PDA

View Full Version : Glayöl, Kılıç Çiçeği (Gladiolus)

Sayfalar : [1] 2 3

Sebahattin Sargın
31-05-2008, 10:40
"Glayöller en tanınmış soğanlı bitkilerdendir.Onları genellikle kesme çiçek olarak görürüz.Ama bir parça güneş gören toprağınız varsa bu gösterişli çiçeği kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.Glayöllerin farklı cinsleri bulunur..Bildiğimiz büyük çiçekli melez olanlarından başka, yazın devamlı açan küçük çiçekli tabii bir türü daha vardır.

Glayöl bol güneş ve gübreli toprak sever.Yaz boyunca düzenli olarak sulanmalıdır.İklim aşırı soğuk değil ve yeri iyi drenajlı ise soğanlarını topraktan çıkarmaya gerek yoktur.Bulunduğu yerde sürekli yavrulayarak çoğalacaktır.

Soğanlar Mart ayından itibaren 15 gün aralıklarla kısım kısım dikilirse bahçe yaz boyu glayölsüz kalmaz. Bu şekilde 4-5 posta dikim yapılabilir.

Glayöl soğanları 6 hafta önce kazılmış ve iyi hazırlanmış toprağa 10.cm derinlik ve 10-15 cm. aralıklarla dikilir. Büyüyen bitkinin devrilmemesi için rüzgar almayan bir yer seçilmelidir. Gerekirse ince bir çubukla destek yapılır."

KAYNAK (http://www.humeyraozdamar.net/soganli3.htm)

Güler Hanımcığım çok öncelerden bana hediye ettiği glayöl soğanım hızla büyümeye başlayınca bende bir başlık açayım dedim. Saksıda glayöl hiç duymadım ama bahçem olmadığı için yetiştirmek zorundayım. Gerçi ileri ki günlerde sanırım o da Sakarya yolcusu olacak ve teyzemin bahçesini süsleyecek. İşte buda benim glayölüm;

39157

Başka kimlerin glayölleri var, glayöl kardeşliğimi kursak ne yapsak:confused::p
Sevgiler ;)

Buket Aknar
31-05-2008, 23:14
Sevgili Sebo bu başlık çok isabetli bir başlık olmuş.
İki yıldır ben de bahçemde gladiolus yetiştiriyorum. Geçen yıl ne olur ne olmaz diyerek çiçekleri geçince soğanlarını topraktan alayım dedim. Bir de ne göreyim ana yumrunun yenında bir çok fındık büyüklüğünde soğancık. Bu yıl yenilerini de aldım, eskileri+ yenileri ve en önemlisi benim torunlar dediğim fındıkları da diktim. Fındıklar ince dallar şeklinde yeşerdi. ( Bu yıl çiçeklenmelerini beklemiyorum.) Diğerleri bu hafta itibarı ile çiçeklenmeye de başladı. Yarına fotoğraflarını ekleyebileceğim.

Sebahattin Sargın
31-05-2008, 23:22
Benimki sürekli boy atıyor, aydınlık bir balkonda duruyor. Güneşe çıkarmalımıyım Buket Hanım, sizinkiler nasıl bir yerde duruyor? Ayrıca bu glayöller kokulumu acaba? Glayöllerinizin resimlerini merakla bekliyorum...

Sevgiler ;)

Buket Aknar
31-05-2008, 23:28
Sevgili Sebo; boyları uzadığı ve rüzgardan etkilenmemeleri için ben duvar boyuna diktim. Geçen yıl bazıları devrildiler ve oldukça dağınk bir görüntü oluşturdular. Bu yıl çiçek açan
(zaten henüz iki tan esi çiçek açtı) beyaz glayör'üm de boynunu devirdi. Güler hanım'ın onları devrilmeden tutan ilginç bir tekniği var ki sanırım uygun bir zamanda buradan bizimle paylaşır. Ben yarına benim devrilene ince bir çubukla destek yapmayı düşünüyorum.

Bu arada Glyörlerimin bazıları tam gün güneş gördüğü gibi bazıları sabahları gölge iken öğleden itibaren güneş görüyor. Ayrıca kokuları da yok.

(Yarına kadar sabredemeyeceğim, şu anda geçen yıl çektiğim fotoğrafları bulurmuyum diye bilgisayarımı tarıyorum)

Sebahattin Sargın
31-05-2008, 23:33
Desenize benim işim daha zor saksıda çünki, sanırım saksıyı sabitlemem gerekecek. Daha çok büyüyecek, bu demek oluyor ki daha büyük saksı lazım. Bakalım güzel çiçeklerini sunacak mı bana?

Sevgiler ;)

Buket Aknar
31-05-2008, 23:42
Bu arada; çiçeğin isminin glayör olduğunu biliyorum ama tam da emin değilim sen Glayöl demişsin. doğrusunun ne olduğunu merak ettim. Gladiolus doğru ama Glayör mü? Glayöl mü?

Sebahattin Sargın
31-05-2008, 23:52
O konuda benimde kafam karışık Buket Hanım, Hümeyra Hanım sitesinde glayöl olarak bahsetmiş. Güler Hanımda yalnış hatırlamıyorsam bana o isimle verdi soğanı. Fakat nette glayör adı ile de aratınca bilgiler çıkıyor. Ama yalnış görmediysem resmi kaynaklar genellikle glayöl ismini kullanıyor. İkilemde kaldım anlayacağınız, hocalarımız doğrusunu söyleyeceklerdir bize...

Sevgiler ;)

Buket Aknar
31-05-2008, 23:58
Sevgili Sebo; bilgisayarımda bulduğum fotoğrafları daha önce buraya eklemişim. Geçen yılki gladiolus fotoğrafları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=191&page=11) burada.

İsim konusuna gelince dediğin gibi uzman arkadaşların bize yardımcı olmasını diliyorum.

Penelophe
01-06-2008, 01:16
Doğrusunu glayöl olarak biliyordum ama emin olmak için sözlüğe baktım.;)

Glayöl: isim, bitki bilimi (l ince okunur) Fransızca glaïeul

Kuzgunkılıcı da deniliyormuş.

Kaynak (http://www.tdk.gov.tr/TR/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF05A79F 75456518CA)

Buket Aknar
01-06-2008, 11:54
İşte yeni çiçeklenen gladiolus'larım. (net'te araştırdım. İki ismi de kullananlar var. Çok ilginç geldi.)

Penelophe
01-06-2008, 13:02
Nette iki farklı şekilde geçse de, Tdk'da glayöl diye geçiyor. :) Geçen yıl ben de 10 adet soğan dikmiştim, sadece 1 tanesi çiçeklenmişti, soğan çapları küçük olanlar, ilk yıllarında sadece yeşil kalabiliyorlar..

Çok güzelmiş glayöllerin Buket, ilk yılları mı?

Buket Aknar
01-06-2008, 16:27
Beyaz olan geçen yıldan söküp tekrar diktiğim, diğeri ise bu yıl aldıklarımdan. Bu yıl o kadar çok aldım ki! İnşallah tümü de açar, ayrıca ben tümünü bir hafta ara ile diktim. Bütün yaz çiçekli olmalarını bekliyorum ama hiç te belli olmaz.

Penelophe
01-06-2008, 16:38
Soğan çapları büyükse çiçeklenirler, 12/14 olanlar 1 metreye yakın, çok çiçekli oluyorlar.

Yeşil aksamı tamamen kuruduktan sonra soğanları sökmek gerekiyor.;)

Buket Aknar
01-06-2008, 18:22
Ben geçen yıl söktüm ama bu yıl sökmeyeceğim. Soğanlı ve yumrulu bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=123246&postcount=362) başlığında okuduğum ve çevremdeki arkadaşlardan elde ettiğim bilgiler doğrultusunda bu karara vardım. Bakalım bu yıl nasıl olacaklar?

Penelophe
01-06-2008, 18:34
Soğanlar çürüyecek kadar sulanan bir yerde değilse sökmemek daha iyi tabi, sen geçen yıl söktüklerim deyince ben çürüyecekleri için söktün sanmıştım.:)

Buket Aknar
02-06-2008, 13:59
Geçen yıl "ya çürürlerse" deyip (acemilik te var ya! o nedenle) korkumdan sökmüştüm. Ama sökülen soğanları muhafaza ettiğimde sonucundan pek memnun kalmadım. Bu nedenle bu yıl sökmeyeceğim.

Güler
04-06-2008, 15:23
Ben Glayörlerimi hiç sökmüyorum hep toprakta kalıyorlar. Ama bu sene yer değişikliği yüzünden söktüm ve başka yerlere naklettim. Elimde kalanları da saksılara ekmiştim. Saksıda olanlar çiçeklenmeye başladılar, yeri değişenlerde daha çiçek yok ama çok sağlıklı görünüyorlar.

Sebahattin Sargın
04-06-2008, 16:54
Benim glayölümün uçları kurumaya başladı, acaba saksısını değiştirirken köklerine bir zararmı verdim?

Buket Aknar
04-06-2008, 20:38
Benimkiler devrilmeler başladı. Tanrım yine dağınıklık başladı. İnce çubuklarla desteklemek istiyordum ama boylarının flamingo gibi eğmiş öyle bir devriliyorlar ki, ne yapacağımı bilmiyorum.

Oyaman
04-06-2008, 21:21
Sevgili Sebo ve Buket Hanım , Glayörleri dikerken eğer saksıda ise ; saksı toprak ile tam olarak doldurulmuyor . Glayör uzadıkça toprağına ilave yapılıyor . Geçen sene saksıda idi bunu uygulamıştım , pek sorun olmamıştı .Bu sene bahçeye grup halinde diktim , yaptığım uygulamayı unutmuşum ancak Glayörler devrilmeye başlayınca aklıma geldi ve hemen diplerine toprak ilave edip sıkıştırdım .Şu anda sorunları yok daha uzarlarsa yine toprak ilave edeceğim . Ben de çiçeklenmelerini bekliyorum .

Buket Aknar
04-06-2008, 21:24
Sn Oyaman; yarına bu öneriniz doğrultusunda bir deneme yapayım ama benimkiler bahçede, bu iş nasıl olacak bilmiyorum!

nuzel
04-06-2008, 23:02
Benimkilerde devriliyor üstelikte bahçedeler

Oyaman
04-06-2008, 23:40
Sn Oyaman; yarına bu öneriniz doğrultusunda bir deneme yapayım ama benimkiler bahçede, bu iş nasıl olacak bilmiyorum!

Bahçenin başka bir tarafından alacağınız bahçe toprağını diplerine yayıp sıkıştıracak ve dik durmalarını sağlayacaksınız .

sevil
06-06-2008, 00:21
Bizimkiler henüz devrilecek kadar uzamadı tabi henüz çiçekte açmadı.
Asya lalenin Pramit paketini almıştık, sonrasında bir dükkanda başka renklerine rastlayınca dayanamayıp onlardanda aldık yetmiş tane kadar oldular. Çiçeklenince fotoğrafları sizlerle paylaşacağım.

ibrahim37
06-06-2008, 02:44
Geçen yıl "ya çürürlerse" deyip (acemilik te var ya! o nedenle) korkumdan sökmüştüm. Ama sökülen soğanları muhafaza ettiğimde sonucundan pek memnun kalmadım. Bu nedenle bu yıl sökmeyeceğim.

