PDA

View Full Version : Uygulamalı damla sulama kurulumu

Sayfalar : [1] 2

Selahattin Yılmaz
26-05-2008, 22:43
Fidanlığım için (http://www.wikimapia.org/#lat=40.2478627&lon=29.0204287&z=18&l=0&m=a&v=2)salı öğlenden sonra veya veya çarşamba günü (malzemelerin gelişine bağlı) damlama sulama sistemi kuracağım. Öğrenmekveya görmek isteyenler bu başlığa yazsınlar telefon numaramı vereyim gelip görebilirler. Fotoğraf makinesi olanlar makine getirebilirler. ****** teklif Bursa için geçerli ve ayrıca dikilmek yok gelen bir şeyin ucundan tutar ona göre ;)

çekirdek
27-05-2008, 00:23
İyi olacak hastanın ayağına doktor gelirmiş ama, o hasta hiç doktorun ayağına gidemezmiş...

Bir kaç gündür bu konu üzerinde bakınıp duruyordum bilgisyarda. Başlangıca cesaret edemiyorum, yap-boz yapabilecek ucuzlukta olmadığından. Tam da çok istediğim bir edim gerçekleştiriyorsunuz, izleyebilmek.
Zorlu bir ikilemde kaldım: Ya size gelip yakından görüp öğreneceğim ama artık zaman geçiyor, damlama sulama yapabileceğim mahsullerim olamayacak:rolleyes:, ya da damlamayı göremeyip-yapamayacağım, mahsullerim olacak ama v.s. v.s.

Yok yok, ben yine de gelmeye çalışayım. Bu fırsat bir daha elime geçmez. Zamanlamayı tutturabilirim umarım. Özelden numaranızı gönderirseniz sevinirim.

Selahattin Yılmaz
27-05-2008, 11:38
Fotoğraf makineniz varsa onuda getirinde olayı görüntüleyip foruma koyalım faydalanılsın olur mu.

Selahattin Yılmaz
29-05-2008, 10:17
Dün öğlenden sonra sevgili çekirdek'te geldi ve damlamayı kurduk. Çekirdeğin arı gibi çalıştıı günde damlamayı az bir işi kalacak şekilde bitirdik. Resimleri çekirdek çekti, sanırım müsait olunca galeriye veya buraya yerleştirecektir.

Sevgili çekirdek çalışma performansınız süperdi, maşallahınız var ellerinize sağlık emeğiniz ve yol arkadaşınızında yardımları için çok teşekkür ederim.

denizakvaryumu
29-05-2008, 10:21
Hayırlı olsun.

Aynı zamanda gübre, ilaç vs. de otomatik olarak sistemle veriliyor mu?

Selahattin Yılmaz
29-05-2008, 10:43
Filtrelemeyi sisteme bağladım ancak gübre olayını daha ekonomik çözümle kendim yapacağım.

çekirdek
31-05-2008, 00:42
Çarşamba günü Bursa'ydık.
Sağolsun Selehattin Bey gecikmeyi göze alarak bizi beklemiş. O günün sıcağında bizi karşılamaya gelirken arabasının benzininin bitmesiyle ekstra bir sıcaklık ve zorluk yaşamış oldu. Yaşattığımız zahmetlere 'gık' bile demediği için öncelikle teşekkür ederim :) (Hatta O'nun park halindeki arabası -emanetmiş- benim geri geri giden arabaya -ki bu da emanetti- arka tamponumdan çarptı..:)
O'nun farı tamamen gitti, benimkinin de köşe tampon göçtü.)

Bursa'dan hemen kendi arazimize geçtiğim için fotoları düzenleyip daha sonraki mesajımda koyacağım.

çekirdek
01-06-2008, 22:52
Hem boruların hem sulamanın nasıl daha uygun olacağını planladık önce.
Ana boruyu tarla kenarına mı koymalıydık, ortadan mı geçirmeliydik?
Uzunlamasına olan tarlanın ortasına koyarak damlatmalı olan inceleri buna bağlamayı uygun gördük.

Ana borumuzu su kaynağına bağlarken araya filtre de koyduk ki zamanla damlalıklar tıkanmasın.
(Alt resimde görünen beyaz naylon borunun bizim işimizle ilgisi yok.)

çekirdek
01-06-2008, 23:28
Damlatmalı ince boruları ana boruyu delerek vanalarla bağlantı yaptık. Biz ikinci yarıya bağlantı yapana dek sulama başlasın diye ilk yarının vanalarını açık bıraktık.
İnce boruların açıkta kalan uçlarına kör tıpa taktık.

eczadolabi
02-06-2008, 09:38
Ne kadar keyifli işler.
Keşke vakit olsaydı da bizde gitseydik.

çekirdek
02-06-2008, 11:28
Anlatımda eksiklerim olmuşsa Selahattin Bey tamamlayacaktır. Çünkü benim bu anlatımım çok kısa geldi bana.:) Halbuki günün son ışıklarında oturabilmiştik Süleyman Ağabeyin 'Mangalda Kanat'larına.
Süleyman Ağabey.. Son yıllarının tüm sıcak aylarını kerpiçten sıvadığı damında, bugünlerde artık unuttuğumuz pilden enerjilendiğini sandığım minicik ampulle (gece ampülü mü derdik onlara?), yirmiye yakın güverciniyle yaşayan biri.

Zevkli yorgunluğumuzun üzerine Süleyman Ağabeyin ince doğranmış soğan, zeytin yağı, pul biberle harmanladığı tavuk kanatları,
Selahattin Beyin eşinin ve Süleyman Ağabeyin eşinin hazırladığı közde pişirilmiş patlıcan-biberli salatasının tadı.... son yıllarda oturduğum en lezzetli sofraydı. Ellerine sağlık.

Selahattin Yılmaz
03-06-2008, 08:14
Aslında sevgili çekirdek gayet güzel anlatmış ancak şematik olarak bende biraz tarif edeyim.

Öncelikle 63" lik kangal boruyu ana hat olarak kullandım. 20 her cm de bir damltıcısı bulunan damlama boruları tarlada hat boyunca 80 m boyunda olacağından içinden geçecek su miktarı son noktaya ulaşmayabilir düşüncesi ile ana hattı tarlanın ortasından geçirdim ki önce tarlanın bir yarısını sonra da bir yarısını sulayayım veya aynı anda tüm tarlayı sulasma bile hattın sonuna su ulaşsın. Ana boruyu yerine yerleştirdikten sonra bağlantısını yapıp Disk Filtreyi taktım.

39429

Takarken 1-1,5 metre ana boru bağlantısına mesafe bıraktım nedeni ise ana boru bağlantısı ile filtre arasında sonradan gübre tankı aparatı yapacak olmam (Gübre tankını sevgili Kürşad'ın lpg tankından gübre tankı başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5388&highlight=lpg+tank%FD)nda olduğu mantıkla minik kilitli varillerden yapmayı düşünüyorum). Daha sonrasın da ekiplerimiz damlama borularını tarlaya sererken bende ana boru üzerine delme aparatı ile conta ve vanalarımı yerleştirdim ve bu şekilde bir yandan çalışırken bir yandan da suya hasret kalmış fidanlarım sulandı. Bu işlemleri yaparken zor olan yegane iş vakit alan hortumu serpem işlemi bağlantılar gayet kolay. Delme aparatı ve conta montajını resim çekeceğim o zaman buraya yerleştireceğim.

ServetAydoğan
03-06-2008, 08:30
Merhaba,
Kurduğunuz damla sulama sisteminde kullanılan borular, bu amaca özel üretilmiş borular mıdır, yoksa sadace belli özellikleri olan (şeffaf olmayacak, çap vs.) sıradan borular mıdır ?

Selahattin Yılmaz
03-06-2008, 23:14
Kullandığımız borular damlama sulama borularıdır. 25 cm de bir 4 litre damlatma kapasiteli deliklidir. www.agroplast.com.tr (http://www.agroplast.com.tr/) ürünleridir.

denizakvaryumu
04-06-2008, 07:36
Selahattin Bey,

Agroplast kurulum aşamasında teknik destek verdi mi?Veya bu iş için ayrı ücret mi istiyorlar?

Bir de sitesine baktığımızda 0 faizli kredi ile kurulabileceği belirtilmiş, siz de bu şekil de mi kurdunuz?

Selahattin Yılmaz
04-06-2008, 08:18
Ben sahiplerini tanıyorum bu anlamda bana her zaman destek veriyorlar saolsunlar. Ancak ben malzeme dışında destek almadım maliyet düşürmek için kendim aldığım malzemelerle montajı malum kendim yaptım ödemelerde kolaylık dışında hiç bir kredi de kullanmadım.

kuzen38
27-06-2008, 22:13
Yaklasık bir haftadır faaliyette olan damla sulama sistemimiz. Bu konularda pek bilgim yok ama durumu söyle izah edeyim Catalcadaki tarlamızda bir kuyumuz var, ordan motorla zaten hortuma aktarıyorduk suyu, tanidigim bir tesisatci dostum direkt kuyuya baglayarak yaklasık 100 agacimiz icin bu sistemi kurdu. Nedense yapılırken resim cekmek aklıma gelmedi, ama sonrasında topragı eseledigimde ıslaklıgı gördüm. kısacası su an icin saglıklı calisiyor.Istanbulda bu sistemi uygun fiyata kurmak isteyenler olursa yönlendirebilirim, gercekten cok memnun kaldım bu uygulamadan.Ayrıca kuyuya birden yükleme yaptigimiz icin hergün bir saat sonrasında su tükeniyordu, şimdi o sorunda yok.

Tek sorunum ise şu, Selahatin bey belki bir fikir üretebilir bu konuda, su direkt kuyudan geldigi icin sıvı organik gübremi kullanamıyorum. İlkbahar döneminde manuel olarak agaclara verecegim, bu gübreyi ucuz maliyetle mevcut sistem dahilinde kullanma olanagım var mı onu ögrenmek istiyorum.

Sevgiler.

Selahattin Yılmaz
27-06-2008, 22:40
Sisteme gübre verme işlemi çok basit bir işlem örneğin forumdaşlarımızdan kürşad'ın lpg tankından gübre tankı yapımı başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5388&highlight=lpg+tank%FD)nda olduğu gibi bir tank yapmanız. Bu tankı yaparken eğer su basıncınız 2-3 barı geçmiyorsa o zaman hani bildiğiniz kapak kısmı kelepçeli variler var mavi onlardan kullanabilirsiniz. Sisitem basit su bir taraftan gier diğer taraftan çıkar suyun giriş tarafı girişi çıkış tarafıda girişi temsil eder varile gübreyi koyar ağzını kaparsınız ve suyu içerisine verirsiniz eriyen gübre vanaları açmanızla birlikte yavaş yavaş sisteme karışır. Aşağıda basit bir şema gördüm. Küçük bir püf noktası şu ki gübre tankından sonra erimeyen gübrelerin damlatıcı nozül başlıkları tıkamaması için filtre koymak iyidir ancak sıvı gübrelerde buna gerek yoktur tabi.

41814

kuzen38
28-06-2008, 02:52
Tesekkür ediyorum Selahattin bey sistemi sanirim kavradim. Kısacası önce suyu bir depoya aktaralım,depo dolduktan sonra depoya artık boslınca doldurması icin yeni su eklemesini durduralım, sonra icine sıvı gübremizi koyalım ve sistem işlesin.

Bu sistem konuyu incelerken benimde aklıma gelmişti, ki sanirim en dogru yöntem bu olacak. Ben depo yaptırmadan olabilir mi diye sormustum ama simdi düsününce sanirim pek olası gözükmüyor.

Selahattin Yılmaz
28-06-2008, 09:05
Sevgili kuzen38, bu tank mantığında her iki vana da açık kalacak ki eksilen su yerine yenisi gelsin, yani gübre tankın içerisinde devamlı eksilerek veriliyor su seyreltiyor. Su bir taraftan girerek diğer taraftan çıkıyor. Eğer su giriş vanasını kaparsanız emiş yapılmadığından sistem durur.

kuzen38
28-06-2008, 14:57
Selahattin bey bugün sistemi biraz daha geliştirdik, ana boruları yer altına aldık. Zaten orada kalan aile icin aldıgımız büyükbaş hayvanlar ve tavuklardan yeterince gübre alıyoruz. Manuel olarak da sıvı gübre uygularsak arada bir sorun kalmaz diye düsünüyorum.

sonuc: Sizin uygulamalı anlatımınızın bircok üyemize referans olacagını düsünüyorum, umarım bu konuya sulama sorunu olan her üyemiz göz atmayı ihmal etmez. Yeni resimleri ekleyeyim.

sevgiler.

mava
14-07-2008, 12:52
Damla sulama sistemi kullanan arkadaşlara bir sorum var. Bu sulamayı devamlı açık mı bırakyoruz, yoksa belli aralıklarla açıp kapatıyor muyuz? Bu düzenlemeyi neye göre ayarlamam gerekir?

çekirdek
22-08-2008, 01:09
Sevgili Mava, sorunu uzunca süre görmemişiz.

Sulama devamlı açık kalmıyor kendi yaptığım uygulamamda.
Ben çeşme ile hortum arasına herhangi bir zaman ayarlayıcı koymadım, kendim açıp kapıyorum.

Sulama süresi ise bitkinin cinsine ve gereksinimlerine göre değişiyor.
Örneğin mahsul bahçesinde salatalıkların ve domateslerin hortumu birbirinin devamı ama araya vana koydum. Salatalıklar daha çok su istediği için daha sık suluyorum, vanayı kapayarak domateslere daha seyrek su veriyorum. Bunlarda damlatma sürem yaklaşık üç-dört saat oluyor.

Ağaçlarda ise damlatma miktarım daha yoğun, sürem yine aynı denebilir.

grandrose
10-10-2008, 18:30
sevgili dostlar.damla sulamada bazı sıkıntılarım var. çözümünde bana yol gösterirseniz mutlu olurum.180 m.uzunluğundaki bahçemi 40 ve140 olarak ikiye bölerek 90 lık ana boruya damlatıcıları sonradan actığım 16lık boruları döşedim.her ağaç sırasına çıft boru döşendi veaparatla her ağaca 2 damlatıcı takıldı.her ağac arası 4 m.istikrarlı sulama yapamıyorum.son sıralarda damlama yok.mesajıma ilginiz için tsk ediyorum.

Selahattin Yılmaz
10-10-2008, 22:38
Sorununuz hattın çok uzun olması. Bu durumda iki şansınız var suyun debisini artırıp daha fazla su geçmesini sağlayarak kısmen sorunu çözmüş olursunuz veya 90*90 olarak ikiye böleceksiniz ve eğer yine olmazsa bu durumda iki istasyon yapacaksınız yani suyu önce bir yarıya vereceksiniz sonra diğer yarıya.

grandrose
11-10-2008, 16:31
sayın hocama öncelikle saygı sunuyorum.suyu yer havuzundan motorla damlatıcılara veriyorum.önce havuzdan aldığım suyu filtreye sonraana boru ile damlatıcılara veriyorum.yeni sene her iki denemeyi yapıcam.borular şu an bahçede ama daha toplamadım. suyu dağıtmada yer havuzunu iptal edip betonlu yüksek havuz yapsam netice alabilirmiyim.yeşil ve dumansız yaşanılır bir dünya temennisiyle.

shaitan
11-10-2008, 21:27
ahh ah bı anda okulda kendımı arazı calısmasında sandım hocalarımla beraber az damlama sulama cekmedık filtre ayarlamasını boruların ayarlanması kesılıp ana hatta baglanması :)
saolun benımde ısıme yaradı bu konuyu daha once okusaymısım bende gelmek ısterdım bursa yakın bana bır ısın ucundanda ben tutuardım

Selahattin Yılmaz
11-10-2008, 22:51
Basınç ve debi konusunda bir şey diyemem zira motorla alamadığınız sonucu havuzla hiç alacağınızı sanmıyorum ama elbette havuzun varlığı size su rezervi açısından avantaj sağlayacaktır. Yine de sistemi ortadan ikiye bölüp iki istasyon en mantıklısı gibi görünüyor.

elnino
03-11-2008, 23:41
öncelikle bu müthiş bilgiler için teşekkürler
benim bu konudaki sorum ise ;
ben bu sene bir bahçe yapmak istiyorum fakat bahçenin yakınında su yok bende evde bulunan 10 tonluk tankeri römorka yükleyip suyu bu tankere doldurup ekmeyi düşündüğüm fidanları sulamak istiyorum en azından fidanlar küçük olacağından 2-3 sene bu şekilde idare etmeyi planlıyorum
acaba bu şekilde yerden 1,5 metre den damlama olurmu ? (basınç yönünden )
olusa damlama hortumlarını en fazla kaç metreye kadar uzatabilirim
ve son olarak fidanlar için su gereksinimi ne kadardır kaç günde kaç saat ?
cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

NOT:arzim 2 dekar büyüklüğünde
ve hobi amaçlı bütün meyve fidanlarından 1-2 ekmeyi düşünüyorum

Selahattin Yılmaz
04-11-2008, 07:47
Tankerdeki basınç damlama sulama için yeterli zira damlama borularında basınç 0,5 atm bile yeterli ve arazinizin 50*40=2000 m2 olduğu düşünülürse araziyi ortadan ikiye bölüp damlama kurmanız iyi olur düşüncesindeyim. Bir hat boyunca damlamanın uzunluğu meyveye yetecektir diye düşünüyorum zira sadece fidanların dip kısmına damlama çekerseniz diğer alanlarla birlikte damlama basıncı yeterli kılacaktır. Sulama konsunda ise damlama kurarsanız her hün en az bir saaat bir saat veya haftada bir sabahtan akşama kadar verirseniz randıman alırsınız. Ben kendi fidanlığımda 3 günde bir su veriyorum.

Kudret
04-11-2008, 13:32
Sn elnino; alacağınız damlama borularının debisi saate 4 lt olsun derim ben. Yükseklik az olduğunda basınç az olduğu için damlama süresi uzuyor. Bu yüzden saate 2lt olanlarda zaman ile ilgili sorun çıkabiliyor. Kısacası saate 4 lt kullandığınızda bu yükseklikte fidnlarınızın dibine 4 lt su damlamayabilir.

Bence motor ile basıç uygulamıyorsanız saat tutmak yerine fidana yeterli düşen lt hesap edip, bu şekilde uygulama yapın.

Ayrıca her arazinn toprak yapısı bulunduğu iklim vs. gibi etmenler su ihtiyecında farklılıklar yaratacaktır. Biraz gözlem yapıp ne kadar zamanda ne kadar su istediğini hesab etmeniz fidanlarınız için daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.

AfyonluSedat
06-12-2008, 22:51
selam. meyve bahçem var. damlaama sulamaya yapacamm.. 10 sıra eninde 25 sıra boyunda 25o agaç var.sıra arası 6 metre. 60 metre eni 150 metre boyu var damlama sulama sistemini nasıl kurayım

Selahattin Yılmaz
06-12-2008, 23:38
www.wikimapia.org adresinden uydu görüntüsü verebilirmisiniz?

süsdomatesi
02-01-2009, 12:49
Herkese Merhaba,

İnternetten okuyup öğrendiğim kadarı ile mikro sulama için gereken sistemi kuracağım. Gerekli malzemeleri aldım. Ancak bir sorum var, şebeke basıncı altında çalışmaya göre üretilmiş bu malzemeler ve ben şebekeye değil, su pompasına bağlayarak kullnacağım. Pompa topraksız tarım çalışmalarında kullandığımız akvaryum pompası, saatte 1000lt. debisi var.
Acaba damlama sistemini çalıştırmaya yeter mi? Aksi takdirde balkona tesisat çektirmek ve musluk takmak zorunda kalacağım.

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

egetropical
02-01-2009, 14:32
damlatıcılar enaz 0,1 veya 0,3 bar basınçta çalışırlar. akvaryum pompasının debisiyle beraber kaç bar basınç yaptığı broşüründe yazar. sizin işinizi görür. tek fark örn. 4 ltlik damlatıcı saate 4 litre vermez onuda saat tutarak test edebilirsiniz. kolay gelsin.

süsdomatesi
02-01-2009, 14:45
Borşüre baktım debi, elektrik tüketimi ve maksimum su basabileceği yükseklik var sadece. Dediğiniz gibi eğer damlatma için yeterli basıncı sağlarsa, gerisini ben ölçerek halledebilirim.
Teşekkürler.

knry07
04-01-2009, 22:16
İstanbul da ,balkonda kurmayı düşündüğüm 15-20 köklük sistem için damlama borusu ve damlatıcı gibi malzemeleri parakende temin edebileceğim bir yer var mı acaba?
Herkese teşekkürler.

Kudret
05-01-2009, 00:06
Damlatıcı takabileceğiniz düz boru temin ederseniz damlatıcı, dirsek, vana gibi konularda yardımcı olabilirim sevgili knry07.

