View Full Version : Zıpçıktı (Zephyranthes)
Batı Rüzgarı
23-03-2017, 11:39
selamlar
bu yılın ilk çiçeğini zephyranthes primulina veriyor. bu kadar erken açmasına şaşırdım.Ankaranın yüksek bir kesiminde oturuyoruz.akdeniz ve egede daha erken açabilir diye düşünüyorum...
Batı Rüzgarı
28-03-2017, 23:02
vee açtı... :D
642053
Batı Rüzgarı
30-03-2017, 22:47
ne bir Hippeastrum(amarilis) ne bir aztek zambağı ne de bir zıpçıktı.
ama yanlış yere de yazmıyorum.Çünkü bu 3lü bir hibrit.
hemen kaynağı yapıştırayım.
xHowardara ‘Little Princess’ flowering today (http://blog.plantdelights.com/xhowardara-little-princess-flowering-today/)
bana çok ilginç geldi.ve hatta denemeyi düşünüyorum.Resimde görüldüğü üzere yarı kısır bir çiçek oluşmuş.rengini de aztek zambağından aldığı kesin :)) Kimin çocuğu bu :D ama çiçeği beğendim...
642181
Batı Rüzgarı
10-04-2017, 16:13
selamlar...
sarı zıpçıktı isteyenler, arayanlar oluyor ara ara.İlgilenenler varsa buyursunlar...
citrina bende var.Geçen sene almıştım ancak soğanlar küçük olduğunda olsa gerek çiçeğini görmek nasip olmadı...
Kendi deneyimlerime göre öyle büyümeye hevesli bir tür de değil.diğer türlere göre kök çürümelerine karşı daha dayanıklılar.yani toprak değişiminde gördüğüm kadarıyla bunu söyleyebilirim...ama suyu diğer türlere göre daha az sevdiğini okudum bazı yerlerde...
sarılar arasında da çok yetiştirilen bir tür...
Zephyranthes-Citrina - Ürün Detayı (http://amaryllisbahcesi.com/zephyranthes-citrina-u-269.html)
Fidanlığımdaki zıpçıktılar..pembeler henüz yapraklanamadı..beyazlar bol yapraklı ve hızla yavru yapıyorlar..32 adet sarı olanları ise evde saksıya ektim, biraz daha çoğalsınlar onları da alırım fidanlığa..
Batı Rüzgarı
10-05-2017, 11:41
aileye yeni katılan
habranthus tubispathus çok şükür çimlendi.uzun sürdü niyeyse...
soğandan bir tane bulabildim.soğan gözüme pek büyük gelmedi ama cinsini de tanımıyorum belki çiçek açar belki açmaz bu yıl...umarım çoğaltabilirim.turuncu kafa:D
647549
647550
bu da bu sene en azından bi kaç soğandan çiçek beklediğim hafif kokulu beyaz zıpçıktım... yaprakları genelde çapraz yatıyor biraz cins bir cins :D
zephyranthes drummondii
647551
Batı Rüzgarı
11-05-2017, 11:29
tohumları erken toplama testi:
sanırım biraz erken toplamak çimlenme oranını veya hızını artırıyor...
arasında 1 hafta felan var sanırım.tohumlar aynı zamanda hasat edildi ve aynı zamanda dikildi...beyaz olanlar aslında daha beyazdı biraz da dışarıda karardı...
647691
Bu arada pembe zıpçıktısı (zephranthes grandiflora) olup ta tohum tutturabileniz varmı?ben hatırlıyorum tohum tuttuğunu ama seneler geçti.şimdi tohum tutmuyorlar.nedenini bilen varmı?toprak yapısından mı? soğanların anadoluya yabancı kalmasından mı? sulama alışkanlığından mı? bir sürü neden geliyor aklıma...
Batı Rüzgarı
03-06-2017, 17:34
zıpçıktı ayına girdik ama kimsenin soğanı çiçek açmadı herhalde...
özellikle ankarada havalar kötü gittiğinden yetersiz sıcaklıktan dolayı henüz zıpçıktılarım açmadı...ama bir iki hafta içerisinde açar diye umut ediyorum...
bu arada yukarıdaki görselde yer alan pamukta çimlendirme işi sıkıntılı gibi...
oluşan kök pamuk arasına giriyor ve o kökü zarar vermeden çıkarmak gerçekten çok zor.
sanırım mantıklı bir yol değil. ama sadece çimlendirmek amacıyla denenebilir...
bir de sadece suda köklendirenler var. tohumları izleyebilmek amacıyla veya düzgün bir dikim için bu şekilde çimlendirme yapılabilir.bunların dışında yine en mantıklısı toprağa direkt olarak dikmek olacaktır...
zephyranthes rosea soğanları da aldım.ama henüz çimlenmediler. sanırım biraz sıcak isteyen bir tür...
