View Full Version : Glayöl, Kılıç Çiçeği (Gladiolus)
kelebek çalısı
05-05-2013, 01:36
Benim ekmediğim ama bahçede doğal olarak yaşamını sürdüren ve gerçekten de yıllar içinde hızla çoğalarak, öbekler halinde açtığında göze daha hoş görünen Gladiolus italicus.
399680
399676
hocam100
05-05-2013, 07:58
Benim türün aynısı.
teşekkürler.her kafadan bir ses çıkınca kafam karıştı:)
soğanlar sarımsağa benziyor. sivri kısımları yukarda kalacak şekilde tamamen toprağa gömmelisiniz. benimkiler aldığım poşette unuttuğumdan kötü olmuşlardı. öylesine diktim saksılara. toprakta azdı saksılarda. resimler yanıltmasın sizi. ben onları bahçeme alacağım evdeki tadilat biter bitmez.
badboy27
10-05-2013, 09:44
soğanlar sarımsağa benziyor. sivri kısımları yukarda kalacak şekilde tamamen toprağa gömmelisiniz. benimkiler aldığım poşette unuttuğumdan kötü olmuşlardı. öylesine diktim saksılara. toprakta azdı saksılarda. resimler yanıltmasın sizi. ben onları bahçeme alacağım evdeki tadilat biter bitmez.
Ben de bahçem düzenlenirken saksılara ekmiştim. Önce tersten ekmişim kök kısımları yukarıya bakıyordu bi kaç gün sonra düzelttim ama hala bekliyorum sizinkiler gibi çıkarlar umarım. Ne kadar zaman sürdü bu sürgünlerin çıkması acaba?
affan dede
11-05-2013, 11:34
merhaba ben de yeni üyeyim :)
mart başında diktim soğanlarımı ve çok güzel büyüyorlar :) güneşe koyuyordum birkaç saatliğine ama sonra yaprakların uçlarının kurumaya başladığını fark ettim,artık çok güneşe koymuyorum. Gerçekten güneşi sever mi bu bitki?
Bir de saksıda büyüttüğümden bitki besini vermem gerekir mi?
glayöllerim şuan bu durumdalar :) umarım açarlar :)
http://m1305.hizliresim.com/19/c/myfy4.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Ben de bahçem düzenlenirken saksılara ekmiştim. Önce tersten ekmişim kök kısımları yukarıya bakıyordu bi kaç gün sonra düzelttim ama hala bekliyorum sizinkiler gibi çıkarlar umarım. Ne kadar zaman sürdü bu sürgünlerin çıkması acaba?
benimkiler 4-5 gün gibi kısa sürede çıkmaya başladı. baya uzadılar. sizinkilerde şimdiye kadar çıkmışlardır herhalde.
merhaba ben de yeni üyeyim :)
mart başında diktim soğanlarımı ve çok güzel büyüyorlar :) güneşe koyuyordum birkaç saatliğine ama sonra yaprakların uçlarının kurumaya başladığını fark ettim,artık çok güneşe koymuyorum. Gerçekten güneşi sever mi bu bitki?
Bir de saksıda büyüttüğümden bitki besini vermem gerekir mi?
glayöllerim şuan bu durumdalar :) umarım açarlar :)
http://m1305.hizliresim.com/19/c/myfy4.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Bol güneş sever, tarla bitkisidir!!
affan dede
15-05-2013, 21:21
Bol güneş sever, tarla bitkisidir!!
peki o zaman yine de güneşe çıkarıyım ben sağolun :)
dağçiçeği
15-05-2013, 21:56
Sayın affan dede , sizin glayöller bu zamana kadar içeride büyüdüğü için birden bire güneşe çıkınca yanmıştır yaprak uçları. Bence yavaş yavaş alıştırın tabii mümkünse.
affan dede
15-05-2013, 22:21
Sayın affan dede , sizin glayöller bu zamana kadar içeride büyüdüğü için birden bire güneşe çıkınca yanmıştır yaprak uçları. Bence yavaş yavaş alıştırın tabii mümkünse.
Sayın dağçiçeği , odamda 2-3 saat kadar direk güneş ışığına maruz kalabiliyorlar en fazla. Daha fazla evde olabilirsem bir süre de balkona çıkarmaya başlarım alıştıra alıştıra ;)
affan dede
16-05-2013, 16:10
balkona güneş görsün diye koyduğum glayöllerimin rüzgar esince yaprakları incinmiş / kırılmış. Çok üzüldüm umarım düzelirler :(
dağçiçeği
18-05-2013, 11:35
Sayın Affan glayöl saksınıza bir çubuk dikseniz ve dallarını sabitleseniz. Belki toparlanmaya yardımı olur.
dağçiçeği
18-05-2013, 11:37
Bunlarda benim glayöllerim. ;)
dağçiçeği
18-05-2013, 11:42
Bunlar geçen yıl ektiklerim. İlk resimdekiler geç olduğunu bilerek ekmekten vaz geçemediklerim. İnşallah sıra sıra açıp çiçekleri ile beni mutlu ederler.
badboy27
22-05-2013, 08:37
benimkiler 4-5 gün gibi kısa sürede çıkmaya başladı. baya uzadılar. sizinkilerde şimdiye kadar çıkmışlardır herhalde.
Evet benimkiler de çıktılar, bahçede bol güneş alan yerlerine aldım topraklarıyla. En kısa zamanda fotoğraflarını çekip ekleyeceğim son hallerinin.
kelebek çalısı
28-05-2013, 18:51
Gladiolus 'Peter Pears' çiçeklenmeye başladı.
411284
411283
kelebek çalısı
10-06-2013, 16:19
Bahçenin bu köşesine ektiklerim karışık renklerdeki Gladiolus paketiydi.
Şans eseri olsa gerek, bunlar da somon tonlarında çıktılar. ;)
416086
ÇOk güzeller , nazar değmesin , :)
Zafer İnandıklı
02-07-2013, 21:03
Gladiolus tubergenii charming beauty.
hocam100
02-07-2013, 21:21
Zafer bey glayölünüz çok zarif. Çoğaltırsanız bir soğan isterim.
gülsümkaya
06-07-2013, 22:32
Bunlar da annemden
dağçiçeği
07-07-2013, 14:52
Çok güzeller maşallah. Benimkiler 6. yaprakta , az kaldı. :) bir yaprak sonra tomurcuklar görünmeye başlar.
sn. dağciçeği 6. yapraktan sonramı çiçekleniyorlar? bende artık ümidi kesmiştim:) bekleyeyim bari biraz daha:) çok mutlu oldum şimdi:D
Zafer İnandıklı
08-07-2013, 19:27
Zorro.
affan dede
10-07-2013, 04:05
7. yaprağı da çıkardı benimki ama hala hiç umudum yok :) açmayacak sanırım :(
Akşamın alacakaranlığında böyle görünüyor.
Yarın gün ışığında nasıl olur kim bilir...
426029
.
7. yaprağı da çıkardı benimki ama hala hiç umudum yok :) açmayacak sanırım :(
7.nci yaprağın dibine doğru elinle (2 parmağınla baş ve işaret) hafifçe aşağı doğru yokla , göreceğin şişkinlik çiçeğin başağı dır. 2-3 güne doğacak, uzayacak ve en alttan yukarıya doğru çiçeklenmeye başlayacak.
Ay ne sabırsız, ne karamsar gençlersiniz siz yahu !!!
Ooooo benimkiler ne zamandır vazolarımdaki yerlerini aldılar, artık iyiden iyiye geçmeye bile başladılar.
426129
dağçiçeği
14-07-2013, 01:04
sn. dağciçeği 6. yapraktan sonramı çiçekleniyorlar? bende artık ümidi kesmiştim:) bekleyeyim bari biraz daha:) çok mutlu oldum şimdi:D
7. Yapraktan sonra çiçek açıyorlar. Bunun doğru olduğunu geçen yıl öğrenmiştim ve bu yıl da tekrar tecrübe etmiş oldum. Tesadüf değilmiş. Benimkilerin tomurcuk dalları belirdi. ;)
dağçiçeği
14-07-2013, 01:10
Güler Hanım glayölleriniz çok güzeller. Ben geçen yıl sadece sarı renk ekebilmiştim. Bu yıl değişik renklerinden ektim ama hepsinin rengi sürpriz o yüzden çok heyecanlıyım. İnşallah bir gün bende sizin gibi rengarenk glayöllerle vazolarımı doldurabilirim.
hocam100
15-07-2013, 11:11
Nevzat bey benim 12 renk glayöl soğanım oldu. Resimlerini ekleyeceğim.
Bahçemde renk renk glayöller var.
Kırmızı, koyu kırmızı, sarı, beyaz, somon, mor, kırçıllı..... ama bu gül kurusu renginde olanı bir başka beğeniyorum.
426544
426545
Güler hanımın gülkurusu çok nefis ;)
Mavi
Bu mavi de çok zarif, kıskandım.;)
Keyifle büyütün inşallah.
Sayın Jezebel, çok teşekkür ederim.
Benim mor/eflatun Gladyol (http://www.agaclar.net/forum/1179472-post278.htm) de böyle oldu
427014
değişti.
malesef benim dikktiğim 3 saksı glayölde kurudu. çok mu güneş gördü ne oldu anlamadım.
malesef benim dikktiğim 3 saksı glayölde kurudu. çok mu güneş gördü ne oldu anlamadım.
Gladiol kolay kurumaz.. Ya soğanı hastalıklıdır, veya çok su içinde kalıp (çok sulanıp suyu gitmemiştir) çürümüştür. Glayöl tarla çiçeğidir tam güneş ister
benim glayoller buranin ruzgarina dayanamadilar. yerlerde surunuyorlar. saksiya almaya karra verdim. sogani muhafaza edebilmek icin neresinden keseyim. vazoya sudan baska bir sey koyayim mi?
benim glayoller buranin ruzgarina dayanamadilar. yerlerde surunuyorlar. saksiya almaya karra verdim. sogani muhafaza edebilmek icin neresinden keseyim. vazoya sudan baska bir sey koyayim mi?
Çiçekleri geçtiyse, çiçeklerini koparın, soğanı için öylece bırakın yerinde kalsın 1 ay kadar sonra (yaprakları sararmaya başlayınca) soğan biraz beslenmiş olur, soğanı söküp muhafaza etmeniz gerekir, bence yerinde kalsın eylül ekim gibi soğanı söker gölgede kurutur, bir bez veya gazete içinde serinde nisana kadar muhafaza edersiniz.
Şu aşamada saksıya almak akılcı bir yol değil. Kolay gelsin
nihayet glayörlerimden sarı olanı açmaya hazırlanıyor:)
ama sanıyorum ki biraz zayıf olacak çiçeği:(
glayörlerimin çiçek tomurcukları görünmeye başladı. :D
benim glayörüm kendini lale sanıyor:) en üstteki çiçeği açtı sadece:)
dağçiçeği
27-07-2013, 23:59
Benim glayölüm bir çok renk glayölüm olsun istediğimi duymuş :D
dağçiçeği
28-07-2013, 00:02
Bu durum normal mi ? Gelecek yıl tekrar açarsa aynı şekilde mi açar sizce ?
affan dede
08-08-2013, 19:15
7.nci yaprağın dibine doğru elinle (2 parmağınla baş ve işaret) hafifçe aşağı doğru yokla , göreceğin şişkinlik çiçeğin başağı dır. 2-3 güne doğacak, uzayacak ve en alttan yukarıya doğru çiçeklenmeye başlayacak.
Ay ne sabırsız, ne karamsar gençlersiniz siz yahu !!!
Sayın kgursan, okulum bitmişti eve dönmem gerektiği için çiçeğimin ben dönmeden açmasını istiyordum ama göremedim maalesef. :) O yüzdendi sabırsızlığım. Ayrıca ilk kez glayöl yetiştirmenin verdiği tecrübesizlikten olsa gerek. :) Şimdi ben yokken belki de açtı ama hiç haberim yok.
nazlı hilal
20-08-2013, 00:10
Glayöllerimin tomurcukları açmadan kurudu çiçek açamadılar malesef sanırım kırmızı örümcek telef etti
sürekli yön değiştirdiğim halde eğri büyüyen glayöllerim..
bir tanesinin dışında diğerleri çiçek açmadı,açanda sadece bir tane açtı, gübrede verdim ama nerede yanlış yaptığımı bilmiyorum..
nerede yanlış yapmışım?
sürekli yön değiştirdiğim halde eğri büyüyen glayöllerim..
bir tanesinin dışında diğerleri çiçek açmadı,açanda sadece bir tane açtı, gübrede verdim ama nerede yanlış yaptığımı bilmiyorum..
nerede yanlış yapmışım?