Kudret
05-01-2009, 01:08
Standart aralıklı damlama.
Damlatıcı araları: 20-25-28-33 cm
Debi: saatte 2-4 lt
58072

Adalet Yağcı
05-01-2009, 08:41
Ben de bahçemde 4 yıldır damlama sistemi kullanıyorum, benim sorunum şu;
Her yıl döşediğim damlamayı baharda söküp, bahçe bellendikten sonra yeniden seriyorum.

Tahmin edeceğiniz gibi, oldukça yorucu bir iş, bahçede bıraktığımda belleme yapanlar hortumu dikkatsizlikleri yüzünden deliyorlar.

Benim damlama sistemim çok komplike bir şey değil, ana boru yok, debi işini motorla hallediyorum.
Ağaçların etrafını iki üç kez dolandırıyorum, sebzelere ise düz çekim yaptım, damlama aralıkları 20 cm.
Son derece rahat, zaman ve sudan tasarruf sağlanıyor, yabani otların çıkmasınıda azaltıyor, ama her sene sök tak işi beni yoruyor.

knry07
05-01-2009, 13:40
Sn.Kudret;
İlginize çok teşekkür ederim.Topraksız tarımda çilek denemelerim başlığı altında anlatıp resimlediğim çalışmalarıma bakma imkanınız olursa göreceğiniz gibi bu işe yeni merak sardım ve bu siteden öğrendiklerimle resimlerde görülen sistemi kurdum.Açıkçası bu sistemi kurarken damlama borusu ve damlatıcı diye birşey bilmediğimden akvaryum hortumu ve musluklarıyla damlama sağlamaya çalıştım.
Bir iki ay sonrada yine 10 lt.lik su kaplarını pomza ve perlitle doldurarak balkonda akvaryum hortumuyla besinleri damlatarak domates,salatalık yetiştirmeyi düşünüyorum.Dolayısıyla akvaryum pompasının çıkışına uygun damlama borusu,sisteme uygun damlatıcı,tahliye suyunu toplayıp besin kabına götüreceğim boru ve aparatları görerek alabileceğim bir yer olması açısından istanbul demiştim.Yine de ilginize çok teşekkür ederim.

Kudret
05-01-2009, 17:10
Görerek almanız konusunda haklısınız. Çok fazla çeşit aparat var. İşinizi hangisinin göreceğini bakarak almalısınız ******.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim knry07.:))

Selda
17-01-2009, 02:46
Öncelikle verdiğiniz bu bilgiler için çok teşekkürler!...
Şuna emin oldumki bu sistemde en önemli olan şey zamandan tasarruf 400 m2 bir alanı sonrada ağaçları tek tek sulamak hem çok yorucu, hemde aşırı bir zaman kaybı.Bu sistemle bende hem zamandan kazanıcam,hem de daha iyi sebzeler yetiştirebileceğimden eminim artık.

nazmikoc
27-02-2009, 13:10
ben şöyle düşündüm çamaşır makinalarında kullanılanan seloneğit vanayı bir zamanlama cihazına bağlasak belli zamanlarda suyu açsa akan suyuda damlama borusuna bağlasak diye düşünüyorum. Öyle pahalı cihazlara hiç gerek yok bence

agronomistmrt
27-02-2009, 19:58
sayın nazmi bey tebrik ederim. sizin düşündüğünüz selonoid vanalı sistemleri sağolsun yabancılar bizlere uzun zamandır yüksek paralara satmakta.

k0900
27-02-2009, 20:13
Sulama ve damla sulamayla ilgili askerlerin hazırladığı siteye bakmanızı tavsiye ederim.

http://volkanderinbay.net/tarimnet/sulama.asp?konuno=6

grandrose
27-02-2009, 20:29
dostlar.2,5m yükseklikteki havuzdan en fazla ne kadar uzaklığa damlama yapabilirim .havuzun tahliyesini havuzun ortasından yaparsam basınç fazla olurmu.

Bargan45
02-03-2009, 22:57
Sayın adalet Yağcı,
Eğer ağaçlarınız yeterli büyüklüğe ulaşmışsa ve damlama borularının döşendiği hat boyu çok uzun değilse ,damlama borularını ağaçlar ve dallar üzerinden geçirerekbu sorunu çözebilirsiniz. Ben bağlatda kullanılan v sistem direklere çektiğim tellere tutturarak bu damlama borularını yerden yukarıya kaldırdım. Hem hersene toplamam gerekmiyor, hem de toprak işleme açısından bana zararı olmuyor. . Yalnız bunu yaparken su kaynağının basıncının yeterli olup olmadığını da bir kontrol ediniz. Zira yukarıya asılan hortumlara daha basınçlı su uygulamak gerekir. Kolay gelsin.

k0900
02-03-2009, 23:48
dostlar.2,5m yükseklikteki havuzdan en fazla ne kadar uzaklığa damlama yapabilirim .havuzun tahliyesini havuzun ortasından yaparsam basınç fazla olurmu.

Aklımda yanlış kalmadıysa :

Basınç : yoğunluk x yükseklik

Basınç : 1 gr/cm3 x 250 cm

Basınç : 250 gr/cm2 : 0,25 kg/cm2 : 0,26 atm.

nazmikoc
03-03-2009, 07:10
bende pratik bir bilgi vereyim 1 bar 10 metreye suyu püskürtür...

celalahmet
04-04-2009, 10:38
Selahattin bey,
İyi günler,sulama sistemi ve gübre tankı ile ilgili yazılarınızı ilgiyle izliyorum benzer bir uygulamayı yapmayı planlıyorum,kafamı kurcalayan gübre tankı meselesi kürşat beyin lpg tankı yazılarını da inceledim,Kürşat bey kadar ucuza maledemiyeceğimiz ve ilgili ustalrı bulmakta zorlanacağımızı düşünüyorum.
Bence sizin kilitli plastik varil çözümünüz ucuza malolabilir burda kafamı kurcalayan bir kaç nokta var;
1-Suyun varile giriş çıkış noktalarından sızmasını önlemek için nasıl aparatlar kullanmayı düşünüyorsunuz varil ve giriş çıkışlar demir olmayınca oynayacak.
2-Su motorla basılırsa ana boruda basınçlı su olacak, tanka giriş ve çıkış vanalarını kıssak dahi tanktaki su basınca maruz kalıp giriş çıkış aparatlarını kenarlarından suyun kaçmasına neden olmazmı?
3-Siz tankı yapıp uygulamasını gördükten sonra biraz resim ve detay verirseniz sevinirim, bir de maliyetini öğrenirsek iyi olur.
Saygılar iyi çalışmalar diliyorum.

avukat-3
04-04-2009, 11:55
Öncelikle herkeze çok selamlar biz bu yıl on dönüm kiraz ve on iki dönüm ceviz fidanlığı tesis ettik kısa bir süre içinde resimleri de buraya koyacağım sizlerden fikir almak istiyorum toplam dörtyüz fidan var hepsi aşı ayrıca yüz adet otuz litrelik musluklu bidonum var su havuzunun bu fidanlığa uzaklığı 1 km bu sebeble bidonlar fidan diplerinde sabit duracak ben havuzdan 2 tonluk tanker ile suyu taşıyacağım bidonlara dolduracağım şu an planım bu sizce nasıl olur başka bir yol tavsiye eden var mı?

avukat-3
04-04-2009, 12:00
Ayrıca köyümüze çok yakın bir yerde bir yaşında on adet aşı kiraz fidanı vardı geçtiğimiz yaz mevsimi boyunca yakın olduğu için on fidana haftada bir bu bidonlar ile 8 defa sulama yaptım ve büyük fark gördüm aynı yaşta ancak klasik dibine su döküp havuz yaparak sulama ile bu bidonlar ile sulanan fidanlar arasında sürgün canlılık vs bakımından büyük fark var o sebeble yeni yaptığımız fidanlıkta da bu bidonları bu yıl kullanacağım tavsiyesi olan varsa merakla bekliyorum

zaferbelen
12-05-2009, 12:03
Sayın Hocam;Ben yaklaşık 300 m.kare bahçeme damlama sulama kurdum.Zemin tam düz değil.Suyu köyün su şebekesinden veriyorum.Her şey güzel çalışıyor ancak bir sonraki sulama başlayınca bazı memeler su damlatmıyor.Biraz oynayınca hava geliyor,sonra damlama başlıyor.Tabii başında olmadığım zaman bazı yerlerin sulanmayacağı anlamına geliyor.Yüksek tecrübelerinize dayanarak bir fikir verirseniz sevinirim.

sufi1969
19-05-2009, 19:39
sayın nazmi bey tebrik ederim. sizin düşündüğünüz selonoid vanalı sistemleri sağolsun yabancılar bizlere uzun zamandır yüksek paralara satmakta.

Herkese merhaba!
Bizim yıllardır ısıtma ve yakıt sistemlelerinde kullandığımız selenoid vanalar bu iş için pekala kullanılabilir ve fiyatlarıda çok yüksek değildir.

Yalnız bunlar 2 tip olup:
1-Normalde kapalı olup enerji geldiğinde açar,
2-Normalde açık olup enerji geldiğinde kapatır.
Siz 1. deki normalde kapalı tip olanı seçip ona bağlayacağınız enerji kablosunun nötr hattını bir timer(zamanlayıcı) dan geçirdikten sonra
vanaya bağlarsanız istediğiniz saatler arasında sulama yapmasını sağlayabilirsiniz.
Hatta dilerseniz sisteme bir termostat ilave edip(ters ayak kullanarak)çok soğuk havalarda sulama yapmamasını bile sağlayabilirsiniz.
SAYGILAR.

sufi1969
19-05-2009, 19:54
Sayın Hocam;Ben yaklaşık 300 m.kare bahçeme damlama sulama kurdum.Zemin tam düz değil.Suyu köyün su şebekesinden veriyorum.Her şey güzel çalışıyor ancak bir sonraki sulama başlayınca bazı memeler su damlatmıyor.Biraz oynayınca hava geliyor,sonra damlama başlıyor.Tabii başında olmadığım zaman bazı yerlerin sulanmayacağı anlamına geliyor.Yüksek tecrübelerinize dayanarak bir fikir verirseniz sevinirim.

Bu tip sulama sistemlerinde çok uzman olmamakla beraber mesleğim ile igili olduğundan yardımcı olmaya çalışayım haddim olmayarak.
Bahsettiğiniz sorun sulama işlemi bittikten sonra birdahaki sulama zamanına kadar geçen sürede sulama gözlerinden damlamanın devam etmesi sebebiyle borunun içinin boşalması akabinde tekrar su verildiğinde boruda hava oluşması
neticesinde oluşmaktadır.
Çözümü ise şayet yapabilirseniz hava oluşan bu kısmın borusunu kesip bİr adet T koyup bu T'nin iki ucunu boruya bağladıktan sonra üstteki üçüncü ağıza'da bir adet otomatik hava prujörü(hava tahliye ventili)takılarak sorun çözülebilir diye düşünüyorum.
SAYGILAR

Selahattin Yılmaz
20-05-2009, 08:30
1-Suyun varile giriş çıkış noktalarından sızmasını önlemek için nasıl aparatlar kullanmayı düşünüyorsunuz varil ve giriş çıkışlar demir olmayınca oynayacak.

Demir olmasada iyi bir civatalama ile sorun olmayacaktır, zaten sistemi sadece gübre eklerken söküp takacaksınız. Ayrıca delinecek delikten geçecek civatalı nipelleri birde alttan somunla sıkıştırırsanız ki kendinden sıkıştırmalı vana veya nipeller piyasada mevcut (Eğer bu sistemi bulabilirsem resimlerim).

2-Su motorla basılırsa ana boruda basınçlı su olacak, tanka giriş ve çıkış vanalarını kıssak dahi tanktaki su basınca maruz kalıp giriş çıkış aparatlarını kenarlarından suyun kaçmasına neden olmazmı?

Yeterince kalın plastik varil bulursanız 3 atüye kadar dayanmanız hiçte sorun yaratmaz ancak 3 den sonra sizin için sorun teşkil edecektir ayrıca silikonla veya piyasadan bulabileceğiniz sıvı conta gibi malzemelerle su kaçağı yapacağını düşündüğünüz noktaları destekleyebilirsiniz, yinede benzinle çalışan bir su motorunun sorun yaratacağını düşünmüyorum yeterki bağlantı noktaları sağlam yapılandırılmış olsun.

3-Siz tankı yapıp uygulamasını gördükten sonra biraz resim ve detay verirseniz sevinirim, bir de maliyetini öğrenirsek iyi olur.

Şu an tankı tadilata alacağım kıştan çıkttı ve boruları falan yamulmuş kırışmış, son halini buradan resimlerim. Giriş çıkış vanalarının arasına suyu kesecek bir vana koyacağım ki sistem tam çalışsın şu an komşumun döşediği ana boru yüzünden giriş noktamda bir su kaçağı var onu halletmem gerekiyor.

Maliyete gelince hurdacıdan kilosu 1 liradan 15 liraya çıkma lpg tankını aldım ayrıca 3 liraya ayak olarak kullanmak üzere profil köşebent boru aldım. Vicdansız bir kaynakçıya iki adet dirsek ve birde ayak kaynatmak üzere 30 lira verdim. iki metre hortum 2 lira ve iki adet kaplin bilezik kolye ve iki adette plastik vana için sanırım 10 lira civarı verdim toplam 60 liraya maloldu.

NOT: Bence bu 40 liraya bitebilecek bir iş idi kaynakçı sistemi öğrenmek adına ücret dahi almayacağını üçün beşin önemi olmadığını hatta emekli olduğu için eğer makul olursa böyle hesaplı tanklar yapıp gelir bile sağlayacağını ve öğrenmesinin yanına kar kalacağını söyledi ancak işi yaptıktan sonra başkası aracılığı ile borcumun 30 lira olduğunu söyleyip yine o parayı aldı. Para sorun değil ancak işin adını koymadan ve netleştirmeden iş yapmakta bu işten benim aldığım bir ders oldu zira bu bizim esnafımızın bir hilesi maalesef.
Yine de sistemin son halini bir kaç güne kadar umarım ki buradan resimlerim.

Selahattin Yılmaz
20-05-2009, 08:46

Suyunuzu sisteme filtre etmeden verdiğinizi düşünüyorum suyun tarlaya giriş noktasına bir elek filtre (http://www.kalitekdamlasulama.com/resim-motoru.asp?rwid=200&rimg=1318297-mini_mpe2.gif&rblg=&pcd=) koyarsanız sorununuz büyük ölçüde çözülecektir.

Tabi sevgili sufi1969'unda dediğini yabana atmayın ancak pratikte damlama sulama malzemeleri satılan yerlerde hava tahliye ventili bulmaz zordur onun yerine daha farklı bir sistem geliştirmek lazım.

Selahattin Yılmaz
20-05-2009, 08:52
Herkese merhaba!
Bizim yıllardır ısıtma ve yakıt sistemlelerinde kullandığımız selenoid vanalar bu iş için pekala kullanılabilir ve fiyatlarıda çok yüksek değildir.

Normalde selanoid vanalar 30 lira civarıdır. Ancak bu selanoid vanalardan otomatik çamaşır makinalarında da var fakat hangi aparat olduğunu tam kestiremiyorum hurdacılarda hurdaya çıkmış çok otomatik makine görüyorum bunları çok görüyorum kaç voltla veya hangi parça olduğunu bilsek neredeyse bedavaya getirmemiz hiçte imkansız değil.

Zeytinci
20-05-2009, 21:34
Damlatıcıların su damlatma miktarı ayarlanabilir olanları yok mudur?
Farklı su ihtiyacı olan bitkilere verilecek su miktarını bu şekilde ayarlamak mümkün olur.

sufi1969
21-05-2009, 16:17
Normalde selanoid vanalar 30 lira civarıdır. Ancak bu selanoid vanalardan otomatik çamaşır makinalarında da var fakat hangi aparat olduğunu tam kestiremiyorum hurdacılarda hurdaya çıkmış çok otomatik makine görüyorum bunları çok görüyorum kaç voltla veya hangi parça olduğunu bilsek neredeyse bedavaya getirmemiz hiçte imkansız değil.

Bahsettiğiniz çamaşır makinalarında bulunan selenoid vanalar 220 volt ile çalışır vede giriş bağlantıları 3 çeyrek ölçüdedür.
Giriş bağlantısı 1 adet redüksiyon ile uygun ölçüye uyarlanarak kullanılabilir fiyatıda 8-10 Tl.civarıdır.
Saygılar.

hosseda
21-05-2009, 16:46
Sayın zeytinci,

Sorunuza, evet varmış diye cevap vereceğim.
Bende bahçemdeki 50 civarindaki fidanı şebeke suyundan hortum ile sulamaktayım.
Hemen hemen 2 saatim bu işe gitmekte. Geçen hafta damlama sistemi kurmak sureti ile sulama konusunda bende bir iki görüşme yaptım.
Son konuştuğum kişi yıllardır fenni surette tarım ile uğraşan bir tanıdık. Bana söylediği, suyu ağaçlara verecek kısımlarda meme değil, bu iş için imal edilmiş ve ayarlanabilen çeşmeler kullanman daha iyi dedi.
Çeşme olunca suyu ayarlamakda sorun olmayacaktır.

Hoşçakalın.

akcan67
23-05-2009, 00:12
Sayın Selehattin Hocam
Ben amatör olarak yaptığım ve damlama sulama sistemi kurduğum serada toplamda 100 adeti bulan domates, salatalık, biber fidelerini yaklaşık 15 gün önce dikmiştim.Damlama sulama sistemine suyu 200 lt lik bir tank dan veriyorum.Damlama yapan borunun altına bir su bardağı koyarak (200 cc) 45 DAKİKADA dolduğunu gözlemledim.
Cevabını bulamadığım soru ?
Ben bu sera da en doğru nasıl sulama yapmam gerekir.Periyodik aralıklarla mı yoksa sürekli mi ?Periyodik aralıklarla olacaksa en doğru zaman aralığı ne kadar olmalı ?

Selahattin Yılmaz
23-05-2009, 09:15
Farklı su ihtiyacı olan bitkilere verilecek su miktarını bu şekilde ayarlamak mümkün olur.

Evet ayarlı başlıklı katif tarzı damlatıcı başlıklar var.

Selahattin Yılmaz
23-05-2009, 09:20
Sayın Selehattin Hocam
Ben amatör olarak yaptığım ve damlama sulama sistemi kurduğum serada toplamda 100 adeti bulan domates, salatalık, biber fidelerini yaklaşık 15 gün önce dikmiştim.Damlama sulama sistemine suyu 200 lt lik bir tank dan veriyorum.Damlama yapan borunun altına bir su bardağı koyarak (200 cc) 45 DAKİKADA dolduğunu gözlemledim.
Cevabını bulamadığım soru ?
Ben bu sera da en doğru nasıl sulama yapmam gerekir.Periyodik aralıklarla mı yoksa sürekli mi ?Periyodik aralıklarla olacaksa en doğru zaman aralığı ne kadar olmalı ?

Damlayan su bir bardak dahi olsa bitkilerin kök bölgesini devamlı nemli tutacak düzeyde olması çok önemli. Balli ki damlatıcınızın başlığı tek damlatıcılı zira az biraz basınç olsa damlayan su miktarınız artar umarım 200 litrelik tankınız 1-1,5 metre kadar hatta 2 m kadar yüksektedir.

Bitkilerinizi gözlemleyeceksiniz toprağı aşırı nemli yapmayan bir su durumu ve susuz bırakamayacak bir su durumunu denemelerinizle yapıp sulama aralığını kendiniz tespit edeceksiniz.

Sulama aparatlarını bulmakta zorluk çeken arkadaşlar için acaba damla sulama malzemeleri satış başlığı mı açsam diye düşünmeye başladım.

zaferbelen
27-05-2009, 16:01
Arkadaşlar 300 m kare kadar bir bahçem var.Büyük olmadığı için ana boru kullanmadım ve tüm tesisatı 16'lık sulama borusu ile yaptım.Bahçem İzmir'in Seferihisar ilçesinin Orhanlı Köyünde.Evim İzmir'de olduğundan ancak hafta sonları gidebiliyorum.Orada olmadığım zaman sulama olması için zaman ayarlı cihaz aldım.Beslemeyi köy şebekesinden veriyorum.Ağaçların ve sebzelerin yeri düzensiz olduğundan boş boru kullanıp gerekli yerlere meme taktım.Su verildiğinde bazı memeler damlamıyor.Ancak iyice gevşetilip su akışı sağlandıktan sonra tekrar sıkılıp ayar yapılırsa damlıyor.Her su verilişinde aynı oluyor.Bilğisi olanlar yardım ederse sevinirim.:eek: Yaptığım tesisatın şemasını ekliyorum.

Selahattin Yılmaz
27-05-2009, 22:56
82004

Bence damlamaması için sebep yok esas sorununuz ortama bir adet elek filtre takmadığınızdan kaynaklanıyor vana çıkışına bir adet elk filtre takın sorununuz düzelir. Zira bu kadar rahatsızlık düzeyinde hava yaptığını hiç görmedim.