Batı Rüzgarı
17-07-2017, 05:30
zıpçıktılar bu sene geciktiler derken bir gün saksıyı baya baya suladım göl yaptım. ertesi gün çiçekler meydana çıktı.:D
653932
Batı Rüzgarı
17-07-2017, 08:15
hoca hazırcevap tabii, patlatmış espriyi;
653934
:)
Batı Rüzgarı
19-07-2017, 13:47
zephyranthes primulina :)
654067
654068
Batı Rüzgarı
06-08-2017, 20:34
zephyranthes primulina
marttan beri ara ara açmaya devam ediyor.
şuan anaç sayısı az olduğundan ileriki yıllarda daha yoğun bir çiçeklenme umarım görürüz.
655097
şuanda sarı ve pembeler açıyor sadece.
Dutlubahçe
15-08-2017, 17:46
Sayın Güler'in paylaştığı zıpçıktılar açmaya başladı. Tekrar kendisine teşekkür ediyorum.
655603
Batı Rüzgarı
15-08-2017, 21:26
tohumdan yetiştirdiğim ha gayret büyüdü büyüyecek dediğim zıpırcık soğanlarım sonunda 2. senesinde tomurcuklandı... vatana millete hayırlı olsun:p
zephyranthes drummondii
şimdilik 4 tane çiçek tomurcuğu görünüyor.
bakalım nasıl birşeymiş...
655616
Batı Rüzgarı
16-08-2017, 11:19
bir yanda drummondii tomurcukları zıplarken bir yanda habranthus robustus lar açmış bile...
655634
655633
Batı Rüzgarı
18-08-2017, 15:55
zephyranthes drummondii sonunda açtı... Kokulu bir tür olduğunu biliyordum ama sümbülteber gibi kokacağını hiç tahmin etmezdim :) bildiğin sümbülteber kokusu... tek farkı sümbülteber gibi yoğun bir koku yok...
tomurcuk veren soğanların bir kısmı ikinci tomurcuğunu da verdi. çiçek sayısı da 7ye çıktı.
655753
655754
YeniGine
18-08-2017, 22:41
Sayın Batı Rüzgarı, zıpçıktıların soğanları ne zaman çıkarılıp tekrar dikilebilir? Hem soğanların kaybolmasından korkuyorum, hem de farklı yerlerde olanları bir araya toplamak istiyorum.
Batı Rüzgarı
18-08-2017, 23:21
Sayın Batı Rüzgarı, zıpçıktıların soğanları ne zaman çıkarılıp tekrar dikilebilir? Hem soğanların kaybolmasından korkuyorum, hem de farklı yerlerde olanları bir araya toplamak istiyorum.
soğanlar don yemediği sürece kolay kolay bozulmaz.aslında yılın her dönemi tekrar dikilebilir ancak bu çiçeklenmesini etkiler. mesela şimdiye kadar soğanlarınız pek çiçek açmadıysa yer değişikliğinden sonra ilk yapacakları şey çiçek açmak olur sitresten dolayı.eğer bahar mevsiminde tekrar dikerseniz bu yazın açacağı çiçek yoğunluğunu düşürebilir. ama soğanlara bişey olmaz.yer değişikliği yaparken ya kökleri toprağı ile birlikte taşıyın **** soğanların yapraklarını ve köklerini kesip öyle dikin. muhtemelen sizde pembe var. eğer beyazsa çiçeklenmesi etkilenebilir.beyazlar çiçek konusunda biraz daha cimriler. sonbaharda açıyorlar ama rahatsız ederseniz açmayabilirler...ya da tek tük açarlar...
