Bağlan

View Full Version : Acemi Bahçıvan Soruları




Sayfalar : [1] 2 3 4

Lezzetaşkı
09-04-2008, 14:48
Arkadaşlar ben de balkonumda sebze yetiştirmek istiyorum. En çok istediğim domates, maydanoz, biber, salatalık, taze soğan yetiştirmek. Bir fidanlığa ulaşma imkanım şu an için olmadığından tohumlarla başlamayı düşünüyorum. Domatesle başlamak çok mu abartılı olur?




kenan özer
09-04-2008, 14:52
neden abartılı olsun ki ben ce başlayın en kısa zaman da ama fide isterseniz bende var domates. biber

Selahattin Yılmaz
09-04-2008, 15:04
İlk denemesinde başarılı olan üyelerimiz var. Forumumuzu takip edin ve karşılaştığınız sorunları ilgili başlıklarda sorun. Bir yerden başlamanız gerek artık.

memzin
09-04-2008, 15:51
neden abartılı olsun ki ben ce başlayın en kısa zaman da ama fide isterseniz bende var domates. biber

Sn kenan ozer !

sizde ne cesit biber fideleri var acaba ? Temin etme sekli nedir ? Fiyatlar nasil ?Bir de "arap biberi" diye bir sus biberi duydunuz mu ? Bu konuda nereden bilgi alabilirim

kenan özer
09-04-2008, 16:57
charliston ve dolmalık onuda ben üretmiyorum fideciler üretiyor ben sadece lezzetaşkı 'na böyle bir nezakette bulundum amacım ticaret değil ama sizin çevrenizde olması gerekir iyi araştırın.

denizakvaryumu
09-04-2008, 18:02
Bauhausda acemiler için hazır saksılı sebze kitleri satılıyor.

Tohumu-torfu-plastik saksısı hazır.

Tohumlar ekilmiş.Size sadece bu hazır kiti alıp sulamak kalıyor.

Maydanoz-marul-tere-soğan gibi çeşitler var.

Süha Şendoğan
10-04-2008, 10:08
Arkadaşlar ben de balkonumda sebze yetiştirmek istiyorum. En çok istediğim domates, maydanoz, biber, salatalık, taze soğan yetiştirmek. Bir fidanlığa ulaşma imkanım şu an için olmadığından tohumlarla başlamayı düşünüyorum. Domatesle başlamak çok mu abartılı olur?

Bende sizin gibi balkonda heves ederek geçen sene domates ve yağ biberi ile başladım fakat domatesin toprağı yeterince iyi olmadığından fazla ürün alamadık ama biberleri bütün yaz boyunca yedik.Bu sene Sn.hocamız Selahattin Yılmaz'ın öneri ve tavsiyeleri ile daha bilinçli olarak yine domates biber ve ek olarak çilekle devam ediyorum.Tavsiyem Eminönü Mısır çarşısından her zaman hazır fideler bulabileceğiniz ve öncelikle hazır fide ile başlamanız.Ayrıca net dergideki Selahattin hocamızın yazılarını okumanızı tavsiye ederim.

Lezzetaşkı
10-04-2008, 10:50
Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkür ederim. Önce tohumla başlamaya karar verdim. Ama önce yazılanları iyice okumam gerekli. Bİrkaç gün içinde başlamayı düşünüyorum. Herkese tekrar teşekkürler...

papaty
26-04-2008, 23:41
Arkadaşlar benim çok büyük terasım var babam orada biber, nane, ısırgan, roka, maydonoz, arabsaçı, merçanköşk yetiştiriyor. Ben bu konuya çok ilgisiz olduğumdan dolayı hiç bişey bilmiyorum yetiştiricilik hakkında. Ama artık doğal şeylerin kıymetinin farkına vardım. Öğrenmek istiyorum... Babama soruyorum, zor iş boşver diyor. Ben biberiye ve kekik yetiştirmek istiyorum. Nasıl dikilir ,fidan **** tohum nerden bulunur nasıl toprak lazım ve ne dönem dikilir?Yardımlarınızı bekliyorum. Zamanla sizinde yardımlarınızla evimin her yerini yemyeşil yapmak istiyorum. :(:(:(

Sebahattin Sargın
27-04-2008, 19:55
Biberiye ve kekik yetiştirilmesi çok kolay türlerdir. Kekik tohumdan yetiştirilir, çok kolay çimlenir. Biberiyede tohum veya çelik yolu ile üretilebilir. İstedikleriniz yetiştirilmesi kolay türler başarıcağınıza inanıyorum ben.

Yalnız foruma mesajlar yazarken lütfen güzel Türkçemizin imla kurallarına uyalım. Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakalım, bu yazılarınızın daha kolay ve gözlerimizi yormadan okumamızı sağlar.

Bilemediğiniz veya merak ettiğiniz konularda ki sorularınızı uygun başlıklar altında sorabilirsiniz. Forumda bitki yetiştirmeye yeni başlayanlar için çok güzel ve bilgilendirici yazılar var, siz bir an önce o yazıları okumaya başlasanız iyi olacak.

Sevgiler ;)

papaty
27-04-2008, 21:46
Sebahattin Sargın;

forumu gezeceğim tabi başladım bile. Ama bahar ekim için uygun bir ay diye biliyorum o nedenle acele ettim arama dan biberiyeyi tarattım. dişe gelir bir bilgi yoktu. ben de not bıraktım. Şu işi bir halledelim gerisi kolay.:(

Sebahattin Sargın
27-04-2008, 22:14
İzmir gibi çiçek cenneti olan bir yerde oturuyorsunuz, büyük yapı marketleri ziyaret edin. Bauhause, carrefour, metro, tekzen, koçtaş, pratiker ve kipa gibi büyük marketlerde çeşitli sebze ve çiçek tohumları bulabilirsiniz. Buralara bir bakın bence, İzmirde aradığınız bitkilere ulaşabileceğiniz bir merkez mutlaka vardır. Kolay gelsin şimdiden, bu konuda aradığınız bilgiye ulaştıktan sonra yöneticilerimiz bu konuyu kapatacaktır. Umarım yardımcı olabilmişizdir.

Sevgiler ;)

Ophrys
27-04-2008, 22:22
Semt pazarlarında hazır fide halinde de satılıyor.

lizard
27-04-2008, 23:57
Hazır fide isterseniz eğer Kızlarağası'nın arkasındaki alanda bulabilirsiniz.
Tohum için ise koçtaşta çok fazla çeşit bulabilirsiniz. Gerekli malzemeleri ise yine Kemeraltı'nda ziraat malzemeleri satan dükkanların olduğu sokaktan edinebilirsiniz. Size tavsiyem özellikle plastik saksılar için Kemeraltı'na mutlaka uğrayın. Büyük marketlerde oldukça pahalı olan saksıları çok ucuza bulabilirsiniz.

Doğuhan Can
02-05-2008, 01:25
Selamlarımı sunarım...
Bu foruma bir abimin üye olduğunu duyduktan sonra inceleme ihtiyacı duydum. Uzun süredir bitkili akvaryumlarım var onlardan bir miktar "bitki tecrübesi" edindim. Onun dışında da lale ve menekşe bakmıştım. Şu sıralar yine bir menekşem var :)
Forumu bir süredir inceliyorum ama net ve tam yol gösterici bilgilere ulaşamadım. Bilgi dağarcığım da dar olduğu için ne nasıl yapılır çok iyi bilmiyorum...
Şimdi amacım bir kaç saksıda kendi ektiğim tohumlarla çiçek yetiştirmek. Ama bu sezonda ne yetişir bir tohum nasıl ekilir bir fikrim yok. Sizce bana uygun bitki türü nedir (evde odamda yetiştiricem) ve bu işi nasıl yapmalıyım?
Sizi açıkçası çok yormak istemiyorum kısa ve net bilgilerle yardımcı olursanız sevinirim...
:rolleyes:
Saygılar,sevgiler,bol yeşillikli günler :) (bol zeytinyağlı sarımsaklı börülceler dilerim ben çok severim :D)

limon_agaci
06-05-2008, 16:08
Merhaba,
merak ettiğim bir soru vardı, acemi olduğum için komik bir sor gibi görünebilir belki :)
Bitkilerin kapalı ev ortamda yetişecek bile olsalar belli ekim zamanları olmasının sebebi nedir? Örneğin "nisan ayında ekilmesi gerek" denen bir tohumu temmuzda eksem o tohum büyümez mi? Ya da bitkiler hangi ayda olduğunu bir şekilde hissedebiliyorlar mı?

**** çiçeklerin toprakları neden bahar ayında değiştiriliyor, diğer mevsimlerle arasında gibi bir fark var?

elif2003
14-05-2008, 10:04
merhabalar
özellikle erkan topuz hocanın uyarılarını da dikkate alarak balkonumda sebze yetiştirmeye karar verdim.dolmalık biber ve cherry domates fidesi aldım.diktiğimin ertesi günü yaprakları büzüştü yere doğru eğildi napmam gerekiyor acaba suyunumu az verdim

YorkerJenny
19-05-2008, 01:19
Bitkilerin kapalı ev ortamda yetişecek bile olsalar belli ekim zamanları olmasının sebebi nedir? Örneğin "nisan ayında ekilmesi gerek" denen bir tohumu temmuzda eksem o tohum büyümez mi? Ya da bitkiler hangi ayda olduğunu bir şekilde hissedebiliyorlar mı?

Bitki derken eger cicekleri kastediyorsaniz bilmiyorum ama sebzeleri kasdediyorsaniz, bir cogunun ari, bocek, ruzgar vs yardimi ile dollenmeye ihtiyaci olacagi icin ev icinde buyuseler de urun vermezler. Bulundugunuz iklime gore tohum baslama ve topraga ekme tarihleri degisiyor. Zone haritasi denir, bu formda dun bir yerlerde gordum, eger turkiye icin hazirlanana bakarsaniz sizin bulundugunuz bolge icin hangi tarihin dogru oldugunu ogrenirsiniz. Benim otrudugum bolgede istatiklere gore en son don olayi 15 mayis deniyor ve 1 haziran topraga ekim tarihi olrak veriliyor. Siz de eger kendi bolgeniz de en son don tarihini ogrenebilirseniz o tarihe 2 hafta ekleyin yaklasik olarak fideleri topraga ekme zamanini ogrenmis olursunuz.

Eger nisan yerine temmuz de ekerseniz, yani gec ekerseniz, yine buyur ama ne ektiginize bagli, bazi urunler sadece baharda buyuyor. Problem su ki, her bitkinin bir omru var, eger 120 gunde urun veren bir sebze ekerseniz, ve bulundugunuz bolgede ilk don 1 eylulde ise, o sebzeden urun alacak zamaniniz olmaz.
Kusaklar boyunca deneme yanilma yolu ile, tecrube ile, her tur icin en iyi sonuc nasil alinir saptanmis. Bitkilerin ne kadar mesafe ile dikilecgeinden , tarihlerine kadar ne deniyorsa onu yapin, aksi halde sonuc istediginiz gibi olmayacakdir.

YorkerJenny
19-05-2008, 01:23
merhabalar
özellikle erkan topuz hocanın uyarılarını da dikkate alarak balkonumda sebze yetiştirmeye karar verdim.dolmalık biber ve cherry domates fidesi aldım.diktiğimin ertesi günü yaprakları büzüştü yere doğru eğildi napmam gerekiyor acaba suyunumu az verdim

bence soka girmis. fideleri direkt kizgin gunes de mi tutuyorsunuz? biber ve domates gunes sever ama birazcik golgeye cekerseniz, biraz yeni ortamina alismasi icin zaman veriseniz sanirim duzeleceklerdir. Belki birazcik daha suya ihtiyaci vardir. diger bri konu da mulch deniyor, kuru cam yapraklari, odun torpusu, parcalari gibi topragin ustunu kapatacak bir seyler bulun. boylece toprak suyu daha uzun tutacakdir. Benim bulundugum soguk bolgelerde topragi sicak tutmak icin de kullaniliyor, bahce ve tarla da zararli otlarla savasmak icin.

eksisekiz
19-05-2008, 16:18
Merhaba,

Arkadaşlar bende balkonumda çiçek veya sebze yetiştirmek istiyorum ancak konu hakkında hiçbir bilgim yok.Nasıl başlayacagımı neler edineceğimi hiçmi hiç bilmiyorum.Sizden rica etsem neler edinmem gerektiğini madde madde yazabilirmisiniz.Bilgisiz buişe başlamak istemiyorum buyüzdendirki önereceğiniz makale,kitap,yazı vs hepsini okumaya hazırım.Edineceğim malzeme vs nerelerden edinebilirm bunuda yazarsanız çok memnun olucam.

Saygılarımla

Emre Erdogdu
1980 İstanbul/Pendik.

Tuba
19-05-2008, 17:10
Hoşgeldiniz,

Bu işin "nerden başlanır" ı yok zannediyorum, direk dalınıyor genelde :D Benimde tavsiyem o yönde olacak. Masrafsız başlamak en güzeli. Pazardan bir fide, yoğurt kabının dibini delmek suratiyle yapılmış bir saksı ve en yakındaki bahçeden alınmış (aşırılmış :D ) birkaç avuç toprak. Biraz ilgi biraz kontol ;) Bir başlayın da sonra okursunuz :D

limon_agaci
22-05-2008, 23:51
Bitki derken eger cicekleri kastediyorsaniz bilmiyorum ama sebzeleri kasdediyorsaniz, bir cogunun ari, bocek, ruzgar vs yardimi ile dollenmeye ihtiyaci olacagi icin ev icinde buyuseler de urun vermezler. Bulundugunuz iklime gore tohum baslama ve topraga ekme tarihleri degisiyor. Zone haritasi denir, bu formda dun bir yerlerde gordum, eger turkiye icin hazirlanana bakarsaniz sizin bulundugunuz bolge icin hangi tarihin dogru oldugunu ogrenirsiniz. Benim otrudugum bolgede istatiklere gore en son don olayi 15 mayis deniyor ve 1 haziran topraga ekim tarihi olrak veriliyor. Siz de eger kendi bolgeniz de en son don tarihini ogrenebilirseniz o tarihe 2 hafta ekleyin yaklasik olarak fideleri topraga ekme zamanini ogrenmis olursunuz.

Eger nisan yerine temmuz de ekerseniz, yani gec ekerseniz, yine buyur ama ne ektiginize bagli, bazi urunler sadece baharda buyuyor. Problem su ki, her bitkinin bir omru var, eger 120 gunde urun veren bir sebze ekerseniz, ve bulundugunuz bolgede ilk don 1 eylulde ise, o sebzeden urun alacak zamaniniz olmaz.
Kusaklar boyunca deneme yanilma yolu ile, tecrube ile, her tur icin en iyi sonuc nasil alinir saptanmis. Bitkilerin ne kadar mesafe ile dikilecgeinden , tarihlerine kadar ne deniyorsa onu yapin, aksi halde sonuc istediginiz gibi olmayacakdir.

Değerli bilgileriniz için çok teşekkur ederim. Ben çiçekleri kastetmiştim. Henüz sebze yetiştirecek kadar tecrübeli değilim :rolleyes: küçük bir balkonum var orası da güneş almıyor herhalde sebze için pek uygun değil ama örneğin evde ekilen çiçek tohumları yüzünden bu soruyu merak ettim. O tohumları ekme zamanlar var, ya da bitkilerin toprağını değiştirme zamanları...
Don olsa bile evin içindeki bitki herhangi bir zarar görmeyeceği için -ki don olayı aklıma gelmemişti - gene de istediğim zaman diksem büyümeyecek mi?

heroman1881
23-05-2008, 23:52
balkonda yiyecek yetiştireceğiz derken zararlı mücadelesini acaba bize zarar vermeyecek şekilde nasıl sağlayabiliriz. bence buna da dikkat edilmeli varsa doğal yöntemler kullanılmalıdır.

Tuba
24-05-2008, 11:00
Biz de öyle yapıyoruz ;) zararlılarla savaşta ev yapımı ilaçlar :

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062

bascavus
29-05-2008, 20:11
ben domates fidesi ve biber fidesi ektim.Akşamları her gün çok az suluyorum.bi sorun olur mu **** nasıl sulayım

Acemiwebci
30-05-2008, 12:05
Arkadaşlar,
aranızda yeniyim. Doğal ürün yetiştirmek istiyorum. Pazardan, marketten alınan tohum, fide, saksılı sebze v.s. istemiyorum. Haklarında çok şeyler duyuyorum. Genetiği bozuk, verimsiz v.s. gibi.
Ben çocukken annemler bahçede çekirdekten domates, biber, fasülye filan yetiştirirler; bizlerde aralarında dolaşıp çiğ yenilecekleri hemen orada taze taze tüketirdik. O zamanların domatesinin, cacığının, fasülyesinin kokusu, lezzeti şu an çarşı pazardan aldığımız ürünlerin hiç birinde yok ! Hatta saman mı yiyoruz, yoksa onlar mı bizi yiyor anlamıyorum.
İşte bu yüzden 2 ay kadar önce 7 katlı binanın en üst katındaki küçük balkonumda DOĞAL sebze meyve yetiştirmeye karar verdim. İlk olarak eşimin geçen sene kuruttuğu çeri domates çekirdekleriyle başladım. Küçük bir saksıda 6 fide elde ettik. Domatesler 10 cm kadar boya erişince, 2,5 litrelik pet meşrubat şişelerinden yaptığım saksılara bu fideleri diktim. Saksılara ziyaret için gittiğim İzmit'in Kullar köyündeki bol gübreli kara toprağını koydum. Biri hariç diğer 5 domates fidesi yeni toprağını çok sevdi ve neredeyse 30-40 cm boya erişti, gövedeleri kalınlaştı, bolca dal ve yaprak verdi, neredeyse minik bir orman oldu ama hala meyve yok ! Minik, kırmızı, dolgun domatesler ortada yok !
Bunu üzerine araştırmaya başladım. Ve malesef bazı kötü bilgiler edindim. Ne derece doğru, ne derece yanlış bilmiyorum. Piyasada satılan, köylülere verilen tohumlar, fideler özel üretim genetik olarak üremeleri bozulmuş ürünlermiş. Yani ucubeymiş. Dünyada bir tane ana firma varmış. Dünyadaki hemen her ülkeye ve çiftçiye, küçük büyük hemen tüm üreticiye bu firmanın ürünleri veriliyormuş. Bu firma da satışı sürekli kılabilmek için böyle bir yöntem uyguluyormuş. İlk sene çok iyi ürün alınıyormuş. İkinci sene verim düşüyor ve 3. sene sonra da sadece dal ve yaprak kalıyormuş.
Şimdi ne derece doğru olduğunu bilmediğim bu konu yüzünden eskiden yetiştirip tükettiğimiz doğal sebzelerin doğal tohumlarını arıyorum.

bascavus
02-06-2008, 22:15
benim çimlenmiş domatesim var.Ben onların suyunu bir ayarlayamadım.Ben onlara ne kadar su dökcem.kaç günde su.Yarım bardak mı.tam bardak mı.Bilgilendirirseniz sevirim

Birde bazi yapraklari curudu acaba neden

Evaca
02-06-2008, 23:26
Merhaba...