******* bu soğanlı bitkilerin soğanlarının her yıl sökülmesi gerekmez. Yaz uykusuna girdiği dönemde sulamanız gereken bir yerdeyseler sökülmeleri daha uygun olur. Ayrıca iki veya üç yılda bir soğanlar sökülüp tekrar dikilmesi gerekir. Aksi halde çok fazla soğan iç içe olduğu için yeterince gelişemeyebilirler. Ayrıca soğanların bulunduğu toprağında havalanmaya ve farklı minerallere ihtiyacı var.
Ayrıca söktüğünüz soğanları nem almayan kuru bir kumun içinde rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz. Mesela soğanları bir toprak saksının içine koyup üzerini kumla doldurun ve serin bir köşeye koyun. Asla bir sorun çıkmaz.
selamlar..

lizard
07-06-2008, 00:57
Bunlar da benim bu sene ilk defa ektiğim glayöllerim. Heyecanla çiçek açmalarını bekliyorum. Ekeli 1-2 ay oldu aslında.

Lalezar78
19-06-2008, 17:43
Haftasonu köye gittiğimizde gördüğüm yabani glayöl.

hyanik
19-06-2008, 20:34
Selam herkese.
Bunlarda benım glayöllerim.Sabırla acmalarını beklıyorum.Kılıçlarını cekmısler bekler gıbıler.
Butun arkadaslara kolay gelsın.:)

Buket Aknar
20-06-2008, 10:22
Sn hyanik; bol çiçek görmeniz dileğiyle.
Ben glayölleri çok sevmeme rağmen sürekli devrilmelerinden çok şikayetciyim. Sevgili Oyaman'ın tavsiyesini de denedim ama doğrulmadılar, bu kez ben de duvar üzerine bir yerden bir yere ip gerdim glayölleri de ipin ardına geçirdim şimdilik düzeldiler.

Buket Aknar
20-06-2008, 11:58
Bahçemden...

dal
20-06-2008, 20:09
Benim evde saksıda yetiştirdiğim glayöler upuzun oldu 120 cm kadar ama hala çiçek açmadılar.Bahçemizdeki aynı anda diktiğim glayöler ise en fazla 50 cm uzunluğundalar fakat üzerinde çiçek sapları görünmeye başladı bile.Bu olayın sebebi sulamayla alakalı mı?Acaba kılıç şeklindeki yaprakları kaç cm uzamalıydı yani bahçemdeki mi normali evimdeki mi?

Nihal
20-06-2008, 20:52
Bende bugün glayöllerin birinde tomurcuk gördüm.Sanırım yakın zamanda açarlar;)

nuzel
26-06-2008, 13:36
Benim glayöllerim hiç açma belirtisi göstermiyor.:(

Ayşe
26-06-2008, 14:00
Benim evde saksıda yetiştirdiğim glayöler upuzun oldu 120 cm kadar ama hala çiçek açmadılar.Bahçemizdeki aynı anda diktiğim glayöler ise en fazla 50 cm uzunluğundalar fakat üzerinde çiçek sapları görünmeye başladı bile.Bu olayın sebebi sulamayla alakalı mı?Acaba kılıç şeklindeki yaprakları kaç cm uzamalıydı yani bahçemdeki mi normali evimdeki mi?Sevgili Dal,genellikle tüm çiçeklerde durum böyledir .Yani gölgede yetişen çiçekler boya kaçarken ,bol güneş alanlar daha çabuk çiçek olgunlığuna erişirler.Bildiğim kadarıyla glayöl'ler altıncı yaprakdan sonra çiçek sapı çıkarır.Büyük ihtimalle içerdeki henüz altıncı yaprağı çıkarmamıştır ve daha hızlı büyüdüğünden, iki yaprak arası daha aralı ve gövde daha uzundur.

dal
26-06-2008, 21:57
Haklısınız bahçemdeki glayöller çiçeklendi çok canlı ve güzeller.Fakat o altıncı yaprağını çıkaramayan uzayıp giden saksıdaki glayöl beklemekle yetiniyor.Geçen sene ektiğim soğanların yaprakları boy verdi kısa sürede sarardı soldu.Oyüzden boylarını sormuştum ama şüphelenecek birşey yokmuş gayet saglıklılar renklerinden belli.Kırmızı,beyaz,pembe,mor,sarı....:)

limon
27-06-2008, 11:19
Bahçede nereye dikeceğime karar veremediğimden büyük saksıya diktiğim Glayöllerden beyaz olanı tam tomurcuklarını açacakken bozuldu. Yanıbaşında dikili olan turuncu renkteki çok güzel açtı. Aynı saksıda Ankara çiçekleri de dikili. Sanırım toprağın besini hepsine yetmedi.
41847

Arzu Kırlangıç
02-07-2008, 12:19
Bu görkemli çiçeğin ismini, Milattan sonra 1. Yüzyılda (M.S. 1. yy) yaşamış olan Romalı bir bilim adamı vermiştir. Romalı askerlerin kullandıkları silaha olan benzerliklerinden dolayı, kılıç'ın latince karşılığı olan "gladius" tan esinlenerek bu çiçeklere "gladiolus - glayöl" adını vermiştir.

GLCN
05-07-2008, 15:08
benimkilerde tomurcuklanmaya başladı ama sanırım saksısı küçük geldi bozulmazlarsa seneye değiştirmeyi düşünüyorum..

BeratC.
13-07-2008, 15:28
Benim glayöllerim 2 hafta önce açmaya başladılar;çok güzeller..!
Ben glayörleri kışın toprağın içinde bekletiyorum ve gübreli olarak bırakıyorum;belki de bulunduğum yerin hava sıcaklığınla da ilgisi vardır.Bahçem Bodrum'da...

cihan_as
15-07-2008, 23:51
penelophe bana verdigin soğanlar Glayöl (Gladiolus) ikisi çiçeklendi diğerlerinde henüz tomurçuk yok.

Penelophe
16-07-2008, 00:37
Cihan abi, çok güzel görünüyorlar. Bahçeye gelmek şart oldu ama havalar çok sıcak.:(

Adalet Yağcı
31-08-2008, 09:38
Merhaba;
Glayöllerimin yerini değiştiriyorum, toprağını iyice belledim, şimdi yanmış ahır gübresi ve kimyasal gübre ilave etmek istiyorum.

Elimde şu değerlere sahip kimyasallarım var, bunları nasıl kullanabilirim, yani ahır gübresine karıştırabilirmiyim, hangisinden ne oranda kullanabilirim, gübreli toprağı hazırladıktan sonra dikim için altı hafta beklemelimiyim.

İlgilenen arkadaşlarıma şimdiden teşekkürler ediyorum.
Potasyum Nitrat-13.5-0-45.5 --- MAP Amonıum Phosphate-12-61-0

Öznur
12-03-2009, 17:41
Yabani glayöl, çok güzel bir pembe renkte:)

muhacir07
22-03-2009, 23:25
Ormanlık alanlarda sıkça rastladığım ve adını bilmediğim bu çiçeği çok beğenirdim.meğer adı yabani glayölmüş.Öğrendiğime sevindim.

mor papatya
28-03-2009, 15:36
dün bimden glayöl aldımve hemen ektim kaç günde toprak yüzeyine çıkar acaba?

nurcanaybay
28-03-2009, 16:23
Ben bir kısmını 16 mart ta dikmiştim ,şu ana dek filizlenme görünmüyor.

Bugün ,yakından incelediğimde bazılarının uç verdiğini gördüm ,bu durum da
ortalama 12 günde filizleniyor.

hocam100
28-03-2009, 16:33
Yabani glayöl, çok güzel bir pembe renkte:)

Benim bahçemde bundan var 5 sene kadar evvel bir öğrencim vermişti üredi gitti.Kışa yapraklı geçiriyor dondan da etkilenmiyor.

talar_
29-03-2009, 16:40
Dün DİAS'dan aldığım glqyöl soğanlarını dikeceğim.Sayfanın başında yazdığı gibi 10 cm derine dikip güneşe koymaktan başka birşey yapmam gerek mi?Daha önce glayöl dikmemiştim.Yardım lütfen...

kgursan
31-03-2009, 21:29

Gladiolun köklenmesi ve sürgün vermesi toprak sıcaklığına bağlı olarak 7-20 gün arasında olur. Toprak sıcaklığı etkilidir.

mor papatya
06-04-2009, 19:46
benim glayöllerim 1 cm kadar toprak yüzeyine çıktıllar ****** saksıda yakşlaşık 8 cm derine ekmiştim ve üzerine gübre dökmüştüm yakında resmini koyarım:)

Goncagül
07-04-2009, 14:10
Benim glayöllerim saksı da 10cm oldu. 1 hafta da sürgün vermeye başladı.

nurcanaybay
07-04-2009, 15:14
16 Mart´ta ektiğim glayöllerin bugünkü hali.En hızlı büyüyen soğanlı çiçeğim glayöl oldu.

mor papatya
22-04-2009, 18:41
glayöllerim hızla büyümeye devam ediyor :)

mor papatya
28-04-2009, 20:16
Bende tam 1 hafta önce 10 adet ektim saksıya.benim saksılarım ince uzun olanlardan.Bu sabah toprağı kurcalayıp tepelerine baktım,hiç bir hayat belirtisi olmamış:( Bu arada toprağınıda hazır paketlerden almıştım.Nerde hata var sence?
Bende kilerden almıştım soğanları.Asyalale ' ye mail atmıştım.bana, 3-4 santim derinliğine gömün 7 günde çıkmaya başlayacak,40 günde çiçeklenecek diye cevap verdiler.7 günde bırakın toprak üstüne çıkmayı,toprak içinde bile yeşermediler.Ve bana gübredende hiç bahsetmediler.

aslında benimde hiç deyimim yok ilk defa ektim. ben bimden 1 paket glayöl soğanı ve toprak almıştım. ben topragı yarı bahçe toprağı yarı paket topraktan koymuştum. ben hatta ölçerek 8 cm ektim:D ama bol bol sulayın çok olmamak şartıyla. ben 3 güne bir suladım.ilk zamanlar ne zaman çıkacak diye gün sayıyordum hatta kendime mini takvim bile yapmıştım. sanki çürüdümü acaba yanlışmı yaptım acaba derinmi acaba off ne zaman çıkacak yaa diyerek sonunda soğanları (12 gün sonra )filizlendirdim.ama biraz sabredin bol güneş alan yere koyun. havalardanda olmuştur üzülmeyin inşallah en kısa sürede filizlenirler.

Öznur
29-04-2009, 14:01
Benim bahçemde bundan var 5 sene kadar evvel bir öğrencim vermişti üredi gitti.Kışa yapraklı geçiriyor dondan da etkilenmiyor.

Bizim burada tarlalarda o kadar çok ki! Ama hayvanlar için kışlık ot biçme zamanında açtıklarından otlarla birlikte hep biçiliyorlar. Bu sene birkaç kök mutlaka söküp bahçeme getireceğim.

hocam100
08-05-2009, 20:14
Benim ilk glayöller açtı.Bunlar farklı tür kışın soğuk vurmuyor.

eylems
09-05-2009, 00:02
Bizim burada tarlalarda o kadar çok ki! Ama hayvanlar için kışlık ot biçme zamanında açtıklarından otlarla birlikte hep biçiliyorlar. Bu sene birkaç kök mutlaka söküp bahçeme getireceğim.

Bu bahsini ettiğiniz yer Kastamonu'nun neresinde? ben de Kastamo'luyum bir ziyaret etmek isterim orayı.;) Gelmişken sizinle de tanışırdık;)

hocam100
09-05-2009, 09:06
Bizim ovalarda da çok var yaklaşık 10 yıl önce bir öğrencim 2 tane soğanı oradan toplamış ve bana vermişti çoğaldı gitti.

