View Full Version : Domates Hastalık ve Zararlıları
danışman_32
29-01-2015, 22:13
önceki mesajımda belirttiğim siyah şeyler bu sefer domatesi delmiş; beyaz küçük bi kurt gördum bu fotoları çekerken diğer filize doğru gidiyor ne yapabilirim kükürt döksem olur mu fikirlerinizi bekliyorum :confused:
Tuta absoluta domates guvesi buyuk uretim. Yapiliyorsa altacor tavsiye ederim.**** voliam targo domates guvesinin hem larvasi hemde kwlebegi icin ayri mucadele ediliyor bunun icin farkli mucadeleleri var
birnefestoprak
29-01-2015, 22:34
Kabus gibi, tam bitti diyorum yeniden basliyor. Ozellikle hastalik ve zararlilarla ilgili tavsiyeleri iceren mesajlarin organik/organik olmayan seklinde ayrilmasi ya da tavsiyede bulunan kisilerin bununla ilgili aciklama yapmasi/urunle ilgili bilgi vermesi gerektigini dusunuyorum. Burasi Uyelerin Bahceleri gibi yari-ozel bir alan degil. Oyle olsa kendine kullaniyor diyecegim.
Bu uyenin birseye aldirdigi da yok. Boyle arada bir ortaya cikiyor, iki tane ne oldugu belli olmayan tavsiye niteliginde mesaj yaziyor; aciklama isteyince hicbir yanit yazmayip 6 ay sonra geri geliyor.
Tuta absoluta domates guvesi buyuk uretim.
Yapiliyorsa altacor tavsiye ederim.**** voliam targo domates guvesinin hem larvasi hemde kwlebegi icin ayri mucadele ediliyor bunun icin farkli mucadeleleri var
Kabus gibi, tam bitti diyorum yeniden basliyor. Ozellikle hastalik ve zararlilarla ilgili tavsiyeleri iceren mesajlarin organik/organik olmayan seklinde ayrilmasi ya da tavsiyede bulunan kisilerin bununla ilgili aciklama yapmasi/urunle ilgili bilgi vermesi gerektigini dusunuyorum. Burasi Uyelerin Bahceleri gibi yari-ozel bir alan degil. Oyle olsa kendine kullaniyor diyecegim.
Bu uyenin birseye aldirdigi da yok. Boyle arada bir ortaya cikiyor, iki tane ne oldugu belli olmayan tavsiye niteliginde mesaj yaziyor; aciklama isteyince hicbir yanit yazmayip 6 ay sonra geri geliyor.
siz domateslerle daha çok ilgilisiniz benim yukarıda 2-3 tane mesajım var ama bu arkadaşın dediği ilacı kullanmalımıyım yoksa siz başka birşey öneriyormusunuz geçen senede mesaj yazmıştım ama tam bir çözüm bulamıyorum şimdiden cevap için teşekkürler.
önceki mesajlarım:
mesaj 1 (http://www.agaclar.net/forum/1311145-post990.htm)
mesaj 2 (http://www.agaclar.net/forum/1311737-post991.htm)
mesaj 3 (http://www.agaclar.net/forum/1351331-post1000.htm)
siz domateslerle daha çok ilgilisiniz benim yukarıda 2-3 tane mesajım var ama bu arkadaşın dediği ilacı kullanmalımıyım yoksa siz başka birşey öneriyormusunuz geçen senede mesaj yazmıştım ama tam bir çözüm bulamıyorum şimdiden cevap için teşekkürler.
önceki mesajlarım:
Son mesajınızdaki sineklerden basitçe ve zararlı bir ilaç kullanmadan kurtulabilirsiniz. Arapsabunlu tarifi (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm)deneyin öncelikle veya elinizde varsa neem azal.
Tuta absoluta domates guvesi buyuk uretim. Yapiliyorsa altacor tavsiye ederim.**** voliam targo domates guvesinin hem larvasi hemde kwlebegi icin ayri mucadele ediliyor bunun icin farkli mucadeleleri var
Sn. danışman_32 siz verdiğiniz öneriden bir şey anladınız mı?
Arkadaş zaten sorunun çözümü için fotoğraf yüklemiş. Siz hem sorunun ne olduğunu karmakarışık yazmışsınız hem de ilaç ismi vermişsiniz ama ne zaman kullanacağını yazmamışsınız.
Birazcık yazım kurallarına uyarak yazsanız da herkes ne demek istediğinizi anlasa daha güzel olmaz mı?
Sizin gibi biri yazım kurallarına uymazsa diğerlerine nasıl anlatacağız?!...
Bir de buradaki arkadaşlar genel olarak hobi amaçlı üretim yapıyor onun için tavsiyelerin mümkünse organik kökenli olması daha makul olur.
Altacor veya Voliam Targo'yu alacağına organik kökenli Laser'i alması daha mantıklı. Hem organik hem de bir çok haşereye etkili. Bütün bitkilerde de güvenle kullanabilir.
Tabi biz böyle öneriyoruz ama arkadaş birkaç bitki için gidip bunları almaya kalkışsa bu hobilerinden de vazgeçer. Çünkü pahalı ilaçlar.
Son mesajınızdaki sineklerden basitçe ve zararlı bir ilaç kullanmadan kurtulabilirsiniz. Arapsabunlu tarifi (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm)deneyin öncelikle veya elinizde varsa neem azal.
önerinizi deneyeceğim teşekkürler
karaeloglu39
31-01-2015, 23:02
Arkadaşlar 5000 kök domates ekmek istiyorum fakat karar kıldım tarlanın yanındaki tarlada sılaşlık mısır ekili olacak birkac sitede mısırla olmaz gibi yazılara rasladım fakat ayrıntı verilmemiş bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yanıtlarsa çok sevinirim. Teşekkürler
birnefestoprak
03-02-2015, 06:26
Mesaj 3'teki sorun, yaprak bitine benziyor. Yukarda Sn Kiraz'in mesajini inceleyin. Ticari urun kullanacaksaniz, domatesi yerine aldiginiz andan itibaren 7-10 gun arayla Neem yagi uygulayabilirsiniz. Neem yagi sistemiktir ama etki edebilmesi icin duzenli sekilde uygulanmasi gerek. Bunun disinda Spinosad (bir tur bakteri solusyonu) de deneyebilirsiniz.
Benim tecrubeme gore, domatesin hemen yanina turp ekmek, kurtla ilgili sorunun cozumunde yardimci oluyor. Sarimsak da deneyebilirsiniz. Yine ticari urun kullanacaksaniz, bunun icin Bacillus thuringiensis tavsiye ederim.
önceki mesajlarım:
Mesaj 3'teki sorun, yaprak bitine benziyor. Yukarda Sn Kiraz'in mesajini inceleyin. Ticari urun kullanacaksaniz, domatesi yerine aldiginiz andan itibaren 7-10 gun arayla Neem yagi uygulayabilirsiniz. Neem yagi sistemiktir ama etki edebilmesi icin duzenli sekilde uygulanmasi gerek. Bunun disinda Spinosad (bir tur bakteri solusyonu) de deneyebilirsiniz.
Benim tecrubeme gore, domatesin hemen yanina turp ekmek, kurtla ilgili sorunun cozumunde yardimci oluyor. Sarimsak da deneyebilirsiniz. Yine ticari urun kullanacaksaniz, bunun icin Bacillus thuringiensis tavsiye ederim.
bu önerinizi çok beğendim bahcede turplarımda var onların yanına ekerim domateslerimi teşekkürler.
arkadaşlar terasımda saksıda yetiştirdiğim domates fidelerim yaklaşık 1 karış oldu. fakat bir kaç gündür bazıları yan yatmış olarak buluyorum ve ertesi gün kurumaya başlıyor. ilginç olanı fide tam olarak toprak ile temas ettiği kesişim yerinden boğum gibi oluyor yumuşuyor ve yan yatıp ertesi gün kurumaya başlıyor. fidenin ne alt tarafında (köklerinde) ne üst yapraklı kısımlarında hiç sorun yok. bunun nedeni ne olabilir. daha önce hiç rastlamadım. toprak olarak torf kullanıyorum. yaklaşık 40 saksıdan 1 hafta da 4 tanesi aynı şekilde gitti. gelişimleri çok iyiydi. renklerinde de sorun yok hepsi koyu yeşiller.
arkadaşlar terasımda saksıda yetiştirdiğim domates fidelerim yaklaşık 1 karış oldu. fakat bir kaç gündür bazıları yan yatmış olarak buluyorum ve ertesi gün kurumaya başlıyor. ilginç olanı fide tam olarak toprak ile temas ettiği kesişim yerinden boğum gibi oluyor yumuşuyor ve yan yatıp ertesi gün kurumaya başlıyor. fidenin ne alt tarafında (köklerinde) ne üst yapraklı kısımlarında hiç sorun yok. bunun nedeni ne olabilir. daha önce hiç rastlamadım. toprak olarak torf kullanıyorum. yaklaşık 40 saksıdan 1 hafta da 4 tanesi aynı şekilde gitti. gelişimleri çok iyiydi. renklerinde de sorun yok hepsi koyu yeşiller.
Kedi-köpek-konu-komşu-akraba-hainlik-yanlışlık-rüzgar...
:) kedi köpek yok. rüzgar almıyorlar cam teras var küçük bir camı açıyorum şimdilik. evde kimse yok eşim ve ben varız. bende düşündüm kırılıyorlar mı diye ama saksının birisi terasın bir ucunda diğer kırılan diğer ucunda. anlamadım bende. kopan kısmına bakıyorum erimiş gibi sanki.
İsmail Kuzucu
15-04-2015, 18:32
Boğaz çürüklüğü, aşırı sulama sulama, toprak kesmesi böceklerden dolayı olabilir.
Toprak ile birleşim yerinde renk değişikliği var ise boğaz çürüklüğüdür.
Fide şaşırtıldığı zaman fazla derine gömülür ise fide toprak seviyesinden çürüme yapar.
Toprak kaymak tabakası oluşturup fide boğazını kesmiş olabilir.
Kesilen yer pürüzsüz şekilde ise böcek kesmiş olabilir.
:) kedi köpek yok. rüzgar almıyorlar cam teras var küçük bir camı açıyorum şimdilik. evde kimse yok eşim ve ben varız. bende düşündüm kırılıyorlar mı diye ama saksının birisi terasın bir ucunda diğer kırılan diğer ucunda. anlamadım bende. kopan kısmına bakıyorum erimiş gibi sanki.
sağlam kalanların diplerini bir şeylerle tırtıklayın bahçedeki çapalama işi gibi. sulamayı da mümkün olduğu kadar azaltın. bitkinin bu mevsimde fazla su ihtiyacı olmaz dibi iyice kuruyana kadar su vermeyin.
Sulama suyuna 20 litreye bir çorba kaşığı asidik,bir tatlı kaşığı sitrik, bir çorba kaşığı hümik ve fulvik asit katınız. asidik ve sitrik asit yoksa sirke(bir çay bardağı) ve limon tuzu (bir çay kaşığı) da hemen hemen aynı işi görür..
geçmiş olsun kolay gelsin.
yardımlarınız için teşekkür ederim. bende köklerini kabartıp biraz toprak doldurdum ve sulamayı kestim. artık parmağımı toprağın içine kadar sokup bakıyorum hafif nemli ise bile sulamıyorum. hem kökler biraz su arasın ve gelişsin diye. sanırım fazla sulamadan oldu. çünkü havalar da kapalı gitti bi güneş çıkıp kuruyamadı toprak.
sağlam kalanların diplerini bir şeylerle tırtıklayın bahçedeki çapalama işi gibi. sulamayı da mümkün olduğu kadar azaltın. bitkinin bu mevsimde fazla su ihtiyacı olmaz dibi iyice kuruyana kadar su vermeyin.
Sulama suyuna 20 litreye bir çorba kaşığı asidik,bir tatlı kaşığı sitrik, bir çorba kaşığı hümik ve fulvik asit katınız. asidik ve sitrik asit yoksa sirke(bir çay bardağı) ve limon tuzu (bir çay kaşığı) da hemen hemen aynı işi görür..
geçmiş olsun kolay gelsin.
teşekkür ederim ; bu sirke ve limon tuzu ne işe yarar. bitkinin beslenmesi için mi yapmalıyım.
teşekkür ederim ; bu sirke ve limon tuzu ne işe yarar. bitkinin beslenmesi için mi yapmalıyım. toprağın PH nı düzenleme katkısı olur ayrıca mantar hastalıklarının önlenmesinde bir miktarda olsa katkısı olacak, bitkinin topraktan normal yoldan alamadığı elementleri almasını sağlayacak vs vs.
peki deneyeceğim teşekkürederim.
fotoğraftaki gibi akşam bir kaç tane daha gitti. su kesmesi mi yoksa mantarmı sizce ?
yaprakları filan çok güzel hiç bir leke sarılık yok.
aynı şekilde bunlarda toprağın altındaki kısımları çürümüş kökünü biraz açıp baktım gidiciler. söktüm yerine yenisini ektim.
İsmail Kuzucu
18-04-2015, 09:25
Fideleri çok derine ekip fazla sulamışsınız. Şaşırtma öncesi toprak seviyeniz ne kadar ise o kadar derine ekmeniz gerekli.
evet sanırım öyle olmuş. :( neyse en azından elimde kalanlar yeter. geç kalmış değiliz sanırım.
fotoğraftaki gibi akşam bir kaç tane daha gitti. su kesmesi mi yoksa mantarmı sizce ?
Net bir şey söyleyemeyeceğim, sizi ve okuyanları da yanıltmak istemiyorum.
Bilen arkadaşlar var ise yanıtlasın.
Bence hiç uğraşmayın derim ve de üzülmeyin, şu an tam fide zamanındayız, yeni hazırlayacağınız bir toprağa istediğiniz çeşidi alın ve dikin derim.
kolay gelsin.
aynı şekilde bunlarda toprağın altındaki kısımları çürümüş kökünü biraz açıp baktım gidiciler. söktüm yerine yenisini ektim.
Bu durumda sağlam kalanlar için şunu yapabilirsiniz. bitki boğazından fazla toprağı saksı kenarlarına doğru uzaklaştırın ve o toprağı zamana yayarak ve çok iyi yanmış hayvan gübresi ile karıştırarak çapa dolgusu yapar gibi (ilk çiçekler görülene kadar) yavaş yavaş bitkinin dibine çekme suretiyle dolum yapabilirsiniz, bu uygulamanız aynı zamanda bitkinin doldurulan kısımlarından yeni kökler vereceği anlamına gelir.
bitki meyve tutuncaya kadar ve hava koşullarını da göz önünde bulundurarak kesinlikle suyu çok az veriyoruz.
kolay gelsin.
evet zaten elimde yedek yetiştirdiğim fidelerim var bunların bazılarını söküp onlardan diktim. korkum toprağımda bir sorun varsa yeni diktiklerim de öyle olur diye araştırıyorum.
evet zaten elimde yedek yetiştirdiğim fidelerim var bunların bazılarını söküp onlardan diktim. korkum toprağımda bir sorun varsa yeni diktiklerim de öyle olur diye araştırıyorum.
Elbette toprak önemli fazla su vererek toprağın yapısını bozmuş olabilirsiniz birde saksıların tabanı delik mi değil mi ona bakın, yeni toprak hazırlarsanız 2 ölçü yanmış hayvan gübresi 1 ölçü bahçe toprağı 1 ölçü kum bir miktarda perlit karışımı hazırlayabilirsiniz.
merhaba.
1 2 hafta önce alarak bahçe toprağıyla doldurduğum saksılara sırık ceri domates ektiğim fidelerime balkonumda bakıyorum... 2 3 yıldır hiç görmediğim şeyleri bu yıl gördüm ve 2 gün önce fark ettim ki üstünde
- kırmızı örümcekler...
- beyaz renkte örümcek mi desem ne desem bilemediğim bir böcek
- ve son olarak ta yaprakların altında bit gibi böcekler vardı...
ufak siyah sineklerde mevcut ama ne yapacağımı bilemedim bir arkadaşımı aradım ve bana Demond EC 2,5 adlı bir tarım ilacını bir sprey kutusuna(bildiğimiz cam sil şisesi) 5 10 damla damlatıp çalkaladı ve beyaz bir renk alana kadar sonra dün akşam güzelce domateslerin üstüne püskürterek sıktı bol bol.
bende sabah kalkıp bir çoğu hareket etmeyen bu böcekleri domates fidelerinin yapraklarından saplarından tek tek toplayıp attım...
şimdi bu ilacı bir daha ne zaman uygulamamız lazım belli aralıklarla mı sıkacağız bu şekilde ?
yanlış bir ilaç mı verdik bilemiyoruz ama bu böcekler öldü mü temizlendi mi? yok sa başka bir şey mi yapmalıyız...
bu ilaç ölçüsünü doğrumu belirledik yoksa fazla olması toprağı ve ya fideleri öldürürmü?
bilmediğim bu konuları forumda araştırdım ama o kadar yoğun bilgi varki kafam çok karıştı...
saygılarımla cevaplarınızı bekliyorum teşekkürler..
not ilacın bilgileri SAFA TARIM - Welcome (http://www.safatarim.com/ProductDetail.aspx?Product=28)
Herkese merhabalar, hayatimda ilk defa sirik ceri domates tohumdan yetistiriyorum. 2 farkli zamanda ektigim 2 farkli tohumdan bir bolumunu balkonumda bir bolumunu bahcede yetistirmeye karar verdim. Balkonumdakiler yaklasik 50-60 cm kadar buyudu. Sonra diktiklerimi ise 2 gun once bahceye diktim. Ancak, domateslerimin yapraklari daha bulamadigim bir canli tarafindan yeniliyor. Ne olabilir bir fikriniz var mi acaba? Ve nasil kurtulabilirim? İyi aksamlar.
novalist
17-05-2015, 09:56
Kırmızı küçük böcekler var bit mı oluyor acaba ? Kanatlı küçük siyah böceklerde var başka domateslerde ama onları fotoğraflayamadım.Ne yapmam gerek? Mümkünse organik ilaç önerir misiniz?
novalist
17-05-2015, 10:11
Yaprakların bir kısmı kurumuş.
novalist
17-05-2015, 10:14
Bu bir virüs mü domateslere bulaşır mı? Şimdiden teşekkür ederim.
Kırmızı küçük böcekler var bit mı oluyor acaba ? Kanatlı küçük siyah böceklerde var başka domateslerde ama onları fotoğraflayamadım.Ne yapmam gerek? Mümkünse organik ilaç önerir misiniz?
sayın @novalist organik ilaç tarımcılarda satılmakta dır ama çok pahalı kimyasalların 10-15 katı fiyata satılmaktadır.kimyasal ilaç kullanmak isterseniz insektisit kullanmak zorundasınız. yaprak biti bitkinin yaprağına ve siyah küçük sinekler ve türevleri yeni gelişmekte olan gövdesine yapışarak bitkiyi zayıf düşürürler gelişmesini engellerler.
Siz en iyisi buraya eklemiş olduğunuz fotoları Tarım ilacı satan bir bayiye götürün ve gösterin ister kimyasal alın ister organik ilaç alın, organik ilaçlar biraz pahalıdır.(arap sabunu ile ilaçlama veya yıkama yöntemi var organik olur nasıl yapıldığını ve nasıl kullanılacağının tarifini araştırırsanız bulursunuz.)
Ayrıca domatesler için toz kükürt (tozutma yöntemi ile) kullanırsanız yaprakları mantara karşı korumuş ve aynı zamanda bir miktarda beslemiş olursunuz. Odun külünü de yapraklarına tozutmak suretiyle kullanırsınız mantar ve bazı zararlılar için caydırıcı olacaktır,bu çok eski bir yöntemdir aynı zamanda besleme özelliği de vardır.
Bu yaramazlarla mücadele ederken bir hafta alacağınız insektisit türü ilaç kullanın bir hafta mantar (fungisit) kullanın böcekler kaybolduktan sonra ilacın türüne ve etki süresine göre mantar ilacı kullanmaya devam edin, yağışlı havalarda yağmurdan sonra tekrar ilaçlayın.
Biberlerdeki kıvrılmaya gelince alacağınız insektisit türü ilacı onlara da kullanın ama biberler gelişme sürecinde gece ile gündüz arasındaki ısı değişikliğinden strese girmiş olabilir onu anlamak için kıvrılmış olan yaprağın arkasındaki kıvrım yerlerini iyi bir mercekle inceleyin böcek görünmüyorsa bilin ki ısı değişikliğindendir ve zamanla düzelir.
Domateslerdeki bazı yaprakların kurumasına gelince bahsettiğim mantar ilacı verdiğiniz taktirde eğer mantar ise bir müddet sonra kaybolacaktır.
Bu dönemde tüm bitkilerinize hümik ve fulvik asit,yaprak gübresi ve deniz yosunu kullanın kökten ve yapraklarından, oranlarını satıcınız dan öğrenin.
Resimde görülen domatesin kök bölümünde çürümeye benzer siyahlaşma varmı ona bakın yoksa diplerini her çapadan sonra biraz doldurmanız gerekecek.
Benim bildiklerim ve söyleyeceklerim bunlardan ibaret, daha ayrıntılı bilgi vermek isteyen bu işin uzmanı arkadaşlar da çıkabilir.
Kolay gelsin.
Saygılarımla.
Herkese merhabalar, hayatimda ilk defa sirik ceri domates tohumdan yetistiriyorum. 2 farkli zamanda ektigim 2 farkli tohumdan bir bolumunu balkonumda bir bolumunu bahcede yetistirmeye karar verdim. Balkonumdakiler yaklasik 50-60 cm kadar buyudu. Sonra diktiklerimi ise 2 gun once bahceye diktim. Ancak, domateslerimin yapraklari daha bulamadigim bir canli tarafindan yeniliyor. Ne olabilir bir fikriniz var mi acaba? Ve nasil kurtulabilirim? İyi aksamlar.
Yeşil tırtıl veya kurtcuk olabilir bu küçük yaramazlar geceleri çıkarlar aynı renk ve küçük oldukları için cıplak gözle çok dikkatli bakmayınca göremezsiniz. yedikçe büyüyecekler büyüdükçe daha çok yiyecekler bu arada bir alt yapraklara da minik minik siyah dışkılarını bırakacaklar işte o zaman daha net göreceksiniz. size de organik ilaç olarak arap sabunu karışımını ve de odun külünü öneririm ama kesin çözüm olmaz bu dönemde yapraklarına kükürt kullanmayı ihmal etmeyin.
kolay gelsin
saygılarımla.
novalist
25-05-2015, 14:20
çok teşekkür ederim vermiş oldugunuz bilgilerden dolayı.