8. kattaki balkonumda erik, bodur elma, limon, domates, biber, marul, roka, kırmızı biber, iğde, hurma, keçi boynuzu, kiraz vb. fidelerim var.

Ama maalesef kuşlar fidelerime rahat vermiyor. Özellikle güvercinler bitkileri gagalayıp duruyor.

Küçük oyuncak korkuluğumu bile astım :) ama çözüm olmadı..

Önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum..

Penelophe
02-06-2008, 23:27
Bascavus, sorularınıza cevap alabilmek için nelere dikkat etmelisiniz? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2126)

Penelophe
02-06-2008, 23:32
Evaca, Kuşlara karşı nasıl önlem alabilirim ? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=120805&highlight=r%FCzgar+g%FCl%FC#post120805) ve Balkona dadanan güvercin (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8962) başlıkları size yardımcı olacaktır.;)

munzurlum
06-06-2008, 13:52
balkonumda salatalık domates biber yeni dünya erik kiraz ceviz nar yetiştirmeye açalışıyorum.cevizi büyütüp akrabalarıma verdim bilee taralasına dikmesi için kiraz ve erik se tıfıl hala.domateslerimin biri bodur 5 tane meyvesi var 3 tanede sırık domatesim var ama hala tık yokk.bu normalmi.salatalıklarımmsa 1 er metreye ulaştıı ama salatalığın boyu 2 cm olmadan çürüyorrrr.nedeni nedir acaba.

Emre Albayrak
06-06-2008, 14:08
İlk aklıma gelen çok fazla el teması olmuş olabilir.. Meyveler fazla temasta olgunlaşamdna çürürler.. Diğer bir olasılık ise kök çürümesi.. Kök çürüğü hastalıkları çeşit çeşit olmakla birlikte bitkide meyce dökülmesi yeni yaprakların çürümesi, kuruması ve zamanla toplu ölüme sonuçlanan bir süreçtir. Eğer bitkinize fazla el sürmüyorsanız ya sulama düzeniniz, ya toprak seçiminiz **** bitki köklerinizde bir sorun var demektir.. Eğer sulama düzeniniz ve oranınınz uygun ve toprağınız da sağlıklı ise kökleri biraz eşeleminizi ve çürüme var mı bakmanızı öneririm.. Eğer kök çürümesi hastalığı var ise ilaçlama için gerekli bilgiyi internetten araştırırsınız.. Ki umarım yoktur..

munzurlum
06-06-2008, 14:15
cevap için teşekkür ederim...

titanik1970
24-06-2008, 11:47
Merhaba ben siteye yeni üye oldum benim gibi meraklı insanları bir arada görmekten çok mutlu oldum ben kendi çabaları ile balkonunda sebze yetiştirmeye çalışan bir arkadaşınızım bu yetiştirme olayına 1,5 ay önce erikliden aldığım domates biber ve salatalık fideleri ile başladım 1,5 ay önce aldığım 10 cm lik fideler şimdi baya büyüdüler ancak yerinde gitmeyen birşeyler olduğunu düşünüyorum domateslerin boyu 50 cm bulması ve çiçek açmasına rağmen hala meyve vermedi aynı şekilde salatalıkta öyle salatalığın boyu 40 cm üstünde üzerinde bir sürü çiçeği olmasına rağmen hala meyve vermedi biryelerde yanlış yapıyorum ama nerde olduğunu bulamadım sitede biraz araştırma yapmama rağmen tam karar veremedim sizlerle hem tanışmak hemde fikir alışverişinde bulunmak için bu mesajı attım yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum

suzan7
30-06-2008, 21:54
İlk denemesinde başarılı olan üyelerimiz var. Forumumuzu takip edin ve karşılaştığınız sorunları ilgili başlıklarda sorun. Bir yerden başlamanız gerek artık.

Sayın Selahattin Yılmaz,
Ben bu siteyi 2 ay önce keşfettim,çok ta memnun kaldım.
Nisan ayndan beri 8.kat evimin terasında sebze yetiştirmeye çalışıyorum.Bu konuda çok acemiyim,fidelerim bübüdü fakat sebze verimleri kötü.
Bebde bu yıl Eylül ayında tohumdan fide üretmeyi,kışında camlı balkonda yetiştirmeyi planlıyorum.Bu konuda da hiç bir bilgim yok.Bilgilerinizden yararlanmak istiyorum.Cevaplarsanız memnun olurum.

Öztan Özatanlar
03-08-2008, 01:24
Herkese selamlar....Okumaktan çok memnun olduğum siteden yeni bir şeyler öğrenebilirsem çok memnun olacağım..İzmir sıcağında, batıya bakan ve çok sıcak olan 3 metrekare balkonumda ne yetiştirebilirim? Aslında tür önemli değil amaç bir tohuma ,fideye can vermek..Yardımlarınız için teşekkürler..

canerkus
03-08-2008, 17:37
Biber, maydonoz, tere domzates gibi sebzeler yetiştirebilirsiniz ancak mevsimini kaçırmışsınız sanırım seneye daha erken davranıp saydığım sebzelerde ekebilirsiniz. Ayrıca ben balkonda büyük saksılarda ağaçta yetiştiriyorum ( bodur cins) en azından yeşillik oluyor. Sizde deneyebilirsiniz.

Öztan Özatanlar
04-08-2008, 00:25
Sayın canerkus teşekkür ederim.Evet forumları takip ettiçe anladım ve de çok üzüldüm gerçekten..Neyse ne yapalım seneye inşallah.Tavsiyenize uyacağm.Sağlıcakla kalın.

seturk
18-08-2008, 06:29
merhalar.ben yeşil soğan ekmek istiyorum.acemiyim.nasıl ekebilirim.;)

Baldaş
18-08-2008, 07:44
Merhaba konunun uzmanı değilim ama yeşil soğan ekimi yapmıştık. Baharda, aldığımız arpacık soğanlarını ( ince ve biraz daha iri olanları var ama daha pahalı olan inceleri tercih ediliyor ) belleyip gübrelediğimiz toprağa çok fazla derine girmeyecek şekilde batırdık. Köklenecek baş kısımlarının aşağıya gelmesine dikkat edin.Üstlerinde elimizi hafifçe gezdirdik ( toprağın üzerini derin olmayacak şekilde örttük ) Sonra bahçeyi suladık. :) Bu kadar.

Tecrübeli arkadaşlarımız ayrıntılı bilgi verebilirler ;)

Difference
20-08-2008, 16:33
orta büyüklükte bi balkonum var. direk güneş almıyor ama her daim aydınlık. eskişehirde oturuyorum. iklimi tahmin edersiniz heralde.

sorularım ise şöyle:
-hangi sebzelerden ekersem kış gelene kadar ürün alabilirim?
-kışın herhangi bi sebzeden(ev içinde yetiştirmek şartıyla[zaten eskişehirde dışarda donar hemen]) verim alabilir miyim?
-normalde verim almak istediğim meyve ve sebzeler şunlar:
*çilek
*yeşil soğan
*maydanoz
*cherry domates
*biber(en acısından ve acısız olanından[acemi olduğum çok belli dimi:)])
*kekik
bu bitkilerden seneye verim alabilmek için ne zamanlar ekmeli ya da dikmeliyim? tohum ya da fidelerini nereden bulabilirim?

***aslında bu soruları teker teker bu bitkilerin başlıklarının altına yazabilirdim ama fazla yer kaplamak istemedim. zaten yazılmışlardır diye arasam da ekim/dikim, yetiştirme şartları yetiştirilecek bitkiye uygun iklimde ikamet ediliyormuş gibi düşünülerek yazılmış. dolayısıyla yine her başlığa teker teker yazıp sormak zorunda kalacaktım. şididen teşekkürler, saygılar...

lollypop
01-09-2008, 18:26
herkese merhaba
ben de aranıza yeni katıldım balkonumda sebze yetiştirmek istiyorum ama hiç deneyimim yok en doğal fide **** tohumu nerden bulabilirim yardımcı olur musunuz?

aliş
13-09-2008, 13:49
Merhaba ,
Bana şu mevsimde balkonda yetiştirebileceğim sebzeleri söyleyebilirmisiz.Teşekkürler

ebrub
28-09-2008, 21:49
Merhaba,sitenin yeni üyesi olarak bu ilk mesajım,hem bunun için hem de yetiştirmeyi düşündüğüm güzelim yeşiller için çok heyecanlıyım,umarım sorularım çok saçma gelmez size.
Birisi kuzeye bakan,sabah bir-iki saat güneş alan ve kışın çok esintili olan; diğeri de doğuya bakan,sabah-ögleden sonra arası güneş alan 2 balkonumda sebze-meyve yetiştirmek istiyorum.İlk sorum bu balkonlarda sebze-meyve yetiştirebilir miyim? İkinci sorum ise en çok minik domates (sarı ve kırmızı),kekik,çilek ve bodur nar ve bodur ceviz istiyorum,Adana ve balkonlarımın havasında bunlar yetişir mi,önerileriniz neler olabilir? Şimdiden çok teşekkürler...

Nariel
28-09-2008, 21:58
Sayın ebrub, hoşgeldiniz. Kuzeye bakan balkonunuzda neler yetişebileceği hakkında fikrim yok, rüzgar almasaydı belki birşeyler yetişebilirdi. Ama rüzgar sebze ve meyveleri çok hırpalar. Belki kekik, lavanta gibi baharat yetiştirebilirsiniz.

Doğuya bakan balkonunuzda ise pekçok şey yetiştirebilirsiniz. Adana'nın iklimi de pekçok sebze meyve için elverişli olduğundan sorun yaşamazsınız. Çilek için sanırım şu zamanlarda fide dikimi yapılabiliyor, baharda ürün alınıyor. Domatesi bu mevsimde denemeyin, soğuklar geliyor, verimli olmaz.

Meyve fidanlarını ise poşete dikilmiş olarak bir fidancıdan alıp toprağını dağıtmadan saksıya dikebilirsiniz bu mevsimde de. Rüzgardan korumak için balkonunuza örtü gerebilirsiniz.

Forumu gezerseniz birçok kaliteli bilgiye ulaşacaksınız.

ebrub
01-10-2008, 22:21
Sn Nariel ilginize çok teşekkür ederim...

kahyanur
11-11-2008, 22:14
Yardımcı olurmusunuz lütfen;
30 ekimde ektiğim marul (yedikule) ve kıvırcık marul (novita) tohumları çimlendi. Ancak gövdeleri çok cılız, sağa sola yatıyor. Bazılarında cılızda olsa 3.yaprak çıkmaya başlamış durumda. Çimlendikten sonra balkona güneş alabilecekleri yere koydum. Geceleri aşırı soğuk olmuyor diye içeri almıyorum. Balkon pimapenli ama bir camı devamlı açık bırakıyorum. Torfa ektim. Parmağımla nemi kontrol ediyorum ve en sık 2 günde bir damlatarak suluyorum. Sizce cılız olmalarının nedeni nedir acaba?
Teşekkür ederim.

malbman
12-11-2008, 07:47
Sayın kahyanur fideleriniz yeterli ışık almıyor sanırım. Bildiğim kadarıyla böyle durumlarda ışığı bulabilmek için boylarını uzatıyorlar ve gövdeleri cılız kalıyor.

kahyanur
12-11-2008, 19:40
Sayın malbman cevabınız için teşekkür ederim. İlk kez tohum ektiğim için bu konuda ne kadar bilgisiz olduğumu farkediyorum. Bir sorum daha olacak izninizle. Torf fide şaşırtılma aşamasına gelinceye kadar besin açısından yeterlimidir ? Tarım tedarik'den aldığım genel kullanım amaçlı "torf"u kullanıyorum. Daha doğrusu şöyle sorayım. Torf bitkisel gübre olarak kabul edilebilir mi? Yoksa sadece sağlıklı bir yetiştirme ortamı mıdır?
Saygılarımla.

malbman
13-11-2008, 07:45
Sayın kahyanur, bildiğim kadarıyla torfun fazla bir besleyiciliği yok. Zaten (yine forumdan öğrendiğim kadarıyla) bitki gerçek yapraklarını çıkarıncaya kadar yetiştirme ortamındaki besine ihtiyacı yok. Çünkü o döneme kadar kendi kendini besleyecek sistem kendi içinde mevcut. Ama konunun uzmanı arkadaşlar daha geniş bilgi verebilirler sanırım.

Selahattin Yılmaz
13-11-2008, 08:17
Fideleriniz bir miktar aşırı sulama ve bir miktar da ışıksızlığın etkisinde kalmışlar. Daha az su (sadece nemli kalsa yeterli) ve daha bol ve tepeden ışık alan bir ortama koyarsanız fidelereiniz kendilerine geleceklerdir.

kahyanur
13-11-2008, 20:50
Teşekkürler. Fidelerimi daha fazla ışıklandırmam ve beslemem gerekiyor. Torf benim zannettiğim gibi besleyici bir ortam değilmiş. Sığır gübresi şerbeti yaptım. Azar, azar sulayacağım. Aslında en sağlıklısı EC si kontrollü bir şerbet kullanmak. Ama maalesef EC-metrem yok. Bir ohm-metre alıp iki ucunu 1cm aralık bırakacak şekilde sabitleyip tartes'den alacağım EC standart çözeltisi ile kalibre etmeyi ve EC metre olarak kullanabilmeyi umuyorum. Topraksız tarıma büyük ilgi duymuş olmama rağmen ve bu konuda epey araştırma yaptıktan sonra toprakta sebze yetiştiriciliği ile topraksız tarım metodunu ortada bir yerde birleştirmeyi ve torf ortamında organik gübre kullanarak sebze yetiştirmeyi denemek istiyorum. Bu konuda bir başlık açılsa ne iyi olurdu.

malbman
14-11-2008, 07:11
Neden kendin bir başlık açmıyorsun kahyanur kardeşim?

Şule68
14-11-2008, 13:09
Kahyanur Hanım araştırmalarım sırasında kimyasal kullanmadan yapılan topraksız tarım çalışmalarına rastlamıştım yabancı sitelerde. Bu sistemlerde kimyasal gübreler yerine vermikompost veya balık kullanılmıştı.

Balıklı sistemlerin adı ''aquaponic'', bu şekilde arama yaptırırsanız ilginç sonuçlara ulaşırsınız. Balıklar yemleniyor, balıkların atıklarının olduğu su bitkilere gönderiliyor, bitkilerden alınan tahliye tekrar akvaryuma dönüyor vs.. Böylece bir ekosistem oluşturulmuş. Hatta greenpeace' in balık çiftliklerinde oluşan kirli suların arıtılma ve işlevsel hale getirilmesi konusunda böyle bir önerisi var.

Vermi kompost ise organik atıkların gübre haline getirilmesi kısaca. Ama bununla ilgili topraksız tarım uygulamasına bir yerde rastlamıştım. Çok net bilgi bulamamıştım.

Balıklarla olanı denemeyi çok istemiştim ama daha önceki başarısız akvaryum denemelerimden korktuğum için cesaret edememiştim. Bence siz kimya bilginiz ve araştırmacı yönünüzle düşündüğünüz şeyleri başarabilirsiniz. Yeni bir başlık açın ve çalışmalarınızı takip fırsatı sağlayın bizlere. Topraksız tarımla ilgileniyorum ama organik topraksız tarım çok daha iyi olur diye düşünüyorum. Kolay gelsin..

Todor
14-11-2008, 13:40
Vermicomposte solucan gübresi demek. Bu başlıklar ilginizi çekebilir.

Topraksız tarımda organik gübre (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9085&highlight=vermikompost)
Toprak solucanları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2927&highlight=solucan)
Organik Bahçecilik (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9130&highlight=kompost)
Organik Tarım (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1446&highlight=kompost)
Gübre (çeşitleri, özellikleri, kullanım yerleri...) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1356&highlight=kompost)
Kompost hazırlama (Evsel ve bitkisel atıklarla kendi gübreni yap) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2181&highlight=kompost+haz%FDrlama)
Marul Üretimi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5251&highlight=fide+yeti%FEtirme)

Ayrıca e-dergimizde (http://www.agaclar.net/dergi/) de fide ve sebze yetiştiriciliği ile ilgili bir çok bilgi mevcut. Okumanızı tavsiye ederim.

Şule68
14-11-2008, 13:55
Sn. Todor;
bu başlıkların hepsini biliyorum hatta evsel organik atıklardan solucansız compost gübre üretmeye çalışıyorum. Fikir sahibi olmadığım konu vermicompostun topraksız tarımdaki kullanım şekli. Şerbet mi elde ediliyor? Direkt suya mı karıştırılıyor? gibi. Topraksız tarımda organik gübre başlığında ise uygulama yapan olmamış sadece kısa bilgi geçilmiş.

Bu bilgileri ( **** farklı bir yöntemi) uygulamaya döküp sonuçlarını paylaşacak arkadaşlar olabilir belki. Yeni başlık açmadan topraksız tarımda organik gübre başlığından devam edilebilir. Kahyanur hanımın çalışmalarını merakla bekliyorum.

Todor
14-11-2008, 15:55
Aquaponic sistemde, uygun Ec değerlerinde, istediğiniz bir hayvan gübresini besin kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Fakat hydroponic sistemdeki gibi bir verim beklemeyin. Çünkü hayvan gübresinin içeriği bitkinin tüm ihtiyaçlarını bire bir karşılamaz.

kahyanur
18-11-2008, 10:10
Aquaponic sistemde, uygun Ec değerlerinde, istediğiniz bir hayvan gübresini besin kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Fakat hydroponic sistemdeki gibi bir verim beklemeyin. Çünkü hayvan gübresinin içeriği bitkinin tüm ihtiyaçlarını bire bir karşılamaz.