Sistemin uzunluğuda çok önemli ona göre...

hosseda
03-06-2009, 13:07
Merhabalar,

Hafta sonu bahçeye damlama sulama yapıldı. Sistem sorunsuz çalıştı. Meme tabir edilen ayarlı musluklar gayet güzel çalışıyor. Yapan arkadaş hızlı bir şekilde çalıştı, boruları serdi, kesti biçti, bazı parçalar ile sulama borularından yan kollar aldı, onlarıda fidanlara ulaştırdı ve tamam işiniz dedi gitti. Şu anda bahçedeki çeşmeden suyu almakta sistem.

Dün zaman saati aramaya çıktım ve bir tane aldım. Pilli ( bende henüz elektrik yok) ve günlük ayarlı. Yani sisteme bağladığımda her gün istediğim sürede olmak üzere fidanlarıma su damlayacak. Uygun miktarı deneme ile tesbit edeceğimi sanıyorum. Bazı fidanların dibinde su az birikti önceki çalışmada. Yani tabanın geçirgenliğide mühim konu. Tam randıman için bir müddet takip şart.

Yapılan iş zor değil. Yedek meme aldım ve parçalar da mevcut. İstediğim yerden kolları kendim çıkarıp meme takarak sulanan alanı çoğaltabileceğim.
Bu sistemi tam devreye soktugumda bahçenin bir köşesini yaz sebzesi için rahatlıkla kullanmam mümkün olacak.
Şu andaki maliyet 515,- TL. ( 600,- TL. yi bulacak sanırım zaman saatinin montaj masrafı ile.)

Hoşçakalın.

hosseda
07-06-2009, 21:05
zaman saatini bu gün taktık. Onu bahçenin merdiveninin altına yapmış olduğumuz wc olarak kullandığımız kapalı bölüme monte ettirdim ve ilk denemeleri yaptık. Ayarlanan saatlerde suyu açtı ve kapadı. Her gün sabah 7.00 de açılması ve 1 saat sulama yaparak kapanması şeklinde programladım.
Galiba sulama konusu güzel bir şekilde çözüldü.

denizakvaryumu
07-06-2009, 23:12
Selahattin Bey,

damla sulama ile sisteme gübre verme işinde neden lpg veya mavi bidon kullanıyoruz?

Damla sulama ana borusu 1 tonluk su deposundan besleniyorsa gübreyi buraya karıştırsak yeterli olmaz mı?

Selahattin Yılmaz
07-06-2009, 23:52
Eğer bir havuz veya su deposu söz konusuysa elbette dediğiniz gibi olur ama eğer sondajdan besleniyorsa gübreyi sisteme karıtıracak bir ara elemana her zaman ihtiyaç duyuluyor.

denizakvaryumu
07-06-2009, 23:57
Teşekkürler.

Damla sulamada bu memelerin tıkanmaması vs. konusunda kalite-marka önemli mi yoksa filtre olmadan eninde sonunda tıkanırlar mı?

hosseda
08-06-2009, 13:09
Merhabalar,

Dün köylü komşuma rica etmiş idim sabah bahçeye bir göz atması için.
Zaman saati 07.00 - 08.00 arasında çalışacak şekilde programlandı ama acaba suyu açacak mı, açar ise kapayacakmı diye merakta idim.
Komşuma telefon ettim, sabah 08.30 gibi bakmış, her şey yolunda dedi, sulama olmuş ve baktığı andada damlamalardan su akmamakta imiş.

Nazar değmesin ama teknoloji müthiş. Aslında şu anda bu açma kapama işini uzaktan kumanda ile ( uydu bağlantılı talimat vericileri ile de ) yapanlar varmış. Gün gelir nasipse ona da sahip oluruz inşallah.

Bu iş rayına oturdu şimdi başka bir teknolojik imkanı araştırmaya başlayacağım.
Atın ve traktörün yerini almakta olan çapa makinaları. Bahçenin otunu yenmenin tek yolu imiş. Yaşım ileride onu kullanamayabilirim veya kullanırım ama sağım solum dökülmeye başlar derken, hafta sonu bir düğün yemeğinde yanımızda oturan çift ziraat ile uğraşan bir aile çıktı. Bey benim yaşlarda idi ve çapa makinası için durduğunuz kabahat, meraklısınız belli, çok rahat kullanırsınız ot derdiniz de biter dedi.

Hoşçakalın.

denizakvaryumu
08-06-2009, 13:33
Çapa makinesi gerçekten yorucu.

Onun yerine ufak bahçe traktörleri çok daha işlevsel.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=676439

Ya da pat pat veya el traktörü

http://cobanlar2k.blogcu.com/cobanlarin-gruru-pat-pat_21966211.html

http://www.haberler.com/resim.asp?haber_id=538359&resim_id=100800

http://www.anamurnet.net/tr/s_detay.asp?id=1139

celalsungur
08-06-2009, 13:35
Çapa makinesi gerçekten yorucu.

Onun yerine ufak bahçe traktörleri çok daha işlevsel.Küçük sebze bahçesinde de kullanılır mı çapa makinesi?

denizakvaryumu
08-06-2009, 13:53
En çok küçük sebze bahçesi olanlar kullanıyor.

Bu hafta bu çapa makinesi ile tanıştım , ne bisiklet ne koşu bandı, bir çapa makinanız olsun yeter :)

Ben en işlevsel olanın pat pat olduğuna inanıyorum.

http://cobanlar2k.blogcu.com/cobanlarin-gruru-pat-pat_21966211.html

ialp32
08-06-2009, 22:01
Sisteme gübre verme işlemi çok basit bir işlem örneğin forumdaşlarımızdan kürşad'ın lpg tankından gübre tankı yapımı başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5388&highlight=lpg+tank%FD)nda olduğu gibi bir tank yapmanız. Bu tankı yaparken eğer su basıncınız 2-3 barı geçmiyorsa o zaman hani bildiğiniz kapak kısmı kelepçeli variler var mavi onlardan kullanabilirsiniz. Sisitem basit su bir taraftan gier diğer taraftan çıkar suyun giriş tarafı girişi çıkış tarafıda girişi temsil eder varile gübreyi koyar ağzını kaparsınız ve suyu içerisine verirsiniz eriyen gübre vanaları açmanızla birlikte yavaş yavaş sisteme karışır. Aşağıda basit bir şema gördüm. Küçük bir püf noktası şu ki gübre tankından sonra erimeyen gübrelerin damlatıcı nozül başlıkları tıkamaması için filtre koymak iyidir ancak sıvı gübrelerde buna gerek yoktur tabi.

41814

Selahattin bey bu bölümü okurken mesajınızı gördüm süper bişi bende bu varilin 150 lt. liği varda ona uygulamak istedim altına geçen hafta küresel vana taktım, varilin kapağı yok varilin içine iki uç sallamışınız biri kısa biri uzun ; çıkışın uzun girişin kısa olması daha iyi olmaz mı acaba? Ya bunu başarabilirsem çok iyi olacak zira varilde sıvı NPK uygulamalarını devamlı uygulayacağım için büyük kolaylık, yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkürler...(Unutmuşum kullandığım su şebeke suyu)

cumaöğretmen
09-06-2009, 14:00

Var sayın Zeytinci. Damla sulama malzemeleri üreten ya da satan işyerlerine giderseniz kafanıza takılan birçok sorunun karşılığını bulabilirsiniz. Ancak bu damlatıcılar kör borularda kullanılır. Ben de bu hafta sonu zeytinliğime damlama sistemi kurmaya gidiyorum (Salihli'nin İğdecik köyünde). Bütün malzemeleri aldım. Sistemde ayarlanabilen damlatıcı kullanacağım. 3 tonluk tankerle sulamaya çalışacağım. Başarıp başaramayacağımı bilemiyorum. Umarım başarırım. Herkese kolay gelsin.

Selahattin Yılmaz
09-06-2009, 15:50
Sevgili ialp32, elbette boruyu uzatmasıanızda oluır sadece karıtşırırı düşüncesi bizimkisi :)

ialp32
09-06-2009, 15:55
Randıman alırım yani değil mi ? En azından deneyeceğim yarın tecrübe etmiş olurum.Teşekkürler

Selahattin Yılmaz
09-06-2009, 15:57
Elbette alırısınız, ancak bence gübrenizi iyice eritin öyle koyun tanka, sisteme tıkayacak bir şeyler kaçmasın...

denizakvaryumu
09-06-2009, 16:08
Bu tıkanma olayına karşı filtreler yeterince etkin değil mi?

Bir de damla sulama için sıvı damla sulama gübreleri varken, neden katı gübreler eritilip kullanılıyor?

ialp32
09-06-2009, 20:56
Ben zaten sıvı NPK uygularken kullanacağım bionem kök içinde düşünmüştüm ama taze su devreye gireceği için klor olunca o iş yattı. Teşekkürler.

hosseda
11-06-2009, 09:07
Merhabalar,

Saldım çayıra, mevlam kayıra hesabı, damla sulamayı zaman saatine bağladım geldim.
Bu hafta sonu gidince göreceğiz durumu. İnşallah hakkı ile yapıyordur görevini sistem.

Fidanlar ufak. Ayrı bir sebze bölümü yapmaktansa, her fidanın dibine bir kaç domates biber diksem acaba olurmu. Nasılsa fidanlar sulanıyor. Daha altlarında gölge de yok. Bahçe tüm gün güneşin bağrında yanıyor. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

Hoşçakalın.

k0900
11-06-2009, 19:43
Damlama sulama sisteminde en önemli malzemelerinden biri damlama borular, malesef çok kalitesiz borular piyasayı doldurmuş vaziyette.

Bu konuda aldanmamanın bir püf noktasıda; birim boydakı ağırlıktır. 1 mt boyun ağırlığı size alacağınız malzemenin kalitesini seçmenize yardımcı olacaktır.

denizakvaryumu
11-06-2009, 20:05
Hangi markayı önerirsiniz?

ialp32
11-06-2009, 20:34
Sn.denizakvaryumu markasını öğrenirim ama kenarında sarı çizgi olan malzemenin kalitesi çok iyi, markayı sorup iletecem...

ialp32
12-06-2009, 11:51
Sn.Selahattin bey ;

Şemadaki sistemi aynen uyguladım , galiba benim suyun basıncı fazla hemen varil dolup taşmaya başlıyor önerisi olan varmı acaba ?Şema için 18 nolu mesaja bakarsanız memnun olurum(bilmeyenler için)

Selahattin Yılmaz
12-06-2009, 13:32
Varilin dolması önemli değil ağzının kapalı olması önemli su varilin içinde basınçla karşılaşacak. Ayrıca aşağıya benim varilin şemasını yeniden yapılandırarak veriyorum. İkiş giriş çıkış arasına bir vana koydum. Bu şekilde vanayı yarım açık tutunca su girişte basınçla karşılaşıp tanka kaçacak ve basıncın az olduğu yere kaçmak isteyecek bu şekilde gübreli suyla karışık zayıf olan alana doğru akacak.

86007

Zeytinci
15-06-2009, 17:15
Selahattin hocam,

Bir ton suda 2-3 ppm Fosfat bitkilere zarar verir mi?

Vermez ise tıkanmaların önüne geçmek için Silifoz filtre ve kendinden yıkamalı mikron su filtresi sisteme takılabilir.

ialp32
16-06-2009, 11:52
Varilin dolması önemli değil ağzının kapalı olması önemli su varilin içinde basınçla karşılaşacak. Ayrıca aşağıya benim varilin şemasını yeniden yapılandırarak veriyorum. İkiş giriş çıkış arasına bir vana koydum. Bu şekilde vanayı yarım açık tutunca su girişte basınçla karşılaşıp tanka kaçacak ve basıncın az olduğu yere kaçmak isteyecek bu şekilde gübreli suyla karışık zayıf olan alana doğru akacak.

86007

Teşekkür ederim. Deneyip bildireceğim.

memiş emecen
16-06-2009, 12:43
Ben Ankaradan memiş Emecen.Çankırıda bende kiraz dikmeyi düşünüyorum.Ben de damlama sulama tesisi yaptıracagım.Nereye başvurmalıyım. Fiat konusu ile ilgili bilgi yazarsanız sevinirim.

Selahattin Yılmaz
19-06-2009, 00:28
Sevgili Zeytinci Fosfat o oranda zarar vereceğini düşünmüyorum ancak sistemin özelliklede kalın borlu sistemlerin bu filtreye adaptasyonu sıkıntı olabilir.

Selahattin Yılmaz
19-06-2009, 00:30
Sevgili memiş emecen, damla sulamada dk başına maliyet bitkinize göre değişmekle birlikte 300 ile 600 lira arası değişebilir. Damla sulama için ise eğer 10 dk veya daha düşük alanlar mevcutsa pek sulama firmalarının bakacağını düşünmüyorum yinede siz size yakın bir damla sulama firması ile irtibata geçiniz veya bulunduğunuz yeri net söyleyin belki bir bildiğimiz vardır :).

erkan konca
20-06-2009, 21:34
merhabalar geçen hafta bahçeme damla sulama kurdum. amatörce ve hiç bilgi sahibi olmadan deneme yanılma yöntemi ile :( sistemi kurdum ve çalışır hale getirdim. sizlerden öğrenmek istediğim bir konu var. piyasada 25-30 TL ye satılan sulama saatlerinden verim alabilirmiyim .saygılarımla...

Güler
21-06-2009, 20:00
Bence damlalıklı hortumları bitki köküne çok yakın koymuşsunuz, biraz uzaklaştırmanız gerekir.

k0900
21-06-2009, 20:40
Pratikte, taç izdüşümünden geçmeli:)

celalsungur
22-06-2009, 15:47
Pratikte, taç izdüşümünden geçmeli:)
Yaprağın ucunun izdüşümünden mi?
Köke yakın konursa zararı olur mu.
Bugün ben de 50 metre deliksiz ve 30 metre delikli damla sulama hortumu ve ara parçalarını 40 tl. ye aldım. Tüm bahçeye yetecek bir damla sulama sisteminin bu kadar ucuza mal olacağını düşünmemiştim. Bitkilere de kendimize de boşuna eziyet etmişiz bu güne kadar.

celalsungur
22-06-2009, 15:49
merhabalar geçen hafta bahçeme damla sulama kurdum. amatörce ve hiç bilgi sahibi olmadan deneme yanılma yöntemi ile :( sistemi kurdum ve çalışır hale getirdim. sizlerden öğrenmek istediğim bir konu var. piyasada 25-30 TL ye satılan sulama saatlerinden verim alabilirmiyim .saygılarımla...
Neden delikli hortum kullanmadınız, daha pratik ve ucuz olmaz mıydı?

Selahattin Yılmaz
22-06-2009, 20:20
Damla sulama hortumu bahce sulama hortumunun fiyatına göre dörtte biroranında daha ekonomik üstelik bir kaç kurulumdan sonra kısaca aparatları tanıdıktan sonra artık her yerde kurulum yapabilirsiniz :). Ama üstatların her zaman ellerinden öperiz :D

celalsungur
22-06-2009, 20:27
Ama üstatların her zaman ellerinden öperiz :DYok, ben haddimi bilirim. Bu işin üstadı sensin, bizde çok hakkın var. Ben sevgiyle yanaklarından öperim.

erkan konca
22-06-2009, 20:46
celal bey fidelerimi damla sulamayı kurmadan önce dikmiştim mecburen fidelere göre sulama kurmuş oldum:D o nedenle delikli borulardan kullanamadım.

erkan konca
22-06-2009, 20:50
Bence damlalıklı hortumları bitki köküne çok yakın koymuşsunuz, biraz uzaklaştırmanız gerekir.

güler hanım boruları yükseltmek ve uzaklaştırmak için çalışma yapıyorum demirden veya tahtadan aparatlar yapmayı planlıyorum. yorumlar için teşekkürler..

k0900
22-06-2009, 22:20
Bugün ben de 50 metre deliksiz ve 30 metre delikli damla sulama hortumu ve ara parçalarını 40 tl. ye aldım. Tüm bahçeye yetecek bir damla sulama sisteminin bu kadar ucuza mal olacağını düşünmemiştim. Bitkilere de kendimize de boşuna eziyet etmişiz bu güne kadar.

Damla sulama sistemini 2004 ve 2006 yıllarında kurduk. Kurarken, Alara fidancılık mühendisleri, tanıdığım ziraat mühendislerinden bilgiler topladık.

Ayrıca damlama boru üretimi ile ilgilide bir çalışmam olmuştu.

Bu safhada akılımda kalan bilgi; ilk yıl ağaç dibinden geçen boruyu her yıl ağacın büyümesine göre (taç : dalların uc noktası) gövdeden uzaklaştırıyoruz. Bunun hem ağacın uzayan köklerine nemli ortam yaratması hemde kök çürüklüğü olmamasını sağlıyor.

Plastık imalat üretiminde maliyet ağırlık ile analiz ediliyor. Yerli hammadde üreticimiz PETKİM plastik sanayinin ihtiyacı olan miktarın % 40 ını karşılayabiliyor. Plastik imalatın nihayi maliyeti ( kullanılan katkılara ve teknolojiye göre değişmekle birlikte) 4 ve ya 5 TL/KĞ dir. Damlama boru ağırlığını bir düşünürsek ucuz olmasının doğallığı gözüküyor:)

Birde bu imalat geridönüşüm hammaddeden yapılırsa yarı fiyat gibi bir maliyet oluyor.

BalıkcıSerdar
22-06-2009, 22:29
Damlama sulamayı sizlerin sayesinde bende kurdum, hakikaten çok fazla bir maliyet olmadan çok büyük kolaylık ve su tasarrufu sağlıyor.

Fakat şimdi bir sorun oldu, ben sulamayı öğle sıcağında kurdum, damlalıkları yeni faidanların diplerinden yaklaşık birer karış öncesine koymuştum. Akşam serinliğinde sulamaya kalkınca ne göreyim, damlalıklar yaklaşık birer metre geride kalmış:(

Bu normal mi? Çare olarak damlalıkların geriye çıkmaya başladığı yerden itibaren kesip aralarına ekler koymak suretiyle çaresine bakacağım ama, bunun olmaması için yapabileceğimiz bir şey var mıydı? İlk aklıma gelen, akşam serinliğinde monte etmiş olsaydım bu olmayacaktı gibi.

denizakvaryumu
22-06-2009, 22:38
Genleşme-yer değiştirme problemlerini uygulama yapanlardan çok duydum.

Kardeş bitkilerden Ceyhan , suyun bir müddet boru içinde kaldıktan sonra deliklerin delinmesinin daha iyi olduğunu söyledi.

Bu durumda yeni damlama kuracak arkadaşlar;

Boruları döşedikten sonra delme yapacakları yeri işaretleyip hemen delmemeleri.
1-2 gün borunun durumunu gözlemekte fayda var.Bu durumda borunun içinde su mutlaka olacak.

berduray
22-06-2009, 22:58
Başka püf noktası var mı arkadaşlar, eşim bugün uzun zamandan beri istediğim boruları almış.
Ama akşam geldi, siyah boru ve vana aparatları.Sıvı gübre tankı koymayacağım, diplerine ahır gübresi koymuştum fidelerin.
Fideler önceden dikildi yarın bir bakalım da ben aklıma takılan bir şey olursa yine sorarım.

(Fide derken 5-10 kök domates, 5 kök biber,

Öyle kocaman sebze bahçesi değil), sağolsun "devlet"...

k0900
22-06-2009, 23:44
Damlama borusu, sıcak soğuk farkından bir miktar uzar, kısalır, ancak bu kısa mesafelerde ihmal edilecek kadardır.

Kendinden damlamalı borular için zaten sorun olmaz. Kapalı boru çekilip sulanacak yerlere damlatıcı takılacaksa, boruyu su dolu iken delip takamak daha pratik olacaktır.

Türkiye'de üretilen borular genelde 1, 2 bar basınç için üretiliyor, ev tesisatından damlama boruya su verilecekse musluğunuzu tam açmayınız (şebeke basıncı enaz 3 bar bazen çok üstündede olabiliyor)

Kendinden damlamalı boruların her damlatıcısında saatta toprağa bırakılan suyun litre olarak miktarı bellidir. Bu çoğunlukla 2 ila 4 litredir.

Su tüketiminiz çok azalacaktır:)

celalsungur
23-06-2009, 00:43
1- Ben fidanların dibine boruları iple bağladım.
2- Damlama aparatını takarken her iki elimin de baş parmağı çok ağrıyor. Bunları takmanın bir püf noktası var mı? (Boruyu 8'lik çiviyle deliyorum.

k0900
23-06-2009, 01:37
Boruları delmek için birkaç türlü aparat var, içi delikli plastık saplı metal biz 2 TL gibi, yaylı delici (deldiği yerdeki PVC yi dışarı atıyor)5 TL ye satılıyor, birde benim gibi bilek özürlülerin kullandığı şarjlı matkap.

