Bağlan

View Full Version : Acemi Bahçıvan Soruları

Sayfalar : 1 [2] 3 4

oznur
22-03-2011, 23:22
Sayin Tursukavurmasi hosgeldiniz aramiza..
Sitede biraz sorf yaparsaniz aradaginiz herseyin cevabini bulmaniz mumkun ya da konu basliklarini gormeniz .:)
Bende roka ve maydonoz ektim.Suan rokalarim harika buyuyor.Maydonozuda bahceye ektim sanirim fazla orttum topragini henuz cikmadilar 2 hafta oldu.
Kolay gelsin simdiden

Turgut Eren
23-03-2011, 00:44
Sayın öznur,
Hıyar fidelerini domates ve biber gibi düşünmeyin.
Kökleri kıpırdatmaya hassas.
Toprağı havuçlayıp gerçek yerlerine veya kaplara
alınıp köklenmesi sağlanmalıdır.
Sağlıcakla kalın.

fidelerin bu tarihte bahçeye alınması, kırağı ve don sebebiyle ölmesine sebep olmaz mı ?

Nilüfer
23-03-2011, 10:12
Teşekkürler.E-dergi yi inceleyeceğim.
Bu işe merak sardım daha doğrusu merağım vardı 13 yaşımdan beri (Yaşım 16) her sene ekim yapıyordum ama daha ucuz diye torf alıyordum aradan aylar geçmesine rağmen hiç birşey çıkmıyordu biraz büyüyüp ölüyorlardı, bu sene ilk kez aklıma araştırmak geldi, biriktirdiğim harçlıklarımla gidip saksı-toprak-torf aldım. Sizinde yardımlarınızla İnşallah bu sene birşeyler toplayabilirim teşekkürler.
Saygılarımla.

Sevgili Domatesci kardeşim tebrik ederim seni. Yaşıtların ınternette, oyun oynarken (gerçi farmville v.s. var ama o da oyun sonuçta) senin böyle uğraşlar edinmiş olmam çok mutluluk verici.

Ayrıca keşke insanlar farmville ve türevleri gibi oyunlara ayırdıkları zamanı, bir bitkiyi gerçekten yetiştirmek için ayırsalar. Bilmezler ki, bir yaprağın oluşuma şahit olmanın verdiği hazzı, ilk tomurcuğu farketmenin tarifsiz neşesini. Keşke öğrenseler, yaşasalar bunu. Keşke ...

oznur
23-03-2011, 14:08
Sevgili Nlfr iste ben o hazzi yasayanlardanim 1 aydir.
:) allah bitkilerime saglik versin

Nilüfer
23-03-2011, 15:15
Değil mi ama sevgili Öznur,
ben yapraktan diktiğim afrika menekşemin ilk yaprağını toprağın yüzeyinde farkettiğimde, sevinçten ağladığımı bilirim.
Ne mutlu sana, dediğin gibi allah sana ve bitkilerine sağlık verisn :)

oznur
23-03-2011, 15:26
Amin cumlemize!
Bende cok duygulandim gordugmde,ne kadar aptalmisim bos seylerle vakit gecirmisim.Cocuk gibiler..susuyorlar,su veriyorsun buyuyorlar:)
Keske herkes bizim gibi olsa...Artik''biz'' diyorum cok benimsedim bu duyguyu hic yasamamistim,birakmamda kolay kolayy YESIL artik hayatimin bir parcasi.
Anne-baba-es-cocuk ve doga!

Nilüfer
23-03-2011, 16:10
Sevgili öznur,
Lütfen kusura bakmayınız, şimdi farkettim yazımda sen diye hitap ettiğimi.
Demekki sizi çok samimi buldum, doğaçlama öyle yazmışım :)
Normalde dikkat ederim, hatta bazen bana hitap edenlere alındığım bile olur. Allahın işine bakın aynı duruma kendim düşmüşüm de farkında değilim...

oznur
23-03-2011, 21:16
Hic onemli degil ''siz'' ya da ''sen'' onemli olan ayni duygulari paylasmak.Beni samimi bulman a :)) sevindim.

ligustrum
23-03-2011, 22:03
Sayın oznur; Merhaba. Şu hıyar fidelerini merek etmeye başladım.
Yeni fotoğraflarınızı bekliyorum. Sanırım yer değişikliği yapıldı.
Rokayı görelim, maydonozları 23 Nisan da belki görürüz.
Sağlıcakla kalın.

ligustrum
23-03-2011, 22:28
2 tane büyük balkonum var, cam ile kapatılmış vaziyette. İkisi de sabahtan akşama kadar güneş görüyor. Bu balkonlarımda domates biber salatalık kıvırcık yetiştirmek istiyorum.
Herkesi sevgi ile selamlıyorum.
Sayın daade;Sitede balkon sebze yetiştiriciliği yapan çok çok üye var.
Bir yerden başlamak gerekiyor. Maydonoz, roka, yeşil soğanla başlayın
Biber domates de olur. Umutyolcusu balkonunu izleyelim.
Kapalı balkon da olsa
ilaçsız olması tazeliği ve kokusu nokta!
Kolay gelsin.

oznur
24-03-2011, 10:32
Sayin Ligustrum hiyarlarimin son hali burada :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=771411#post771411

ligustrum
25-03-2011, 05:02
Sayın oznur; Gördüklerimiz güneş sıcaklığı zararı mı ?
Yerlerini değiştirmeyi mi denediniz yoksa?

oznur
25-03-2011, 13:32
Havanin guzelligine aldanip bahceye cikarmistim, o gunde hava sabaha kadar boyle gider diye birakmistim, aksama dogruda uzerlerini sikica naylonla kaplamistim ama o gece kiragi dusmus :( . Aman dikkat edin asiri gunes isigindan ve cok soguktan koruyun derim.Evet baska saksiyada tasimistim onlari aralarina mesafe koyarak ama olum nedeni maaleseff soguk oldu!

yeşil sevdalısı
02-04-2011, 15:09
Herkese iyi akşamlar :)
Ben 1 hafta önce domates tohumları ekmiştim. Bugün filizlendiklerini gördüm.
Sulamasını nasıl yapmalıyım, ve ilk yaprakları ne zaman çıkar?
Şimdiden teşekkür ederim.
İlave etmek istediğiniz bilgiler varsa onları da beklerim.
Tekrar teşekkür ederek mesajımı sonlandırıyorum, iyi akşamlar. :)

seyma30
08-04-2011, 13:29
Sn yesil sevdalisi domates tohumlari cabuk cimlenir.Topragi cimlenme esnasinda sürekli spreyle sulayin nemli tutun.Iki-dört yaprakli olduktan sonra sulamayi azaltin ki saglikli gelissin.Gövdesi hafif mor renge dönsün.
SEVGILER:p