Sarı zıpçıktılarım çok az olduğu için onları evde saksıda çoğaltmaya çalışıyorum..fidanlıkta nergislerin olduğu alanda ekili olan beyaz ve pembe zıpçıktılardan ise 2 yıldan beri pek yüzüm gülmedi..uzakta olduğu için hortumu çekip sık sık sulamak zor geliyordu..ben de 20 gün önce hepsini söktüm..ve kulübenin arkasında çeşme dibine ektim onları..hergün suladım..12 gün sonra başladılar bol bol yaprak çıkarıp açmaya..adı üstünde yağmur zambağı işte..hergün sula yine doymuyor bunlar suya..ver suyu bol bol açsın..
a_fan_of_barca
26-08-2017, 11:42
...zephyranthes grandiflora olanı yıllardır yetiştirdim ve çoğaldılar.bu çokluğun içinde yine de tohum tutturmak istedim ancak ne kadar uğraştıysam tohum tutmadılar.daha önceleri çiçek solar solmaz çiçek sapını koparıyordum.geçen sene ise hiç birini koparmadan tozlaştırdım ancak %100 başarısız oldum.acaba küsmüş olabilirlermi zira yıllar öncesinde tohum tutuğunu hatırlıyorum.şimdi o kadar çiçekten farklı farklı saksılarda hatta çapraz tozlaştırmaya rağmen başarılı olamadım.
Zephyranthes Grandiflora olarak kastınız büyük pembe çiçekli ve soğanları bir az daha iri olan tür ise, bende de var aynı türden, hatta yeni edindim diye bilirim. Bir tane çiçek bile verdi. Tozlaştırma başarılı oldu ve şu anda tohum kesesi oluşmakta. Bu tür aslında Zephyranthes Carinata olarak geçiyor. Zephyranthes Grandiflora bu tür için geçmişte kullanılmış bir isim. Ama bazı yerlerde bu isim hala kullanılıyor.
Tozlaştırma meselesine gelince, çiçek ömrü kısa olan Zephyranthes türlerinde tozlaşma sabahın erken saatlerinde çiçek daha yeni açmışken yapılırsa başarılı olmak ihtimali daha yüksek. Zira bu türlerde polenler çabuk bozuluyor. Ama eğer öyle de başarılı olunmazsa, internetde bir çok yerde Zephyranthes Grandiflora türünün insanlar tarafında yetiştirilen örneklerinin kısır olduğu söylentisi doğrudur demektir. Zephyranthes Grandiflora diyerek Carinata'yı mı kastetmişler, yoksa gerçekten Grandiflora diye geçen kısır bir hibrit filan mı mevcut ben de bilmiyorum.
Batı Rüzgarı
26-08-2017, 16:05
Zephyranthes Grandiflora olarak kastınız büyük pembe çiçekli ve soğanları bir az daha iri olan tür ise, bende de var aynı türden, hatta yeni edindim diye bilirim. Bir tane çiçek bile verdi. Tozlaştırma başarılı oldu ve şu anda tohum kesesi oluşmakta. Bu tür aslında Zephyranthes Carinata olarak geçiyor. Zephyranthes Grandiflora bu tür için geçmişte kullanılmış bir isim. Ama bazı yerlerde bu isim hala kullanılıyor.
Tozlaştırma meselesine gelince, çiçek ömrü kısa olan Zephyranthes türlerinde tozlaşma sabahın erken saatlerinde çiçek daha yeni açmışken yapılırsa başarılı olmak ihtimali daha yüksek. Zira bu türlerde polenler çabuk bozuluyor. Ama eğer öyle de başarılı olunmazsa, internetde bir çok yerde Zephyranthes Grandiflora türünün insanlar tarafında yetiştirilen örneklerinin kısır olduğu söylentisi doğrudur demektir. Zephyranthes Grandiflora diyerek Carinata'yı mı kastetmişler, yoksa gerçekten Grandiflora diye geçen kısır bir hibrit filan mı mevcut ben de bilmiyorum.
Bilgiler için teşekkürler.
Aslen zephyranthes Grandiflora diye bir tür literatürde yok. Grandiflora büyük çiçekli demek.Bu yüzden böyle bir isim takılmış.Bilimsel adı zephyranthes carinata dır. bu soğan bende yıllardır var. aslında hafızam beni yanıltmıyorsa çiçek sonrası tohum tuttuğunu hatırlıyorum.hatta tohum yapısını ilk kez o zaman görmüştüm.İnternet yok bişey yok. en az 15 yıl olmuştur...
daha sonraları hiç tohuma bırakmadım. yani tohuma enerjisini harcamasın diye sürekli kopardım.sonra bir gün tohum yapayım dedim başarısız oldu. o günden sonra da hep başarısız. gerçi şimdilerde de kötü duruyor diye solan çiçekleri koparıyorum.Belki milyonda 1 başarımı var. veya topraktan havadan sudan bişeyden etkilenebiliyor. atladığımız bir detay var ama kim bilir nerde...
benim tahminim tür farklılığı değil. çünkü tohum tuttuğunu hatırlıyorum. ama daha sonrasında ne oldu da tohum tutmaz oldu işte onu sorgulamak lazım.belki bir hastalık belki tozlaşma faktörlerini yerine getirmememiz....
bu arada hibrit de denedim ama yine tutmadı...o yüzden polen kaynaklı olduğunu düşünmüyorum. yumurtalar bi şekilde döllenmiyor. belki dişi organ işlevsiz. veya topraktan sudan ....