Uç kalınlığı en ince matkap uçlarından biri ama kaç mm olduğunu hatırlamadım:) Arı kovanına çıta hazırlarkende bunu kullanıyorum:) Fotoğraf onu gösteriyor.

Burda borunun diğer tarafına zarar vermemeye dikkat ediniz.

Delinen yere damlatıcı-meme takmak fazla bir güç istemiyor, ancak çıkartmak zor.

Sulanacak bitkiler 25 ila 100 cm aralıklı ise kendinden damlatıcılı boru kullanmak daha doğru.

Kökle ilgili husus bana söylenenlerden aklımda kalan:) Malum ağaçlar büyüdükçe kökleride hem aşağı hem yana büyüyor.

Hem gübrelemede hemde sulamada ağaç taç izdüşümü olarak tarif ediliyor.

k0900
23-06-2009, 01:45
Ben Ankaradan memiş Emecen.Çankırıda bende kiraz dikmeyi düşünüyorum.Ben de damlama sulama tesisi yaptıracagım.Nereye başvurmalıyım. Fiat konusu ile ilgili bilgi yazarsanız sevinirim.

Damla sulama için Kırsal Kalkınma desteği var. Oranlar değişmediyse %50 hibe % 50 uzun vadeli düşük krediliydi. Detayları aşağıdaki linkte;

http://www.tedgem.gov.tr/kkydp_genel.htm

Teknik bilgi arıyorsanız; Yine İl Tarım Md. elamanları ya da Ankara Rüzgarlı sokakta onlarca malzeme toptancısı var, bunlar işçilikte yapıyorlar.

hosseda
23-06-2009, 08:29
Merhabalar,

Bu hususta bir kaç cümle de ben ilave edeyim.

1) Bahçeniz büyük değil ise sistemi kendiniz yapabilirsiniz ancak mutlaka yerinde yapılmış bir taneyi görün.
2) Bende 2 tür meme var. Bir tanesinin pasoları daha derin ve suya daha iyi hükmediyorlar. Maalesef iyi olan ithal olanmış.
Memeler çok ucuz ( yerlisi 10 kr. idi.Diğerini öğrenemedim ama olsa olsa 25 kr. olur.). Mutlaka iyisini alın, ayar da sıkıntınız olmasın( ayar : memeden gelecek suyu, musluk gibi azaltıp çoğaltma imkanı).
3) Zaman saati konusunda hiç araştırma yapmadan saati satın aldım. Tanıdık bir yere gittim, dost kazığı yedim. Benim için çok fazla bir saat almışım, araştırabilsem işimi görecek daha sade ve ucuz saat bulacakmışım. Aldığım saatin Türkçe kullanma klavuzu da yok idi. Üstelik aynı saati yerini bulabilsem çok daha ucuza alabilecekmişim.
Dostumuz güya yönlendirdi ancak, saatin internetten kılavuzunu bulunca, onun da kullanıma dönük yarım bilgilere sahip olduğunu anladım. İki hafta kadar kafam hep saat ile meşgul oldu, bu hafta sonu ancak tam olarak çözebildim saatin ayarını.

Diyeceğim o ki, önce iyice araştırın zaman saati alacak iseniz. Sadece damla sulamaya dönük çalışan müesseseler var, mutlaka öyle bir yer bulup, saati oradan araştırın.
hoşçakalın.

ialp32
23-06-2009, 09:12

Damlama borularının topu 80-100 tl arası bizim buralarda,metre ile isteyincede ölçüp veriyorlar ama sizin 40 tl benim çoğuma geldi 80mt*25 krş=20 tl yapması lazım ara parçaların taneside 15 kuruş vanalar 50 kuruş debi ayarlı musluklar 15kuruş:mad:dedim ya biraz çok geldi bana bu rakam!!!

celalsungur
23-06-2009, 09:44
Damlama borularının topu 80-100 tl arası bizim buralarda,metre ile isteyincede ölçüp veriyorlar ama sizin 40 tl benim çoğuma geldi 80mt*25 krş=20 tl yapması lazım ara parçaların taneside 15 kuruş vanalar 50 kuruş debi ayarlı musluklar 15kuruş:mad:dedim ya biraz çok geldi bana bu rakam!!!

30 civarında damlalık vardı, t ve nipel vardı, 5-6 civarında musluk vardı, borunun metresi de 35 kuruştu aklımda yanlış kalmadıysa.

celalsungur
23-06-2009, 09:46
Delinen yere damlatıcı-meme takmak fazla bir güç istemiyor, Bu işte bir yanlışlık var, baş parmağımla itiyorum damlalığı, çok zor giriyor. Delmek kolay, çiviyle deliveriyorum.

ialp32
23-06-2009, 15:04
Bu işte bir yanlışlık var, baş parmağımla itiyorum damlalığı, çok zor giriyor. Delmek kolay, çiviyle deliveriyorum.

Zor girsin ki çıkmasın,ben 4*4 gibi bir tahtanın ortasına 5 lik çivi çaktım ,öbür tarafından çıkardım,tahtayı tutup çiviyle boruyu deliyorum deliği genişletmiyorum bile ordan sızdırmasın diye zorla ayarlı vanayı sokuyorum ve kalıyor.

Dirsek vs takmak için yanımda çaydanlıkta sıcak su bulunduruyorum boruyu sıcak suya 5-8 sn.daldırıp hemen dirseği yerleştiriyorum,çakmaklada oluyor bu iş ,sökmesi belki zor ama olsun.

Dedim ya İzmir'in damlama ücretleri biraz çok gibi. İyi günler.

hosseda
23-06-2009, 17:16
Sayın Sungur,
Damlalıkları (memeleri) boruya takmak için boruda delik açmaya mahsus basit bir alet var. Onunla boruya yüklenerek deliği açıyoruz, sonra damlalık o delikten boruya oturtuluyor. Ancak sekizlik civinin o aletten kalır bir yeri de yok galiba.
Benim ilk montajı yapan kişiye, bu aleti götürme kalsın, bende kullanırım sonra dedim. Şöyle bir düşündü, iyi bırakayım ama iyi bak buna, ucuna su falan da değdirme dedi.
( yakarım sonra seni demedi ama ben öyle dedi sandım...)
Bende ona özel ilgi göstermiş ve naylon torbaya sarıp, sağlam bir yere saklamış idim. Hatta delme için kullanırken, boru ıslaksa eyvah ucuna su değdi, yandık diye de hayıflandım kaç defa ve pantolanıma silerek kurutmaya çalıştım.
Sonra bu malzemelerin satıldığı yeri bulupta ilave parçalar almaya gittiğimde aynı aleti koca bir çuval dolusu yerde atılır görünce şaşırdım. "Vay kurnaz ne biçim korkutmuş beni çakı bozması aletimi iyi kolla diyerek " güldüm kendime.
Yukarıda da yazdı bir arkadaşımız 3- 5 TL. lik bir şey.
Hoşçakalın.

celalsungur
23-06-2009, 19:21
Damlalığı, bastırmadan sağa sola burgu hareketi yapınca nispeten kolay giriyor. Delme işini orta boy bir yıldız tornavida ile yapmaya başladım. Bugün biraz daha az ağrıdı baş parmaklarım.

ialp32
23-06-2009, 20:12
Damlama döşenen yer az ise bir öneri; damlamayı gergin döşeyin sonrada altlarına 1-1,5m ara ile,5 cm çapında veya 5*5 tahta takozlar yerleştirin ,yani toprağa değmesin ,zira delikleri tıkanabiliyor.

k0900
23-06-2009, 21:01
Celal bey, size bu aparatı uzatıverebilsem hem çok rahat deleceksiniz hemde çok kolay damlatıcıları takabileceksiniz. Ancak çıkması çok zor.

Püf noktası deliğin ve damlatıcının çapları:)

Çap uyumsuzluğundan bu zorluğu yaşıyorsunuz.

erkan konca
23-06-2009, 21:04
celal bey benim başparmağım su topladı ve oldukça acıdı siz yine ucuz atlatmışsınız:D

celalsungur
23-06-2009, 21:22
Celal bey, size bu aparatı uzatıverebilsem hem çok rahat deleceksiniz hemde çok kolay damlatıcıları takabileceksiniz. Ancak çıkması çok zor.

Püf noktası deliğin ve damlatıcının çapları:)

Çap uyumsuzluğundan bu zorluğu yaşıyorsunuz.

Yarın Dikili'de sorayım damlama hortumlarını aldığım yere belki vardır.

celalsungur
23-06-2009, 21:23
celal bey benim başparmağım su topladı ve oldukça acıdı siz yine ucuz atlatmışsınız:D

Aman korkutmayalım yeni başlayacakları.;) Sağa sola burgu hareketi yapılınca kolay giriyor.

Zeytinci
25-06-2009, 17:19
Hafta sonu damla sulama kuracağım.

Tesisata sırasıyla sunları yapıyorum:
1- Ana hat vanası. Tüm sistemi açma ve kapama için.
2- Silifoz filtre. Suyun kirecinin yapışmasını ve tıkanmaları önleyecek. Ayrıca bitkileri kirecin zararından koruyacak.
3- Tortu filtresi. Kum vs. temizleyecek ki damlatıcılar tıkanmasın.
4- T ve körtapa +Vana+ T ve körtapa: Gübreleme tankı uygulandığında eski normal yolu kapatması için.
5- Kollektör. 3 inç (75mm çaplı) çapında 50 cm. boyunda üzerinde 6 adet hat çıkışları için selenoid ve hortum çıkışları var. Kaynaklı imalat yapımı.
6- Selenoid vanalar her bir hat için bir adet. Programlı çalıştırma için.

Yukarıdaki sisteme Hunter marka 6 çıkışlı Kontroller programlayıcı bağlanacak. Tüm borular 16mm çaplı ve ayarlanabilir damıtıcılı.

denizakvaryumu
01-07-2009, 14:38
Sn.Zeytinci
silifoz filtre hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz?Sadece 1 tonluk su deposu basıncı ile filtreler görev yapacak mı yoksa basınç uygulamak şart mı?

Nereden, kaça aldınız? Markası nedir?

Zeytinci
01-07-2009, 20:46
Sn. Deniz akvaryumu,

Araştırma konusunda üstad sizsiniz. Silifoz filtre yazın tüm bilgiler emrinizde.

Kirecin sepep olduğu tıkanmaları önlüyor. Sudaki kireç suyun geçtiği yüzeylere tutunamıyor. Kendinden sonraki filtreye yakalanıyor ,yakalanamayan 2-3 ppm seviyesinde fosfat olarak bitkilere su ile beraber gidiyor. Bu fosfatın bitkilere zarar veremeyeceğini Selahhattin hoca yanıtladı.

Bitkilerde kirecin engellediği besin alımını ortadan kadırdığını düşünüyorum.

Benim aldığım giriş ve çıkışı 1 inç olan fiyatı 15-20 YTL (faturayı bulmam lazım)civarı birşey. Sulama/ tesisat satan bayilerde bulunuyor. Selenoid ve counter Hunter marka Filtreye bakmam lazım.

Bahçeye fotoğraflarını koydum. Mavi olan Silifoz filtre. Aynı fotoğrafları buraya koyamadım. Sistem izin vermedi.

Benim tesisat da filtre sonrası 2 bar basınç var. Girişte basınç manometresi yok.

Atmosfere açık 1 tonluk depolarda yeterli basınç olmayabilir. Deponun ne kadar yüksekte olduğu önemlidir.

k0900
01-07-2009, 21:27
Atmosfere açık 1 tonluk depolarda yeterli basınç olmayabilir. Deponun ne kadar yüksekte olduğu önemlidir.

Atmosfere açık tank, havuz, depolarda her 1 metre için yaklaşık 0,10 bar basıç elde edebilirsiniz.

Su üst yüzeyi ile sulanan yer arasındaki mesafe (Mt.) x 0,1 = elinizdeki basınç.

Zeytinci
01-07-2009, 22:02
Sn. K900,

Teknik elemansınız sanırım. Konuyu ilerletelim o zaman.

1 tonluk depo yüksekliğini 1 metre kabul edersek sn. K900'ün dediği gibi 0.1 bar'lık bir basıncımız var demektir.
Depomuzu 10 metre yükseğe koyarsak 1 bar'lık basınç kazandırır.

Oysa bizim tesisatta kullandığımız borular, kullandığımız vana, filtre ve damlatıcılar boruların içinde su akışını engeller (karşı direnç gösterir) ve depomuzun yüksekliğinin verdiği avantajı boru boyu ve fitings (vana,filtre vs) sayıları kadar harcar.

Damlatıcılardan akan su ihtiyacınızı karşılıyorsa sorun yok. Karşılamıyorsa o zaman basınç temin edecek pompaya ihtiyacınız var.

Herbir çaptaki boruların metrede nekadar basınç kaybettiği bellidir.
Aynı şekilde vana, damlatıcılar ve filtrelerin herbirinin ne kadar basınç kaybettiği (düşürdüğü) bellidir ve hesap (toplanır) edilir.

Buna göre de pompa seçilir. Ya da depomuzu yetecek kadar yükseğe koymak (yükseklik farkı olan yere taşımak) gerekir.

Not. Alternatif olarak basınç az olan yerlerde depodan paralel borular çekerek dirençler azaltılır.
Örneğin: Tek boruya takılan damlatıcılardan akan su miktarı yetmiyorsa, o zaman paralel iki boru (ya da 3 boru) çekilir damlatıcılar iki boruya paylaştırılır ve yeterli su miktarının akması temin edilir.

Umarım anlaşılmıştır.
Sn K900 yanlış ( ya da ekleyeceğiniz) varsa düzeltiniz, lütfen.

k0900
01-07-2009, 22:33
Sn K900 yanlış ( ya da ekleyeceğiniz) varsa düzeltiniz, lütfen.

Bence hepsi doğru :)

Damlama borular genelde 0,5, 2 bar basınç için üretiliyor.

Üretilen boruların yüzeyi, damlatıcı meme, uygulamanın sağlamlığı (istenmeyen damlalar:)) ve boru içindeki filitrelerin önemi burada ortaya çıkıyor.

Yalnız fiyat sorarak ürün alınmaması gerekiyor:)

hosseda
01-07-2009, 23:44
Merhabalar,

Bahçeye 12 gün sonra bu gün gidebildim.

Sulamayı 21.30 ila 22.30 arasında 1 saat olmak üzere programlamış idim. Öğlen 13.30 gibi bahçeye vardım ve fidanların dipleri kurumamış idi. Fidanlarımın hali pek iyi. Ancak saate bakınca biraz şaşırdm. 12 günde 18 ton su harcamışım. Yani gün başına bir saatte 1,5 ton su harcanmış. Toplam damlama musluk sayısı 60 kadar. Muslukları da çok açmadım, kesintisiz damlama yapacak kadar açıklar.
Sarfiyat normalmidir bilemedim.

Sulanan asmalarımdan bir görüntüyü ekleyeceğim.

Delimus
02-07-2009, 01:07
1 saatte 1.5 ton bana fazla gibi geldi.
Bizim özellikle yayla bahçemizdeki çeşmemizi inek yayanlar kullanıyor diye bulunmadığımız zamanlar vanayla kapatıyoruz,belkide sizinde çeşmeyi kullanan olabilir.Fakat Kabaca anlamanız için 1 damlanın altına bir tas koyun 1dk. veya 10 dk. ölçüp 1 saatte 1 delikten akan suyu 60(damla deliği) ile çarpıp 1 saat olarak hesaplayınca kabacada olsa bir hesap çıkar içiniz rahat olur.

Therapy
02-07-2009, 01:22
İyi günler ,
Bir dostum zeytinliği için kullanıyor damla sulama sistemini ancak problem bambaşka .2 kere farelerin istilasına ugradı ve boruları yediler . Bunun önlemini nasıl alabiliriz ?

hosseda
02-07-2009, 10:06
Sayın Delimus,

1 saatte 1,5 ton su bana da fazla gelmiş idi ancak şimdi işi kağıt kaleme vurunca farklı bakmaya başladım.

1,5 ton su yaklaşık 90 teneke su yapmakta ( 17 litrelik teneke ile). 60 fidan desek ortalama 1,5 teneke su ediyor fidan başına. Damla sulamadan evvel bahçeye gittiğimde hortum ile fidanları sularken en az 1,5 saat kadar hortum açık kalmakta idi. Ve eminimki bir fidana en az 1,5 teneke su dökmüş kadar hortum ile su verirdim. Bu durumda her sulamada verilen su miktarında pek fark olmadığı açık. Fark şurada, daha önce bahçe haftada bir sulanmakta iken şimdi otomatiğe bağlandı her gün sulanmakta. Yani 7 kat artışa diyecek bir şey olmamalı. Dün bu hesabı bahçede de hissettim herhaldeki sulama süresini 60 dakikadan 30 dakikaya indirdim.

Takibe devam ederek cebime ve fidanlara en uygun yolu bulmaya çalışacağım.

Sayın Therapy,

Damla sulama ile Allahın dağındaki bahçeye tüm yaban dünyasını da davet ettiğimizin bende farkındayım. Sizin olayınızda farelerin borulara hücumu enteresan. Benim artan borular bir köşede durmaktalar şimdilik fare hücumu olmadı. Ancak bahçemde alışık olmadığım hayvan pisliklerine rastlamaya başladım. Suyu buharlaşmadan korunmak için gece akıtmaya başladım. Tüm yaban hayvanlarında su içmeye benim oraya alışacaklarına eminim. Dün öğleden sonra bir ara deneme için suyu akıttım, fidanların dibi kuşlarla doldu. Daha önce sabaha ayarlı iken alışmışlar sanırım. Zaman saatinde haftanın belirli günlerinde 3 defa sulama modu da varmış ama cesaret edip onu devreye sokamıyorum. Biraz daha ustalaşayım, her gün sabah erkene de bir 10 dakika kuş seansı yapmak niyetindeyim. Gece yılan, fare, tilki, sansar, vb. gibi yabanlar, gündüz kuşlar süper olacak tahminim. Birde kamera sistemi uydurabilsem bir belgesel de çıkarırım belki ortaya...

Hoşçakalın.

Zeytinci
02-07-2009, 14:04
Sn. Hoşseda,

Damla sulama sayesinde yeni bir mesleğe adım atmış oluyorsunuz:D

Yaban hayatın su ihtiyacını karşılamak:confused:

Ben onlara ayrıca çeşme yaptım. Dışkılarını gübre mi yaparım yoksa başıma bela mı olur merak ediyorum. Sadece kuşları düşünmüştüm ama sizden yılan, sansar vs. duyunca :eek:

hosseda
09-07-2009, 11:37
Merhabalar,

Dün yaptığım kontrol ile sarfiyatın 6 günde yaklaşık 6 ton olduğunu tesbit ettim. Bu sarfiyat hala yüksek bir miktar olduğu için sulamayı haftada 4 güne düşürdüm, ancak sulama süresini 30 dakikadan 45 dakikaya çıkardım. % 15 kadar bir tasarruf daha yapmış olacağım.

Aylık tüketimin 13 tonu aşması halinde fiatlama bir üst tarifeden olmakta imiş. Su idaresinin ayda 13 tonluk su sarfiyatını bir ev için ideal tüketim kabul ettiği anlaşılmakta. Kurak zaman başladı, köyün suyunu bahçeye hoyratca harcamak iyi değil. Onun için fidanları bozmayacak en alt miktarı bulmam gerekiyor.

Hoşçakalın.

Zeytinci
13-07-2009, 16:37
Bence hepsi doğru :)
Damlama borular genelde 0,5, 2 bar basınç için üretiliyor.

Su basıncı yüksek ise o zaman basınç düşürücü (requlator) konulmalı. Aksi halde sulama problemli olabilir.

Hafta sonu çalıştırma denemesinden çıkarılan bir sonuç:
Besleme suyu havalı geliyor. Bu damlatıcı memelerden hava çıkışı ile düzensiz damlamalara sebep oluyor. Bu sebeple besleme tarafından gelen suda hava varsa sistem öncesi hava tahliyesi yapan otomatik bir eleman (vana) koymak gerekir.

Zeytinci
13-07-2009, 16:42
Sn.Zeytinci
silifoz filtre hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz? Nereden, kaça aldınız? Markası nedir?

Sorunuzun basınç tarafı yanıtlanmıştı.

Filtre 3 bölüm olarak satılıyor. Dış tüp (housing) + iç kartuş + tuz. 25+15+10=50 TL./takım. Üzerinde marka yok (no name). Umarım faydasını görürüm. Araştırılırsa ucuzu bulunabilir sanırım.

grandrose
13-07-2009, 17:49
sevgili zeytinci hemşerim.damla sulamada teknik bilginizi benimlede paylasrsanız mutlu olurum. şöyle ki.15 dekarlık veher ağacın dibinde damlatıcı koyduğum sistemde yerden 1,5 m.yükseklikteki vehavuz ile en dip arası kot 2 m.havuz ile endip 180 m.vede havuz 40 ton.bu 180m yi ikiye böldüm.dolu havuzun vanasını açıp bahçeyi rahat sulayabilirmiyim.teşekkürler.