Gladiol un dik büyümesi için:
1. Derin dikilecek(soğanın iriliğine göre üzerinde 6-10 cm kalınlıkta toprak olacak,
2. Eğer ki yatarsa ynına çöp dikerek dik büyümesi sağlanacak, çünkü JEOTROPİZMA ya en duyarlı bitkidir. Çiçeklerini akşam yatık koyun, sabah uçları dikleşir, yerçekimine uyarak dikleşir.
çiçeklenmemesinin nedeni nedir abiciğim? soğanları yeterince derine dikmediğimden mi kaynaklanıyor?
Yok, Köklerinin çalışmadığından olabilir. Kökler gübreden yanmış olabilir mi?? Fakat sararma yok. O zaman muhtemelen IŞIK yetersiz kalmış Olabilir!! Işık azlığı çiçeği olumsuz etkiler.
Glayölümün geçen yılki hali...bu fotoğrafını iyi ki çekmişim, bu sene hiç açmadı :(
Gladiol
un dik büyümesi
için:
1. Derin dikilecek(soğanın iriliğine göre üzerinde 6-10 cm kalınlıkta
toprak olacak,
2. Eğer ki yatarsa ynına çöp dikerek dik büyümesi sağlanacak, çünkü
JEOTROPİZMA ya en duyarlı bitkidir. Çiçeklerini akşam yatık koyun, sabah
uçları dikleşir, yerçekimine uyarak dikleşir.
çiçekleri üç gün aksi yöne yatık koydum ama halen aynı vaziyetteler
abiciğim. Yattım Allah, kaldır beni diyorlar:) onlarla aynı zamanda
aldığım üç tane daha glayöl soğanlarım var, dikmemiştim bir köşede
duruyorlar. Bana tavsiyen nedir? ne zaman dikeyim?
1) derine dikeceğim
2) oldukça aydınlık bir yerde tutacağım.
Başını ağrıtıyorum galiba ama kusura bakma.
Emre İlhan
11-10-2013, 21:12
Yaklaşık 5 sene önce dikmiştim. Ne de güzel açmıştı:)
çiçekleri üç gün aksi yöne yatık koydum ama halen aynı vaziyetteler
abiciğim. Yattım Allah, kaldır beni diyorlar:) onlarla aynı zamanda
aldığım üç tane daha glayöl soğanlarım var, dikmemiştim bir köşede
duruyorlar. Bana tavsiyen nedir? ne zaman dikeyim?
1) derine dikeceğim
2) oldukça aydınlık bir yerde tutacağım.
Başını ağrıtıyorum galiba ama kusura bakma.
gladiol soğanları: söğütler yeşermeye başlayınca, Kurbağalar vıraklamaya başlayınca, (Nisan) dikilir.
YeniGine
13-11-2013, 23:50
Glayöllerim tam da sevgili hira'nın fotoğrafladığı konumda idiler. Artık yaprakları iyice kurudu ve ben yaprakları koparıp soğanları saksıda daha derine alarak üzerlerini toprakla kapattım üzeri kapalı garajın en dibine sakladım. İnşallah doğru bir işlem yapmışımdır, yardımcı olur iseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler...
Benim glayöller aynı fotoğraftaki gibi duruyorlar hala.. ne yapacağımı amlamadım gitti ablacım :) soldukları yok, öldükleri yok.
Emre İlhan
14-11-2013, 10:34
Aslında soğanları çıkartıp, kuru ve serin bir yerde muhafaza etmek en mantıklısı. Ancak; sulanmayan, serin ve kuru toprak altında da kalabiliyorlar:)
Aslında soğanları
çıkartıp, kuru ve serin bir yerde muhafaza etmek en mantıklısı. Ancak;
sulanmayan, serin ve kuru toprak altında da kalabiliyorlar:)
işte onu yapabilmek için yapraklarının solması gerekmiyormu? oysa bunlar aynen yukarıda eklediğim fotoğfafta olduğu gibi duruyorlar?
Glayöllerim tam da sevgili hira'nın fotoğrafladığı konumda idiler. Artık yaprakları iyice kurudu ve ben yaprakları koparıp soğanları saksıda daha derine alarak üzerlerini toprakla kapattım üzeri kapalı garajın en dibine sakladım. İnşallah doğru bir işlem yapmışımdır, yardımcı olur iseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler...
Doğrudur sn yeni gine. Soğanlar bahara kadar orada kuru toprak içinde kalsın, Martta çıkarın , ayırın ve yeniden dikin. kolay gelsin
YeniGine
14-11-2013, 16:37
Oh çok şükür; doğru yapmışım demek ki... Sayın Emre İlhan, Sayın kgursan çok teşekkür ediyorum, sağolun...
Emre İlhan
14-11-2013, 17:42
Sevgili hira;
Sulamayı kesin ve glayöllerinizi kuru-sıcak ve güneş alan bir yere çıkartın. Yeşil kısımlar böylelikle kurumaya, bitki ise; gücünü soğanlarına(korm) vererek, kormların gelecek seneye daha kuvvetli bitkiler oluşturmalarına zemin hazırlamasına yardımcı olurlar:)
Teşekkür ederim Emre ilhan, sonunda net bir cevap alabildim.
Kokulu glayölü olan var mı acaba ?
kelebek çalısı
28-02-2014, 14:23
Bu aylarda açmayı adet edinen bordo glayör.
473085
merabalar. Ben aranıza yeni katıldım,bu çiçeklerin soğanlarından markette görünce dayanamayıp aldım, 3-4 gün önce de saksılarıma diktim,merakla yeşereceği günü bekliyorum,bu konularda acemiyim ve çok sabırsızlanıyorum,biran önce çiçeklerini görmek istiyorum (tabi bakımlarını becerebilirsem).Soğanların sulanma sıklığını pek bilmediğimden topragın üzeri kurumaya başlayınca suluyorum,umarım yanlış yapmıyorumdur,beni bilgilendirirseniz sevinirim.
Bu soruyu sormak için epeyce geç kaldım ama yinede sormak istiyorum. Glayöl soğanlarını, lale sümbül gibi toprakta bıraktığımız zaman çiçeğin kalitesi düşer mi? benim soğanlar saksıda kalmıştı, geçen gün baktığımda yeşermeye başladıklarını gördüm ve bol ışık alan yere koydum.
Sn Özlem88, toprak üzeri kuruduğunda sulama yapmayın, toprağın alt katmanını elinizle kontrol edin, zira soğanlarınız çürür. Fazla nemden mantar olur.
Teşekkür ederim cevabınız için sn hira,bahçeye de ektik umarım filizlenirler.Bahçede de aynı şekilde sulama yapacağız değil mi?Gerçi yağmur yağması sulama işlemine gerek bırakmadı.
Sn. Özlem88, sulama işleminden başka birşey söyleyemem çünkü bende bu konuda çok bilgisizim:) geçen bahar 2 paket glayöl soğanı almıştım, 1 paketi ziyan ettim:)
O zaman bekleyip göreceğiz,umarım tutar da yüzümü kara çıkarmazlar :) eğer çıkarlarsa resimlerini burada paylaşmak benim için büyük zevk olacak :)
hocam100
27-04-2014, 22:18
Benim ilk açan glayöllerim:Bu tür hafif kokulu ve kışı toprakta geçiriyor erkenden filizlenip çiçeğini şimdilerde görüyorum.
hocam100
27-04-2014, 22:28
Bu arada adnan beyin 298. mesajındaki glayöl resmi benimkinin aynısı gibi geldi bana .Kokusu da hafif , Bizans glayölü bu ise bende bundan çok var .http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/4592-10.htm
celalim01
28-04-2014, 00:22
Merhaba benim glayöller henüz açmadı ama şuan iyi gidiyor yakın zamanda 4-5 renk olarak açarlar.
Bizans glayölünden vazgeçtim son anda..Sanırım kokusuz o da..
Amerika'dan 6 çeşit glayöl geldi bugün..
Glayöllerde kokulu olan 2 çeşit var sanıyorum..
Biri Abyssinian glad (1888), diğeri de Lucky Star (1966)..
Biraz pahalı oldukları için ilkinden 10 adet, ikincisinden 3 adet edindik ve hayırlısıyla 30 santim derinlikteki uzun saksıya ektim ve üstlerini 3-4 santim toprakla örttüm bugün..Sığ ekmemin nedeni, glayöllerin 30 santim kadar köklenebildiklerini düşündüğüm için..
Boyları uzadıkça, yatmamaları için önlem alacağım.
Bunlar da bugün Amerika'dan gelen diğer 4 çeşit glayölüm:
Sırasıyla; GreenLace, Lilacand Chartreuse, Starface ve WhiteFiriend türleri..Bu yaz çiçeklerini görmek nasip olur inşallah..
17 gün önce ektiğim ikisi kokulu 7 çeşit glayöllerim pek keyifliler:
(Kırmızımsı olanların hepsi kokulu, onlar biraz daha nazlı büyüyorlar)
Merhaba doğa dostları :)
1 senedir kırmızı (belediye çiçeklendirme toprağında dikili) toprakta büyümeyen kılıç çiçeğimi bugün topraktan çıkardım, köklerini, saksını yıkadım, toprak adeta çamurlaşmıştı :( Çiçekçiden aldığım torf karışımlı toprağa yerleştirdim.
Bana kılıcı veren arkadaşımın saksısı coşmuşken benim kılıcım durağandı. İşe yarar mı dersiniz? Tavsiyeniz var mı?
kelebek çalısı
23-05-2014, 20:39
Bu yıl oldukça güçlü ve enine, boyuna gelişkin bir şekilde yaza merhaba diyorlar.
495665
495666
495667
495668
Merhaba doğa dostları :)
1 senedir kırmızı (belediye çiçeklendirme toprağında dikili) toprakta büyümeyen kılıç çiçeğimi bugün topraktan çıkardım, köklerini, saksını yıkadım, toprak adeta çamurlaşmıştı :( Çiçekçiden aldığım torf karışımlı toprağa yerleştirdim.
Bana kılıcı veren arkadaşımın saksısı coşmuşken benim kılıcım durağandı. İşe yarar mı dersiniz? Tavsiyeniz var mı?
Kılıç çiçeği dediğiniz Sanırım "Sansiverya" olmalı. Kökleri yeni toprakta alışınca o da coşacaktır, ama bu başlıkta bahsedilen bitki "Gladiolus, veya Glayör veya Kılıç zambağı. Soğanlı , bitkisi değil, soğanları dikilir . Kolay gelsin
Ben yine çiçek göremeyeceğim sanki:( Nerde yanlış yaptığımıda bilmiyorum. Eğer bu seferde açmazlarsa soğanları söküp atacağım..
Sevgi Durul
03-06-2014, 19:13
Ben yine çiçek göremeyeceğim sanki:( Nerde yanlış yaptığımıda bilmiyorum. Eğer bu seferde açmazlarsa soğanları söküp atacağım..
Sevgili hira, sakın atmayınız.:) Yumrular açmak için yeterli büyüklüğe ulaştığında açarlar.:)
Bir de saksıdaysa seneye bahçeye dikin. Bahçede daha güzel gelişiyorlar.
SDurul ablacığım ben bir önceki baharda soğanları alıp ektim ve yine çiçek görmedim:( numune bir tane sarı vardı o'da süsen gibi tek bi taneydi tepede:D bu senede çiçek sapı gibi birşey yok:( pırasa sanki mübarek.
YeniGine
03-06-2014, 23:31
Ben de sabırsızlıkla bekliyorum, geçen sene çiçeklerini göremedim; 6-7 tane yapraklandıktan sonra çiçek açarmış. Şimdilik birşey yok. :mad:
kelebek çalısı
04-06-2014, 11:22
Geçen yıl aldığım paketlerden içinde kırmızı ve beyaz renklerden oluşan glayöl soğanları olduğu için aldıklarım ilk kez çiçeklendiler. Demek ki geçtiğimiz sene çiçeklenecek durumda değil, ancak gelişecek durumdalarmış.
Kırmızı ve beyaz değil, sarı renkte açmaları da bu hazır paketlerin ne derece itibarlı olduğu konusunu bundan böyle aklımda tutmam gerektiğini ögretti bana.
499413
499414
Gladiol, soğanları ( en az çevre boyu 8 cm ve üzerinde olanlar) 90 günde çiçek açar. Yani 7. ci yaprağı çıkardıktan sonra çiçek sapı verir.
Arkadaşlar bu yavrulama çiçek döllenmeden olmuyor mu ? Veya nasıl oluyor ?
Glayöl güzel bir çiçek.Yetiştirmeside çok zor değil.Kesme çiçek olarak iyi satıldığında tanesi 1 lira, 1.5 liraya satıldığını gördüm.Kesme çiçekçiliğe başlamak isteyenlere bundan başlamaları tavsiyemdir.
İkisi kokulu yedi çeşit glayöllerimin ektikten 35 gün sonraki halleri..Sol taraftaki 10 adet kokulu biraz daha nazlı büyüyor..
15 günden beri şımarmasınlar diye sulamıyordum..Bu akşam 5 litre suya bir çay kaşığı denizyosunu karıştırıp ilk defa gübreledim ve suladım..
