyor:))
Selam arkadaşlar,
Sayın Nininadan aldığım zıpçıktılar çiçekleri açıp solduktan sonra tohum kapsülü yaptılar. Bu kapsüller kuruyunca içinden yarımay şeklinde siyah kapsül çıkıyor. Bunlar tohummudur acaba? Nasıl Çoğaltabiliriz?
Sayın dudi çiçekleriniz harikalar :)
Teşekkürler şanslı akonna :D
ayferaksit
07-10-2009, 13:44
18 eylüldeki zıplarım:p
ayferaksit
07-10-2009, 13:46
1 ekimde yine zıpladılar.
gerçekten de yağmuru çok seviyorlar:p
Kokulu zıpçıktı. Çikolata kokuyor.
Sebahattin Sargın
07-10-2009, 14:33
Ben bu çikolata kokulu zıpçıktıkları bir türlü büyütemedim. Oldukları gibi duruyorlar ne büyüyorlar nede ölüyorlar...
Sizinkiler çok güzel açmış Günüm Hanım. Kokusu yoğun mu yoksa koklamak için yaklaşmak mı gerekiyor?
Sevgiler ;)
Yaklaşınca alınıyor. Bayağı belirgin çikolata kokusu var. Canım çektikçe kokluyorum bir sefer.:)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.