Hillbilly
10-04-2011, 22:27
Benim Domates fideleri yaklaşık 35-40 cm boya eriştiklerinde alttan üste doğru dört dal saydıktan sonra makasla kesip üst kısmını atıyorum. Böylece fide boy atmak yerine çalı şeklinde genişliyor. Çok daha fazla çiçek açıp ürün veriyor. Diyen bir Amerikalı arkadaş sizce doğru yapıyor mu. Bende viyollere ektiğim sonra bolca köklendirme çalışmasıyla güçlü köklere sahip yaklaşık 30 çeşit farklı domates türünü bu şekilde çalı formu kazandırıp bahçeye mi taşısam? Bunun bi sakıncası olur mu? Bu arada bu domatesler içinde favorim olan Hillbilly geleneksel domatesi de var.

cllmn
18-04-2011, 12:52
ben biber yetiştirmek istiyorum ama biber çekirdekleri bir türlü çimlenmedi nasıl oluyor acaba :)

arimayam
18-04-2011, 21:47
biber en gec cimlenen tohumlar arasindadir,topragi nemli tutun sadece,ve sabirla bekleyin...

Turgut Eren
22-04-2011, 22:52
evet biberler baya sabır istiyo.

sonytech
24-04-2011, 15:19
Arkadaşlar merhaba ben balkonumda domates, biber, dereotu, çilek ve değişik çiçekler yetiştimek istiyorum.Geçen saksılar aldım.forumda biraz araştırdım ama daha çok yeniyim ve hiçde tecrübem yok.

Nasıl bir toprak hazırlayayım(Benim düşüncem marketten aldığım torf, organik gübre ve bahçe toprağı)hangi oranlarda karıştırayım.Yanlış bişey yapmakda istemiyorum o yüzden size sormak istedim.

Benim bu yetiştirme aşamalarını kısaca anlatabilirmisiniz ?

Forumda nerden başlamalıyım çok kafam karıştı.

Andora
25-04-2011, 13:14
Sn. sonytech, ihtiyacınız olan tüm bilgiler için http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=51
Kolay gelsin.

Turgut Eren
12-05-2011, 12:45
mart sonu gibi 180 tane biber tohumu ektim viyollara. ama bi tanesi bile patlamaz mı ya : ( noldu anlamadım... pazardan fide alacaz yine anlaşılan..

cllmn
01-06-2011, 11:27
domates yetiştirmeye çalışıyorum bayada büyütü boyu nerdeyse 1 metre oldu çiçekleri falan çıktı ama çiçekler kuruyor sonrada kopup düşüyor nede olur acaba :)

gulactikiz
05-07-2011, 20:27
merhaba arkadaslar. ocak ayında topraga gömdüğüm greyfurt cekirdeği 1 ay sonra yeserdi. simdi yaklasık 15 cm boyu var küçük bi saksıda duruyor ve çiçek açtı normal mi bilmiyorum daha fidan bile sayılmaz. fotografı gördüğünüz gibi
231336

231337

Emre İlhan
05-07-2011, 22:52
Aman allahım, bu da nesi?:) Greyfurt çekirdeği de ekseniz, portakal vs... de ekseniz, çimlenecek olan bitki turunçtur. Yani turunçgillerin yabani olanı. Muhtemelen bu fidanınız da bir turunç fidanı. Fakat bir sorun var. Boyundan büyük bir işe kalkışmış ve çiçek açmış.:D Endişelenmeyin, büyük ihtimâlle bitkiniz meyveyi besleyemediği için çiçeği geri atacaktır. Bitkinize bir zararı dokunmaz fakat baya ölüm korkusu sarmış gibi görünüyor. Hemen tohum yapayım, neslimi devam ettireyim derdine düşmüş.:D Bu arada çok güzel kokuyor olmalı.:)

gulactikiz
05-07-2011, 23:23
yaa endişelenmiyorum ama meyve vermek istiyosa versin :( eğer bu çiçek düşer meyve olmazsa çok üzülürüm çünkü onu çok sevdimm :)) evet yabani olduğunu biliyorum fidanlıkta çalışan adam aşılama yaptıklarını söyledi nasıl oluyor tam bilmiyorum ama. koklamak hiççç aklıma gelmemişti siz söyledikten sonra kokladım gerçekten de çok güzel bi kokusu var :) off keşke meyvesini besleyebilecek olsa çok güzel olurdu o zamann.. bi de acaba saksı küçük gelmiş mi büyük bi saksıya alsam daha mı çabuk büyür fidancığım?

Emre İlhan
05-07-2011, 23:39
Bu sene o saksıda kalsın. Seneye ilkbahara büyük saksıya geçirirsiniz.:)

eyyupk
15-07-2011, 20:59
ben yetiştiriyorum en çok salatalık yetiştirmekte zorlanıyorum

Ezgi_K
08-08-2011, 10:19
Merhaba,

Güneş şapkası çiçeği balkonda yetişir mi?

baland
10-08-2011, 15:09
Domates ektim bir boya kovasına 3 fide.. boyu yaklaşık 80 cm 2 adet domates aldım süperdi şu an üzerinde yaklaşık 50 kadar çiçek var ama bir tanıdıgım bana suyu kes yoksa domates vermez dedı ne yapmalıyım??? Acil yardım lütfen

mandalinleerik
10-08-2011, 15:12
Bende geçen senelerde balkonumda domates ekmiştim. Malum İzmir sıcağı, her akşam suladım kocaman oldu ama bir tane bile domates vermedi. Bari siz iki domates almışsınız :)

Sudamlasi
10-08-2011, 17:33
******* suyu kes **** çok çok azalt çünkü fazla sulanınca bitkilerin bazıları vermiyor. Benimde bahçemdeki bitkiler güzel büyüdüler ama domates vermedilerdi.

baland
10-08-2011, 18:12
Arkadaşlar teşekkür ederim deneyeceğim 4 gündür su vermedim yaprakları aşağı inmeye başladı bakalım 1-2 gune su verecem domatres alırsam size burdan ikram ederim **** en azından fotosunu koyarım:))

baland
10-08-2011, 18:13
Peki Çileklerim neden kuruyor 4 aydır o kuruyor ben yenisini ekiyorum ben ekmekten bıktım o kurumaktan bıkmadı
Ne iş? Nilgisi olan varsa sevinirim suyu mu fazla verdim anlamadım

cuu
11-08-2011, 10:51
Arkadaşlar aynı problem bendede var 25 saksı süs biberim var çiçek açıyorlar fakat çiçekleri sonra düşüyor hiç biber vermedi acilen bilgisi olan alan arkadaşlar yardımcı olabilirmi?susuzda bırakdım ama nafile.

gülenmelek
09-09-2011, 13:16
Başka bir gün tesadüfen okuduğum konuyu, bu gün aradığımda bulamıyorum maalesef. O yüzden buraya sorayım. İnşallah cevap bulurum ;)

1- Yumurta kolileri gözlü ve sert karton olduğu için viyol olarak kullanılabilir mi? (Özellikle tohum çimlendirmek için.)
2- Tohumlar filizlendiğinde, bu viyollerden çıkarmadan direk olarak asıl saksılarına alsak zararı olur mu? (Viyolle beraber.)

psk
13-09-2011, 13:59
Terasta yetiştirdiğim (saksı) sebzelerimi acaba sabah mı sulamalıyım yoksa akşamüzeri mi ?