Sn Todor;
Aquaponic sistem gerçekten harika olurdu. Ne yazık ki akvaryumum yok. Öte yandan topraksız tarım başlangıçta bana çok cazip gelmesine rağmen birden "asetik asit" aklıma geldi. Asetik asit bildiğimiz sirke asiti. Üzüm **** bazı meyva sularının fermantasyonundan elde edildiği gibi kimyasal reaksiyonlarla da elde edilebiliyor. Her iki yöntemle elde edilen asetik asit formülü aynı. Yanlız bir önemli fark var. O da kimyasal olarak elde edilen asetik asitin kanserojen olduğu.
Çocukluğumda yaz tatillerinde teyzemlere giderdik. Teyzem o zamanlar evinin arkasındaki küçük bahçesinde sebze yetiştirirdi. O bahçeden kopardığı biberlerle yaptığı zeytinyağlı dolmanın tadını hiç bir zaman bulamadım. Biber formülsel yapısı ile aynı biber ki gelişimini tamamlamış ve biber olmuş. Ama tad neden farklı?
Özetle söylemek istediğim topraksız tarım hepimizin ezberlediği sebeplerden ötürü avantajlı gibi görünüyor olabilir. Ama ben buna kesinlikle katılmıyorum. Çünkü sonuçta sayılı miktarda ve kimyasal katıyoruz. Peki nerede enzimler? nerede asitler? nerede solucanlar? Acaba analiz edilerek tespit edildiği söylenen macro ve micro elementler sadece o kadar mı? Atlanmış bir şeyler yok mu? Ispanakta yapılan demir analizinde yapılan bir virgül hatasından dolayı neredeyse 100 yıl ıspanaktaki demir 10 kat fazla bilinmiş ve temel reisler türemişti.:p
Özetle elimde bol miktarda yanmış sığır gübresi var. Eksikliği olabilir tabii ki. Ama torf,perlit, sterilize edilmiş toprak, cocopeat karışımına gübre ve eser miktarda iz element katmanın bir sakıncası olmaz diye düşünüyorum. Keşke birazda solucanım olsaydı.
Saygılarımla.

SBAKKAL
19-12-2008, 11:24
Evaca, Kuşlara karşı nasıl önlem alabilirim ? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=120805&highlight=r%FCzgar+g%FCl%FC#post120805) ve Balkona dadanan güvercin (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8962) başlıkları size yardımcı olacaktır.;)


Orjinal Mesaj Sahibi SBAKKAL

Merhaba, ben yeni üye oldum ve genele nasıl mail atacağımı bilemediğimden sorumu size sormak istedim.:( Umarım yardımcı olabilirsiniz Ben 2 hafta kadar önce uzun bir saksıya, yarısına kadar maydonoz ve yarısına kadarda dereotu ektim. Dereotu tarafında beyaz pamuksu şeyler oluşunca sitenizden yararlandım ve bir süre su vermedim. Biraz azalır gibi oldu ama dün eve gittiğimde yine fazlalaşmıştı. Maynoz kısmında uzun uzun tohumlar patlamış, dereotu tarafında pamuksu şeyler olmasına karşın daha fazla tohum patlamış. Ben saksımı sürekli ev içinde cam önünde bulunduruyorum .Acaba saksıyı açık balkonum var oraya mı çıkarıp bakmalıyım yoksa içeride camın önünde bulunması yeterli midir? Ayrıca özellikle maydonoz tarafındaki toprak yarılmış şekilde. Bu durumda, hem dereotu hem maydonoz tohumlarım için sulamayı ne şekilde yapmalıyım.Teşekkür ederim :p

Todor
19-12-2008, 14:00
Özetle elimde bol miktarda yanmış sığır gübresi var. Eksikliği olabilir tabii ki. Ama torf,perlit, sterilize edilmiş toprak, cocopeat karışımına gübre ve eser miktarda iz element katmanın bir sakıncası olmaz diye düşünüyorum. Keşke birazda solucanım olsaydı.
Saygılarımla.

Gübrenizi 1 ay kadar açık alanda bekletin. Solucanların oluştuğunu göreceksiniz.

envor
19-12-2008, 19:01
Orjinal Mesaj Sahibi SBAKKAL

Ayrıca özellikle maydonoz tarafındaki toprak yarılmış şekilde. :p

Toprak yarılmışsa, susuzluktan yarılmıştır. Beyaz şey dediğinizide anlamadım, resim koyma şansınız varmı?

SBAKKAL
22-12-2008, 12:27
Toprak yarılmışsa, susuzluktan yarılmıştır. Beyaz şey dediğinizide anlamadım, resim koyma şansınız varmı?

Merhaba,
Açıkçası,maydonoz ve dereotlarımı ne kadar süre içinde ve miktar olarak ne kadar sulamam gerektiği konusunda benim biraz kafam karştı,:confused: önce hergün suluyordum şimdi 2 günde bir suluyorum ama bu seferde toprak yarıldı.:( Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler :rolleyes:

envor
24-12-2008, 17:04
Sn.SBAKKAL, maydonoz, tere, roka, dereotu tohumlarını toprakla buluşturduktan sonra, tohumlar çıkana kadar toprak sürekli nemli tutulmalı(Gerekirse her gün sulanmalı). Tohumlar çıktıktan sonra toprak yapısına göre ne kadar sulanması gerektiğine karar verilmeli. Toprak çatlamışsa eğer, dediğim gibi, kepir bir yapısı vardır. Az, ama sık sularsan, hep bitkiler iyi sulanmış olur, hem toprak çatlamaz.

ormancık
05-03-2009, 09:43
Arkadaşlar,
Küçük bir saksıda 6 fide elde ettik. Domatesler 10 cm kadar boya erişince, 2,5 litrelik pet meşrubat şişelerinden yaptığım saksılara bu fideleri diktim. Saksılara ziyaret için gittiğim İzmit'in Kullar köyündeki bol gübreli kara toprağını koydum.

Sn.Acemiwebci,

Ben de sizin gibi doğal ürünlerin daha sağlıklı olduğuna inandığım için, yine sizin yaptığınız gibi kendi domatesimi kendim üretmekle işe başlayacağım. Acaba saksıya diktiğiniz ve kara toprak diye belirttiğiniz toprağın cinsi nedir ve siz ne önerirsiniz?

Süha Şendoğan
05-03-2009, 09:55
Sn.Ormancık,
Hepimizin yaptığı gibi amatörce işe başlamanı tavsiye ederim.Formdaki konuları dikkatlice okursan nasıl toprak, ne miktar gübre kullanman hakkında çok detaylı bilgiler var.
Bulabildiğin büyük boya kutuları ilersi için işine yarayabilir.Yeni başlıyacaksan yanmış gübre dedikleri çiftlik gübresini dere kumu ve bahçe toprağı karışımıyla birlikte karıştırıp ufak kaplarda çimlendirdiğin fideleri daha geniş saksı veya boya kutularına aktarıp işe başlayabilirsin, daha sonra gerisi kendiliğinden gelecektir.
İyi mahsüller.

ormancık
05-03-2009, 11:03
Sn.Ormancık,
Hepimizin yaptığı gibi amatörce işe başlamanı tavsiye ederim.Formdaki konuları dikkatlice okursan nasıl toprak, ne miktar gübre kullanman hakkında çok detaylı bilgiler var.
Bulabildiğin büyük boya kutuları ilersi için işine yarayabilir.Yeni başlıyacaksan yanmış gübre dedikleri çiftlik gübresini dere kumu ve bahçe toprağı karışımıyla birlikte karıştırıp ufak kaplarda çimlendirdiğin fideleri daha geniş saksı veya boya kutularına aktarıp işe başlayabilirsin, daha sonra gerisi kendiliğinden gelecektir.
İyi mahsüller.


Sn. turco,

Başlangıç için verdiğiniz bilgilere çok teşekkür ederim. Ancak yazınızda belirttiğiniz şekildeki toprağı yaşadığım bina yığınları arasında bulmam mümkün değil.:(Bunun için çok üzgünüm.Ama büyük marketlerde, bu bahsettiğiniz topraklara eşdeğer toprak cinsi varsa onu alabilirim.

açık-pozisyon
05-03-2009, 11:33
Ya bu toprak konusu benim de canımı sıkmaya başladı :) Benim evimin bahçesi var toprağı var ama saksı için oradan toprak almaya çekiniyorum, 2 sene önce oraya diktiğimiz domatesler virüsten yanmıştı, doğal olsun istedik diye ilaç da atmamıştık...

Sn. ormancık, marketlerde satılan torflu toprak kalitesizdir, mutlaka içine kaliteli toprak ve gübre koymalısınız... Etrafınızda park bahçe yok mu, tenha bir vakitte alın elinize küçük bir çuval, doldurun beğendiğiniz yerinden...

Ben bu sene saksı karışımlarımı şu şekilde hazırlamayı düşünüyorum;
2/4 [bahçe toprağı + torf] karışımı
1/4 perlit
1/4 [biofarm organik gübre + yarasa gübresi] karışımı
sulama suyuna sıvı hümik asit veya leonardit(hümik asit + fülvik asit'ten oluşan suda çözünür bir madde) veya sebze coşturan(piyasada satılan bir tür hümik asit + fülvik asit + deniz yosunu + ıvır zıvır'dan oluşan bir sıvı) uygulamayı düşünüyorum...

Burada önemli olan gelişme çağındaki bitkinin (saksıya aldıktan sonra) fosfor ve/veya potasyum ağırlıklı gübrelerden oluşan rahat bir toprak (bahçe toprağı + perlit) içerisinde durmasıdır ve toprak içindeki o besinleri almasını kolaylaştırmaktır. Hümik asit ise bu besin alımı işini kolaylaştırır, artırır...

Tüm bunları deneyerek, hissederek, yaşayarak göreceksiniz... Bitki size söyler zaten ne istediğini ;)

ormancık
05-03-2009, 13:24
Etrafınızda park bahçe yok mu, tenha bir vakitte alın elinize küçük bir çuval, doldurun beğendiğiniz yerinden...

Ben bu sene saksı karışımlarımı şu şekilde hazırlamayı düşünüyorum;
2/4 [bahçe toprağı + torf] karışımı
1/4 perlit
1/4 [biofarm organik gübre + yarasa gübresi] karışımı
sulama suyuna sıvı hümik asit veya leonardit(hümik asit + fülvik asit'ten oluşan suda çözünür bir madde) veya sebze coşturan(piyasada satılan bir tür hümik asit + fülvik asit + deniz yosunu + ıvır zıvır'dan oluşan bir sıvı) uygulamayı düşünüyorum...



Sn. açık-pozisyon,

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. İnanılmaz şekilde kendime güvenim geldi.:p Beni bu şekilde cesaretlendiren siz üstadlara ağaçlar.net aracılığı ile binlerce kez teşekkür ederim. En kısa zamanda dediğiniz gibi küçük bir çuval toprak bulup hemen işe koyulacağım.;)

açık-pozisyon
05-03-2009, 14:45
Estağfurullah, üstad falan değil, kendi çapımda yeşilseverim sadece :)

pamukseram
09-03-2009, 14:08
biraz önce evimin balkonunda ilk yetiştiricilik deneyimimi tamamladım.pembe yumurta kolilerinden bir sera kurdum kendime.aslında ilgilenmek istediğim asıl konu topraksız tarımda sebze yetiştiriciliğiydi ama şimdilik bahçe toprağıyla başladım işe.kolilerimde dereotu ve roka tohumlarım var.derotunun yetiştiricilik açısından çok fazla toprak seçmediğini öğrendim ve bu konuda terddütlerim olmadı.dereotunun 7-21 ve rokanında 3-8 gün içerisinde çimleneceğini öğrendim. kolilere biraz fazla tohum atmış olabilirim.çıkışlar olduğunda seyreltmeyi düşünüyorum.asıl ekimi tavalara yapmak gerektiğini biliyorum ama fidelerim oluştuğunda şaşırtmayı düşünüyorum.yanlızca tek bir sorunum var amatör olarak hazırladığım bu mini serada nekadar zaman içersinde sulama yapmam gerektiğini bilmiyorum .bana yardımcı olursanız sevinirim.

berduray
09-03-2009, 14:58
Toprak kurudukça.

malbman
09-03-2009, 16:16
Tohumlarınız çimleninceye kadar toprağın sürekli nemli kalmasına dikkat edin. Ama nemli tutacağım diye bataklığa çevirip:p tohumları da çürütmeyin. Her sabah ya da akşam fısfısla ıslatıp üzerlerini de streç film ile örtün. Ertesi günkü sulama işleminden önce bir kaç saatliğine üzerlerini açıp havalandırın. Böylece küflenme olmaz.

hozat
13-03-2009, 23:00
Arkadaşlar, balkonda domates yetiştirmek istiyorum.Elimde yatay 25-30 cm civarında derinliği olan saksılar var kullanabilirmiyim?

Birol Ketenci
14-03-2009, 16:52
Domates için 25-30cm lik saksılar yeterli olmayacaktır. Evet bitki büyür domateste alırsınız ama sayı olarak az ve küçük olurlar. Size bir tavsiye: büyük boy çöp bidonları hem ihtiyacınızı karşılar hem de saksılara göre daha ucuz maliyetlidirler. Uğraştığınıza da değecek ürün alırsınız.

İsmail Karagülle
30-03-2009, 17:18
Topraksız tarım uygulamasını evde küçük bir uygulamasını yaparak öğrenmek istiyorum .
Domates için besin kit i nereden alabilirim . Hazır ,az miktarda perlit nereden alabilirim.Ve fideyi nereden alabilirim hepsini aynı yerden temin mümkünmü? Bu siteye yeni girdim . Ve topraksız bitki yetiştirme konusu çok ilgimi çekti . Amatörce evde yapmayı deneyeceğim .selamlar.

Sarıcan
30-03-2009, 19:33
Sayın huyhuyhuy,

Domates için besin kitini Istanbul' lu olduğunuz için

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8023 buradan,

Perliti

http://www.genper.com.tr/index.php?option=com_contact&Itemid=3 veya

http://www.izomarket.com/index.php?sayfa=5&UID=54 buradan alabilirsiniz.

Domates fidesine gelince yapacağınız çalışmaya bağlı olarak araştırma yapacaksınız. Belkide tohumdan fide yapmak istersiniz, o zaman Bauhaus, Koçtaş gibi marketlerden çeri veya sofralık domates tohumu alıp çimlendirebilirsiniz. Istanbul' da hangi semtesiniz. Alçı ile uğraşınız ilgimi çekti. Deneyimlerinizden faydalanmak hoşuma giderdi. Kolay gelsin.

malbman
30-03-2009, 23:08
fideyi nereden alabilirim hepsini aynı yerden temin mümkünmü? Bu siteye yeni girdim

Sayın huyhuyhuy, aramıza hoş geldiniz. Fide konusunda bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14668)linkteki ilana bir bakın isterseniz. Eğer yapmayı düşündüğünüz uygulamaya uygun olduğunu düşünürseniz yalnızca fide bulmakla kalmaz, aynı zamanda profesyonel bir yetiştirici olan arkadaşımızdan gerekli temel bilgileri de alabilirsiniz.

herkul38
02-04-2009, 10:03
Arkadaşlar bende formu okuyunca heveslendim ve bu işi yapabilirim diye cesaretlendim.
Fakat forumda bakıp bulamadığım ya da göremediğim kafama takılan 2 soru var.

1. maydonoz, dereotu, marul ve biber tohumlarını çimlendirmeden önce ılık suda bekletme konusunda bir beze veya pamuğa sarıptamı yoksa direk normal ılık sudamı bekletmem gerekiyor?

2. suda bekletme süreleri: maydonoz: 5-7 gün, biber 2 gün diye biliyorum.
Marul ve dereotunu kaç gün bekleteyim?

3. Saksı için hazırlıyacağımız harca (1/3 bahçe toprağı, 1/3 dere kumu 1/3 gübre) ben torf katmak istiyorum faydası olur mu? Olursa oranı nekadar olmalıdır? Teşekkürler.

herkul38
03-04-2009, 19:53
Cevap verecek kimse yok galiba???

yekisi
06-04-2009, 21:35
Semt pazarlarında hazır fide halinde de satılıyor.

bende yeniyim ve ne görürsem ekmek dikmek istiyorum:) biberiyede fena olmaz dihye düşündüm. bu fideler bu aylarda çıkar değil mi pazarlara?

isik
12-04-2009, 19:38
merhaba,

oncelikle bu siteyi bulmak ve uye olmaktan cok mutluyum.

sonunda ben de evimde, balkonumda bir seyler yetistirmeye karar verdim. ancak neyi, nasil yetistirebilecegimi bilmiyorum. bu donemde ne ekilebilir, nasil bir toprak, saksi, gubre gerekir?

sabahtan, ogleden sonraya kadar oldukca fazla gunes alan bir balkonum var ve istanbul'da yasiyorum. bu iklim kosullarinda domates, biber, nane, salatalik olabilir mi?

tesekkurler.

umuyorum yol gostermelerinizle ben de evimde kendi sebzemi yetistirebilecegim.

aykutince
13-04-2009, 10:30
Merhabalar Arkadaşım aramıza hoşgeldin öncelikle. Sana ilk olarak tavsiyem ne tip yetiştirici olacağına karar vermek.
Örneğin ben topraklı tarım yapıyorum. (bazı arkadaşlar topraksız tarımı tercih ediyorlar bu konuda bilgim yok) toprağı bauhause den 60 lt lik paketlerde aldım. Ayrıca sterilize edilmiş koyun gübresi de satılıyor. Açık tercih etmedim malum balkon evin içi böcek yumurtaları taşımaktan korktum o yüzden herşey hazır alındı.
Saksı olarak yoğurt kabları, su damacanaları, 1 milyoncu dan alınan kova benzeri kullanılabilir.
Ekilecek şeylere gelince domates,biber, salatalık tohumu için henüz geç kalmış sayılmazsınız. Nane , maydanoz, dereotu vb ise yılın her dönemi ekilebilir.
Bu bitkilerin bakımı konusunda ilgili sebzelerin adına açılan başlılara bakarak bakımları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ancak en önemli tavsiyem, alacağınız tohumlarda hibrit olmayanları tercih etmeniz. Bunları ayırt etmenin yolu güvenilir firmalardan alışveriş etmek ve paketlerinde F1, hybride YAZMAMASINA özen göstermektir.
Bu arada yine sormak istediğiniz bir şeyler olursa yardımcı olmaya çalışırım. Kolay gelsin hayırlı, bereketli olsun.

isik
13-04-2009, 16:26
cevabınız için teşekkür ediyorum. en yakın zamanda tohumlarımı alıp, bu işe girişeceğim.

aykutince
13-04-2009, 17:11
Kolay gelsin başarılar:)

caploonba
18-04-2009, 16:34
Selamlar forumu özlemişim. Yaklaşık 1 seneden beri giremedim. Artık burdayım. Ben bişey sormak istiyorum. 2 sene önce yetiştirip tohuma bıraktığım biberler peçete içinde sarılı. Çimlenme şansı nedir? Birde suyun içine tohumları koyarken içine kaç damla oksijenli su damlatıyoduk?

sengul1981
22-04-2009, 11:55
merhaba

aranıza yeni katıldım.1 hafta önce domates, biber ve salatalık çitilleri aldım,marketten aldığım sebze kasasına diktim.acaba bu sebzelere gübre kullanmam gerekirmi.ayrıcada tohumunu diktiğim peyunyalarada bitki besini veya gübre vermem gerekirmi.birde yine tohumdan çoğalttığım cherry domatlerim var.bunlar hakkında bana bilgi verirmisiniz.

acemi ciftci
23-04-2009, 14:22
selamlar

anladığım kadarıyla bu başlık tam bana göre. ben de aranıza yeni katıldım. evimde domates, maydanoz, yeşil soğan, çilek ve biber yetiştirmek istiyorum. koçtaştan alınmış perlitli toprağım, saksılarım ve yetiştirmek için istek ve azmim var ama bu bitkilerin tohum ya da fide halleri elimde yok. eskişehirde oturuyorum. nerden nasıl bi şey almalıyım bilemiyorum. eskişehirde bunları yetiştirmeye kalksam başarısız olur muyum onu da bilemiyorum.

yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

kadiray27
23-04-2009, 14:33
Sayın Acemi cifti

İlk önce tohum bulmanız lazım. Saksıda yetiştirmeyi düşünüyorsanız oturak cins domates tohumlarını öneririm. Yeşil soğan için illa tohum arayışınıza girmenize gerek yok evdeki kuru soğanlardan filizlenenderi dikersiniz. Çileği ya tohum **** fidesini elde etmeniz lazım.
Bunlara uygun saksılarınızı ayarlamanız lazım. Bunların tohumdan çimlenme aşamaları formda detayları ile anlayılıyor. Her Sebze için kendi başlığı var. Onları okursanız daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kolay gelsin

acemi ciftci
23-04-2009, 14:53
kadiray27

cevabın için çok sağol ancak benim sorunum da bu tohumların temini. nereden alınır, nasıl alınır bilemiyorum. oturak cins domatesin farkı nedir bunu ancak ilgili başlığı okuduğumda anlayabilirim tabi. ama bunu anladığımda bile bunu temin etme yolunu bilmediğim için yine çıkmaza giriyorum. internette satan yerler ve kişiler var ancak 5 tane tohum için her bitkide 5'er tl kargo parası ödemek biraz fazla geliyor maalesef bana. topluca elde edebileceğim, en azından 2sini 3ünü topluca alabileceğim bir yer de henüz bulamadım. bu yüzden yardımlarınızı, fikirlerinizi istedim. umarım uygunsuz bi istek değildir.

malbman
23-04-2009, 15:00
Selamlar forumu özlemişim. Yaklaşık 1 seneden beri giremedim. Artık burdayım. Ben bişey sormak istiyorum. 2 sene önce yetiştirip tohuma bıraktığım biberler peçete içinde sarılı. Çimlenme şansı nedir? Birde suyun içine tohumları koyarken içine kaç damla oksijenli su damlatıyoduk?