Zeytinci
13-07-2009, 18:13
Hemşehrim Grandrose,

Yardımcı olabilmek için bahçe ve havuz kotunu ve tesisatınızın biçimini/şeklini doğru anlamamız gerek.

1- Damlatıcılı boruları 15 dekara döşediniz.
a- Boruları nasıl dağıttınız? Ana boru (ana dağıtıcı) ve yan borular (sulama için) şeklinde mi?
2- Havuz ile sulanacak en alt damlatıcı arası kot 180 mt. doğru mudur?
3- Havuz 40 tonluk ve derinliği 2 metre. Doğru mudur?
4- Havuz ile bahçenin en üst kotu arası 1,5 metre midir?
5-180 metreyi ikiye böldüm nedir, anlamadım?

Ya da bir çizimle tesisatı çizebilir misin?

Pratik ve kısa cevap olarak, 180 mt kot iyi bir başınç (18 bar) yapar. Sulama ile ilgili bir problem yaşamaman gerek. Musluğu açarsın sulamayı yaparsın.

k0900
13-07-2009, 18:44
Galiba mesafe 180 metre (15 dekarda 180 mt. yükseklik olamaz), yükseklik 2 metre, havuz h: 1,5 metre, 180 metrelik mesafede 2 ayrı hatta bölünmüş :)

Ne dersiniz Sn. Zeytinci, havuz proplemi gibi, değilmi :p

Zeytinci
14-07-2009, 07:29
Sn. K900,

Gibisi fazla. Tam bir havuz problemi. Bilgileri arkadaş doğrulasın. Problemi olmayacak sanıyorum:)
Selamlar.

hosseda
14-07-2009, 23:28
6 günlük sarfiyatım 3 ton suya indi. Fidanların ve sebzelerin durumu hala çok iyi. Damlama memelerini bir kademe daha azalttım, lastiği bozulup tıp tıp diye akan bir çeşme kadar su damlatmaktalar. Haftaya bir sürpriz olmaz ise yaz için ideal sulamamı yakalamış olacağım ümidindeyim.

Sulanan sebzelerimden ve sardunyalarımdan fotoğraflar :

Zeytinci
15-07-2009, 10:55
Sn. Hoşseda,

İdeal sulamayı her için (haziran/temmuz/ağustos/...) bulup bir yere kaydetmek önemli.
Programlayıcın (Hunter vs.) var mı? Var ise her ay programlayıcı üzerinden mevsimsel (aylık) fazla sulama için % atış ve az sulama için % azaltış ayarlayabilirsin. Böylece damlatıcı ayarlarını terkar yapmaktan kurtulursun.

Damlatıcıların markası nedir? Kolay ayarlayabiliyor musun? Su açma kapamaları nasıl yapıyorsun? Sistemin manuel mi/ otomatik (selenoid) mi?

Sebzelerin güzel gelişmiş. Tesissatından fotoğraf koyabilir misin?
Kolay gelsin.

hosseda
15-07-2009, 12:22
Sayın Zeytinci,

Dönemlere ait ayar ve sarfiyat notlarını uyarınız üzerine kalıcı olarak bir yere kaydedeceğim. Çok mühim, sağolun.

Yukarıda 69 sayılı mesajda zaman saatime ait fotoğraf mevcut. Damlatıcıların markasını bilmiyorum. Kuran kişi ithal olduğunu söylemiş idi. Sonradan bir parti daha kendim ilave ettim ancak onlar iyi değil ilk takılan damlatıcılar kadar. İyi olanlardan bir miktar bulabildim ama kalitesizleri değiştirecek sayıda bulamadım. Daha sonra gelin bulursunuz demiş idi satıcı, fırsat olur gidersem markalarını da öğrenir size yazarım.

Damlatıcıların ayarlamalarını göz kararı ile ve elle yapmaktayım. Bir zorluk çekmiyorum ayarlamalarda. Suyu ise zaman saati kendi açıp kapıyor.

Nazar değecek diye korkuyorum ancak fidanlar ve sebzeler nerede ise bahçeden yürüyüp gidecekler. Keyfleri anlatılacak gibi değil. Onlara devamlı TRT4 den şarkı türkü dinletiyorum ondan mı acaba diye düşünüp gülüyorum kendi kendime.

Üç adet fıstık çamı dikildi arazinin yamaç tarafına. Bir karış ya var ya yok idiler, 5 ayda belimi geçtiler. Haftaya onları da fotoğraflayayım bari görün sizde.

Hoşçakalın.

grandrose
15-07-2009, 14:05
sevgili hemşerim zeytinci.sorularını cevaplıyayyım.180m yi ana boru ile ikiye böldüm.her iki tarafa damlatıcı lı boru döşedim.havuz ileen dip arası kot 2m.havuzun yerden yüksekliği 1,5m.ve havuz 40 tonluk su ile dolu.en altda vana ve vana 3 inçlik ana boruya bağlı. şimdiden emeklerinize saygılar.

Zeytinci
15-07-2009, 17:10
[QUOTE=hosseda;462089]Sayın Zeytinci,
Dönemlere ait ayar ve sarfiyat notlarını uyarınız üzerine kalıcı olarak bir yere kaydedeceğim. Çok mühim, sağolun.

Üç adet fıstık çamı dikildi arazinin yamaç tarafına. Haftaya onları da fotoğraflayayım bari görün sizde.
QUOTE]

Sn. Hoşseda,

69 nolu mesajınıza baktım. İşinizi gören güzel basit bir sistem yapmışsınız. Program yaptığınız cihaz üzerinde mevsimsel ayar (seasonal adjustment) düğmesi var mıdır bilmem. Bu varsa o zaman dönemler ait sarfları kaydetmeniz işinize yarar. Yoksa dert etmeyin. Herşeyi otomatiğe bağlarsak şişmanlarız...

Mutluluğunuz her dem olsun:D
Hoşça kalın.

Zeytinci
15-07-2009, 17:25
Sevgili hemşerim Grandrose,

180 metreyi ikiye böldüm (yani 90'ar metrelik iki ana hotumun var) : İyi yapmışsın. Böylece kayıpları azalttın ve yeterli suyu damlatıcılardan almana yardımcı olur.

Havuzun dolu iken su yüksekliği 2 metre + havuz ile yer arası 1,5 metre= 3,5 metre. Yani 0,35 bar basıncın (pompasız en fazla 3,5 metrelik su yüksekliğin )var.

Havuza uzak olan yerlerdeki damlatıcılarından yeterli su alabiliyor musun?

Havuzundaki su seviyesi az iken belki zorlanabilirsin. Bu konuda sıkıntın varsa;
havuz dolu iken önce havuza uzak yerleri sulamalısın.

Sulamada sıkıntın yoksa zaten damlatıcıları ayarlayarak hepsini aynı anda sulayabilirsin.

hosseda
28-07-2009, 21:02
fıstık çamları ( damla sulama ile birlikte coştular)

leobiz
28-08-2009, 23:34
Herkese Merhaba,
damla sulama sistemleri ile bilgi araştırırken aranıza düştüm, yazılara, sıcaklığınıza hayran kaldım ve hemen üye oldum. Bir kaç bilgiye ihtiyacım var bu kanuda ve yardımcı olursanız çok sevinirim.
Dikili, İzmir'de 41 dönümlük bir arsamız var. 3-4 yaşlarında zeytin ağaçları var 750 adet. Geri kalanı ise boş durumda arsanın. Yapılan toprak analizi neticesinde boş kısımda Zeytin yerine Nar veya Ceviz dikimi yapmam daha verimli olur diye sonuçlandı. Bunun sebebi toprak yapısının fazlaca killi olması ve su tutmasıymış. Arsanın iki adet kuyudan yeterli miktrda suyu da var..Sorunlarım şunlar:
1. Zeytinliğe bakan kişi (yıllık para alıyor benden) damla sulama yapmamı istemiyor. Kendisi tüm masrafları karşıladığı halde ya salma sulama ya da çanak açıp tek tek sulama yapıyor. Böylesi daha faydalı diyor.
2. Damla sulama için danıştığım bir firma dönüm başına 300 Tl. verdi. Böyle büyük bir alanda bireysel olarak bunu becermem mümkün olur mu? Maliyet yüzde kaç oranında düşer?
3. Tavsiye ve önerileriniz nelerdir?

Selahattin Yılmaz
30-08-2009, 13:05
Sevgili leobiz,

1-Damla sulamanın faydalı olması karşıaştıra dahi yapılamayacak kadar fazladır ancak illaki damlamaları arasıra kontrol etmek gerekli zira tıkanmalar oluyor özellikle ilk bir yıldan sonra. Kontrol gerekli. Ayrıca elektriğiniz yoksa damlamaları açıp kapatmak gereği, fidanların budanması, ot alımı ve bakımı için illaki birisine ihtiyacınız olacaktır diye düşünüyorum.

2-41 dekarlık alanda eğer bakım olmazsa en azından arasıra kontrol kaçar illaki çapala, sürüm ile damlama borularında arçalanma veya deformeler oluyor ve eğer böyle büyük bir alanda kontrol olmazsa bir zaman sonra suyun tıkandığı alanlarda fidanların zayıf kalması sonuç verebiliyor. Damlama sulama sulama maliyetlerinizi düşüren bir etkilidir işçilik maliyetlerineizi bir ere kadar düşürecektir eğer bakıcı maliyetini düşünerek damlama düşünüyorsanzı bence hiç kurmayın daha iyi.

macmuratt
09-09-2009, 02:06
meraba selahattin ben... ben tam otomatik sulama sistemleri yapmaktayim. bahce sulamalari (rotor ve sprey sprinklerle). damlama sulama sistemleri ki bu konuda baya yol kat etmissiniz sizi tebrik ederim. butun mesajlarinizi dikkatlice okudum... bu konularda yardimim olabilir... hem ben de daha fazla bilgiye sahip olurum... saygilarimla...

Lilium
09-09-2009, 14:04
Uzun zamandır damlama sulama sistemi kurmak istiyordum, sulama suyunu kanaldan alıyorum kot iki metre, kanal suyu yosunlu olduğu için çalışır mı çalışmaz mı düşünceleri içerisinde küçük denemeler yaptım.
Yosunlardan dolayı tıkandı çalıştıramadım, yosun filitresi gerekliydi, her şeyi hazır almak istemiyordum, kendim yapmalıydım, kendi yaptığım şeylerden büyük keyif alıyorum, düşündüm nasıl olabilirdi.

Büyükce bir bidonla bu işin olabileceğini düşündüm, 70 litrelik bir bidon aldım, bir yandan giriş bir alttan çıkış yaptım, içinede delikli krom paslanmazdan filitre yaptım, filitrenin dışına da seyrek dokuma kumaştan bir kılıf diktim, temiz suyu filitrenin içinden alıyorum, suyun giriş haznesi oldukça geniş bir taraftan tıkansa diğer taraflardan su girişi oluyor.

Ana boruyu döşedim vanaları damlatma hortumlarını damlatıcıları taktım ve sistemi çalıştırdım, ertesi gün gittim ki damlatıcıların hepsi çalışıyor hiç tıkanma olmamış, üç sulama yaptım filitre tıkanması hiç yapmadı, ayrıca sorunumu kendim ve ucuz bir şekilde de çözmemin keyfi başka oluyor.

selim_50
11-09-2009, 13:42
merhaba, mesajları okuyunca kendimin bu konuda epey yol adığımın farkına vardı(biraz kendimi öveyim), meyve bahçeme ve sebzelerimin tamamına damlama sistemini kendim döşedim, ana hat olarak eski yağmurlama borularını (75 mm) ısıtarak birbirine ekledim, vanaları, filtreleri, tel çekilmesi işlemini tamamen kendim yaptım, en yüksek harcadığım para 2 yıl önce (75 mm giriş ve çıkışlı) 120 tl filtreye vermiştim ve damlama boruları, 15 tonluk su tankım var yerden 1 metre yüksekliğinde, kendi basıncı ile 3 dekarı rahat suluyor, damlatıcılar 30 cm de bir ve her damlatıcıda 4 delik var, bence ince hesaplara gerek yok, deneyin basınç yetersiz gelirse ana hattı ikiye bölün veya iki kısım halinde sulayabilirsiniz. benim damlama borularım yerden yaklaşık 20 cm yüksekte damlatıcılar çalışırken seyretmesi bile çok keyifli.
saygılar

Selahattin Yılmaz
11-09-2009, 15:19
Sevgili macmuratt, bu başlık forumun bir parçası ve forumumuz bir paylaşım sitesi elbetteki birbirimizden öğreneceğimiz çok şey vardır sevinerek burada desteklerinizi görmek isteriz.

leobiz
11-09-2009, 15:22
Merhaba Selahattin Bey,
Cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim. Rahatsızlığım sebebi ile siteye girme fırsatı bulamamıştım şimdi okuyabildim ancak. Gecikme için özür dilerim. Fikirleriniz doğrultusunda bir değerlendirme yaparak karar vereceğim.
Saygı ve Sevgilerimle

Sevgili leobiz,

1-Damla sulamanın faydalı olması karşıaştıra dahi yapılamayacak kadar fazladır ancak illaki damlamaları arasıra kontrol etmek gerekli zira tıkanmalar oluyor özellikle ilk bir yıldan sonra. Kontrol gerekli. Ayrıca elektriğiniz yoksa damlamaları açıp kapatmak gereği, fidanların budanması, ot alımı ve bakımı için illaki birisine ihtiyacınız olacaktır diye düşünüyorum.

2-41 dekarlık alanda eğer bakım olmazsa en azından arasıra kontrol kaçar illaki çapala, sürüm ile damlama borularında arçalanma veya deformeler oluyor ve eğer böyle büyük bir alanda kontrol olmazsa bir zaman sonra suyun tıkandığı alanlarda fidanların zayıf kalması sonuç verebiliyor. Damlama sulama sulama maliyetlerinizi düşüren bir etkilidir işçilik maliyetlerineizi bir ere kadar düşürecektir eğer bakıcı maliyetini düşünerek damlama düşünüyorsanzı bence hiç kurmayın daha iyi.

FATİHDURMUŞ
30-10-2009, 13:04
Arkadaşlar herkese merhaba;

Ben yeni katılanlardan biriyim.6yıl sulama sektöründe faaliyet gösteren bir firmada çalıştım ve atlatmaya çalıştığımız ekonomik krizde de kendi işimi Kocaeli de kurdum.Hidrofor sistemleri,tarımsal sulama sistemleri, kısaca otomatik sulama sistemlerinin her branşında projelendirme ve uygulamasıyla beraber çalıştım.Benimde yardımcı olabileceğim bir konu olursa seve seve yardımcı olmak isterim.Sulama ile ilgili bütün konularda yardımcı olmak isterim.Zira suyun önemi her geçen artmakta.Benimde bu konuda bi katkım olsun isterim.
Hoşçakalın

Selahattin Yılmaz
17-02-2010, 21:32
http://www.estar.com.tr/ deki sistem meğer komşumun ailesinin firmasınınmış. gerçekten enteresan bir sistem. Aile oldukça emek ve para harcamış bir çok yönden avantajlı bir sistem.

125706

Sistemin Avantajları:

-Dengeli ve verim artırıcı gübreleme yapılmasını sağlar.
-Serpme gübrelemede traktörün harcayacağı akaryakıtı tasarruf eder .
-Traktörün ürün çiğnemesi önlenmiş olur .
-Diğer gübreleme sistemlerinde harcanan zaman ve işgücünü tasarruf eder .
-Gübre, istenildiği zaman sulama hattına verilerek, gübrenin toprağın istenen derinliğinde kalmasını sağlanabilir.

125711

125712

AFRASYAB81
19-02-2010, 21:02
öncelikle herkese katkılarından dolayı teşekkürler. ben yeni bir 350 m2 kadar amatör bahçe tesis etmeye çalışıyorum. ayrıca bunların dışında farklı alanda 30 kadar yeni ektiğim 1-2 yaşlı fidanlarım var.burdaki forum konusunu en başından beri okudum fakat çok basit bir konuyu merak ediyorum ideal bir damlama sulamada damlama memeleri bitki nin neresinde yer almalı ağaçlar için taç iz düşümü ancak sebzeler için fide dip kısmımı yoksa fidenin her iki kısmında 5-10 cm uzaklıkta iki ayrı meme mi? **** tek bir damlatıcı yeterli mi? örnek domates salatalık karpuz gibi bitkilerde ?

serkanulas
16-03-2010, 19:19
Selamlar
Herkese gerçekten çok teşekkür ediyorum, böylesine samimi bir ortamda bilgilerini
paylaştıkları için.

Resimde görünen araziyi kivi bahçesi yapacağız.En az 300 adet kivi dikilecek.Bildiğiniz üzere Kivi çok fazla su isteyen bir meyve.Mersinde haftada 4 defa sulamak gerekir.Bunları göz önünde bulundurarak

Ben önce resimde depo yazılı yere bir tank,1 numaralı yere ise elektirik olmadığı için akaryakıtla çalışan bir su motoru koyup suyu direk depoya doldurup depodan vana ile istediğim zaman açıp kapatabileceğim damlama sistemine vermeyi düşündüm.
sonrada hiç yukarıya depoya kadar suyu çıkartmakla uğraşmayıp motordan yukarı doğru direk damlama sistemine vermeyi düşündüm.

Acaba hangisi daha iyi olur motor damlamanın her yerine suyu ulaştırabılır mi?
veya suyu direk depoya çeksem çok fazla mı yakıt harcar.

Eğer yakıtla çalışan motor kullananlar varsa bu yüksekliği göz önüne alırsak hangi motor buraya rahatça su basabilir.

Bu konuda bilgisi olan herkesten cevap bekliyorum.şimdiden teşekkürler.

serkanulas
17-03-2010, 15:57
Motorla ğölden yukarıya su basmak yerine üst kısımlardan bir yerden sondaj mı yaptırsam?
uzun yıllar kullanılacagını düşünürsek sondaj daha iyi gibi görünüyor.
Ama bu konuda hiç tecrübem yok sonuc nasıl olur?

Arazinin altında yaz kış kurumayan bu resimdeki göl var sulak bir yer ama Su kesin cıkar mı acaba sondajla?

maliyeti nekadar olabilir tahmini olarak?

bu konuda bilgisi olanlar bilgilerini, düşüncelerini paylaşırlarsa sevinirim.

Selahattin Yılmaz
19-03-2010, 21:58
Sevgili serkanulas, Suyu gölden damlama sistemine vererek bir spring sulama (mini yağmurlama) sistemi düşünülebilir bu ekonomik bir yöntem olur sizin için, karşılaşacağınız yegane sorun suyun iyi filtrelenememesi olabilir. Bu sistem için güçlü bir dizel motor gerekecek en büyük maliyetinizde bu olacaktır ancak motorun 70-80 metreye rahat su basabilmesi gerekiyor (Kiviler için en ideal sulama sistemi sizin şartlarınızda spring sistemidir). Spring sisteminde basınç önemli olduğundan her aşamada basıncı koruyacak su tedbirlerini almanız gerekiyor bu nedenle depo ya da havuz sistemi düşündüğünüzde basıncı koruyacak ayrı bir basınç pompası eklemeniz gerekecek ki buna hiç gerek yok en alttan verin motorla basınçlı suyu olsun bitsin, burada da karılaşacağınız en büyük problem suyun seviyesinin azalması olacaktır ki motorun emmesini oldukça suyun derinliğine yaparsınız o sorunuda halletmiş olursunuz.

Motor gücünü hesaplamada sulayacağınız fidan ve bu fidanlara düşen spring sayısı etkileceğinden olması gerekenden biraz daha güçlü bir motorla işinizi görmeyi hedeflemeniz gerekir. Bu arada sisteme mutlaka gübreleme sistemi düşünmeniz gerekiyor çünki toğrağın pH'sını ayarlamak için mutlaka gübreleme yapmanız gerekecek.

Sondaj sizin için o yükseklikte 1000-3000 lira arası bir malyet getirecektir hesabınızı iyi yapın motorla emme mi sondajla suyu verme mi hesaplı hangisi hesabınıza geliyorsa onu uygulayın bence.

serkanulas
19-03-2010, 22:28
Sn Selahattin Bey,
Kaliteli bir dizel motor arayışına başladım.
Bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler.

Delimus
21-03-2010, 17:31
Şimdi öncelikle Çakırlıyı geçince Hoşgeldiniz levhasının oradaki mahallede bizimde yayla evimiz var yaz kış ordaysanız şanslınız . Yağan kar acaba kiviyi etkilermi bunu araştırdınız mı? Verimi veya büyüme hızını etkiliyor mu ?