Bahçede benden habersiz sulama yapılmış ve 10 a yakın domates fidesi alt taraftan çürümüş galiba kök boğazı çürüklüğü hastalığı suyu kestim ama yine de toprak nemli alt yaprakları solgunlaştı bu hastalığın bir çözümü var mı yoksa fideyi sökmelimiyim?
Bahçede benden habersiz sulama yapılmış ve 10 a yakın domates fidesi alt taraftan çürümüş galiba kök boğazı çürüklüğü hastalığı suyu kestim ama yine de toprak nemli alt yaprakları solgunlaştı bu hastalığın bir çözümü var mı yoksa fideyi sökmelimiyim?
Kök çürüklüğü olmuş fidelere yapacak tek şey toprak tava gelir gelmez yeniden dikim yapmanız.
Sağlam kalanların hastalanmaması için fide aralarını köklere fazla yaklaşmadan derin belleme yapmanız ve diplerini de yine köklere fazla inmeden derin çapalama yapmanız gerekir.. toprağı havalandırmış ve nemini çabucak kaybetmesini sağlamış olursunuz. çiçekten döle dönüşene ve saçak köklerin gelişimini de göz önünde bulundurarak bu uygulamayı ne kadar sık yaparsanız o kadar iyi netice alırsınız.
Bu arada da mantar ilacı kullanın alacağınız ilacın üzerinde veya satıcısının tavsiyesine uygun davranmanız yeterli.
Sulama suyuna gelince bir miktar Hümik, fulvik, asitik ve sitrik asit kullanmanızda fayda var.
Benim önerilerim bunlardan ibaret.
Kolay gelsin.
araratsensiz
06-06-2015, 13:44
Arkadaşlar saksıda yetiştirmeye çalıştığım domateslerimin yapraklarında sararma ve noktalı siyahlanmalar oluşmaya başlandı resimlere bakarak ne yapmam gerektiği konusunda yardım ederseniz sevinirim.
http://s15.postimg.org/weipuws07/IMG_2153.jpg (http://postimg.org/image/weipuws07/)
http://s15.postimg.org/ozte2j64n/IMG_2154.jpg (http://postimg.org/image/ozte2j64n/)
http://s15.postimg.org/f3sb2w0cn/IMG_2156.jpg (http://postimg.org/image/f3sb2w0cn/)
araratsensiz
15-06-2015, 12:23
İnternette satın aldığım küçük saksı domateslerim boy verdi ve büyümeye başladı ama bir anda yaşlı yapraklar öncelikle siyah noktalanmaya ardından sararıp kurumaya başladılar lütfen yardım edin sorun ne nasıl kurtulurum bundan.
elifsirin
15-06-2015, 21:03
Iyi akşamlar diliyorum
Sırık domatesler diktim bunu nasıl siriga baglicam bilgi verirseniz sevinirim
teşekkür ederim
İsmail Kuzucu
15-06-2015, 22:20
Arkadaşlar saksıda yetiştirmeye çalıştığım domateslerimin yapraklarında sararma ve noktalı siyahlanmalar oluşmaya başlandı resimlere bakarak ne yapmam gerektiği konusunda yardım ederseniz sevinirim.
Aşağıdaki linkteki konuyu takip edebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/domates/28959.htm
İsmail Kuzucu
15-06-2015, 22:31
Iyi akşamlar diliyorum
Sırık domatesler diktim bunu nasıl siriga baglicam bilgi verirseniz sevinirim
teşekkür ederim
Sırığı bitkinin yanına koyduktan sonra bez parçasını ∞ şeklinde yapıp bağlayabilirsiniz. Böylece bez fide kalınlaştıkça bitkiyi sıkmaz.
Klips kullanmayan kişiler genelde bunu kullanır.
İnternette satın aldığım küçük saksı domateslerim boy verdi ve büyümeye başladı ama bir anda yaşlı yapraklar öncelikle siyah noktalanmaya ardından sararıp kurumaya başladılar lütfen yardım edin sorun ne nasıl kurtulurum bundan.
Saksıda domatesin bakım koşularını yerine getirmek dengede tutmak zordur, hava nem su oksijen besin dengesini çok iyi ayarlayarak mantari hastalıklardan korumak gerekli,
Domates birden çok su verilmesini sevmez az az vermek en doğrusu, sanıyorum fazla su vererek mantari bir hastalığına yakalandınız, önce hastalığın adını tespit edip buna göre bir fungusit kullanılmalı.
Yaptığınız uygulamaları en iyi bilen sizlersiniz yaptığınız uygulamaları gözden geçirip hastalığı da teşhis edebilirsiniz.
Not; Kapalı bir ortam ve nem hastalığa bir sebebiyetidir. Bitki hava alacak ki, nemini atabilsin.
Domateslerim çiçek açıyor fakat bir kaç gün sonra ucundan kopuyor acaba sulamayı mı fazla yapıyorum?
aydemiraydın
18-06-2015, 09:26
sayfayı okudum. sorunlar genelde fazla sulamadan dolayı fungal hastalıklar ve besin maddesi noksanlıkları. domateslerde fungal hastalıklara ridonet 72 yapraktan ve topraktan verebilirsiniz. besin maddesi olarakta klimaks firmasının vinç ,rasibet veya marina adlı bitki besinlerini kullanabilirsiniz. içerikleri bitkileri çok doyurucudur.
domatesımde meydana gelen durum kalsıyum eksılıgnden kaynaklanıyor denıyor ama nasıl kurtulacam,uygulama ne olacak, hobı maclı yapıyorum, lutfen muhendıs edası ıcınde cevaplamayın anlamıyorum. sadece basıt uygulama nedır yazarsanız sevınırım cevap ıcın sımdıden saygılar sevgıler
Geçenlerde ektiğim domates tohumlarını saksıyla yandaki boş dairenin sürekli camı açık olan mutfak penceresinin iç kısmına koymuştum, çokta güzel ışık ve güneş alan bir yer burası.. Neyse.. Tohumlar yeşermeye başladı derken, geçen gün baktığımda kotiledon yaprakların kimliği belirsiz bir yaratık taraından yendigini gördüm fakat çok umursamadım, kalanlar yeter diye düşünmüştüm fakat şuan çok az sayıda domates fidem kalmış oldugunu gördüm. Hangi böcek yemiş olabilir? Ayrıca kotiledeon yaprakları yenmiş ve sadece sap olarak kalmış olan domates fidecikleri yeşerirmi yine? Komikmiyim bilmiyorum ama sormadan edemedim :o
Dr - beyazzz
21-06-2015, 18:20
*** arkadaşlar.ben yeni uyeyim benim domateslerim 5 litrelik su şişelerinde birer kök olarak .domateslerim meyve verdi fakat hala kızarma göstermediler .dalında yeşil halde yaklaşık 1 aydır duruyorlar çiçeklenme devam ediyor.neden kızarmadıklarına dair bilgi veren olursa sevinirim.güneşide gübreside tam.saygılar.
Dr - beyazzz
21-06-2015, 18:22
Kök çürüklüğü olmuş fidelere yapacak tek şey toprak tava gelir gelmez yeniden dikim yapmanız.
Sağlam kalanların hastalanmaması için fide aralarını köklere fazla yaklaşmadan derin belleme yapmanız ve diplerini de yine köklere fazla inmeden derin çapalama yapmanız gerekir.. toprağı havalandırmış ve nemini çabucak kaybetmesini sağlamış olursunuz. çiçekten döle dönüşene ve saçak köklerin gelişimini de göz önünde bulundurarak bu uygulamayı ne kadar sık yaparsanız o kadar iyi netice alırsınız.
Bu arada da mantar ilacı kullanın alacağınız ilacın üzerinde veya satıcısının tavsiyesine uygun davranmanız yeterli.
Sulama suyuna gelince bir miktar Hümik, fulvik, asitik ve sitrik asit kullanmanızda fayda var.
Benim önerilerim bunlardan ibaret.
Kolay gelsin.
arkadaşlar.ben yeni uyeyim benim domateslerim 5 litrelik su şişelerinde birer kök olarak .domateslerim meyve verdi fakat hala kızarma göstermediler .dalında yeşil halde yaklaşık 1 aydır duruyorlar çiçeklenme devam ediyor.neden kızarmadıklarına dair bilgi veren olursa sevinirim.güneşide gübreside tam.saygılar.
Saksılara diktiğim domates fidelerinde fotoğrafta görüldüğü gibi bir durum oluştu, bir kaç fideyi kaybettim, tekrar diktim fakat saksılardan birinde aynı sorun devam ediyor, ne olabilir bir fikriniz var mı ?
İsmail Kuzucu
22-06-2015, 19:29
domatesımde meydana gelen durum kalsıyum eksılıgnden kaynaklanıyor denıyor ama nasıl kurtulacam,uygulama ne olacak, hobı maclı yapıyorum, lutfen muhendıs edası ıcınde cevaplamayın anlamıyorum. sadece basıt uygulama nedır yazarsanız sevınırım cevap ıcın sımdıden saygılar sevgıler
Yapraktan uygulama yapabileceğiniz kalsiyum gübresi alıp kullanın. Seneye toprak hazırlığı yaparken ise kalsiyumlu gübreyi taban gübresi olarak kullanın.
İsmail Kuzucu
22-06-2015, 19:31
Geçenlerde ektiğim domates tohumlarını saksıyla yandaki boş dairenin sürekli camı açık olan mutfak penceresinin iç kısmına koymuştum, çokta güzel ışık ve güneş alan bir yer burası.. Neyse.. Tohumlar yeşermeye başladı derken, geçen gün baktığımda kotiledon yaprakların kimliği belirsiz bir yaratık taraından yendigini gördüm fakat çok umursamadım, kalanlar yeter diye düşünmüştüm fakat şuan çok az sayıda domates fidem kalmış oldugunu gördüm. Hangi böcek yemiş olabilir? Ayrıca kotiledeon yaprakları yenmiş ve sadece sap olarak kalmış olan domates fidecikleri yeşerirmi yine? Komikmiyim bilmiyorum ama sormadan edemedim :o
Çok geçmiş olsun. Çekirge türleri ve tırtıllar yeni fidelere bayılır. Fide kökü güçlü ise yeni filiz verecektir.
İsmail Kuzucu
22-06-2015, 19:32
arkadaşlar.ben yeni uyeyim benim domateslerim 5 litrelik su şişelerinde birer kök olarak .domateslerim meyve verdi fakat hala kızarma göstermediler .dalında yeşil halde yaklaşık 1 aydır duruyorlar çiçeklenme devam ediyor.neden kızarmadıklarına dair bilgi veren olursa sevinirim.güneşide gübreside tam.saygılar.
Fotoğraf eklemeden sorunuza yanıt vermek çok zor. Böyle olunca onlarca cevap yazmak mümkün.
bu DECİS denilen ilacı sp 20 ile karıştırıp 1 kere domateslerim çiçekte iken hatta yeni çiçeklenmek üzere olduklarında yeşil ve kırmızı yaprak biti için vermiştim, şimdi burda bu ilaç için yazılanları okuduğumda pişman oldum,ama domateslerin hasadına daha çok var ilacın kalıntısı olurmu ?? bundan sonra kesinlikle vermicem,. Ama şöyle bir sorunumuz var geçen sene köyümüzdeki domatesler dalında kurtlanmaya başladı ve köylünün hepsi ilaç yaptı tabi bizede verdiler bizde yaptık şimdi bu senede böyle birşey olmaması için organik olarak ne yapabiliriz, bahçeyi devamlı kontrol etme şansımda yok haftada 1 ancak gidebiliyorum. Birde kavunlarda da aynı durum söz konusu onlarda olduğu yerde kurtlanıyor ve çürüyor ama sentetik ilaç yaparsak sorun yok, bunun içinde ne yapabiliriz kavunlar 1 - 2 haftaye çiçeklenir eğer çiçekte iken müdahele etmezsem yine kurtlanacak. bilgisi olanlardan yardım istiyorum.
Saksılara diktiğim domates fidelerinde fotoğrafta görüldüğü gibi bir durum oluştu, bir kaç fideyi kaybettim, tekrar diktim fakat saksılardan birinde aynı sorun devam ediyor, ne olabilir bir fikriniz var mı ?
Geçmiş olsun. Birnefestoprak'ın buna benzer bir durumda yaptığı kurtarma durumu gibi yapabilirsiniz sanırım. Bu fidenin kökü hala sağlam olduğu için üzerine yenen yeri biraz fazla geçerek toprak koyabilirsiniz. Fideyi yere yatırabilirsiniz. Kısa bir sürede sağlam gövdeden köklenecektir.
http://www.agaclar.net/forum/1343273-post69.htm
http://www.agaclar.net/forum/1343275-post70.htm
MeyveliTepe
26-06-2015, 11:45
bu DECİS denilen ilacı sp 20 ile karıştırıp 1 kere domateslerim çiçekte iken hatta yeni çiçeklenmek üzere olduklarında yeşil ve kırmızı yaprak biti için vermiştim, şimdi burda bu ilaç için yazılanları okuduğumda pişman oldum,ama domateslerin hasadına daha çok var ilacın kalıntısı olurmu ?? bundan sonra kesinlikle vermicem,. Ama şöyle bir sorunumuz var geçen sene köyümüzdeki domatesler dalında kurtlanmaya başladı ve köylünün hepsi ilaç yaptı tabi bizede verdiler bizde yaptık şimdi bu senede böyle birşey olmaması için organik olarak ne yapabiliriz, bahçeyi devamlı kontrol etme şansımda yok haftada 1 ancak gidebiliyorum. Birde kavunlarda da aynı durum söz konusu onlarda olduğu yerde kurtlanıyor ve çürüyor ama sentetik ilaç yaparsak sorun yok, bunun içinde ne yapabiliriz kavunlar 1 - 2 haftaye çiçeklenir eğer çiçekte iken müdahele etmezsem yine kurtlanacak. bilgisi olanlardan yardım istiyorum.
Sp 20 dediğiniz nedir? İsmi eksik yazmış olabilir misiniz?
Decis'in içeriği deltamethrin. Anne sütüne bile geçebilen bir nöro-toksin.
Yaptığınız ilaçlamadaki bekleme süresi zehirin akut zehirlenme belirtisi göstermeyecek şekilde limitlerin altına inme süresidir, fakat bu kalıntının yok olması ve kronik hastalıklara sebep olmayacağı anlamına gelmez. Kullanılan ilaçlar sistemik (bitkinin dokusuna sirayet eden) türde ise kalıntının çok daha uzun süreler bitkide kalması söz konusudur.
Dalında kurtlanan domatesten söz ediyorsunuz. Domatese musallat olan iki çeşit larva var. Biri yeşil kurt (kocaman bir tırtıldır), diğeri tuta absoluta (çok küçük ve iyi gizlenen bir güve larvasıdır). Bunların ikisinin de ergini kelebek olduğu için Delfin isimli biyolojik ilaç çok etkilidir. Tuta absoluta, kendini yaprak dokusunun içinde gizlediği için baş etmesi zor bir bir zararlıdır. Zehirli ilaçlarla dahi tek başına mücade edilemiyor. Delfin ile önemli ölçüde kontrol altına alınabilir.
Kavundaki kurt dediğiniz nedir bilmiyorum. Zararlının bir tanımı, adı vs. varsa organik mücadele için bir yöntemi de vardır.
Sp 20 dediğiniz nedir? İsmi eksik yazmış olabilir misiniz?
Decis'in içeriği deltamethrin. Anne sütüne bile geçebilen bir nöro-toksin.
Yaptığınız ilaçlamadaki bekleme süresi zehirin akut zehirlenme belirtisi göstermeyecek şekilde limitlerin altına inme süresidir, fakat bu kalıntının yok olması ve kronik hastalıklara sebep olmayacağı anlamına gelmez. Kullanılan ilaçlar sistemik (bitkinin dokusuna sirayet eden) türde ise kalıntının çok daha uzun süreler bitkide kalması söz konusudur.
Dalında kurtlanan domatesten söz ediyorsunuz. Domatese musallat olan iki çeşit larva var. Biri yeşil kurt (kocaman bir tırtıldır), diğeri tuta absoluta (çok küçük ve iyi gizlenen bir güve larvasıdır). Bunların ikisinin de ergini kelebek olduğu için Delfin isimli biyolojik ilaç çok etkilidir. Tuta absoluta, kendini yaprak dokusunun içinde gizlediği için baş etmesi zor bir bir zararlıdır. Zehirli ilaçlarla dahi tek başına mücade edilemiyor. Delfin ile önemli ölçüde kontrol altına alınabilir.
Kavundaki kurt dediğiniz nedir bilmiyorum. Zararlının bir tanımı, adı vs. varsa organik mücadele için bir yöntemi de vardır.
Yani hasat süresine kadar bu DECİS denilen ilacın kalıntı bırakma riski var, ama daha 1 - 1,5 ay var hasada o zamana kadar nasıl kalabiliyor bünyesinde yani bitki geliştikçe bunu atmaz mı? o zaman biz zehirli domates yemek zorunda kalacaz demektir.
Kavundaki zararlıyı hiç görmedim ama şöyle birşey var, köyde bu işi yapanlar laçlamazsan kavun olduğu yerde çürür dediler ve öylede oldu kavunun sadece içi değil kabuğu dahil yumuşuyor. kurt giriyor içini yiyip çıkıyor dediler ama hiç kurt görmedim, yani kavun çiçekte iken DELFİN veya NEEMAZAL adlı ilacın herhangi biriyle ilaçlasam önlem almış olurmuyum.
black_flood
29-06-2015, 15:27
o sinek gibi dediğin menet ile bende çok sıkıntı yaşadım hem de piyasanın hastalık ve haşerelere karşı en dayanıklı türünde. o benek gibi dediğin şey tırtılda yapıyor ama bu sinek komple çürütüyor resmen bitkinin ömrünü çalıyor. hava ile alakalı olduğunu düşünüyorum artık herhangi bir ilaçlama yapmadım tüm benekli ve yaralı domatesleri kopartıp imha ettim yakarak. şuanda yok ama yaklaşık 2 kilo civarında zarara uğrattı beni. geriye kalanların hepsi yeni olgunluk aşamasını aştı hasatı yaptım çıkan 4 kilo domates 4 kökten. siyah yaralı domatesleri imha etmezsen diğer sağlıklı olanlarında zara görmesine sebep olacak. ilk başta tuta sanmıştım ama tutadan da beter o sinek.
o sinek gibi dediğin menet ile bende çok sıkıntı yaşadım hem de piyasanın hastalık ve haşerelere karşı en dayanıklı türünde. o benek gibi dediğin şey tırtılda yapıyor ama bu sinek komple çürütüyor resmen bitkinin ömrünü çalıyor. hava ile alakalı olduğunu düşünüyorum artık herhangi bir ilaçlama yapmadım tüm benekli ve yaralı domatesleri kopartıp imha ettim yakarak. şuanda yok ama yaklaşık 2 kilo civarında zarara uğrattı beni. geriye kalanların hepsi yeni olgunluk aşamasını aştı hasatı yaptım çıkan 4 kilo domates 4 kökten. siyah yaralı domatesleri imha etmezsen diğer sağlıklı olanlarında zara görmesine sebep olacak. ilk başta tuta sanmıştım ama tutadan da beter o sinek.
İlaçlama öldürüyor ama, kökünü kesemedim. Her günde ilaçlama olmuyor. 10 güne bir ilacliyorum. Ne yapacağımi şaşırdım. Çözüm arıyorum ama bulamadım malesef
Merhabalar ben hobi olarak sirik domatesi yetiştirmeye çalışıyorum. Benim sorunum yukarıdaki resimde olduğu gibi sineğe benzeyen fakat sineklerin alakası olmayan bir iki mm lık bu kanatlı canlılar. Düzenli olarak ilacliyorum 10 gün e bir. Fakat yinede basedemedim. Bir zararı varmı yokmu bilmiyorum ama can sıkıyor...
Merhaba;
beyaz sinek (mantar ve virüs) taşıcı özelliği ve bitki öz suyunu emerek ve de larva bırakma yöntemi ile büyük zararlar verecektir. yüksek azotlu ve nemli ortamları sever aşırı sulamaktan kaçınınız.
Kullanmış olduğunuz ilacı alınız ve zirai ilaç satan bir bayiye götürünüz etken maddesi farklı bir beyaz sinek ilacı vermesini söyleyiniz.
kullandığınız ilaca bağışıklık kazanmış olabilir.
Domates meyvelerinin içerisinde ister yeşil ister kırmızı olsun kurtçuklar var ise bu da (tuta absoluta) domates güvesi ihtimal dahilindedir, konu ile ilgili bilgi almak isterseniz aşağıdaki linge tıklayınız..
http://arastirma.tarim.gov.tr/bzmai/Belgeler/Yay%C4%B1nlar/domates%20guvesi.pdf
youtube de seralarda beyaz sinekle mücadele diye arama yaptırırsanız konu ile ilgili videolara ulaşacaksınız.
Tohum toprak ve hava kirliliklerinin sonucu olarak şehirlere yakın bölgelerde doğal ortamlarda organik tarım yapmanın bir yolu kalmadı onun için bilinçli bir şekilde her hasattan sonra her türlü hastalığa ve zararlıya karşı ayrı ayrı ilaç yapılma zorunluluğu ortaya çıkmış bulunmaktadır.
kolay gelsin
sinbas
novalist
29-06-2015, 17:35
Bu hastalığın adı nedir ne yapmam lazımdır? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Not:25 kök domatesim var 4 -5 tanesi böyle.
domates güvesi zararlısı ''Tuta absoluta'' benziyor eğer öyle ise içinde kurtçuk olması lazım, her hangi bir kurtçuktan kaynaklı değilse gerek sulama suyundan gerek yapraklardan püskürtme yoluyla kalsiyum takviyesi tavsiye ederim, oluşmuş mevcut hasarları telafi edemezsiniz ancak bundan sonraki olabileceklere engel olursunuz.
Bu konuda kendini yetiştirmiş danışman arkadaşlarımız var onlarında cevap vermesini bekleyelim ancak siz her halukarda kalsiyum takviyesini yapınız.
Bitkilerinizin daha sağlıklı olması için iz elementlerini ilaç bayinizden alınız önereceği ölçüde ve şekilde uygulayınız.
''Tuta absoluta'' ise gece domateslerin arasına girip el feneri ile gezebilirseniz uçan kelebekler göreceksiniz.
kolay gelsin.
Aşağıda ki metni okuyunuz. ve uygulayıp uygulamamak sizin taktiriniz
"1-Demir: Bitkiye yeşil rengini verir.Demir eksikliğinden dolayı yapraklarda sararma olur buna kloroz denir.Kloroz oluşumunu engellemek için demirli bileşikleri suda eritip yapraklara püskürtmektir.Bu işlem geçici olarak işe yaradığı için tekrarlanması gerekmektedir.(20-25 gün aralıklarla)
2-Çinko: Bitki normal büyüyemez ve mozaik şeklinde sararır.İçinde çinko bulunan kimyasal bileşikler toprağa verilmeli veya yapraklara püskürtülmelidir,bu şekilde bitki normal gelişimini tamamlar.