Terasımdaki sebzelerim, domates,fasulye,kırmızı cherry turp, maydanoz ve yeşil soğan.

ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

gülenmelek
13-09-2011, 18:45
Sayın psk, forumda sabah erken saatlerde sulanması öneriliyor diye hatırlıyorum. Güneş direkt olarak bitkilerin üzerine geliyorken sularsanız, yapraklara sıçrayan su damlacıkları mercek görevi görüp yapraklarda yanmalar yapıyormuş. (Ama ben güney cephede olan bitkilerimi (altınçilek, fesleğen, semizotu, asma v.s.) güneş gittikten sonra da suluyorum. Şimdiye kadar bir sorun oluşmadı. Kolay gelsin ve bol hasatlar ;)

psk
14-09-2011, 07:57
Sayın psk, forumda sabah erken saatlerde sulanması öneriliyor diye hatırlıyorum. Güneş direkt olarak bitkilerin üzerine geliyorken sularsanız, yapraklara sıçrayan su damlacıkları mercek görevi görüp yapraklarda yanmalar yapıyormuş. (Ama ben güney cephede olan bitkilerimi (altınçilek, fesleğen, semizotu, asma v.s.) güneş gittikten sonra da suluyorum. Şimdiye kadar bir sorun oluşmadı. Kolay gelsin ve bol hasatlar ;)

İlginiz için çok teşekkür ederim gülen melek, ben de 6 gibi yaptığım sulama işlemine devam edeyim ozaman, tecrübeyle sabit ;)

gülenmelek
14-09-2011, 09:18
;) 6 gibi galiba erken biraz ama uyanabiliyorsanız sorun yok tabi ;) Güneşin doğduğu anlarda da rahatlıkla sulanabilir. Sadece yapraklara su gelmemesi gerekiyor.

psk
14-09-2011, 16:43
Özür dilerim gülen melek 18:00 demeliydim. O kadar erken işimin başında olmuyorum (çok şükür :P )

Yaprakları tavsiyeniz üzerine ıslatmamaya gayret ediyorum, avatar resmimde görünene benzer bi sulama kabım var, ucundaki fiskiye aparatını çıkardım ve diplerinden suluyorum :D

İlginiz için sağolun ;)

gülenmelek
14-09-2011, 19:34
Rica ederim, anlaştık o zaman ;)

domatesci_1
20-09-2011, 12:29
merhaba yaklaşık 1 aydır saksıda domates yetişiyorum.. pazarda saksıdaki yeşil domatesleri görünce bi anda kendimi almış ve bu işinde buldum. başlarda az az suluyodum fakat zamanla biraz daha fazla günde 1 kez sulamaya başlayınca domateslerim bi anda kızardı hatta biraz önce oğlum saksıya dayandı ve kırmızıları hemen yuttu.. fakat ben tohum ekmedim. hazır ekilmiş üstünde yeşil domateslerin olduğu saksılar aldım. bu ilk deneyimim... artık eminönüne gidip büyük saksılar ve fideler almak istiyorum.

sitenizi baştan sona taradım okudum diyebilirim ama yine de kafama takılanlar var..

1-Domates yetiştirmek istiyorum ilk olarak.. evdeki domatesten tohum almak istiyorum. çekirdekleri peçetenin üzerinde kurutup toprağa ekip üstünü örtüp damlama yöntemiyle çimlenene kadar suluycam. buraya kadar doğrumudur? :) fakat geçen sokakta bulduğum 5 lt su bidonunu kesip ona ekmeyi düşünüyorum. böyle 5 lt lik bir bidona birden fazla tohum ekilebilirmi? bir tohumdan ne kadar domates alabilirim bunu bilmiyorum???

2-Domates çeşitleri çok fazla.. evde bulunan güzel bir domatesten tohum alıp yapsam aynı domatesten elde etme şansım nedir? bu ne kadar sağlıklıdır?

3-Bu mevsimde bunu yapmak doğrumudur?

4-Evin içinde kapalı balkonda yetiştirmeyi planlıyorum. açık balkon yok malesef.. arada sırada perdeleri açıp güneşi içeri alsam bu aydınlık yeterli midir??

5-Birde saksıda pazardan aldığım fakat çokta sağlıklı olduğunu düşünmediğim daha doğrusu emin olamadığım domateslerim var. resimlerini red robin son sayfaya ekledim. bunları nasıl değerlendirebilirim? kökünden çıkarıp başka yere eksem meyve verirmi?

özetle kafam çok karıştı.. ama hevesim de çok... yardımlarınıza ihtiyacım var.. bu arada bende 29 yaşında ve bu işe biraz geç kalmış biriyim :) ama 3.5 yaşında bir oğlum var ve herşey onun için.........

Uzaylı
20-09-2011, 13:22
Sayın domatesci 1; Öncelikle aramıza hoşgeldiniz diyorum. Bitki sevdasına düştünüz bir kere, böyle kalmayacak emin olun. Seneye biber, patlıcan, yeşillik yetiştirmek te isteyeceksiniz ve sonra yer dar gelecek bir de bahçe hayâl edeceksiniz. Ama başardıklarınızdan inanılmaz keyif alacak, lezzetini de kendiniz yetiştirdiğiniz için hiç bir şeyle kıyaslayamayacaksınız. Ayrıca hormonsuz, kimyasalsız bir ürünün tadını, kokusunu yeniden duyacaksınız. Şimdiden kolaylıklar dilerim.