Sayın caploonba sizi aramızda yeniden gördüğümüze sevindik. Yaklaşık dört yıl önce toplayıp kaybettiğim ve Mart ayında bulduğum biberlerin tohumlar çimlendi. Hem de hepsi. Ama bu sadece bu duruma özgü bir sonuç olabilir. Yine de denemeden bilemezsiniz. Bence tohunmları hiç vakit kaybetmeden ekin ve bekleyin.

Ben oksijenli suyu damla ile değil de, şişenin kapağını silme doldurup atıyorum. Hiç zararı olmadı şimdiye kadar.

kadiray27
23-04-2009, 16:12
Sayın Acemi Çiftçi

Sitemizin satış bölümünde ucuza temin edebilirsiniz. Tohum satışı

http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=123

Fide satışı

http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=201

Birde formuzda ücretsiz paylaşım bölümünde paylaşımda bulunan arkadaşlarımız oluyor.

http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=128

acemi ciftci
23-04-2009, 18:10
kadiray27 cevap için çok saol. verdiğin linkleri incelemeye başlıyorum hemen.

Sarıcan
01-05-2009, 19:53
Sn. acemi ciftci,

Koçtaş' ın bahçe bölümünden perlitli toprak aldığınıza göre oradaki tohumları görmüş olmanız gerekirdi. Domates, biber, salatalık, maydanoz ve dereotu tohumları her markette var neredeyse. Forumdan daha kıt bulunan pembe domates, red robin domates gibi özel tohumlara ulaşmanı öneririm. Yok tohumdan yetiştirmeyle uğraşamam dersen özellikle domates ve çilek fidesinde forumda çok uygun ve kaliteli fidelere ulaşabilirsin.

acemi ciftci
05-05-2009, 21:11
Sn. Sarıcan

Perlitli toprağı almamdan bu yana 1 sene geçti ve ben o sıralar sadece mum çiçeği ve gardenya peşinde olduğum için tohumları farkedememişim büyük olasılıkla. Ama bu haftasonu önerinizi dinleyip tekrar gideceğim.

Tabi bu arada bol olarak ihtiyaç duyduğum toprağı da etraftaki bahçelerden almayı düşünüyorum. Sade toprak olacağı için yine Koçtaştan alacağım perlitli toprağı bahçe toprağına karıştırıp daha çok toprak elde etmek gibi bi düşüncem var. Doğru bi şey yapmış olur muyum?

Sarıcan
05-05-2009, 21:27
Sn. acemi ciftci,

Bence hiç toprak falan aramayın, perlitte topraksız tarım yapın veya direkt suda topraksız tarım yapın.

shuret
05-05-2009, 22:47
arkadaşlar bende bir kaç aaydır merak saldım sebze yetiştiriciliğe.Şimdiye kada tohumla yapmıştım geçenlerde bauhass dan hazır küçük kutuların içinde fide domates hıyar biber aldım içinde toprak var ama onların bu şrkildemi kalacak yoksa saksıyamı ekicem bilemedim yardımcı olursanız sevinirim.

cakır27
06-05-2009, 17:14
kadiray27

cevabın için çok sağol ancak benim sorunum da bu tohumların temini. nereden alınır, nasıl alınır bilemiyorum. oturak cins domatesin farkı nedir bunu ancak ilgili başlığı okuduğumda anlayabilirim tabi. ama bunu anladığımda bile bunu temin etme yolunu bilmediğim için yine çıkmaza giriyorum. internette satan yerler ve kişiler var ancak 5 tane tohum için her bitkide 5'er tl kargo parası ödemek biraz fazla geliyor maalesef bana. topluca elde edebileceğim, en azından 2sini 3ünü topluca alabileceğim bir yer de henüz bulamadım. bu yüzden yardımlarınızı, fikirlerinizi istedim. umarım uygunsuz bi istek değildir.

sn kadir ay neden bulamıyosunuz anlamadım güzel gazi şehrimizde tohumcularda her çeşit bulunuyor :) biraz araştırın bulursunuz :D

cakır27
06-05-2009, 17:16
arkadaşlar bende bir kaç aaydır merak saldım sebze yetiştiriciliğe.Şimdiye kada tohumla yapmıştım geçenlerde bauhass dan hazır küçük kutuların içinde fide domates hıyar biber aldım içinde toprak var ama onların bu şrkildemi kalacak yoksa saksıyamı ekicem bilemedim yardımcı olursanız sevinirim.

saksıya ek gitsin güzel kardesim o şekilde fazla zamanları olmayacak gibi sen beni dinle saksıya geçir onları

kadiray27
06-05-2009, 17:22
Sayın Çakır27 Shuret arkadaşımız şekil demiş şitil değil. Buna mütakip kardeş Shuret arkadaşımız adığınız domates ve biber fidelerini ****** aldığınız ufak saksıda büyütemezsiniz. En az 15 cm derinlikte 20 cm ve üzeri daha iyi olur saksılara dikebilirsiniz.
Aldınız fideler 15-20 cm boyuna gelince şaşırtma yapıp saksıya alabilirsiniz.

cakır27
06-05-2009, 17:29
Sayın Çakır27 Shuret arkadaşımız şekil demiş şitil değil. Buna mütakip kardeş Shuret arkadaşımız adığınız dometes ve biber fidelerini ****** aldığınız ufak saksıda büyütemezsiniz. En az 15 cm derinlikte 20 cm ve üzeri daha iyi olur saksılara dikebilirsiniz.
Aldınız fideler 15-20 cm boyuna gelince şaşırtma yapıp saksıya alabilirsiniz.

sayın kadir ay dometes değil domates eğer farklı bir tür çıkmadıysa tabii:D

cakır27
06-05-2009, 17:30
şitili nerden çıkardınız sayın kadir ay

adero
06-05-2009, 17:49
merhaba arkadaşlar benimde küçük bir sorum olacak
bende balkonuma domates salatalık ve biber ekmeye çalışıyorum fakat kafama takılan bir soru var besin açısından sıkıntı olur diye sayın envor beyden topraksız tarım için ec eriyiği siparişi verdim onu sulama suyuna kullanacağım ama
balkonum sabahtan öğlen 2 ye kadar güneş görüyor bir sakıncası olurmu?
vede ön sıradakilerden arka sıradakilere güneş geçermi 4 saksıya 3 er tane toplam 12 cherry domates arkasında 4 saksıda 3 er tane toplam 12 salatalık var güneşe parelel koymak zorundayım yardım edin lütfen

fasal
07-05-2009, 11:34
merhaba arkadaşlar,

forumda ve sebze yetiştiriciliği konusunda yeni sayılırım. Bu yıl ilk kez tohumdan çimlendirme yoluyla balkonumda domates ve salatalık yetiştirmeye başladım. Sanırım şimdiye kadar her şey yolunda. Fidelerimi zamanı geldiğinde yaylaya götürüp toprağa ekmek istiyorum. Resimlerini ekledim. Sizce ne zaman toprağa almalıyım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..

cakır27
07-05-2009, 13:12
merhaba arkadaşlar,

forumda ve sebze yetiştiriciliği konusunda yeni sayılırım. Bu yıl ilk kez tohumdan çimlendirme yoluyla balkonumda domates ve salatalık yetiştirmeye başladım. Sanırım şimdiye kadar her şey yolunda. Fidelerimi zamanı geldiğinde yaylaya götürüp toprağa ekmek istiyorum. Resimlerini ekledim. Sizce ne zaman toprağa almalıyım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..

sn fasal salatalıkları bilemiyorumda domateslerinin biraz daha zamanı var gibi :rolleyes:

kavacık
07-05-2009, 13:32
*** arkadaşlar ben siteye yeni katıldım. ben de balkonuma soğan,sarmısak,cin biberi,fesleğen ve kereviz ektim.
kerevizler iki yapraklı olarak çıktı fakat çok sık ekmişim.ben sadece yaprağından yararlanmak istiyorum. fazlalıkları sökmem gerekirmi?

fasal
07-05-2009, 13:36
sn fasal salatalıkları bilemiyorumda domateslerinin biraz daha zamanı var gibi :rolleyes:

teşekkürler ilginize. domastesler evet daha var. asıl yaprak 3-4 adet olunca toprağa indirmeyi öneriyolar bildiğim kadarıyla. salatıklar ile dometesleri aynı zamanda ekmeme rağmen salatalılar çok gelişti. sanırım onları biraz daha erken toprakla buluşturacam.

karagoz
07-05-2009, 20:01
buradan güzel anlatım yapılmaz.dogru yerdesiniz

adero
08-05-2009, 11:18
merhaba arkadaşlar benimde küçük bir sorum olacak
bende balkonuma domates salatalık ve biber ekmeye çalışıyorum fakat kafama takılan bir soru var besin açısından sıkıntı olur diye sayın envor beyden topraksız tarım için ec eriyiği siparişi verdim onu sulama suyuna kullanacağım ama
balkonum sabahtan öğlen 2 ye kadar güneş görüyor bir sakıncası olurmu?
vede ön sıradakilerden arka sıradakilere güneş geçermi 4 saksıya 3 er tane toplam 12 cherry domates arkasında 4 saksıda 3 er tane toplam 12 salatalık var güneşe parelel koymak zorundayım yardım edin lütfen
lütfen yardım edin

malbman
08-05-2009, 11:29
Sayın aderoo,

bir sakıncası olurmu? demişsiniz ama neyin sakıncası olur mu diye sorduğunuz anlaşılmıyor. Bitkileri envor'dan aldığın besinle sulamanın mı, yoksa sabahtan öğlen ikiye kadar güneş görmesinin mi? Sorularınızı daha net sorarsanız, alacağınız cevaplar da o kadar net ve yararlı olacaktır.

adero
08-05-2009, 16:14
balkonum sabahtan öğlen 2 ye kadar güneş görüyor bir sakıncası olurmu?
vede ön sıradakilerden arka sıradakilere güneş geçermi 4 saksıya 3 er tane toplam 12 cherry domates arkasında 4 saksıda 3 er tane toplam 12 salatalık var güneşe parelel koymak zorundayım


güneşi az görmesinde bir sakınca var mı diye sormuştum sayın malbman bey

ugurtelefon
08-05-2009, 16:42
Aderooo
balkonun saat 14,00e kadar ışık alması kötü birşey değil.Hatta yaz sıcaklarında
saat 11-12 ye kadar alması bile daha iyi.
Cherryler oturak cinsimi sırık cinsimi???
Eğer oturak cinsiyse,salatalıklar büyüyüp geliştiğinde hayli hayli domateslerin boyunu geçecektir.Rahat rahat güneş ışığını alır.
Her halukarda pek sorun olacağını sanmıyorum,yarım gün direk güneş alması bir yönden daha iyi.Daha az su buharlaşması olur.Diyorum..;)

adero
08-05-2009, 19:15
sayın ugurtelefon
önce ilginiz için teşekkür ederim
domatesler sırık cinsi ama domatesler büyüyünce arka sıradakiler yani güneşe parelel koyacağım için güneş almazsa diye düşünmüştüm ama ille aralarından alır herhalde

balkonum 4.kat korkuyorum balkon çökecek diye:)
75cm uzunluk 40 cm genişlik 40 santim derinlik olan 12 adet saksı nerden baksan 600 kg yük yapar mütayitle bile konuştum abi ne kadar yük çeker diye korkma dedi bakalım uğraştığımın emeğini alırım herhalde dalından sabah domates salatalık yemek ne güzel olur
maydanozlardan ilk partiyi yedik bile

maviyeşil
09-05-2009, 08:40
aderooo domates gölgeyi sever.Ben saksıdaki cherrylerimi özellikle gölgede tutuyorum. Sadece sabahları bir saat kadar güneşi direkt alıyor.

gravel
09-05-2009, 09:01
sayın ugurtelefon
önce ilginiz için teşekkür ederim
domatesler sırık cinsi ama domatesler büyüyünce arka sıradakiler yani güneşe parelel koyacağım için güneş almazsa diye düşünmüştüm ama ille aralarından alır herhalde

balkonum 4.kat korkuyorum balkon çökecek diye:)
75cm uzunluk 40 cm genişlik 40 santim derinlik olan 12 adet saksı nerden baksan 600 kg yük yapar mütayitle bile konuştum abi ne kadar yük çeker diye korkma dedi bakalım uğraştığımın emeğini alırım herhalde dalından sabah domates salatalık yemek ne güzel olur
maydanozlardan ilk partiyi yedik bile

Balkonlar 350 kg/m2 yüke göre dizayn edilir. O yüzden kafanızda soru işareti olmasın. Domatesleriniz balkonunuzu yıkmaz. ;)
Balkonun yapım aşamasında yapılabilecek yanlışlıklar veya kullanımda dizayn üzeri yükleme yapılması gibi durumlarda, balkon döşemesinin oda döşemesine birleştiği kesitin üst kısımında (alt katın tavanı değil de sizin dairenizin tabanı tarafı) çatlaklar oluşacaktır.

adero
09-05-2009, 11:22
aderooo domates gölgeyi sever.Ben saksıdaki cherrylerimi özellikle gölgede tutuyorum. Sadece sabahları bir saat kadar güneşi direkt alıyor.


sayın mavi yeşil ben tam tersini biliyordum çok iyi oldu
o zaman ön tarafa salatalıkları koysam dahamı iyi olur
güneş çünkü önden geliyor

adero
09-05-2009, 11:23
Balkonlar 350 kg/m2 yüke göre dizayn edilir. O yüzden kafanızda soru işareti olmasın. Domatesleriniz balkonunuzu yıkmaz. ;)
Balkonun yapım aşamasında yapılabilecek yanlışlıklar veya kullanımda dizayn üzeri yükleme yapılması gibi durumlarda, balkon döşemesinin oda döşemesine birleştiği kesitin üst kısımında (alt katın tavanı değil de sizin dairenizin tabanı tarafı) çatlaklar oluşacaktır.


sayın gravel valla içimi rahatlattınız
o zaman balkonu doldurmaya devam:)
daha marul ekmek istiyordum bi iki saksı daha iyi gider sanırım

maviyeşil
09-05-2009, 18:50
sayın mavi yeşil ben tam tersini biliyordum çok iyi oldu
o zaman ön tarafa salatalıkları koysam dahamı iyi olur
güneş çünkü önden geliyor

Benim domateslerim güneş ışığı alıyor sürekli ama direkt güneşin altında değil. Gayet güzel büyüyorlar. Ben de bir yerden duymuştum. Benim bahçede salatalıklar daha çok güneş alan yerde, ama kesin konuşarak sizi yanıltmak istemem. Yanlış biliyorsam tecrübeliler düzeltsin lütfen.

adero
15-05-2009, 10:02
birşey daha sorabilirmiyim
ben bir bir buçuk ay önce falan tam zamanı hatırlamıyorum da anadolu tohumculuğun cherry cinsi bir paket tohum aldım ve bir saksıya torf koyup içine çimlenmeye bıraktım
15 günsonra hepsi çimlenip çıktılar gelişmeleri çok yavaş seyrediyordu fakat sağlıklıydılar bana çimleri güneşe koyarsan daha çabuk büyürler dediler
bende güneşe koydum alttaki iki ilk yaprakları sararmaya başladı ve artık kuruyolar öbür gerçek yapraklar daha çok küçük serçe parmağın tırnağı kadar
ben dün gölgeye aldım başka yapabileceğim birşey varmı

sanırım öğle güneşi yaktı

ugurtelefon
15-05-2009, 12:17
@aderoo
Aynı dertten bende müzdaribim.30 tane cherry domates tohumunu heba etmiştim.Çimlendiler diye dışarı güneşe aldım.Ertesi gün kuruduklarını gördüm.
Bu kez akıllandım.Çimlenmeyi içeride az ışık alan yerde yapıyorum,fideler 3-4cm olunca dışarıya sabah güneşi alabilen yere aktarıyorum.Bisküvi kutusundan TürkUsulüSera yaptım,sürekli onun içinde duruyorlar.Böylece gecelerin serinliğinden etkilenmiyorlar.Uyguladığım yöntemle 36saat ıslak bez arasında beklettiğim,daha sonra 7Mayıs günü torfa ektiğim salatalık tohumları şu an yani 8 günde 8-9cm oldular.Bedenleride beyaz değil gayet güzel bir yeşil.