Biraz sık olmamışlar mı ? ;)
Sayın lazuti..
Bu yıl ben onlardan fazla birşey beklemiyorum..
Çünkü, çok uzaklardan taa Amerika'dan binbir güçlükle getirebildik..
13 soğanım kokulu..
Bunları site bahçesine ekmeyi göze alamadım; çünkü, istenmeyen kazalara kurban gidebilirlerdi..kediler diplerinde yatabilir, eşebilirdi..köpekler de öyle..
Köyde fidanlığa ekip, Allah'a emanet etmeyi de göze alamadım..çünkü çok değerliler benim için..
İstedim ki, gözümün önünde olsunlar..gerekli her türlü bakım ve müdahaleyi yapabileyim..
İkinci fotoğrafta biraz yatık çıkmış bazıları..aslında hepsi ok gibi dik..fotoğraf çekiminden kaynaklanıyor bazılarının yatıklıkları...
Aslında enine boyuna aralarında 11 santim kadar aralık var..Çok ta sık sayılmaz gibi..Çünkü saksım çok derin..30 santimden fazla..
Çok ta güzel, etli butlu gelişiyorlar..dipleri kalın..
Sadece bir kokulu türün gelişimi yavaş..Onun da özelliği öyle herhalde diyorum.
Dediğim gibi, bu yıl uyum yılı..hele ülkemiz koşullarına adapte olduklarını bir göreyim..
Ve bana bol bol yavru versinler yeterki..
Gerisi kolay..
Arkadaşlar bu yavrulama çiçek döllenmeden olmuyor mu ? Veya nasıl oluyor ?
Yavrulama toprak altında soğanın yanlarında oluşan yavru soğanlardır. Döllenme çiçek kısmında olur ve TOHUM yapar.
Yavru ve Tohum farklı şeylerdir.
Bu yıl ben onlardan fazla birşey beklemiyorum..
aralarında 11 santim aralık var..Çok ta sık sayılmaz gibi..Çünkü saksım çok derin..30 santimden fazla..
Çok ta güzel, etli butlu gelişiyorlar..dipleri kalın..
Sadece bir kokulu türün gelişimi yavaş..Onun da özelliği öyle herhalde diyorum.
Dediğim gibi, bu yıl uyum yılı..hele ülkemiz koşullarına adapte olduklarını bir göreyim..
Ve bana bol bol yavru versinler yeterki..
Gerisi kolay..
Sn pria., Önce gladiol Bol ışık (güneş) almalıdır. Yatmaması için en az 8-10 cm derine dikilir ki üstteki kalın toprak tabakası yatmayı engeller. Aralık mesafeler ne kadar fazla olursa o kadar bol ışık alır bu da gelişmesini doğrudan etkiler. Tarla dikimlerinde 15-20 cm aralık verirler.
Bu yıl uyum yılı fikrinize katılmıyorum. Glayör fazla seçici değildir, arsız dır. asıl mesele gelecek yıl olacaktır. ana soğan çok irileşebilecek standart dışı olacak, yavruları ise sert kabuklu kralen ler ki bunları diktiğinizde (seneye) çimlendirme sorunu yaşayabilirsiniz.
Kolay gelsin
Sn pria., Önce gladiol Bol ışık (güneş) almalıdır. Yatmaması için en az 8-10 cm derine dikilir ki üstteki kalın toprak tabakası yatmayı engeller. Aralık mesafeler ne kadar fazla olursa o kadar bol ışık alır bu da gelişmesini doğrudan etkiler. Tarla dikimlerinde 15-20 cm aralık verirler.
Bu yıl uyum yılı fikrinize katılmıyorum. Glayör fazla seçici değildir, arsız dır. asıl mesele gelecek yıl olacaktır. ana soğan çok irileşebilecek standart dışı olacak, yavruları ise sert kabuklu kralen ler ki bunları diktiğinizde (seneye) çimlendirme sorunu yaşayabilirsiniz.
Kolay gelsin
Sayın kgursan,
Glayöllerim sabahtan akşama dek güneş alan ön balkonumda..bu noktada iyi olabildiği kadar besleneceklerini umuyorum..
Ayrıca, dediğiniz gibi glayölün uyum sorunu yaşamayan, arsız bir bitki olmasına da sevindim.
''Kralenlerin çimlendirilmesi konusunda şimdiden kafa yormaya, araştırmaya başladım bile:
Kralenler sert bir kabukla kaplı oldukları için, iri olanları daha iyi çimlenir. Çimlenmeyi kolaylaştırmak için, kralenler hasat edildikten sonra 20-25°C'de depolanır.
Dikimden 2 ay önce sıcak su uygulaması yapılır. Bu işlemde kralenler 24 saat müddetle 15-20°C'lik suda iki üç defa tutularak yumuşatılır. Daha sonra 53-55°C'lik suda yarım saat tutulurlar. Bu suyun 57°C'nin üzerine çıkmamasına dikkat edilmelidir. Daha sonra ılık suya daldırılarak soğutulurlar. Soğutulan kralenler havadar ve gölge bir yerde kurutulurlar ve ekim zamanına kadar 10°C'de muhafaza edilirler. ''
http://organikoop.com/glayol-(gladiolus-spp-)
Bir de ilaveten şöyle bir öneri var:
''....Başka yöntem ise ekim yapılmadan 24 saat önce 10 litre suya 1 kg tuz eriyiğin içine kralenleri 24 saat tutmakmış.''
http://www.agaclar.net/forum/666311-post110.htm
Kralenlerin çimlenme yüzdesini arttırmak için bu öneriler sizce de doğru mudur acaba ? Daha başka önerileriniz varsa yazabilir misiniz ?
Teşekkür ederim.
yakında açacaklar galiba :)
Sn Pria, yukarıda bazı bilgiler yanlış, dikkatli yaklaşın. önce sıcak su uygulaması sanıyorum öyle değil. Kralenlerde mesele sert kabuğun yumuşaması ndan ziyade çimlenme için dormancy nin kırılmasıdır.
Dikim öncesi suda bekletme normal, Tuzlu suyu da deneyebilirsiniz, Ben nemli perlit içinde katlama yapar gibi bekletmiştim 1980 li yıllarda!!.
Yaz sonunda sökün, kurutun ayırın, ilkbahara kadar (Nisan ortası) kuru bir yerde (Galiba 10 oC civarı olmalı!!) dinlendirin. Dikimden önce ise ıslatın dikin (ekin) en basiti bu.
Kolay gelsin.zaman bulup o bilgileri arayıp bulabilirsem size yollarım.
Mekanik aşındırma, sıcak su uygulama, tuzlu su uygulama, Etilen kloridrin ile muamele.
Dikim öncesi yumruların mantar hastalıklarına karşı, mücadele ilaçları ile karıştırılmış 46 derecedeki suda 15 dakika tutulmasında yarar vardır.
Yanliz dikkat edilecek bir konu var ki Kralenden oluşan yumrular, kökler kahverengileşmeye ve yapraklar da sararmaya başlarken hasat edilir ne daha erken ne daha gec...Ve ertesi yıl tekrar dikilerek irileştiril ve uygun kosullarda saklanır. Bu da Hem steril,( Böcek ve mantar) hem nem ve sogukluk dikkat edilerek saklanmasini gerektiren durumu dikkate aliniz..
Sevenlerine bir bilgi.. Sanirsam ilk cikan cicek kopartildigi takdirde cicek sapi üzerinde uyarim gerceklesiyor ve daha uzun süre ve iri cicek verdigi yönünde.. Veya son cicek tomurcugu.. Unutmusum..
Sağolun sayın kgursan..
Sn pria, zaten bizim burada yazmışım bazı bilgileri!! "Soğanlı bitkilerin çoğaltılması" başlığında var.
Özetlersem: Ağustos- ekim arası soğanlar sökülür, gölgede kurutulur, Aralık-Ocak arasında dinlenme halinde iken 52 oC sıcak suda yarım saat tutulur. Sıcak suya %1 kaptan + %0,1 Benomyl (benlate) katılır ki benomyl sıcak suyun zararını önler.Aynı zamanda fusarium u engeller. daha sonra 10 oC depolarda Mayısa kadar bekletilir. Dikimden 24 saat önce ıslatılır ki sert kabuklar yumuşasın ve ekilir. Ekim Tarlada m2 ye 200-500 arası yavru gelecek şekilde yapılır.
otlanma sorunu: dikimden sonra çıkış öncesi "Afalon" ot ilacı kullanılır, yaz boyu yeterli sulama yapılır, eğer çiçek verirse çiçekler koparılır. sonbaharda sökülüp kurutulup temizlenir 1-2 yıl daha büyütülerek yavru soğanlar çiçek verecek iriliğe (6/8 cm 8/10cm) getirilir.
kolay gelsin
kelebek çalısı
15-06-2014, 23:35
Somon, sarı dedik, şimdi de pembe diyelim. Bir de çok canlı bir turuncu renk açan var ama fotoğrafta renk çok fazla patladığı için eklemiyorum. Yazın en güzel renklerini açtılar.
502313
502314
YeniGine
15-06-2014, 23:36
Maşallah çok güzel açmışlar sevgili kelebek çalısı, inşallah darısı başıma olsun diyeyim. Geçen sene çiçeklerini göremedim bu sene şimdilik hâlâ yapraklıyız öyle çiçek sapı falan yok görünürlerde.
Ciceklerini acan birkac glayolum vardi. Birine kiyip vazoya koydum. Vazodaki bahcedekilerden daha cok dayandi. Bahcedekiler hemen soldular.
Maşallah çok güzel açmışlar sevgili kelebek çalısı, inşallah darısı başıma olsun diyeyim. Geçen sene çiçeklerini göremedim bu sene şimdilik hâlâ yapraklıyız öyle çiçek sapı falan yok görünürlerde.
7 nci yaprak tan sonra çiçek sapını uzatacak merak etmeyin
YeniGine
18-06-2014, 00:45
7 nci yaprak tan sonra çiçek sapını uzatacak merak etmeyin
Sayın kgursan; geçen sene de 6.-7. yaprak beklemiş idim fakat çiçeğini göremedim. O yüzden bu sene de kaygılıyım, sabırsızım, merak ediyorum. Çok teşekkür ediyorum, sağolun. İnşallah bu sene çiçek görebilirim.
Benim glayöllerin ikisi tomurcuk yapmış ama yine geçen yaz olduğu gibi eğik büğük yetiştiler:)
YeniGine
18-06-2014, 01:27
Ben hâlâ bekliyorum bakalım 3-4 yapraktalar. Bu senede mi göremeyeceğim acaba çiçeklerini?..
:D Onlar eğilip büğüldükçe ben yanlardan yanlardan toprak yüzeylerinden toprakla destekliyorum. Bakalım nereye kadar?.
Destek falan yaptığım yok valla, isteyen istediği tarafa yatabilir. Bıktım ben bu glayöllerden, bir daha asla almam.
Destek falan yaptığım yok valla, isteyen istediği tarafa yatabilir. Bıktım ben bu glayöllerden, bir daha asla almam.
Eğer dik olması için desteklemezseniz," Geotropizma" nedeniyle şöyle S şeklinde bir çiçeğiniz olur!!
Eğer: 10-12 cm derinliğe dikmiş olsaydınız soğanı destek istemezdi!!
Destek çubuğu takılmış glayör.
Ekimden 67 gün sonra 6 çeşit 23 adet olan glayöllerimden ilk açan bu oldu bugün..
Biri de başak çıkardı..Diğerlerinin ana gövdeleri hep şişkinleşti, onların başaklarıda peyderbey geliyor..
6 tür sanırım değişik tarihlerde açacak..
Glayöl soğanlarını 2 santim gibi çok sığ ektiğimden saksının etrafını çıtalarla çevirdim ve naylon poşetleri kesip ip gibi kullanarak rüzgardan, fırtınadan yatmamalarını sağladım..Çünkü yaprak yükseklikleri 60-70 santim..Başak ta uzayınca neredeyse 1 metreyi buluyor.
celalim01
09-07-2014, 10:44
Ben ilk defa ektim glayöl çiçeklerini ama sevdim.Ekmeye devam edeceğim.Henüz hepsi çiçek açmadı.beklemedeyim.
celalim01
09-07-2014, 10:53
SDurul ablacığım ben bir önceki baharda soğanları alıp ektim ve yine çiçek görmedim:( numune bir tane sarı vardı o'da süsen gibi tek bi taneydi tepede:D bu senede çiçek sapı gibi birşey yok:( pırasa sanki mübarek.