Sorularınıza elimden geldiğince cevaplandırmaya çalışayım;

1- Eve tüketmek için getirdiğiniz domatesten tohum aldığınızda muhtemelen çimlenme sorunu yaşayacaksınız. Mutlaka çimlendirmek isterseniz, çok çok miktarda tohum ekmeniz gerekir ki bir iki tane çimlensin. Nedeni hibrit tohumlu ürün olması. Maalesef pazarda bir çok ürün hibrit tohumdan üretmedir. Fidecilik yapanlar işlem görmüş tohum yani hibrit tohum alırlar. Bu işlem görmüş tohumlar bol ürün verir fakat soyunu devam ettiremez yani tohumu çimlenme özelliğini kaybetmiştir. Bir nevi kısırdır. Buna rağmen laboratuarlarda kısırlaştırmayı yüzde yüz gerçekleştiremezler. Çünkü doğa yaşama devam etmek için mutlaka bir yolunu bulur. Belki birkaç yüz belki daha az tohumdan bir iki tane çimlenebilir. Bunu hüsrana uğramamanız için söylüyorum. Tavsiyem tohumculardan ya da bir şekilde bir yerden hibrit olmayan amatör tohumlarından almanız. Bu tohumlar yüksek oranda çimlenir. Hibrit kadar bol vermez ama belki iyi bakarsanız toprak, güneş, hastalık kontrolü v.s. cinsi de iyise o da bol verebilir? Zamanla tecrübe edersiniz.

Domatesten tohum alacağım derseniz, kâğıt üzerinde kurutmak iyi sonuç vermez. Yapışacağından sıkıntı yaratır. Ben sıkı gözenekli, küçük plastik süzgeç kullanıyorum. Çok tazyikli akmayan çeşme altında, süzgeç içinde çekirdekleri ovuşturup iyice temizledikten sonra bir bardağın üzerine oturtup süzülmesini sağlıyorum. Tamamen kurusun, nem kalmasın diye arada parmağımla karıştırıyorum. Domates tohumu kuruduğu zaman üzerinde tüycükleri olduğunu farkedeceksiniz. İyice kuruduğunda da cinsini üzerine yazıp paketliyorum. Ve kullanmak üzere mevsimini beklemesi için uygun bir yerde saklıyorum. Balkona uygun domates çeşitleri var. Balkonda yetiştiren tecrübeli üye arkadaşların tecrübelerinden en uygun ve sorunsuz türleri öğrenebilirsiniz. oğlunuzun da çery domates yetiştirmesini tavsiye ederim. Hem sevimli görünürler, hem de bol ürün veren türleri var. Mutlu olacaktır, ayrıca sorumluluk aldığı için kendini daha iyi hisseder. Siz çaktırmadan yardımcı olursunuz.

Fide almak yerine tohumdan yetiştirmek en sağlıklısı. Böylece sabrımızı da sınamış oluyoruz. Hem oğlunuz bir tohumun bitkiye dönüşmesini, sonra da meyve vermesini hayranlıkla takip edecektir.

Bu mevsimde domatesten ancak tohum alabilirsiniz. Sera ortamında domates yetiştirmeyi bilmiyorum. Domatesi mevsiminde yetiştirmenizi tavsiye ederim. Yazın aldığı güneş gerçek vitamin ve gerçek lezzetini verecektir.

Kapalı balkon en çok martta çimlendirme aşamınızda işe yarayacak. yazın bitkiler büyürken de havadar olmasını sağlamalısınız. Belli zamanlarda havalandırırsınız. Ama perdeler açık kalmalı, ya da çok iyi ışık almalı, sonuçta bu dış mekan bitkisi.

Domates fidenizin üzerinde halâ domates varsa dalında iyice kızardıktan sonra koparıp tohumunu alıp baharda çimlendirmeyi deneyin derim.

Oğlunuz için ayrıca balkonda çilek yetiştirmenizi tavsiye ederim. Yediveren cinsini fide olarak alıp, dikebilirsiniz. Sonrasında attığı kollara birer topraklı saksı iliştirip, köklendirince de kolu kesince bir sürü yeni fide elde edersiniz.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Başka sorunuz olursa, fırsat buldukça yardımcı olmaya çalışırım.

Sağlıcakla Kalın...

domatesci_1
20-09-2011, 19:24
çok teşekkür ederim cevaplar için.. bu sevdaya düştüm kii ne düşmek.. arada aklıma düşerdi çiçekleri bitkileri severim ama bu sefer bide işin içinde çocuk olunca daha bi başka oluyo.. kaç gündür bu siteye yapıştım her yeri karıştırdım okudum. yazınızı okumadan önce bir domatesten çekidekler ayırıp kurumaya bıraktım. umarım yeşillenirler. hem yeşillenmeselerde siz söylediğiniz için içim rahat olacak. ben bunları dikerken tek tek dikmeliyim değilmi? hepsini bir kereden bir toprağa gömsem olurmu?

evde domatesim var hala yeşil. ama inanın cinsini bile bilmiyorum. sanırım kiraz domates. küçücük bişi ama az mahsul verdi şimdilik. ancak oğlum şapur şupur yedi kızaranları :) gerçi dün ben görmeden yeşilleri bile koparıp yemeye kalkmışş yaa neyse.. hala üzerinde bi kaç yeşil domates var. onlardan tohumluk ayırıcam tamam bu kesinleşti. fakat bu çiçekten meyve verme daha ne kadar olur? meyve vermezse saksıyı döküp atimmi? yoksa büyük bi yere gömmelimiyim tekrar bişiler olurmu? bide benim amacım kilolarca domates elde etmek. bunu hangi domatesle başarabilirim? öyle 3-5 domates kesmiyo beni : )

çilek konusu benimde aklımda.. tam bir çilek delisiyim ama coşmadan önce şu domates işini bi becerim dedim.. yoksa çilek mükemmel deneyim.. çok fazla yetiştirebilirmiyim evimde? yoksa sayılı sadece görüntü amaçlı mı olur? oğlumm bu işe bayıldı zaten.. bütün gün domates diye tepemde dolaşıyo.. oğlum olmadı yeşil onlar diyorum anlamıyo :))

son sorum ben hemen bi kaç gün içinde ekmeyi palnlıyorum.. sonuç alabilirimiyim? 5 lt bidon var elimde yeterli olurmu? bu bidona domatesin yanında çilek **** salatalık aynı anda ekilebilirmi? sabrınıza desteğinize teşekkürler :)

domatesci_1
21-09-2011, 09:50
bana kimse cevap yazmıyo :(

malbman
21-09-2011, 11:12
bana kimse cevap yazmıyo :(

Sayın domatesci_1, heyecanınıza hayran oldum ama takdir edersiniz ki buradaki arkadaşların büyü bir çoğunluğu aktif olarak çalışan insanlar. Bu nedenle herkesin her an ekran başında olup, sorulan sorulara anında cevap vermesini beklemek hayal kırıklığı yaratabilir.

Sorularınıza bilgim dahilinde cevap vermeye çalışayım:

ben bunları dikerken tek tek dikmeliyim değilmi? hepsini bir kereden bir toprağa gömsem olurmu?