3-Mangan: Bitki tohum oluşturamaz ve yapraklarda sararma görülür.Mangan tuzları verilerek mangan eksikliği giderilir.
4-Molibden: Baklagil bitkilerinin köklerinde azot tespit eden bakterilerin faaliyetlerini artırır. Noksanlığında yaprak damarlar arasında sarı benekler oluşur.
5-Bakır: Klorofil teşekkülü için gereklidir. Noksanlığında büyüme yavaşlar. Bakırın fazlası zehir etkisi yapar. . Zararlanma özellikle sıcak ve güneşli günlerde çok görülmektedir. Kök gelişmesi de önemli ölçüde engellenmiştir
6-Fosfor: Zararlanma daha çok yaşlı yapraklarda görülür.Yaprak koyu yeşil renkli, kenarları kırmızımsı mor olmaktadır. Yaprak kenarlarında yarım ay şeklinde sarımsı kahverengi-siyah benekler oluşur. Erken yaprak görülür. Yapraklar donuklaşır ve ölür. Gelişme zayıf ve muntazam değildir
7-Azot: Zararlanma daha çok yaşlı yapraklarda olur.Yapraklar küçük ve yaprak rengi sarı-yeşil portakal sarısından kırmızıya kadar değişebilir.Yapraklar sonbahardaki dökülmeye benzer renk alırlar ve aşağıdan yukarıya doğru bir yön takip edip dökülür .Yaşlı yapraklar esmerleşir ve kuruyup erken dökülür. Sürgünler kısa-inçe kalır. Çiçek teşekkülü iyi olmaz çiçek sayısı azalır.Azot fazlalığında bitkiler bodur kalmaktadırlar.
8-Bor: Bitkilerde tepe tomurcuklarının uzaması için gereklidir. Noksanlığında tohum verimi düşer. Yapraklar anormal derecede koyu yeşil renk alır. Borun fazlası bitkide zehir etkisi yapar.
9-Magnezyum: Klorofilin bileşiminde bulunur. Ayrıca tohumlarda bol miktarda bulunmaktadır. Noksanlığında klorofille birlikte bulunduğunda yapraklarda yeşil rengin solması ve sararması durumu görülür. Ayrıca yaprak dökülmesi görülür
10-Kalsiyum: Yaprak ve sapların dayanıklılığını artırır. Bitki sağlığı üzerine etki yapar.Noksanlığı durumunda bitkilerin uç kısımları parçalanır ve deforme olur. Bitki büyümesi yavaşlar. Ürün miktarı düşer. Toprakta fazla bulunması halinde demir, fosfor ve diğer bazı elementleri bitkilerin faydalanmayacağı şekle sokar ve bitkide bu elementlerin noksanlığına yol açar
11-Potasyum: Potasyuma genellikle kumlu topraklarda ve organik topraklarda ihtiyaç vardır. Bitkilerde kök sisteminin gelişmesini artırır. Bitkide nişasta ve şeker teşekkülünde rol oynar. Bitkinin hastalıklara karşı dayanıklılığını artırır. Danelerin, dolgunluğunu sağlar. Noksanlığında bitkilerde büyüme yavaşlar. Yapraklarda kıvrılma,renk değişimi olur.
12-Kükürt: Yapraklarda sararma görülür ve vejetatif büyümenin gerilemesi şeklindeki belirtilerle anlaşılmaktadır. . Kükürt fazlalığı halinde ise yapraklar beyazlaşır. Yaşlı yapraklarda kırmızı mor benek oluşur.
** Fazla miktarda bitki besin maddesi kullanımı genelde ilk başta fazla etkili olmamaktadır çok ilerleyen dönemlerde yaprak kenarlarında arazlar meydana gelir. Kökte yanma olur. Ve bitki ölür.
Bazı besin madde fazlalıkları diğer bir kısım besin maddelerinin alımını engeller ve böylece o besin maddesinin eksikliğinde ortaya çıkan arazlar kendini gösterir.
İz Elementler (minör element)
İz elementler, bitkiler için gerekli olan ve fakat diğer bitki besin maddelerine göre çok az miktarda kullanılan besin maddeleridir. Bunlar arasında demir, çinko, bakır, mangan, bor, molibden, kobalt, selenyum gibileri sayılabilir. Bu besin maddeleri toprakta yeteri kadar bulunmadıkları zaman bitkiler genellikle kloroz adı verilen bir sararma gösterirler.Daha ileriki zamanlarda sarı yapraklar ölür ve dal uçları yapraksız kalır.
İz element noksanlıkları genellikle:
Yeterli toprak derinliğinin olmayışı,elementler arasındaki dengesizlik gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
İz elementler noksanlıkları, bu elementleri kapsayan maddelerin toprağa uygulanması veya yapraklara püskürtülmesiyle kontrol edilebilmektedir. İz elementler çok dikkatli ve çok az miktarda uygulanmalıdır.
Bitki besin maddesinin noksanlıkları:
Toprakta besin maddesinin mutlak noksanlığı
Besin maddesinin bitki tarafından alınabilirliğini sınırlandıran toprak ve diğer çevre etmenleri
Topraksız yetiştiricilikte bitki yetiştirme ortamının besin maddelerince yeterince zenginleştirilmemiş olması
Bitki Besin Maddelerinin Alınmasını Sınırlandıran Faktörler:
Toprak pHsının yüksek olması ve fazla kireç:
Bunun sonucunda;
Demir, çinko, mangan, bakır, bor engellenir
Fosfor alınamaz
Amonyak şeklinde azot kaybı olur
Potasyum ve magnezyum elementleri kalsiyumun olumsuz etkisi nedeniyle az alınır .
Besin maddelerinin birbirine antagonistik (olumsuz) etkileri :
Fazla Kalsiyum Fosforu engeller
Fazla Kalsiyum Potas ve Magnezyumu engeller
Fazla Fosfor Çinkoyu engeller
Fazla Demir Çinko Mangan birbirini engeller"
Alıntıdır..
MeyveliTepe
29-06-2015, 21:55
Meyvelerdeki lekelerin ortasında delik var mı? Yok ise, bitkinin özellikle alt yapraklarında kahverengi lekeler var mı?
birnefestoprak
29-06-2015, 22:31
Kurt zarari degilse, gec yaniklik hastaligina benziyor. Eger sorun buysa, hastaligin bulastigi meyveler icin yapilacak birsey yok. Benim icin, sonraki asamalarda saglikli meyve almak ve hastaligin onunu almak adina, Potasyum Bikarbonat iyi sonuc vermisti.
novalist
29-06-2015, 22:36
Meyvelerdeki lekelerin ortasında delik var mı? Yok ise, bitkinin özellikle alt yapraklarında kahverengi lekeler var mı?
Fotoğrafda görüldüğü gibi gövdede kahverengi lekeler var.Alt yapraklar temiz fakat sanırım yaptığım yanlış bir uygulama oldu. SAbahki attığım fotoğraftaki bitkinin alt yapraklarını kopardım. Domateslerin altındaki tüm alt yaprakları aldım domatesler daha iyi beslenir dedi birisi :( Acaba güneş mi yaktı **** bitkinin metabolizmasını mı bozdum bilmiyorum. Diğer domateslere bulaşır mı acaba? İlginiz için teşekkür ederim.
novalist
29-06-2015, 22:39
Kurt zarari degilse, gec yaniklik hastaligina benziyor. Eger sorun buysa, hastaligin bulastigi meyveler icin yapilacak birsey yok. Benim icin, sonraki asamalarda saglikli meyve almak ve hastaligin onunu almak adina, Potasyum Bikarbonat iyi sonuc vermisti.
Zararlı bulamadım. Az önce ışıkla gezdim domatesler içinde tuta yok.Bıçakla kestim domatesleri yine yok . Gövdede kahverengi lekeler var fotoğraflarda görünüyor.
black_flood
29-06-2015, 22:59
bu en son eklenen resimdeki menet tuta denen zararlının eseri. gözlemleme ile kolay kolay takip edilemeyecek kadar küçük kelebek görünümlü bir güve türü. çözümü kısmını bende bilmiyorum ilk defa bu sene karşılaştım kara deniz bölgesinde de bu pis hastalık çok yaygınmış. henüz bir ilacı yok diyor tarım işi yapan arkadaş.
Domates gvesi-Tuta absoluta (Meyrick,1917) - Tarm Ktphanesi (http://www.tarimkutuphanesi.com/Domates_guvesi-Tuta_absoluta_(Meyrick,1917)_00987.html)
Türkiye Fide Üreticileri Alt Birliği Resmi Sitesi - Domates güvesi Tuta absoluta zirai mücadele teknik talimatı (http://www.fidebirlik.org.tr/B%C4%B0LG%C4%B0MERKEZ%C4%B0/HASTALIKLAR/tabid/113/ctl/Details/mid/434/ItemID/48/Default.aspx)
Allah kolaylık versin bir musallat oldu mu daha durmak nedir bilmiyor.
novalist
29-06-2015, 23:09
Tutayla ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Yapraklarda sağlam sanırım koltuk alırken kestiğim yerlerden mantar kapmış.Sonra da yayılmış. Eğer böyleyse hemen yanındaki sağlam domateslere geçer mi bu hastalık?
Tutayla ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Yapraklarda sağlam sanırım koltuk alırken kestiğim yerlerden mantar kapmış.Sonra da yayılmış. Eğer böyleyse hemen yanındaki sağlam domateslere geçer mi bu hastalık?
Eğer mantar ise kesinlikle üzerindeki gezici ve uçucu konuklar tarafından taşınacaktır, ben bu durumda hastalıklı bitkileri ortamdan uzaklaştırır ve imha ederdim sonra da kalanlara koruyucu mantar ilacı ve gezici ve ucucu ne tür konuk var ise onlara da iyi bir ilaçlama yapardım.
Yaprak budamalarını kesinlikle dezenfekte edilmiş temiz ellerimizle sabah erken saate yapmalıyız, makas veya bıçak kullanmak kesinlikle önerilmiyor.
Ayrıca bir bitkiye bir defada derin budama yapılmamalı ve budama sonunda mutlaka koruyucu mantar ilacı yapılmalı. Gereksiz budamalar dan uzak durmalıyız.
Sırık domates ise bitki tek dal üzerinde gelişmesi için koltuk altı budamayla yetinebiliriz kırağı düşümüne 1-1,5 ay kala tepe budaması yapabiliriz sezon sonuna kadar üzerinde bulunan küçük meyvelerin daha iyi gelişebilmesi için.
Bitki yaprakları çok aşırı gelişmiş ise bitki yüksekliği 80-100 cm e ulaştıktan sonra alt dallardan başlayarak ve zamana yayarak her yaprak dalının ucundan üçte birini budayabiliriz ve altlarda meyveler olgunlaşıp toplandıktan sonra yine yavaş yavaş alt yaprak budamaları yapabiliriz. ama sonuçta yine o bölgeler mutlaka koruyucu mantar ilaçları ile koruma altına alınmalıdır.
Bu işi ticari anlamda yapmıyorsak yukarıda belirttiğim gibi sadece koltuk altı ve zamanı geldiğinde de tepe budaması ile yetinmek daha mantıklı olacaktır gerisi riske girmek ve ilaç maliyetini artırmak olacaktır.
Ayrıca hastalıklı bitkilere dokunduktan sonra eller dezenfekte edilmeden diğerlerine dokunulmaması. araştırırsanız piyasada dezenfektan bulabilirsiniz.
ÖNEMLİ:Konu sadece sırık domates üzerine kurgulanmıştır.
Verdiğim bu bilgiler sağlıklı domates üretmeniz için umarım yararlı olur.
Kolay gelsin.
MeyveliTepe
29-06-2015, 23:53
Fotoğrafda görüldüğü gibi gövdede kahverengi lekeler var.Alt yapraklar temiz fakat sanırım yaptığım yanlış bir uygulama oldu. SAbahki attığım fotoğraftaki bitkinin alt yapraklarını kopardım. Domateslerin altındaki tüm alt yaprakları aldım domatesler daha iyi beslenir dedi birisi :( Acaba güneş mi yaktı **** bitkinin metabolizmasını mı bozdum bilmiyorum. Diğer domateslere bulaşır mı acaba? İlginiz için teşekkür ederim.
Gövde ve domateslerdeki belirtiler geç yanıklık semptomları.
Gövdesinde kahverengi lezyonlar olan bitkileri söküp hiç bir yere değdirmeden uzaklaştırın. Sistemik bakırlı bir ilaç ile diğer domateslerinizi korumaya çalışın. Mastercop isimli organiksertifikalı ilaç bu hastalık için ruhsatlıdır. Gelecek yıl aynı yere domates, patlıcan, patates gibi bitkiler ekmeyin.
Bitkilerinizin dikili olduğu yer yeterince havalanmıyor ve nemli olmalı, bu hastalık genelde sonbaharda havanın serinleyip nemlendiği zaman ortaya çıkar.
novalist
30-06-2015, 00:45
Gövdesinde kahverengi lezyonlar olan bitkileri söküp hiç bir yere değdirmeden uzaklaştırın. Sistemik bakırlı bir ilaç ile diğer domateslerinizi korumaya çalışın. Mastercop isimli organiksertifikalı ilaç bu hastalık için ruhsatlıdır. Gelecek yıl aynı yere domates, patlıcan, patates gibi bitkiler ekmeyin.
Bitkilerinizin dikili olduğu yer yeterince havalanmıyor ve nemli olmalı, bu hastalık genelde sonbaharda havanın serinleyip nemlendiği zaman ortaya çıkar.
Kuşadasındayım nem bulundugum yerde çok fazla olmasada benim de yanlış uygulamalarım sayesinde oldu sanırım. Bahçemin en uygun yeri orası. Seneye de oraya ekicem mecburen. Ne gibi zararı var aynı yere ekmenin? Ayrıca hiç ama hiç ilaç atmak istemiyorum 10 aylık bir kızım var onun için ektik bunları. Her ne kdar organik deselerde atasım gelmiyor. Sadece o hastalıklı domatesleri söküp atsam yeterli olmaz mı?
novalist
30-06-2015, 00:48
Eğer mantar ise kesinlikle üzerindeki gezici ve uçucu konuklar tarafından taşınacaktır, ben bu durumda hastalıklı bitkileri ortamdan uzaklaştırır ve imha ederdim sonra da kalanlara koruyucu mantar ilacı ve gezici ve ucucu ne tür konuk var ise onlara da iyi bir ilaçlama yapardım.
Yaprak budamalarını kesinlikle dezenfekte edilmiş temiz ellerimizle sabah erken saate yapmalıyız, makas veya bıçak kullanmak kesinlikle önerilmiyor.
Ayrıca bir bitkiye bir defada derin budama yapılmamalı ve budama sonunda mutlaka koruyucu mantar ilacı yapılmalı. Gereksiz budamalar dan uzak durmalıyız.
Sırık domates ise bitki tek dal üzerinde gelişmesi için koltuk altı budamayla yetinebiliriz kırağı düşümüne 1-1,5 ay kala tepe budaması yapabiliriz sezon sonuna kadar üzerinde bulunan küçük meyvelerin daha iyi gelişebilmesi için.
Bitki yaprakları çok aşırı gelişmiş ise bitki yüksekliği 80-100 cm e ulaştıktan sonra alt dallardan başlayarak ve zamana yayarak her yaprak dalının ucundan üçte birini budayabiliriz ve altlarda meyveler olgunlaşıp toplandıktan sonra yine yavaş yavaş alt yaprak budamaları yapabiliriz. ama sonuçta yine o bölgeler mutlaka koruyucu mantar ilaçları ile koruma altına alınmalıdır.
Bu işi ticari anlamda yapmıyorsak yukarıda belirttiğim gibi sadece koltuk altı ve zamanı geldiğinde de tepe budaması ile yetinmek daha mantıklı olacaktır gerisi riske girmek ve ilaç maliyetini artırmak olacaktır.
Ayrıca hastalıklı bitkilere dokunduktan sonra eller dezenfekte edilmeden diğerlerine dokunulmaması. araştırırsanız piyasada dezenfektan bulabilirsiniz.
ÖNEMLİ:Konu sadece sırık domates üzerine kurgulanmıştır.
Verdiğim bu bilgiler sağlıklı domates üretmeniz için umarım yararlı olur.
Kolay gelsin.
Hiç ilaç atmak istemiyırum açıkcası. Ama diğer önerilerinizi dikkate alıcam. Her yerde kullandığım bağ makasıyla kesmiştim domates dallarını.
Pembe domatesim ve kırmızı domatesim var ikiside oturak ama yinede çok boylandılar. Tepe budamasını ne zaman ve nasıl yapmalıyım tam anlamadım biraz ayrıntılı anlatır mısınız?
Şimdiden teşekkürler
Hiç ilaç atmak istemiyırum açıkcası. Ama diğer önerilerinizi dikkate alıcam. Her yerde kullandığım bağ makasıyla kesmiştim domates dallarını.
Pembe domatesim ve kırmızı domatesim var ikiside oturak ama yinede çok boylandılar. Tepe budamasını ne zaman ve nasıl yapmalıyım tam anlamadım biraz ayrıntılı anlatır mısınız?
Şimdiden teşekkürler
Kuşadası'nda sonbaharda kırağı düşüyor mu? düşüyorsa bunun ne zaman düştüğü yaklaşık olarak bellidir işte bu kırağı düşümüne 1-1,5 ay kala tepe (zirve) dalını koparıyorsunuz daha fazla uzamasını engellemek adına. Yok yaz kış ılıman geçiyorsa bırak sonuna kadar uzasın.
Oturak domateste budama gerekli değildir. o yarı sırık olabilir veya güneşi tepeden alan bir yerdedir. oturak domatese budama yapmayınız toprak temiz ve bölge havadar ise mümkün olduğu kadar toprağa yayılsın gitsin zira toprağa değen her kolundan kök atacaktır buda bitkinin ekstra besleneceği anlama gelir.
MeyveliTepe
30-06-2015, 01:22
Kuşadasındayım nem bulundugum yerde çok fazla olmasada benim de yanlış uygulamalarım sayesinde oldu sanırım. Bahçemin en uygun yeri orası. Seneye de oraya ekicem mecburen. Ne gibi zararı var aynı yere ekmenin? Ayrıca hiç ama hiç ilaç atmak istemiyorum 10 aylık bir kızım var onun için ektik bunları. Her ne kdar organik deselerde atasım gelmiyor. Sadece o hastalıklı domatesleri söküp atsam yeterli olmaz mı?
Hastalık etmeni bir mantar ve mantar sporları toprakta kalıyor. Hastalığın bu kadar çabuk ortaya çıkmasının nedeni, sporların toprakta geçen seneden var olması ve sporların çimlenmesi için gereken nem koşullarının varlığı. Bu sebeple rotasyon gerekli oluyor. Hasta bitkinizden milyonlarca spor etrafa dağılmıştır ve diğer bitkilerin yaprak ve gövdelerini ıslak yakaladığı anda enfekte ederek dokularına yerleşir.
1850'lerde İrlandada tüm patatesin mahvolmasına dolayısıyla açlık sebebiyle büyük bir toplumsal yıkıma sebep olan bu mantardı.
İlaç kullanıp kullanmamak sizin tercihiniz elbette. Diğer bitkilerinizin de enfekte olmuş olması, ancak semptomları henüz göremiyor olmanız durumuna karşı önerdiğim içerik bir sentetik toksin değildir.
Organik bir metodla da olsa önlem almadığınızda diğer bitkilerinizi de kaybetmeniz kuvvetli olasılık. Alternatif olarak bir tür kabartma tozu olan potasyum bikarbonat da kullanabilirsiniz ancak sadece yüzeydeki mantarları temas etki ile bertaraf eder. Bazı biyolojik içerikler de var ama böyle bir enfeksiyonda etkinlikleri tartışılır.
novalist
30-06-2015, 01:36
Karbonatı hangi ölçüde nasıl uygulayacağım? İlginize teşekkür ederim.
novalist
30-06-2015, 01:48
Mastercop u inceledim onu da kullanabilirim.Bir kez uygulasam yeterli olur mu? Birde 1 lt lik paketten daha küçüğü satılıyor mu acaba?
Siz yinede kabartma tozlu olan tarife de verirseniz sevinirim.
Domateslere çiçekten meyve tutturabilmenin yolunu bilen varsa nolur bana da söylesin açan tam meyveye döneceği sırada düşen çiçek görmekten bıktım :(
Domateslere çiçekten meyve tutturabilmenin yolunu bilen varsa nolur bana da söylesin açan tam meyveye döneceği sırada düşen çiçek görmekten bıktım :(
Birçok nedeni olmakla beraber aklıma gelenleri yazayım;
Hava şartlarının olumsuz geçmesi;
Sıcaklıkların 28-30 derecenin üzerine çıkması bitkilerde döllenmeyi keser ve dökülmelerine sebep olabilir bunun için %30-40 lık sebze gölgeliği kullanabilirsiniz.
gece ile gündüz arasındaki ısı farklılıkları bitkiyi sitrese sokabilir, aşırı nem mantarı tetikleyebilir. aşırı sulama ve yüksek oranda azot miktarı, bazı insektisitlerin dölleyici unsurları kaçırması veya bertaraf etmesi.
Kalsiyum eksikliği ve mantar hastalıkları birbirlerine benzeyen problemlerdir.
Çiçeklerin dala bağlı ince zarif saplarında kararıp kopmalar oluyorsa ya "kalsiyum eksikliği" ya da mantarlara bağlıdır.
Eğer şartlar mantarların zarar vermesine elverişli değilse kalsiyum eksikliği vardır.
Burada şuna dikkat edin: Çiçeğin kopup düşmesi polenleşmek için bekleme süresinin sona ermesi sonucunda,polenleşememe yüzünden de oluyor.
Yani bu konuda doğru teşhis koyabilmeniz için henüz yeni açmakta olan ya da tomurcukken çiçek saplarında ve yeşil mini çanak yapraklarında kararmalar çürümeler var mı,
buna dikkat edeceksiniz. Esinti iyiyse, hava nemi yoğun değilse (bu iki şart bir arada ise) mantar sorunundan söz edilemez.
Sebep kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliği en çok domates, biber vs. türleri etkiliyor.
Kalsiyum Fosfor, çinko, molibden, bor vs. gibi bir çok iz elementini bünyesinde barındıran markası tescilli bir karışımı bulabilirseniz yapraktan ve sulama suyundan uygulamanızı önerebilirim.
Her sulama suyuna düşük oranlarda asitik asit(sirke asidi) sitrik asit(limon tuzu) hümik asit ilave etmeye de ihmal etmeyin.