adero
15-05-2009, 14:41
kurtulur ama değilmi :(

ugurtelefon
15-05-2009, 17:51
kurtulur ama değilmi :(

gölge ama serin olmayan bir yerde birkaç gün bekeltin,en kötü ihtimalle muhtemelen bir kısmı kurtulur.

adero
17-05-2009, 12:57
gölge ama serin olmayan bir yerde birkaç gün bekeltin,en kötü ihtimalle muhtemelen bir kısmı kurtulur.


evet arkadaşlar fidelerim güneşten o durumdaymış kurtuldular şu an balkonumun güneş almayan yerinde duruyorlar
kuruyan yapraklar aynı ama asıl yapraklar büyümeye başladı bile
teşekkür ederim.

maqnezium
23-05-2009, 11:08
Bende balkonda yetiştiricilik yapmaya başladm bu ilk deneyimim. Çarşamba günü fesleğen, tere, roka, maydonoz, yeşil soğan ektim. Bu sabah yanılmıyorsam tere ve yeşil soğan çimlenmişti.(Yanılmıyorsam diyorum çünkü hangisinin ne olduğunu karıştırdım) Fakat toprak çok gevşemişti gevşeyen toprağı kaldırdığımda alttada çimlenmiş bitkilerin olduğunu gördüm. Diğerlerine göre daha sarımsı renkteydiler. Sanırım bazılarını daha derine ekmişim. Acaba sarı renkli olanlarda yeşerirmi?Ne yapmalıyım:confused: Şimdiden teşekkürler..;)

maqnezium
23-05-2009, 11:18
işte buda resmi

lazuribo
24-05-2009, 17:09
Merhaba ben bir şey sormak istiyorum.Bir internet sitesi'nde reklam vermek yasakmı bilmiyorum(gittigidiyor)İthal domates,çilek...gibi itahl ürünler var fiyatları çok ucuz.''ucuz malın yahnisi ...''.Bunlar hakkında bilgisi olan varmı kullansam ne gibi zararları olur.Ben aslında yerli tohum bulsam alıcam ama bulamadım.Teşekkürler cevab bekliyorum

mustafaakgun
27-05-2009, 20:40
tüm arkadaşlara selamlar
bahçemizde bulunan danaburnular bitki yetiştirmemize izin vermiyolar yardımınlarınızı bekliyorum arkadaşlar

perilimerili
01-06-2009, 21:00
Gübre ile şerbet yapıp vereyim derken biraz fazlaca sulanmış oldu sırık domatesim, hatamın farkındayım ve bir süre su vermeyi kesmeyi düşünüyorum ama bu hata pahalıya patlar diye de korkuyorum. Acaba hemen zarar verir mi?

celalsungur
01-06-2009, 21:49
Merhaba ben bir şey sormak istiyorum.Bir internet sitesi'nde reklam vermek yasakmı bilmiyorum(gittigidiyor)İthal domates,çilek...gibi itahl ürünler var fiyatları çok ucuz.''ucuz malın yahnisi ...''.Bunlar hakkında bilgisi olan varmı kullansam ne gibi zararları olur.Ben aslında yerli tohum bulsam alıcam ama bulamadım.Teşekkürler cevab bekliyorum
Satıcı hakkındaki geçmiş yorumları okuyup, puanına da bakarsan fikir sahibi olabilirsin.
Yerli hangi tohumları arıyorsunuz?

celalsungur
01-06-2009, 21:50
tüm arkadaşlara selamlar
bahçemizde bitki yetiştirmemize izin vermiyolar yardımınlarınızı bekliyorum arkadaşlar

Problemi biraz daha açık izah edebilir misiniz?

mustafaakgun
02-06-2009, 11:45
öncelikle merhabalar
Mesajı kontrol etmeden yollamışım sorunun nedenini yazmadan yardım bekliyorum herkesten özürdilerim benim sorunum danaburnu haşaratıyla bahçemizde bitki yetiştirmemize izin vermiyolar sitede inceledim genelde ilaç ve gübrelerden öbek yapın ve gece yakalayın diye yazıyor ama bunu yapabilecek zamanım yok çünkü sadece pazar günleri gidebiliyorum vede tavuklardan yardım alın diye yazılmış ilaç kullanmakta istemiyorum.
Eğer başka bir yöntem bilen varsa paylaşırsa sevinirim.


Celal bey ilginize ayrıca teşekkür ederim

ugurtelefon
02-06-2009, 12:25
Gübre ile şerbet yapıp vereyim derken biraz fazlaca sulanmış oldu sırık domatesim, hatamın farkındayım ve bir süre su vermeyi kesmeyi düşünüyorum ama bu hata pahalıya patlar diye de korkuyorum. Acaba hemen zarar verir mi?

bence tam aksina azar azar sulayın ki gübre şerbetindeki su bitki tarafından emilip bittikten sonra,geriye kalan gübre bitkiyi yakmasın.

nesecik
02-06-2009, 15:13
nereye yazacağımı bilemedim.Benim balkonda uzun saksılığımda yetiştirdiğim yeşil soğanlarım var yaklaşık 2 aydır.Taze taze soğanın yeşil kısmını çıktıkça üst kısımdan koparıp yiyoruz ama dün dikkatimi çekti kopardığım kısımlarda yeşil soğan ucunda yuvarlak tomurcuklanma oluşmuş tıpkı açılmamış gül çiçeği gibi.Aslında fazla bilgimde yok ama acaba soğanlarım soğanlı çiçeklerden birisinemi dönüşüyor.:) sulama çok yapıyorum belki bu yüzden soğan çiçeğe dönüşüyor.tıpkı lalenin tomurcuğunu andıran bir tomurcuk oluşmaya başladı soğanlarımda bu konuda bilgisi olan ağaçseverler varsa acil yardım bekliyorum...

ServetAydoğan
02-06-2009, 16:55
Sayın mustafaakgun,

Kompost yapımıyla ilgili başlıkları takip ederken danaburnu ile ilgili şöyle bir sonuca varmıştım: Eğer danaburunlarını beslerseniz sizin yetiştirdiğiniz bitkilere zarar vermezler. Çok organik bir yöntem aynı zamanda danaburnu gübresi ihtiva eden kompost elde ediyorsunuz. Ben sizin yerinizde olsam denerdim.
Kompost konularında özellikle sayın epsody'nin yazdıklarını okursanız detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Kolay gelsin.

lazuribo
02-06-2009, 17:03
Satıcı hakkındaki geçmiş yorumları okuyup, puanına da bakarsan fikir sahibi olabilirsin.
Yerli hangi tohumları arıyorsunuz?

olur dikkat edicem ona domates.salatalık olabilir

Matrix2
08-06-2009, 12:41
Arkadaşlar başka bir yere de yazdım umarım msj kirliliği yapmıyorumdur.
Bahçede bazı resimler ekliyorum.. salatalık, domates ve biberler.. salatalık ve biber de sanırım bazı terslikler var.. acaba yardımcı olurmusunuz.. Domatesde is sorum şu domataesleri resimde görülen şekilde ip ile bağladım yanlışmıdır yapdıgım ne önerirsiniz.. Şimdiden çok teşekkürler..
Birde sadece yanmış hayvan gübresi kullandım.. ekstra de hangi çeşit gübre kullanmam gerekir bilgilendirirseniz sevinirim..

Matrix2
08-06-2009, 12:42
resimlerin devamı

Matrix2
08-06-2009, 12:44
REsimlerin devamı....

celalsungur
08-06-2009, 13:30
danaburnu haşaratıyla bahçemizde bitki yetiştirmemize izin vermiyolar sitede inceledim genelde ilaç ve gübrelerden öbek yapın ve gece yakalayın diye yazıyor ama bunu yapabilecek zamanım yok çünkü sadece pazar günleri gidebiliyorum vede tavuklardan yardım alın diye yazılmış ilaç kullanmakta istemiyorum.
Eğer başka bir yöntem bilen varsa paylaşırsa sevinirim.


Celal bey ilginize ayrıca teşekkür ederim
Kepek içine toz şekerli su ve danaburnu için zehir konuyor, fidenin yakınına gömülüyor, danaburnu kök yerine şekerli zehirli karışımı yiyor. Etkili bir yöntem.

celalsungur
08-06-2009, 13:33
REsimlerin devamı....

Sebze bölümünüz bahçenin gölgeli bir bölümündemi? Daha çok güneş görecekleri bir yer seçerseniz, daha çabuk yetişirler.

Matrix2
08-06-2009, 16:08
Ögle vaktine dogru gayet güzel güneş alıyor.. bu resimleri sabah 7-8 civarı çekmiştim..

salatalıkların yapraklarında herhangi bir terslik gözükmüyormu sizce..?
domateslerin bağlama şekli için öneriniz var mı ?
Biberlerimle ilgili yorumunuz nedir ?

tavsiye edebileceğiniz etkili bir gübre var mı ?

celalsungur
08-06-2009, 18:13
Ögle vaktine dogru gayet güzel güneş alıyor.. bu resimleri sabah 7-8 civarı çekmiştim..

salatalıkların yapraklarında herhangi bir terslik gözükmüyormu sizce..?
domateslerin bağlama şekli için öneriniz var mı ?
Biberlerimle ilgili yorumunuz nedir ?

tavsiye edebileceğiniz etkili bir gübre var mı ?
En çok güneş alan yere yapmak lazım sebzeliği.
Yanmış gübre diye taze hayvan gübresini satıyorlar o nedenle sakın hayvan gübresi kullanmayın her yeri ot kaplıyor. Biofarm organik gübre tavsiye ederim. 25 kiloluk torbada 25 liraya satıyorlar Dikili'de, daha ucuza da bulabilirsiniz, onu tavsiye ederim, 15 günde bir yarımşar avuç diye tavsiye ettiler bana ama, fidelerin dibine değil, 2 fidenin ortasına konulacak sonra da sulanacak diye tavsiye etti buradaki seracı.
Diğer sorularınızı Sn. Selahattin Yılmaz'a aktardım özel mesajla, sanırım kısa sürede cevaplar.

h_dogan
08-06-2009, 19:34
nereye yazacağımı bilemedim.Benim balkonda uzun saksılığımda yetiştirdiğim yeşil soğanlarım var yaklaşık 2 aydır.Taze taze soğanın yeşil kısmını çıktıkça üst kısımdan koparıp yiyoruz ama dün dikkatimi çekti kopardığım kısımlarda yeşil soğan ucunda yuvarlak tomurcuklanma oluşmuş tıpkı açılmamış gül çiçeği gibi.Aslında fazla bilgimde yok ama acaba soğanlarım soğanlı çiçeklerden birisinemi dönüşüyor.:) sulama çok yapıyorum belki bu yüzden soğan çiçeğe dönüşüyor.tıpkı lalenin tomurcuğunu andıran bir tomurcuk oluşmaya başladı soğanlarımda bu konuda bilgisi olan ağaçseverler varsa acil yardım bekliyorum...

Soğanlarınız yavaş yavaş çiçeklenme dönemine giriyorlar. Tohum vermeye doğru ilerliyorlar. :)

Selahattin Yılmaz
08-06-2009, 23:02
Sevgili Matrix23456, fidnalarınızı gayet güzel yetiştirmişsiniz ancak yaprak bitleri dadanmış ve zarar veriyor. Ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062) başlığımızı iyice incelerseniz kendinize uygun yeşil bitlere karşı uygun bir ilaç bulacağınızdan eminim.

Bahcenin dizayn ediliş tarzı salma sulamayla damlama sulama hibridi gibi (Umarım eleştrilerimi yanlış anlamazsınız). Keşke fidelernizi çukur olan (kanalın) kısımların içine dikseydinizz sonradan boğaz doldurma ile fidanı hem boğazlar hemde daha fazla köklü yüzey elde edersiniz birazcık boşuna işçilik yapmışsınız o kadar.

Tavsiye edeceğim etkili gübre diye soracak olursanız BA dır. Satşını ben yapsamda sebzelerde çok memnun edici sonuçlar gözlediğimden hem organik olması dolayısıyle en güzeli diyebilirim. Ancak b5a bitlerinize çözüm olmaz...

Matrix2
10-06-2009, 09:25
Sayın Selahattin Yılmaz Ve Celal Bey,

Yardımlarınız ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim..

Seneye artık dedğiniz gibi ekerim kanal kısımlara..

Domateslerin iple baglanma şekli ile ilgili yorumlarınızı alamadım..

Çok teşekkürler..

perilimerili
11-06-2009, 14:19
Derin ve büyükçe bir saksıda tek bir domatesim var daha öncede bahsettiğim gibi.

1) toprak miktarını iyi ayarlayamadığımı ve çok sığ ektiğimi düşünüyorum (saksının üçte biri toprak). Acaba üsten toprak ilave etme yöntemini mi sürdürsem yoksa sarsma pahasına söküp alta mı takviye yapsam?

2) domates sağlıklı görünüyor, ama gelişimi biraz geriden sanki, bir de içime bir kurt düştü acaba üstünde tomurcuk olan dalın arasından çıkan tepe sürgünü müydü yanlış mı yaptım?

ağaçlarısev
12-06-2009, 16:05
benim de evde iki cins dometesim var biri cherry diğeri sofralık diye geçiyor herhalde bilmiyorum sofralık diye adlandırdığım ucunda domates gözüküyor ama yaklaşık 2 haftadan beri aynı boyutta acaba bi sorun mu var. cevaplarınızı bekliyorum üstadlar

duygumit
12-06-2009, 23:08
merhaba
ben de forumunuza yeni katıldım.balkonumda biber ve çilek var.sanırım biberlerimin büyümesi biraz yavaşladı.ama sabırla bekliyorum. umarım bi sorunları yoktur.

ugurtelefon
13-06-2009, 12:12
Derin ve büyükçe bir saksıda tek bir domatesim var daha öncede bahsettiğim gibi.

1) toprak miktarını iyi ayarlayamadığımı ve çok sığ ektiğimi düşünüyorum (saksının üçte biri toprak). Acaba üsten toprak ilave etme yöntemini mi sürdürsem yoksa sarsma pahasına söküp alta mı takviye yapsam?

2) domates sağlıklı görünüyor, ama gelişimi biraz geriden sanki, bir de içime bir kurt düştü acaba üstünde tomurcuk olan dalın arasından çıkan tepe sürgünü müydü yanlış mı yaptım?


1-farkında olmadan en iyi domates dikim yöntemini uygulamışsınız;)
Kesinlikle sökmeyin.
En alt dallar toprağa değecek kadar toprak ilavesi yapın,tahminimce 10cm gibi.
Yaklaşık 15gün sonra bitki tekrar uzayacak,bu arada toprak altında kalan ilave yaptığınız bölgedede kökler oluşturacak.
15-20 gün sonra tekrar toprak ilavesi yapın.O bölgede de kök salıp bitkiniz çok daha fazla güçlenecek.

2-Tepe sürgünü mü değil mi görmeden yorum yapamam.
Ama toprağı az ise gelişimi yavaş ve sınırlı olacaktır.

radem63
13-06-2009, 18:38
Maydanozumun üzerinde yürüyen çok küçük hayvancık var.
Site de zararlı resimlerine göz attım ama resmi yok.
Sarı renkli pire olabilir mi?Maydanoz yapraklarında sararma oluyor.
Arap sabunlu ev yapımı ilaçla yıkadım bir defa ama yine de gitmediler.
Yardımcı olabilecek arkadaşların cevaplarını bekliyorum.

ayselug
29-06-2009, 18:05
Bu günlerde Ankarada marul ve biber eksem başarılı olabilirmiyim acaba?

k0900
29-06-2009, 18:57
Fidemi, tohummu? Tohumsa biraz geç kaldınız:)

artemis_1453
03-07-2009, 14:15
***
bugün aldığım melisa fidesiyel balkonda bitki bakmaya başlıyorum ama bunu nasıl büyüteceğim hiç bilmiyorum ufak değil zaten 60 cm ebaatında bunu balkonda nasıl yetiştirebilirim birde salonuma koysam nasıl olur bilgi verirseniz sevinirim

hank
06-07-2009, 12:42
Merhaba Arkadaşlar:

Bu yıl ilk defa kendi balkonumda domates(pembe domates ve ceri domates) ve biber (can biber ve ince kıl sıvri biber) yetiştirmeye calışdım fakat sanırım bir yerde yanlış veya yanlışlar yapıyorum ceri domateslarım yaklasık 50 cm uzunluga eriştikten sonra cıcek actı ve domates ler belirdi ve olgunlaşması cok yavaş pembe domateslerimde neredeyse aynı boyda fakat iki üç cicek acıyor ve döküyor sanırım fazla sulanmadan boya gitti ve çicegine bakamıyor biberlerimde ayni durumda malesef üst kısmına bakabilsin (kendimce) diye alt yaprakları kopardım ayni fidelerden bahceye ektiğimizde daha 15cm deyken biber aldık sizce ne veya neler yapmalıyım yardımcı olursanız cok memnun olurum saygılar..

NOT: Toprak karısımını torf ve orman topragı ilave ederek yaptım saksılarımda yeterince buyuk sanırım bodur camların dıkıldıgı buyuk yuvarlak saksılarda hepsi. ve hiç gübre kullanmadım akşamları ikişer tas su veriyorum balkonum ögle sonra cok iyi güneş görüyor ve hafif esintili oluyor akşamları ise rüzgar biraz fazlalaşıyor.

m.a
12-07-2009, 14:42
bu ayda ne ekebilirim ya da bundan sonra hangi ayda ne ekebilirim bişeyler yetiştirmek istiyorum. zaten domateslerim çiçek açmadı moralim çok bozuk. su dökmeme kararı aldım bakalım ne olacak.:confused::(

cukurovalı
05-08-2009, 15:19
sadece selam vermek istedim
bu sitede benim için inanılmaz şeyler yapılmış
4 yıldır tek başıma verdiğim mücadele burada bir grup halinde çözülmüş
tebrikler herkesi

SamiGiray
11-08-2009, 12:37
İyi günler;
Burdaki abi ve ablalarıma bazı sorularım olaacktı.İsmim Giray.
Bizim balkonun önünde saksıda nane ekili,Ben bu naneyi çoğaltmak istiyorum.**** gelecek yaza saklamak istiyorum.Ancak tohum göremedim.Tohumumu var nanenin yoksa üretmek için başka şeylermi yapılıyor?