Öncelikle; tohumları ekiyoruz, dikmiyoruz :p:p Sonralıkla; tohumların hepsini bir kerede ekseniz de olur ama çimlenmeye başladıklarında seyreltme yapmanız gerekir. Ayrıca, bu yöntem bizim gibi 2 metrekarelik yerde üretim yapanlar için müsrif bir yöntemdir. Bu nedenle yetiştirebileceğiniz kadar fide elde edeceğiniz sayıda tohumu, ayrı ayrı yerlere ekerek çimlendirmek çok daha akılcı olur.

gerçi dün ben görmeden yeşilleri bile koparıp yemeye kalkmışş

Buna sakın ha sakın izin vermeyin, çünkü yeşil domates solanin adında toksik bir madde içerir ki bu madde insanlarda zehirlenmelere yol açabilmekte.

fakat bu çiçekten meyve verme daha ne kadar olur? bide benim amacım kilolarca domates elde etmek. bunu hangi domatesle başarabilirim? öyle 3-5 domates kesmiyo ben

Bitki, onu iyice gözlemlemeniz durumunda artık zamanının geçtiğini ve meyve vermeyeceğini size söyleyecektir. O aşamada bitkiyi söküp atabilirsiniz. Çünkü domates tek yıllık bitkidir. Gelecek sene yeni fidelerle başlamanız çok daha uygun olur.

Kilolarca domates elde etmek için forumdaki balkon bahçeciliği ve topraksız tarım ana başlıkları altındaki domatesle ilgil konulara göz atarsanız, sorunuzun cevabını bulacaksınız.

on sorum ben hemen bi kaç gün içinde ekmeyi palnlıyorum.. sonuç alabilirimiyim? 5 lt bidon var elimde yeterli olurmu? bu bidona domatesin yanında çilek **** salatalık aynı anda ekilebilirmi?

Eğer ekeceğiniz domates Red Robin ise kışın meyve almanız mümkün. Çünkü Red Robin mümkün olan en az ışıkta dahi yetiştirilebiliyor. Diğer domatesleri, uygun iklim ve ışık ve tabi besleme şartlarını sağlamadığınız sürece, kışın yetiştirmeniz pek mümkün değil.

Beş litrelik bidona çimlendirmek için domatesin yanına çilek ve salatalık tohumu da ekebilirsiniz ama kimisi önce çıkıp kimisi daha sonra çimleneceği için sulama düzenini tutturamayabilir, tohumları çürütür ya da çimlenen fideleri susuz bırakabilirsiniz. Bu nedenle her cinsi ayrı kaplara ekmek en iyi yöntemdir.

Sevgilerimle

aytack
21-09-2011, 12:44
Merhaba.Ben de bir acemi olarak buraya yazmaya karar verdim.Geçen yıl da çilek yetiştirmiştim.Kış gelip yaprakları kuruduktan sonra kökleri saksının içinde kaldı.Bahar geldiğinde toprağı kurcaladım baktım ki kökleri kömür gibi olmuş.Elledim hemen ufalandılar.Bu yaz 10 kök daha aldım şimdi son demlerini yaşıyorlar.Ufak ufak yapark çıkarmaya çalışıyorlar.
Sorum şu : Ben bu kökleri saklamak istiyorum.Sizin yardım ve önerilerinizi belkiyorum.
Selamlar saygılar...

psk
21-09-2011, 16:46
Merhaba herkese, benim bir sorum daha olacak :)

terasımızdaki su gider borularında bol miktarda yosun oluştuğunu farkettim. Bir kısmını topladım ve saksılarda bulunan domates-fındıkturplarımın diplerine eşit miktarda dağıtarak serptim.

acaba doğru mu yaptım yanlış mı ?

o yosunlardan gübre olur mu ?

:D İnş. göz çıkarmamışımdır kaş yapayım derken . :D

İlginiz için teşekkür ederim :) Eğer zararı yoksa yosun gübre konusunda bir servete sahibim diyebilirim :)

domatesci_1
22-09-2011, 14:05
sevgili malbman, ilginize desteğinize teşekkürler.. yazdıklarınızı kesinlikle dikkate alıcam. şimdi ben domates konusunda kararlıyım da, domatesin çeşidi ve yetiştirebilme konusunda umutsuzluklarım var.. 2 gün önce evdeki herhangi bir domatesten elde ettiğim tohumları yıkadım kuruttum ve dün pazardan aldığım toprağa gömdüm. toprak cinsine pazarcı kestane ağacının toprağı gibi bişi söledi. baya bişiler var gibi içinde ama anlamadığım için fazla yorum yapamıyorum.

Dediğiniz gibi tek tek ekmeye çalıştım. yaklaşık 10-11 tane tohum. boş bi saklama kabını bi miktar toprakla doldurdum. burda gördüğüm kadarıyla fazla derin olmayacak şekilde ekip üzerine biraz daha toprak serptim. elimde bulunan minik bir spreye su koyup hafifçe ıslattım ve üzerini streçle örttüm. ara ara açıp ıslatıyorum. yalnız ıslatmam öle dibine ulaşacak kadar bi ıslatma değil.. sadece hafif olarak nemlendiriyorum toprağa.. el değince ıslaklık hissedilecek kadar. ve bu sabah suladıktan belli bi zaman sonra streçin nemlendiğini gördüm. bu iyiye işaret midir? bu kadar su yeterlimidir? az az konmalı diye okumuştum. ne kadar zamanda fide alabilirim? bu evdeki domateslerden hiç almama gibi bi ihtimal varmı? birde resimlerime yorum yaparmısınız? red robin forumunda..

psk
23-09-2011, 14:19
Merhaba herkese, benim bir sorum daha olacak :)

terasımızdaki su gider borularında bol miktarda yosun oluştuğunu farkettim. Bir kısmını topladım ve saksılarda bulunan domates-fındıkturplarımın diplerine eşit miktarda dağıtarak serptim.

acaba doğru mu yaptım yanlış mı ?

o yosunlardan gübre olur mu ?