Öznur
27-05-2009, 18:02
Bu bahsini ettiğiniz yer Kastamonu'nun neresinde? ben de Kastamo'luyum bir ziyaret etmek isterim orayı.;) Gelmişken sizinle de tanışırdık;)

Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesi, buyrun beklerim:)

kgursan
30-05-2009, 19:43
Bende tam 1 hafta önce 10 adet glayöl soğanı ektim saksıya.benim saksılarım ince uzun olanlardan.Bu sabah toprağı kurcalayıp tepelerine baktım,hiç bir hayat belirtisi olmamış:( Bu arada toprağınıda hazır paketlerden almıştım.Nerde hata var sence?
Bende kilerden almıştım soğanları.Asyalale ' ye mail atmıştım.bana, 3-4 santim derinliğine gömün 7 günde çıkmaya başlayacak,40 günde çiçeklenecek diye cevap verdiler.7 günde bırakın toprak üstüne çıkmayı,toprak içinde bile yeşermediler.Ve bana gübredende hiç bahsetmediler.

glayör soğanı toprak sıcaklığına bağlı olarak çimlenir. Toprak soğuk ise 15 günü bulur, toprak sıcak ise 7 günde köklenir ve çıkış yapar. Çiçek vermesi 80-90 gün cıvarındadır. Bol güneş ister . yaz çiçeğidir.

mor papatya
03-06-2009, 08:31
arkadaşlar benim glayöllerimde tomurcuklanmaya başladılar.inşallah çiçeklerinide görmek nasip olur.:)

mor papatya
13-06-2009, 21:31
ilk açan glayölüm turuncu renk çıktı :)

cenan
26-06-2009, 18:17
Sevgili mor papatya.Yanlış hatırlamıyorsam seninle aynı zamanda ekmiştik.Benimkiler hala açmadılar.Seninki pekte güzel açmış maşallah.Ben bu soğanları ektikten sonra bu çiçeğin farkına varanlardanım.Buralarda apartman bahçelerinde gördüm bol bol ama seninki gibi güzel çiçek açmış hiç görmedim.Hatta kendi kendime söylendim durdum paket üzerindeki resimler böyle değildi ama...diye:mad:ama seninkiler tıpatıp paket üstündeki resimdekiler gibi:rolleyes:
Ben bunlar çıkmayacak derken seninkiler çıkınca bana umut olmuştun.Şimdi ise güzel çiçeklendiğini görünce sen bana gene umut oldun.İnşalla benimkilerde çiçeklerini açarda bende yollarım resimlerini.sevgiler..

Buket Aknar
26-06-2009, 22:12
Arkadaşlar, ben 2 yıl önce glayöllerimin yerlerini değiştirirken soğanların köklerinde fındık iriliğinde bir çok oluşum bulmuştum ( geçmiş mesajlara bakarsanız bu durumu burada dile getirmiştim) buradaki önerilere uyarak fındık iriliğindeki soğancıkları farklı yerlere ektim ve sabırla bekledim. Geçen yıl sadece yaprak vermelerine rağmen bu yıl benim minicik soğanlarım çiçek açmaya başladılar. Buradan paylaşmak istedim. En uygun zamanda inşallah çiçeklerini de görüntüleyeceğim.

ayferaksit
27-06-2009, 20:54
Gloyer dostları hepinizin çok güzel gelişmiş;) ellerinize sağlık

sakagun
03-07-2009, 20:17
Benim glayöl beyaz açtı.

limon
03-07-2009, 20:34
Beyazın da güzelliği bir başka oluyor. Çok güzel...

Benimkilerden yavru ağzı tonundakiler açtılar, açık pembeler henüz tomurcuktalar. Aynı renklerin bir anda açması enteresan geldi.

gurcooo
03-07-2009, 21:36
Benimkilerde açmaya başladı daha açmayan birsürü çeşit var... :)

kopshtar
06-07-2009, 12:58
Hepsi Çok güzeller Sn Gurcooo, tebrikler.
Hafta sonu yoktum bu sabah benim beyaz glayöllerden biri de çiçek sapını vermiş. yakında açmış halini de görürüm artık.

mor papatya
06-07-2009, 15:09
glayöllerim açmaya devam ediyor:)

gurcooo
06-07-2009, 22:21
Çok teşekkürler kopshtar, sizinkileride görmek isteriz... Ben devam edeyim :)

limon
06-07-2009, 22:38
gurcoo, hepsi birbirinden güzel, maşallah. Elinize sağlık.

Geçen yıl tek bir kök olan ve saksıya diktiğim Glayöl, biraz daha küçük açtığından desteksiz duruyorken, bu yıl ektiğim 20 soğandan yetişenlerin çiçekleri çok daha iri açınca hepsini destekleyip, bağlamak zorunda kaldım. Desteklemezsem çiçek sapı ağırlığı taşıyamayıp eğilip, kırılıyor. Hele çiçekler ıslanınca, bağladıklarımdan bile 2-3 tanesi kırıldı. Neyse ki vazoda da uzun süre canlı kalan bir çiçek. Grup halinde gerçekten çok gösterişli duruyor.

gurcooo
06-07-2009, 23:28
Sevgili limon çok teşekkür ederim. Söylediklerinine aynen katılıyorum benimkilerde çiçeklerini taşıyamıyor, fotograflarda farkettiyseniz hepsini iple bağladım. Bunun yanında daha açmamış birsürü glayölüm var açtıkça burada sizlerle paylaşacağım.

limon
06-07-2009, 23:41
Gurcooo, çiçekler geçince, aynı Laledeki gibi yeşil kısım kuruyana bekleyip, soğanlarını çıkarmamız mı gerekiyor. Soğanları bırakabilir miyiz?

gurcooo
06-07-2009, 23:48
Sevgili Limon kendi usulü nasıldır bilmem ama benim yaptığımı söyleyeyim. Çiçekler geçtikten sonra dediğin gibi saplarını kesiyorum, soğanlarıda yerinden çıkarmıyorum. Şu zamana kadar soğanlardan kayıp vermedim her sene dahada fazla çoğalıyorlar.

Güler
07-07-2009, 18:01
Sevgili limon,
Bahçemdeki glayöllerim ile benim de sorunlarım olmuştu. İkiyüzden fazla glayöl ekmiştim, boyları uzadıkça, çiçeklenmeler başlayınca devriliyorlardı.
Kendimce bir usul buldum.
Arkadaşımız çiçeksever70 in bahçe fotoğraflarındaki 99 numaralı mesajına bir bakıver. Ortancaların önünde bulunan 10x10 cm lik naylon filelerden B.Hause'da satılıyor. Ben 15m aldım. Yere iyice yaydım. Hem baş ucuna hem de sonuna birer çıta çaktım. Ağın her iki ucunu bu çıtalara tel zımba ile zımbaladım.
Daha sonra, glayöllerin ekildiği yere geldim. Çiçeklerin bulunduğu tarhın hem başına hem de sonuna ağın eni kadar mesafeyi ölçerek 1,5 m kadar uzunlukta dört adet çubuk çaktım.
Ağın başında ve sonunda bulunan çıtaları bu dikilen çubuklara yatay olarak tutturdum. Glayöl yaprakları bu karelerden yukarı doğru çıkmaya başladılar. Boyları uzadıkca ben de ağı tedrici olarak yukarıya kaldırdım.
Hem görüntü güzel oldu, hem de çiçeklerim dimdik durdular.

Kharel
08-07-2009, 22:39
babamla bugün glayöl kavgası ettik. yaprakları yere değiyor diye budamış ben de neden budadın yaprağı lazım ona dedim. bahçe benim niye karışıyorsun falan deyince sinirlenip diktiğim glayölleri söktüm. şu an pişmanım:D

Zeferan
09-07-2009, 16:36
Benim glayöller de merhaba demeye başladılar. Hocam100 den aldığım 10 soğanın 10 da çıktı. Fazlası bile var. Bazı soğanlar 2, bazıları 3 , birtanesi de 4 fide vermiş. Çiçek vermez diye korkuyordum. Bugün tek soğandan çıkan beyazlar açtı. Çok sevinçliyim. Hayatımda ilk defa glayöl yetiştiriyorum :)

kopshtar
09-07-2009, 20:04
Benim glayöller de açmak üzere, ancak ben dikim talimatındaki gibi 10-15 cm aralıklarla diktim. şimdi her birine destek saplarsam görüntü iyi olmayacak gibi geliyor. Belki ileride çoğalırlarsa daha iyi olabilir :)

nurcanaybay
12-07-2009, 19:39
Arkadaşlar ;
benim glayöller çiçek sapı çıkaramadan hastalandılar.Yaprakları beyazladı ,üzeri yapış yapış
elimle sıvazladığım da kahverengi yağımsı bir madde bulaşıyor.Üzerin de küçük yeşil böcekler görünce ilaçladım.Bahçenin diğer köşesine diktiklerim de aynı durum da.Bu konu da bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim.

kopshtar
21-07-2009, 22:22
Ve sonunda açtılar :) tamamen beyaz olmamalarına çok sevindim. Orkideler kadar güzel ve narin çiçekleri var. Bir de kokulu olsalardı :(
çok şey mi istiyorum he he..

kgursan
22-07-2009, 22:03
Arkadaşlar ;
benim glayöller çiçek sapı çıkaramadan hastalandılar.Yaprakları beyazladı ,üzeri yapış yapış
elimle sıvazladığım da kahverengi yağımsı bir madde bulaşıyor.Üzerin de küçük yeşil böcekler görünce ilaçladım.Bahçenin diğer köşesine diktiklerim de aynı durum da.Bu konu da bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim.

Sanıyorum yaprak bitleri yapmıştır. İlaçlarınız yaprak bitine etkili ise sorun çözülmüştür. Çiçeğe sanırım zararı olmayacaktır. Normal çiçek açacaktır.

Diğer taraftan Gladiol de devrilmesini önlemek için soğanların 10-12cm derinliğe dikilmesi gerekir.

nurcanaybay
23-07-2009, 09:28
Sn.Kgursan ;
yanıtladığınız için teşekkür ederim.İlaç fayda etmeyince, diğer çiçeklere de yayılacak korkusuyla 17 tanesini söktüm.İnsan, aylarca bekleyip sökmek zorunda kalınca içi acıyor.
Sağlık olsun.

züboli
07-08-2009, 12:39
sonunda açtı

cenan
07-08-2009, 13:13
benimkilerde açmüştı ama solması bir oldu:(

cenan
28-12-2009, 17:38
glayöl soğanlarının ekili olduğu saksının toprağında, daha doğrusu soğanların etrafında, soğandan bağımsız nohut büyüklüğünde birşeyler var. Acaba onlar nedir? Sizlerde de var mı?

hocam100
28-12-2009, 17:54
Onlar yavruları seneye onları da ekerseniz büyürler.

cenan
29-12-2009, 09:31
Hocam teşekkür ederim. Bu glayöl soğanları 2 uzun balkon saksısında, 4 er adet. Aynı saksıda da 2009 un sanırım haziranında ektiğim 2 adet zıpcıktı soğanı var. Ben glayöl soğanlarını saksıdan alıp bahçeye aktarmak istiyorum ama henüz yaprakları kurumadı. Zıpcıktılara da zarar vermek istemiyorum ve zıpçıktıları da bir saksıya almak istiyorum. Toprağın altında ne olduğunu o kadar çok merak ediyorum ki aslında:cool:
Şimdi sizce bahçeye aktarma işini ne zaman yapmalıyım? Ve de zıpçıktı soğanları acaba çoğalmışmıdır?

kgursan
02-01-2010, 23:00
Hocam teşekkür ederim. Bu glayöl soğanları 2 uzun balkon saksısında, 4 er adet. Aynı saksıda da 2009 un sanırım haziranında ektiğim 2 adet zıpcıktı soğanı var. Ben glayöl soğanlarını saksıdan alıp bahçeye aktarmak istiyorum ama henüz yaprakları kurumadı. Zıpcıktılara da zarar vermek istemiyorum ve zıpçıktıları da bir saksıya almak istiyorum. Toprağın altında ne olduğunu o kadar çok merak ediyorum ki aslında:cool:
Şimdi sizce bahçeye aktarma işini ne zaman yapmalıyım? Ve de zıpçıktı soğanları acaba çoğalmışmıdır?