Diğer sorum şu,Ben karpuz,Tatlı biber,Limon,Domates gibi bazı bazı meyve ve sebzelerin tohumlarını bloknot kağıtlarının içine koydum kurumaları için ağzı açık bir şekilde.Seneye mevsimi gelince ekmek istiyorum.Birincisi ağzı açık şekilde tüm kış dolabımın içinde kalmasında bir sakınca varmı?**** nasıl muhafaza etmeliyim?
Diğer sorumda şu bu tohumların çimlenmeleri için ıslak tülbente bekletilmesi diye bir duyum aldım acaba ilkokulda gösterilen pamuk içinde bir kasede çimlenmezmi?Birde kasenin içine çicek sular gibi sumu dökülür yoksa pamuk **** tülbent iyice ıslatıldıktan sonra su dökülmezmi?

Lütfen bilgisizliğimi affedin daha önce hiç böyle bir işe kalkışmadım ama sizşerin sayesinde bazı sorularıma cevap aldıktan sonra çok güzel işler yapacağıma inanıyorum.
Sorularıma cevap almak için dört gözle bekliyorum...

berduray
11-08-2009, 12:42
Aramıza hoşgeldin, aradığın bütün bilgiler mevcut, yeter ki oku.

Detaylar şurada. (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=31)

SamiGiray
11-08-2009, 12:56
Merhaba.Hoşbulduk ama tam olarak cevabımı alamadım malesef **** bulamadım tam olarak sorumarımın cevaplarının linkini **** doğrudan cevapları verirseniz çok mutlu olacağım...
Böylece genç bir doğa sever olarak bence icraatlara geçebileceğim.

berduray
11-08-2009, 13:11
Okusaydın, tüm sorularının cevabını bulurdun.

Hazıra konmak yok:)

selis
11-08-2009, 15:13
Hazıra konmak yok:)
Çok sadistçe olmuş.. Yapmayın.. :p

Tohumumu var nanenin yoksa üretmek için başka şeylermi yapılıyor?

Tıpkı fesleğen gibi Nanenin çiçeği kuruyana kadar bekleyin.. Tohum almak basit.. Ama nane zaten çok arsız bir bitki dalından bile kökleniyor..

Sebzelerin tohumlarını kurutup bir peçeteye sarın ve serin güneş almayan rutubetsiz bir yerde bekletin, yeterli olur sanırım.. Islak tülbent ve pamuğa pek takılmayın derim ben.. Zamanı gelince toprakta çimlendirin.. ;)

cukurovalı
13-08-2009, 09:37
Merhaba.Hoşbulduk ama tam olarak cevabımı alamadım malesef **** bulamadım tam olarak sorumarımın cevaplarının linkini **** doğrudan cevapları verirseniz çok mutlu olacağım...
Böylece genç bir doğa sever olarak bence icraatlara geçebileceğim.

nane dalından çoğalır
dalını kopar suda köklendir ve ek
yine gelecek sene aynı yerden nane çıkacaktır.
nane arsızdır kolay kolay ölmez.

Dangerously34
09-09-2009, 16:40
Merhaba :)
Bugüne kadar pamuk arasında fasulye ve nohuttan başka bir bitki yetiştirme deneyimim olmadı desem yeridir yani küçük saksılarda ki akşam sefalarının bir türlü 7-8 cm'yi geçmemesiyle vazgeçişlerimi saymazsak... Ama şimdi büyük bir kararlılıkla sebze yetiştirmek istiyorum; domates,soğan,salatalık,biber,patlıcan,çilek.
Tohumdan yetiştirmek istiyorum aynı zamanda. Pazarlarda satılan paket tohumlardan alırsam sorun olur mu?
Saygılarla, Ozan

güvercin01
11-09-2009, 22:51
Öncelikle merhaba.Arkadaşım aldığın tohumları --sebzeler- gazeteler veya peçeteler üzerinde gölgede kurut. Tam kuruyunca ayrı ayrı peçetelere sarıp üzerine tarih ve ne olduğunu yazıp serin ve kuru bir yerde bahara sakla ekersin. Nane bitkisi bahçede ise üzerine basit bir sera yapılıp kışın soğuk iklimlerde korunabilir. bazı marketlerde tohumu da satılır. Yine de 15-20 damarlı sürgünü veya nane dalını -çok taze uç sürgün değil dip kısmı sert sürgünler- bir saksıya alıp kışı soğuk bölgelerde ışık gören bir odada bahara kadar ekili tutabiliriz. Ara ara biraz su da verelim. Baharda istediğimiz yere ekebiliriz. Ama akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerin çoğunda kışın bahçede kurumuş gözüken naneler baharda yeşerir. Sönmüş hayvan gübresi ve su bitkiyi kudurtur adeta. SEVGİYLE KALIN...

ohrid65
12-09-2009, 11:59
arkadaşlar bu sene terasta saksılarda sebze yetiştirmeye başladık eşimle fena olmadı verdiği zevk yetiyo insana 10 günlügüne tatile gittik oğlum yeterli sulayamamış birde hastalık gelmiş domteslerin altı kuru üstü yeşildi geldiğimizde eşim düzelsin diye şeker gübresi atmış çok atamış herhalde hepsi kurudular 8 ayın 20 sinde attı şeker gübresini size sormak istediğim bu şeker gübresinin topraktaki etkisi ne zaman geçer şimdi kışlık pırasa ekmek istiyorum ekersem çıkarmı acaba şeker gübresi sağlığa zararlımı? cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Dangerously34
13-09-2009, 12:14
Öncelikle merhaba.Arkadaşım aldığın tohumları --sebzeler- gazeteler veya peçeteler üzerinde gölgede kurut. Tam kuruyunca ayrı ayrı peçetelere sarıp üzerine tarih ve ne olduğunu yazıp serin ve kuru bir yerde bahara sakla ekersin. Nane bitkisi bahçede ise üzerine basit bir sera yapılıp kışın soğuk iklimlerde korunabilir. bazı marketlerde tohumu da satılır. Yine de 15-20 damarlı sürgünü veya nane dalını -çok taze uç sürgün değil dip kısmı sert sürgünler- bir saksıya alıp kışı soğuk bölgelerde ışık gören bir odada bahara kadar ekili tutabiliriz. Ara ara biraz su da verelim. Baharda istediğimiz yere ekebiliriz. Ama akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerin çoğunda kışın bahçede kurumuş gözüken naneler baharda yeşerir. Sönmüş hayvan gübresi ve su bitkiyi kudurtur adeta. SEVGİYLE KALIN...

çok teşekkür ederim ama ben aceleci davrandım roka ve maydanoz tohumunu ektim saksıya.. ama satan adam kış tohumu olduğunu söyledi zaten pakettede istenilen mevsimde ekilebilir yazıyordu:o

bahtiyar02
25-09-2009, 21:36
Sevgili Dangerously34 aslında erken değil tam zamanı.sıcak bölgelerde yeşillendi.Turp ve soğan için bu zamanda ekiliyorki kışın yeme şansımız olabilsin.

lastmohikan
28-09-2009, 08:02
Bi cesaret deyip girmek lazım ama ön hazırlık yapmak lazım.

N-DOĞA
30-09-2009, 12:54
Ankara ulus hal girişi yakınlarında bir yerden maydonoz tohumu aldım ve balkonuma ektim 10 günde yeşil başlarını çıkardılar tavsiye ederim.

selmaa
01-10-2009, 11:56
Balkonda plastik bardağa (torfa) 4-5 adet limon çekirdeği ektim. Nerdeyse hepsi çıktı, ancak bir tanesinin boyu 7-8 santim kadar uzadı. Bir kaç ay oldu. (o zaman öyle sevindim ki) Şu aralar hala canlı olmasına rağmen yaprakları sararmaya başladı. Toprağını ve saksısınımı değiştireyim. Ne yapabilirim daha önce limon yetiştiren varmı? Bana yardım edebilir misiniz? :(

lale lale
02-10-2009, 14:34
arkadaşlar merhaba,
bende çok acemi bir yeni üyeyim. 2 - 2,5 aydır forumdan edindiğim bilgilerle balkonda sebze yetiştirmeyi deniyorum. chery domates, iri kırmızı biber, sivri biber, süs biber, maydonoz, nane. evde yediğimiz sebzelerin tohumlarından çimlendirdim. çimlenmiş biberlerin bir çoğunu şaşırtıyorum derken zayi ettim. en büyük zulmüm biberlere oldu. acemilik işte... “en azından tecrübe edindim. biraz da tohum kuruttum. seneye yanıma kâr kalır vakitlice ekerim. “ diye avutuyorum kendimi.
Domates ve biberlerim tuttu. Tabi mevsimi uygun değil. Acaba bu sene meyve alma şansım hiç olmaz mı?
Herkese selamlar,

ayferaksit
07-10-2009, 14:29
http://marmaric.org/yukseltilmis-yatakta-sonbahar-ekimi/

ağaçcıl
18-10-2009, 11:51
Öncelikle iyi günler diliyorum

Bahar için biber yetiştirmeyi planlıyorum yetiştiren ve bilgili olan arkadaşlar işin püf noktaları veya tekniklerini kısaca yaza bilirlerse çok memnun olacağım.

NOT:Hatam varsa yeni olduğuma verin .

ankara
01-11-2009, 14:49
Merhaba bende dün çiçekçilerde kasımpatı gördüm saksıları çok büyük değildi.Alsam acaba ilkbahara kadar ankara'nın soğuğunda balkonda dayanabilrmi?

Cenk Demir
09-11-2009, 14:58
Merhaba bende balkonumda bitki yetiştirmek istiyorum.Yanlız tecrübem hiç yok.(Evde annemin çeceklerini sulamak hariç :) )Öncelikle neyle başlamalı hiç bilmeyen biri.Başlanacak bitkilerin fiyatları ne düzeydedir acaba? Malum öğrencilik :) ...

Teşekkürler :)

tunc
09-11-2009, 19:57
bende meyve ağacı dikmek istiyorum
bilgi topluyorum ne güzel siz tomatesden başlamışınız ben malesef halen araştırmada kaldım yardımcı arkadaslar arıyorum

acemifüsun
09-11-2009, 22:55
Merhaba bende balkonumda bitki yetiştirmek istiyorum.Yanlız tecrübem hiç yok.(Evde annemin çeceklerini sulamak hariç :) )Öncelikle neyle başlamalı hiç bilmeyen biri.Başlanacak bitkilerin fiyatları ne düzeydedir acaba? Malum öğrencilik :) ...

Teşekkürler :)

Kasımpatlarının tam zamanı, İzmirde pazarda fidesi 50 kr.dan kasımpatı fideleri var, sanırım siz de Denizlide bulabilirsiniz, hem çok yıllık bir çiçektir, kolay gelsin:)

Cenk Demir
11-11-2009, 22:17
Kasımpatlarının tam zamanı, İzmirde pazarda fidesi 50 kr.dan kasımpatı fideleri var, sanırım siz de Denizlide bulabilirsiniz, hem çok yıllık bir çiçektir, kolay gelsin:)

Çok teşekkürler :) Kasımpatılarını bu hafta sonu bulup ekicem inşallah :))

Hiç bir deneyimim olmadığı için tam olarak ne yapmam lazım acaba. :( Tohumu direk toprağa koyup suluycakmıyım?? [ Dalga geçebilirsiniz :) ] Ve nasıl bir toprak olmalı . Şimdiden teşekkürler

ayferaksit
18-11-2009, 10:42
http://bahcegunlugu.blogspot.com/

MEHMETKE
04-12-2009, 15:16
selam, limonu yetiştirdiğiniz ortam çok soğuk olmamalı

selmaa
04-12-2009, 15:22
selam, limonu yetiştirdiğiniz ortam çok soğuk olmamalı

Limon fidemi uzaması durdu Mehmet Bey. Mutfağa aldım ancak gelişme yok. Onu büyütüp turunç aşılamayı düşünüyordum. Bu hayalimden vazgeçicem sanırım. Teşekkürler
:(

young_gardener
11-12-2009, 23:00
Merhaba.Öncelikle kendimi tanıtayım.

Ben Gökhan.19 yaşındayım.Bursa'da yaşıyorum.Balkonum Bursa ne kadar güneşliyse güneş alıyor.Şuan Bursa'da sıcaklık gündüz 8-12 derece civarı.Balkonum dışarıdan 3 derece kadar sıcak oluyor.

Saksıda meyve-sebze ekmek istiyorum tohumdan.İnternet üzerinden satın almış olduğum fransız salatası karışımını ektim çok güzel filizlendi büyümeye başladı.Bu çok hoşuma gitti şimdi de sub-arctic cinsi soğuğa dayanıklı domatesten ekmek istiyorum.

Bursa şartlarına uygun,çimlendirmek için 25 derece sıcaklık gerekmeyen,bu mevsimde ekilen tohum önerilerinize ihtiyacım var.Sizce ne ekmeliyim ve cinsi ne olmalı?


Cevaplarsanız cok memnun olurum lütfen biri nasılsa cevaplar demeyin mümkün oldugunca yardımcı olmaya calısın.

salihsns
18-01-2010, 20:43
merhaba,
bende evimde domates tohumlarından ektim yaklaşık 2 hafta oldu,
yeşillendirdiler ama şimdi boyunlarını bükmeye başladılar,
acaba çok sık oldukları içinmi cansızlaşmaya başladılar,
yani yeni yerlerine almalımıyım yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.

hafize öztan
19-01-2010, 01:30
Değerli ArkadaşlarBursa dan yazıyorum. Bu yaz bahçeme dikmek için sırık taze fasulye tohumuna ihtiyacım var. Bu tohumu bana gönderebilecek biri varsa adresimi de verebilirim. Maddi karşılığını da öderim. Veya kalite tohum bulmam için yardımlarınızı bekliyorum.

kumyaka2010
19-01-2010, 09:50
Bursada nerede oturuyorsunuz .Ben size amerikadan aldıgım fasulye tohumu verebilirim Selamlar .

bivefa
21-01-2010, 12:18
Yardımlarınız ve değerli bilgileriniz için teşekkürler.

ayazkentli
21-01-2010, 13:12
Sn. Young Gardener,

Anladığım kadarı ile balkonunuz kapalı (dışarıdan 3 derece daha sıcak oluyor dediğinize göre, öyle olmalı). Güneş'te gördüğüne göre, sizin balkonu minik bir sera gibi düşünebiliriz.

Fazla sıcaklık hatta fazla ışık istemeden, oda içerisinde kış'ın rahatlıkla yetişebilen, red robin cinsi domates ekebilirsiniz. Marul, taze soğan, maydonoz, roka tohumu ekebilirsiniz (gerçi bu türler yaz-kış, her mevsimde yetiştirilebiliyor).

Ayrıca eğer yaz ayları için sebze yetiştirmeyi düşünürseniz, şubat 15-20 gibi biber, patlıcan, domates tohumlarını çimlendirip, nisan ayına kadar balkonunuz'da, yetişkin birer fidan halıne getirebilirsiniz.

zeynep25
29-01-2010, 15:20
Arkadaşlar Merhaba,
Yeni üye oldum. Yeni taşındığım eve sardunya konusunda destek almak için başladım ama, görünce dayanamıyor insan zaten ilgisi varsa.. Şartlarım çok kısıtlı, küçük 1 mutfak balkonum var..13. kat ve kuzey cephesi.. Eskiden bir komşumun hediyesi olan domatesi 1 mevsim saksıda yapmıştım..Minik 1 saksı, yaz boyu toplam 10 domates olmuştur..Ama renkleri, kokuları yeter..
Acaba maydanoz, nane, dereotu gibi her dem taze bulundurmak zor olan şeyleri başarabilir miyim kutu saksıda? Bir de hep aklıma takılan bu durumda aynı az miktardaki toprak, yetişen sebzeler tat-vitamin açısından nasıl olur? Gerçi aldıklarımızın ne olduğu bile belli değil...
Tohumlarını alıp başlayayım mı? Toprak için tavsiyeniz olur mu? Bir de pembe domates meraklıları vardı, o da çok özel, ama abartmaya korkuyorum çünkü yer yok..
Herkese sevgiler,

olea_
21-02-2010, 16:31
Merhaba, bu sorunumu dereotu bölümüne yazmıştım ama sanırım sorun sadece dereotumda değil neredeyse tüm saksılarımda yaşamaya başlıyorum. Dereotu, maydonoz,roka ve nane tohumlarının bulunduğu saksılarımı içeriye alıp, kalorifer yakınına koyunca dereotlarım iki haftada 5 cmden fazla uzadılar. Şu an ortalama 12 cmler.
Daha odunsulaşmadı gövdeleri ve tohumların sadece bir bölümü sonuç verdi. Buna rağmen mutluyum ama bir sorunum var şimdi de. Toprak üzerinde pamuğa benzer beyaz beyaz tüyler oluştu. Her yerde değil fakat bölge bölge vardı. Kitaplarımdan cevap bulamayınca elimle toplayıp temizledim. fakat aklımda soru işareti kaldı. onlar ne olabilir? zararlı mı ve neden çıkarlar? Zararlılarsa, tekrar çıkmasınlar diye ne yapmak gerekir? Bu arada başka aynı yerde duran saksılarımda da az miktarda aynı beyaz pamukçuk görünümünden mevcut. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

siniroluyorum
21-02-2010, 17:03
Çok fazla nemden olabilir.Kalorifer yakınına koyup çok su verdiyseniz olabiliyor.Benim begonyamın dibinde olmuştu sonra geçti.

olea_
21-02-2010, 17:12
su oranını azaltmalıyım öyleyse ama bu sefer de az gelirse diye endişelerim var. şaşırdım iyice ne yapazagımı. teşekkür ederim sayın siniroluyorum.

Blues88
21-02-2010, 21:14
f1 Hıyar tohumlarımı torf'a 2cm derinliğinde yerleştirdim, toprağın sadece nemli kalmasına özen gösteriyorum, 2sorum olacak;
1-) Fide kendini gösterene kadar saksı karanlıkta mı kalmalı?
2-) Saksımın üzeri hava almayacak şekilde kapatılmalı mı?

malbman
21-02-2010, 21:28
Sayın Blues88, öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim. Ancak, bildiğim kadarıyla sebze tohumları en fazla kendi boyları kadar derinliğe gömülmeli.

1) Yine bildiğim kadarıyla fide çimleninceye kadar karanlık ya da aydınlık olması çok önemli değil. Önemli olan ortam, yani yetiştirme ortamının sıcaklığı.
')Saksının üstünü hava almayacak şekilde değil de, yetiştirme ortamının nemini yitirmeyeceği şekilde streç film ile kapatmalısınız. Tabii bu durumda her gün en az bir saat üstünü açıp havalandırmanız gerekir ki rutubetten tohumlar küflenmesin.

Blues88
21-02-2010, 22:04
Sayın Blues88, öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim. Ancak, bildiğim kadarıyla sebze tohumları en fazla kendi boyları kadar derinliğe gömülmeli.