Kalsiyumu 15-20 gün arayla az olmakla birlikte pompa ile yapraktan da verebilirsiniz.
piyasada 3-5 liraya dölleyici diye satılan bir takım ilaçlar da mevcut ama bana pek inandırıcı gelmiyor.
Benim söyleyeceklerim bunlardan ibaret Uzman arkadaşların ve daha fazla tecrübeye, bilgilere sahip arkadaşların da yorumlarını ve önerilerini de bekleyelim.
MeyveliTepe
30-06-2015, 12:59
Mastercop u inceledim onu da kullanabilirim.Bir kez uygulasam yeterli olur mu? Birde 1 lt lik paketten daha küçüğü satılıyor mu acaba?
Siz yinede kabartma tozlu olan tarife de verirseniz sevinirim.
Mastercop'un bildiğim kadarıyla daha küçük bir ambalajı yok. Fakat her türlü bakteriyel ve mantari bitki hastalığı için güvenli ve etkili bir içerik olduğundan el altında bulunması faydalı olur.
Bir defalık kullanım ciddi enfeksiyon riski durumunda yeterli gelmeyecektir. 7 gün ara ile üç defa uygulamanızda fayda var. Üçüncü uygulamadan sonra bitkilerinizi dikkatle gözleyin.
Bakkallarda satılan karbonatın içeriği sodyum bikarbonattır. Sodyum ise bitkilerin sevmediği bir içerik. Kullanılması gereken potasyum bikarbonat. Şurada (http://magaza.hammaddeler.com/Potasyum-Bikarbonat-Gida-Tipi-50-gr,PR-36142.html)veya burada (http://www.oksilab.com/Potasyum-Hidrojen-Karbonat-Chem-pure-1-Kg,PR-6329.html)bulabilirsiniz.
Potasyum bikarbonat kullanırken ilaçlama suyunun %0,5'i (yüzde yarım) oranında çözülerek kullanılır. Fazlası yaprakları yakar. Söz gelimi 2 litre suda 10gr kullanmak gerekir.
Birçok nedeni olmakla beraber aklıma gelenleri yazayım;
Hava şartlarının olumsuz geçmesi;
Sıcaklıkların 28-30 derecenin üzerine çıkması bitkilerde döllenmeyi keser ve dökülmelerine sebep olabilir bunun için %30-40 lık sebze gölgeliği kullanabilirsiniz.
gece ile gündüz arasındaki ısı farklılıkları bitkiyi sitrese sokabilir, aşırı nem mantarı tetikleyebilir. aşırı sulama ve yüksek oranda azot miktarı, bazı insektisitlerin dölleyici unsurları kaçırması veya bertaraf etmesi.
Kalsiyum eksikliği ve mantar hastalıkları birbirlerine benzeyen problemlerdir.
Çiçeklerin dala bağlı ince zarif saplarında kararıp kopmalar oluyorsa ya "kalsiyum eksikliği" ya da mantarlara bağlıdır.
Eğer şartlar mantarların zarar vermesine elverişli değilse kalsiyum eksikliği vardır.
Burada şuna dikkat edin: Çiçeğin kopup düşmesi polenleşmek için bekleme süresinin sona ermesi sonucunda,polenleşememe yüzünden de oluyor.
Yani bu konuda doğru teşhis koyabilmeniz için henüz yeni açmakta olan ya da tomurcukken çiçek saplarında ve yeşil mini çanak yapraklarında kararmalar çürümeler var mı,
buna dikkat edeceksiniz. Esinti iyiyse, hava nemi yoğun değilse (bu iki şart bir arada ise) mantar sorunundan söz edilemez.
Sebep kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliği en çok domates, biber vs. türleri etkiliyor.
Kalsiyum Fosfor, çinko, molibden, bor vs. gibi bir çok iz elementini bünyesinde barındıran markası tescilli bir karışımı bulabilirseniz yapraktan ve sulama suyundan uygulamanızı önerebilirim.
Her sulama suyuna düşük oranlarda asitik asit(sirke asidi) sitrik asit(limon tuzu) hümik asit ilave etmeye de ihmal etmeyin.
Kalsiyumu 15-20 gün arayla az olmakla birlikte pompa ile yapraktan da verebilirsiniz.
piyasada 3-5 liraya dölleyici diye satılan bir takım ilaçlar da mevcut ama bana pek inandırıcı gelmiyor.
Benim söyleyeceklerim bunlardan ibaret Uzman arkadaşların ve daha fazla tecrübeye, bilgilere sahip arkadaşların da yorumlarını ve önerilerini de bekleyelim.
Öncelikle ayrıntılı anlatımınız için çok teşekkür ederim.
Elimde çok fazla yok zaten tamamen rahatlamak ve o mucizevi süreci gözlemlemek için kalkıştım ama her defasında açan meyve verecek gibi olan çiçeklerin dökülmesine ayrı üzülür oldum.
Çok bilgim yok ama sanırım döllenmeden sonraki süreçte kalsiyum eksikliğinden dökülüyorlar.
Bugün bir ziraatçıya uğrayayıp kalsiyum takviyesi alayım bari.
Bu arada yumurta kaynattığım suyu ve toz haline gelmiş yumurta kabuğunu toprağa karıştırdım çiçeklerdeki kopmalar azaldı ama yeterli gelmediki hala meyve tutmuyorlar.
Mantar konusunda şüphem yok çünkü yaprakları yeşil ve sağlıklı sararma kuruma böcek yok.
Isı farkı olabilir çünkü burası çok garip haziran ayı hala buz gibi
Güneş rüzgar veya nem konusunda şüphem yok gayet yerinde beğenmezlerse şımarıklık yaparlar
novalist
30-06-2015, 16:26
Mastercop'un bildiğim kadarıyla daha küçük bir ambalajı yok. Fakat her türlü bakteriyel ve mantari bitki hastalığı için güvenli ve etkili bir içerik olduğundan el altında bulunması faydalı olur.
Bir defalık kullanım ciddi enfeksiyon riski durumunda yeterli gelmeyecektir. 7 gün ara ile üç defa uygulamanızda fayda var. Üçüncü uygulamadan sonra bitkilerinizi dikkatle gözleyin.
Bakkallarda satılan karbonatın içeriği sodyum bikarbonattır. Sodyum ise bitkilerin sevmediği bir içerik. Kullanılması gereken potasyum bikarbonat. Şurada (http://magaza.hammaddeler.com/Potasyum-Bikarbonat-Gida-Tipi-50-gr,PR-36142.html)veya burada (http://www.oksilab.com/Potasyum-Hidrojen-Karbonat-Chem-pure-1-Kg,PR-6329.html)bulabilirsiniz.
Bir arkadaşım 10 lt suya 200 ml süt koyup atmamı Söyledi.Faydası olur mu acaba?
Potasyum bikarbonat kullanırken ilaçlama suyunun %0,5'i (yüzde yarım) oranında çözülerek kullanılır. Fazlası yaprakları yakar. Söz gelimi 2 litre suda 10gr kullanmak gerekir.
Bir arkadaşım 10 lt suya 200 ml süt koyup domateslere atmamı söyledi. Olur mu faydası acaba?
MeyveliTepe
30-06-2015, 16:57
Bir arkadaşım 10 lt suya 200 ml süt koyup domateslere atmamı söyledi. Olur mu faydası acaba?
Deneyin, hastalığı tedavi eder ve durdurursa güzel bir deneyim olur.
birnefestoprak
01-07-2015, 04:33
Sn novalist,
Ilaclamada kullandiginiz araci bilmedigim icin soyluyorum (basit bir el aletiyle puskurtecekseniz sorun yok): Mastercop kullanacaksaniz, yapraklari doyurup bitki koklerine bol miktarda karisim akacak sekilde uygulamamaya dikkat edin. Bu, organik tarim uygulamalari icinde kullanilan ve bunun icin sertifikalandirilan bircok cesidi olan bir urun ama ayni bitkiye uygulama suresini (dozdan bahsetmiyorum) uzun tutarsaniz topragin faydali mikroorganizma kolonilerine zarar verir.
Sn novalist,
Ilaclamada kullandiginiz araci bilmedigim icin soyluyorum (basit bir el aletiyle puskurtecekseniz sorun yok): Mastercop kullanacaksaniz, yapraklari doyurup bitki koklerine bol miktarda karisim akacak sekilde uygulamamaya dikkat edin. Bu, organik tarim uygulamalari icinde kullanilan ve bunun icin sertifikalandirilan bircok cesidi olan bir urun ama ayni bitkiye uygulama suresini (dozdan bahsetmiyorum) uzun tutarsaniz topragin faydali mikroorganizma kolonilerine zarar verir.
Ben de önceki gün tüm meyve-sebze ve çiçeklere sulandırılabilen kükürt atarken özellikle kök diplerine de püskürtmeye dikkat etmiştim dipten bulaşı engellemek için :o
novalist
01-07-2015, 08:12
Pembe domateslerim arasında şöyle bir sorun var:
Altları delik delik , kestim içinde birşey bulamadım.İnce bir eksit aldım yine birşey yok bu acaba bir zararlı mı değil mi ?
Dr - beyazzz
01-07-2015, 12:21
domateslerimin yeşil meyveleri nihayet kızardı kendi yapmış olduğum enzim gübre işe yaradı bugün kahvaltım oldular
birnefestoprak
02-07-2015, 22:01
Bu onemli bir sorun degil (meyve yine olgunlasir, lezzetinde de bir sorun olmaz; yerken o kismi kesip alabilirsiniz). Genelde, gunduz-gece isi farklarinin dengesiz oldugu (yagistaki dengesizlikler de etkili olabilir) ya da asiri miktarda gubrelemenin soz konusu oldugu durumlarda ortaya cikabiliyor. Domatesteki bu tip bir yaraya yabanci literaturde kedi yuzu (ing. catface) deniyor.
Pembe domateslerim arasında şöyle bir sorun var:
Altları delik delik , kestim içinde birşey bulamadım.İnce bir eksit aldım yine birşey yok bu acaba bir zararlı mı değil mi ?
novalist
03-07-2015, 00:47
İçimi ferahlattın. Teşekkürler
Bahçemdeki domateslerimin yaprakları sararıp kurudular oysa herşey yolunda gidiyordu. Üzerlerinde bir sürü domates var ama yapraklar berbat durumda şu anda fotoğraf çektim ama yükleyemedim buraya lütfen yardım edin !!
esen-akasya
03-07-2015, 23:14
domateslerim deki sorun ne olabilir alt yapraklarda sararmada var fakat fungus belirtisi pek gözükmüyor genede emin olamadım alt yaprakların fotosu yok ama domateslerin fotoğraflarını yüklüyorum ne yapmalıyım. kalsiyum eksikliği mi yoksa fungal bir hastalık mı?
MeyveliTepe
04-07-2015, 00:17
Kalsiyum ile ilgisi yok. Geç yanıklık olabilir, gövdede kahverengi bölgeler var mı?
esen-akasya
04-07-2015, 00:23
gövdede kahverengi lekeler yok yaprakların ön ve arka fotograflarını yükledim belki daha iyi fikir hastalıklı yapraklar alt taraf da var
MeyveliTepe
04-07-2015, 01:17
Çiçek burnu çürüklüğü değil. Bu bozuklukta domateslerin sadece dip kısımlarında siyah çürüklükler oluşur. Meyvelerdeki lezyonlar geç yanıklık belirtileri ama meyveler bu duruma gelene kadar gövdede kendini göstermeliydi. Tütün mozaik virüsü de meyvelerde benzer tahribat yapıyor ama bu durumda üst yaprakların yapılarında ve renklerinde farklılık görülmeliydi.
Şayet virüs sebepli bir hastalık değil de bakteriyel veya fungus sebepli ise bakırlı ilaçla mücadele edilebilir. Yapraklarda virüs sebepli hastalık belirtisi görülür ise çaresi yok, sökülmeli.
Resimlerde lezyonlarda tuta veya yeşilkurt deliği görülmüyor ama siz yakından baktığınızda görüyorsanız böyle bir şey de olma ihtimali var.
Bahçedeki domateslerimin yaprakları kurudu 2 günde bir sulama yapıyorum. üzerleri domates dolu ama yapraklarının çoğu kurudu ne yapabilirim?
Bahçedeki domateslerimin yaprakları kurudu 2 günde bir sulama yapıyorum. üzerleri domates dolu ama yapraklarının çoğu kurudu ne yapabilirim?
novalist
05-07-2015, 13:25
4-5 kök domatesi söküp uzaklaştırdım. Fakat bir kaçında çok az hastalık belirtisi vardı sökmedim. Fotoğraflarını yüklüyorum. Mastercopu uygulasam bu kökü kurtaramam mı acaba?
Bir diğer sorum da şu olacak ; bazı köklerde alt salkımlar yeteri iriliğe ulaştı gayet büyükler kızarmaları için suyu kesmem mi gerekiyor? Bu seferde üstündeki diğer küçük domatesler etkilenir büyümez diye korkuyorum.Ne yapmam gerekiyor?Onun da fotoğraflarını yüklüyorum.
Çok teşekkür ediyorum...
MeyveliTepe
05-07-2015, 15:07
Suyu kesmeyin. Nasıl suluyorsunuz? Damlama ile mi?
Enfeksiyon oldukça ciddi görünüyor, mantar dokulara işlemiş. Mastercop aynı zamanda tedavi edicidir ama hasarlanmış dokuyu geri döndüremez. Deneyin.
novalist
05-07-2015, 15:29
Salma sulama ile suluyorum.
Hastalıklı meyveleri koparıyorum ama bitkiyi köklemiyorum değil mi?
MeyveliTepe
05-07-2015, 18:40
Evet, şimdilik öyle yapın ama dikkatle gözleyin. Hastalık yayılırsa kökleyin.
Salma sulama da hastalık yayılması için birebir. Damlamaya geçerseniz daha iyi. Yaprak ve gövdelerin ıslanmaması gerekiyor, buna dikkat. Gerekirse bitkilerin diplerini doldurun.
esen-akasya
06-07-2015, 10:16
Sn Meyvelitepe Novalist in fidelerin deki gec yanıklık dan kaynaklanan domates meyvelerindeki semptonlarla benim domates meyvelerindeki semptonlar aynı fakat benim fidelerin gövdesinde hiç bir şekilde siyahlık yok siz dedikten sonra tekrar kontrol ettim tertemizler. Benim problemim başka bir şey olabilir mi ?
MeyveliTepe
06-07-2015, 10:17
Sn Meyvelitepe Novalist in fidelerin deki gec yanıklık dan kaynaklanan domates meyvelerindeki semptonlarla benim domates meyvelerindeki semptonlar aynı fakat benim fidelerin gövdesinde hiç bir şekilde siyahlık yok siz dedikten sonra tekrar kontrol ettim tertemizler. Benim problemim başka bir şey olabilir mi ?
#1093 nolu mesajda olasılıkları yazmıştım.
novalist
06-07-2015, 22:40
Sayın MeyveliTepe başınızı çok ağrıttım ama bir kaç soru daha sormak istiyorum affınıza sığınarak. Diğer arkadaşlar da cevap verebilir elbette.
1-) Resimlerde de görüldüğü gibi yapraktaki bozulma geç yanıklığın eseri mi (ben öyle yorumladım).Daha önce yapraklarda böyle bir şey yoktu.Bir iki yaprakta var henüz. Mastercopu bugün akşam temin edebildim. Yarın sabah erkenden uygulayacağım.
2-)Hastalık olmayan köklerin bazılarında şu şekilde kıvrılmalar var.Bunlar susuzluktan mı kaynaklanıyor yoksa başka bir sorun mu var? (Suyu veriyorum ama diplerini biraz fazla doldurmuşum sanki başka bir deyişle arklar derin,köklere ulaşmıyor olabilir mi?)
3-)Gövdede küçük küçük kabarmalar var?Hastalık mı bu da?
novalist
06-07-2015, 22:47
Az önceki mesajda yazmayı unutmuşum domateslerin hemen yanında biberler var onlara da mastercop atayım mı?
4. ve son sorum:
Bir kaç kökte küçük yeşil uçan böcekler var yaprak biti sanırım.İlaç uygulamaya gerek var mı? Ayrıca tuta kelebeğine karşı elimde delfin wg var. Tuta kelebeğini görmeden mi atmak lazım yoksa gördükten sonra mı ilaç atmam gerekiyor?
MeyveliTepe
06-07-2015, 23:02
Sayın MeyveliTepe başınızı çok ağrıttım ama bir kaç soru daha sormak istiyorum affınıza sığınarak. Diğer arkadaşlar da cevap verebilir elbette.
1-) Resimlerde de görüldüğü gibi yapraktaki bozulma geç yanıklığın eseri mi (ben öyle yorumladım).Daha önce yapraklarda böyle bir şey yoktu.Bir iki yaprakta var henüz. Mastercopu bugün akşam temin edebildim. Yarın sabah erkenden uygulayacağım.
Evet bunlar da hastalığın belirtisi. Google'da "tomato late blight" diye resimleri aratırsanız benzerlerini görürsünüz.
2-)Hastalık olmayan köklerin bazılarında şu şekilde kıvrılmalar var.Bunlar susuzluktan mı kaynaklanıyor yoksa başka bir sorun mu var? (Suyu veriyorum ama diplerini biraz fazla doldurmuşum sanki başka bir deyişle arklar derin,köklere ulaşmıyor olabilir mi?)
Resimdeki kıvrılmalar iklim özelliklerinden fizyolojik. Herhangi bir hastalık belirtisi değil, önemli de değil.
3-)Gövdede küçük küçük kabarmalar var?Hastalık mı bu da?
Bildiğim kadarı ile hastalık belirtisi değil. Gözlemeye devam edin.
Sorularınızın altına yanıtlarımı koydum.
MeyveliTepe
06-07-2015, 23:07
Az önceki mesajda yazmayı unutmuşum domateslerin hemen yanında biberler var onlara da mastercop atayım mı?
4. ve son sorum:
Bir kaç kökte küçük yeşil uçan böcekler var yaprak biti sanırım.İlaç uygulamaya gerek var mı? Ayrıca tuta kelebeğine karşı elimde delfin wg var. Tuta kelebeğini görmeden mi atmak lazım yoksa gördükten sonra mı ilaç atmam gerekiyor?
Resimdeki böcek yaprak biti değil, nedir bilmiyorum, faydalı da değil ama bir şey yapmaya gerek yok.
Tutayı bir tuzak vasıtasıyla takip etmiyorsanız görmeniz çok zor. Domateslerinizde hastalık olmasaydı haftada bir delfin uygulayın derdim ama önce hastalıktan kurtulun bence. İki ilacı birlikte uygulayamazsınız, mastercop delfin'deki bakteriyi de öldürür.
Biberlerinizi de mastercop ile ilaçlayın, bu hastalık biberlere de bulaşır.
novalist
06-07-2015, 23:15
Resimdeki böcek yaprak biti değil, nedir bilmiyorum, faydalı da değil ama bir şey yapmaya gerek yok.
Tutayı bir tuzak vasıtasıyla takip etmiyorsanız görmeniz çok zor. Domateslerinizde hastalık olmasaydı haftada bir delfin uygulayın derdim ama önce hastalıktan kurtulun bence. İki ilacı birlikte uygulayamazsınız, mastercop delfin'deki bakteriyi de öldürür.
Biberlerinizi de mastercop ile ilaçlayın, bu hastalık biberlere de bulaşır.
Elimde bir adet tuta için tuzak var bunu kursam sakıncası olmaz sanırım.
Biberlerimden geçen bir tanesi kurudu bugün de söktüm birini kökünde beyazlıklar var.Domatesten geçmiş olabilir mi ? Biber zararlıları diye bir bölüm bulamadım.
Daha önce şöyle bir şey yazmıştınız sanırım. Mastercopu yapraktan uygulayacağız köke fazla gelmesin gövdeye gelebilir ama köke gelmiycek mi? Ve de doz olarak 100L 150ml diyor. 10 L 15 ml yapsam benim 20 köke çok gelmez mi? 2 L lik pompaya 3 ml atsam yetmez mi acaba?
Resulgur
06-07-2015, 23:20
Bir hastalık geldi domateslere bir kök domatesim i söktüm diğerleri ne bulaşmasını önlemek için , yardımcı olur musunuz lütfen ne yapmam gerek http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/06/bfbc674ff834aaf3a284dd79fbb32f31.jpg
Merhaba. Siteye yeni üye oldum. Saksida domates yetiştirmeye başladım. DomatesleriM gayet sağlıkliyidi. 2 gün içinde yapraklar sararmaya başladı. Havalar biraz yağmurlu geçti onun etkisi varmıdır acaba¿ koyun gübresi koydum üstten. Yardımcı olursanız sevinirim.
Elimde bir adet tuta için tuzak var bunu kursam sakıncası olmaz sanırım.
Biberlerimden geçen bir tanesi kurudu bugün de söktüm birini kökünde beyazlıklar var.Domatesten geçmiş olabilir mi ? Biber zararlıları diye bir bölüm bulamadım.
Daha önce şöyle bir şey yazmıştınız sanırım. Mastercopu yapraktan uygulayacağız köke fazla gelmesin gövdeye gelebilir ama köke gelmiycek mi? Ve de doz olarak 100L 150ml diyor. 10 L 15 ml yapsam benim 20 köke çok gelmez mi? 2 L lik pompaya 3 ml atsam yetmez mi acaba?
Sayın novalist;
Biberleriniz toprağa fazla gömülmüş fazla dolguyu sevmez ayrıca sulamayı nasıl yapıyorsunuz bilmiyorum, kök boğazına mümkün olduğu kadar su değdirmemeye çalışın en az 5 cm uzaktan sulamanız yeterli olacaktır, eğer damlama ile suluyorsanız hortumlar kökten 5-10 santim uzakta kalsın. biberde su uzun süre kök boğazına temas halinde olursa resimde görüldüğü gibi kök çürüklüğü oluşuyor. üzerinde meyve görülünceye kadar fazla sulamaktan kaçının, meyveye başladıktan sonra hava şartlarına bağlı olarak 3 günde bir azar azar sulayabilirsiniz.
"Domates Geç Yanıklık (Mildiyö) (Phytophthora infestans) 100 litre suya 150 ml" den yola çıkarak dozunuzu ayarlayabilirsiniz. Agrikem Ege (http://www.agrikemege.com/agrikem/agrimastercopsc.html)
tekrar tekrar karışım hazırlamak istemiyorsanız,domatesleriniz de boyları 1 metreye yaklaştı ise 4 litre suya 6 ml şeklinde bir karışım hazırlayın 2 litresi yetmez ise diğer 2 litreyi de kullanırsınız. iyice pulvarize etmek koşulu ile 2 litrelik karışım yetmesi lazım.