Sn.cenan gladiol soğanlarının bahçeye dikilmesi don olayları geçtikten sonra olur. Bu zaman da söğütler yeşerince veya kurbağalar vıraklamaya başladığı zamana denk gelir (Bölgelere göre değişmekle birlikte, yaklaşık Nisan sonu-Mayıs)
Diğer taraftan gladiol soğanlarını şimdi söküp, serin yerde kurutup, don dan korumak koşuluyla Nisana kadar gazete, bez vs. içinde nuhafaza edip Nisan sonunda bahçenize dikebilirsiniz. Muhafaza sıcaklığı 10 oC civarındadır ve Dikim zamanına kadar (toprak içinde sulamadan veya dışarıda) 2-3 ay dinlenmesi gerekir.

yoldaş
14-03-2010, 08:46
Glayöl soğanlarım çıkmaya basladı. Gecen yıl sökerken iki tane toprakta kalmıştı. Onlar da 10cm kadar sürgün verdiler. Acaba bahçeye glayöl dikme zamanı geldi mi? Dışarıdakilerin yanına kardeşlerini de ekiyim mi yoksa herşeyi oluruna bırakıp gözlemliyim mi? İklime örnek vermek gerekirse galalarında yaprakları üzerinde (ocakta çiçek açıyorlar...:D) fakat bir kere don yemişlerdi sonra yeniden yaprak çıkardılar. fotoğraflar aşağıda.

kgursan
15-03-2010, 17:39
Gladiol soğanları dışarıya dikme zamanı: Söğütlerin yeşermeya başladığı dönemdir diye biliyorum.

Blues88
17-03-2010, 00:25
Gladiol soğanları dışarıya dikme zamanı: Söğütlerin yeşermeya başladığı dönemdir diye biliyorum.

Marttan haziran başına kadar dikilebilir diye bir bilgim var. Genelde temmuz başında çiçek açıyorlar ve 1 metreye kadar çiçek sapları verebiliyorlar.

oppss!
17-03-2010, 18:43
Birsürü renkleri vardı bende istanbuldan gelmişti, başlığı daha önce görseydim... Benimkiler çürüdü malesef.

nurcanaybay
17-03-2010, 19:53
Sonbahar da topraktan çıkarıp saksıya almıştım.2 tanesi bahçe de kalmış ,onlar 25 cm
kadar uzadılar .Saksıda ki ler yeni yeni uç çıkarmaya başlamışlar.Bu durum da ılık bölgeler de bahçe de bırakmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum.

k_donmez
28-03-2010, 11:42
Saksıya ekilen glayöller toprağı delerek çıkmaya başladılar. İki üç gündür toprak üstündekilerin sayısı artmaya başladı.

k_donmez
10-04-2010, 22:26
15 gün içinde 10 santim kadar uzadı. Tabi bu arada hepsi topraktan çıktı. Önlerinde de frezyalar var.

gilan
12-04-2010, 12:29
Geçen yıl diktiğim glayöl soğanlarını toprakta bırakmıştım. Hafta sonunda sağlamlar mı diye bir açıp bakayım dedim. Hem sapasağlamlar hem de her bir soğan aynı büyüklükte iki soğana dönüşmüş. :)

Bahar Erdem
12-04-2010, 13:06
Geçen yıl bende koçtaştan pembe glayöl soğanı almıştım. Evde çimlendirip bahçeye dikmiştim ve çok güzel açmışlardı. Yalnız kışın hiç birini sökmedim. Daha doğrusu sökülmesi gerektiği kısmını atlamışım. Ama lalelerin ve irislerin akıbetleri ne oldu diye eşelerken bide ne göreyim. Glayöllerim hallerinden gayet memnun mutlu mesut topraktan çıkmışlar. En kısa zamanda fotoğraflayıp buraya eklerim. Bu arada mesajı okuyup merak eden olursa lale ve irislerden eser bulamadım. Güler hanımın tabiriyle onları toprak ana aldı sanırım :)

sarigoz
30-04-2010, 12:35
Merhaba..Dun 2 sogan Gladyol ektim.Ikisi de mor renk,fakat birsi kadifemsi mor turunden.
Ciktiklarindan bende fotograflayip eklemeyi dusunuyorum..

cenan
30-04-2010, 13:05
Ne bahçemde, nede balkonumda bir daha yetiştirmek istemeyeceğim çiçeklerden biri. Ayakta durmaları çok zor, çiçeklenme süreçleri çok uzun, çiçekli kalma zamanları çok kısa. Çiçeksizkende yaprakları daha hoş duran çiçekler var. Şimdilerde zakkumları beğeniyorum ilk firsatta bahçemi onlarla doldurmak istiyorum:rolleyes:

Jezebel
01-05-2010, 15:27
Turuncu gladyol soğanı aldım çarşamba günü , geç kaldım belki ama hemen ektim .
Umarım çıkar da benim yüzümü kara çıkarmaz .
Beyazlar orman gibi oldular çünkü .

sarigoz
01-05-2010, 16:44
Jezebel,cikar merak etmeyin..bu gun ikinci gunu ektiklerimin ve istemeden soganini cikarmis oldum..sogan hemencik kucucuk kokcukler cikarmaya baslamis bile..

Turuncu gladyol soğanı aldım çarşamba günü , geç kaldım belki ama hemen ektim .
Umarım çıkar da benim yüzümü kara çıkarmaz .
Beyazlar orman gibi oldular çünkü .

Jezebel
04-05-2010, 11:04
Ben de mi açıp baksam ki ;) ?

süreyya
28-05-2010, 21:49
Bu gün ben de Hisarönü'nden bir tane beyaz glayöl soğanı aldım.

Soğan muz kabuğu renginde. Üst kısmında kuru kabuk var, kabukların altından oluşmaya başlayan yeni soğan gövdesi görülüyor. Bir iki güne saksısını hazırlayıp 5 cm derinlikte dikeceğim. Yeni soğanlar verebilsin diye yayvan saksı olsa iyi olur diye düşünüyorum. Terasımın bol güneş alan, aynı zamanda da uzayan çiçeğin rüzgardan kırılmaması için az rüzgar alan bir yer olmalı. Ne yazık ki güneşin bol olduğu konumun aynı zamanda rüzgarı da bol. Öyleyse güneşten vazgeçmeyip rüzgar için dayanak çözümü ile yeri de belirlenmiş oldu.

Deneyimli arkadaşlarım, yapacaklarımda hatalarım varsa tavsiyelerinizi bekliyorum.

k_donmez
10-06-2010, 13:49
Bahçemde farklı yerlere farklı renklerde glayöller dikmiştim. İlk açan Sayın Hocam100'den gelen eflatun renklisi oldu. Soğanların tamamı filizlendi. Bazıları tomurcuk oluşturma aşamasında.

fmerry
17-06-2010, 15:36
Karışık renkte ekmiştim.İlk açmak üzere olan kırmızı ve beyaz glayörlerim oldu bakalım diğer renkler nasıl olacak?

beyazı çekmeyi unutmuşum açsın tamamen onu da oşekilde ekliyeyim.

bu kırmızı olan http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=153515&stc=1&d=1276758711

k_donmez
28-06-2010, 20:10
Kırmızı, pembe, mor renkleri gördük. Çiçek sapı çiçekle dolup ağırlaşıyor. Bir de üzerine yağmur inince sap kırılıyor. O yüzden ilk gün bahçede seyrettiğimiz çiçekleri, ertesi gün evdeki vazoda seyretmeye başlıyoruz.:o

Bengisan
30-06-2010, 14:28
Arkadaşlar içerenköy carrefourda çiçeklerin olduğu bölümde tanesi 50 kuruşa olan glayörler vardı onlu poşetler halinde, bende her renginden aldım yeşil ama fıstık yeşili olan bile vardı,ben dün aldım hala olabilir yakın olan varsa kaçırmasın....

hocam100
30-06-2010, 20:09
Soğanların filizlenme şansı azaldı özellkle çürüyüp çürümediğene bakın derim.

galanth
30-06-2010, 21:59
''Kralenler hasat edildikten sonra 24 saat 15-20 derece suda iki kez yumuşatılır.Daha sonra 53-55 derecede yarım saat bekletilir.Uygulama biter bitmez normal suda soğutulur.Ekim zamanına kadar 2-10 derecede depolanır.
Bu çimlenmeyi artırırmış.
Başka yöntem ise ekim yapılmadan 24 saat önce 10 litre suya 1 kg tuz eriyiğin içine kralenleri 24 saat tutmakmış.''

Yukarda yazdıklarım;TAV (Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı) nın eseri olan Doç Dr. Türker Altan ve Doç.Dr.Sevil Altan ın eserinden alınmıştır.
Deneyimlerinize göre karşı görüş var ise lütfen bildirin , Glayöllerim yakında sökülecek..
Saygılar,

hocam100
30-06-2010, 22:31
Çimlenme şansı azaldı derken ekim zamanını geçirdik demek istedim Ayrıca zamanı geçtilçe soğanalr bozulmaya başlıyor pakette 10 adet ise muhtemelen 3-5 adeti bozulmuş olabilir inceleyerek alınız.Çürüme varsa filzlenmez.

k_donmez
02-07-2010, 15:12
Çok güzel renk ve tonlar oluşuyor. Bir de dik dursalardı. Seneye tedbirli olmak lazım. Hocam 100'den gelen glayöl soğanlarının bazılarında 2-3 gövde oluştu.

Bengisan
05-07-2010, 19:13
Çimlenme şansı azaldı derken ekim zamanını geçirdik demek istedim Ayrıca zamanı geçtilçe soğanalr bozulmaya başlıyor pakette 10 adet ise muhtemelen 3-5 adeti bozulmuş olabilir inceleyerek alınız.Çürüme varsa filzlenmez.

Paketlere tek tek bakarak almıştım hatta bir adet glayörü deneme amaçlı soğanlarda sorun olup olmadığını anlamak için ektim şuan 10-12 cm oldu bilgi için teşekkür ederim....

KAPTANzst
05-07-2010, 21:25
Arkadaslar bu çiçeğin adı Glayöl mü, Glayör mü ? Ben Glayör olarak bilirdim hep.

kgursan
05-07-2010, 23:00
Arkadaslar bu çiçeğin adı Glayöl mü, Glayör mü ? Ben Glayör olarak bilirdim hep.

Gladiol : Gladyatörden gelir, yaprakları gladyatör kılıçları gibi olduğu için öyle denmiş. Türkçeye geçince değişmiş. Kimisi glayöl, kimisi glayör demeye başlamış ve öyle yerleşmiş.

Latince adı Gladiolus grandiflora (İri çiçekli gladiol) dur.

adrianus
13-07-2010, 08:27
Geçenlerde yapı marketlerin birinde ekim zamanı geçmiş soğanlarda indirim vardı. 10 lu paket glayöl 2 liraya düşmüş. Aldım ve karanlık serin bir yere sakladım. Seneye bu soğanlardan çiçek elde edebilirmiyim? Ne dersiniz?
Sevgiler

Güler
13-07-2010, 10:11
Ben de Glayör olarak bilirdim ama doğrusunun Glayöl olduğunu siteden öğrendim.