Biz Bahçelerimizde 2li sistem kullanıyoruz bir kanaldan gelen basınçlı suyla , başkalarıda suyu kullanınca su depisi düşüyor öyle olunca motopomp denilen motorla az gazla suyu basıyoruz fakat motopomp kullanma sebebimiz elimizde o olduğu için damlamaborusu aldığınız firma her borunun uzunluğuna ve seçtiğiniz delik aralığına göre nasıl bir motor gerektiğini belirtir size.
Çakırlıda Yağmur suyunu biriktirip bahçelerine gönderen çiftciler var onlarada bir danışın çakırlı kahvehanede oturur geneli, birde çakırlıda gine elektrikçi var kasabın yanında onların kiraz bahçeleri var ayrıca kiraz fidanıda yetiştiriyorlar gine yağmur suyunu biriktirdikleri göletleri var ondan alıp yanlış hatırlamıyorsam damlama gönderiyorlardı mantık kısmen aynı onlara danışmanı tavsiye ederim.
Yeterli gelirse jenaratör olayınıda düşün. 1 depo ile 15 saat elektrik sağlıyorlar. Ona uygun elektrikli bir motor benim amcam 20 dönüm limonunu elektrikli motor ile kanaldan çekerek damlama sistemiyle sulama yapıyor.

selim_50
22-03-2010, 07:42
merhaba serkan bey;
birinci sistem yani suyu motorla pompalayıp, bir tank veya havuzda biriktirip istediğiniz zaman damalamaya vermek, bu daha ekonomik ama arazide kot farkı varsa damlatıcılar eşit damlama yapmayacaktır, benim sistemim böyle, ama ben ağaçlar arasına tel çekerek, boruları teraziye aldım, zaten bodur elma olduğu için telli terbiye gerekliydi, bu telin üzerinden damlama borularını geçirdim, ikinciside yine selahattin beyin bahsettiği, direk olarak motopomp yardımı ile suyu alıp iyi bir filitreleme işleminden sonra sisteme basmak, gördüğüm kadarıyla su durgun ve yosunlu bir su, eğer henüz malzeme almadıysanız damlama yerine spring sulamayı tercih ediniz, çünkü damlama sulamada, ağacın belirli bir kısmı ıslandığı için ve kökde suya yöneldiği için köklerde içe dönüklülük meydana geliyor (yani kök açılıp genişleyeceği yerde, suya yöneldiği için içe kapanıyor) çalışmalarınızda başarılar

serkanulas
22-03-2010, 11:03
Sn selim_50
cevabınız için teşekkürler.
Bende damla sulama da yapsam mini spring sulama da yapsam boruları telin üzerinden geçirmeyi düşünüyordum.hem böylece kot farkını biraz azaltmıs oluruz dediğiniz gibi, hemde damlatıcıların damlatıp damlatmadıgını izleyerek daha kolay takip edebilirim diye düşünüyordum.

acaba tanktan aşagı gönderdiğim su springleri çalıştırabilir mi?eger basıncı yetmezse mini springler damlatıcı görevi görürler mi?onu merak ettim şimdi.
sizede başarılar.

serkanulas
22-03-2010, 11:14
Şimdi öncelikle Çakırlıyı geçince Hoşgeldiniz levhasının oradaki mahallede bizimde yayla evimiz var yaz kış ordaysanız şanslınız . Yağan kar acaba kiviyi etkilermi bunu araştırdınız mı? Verimi veya büyüme hızını etkiliyor mu ?
Sn Delimus
cevabınız için teşekkürler
Baharda kivi fidanlarının uyanmış sürgünleri dona karşı çok duyarlı,ama 2 yaşında fidanlar diktikten sonra 3 yaşındada don olaylarından etkilenmezse artık daha dayanıklı hale geliyorlar risk dahada azalıyor.
henüz başlangıç aşamasındayım olumlu veya olumsuz bir sonuç almadım.inşaallah iyi olur

Zeytinci
22-03-2010, 11:38
Selamlar

Resimde görünen araziyi kivi bahçesi yapacağız.En az 300 adet kivi dikilecek.Bildiğiniz üzere Kivi çok fazla su isteyen bir meyve.Mersinde haftada 4 defa sulamak gerekir.Bunları göz önünde bulundurarak. Kivi saçakları toprak da nasıl hareket ediyor? Dikine mi? Yatay mı? Geniş alana mı dar alana mı?
Ben önce resimde depo yazılı yere bir tank,1 numaralı yere ise elektirik olmadığı için akaryakıtla çalışan bir su motoru koyup suyu direk depoya doldurup depodan vana ile istediğim zaman açıp kapatabileceğim damlama sistemine vermeyi düşündüm. Bu uygun görünüyor.
sonrada hiç yukarıya depoya kadar suyu çıkartmakla uğraşmayıp motordan yukarı doğru direk damlama sistemine vermeyi düşündüm. Bu fazla enerji tüketir.

Acaba hangisi daha iyi olur motor damlamanın her yerine suyu ulaştırabılır mi? Basma basıncı yeterli ise evet.
veya suyu direk depoya çeksem çok fazla mı yakıt harcar. Hayır.

Eğer yakıtla çalışan motor kullananlar varsa bu yüksekliği göz önüne alırsak hangi motor buraya rahatça su basabilir. Yükseklik hesabı ve boru direnci hesabını yapmak gerekir.

Ben yerinizde olsam:
1-Arazinin en üst noktasına bir depo yaparım.
2-Aşağıdaki göletten suyu bu depoya basarım.
Moto-pomp satıcısı kapasiteyi hesap eder. Moto-pomp gölete yakın yere konur. Birim zamandaki (saatte) debiyi (su miktarı) her 10 metre su basma yüksekliği için 1 bar basınç verecek ve borudaki direncini yenecek şekilde pompa kapasitesi seçilir.
3-Arazinizi gölete göre bir taslak olarak gösterin. Gölete paralel mi uzanıyor. Gölete doğru dik olarak mı iniyor? Bu damla sulama borularının ne şekilde uzanacağına karar vermemizi sağlayacaktır.
4- Depodan sulamanızı ister kendi yükksekliğinden istifade ile sulayabilirsiniz. İhtiyac olursa da (basınç açısından) küçük bir pompa ile sulamayı yaparsınız.

En ekonomik yol bu görünüyor. 3 no'lu taslağı çiziniz ki sistemi çalışır vaziyette görelim.

serkanulas
22-03-2010, 19:52
3-Arazinizi gölete göre bir taslak olarak gösterin. Gölete paralel mi uzanıyor. Gölete doğru dik olarak mı iniyor? Bu damla sulama borularının ne şekilde uzanacağına karar vermemizi sağlayacaktır.

En ekonomik yol bu görünüyor. 3 no'lu taslağı çiziniz ki sistemi çalışır vaziyette görelim.
Sn Zeytinci
çok teşekkürler gerçekten çok güzel,anlaşılır bir şekilde anlatmışsınız.

Elimde bulunan sadece iki resim vardı onları yükleyebildim.Arazinin göle paralel indiği fazla söylenemez.Neredeyse tam diklemesine iniyor.Ama en kısa zamanda dediğiniz gibi 3.taslagı cizecegim.

Kivi fidanlarının kök yapısı dikine hareket eder.

Zeytinci
22-03-2010, 20:34
Dikine kök yapısı varsa damla sulama daha uygun ve tasarruflu olsa gerek.

Arazinizin en üstüne yapacağınız depo ile büyükce bir bölümü ayarlı damlatıcılar ile ayrıca enerjiye ihtiyaç duymadan sulayabilirsiniz. depo ile sulama noktaları arasında 10 metre fark olsa 1 bar eder bu da damlatıcılar için yeterlidir.

Depoya yakın (kot farkı az olan) olan yerleri ise damlatıcı ayarları ile veya çapı kalın borular seçerek (boru direnç kayıplarını) azaltarak sulama şansınız olabilir. Olmaz ise göletin oradaki moto-pomp ile (basıncı kullanarak) çözebilirsiniz.

Depo yapmanız tabi ki bir masraflı bir ilk yatırımdır. Konuyu bilen teknik bir kişi ile yerinde tespit yapmanızda ve yukarıdakileri görüşmeniz de fayda var.

serkanulas
27-03-2010, 22:15
Ayarlanabilir olan bu damlatıcılar ne kadar güvenilirlerdir?
Mesela saatte 0-70 litre damlatabildigi yazıyor.

Yani biz bunu istesek 2 saatte bir litre ve daha az damlamaya veya vana gibi istersek kapatıp hiç damlatmamasını da sağlayabilirmiyiz?

Daha önce kullananlar ne gibi tecrübe yaşadılar bu konuda bilgisi olan bizlerle paylaşırsa sevinirim.
Herkese iyi çalışmalar.

Lilium
27-03-2010, 22:42
Yani biz bunu istesek 2 saatte bir litre ve daha az damlamaya veya vana gibi istersek kapatıp hiç damlatmamasını da sağlayabilirmiyiz?

Evet sağlayabilirsiniz, isterseniz damla damla isterseniz semsiye gibi akıtıp kullanabilirsiniz, daha çok ve daha az su damlatanları var alırken isteğiniz doğrultusunda seçebilirsiniz.
Bende bu tamlatıcıları kullanıyorum tıkanma sorunu yok sök temizle tekrar kullan, bahçemdeki damlama sistemini kendim yaptım herkeste kolayca yapabilir.

serkanulas
28-03-2010, 19:18
Teşekkürler Sn Lilium.

mirim
29-04-2010, 12:33
Herkese merhaba,
Ben de bu hafa sonu damlama sulama sistemi kuracağım. Benim öğrenmek istediğim husus, DAMLATICILARI damlatma borusunun alt kısmına mı, yoksa yan tarafına mı monte etmemiz daha uygun olur. Cevap verenlere şimdiden teşekkürler.

ozgurbilgin
02-05-2010, 18:52
Bir arkadaş, damla sulama için serum sistemini kullanıyor.

selim_50
13-05-2010, 16:16
sayın mirim, damlatıcıları deliksiz damlama borusunun alt kısmına monte ederseniz daha uygun olur,

cumaöğretmen
31-05-2010, 12:00
Sayın cemilahmet,
oğlum ders çalıştığı için bilgisayarı o kullanıyordu. Mesajınızı bugün okuyabildim. Yarın bahçeye gideceğim için hazırlık yapıyorum. Zamanım yok. Şimdilik şu ipuçlarını vereyim, daha sonra ayrıntılı görüşürüz. 1-Arazide eğim varsa Lateral boruların yatay olarak döşenmesi gerekir. Lateral boruların yatay olması gerekiyorki borularda su birikip basınç yapsın. 2-Mesafe 50-60 m.yi geçtikten sonra basınç azaldığı için parsellere ayrılmalıdır. Bir tankerle100-150 ağaç sulanacak şekilde parsellere ayrılabilir. Bunun için de sıra başlarına vanalar konabilir. 3-Ayarlı damlatıcıları ayarlamak zor oluyor. Ben de bölgede ilk denediğim ve Ege Üniversitesinde hocalarla görüştüğümde bana umut vermedikleri için ayarlı damlatıcılar kullanmıştım. Daha sonra kardeşimin sistemini kurarken ayarsız, kendinden delikli damlatıcılar kullandık ve sonuç aldık. Yarın ben de o damlatıcılardan alıp, önceki yani elle ayarlanabilen damlatıcıları değiştireceğim. Kardeşimin arazisinin 30-40 metrelik kısmında eğim vardı. Boruların ucuna havasını almak için vanalar takmıştık. Vanaları açtığımızda su akıyor, kapatığımız zaman en uçtaki damlatıcılardan damlıyor, eğimli yere kadar olanlar da damlıyor ama aradakiler damlamıyordu. Sorunu düz/sabit damlatıcılarla çözdük. Şimdilik bu deneyimlerimi aktarayım. Dönüşümde daha ayrıntılı görüşürüz. Umarım deneyimlerimin size yararı olur. Kolay gelsin, bol ürünler.. Hoşça kalın, sağlıklı ve şanslı olun...

bergüzar
02-11-2010, 21:08
Merhaba;
Tahmini 250 metrekare olan bahçemde iki ayrı bölgeye damlama sulama sistemi kurdurdum,bir kısmı sebzelik olarak kullanmayı planladığım bölgeye ikinci bölüm ise gülistan adını verdiğim güller için ayrılmış bölgeye kuruldu.Öğrenmek istediğim ileride ihtiyaç hasıl olması durumunda (ki öyle görünüyor) sisteme ne kadar ilave yapabilirim bunun ölçüsü nedir bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

Zeytinci
02-11-2010, 21:22
Besleme suyu basıncı 1 bar (10 metre yükseğe suyu çıkarabilecek basınc) üzerinde olduğu sürece sorun yaşamazsınız.

Sorunuzu yanlış anlamadıysam, tabi...

bergüzar
02-11-2010, 21:32
Sayın Zeytinci hızlı geri dönüşünüz için teşekkür ederim.
9 metre derinlikten 1.5 HP bir dalgıçla su alıyorum.aynı motorla çim sulama işlemide yapıyorum tahmini 200 metrekare bir çim alanı suluyor.
Bir sorum daha var şimdi forumu okuyunca dikkatimi çekti benim damlama sisteminde zamanlayıcı yok sonradan ilave edebilirmiyim.

Zeytinci
05-11-2010, 18:45
Sn. Bergüzar,

Sulamanızı zamanlayıcılı (otomatik) yapabilirsiniz.

bergüzar
05-11-2010, 18:53
Sayın Zeytinci katılımınız için içten teşekkürler, zamanlayıcıda dikkat edilecek hususlar **** hangi marka almalıyım.

Zeytinci
05-11-2010, 19:09
zamanlayıcıda dikkat edilecek hususlar **** hangi marka almalıyım.

Zamanlayıcı denince sadece başlama ve bitiş zamanını kontrol edebilmen demektir. Bu ucuz çözümdür.

Senin istediğin programlayıcı olmalı.

İstediğin markayı alabilirsin. Benim kullandığım Hunter (Fiyatı 80 usd.) marka. Türk malı bulursan tercih et.

İstediğin bu ise;

Dikkat edilecek hususlar:
1- Kontrol edeceğin boru miktarına yetecek program sayısı olmalı.
2- Herbir sulama borusunun (hortum) sulama süresi ayarlanabilmeli.
3- Haftanın herbir gününe sulamayı çalıştırma programı yapabilmeli.
4- Otomatik program harici herbir boruyu manuel olarak da çalıştırılabilmeli.
5- Otomatik programı bozmadan sulama süresini mevsimsel olarak yüzde/oransal arttırıp azaltma yapabilmelisin.
6- Yağmur sensörü baylanabilmeli. Yağmurlu günlerde sulama olmasın.
vs.

bergüzar
05-11-2010, 20:24
teşekkür ederim yeterince bilgilendim...

olcayfiliz
30-01-2011, 11:54
zaman sati kaç para teşekürler

mkara
25-03-2011, 22:57
tüm çalışmalar çok güzel olmuş.ellerinize sağlık.

namik1470
22-04-2011, 08:43
Merhabalar; Ben de bahçeme basit bir damla sulama sistemi kurdum ve sizlerle paylaşmak istedim.

ugurtelefon
12-05-2011, 09:47
Öncelikle böylesine doğa aşığı bir sitede,en önemli doğa koruma teknolojilerinden biri olan damla sulama sisteminin çok az konuşulmuş olması bana çok ilginç geldi.Arama butonundan damla sulama yazıp arattırdım,çok fazla konu göremedim!
Düzenlemesini henüz bitiremediğim bahçemin bazı yerlerine yaz sebzeleri yapmayı çok istiyordum.Kaç yıldır terasta yaptığım işleri 500mkare yerde yapmak beni çok heyecanlandırmıştı.Genel düzenlemenin yanısıra,ilk önceliği mahsül yapılacak alanların ayarlanmasına verdim ki vakti geçmeden fideleri dikelim.
Şehir merkezinde olduğum için sulama işi şehir şebekesinden verilecek.Bu yüzden yüksek faturalarla karşılaşmayayım diye damla sulama yapayım dedim.Toplam 40 TL karşılığında 100mt boru ve birsürü aparat aldım.Bahçedeki ağaçları 3 bölüme ayırdım.2 bölümde sebze fidanlarına ayırdım.Toplamda 5 manuel vana tasarladım.Şimdilik havaların nemli gitmesi yüzünden ağaçlara hiç su verme gereği olmadı.Ama mahsül dikili olan yerlerde damla sulamayı test etme ve kullanma olanağım oldu.
Gerçektende çok ama çok tasarruflu bir düzenek.Yerim az gerek yok demeyin mutlaka uygulayın.Çok pratik yap-boz tarzı aparatları var.Uygulaması çok zevkli.Normalde 600metreküp su ile dolacak arıkları 150mtreküp su ile damlamayla rahatlıkla sulayabiliyorsunuz.Hemde yabani otlarda mümkün olduğu kadar az çıkıyor.Biraz işlerim rahatlasın zihni-sinir bir projeyle gübreleme tankıda monte etmeyi planlıyorum.Proje hazır,uygulayacak zaman yok.
En kısa zamanda yeni bahçemin fotoğraflarını sizlerle paylaşıcam.Azıcık daha düzenleyeyimki sizlere rezil olmayalım.:p

ugurtelefon
12-05-2011, 10:02
Bu arada maliyeti hakkında biraz bilgi vereyimki insanlar pahal birşey sanmasınlar.

Sulama borusunu ben 100Mt top aldım 25TL,ama 400Mt toplar daha hesaplıymış,80TL
Satın aldığım yerde;
iki boruyu birleştirme aparatı,
T şeklinde birleştirme aparatı,
ayarlı Damlama memesi,
sıra sonunda borunun ucuna takılan Kör Tapa,
gibi aparatların hepsinin adeti 10Kr.
Sadece aç-kapa şeklinde plastik vanaların adeti 40Kr.,zaten bundan bana 5 adet yeterli geldi.

Meme deliklerini delmek için basit deliciler vardı.En iyisi 5 TL'ydi.Ben bu işi ince yıldız tornavida ile hallettim.Aynı işi uygun boyda çivi bile görür.

Bahçenin çeşmesine tüm tesisatı bağladım.Çeşmeyi istediğim kadar açıyorum.İstediğim basınçta su veriyorum.Ayarlaması basit.
Ayak altında kalıp hasar görmesin diye tüm tesisatı toprak altına aldım.Yüzeyin yaklaşık 20cm altından gidiyor.Hem böylece güneşin zararlı ışınlarında korunup uzun yıllar hizmet verir diye düşündüm.
Bu arada birde benim av köpeğim setterim Zeytin faktörünü unutmamak gerekiyor.Canı sıkıldığında ortalıktaki boruları kemirme eğilimi gösterir diye boruları toprak altına almak en akıllıca çözüm.:)

ceviz59
14-05-2011, 12:12
selamlar iyi bir ceviz bahçesi kurmak içindeyim bende 10 dekar tarlama 80 kadar fidan diktim araştırdım damlama hortumu 400 mt 100 tl almalımıyım acaba vede basınç için motopomp aldım 350 tl ana boru çapı ve ara boru çapı kaç mm olması gerekiyor ve 3 tonluk su tankım var bilgilerinize ihtiyacım var .

alpcicek
07-06-2011, 08:29
Arkadaşlar Merhaba;

Benim 3.5 dönüm arazim üzerinde 2 dönüm civarı bölümde 60-70 civarı fidan ki bunlar arazinin orta ve alt kısmında diğer 1,5 dönüm civarı sebzelik olarak ektim(domates biber patlıcan fasulye mısır ayçekirdeği bamya kabak salatalık fasulye vede (kavun karpuz ekilecek) daha ikisini ekmedim saksılarda) ,

ana hat borusu ve de damla sulama borularını bu sene denemek ve öğrenmek amacıyla aldım ana hat borusunu resimde görüldüğü üzere köşe taraftan araiinin eğimli olduğu bölümden yukarıdan aşağıya kadar 50 metre olarak çektim 40 lık boru ile..damlatıcıları eğime paralel olarak yani yanlamasına boydan boya çektim bana handikap olarak şöyle bi durum göründü burada sıralar tam hizalı yapmadığımız için birbirlerini karşılamıyor ve de geçiş yolları(1,5-2 metre) bıraktığımız için boş kalan yerlerde 33 cmlik damlatıcı çok fazla dışarı israf olarak su bırakmakta.

Burada türlerin hepsi ayrı olduğu için deliksiz boru ile üst başlarına kadar parsellerin deliksiz damlama borusu ile hat çekip ( hepsini ana borudan ayrı ayrı vanalarla çıksa) 6-7 metrelik 10 sıra civarı var her öbekte sebzeler var , burada yukarıdan aşağı doğru S yılan gibi kıvırarak mı götürmek mantıklıdır yoksa T ile yukarıdan aşağı boruları bağlamk mı daha mantıklıdır(1 metrelik bi bölümde U dönüşü yapabilirmi boru sağlıklı olur mu)...şebeke suyu ile sulama yapmaktayım vede bu tek hat kaç metre maximum olmalıdır.