Kolay gelsin.
Merhaba. Siteye yeni üye oldum. Saksida domates yetiştirmeye başladım. DomatesleriM gayet sağlıkliyidi. 2 gün içinde yapraklar sararmaya başladı. Havalar biraz yağmurlu geçti onun etkisi varmıdır acaba¿ koyun gübresi koydum üstten. Yardımcı olursanız sevinirim.
merhaba;
yanılmıyorsam sizin saksılarınızın derinliği 15-20 cm civarında domates iyi ve derin işlenmiş toprağı bulduğu taktirde kendi boyu kadar veya 140 cm kadar kazık kök oluşturur ve yan kökler kendi yaprak çapı kadar (yaklaşık 60 cm kadar) genişler.
fotoğraftaki durum yetersiz toprak,fazla sulanma ve yetersiz besin gibi görünüyor.
koyun gübresi çok yıllık ise yani tam yanmış ise her hangi bir sorun oluşturmaz ama taze ise yakabilir.
Saksılarınızın altları delik değilse mutlaka delmeli siniz.
15-20 gün ara ile Bir miktar yapraktan ve sulama suyundan iz element ve kalsiyum takviyesi yapabilirsiniz.
Ruhsatlı özel karışım kendi ambalajında 6- 7 çeşit iz element bulunduran ürünler var onlardan yararlanabilirsiniz.
benim söyleyeceklerim bu kadar.
novalist
07-07-2015, 00:23
Bendeki mastercop sc değil farklı.Mastercop Adama diye birşey.Meksikadan geliyormuş.İçeriği aynı ama bir sorun olmaz umarım .Ne dersiniz?
MeyveliTepe
07-07-2015, 00:55
İçerik doğru ise bir sorun olmamalı.
Bendeki mastercop sc değil farklı.Mastercop Adama diye birşey.Meksikadan geliyormuş.İçeriği aynı ama bir sorun olmaz umarım .Ne dersiniz?
biri )SC Süspansiyon Konsantre)sıvı diğeri WP tozdur. sorun olacağını sanmıyorum. etken maddeler önemli.
Eğer resimdeki bahsettiğiniz ilaçsa SC
esen-akasya
07-07-2015, 13:32
Domates fidelerinin toprağını kazdım fide köklerinin bazıları sanki una bulanmış gibi bembeyaz sadece kökler değil toprak altındaki bazı dal parçaları da sanki unlanmış gibi bembeyaz normal kok renginden çak farklı bir beyazlık var.
Ayrıca 3 fotoğraf da ki gibi bir şey buldum geçen senede karşılaşmıştım yaklaşık ceviz büyüklüğündeydi topraktan alıp kesmiştim sanki yumurtanın akı gibi bir şey çıkmıştı ortaya.
Bunlar ne olabilir arkadaşlar?
merhaba;
yanılmıyorsam sizin saksılarınızın derinliği 15-20 cm civarında domates iyi ve derin işlenmiş toprağı bulduğu taktirde kendi boyu kadar veya 140 cm kadar kazık kök oluşturur ve yan kökler kendi yaprak çapı kadar (yaklaşık 60 cm kadar) genişler.
fotoğraftaki durum yetersiz toprak,fazla sulanma ve yetersiz besin gibi görünüyor.
koyun gübresi çok yıllık ise yani tam yanmış ise her hangi bir sorun oluşturmaz ama taze ise yakabilir.
Saksılarınızın altları delik değilse mutlaka delmeli siniz.
15-20 gün ara ile Bir miktar yapraktan ve sulama suyundan iz element ve kalsiyum takviyesi yapabilirsiniz.
Ruhsatlı özel karışım kendi ambalajında 6- 7 çeşit iz element bulunduran ürünler var onlardan yararlanabilirsiniz.
benim söyleyeceklerim bu kadar.
vediginiz bilgiler için oncelikle tesekkur ediyorum. Saksılar 40 cm derinliğinde 1 metre genişliğinde. Bir saksıda 8 det var. Sanırım iyi verim için 4 ü gecmemem grekiyordu. acemilk işte :) koyun gubresi iyi yanmış. Toragın ustune serpitirerek sulama yaptım. 2 3 haftada bir gubre atmam soylendi. gubre tek basına yeterli olurmu ? sutlu su dan bahsediyorlar gecerliliği var mı ? vitamin alacaksam bana isim verebilirisiniz ?
vediginiz bilgiler için oncelikle tesekkur ediyorum. Saksılar 40 cm derinliğinde 1 metre genişliğinde. Bir saksıda 8 det var. Sanırım iyi verim için 4 ü gecmemem grekiyordu. acemilk işte :) koyun gubresi iyi yanmış. Toragın ustune serpitirerek sulama yaptım. 2 3 haftada bir gubre atmam soylendi. gubre tek basına yeterli olurmu ? sutlu su dan bahsediyorlar gecerliliği var mı ? vitamin alacaksam bana isim verebilirisiniz ?
Geçen hafta almıştım ama markasını hatırlayamıyorum yanılmıyorsam bünyesinde 6-7 mikro element barındırıyordu.
bunları açık olarak ta alabilirsiniz çuvallar içinde istediğin kadar veriyorlar ama en iyisi özel ambalajında markası menşei belli ürün almak olur.
Her zaman her bitkiye önerdiğim gibi Bulabilirseniz Melas (bir tatlı kaşığı) (bünyesinde bir çok makro ve mikro elementler barındırır) bir nevi organik gübredir ve şeker fabrikalarından temin edebilirsiniz.
Ziraatçılardan Deniz yosunu (yarım çay kaşığı),hümik asit (bir çorba kaşığı), asitik asit (bir çay kaşığı), sitrik asit (yarım çay kaşığı) ve çiçeklenmeyi teşvik amaçlı fosforik asit (bir-iki damla), bitki iskeletini ve meyvelerini güçlendirmek için kalsiyum (bir-iki damla)(size verdiğim değerler saksılarınızın büyüklüğü düşünerek yaklaşık olarak verilmiştir yinede oranları satın alacağınız ziraatçıdan daha net değerler alabilirsiniz.)
Fosforik asit ve kalsiyum hariç diğerlerini sulama suyuna haftada bir suluyorsanız bir dolu bir boş olarak azar azar katabilirsiniz.
Tüm mineralleri sulama suyu yoluyla veriniz, ölçüleri yarıya düşürerek pompa ile yapraktan da verebilirsiniz,fosforik asit hariç.
Yukarıdaki oranlar benim bitkilerime uyguladığım oranların altındadır.
Odun külünü sulandırdım 3-4 gün kadar dinlenmeye bıraktım ve hem damlamadan(80 metre kareye bir çay bardağı kadar) hemde pompa ile (bir çorba kaşığı kadar)yapraktan uyguladım sonuç iyi görünüyor.
yine iz element olarak;
BOR
BAKIR
MANGAN
MOLİBDEN
MAGNEZYUM
DEMİR
ÇİNKO ihtiva eden karışımı hazır bulabilirsiniz en azından oranları belli olduğu için hangisinden ne kadar ne zaman atacağım sıkıntısı olmaz.
Sütlü su konusunda her hangi bir uygulamam olmadı onun için fazla yorum yapamayacağım bünyesinde yağ bulunduğu için toprağın yapısını da bozabilir, zararlı sinek ve kurtçukları teşvik edebilir.
Bahsettiğiniz koyun gübresini bire bir toprak karıştırmak suretiyle verirseniz daha yararlı olur.
yazacaklarım şimdilik bunlardan ibaret,
kolay gelsin.
Domates fidelerinin toprağını kazdım fide köklerinin bazıları sanki una bulanmış gibi bembeyaz sadece kökler değil toprak altındaki bazı dal parçaları da sanki unlanmış gibi bembeyaz normal kok renginden çak farklı bir beyazlık var.
Ayrıca 3 fotoğraf da ki gibi bir şey buldum geçen senede karşılaşmıştım yaklaşık ceviz büyüklüğündeydi topraktan alıp kesmiştim sanki yumurtanın akı gibi bir şey çıkmıştı ortaya.
Kökleri bu durumda olan bitkinin üst tarafınında fotosunu ekleseydiniz veya durumu hakkında bilgi verseydiniz isabetli yardım almanız daha kolay olurdu. büyük bir ihtimalle bitkilerin başı büyük dertte.
Buna halk arasında kanser de derler, zamanla bahsettiğiniz sıvı bitkinin tüm gövdesini saracak ve gövdede yarılmalar akmalar başlayacaktır, ölüm kaçınılmaz.
Ben henüz kullanma gereği duymadım ama siz Bio-Nematon u deneyebilirsiniz ayrıntılı bilgi aşağıdaki linkte mevcut.
BIO NEMATON (http://www.agrobestgrup.com/ilac.php?dilkod=&ilacid=173&kat=bIo-nematon)
çok hastalıklı bitkileri diğerlerine bulaşmadan topraktan hızla uzaklaştırın hatta mümkünse toprağı ile birlikte.
Merhaba
Ben hobi bahçesi olarak yaklaşık 30 kök domates ekmıştım fakat tum domateslerde resımlerde görüldüğü gıbı bır hastalık başgösterdi. Gecen senede aynı hastalıktan tum urunlerı kaybetmiştim. Tum domatesler yaprakların ucundan başlayarak çürümeye başladı ve 1 hafta gıbı bır sûrede neredeyse hıc yaprak kalmadı sadece meyveler kaldı.sizce ne yapmalıyım, kökleyip hepsini yeniden mi fide ekmeliyim. Gercekten cok emek vermiştim ama tam ürün alacakken bu hastalık tum moralımızıı bozdu. Aynı hastalık salatalıklarda da var , toprakla ılgılı mı bır sorun var yoksa burada cok Çiğ oluyor bunun etkisi olabilir mi?
Yardımlarınızı bekliyorum
Saygılarımla
Merhaba
Ben hobi bahçesi olarak yaklaşık 30 kök domates ekmıştım fakat tum domateslerde resımlerde görüldüğü gıbı bır hastalık başgösterdi. Gecen senede aynı hastalıktan tum urunlerı kaybetmiştim. Tum domatesler yaprakların ucundan başlayarak çürümeye başladı ve 1 hafta gıbı bır sûrede neredeyse hıc yaprak kalmadı sadece meyveler kaldı.sizce ne yapmalıyım, kökleyip hepsini yeniden mi fide ekmeliyim. Gercekten cok emek vermiştim ama tam ürün alacakken bu hastalık tum moralımızıı bozdu. Aynı hastalık salatalıklarda da var , toprakla ılgılı mı bır sorun var yoksa burada cok Çiğ oluyor bunun etkisi olabilir mi?
Saygılarımla
Fotoğrafları Parça parça gonderebılıyorum
Fotoğrafları Parça parça gonderebılıyorum
Buda diğer fotoğraf
Merhaba
Saygılarımla
Merhaba;
yardım alabilmeniz için daha ayrıntılı bilgi vermeniz gerekir,(yardım bekleyen tüm arkadaşlar için geçerli)
Sözüme başlamadan mastercop sc BAKIR SÜLFAT PENTAHİDRAT (insan sağlığı açısından güvenilir) bu ilacı ben aldım kullanıyorum size de acil önlem olarak kullanmanızı tavsiye ediyorum.
daha önce ne zaman aynı yere kaç kez domates ekildi.
daha önce domates ekilmedi ise ne ekilmişti.
derin budama yapıyor musunuz.
budama da hijyen kurallarına uyuyor musunuz.
budama yı ne ile yapıyorsunuz.
bahçenizin nem veya rutubet durumu nedir yeterince hava akımı var mı.
Toprağın durumu nedir gübre kullanıyor musunuz? kullanıyorsanız ne tür gübreler kullanıyorsunuz.
Sulamayı nasıl hangi saatlerde yapıyorsunuz, hangi yöntemle ne kadar sık aralıklarla yapıyorsunuz.
ne tür su kullanıyorsunuz, kuyumu şehir şebeke suyumu.
Hiç zirai ilaç kullandınız mı kullandınız sa ne tür ilaçlar, geçmiş yıllar dahil.
Bitkilerin gövdelerinde veya yaprak arkalarında mercekle veya çıplak gözle zararlı görülebiliyor mu.
Beyaz sinek ve farklı taşıyıcı bulaştırıcı haylazlara rastladınız mı bunlarla ilgili mücadele yaptınız mı.
Sezon sonunda bahçeniz de tam bir temizlik yapıp bahçenizi en az bir kez işliyor musunuz, yine ilk baharda en az iki kez toprak işleniyor mu.
Bulunduğunuz bölge sanayileşmiş bölge mi gece düşen çiğ ve kısa süreli yağışlarla birlikte asit yağışı olma ihtimali var mı.
Fideleri kendiniz yetiştiriyorsanız tohum alırken kaç çeşit ve hangi hastalıklara dayanımı var bakıyor musunuz.
Yine fide yetiştirdiğiniz ortam da mantar bulaşma riski olup olmayacağına önem veriyor musunuz.
Fideleri hazır alıyorsanız köklerine ve kök boğazına dikkat ediyor musunuz.
Komşu bahçeler var ise onlarla bir birinize alet edevat alış verişi yapıyor musunuz.
yukarıda belirttiğim ayrıntıları aklınıza gelenler ile birlikte yazarsanız bu konuda branşlaşmış arkadaşlardan daha net cevaplar alabilirsiniz.
Benim bu yaptığıma soruya sorular ile cevap vermek oldu galiba.
Geçmiş olsun,
Kolay gelsin.
Merhaba, balkonumda yetişridiğim domateslerim ile herşey yolunda giderken birden resimdeki durum ile karşılaştım.
tür: koçtaştan aldığım mini domatesler
saksı: 120*50*40
toprak: torf, toprak, gübre karışımı, 15 günde bir compunun domates gübresinden verdim
konum: balkonda sabahtan öğlen saat 14.00 a kadar güneş alan ve hafif esinti bulunan bir yer
şu andaki durum: yapraklarda hızlı sararma, küçük örümcek ağlarına benzer ama çok zor görülebilen ağımsılar, çok çok küçük mercekle görebildiğim beyaz bir böcek, meyvalarda gelişimin durması.
bir saksıdaki 5 kök domates için uğraşılır mı? evet uğraşlır çünkü ilk denemem ve bugüne kadar 2-3 defa kahvaltılık verdi bize aynı zamanda kızım da bayılıyor.
Kökten çıkarıp yenilerini almak yerine kurtarmak ve tecrübe edinmek istiyorum çünkü seneye daha büyük bir balkon serası yapma planım bulunuyor.
Sigara icilen kapali balkonda sigaradan kaynakli hastalik tehlikesi varmidir?
iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi
Merhaba, balkonumda yetişridiğim domateslerim ile herşey yolunda giderken birden resimdeki durum ile karşılaştım.
şu andaki durum: yapraklarda hızlı sararma, küçük örümcek ağlarına benzer ama çok zor görülebilen ağımsılar, çok çok küçük mercekle görebildiğim beyaz bir böcek, meyvalarda gelişimin durması.
kızım da bayılıyor.
Benzer bir durum benim domatesimde de var.
Benimkilerin (meyvelerin) gelişmeleri devam ediyor.
Minik sarı çiçekler de açtı.
Ancak yapraklarının arkalarında beyaz ve kırmızı küçük mekik şeklinde böcekler var.
Her akşam ılık suyla duşta yapraklarını yıkıyorum, sonra da sirkeli suyla fısfıslıyorum. (Fotoğraf çektim ama net değil.)
Bir de toprağına ve az da yapraklarına karabiber serpiyorum böcekleri kaçırsın diye.
Siz de bozulmuş yaprakları koparıp, ev yapımı ilaçları deneyebilirsiniz.. İnşallah kurtarırsınız da kızınız sevinir.. :)
Sevgi Durul
09-07-2015, 15:10
Domateslerinizde kırmızı örümcek zararlısı var gibi görünüyor. Kırmızı örümcekte ev yapımı ilaçlar pek etkili değil. Tavsiye edebileceğim ilaç adı yok. Bu durumla karşılaştığımda ben bitkimi kaybetmiştim.
Diğer bitkilerinize bulaşmaması için tedbir alınız.
Neemazal (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/1621.htm) organik böcek ilacı denenebilir.
Bu (http://www.agaclar.net/forum/1385729-post103.htm) mesajda kırmızı örümceğe etkili olduğu yazılmış.
saksı: 120*50*40
toprak: torf, toprak, gübre karışımı, 15 günde bir compunun domates gübresinden verdim
konum: balkonda sabahtan öğlen saat 14.00 a kadar güneş alan ve hafif esinti bulunan bir yer
bir saksıdaki 5 kök domates için uğraşılır mı? evet uğraşlır çünkü ilk denemem ve bugüne kadar 2-3 defa kahvaltılık verdi bize aynı zamanda kızım da bayılıyor.
Kökten çıkarıp yenilerini almak yerine kurtarmak ve tecrübe edinmek istiyorum çünkü seneye daha büyük bir balkon serası yapma planım bulunuyor.
Onarıcı ve koruyucu olarak mastercop sc (hasat sıfır gün) aşağıdaki lingi okuyunuz. http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/17772.htm
Kırmızı örümcek içinde Actinmor EC (hasat 3 gün sonra) (domates,hıyar patlıcan çilek biberde kırmızı örümcek için ve süs bitkilerinde galeri sineği için)önerim olur.
Doğal yollardan düzeltemezsiniz önerdiğim ilaçları uygulayıp ne kurtarırsam kardır deyip sonucu bekleyeceksiniz.
Geçmiş olsun.
aydemiraydın
09-07-2015, 15:23
kırmızı örümcek için abemectin kimyasalını kullanabilirsiniz. hem ucuz hemde etkili.
İsmail Kuzucu
09-07-2015, 15:59
Sigara icilen kapali balkonda sigaradan kaynakli hastalik tehlikesi varmidir?
Tütün mozaik virüsü bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Burada (http://www.agaclar.org/agac.asp?id=978) bilgiler var..
Onarıcı ve koruyucu olarak mastercop sc (hasat sıfır gün) aşağıdaki lingi okuyunuz. http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/17772.htm
Kırmızı örümcek içinde Actinmor EC (hasat 3 gün sonra) (domates,hıyar patlıcan çilek biberde kırmızı örümcek için ve süs bitkilerinde galeri sineği için)önerim olur.
Doğal yollardan düzeltemezsiniz önerdiğim ilaçları uygulayıp ne kurtarırsam kardır deyip sonucu bekleyeceksiniz.
Geçmiş olsun.
kimyasal ismini duyduuğum zaman biraz tereddüte düşüyorum. balkonda yetiştirdğim domatesleri yıkamadan yeme keyfini kaybetmek pek iç açıcı gibi gelmedi bana. Yine de bilgilendirmeler için teşekkürler.
Aslında şehir merkezinde büyük bir site içerisinde ve 9. kata bu böcekleri neyin getirdiğini merak ettim?
Compo nun gübersinden sonra oldu bu durum. Almanlar tuzak kurmuş olabilirler mi :p hem gübre satalım hem de ilaç aldırıalım der gibisinden :rolleyes:
Domatesleri söküp yenilerini almak istersem saksı ve toprakta yapmam gereken herhangi bir şey var mıdır? Bu parazitleri nasıl temizlemeliyim yine toprakta da kimyasal mı uygulamalıyım?
kimyasal ismini duyduuğum zaman biraz tereddüte düşüyorum. balkonda yetiştirdğim domatesleri yıkamadan yeme keyfini kaybetmek pek iç açıcı gibi gelmedi bana. Yine de bilgilendirmeler için teşekkürler.
Aslında şehir merkezinde büyük bir site içerisinde ve 9. kata bu böcekleri neyin getirdiğini merak ettim?
Compo nun gübersinden sonra oldu bu durum. Almanlar tuzak kurmuş olabilirler mi :p hem gübre satalım hem de ilaç aldırıalım der gibisinden :rolleyes:
Domatesleri söküp yenilerini almak istersem saksı ve toprakta yapmam gereken herhangi bir şey var mıdır? Bu parazitleri nasıl temizlemeliyim yine toprakta da kimyasal mı uygulamalıyım?
Domates dikim zamanı geçti desem yeridir.
Normalde toprağın dahi değişmesi ve saksıların dezenfektan bir madde ile temizlenip güneşte bir kaç gün bekletilmesi yeterli olacaktır sanırım.
Toprakları genişçe bir poşete koyup ağzını sıkıca kapatıp 1 hafta kadar güneşin altında bırakmanız bir çok patojeni ve zararlı unsurları yok edecektir kanaatindeyim.
Tütün mozaik virüsü bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Burada (http://www.agaclar.org/agac.asp?id=978) bilgiler var..
Tütün mozaik virüsü benim bildiğim yapraklarda daralma kıvrılma sertleşerek çalılaşmaya ve bitki genelinde pasa benzer kahverengileşmeye kadar bir yol izler. meyveler küçük ve dokusu çok sert olur.
Daha önce başıma geldi; Trakya üniversitesi bitki koruma bölüm başkanı sayın Mehmet bey bahçemi öğrencileri ile ziyaret ettiğinde teşhisini koymuştu.
Sayın @İsmail Kuzucu arkadaşıma katılıyorum Normal şartlarda ister kapalı ister açık alan olsun bırak sigara içmeyi sigaraya dokunduğumuz ellerimizle domateslere dokunmamamız gerekiyor.
İsmail Kuzucu
09-07-2015, 21:00
Sn modelci ayrı bir soru sormuş ben onu cevapladım. Diğer konularda bir sıkıntı yok.
Havalar ısındığı zaman kırmızı örümcek nerde nerde bitkileri bulur. Gübre, torf toprak gibi ürünlerlede gelebilir.
Çeşit olarak aynı saksılık çeri fidesi alırsanız sezon geç değil. 10-14 gün içinde yeni meyveler gözükmeye başlar. 3 hafta içinde toplamaya başlarsınız. Kış ayrındaki soğuklara kadar meyve almak mümkün.
Ben bu sigara isine hic dikkat etmedim :(.
Acaba biberlere e ayni zarari veriyormu? Cunku benim biberlerde oldu
İsmail Kuzucu
09-07-2015, 21:08
Hiç küçümsenecek bir hastalık değil. Ben seraya sigara içenleri dahi sokmam. Babamda buna dahildir. :)
Domates, biber, hıyar, fasulye, kabak gibi bitkilerde oldukça fazla görülür. Bunların benim bildiğim bitkiler büyük ihtimal daha birçok bitkide de görülür.
Dr - beyazzz
11-07-2015, 15:59
Domatesler im çok güzel çiçek açtı ama bugun yapraklarda sorun fark ettim. Sarariyorlar. Hemde tepeden aşağı doğru. Neden olabilir acaba.