YeniGine
31-08-2017, 23:08
Soğanlar; zıpçıktı soğanı olabilir mi acaba?
656378
656379
Soğanlar; zıpçıktı soğanı olabilir mi acaba?
656378
656379
Evet
YeniGine
01-09-2017, 22:57
Çok teşekkür ediyorum sevgili Güler Hanım, sağolun...
20 gündür çiçekli zıpçıktı saksısı..
657658
Batı Rüzgarı
06-10-2017, 00:06
zıpçıktıları ve diğer pek çok şeyi içeriye taşıdım. zıpçıktılar her zamanki gibi ortam değişimlerine çiçekle tepki verdiler.gerçi dışarda da açıyorlardı ama daha sıcak ve daha nemli ortam bu işi hayli hızlandırıyor...
ilk olarak açmaya başlayan beyazlar. zephyranthes candida
658550
ikinci olarak ilk defa aldığım ve ilk defa çiçek açacak olan zephyranthes rosea
658549
son olarak da klasik pembem ve sarışınım
658551
Dumlupınar
06-10-2017, 08:46
Zıpçıktıklarım zıplamaya başladılar.Geçen yıl hiç açmamışlardı.Bu yıl iyi gidecekler inşallah...
Batı Rüzgarı
08-10-2017, 11:29
zephyranthes rosea
artık bu sene açmaz derken son dakika golü geldi :)
hiç bu kadar küçük çiçeği olacağını tahmin etmezdim :)
soğanların büyüklükleri ile alakası olabilir tabi...
:D
658672
Batı Rüzgarı
10-10-2017, 14:14
2016 nisan ayında aldığım zephyranthes citrina 2 yazdan sonra açacak umarım :) zaten öylesine bir cinsmiş ki 4 tane soğandan 1 tanesi bile yavrulamadı bunca zamandır...
658761
bir diğer ilginç gelişme ise bir türlü tohum tutmayan klasik pembe zıpçıktı zephyranthes grandiflora sanırım tohum tuttu... yanlış hatırlamıyorsam candida(klasik beyaz zıpçıktı) ile melezlemişdim. çiçeği ilk açtığında tozlaştırdım... sanırım erken tozlaştırmanın da burda etkisi var... tabi melez de olmayabilir. bunu anca tohumların çiçek açtığı zamanda öğrenmiş olacağız...
658762
Sûz-i Dilârâ
10-10-2017, 16:11
Sayın Batı Rüzgârindan bir süre önce gelen sarı zıpçıktı tohumları çimlenmiş;)
Batı Rüzgarı
10-10-2017, 16:23
Sayın Batı Rüzgârindan bir süre önce gelen sarı zıpçıktı tohumları çimlenmiş;)
tam ben de sizin sayfanızda bunu soracaktım tesadüfün bu kadarı :D
tohumlar biraz beklemişti 1 ay kadar. acaba bu süre çimlenmelerine engel olurmu olmazmı diye içimde şüphe vardı. neyseki çimlenmişler...
güle güle büyütün inanıyorum ki o akdeniz sıcağında yeterince gelişip seneye çiçeklerini açacaklar... ben ankaranın bu soğuk geçen yılında geç gelen yazında bunu başarabildiysem siz de başarabilirsiniz... güle güle büyütün...
Sûz-i Dilârâ
10-10-2017, 17:01
Tesadüf değil bence telepati:dilli: Hiç aklımda yoktu, boş saksıya neden bakayım yoksa aniden saksının başına oturup incelemeye başladım:D Ne göreyim mini mini zıp zıplar:D, hemen diğer saksıyı da alıp bunun yanına getirdim ve suladım:D
Ayıptır söylemesi çok kişiye balkon sayfası açtırmışlığım vardır telepatik yollardan, hemen aklıma ilk gelen iki isim değerli forum arkadaşım A_Nomad ve değerli ağabeyim Lonicera'dır. :D
Aklımda iki isim daha var, düşünüp duruyorum bakalım çağrımı alacaklar mı:D
Batı Rüzgarı
14-10-2017, 10:25
zephyranthes citrina
sonunda açtı (:
659046
659047
Şu internette ne garip - tuhaf -yanıltıcı ilanlar var..Zıpçıktı tohumunu nergis diye satan mı ararsın :(
https://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/pembe-nergis-cicegi-5-adet-tohum-307307362
Batı Rüzgarı
11-11-2017, 06:22
Şu internette ne garip - tuhaf -yanıltıcı ilanlar var..Zıpçıktı tohumunu nergis diye satan mı ararsın :(
https://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/pembe-nergis-cicegi-5-adet-tohum-307307362
bu gibi yerlerden doğru tohum almak pek olası değil. özellikle tohum söz konusu olunca insanoğlu binbir türlü çakallığı yapabiliyor... gerçi ismini nergis olarak biliyor olabilir zira çiğdem olduğunu sananlar da var.