Sayın Hira,açmaması için bir neden yok sanırım ama yerini mi sevmedi desem.Bende saksıya ektim ama yanlarına destek yaptım ,hepsi olmasa da 5 tanesi açtı.Erken açtı hemde ,şimdi diğerleri açar mı diye bekliyorum.Özellikle lila renkli olanı çok merak ediyorum,yan komşumuzda beyaz var bende beyaz yoktu şuan onunki de açık ,bazı soğanlı bitkilerde benimde başıma geldi açmayan olmuştu ama sonrasında açtığını gördüm.Gelecek seneye bazılarını saksıya bazılarını direk toprağa ekin yine çiçek açmazlar ve atacak olursanız da talip oluruz sizin yerinize atmaya,ama umarım çiçekleri açar da bize göndermek **** atmak durumunda kalmazsınız.
İlk açan glayölüm. Diğerlerini merakla beklemekteyim.
509444
509445
YeniGine
17-07-2014, 00:44
Benim de ilk açan glayölüm bu renkte açtı Sayın Muda ve ben de inşallah hâlâ sayıyorum 5 yaprak. İnşallah açacaklar da ben de göreceğim.
Bende edindim bu özel çiçekten. Sn Mutlu beyden.. Ama kargoda uzun süre kalınca, sanırım uykuya geçmişler.. Diktikten sonra hemen güneşe koyarak ta hata yaptım. Kısa süre sonra yaprakları kurudu. Sanırım seneyi bekleyecek... Belki filizlenir bir ihtimal... Mutlu beyinde dediği gibi...
Bende edindim bu özel çiçekten. Sn Mutlu beyden.. Ama kargoda uzun süre kalınca, sanırım uykuya geçmişler.. Diktikten sonra hemen güneşe koyarak ta hata yaptım. Kısa süre sonra yaprakları kurudu. Sanırım seneyi bekleyecek... Belki filizlenir bir ihtimal... Mutlu beyinde dediği gibi...
Gladiol, soğan şeklinde dikilir!! bitki olduğu zaman ordan oraya aktarılmaz, aktarma sırasında kökler zarar görür ve kurur.
Gladiol, soğan şeklinde dikilir!! bitki olduğu zaman ordan oraya aktarılmaz, aktarma sırasında kökler zarar görür ve kurur.
Saksı gibi bir poşette dikili geldi. Ben köklerini ellemeden esas saksısına geçirdim. Ve güneşe koymuştum. Yaprakları kuruyunca dibe yakın yerden kestim ve gölgeye aldım. Hatta soğanın bir tanesini çıkardım baktım ölmemişti, yanlardan yavru soğan çıkarmıştı. Bu gün baktığımda ise bir tanesi filizlenmiş... Ne yapmamı önerirsiniz?
hocam100
21-07-2014, 23:13
Bu yıl glayöllerin yerlerini değiştirdim çok harika oldular:
Beyazın yeri başka..5 adet beyaz glayölüm çiçeklendi..
Alttaki fotoda gördüğünüz ise kokulu olan Abizzian Glad..Beyaz renkli ve Habeşistan kökenli..İlk tomurcuğu patlamağa çalışıyor..
Konuyla ilgili yazışmalar:
http://www.agaclar.net/forum/1311763-post1966.htm
http://www.agaclar.net/forum/1311789-post1979.htm
Habeşistan kökenli ilk kokulu glayölüm açtı nihayet..(ilk iki foto)
Bundan türetilmiş diğer daha kokulu olduğu belirtilen glayöllerim de (üçüncü foto) nihayet başak verdi..birkaç güne onlar da açar..
En alttaki fotoda ise beyaz glayöllerim..
Sayın Pria;
Habeşistan kökenli glayöl'üm dediğiniz yanılmıyorsam tavuskuşu orkidesi diğer bir adıyla
yaz orkidesi öyle değil mi?
Daha önce ektiklerim biraz daha eğimli bir yerde oldukları için mi bilemiyorum halen açacak duruma gelmediler. Üçüncü resimdeki duvar kenarındakiler hala aynı durumdalar nedense. Gelecek yıl daha farklı yere dikeceğim. Sonraki diktiklerimin ise oldukça güzel oldular. Güzel sürpriz renkler ortaya çıktı.
512885
512886
512887
Sayın Pria;
Habeşistan kökenli glayöl'üm dediğiniz yanılmıyorsam tavuskuşu orkidesi diğer bir adıyla
yaz orkidesi öyle değil mi?
Evet doğru sayın telato..
Yerel dilde orkide ismi yakıştırılmış ama literatürde bu bir glayöl türü..
Tavuskuşu Orkide: Glayöl acidanthera-alibaba.com (http://turkish.alibaba.com/product-free/peacock-orchid-gladiolus-acidanthera-104311208.html)
Daha sonra açanlar.
512888
512889
512890
512891
512892
512893
512894
512895
512896
512897
512898
512899
512900
512901
Rengi çok güzeldi. Ancak fotoğrafta tam belli değil. Biraz da yere yatınca oldukça kötü çıkmış.
512902
Bir tane de beyaz bej gibi kenarları tırtıklısı çıktı.
513449
513450
513451
513452
İkinci kokulu glayölüm de ekimden 107 gün sonra nihayet açabildi..
Tomurcuk önce sarı sonra beyaz oluyor..Çiçek yapısı aynen son fotodaki Habeş glayölü gibi..Zaten ondan üretilmiş..Yalnız çiçekleri biraz daha iri ve gösterişli..
(Bu yıl yurtdışından gelen 23 glayölün tamamı açtı ama boyları nerdeyse 130 santim olduğu için fırtınalı havalarda saksıyı hep kuytu yere almak zorunda kaldım)
Habeşistan kökenli ilk kokulu glayölüm açtı nihayet..(ilk iki foto)
Benim çok fazla gelişmiyor dediğim glayölüm de nihayet çiçek verdi. Ben çok fazla sulanmadığı muhtemelen suyun akıp gittiği için gelişmediğini düşünüyordum. Sayın Pria'nın çiçeğinin resmini görünce bendeki açan çiçeği de kokladım. Gerçekten kokulu Abyssinian Gladiolus'um da varmış.
514473
514474
Acaba kokulu olan diğer renklerle tozlaştırılarak kokulu ve renkli yapılabilir mi. Sizin elinizde diğerleri de olduğu için bir deneyin isterseniz. Ben de unutmaz isem yapmaya çalışacağım.
Kokulu 2 tür dışındaki kokusuz olan 4 tür çok farklı zamanlarda açtı sayın Muda..Aynı saksıda büyümelerine rağmen kokusuzlar 67 gün ile 90 gün arasında açtı.Kokuluların açması ise 105 günü buldu; bu yüzden birbirlerini tozlamaları pek mümkün değil..
Siz tüm glayöl çeşitlerinden tohum alabiliyor musunuz sayın Muda ?
Benim sadece eflatun ve yeşil glayöllerim tohum bağladı..
Kokulu iki türde de tohum olmayacak gibi duruyor..
Siz tüm glayöl çeşitlerinden tohum alabiliyor musunuz sayın Muda ?
Benim sadece eflatun ve yeşil glayöllerim tohum bağladı..
Kokulu iki türde de tohum olmayacak gibi duruyor..
Aslında glayöl konusunda ben de sıkıntı vardı. Her soğan çiçek açmıyordu. Saksı içinde yeteri kadar gelişmiyor. Apartmanın bahçesine diktiklerimi de önceki yıl nerede ise hepsini sökmüşlerdi. Geçen yıl bu dağbağı aldıktan sonra elimden geldiği kadar birşeyler yapmaya çalıştım. Bu ekmiş olduğum soğanları ekim zamanı geçse de zaman zaman beğenerek alıp dikmiştim. En azından soğanları yaşar diye düşünmüştüm. Sanırım en geç açan bendeki nergisler oldu. Hepsi açmasa da. Rakım yüksek olunca sanırım çok fazla bir sıkıntı olmadı. Toprak uzun yıllar hiç ekilmediği için biraz problemler oldu. Direk toprağa arazideki eğim nedeni ile bir miktar su tutabilecek şekilde çoğunu diktim. İlk diktiklerim ise kokulu olduğunu sonradan öğrendiğim glayöllerdi. Onlar sanırım cinsleri nedeni ile çiçekleri gibi daha narin ve zayıf geliştiler. Sonradan diktiklerim ise yanmış büyükbaş gübresi ve fırsat buldukça sulamam neticesi daha güzel ve büyük geliştiler. Mor olanlarda şişkin olması nedeni ile belirgin bir şekilde tohum oluşumu gözleniyor. Diğerlerinin tohum oluşturup oluşturmadığı henüz belli değil. Benim dikkatimi çeken bir bambu arısının iki üç seferde çiçek içerisine girdiklerinin hepsinin döllendiğini düşünüyorum.
Dün akşama doğru tozlaştırma denemesi yaptım. Ancak erkek polen alma şansım fazla olmadı nedense. Kuru gibi idiler. Sabahleyin belki polen alınabilir.
Dumlupınar
29-08-2014, 23:50
Evet doğru sayın telato..
Yerel dilde orkide ismi yakıştırılmış ama literatürde bu bir glayöl türü..
Tavuskuşu Orkide: Glayöl acidanthera-alibaba.com (http://turkish.alibaba.com/product-free/peacock-orchid-gladiolus-acidanthera-104311208.html)
Sayın pria tavus kuşu orkidesi olarak bildiğimiz acidanthera isimli glayör türünün soğanları 2013 bahar ve yaz aylarında İzmir Bornova koçtaş ta 10 tanesi 4 TL.fiyata satılıyordu.Bu türün saksı performansı genelde başarısız sonuçlar veriyor.Bahçe ekimleri ise tam tersi muhteşem oluyor. Yeter ki tam güneş ve az sulama ile bakım yapılsın. Ekim sonuna kadar İzmir de çiçeklenme ardı ardına devam ediyor.Kokusu hafif fakat çok güzel.Sağlıcakla kalın.
Dumlupınar
30-08-2014, 00:04
Bu yıl glayöllerin yerlerini değiştirdim çok harika oldular:
sayın hocam 100 görünen köy kılavuz istemiyor malum.Maşallah böyle güzel glayörleri her yerde göremiyoruz.Bilmiyorum sizde var mı?Birde green star adıyla yeşil ağırlıklı ve açık sarı arası açan bir türü var.Eğer sizde yoksa ben mart ayında o güzel bahçenize green star glayör soğanlarından seve seve hediye etmek isterim.
...tavus kuşu orkidesi olarak bildiğimiz acidanthera isimli glayör...Bu türü saksı performansı genelde başarısız sonuçlar veriyor.Bahçe ekimleri ise tam tersi muhteşem oluyor. .
Keşke fotoğraflarla destekliyebilseydiniz yazdıklarınızı..
Tam tersine, Habeş kokulu glayöl saksıda çok güzel sonuç veriyor..10 soğanın tamamı açtı..
İlk çiçeklerini 11 ağustosta açtılar..Hala açıyorlar, sanırım 10 gün daha devam eder..Yani bir ay kadar çiçekli kalıyorlar..Her sapta 10-12 çiçek verdiler..
Ama benim asıl hoşuma gideni, Habeş glayölünden üretilen kokkulu glayöl..Onun renkleri daha canlı..Önce sarı, sonra beyaz, kurumadan önce son günlerde ise eflatun rengine dönüyor..(2. ve 3. fotolar)
Bu tür ülkemizde sanırım ilk.
Yanıldığınızı sandığım bir husus ta şu:
Her iki kokulu glayöl de suyu çok seviyorlar..
Ben ektiğimden itibaren her iki günde bir bazen hergün sulama yaptım saksıda..
Suladıkça yeni çiçek tomurcukları peydahlanıyor.
Dumlupınar
02-09-2014, 05:20
Keşke fotoğraflarla destekliyebilseydiniz yazdıklarınızı..
Tam tersine, Habeş kokulu glayöl saksıda çok güzel sonuç veriyor..10 soğanın tamamı açtı..
İlk çiçeklerini 11 ağustosta açtılar..Hala açıyorlar, sanırım 10 gün daha devam eder..Yani bir ay kadar çiçekli kalıyorlar..Her sapta 10-12 çiçek verdiler..
Ama benim asıl hoşuma gideni, Habeş glayölünden üretilen kokkulu glayöl..Onun renkleri daha canlı..Önce sarı, sonra beyaz, kurumadan önce son günlerde ise eflatun rengine dönüyor..(2. ve 3. fotolar)
Bu tür ülkemizde sanırım ilk.