Dr - beyazzz
11-07-2015, 16:15
Bu sorun canımı sıktı
Dr - beyazzz
11-07-2015, 16:16
Nihayet ayarladim kamerayı
Taşlıbahçe
11-07-2015, 21:41
Mantar misellerine benziyor. koyun veya keçi gübresi kullandınız mı?
Elinizde tuttuklarınız misellerle sarılmış gübre taneleri olabilir. Ceviz büyüklüğünde rastladığınız şeyler de açılmamış ve toprak üzerine henüz çıkmamış bir mantar şapkası olabilir.
Kökleri sarmışlarsa bile kesinlikle problem var diyemeyiz. Bitkiyle simbiyoz içinde olan bir mantar da olabilir. Bitkilerde problem var mı?
Dr - beyazzz
11-07-2015, 22:21
Arkadaslar bana cvp verecek kimse yok mu???
İsmail Kuzucu
11-07-2015, 22:22
Sn Dr - beyazzz ,
Üst bölümdeki sararma demir eksikliğinden, diğeri ise azot eksikliğinden gibi gözüküyor. Sulamayı fazla yapıyorsunuz ya da gübrelemeniz yetersiz geliyor.
Dr - beyazzz
11-07-2015, 22:24
Hocam sulama fazla olamaz fakat sormak istiyorum fazla güneş ve rüzgar yapmış olabilir mi bunu
Dr - beyazzz
11-07-2015, 22:26
Azot ve fosfor veriyorum gübre olarak solucan gübresi takviyesi yaptım diğer domatesler de aynı uygulamaya tabiî. Fakat yalnız bu bitkinin sorunu var.
Dr - beyazzz
11-07-2015, 22:31
Sn Dr - beyazzz ,
Üst bölümdeki sararma demir eksikliğinden, diğeri ise azot eksikliğinden gibi gözüküyor. Sulamayı fazla yapıyorsunuz ya da gübrelemeniz yetersiz geliyor.
15 günde 3 sefer besinli su ile suladim halbuki
Dr - beyazzz
11-07-2015, 23:05
Yapraktan azot uygulama yaptım umarım iyi gelir. Toprak havalandırma yapsam mı ki
Dr - beyazzz
12-07-2015, 00:41
Tütün mozaik virüsü benim bildiğim yapraklarda daralma kıvrılma sertleşerek çalılaşmaya ve bitki genelinde pasa benzer kahverengileşmeye kadar bir yol izler. meyveler küçük ve dokusu çok sert olur.
Daha önce başıma geldi; Trakya üniversitesi bitki koruma bölüm başkanı sayın Mehmet bey bahçemi öğrencileri ile ziyaret ettiğinde teşhisini koymuştu.
Sayın @İsmail Kuzucu arkadaşıma katılıyorum Normal şartlarda ister kapalı ister açık alan olsun bırak sigara içmeyi sigaraya dokunduğumuz ellerimizle domateslere dokunmamamız gerekiyor.
Benim domates fidemin başına gelende bu mu acaba. Domates hastalık ve zararları bölümüne ekledim fotoğraf
Benim domates fidemin başına gelende bu mu acaba. Domates hastalık ve zararları bölümüne ekledim fotoğraf
Sizin sorununuz bununla ilgili değil büyük olasılıkla aşağıdaki etkenlerden kaynaklanmaktadır.
Bu sorun canımı sıktı
Fosfor Fazlalığı olabilir.
"Normal koşullarda fosfor fazlalığının bitkiler üzerindeki olumsuz etkileri daha çok dolaylı etkilerdir. Çünkü fosfat iyonlan toprakta sıkı bir şekilde tutulma özelliğine sahiptirler ve bu nedenle bitki bünyesine aşırı yüksek miktarlarda fosfat iyonu girişi kolay rastlanan bir durum değildir. Bununla birlikte aşırı miktarda verilen fosforlu gübreler, çinko ve demir gibi mikroelement noksanlıklarına neden olurlar. Fosfor fazlalığı kalsiyum, bor, bakır ve mangan noksanlıkları da yaratabilmektedir."
O halde şu andan itibaren fosfor takviyesini azaltıyoruz. Fosfor bitkinin fazla ihtiyaç duymadığı minerallerdendir, çiçeklenme ve köklenme de daha etkilidir.
Her zaman dediğim gibi hümik asit, asitik asit, sitrik asit her sulama suyuna azar azar verebilirsiniz. bunları vermekteki amacımız toprakta ki minerallerin bitki tarafından alınabilecek hale getirmek toprağın ve suyun Ph nı düzenlemektir.
Yukarıda kırmızı olarak belirttiğim minerallerin bulunduğu iz element takviyesini toz veya sıvı şekliyle temin edebilirseniz yine sezon boyunca 3-4 kez üzerindeki ölçüler nispetinde kullanmanız bitkilerinizin daha sağlıklı olacağı anlamına gelir.
"Bitkide Demirin Rolü
Biyolojik azot bağlanması için gerekli elementlerden biridir.
Yeterli miktarda yarayışlı Fe protein sentezi için gereklidir.
Klorofil üretiminde O2 taşınmasından sorumludur.
Solunumdan sorumlu enzim sisteminin en önemli parçasıdır.
Yaprak kalınlığını arttırır. Besin alımını teşvik eder ve verim artar.
Fe yaprağın rengini koyulaştırır, güneş enerjisinden daha çok faydalanılır.
Demir Noksanlıkları
Aşırı fosfat uygulamalarında Fe eksikliği görülür.
Aşırı mangan uygulamaları bitkiye Fe alımını düşürür.
Erken sezon ve soğuk iklim şarlarında bitkiye Fe alımı düşer.
Aşırı kireçleme Fe yarayışlılığını düşürür.
Yüksek pH Fe alımını engeller."
Şimdilik söyleyeceklerim bunlardan ibaret.
Kolay gelsin...
Dr - beyazzz
12-07-2015, 01:45
Teşekkürler tavsiye ettiğiniz herşey evde mevcut düzelir ise çok sevinecegim. Fosfor kesiyorum potasyum takviye etmelimiyim acaba
Merhaba arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım. Bu yıl balkonda deneme amaçlı köyden getirdiğim hazır fideyi balkonda yetiştireyim ve bir deneme yapayım dedim. Altta resimli ilk hali ve son hallerini ekledim gayet sağlıklı büyüyen domates neden bu hale geldi hiç anlamadım.
Balkon Kuzey doğu konumunda, sabahları 11 e kadar güneş görüyor az da akşam 6 dan sonra batıdan güneş geliyor.
Yer ankara.
Balkon Cam balkon ve camlar akşama kadar aralıklı açık durumda havalandırıyorumda yani.
Sulamayı günlük sabahları 10 da **** akşamları 7-8 arası yapıyorum.
Ama daha çiçek bile açmadan yaprakları sararıp hatta beyazlayıp kuruyan bile oldu.
ilk başlarda toprak az idi saksıyı biraz daha derinleştirip toprak ekledim ama sanırım geç kaldım (asıl sebep de bu mu onu da bilmiyorum)
değerli yorumlarınızı bekliyorum. teşekkürler.
Not: bugün itibarı ile hale henüz bir çiçek açmış da değiller.
Sayın Saphire resimleriniz çok aşırı büyük yazıları dahi okumakta zorlanıyorum zira ekrana sığmıyorlar. :) en azından 640*480 ölçülerinde küçültüp sonra sitenin kendi resim yükleme editörünü kullanmanız gerekiyor zira ben de sizin gibi yapmıştım ve değerli yöneticilerimizden uyarıyı alınca öğrendim. :)
Asıl konuya gelince domatesleriniz sanırım aşırı sulamaktan bu haldeler.
Domates çiçek açıncaya kadar aşırı sulamaktan kaçınmak gerekiyor.
Günlük sulama kesinlikle yanlış bir yöntem onu hafta da veya on günde bire düşürmemiz gerekiyor veya topraktaki kuruluk durumuna göre sulanması gerekiyor, söyleyeceklerim şimdilik bu kadar bunu uygulayın bir iki hafta gözlemleyin neticeyi yazarsınız.
Ayrıca sulama suyu olarak kesinlikle şebeke suyu kullanmıyoruz. eğer kullanmak zorundaysak önceden su kabını doldurup domateslerin yanında bir yerde bir kaç gün dinlendirin.
kolay gelsin.
Sayın Saphire resimleriniz çok aşırı büyük yazıları dahi okumakta zorlanıyorum zira ekrana sığmıyorlar. :) en azından 640*480 ölçülerinde küçültüp sonra sitenin kendi resim yükleme editörünü kullanmanız gerekiyor zira ben de sizin gibi yapmıştım ve değerli yöneticilerimizden uyarıyı alınca öğrendim. :)
Asıl konuya gelince domatesleriniz sanırım aşırı sulamaktan bu haldeler.
Domates çiçek açıncaya kadar aşırı sulamaktan kaçınmak gerekiyor.
Günlük sulama kesinlikle yanlış bir yöntem onu hafta da veya on günde bire düşürmemiz gerekiyor veya topraktaki kuruluk durumuna göre sulanması gerekiyor, söyleyeceklerim şimdilik bu kadar bunu uygulayın bir iki hafta gözlemleyin neticeyi yazarsınız.
Ayrıca sulama suyu olarak kesinlikle şebeke suyu kullanmıyoruz. eğer kullanmak zorundaysak önceden su kabını doldurup domateslerin yanında bir yerde bir kaç gün dinlendirin.
kolay gelsin.
Yanıtınız için çok teşekkür ederim.
Resimleri 2K ya indirdim noralde 4K idi daha net görünsün kusurları ne ise belli olsun istedim domateslerin.
Ben günde nerdeyse 2 defa suluyordum diğer bitkiler ile birlikte..Sorunun susuzluktan kaynaklandığını düşünerek.
Ozaman artık 2-3 günde bir toprağın kuruluk durumuna göre yapayım.
Suyu musluktan doldurup klor elementi uçsun diye 24 saat bekletip o şekilde sulama yapıyorum.
Resulgur
15-07-2015, 05:32
Bu ne hastalığ:(:(ı ne yapmam gerekiyor
Resulgur
15-07-2015, 05:33
En çok ta bu hastalık la başımız dertte 20 30 kök domates böyle ne yapmalıyım. Yardım lütfen:(
birnefestoprak
15-07-2015, 05:55
Govdenin ortasina yakin yapraklari yakindan resimleyebilir misiniz? Yapraklarda ufak ve koyu renkli benekler var mi? Viral bir hastalik gibi duruyor. Oyleyse bitkiyi hemen sokup imha etmek iyi olur.
En çok ta bu hastalık la başımız dertte 20 30 kök domates böyle ne yapmalıyım. Yardım lütfen:(
birnefestoprak
15-07-2015, 05:57
Kokle ilgili bir sorun var gibi gozukuyor.
Bu ne hastalığ:(:(ı ne yapmam gerekiyor
Resulgur
15-07-2015, 14:21
" Hastalıklı kısımları kes at. Fungasit yani mantar ilacı ile ilaçla. " demişler ne kadar doğru .. süt ile yapılan ilaç fayda sağlar mı bunlara acaba ??
Yakın Çekimleri yaparım en kısa zamanda .. Sn. birnefestoprak
Resulgur
16-07-2015, 18:19
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/16/300895134fc273c7b2ef84412d4d9025.jpg
Resulgur
16-07-2015, 18:20
Govdenin ortasina yakin yapraklari yakindan resimleyebilir misiniz? Yapraklarda ufak ve koyu renkli benekler var mi? Viral bir hastalik gibi duruyor. Oyleyse bitkiyi hemen sokup imha etmek iyi olur.
http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/16/329fb0a3740ba1c1e122509cf6b1c81e.jpg
ziraat30
16-07-2015, 18:53
566526
ziraat30
16-07-2015, 18:54
arkadaslar benım domates fidesı ıkı gunde yaprakları büzüldu yardımcı olabilirmisiniz
ziraat30
18-07-2015, 09:27
benım soruma cevap verecek bi allahın kulu yokmu su sıtede
idris şenol
18-07-2015, 15:27
benım soruma cevap verecek bi allahın kulu yokmu su sıtede
ani ısı deyşikliği çok sıcak ve havasız ortam dan etkilenmiş olabilir
dometesi ceryan yapan haffif tabi ortamda olsun
ev ortamlarında yetişen sebzeler dış ortama adeptasyonu kadar olmuyor
mantari hastalıklara ısı havasız ortamlara ayak uydurmada zorlanıyor
idris şenol
18-07-2015, 15:30
yaprak hastalıkları
mantara karşı ilaçlanmalı
bu zamanda kırmızı örümceğe dikkat 7 günde bahçe biter
Resulgur
18-07-2015, 17:49
yaprak hastalıkları
mantara karşı ilaçlanmalı
bu zamanda kırmızı örümceğe dikkat 7 günde bahçe biter
Çok teşekkür ederim Hocam ..
ziraat30
18-07-2015, 19:49
idris sahin cevabın için sagol bişey daha sorcam ist sebeke suyu kullanıyorum buda etkili olabilirmi balkon normal sıcaklıgında ve esıntı var sıcaklık 30 derece
arkadaslar benım domates fidesı ıkı gunde yaprakları büzüldu yardımcı olabilirmisiniz
Merhabalar önce geçmiş bayramınız kutlu olsun, ve gelelim konuya sizin sorunuza cevap verilebilmesi için bitkinizin hikayesini anlatmanız daha doğru olacaktır.
örneğin;
1- ne tür toprak kullandınız.
2- ne tür ve ne kadar gübre kullandınız.
3- kaç günde bir ne kadar suluyorsunuz, sulama suyu şehir şebeke suyu ise o suyu kaç gün dinlendiriyorsunuz.
4- saksıların ölçüleri nedir altları delik mi.
5- güneşi hangi saatlerde hangi yönden ne kadar süre ile görüyor.
6- Kullandığınız saksılar ve içinde ki toprağı yeni mi yoksa daha önce başka bitki veya yine domates mi var idi.
7- Fideleri kendiniz mi yetiştirdiniz yoksa başka yerden mi temin ettiniz.
8- vs vs. diyerek devam eder. şimdilik aklıma gelenler,
siz bunlar hakkında ve benim aklıma gelmeyen sizin aklınıza gelenler hakkında ayrıntılı bilgi verirseniz daha net cevaplar alabilirsiniz.
Saygılarımla.
uzman_görüşü_32
23-07-2015, 13:29
Bu ne has talığ:(:(ı ne yapmam gerekiyor
Evet bu hastalık fungal olan fusarium diğer bir adiyla solgunluk hastalığıdır bulaşma nedenlerinden en başında gelen faktör başka tarlalarda mevcut olan hastalığın traktörle pulluk vasıtasıyla bu toprakların sürülmesi ve sizin traktör pulluklarini dezenfekte etmeden yetiştiricilik yapilacak alana gelip bu traktörlerin pullukla sürmesi sonucu bulaşır daha sonra sulama suyuyla bitkiden bitkiye gecer çözümüne gelince 1000 m2 klordioksit ( dezenfektan ) 1-2 litre damlamadan uygulayarak fungal seni temizlemek daha sonra koruyucu özellikte bir ilaç hastalığın ilk başlarında çok şiddetli değilse 1000 m2 400 gr captan ( dezenfektan uygulandıktan 3-4 gün sonra bu uygulama yapılır damlamadanda) eğer hastalık çok şiddetli ise bakir içeren ilaçlar damladan uygulama yapilir
MeyveliTepe
01-08-2015, 22:35
Yanıtınız için çok teşekkür ederim.
Resimleri 2K ya indirdim noralde 4K idi daha net görünsün kusurları ne ise belli olsun istedim domateslerin.
Fotoğrafları foruma yükleyin lütfen. Başka yerlere yükleyip burada link verince böyle oluyor.
topkaya.mh
02-08-2015, 12:04
Merhaba yeni üyeyim konu açamıyorum neden bilmiyorum bu yüzden buraya yazıyorum kusura bakmayın.Ben de domates yetiştiriyorum ancak bazı domateslerimde çürük gibi siyah lekeler var bunların sebebi ve çözümünü öğrenmek istiyorum.
Cevap veren herkese şimdiden teşekkürler..
http://i.hizliresim.com/VLLqqn.jpg
http://i.hizliresim.com/7bb005.jpg
Merhaba yeni üyeyim konu açamıyorum neden bilmiyorum bu yüzden buraya yazıyorum kusura bakmayın.Ben de domates yetiştiriyorum ancak bazı domateslerimde çürük gibi siyah lekeler var bunların sebebi ve çözümünü öğrenmek istiyorum.
Cevap veren herkese şimdiden teşekkürler..
http://i.hizliresim.com/VLLqqn.jpg
http://i.hizliresim.com/7bb005.jpg
konuya girmeden önce resimlerinizi sitenin resim yükleme aracını kullanarak yapınız ve resimleri en azından 640x480 formatına düşürmek sureti ile eklerseniz daha düzgün görüntülenir. şu an yazılar bir tarafa resimler öbür tarafa olmuş durumda.
neyse konumuza dönelim. domateslerinizi fazla sulamaktan kesinlikle kaçınmalısınız.
Kalsiyum eksikliğinden kaynaklanan bir çürümeye benzettim.
Zirai ilaç bayilerinde özel kutusunda satılan iz elementleri mevcut bünyesinde bakır çinko bor mangan molibden, demir vs . bulunduran karışımdan alın ve sezon boyunca size verilecek ölçüye göre en az 3-4 kez yapraktan ve sulama suyuna katmak suretiyle uygulayın.
ayrıca Kalsiyum almayı da ihmal etmeyin.
vereceğiniz kalsiyum şu an hasarlı olan domatesleri düzeltemez ancak en azından bundan sonra gelecek olan domatesler sağlıklı olacaktır, ayrıca bitkinin de gövde yapısını güçlendirecektir.
Domateslerin ana gövde ve yaprak altlarını mercekle inceleyin her hangi bir zararlı var mı. (yaprak bitleri,Thripsler ve beyaz sinek vs.) üst resmin sol üst köşesinde ki yaprakta sanki thirips hasarı var gibi duruyor.
Kimyasal kullanmak istemiyorsanız Suda çözülen kükürt bulabilirseniz yine yapraktan 10-15 günde bir uygulayın.
Yine benim uyguladığım; odun külünü küçük bir kapta ıslatın 1-2 gün dinlensin sonra üstünde berrak bir su kalacaktır o sudan 1 çorba kaşığı 5 litre suya karıştırmak sureti ile bitkilerinize yapraktan uygulayın.
Toprağın ve suyun ph nı düzenlemek ve bitkilerin topraktan mineral alımını kolaylaştırmak adına, Her sulama suyuna sitrik asit, asitik asit ve hümik asit uygulayabilirsiniz.
100 metre kareye 1 çorba kaşığı sitrik asit, 1 çay bardağı asitik asit ve 1 çay bardağı hümik asit olacak şekilde.
Çürümüş domatesi dalından koparın tam çürük noktasından ikiye bölün içerisinde her hangi bir kurtçuk var mı yoksa kalsiyum noksanlığıdır. zararı meydana getiren kurtçuk sa başka tedbirler almak zorundasınız.
Benim önereceklerim bunlardan ibaret.
Siz en iyisi o çürük domatesi alın en yakın ziraatçıya gösterin size önereceklerini harfiyen uygulayın.
Kolay gelsin.
ercanercan
03-08-2015, 10:34
iyi günler
forumu gördüm ve birçok faydalı bilgi sahibi olduğum için çok teşeşkkür ederim.
şu an fotoğraf ekleyemiyorum ancak geçen yıl antalyadan 4000 adet troy fidesi getirttim. domateslerim çok güzel gelişti meyve vermeye başladı ancak daha sonra bitkiler morarardı ve meyvelerin dışı kızardı ama meyvelerin içi ham damarlı ve sert oldu. ve 10 günde tüm tarlam ı hastalık sardı.hiç hasat edemedim.çorumda halk dilinde erkekleşme olarak tabir edilen bu hastalığa çorumdaki tarım mühendisleri çaresinin olmadığını ve sebebini bilmediklerini söylediler.tarlamın ayanında ayçiçeği tarlası vardı.ayçiçeği bu hastalık için etkenmidir.bu yılda aynı hastalığın gelmesinden korkuyorum.hastalık hakkında bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
iyi günler
forumu gördüm ve birçok faydalı bilgi sahibi olduğum için çok teşeşkkür ederim.
şu an fotoğraf ekleyemiyorum ancak geçen yıl antalyadan 4000 adet troy fidesi getirttim. domateslerim çok güzel gelişti meyve vermeye başladı ancak daha sonra bitkiler morarardı ve meyvelerin dışı kızardı ama meyvelerin içi ham damarlı ve sert oldu. ve 10 günde tüm tarlam ı hastalık sardı.hiç hasat edemedim.çorumda halk dilinde erkekleşme olarak tabir edilen bu hastalığa çorumdaki tarım mühendisleri çaresinin olmadığını ve sebebini bilmediklerini söylediler.tarlamın ayanında ayçiçeği tarlası vardı.ayçiçeği bu hastalık için etkenmidir.bu yılda aynı hastalığın gelmesinden korkuyorum.hastalık hakkında bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
Aynı hastalık gerekli kültürel ve kimyasal önlemler alınmadı ise bir birlerine taşınmış olabilirler. aynı yere gerekli temizliği yapmadan virüsten etkilenecek bitki ekimi yaptınız sa aynı durumla karşılaşmanız mümkündür.
Aradığınız bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
BİBERLERDE KÖKBOĞAZI YANIKLIĞI HASTALIĞI
BİBER ÜRETİCİLERİNİN ANA SORUNU
Bu hastalık etmenide, solgunluk hastalıklarında olduğu gibi toprak kaynaklıdır.
Mantar genç fidelerde çökerten yapar. Daha yaşlı bitkilerde ise, bitki meyve ile yüklü olduğu dönemde kök boğazında meydana gelen yara veya yanıklık sonucu solma, kuruma ve sonuçta ölüm görülür. Sıcak ve nemli havalar hastalık gelişimini teşvik eder.
KÜLTÜREL ÖNLEMLER GEREKLİ
Toprakta bulunan diğer mantarlarda olduğu gibi bu hastalık etmeni içinde kültürel önlemlere önem verilmelidir.
- Temiz fide toprağında temiz fide yetiştirilmelidir.
- Sulama suyu üreticinin temiz kuyu suyu olmalıdır.
- Aşırı ve sık sulamadan kaçınılmalıdır.
- Karık sırtına dikim yapılmalıdır.
- Karık boyu kısa tutulmalı, bir karık diğer bir karığın artık suyu ile sulanmamalıdır.
- Tarlanın tesviye ve drenajı iyi yapılmalıdır.
- Aşırı azotlu gübrelemeden kaçınılmalıdır.