:D İnş. göz çıkarmamışımdır kaş yapayım derken . :D

İlginiz için teşekkür ederim :) Eğer zararı yoksa yosun gübre konusunda bir servete sahibim diyebilirim :)

Yardımınızı rica ediyorum :p:rolleyes:

kallium
27-09-2011, 12:33
Yardımınızı rica ediyorum :p:rolleyes:

Her tür organik materyal sonuç itibariyle bozunduğunda gübreye dönüşür. Yosunlar başka canlılarla al gülüm/ver gülüm tarzında dayanışmalı bir yaşam sürerler. Zararlıları değerli bitkilerinizin köklerine taşımamak gayesiyle yosunlarınızı önce kızgın güneşte takır takır olana kadar kurutun. Sonra elinize alıp ufalayın. Deniz kumu gibi ufalanıyorsa yeterince kurumuş demektir. Arasıra karıştırarak kızgın güneşte 1-2 gün daha kurutun. Elde ettiğinizi artık isterseniz bu halde veya isterseniz suda eriterek şerbet şeklinde bitkilerinizde kullanabilirsiniz.

psk
27-09-2011, 14:11
Her tür organik materyal sonuç itibariyle bozunduğunda gübreye dönüşür. Yosunlar başka canlılarla al gülüm/ver gülüm tarzında dayanışmalı bir yaşam sürerler. Zararlıları değerli bitkilerinizin köklerine taşımamak gayesiyle yosunlarınızı önce kızgın güneşte takır takır olana kadar kurutun. Sonra elinize alıp ufalayın. Deniz kumu gibi ufalanıyorsa yeterince kurumuş demektir. Arasıra karıştırarak kızgın güneşte 1-2 gün daha kurutun. Elde ettiğinizi artık isterseniz bu halde veya isterseniz suda eriterek şerbet şeklinde bitkilerinizde kullanabilirsiniz.

Çok teşekkür ederim sn. kallium, hemen toplayım yosunları kurumaya bırakıyım. ben nemliyken olduğu gibi brakmıştım saksılara çünkü. koşturmaca :)

kallium
29-09-2011, 18:35
Çok teşekkür ederim sn. kallium, hemen toplayım yosunları kurumaya bırakıyım. ben nemliyken olduğu gibi brakmıştım saksılara çünkü. koşturmaca :)

Sayın psk:
Şu yosunlarınızın bir fotoğrafını çekip koyabilir misiniz? Bu kadar çok miktarda nasıl oluşmuşlar? Merak ediyorum.;)

psk
30-09-2011, 09:28
Oluklarda yeni yosunlar oluşuyor, geçenki hasatımdan sonra tabi ki :)

http://hizliresimyukle.com/thumb-115439.jpg (http://hizliresimyukle.com/showpic-115439/dsc00186.jpg)

http://hizliresimyukle.com/thumb-115442.jpg (http://hizliresimyukle.com/showpic-115442/dsc00188.jpg)

http://hizliresimyukle.com/thumb-115434.jpg (http://hizliresimyukle.com/showpic-115434/dsc00187.jpg)

Bu komşumuzun yosunları :)

http://hizliresimyukle.com/thumb-115435.jpg (http://hizliresimyukle.com/showpic-115435/dsc00189.jpg)

http://hizliresimyukle.com/thumb-115441.jpg (http://hizliresimyukle.com/showpic-115441/dsc00190.jpg)

psk
30-09-2011, 09:35
Bunlarda benim sebzelerim, Yeri değil ama foto çekmişken paylaşayım dedim.

Fasulye

http://hizliresimyukle.com/thumb-115436.jpg (http://hizliresimyukle.com/showpic-115436/dsc00193.jpg)

Domateslerim ve kırmızı fındık turplarım

http://hizliresimyukle.com/thumb-115438.jpg (http://hizliresimyukle.com/showpic-115438/dsc00192.jpg)

Maydanozlarım ve yeşil soğanlarım

http://hizliresimyukle.com/thumb-115440.jpg (http://hizliresimyukle.com/showpic-115440/dsc00191.jpg)

Bunlarda marul olacak ***. yeni tohumlar :)

http://hizliresimyukle.com/thumb-115443.jpg (http://hizliresimyukle.com/showpic-115443/dsc00194.jpg)

Bu da soğuk kompostum.

http://hizliresimyukle.com/thumb-115437.jpg (http://hizliresimyukle.com/showpic-115437/dsc00195.jpg)

hakanaldemir
18-10-2011, 03:14
arkadaslar siteye yeni uye oldum cok yararli bilgiler var herkeze simdiden tesekkur ederim evimde kapali bi balkon var orda bi kac bisey yetistirmek istiyorum simdi ektim tohumlari bazilari cikti digerleri daha yeni.marulu direk alip ektim tohumla ugrasmadim.sus biberlerim cok guzel urun veriyo rokalarim cok sık nasil seyreltme yapicam bilmiyorum.

YeniBON
23-10-2011, 19:21
Sayın hakanaldemir,

En zayıf gördüğün fidanları seç. Onları imkanın varsa , bir başka saksıya seyrek şekilde dik. Dikmesen de olur ama, sen imkan varsa yine de dik.

Seyreltme bu. Sebzelerde olduğu gibi, meyvecilikte de, ağaç dikiminde de yapılan sıradan işler. Ağaç budama gibi.

Zayıfı ayır, kuvvetli daha kuvvetlensin. Tabii bu benim yaşamda gördüğüm bilgiler. Doğrusu bu bence.

Verdiğim bilgiler yanlışsa. daha bilgili arkadaşlar ayrıntılı bilgi verip, yanlışlarımı da yazsınlar.

Telaş yapma. Saygılar.

hakanaldemir
24-10-2011, 19:09
bilgiler icin cok tesekkurler hocam bi sorum daha olacak rokalarimi ne zaman seyrelteyim? su an 4_5 cm.bide minik marul dikmistim onlar cürüdü acaba neden olabilir?en kisa zmanda resimleri koynak istiyorum ama cepden giriyorum burdan yuklenmiyo.
tekrar twsekkurler

YeniBON
25-10-2011, 08:52
Sayın hakanaldemir,

Kasap94 isimli üyemize özel mesajla bilgi sorun. Aynı bitkileri kendisi bahçesinde yetiştirmektedir. Her konuda daha fazla yardımcı olur. Bitkilerinize acil şifalar.

Saygılar.

Kiraz
25-10-2011, 09:18
arkadaslar siteye yeni uye oldum cok yararli bilgiler var herkeze simdiden tesekkur ederim evimde kapali bi balkon var orda bi kac bisey yetistirmek istiyorum simdi ektim tohumlari bazilari cikti digerleri daha yeni.marulu direk alip ektim tohumla ugrasmadim.sus biberlerim cok guzel urun veriyo rokalarim cok sık nasil seyreltme yapicam bilmiyorum.

Aşırı sık olanları alınca (bazen aynı yerden bir kaç tane çıkabilir), bir seyreltme yolu da; yemek için ilk topladıklarınızı kökü ile birlikte çıkarabilirsiniz. Seyretlince artık köküyle çıkarmaz, yapraklarını kullanırsınız.

aytack
28-10-2011, 17:21
Merhaba.Ben de bir acemi olarak buraya yazmaya karar verdim.Geçen yıl da çilek yetiştirmiştim.Kış gelip yaprakları kuruduktan sonra kökleri saksının içinde kaldı.Bahar geldiğinde toprağı kurcaladım baktım ki kökleri kömür gibi olmuş.Elledim hemen ufalandılar.Bu yaz 10 kök daha aldım şimdi son demlerini yaşıyorlar.Ufak ufak yapark çıkarmaya çalışıyorlar.
Sorum şu : Ben bu kökleri saklamak istiyorum.Sizin yardım ve önerilerinizi belkiyorum.
Selamlar saygılar...