Batuhan Yılmaz
13-11-2017, 23:11
Merhabalar bende bu güzel bitkiyi edinmek istiyorum ama şu ana kadar hiç bir yapı markette soğanlarını bulamadım ve
internet alışverişi yapmaya çekiniyorum üstteki örnekteki gibi . Forum üzerinden satan veya elinde çok sayıda olup hediye eden kullanıcılarımız varsa benimle iletişime geçerse çok sevinirim. İyi forumlar :)
Merhabalar bende bu güzel bitkiyi edinmek istiyorum ama şu ana kadar hiç bir yapı markette soğanlarını bulamadım ve
internet alışverişi yapmaya çekiniyorum üstteki örnekteki gibi . Forum üzerinden satan veya elinde çok sayıda olup hediye eden kullanıcılarımız varsa benimle iletişime geçerse çok sevinirim. İyi forumlar :)
Bu gibi talepler Forum Kuralları gereği ne başlıklarda ne de özel mesajlarla yapılır, müracaat yeri burasıdır. ;)
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)
Batı Rüzgarı
29-11-2017, 08:34
Bu senenin son zıpçıktısı da açtı.
aslında bu tomurcuk yazdan kalma diyebilirim. ucu görünüyordu ama uzamıyordu. son sulamayla girdik bir işe tamamlayalım dedi herhalde..
aslında beyazların da bir kaç tomurcuğu var ama açmadan kaldılar öyle :D
ne ölüyor ne açıyor. boyları uzadı ama pili bitmiş gibi herhangi bir fonksiyon yok. :D
661831
insirah:)
29-11-2017, 10:02
çok güzeller seyrine doyum olmuyor. acaba ankarada nerede bulabilirim soğanlarını ? tek gittiğim yer ola bauhausa baktım yoktu seralara da henüz soğanlar gelmemiş... internetede güvenmeyin diyorsunuz....
Batı Rüzgarı
29-11-2017, 10:20
çok güzeller seyrine doyum olmuyor. acaba ankarada nerede bulabilirim soğanlarını ? tek gittiğim yer ola bauhausa baktım yoktu seralara da henüz soğanlar gelmemiş... internetede güvenmeyin diyorsunuz....
Bu cinsi heryerde bulamazsınız. Bilen de pek yoktur. Soğanları dayanıklı olduğundan sanırım ticari olarak pek bir satıldığını da görmedim.
Her yıl çoğalırlar. Ancak donlara dayanıklı değildir. Ankarada kışı atlatamaz.
Zephyranthes Grandiflora - Ürün Detayı (http://amaryllisbahcesi.com/zephyranthes-grandiflora-u-140.html) buraya güvenebilirsiniz. beyazı da şuanda satılıyor.Sadece bu cins için değil. diğer çiçekler için de güvenilir pek bir yer yok.bahar dönemini beklerseniz muhtemelen zengarden sitesinde de satışa çıkabilir.geçen sezon satmışlardı.
lenavita
30-11-2017, 07:54
Buda benim zipciktim
30-11-2017, 18:40
İzleye izleye nihayet soganlarımın siparişini verdim :) inşallah çabucak gelir çabucak ekerim ve çobucak çiçek açarlarda sizlerin güzel çiçeklerinizi nazlatmaktan kurtarırım
05-12-2017, 13:50
soğanlarım nihayet geldiler ama bir sorun var sanırım ben resimlerden büyük bir soğan hayal etmiştim ama bu soğanlar minicik ! 20lt lik büyük saksı hazırlamıştım derin olanlardan acaba yanlış mı yaptım ki... dikdörtgen uzun saksılara mı dikmeli bu minik soğancıkları acaba?
celalim01
05-12-2017, 14:03
Beyaz zıpçıktı çiçeğini yeni gördüm. Bende pembe var. Beyazıda görmüş olduk.