- Hastalık görüldüğünde bitki derhal sökülerek yakılmalı, hasattan sonra da bütün bitki artıkları sökülerek yakılmalıdır.
- Toprak iyi yanmış çiftlik gübresi uygulaması ile organik madde yönünden zenginleştirilmelidir.
129622
Şekil 10. Biber fidelerinde kök boğazı yanıklığı.Şekil 11. Biber kök boğazı yanıklığı hastalığının tarladaki zararı.
YİNE ETKİLİ İLACI YOK
Hastalık görüldükten sonra yapılacâk ilaçlamalarla beklenilen başarı sağlanamamakla beraber, Mancozeb 50 (200 g/da), Orthodifolatan 80 (200 g/da) ve Propamocarb 70 (250 ml/da vb. etkili maddeli. İlaçlar kök dibine uygulanmaktadır.
SEBZELERDE ERKEN YAPRAK YANIKLIĞI HASTALIĞI
BELİRTİSİ TİPİK
Kara lekede denilen bu hastalıkta yaprak lekeleri tipiktir. Genellikle alt yapraklardan başlayan bu lekeler dairevi, kahverengi ve iç içe halkalar şeklindedir. Hasta yapraklar sararır ve düşerler. Bitkinin gövde, dal ve yaprak sapları üzerinde elips şeklinde, iç içe halkalı aynı lekeler oluşur.
TOHUM-TOPRAK VE BİTKİ ARTIKLARI İLE TAŞINIR
Mantar, hasta bitki artıklarında, toprakta, ayrıca tohum kabuğu altında kışlayâbilir, yıldan yıla geçişte yabancı otlarda rol oynayabilir.
Hastalık domateste, ayrıca patlıcanda ve biberde özellikle iyi havalandırılmayan seralarda çok zarar verir.
KÜLTÜREL ÖNLEM ŞARTTIR
- Temiz tohum, kullanılmalı, fidelik ve seralar aşırı neme engel olmak için sık sık havalandırılmalıdır.
- Dengeli sulama, gübreleme ve bakım işlemleri ile bitkiler sağlıklı tutulmalıdır.
- Hastalıklı fide ve bitkiler imha edilmelidir.
İLAÇLI MÜCADELE ETKİLİDİR
Kimyasal mücadelesinde, Propined 70 (300 g/ 100 It) Metiram 80, Maneb 80, Mancozeb 80 (200 g / 100 It) Bakıroksiklorid 84-85 (500 g / 100 It) etkili maddeli ilaçlardan biri ile bitki yüzeyi tamamen ilaçlanmalıdır.
SEBZELERDE YAPRAK KÜFÜ HASTALIĞI
DOMATES, BİBER VE PATLICANDA ZARARLARI
Hastalık, yaprakların üst yüzeylerinde küçük, açık yeşil **** sarımsı bölgeler olarak başlar. Hemen sonra alt yüzeyde üst yüzeydeki lekenin karşısını zeytin rengi erguvani arası renklerde küf kitlesi kaplar. Hastalık ilerledikçe yapraklar kurur ve bitki ölür. Çiçek sapı ve yapraklarının hastalanması, çiçeklerin meyve tutmamasına **** oluşan meyvelerin düşmesine neden olur. Hastalık domateste, ayrıca biber ve patlıcanda görülür.
129623
Şekil 12. Domateste erken yaprak yanıklığı belirtisi. Şekil 13. Domates yaprak sapında erken yaprak yanıklığı. Şekil 14. Domates meyvesinde erken yaprak yanıklığı.
KÜLTÜREL ÖNLEM + İLAÇ
Bu hastalığın mücadelesinde erken yaprak yanıklığı hastalığında alınan kültürel önlemler alınmalıdır. Ayrıca, Maneb 80, Captan 50 (200-300 g / 100 It) etkili maddeli ilaçlar kullanılmalıdır.
DİĞER HASTALIKLARI HATIRLAYALIM
Örtüaltı sebze yetiştiriciliğinde görülen fide kök çürüklükleri, özellikle hıyarda görülen mildiyö (sarı leke), külleme, antraknoz hastalıkları, domates, biber ve hıyarda görülen bakteriyel hastalıkların belirtileri ve mücadele yolları açık alanda yetiştirilen sebzelerde olduğu gibidir.
130442
Şekil 15.Patlıcan yaprak ve meyvesinde erken yaprak yanıklığı belirtileri.
HORMON KULLANMAYIN
Hastalıklarla mücadelede kimyasal ilaçların kullanımı ve uygun olmayan hava koşullarında meyve tutumunu arttırmak için hormon uygulamaları ülkemiz yanında pek çok ülkede yapılmaktadır. Ancak burada önemli olan hormonu ve ilacı zamanında, dozuna, tavsiye edilen aralıkta ve şekile uygulamaktır. Hormonun fazla ve yanlış uygulaması meyvelerin şeklini bozar, içini boşaltır, bitkiler deforme olur.
ORGANİK SEBZE
Hormon ile büyütülen ürünlerin insan sağlığına zararlı olduğunu unutmayın. Son yıllarda gelişmiş ülkelerde hormon, ilaç, gübre... gibi hiçbir kimyasal madde kullanılmadan üretilen ve Organik Sebzecilik adı verilen yetiştirme yöntemine hızla geçilmektedir. Ülkemizde de meyvecilik ve sebzecilikte organik üretime ilgi giderek artmaktadır. Çünkü organik ürünler yüksek fiyat ile satılmakta ve geliri yüksek olmaktadır.
İLAÇ UYGULAMASI DİKKAT İSTER
Kimyasal ilaçların fazla, yanlış uygulanması, son ilaçlama ile hasat arasında beklenilmesi gereken süreye uyulmaması sonucu, üründe ilaç artıkları kalır. Bu durum, ürürün tüketilmesi yoluyla insan sağlığına zararlı olur. Bu nedenlerle, sebzeleri doğru ilaç ile zamanında, dozunda ilaçlamalıdır.
SEBZELERDE VİRUS VE VİRUS BENZERİ HASTALIKLAR
Virüs ve virüs benzeri hastalık etmenleri insan ve hayvanlarda olduğu gibi tüm bitkilerde de çeşitli hastalıklara neden olurlar. Bu etmenler normal ışık mikroskobu ile görülemeyecek derecede küçük olup ancak elektron mikroskopta görülebilir.
BELİRTİLERİ ÇOK AÇIK
Sebzelerde hastalık oluşturan virüs ve virüs benzeri etmenler genellikle bitkinin ölümüne **** ürünün kalite ve miktarının azalmasına yol açarlar. Belirtileri şu şekildedir;
Yapraklarda: renk açılması, mozayık desenleri, kıvrılma, buruşma, küçülme, gevrekleşme.
Çiçeklerde: körelme, anormal şekillenme, irileşme iplikleşme.
Meyvelerde: küçülme, anormal renk ve şekillenme ya da meyve tutmama şeklindedir.
Virüs belirtileri, besin maddesi noksanlıkları **** ilaç zararları belirtileri ile karıştırılabilir. Bu nedenle karar vermeden bir uzmanına danışın.
ÖNEMLİ VİRÜS HASTALIĞI TANIYALIM
Domatesde: Tek ve çift virüslü çizgi hastalığı, tütün mozayık virüsü, stolbur (erkekleşme),
Biberde: biber mozayık virüsü,
Patlıcanda: patlıcan mozayık virüsü,
Fasulyede: fasulye adi mozayık virüsü, fasulye yaprak kıvırcıklık virüsü,
Baklada: benek ve solgunluk virüsleri,
Hıyar, kabak, kavun ve karpuzda: mozayık virüsü.
Patateste: patates yaprak kıvrılma, çizgi ve x virüsleri bulunmaktadır.
130444
Şekil 16. Domateste yaprak küfü hastalığı. Şekil. 17.Biberde virüs hastalığı belirtisi Şekil 18. Domates yaprağında tütün mozaik virüsü belirtisi.Şekil 19. Kavunda virüs hastalığı belirtisi.
DAHA PEK ÇOK VİRÜS HASTALIĞI VAR
En önemlileri verilen bu hastalıklar dışında daha pek çokları da bulunmakta olup soğan, kereviz, lahana, marul, ıspanak, şalgam gibi diğer sebzelerde de çeşitli virus ve virus benzeri hastalıklar zarar yaparlar.
VİRÜS NASIL YAYILIR
Sebzelerdeki bu hastalıklar genellikle, tohumla, özsu ile, vektörlerle, bulaşık bitki artıklarından sağlıklı bitkilere taşınabilmektir. Bu nedenle mücadelede bu hususlara dikkat etmek ve en önemlisi sağlıklı veya sertifikalı tohum kullanmak gerekmektedir.
Şayet herhangi bir virus hastalığı bitkilere bulaşmış ise hiçbir tedavi şeklinin olmadığını unutmayınız.
ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ÖNEMLİ BAZI ZARARLILAR
Örtüaltı yetiştiriciliğinde (Plastik ve Cam Seralarda) özellikle sebzelerde beyaz sinek, kırmızı örümcekler gibi emici zararlılar en önemli sorunlardan biridir. Gerektiğinde ve zamanında mücadele yapılmadığında büyük ürün kayıplarına sebep olurlar. Ekonomik öneme sahip zararlılar aşağıda kısa olarak tanıtılmaya çalışılmıştır.
BEYAZ SİNEK
ÖNEMLİ BİR SEBZE ZARARLISIDIR
Ergin vücudu soluk sarı renkte olup, kanatlar üzerindeki beyaz mum tabakası nedeniyle genel olarak beyaz renkte görünür. Larvalar yaprağa yapışık olup şeffaf renktedir. Yaprakların alt yüzeyinde beslenirler. Yılda 9-10 döl verebilirler.
BİTKİ ÖZSUYUNU EMER
Larva ve erginler bitki öz suyunu emerek beslenirler, bitkinin zayıflamasına, yaprakların sararmasına, neden olurlar. Ayrıca beslenme sırasında tatlı ve yapışkan bir madde salgıladığından yapraklar üzerinde fumajin denen mantar gelişerek bitkinin görünümünü bozar ve pazar değerini düşürür. Bunun yanısıra erginleri bazı virus hastalıkları taşıyıcısıdır.
YİNE KÜLTÜREL ÖNLEM
Beyaz sinek kışı yabancı otlar üzerinde geçirdiğinden tarla çevresindeki yabancı otların yakılması, gömülmesi, yok edilmesi populasyonu önemli ölçüde azaltır. Ayrıca gereğinden fazla sulamadan ve fazla gübre vermeden kaçınılmalıdır.
İLAÇLI MÜCADELE KAÇINILMAZ İSE;
Yaprak başına ortalama 1-3 adet larva görüldüğünde mücadeleye başlanır.
İlaçlı mücadelede kullanılan ilaçlardan bazılarını inceleyelim
Etkili Madde doz/da
Pyridophention, 40, EC , 300 ml
Amitraz, 20, EC , 300 ml
Fenpropathrin, 20, EC , 100 ml (Ergine karşı)
Biphanate, 10, EC , 70 ml (Ergine karşı)
Cyhalothrin + Buprofezin 2, 10; EC , 300 ml
YAPRAK PİRELERİ
Sarımsı yeşil veya kahverengi renkte, 2-3 mm uzunluğundadır. Yaprakların altında bulunurlar. Yaprak pirelerinin hızlı ve yan yan ileri giderek hareket etmesi tipiktir. Bitki öz suyunu emerek sonuçta yapraklarda beyazımsı, sarımsı daha ileri devrede kahverengi lekeler meydana gelir. Bitki zayıflar ve büyüme yavaşlar. Yaprakların kenarları kıvrılır, hatta tamamen kuruyabilir. Asıl büyük zararı virus taşımalarıdır.
THRİPSLER
BİTKİ ÖZSUYUNU EMER
Boyları 1 mm kadar uzunlukta dar, yassı vücutlu hareketli böceklerdir. Renkleri açık sarı veya sarımsı esmer renktedir. Kanatları etrafında, kirpikler bulunur. Nimf ve erginleri bitki özsuyunu emerek beslenirler. Böcek yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde yaprakların üst kısmında yanıklar oluşur. Yaprak zamanla solar bükülür ve beyazımsı bir hal alır. Buna akdamar hastalığı denir.
Bir yaprakta 5-10 adet Yaprak biti veya diğer Thrips ve yaprak pireleri gibi emiciler görüldüğünde mücadeleye başlanır. Yaprak bitlerinin ve diğer emicilerin mücadelesini aynı ilaçla yapmak daha ekonomiktir.
130440
Şekil 20. Ergin beyaz sinek görünümü. Şekil 21. Ergin thrips görünümü.
Bu zararlılar için kullanılan ilaçlar ve dozları şu şekildedir:
Etkili madde doz/da
Malathion, 20 ,400 ml
Malathion, 50 ,150 ml
Dichlorvos, 150 ,200 ml
Bromophos, 30 ,150 ml
Primicarp, 50 , 50 ml
Diazinon, 20 , 200 ml
Fenitrothion, 50 , 200 ml
Endosülfan, 32, 9 , 200 ml veya g
Carbarly, 50 , 250 g
MÜCADELE AYNI
Örtüaltı yetiştiriciliğinde karşılaşılan önemli zararlıların hepsi bunlar değildir. Açıkta sebzecilik dersimizde öğrendiğimiz bütün hastalık ve zararlılar seralarda sorun olabilirken, burada öğrendiğimiz hastalık ve zararlılarda açık tarla üretiminde sorun olabilmektedir.
Hastalık ve zararlı ister açıkta, ister serada olsun mücadele şekli aynıdır. Ancak örtüaltı üretimi daha çok dikkat ve özen ister.
Kaynak: Tarım Bakanlığı (http://www.tarim.gov.tr/arayuz/10/icerik.asp?efl=sebzecilik/giris.htm&curdir=%5Chizmetler%5Cyayinlar%5Ce-kitap%5Csebzecilik&fl=ortu_sebze_has.htm)
domateste thrips hastalıği var meyvele dökülüyor yardım edebilecek arkadaslar var mıı
mmertsahn
14-08-2015, 20:33
Teşekürler faydalı bilgiler.
kerkenez
25-08-2015, 20:40
Bu yıl tam ne güzel bol bol domates yiyoruz derken nazar değdirdik galiba, 6 kök domatesi söküp atmak zorunda kaldım. Psikolojik olabilir ama diğerleri de pek sağlıklı gözükmedi gözüme.
572580
572581
572582
572583
572584
kerkenez
25-08-2015, 20:42
Devamı
572588
572589
Önceki mesajlardaki örneklerden mantar hastalığı olmasından kıllanıyorum.
kerkenez
02-09-2015, 09:20
Yardımcı olabilecek yok mu?
Bu yıl tam ne güzel bol bol domates yiyoruz derken nazar değdirdik galiba, 6 kök domatesi söküp atmak zorunda kaldım. Psikolojik olabilir ama diğerleri de pek sağlıklı gözükmedi gözüme.
572580
572581
572582
572583
572584
1- Mantar da olabilir virüste, ikisini bir birinden ayırt etmek hayli güç. Mantar ise hastalık hat safhada olanları söküp imha edin diğerlerini düzenli olarak (mantar ilacı - Sıvı kükürt - Mastercop® Bakır Sülfat Pentahidrat - külleme ilacı) ilaçlayın, sulama suyundan ve yapraktan (makro ve mikro elementler bayinizden isteyiniz) mineral takviyesinde bulunarak bitkinin gövdesini güçlendirirseniz yaşam ömrünü uzatmış olur ve hastalıklara dayanımı bir miktar artırmış olursunuz.
2- Virüs ise yapacak bir şey yok tedavisi imkansız, diğerlerine bulaşmaması için yine imha yoluna gideceğiz.
3- Hastalıklı bitkinin hastalığın yoğun olduğu bölgeden gövdesini yukarıdan aşağı doğru yarın içinden iltihabi bir sıvı akıntısı olacak mı veya minik minik kurtçuklar mevcut mu? eğer böyle bir durum var ise kontrol ettiğiniz bitkiyi köküyle söküp en yakın zirai ilaç satan bayiiye gidin gerekli tavsiye ve ilaçları verecektir. (sistemik etkili insektisit gerekebilir.)
4- Kesinlikle bulaşık bitkilere dokunduğunuz da ellerinizi dezenfekte etmeden diğerlerine dokunmayınız, eğer mümkünse yapacağınız her şeyi sağlıklılardan başlayın en sona hastalıklılar üzerinde çalışırsınız.
Benim söyleyeceklerim bu kadar.
Geçmiş olsun.
kerkenez
02-09-2015, 11:10
Teşekkürler sayın Sinbas. Geçen hafta gidemedim bakalım bu hafta ne durumda görelim. Bu saatten sonra yapacak çok bir şey yok gibi. Önümüzdeki yıl Mastercop' ta edinmek gerekecek gibi.
Teşekkürler sayın Sinbas. Geçen hafta gidemedim bakalım bu hafta ne durumda görelim. Bu saatten sonra yapacak çok bir şey yok gibi. Önümüzdeki yıl Mastercop' ta edinmek gerekecek gibi.
Eğer kurtarabilirseniz üzerine kırağı düşene kadar verim devam eder ben Kırklareli/Babaeski/Alpullu'da 7 yıl kaldım kırağıya kadar gelişme ve verim devam ediyordu iklim müsait.
Sezon sona erdiğinde toprağınızı dezenfekte ediniz bahara hazır olsun.
Kolay gelsin.
kerkenez
02-09-2015, 16:10
Doğrudur ancak bu yıl toprağı elden geçireceğim dolayısıyla toprak çamur olmadan işleri bitirmem lazım. Ekim ayında çiçeklerden başlayarak yavaş yavaş bitkileri söküp toprağı işlemeye başlayacağım kısmetse.
SambaMustafa
28-09-2015, 17:11
http://i.hizliresim.com/po7Q1q.jpg (https://hizliresim.com/po7Q1q)
Bu hastalıktan domateslerimizi nasıl kurtarabilirim
http://i.hizliresim.com/po7Q1q.jpg (https://hizliresim.com/po7Q1q)
Bu hastalıktan domateslerimizi nasıl kurtarabilirim
Bizde sezon bitti çok şükür eli kulağında her şey son bulacak ama siz o yaprağı alıp bir ziraatçıya götürün size gereken ilacı verecektir. Büyük bir ihtimalle Agrimec EC (Abamectin) verecektir.
Yaprak galeri sineği yaprak sayısı az ise o yaprakları koparın ve yakın veya sert bir zeminde ayağınızla suyu çıkana kadar ezin.
Aşağıda ki metni okumanızda yarar var.
Geçmiş olsun
YAPRAK GALERİ SİNEKLERİ
(Liriomyza trifolii, Liriomyza bryoniae, Liriomyza huidobrensis,
Phytomyza horticol)
Tanımı ve Yaşayışı:
•Erginleri 1-2 mm boyunda gri-siyah renktedir.
•Larvaları en fazla 3 mm boyunda beyaz-sarı
renkte ve şeffaftır.
•Erginleri bitkinin tüm yapraklarında, larvaları
galeri içinde bulunur.
•Sera koşullarında bütün mevsim boyunca, yazın
yabancıotlar ve sebzeler üzerinde görülürler.
•Sera koşullarında 10 döl verirler.
Zarar Şekli:
•Dişiler yapraklarda küçük yaralar açar, buradan
çıkan özsu ile beslenir ve hücre bozulmasına
neden olurlar.
•Bu beslenme delikleri sarararak küçük lekeler
meydana getirir.
•Larvalar yaprakların iki zarı arasında kalan etli
doku ile beslenir ve galeri oluştururlar.
•Daha sonra zarar görmüş bölgeler sararıp kurur ve yapraklar dökülür.
•Genç bitki ve fidelerde gelişmeyi geciktirirler.
•Kalite ve verim kaybına neden olurlar.
Zararlı Olduğu Bitkiler:
•Domates, patlıcan, biber, fasulye, bezelye, bakla, marul, kabak, hıyar,
ıspanak, soğan ve pırasada zararlıdırlar.
Mücadele Yöntemleri:
Kültürel Önlemler:
•Sera içi, çevresi ve fide yastıklarının çevresi yabancıotlardan
temizlenmelidir.
•Havalandırma açıklıkları ince tel ile kaplanmalıdır.
•Bulaşık bitki artıkları imha edilmeli ve bulaşık fideler seraya
dikilmemelidir.
•Toprak 10 cm derinliğinde sürülerek topraktaki pupalar yok edilmelidir.
•Malçlama yapılarak toprağın nemli kalması ve pupaların nemden
çürümesi sağlanmalıdır.
Biyoteknik Mücadele:
•Seraya fide dikimi ile birlikte ilk ergin uçuşunu belirlemek üzere dekara 1
adet sarı yapışkan tuzak yerleştirilir.
•İlk ergin uçuşu belirlendikten sonra toplu tuzaklama amacıyla 3 metre
aralıklarla çapraz olarak dekara 116 adet tuzak asılır.
Kimyasal Mücadele:
•Küçük yapraklı bitkilerde yaprak başına 4 adet, büyük yapraklı bitkilerde
yaprak başına 10 adet larva olduğunda ilaçlama yapılır.
Sayın @guppy'e teşekkürler.
SambaMustafa
28-09-2015, 19:26
Tesekkurler hocam
Aysgl-Bytk
01-02-2016, 16:22
merhaba, afrikada yaşıyorum, balkonumda birşeyler yetiştirmeye çalışıyorum her şey iyi gibi görünürken bir anda domateslerimin bu küfümsü **** mantarımsı mı demeliyim bilmiyorum gövdelerinin bu hale geldiğini farkettim bu nedir ne yapmalıyım birde biberleimde çiçek açıyor çiçekler solmadan çiçek sap kısmı ile birlikte sararıp yamuluyor bilen arkadaşlar yardımcı olursa çok mutlu olurum şimdiden teşekkürler.
Aysgl-Bytk
01-02-2016, 16:24
bunlarda fotoların devamı
Merhaba, kiraz domateslerimin ana gövdesinde beyaz benekler çıktı. Nedir bunlar fotograf da ekleyebilirim faydası olabilirse. Nasıl kurtarabilirim bu beyaz beneklerden domateslerimi?
Mantar olma olasılığı çok yüksek olmakla beraber; http://www.agaclar.net/forum/domates/8767.htm bu başlığı (1-40 sayfaları) baştan sona inceleyin kesin sizinkine benzeyen bir fotoğraf ve makale bulunacaktır.
Geçmiş olsun.