Merhaba sorumu yinelemek istedim.Çilekler hala çoğunlukla yeşil.Zaten sulamaya devam ediyorum.
Sorumu değiştirerek tekrar sormak istedim. Bunları saklayabilmem mümkün mü ?

Mine Pakkaner
28-10-2011, 20:42
Sayın hakanaldemir,

Kasap94 isimli üyemize özel mesajla bilgi sorun. Aynı bitkileri kendisi bahçesinde yetiştirmektedir. Her konuda daha fazla yardımcı olur. Bitkilerinize acil şifalar.

Saygılar.

YeniBON üyelerimizin özel mesajla soru sormalarını cevap almalarını doğru bulmuyoruz. Hatta bizler özel mesajla sorulan soruları kesinlikle de cevaplamıyoruz. Yoksa forumumuz amacına nasıl ulaşır, sorunun cevabını nasıl herkes öğrenir?

Forum kurallarımız (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm)da da bu açıkça belirtilmiştir.

ayazkentli
29-10-2011, 09:49
Sn. aytack,

çilekleriniz saksılarda ekili ise dışarıda,
bahçede ekili ise, yine dışarıda, olduğu yerde tutabilirsiniz.

Kış soğukları çilekler için iyi oluyor. Kışı dışarıda geçirsinler. Bahar aylarında tekrar canlanırlar.

Yani, çileklerinizi saklamak için sökmenize gerek yok.

aytack
29-10-2011, 10:42
çok teşekkür ederim.geçen sene fazla suyun içinde kaldılar sanırım. çünkü bahar geldiğinde köklerini kömürleşmiş buldum.daha önce de yazmıştım.bu sene sudan koruyama çalışacağım bakalım.tekrar teşekkürler.

YeniBON
31-10-2011, 21:24
YeniBON üyelerimizin özel mesajla soru sormalarını cevap almalarını doğru bulmuyoruz. Hatta bizler özel mesajla sorulan soruları kesinlikle de cevaplamıyoruz. Yoksa forumumuz amacına nasıl ulaşır, sorunun cevabını nasıl herkes öğrenir?

Forum kurallarımız (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm)da da bu açıkça belirtilmiştir.

Ruhlarına Fatiha bile okunamadı zavallıcıkların. Söyledikleriniz çok doğru ve yerinde. Yeni üyemiz Gaddar'ın yazısı ve sorusuna benden başka cevap veren varmı? Varsa gösterin lütfen. Başlangıcından bu yana olumlu, olumsuz hiç cevap yok.

Ben rahmetlilerin yaşaması için bilgi aktarımını hızlandırmak istedim. Özel mesaja yönlendirmemin amacı oydu.

Sonuç elimizde 1 vardı. Şimdi 0 . Belki fidanların sapı bile elimizde yok. Bahçeci üyeler nerede? Ve niye/ cevap vermiyorlar.

Saygılar. Ama bahçeciler sınıfta kaldı.

ciceksever70
31-10-2011, 21:57
Ruhlarına Fatiha bile okunamadı zavallıcıkların. Söyledikleriniz çok doğru ve yerinde. Yeni üyemiz Gaddar'ın yazısı ve sorusuna benden başka cevap veren varmı? Varsa gösterin lütfen. Başlangıcından bu yana olumlu, olumsuz hiç cevap yok.

Ben rahmetlilerin yaşaması için bilgi aktarımını hızlandırmak istedim. Özel mesaja yönlendirmemin amacı oydu.

Sonuç elimizde 1 vardı. Şimdi 0 . Belki fidanların sapı bile elimizde yok. Bahçeci üyeler nerede? Ve niye/ cevap vermiyorlar.

Saygılar. Ama bahçeciler sınıfta kaldı.

Sayin Yenibon, forumda her sebze ve her bitki icin acilmis detayli basliklar var. Burada sorulan sorularin cevaplari zaten uzun zaman önce verilmis. Bir zahmet sorusu olan arkadaslar ilgili basliga ugrarsa ayrintili olarak bilgi edinebilirler. Forumda arama yapmaya üsenen ekstra baslik acarsa baskalari tekrar tekrar cevap yazmaya üseniyor diye suclamak dogru olmaz diye düsünüyorum. Saygilar.

YeniBON
01-11-2011, 10:55
Sayın ciceksever70,

Amacım kimseyi suçlamak değil. Belki biraz sitemdi benim ki. Yeni üye olmuş ( Görüldüğü üzere ben de yeni üyeyim ) bir arkadaşımızın yetiştirdiği fidanlarını eksik bilgisinden dolayı kaybetmesini engellemekti benim yazdığım. Sizlerin daha iyi bildiğiniz gibi forumumuz çok geniş. Forumumuzu ben de her başlık altında sık sık gezip tanımaya çalışıyorum. Bazen doğru bilgiyi bulmak için belki saatlerce gezmek gerekiyor. Umarım bu üyemiz de benden sonra, benim gibi uyarılarınızı okuyor ve ilgili sayfalardan gerekli bilgileri alıyordur.

Uyarınız için teşekkürler. Saygılar.

ciceksever70
01-11-2011, 12:19
Sayın ciceksever70,

Amacım kimseyi suçlamak değil. Belki biraz sitemdi benim ki. Yeni üye olmuş ( Görüldüğü üzere ben de yeni üyeyim ) bir arkadaşımızın yetiştirdiği fidanlarını eksik bilgisinden dolayı kaybetmesini engellemekti benim yazdığım. Sizlerin daha iyi bildiğiniz gibi forumumuz çok geniş. Forumumuzu ben de her başlık altında sık sık gezip tanımaya çalışıyorum. Bazen doğru bilgiyi bulmak için belki saatlerce gezmek gerekiyor. Umarım bu üyemiz de benden sonra, benim gibi uyarılarınızı okuyor ve ilgili sayfalardan gerekli bilgileri alıyordur.

Uyarınız için teşekkürler. Saygılar.

Dogru bilgiye ulasmak biraz zaman aliyor ancak alinan sonuc buna deger. Ben 2008´de üye oldugumda bir yil boyunca sadece forumda nerde ne var hangi bilgiye nereden ulasabilirim onu arastirmakla gecti. Bir tohumu dahi nasil cimlendirecegimi bilmezken simdi komsularima bitki yetistirip dagitacak duruma geldim cok sükür. Ise yeni baslarken hersey bir günde olup bitsin hemen sonuc alalim istiyoruz. Ancak toprakla ugrasmanin bana ögrettigi en önemli sey: SABIR, SABIR ve SABIR... Simdi bir yil öncesinin bitkilerini hazirlayip önümüzdeki yillarda ciceklenmelerini beklemek zor gelmiyor. Toprak bizi bir anlamda egitiyor, kisiligimizi törpülüyor. Forumu okumaya zaman ayirin sonuclarini alacaksiniz. Calismalarinizda basarilar dilerim.