Sevgili adrianus, soğanları serin karanlık ve kuru yerde saklarsanız yani yumuşatmadan koruyabilirseniz seneye ektiğinizde sizin de güzel glayölleriniz olur.

kgursan
13-07-2010, 23:44
Geçenlerde yapı marketlerin birinde ekim zamanı geçmiş soğanlarda indirim vardı. 10 lu paket glayöl 2 liraya düşmüş. Aldım ve karanlık serin bir yere sakladım. Seneye bu soğanlardan çiçek elde edebilirmiyim? Ne dersiniz?Sevgiler

Neden seneye? Bu sene hemen diksenize;). şimdi dikerseniz yaklaşık 70-90 gün sonra çiçek açarlar. Ancak Temmuz ayını geçirmeyin!

adrianus
15-07-2010, 12:11
Haklısınız ama bahçeyi düzenleyip yer bulmam lazım. Bu arada benim casablancalar 60 cm civarında boylandılar.
Selamlar

kgursan
19-07-2010, 21:53
Haklısınız ama bahçeyi düzenleyip yer bulmam lazım. Bu arada benim casablancalar 60 cm civarında boylandılar.
Selamlar

Çiçek tomurcukları görüldüyse 1 ay sonra açarlar.

sındırgılı
20-07-2010, 20:26
Bizimkiler, daha yeni yeni acmaya basladilar:

adrianus
23-07-2010, 10:03
Edirne de yaz çok sıcak geçiyor benim galyöllerde biraz fazla güneşte kaldılar, ne yazık ki çiçek ömürleri ilk çıkanların çok kısa oldu. Sonradan gelenleri ise kesip vazoya koyduk mecburen.

sarigoz
30-07-2010, 14:37
Merhabalar
Gladiol,ayrica kilic cicegi de deniliyromus..Yapraklari kilic seklinde oldugu icin.

sarigoz
05-08-2010, 22:20
Bunlar da benim gladyollerim..

k_donmez
21-09-2010, 18:13
Bu yıl birbirinden güzel renkleri ile Haziran ve Temmuz boyunca bahçemizi neşelendiren glayöller kuruyunca soğanlarını çıkardım. Aşağı yukarı büyük soğan sayısı diktiklerimin iki katına ulaştı. Gerek Bauhaus'tan temin ettiklerim ve gerekse Sayın Hocam100'ün gönderdikleri firesiz çimlenip çiçeklendiler.
Bugün soğanları söktüğümde yeni soğan ile eski soğanın arası ve çevresinde çok sayıda küçük soğan vardı. Bunların çoğu toprağa döküldü. Bu soğanları büyütebilmek için ne yapmam gerekiyor? Aşağıda bazı resimlerle yavru soğan görüntülerini paylaşıyorum. Sayın KGürsan ve Sayın Hocam100'ün değerli bilgilerini bekliyorum.

fsuzen
22-09-2010, 10:47
Sayın k_donmez

Söküm için biraz erken değilmi?

k_donmez
22-09-2010, 14:51
Sayın FSuzen

Bitkinin, soğanla yapraklarının birleştiği yer yumuşak ve yapraklar kolayca soğandan ayrılıyorsa söküyorum. Birkaçı dışında tamamı ayrıldı. Daha önce tamamen kuruyup söktüklerim de olmuştu. Sanırım sulama düzeni ile ilgili bir durum.

fsuzen
22-09-2010, 19:06
Benimkiler hala yeşil yapraklı olduğu için sormuştum.

saygılarımla

hocam100
22-09-2010, 19:57
Biraz erken kazmışsınız yapraklarının sararıp kuurması gerekiyor çünkü soğanalrın irileşme zamanı tam bu esnada oluyor.Yavru soğanlara gelince onları seneye ekin 2 sene sonra irileşecektir.

ibrahim37
29-12-2010, 02:44
Arkadaşlar bana geçen ağustosta hediye bir glayör yumrusu gelmişti. Bende çiğdemlerle birlikte ektim. Ektim sayılırmı bilemiyorum bir saksıdan alıp aynı hafta bahçeye ekmiştim. Çok güzel yeşillenmişti. Ancak geçen soğuklarda yaptaklar hasar görmüş. Istanbul şartlarında ben donacağına pek ihtimal vermiyordum ancak yapraklar gitmiş. Acaba ben nerde yanlış yaptım diye düşünüyorum! soğanlarda gitmişmidir?

hocam100
29-12-2010, 07:23
Çünkü glayöl soğuklara dayanıklı değildir.Ayrıca dikim zamanı çok geçmiş.Nisan gibi ekilip haziran temmuz ayı çiçeklerini görebilirdiniz.Şimdi geç kaldığınız için böyle olmuş.

ibrahim37
29-12-2010, 17:39
Hocam benim bahçenin bulunduğu bölgede doğada kendiliğinden yetişen türlerde gördüm.
Onlara kışın ortasında yeşillenmelerini ben söylemedimki. :(
Merakım soğanlarda gidermi?

Kharel
29-12-2010, 18:24
Bence gidebilirler çünkü normalde bu bitki bizim iklime göre ilkbaharda ekilip yaz sonu çiçek veriyor.

hocam100
29-12-2010, 19:05
Ben de de doğal glayöl var ki şimdilerde yeşillendiler ve 10 cm yeşil olarak bahara kadar durur ve nisanda çiçek açar.Ama diğerlerini nisana ekerim .

fsuzen
29-12-2010, 22:01
Sayın İbrahim37

Yapraklar resimdeki gibi olunca soğanlarda donuyor.Benimkiler Ankara kışında böyle olmuştu.

ibrahim37
29-12-2010, 23:11
Hocam buda doğal bir tür idi 'Gladiolus Anatolicus'
Anadolu glayölü ben iklimi takip edebileceğini düşünüyordum. Öyleki benim bahçenin olduğu yerler kışları eksi birkaç derecenin altına bile düşmüyor! Genelde bütün soğanlılar bu soğuklara rahatlıkla dayanırlar.
Benim yer değiştirme durumu onu şaşırtmış olmalı. İnşallah sağından solundan yavru verir.

Kharel
29-12-2010, 23:29
O türü bilemiyorum ama Gladiolus türlerinin çoğu afrika kökenli dolayısıyla bu türlerin soğuğa dayanıklılıkları düşük. Ancak Türkiye ve avrupada yaşayan doğal türler de var diye biliyorum.

kgursan
30-12-2010, 22:44
Gladiol anavatanlarından en önemlisi Güney afrika dır. Nemli-serin iklim bitkisidir. Türkiye de , Anadolunun bazı yörelerinde doğal türleri vardır. G.bizantinus istanbul cıvarında görülebilir. Fakat Kültür çeşitlerinin tümüne yakını ılıman serin-nemli iklimlerde yetişir.

Buna göre çevrede kurbağalar vıraklamaya başladığı zaman, Söğütler yeşermeye başladığı zaman cormları (soğanları) dikilmeye başlar,ve temmuz ortalarına kadar (bazı yörelerde Ağustos ortası) diklebilir, Dikimden sonra 65-110 gün sonra çiçek açar. Ekim -Kasım daki kırağılardan çiçekleri ve yaprakları zarar görür.

Toprak içindeki soğanlar -1,-2 oC kadar dayanabilirse de toprak donarsa onlar da donabilir. Örneğin Beykoz,Yalova, Orhangazi çevrelerinde soğanlar sökülmeden ertesi yıla bırakılır.

kopshtar
31-12-2010, 14:30
Benim geçen sene söktükten sonra toprağa karışan peacock orchid (yaz orkidesi) soğanlarımın minik yavruları ertesi yıla oldukları yerden yeniden çıktı. Afrika orjinli olan ve sıcağı çok seven bu bitkinin bulbları kalabiliyorsa Bursa ikliminde glayöller de kalabilir diye düşünüyorum. Ama yine de risk alıp glayöllerimi kaybetmek istemiyorum :))

kgursan
02-01-2011, 15:35
Benim geçen sene söktükten sonra toprağa karışan peacock orchid (yaz orkidesi) soğanlarımın minik yavruları ertesi yıla oldukları yerden yeniden çıktı. Afrika orjinli olan ve sıcağı çok seven bu bitkinin bulbları kalabiliyorsa Bursa ikliminde glayöller de kalabilir diye düşünüyorum. Ama yine de risk alıp glayöllerimi kaybetmek istemiyorum :))

Geçen sene Kış olmadı ki:p Biz frezya serasında hiç soba yakmadan kışı atlattık. Sadece 1 akşam -5 civarında oldu.Yani sadece 1 akşam soba yaktık.

Her yıl aynı olmaz, aldanmayın.

eylems
02-01-2011, 16:26
Kastamonu'da bahçemizdeki glayör soğanları 4-5 yıldır kışı atlatıyor.

Kharel
02-01-2011, 17:39
Hangi cins olduğu da önemli.

kopshtar
06-01-2011, 16:29
Geçen sene Kış olmadı ki:p Biz frezya serasında hiç soba yakmadan kışı atlattık. Sadece 1 akşam -5 civarında oldu.Yani sadece 1 akşam soba yaktık.

Her yıl aynı olmaz, aldanmayın.

Sn Kgursan; lütfen siz de Yalova ile Bursa'yı kıyaslamayın :)) Yazın Yalovadan geçerken salkım salkım açmış begonviller gördüm. Geçen kış sardunyalar da dahil olmak üzere birçok bitkim dondu. Ancak a.corn lily' lerim donmadı. Sadece bunu ifade etmek istedim...

hocam100
09-01-2011, 18:45
Bizim yaylalarımızda olan glayöllleri resimlemiştim:

kgursan
10-01-2011, 23:40
Sn Kgursan; lütfen siz de Yalova ile Bursa'yı kıyaslamayın :)) Yazın Yalovadan geçerken salkım salkım açmış begonviller gördüm. Geçen kış sardunyalar da dahil olmak üzere birçok bitkim dondu. Ancak a.corn lily' lerim donmadı. Sadece bunu ifade etmek istedim...

Sn Kopshtar., O gördüğünüz begonvil, biraz soğuğa toleranslı ve kuzeyi kapalı kuytu bir mekanda bulunuyor. (Yani,Bursadan Yalova ya girişte, Işıklarda, tam üst geçidin karşısındaki evde) Orası çok kuytu.

Şehirde sıcaklık 5 oC olurken Bursa yolu üzerindeki seralarımda (Şhell benzinliğin arkası) 0 oC oluyor. Yani şehirde +3 oC ise sera Bölgesinde -2 oC.

kopshtar
13-01-2011, 13:29
Kgursan hocam; tam tarif ettiğiniz yerdeki begonvili kastetmiştim. Tabi bizim gibi şehirlerde çok yakın mesafelerde farklı mikroklimalara sahip yerler olabiliyor. Bursa Kumyaka'da da açıkta narenciye ve begonvil yaşayabiliyor. Ama sizden geçen yıl aldığım frezyalar kapalı ancak ısıtma olmayan mekanda cam arkasında dondular. Dışarıda toprak altında bulunan a. corn lily ve glayöller kayıp olmadan tekrar yeşerdi. Yine de beni korkutmayı başardınız hocam, hafta sonu tüm soğanları söküp depoladım :) Yalovadan geçerken inşallah size de uğrarım, tanışmayı çok isterim hocam, saygılar, hürmetler...

kgursan
18-01-2011, 22:13
Ben de memnun olurum., Nisan ortası gelirseniz frezyaları da toplatırım size!! Ağırlamaktan mutluluk duyarım. Benim yerim Yalovanın girişinde (Bursadan) SHELL benzinlik arkasında. Kolay gelsin.