Ayrıca damlatıcılı boru üzerinde 1-2 tane damlatıcı dengesiz bi şekilde fışkırtma yapmaktadır.bunu nasıl düzeltebilirim?

boruları boydan boya 35 metre civarı döşedim damlatıcılar nasıl kapatılabilir su sızdırmadan burada (35 metrede 15 civarı kapatılması gereken damlatıcı var)

anaboruya delinen 16 lık delikleri nasıl kapatabilirim.bunlar için özel bi tapa var mıdır.vede boruları kurtağzı malzemelere takmak biraz zor oluyor ama çıkartmak imkansız gibi kolay yöntemleri varmıdır?

alpcicek
09-06-2011, 08:42
bu sitede kimse yok galiba

selim_50
15-06-2011, 15:34
sayın alpçiçek;
iptal etmek istediğiniz damlatıcıları elektrikçilerin kullandığı izola bant ile sararak iptal edebilirsiniz, üzerinde damlatıcısı olan boruların dönüşlerde kırılmadığı (yani su geçişini engellemediği sürece sıra sonlarını kesip tapa takmadan U dönüşü yaptırabilirsiniz. Ana hattaki 16 lık delikleri, lastik contalarını taktıktan sonra ya musluklarını takıp musluğunu kapatarak iptal edeceksin, **** deliklerin yine contalarını takarak kullanmadığın deliklere tapa takarak iptal edeceksin, fışkırtma yapan damlatıcıları, eline bir pense al iki taraflı boruyu ezmeyecek şekilde sıkıştır, düzelirse düzeldi, düzelmezse yine önceden dediğim gibi izola bant ile iptal et.
kolay gelsin

Koray SÜGÜR
20-04-2012, 15:30
Herkese merhabalar.
Bu sitede gördüğüm üzere, balkonuma kollektör yardımıyla damla sulama sistemi kuracağım.
Domates, biber,salatalık yetiştireceğim ve Ankara da oturuyorum.
Güneş tüm gün balkonda.

Ama sorun şu ki 1 günde ne kadar damla ?

iştar
25-04-2012, 21:48
Selamlar. Benim tecrübeli arkadaşlara sormak istediğim şu, teknik detaylara girmek istemiyorum, : 1,5 metre yüksekte 1 tonluk bir su tankıyla yaklaşık 1 dekar (30X30) eğimsiz bahçeyi sulamak istiyorum. 30 metrelik ana hat ve 30'ar metrelik 30 damlama hortumlarına basınç yeterli olur mu? kaç '' lik ana hat tavsiye edersiniz?

DERİN SU
17-06-2012, 22:25
damlama boruları fidanın etrafına halka şeklinde mi döşenmeli yoksa düz olarak mı çekilmeli ve bir de iki noktdan mı sulanmalı

kaptancq
10-07-2012, 22:12

41814

merhaba
fıcı bu basınca dayanacagına emınmısınız ?

hhakan
31-07-2012, 19:55
Merhabalar,

İstanbul Silivride 500m2 bahçem var,içerisinde meyve ağaçları,güller,biraz çiçek,biraz şimşir grubu,birazda sebze fideleri,bahçenin etrafı da duvar şeklinde lüküstürüm dizili.Geçtiğimiz ay araştırmalarım sonrasında amatörce damlama sistemi kurdum,şebeke suyundan besleniyor.Muslukta zamanlayıcı cihaz bağlı vs.
Kullandığım damlama sulama borusu 40 cm ara ile kendinden delikli.Bir tur bahçenin 4 yanına lüküstürümlere döşedim ve bunu ana boru gibi düşündüm,daha sonra lüküstürüm aralarından aparatlarla ekler çıkartıp güllere,şimşirlere,sebzelere,çiçeklere vs. ihtiyaç duyduğum heryere ek çıkardım,işin kötü tarafı hortum bahçe içerisinde çok fazla dolaştı, "T" aparatlarla "L" aparatlarla ve kör tıpalarla baya bi dolaştı.Bahçeninde tatlı bir meğili var zaten,dolayısıyla suyun ilk başladığı yerdeki damlama hızı ile sona doğru gelindiğinde ki damlama hızı aynı değil.Bu sene ilk kez denedim bu işlemi ve farkındayım hortum çok dolaştı,özellikle sebzelerde,(çizimi hazırlarken baktımda,çok kötü duruyor yavv :eek:)kısmet olursa önümüzdeki sezon sebzeleri daha düzenli ekerim diye düşünüyorum.Sağ üst taraf komple sebze ekili ve çok plansız ektik.
Benim merak ettiğim,acaba hortumu deliksiz mi kullanmalıyım,ihtiyaç olan noktaya ayarlı damlama memesi takıp.Çünkü netten araştırıyorum,herkes düz hatlarda ilerleyen sistemlere kendinden delikli hortum kullanmış,gerçi ben boşta kalan delikleri elektrik bantı ile kapattım ama.Birde yine düşüncem şu, zamanla bu delikler kireçten ve/veya suyun kirliliklerinden tıkanacaktır.
Ben 3 aydır bu sistemi kullanıyorum,yalnız fatura sanki biraz yüksek gibi geliyor bana,2 günde bir sabah çok erken saatte veya akşam 8 den sonra 1,5 saat damlama sulama programlıyorum,bu durumda 70-80 tl arası fatura ödüyorum,acaba sulama sürem mi fazla.Önceden aylık 4-5 m3 su kullanırken,sulama yaptığım süre içerisinde 29 m3 e kadar çıktı.

Sistemimi sil baştan deliksiz hortumla,ayarlı damlama memesi ile şemsiye şeklinde sulamalı yapsam(tabi bu kadar dolaştırmadan) suyun basıncı baştan sona yeterli olur mu???Bu şekilde olursa 1,5 saat sulamak yerine 15 dk veya 30 dk sulama yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
Yok derseniz sistemin bu şekilde kalsın,dağınıklığı düzenle,basınç yeterli olur derseniz oda uyar,ama 1,5 saat sulamak kasıyo,bu süre ne kadar olmalı???

Konu hakkında önerilerinizi rica ediyorum.

Teşekkürler...
Hakan DEMİR

rise_com
02-08-2012, 08:51
sn hhakan, hattınızda delik olabilir. deliğin nedeni de bahçenizdeki kuş, fare gibi hayvanlar su ihtiyaçlarını karşılamak için borunuzu delmiş olabilir. sulamayı başlatınca bahçenizde gezinin, suyun göllendiği veya fazla geldiği yer var mı diye kontrol edin. benim tarlamda da ğaçkakanlarla başım dertte. en az 5 yerden deliyorlar her sulamada.

Adalı
16-08-2012, 12:12
Selamlar,
İstanbul'da, tercihan Anadolu yakasında, damlatıcılı hortum ve aksesuarlarını alabileceğim bir dükkan var mıdır? Internet üzerinden satış yapan çok site buldum, ama ilk uygulamam olacağı için cihazları görerek almak istiyorum.
Şimdiden Teşekkürler...

bülent3872
19-10-2012, 13:05
herkese iyi günler

bülent3872
19-10-2012, 13:09
sayın selahattin bey ben bursadan bülent, damlama sistemi kurmak istiyorum, bu konuda epey bilginiz var bize yardımcı olabilirmisiniz.

bulut55
29-04-2013, 23:06
Selam arkadaşlar,ben Samsun Çarşamba da yaşıyorum ve çocokluğumdan bu güne yazları tarımla uğraşıyorum.İnşaat mühendisliği öğrencisiyim.Sizlerden damlama sulama hakkında tavsiye almak istiyorum.Evimizin bahçesinde yıllardır 4 adet seramız var ve sondaj suyuyla ve borularla suluyorum,ve damlamaya geçmek istiyorum malum daha faydalı fakat 3 bin tl gibi bir fiyat istediler ben de kendim kurmaya karar verdim ve 1 haftadır baya araştırdım ve sizlerin yazılarını okudum ve beğendim yardımınızı istiyorum.İki sorum olacak .birincisi sondaj soyum var ve gayet temiz ve bol ayrıca sulamada kullandığım bir dinamomuz var ve aynı kuyuya bağlı bir adet de hidrofor var.Seralarımızın 3 tanesi yan yana ve dördüncüsü de batı yönünde arkalarında bulunuyor,bahsettiğim sondaj da bunun hemen yanında bulunuyo.Sistemi dinamoyamı yoksa hidroforamı kurmalıyım hangisi daha iyi olur ve kaçlık boru kullanmamı tavsiye edersiniz?{seraların boyutu 3 tanesi yaklaşık 45 m ve 7 m ,diğeri 50 m 8 m genişlikte.Ben bu alanda salatalık biber patlıcan,domates üretmeye çalışıyorum] Şimdiden teşekkür ederim.

ağaç sevdalısı
30-04-2013, 02:28
hakan demir e cevap 30 metre sonra ilk delikle son delik arasında basınç farkı oluyor. iki çözüm var 1) kalın bir borudan 25 metrelik hatlar kullan. 2) 50 metrelik kapalı devreler yap. yani bir T al T nin bir ucundan suyu ver damlama hortumunun başını T nin ikinci ucuna damlama hortumunun diğer ucunu da T nin üçüncü ucuna tak (körtıpa yerine)
deliksiz hortum alıp ayarlı tapa işi masraflı ve üğraştırıcı. anaprensip ağaç dalı silivri de büyükkılıçlı da denenmiştir sebzeler için ise önce boruları döşe suyu ver her damlanın olduğu yere bir sebze ek

ağaç sevdalısı
30-04-2013, 02:38
bulut 55 kendinden delikli boruyu dene hatların krokisi sebzelerin karıklarına göre değişir.
hidrofor daha mantıklı biz depodon kendi halinde veriyoruz suyu seranın enine bir kalın boru olacak bir ucu kapalı diğer ucunu hortumuna uydur. 50 cm de bir damlama hortumu tak. oldu bitti çok para harcama bunlar fayansın altına döşenen su tesisatı değil. sonra borular güneşten bozuluyor kırılıyor kalitesiz plastik ten yapılıyor. tıkanma derdi var. Ana boruyu uzun süre kullanırsın ancak diğer borular üstünee basılıyor çapayla kesiyorsun felan

bulut55
30-04-2013, 18:49
cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.aklıma takılan 2 konuyu tekrar sormak istiyorum.aynı sondajda bir dinamom ve bir hidroforum var,sulama işlemini dinamo ve pimaş borularla yapıyorum.Hidroforun da 2 tane çıkışı var biri eve gidiyor diğerini ise araba falan yıkarım diye koydurmustum vanalı yanlız çıkış çapı tahmini 2 cm şimdi bu çıkış yeterli olurmu?Mesafe yakın olduğundan ana boru kullanmayı düşünmüyordum sizce çıkış boru çapı ne olmalı? Birde bildiğimiz mazot varillinden gübre tankı yapmayı planlıyorum,plastik filtre takmalımıyım ayrıca hidrosiklon kullanmam şartı?Biraz fazla sordum galıba yardımcı olabilirseniz krokiyi de yollamaya çalışırım şimdiden teşekkürler.

permakültür
20-05-2013, 09:37
Merhaba Arkadaşlar;

10 dönüm ceviz tarlam için (220 ağaç) sondaj kazdırdım, yaklaşık 75 m derinliğinde. Bölgemde maalesef çok fazla yer altı suyu yok, 3 HP lik bir pompa ile saatte 5-6 ton su çıkartabiliyorum. Çıkan su maalesef çok milli, çok ince deniz kumu gibi kum çıkıyor.

Sizlerden ricam bu su ile havuz kurmadan damlama sulama sistemi kurabilmenin bir yolu var ise paylaşmanız? Özel mil filtresi buldum araştırmalarım sonucunda fakat saatte minimum 10 ton su ile çalışıyor bu sistemler.

Önerilerinizi bekliyorum.

Teşekkürler

Selahattin Yılmaz
20-05-2013, 09:54
Sevgili permakültür, sisteme kum filtresi takmaktan başka makine tercihiniz yok ya da masrafa kıyılıp seyyar ya da sabit havuz sistemi kurarak suyu dinlendirmelisiniz. Havuz sistemlerinde de kepçe ile kapasite büyüklüğünde havuz yapıp naylonla kapatıp bir havuz oluşturmak mümkün, bazende saatlik kapasiteye göre yine dinlendirmeli bir havuz yapıp ön dinlendirme ile suyu sisteme verebilirsiniz. Bu şekilde kepçe çalışma maliyeti ve suyun kaçmaması için naylon maliyeti ile işiniz görülür.

permakültür
20-05-2013, 10:45
Selahattin Bey;Kum filtresi derken nasıl bir filtreden bahsediyorsunuz, hidrosiklon gibimi? Saatte 5-6 ton su veren sondajda mili arıtmaya yardımcı olurmu?

Teşekkürler

attar
20-05-2013, 12:53
damla sulama çalışmalarından kareler
407122
407123

http://www.agaclar.net/forum/1157537-post246.htm

.

Selahattin Yılmaz
20-05-2013, 12:57
Selahattin Bey;Kum filtresi derken nasıl bir filtreden bahsediyorsunuz, hidrosiklon gibimi? Saatte 5-6 ton su veren sondajda mili arıtmaya yardımcı olurmu?

Teşekkürler

Evet hidrosiklon filtre (http://filtresistemi.com/Filtre.Sistemi.Hidrosiklon-18.php). Bu konuda filtreyi aldığınız yerden filtrenin saatlik potansiyelini öğrenmelisiniz. Ancak genel olarak pompanızın çıkışı kadar boru kalınlığı için filtre kullaancağınızdan genel olarak aynı filtre ihtiyacınızıda karşılayacaktır.

permakültür
21-05-2013, 12:22
Selahattin Bey,

Şansımı hidrosiklon ve arkasına mil filtresi bağlayarak deneyeceğim. Umarım başarılı olurum.

smnckli
09-07-2013, 10:38
Sulama borularında ki fazla olan ;altına sebze gelmeyen delikleri en ucuz ve kolay yoldan nasıl kapatabiliriz ?

anselmkerem
04-08-2013, 14:26
Merhaba,
Biraz acelem olduğu için konu altında yazılmış tüm mesajları okuyamadım. Yazılmış veya bahsi geçen bir konuda mesaj yazarsam affınıza sığınıyorum.
Bir arkadaşımla 10 sıra, her sıra ~2,3 metre uzunluğunda damla sulama hortumlarını birbirine bağladık. Uçlarını da tıpalar ile kapadık.
-Şehir şebekesinden su ile araya hiçbir kontrol aracı koymadan bağlayabilir miyiz?
-Şebekeden gelen normal hortum ile damlama hortumu arasına vana koymalı mıyım? Yoksa bir kelepçe ile bağlamam yeterli olur mu ?
-Şebekeden çektiğim suyun basıncı en az 0,1 veya 0,3 bar mı olmalı?(daha önceki cevaplarda görmüştüm sanırım).

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Selahattin Yılmaz
05-08-2013, 09:18
Sevgili anselmkerem, şehir şebekesi filtre su olduğundan direkt kullanabilirsiniz, normal hortum ile damlama hortumu arasına vana koymak basıncı kısmak adına işe yarar bir durum gibi görünüyor ancak zaten çeşme hortumunun bir musluğu olacak ve buradan kısabileceğinizden iki hortumu birbiren sağlıklı bağlayın yeterli, basınc en çok en sondaki kör tapa ve ek yerleri için önemli o nedenle basınç fazla olsa bile musluktan veya vanadan kısmak zorundasınız aksi halde bağlantı noktalarından patlamalar yaşarsınız buda güzelce duş almanıza neden olur, kısacık bir kaç macera ile dediğimize gelirsiniz bizden bile tecrübeli olursunuz :).

s.serdar
06-08-2013, 01:45
-Şehir şebekesinden su ile araya hiçbir kontrol aracı koymadan bağlayabilir miyiz?
-Şebekeden gelen normal hortum ile damlama hortumu arasına vana koymalı mıyım? Yoksa bir kelepçe ile bağlamam yeterli olur mu ?
-Şebekeden çektiğim suyun basıncı en az 0,1 veya 0,3 bar mı olmalı?(daha önceki cevaplarda görmüştüm sanırım).

Sayın anselmkerem.

Şehir şebekesindeki su basıncı daha doğrusunda musluğunuzdan veya bataryanızdan akan suyun basıncı yaklaşık 4 bar dır. Bu basınç daki su, damlama hortum sistemi direk verilmemelidir. Zira standart daha doğrusu piyasada yoğun olarak kullanılan damlama hortumlarının maksimum basıncı 1 bar kadardır. Damlama hortumu ile verilecek suyun debisi doğrudan basıncı azaltıp yükselmek suretiyle ayarlandığından, şebeke suyu çıkışı ile damla hortumu başlangıç arasına vana koymanız ve damlama hortumundan vereceğiniz suyun debisini bu vanayı kısarak sağlamanız yerinde olacaktır.

Filtreler genelde doğrudan, derin kuyu, keson kuyu, nehir ve göllerden çekilip direkt damlama sistemine verilen sulama sistemleri için kullanılıp, başta kum, yosun ve diğer vs. partiküllerin tıkanmalara yol açmaması için tavsiye edilir. Şehir şebekesinden temin edilen su için filtrenin biraz gereksiz olduğunu düşünüyorum.

Saygılarımla.

ilhankuafor
04-09-2013, 16:59
Merhaba Sevgilili arkadaşlar, öncelikle herkesin emeğine saglık.Benimde bir sorum olacak iki dönümlük muhtelif meyvelerden oluşan bir meyve bahçesi kurdum. Ve sadece haftasonları gidebiliyorum dolaysıyla damlama sulama sistemi kurmayı planlıyorum ama arazim biraz meilli (kaç derece meilli oldugunu bilmiyorum ölçü olarak )böyle bir durumda öneriniz ne olur.

Lilium
05-09-2013, 02:36
Su kaynağınız hakkında bilgi verebilirmisiniz?

Suyu kanaldan mı? dereden mi? artezyenden mi? ne şekilde alıyorsunuz?

Su kaynağınız yeterli basıncı var ve temizse eğimli arazilerde basınçlı meme öneririm.

Selahattin Yılmaz
05-09-2013, 08:36
Sevgili ilhankuafor, damla sulamada tüm şartlar aynı ancak damlama borularınızı eşyükselti eğrilerine paralel döşerseniz daha az sorun yaşayacağınız bir damlama sulama sistemi kurmuş olursunuz.

ilhankuafor
05-09-2013, 10:12
Arkadaşlar ilginize teşekkürler.Sayın Lilium arazim ıstıranca ormanlarıdaki bir köyde su sorunumuz yok. köyün içme suyundan kullancam.
Selahattin bey cevabınızı biraz daha açabilirmisiniz.

Selahattin Yılmaz
05-09-2013, 10:35
Şöyleki;

Eğimli bir arazi diyorsunuz, eğer damlama borularını arazinin eğimine göre aşağı doğru salarsanız bu borulara su verecek ana boruyu yatay döşemeniz gerekecek bu da si,ze suya basınç verme maliyeti getirir, ancak ana boruyu dikine aşağı yerleştirir eğime paralel de damlamaları döşerseniz basınç oluşur aynı zamanda bitkilerde eşit sulanır.

AVCI016
05-09-2013, 23:11
Değerli Doğa Dostları,

Eğimli arazimdeki çoğu ceviz olan 1 yaşındaki meyve fidanlarıma, her fidana 2 adet damlatıcı gelecek şekilde damla sulama tesisatı kurdum.

Toprağımın çoğu yeri süzek bir yapıda ve su fazla yayılmıyor, damlamada dar bir alan sulanıyor. Bunu, damlatılan yerlerin yan tarafını kazarak ta test ettim. Böyle olunca fidanların yeterli sulanmayacağını, köklerin de fazla yayılmayacağını düşünüyorum.

Sizce damlatıcıları şemsiye şeklinde püskürtmek mi, yoksa fidan etrafına borudan halka yapıp üzerine damlatıcılar takıp damlatmak mı doğru olur? Veya başka bir tecrübesi olan var mıdır?
Şimdiden teşekkür ederim,saygılar.

H.SAHIN
11-09-2013, 14:10
Apartmanda bulunan 25m derinliği bulunan keson kuyudan dalgıç pompa ile su alarak bahçedeki ağaçları damlama olarak sulama yapmak istedim ( döşenen boru uzunluğu 120m, 75 adet damlatıcı var) fakat boru açık renk toprak üzerinde olduğu için boru içerisin ileri derecede yosun oluştu ve damlatıcıların uçlarını tıkamaktadır.

Boruyu toprak altına aldım.

Yosun neden oluşur? Nasıl önlem alabilirim.?

Siyah damlama borularından almam gerekiyor?

Konu hakkında bilgi alabileceğim kişi telefon numarası gönderirse sevinirim.

http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/32505.htm

s.serdar
12-09-2013, 01:43
Sayın H.SAHIN

İşleme tabi tutulmamış (arıtma, yumuşatma, flitreleme, ilaçlama yapılmamış) suların çoğu yosun üretme özelliği gösterebilir. Sebebi de çok genel bir tabirle organik ve bakteriyel kirlilik, mikro organizmayı besleyip yaşatabilecek besin ortamının mevcut olmasıdır. Güneş ışığı da yosunlaşmayı hızlandıran katalizördür.