Batı Rüzgarı
05-12-2017, 15:22
soğanlarım nihayet geldiler ama bir sorun var sanırım ben resimlerden büyük bir soğan hayal etmiştim ama bu soğanlar minicik ! 20lt lik büyük saksı hazırlamıştım derin olanlardan acaba yanlış mı yaptım ki... dikdörtgen uzun saksılara mı dikmeli bu minik soğancıkları acaba?
türüne göre soğanın boyutu değişir. ama genel olarak küçük soğanlıdır.beyazlar küçüktür.buna karşın çok çabuk çoğalırlar ve gelişirler. 20 litrelik saksıya dikmeye gerek yok. küçük saksılarda da büyüyüp gelişebilirler. en fazla 5-6 litrelik saksılara dikin.
Batı Rüzgarı
05-12-2017, 15:25
Beyaz zıpçıktı çiçeğini yeni gördüm. Bende pembe var. Beyazıda görmüş olduk.
pembe, kırmızı, turuncu, beyaz, sarı, hafif maviye çalanları, çift renkliler, katmerliler gibi melezleriyle birlikte bir çok rengi ve türü bulunmakta...ancak genel olarak ülkemizde kolay bulunmamakla beraber beyaz ve pembe türü bulunuyor ve biliniyor.
06-12-2017, 07:49
Batı rüzgarı çok teşekkür ederim yardımlarınız için. ancak o kadar heveslendim ki soğanlar elime geçince sizden gelecek öneriyi bekleyemedim ve kocaman saksıma hepsini diktim :) yaklaşık 14 soğan ve dün akşam Ankara soğumaya başladı ... gidip gelip kapalı balkonun kapısını açıp kapattım diktiğim gün donmasınlar diye ama bu gidişle biz donacağız :) içeri mi alsam orda mı bıraksam hay Allah :) Hayvanseverlerin bazı davranışları aşırı gelirdi aman bu kadar da yapılmaz canım derdim onlara çok gülmüşüm galiba :)
Batı Rüzgarı
06-12-2017, 08:51
Batı rüzgarı çok teşekkür ederim yardımlarınız için. ancak o kadar heveslendim ki soğanlar elime geçince sizden gelecek öneriyi bekleyemedim ve kocaman saksıma hepsini diktim :) yaklaşık 14 soğan ve dün akşam Ankara soğumaya başladı ... gidip gelip kapalı balkonun kapısını açıp kapattım diktiğim gün donmasınlar diye ama bu gidişle biz donacağız :) içeri mi alsam orda mı bıraksam hay Allah :) Hayvanseverlerin bazı davranışları aşırı gelirdi aman bu kadar da yapılmaz canım derdim onlara çok gülmüşüm galiba :)
büyük bir saksıya dikmenizde bir sakınca yok. ancak zıpçıktı için biraz lüks kaçıyor. çünkü dar ve küçük saksılarda da gayet güzel gelişiyor.yer darlığı sorun değilse böyle kalabilir...
beyaz mı pembe mi bilmiyorum ama beyazı soğuklara daha dayanıklıdır.pembe olanı -7 dereceye beyaz olanı -12ye kadar dayanabilir. yani şuan için bir sorun olmaz. toprağı donmadığı sürece de bir sıkıntı olmaz. ilk sulamadan sonra sulama yapmayın.kış boyunca da sulamayın.böyle 4. aya kadar kalsın. sonrasında havaların durumuna göre zaten çimlenmeye başlarlar...
Batı Rüzgarı
13-01-2018, 06:59
Zephyranthes Primulina
Ocak ayında zıpçıktı mı açarmış demeyin...an itibariyle açtı :)
664285
Batuhan Yılmaz
13-01-2018, 07:42
Bu sene Lodos sadece zıpçıktıları değil ocakta açan badem ağaçları kasımda açan nergisler bu sene cidden lodos güzel bozdu doğamızın dengesini. Gerçi insanın yarattığı korkunç etkiler cabasıyken tüm suçu çök rüzgarına atmakta haksızlık olur :)
evandevan5
17-01-2018, 10:36
zıp çıktı tohumlarını ne zaman ekmek lazım. bilen varmı bide tohumların bir kısmı soğuk ülkeye gitti orada yeşerme imkanı varmı?
evandevan5
17-01-2018, 10:40
pembe, kırmızı, turuncu, beyaz, sarı, hafif maviye çalanları, çift renkliler, katmerliler gibi melezleriyle birlikte bir çok rengi ve türü bulunmakta...ancak genel olarak ülkemizde kolay bulunmamakla beraber beyaz ve pembe türü bulunuyor ve biliniyor.
bu zıpçıktı tohumların ne zaman ekilmesi gerekiyor. biliyormusunuz
tohumun bir kısmı soğuk ülkeye gitti. orada yeşerme imkanı varmı yoksa boşa ekmesinler mi.?