FIRUZAN
08-03-2011, 13:30
Merhaba dikim için nisan ayını beklemeli miyim teşekkürler

sarigoz
08-03-2011, 15:29
Merhaba,benim gecen yildan,cikarmis oldugum gladyol soganlarim var.Bizim burda kis biraz uzun gidiyor..Havalarin isinmasini dortgozle bekliyorum.Mart sonu,sanirim ekim yapacagim.Yukarda yazdigim gibi bizim burda kis ve don olaylari coklugu dolayi soganlari cikariyorum.
Firuzan hanim,siz biraz havalarin isinmasini bekleyin derim.Yine de benden daha iyi bilen arkadaslar var...

hocam100
08-03-2011, 15:42
Firuzan hanım havaların ısınması derken don olayının bitmesini bekleyin.

kgursan
08-03-2011, 23:35
Merhaba dikim için nisan ayını beklemeli miyim teşekkürler

Gladiol soğanları, söğütler yeşermeye başlayınca, kurbağalar vıraklamaya başlayınca dikilmeye başlar ve temmuz ortasına kadar dikilebilir

FIRUZAN
09-03-2011, 00:27
Okurken gözümün önüne geldi :) tebessüm ederek okudum ,güzel açıklama oldu teşekkürler

merichan
12-03-2011, 21:00
Merhabalar,

Ben Atina'da yasiyorum. Burada havalar 2 - 3 gundur cok guzel gidiyor ve bugun aldigim glayol soganlarini hemen saksilara ektim. Simdi merakla filizlenmelerini bekliyorum. Gelisme asamalarinda fotograflarini ekleyecegim.

Kedi Tırnağı
01-04-2011, 16:07
Bugün BİM' e gittim heyecanla. Dün çiçek soğanları ve malzemeleri geleceğini görmüştüm çünkü. Kendimi kaybettim her zamanki gibi ve birçok soğan aldım. İlk kez soğandan çiçek yetiştirmeyi deneyeceğim. Daha önce pek yanaşmıyordum zor olur düşüncesiyle. geçen yaz ilk kez tohumdan ürettim. Bu sene soğanlara da geçiş yapmış olduk böylece:D

Asya Lale markalı, Zambak, Dahlia( zorro ve yellow star), Sarı ve karışık renkli Glayöl soğanları aldım. Glayöller 5 li pakette 2,90 TL. Sanırım epey iyi bir fiyat. Glayölün diğer soğanlılardan daha kolay yetiştiğini anladım yazılanlardan. Sevincim arttı. Ben tüm bu soğanlıları balkonda büyük saksılarda yetiştirmeyi planlıyorum. Glayöl için uzun saksılar mı, derin saksılar mı avantajlı olur? Pakette Glayör yazıyor bu arada. Sadece torf ve yanmış gübre karışımı yeter mi yoksa bahçe toprağı da katmalı mıyım? Umarım güzel çiçeklerim olur ve resimlerim.

kgursan
01-04-2011, 16:19
Gladiol, her saksıda olur ama uzun boylu olur. Devrilmesin. Yaklaşık 8-10 cm derine dikin. gerekirse yanına çöp dikip ona bağlayın devrilmesin diye. Toprakda daha iyi olur.

hüsnüyusuf
01-04-2011, 16:33
Geçen sene glayölü ilk kez saksıda yetiştirmiştim. Çok güzel açtı. Devrilme sorunu oluyor tabi. Ama bu çiçeği saksıya hapsetmek haksızlık gibi geliyor bana. O yüzden ilk ve son denemem oldu diyebilirim. Tam anlamıyla bahçeye ait bir çiçek olduğunu düşünüyorum.

hanndan
04-04-2011, 12:50
merhaba,
20 gün oldu soğanları diktim,ama henüz bi çimlenme olmadı.ne kadar sürede çimlenir.

Nilüfer
07-04-2011, 10:11
Gladiol soğanları, söğütler yeşermeye başlayınca, kurbağalar vıraklamaya başlayınca dikilmeye başlar ve temmuz ortasına kadar dikilebilir

Ben de aldığım soğanları bir türlü dikemedim vakit bulup, geç kaldım diye üzülüyordum.
Gerçi şehrin göbeğinde, söğüt görmeyi, hele hele de kurbağa vıraklaması duymayı beklersem sanırım bir hayli gecikirim.
Ben en iyisi ilk fırsatta ekeyim Gladiollerimi...

Kedi Tırnağı
11-04-2011, 19:20
202611

Glayöllerimi sonunda ektim. Eski damacana bidonunu geçen yaz saksıya çevirmiştim. Ona ektim. 5 soğanı da aralık bırakarak ektim. Pakette yazan 10-15 cm mesafe olmadı haliyle ama derinliğine güveniyorum:D Geçen yaz domates ektiğim bu kaptan kalan( domates, azotu tüketmiş midir çok? ) torflu, perlitli hazır satılan toprak karışımına biraz, solucanlarımı içinden çıkardığım bahçe toprağı ekledim. Epey gübre içeriyor muhtemelen. 10 cm derinliğinde açtığım çukurlara yerleştirdim. Üzerini kapadım. toprak nemliydi hiç sulamadım henüz. Balkonda açıkta duruyor.

Soğanlar sağlıklı görünüyor mu acaba?

Kedi Tırnağı
11-04-2011, 19:32
202618

Eski damacanayı kendinden yapışkanlı kap kağıdıyla kaplayıp saksıya çevirmiştim geçen yaz. Tüm ekimi yaptım toprağı kapattım ve dank etti: Soğanların arasına, destek olsun diye dikeceğim sopayı unutmuştum:D Hemen nazikçe kazdım. 2 soğan arasındaki boşluktan eski bir ağaç dalını sapladım.

Benim bir endişem de şu: yeni satın aldığım temiz torfları dahlia ve zambaklar için ayırdığımdan, glayöllerde, yukarda bahsettiğim eski torfu kullandım. Domatesten kalan. Acaba glayöllere hastalık geçer mi? Daha dayanıklı bitkiler olduğunu okuyunca, eski toprağı glayöllere ayırdım mecburen. Hatta şu sapladığım ağaç dalından da bir hastalık geçer mi diye düşünüyorum. Geçen yaz balkon tarımı tecrübemle türlü zararlıyla uğraşınca, paranoyam var bu konuda:))

k_donmez
22-04-2011, 11:00
Geçen yıldan kalan soğanları diktiğim yerlerde hareket başladı. İlk fotoğraf Sayın KGürsan'ın hediyesi olan yeşil çiçekli türe ait.

sarigoz
30-04-2011, 14:02
Merhaba
Benim de gecen seneden kalanlar,ekildi ve aynen k_donmez gibi cikmaya basladilar.Ayni buyuklukteler

kgursan
30-04-2011, 22:45
Geçen yıldan kalan soğanları diktiğim yerlerde hareket başladı. İlk fotoğraf Sayın KGürsan'ın hediyesi olan yeşil çiçekli türe ait.

Haziran sonu gibi çiçeklenirler.

merichan
12-06-2011, 12:08
Atina'dan selamlar,

Benim glayollerim bir kac haftadir cok guzel cicekler vermeye basladi, resimlerini asagida gorebilirsiniz. O kadar guzeller ki bakmaya doyamiyorum. Sizlerle de bu guzelligi paylasmak istedim.

Ancak sanirim kendi kendime bu guzel ciceklere nazar degdirdim. Son gunlerde yaprak uclarinda bazi sararmalar gormeye basladim. Forumda durumu arastirinca glayolumun yaprak uclarindaki bu sararmanin mantar hastaligindan olmus olabilecegini dusunmeye basladim fakat acemi bir bitki sever olarak bu durumdan emin degilim. Asagida hastalikli yapraklarin da bir kac fotografini bulabilirsiniz. Konu hakkinda bilgisi olan arkadaslardan ne yapmam gerektigine dair yardimlarini rica ediyorum.
Simdiden tesekkurler.

k_donmez
11-07-2011, 14:07
Sayın K Gürsan'ın geçen yaz hediye ettiği yeşil çiçekli glayöl sonunda çiçeklerini gösterdi. Çok güzel bir görünüm oluştu. Diğer renklerde çiçek oluşumu devam ediyor.

Kharel
11-07-2011, 17:45
Doğal bir tür mü acaba?

Orhan Özbilgiç
11-07-2011, 22:12
Bizimkiler henüz çiçeklenmediği için renklerini bilemiyorum. Ama komşumun bahçesindeki kırmızı çiçeklilerine bayıldım.;)

233214

233215

hocam100
17-07-2011, 20:55
Benim glayöller de bu yıl çok hoş oldular.Bu yıl karışık bir görünüm alsın diğe karışık renkte ektim Daha hoş göründü bana.

superi80
17-07-2011, 22:21
Ne kadar güzeller kıskandım doğrusu .Bende sadace 5 adet var ,umarım çabuk çoğalırlar.Ellerinize ve emeğinize sağlık.

superi80
17-07-2011, 22:25
Çiçekleri gerçekten çok güzel açıyor,ama çok çabuk geçiyor.Bu süreyi artırmanın bir yöntemi var mı acaba ?

hocam100
17-07-2011, 23:13
Çiçek zamanı biraz suyu arttırın.

asbilgiç
21-07-2011, 20:32
Benim glayöller de bu yıl çok hoş oldular.Bu yıl karışık bir görünüm alsın diğe karışık renkte ektim Daha hoş göründü bana.

Glayöllerinizin renkleri çok güzel olmuş.Benimkiler ilk kez açacak ,şu anda tomurcuktalar .Bakalım ne renk olacaklar merak ediyorum.

FIRUZAN
01-08-2011, 17:57
merhaba soğanlarım çiçeklenmeye başladı ama bunun rengine bayıldım

sarigoz
04-08-2011, 12:17
Bu yil cok az gladyol ektim..benimkiler..

İremsıla
05-08-2011, 13:37
Merhaba glayölleriniz çok güzel açmışlar.benim pembe glayöl çiçeğim var ve 2 yıldır hiç çiçek açmadı,nedeni asmanın altında gölgede olmasıymış demek ki.

KAPTANzst
05-08-2011, 15:07
Çiçek zamanı biraz suyu arttırın.

Selam Hocam100.
Burada bir yanlışlık var gibi geldi bana:D
Çiçek zamanı hiçbir bitkinin suyu artırılmaz azaltılır diye biliyrum.
Fazla sulanan bitki çiçekleri erken döker. Suyu az verincede çiçeğe yatar.
Ne dersiniz..

çiçeksever
05-08-2011, 16:09
Benim glayöl de 2-3 gün önce açtı.Çardağın duvar dibinde.Yanında başka çiçek vardı,onu söktüm.Biraz geç çiçeklendi.

hocam100
05-08-2011, 22:07
Selam Hocam100.
Burada bir yanlışlık var gibi geldi bana:D
Çiçek zamanı hiçbir bitkinin suyu artırılmaz azaltılır diye biliyrum.
Fazla sulanan bitki çiçekleri erken döker. Suyu az verincede çiçeğe yatar.
Ne dersiniz..

Çiçekli bitkilerde çiçek açtığında suyunu eksik etmek çiçeğin erken solmasına neden olur.Dediğiniz sebzelerde olabilir.

kgursan
11-08-2011, 02:14
Hocam 100 haklı.

lenavita
04-09-2011, 08:10
ben bu çiçegi frezya`ya benzettim aynı cins olabilir gibi

kgursan
04-09-2011, 19:56
ben bu çiçegi frezya`ya benzettim aynı cins olabilir gibi

Frezya ile aynı aileden. İkisi de yaprakları kılıç şeklinde ve soğanları (daha doğrusu soğanımsı gövdeleri) yapıları aynıdır. İkisinin de gen merkezleri Güney afrika dır ancak Gladiol türleri daha geniş bir çevrede (akdeniz kuşağı gibi) yayılmıştır.