Hiç açık renk damlama hortumuna rastlamadım. Benim bildiklerim ve kullandıklarımın hepsi siyah renktir. Ancak firmanız böyle bir hortum kullandığına göre bu tür bir hortum üretiminin ve kullanımının olduğunu göstermektedir. Dolayısı ile hiç bir üretici yosunlaşma oluşturacak türde hortum üretmeyi düşünmez. Dolayısı ile açık renkte olsa sorununun hortumdan kaynaklanması bana göre çok düşük bir olasılık. Bunun netliğe kavuşturulabilmesi için güneş ışığının borunun içine kadar nüfus ettiğinden emin olmak gerekir. Hortumdan bir parça kesip güneşe doğru doğrultun, hortumun yüzünüze dönük bölümünde güneş ışığının iz ve belirtisini ya da aydınlatmasını hissediyorsanız, sorunun hortumun ışık iletkenliğinden kaynaklanıyor olduğunu akla getirir. Bu taktirde ışık iletkenliği olmayan siyah hortuma yönelmeniz doğru olacaktır.

Kullandığınız açık renk hortum güneş ışığı iletkenliği sağlamıyor ise sorun suyunuzun özelliğinden kaynaklanıyor olabilir. Sulama ve Boru içi Yosun oluşması Hk. konulu başlık altında bu konuya gerekli doğru yanıtlar zaten verilmiş durumda. Öneri ve çözümleri bir kerede ben özetleyeyim. Kuyuyu sık sık klorlamanız ya da seyreltilmiş çamaşır suyu ile yine sık sık ilaçlamanız fayda sağlayacaktır. Bunun birazda bilimsel, ilmi ve fenni yolu kuyu çıkışına önce 1-5 mikronluk aktif karbon filitre, sorasında otomatik klorlama cihazı veya ultraviyole dezenfektan cihazı konulması düşünülebilir. Klorlama cihazları 1500 euro, UL cihazlar 500 TL civarından başlamaktadır. Bir başka çözüm yöntemi de damla hortumu şebekenizin sonlanma noktalarına su tahliyesi için vana koyup, kullanılmadığı zamanlarda damlama hortumlarında su kalmasına ve birikmesine sebebiyet vermemek olacaktır.

Ancak benim size nacizhane tavsiyem öncelikle kullandığınız hortumun iç çeperlerinde yosun oluşumu olup olmadığını kontrol etmeniz. Eğer çeperde yosun oluşumu yok ise yosunu kuyunuzun ürettiğini varsayımı ön plana çıkar. Keson kuyular genellikle yosun üretirler bu yosunlar genellikle algler gibi mikroskopik olmayan, göller ve çeşme yalaklarında sıklıkla rastladığımız türden adeta bir su altı bitkisi görünümünde olan dokunulduğunda kolayca dağılın parçalanan türden yosunlardır. Kolayca dalgıç pompa tarafından çekilip sulama şebekenize karışabilir ve damlama başlıklarında tıkanmalara yol açabilir.

Damlama hortumunu toprak altına almak iyi bir çözüm değil. Böyle bir uygulama çok daha farklı olumsuzlukları beraberinde getireceği kesindir.

Saygılarımla.

s.serdar
12-09-2013, 02:29
Sayın H.SAHIN

Haddim olmayarak krokisini vermiş olduğunuz şulama şebekenizin çok doğru ve rasyonel dizayn edilmediğini düşünüyorum. 120 m. bir şebekeyi tek bir boru çıkışından beslemek, krokinizde A, B ve C olarak işaretlediğim noktalarda eş ve dengeli basınç ve buna dayalı olarak da debiyi sağlayamaz görüyorum. Hortum köşe dönüşle çok ve sık olan şebekenizi bir değil kırmızı çizgilerle işaretlediğim mevcut pompa çıkışına ilave üç farklı çıkışından beslemenizin daha doğru ve daha dengeli debi yaratacağını düşünüyorum.

440819

Saygılarımla.

Selahattin Yılmaz
12-09-2013, 07:37
...
Yosun neden oluşur? Nasıl önlem alabilirim.?

Siyah damlama borularından almam gerekiyor?

Konu hakkında bilgi alabileceğim kişi telefon numarası gönderirse sevinirim.

1-Yosun sudaki alglerin varlığıyla ışık ve yüksek Ec ya da tuzluluktan oluşur. Önlemek için kuyuya kum atmak ya da 25 kg lık lakın agregalı zeolit çuvalı atmanız yeterlidir, şıp diye keser.

2-Yosun damlama borularındaysa zaten hayatınızın hatasını yapmışsınız demektir önleme şansınız yok siyah damlama borusu ile değiştirmeniz gerekmektedir.

3-En yakın Tarım müdürlüğünden teknik bilgi alabilirsiniz.

H.SAHIN
12-09-2013, 07:47
Bilgiler için Teşekkür ederim.

H.SAHIN
12-09-2013, 09:13
İşlem yapılan boru modeli P100 olduğunu bildirmiştir.

s.serdar
12-09-2013, 14:17
İşlem yapılan boru modeli P100 olduğunu bildirmiştir.

p100 ya da pe100 damlama hortumu değildir ki. O hortum toprak altı polietilen su borusudur. Firmanızı değiştirmenizde yarar var.

ziraatçi01
26-11-2013, 14:21
arkadaşlar merhaba,
güzel bir çalışma.lateral borular hattın tam ortasından geçsin ve sulama süresini uzun tut

burjuva1981
22-01-2014, 13:12
öncelikle herkese merhaba 15000 m2 badem bahçem var içerisinde 480 ağaç var bahçem diktörtgen eni 80 m uzunluğu 185 m eninde yani 80 metrede 15 sıra her sırada da 33 ağaç var 7 tonluk su tankerim var römork üzerinden damlama yapmayı denesem römork yüksekliği 1.5 metre her ağaca 1 damlatıcı olsa hepsine basarmı basmazsa kaçsıraya basar damlama hortumlarını eninemi yoksa boyunamı sermeliyim bar hesaplaması yapabilecek bir arkadaş arıyorum şimdiden teşekkür ederim

hebelub
17-02-2014, 19:22
herkese kolay gelsin 25 dönüm yeni sistem ceviz bahçesi kuracağım (7x3.5). 90 metreden saatte 15 ton su alabileceğiz. 1000 ağaç dikilecek arazide %10-15 lik bir eğim söz konusu. şuan için havuz yapmayı düşünmüyorum. ileriye dönük bir sistem kurmayı düşünüyorum. ana kangal boruyu 63 lük ve yüksek kısıma koymayı düşünüyorum çünkü ileride en yüksek kısıma havuz yapmayı düşünüyorum. ayrıca ileride mini spring yağmurlama (40 lt/s) ile sulamayı düşünüyorum. şuan için 8 lt/s. lik basınç ayarlı katif damlatıcı kullanacağım
ilerisi için yani mini spring yağmurlama (40 lt/s) ile sulama için iki sıraya bir kangal boru (sırada en fazla 38 enaz 15 ağaç var) 25 lik mi 32 lik mi döşemeliyim?
tarla resmini ekleyeceğim
saygılar

hebelub
17-02-2014, 19:42
sizce olurmu 32 lik bir boruda ileride 76 ağaç 40 lt/saat ile sulanacak
saygılar

murcell26
19-02-2014, 07:51
merhaba Arkadaşlar...

Badem bahceme damlama sulama yapmak istiyorum 500 adet ağacım var .tarlaya yatayına kendinden memeli boru ile tek hat çeker isem olurmu.80 metre bir boyda damlama sorunu cıkarmı.Daha önce yapan varsa bilgilendirebilirmi.

ahmettugrul55
19-02-2014, 21:13
forumu bu sayfaya kadar dikkatlice okudum
2. yılına giren ceviz bahçem var ve damlama sulama yapacağım
su 32 lik boru ile köy şebekesinden geliyor
oldukça tazikli(saatte 3ton kadar)
tarlam dikdörtgen şeklinde.
uzunlamasına meyilli
ana hattı uzunlamasına sereceğim damlamaları enine yerleşecek.
sorularım
32 lik şebeke borusuna , uzunlamasına sererken damlamaların geleceği yere kalın boru takmalı mıyım?bu kısım 140 metre kadar bir mesafe.
damlama borusunu her agaca 2 damlatıcı yeter mi?halka mı yapmam uygun olur.

agacarkadas
19-02-2014, 22:19
Merhaba,
Geçen yıl her fidana iki damlatıcı gelecek şekilde kurulum yapmıştım verim alamadık.Borular genleşiyor ve damlatıcılar fidan diplerinden kayıyor.
Bu yıl halka şeklinde kurulum yapmayı planlıyorum.

fofurtr
04-03-2014, 15:46
uzun bir aradan sonra merhaba.
bende bu sezon 250 ağaçlık bahçeme damlama sistemimi kuracağım hesaplamaları ve malzeme seçimimi kendim yaptım.
yalnız yeni kuracak arkadaşlar için eğer her ağaç başına eşit miktarda sulama ve gübreleme ihtiyaçları varsa kesinlikle katif damlatıcı diye tabir edilen deliksiz damlama borusuna takılan 2Lt/h 4lt/h 8lt/h kapasitesinde olanlardan öneririm.
ağacın taç izdüşümü öngörülerek kabaca fidandan 30-35 cm uzaklığa gelecek şekilde takıla bilir. ağaç taç izdüşümü geişledikçe ilave damlatıcı **** borular ağacın etrafından uzaklaştırıla bilir. birde ağcın kök gelişimi saçaklı kökmü yoksa kazık kökmü duruma bakılarak damlatıcı konumlandırılmalıdır. ağaç başına su sarfiyatı hesaplanıp her ağaca 4 adet damlatıcı gelecek şekilde uygun olan kapasiteden seçilmelidir.

emraherg
06-04-2014, 00:20
Herkese merhaba ağaç sever dostlar,

Oturduğum müstakil evimin bahçesindeki ağaçlara (bir kısım çalı grubu da var) damlama sulama sistemi döşemeyi düşünüyorum. Arsa yaklaşık 280 m² ve bahçeye kalan kısım ise yaklaşık 200 m². Şimdiye dek yazılan mesajların tamamını okumuş olsam da, projeme yönelik biraz daha spesifik önerilere ihtiyacım var sanırım. Evimin oturumu ve bahçe şeklini sizlere göstermek isterim;

480934

- Burada anlaşılacağı üzere beyaz alan benim bahçem ve yeşil dairelerin her biri ağaç ya da çalı grubundan, sulamayı düşündüğüm diğer bitkiler. Ama büyük bir kısmı 4-10 yaş arası ağaçlar.

- ( X ) ile gösterdiğim mavi daire ise şebeke suyuna bağlı çeşmemiz.

- Bu arada önemli bir husus, arka bahçe ile ön bahçe arasında tahminim 50-60 cm. kot farkı var. Arka tarafa giderken hafif meyil çıkılıyor, yani arka bahçem biraz daha yüksek.

Çeşmeye zaman ayarlı bir sistem bağladıktan sonra, aldığım çıkışı sol üst sıradan başlayarak (yani saat yönünde dolaşarak) ön bahçeye doğru ana hat çekmeyi planlıyorum. Boruyu 15-20 cm toprak altına gömüp, bağladığım sulama hortumlarını ağaç izdüşümlerine (çanaklarına) "daire benzeri" şekilde sarmak istiyorum. Sanırım buna halka sulama şekli deniyor. Aklımdaki sisteme örnek olması açısından bir çizim yaptım, arka bahçenin bir kısmını bahsettiğim şekilde örnekledim, diğer ağaçları da öyle yapmayı düşünüyorum.

Siz sevgili üstadlarım ve tüm değerli üyelerden öneri ve yorumlarınızı bekliyorum.

( Başlıca merak ettiklerim; Hat çok mu uzun? Ön ve arka bahçeler arasında damlama debi farkı çok mu fazla olur? Basınç konusunda sıkıntı yaşar mıyım? Toprak altına döşeyeceğim ana hatta PE100 kangal boru, sulama için ise 16 mm. deliksiz damlama boruları kullansam uygun olur mu? )

Şimdiden çok teşekkür ederim, saygı ve sevgilerimle.

tiryaki
12-05-2014, 10:55
Şöyleki;

Eğimli bir arazi diyorsunuz, eğer damlama borularını arazinin eğimine göre aşağı doğru salarsanız bu borulara su verecek ana boruyu yatay döşemeniz gerekecek bu da si,ze suya basınç verme maliyeti getirir, ancak ana boruyu dikine aşağı yerleştirir eğime paralel de damlamaları döşerseniz basınç oluşur aynı zamanda bitkilerde eşit sulanır.

Sayın Selahattin Yılmaz Bey,
Bu konuda görüşünüzü rica edebilir miyim?
http://www.agaclar.net/forum/1282752-post198.htm
Saygılar

mesutozturk
15-05-2014, 10:00
Merhaba,
formu okudum ama soruma bir yanıt bulamadım
2 dönümlük bahçeye 40x50 mt damlama su sistemi kurmayı düşünüyorum, 3 tonluk yatay su depom var, 20x50 de 4 sıra 5 mt arayla karışık meyve fidanı diktim, bunların arasına bir sıra sebze dikili, diğer 20x50 yede kavun, karpuz, mısır,ayçekirdeği, çilek, kabak diktim 10 sıra

1. uygulama
bunların sulanması için 40 lık ana boru( 50 mt) ile bir hat, 16 damlama boruları (50 mt) ille 18 sıra yapsam arazide eyiğm yok depoyu yükselmetmem gerekirmi, hidrofor da var köyün şebeke suyuda mevcut belirli günler akıyor.
2. uygulama
32 lik ana boru ile üç hat sebzeler için bir hat, fidanlar için bir hat kavun ,karpuzlar için bir hat yapıp, 16 lık borular ile damlamaları yapsam olur mu?

her ikisi içinde otamatik sulama ekipmalları ve zamanlıyacılar bağlamayı düşünüyorum,
aklıma takılan farklı türlerin su ihtiyacını nasıl karşılmalıyım, genelde hafta sonları gidiyoruz,

bahçe Ankara da sulamayı hafta sonları yapsam yeterli olur mu yoksa üç günde bir mi yapmalıyım.

s.serdar
15-05-2014, 12:05
Damlama hortumu 1 bar basınç ister. Bu basıncı depodan mı yoksa şebekeden mi sağlayacaksınız?

mesutozturk
15-05-2014, 13:15
Depodan sağlmak istiyorum ne yapmalıyım depoyu yerden 1 metre yukarı kaldırmam yeterli olurmu,

Orhank
15-05-2014, 16:29
Depodan sağlmak istiyorum ne yapmalıyım depoyu yerden 1 metre yukarı kaldırmam yeterli olurmu,

1 metre bence çok az an az 2,5 metre olmalı
**** elektrik varsa hidropomp ile basarsın

Orhank
15-05-2014, 16:30
Sulama borularında ki fazla olan ;altına sebze gelmeyen delikleri en ucuz ve kolay yoldan nasıl kapatabiliriz ?

Elektrik bandı ile bantlayarak kapatabilirsiniz

Orhank
15-05-2014, 16:32
Merhaba,
Biraz acelem olduğu için konu altında yazılmış tüm mesajları okuyamadım. Yazılmış veya bahsi geçen bir konuda mesaj yazarsam affınıza sığınıyorum.
Bir arkadaşımla 10 sıra, her sıra ~2,3 metre uzunluğunda damla sulama hortumlarını birbirine bağladık. Uçlarını da tıpalar ile kapadık.

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Araya mutlaka vana koymalısınız suyu kısmak gerekebilir.
Ben şehir şebekesini direk ana boruya ana boruya bağladım ana borudan da 50 metrelik 8 adet boru ile 800metre kare yer suluyorum sıkıntı yok
ama şehir şebekesinden de mil gelebiliyor araya fitre koymakta yarar var

s.serdar
15-05-2014, 21:38

Fizik kanunlarına göre 1 bar basınç alabilmek için depoyu yaklaşık 10 metre yukarı kaldırmanız gerekir. Ancak damlama hortumları pek randımanlı olmasa da yarım barda da işlev görebilirler. Depoyu 1 metre yukarı kaldırmak yaklaşık 0,1 bar basınç oluşturacaktır.

mesutozturk
16-05-2014, 08:13
Merhaba,
formu okudum ama soruma bir yanıt bulamadım
2 dönümlük bahçeye 40x50 mt damlama su sistemi kurmayı düşünüyorum, 3 tonluk yatay su depom var, 20x50 de 4 sıra 5 mt arayla karışık meyve fidanı diktim, bunların arasına bir sıra sebze dikili, diğer 20x50 yede kavun, karpuz, mısır,ayçekirdeği, çilek, kabak diktim 10 sıra

1. uygulama
bunların sulanması için 40 lık ana boru( 50 mt) ile bir hat, 16 damlama boruları (50 mt) ille 18 sıra yapsam arazide eyiğm yok depoyu yükselmetmem gerekirmi, hidrofor da var köyün şebeke suyuda mevcut belirli günler akıyor.
2. uygulama
32 lik ana boru ile üç hat sebzeler için bir hat, fidanlar için bir hat kavun ,karpuzlar için bir hat yapıp, 16 lık borular ile damlamaları yapsam olur mu?

her ikisi içinde otamatik sulama ekipmalları ve zamanlıyacılar bağlamayı düşünüyorum,
aklıma takılan farklı türlerin su ihtiyacını nasıl karşılmalıyım, genelde hafta sonları gidiyoruz,

bahçe Ankara da sulamayı hafta sonları yapsam yeterli olur mu yoksa üç günde bir mi yapmalıyım.

Merhaba,
sulama sistemi için ne önerebilirsiniz?
tekbir hat mı yapıyımm **** 3 hatmı yapmam gerekir, sulama zamanı nasıl ayarlamalıyım

s.serdar
16-05-2014, 12:35
Merhaba,
sulama sistemi için ne önerebilirsiniz?
tekbir hat mı yapıyımm **** 3 hatmı yapmam gerekir, sulama zamanı nasıl ayarlamalıyım

Benim bilgi ve deneyimlerim, krokisi olmadan, ara bağlantı noktaları ( T ve dirseklerin yerleri ve sayıları) bilinmeden, kullanılacak damlama hortumun toplam mesafesi olmaksızın bir öneri ve tavsiye getirmeye pek el vermiyor.

mesutozturk
16-05-2014, 15:31
493127

Merhaba Serdar Bey

Yukarıdaki gibi bir kroki hazırladım

800 mt 16 damla boru

200 adet damlatıcı

60 mt ana boru

kullanarak yapmayı düşünüyorum, sulama nasıl olmalı haftada bir sulama yapsam yeterli olur mu

s.serdar
18-05-2014, 02:07
Mesut bey benden de merhabalar.

Kavun karpuz yetiştirmediğim için ne kadar su istediklerini pek bilmiyorum.
Fidanlarınızın türünü yaşını türünü bilmediğim için bir öneri getiremiyorum.
Sebzelerinizin domates, biber, patlıcan, salatalık, havuç, turp nane, maydonoz vs. oluşuna göre su ihtiyaç ve sulama periyodlarının faklı olması gerektiğini belirtmek isterim.

Sulamayı otomatik yaptıracak iseniz krokinize göre en az üç istasyonlu ve üç proğramlı bir timer kullanmanız gerekecektir diye düşünüyorum. Kavun karpuzu birinci istasyona, fidanları ikinci istasyona ve sebzelerinizi de üçüncü istasyona bağlamanız uygun olacaktır. Bunun içinde her istasyon başına birer soleneid vana koymanız gerekecektir.

Domates ile biber ve salatalığın su ihtiyacı çok faklı olduğundan salatalıkları sistemin en başına, biberleri ortaya, domatesleri en sona ekmeniz ve her tür arasına birer manuel vana koyarak domateslere en az , salatalıklara en fazla su verme yöntemini oluşturmanız gerekecek diye düşünüyorum.

Normal şebeke basıncında 800 m. damlama hortumunu tek bir depo çıkışından aynı anda krokinizde gösterilen bitkileri beslemek mümkün değil. Onun için sulama periyod, zaman ve sürelerinizi en az üç istasyon ve üç programlı timer ile desteklemeniz şart gibi görünüyor.

Bu arada fidanlar için daha farklı debili meme, ya da fidanlar için birden fazla program kullanmanız gerekecektir diye düşüyorum.

Yazdıklarımı en baştan okuyunca konuya yabancı olanlar tarafından algılanmasının oldukça zor olduğunu fazlası ile hissettim. Umarım yanılıyorumdur.

mesutozturk
20-05-2014, 08:43
Teşekkürler Serdar Bey,
Üç istasyonlu bir sistem kurmaya başlayacağım.