SAYIN pria,fotoğraflarla desteklemeyip yazdıklarıma niçin cevap yazdınız.Üstelik daha önce yazdıklarınızdan farklı bir şey yazmadan.Ben sizi eleştirmedim.Gözlemlerimi aktardım.Doğru sadece ne bana, ne de size ait.Bir MERHABA,bir SELAM,bir SAYIN diyebilmekte zorlanan siz ile kurutulmuş nergis çiçeklerinin vazodaki güzelliğinden bahseden kişinin aynı kişi olduğunu tahmin etmek zor.TAVUS KUŞU ORKİDESİ'ne gelince;1- SAKSIDA GÜZEL SONUÇ VERMEZ.2-SİZİN TOPRAĞINIZ KADAR SÜZEK TOPRAĞI HERKES EN KALİTELİ TORFU KULLANSA BİLE OLUŞTURAMAYABİLİR.3-SİZİN SAKSI BAŞARINIZ GENEL BİR BAŞARI DEĞİLDİR.MAŞALLAH ÇOK GÜZEL AÇMIŞLAR.EKTİĞİNİZDEN İTİBAREN TAKİP ETTİM.4-SADECE BAHÇEYE DERİN OLARAK EKİLİNCE DAHA GÜÇLÜ OLUYORLAR DEMEK İSTEDİM.5-ASIL HOŞUNUZA GİDEN BU TÜRDEN ÜRETİLEN KOKULU OLAN TÜRÜ BİLMİYORUM.TANIMIYORUM.MUHAKKAK GÜZELDİR.
Dumlupınar
02-09-2014, 10:54
Yanıldığınızı sandığım bir husus ta şu:
Her iki kokulu glayöl de suyu çok seviyorlar..
Ben ektiğimden itibaren her iki günde bir bazen hergün sulama yaptım saksıda..
Suladıkça yeni çiçek tomurcukları peydahlanıyor.
SAYIN pria,tekrar MERHABA,ben de tamamen sizin sulama konusunda yanıldığınızı düşünüyorum.Soğanların dikiminden itibaren her iki günde 1,bazen her gün sulama yaptığınızı belirten siz,önceki paylaşımlarda çiçeğin şımarmaması için 15 gün sulama yapmadığınızı belirtmiştiniz.Her iki sulama bilgisi de tamamen eksik ve hatalı.Hiç bir glayör yaz mevsiminde 15 gün susuz bırakılmaz.Ayrıca 2 günde 1 veya her gün de sulanmaz.Toprağınız ne kadar geçirgen olursa olsun ya da ne kadar sığ dikim yapılmış olursa olsun.Bu değişmez.Haftada bir iki kez yeterli gelir.Bu İzmir için bile idealdir.Sulama konusuda kendinizle çelişiyorsunuz.Bir de ülkemizde sanırım ilk olarak diye nitelendirdiğiniz ve yetiştirdiğiniz kokulu glayör için ise;çok büyük bir ülkeyiz,bu açıklamanın bir dayanağı olamaz gibi geldi bana.SAĞLICAKLA KALIN.SELAMLAR...
...Ben sizi eleştirmedim.Gözlemlerimi aktardım.Doğru sadece ne bana, ne de size ait..
...Bir MERHABA,bir SELAM,bir SAYIN diyebilmekte zorlanan siz ile kurutulmuş nergis çiçeklerinin vazodaki güzelliğinden bahseden kişinin aynı kişi olduğunu tahmin etmek zor.
....TAVUS KUŞU ORKİDESİ'ne gelince;1- SAKSIDA GÜZEL SONUÇ VERMEZ.2-SİZİN TOPRAĞINIZ KADAR SÜZEK TOPRAĞI HERKES EN KALİTELİ TORFU KULLANSA BİLE OLUŞTURAMAYABİLİR.3-SİZİN SAKSI BAŞARINIZ GENEL BİR BAŞARI DEĞİLDİR
...Soğanların dikiminden itibaren her iki günde 1,bazen her gün sulama yaptığınızı belirten siz,önceki paylaşımlarda çiçeğin şımarmaması için 15 gün sulama yapmadığınızı belirtmiştiniz.Her iki sulama bilgisi de tamamen eksik ve hatalı.Hiç bir glayör yaz mevsiminde 15 gün susuz bırakılmaz.Ayrıca 2 günde 1 veya her gün de sulanmaz.Sulama konusuda kendinizle çelişiyorsunuz.
Bir de ülkemizde sanırım ilk olarak diye nitelendirdiğiniz ve yetiştirdiğiniz kokulu glayör için ise;çok büyük bir ülkeyiz,bu açıklamanın bir dayanağı olamaz gibi geldi bana...
Sırasıyla yanıt vermeye çalışayım:
- Beni eleştirmenizden asla gocunmam, hattâ keyif alırım sayın Dumlupınar..Ama lütfen eleştirilerinizi büyük harflerle yazıp, bağırmadan yaparsanız daha bir makbule geçer..
Ben ekim bakım konularında otorite değilim, sınırlı bilgilerle deneye deneye kendini geliştirmeye çalışan bir insanım.Sizin gibi ''SAKSIDA GÜZEL SONUÇ VERMEZ'' türünden kesin önyargılarım yoktur..İstenirse ve dikkatli olunursa saksıda da çok olumlu sonuçlar alınabileceğini ispatlamaya çalıştım yaz boyunca..Tabi fotoğraflarla destekliyerek.Çünkü insanlar bazen okuduklarına değil gördüklerine daha çok inanıyor..
- Huyum değildir insanlara saygısızlık etmek..Forum üyeleri de bunu çok iyi bilir kanısındayım..Size verdiğim yanıtlarda ''sayın, merhaba, selam'' kelimelerini kullanmamam saygısızlık anlamına gelmez..Ama madem bu kadar alındınız bu duruma, bundan sonra size yanıt verme gereği duyarsam mutlaka ve mutlaka size o kelimelerden biriyle hitap etmeye özen göstereceğim.. :)) Yeter ki siz üzülmeyin.
- ''Sizin saksı başarınız genel bir başarı değildir'' diyorsunuz..Saksı toprağımı çok özel torflarla da hazırlamıyorum ben..
Kumlu hafif toprak+basit torf+leonardit karışımı yeterli..Amacımız üyelere klavuzluk yaparak, bazı şeylere dikkat ettikleri zaman saksıda da başarılı olunabileceğini göstermektir.
- Ben soğanları çok sığ (2-3 santim) ektim ve glayöller 25-30 santim boylanana kadar 1-2 günde bir sık sulama yaptım..Yeteri kadar köklenip boylandıktan sonra 15 gün kadar bir ara verdim şımarmamaları için..Bunu son yazımda yazmayı unutmuşum..Bu bir çelişki değil..
Çiçek sapları kabarmaya başladıktan sonra yine sulamayı arttırdım..1-2 günde bir takviye sulaması yaptım hep..Halâ da yapıyorum.
Yararlandığım kaynak aşağıdadır:
Sizin ''Yeter ki tam güneş ve az sulama ile bakım yapılsın.'' sözlerinize de katılmıyorum..Çünkü, glayöl suyu seven bir bitki..
- Bendeki ikinci kokulu glayöl için, dikkat ederseniz kesin bir ifade kullanmadım ben.. ''Sanırım bir ilktir'' diye yazmışım..
Çünkü, kokulu glayölleri ülkemizde çok aradım, forumda da sordum..Bir bilgiye ulaşamadım desem yalan olmaz.
Bakın forumda ocak ayında sormuşum..Hocam100 dahil kimse yanıt vermemiş:
http://www.agaclar.net/forum/1246222-post317.htm
Bulsam niye taaa Amerika'lardan getirtmek için uğraşayım ki ? O kadar da geri zekalı değilim yani..
Tartışmak, eleştirmek her zaman iyidir ama bunları çarpıtarak yapmamak ve bağıra bağıra büyük harflerle yazmamak şartıyla..Benim öğreneceğim çok şeyler olduğu gibi sizin de öğreneceğiniz yeni bilgiler olabilir..
Bence forumda sayın Muda glayöl konusunda hepimizden daha başarılı..
Ben onu izliyorum.
Dumlupınar
02-09-2014, 12:22
Sırasıyla yanıt vermeye çalışayım:
- Beni eleştirmenizden asla gocunmam, hattâ keyif alırım sayın Dumlupınar..Ama lütfen eleştirilerinizi büyük harflerle yazıp, bağırmadan yaparsanız daha bir makbule geçer..
Ben ekim bakım konularında otorite değilim, sınırlı bilgilerle deneye deneye kendini geliştirmeye çalışan bir insanım.Sizin gibi ''SAKSIDA GÜZEL SONUÇ VERMEZ'' türünden kesin önyargılarım yoktur..İstenirse ve dikkatli olunursa saksıda da çok olumlu sonuçlar alınabileceğini ispatlamaya çalıştım yaz boyunca..Tabi fotoğraflarla destekliyerek.Çünkü insanlar bazen okuduklarına değil gördüklerine daha çok inanıyor..
- Huyum değildir insanlara saygısızlık etmek..Forum üyeleri de bunu çok iyi bilir kanısındayım..Size verdiğim yanıtlarda ''sayın, merhaba, selam'' kelimelerini kullanmamam saygısızlık anlamına gelmez..Ama madem bu kadar alındınız bu duruma, bundan sonra size yanıt verme gereği duyarsam mutlaka ve mutlaka size o kelimelerden biriyle hitap etmeye özen göstereceğim.. :)) Yeter ki siz üzülmeyin.
- ''Sizin saksı başarınız genel bir başarı değildir'' diyorsunuz..Saksı toprağımı çok özel torflarla da hazırlamıyorum ben..
Kumlu hafif toprak+basit torf+leonardit karışımı yeterli..Amacımız üyelere klavuzluk yaparak, bazı şeylere dikkat ettikleri zaman saksıda da başarılı olunabileceğini göstermektir.
- Ben soğanları çok sığ (2-3 santim) ektim ve glayöller 25-30 santim boylanana kadar 1-2 günde bir sık sulama yaptım..Yeteri kadar köklenip boylandıktan sonra 15 gün kadar bir ara verdim şımarmamaları için..Bunu son yazımda yazmayı unutmuşum..Bu bir çelişki değil..
Çiçek sapları kabarmaya başladıktan sonra yine sulamayı arttırdım..1-2 günde bir takviye sulaması yaptım hep..Halâ da yapıyorum.
Yararlandığım kaynak aşağıdadır:
Sizin ''Yeter ki tam güneş ve az sulama ile bakım yapılsın.'' sözlerinize de katılmıyorum..Çünkü, glayöl suyu seven bir bitki..
- Bendeki ikinci kokulu glayöl için, dikkat ederseniz kesin bir ifade kullanmadım ben.. ''Sanırım bir ilktir'' diye yazmışım..
Çünkü, kokulu glayölleri ülkemizde çok aradım, forumda da sordum..Bir bilgiye ulaşamadım desem yalan olmaz.
Bulsam niye taaa Amerika'lardan getirtmek için uğraşayım ki ? O kadar da geri zekalı değilim yani..
Tartışmak, eleştirmek her zaman iyidir ama bunları çarpıtarak yapmamak ve bağıra bağıra büyük harflerle yazmamak şartıyla..Benim öğreneceğim çok şeyler olduğu gibi sizin de öğreneceğiniz yeni bilgiler olabilir..
Sayın pria,BENİM DE TABİİ Kİ ÖĞRENECEĞİM ÇOK SEYLER OLABİLİR.Bu da çok doğal.Büyük harflerle yazmamın sebebi bağırmak asla değil.Ben internetle çok içli dışlı olan biri değilim ve büyük harflerle yazmanın da bağırmak olduğunu ilk defa şimdi duydum.Sayın demekten ziyade bana hiç yazmasanız bile hiç olmazsa ilk yazdığınız kişilere merhaba diyerek ulaşmanızı dilerim.O zaman büyük harfler görme ihtimali kalmaz.Ayrıca ben sizi yıllardır takip ediyorum.Görüşleriniz doğrultusunda bilgilerinizden yararlanarak çok güzel nergisler yetiştirdim.Siz şimdi resimlerini istersiniz ama ben yüklemeyi bilmiyorum.Yükleme konusunda oğlum bana yardımcı olacak.Tekrar SELAMLAR...SAĞLICAKLA KALIN...
..Ayrıca ben sizi yıllardır takip ediyorum.Görüşleriniz doğrultusunda bilgilerinizden yararlanarak çok güzel nergisler yetiştirdim...
Bu cümleleriniz beni çok mutlu etti..
Ben pek usta sayılmam..Ama ''kabiliyetli çırak ustayı geçermiş'' derler..
İnşallah benden çok daha iyi bir yetiştirici olursunuz sayın Dumlupınar..İnsanlara minicik katkılarım olabilirse bu yeter de artar bana..
Dumlupınar
02-09-2014, 13:26
Sayın pria,insanlara katkılarınız olmaz olur mu?toprak hazırlığından drenaja kadar ,özellikle saksı yetiştiriciliği konusunda komşularımdan bile sizin bilgilerinizden faydalananlar var.ancak internet kullanamayanlara da ben biraz yardımcı olmaya çalışıyorum.
Bilirsiniz saksı yetiştiriciliği ayrı özen gerektiriyor.sizin bilgilerinizde bu konuda çok aydınlatıcı oluyor benim için.kendinize iyi bakın.sağlıklar diliyorum.selamlar...