Benzer bir sorun gördüm ama tam olarak benzemiyor :)
Bitkinin toprağa yakın yerinden kökler salmaya çalışır ya onun gibi ufak çıkıntılar. 2 litrelik saksıda Compo Sana toprak ve iki haftada bir tavsiye edilenin yarısı miktarda Sıvı Solucan Gübresi kullanıyorum sularken. Yaşına yakındır bitki, çiçek ve meyve durumu sorunsuz gibi :)
Fotografları ekliyorum gövdedeki sorunlar için, yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler,
http://img.prntscr.com/img?url=http://i.imgur.com/19vyhct.jpg
Bu da çiçek ve meyve durumu,
http://img.prntscr.com/img?url=http://i.imgur.com/YZgtynb.jpg
emilion74
28-02-2016, 09:25
Selam kardeş bu hangi domates Türü
emilion74
28-02-2016, 09:27
benim bahçemdeki domateslerim çatladı. sebebini bulamadım
Kırmızı kiraz domates, salkım olan değil ama. Red cherry tomato olarak aratabilirsiniz.
Benzer bir sorun gördüm ama tam olarak benzemiyor :)
Bitkinin toprağa yakın yerinden kökler salmaya çalışır ya onun gibi ufak çıkıntılar. 2 litrelik saksıda Compo Sana toprak ve iki haftada bir tavsiye edilenin yarısı miktarda Sıvı Solucan Gübresi kullanıyorum sularken. Yaşına yakındır bitki, çiçek ve meyve durumu sorunsuz gibi :)
Fotografları ekliyorum gövdedeki sorunlar için, yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler,
http://img.prntscr.com/img?url=http://i.imgur.com/19vyhct.jpg
Bu da çiçek ve meyve durumu,
http://img.prntscr.com/img?url=http://i.imgur.com/YZgtynb.jpg
Resimleriniz görünmüyor, salma derken sıvı akıntısı ise anlatımınıza göre emin olamamakla beraber viral bir hastalığa benziyor.
Eğer tahminim doğru ise Viral hastalıkların tedavisi yoktur tek çare toprağı ile birlikte çevreden uzaklaşıtırıp imha etmektir, saksısını da dezenfekte etmekten başka seçenek yok.
Hasarlı bölgeden Resim eklerseniz başka görüşler sunulabilir. Demiştim resimleri ben ekliyorum uzman görüşünün bilgisine sunulur. :)
597588
597585
Geçmiş olsun.
benim bahçemdeki domateslerim çatladı. sebebini bulamadım
Bahçenizdeki domateslerin çatlama nedeni kalsiyum eksikliği olabilir.
Kalsiyum takviyesini yapraktan ve sulama suyu ile yapabilirsiniz.
Hasarlı meyvelere çözüm olmaz ama bundan sonrakilere kesin çözüm olur fazla su veriyorsanız suyunu da azaltın.
Gübre veya iz element olarak şu an süreklilik arz eden ne var ise bir müddet ara verin.
Bu tip sorulara cevap vermek çok zordur.
Domatesin cinsinden, Toprak ve gübreden sulama türü ve sıklığından güneş durumundan söz etmeden cevap beklemek sakıncalı bir durumdur.
Geçmiş olsun,
Kolay gelsin.
Teşekkürler cevap için. Gövdede sadece sorun, o fotografta gözüken yer ile sınırlı yani. Yumuşak değil o beyazlıklar, sıvı çıkışı yok. Gübre fazla gelmiş olabilir mi? Oradan buradan kök salmaya çalışsın :)
gübre fazla gelmiş olabilir mi?
Olabilir, Gübre veya iz element olarak şu an süreklilik arz eden ne var ise sizde bir müddet ara verin.
İsmail Kuzucu
28-02-2016, 20:25
Havadakı nem oranları nasıl acaba? Nemlı durumlarda govdenın kok vermesı dogal bıseydır.
emilion74
28-02-2016, 21:51
Sinbas teşekkür ederim
settler65
30-03-2016, 18:32
Merhaba,
Balkon bahçemde aşağıdaki gibi bir hastalık yayılmakta, ilk etapta gübre artığı sanmıştım fakat hızla yayılmaya başladı. Önce domates ve salatalıklarda vardı, fakat yeşilliklerime de sıçramaya başladı. Sulamayı damla ve yağmurlama olarak iki şekilde yapıyorum. Sanırım bu şekilde diğer bitkilerime de yayıldı.
Çözüm öneriniz nedir.
http://i.hizliresim.com/4r9kDA.jpg
http://i.hizliresim.com/JAW4XJ.jpg
selimkuntay
18-04-2016, 13:09
Tohumdan yetiştirmeye çalıştığım domates fidelerimi birşeyler yemeye çalışıyor.
606322
mehmetali günay
09-05-2016, 19:54
610811
610812
herkese merhaba. arkadaşlar domateslerin toprağa yakın gövde kısmı bu şekilde çürüdüğünü farkettim. yaklaşık 5-6 fidem bu şekilde öldü. neler yapmalıyım?
İsmail Kuzucu
09-05-2016, 20:12
Toprağı yavaşça elinizle kazın. Bozkurt olabilir, genelde fidenin yanında veya tiplerinde yaşar.
mehmetali günay
09-05-2016, 20:52
ismail bey peki toprağı kazmam yeterli olacak mı ilaç öneriniz var mıdır
sedat70_2004
20-05-2016, 09:49
selam dostlar .benim dometeslerde once yaprak uçlarında sararma başladı sonra bitki oldu. çökerten var gerekli mucade yaptım. ama bu sararma olanlarda çökerten yok. monilya olduğunu düşünüyorum . aliyette uygulaması ve bir gun sonra mastercop uyguladım. akşam resim atmayı deneyeceğim.
sedat70_2004
20-05-2016, 16:30
[QUOTE=sedat70_2004;1463116]selam dostlar .benim dometeslerde once yaprak uçlarında sararma başladı sonra bitki oldu. çökerten var gerekli mucade yaptım. ama bu sararma olanlarda çökerten yok. monilya olduğunu düşünüyorum . aliyette uygulaması ve bir gun sonra mastercop uyguladım. akşam resim atmayı deneyeceğim.[/QUOTE
Resimler
İ
sedat70_2004
20-05-2016, 16:46
Resimler
Benim düşünceme göre; siz yanlış ekim yapmışsınız kök boğaz çürüklüğü meydana gelmiş, çürümenin olduğu yani hemen hemen gövdeden ekim yaptığınız için gövde çürümesi meydana gelmiş bu olay yavaş yavaş geliştiği için yapraklarda sararma meydana gelmesi normal çünkü yeterli su ve mineraller çürüklük dolayısıyla yaprağa ulaşmıyor, size tavsiyem diğer domateslerin gövdelerine gelen toprakları uzaklaştırın.
sedat70_2004
20-05-2016, 22:46
1000 adet domates diktimm çökerten varr kabul ediyorum. Ama çökerten olmayanlarda da sararma var
sedat70_2004
20-05-2016, 22:47
Hastalıklı tüm domatesleri yarın imha ediyorum kalan sağlar bize yeter ama bilmediğim bir hastalık bu
Bakırlı ilaçlar var sulama suyunda o ilaçtan verebilirsiniz ya da ekmeden önce fidelerinizi o ilaçlı suya daldırıp öyle ekmeniz gerekiyor.
sedat70_2004
21-05-2016, 17:19
Bakırlı ilaçlar var sulama suyunda o ilaçtan verebilirsiniz ya da ekmeden önce fidelerinizi o ilaçlı suya daldırıp öyle ekmeniz gerekiyor.
Aynen bakırlı ilaç ve humikasitle dikim yaptım yanlız benim domatesler siyah malcnaylonu altında nem yağış sonuç bu perşembe mücadele yaptım uç ilaçla bugün hastalık durmuş salı günü tekrar çökerten ve monilya ilacı tekrarlayacagimm
ÖzkanGulmez
21-05-2016, 17:34
Merhabalar
Belki ayni sorunun çözümü önceki mesajlarda yazıyordur fakat bütün mesajları okuyamadım şimdiden özür dilerim.
Küçük bir terasım var burada domates ekmeye niyetlendim 5 adet tohumu değerlendirmek bunlardan bir tanesi daha önce başladığım içi şu an 20 cm kadar ve çok rüzgar almayan ama günde 4 veya 5 saat güneş alan bir yere koydum.Fakat yapraklarında solmalar ve küçük açık renkli nokta şeklinde lekelenmeler başladı.Problem nedir ve çözümü nedir yardımcı olabilirseniz memnun olurum bu işte şu an çok acemiyim.Yardımlarınızı bekliyorum.Teşekkürler
sedat70_2004
21-05-2016, 17:39
Merhabalar
Belki ayni sorunun çözümü önceki mesajlarda yazıyordur fakat bütün mesajları okuyamadım şimdiden özür dilerim.
Küçük bir terasım var burada domates ekmeye niyetlendim 5 adet tohumu değerlendirmek bunlardan bir tanesi daha önce başladığım içi şu an 20 cm kadar ve çok rüzgar almayan ama günde 4 veya 5 saat güneş alan bir yere koydum.Fakat yapraklarında solmalar ve küçük açık renkli nokta şeklinde lekelenmeler başladı.Problem nedir ve çözümü nedir yardımcı olabilirseniz memnun olurum bu işte şu an çok acemiyim.Yardımlarınızı bekliyorum.Teşekkürler
Arkadaşım resimler ararsan yardımcı olmaya çalışayım
ÖzkanGulmez
21-05-2016, 17:46
Bunlar üç yeterli olur umarım
sedat70_2004
21-05-2016, 18:20
Arkadasim külleme hastalığı gibi hasta yaprakları kopar at kimyasal ilaç uygulama devam ederse kimyasal ara külleme hastalığı bence
sedat70_2004
21-05-2016, 18:21
Humik asit aminoasitler sulama yaparsan toplar bence
ÖzkanGulmez
21-05-2016, 18:38
Teşekkürle bütün benekli yaprakları koparıyorum
İsmail Kuzucu
21-05-2016, 18:44
Aynen bakırlı ilaç ve humikasitle dikim yaptım yanlız benim domatesler siyah malcnaylonu altında nem yağış sonuç bu perşembe mücadele yaptım uç ilaçla bugün hastalık durmuş salı günü tekrar çökerten ve monilya ilacı tekrarlayacagimm
O gövdeye göre köklerin çok daha gelişmiş olması gerekliydi. Bakırlı ilaç etkisini hemen bitirmez, fazlası bitkiye zararlı olacaktır.
ÖzkanGulmez
21-05-2016, 18:45
Son hali bu nerdeyse hic yaprak kalmadi
ÖzkanGulmez
21-05-2016, 18:49
Peki bu kullenme neden olur ona gore önlem alayim
ÖzkanGulmez
22-05-2016, 16:45
Bahçe toprağı ve şaşal su şişeler kullanmayın diye okudum doğrumu dur?
kerkenez
06-06-2016, 12:25
2 adet domatesin yaprakları garipleşti. Bir tanesinin büzüldü diğerinin ise inceldi. İnternetten araştırdım bir şey bulamadım. Görünürde zararlı da yok gibi. Bu bir hastalık mı yoksa mineral eksikliğine işaret mi?
gmzokumus
06-06-2016, 18:09
Merhaba,
domateslerim ilk başta çok güzel gelişme gösterdiler, meyveleri de öyle. Sonra birden bire koyu lekeler oluşmaya başladı. Bir süredir de alt dallarındaki yapraklar sararıyor ama, ilk başta çok önemsememiştim. Sanırım iki durum birbiriyle bağlantılı.
Sorun ne olabilir? Çok üzüldüm, ilk domates yetiştirme deneyimim, çok emek verdim tohumdan bu yana.
616565
616566
616567
birnefestoprak
06-06-2016, 20:05
Virüs hastalığı gibi duruyor.
2 adet domatesin yaprakları garipleşti. Bir tanesinin büzüldü diğerinin ise inceldi. İnternetten araştırdım bir şey bulamadım. Görünürde zararlı da yok gibi. Bu bir hastalık mı yoksa mineral eksikliğine işaret mi?
kerkenez
07-06-2016, 08:51
Virüs hastalığı gibi duruyor.
Teşekkürler.
Bu hafta sonu duruma bakayım olmazsa imha edeyim.
Merhaba, küçücük fide iken aldığım ve gözümüğn nuru gibi baktığım domateslerim tam çiçeklendi meyvaya döndüler derken resimlerdeki gibi durumla karşılaştım. Domateslerin en alttaki dalları büzüştüler ve esnek bir yapı aldılar. Dokununda kopuveriyorlar.Herhangi bir böceklenme görülmüyor. Üst dallarda herhangi bir problem yok henüz.
15 er litrelik saksılarda 1 er fide halindeler
saksılarda koyun gübresi bahçe toprağı ve torf karışımı bulunuyor (ilk ekimde toprak coşturan adında bir karışım da eklemiştim)
3 günde 1 sulama yapıyorum
Suları 10 litrelik bidonda dinlendiriyorum sonra kullanıyorum
yarım gün doğrudan güneş ışığı alıyorlar
şimdiye kadar 1 defa nemazal ile ilaçladım (1 ay önce)
4 hafta önce NPK gübresi verdim sularken
3 hafta önce yapraktan yarasa gübresi verdim
1 hafta önce sulama ile yarasa gübresi verdim (kökten verdikten sonra inanılmaz çiçeklenme oldu)
bu hafta yine kökten sulama ile NPK gübresi verdim
son gübrelemeden 2-3 gün sonra yukarıda yazdığım durum ile karşılaştım.
Yardımcı olunabilirse çok sevinirim.
daha etkili olması için bir kaç resim daha ekledim.
MustafaTepe
09-06-2016, 10:07
Sanki yeterince beslenememişler gibi geldi bana
MustafaTepe
09-06-2016, 10:09
Ayrıca aynı sistem bende de var günde 2 saat aralıklarla 7 kez 4 er daika suluyorum. otomatik sulama sistemi kurdum. ve boyları bir metreyi geçti. Bence az az ve sık aralıklarla su ver
Sanki yeterince beslenememişler gibi geldi bana
yukarıda hangi aralıklarla gübrelediğimi yazdım. başka öneriniz var mı?
Ayrıca aynı sistem bende de var günde 2 saat aralıklarla 7 kez 4 er daika suluyorum. otomatik sulama sistemi kurdum. ve boyları bir metreyi geçti. Bence az az ve sık aralıklarla su ver
heryerde farklı okuyorum sulama ile ilgili. otomatikk sistem kurmak için zaman geçti gibi sanki. her gün az az mı sulasam? çiçeklenme döneminde sulamayı min tutun diyorlar.
MustafaTepe
09-06-2016, 10:14
İlaç olarak kimyasal kullanmayın sarımsak biber yağ ve su karışımı zararlıları uzak tutacak bir karışım ayarlayın veya sağına soluna fesleğen koyun ayrıca size denemniz için bunun topraksız versiyonunu tavsiye ederim.
http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/39604-5.htm
Burda hem topraklı hem topraksız ve ikisi bir arada sistemlerim mevcuttur.
MustafaTepe
09-06-2016, 10:18
Damlama ile az az su veriyorum keşke yakın olsanız da yerinde görseniz size tavsiyem saksının altına su ininceye kadar günde 3 kez sulayın altında çok beklemesin. Saksıya dranaj yapmadıysanız fazla su birikip bitkiyi boğabilir.
Domateslerim şuan için sağlıklı ancak, Mildiyöye (domates ve hıyarlarda yaprak, gövde ve meyvelerde esmerleşme) karşı önlem olarak
"Bir yemek kaşığı soda, bir yemek kaşığı saf zeytinyağı, bir yemek kaşığı saf sabun (arap sabunu) dört litre suya karıştırılarak uygulanır."
tarifi ile hem yaprak biti ve sinekçillerden arap sabunu ile koruma sağlama hemde olası Mildiyöye karşı önlem alma niyetindeyim.
Bahçeme bir zarar verir miyim? Yan etkisi olan bir tarif midir?
Damlama ile az az su veriyorum keşke yakın olsanız da yerinde görseniz size tavsiyem saksının altına su ininceye kadar günde 3 kez sulayın altında çok beklemesin. Saksıya dranaj yapmadıysanız fazla su birikip bitkiyi boğabilir.
terasınıza bayıldım. aynı ölçülerde olsaydı ben de aynısını yapmaya çalışırdım. elinize sağlık harika görünüyorlar.
çok su verirsem bu defa da çiçekleri dökülmez mi? toprağını yıkamak aklıma geldi ama cesaret edemedim.
Bol su ile boylanması normal ama meyve dökümü ve de meyvelerin lezzeti nasıl olacak, önemli olan bu.
Domates normalde seyrek ama bol sulanmayı sever.
- Domateslerinizin fazla sulama nedeniyle aslında kök hastalığına yakalanmış sonuç olarak yapraklarda ve gövdede nekrozis gerçekleşmiş. Sanırım toprağınızda magnezyum eksiliği var.
aydemiraydın
10-06-2016, 08:50
saksıda ve havasız ortamlarda hastalık kaçınılmaz. araziye diktiğim domatesler süper. evin bahçesindekiler hastalıktan kırılıyor. ilaçlarda fayda etmiyor hele saksıda domates yetiştirmeyi düşünmek bile istemem. boruda yetiştirdiğimiz çileklerde öyle her türlü hastalık mevcut.
Ben domatesleri bir ay önce ektim ve terkettim yerlerinde. Gün aşırı bir saatlık sulamaları sabah altıda otomatik yapılıyor ama en büyük gıdaları olan güneş tüm gün tepelerinde.
Desteklerin mutlaka yararı var ama iki ana ihtiyaçları görülüyorsa domateslerin pek sorun çıkarmıyorlar.
kerkenez
14-06-2016, 08:41
Bu hafta köklemedim, 3-4 kök domateste daha var kimisinde hafif, kimisinin gelişimini tamamen durdurmuş. Biraza daha araştırdım en yakın hastalık sarı yaprak kıvırcıklık virüsü gibi duruyor. Fikir sahip olmak için biraz daha takip edeceğim, aynı türlerden yeni fide yetiştirip yerlerine ekeceğim, koltuk altlarını alırken hijyene dikkat edeceğim. Bakalım topraktan mı bulaşıyor yoksa başka sebepleri mi var anlamaya çalışacağım. Her yıl bir terslik çıkıyor illa ki. :(
flying dragon
15-06-2016, 10:56
Eger fideleri icerde daha az gunes alan ortamda yetistirip alistirmadan disariya alirsaniz, gunes isigina maruz kalan fideler bu tip gunes hasarina maruz kalabilirler. Tek yapabileceginiz beklemek sanirim. Eger hasar durup gerilemiyor, surekli ilerliyorsa, mite veya viral hastaliklari degerlendirmek gerekir. Ben sahsen yapraklarda mite, beyaz sinek veya thrips artigi goremiyorum.
ÖzkanGulmez
18-06-2016, 08:37
Merhabalar;
Terasa ektiğim domatesler 40cm ye ulaştı ve çiçeklendi fakat fakat yaprakları içe doğru kıvrılmaya başladı , antalya da yaşıyorum şıcaklıklar 40 ın üzerinde şu an ve aşırı rüzgar var sebebi bu yüzden midir acaba??
Merhabalar;
Terasa ektiğim domatesler 40cm ye ulaştı ve çiçeklendi fakat fakat yaprakları içe doğru kıvrılmaya başladı , antalya da yaşıyorum şıcaklıklar 40 ın üzerinde şu an ve aşırı rüzgar var sebebi bu yüzden midir acaba??
Sayın ÖzkanGulmez; O kıvrılmaların bir kaç nedeni olabilir
- Virüs kaynaklı bir hastalıktan dolayı
&
- Yaprak bitleri nedeniyle olabiliyor.
ÖzkanGulmez
20-06-2016, 12:19
Teşekkürler.Peki ne gibi bir önlem alabilirim??
Teşekkürler.Peki ne gibi bir önlem alabilirim??
- Virüs için ne kullanmanız gerektiği hakkında bilgim yok ancak bir kaç yerde okumuştum kalsiyum uygulaması yapıldığında düzelme olduğunu söylüyorlardı ancak ne kadar doğrudur bilmiyorum benim düşünceme göre etkisinin olmayacağı..
- Yaprak biti içinse bitkisel ev ilaçlarını uygulayabilirsiniz ya da kimyasal ilaçta olabilir tercih sizin.
sayın dongyul ve konu hakkında bilgi sahibi diğer arkadaşlarım;
Domateslerimde ne yazıkki mildiyö hastalığı mevcut. Elma sirkesi ve arapsabunu ile mücadeleden yine sonuç alamadım.
ANTRACOL WP70 tavsiye edermisiniz?
Bu aşamada yapmam gereken farklı bir işlem olabilir mi?
Sayın G.C; söylemiş olduğunuz ilaç hakkında bilgi sahibi değilim ancak mildiyö için 2-3 yıl önce ziraat müh. Arkadaşıma sorduğumda bana organik tarımda da kullanılan bakırlı ilaçları kullanabileceğimi söylemişti. İsmi kor miltox du diye hatırlıyorum. Mavi bir toz.
Etken Maddesi %70 Propineb
Meyvelibahçe müsait olurda bilgi verirse fayda/zarar açısından çok iyi olacak :)
Sağda solda okuduklarıma artık güvenemiyorum, hepsi tüketim/ilaçlama yapmamızı salık veren siteler.
İsmail Kuzucu
01-07-2016, 13:52
Captan'h adlı ilaç hem koruyucu hemde tedavi edici bir üründür. Domateste tavsiye ederim. Yanılmıyorsam 7 günlük hasat bekleme süresi vardı.
Bu gibi havalarda kükürtü dikkatli kullanmak gerekli, sıcak tüm yaprakları kavurabilir.
birnefestoprak
01-07-2016, 17:14
Captan'ın etken maddesinin toksik olduğunu biliyoruz. Propineb de zehirli, muhtemel kanser yapıcı (katkıda bulunucu), üreme sistemine zararlı, aynı zamanda yeraltısuyuna karışırsa çevresel kirletici olarak listelenmiş.
Propineb - toxicity, ecological toxicity and regulatory information (http://www.pesticideinfo.org/Detail_Chemical.jsp?Rec_Id=PC38049)
Resulgur
02-07-2016, 01:37
aDANA daki domateslerimizin bazılarında bu şekilde domateslerde bir hastalık söz konusu ne yapmamızı öneriyorsunuz ?
Captan'h adlı ilaç hem koruyucu hemde tedavi edici bir üründür. Domateste tavsiye ederim. Yanılmıyorsam 7 günlük hasat bekleme süresi vardı.
Bu gibi havalarda kükürtü dikkatli kullanmak gerekli, sıcak tüm yaprakları kavurabilir.
Domateslerimi uyarınızı dikkate alarak kendi hallerine bıraktım. Bugün ilk hasadı ürünlerini tatmak nasip oldu oldukça lezzetli bir deneyim oldu :) Sanırım sağlam kalanlar bize yetip artacak bile.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.