1) Yine bildiğim kadarıyla fide çimleninceye kadar karanlık ya da aydınlık olması çok önemli değil. Önemli olan ortam, yani yetiştirme ortamının sıcaklığı.
')Saksının üstünü hava almayacak şekilde değil de, yetiştirme ortamının nemini yitirmeyeceği şekilde streç film ile kapatmalısınız. Tabii bu durumda her gün en az bir saat üstünü açıp havalandırmanız gerekir ki rutubetten tohumlar küflenmesin.

Öncelikle teşekkür ediyorum sayın malbman cevabınız için.

Tohum paketinin üzerinde 2cm ibaresi bulunduğu için 2cm'ye gömdüm. Nem konusunda biraz şanssızım aslında, kaloriferli bir evde bulunduğum için sürekli nem kontrolü yapmam gerekiyor. Streç film yerine saksımı cam kavanoz'a koyup kapağını kapattım mesajınızdan sonra.

Tekrar teşekkür ediyorum.

senemr
03-03-2010, 14:05
merhaba arkadaşlar bende yeni katıldım aranıza. Yaklaşık 10 gün önce biber tohumları ektim toprağın yüzeyinde baş göstermeye başladılar ama bir sorunum var ki evim sadece sabah güneşi alıyor size sorum acaba bu şekilde de sebze yetiştirebilirmiyim? yoksa hiç uğraşmıyayım mı?

Ahmet1111
04-03-2010, 12:23
Bende yeni başlıcam hayırlısıyla güzel bir iş çıkarır sizinlede paylaşırım inşallah.

Nergis
14-03-2010, 00:53
merhaba
bende domates ve biber salatalık tohumlarımı ektim.Daha hiç hareket yok,sabırsızlıkla bekliyorum.Üzerlerini streçfolyo ile kapatmadım.öğleden sonra güneş alan balkonumdalar.Hava oldukça ılık, yine de örtmelimiyim acaba?

çilekçi_eren
13-04-2010, 19:49
merhaba arkadaşlar daha burada çok yeniyim ve bana yardımcı olursanız sevinirim ben cumartesi günü bi hevesle dükyanımızın arkasındaki bahçeye çilek _biber_ domates _salata fidanı ve maydonoz tohumu ektim ama sonradan bir sorunum aklıma geldi burası günde sadece yarım saat direkt güneş ışığı alıyor diyer zamanlarda aydınlık ama güneşsiz burada bu bitkileri üretebilecekmiyim yoksa hepsi ölecekmi :(

k_donmez
14-04-2010, 20:22
Sayın Çilekçi_eren
Bitkilerinizin ve olursa meyvelerinizin gelişimi daha yavaş olacaktır. Toprak ısısı yeterli seviyeye ulaşmazsa gelişmeleri tamamen durabilir de.

Hhatice
14-04-2010, 20:46
merhaba arkadaşlar bende yeni katıldım aranıza. Yaklaşık 10 gün önce biber tohumları ektim toprağın yüzeyinde baş göstermeye başladılar ama bir sorunum var ki evim sadece sabah güneşi alıyor size sorum acaba bu şekilde de sebze yetiştirebilirmiyim? yoksa hiç uğraşmıyayım mı?

Sorun olmaz ,Hiç güneş almasaydı olurdu ama sabah alması yeterli ,Benim balkonumda sadece saat13:00 kadar güneş görüyor ama çok güzel biber, domates yetişiyor.

çilekçi_eren
16-04-2010, 11:15
sayın k donmez
peki nasıl sıcak tutabilirim ve sulamayı nasıl yapmam lazım ayrıca ektiklerimden maydonoz tohumu çıktı çilek çiçek veriyor domates çiçek ucu verdi buna nedersiniz sizce yalancı çiçekmi ?

_Sümbül_
24-04-2010, 17:12
sümbülüm geçen yıl çiçek açmıştı soğanlarını sakladım bu yıl yaprakları çok güzel büyüdü fakat çiçek açmıyor tomurcuk da vermedi nedenini çok merak ediyorum, çok üzgünüm lütfen bilgisi olan varsa beni aydınlatsın .
Teşekkürler...:(

ca_fer
27-04-2010, 23:15
Yeni üye olduğum için bilmiyorum konuyu nereye açacağıma kusura bakmayın.Gerçekten çok güzel ve faydalı bir forum oluşturmuşunuz tebrik ederim.Benim size sorum olacak.Ben 1 dönüm kadar sera kurmayı düşünüyorum ve içinde başlıca sebzeleri(domates,biber,salatalık vb.) yetiştirmek istiyorum.Maliyet hesabı yapmam gerkiyor.bu sebzelerin verimi ne kadardır yani fide başına ne kadar ürün alırım **** dönüm başına ne kadar fideden ne kadar ürün alırım.sera bölgesi aydın olacak.ortalama söylesenizde olur.Bu soruyu sormadığım yer kalmadı hepside kaçamak cevaplar verdiler.yardımcı olursanız çok sevinirim.ayrıca yapmak istediğim sera topraklı sera.

salimeroğlu
04-05-2010, 20:30
Merhaba ben yeni üyeyim. Van'da yaşıyorum. Hatta İran sınırına uzaklığı 8 km olan bi köyde yaşıyorum. Soğuk bir memleket olduğu için sadece yazın serayı kullanıyoruz. Bizimde bir seramız var,dikim işini daha çok babaannem yapıyor. Tohumları ilçeden bi şekilde buluyor(ne kadar güvenilir bilmiyorum). Soruma geleyim babaannemm sürekli seraya sulamaya gönderdiği için bende hortumu delip belli bir yüksekliğe çıkardım ve bi ucuna tıpa koyup yağmurlamaya benzer bir sistem oluşturdum.(bu arada üşenmememin sebebi sıkıldığımdan falan değil kesinlikle köyde yaşadığım için tarla işimiz de çok oluyor ve o vakitte ole bir emir gelince bazen üşeniyor insan). Bu sistemi yapmam babaannemin de hoşuna gitti ama bende bitkiye zarar verme korkusu oluştu. Çünkü biiraz tazikli gibi,fakat gözlemlediğim kadarıyla gelişimi çok etkilemedi. Sulamayı delik hortumla yerden yapsam su direk olarak toğrağa değse daha mı sağlıklı olur,bitkilere etkisi nasıl olur. **** nasıl bi sulama yöntemi denemeliyim bitkiye zarar vermeden onlar mutlu ben mutlu bu iş nasıl olur. Cevaplar için şimdiden sağolun. Yeni bulduğum ve çok hoşuma giden bu site ye ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum.

SALİM EROĞLU
VAN/ÖAZLP/DÖNERDERE KÖYÜ
RAKIM:1700

salimeroğlu
13-05-2010, 14:13
cevap verecek yok galiba :D

senemr
21-05-2010, 17:45
Sorun olmaz ,Hiç güneş almasaydı olurdu ama sabah alması yeterli ,Benim balkonumda sadece saat13:00 kadar güneş görüyor ama çok güzel biber, domates yetişiyor.

cevabın için teşekkür ederim hatice.

maikedi
30-05-2010, 10:28
Merhaba.Ben Banu.İzmir karşıyakada eviin 5-6 m2 küçük bir bahçesi var.Toprak alan 2 m2 civarında olduğyu için aynı zamanda saksılar da da çiçek ve bitki yetiştiriyorum.Benim sorunum bahçedeki tüm bitkilerin çok zor çiçek açması.Bahçede genel olarak güller,sardunyalar,begonvil ,yasemin vd var.Bahçey,i genelde günde bir kere ama bir saate yakın suluyorum.Onun büyük bir kısmı sarmaşık gülü asma ve yaseminin dibinde hafif akan su ile köke sulama şeklinde.acaba fazla suladığım içinmi sorun yaşıyorum.Bahçeye her yıl orman müdürlüğünden alıp toprak ilave ediyorum o toprak gübreli olduğundan ayrı bir gübre uygulaması yapmıyorum.Bahçe 10 -14 arası güneş alıyor...bahçem çok güzel ve yemyeşil ama ben çiçeklerde istiyorum.

hbayraktar
15-06-2010, 02:44
Sulamayı delik hortumla yerden yapsam su direk olarak toğrağa değse daha mı sağlıklı olur,bitkilere etkisi nasıl olur.

Forum içerisinde damla sulama olarak ararsanız daha geniş bilgiye ulaşabilirsiniz.

hbayraktar
15-06-2010, 02:51
Bahçey,i genelde günde bir kere ama bir saate yakın suluyorum.Onun büyük bir kısmı sarmaşık gülü asma ve yaseminin dibinde hafif akan su ile köke sulama şeklinde.acaba fazla suladığım içinmi sorun yaşıyorum.

Sulamayı azaltın, bitkilerinizin su isteklerini öğrenmeye çalışın. Güneş-toprak ve bitkinin yaşı önemli faktörler fakat temmuz bile gelmeden hergün sulama biraz fazla, sizden +3-5 C deyim fakat bahçe bitkilerinin bazıları haftada 1, bazıları azar azar 2 kere sulanıyor, begonvil nerdeyse hiç sulanmıyor, sulanan begonvil yaprak yapar, sulanmayan çiçek.

nocdesign
21-06-2010, 21:10
merhabalar evimin bahçesindeki ortanca lara tavsiye üzerine şeker gübresi attık 1 gün sonra yapraklar soldu i tavsiyeniz warsa yardımcı olursanız sevinirim

alibumin
21-07-2010, 10:40
Merhabalar,

24 metre derinlikte ,15 metresi su ile dolu , 1m çapındaki bir kuyudan bahçe sulaması yapmak istiyorum.Suyun gideceği en uzak mesafe kuyudan 30 metre uzaklıkta...Bu kuyu suyu ile hem 200 metre karelik çim alanımı 3 fıskiye ile sulamak,hem de çiçek ve sebzelerimi sulamak istiyorum.Hangi tip ve özellikte pompa kullanmamı önerirsiniz.Bilgilendirmeleriniz için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
Saygı ve Sevgilerimle.

bilge dincer
05-08-2010, 20:43
Esenlikler agaclar.net ailesi.

Üç aşağı beş yukarı bu aile ile tanışalı bir yıl olmuş. Keşfettiğimde yaşadığım sevinç ve heyacanım müthişti. Yalnız acımasız rekabetin olduğu bir ortamda yaşıyordum. İş, şehir hatta hayatımı değiştirdim son bir yılda.. Ve zihnimde bir yerlerde olan yeşil, ağaç sevgisi pratiğe dönüşebilme imkanına erişti.

Şuan kendime ait bir evim var ve evimde kullanışlı iki balkon.

Siz değerli agaclar.net ailesinin tecrübelilerinden fikirler almak, tecrübelerinizden faydalanmak açısından bu başlığı açıyorum. Benim gibi bir şekilde yeşil ile buluşmak isteyen velakin nereden başlaması gerektiği konusunda fikirleri olmayan diğer insanlara da yol gösterebileceğinizi umut ettiğim bu başlığı açıyorum.

Temmuz ayının ilk haftası biterken şu sıcak mevsimde ne ekebilirim?
Tohum mu kullanmalıyım, fide mi?
Domates, biber veyahut daha sıradışı bir sebze veyahut bodur meyve?

Şimdiden değerli katılımlarınız için teşekkür eder, esenlikler dilerim.

MOZAN27
07-08-2010, 15:33
arkadaşlar ben de roka diktim1 hafta önce ama şimdi pek cılız bir yapıları var. sulamasına da dikkat ediyorum. seyreltme de yaptım sıklıkları konusunda örnek fotnuz var mı neler yapmalaıyım teşekkürler.?

ERKAN1974
24-08-2010, 17:11
Balkonumda Saksılarda Domates Salatalık Vs. Dikiyorum. 3. Yıl oldu.
Artık toprakta besin falan kalmadı.
Sizce Ne yapmak gerekir.
Toprağı komple atıp yeni toprak deseniz buna gücüm yetmez.
Sizce Balkonda sürekli aynı toprağı kullanacaksam Doğru olan işlem nedir.
Sülüsyon veya besin çözeltisi denilen nedir.
Nerden alabilirim.

Teşekkür Ederim.

Kiraz
24-08-2010, 18:43
Sn. Erkan1974, en doğrusunu belki yazamam ama yeni toprak ilavesi yapabilirsiniz. Bulabilirseniz gübre ile destekleyebilirsiniz. Balkon için, plastik kutularda, sıvı halde (çiçek besini gibi) satılan organik gübreleri sulama suyu ile vermek pratik olabilir. İsim olarak bilmiyorum ama çiçek besini satan bazı marketlerde bile bulunabiliyor. Sitedeki satışlardan da bu tür ürünleri takip edebilirsiniz.

natu-doğa-rel
24-08-2010, 22:25
Arkadaşlar merhaba
aslında tam da bu konu başlığı ile ilgili ben daha önce gönüllü bahçıvanlık adı altında bir konu açmıştım.
Zeytinburnu tıbbi bitkiler bahçesinde yüzlerce çeşit içerisinde herkesin anlayacağı düzeyde ve zorlanmadan bizlerle beraber gelip daha önce bu işte karşılaştığınız problemleri veya yapmak istediğiniz herşeyi bizlere paylaşabilirsiniz.
Teknik ve tecrübeli kadromuzla sizlerle beraber çalışmaktan onur duyarız...

lakorpa
09-09-2010, 14:41
merhabalar ben osman; aileden gelen bir merakla bahçede sebze yetiştiriciliği yapmışlığım var amatör olarak fakat balkonumda da saksıda ağaç yetiştirmek istiyorum ve bunun için yardımınıza ihtiyacım var balkonumda fazla güneş almayan kapalı bir alanımda mevcut Bursa da yaşıyorum iklim koşulları hakkında bilginiz olsun en çok istediğim limon ve mandalina fakat bu fidanları nereden almalıyım ya da nasıl başlamalıyım hiç bir bilgim yok ne önerirsiniz ve ya hangi meyva türü ile başlamalıyım teşekkürler.

ozguratalay
22-09-2010, 19:22
Merhabalar benimde bazı sorularım var direk geçiyorum izninizler;
Şimdi bizden kimse toprakla ilgilenmez.Bilmez.Büyüklerim bilmediği için bende bilmeden büyüdüm.Neyse efendim şimdi bazı amatörce sorularm var.Şimdi tohumdan başlıyım.Mesela domates alırız.Keseriz içinde tohumlar vardır.Alır kurutup zamanı gelince ekeriz.Filizlenip büyür ve sebze verir?Ben bu işi böyle anladım.Diyelim doğru.Ceviz,Badem,zeytin,sarımsak,soğan patetes,fındık,nane,maydanoz gibi şeyleri bahçemde görmek istesem ne ekecem ?Pek anlamadım bu kısımı.
Sonra babam tek şeyi biliyorum dedi limonun çekirdeğini ekecektim ekme aşı yapmak lazım dedi yoksa meyve vermezmiş?Şimdi bu doğrumu bilmiyorum ama karşıma aşı kelimesi çok çıktı ama okuduğum kadarıyla 2 farklı şeyi aşı yaparak 1 ağaçta 2 farklı meyve alınabiliyormuş.Ama başka amaçlarla yapıldığını bilmiyorum yapılıyormu?Yapılıyorsa nasıl aşı yapılıyor yani diğerlerinde 2 farklı ağaç yapılıyor örnek kirazla,vişne diyelim kirazın yarısına kadar kesiyorlar ortasına çizik atıp v şeklini alacak şekilde vişneleri koyup macun yapıyorlar tamamda diğer türlü nasıl olacak ben diyelim elma istiyorum elmanın tohumunu ektim illa meyve vermesi için aşımı yapmam lazım ?
Bu sorular aklımı kurcalayan en önemli sorular daha çok var ama forumda anlatılanlar zaten bilen 1 kişi için detay yazıları gibi bende hiç bir bilgi yok ama kanımda ekmek,biçmek var nedense

malina
22-09-2010, 23:34
Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı) (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=31)

bölümüne bakar mısınız?
Ceviz,Badem,zeytin,sarımsak,soğan patetes,fındık,nane,maydanoz gibi şeyleri bahçemde görmek istesem ne ekecem ?
İlgilendiğiniz bitkilerin isimlerini aratabilirsiniz.

Nane (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2764&highlight=nane)

Yetiştirilmesi:
Küçük, esmer, yuvarlak tohumları ile üretilir ise de, bahçecilikte: Kök ayırması veya nane sürgünlerinin 10-20 cm uzunluğunda kesilerek bahçenin veya yetiştirme kabının nemli ve yeter derecede güneş gören uygun bir yerde dikilip köklendirmek suretiyle nane yetiştirmesi çok daha kolay ve pratik olmaktadır. Çelikler, kolayca tutup köklenerek yeniden kol atar, 30 hatta 80 cm uzayarak bulundukları yeri kısa zamanda kaplar. Nane çeliklerinin köklenip gelişme zamanında, ot almasına ve sık olarak sulanmasına önem verilmelidir.

Naneyi tohumdan üretmek zorunluğu varsa, bahçenin hafif gölgeli, nemli bir yerine yeteri miktarda tohum tavası hazırlanır. İlk veya sonbaharda seyrek olarak tohum serpilir fakat üzeri kesinlikle harçlanmaz , hafifçe tokmaklamak ile yetilinir ve tohumlar çimleninceye kadar gölgelik verilir.


Araştırma yapmak biraz zorsa da yapmak zorundasınız. Çünkü yüzlerce ayrıntı var, yazılmış olanları tekrar tekrar yazmak mümkün olmayabilir.

Limon (Citrus) tohumu çimlendirme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1346)
Aşılama (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=909)

Forumda "Arama" Nasıl Yapılır? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19355)

dxb
04-10-2010, 18:05
merhabalar,

baya uzun bir suredir forumdaki yazilari takip ediyorum. nihayet balkonda sebze yetistiricilige baslayacagim. ama ilk oldugu icin kucuk saksilarda kucuk seylerle baslamak istiyorum. onerileriniz ne olur bunun icin?

cherry domates, maydanoz ,taze sogan sarimsak, bunlar da olabilir mi ( suan ilgimi cekenler bunlarda ;)

malina
04-10-2010, 18:09
Konuyla ilgili başlıkları okuyup, bulamadığınız her soruyu ilgili başlıkta sorar mısınız?

dxb
04-10-2010, 22:08
merhabalar,
uzun zamandir forum'daki yazilati takip ediiyorum. sonunda birseyler ekmeye karar verdim. fazla zor ya da buyuk olmayan bir sebzeden baslamak istiyorum. bu aylarda hangisi daha uygun olur.

gonlum cherry domates, biber, maydonoz yetistirmekten yana. bunlar icin saksi boyutlari tam ne olmalidir ve bu mevsimde uygunmu? baska sebze tavsiyelerinizide bekliyorum.

iyi gunler;)

dxb
05-10-2010, 08:35
yardimm!!