Merhabalar. :) Ben de dayanamadım, bu sene Glayöl soğanları aldım fakat bahçem olmadığından saksıda yetiştirdim. Sanırım saksı derinliği ve toprak içeriği (torf kullanmıştım) yetersiz geldi ki yapraklar iyi gelişmesine ve yavru soğanlar vermesine rağmen 5 soğandan sadece 1 tanesi açtı. Zamanı geçince topraktan çıkardım şimdi karanlık bir yerde saklıyorum. Önümüzdeki sene soğanlarımın ziyan olmasını istemiyorum, bu yüzden bir tanıdığımın bahçesine dikeceğim. Bahçe için dikim zamanı Mart ayı itibari ile midir?
Merhabalar. :) Ben de dayanamadım, bu sene Glayöl soğanları aldım fakat bahçem olmadığından saksıda yetiştirdim. Sanırım saksı derinliği ve toprak içeriği (torf kullanmıştım) yetersiz geldi ki yapraklar iyi gelişmesine ve yavru soğanlar vermesine rağmen 5 soğandan sadece 1 tanesi açtı. Zamanı geçince topraktan çıkardım şimdi karanlık bir yerde saklıyorum. Önümüzdeki sene soğanlarımın ziyan olmasını istemiyorum, bu yüzden bir tanıdığımın bahçesine dikeceğim. Bahçe için dikim zamanı Mart ayı itibari ile midir?
Gladiol en erken dikim zamanı Don tehlikesi kalktıktan sonra (Nisan ) gibi dir. Gladiol, Söğütler yeşerince, kurbağalar vıraklamaya başlayınca dikilir.
Glayöl konusunda benim gözlemim su isteğinin fazla olduğu. Tabi toprağının durumuna bağlı. Toprağı kuruduktan sonra sulama yapmak gerekiyor. Daha önce diktiğim kokulu glayöllerin bulunduğu yer biraz eğimli olduğu için biraz sıkıntılı oldu. Gelecek sezon daha iyi su verebileceğim yere dikeceğim. Tabi bitki özelliği gereği de sanırım geç çiçekleniyor.
Kokulu tavuskuşu orkidesi konusunda aşağıdaki linkteki bilgilerden biri şu şekildedir.
( sürekli nemli toprak gerektirir; sulamalar arasında kurumasına izin vermeyin)
PlantFiles: Detailed information on Abyssinian Gladiolus, Peacock Orchid, Fragrant Gladiolus, Sword Lily Gladiolus murielae (http://davesgarden.com/guides/pf/go/756/#b)
Dün gece kar yağınca mecburen soğanları çıkarmak zorunda kaldım. Çoğunun yaprakları henüz kuruyup, sararmamıştı. Benim daha önce farklı yerlerde yetiştirmeye çalıştığım soğanlardan çok daha fazla büyümüşlerdi. Soğanlardan tek filiz çıkaranlar tek soğanlı genellikle bol yavrulu (kralenli) iki filizli olanlar iki soğanlı bir tane de üç soğanlı vardı. Muhtemelen o da üç filiz çıkaran olduğunu düşünüyorum. Şimdi sıkıntı onları kömürlükte saklayıp baharla birlikte tekrar toprakla buluşturmakta. Gelecek yıl bu büyüklükteki soğanlardan muhtemelen daha güzel çiçekler alacağımı düşünüyorum.
527692
527693
527694
527695
527696
527697
527698
527699
527700
527701
[QUOTE=kgursan;1294899]Sn Pria, yukarıda bazı bilgiler yanlış, dikkatli yaklaşın. önce sıcak su uygulaması sanıyorum öyle değil. Kralenlerde mesele sert kabuğun yumuşaması ndan ziyade çimlenme için dormancy nin kırılmasıdır.
Dikim öncesi suda bekletme normal, Tuzlu suyu da deneyebilirsiniz, Ben nemli perlit içinde katlama yapar gibi bekletmiştim 1980 li yıllarda!!.
Yaz sonunda sökün, kurutun ayırın, ilkbahara kadar (Nisan ortası) kuru bir yerde (Galiba 10 oC civarı olmalı!!) dinlendirin. Dikimden önce ise ıslatın dikin (ekin) en basiti bu.
Kolay gelsin.zaman bulup o bilgileri arayıp bulabilirsem size yollarım.
Sn pria, zaten bizim burada yazmışım bazı bilgileri!! "Soğanlı bitkilerin çoğaltılması" başlığında var.
Özetlersem: Ağustos- ekim arası soğanlar sökülür, gölgede kurutulur, Aralık-Ocak arasında dinlenme halinde iken 52 oC sıcak suda yarım saat tutulur. Sıcak suya %1 kaptan + %0,1 Benomyl (benlate) katılır ki benomyl sıcak suyun zararını önler.Aynı zamanda fusarium u engeller. daha sonra 10 oC depolarda Mayısa kadar bekletilir. Dikimden 24 saat önce ıslatılır ki sert kabuklar yumuşasın ve ekilir. Ekim Tarlada m2 ye 200-500 arası yavru gelecek şekilde yapılır.
otlanma sorunu: dikimden sonra çıkış öncesi "Afalon" ot ilacı kullanılır, yaz boyu yeterli sulama yapılır, eğer çiçek verirse çiçekler koparılır. sonbaharda sökülüp kurutulup temizlenir 1-2 yıl daha büyütülerek yavru soğanlar çiçek verecek iriliğe (6/8 cm 8/10cm) getirilir.
kolay gelsin
Dikim öncesi yumruların mantar hastalıklarına karşı, mücadele ilaçları ile karıştırılmış 46 derecedeki suda 15 dakika tutulmasında yarar vardır.
Yanliz dikkat edilecek bir konu var ki Kralenden oluşan yumrular, kökler kahverengileşmeye ve yapraklar da sararmaya başlarken hasat edilir ne daha erken ne daha gec...Ve ertesi yıl tekrar dikilerek irileştiril ve uygun kosullarda saklanır. Bu da Hem steril,( Böcek ve mantar) hem nem ve sogukluk dikkat edilerek saklanmasini gerektiren durumu dikkate aliniz..
Kamil beyin yazısını okumadan önce kralenin ne olduğunu bilmiyordum. Soğanları sökünce yukarıdaki fotoğraflar ile olayın daha iyi anlaşılabilmesi için bir kısım bilgilerin topluca bilinmesi daha iyi olur diye ekledim. Eksiklikler var ise bilen arkadaşlarımız eklerler. Ben bunları okumadan önce toprağı ile almaya çalıştığım soğanları bahara kadar kömürlükte bekletip apartman içinde olduğu için donmuyor baharla birlikte ekmeyi düşünüyordum. Düşen küçükleri veya fazlalıkları da toprağa ekip büyümelerini bekleyecektim. Toprak içinde oldukları için kralenlerin ana soğan ile bağlantısının ölmeyebileceği, besleyebileceğini bu bağlantı ilkbaharda da kurumamış ise ana gövde ile bağlantısı nedeni ile çok daha hızlı çilekteki gibi büyüyeceğini düşünüyordum. Şimdi kralen büyütmeye uğraşacağız. :):):)
soğanlar kuru bir yerde kurusun, köklerden ve yapraklardan temizleyin, 5-10 oC cıvarı bir sıcaklıkta bekletin . Dinlensinler, Şubatta daha soğuk 5 oc yere alın , Nisan da dikin. Şubatta kökleri ve sürgünleri uzamaya başlar engellemek için 5 oc sıcaklık uygulanır.
Bugün bahçesi olan bir arkadaşa daha önce verdiğim glayölleri gördüm. Sayıları oldukça azalmış ve soğanları küçülmüşler. Hiç topraktan çıkarmıyormuş. Yeri daha iyi olmasına rağmen benim yaptığım bakımın daha doğru olduğu soğan büyüklüğü ve miktarı ile kendini gösterdi.
snoopdog
01-12-2014, 22:05
arkadaşlar ben bu sene ilk defa glayöl yetiştireceğim ve glayöl soğanlarını bir markette görerek almıştım. Soğanları 1 ay önce lale soğanlarıyla birlikte toprağa diktim fakat yazılanlardan okudum kadarıyla bu soğanların yaza doğru ekilmesi gerekiyor. Sizce ne yapmalıyım soğanlar şu an topraktan çıkmış ve boy atmış durumdalar.
Eron2014
01-12-2014, 22:58
Sayın snoopdog, kıbrısta eğer don olmuyorsa glayöl soğanlarının topraktan çıkarılmasına gerek yoktur. Flizlendikten sonra soğanları sökerseniz, çiçek alma ihtimaliniz sıfıra yaklaşır.
Eron2014
01-12-2014, 23:05
Arkadaşlar, bu sene glayöl soğanları ile bir deneme yapmayı planlıyorum. Geçen sene ektiğim iki farklı varyete (biri kırmızı, biri katmerli yavruağzı) bir sürü yavru soğan elde ettim. İki farlı soğanı kesip birbirine aşılamayı planlıyorum. Düşüncem, farklı bir varyete yaratmak. Konuyla ilgili tecrübesi olan arkadaşlar var ise, öneri ve tavsiyelerini rica ediyorum. Örneğin bu yöntemle, yavruağzı renginde ama çiçek kenarları kırmızı olan bir varyete yaratılabilir mi?
snoopdog
02-12-2014, 07:38
Cevabınız için teşekkür ederim sayın Eron2014. Havalar çok soğuyunca bazı geceler don oluyor işimiz şansa kaldı demek artık bekleyip göreceğiz o zaman :)
Arkadaşlar, bu sene glayöl soğanları ile bir deneme yapmayı planlıyorum. Geçen sene ektiğim iki farklı varyete (biri kırmızı, biri katmerli yavruağzı) bir sürü yavru soğan elde ettim. İki farlı soğanı kesip birbirine aşılamayı planlıyorum. Düşüncem, farklı bir varyete yaratmak. Konuyla ilgili tecrübesi olan arkadaşlar var ise, öneri ve tavsiyelerini rica ediyorum. Örneğin bu yöntemle, yavruağzı renginde ama çiçek kenarları kırmızı olan bir varyete yaratılabilir mi?
Olmaz. Bu yöntemle varyete yaratılmaz?!. Varyete tohumdan yaratılır ki uzun iştir.
arkadaşlar ben bu sene ilk defa glayöl yetiştireceğim ve glayöl soğanlarını bir markette görerek almıştım. Soğanları 1 ay önce lale soğanlarıyla birlikte toprağa diktim fakat yazılanlardan okudum kadarıyla bu soğanların yaza doğru ekilmesi gerekiyor. Sizce ne yapmalıyım soğanlar şu an topraktan çıkmış ve boy atmış durumdalar.
H,çbir şey yapmayın kıbrıs koşullarında belki Şubat-Mart ta çiçek alabilirsiniz veya çiçekler ışık yetmezliğinden (kısa günler nedeniyle)"Kör" gelir
snoopdog
04-12-2014, 20:43
H,çbir şey yapmayın kıbrıs koşullarında belki Şubat-Mart ta çiçek alabilirsiniz veya çiçekler ışık yetmezliğinden (kısa günler nedeniyle)"Kör" gelir
Öyle yapacam sayın kgursan kışı atlatabilirler inşallah :)
ilk yıl başarısız olmuştum ama ikinci yıl daha derine ve biraz daha erken dikim yapınca başarılı oldum... 528614
Eron2014
05-12-2014, 09:13
Sayın KGURSAN,
cevabınız için çok teşekkür ederim. Soğanları birbirine yapıştırınca, genetikleri de birbirine bulaşır diye ümid ediyordum. Ben yine de iki yavru soğanla bu denemeyi yapacağım. Bizim deneme biraz Nasreddin Hoca misali olacak, ya tutarsa ama, hani derler ya bir musubet bin nasihatten iyidir. Denemezsem aklımda kalacak.
Tohumla varyete yaratınca da hangi varyetenin çıkacağı tamamen şansa mı kalıyor? Ayrıca, anne ve babadan çok farklı varyeteler de çıkabilir öyle değil mi?
Evet aynen öyle. Hiçbir çocuk anne babasının tıpkısı olmaz, onlara benzer.
lenavita
25-01-2015, 19:16
ben frezya diyerek aldım soganı fakat sanki glayöl gibi çok büyüdü normalde aynı ayile den
lenavita
07-02-2015, 13:04
selam arkadaşlar bence aldıgım sogan glayöl çünkü hem çok uzundu bende boydan kesim dedim belki açar dedim 3 gün geçmedi tomurçuklandı
lilpar76
14-03-2015, 12:14
Merhabalar, bugün üç farklı renkte glayöl soğanları aldım. Fakat, ilk denemem olduğu için ne zaman, nasıl dikeceyim ve hanki aralıklarla sulayacağım konusunda hiç bir bilgim yok. Bu konuda bana yardım eden olursa çok mutlu olurum, önceden teşekkür ederim...
selam arkadaşlar bence aldıgım sogan glayöl çünkü hem çok uzundu bende boydan kesim dedim belki açar dedim 3 gün geçmedi tomurçuklandı
Bu bitki gladiol değil..