Kuzey yarım kürede. Gladiol genellikle yaz çiçeğidir, Frezya ise Kış-İlkbahar çiçeğidir.

sarigoz
08-04-2012, 17:25
Gladyolsever arkadaslar,merhaba
Bu sabah gecen yazdan kalan gladyollerimi ektim..Umuyorum yanlis zamanlama yapmadim..

tatlı bezelye
08-04-2012, 19:45
Merhaba Sayın Sarıgoz,
Ben de üzülüyordum glayol konusu hareketsiz, nereden gelişmeleri takip edeceğim diye.
Ben de on beş gün kadar önce ektim.
Selamlar.

İncirSioN
08-04-2012, 21:49
Selam arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım :) bir sorum olucak bende glayör ekdim 3 nisan da ve hala bi kıpırtı yok acaba nezmn filizlenir merak ediyorum bana acil cevap verirseniz cok memnun olurum teşekkürler...

heyyamola
08-04-2012, 22:45
Selam arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım :) bir sorum olucak bende glayör ekdim 3 nisan da ve hala bi kıpırtı yok acaba nezmn filizlenir merak ediyorum bana acil cevap verirseniz cok memnun olurum teşekkürler...

Galiba bahçeye direkt toprağa ektiniz. Toprağın yeterince ısınması lazım...
Acele etmeyiniz. Geçen seneki deneyimlerim:
Ekim yeri: Kayseri Rakım: 1300 mt
Ekim tarihi: 20 nisan Filizlenme: 4 mayıs
Ekim tarihi: 2 mayıs Filizlenme: 8 mayıs

sarigoz
09-04-2012, 09:01
Sayin IncirSion arkadasim,sitemize hosgeldiniz..
Gladyoller hemen cikmaz..Cok acelecisiniz:p
Daha yeni ekmissiniz.O da bir cocuk gibi..toprakla bulusacak,besinini alacak ki gelisecek:p
Arkadasimiz heyamola size az da osla ipucu vermis..

kelebek çalısı
09-04-2012, 12:41
Yabani galayöller bahçemin her bir köşesinde, her bahar fuşya rengi çiçekleri ile salınıyorlar. Gladiolus italicus, italyan glayölü, doğal olarak bahçelerde, tarla ve her türlü yeşil alanda kendiliğinden yetişen ve bahar aylarında çiçeklenen bir bitki. Bu çiçekleri ben çok seviyorum, doğada insan eli değmeden, kendiliğinden yetişip, bu güzelliklerini bizden esirgemiyorlar :)

sarigoz
09-04-2012, 13:21
Çok güzelmiş yaban türü de..

İncirSioN
09-04-2012, 15:00
teşekkürler :)) 5 dk önce bakdım filizlenmişler :D ben istanbuldayım yoğurt kaplarına ekdim :p 3 tane büyük kaba 1 tane ufak saksı 1 tanede lalemin yanına ekdim yoğurt kabında olandan bitanesi filiz vermiş sabırsızlıkla bekliyorumm :))

sarigoz
09-04-2012, 15:44
Arkadasim, filizlenmis olmalarina cok sevindim,lakin derin kap kullanin derim..:rolleyes:

kgursan
09-04-2012, 18:55
Gladiol soğanları Söğütler yeşerince, Kurbağalar vıraklamaya başlayınca dikilmeye başlar.
Dikimler 8-10 cm derine yapılır.
Temmuzdan sonra dikilmezler, çünkü, çiçekleri Ekimden sonra gelirse kırağıdan yanar.
Gladiol soğanları çevresi en az 6 cm olanlar ve daha irileri çiçek yaparlar.
Dikimden çiçeklenmeye kadar geçen süre, çeşidine, Dikim zamanına ve sıcaklığa bağlı olarak 80-120 gün arasındadır.

ardabora
09-04-2012, 21:55
"Kurbağalar vıraklamaya başlayınca dikilmeye başlar."

Bu tabire abartısız 5 dk. güldüm inanın,çok hoşuma gitti.

Elimde 5-6 tane glayöl soğanı var, evin 50 mt. aşağısındaki yapay göldeki kurbağalar da ötmeye başladı :)

hocam100
09-04-2012, 22:10
Geçen yılki glayöllerimin resminin orjinallari:

hocam100
09-04-2012, 22:17
Diğer renklerim:

kgursan
10-04-2012, 18:46
"Kurbağalar vıraklamaya başlayınca dikilmeye başlar."

Bu tabire abartısız 5 dk. güldüm inanın,çok hoşuma gitti.

Elimde 5-6 tane glayöl soğanı var, evin 50 mt. aşağısındaki yapay göldeki kurbağalar da ötmeye başladı :)

Sn ardabora., Kurbağalar Don olayı tehlikesi kalktıktan sonra eşlerini çağırmaya (vıraklamaya) başlar:D

Gladiol de don olayı kalktıktan sonra çimlenir, sürgün verir.

İncirSioN
16-04-2012, 16:46
son yazdığım günden bu güne epey gelişme oldu glayörlerimdee :D burdaki glayörlere bayıldım yaa hepsi cok güzel bi kokusu filan varmı bu ciceğin acaba ? bu sene sadece 5 tane kırmızı glayör ekdim ve ilk deneyimim seneye kocaman bi saksı alıcam içini renk renk glayörle doldurucam hayran kaldım burdaki görüntülere ve kıskandım :P

kgursan
16-04-2012, 21:26
son yazdığım günden bu güne epey gelişme oldu glayörlerimdee :D burdaki glayörlere bayıldım yaa hepsi cok güzel bi kokusu filan varmı bu ciceğin acaba ? bu sene sadece 5 tane kırmızı glayör ekdim ve ilk deneyimim seneye kocaman bi saksı alıcam içini renk renk glayörle doldurucam hayran kaldım burdaki görüntülere ve kıskandım :P

iyi bir gladiol çiçeği elde etmek için:
1.Soğanımsı gövdeleri (yumruları) en az 8 cm derine dikilir,
2.Dikimden sonra önce koruyucu kın yaprakları çıkartır ve yaklaşık 10 gün sonra gerçek yapraklarını çıkartır.
3. 1 ay sonra toprak altında hortum köklerini yapar,
4. 7 yaprak çıkardıktan sonra (yaklaşık 60-70 gün) çiçeğin başağı ucunu gösterir.,
5. Dikimden 80-90 gün sonra çıkan çiçek başağının en altındaki çiçekçik (kandil denir) rengini gösterir ve aşağıdan yukarıya doğru sırayla kandiller renklenir.

kokusu yoktur. kesme çiçek olarak kullanılırken, en alttaki kandil (ilk ) rengini gösterince toprak seviyesinin 10 cm üzerinden yaprakları ile kesilerek vazolara konur. 10-15 gün kadar çiçekleri açar.

selis
17-04-2012, 09:17
1.Soğanımsı gövdeleri (yumruları) en az 8 cm derine dikilir,

Senelerdir bahçede tohumunu döker kendi kendine çoğalır büyür.. Bu nedenle soğanların dikim derinliğinden haberim yoktu..
Yani saksıdakiler gelişemeyecek mi?

Fecrikâzip
18-04-2012, 21:58
Benim hevesle glayöl soğanları diktiğim saksım bugünkü fırtınada 4. kattan aşağı uçmuş. Tek soğan çimlenmişti, onu da birileri almış. Çimlenmeyen soğanları dağılmış saksının içinden aldım, yeniden dikeceğim ama sonuç ne olur bilmiyorum.
Ayrıca nerdeyse bir ay olmuştu dikeli, soğanlarda hiçbir hareket yok. Bilen biri yorumlayabilir mi?

useful
19-04-2012, 18:45
bu yıl 20 tane glayöl diktim ve bugün bir de baktımki filiz vermeye başlamışlar çok sevindim işte resmi
http://e1204.hizliresim.com/w/m/4n0z0.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Emre İlhan
19-04-2012, 18:58
Dört yıl önce yetiştirmiştim, hala aklımdalar.:)

kgursan
19-04-2012, 19:03
Senelerdir bahçede tohumunu döker kendi kendine çoğalır büyür.. Bu nedenle soğanların dikim derinliğinden haberim yoktu..
Yani saksıdakiler gelişemeyecek mi?

Sn Seliş., Bahçede çoğalması tohumla değil yavru soğanları iledir. saksınızda yaprak çıkarmış. güzel. 7 yaprak çıkarınca çiçek başağı görülecek. Ancak boyu uzun olacağı ve devrileceği için önlem alın. Sanırım Haziran sonunda çiçeklerini görürsünüz. kolay gelsin.

kgursan
19-04-2012, 19:04
bu yıl 20 tane glayöl diktim ve bugün bir de baktımki filiz vermeye başlamışlar çok sevindim işte resmi
http://e1204.hizliresim.com/w/m/4n0z0.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

yaklaşık 3 ay sonra çiçek açarlar.

useful
19-04-2012, 22:05
yaklaşık 3 ay sonra çiçek açarlar.

baya uzun süre sonra açacaklarmış teşekkürler sayın kgursan

İncirSioN
23-04-2012, 19:43
http://g1204.hizliresim.com/w/r/4tqlg.jpg
http://g1204.hizliresim.com/w/r/4tqns.jpg
http://g1204.hizliresim.com/w/r/4tqsk.jpg

bunlarda benim yavrularımm :))

sarigoz
24-04-2012, 10:26
Ben 2 hafta once ektim,Bahar ve isinme gec olunca,yapilacak baska birsey yok.Hatta Yildiz cicekelrimi Dhalia larimi bile gec ektim.Simdi arada bahar yagmurlarina teslimler..

Sevgi Durul
29-04-2012, 10:45
Soğanlı bitkilerde yaşadığım başarısızlığı glayöller telâfi edecek gibi görünüyor.
Sayın Mutlu Kutlu'dan aldığım glayöller.

288272

kgursan
29-04-2012, 22:11
Soğanlı bitkilerde başarısızlık çok zordur. Nasıl başardınız bu zoru???!!! Tek dikkat edilecek nokta soğanların sağlam (çürüksüz) olmasıdır. Bir de drenaj başka şey yok. Kolay gelsin.

Sevgi Durul
29-04-2012, 22:22
Soğanlı bitkilerde başarısızlık çok zordur. Nasıl başardınız bu zoru???!!! Tek dikkat edilecek nokta soğanların sağlam (çürüksüz) olmasıdır. Bir de drenaj başka şey yok. Kolay gelsin.

Sulama hatası sanırım. Özenerek aldığım, ters lale, çiğdem ve nergislerin soğanlarında küflenme ve yumuşama oluştu. Soğanları söküp temizleyerek bu sefer bahçeye diktim. Umarım kurtulurlar.

tatlı bezelye
06-05-2012, 21:03
Merhaba,

Bizimkiler de kılıçlarını çekmiş geliyorlar.
Haziranda açarlar umarım.

Selamlar

Kıbrıs_Doga
06-05-2012, 21:27
Sayın Lalezar78, sizin fotoğrafladığınız yabani glayöle kktc de özellikle ekim yapılan tarlalarda bolca rastlanır. Burda arpacık çiçeği olarak nitelendirilir :)

hocam100
08-05-2012, 22:23
Bahçemde ilk açan glayöller yine Gladiolus italicus oldu.

useful
30-05-2012, 07:44
glayöllerim büyümeye devam ediyor işten son durumları üstadlarımdan durumları için yorum lütfen
http://b1205.hizliresim.com/x/y/758gh.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

kgursan
31-05-2012, 20:51
glayöllerim büyümeye devam ediyor işten son durumları üstadlarımdan durumları için yorum lütfen
http://b1205.hizliresim.com/x/y/758gh.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Sn useful., 7.nci yapraktan sonra çiçek başağını uzatır.