Kiraz
05-10-2010, 11:11
İklim olarak çok farklı durumdayız ama domates, biber yaza girerken dikilir. Küçük saksılar domates için uygun değil (özel bir cins yetiştirmeyecekseniz). Red roobin domates tohumu bulursanız hem yazı beklemeden hem de küçük saksıda yetiştirebilirsiniz.

Roka, tere deneyebilirsiniz. Küçük saksıda maydanoz da olur ama geniş yüzeyli bir saksı daha kullanışlı olur. Roka çabuk çimleniyor ama tohumları çok sık atmayın.

Bu bitkiler hakkında ilgili sayfalardan bilgi bulabilirsiniz, kolay gelsin.

dxb
05-10-2010, 11:22
cok sagolun. evet domates olarak red robbin ekmeyi planliyorum.roka ,tere ve maydonoz tavsiyenizede uyucam.
biber domates yaz bitkisi ama evin icinde olucak bu saksilar hani biber de oda sicakliginda kalsa verim vermezmi?

Kiraz
05-10-2010, 11:48
İlgili başlıklarda cevapları bulabilirsiniz ya da sorularınızı sorabilirsiniz. http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=51

Bir yakınım, kışın güneş alan pencere kenarında biber yetiştirmişti.

thempest
05-10-2010, 13:45
merhabalar ben osman; aileden gelen bir merakla bahçede sebze yetiştiriciliği yapmışlığım var amatör olarak fakat balkonumda da saksıda ağaç yetiştirmek istiyorum ve bunun için yardımınıza ihtiyacım var balkonumda fazla güneş almayan kapalı bir alanımda mevcut Bursa da yaşıyorum iklim koşulları hakkında bilginiz olsun en çok istediğim limon ve mandalina fakat bu fidanları nereden almalıyım ya da nasıl başlamalıyım hiç bir bilgim yok ne önerirsiniz ve ya hangi meyva türü ile başlamalıyım teşekkürler.

istemişoldugunuz fideleri varmı bılmıyorum ama bursada bulunan bauhaus nılufer'de oraya bır bakın ama golgede zorlanabılırısınız.

thempest
05-10-2010, 13:50
dubai de bence hersey rahatlıkla yetısır...:)
bence fasulye ılede baslayabılırsınız saksıların olculerını soylersenız daha uygun olur mesela turp yetıstırebılırsınız arkadslarımın bahsettıgı gıbı domates bıberde yetısır yeterkı ısteyın heyecanınız devam etsın.

dxb
05-10-2010, 15:23
thempest.

dubaiden 1,5 ay once tasindim.suan belcikadayim. buranin sogugu ist gibi. ama tek fark herzaman gunes var. isik konusundan gayet iyi bir yer.

en yakin zamanda resimlerini cekip gostermek istiyorum saksilarin boyutunu. yeni saksi almadim. tasindigim evde cok guzel seramik saksilar birakmislar :))onlarda bi basliyim dedim.

gezen82
22-10-2010, 23:30
merhaba;

camönünde yetiştirdiğim domateslerin yapraklarının altında kanatlı beyaz sinekler türedi.

yeşilsabunlu su ile püskürtme yöntemi kullandım. çok fazla işe yaramıyor.
ne yapmalıyım.

cidde
14-02-2011, 23:22
merhabalar. ben yeni katıldım. arabistan cidde de yaşıyorum. şuan mevsim türkiyenin baharı gibi. 23-29 derece gece ve gündüz. evimde büyük bir terasım var. marul, yeşil soğan, maydanoz, sarımsak ve tere yetiştirmek istiyorum. öncelikle marulla ilgili bir sorum var. burada sıcaklıklar ocak şubatta az önce yazdığım gibi ama martta birkaç derece daha yükseliyor. nisanda 33-35 derecelerde mayısı ve sonrasını hiç sormayın. bu şubat mart aylarında marul tere yeşil soğan sarımsak gibi şeyler yetiştirmek istiyorum. aslında keşke geçen ay başlasaydım.biraz geç kaldım çünkü iki ay sonra havalar ısınacak. marul maydanoz kaç derece sıcaklığa kadar dayanır acaba? terasın gölge kısmında yapmayı düşünüyorum.bu doğru olurmu acaba? bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

cidde
16-02-2011, 23:06
türkiyede şuan kış olduğu için sanırım kimse girmiyor siteye. cevap alamıyorum da.

ayazkentli
21-02-2011, 12:46
Sn. ANDORA,

sorularınıza cevap verebilecek uzman üyelerimiz, henüz farketmemiş olabilirler. Onlar, yeni dönemin hazırlıkları nedeni ile, özellikle şu günlerde çok yoğun olurlar. Bu nedenle pek fazla net'e girebildiklerini sanmıyorum. Çok yakında sorularınıza cevap alabilirsiniz.

Yeni dönem için henüz daha zamanımız olduğun'dan, acele etmeyin. Mutlaka sorularınıza cevaplar gelecektir.

Bilgim olsa, ben yazardım ama, bahsettiğiniz gübreleri kendim kullanmadığım için, bilgi sahibi değilim. Cevaplar gelinceye kadar, ilgili konu başlıklarını tekrar inceleyip, küçük küçük notlar alın. Bu işinize bir nebze yarar.

ayazkentli
21-02-2011, 13:00
Sn. cidde,

orada yaşayanlara, bahsettiğiniz sebzelerin yetişip yetişmediğini sordunuz'mu hiç?

Burada yaşayan arkadaşlar cevap verirler ama, orada'ki sıcaklık ile Türkiyede'ki sıcaklar, derece olarak değil ama, yapı olarak farklılıklar gösterebilir.

Yani orada, 40 derece kuru sıcak bir hava ile Türkiyede'ki 40 derece nemli sıcak bir hava, sebzeler üzerinde farklı etki edebilir.

Bir örnek vereyim: Ben, yaz mevsimin'de 38-40 derece sıcaklarda, marul, maydanoz, yeşil soğan yetiştirebiliyorum. Siz, 30-35 derece sicak olacak bir zaman dilimi içerisin'de yetiştirmek istiyorsunuz. Burada'ki arkadaşlarımızın vereceği cevap'tan ziyade, o iklimde yaşayanların vereceği cevap, daha çok işinize yarar (Ya'da orada yaşamış olanların).

Eğer, yetişiyor ise, siz'de rahatlıkla yapabilirsiniz. Üstte'ki mesajlar'da arkadaşlarımız Dubai örneğini vermişler.

Andora
21-02-2011, 13:04
Sn. ANDORA,

sorularınıza cevap verebilecek uzman üyelerimiz, henüz farketmemiş olabilirler. Onlar, yeni dönemin hazırlıkları nedeni ile, özellikle şu günlerde çok yoğun olurlar. Bu nedenle pek fazla net'e girebildiklerini sanmıyorum. Çok yakında sorularınıza cevap alabilirsiniz.

Yeni dönem için henüz daha zamanımız olduğun'dan, acele etmeyin. Mutlaka sorularınıza cevaplar gelecektir.

Bilgim olsa, ben yazardım ama, bahsettiğiniz gübereleri kendim kullanmadığım için, bilgi sahibi değilim. Cevaplar gelinceye kadar, ilgili konu başlıklarını tekrar inceleyip, küçük küçük notlar alın. Bu işinize bir nebze yarar.

Tamam, şimdi kendimi daha iyi hissediyorum.;)

cidde
22-02-2011, 09:42
Çok teşekkür ederim Sn.Ayazkentli.
Benim kafamı karıştıran asıl konuya parmak basmışsınız. Burada yani Ciddede terasta hobi tarımı yapan biriyle karşılaşmış eşim. Tohumları ve toprağı nereden alacağımızı ondan öğrenmiş ve bu bey terasında üzüm dahi yetiştirdiğini söylemiş. Bunu duyunca heveslendim bende. Çünkü buranın sıcağında birşey olmaz diye düşünüyordum. Benim yaşadığım şehir kızıldeniz kıyısında ve çok nemli bir yer. Kesinlikle kuru bir sıcak yok. Aksine haziran temmuz ve ağustosta boğucu bir nem var. Aynı mersinin havasına benziyor yani.
Tohumları toprağı aldık ve 3 gün önce ekimi yaptım. Sabah akşam suluyorum. Terasın öğleye kadar güneş alan yerine koydum. Acaba gölgeye mi koymalıyım bilmiyorum. Marul, tere, maydanoz, biber ve domates ektim. Kasanın birinin kıyısına batırdığım sarımsakların yeşil uçlarını görmeye başladım. Ama diğerlerinden henüz bir haber yok.
Sabırla bekliyorum. Evimizin önünde beton içi toprak dolu bahçe süsleri vardı. Haris yani kapıcı nane ekmiş. 3-4 yapraklı hale geldiler çok güzel büyüyorlar. Üstelik toprak gübreli filan değil. Ve direk güneşin önünde. Umarım benim tohumlarımda filizlerin ve büyür.
Çiçekçilerden gördüğüm ve duyduğum kadarıyla herşey güzel yetişiyor.
Teknik bilgi için bu siteye başvuruyorum.
Tavsiyeniz ve ilginiz içinde çok teşekkür ederim. İyi günler.

Domatesci
01-03-2011, 18:49
Merhaba ben Ömer,
Tohumdan domates yetiştirmek istiyorum başka bir baslıkta okudum anladım.
İstanbul Bayrampaşadaki praktikere gideceğim ama önce internet sitesine baktım orada torf diye bir şey gördüm torf nedir toprakla bir farkı varmıdır ben domatesi yetiştirmek için hangisini kullanacağım.
Saygılar.

Domatesci
04-03-2011, 07:15
???

fskandemir
04-03-2011, 08:10
Merhaba ben Ömer,
Tohumdan domates yetiştirmek istiyorum başka bir baslıkta okudum anladım.
İstanbul Bayrampaşadaki praktikere gideceğim ama önce internet sitesine baktım orada torf diye bir şey gördüm torf nedir toprakla bir farkı varmıdır ben domatesi yetiştirmek için hangisini kullanacağım.
Saygılar.

Torf; bataklık veya eski sulak alanlarda yetişen bitkilerin yıllar içerisinde çürümesi ile oluşan bir toprak cinsi. Fide üretiminde kullanılma sebebi ise, nemi iyi tutması. İçerisinde çok fazla besin metaryeli bulunmuyor, zaten fide oluşumundan sonra bitkiyi asıl ortamına aktarmak (şaşırtmak) gerekir. Siz ilk olarak domates tohumunu torfun içinde fide haline getireceksiniz daha sonra onu asıl yetiştirme ortamına alacaksınız. Bu konuda hem detaylı hemde özet bilgi için arşivin e-dergi kısmını incelemenizi tavsiye ederim.

Bu arada torfun topraktan farkı ise; torfa biraz ısı ve basınç eklersek turba, linyit kömürü, taş kömürü hatta elmas olur...

the_mc
04-03-2011, 17:31
Torf; bataklık veya eski sulak alanlarda yetişen bitkilerin yıllar içerisinde çürümesi ile oluşan bir toprak cinsi. Fide üretiminde kullanılma sebebi ise, nemi iyi tutması. İçerisinde çok fazla besin metaryeli bulunmuyor, zaten fide oluşumundan sonra bitkiyi asıl ortamına aktarmak (şaşırtmak) gerekir. Siz ilk olarak domates tohumunu torfun içinde fide haline getireceksiniz daha sonra onu asıl yetiştirme ortamına alacaksınız. Bu konuda hem detaylı hemde özet bilgi için arşivin e-dergi kısmını incelemenizi tavsiye ederim.

Bu arada torfun topraktan farkı ise; torfa biraz ısı ve basınç eklersek turba, linyit kömürü, taş kömürü hatta elmas olur...

hemşo tam aktaramamış. torf notür bir ortamdır. bitki besin elementlerinden yoksundur. bu sebeble şaşırtma yaıpılır. bitkinin yetişip gelişebilecegi uygun yerlere taşınır.

Domatesci
04-03-2011, 20:49
Teşekkürler.E-dergi yi inceleyeceğim.
Bu işe merak sardım daha doğrusu merağım vardı 13 yaşımdan beri (Yaşım 16) her sene ekim yapıyordum ama daha ucuz diye torf alıyordum aradan aylar geçmesine rağmen hiç birşey çıkmıyordu biraz büyüyüp ölüyorlardı, bu sene ilk kez aklıma araştırmak geldi, biriktirdiğim harçlıklarımla gidip saksı-toprak-torf aldım. Sizinde yardımlarınızla İnşallah bu sene birşeyler toplayabilirim teşekkürler.
Saygılarımla.

arimayam
08-03-2011, 10:23
merhaba,bir sorum olacak
biberlerin icindeki tohumlari cikarip dikersek cimlenirmi?
acil cevaplarsaniz sevinirim..cinsleri kapya biber ve sivri biber..simdiden tesekkürler..

elek
08-03-2011, 10:43
Çimlenir sayın arımayam, biber F1 tohumdan üretilmemişse de normal ürün alabilirsiniz.

arimayam
08-03-2011, 10:45
cok tesekkür ederim sn.elek...

oznur
18-03-2011, 15:22
Benimde 3 gun once ektigim biberlerim gorunmeye baslamis,suda bekletmistim 1 gunde hafif sismislerdi:)
Arkadas lar benim hiyar fidelerim buyuyor,ayirmam gerekiyomu veya biraz buyusunlermi? Roka icinde gecerlimi bu?

ligustrum
18-03-2011, 17:54
Sayın öznur,
Hıyar fidelerini domates ve biber gibi düşünmeyin.
Kökleri kıpırdatmaya hassas.
Toprağı havuçlayıp gerçek yerlerine veya kaplara
alınıp köklenmesi sağlanmalıdır.
Sağlıcakla kalın.

arimayam
18-03-2011, 18:22
benim salatalik tohumlarida bu kadar büyüdüler,ama ben tabletlere ektigim icin kökler tabletlerin altindan ve kenarlarinda fileyi delip gectiler sanirim bende artik asil yerlerine almaliyim...

oznur
18-03-2011, 23:06
Ben 5 saat once maalesef tek tek cikarip hazir aldigim topraga ve saksiya cok az araliklarla yerlestirdim ve sayin ligustrum yazinizi okuyunca cok uzuldum umarim husrana ugramam.Tesekkur ederim :(

Arimayam siz bari benim yaptigim yanlisi yapmayin:) Asil yerleri derken bahceyemi ekiceksiniz saksiyami? Almanyadasiniz sanirim bugun hic gunes yoktu cok bekledim:)
Bir ara sizde resim koyarsaniz sevinirim merak ettim nasillar.

arimayam
18-03-2011, 23:35
resim ekleyemiyorum baya ugrastim olmuyor,sebebini anlamis degilim.burdada günes yoktu,hafta sonuda yagmurlu görünüyor,ama haftaya tekrar bahar havasina dönüyoruz insallah....

daade
22-03-2011, 09:20
Merhabalar
Ben de aranıza yeni katılanlardanım.
Öncelikle böyle güzel bir fikri hayata geçirenleri tebrik ediyorum.
Gerçekten birçok sorunun cevabını burada bulabilmek mümkün.
Benim de kafamda bir türlü çözemediğim birkaç sorum var. Bunları sizinle paylaşmak ve bilgilerinizden, tecrübelerinden faydalanmak istiyorum.
2 tane büyük balkonum var, cam ile kapatılmış vaziyette. İkisi de sabahtan akşama kadar güneş görüyor. Bu balkonlarımda domates biber salatalık kıvırcık yetiştirmek istiyorum.
Bir tanıdığım cam balkonda yetişen meyve sebzenin serada yetişmiş gibi olabileceğini söyledi. Ancak benim kafama takılan şu : balkon da olsa cam ile kapatılmış durumda olduğu için kapalı mekan gibi.. dolayısıyla döllenme için, rüzgar ve arılar için uygun bir alan değil. Saksılarımı balkonun korkuluklarına(yani açık havaya) asmam gerekir mi, yoksa balkonun içinde de sebze üretebilir miyim?
Bir de evim cadde üzeri. Ve balkonumun olduğu yerde ışık var. Dolayısıyla çok fazla egzost havaya karışıyor. Bu egzostun bitkilerim için doğrudan bir etkisi olur mu?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Herkesi sevgi ile selamlıyorum.

turşukavurması
22-03-2011, 10:01
Merhaba,

Bir haftadır ağaçlar.net'i dışarıdan takip ediyordum, ta ki 15 dakika önceye kadar. Artık ben de ailenizin parçasıyım kabul ederseniz. Acemi denemiyecek kadar az bilgiliyim sebze yetiştirme konusunda. Epey vakit geçirdim forumda ancak bir sürü bilgi herşey birbirine karıştı. Hele de hiç bilmeyince böyle oluyor sanırım.
Yurt dışında yaşamaktayım, gelirken memleketten 25 gr' lık paketler içinde "roka, maydanoz, dereotu, semizotu" tohumları getirdim. Dün 4 tane daire şeklinde saksı aldım bunlar için. Çapları 25 cm, yükseklikleri de 25 cm. Toprak da aldım. Toprak iyi mi kötü mü bilmiyorum, içine bakınca bazı ot kökleri de mevcut. Sizden yardımınızı istediklerim,
1) Tohumları ekme işleminden önce ılık suda bekletmeli miyim? Bekletmeliysem kaçar gün?
2) Saksılara bu tohumlardan yaklaşık kaçar gram tohum ekmeliyim(veya göz kararı ne kadar)?
3) Tohum ektikten hemen sonra sulama işlemi yapmalı mıyım? İlerleyen günlerde sulama işlemini nasıl yapmalıyım?
4) Ekim işlemi bittikten sonra saksıların üstünü şeffaf naylonla kapatmalı mıyım? Kapatmalıysan ne zamana kadar kapatmalıyım?
5) Evde malesef balkon bulunmamakta. Saksılar camın önünde. Odayı havalandırmam gerekir mi?
6) Güneş ışığı ne kadar önemli? Oda sabah güneşini alıyor, 15.00' dan sonra güneş almıyor. Bitkilerin yetişmesi için uygun mu? Tam saksıların üstünde 2 adet sarı kuvvetli ampul var, güneş ışığı yetersizse onlar işe yarar mı? ( belki çok saçma soru, belki kahkahalarla gülüyorsunuz ama cehalet işte :(( )

Sorularım şu anda bu kadar. Daha ne kadar olcak cümlelerinizi duyar gibiyim. Tüm bu soruları maydonoz, roka, dereotu ve semizotu için cevaplandırabilirseniz nasıl mutlu olacağımı tahmin bile edemezsiniz.
Sabrınıza teşekkür ederim. Sayenizde Çin'deki gurbet hasretim azalacak. :)
Şimdiden teşekkürler.
Hem de çok...