Batı Rüzgarı
17-01-2018, 11:27
bu zıpçıktı tohumların ne zaman ekilmesi gerekiyor. biliyormusunuz
tohumun bir kısmı soğuk ülkeye gitti. orada yeşerme imkanı varmı yoksa boşa ekmesinler mi.?
tohumlar oda sıcaklığında bu mevsimde de çimlenir. dışarıda soğuk ortamda diğer tohumlar gibi çimlenmez. eğer soğuktan kasıt eksili dereceleri sıkça gören bir yer ise soğanlar bozulabilir. türüne göre soğanlar genel olarak -7 -12 ye kadar donlara dayanırlar. ama tohumların dayanma sıcaklığı için bir bilgim yok.
kısaca tohumlar bekletilmeden oda sıcaklığında çimlendirilip kışın donlardan korunursa yaşamaması için bir neden yok.hava veya iklim seçmezler. toprak olarak sadece torfa dikilmemeli. kumlu bahçe ve gübreli toprakları sever.bunun dışında toprak ayırt etmez. türüne göre toprak seçiciliği veya iklim seçiciliği olabilse de sık olarak yetiştirilen türler için her hangi bir seçicilik bulunmaz.
evandevan5
18-01-2018, 09:59
tohumlar oda sıcaklığında bu mevsimde de çimlenir. dışarıda soğuk ortamda diğer tohumlar gibi çimlenmez. eğer soğuktan kasıt eksili dereceleri sıkça gören bir yer ise soğanlar bozulabilir. türüne göre soğanlar genel olarak -7 -12 ye kadar donlara dayanırlar. ama tohumların dayanma sıcaklığı için bir bilgim yok.
kısaca tohumlar bekletilmeden oda sıcaklığında çimlendirilip kışın donlardan korunursa yaşamaması için bir neden yok.hava veya iklim seçmezler. toprak olarak sadece torfa dikilmemeli. kumlu bahçe ve gübreli toprakları sever.bunun dışında toprak ayırt etmez. türüne göre toprak seçiciliği veya iklim seçiciliği olabilse de sık olarak yetiştirilen türler için her hangi bir seçicilik bulunmaz.
almanya ya gitti akrabalara verdim münih tarafına doğru oturuyorlarmış.
berlin tarafındaki kuzenim alisyumları çıkartamamıştı. alısyumda biraz soguğa dayanıyor istanbul silivride kırmızı açmıştı.aynı zamanlarda ekmiştik.
19-02-2018, 08:49
benim zıpçıktılarımda hareket yok bi açalardı da göreydim :)
Batı Rüzgarı
21-02-2018, 12:43
benim zıpçıktılarımda hareket yok bi açalardı da göreydim :)
sizin zıpçıktılar hangi tür bilmiyorum ama türden türe çiçek açma aralığı ve zamanı çok değişiyor.
mesela bu bendeki sarı tür çok geniş çiçeklenme aralığına sahip.şuanda bir tane çiçeği var.(zephyranthes primulina)
666730
ama en çok sahip olduğumuz türlerden pembe ve beyaz için konuşursak
pembe için iklime bağlı olarak mayıs haziran temmuz dönemlerinde açmaya başlar genel olarak
beyaz için ise yaz sonu ve sonbahar dönemlerinde açmaya başlar.
ona göre bir beklentiye girin derim :)
Gardenias
22-03-2018, 07:16
Zephyranthes Grandiflora
Gardenias
22-03-2018, 07:17
Bunlar da benimkiler
39834
Yıllardan beri çoğaltıyordum, ev sahibi oldum, bahçeye diktim.
Şimdi çayır gibi.
Bu türün adını kesin biliyor musunuz?
Zephyranthes Grandiflora
Batı Rüzgarı
19-07-2018, 07:52
habranthus robustus
pembe beyaz zıpçıktı :)
678562
Güler hanımdan gelen zıpçıktılar söylediği gibi kısa zamanda çoğaldılar. Bundu biraz da kışın saksı içinde içeride, yazın ise dışarıda olmalarının etkisi var. Zaman zaman bir en fazla iki tane pembe renkli olanlar çiçek açtı. Küçük bir bitkiden o kadar büyük bir çiçek normalde insan beklemiyor. Bir de kokusu olsa ve donlara dayanıklı olsa süper olacakmış. Kış döneminde uykuya dalmalarını sağlamam lazım. Dosya büyük sanırım resim yükleyemedim. Küçültünce yüklerim.