Merhabalar, bugün üç farklı renkte glayöl soğanları aldım. Fakat, ilk denemem olduğu için ne zaman, nasıl dikeceyim ve hanki aralıklarla sulayacağım konusunda hiç bir bilgim yok. Bu konuda bana yardım eden olursa çok mutlu olurum, önceden teşekkür ederim...
Sanırım Azerbaycan, bakü desiniz . İklimini bilmem, ama ölçü "Söğütler yeşerince, kurbağalar vıraklamaya başlayınca" gladiol soğanı dikilir. Genellikle, toprak işlenip,kabartıldıktan sonra 8-10 cm. derinliğe dikilir. Aralaıklar ise 20 cm cıvarında olmalıdır. Dikildikten 90-120 gün sonra çiçek açar. kolay gelsin
lilpar76
15-03-2015, 06:57
Bilgilendirdiyiniz için çok minnettarım, sayın kgursan. Ölçü söğütler yeşerinceyse, o zaman, şimdi dikebilirim.
Yalnız, sıra şeklinde değil de, hepsini bir arada küme şeklinde dikmeyi düşünüyorum, o zaman aralıkları nasıl koymalıyım?
Buarada Baküden tüm ağaclar net üyelerine selamlar...
Bilgilendirdiyiniz için çok minnettarım, sayın kgursan. Ölçü söğütler yeşerinceyse, o zaman, şimdi dikebilirim.
Yalnız, sıra şeklinde değil de, hepsini bir arada küme şeklinde dikmeyi düşünüyorum, o zaman aralıkları nasıl koymalıyım?
Buarada Baküden tüm ağaclar net üyelerine selamlar...
'20 cm (1 karış!) aralık yeterlidir
yasminq1
04-05-2015, 22:50
Sayın forumdaşlarım hepinize iyi akşamlar. Yazılanlara şöyle bir baktım ama gördüğüm kadarıyla genelde glayöl soğanları hep bahçeye ekilmiş. Benim bahçem yok. Balkonda büyükçe bir saksıya dikmek istiyorum. Biraz geç kaldım sanırım. Ama geçenler de A 101 den 3 paket glayöl soğanları almıştım. Hepsi kırmızı. Bir türlü elim değmedi dikmeye. 3 pakette 15 tane ceviz büyüklüğünde soğanlar var. Elimde 25 cm çapında 2 tane plastik saksım var. Bunlara paylaştırıp sık sık mı dikeyim yoksa 3 'er 3'er mi? Karar veremedim. Google Görsellerde baktığımda çok sık dikilmiş gibi demet demet duruyor. Çok kök yapan bir bitki midir ilk defa dikeceğim. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Fikirlerinizi bekliyorum.
YeniGine
04-05-2015, 23:20
Sevgili yasminq1
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/9064-2.htm
size fikir verebilir sanırım, önemli olan soğan derinliğini ayarlayabilmeniz.
yasminq1
05-05-2015, 02:02
Sevgili yasminq1
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/9064-2.htm
size fikir verebilir sanırım, önemli olan soğan derinliğini ayarlayabilmeniz.
Sayın Yenigine,
Çok teşekkür ederim. Yarın ilk işim soğanlarımı dikmek olucak. Bayağı güzel fikirler edindim. O kadar para verdim. Toprakla buluşturmak lazım onları hemen, geciktirdikçe günah işliyorum belki!
YeniGine
05-05-2015, 16:50
Rastgelsin, sevgili yasminq1, bizlerle de paylaşırsınız inşallah!..
Mücevher Çalısı
13-05-2015, 13:45
552553
:rolleyes: Bu Glayölün ne acelesi var acaba, topraktan 2 ay önce başını gösterdi. Bundan başka hiçbir Glayölde çiçeklenme belirtisi daha yok...
552553
:rolleyes: Bu Glayölün ne acelesi var acaba, topraktan 2 ay önce başını gösterdi. Bundan başka hiçbir Glayölde çiçeklenme belirtisi daha yok...
Yapraklarını sayın 7.nci yapraktan sonra çşçek başağının ucunu göreceksiniz
Mücevher Çalısı
23-05-2015, 10:24
Yapraklarını sayın 7.nci yapraktan sonra çşçek başağının ucunu göreceksiniz
Uzman sizsiniz sayın kgursan, söylediğinizi yaptım 7 çıktı.
554685
554686
Bu renk güzelmiş, cinsinden olsa gerek nazlanmadan hemen açıyor, bendekilerin en erkencisi.
gökhan Arslan
22-06-2015, 23:39
İleride bahçem olursa yetiştireceğim soğanlı bitkilerin en başında gelecektir. Müthiş bir bitki :)
gökhan Arslan
25-06-2015, 22:06
Devamı ;)
Laleci_03
25-06-2015, 23:46
Devamı ;)
Hepsi muhteşem Gökhan ağabeyim ellerine sağlık, kısmetse benimkiler de bu renkte ya da bu renge yakın açacaklar ;)
gökhan Arslan
26-06-2015, 00:36
Çok teşekkür ederim laleci kardeşim :) Muhtemelen A101'den aldın sen de. Ben bulabildiğim bütün renklerden almıştım.
Laleci_03
26-06-2015, 10:29
Evet, A101'den almıştım :D Ben yer sıkıntım olduğu için bir paket alabildim :o
Lonicera
28-06-2015, 17:24
Toplam 7 soğan var, bakalım bundan başka hangi renkler çıkacak?
Arkadaşlar bu sene dikmiştik glayölleri son durum böyle.Bir yerde okumuştum 2. senesinde çiçek verir diye Eskişehir şartların da çiçek bekleyelim mi açar mı acaba?
7. yapraktan sonra çiçek oluşumunu görürsünüz. Gayet sağlıklılar.
7. yapraktan sonra çiçek oluşumunu görürsünüz. Gayet sağlıklılar.
Teşekkürler.Çiçekler açınca bir daha resim paylaşırım ne renk açacaklarını ben de bilmiyorum.
Laleci_03
14-07-2015, 18:30
Benim glayöller de açtı nihayet ;) hakikaten çok güzel ya :D
Benim glayölleri biraz geç dikince, yükseklik ve bu yılki hava şartları nedeni ile henüz çiçek açacak büyüklüğe ulaşamadılar. Geçtiğimiz yıl da aynı olmuştu. Gecikseler de çiçeklerini gösteriyorlar. İlginç olan biraz unutulmuş soğan ve kralenin kışı zarar görmeden atlatıp yapraklarını çıkarmaları.
İlk iki resim daha önce çekildi. Daha güncel halleri son iki fotoğrafta. Bir kısım kralenleri topluca dikmiştim. Herhangibir uygulama yapmadan onlar da çimlenmişler. Daha sonra biraz yanmış gübre verdim üzerlerine. Hem toprağı gevşetiyor. Hem de soğanların daha iyi beslenmelerin sağlar.
566188
566189
566195
566197
Arkadaşlar dediğiniz gibi 7. yapraktan sonra çiçek başağını çıkardı açacaklar ***.
Açtılar çokra güzeller Allahtan aynı renk değiller :) :) :)
murattyildizz
26-07-2015, 19:45
Sizde görün istedim..Renkler harika...
çiçek kalma süresi az herhalde fazla uzun süreli değil ilk açanlar solmaya başladı yeni fotoğraflar çektim paylaşayım dedim xd :)
572650
572651
572652
572653
Bu yıl farklı bir yere diktiğim glayöllerimde bir hastalık var. Muhtemelen yağan yağmurlar nedeni ile mantar hastalığının artması olduğunu düşünüyorum. Bir kısım otlarda da hastalığın olduğunu görüyorum. Çiçeklerini tam olarak açamama, bir kısmında kurumalar başladı. Kralenler çok iyi büyüdüler.
572655
572656
572657
Ben de de aynı durum var sayın Muda..
Köyde fidanlığa ektiğim glayöller bu yıl bunca kuraklığa rağmen hiç sulamama rağmen yaprakları gayet sağlıklı ve hala yeşil..Demek ki, glayöllerin gayet güçlü kök sistemi var ve kurağa dayanıklı..
Oysa İstanbul'da çok az oldukları için saksıya ekerek koruyacağımı sandığım 2 çeşit kokulu glayöllerimin birinin yapraklarında aynen sizin fotolarınızda olduğu gibi sararma ve çürüme var..
Hele hele zaten 4 adet olan bir türün bu yüzden ikisini kaybettiğime üzülüyorum..Kalan ikisine birşey olmasa bari..
Sanırım, ya soğanlarda bir bulaşıklık var ya da sık sık sulamak ve toprağın sürekli ıslak olmasını sevmiyor glayöller..
tatlı bezelye
20-04-2016, 14:29
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160420/ae804c07f09ddcc88d9a9c1698e3bd19.jpgMerhaba,
Yabani glayöller açtı. Çok güzeller. Yanlarında yakında onlardan rol çalacak allium var.
Selamlar,
Sent from my iPhone using Tapatalk
hocam100
21-04-2016, 18:23
Harika olmuşlar.Benim yolladığım tür sanıırm.
Sayın hocam100, bu tür hala elinizde var mı?
hocam100
22-04-2016, 14:46
Üretime aldığım bir tür bahçemde çok miktarda var.
Satışa çıktığında haber verirseniz, almak isterim.
tatlı bezelye
24-04-2016, 18:48
Harika olmuşlar.Benim yolladığım tür sanıırm.
Hocam Merhaba,
Haklısınız, hemen ürünlerinizi tanıdınız. Renkleri resmen fosforlu. Ayrıca çiçeği de hemen geçmiyor. Glayölden daha fazla dayanıyor. Çok sevdim. Bir resimlerini daha koyayım allium açınca.
Sizin nergisler de çok güzellerdi. Onların da resmini koydum foruma. Emeklerinize sağlık.
Selamlar
hocam100
24-04-2016, 21:06
Satışa çıktığında haber verirseniz, almak isterim.
Haber ederim.
Merhaba. Geçen yıl hevesle aldığım glayollerim çok çok güzel çiçek verdiler.balkonda saksida yetistiriyorum. Soganlari saksida bıraktım. Bu yıl en ufak bu kıpırdama göremiyorum. Endişeliyim
hocam100
09-05-2016, 11:32
Soğuktan etkilenir bozulmus olabilir.
mobil telefondan tapatalk ile yollandı
Antalya soguna dayanıksız mı?çok üzüldüm :(
Mücevher Çalısı
09-05-2016, 20:06
Antalya soguna dayanıksız mı?çok üzüldüm :(
Benimkiler yıllardır balkonda ve saksı içerisinde, topraktan çıkarmıyorum, bir şey olmadı. Soğuk değil de drenajı iyi olmayan bir saksıda ise çürümüş, böcek-kurt yemiş veya herhangi bir hastalıktan soğanlar çürümüş olabilir. Belki de biraz daha beklerseniz filizlenecek...
Bilmiyorum ki :( dikdörtgen bir saksinin yarısına frezya yarısına glayor dikmistim. Geçen sene glayollerim açmış frezya hiç belirti vermemişti. Bu yıl tam tersi oldu frezyalar açtı glayollerde tik yok :( frezyalarin yaprakları kurumadigi için söküp bakamıyorum da ...
Mücevher Çalısı
09-05-2016, 21:57
Frezyalara birşey olmadıysa (soğuk, drenaj, kurt-böcek konularında) Glayöllere de olmamış olması gerek aslında...
Glayöller derin saksı seviyor belki bu sebeple küsmüş olabilirler, bu ne kadar doğru (küsmeleri) onu bilemiyorum ama...
Bana naz yapıyordur belki. Bir sabah sevindirirler umarım ...
Ne yazık ki artık yoklar :( dayanamayıp glayollerin olduğu kısmı eşeleyip baktım soganlarin sadece kabuğu kalmış siyah küf gibi bişey olmuş. Mantar mi acaba? Çok üzüldüm :(
tatlı bezelye
13-05-2016, 20:03
Merhaba,
Yabani glayolun Tohum tutmasina Izin veriyor muyduk Hocam? Kesmeyi unuttum cicekleri? Ayni soruyu allium icin de sorsam? O da Tohum calismasina girismis.
Selamlarhttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160513/1fdf3aa707792dfb54453fdf6de47141.jpg
Sent from my iPhone using Tapatalk
hocam100
13-05-2016, 20:57
Tohumundan da çoğalıyor.Bahçede heryerde cikmasini istemiyorsaniz tohum yaptırmayın.
mobil telefondan tapatalk ile yollandı
belki çok geç ama hala varsa veya elinde olan varsa bende almak istiyorum
Dumlupınar
23-04-2017, 19:03
Arkadaşlar,A 101 marketlerde Asya Lale markalı ilkbahar çiçek soğanları 1.75 TL.olmuş.İlgilenen üyelerin haberi olsun.Fazlaca glayöl soğanı vardı.