İncirSioN
05-06-2012, 15:48
selamlar arkdaşlar uzun bi aradan sonra tekrar ben :) bir sorum olucakdı 3 ay önce aldığım çiceklerim hala acmadı bi acma belirtisi dahi yok :( pırasa gibi sadece yaprak veriyo bazen kızıp hepsini atasım geliyo :S

kelebek çalısı
05-06-2012, 15:58
selamlar arkdaşlar uzun bi aradan sonra tekrar ben :) bir sorum olucakdı 3 ay önce aldığım çiceklerim hala acmadı bi acma belirtisi dahi yok :( pırasa gibi sadece yaprak veriyo bazen kızıp hepsini atasım geliyo :S

3 Nisanda ektiğiniz soğanların şu anda çiçek açmasını beklemek için henüz erken. Ağustos ayı ortaları gibi açması normaldir.

kgursan
05-06-2012, 21:00

7 yaprak çıkardıysa, çiçek verecektir. Bazı çeşitler geççi (120 günlük) olabiliyor. Yani dikimden 120 gün sonra çiçek verebiliyor.

kelebek çalısı
27-06-2012, 21:59
Gladiolus italicus tohumları.

312940

312941

Bu somon rengi glayöl ise dört sene önce ekildiği yerden hiç kımıldamadı. Bu sene de çiçeklenerek yerinde mutlu olduğunu kanıtladı.

312942

useful
30-06-2012, 08:29
glayölüm çiçek sapını çıkarmaya başladı
http://b1206.hizliresim.com/y/y/905s4.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Nevzat
30-06-2012, 10:22
İki renk bir arada.:o

hberbul
19-07-2012, 14:04
Tam cinsini bilmiyorum.

ardabora
20-07-2012, 11:52
Ben de ilk kez bu yıl soğanını diktim.Şimdilik 3 çiçek sapında tomurcuk var ve ilk olarak bu renk açtı.

basakalk
20-07-2012, 15:49
Bunlarda benim glayöllerim , tek zayıf yanı rüzgara karşı dayanıklı bir yere dıkmek gerekıyor veya destek yapacaksınız

kopshtar
23-07-2012, 08:17
Evet , hem rüzgar almayacak hem de güneşli olacak.
En iyi çözüm bence de destek çubukları dikmek.

useful
27-07-2012, 13:04
işte benim güzeller
http://g1207.hizliresim.com/z/v/b4fl9.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1207.hizliresim.com/z/v/b4fmk.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1207.hizliresim.com/z/v/b4fn7.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1207.hizliresim.com/z/v/b4fqj.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1207.hizliresim.com/z/v/b4frd.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1207.hizliresim.com/z/v/b4fs3.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://g1207.hizliresim.com/z/v/b4fsj.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

useful
25-09-2012, 11:36
soğanları topraktan ne zaman çıkaracağız...

kgursan
25-09-2012, 19:35
soğanları topraktan ne zaman çıkaracağız...

resimler temmuz ayında çekildiğine göre, Çiçek geçtikten 1 ay kadar sonra çıkarabilirsiniz, Yani Eylül-Ekim ayı civarında olur.ekim ayı uygundur. Don olmuyor ise yerinde de kalabilir.

useful
03-10-2012, 11:19
resimler temmuz ayında çekildiğine göre, Çiçek geçtikten 1 ay kadar sonra çıkarabilirsiniz, Yani Eylül-Ekim ayı civarında olur.ekim ayı uygundur. Don olmuyor ise yerinde de kalabilir.
don oluyor çıkarmam lazım ancak daha çok yeşiller hocam resime bir bakın ona göre bende çıkarayım soğanlarımı size güvenerekten
http://c1210.hizliresim.com/12/3/dm56m.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

kgursan
04-10-2012, 19:33
don oluyor çıkarmam lazım ancak daha çok yeşiller hocam resime bir bakın ona göre bende çıkarayım soğanlarımı size güvenerekten
http://c1210.hizliresim.com/12/3/dm56m.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Sararmaya başlamışlar, çıkarabilirsiniz. serin kuru bir yerde kurutun. ve nisan ortasına kadar dondurmadan muhafaza edin.

kelebek çalısı
15-12-2012, 13:51
Biri solacak, diğeri açacak...

354889

kgursan
16-12-2012, 16:49
Biri solacak, diğeri açacak...

354889

Çiçek üretimimi Kıbrıs da mı yapsam acaba?! Buradaki (Yalova) gladioller dünkü don olayında dondu geçti. Kolay gelsin.

Revnak
05-03-2013, 17:14
Geçen sene alıp unuttuğum Glayöllerimi buldum. Sanırım zamanı geldi artık;)
Gerçi çok kuru ve sertler onlardan bir şey çıkacağından emin değilim ya göreceğiz:o

kgursan
05-03-2013, 18:02
Geçen sene alıp unuttuğum Glayöllerimi buldum. Sanırım zamanı geldi artık;)
Gerçi çok kuru ve sertler onlardan bir şey çıkacağından emin değilim ya göreceğiz:o

Soğanlar toprakta mı dışarıda mı?
Ama biraz daha bekleyin öyle dikin. Dikim zamanı ölçüsü: Sögütler yeşerince, kurbağalar vıraklamaya başlayınca Gladiol soğanı toprağa dikilir. Yalova için bu zaman Nisan ayıdır!

kelebek çalısı
05-03-2013, 19:13
Bugün geçen hafta sonu aldığım yeni glayör soğanlarını toprağa ektim. Türü, Gladiolus grandiflora 'Peter Pears'.

Herşey yolunda giderse mayıs sonu, haziran başı gibi kayısı renkteki hoş çiçeklerini burada paylaşmayı umuyorum.

Revnak
06-03-2013, 07:45
Toprakta değillerdi kendi satıldıkları paketlerindelerdi.. Daha kurbağalarımız vıraklamaya başlamadı ama havalar ısınmaya başladı diye dün diktim umarım yanlış yapmamışımdır:rolleyes:
Belki sularını az vererek acık daha geciktirebilirim çıkmalarınını.

kgursan
06-03-2013, 17:35
Bugün geçen hafta sonu aldığım yeni glayör soğanlarını toprağa ektim. Türü, Gladiolus grandiflora 'Peter Pears'.

Herşey yolunda giderse mayıs sonu, haziran başı gibi kayısı renkteki hoş çiçeklerini burada paylaşmayı umuyorum.

Biraz erken ama hava da don olmaz ise gelişirler, sanırım Haziran dan önce açılmazlar. Peter pears ı 1985 den beri tanırım iyi bir çeşit portakal rengi çiçekleri ile hoş bir çeşittir. oldukça de mukavim, çok nazlı değil!!

kgursan
06-03-2013, 17:36
Toprakta değillerdi kendi satıldıkları paketlerindelerdi.. Daha kurbağalarımız vıraklamaya başlamadı ama havalar ısınmaya başladı diye dün diktim umarım yanlış yapmamışımdır:rolleyes:
Belki sularını az vererek acık daha geciktirebilirim çıkmalarınını.

Çok kurumuşlardır. eğer kök yaparlarsa gelişirler. Kolay gelsin

mügem
23-03-2013, 16:10
Ben de glayöl soğanlarımı diktim.Açınca paylaşacağım.Geçen yıl ki fotolar.
381024
381025
381026

dağçiçeği
28-04-2013, 21:26
Merhaba glayöl sever arkadaşlar ,
Bende neredeyse 1ay kadar önce aldığım glayöl soğanlarından birini bir saksının kenarına iliştirivermiştim. Amacım geç kaldıysam ve filizlenmezse soğanlarımın hepsini kaybetmemekti. Flizlendiğini görünce de dün diğerlerini saksıya ektim.
Çok mu geç kaldım? Üzerinde yazan tarif te Mayıs ayı na kadar ekilebileceği yazıyordu.

glcn06
29-04-2013, 13:33
Merhaba glayöl sever arkadaşlar ,
Bende neredeyse 1ay kadar önce aldığım glayöl soğanlarından birini bir saksının kenarına iliştirivermiştim. Amacım geç kaldıysam ve filizlenmezse soğanlarımın hepsini kaybetmemekti. Flizlendiğini görünce de dün diğerlerini saksıya ektim.
Çok mu geç kaldım? Üzerinde yazan tarif te Mayıs ayı na kadar ekilebileceği yazıyordu.

bende aldığım soğanların birini denemek için saksıya ekmiştim. diğerleride poşetin içinde kendi kendine çimlenmiş. onlarıda bir kaç gün önce ekdim saksıya onlarda şimdiden çıkmaya başlamış. ben geç kaldığınızı düşünmüyorum.

kelebek çalısı
29-04-2013, 16:04
Glayör soğanı ekmek için gayet uygun bir dönemde olduğumuzu düşünsem de iklim değişiklikleri sebebi ile soğanlı bitkilerin de davranışlarında değişiklikler olabileceğini düşünüyorum. Ayrıca aldığınız soğanın bilinmeyen özgeçmişinden kaynaklı problemler de yaşayabiliyorsunuz :)

Bu arada mart ayında ektiğim glayörler dördüncü yaprağını çıkartmış vaziyetteler. Şimdilik her şey yolunda.

Revnak
29-04-2013, 16:10
Geçen sene edindiğim dikmediğim, kaskatı olmuş soğanları Martta saksıya dikmiştim, geçenlerde kurcalayınca kök yapmadan yumuşadıklarını fark edip attım.
Yeni aldıklarımı ise 2 gün önce süsen ve galalarla bahçeye diktim, bekliyorum;)

glcn06
02-05-2013, 14:15
bahaustan aldığım glayöllerim. poşette unutmuşum. bir kısmı küflenmişti. çıkacaklarından hiç ümidim yoktu o yüzden öylesine saksılara diktim toprak bile yoktu saksılarda. ama bana bir sürpriz yapıp hepsi yeşermiş.

ebrulim77
02-05-2013, 14:18
sevgili glcn06 benimkilerde aynen bu boyda.çiçeklerini hangi ayda göreceğiz aceba?

glcn06
02-05-2013, 14:46
sevgili glcn06 benimkilerde aynen bu boyda.çiçeklerini hangi ayda göreceğiz aceba?

sanırım 7 tane yaprak oluştuğu zaman çiçeklenmeye başlıyormuş. 2-3 ay içinde çiçekleniyor diye okudum bir çok yerde

Batuhan Yılmaz
03-05-2013, 23:14
Malesef yetistirmeyi basaramadigim degil ertesi yil soganini saklayamadigim bir vitki hem cicek veriyor hemde cabuk oluyor makale varmi acaba bebi bilgilendircek glayor hakkibda.

hocam100
04-05-2013, 21:06
Nihayet benim de yabani glayöllerim açtı.Bu yıl epey sayı olarak arttı. Bir kısmını değiş tokuş yapmak istiyorum.

hira
04-05-2013, 21:46
hocam glayörleriniz çok hoş maşaallah:) soğanlılarda uzman olduğunuzu duydum onun için size bir sorum olacak glayör soğanlarını yarın dikeceğim ama nasıl olacak tam bilmiyorum, soganları tamamen toprak aldında bırakmayacağım değilmi? üstten biraz dışarıdamı kalmalılar?

hocam100
04-05-2013, 21:53
hocam glayörleriniz çok hoş maşaallah:) soğanlılarda uzman olduğunuzu duydum onun için size bir sorum olacak glayör soğanlarını yarın dikeceğim ama nasıl olacak tam bilmiyorum, soganları tamamen toprak aldında bırakmayacağım değilmi? üstten biraz dışarıdamı kalmalılar?

Glayöl soğanlarının Dikim derinliği iri soğanlarda 12-15 cm orta soğanlarda 7-10 cm olabilir. Dikim aralığı 12-15 cm olsun.

hira
04-05-2013, 21:58
teşekkürler.her kafadan bir ses çıkınca kafam karıştı:)