Sayın Muda,
Bence kış döneminde uykuya dalmalarına hiç gerek yok..Kışı iç mekanda geçirsinler, yapraklarını muhafaza etsinler..
Kışın çok az su verin..bahar aylarında dış mekana çıkarınca bol bol sulayın..ertesi gün açarlar..ara ara susuz bırakın 15-20 gün..sonra bol bol iyice sulayın..yine ertesi gün çiçek saplarını çıkarırlar..böyle böyle yılda en az 3-4 kez açtırırsınız..pembelerin en sevdiğim yanı bu..
İki tane saksı içindeler. Saksılardan bir tanesinin tomurcuk haldeki ve çiçeğini açmış vaziyeti aşağıda. Çok sık oldular. Sanırım dış ortama ilkbaharda alıp sonbaharda içeriye almalıyım.
681779
681780
Aralardaki büyük yapraklılar sümbülteber. Onları da nedense açtıramadım. Saksı küçük değil. Ancak yeterli gelmiyor sanırım. Biraz daha çoğalırsalar çim olarak herkesi kandırabilirim.
adnan aydınli
16-12-2019, 22:42
Bu çiçekten nasıl bulabiliriz.
adnan bey selam
pembe rengi bazı sitelerde satılıyor bende uzun zamandır sarısını arıyorum elinde olan varmı acaba
evandevan5
07-02-2020, 13:47
habranthus robustus
pembe beyaz zıpçıktı :)
678562
çok güzel ya vallahi hayran kaldım.
fatimairmak
16-02-2021, 18:53
Merhaba arkadaşlar kırmızı zıpçıktı arıyorum. Yardımcı olurmusunuz ? Kimde var acaba ?
mister73
19-02-2021, 05:47
Merhaba, bu da benim zıpçıktım. Bir Ankara buluşmasında bir üyemiz paylaşmıştı. Gerçekten de adını hak eden bir çiçek. İlk açtığında eşim de ben de hayretler içinde kalmış bir o kadar da sevinmiştik çünkü ne çiçek sapını fark etmiştik ne de tomurcuk halini. Tam bir sürpriz olmuştu, adı sürpriz çiçeği de olabilirmiş :p
Aslında bu fotoğraf yeni değil ama nedense o zaman yüklememişim...
716470
serpil D
19-02-2021, 23:50
Benim zıpçıktımın biri farklı açtı türümü değişik anlayadım bana veren arkadaşım bir sapta iki çiçek açtığını söylemişti..
Pek hatırlamıyorum ama benimkilerde tek sapta iki çiçek açanını görmedim gibi.
Bu sene incelerim.
serpil D
22-02-2021, 03:17
Pek hatırlamıyorum ama benimkilerde tek sapta iki çiçek açanını görmedim gibi.
Bu sene incelerim.
Güler hanım bu başı eğik olan bahsettiğim sürekli böyle açıyor sanırım türü farklı..
serpil D
24-10-2021, 22:30
zıpçıktı yeni rengim..
zıpçıktı yeni rengim..
Çok guzelmiş
Fidanlıktaki beyaz, pembe ve sarı zıpçıktıları yaz aylarında fazla su harcanmasın diye hiç sulamadım..bütün yaprakları kurudular..son bir ay içinde 2-3 kere oldukça yeterli yağmur yağınca hem yapraklandılar hem de 'yağmur zambağı' adına yakışır şekilde topyekun açtılar..önce çiçekler sonra yapraklar fışkırdı..
Bunları çok sık ekmek gerek..sımsıkı çiçek açmaları göz dolduruyor..
serpil D
25-10-2021, 20:38
zephyranthes primulina
Kırmızılar bütün yaz açtı..
Beyaz ve sarıların tam zamanı..
MHBotanik
26-09-2022, 23:24
buda benimki
CilekFidesi
18-09-2023, 23:33
Zıpçıktı saksılarım aylarca sanki boşmuş gibi cılız kaldılar. Şimdi virkaç yaparakl var ama çiçek açmadılar. Zıpçıktıların yanına dilebileceğim kardeşbir ot türü tavsiye edebilir misiniz? Saksının boş olmadığı anlaşılsın.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.