Batuhan Yılmaz
13-01-2018, 02:11
Merhaba bu sezonda burda ne işin var diyeceksiniz ama temkinli olmak istiyorum ömrü hayatım boyunca açtırmayı teknik ve kişisel hatalardan dolayı bir türlü beceremeyen bir ben söz konusu geçen sene gayet sağlıklı devasa yaprakları olan glayörğmün üstünde beyaz sinek görünce sinir krizi geçirip ziraai ilaç ile her yeri ilaçlayınca tüm yaprakların sararıp kurumasıyla bu sene ne yazık ki devasa boyuttaki beyaz glayör soğanlarımdan kalan sadece 3cm çap ve 2.5 cm yükseklikte yavru soğan ebatında soğanlar kaldı . Size sorularım şunlar .
Bu boyutta ki bir glayör çiçeklenir mi soğan boyutu çiçek için önemli mi ? İkincisi Soğanları hızşı bir şekilde nasıl çoğaltırım ve çiçek açtırmak için verebilecek tüyonuz var öı ?
Dumlupınar
26-05-2018, 13:13
Glayöl çiçeğine ait son paylaşım en son 2 yıl önce yapılmış.
Bende geçtiğimiz Nisan ayında 20 glayöl soğanını balkonda saksılara diktim.Bugün itibari ile gelişimlerini sizlerle paylaşıyorum...
Dumlupınar
04-06-2018, 21:31
Burhaniye'de dayımın bahçesine geçen yıl diktiğim glayöl çiçekleri.Geçen sene bu kadar güçlü çiçeklenme olmamıştı.
Kesinlikle bu çiçek bahçe çiçeği.1,5 metre boya ulaşmışlar.Açmayı bekleyen 4 çiçek sapı daha var.
Ayrıca Mayıs ayının ilk haftasında yaklaşık 40 soğan daha bahçeye diktim.Şu anda 3.yaprağı çıkaranlar var.Bakalım karışık paketlerden hangi renkler çıkacak.
Frezyaların yokluğunda akrabaları ile idare ediyoruz.
Ne yapalım.
İşyerimin bahçesine geçen sene diktiğim soğanların bu sene ilk çiçeklerini görmek nasip oldu.
23 Mart'ta diktiğim beş soğandan ilki çiçeklendi.
Dumlupınar
25-06-2018, 18:24
Arkadaşlar,glayöl paylaşımlarının başlamasına çok memnun oldum.Bende kısmetse Temmuz sonu Ağustos başı gibi dayımın bahçesine diktiğim glayöl soğanlarının çiçeklenme evrelerini sizlerle paylaşmaya devam ederim.
Mahmut Tebir
26-06-2018, 00:02
bendeki gloyöl'ün yaprakları bel seviyemi geçmesine ragmen hala çiçek burçakları çıkmadı. Acaba bu yıl çiçeklerini göremiyecekmiyim.
Batuhan Yılmaz
26-06-2018, 01:57
Merhabalar İstanbulda yaşayanlar Glayöllerinizi kışın bahçe zemininden söküyor musunuz yoksa öyle kalıyor mu ?
Birde 100 litre büyük bir çam saksım var içi boş ( ağaç kuruyup öldü sadece toprak var ve 6 yıldır kullanılmıyor ) soğanları 10 cm derine diksem ve kışın su alamayacağı bir yere koysam soğanları çürümeden kurtarabilir miyim ?
Dumlupınar
26-06-2018, 10:51
bendeki gloyöl'ün yaprakları bel seviyemi geçmesine ragmen hala çiçek burçakları çıkmadı. Acaba bu yıl çiçeklerini göremiyecekmiyim.
Merhaba,7.yaprakla beraber çiçek sapı çıkıyor.Yapraklar bel seviyesini geçtiyse çiçeklerini görürsünüz.
Dumlupınar
26-06-2018, 11:04
Merhabalar İstanbulda yaşayanlar Glayöllerinizi kışın bahçe zemininden söküyor musunuz yoksa öyle kalıyor mu ?
Birde 100 litre büyük bir çam saksım var içi boş ( ağaç kuruyup öldü sadece toprak var ve 6 yıldır kullanılmıyor ) soğanları 10 cm derine diksem ve kışın su alamayacağı bir yere koysam soğanları çürümeden kurtarabilir miyim ?
Batuhan merhaba,İstanbul'da glayöller drenajı yüksek toprakta dikili ise yerinde kalabilirler.Yine de don olayına karşı Sonbahar sonuna doğru soğanları topraktan söküp,ev içinde serin bir yerde Nisan ayına kadar saklamak daha garantili olur.
Glayöllerim yavaş yavaş bu hale geldi. Nedeni ne olabilir ve bu haldeyken çiçek açma ihtimalleri var mı?
5 soğandan sadece biri çiçek sapı çıkardı ve çiçek açtı. En iyi durumdaki o, diğerleri bu şekilde. Ne yapmamı önerirsiniz?
Batuhan Yılmaz
27-06-2018, 21:12
Sulamayı çok mu yapıyorsunuz ? Ve ya alkol içerikli böcek ilacı mı kullandınız ? Bir çeşit mantar diye biliyorum ama Sayın Dumlupınar'ın yorumunu beklemenizi öneririm. Bu arada ana sap sağlamsa çiçek açma ihtimalleri var diye düşünüyorum umarım fotosenteze devam edecek yeşil kısmı kalmıştır
Dumlupınar
28-06-2018, 00:11
Glayöllerim yavaş yavaş bu hale geldi. Nedeni ne olabilir ve bu haldeyken çiçek açma ihtimalleri var mı?
5 soğandan sadece biri çiçek sapı çıkardı ve çiçek açtı. En iyi durumdaki o, diğerleri bu şekilde. Ne yapmamı önerirsiniz?
Merhaba,artık yapacak bir şey yok.Hastalıklı bitkileri söküp atın.Bu bir tür mantar hastalığı.Düzelmesi mümkün değil.Aynı durum benim 3 saksıda oldu.Bende 15 soğanı söküp attım.
Glayöller drenajı yüksek kumlu bahçe topraklarını seviyorlar.Fazla suyun topraktan süzülüp saksının alt deliklerinden tahliye olması gerekir.Tüm bunlar sağlansa bile fazla ve gereksiz sulamada bitkinin toprak altındaki sapında kök boğazı çürüklüğüne sebep olabiliyor.SELAMLAR...
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Arkadaşlar buradaki komşum bu kadar kötü olmasa da buna benzer hastalığa elma ilacı ile bitkiyi ilaçlayarak kurtardı. Aynı durum sarımsaklarda da oluyor. Onu da ilaçlayarak iki yıldır ürün alabiliyor. Elinizde ilaç var ise kullanın. En azından bitkiyi kurtarmayı denemiş olursunuz.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=677519&stc=1&d=1530530010
Lutfen yardim edin glayolumun yapraklari neden bu halde bilgisi olan varsa yardimci olursaniz sevinirim
Yapraklar beyaz ve uc kisimlarinda kurumar yaprak uzerinde de toz gibi birseyler var sorun nedir ve ne yapabilirim cicekte acmaya basladilar ama bisey olur diyekorkuyorum acil yardim lutfen
Batuhan Yılmaz
04-07-2018, 23:30
Çiçekler için mantar ilaçları var ama para vermek istemezseniz akşam vakti çok alkol içermeyen bir ıslak mendille yaprakları silip yaprakları kurulayın ve yaprakları kurutmayacak yani yoğun alkol içermeyecek peroksit veya batikon gibi anti bakteriyel veya sirke silip kurularsanız belki çözüm bulabilirsiniz köklerinin sağlam olduğunu düşünüyorum sakın köküne bir şey dökmeyin ama bu mantar hastalığı fısfıs başlıklı bahçe musluğuyla her gün suluyotrsunuz sanırım şu ara sulamayın isterseniz vede korkmayın 1 hafta daha daha uzman birinden cevap bekleyin ama sulamayı azaltın fısfısta yapmayın.
Batuhan Yılmaz
04-07-2018, 23:31
Uçların sararma sebebi klorlu su ama sorun etmeyin büyük zarar vermez çiçek açar korkmayın ama bir sonraki sene soğanınızın ölme riski var veya biraz küçükde kalabilir .
Bilginiz icin tskler ama bugun fark ettim ki yapraklarda bit var yani yaprak biti sarmis bunun icin nette arastirma yaptim arap sabunu ile suyu karisimi oneriyorlar arap sabunu glayollere zarar verirmi ve faydasi olurmu??
Batuhan Yılmaz
06-07-2018, 23:53
Bu tür korm lu bitkilerin yaprak yapısı sert olduğu için bitler gülde ki gibi güzel tutunamıyor mesela gülünde taze kırmızı yapraklarına ve goncalarına dadanır lanet hayvan ben kimyasal kullanmacaksam ( ki az miktarda kullanmanın zararının olmayacaağını düşünüyorum ) eğer hepsini elimle toplayıp ezip öldürüyorum ve sonra çok kaynar suya bu kurutulmuş çok acı biberler var sanırım arnavut biberi deniyor kırmızı zehir gibi onu o kaynar suya atıp soğuyana kadar bekletiyorum ve ne kadar bit ve karınca varsa üstlerine fısfısla sıkıyorum hepsi yok oluyor bitler ölüyor karıncalar ise bir daha yaklaşmıyor. Bu arada karıncayı sakın masum hayvan sanmayın yaprak bitlerinin mutualistidir ve bildiğiniz sırtlarına koyup taşırlar ve bence bu yaptıkları masum değil ve hobiye zarar veriyor bu sebepten kurtulmakta fayda var.
Tskler yardiminiz icin hemen denerim insallah faydasi olur
Merhaba
Yeni üyeyim. Geçen sene diktiğim glayollerime bu yıl yeni soğanlarda ekledim. Ancak bir tanesinin kökünde şöyle bir oluşum var. Bu nedir? Ne yapmam gerekir?
http://i.hizliresim.com/ODLOk5.jpg
Batuhan Yılmaz
26-07-2018, 22:08
Emine hanım merhaba toprak aşırı nemli. Ben deforme olmuş bir korm olduğunu düşünüyorum ama yeni çıkan yavru kormlar sağlıklı hatta ufak bir yavru dahi var toprak çok sığı gözüküyor bence üstüne 5 cm daha kuru torf atarsanız mantar hastalıklarına karşı korumuş olursunuz. (Korm = Soğan)
çiçeksever
01-08-2018, 16:18
Biraz geç ektiğim glayollarım açtı.
Emine hanım merhaba toprak aşırı nemli. Ben deforme olmuş bir korm olduğunu düşünüyorum ama yeni çıkan yavru kormlar sağlıklı hatta ufak bir yavru dahi var toprak çok sığı gözüküyor bence üstüne 5 cm daha kuru torf atarsanız mantar hastalıklarına karşı korumuş olursunuz. (Korm = Soğan)
Teşekkürler Batuhan bey. Üzerindeki toprak ayrılıp belli olsun diye biraz fazla su dökmüştüm. Aslında başlarda yeşil yaprak gibi uzantıları vardı ben yeni bir sürgün mu acaba diye düşünmüştüm ama evde olmadığım bir haftalık süre sonunda kuruduğunu gördüm. Hafif çektiğim zaman koptu. Aynı şekilde zambak soğanında da böyle bir oluşum oldu. Ondan çıkan yaprak baya büyüdü. Koparmalı miyim ne yapmalıyım bilmiyorum. Sanırım kendi hakine bırakacağım. Tavsiyeleriniz için teşekkürler
merhaba
ankara'da soğanları bahçeye göndüm çıkmaya başladılar.
Kışın sökmeyeceğim, komple kesip üzerini gübre ile örtmek mi gerekiyor. Dışarıda gövdesi kalmayacak değil mi?
Dumlupınar
21-05-2019, 22:50
merhaba
ankara'da soğanları bahçeye göndüm çıkmaya başladılar.
Kışın sökmeyeceğim, komple kesip üzerini gübre ile örtmek mi gerekiyor. Dışarıda gövdesi kalmayacak değil mi?
Ankara'da soğanları kış öncesi topraktan söküp,ilkbahara kadar serin bir yerde saklamanız gerekir.
Soğanları 10 cm.derinliğe dikmeniz yeterli olur.Daha sığ diktim yaptıysanız,üzerlerini biraz daha toprakla örtebilirsiniz.Toprak üstünden görünmemeleri gerekiyor.Selamlar...
çok fazla soğan var sökmeyip kaderine bırakacağım, öğrenmek istediğim dışarıda gövdesi kalsın mı kalmasın mı?
Dumlupınar
22-05-2019, 12:29
çok fazla soğan var sökmeyip kaderine bırakacağım, öğrenmek istediğim dışarıda gövdesi kalsın mı kalmasın mı?
Soğanların toprak üstünden görünmemeleri gerekiyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.