YeniBON
02-11-2011, 12:50
Dogru bilgiye ulasmak biraz zaman aliyor ancak alinan sonuc buna deger. Ben 2008´de üye oldugumda bir yil boyunca sadece forumda nerde ne var hangi bilgiye nereden ulasabilirim onu arastirmakla gecti. Bir tohumu dahi nasil cimlendirecegimi bilmezken simdi komsularima bitki yetistirip dagitacak duruma geldim cok sükür. Ise yeni baslarken hersey bir günde olup bitsin hemen sonuc alalim istiyoruz. Ancak toprakla ugrasmanin bana ögrettigi en önemli sey: SABIR, SABIR ve SABIR... Simdi bir yil öncesinin bitkilerini hazirlayip önümüzdeki yillarda ciceklenmelerini beklemek zor gelmiyor. Toprak bizi bir anlamda egitiyor, kisiligimizi törpülüyor. Forumu okumaya zaman ayirin sonuclarini alacaksiniz. Calismalarinizda basarilar dilerim.

Sayın ciceksever70,

Söyledikleriniz çok doğru. Ancak; aceleci ve sabırsız davranmam için geçerli iki neden var.

Birincisi; ben internete kotalı 3G ile bağlanıyorum. Site de uzun süreli kalmamın maliyeti çok yüksek. İkincisi; bana göre her canlı için geçerli bir neden. Zaman. Zaman hızla akıp gitmekte. Sizin veya başka arkadaşların siteyi öğrenmek ister-ken harcayacağı zamanı harcamak istemiyorum. Sitenin tamamını gezip, öğrene-ceğim zamanı ekmek, üretmek için kullanmak istiyorum.

Sizin daha iyi bildiğiniz gibi 6 aylık, 1 yıllık bir süre için de kaç bitkiyi, tohumu eker ve ürün alırsınız. Ben bu süreyi kaçırmak istemiyorum. Şu anda tasnifini yapmadığım, tohumlar hariç aldığım, topladığım, hediye edilen 13 fidanım, yedi adet ekilmiş soğanım var. 20'ye yakın tohum da ekilmeyi bekliyor. Toprak, güb-re, köklendirici, perlit, kum vb. bazı malzemeleri sağladım. Bunların dışında bazı malzemelerim eksik. Bunları da sağlamaya çalışmaktayım.

Tabii onlar için uygun ortamı da oluşturmaya çalışmaktayım. Birde hayat var. Hayat akıp gidiyor ve kendi yaşamımı da devam ettirmeye çalışmaktayım.

Uzun yıllardır Viyana'da okuyan, yaşayan bir arkadaşımla yaklaşık on yılı aşkın bir süredir iletişimim koptu. Viyana'yla bağlantınız varsa ve onu bulmaya istekliyseniz lütfen belirtiniz. Size özel mesajla bilgilerini göndereyim.

Kendisi Boğaziçi ve Viyana Teknik Üniversitesi mezunu, altı yabancı dil bilen ve müzisyen bir insan. Eşi uzakdoğulu.

Eleştirilerinizi ve düşüncelerinizi her zaman bekliyorum. Saygılar.

hakkosi
06-11-2011, 22:17
Arkadaşlar bu sorumu Minyatür Güller başlıklı konuya da yazmıştım sorumu burada tekrarlıyorum.Ben dün koçtaş'tan minyatür gül aldım.Çok hoşuma gitti çok şeker gözüküyor 3 tane açmaya yakın çiçeği var , 5 adet tomurcuk var üzerinde 5-6 kökten oluşuyor fakat yapraklarında sararma farkettim lekeler var.Ne yapmalıyım bu yaprakları koparsam sorun hallolur mu ? Yoksa ilaç vs . . mi vermeliyim yardımcı olursanız sevinirim ;)

http://img823.imageshack.us/img823/4598/fotoraf0019l.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/823/fotoraf0019l.jpg/)

http://img194.imageshack.us/img194/5014/fotoraf0020w.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/194/fotoraf0020w.jpg/)

http://img718.imageshack.us/img718/9049/fotoraf0021a.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/718/fotoraf0021a.jpg/)

Tam net bir fotoğraf değil ama yapraklarda bu tür leke mi desem sararma mı desem işte böyle şeyler var ..

http://img513.imageshack.us/img513/8418/fotoraf0022h.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/513/fotoraf0022h.jpg/)

Bunda da aynı şekilde ..

http://img39.imageshack.us/img39/367/fotoraf0023b.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/39/fotoraf0023b.jpg/)

Sizce bu durumda bu şekilde olan yapraklara neler yapmam gerekir ? Nasıl bakmalıyım bitkime ?

gulactikiz
24-11-2011, 10:47
arkadaşlar. maalum havalar soğudu iyice kış geliyo artık. benim limon ve greyfurt fidanlarım var henuz 30-40 cm boylarında. balkonda saksıda yetiştiriyorum. çorumda yaşıyorum ben iklim pek uygun olmayabilir belki yetiştirmek için ama bu soguklardan onları nasıl koruyabilirim. eve almak istemiyorum ev sıcak olduğundan. sıcak ortamda kışın büyürlerse sağlıksız olduğunu duymuştum. balkonda kalmalarını ve soguktan korunmalarını istiyorum. sizce ne yapmalıyım.

alacakaranlik
20-12-2011, 09:45
arkadaşlar. maalum havalar soğudu iyice kış geliyo artık. benim limon ve greyfurt fidanlarım var henuz 30-40 cm boylarında. balkonda saksıda yetiştiriyorum. çorumda yaşıyorum ben iklim pek uygun olmayabilir belki yetiştirmek için ama bu soguklardan onları nasıl koruyabilirim. eve almak istemiyorum ev sıcak olduğundan. sıcak ortamda kışın büyürlerse sağlıksız olduğunu duymuştum. balkonda kalmalarını ve soguktan korunmalarını istiyorum. sizce ne yapmalıyım.

Sayın gulactikiz

en basit önlem olarak bitkinizi tamamen saracak şekilde poşetleyebilirsiniz. Biraz daha iyi olsun derseniz poşet içerisine saman koyarakta koruma imkanınız var. Bu işlemleri yaparken bitkiye verdiğiniz suyu oldukça azaltmanız gerekecek

bestebesam
10-02-2012, 14:04
Merhaba; bu konuda oldukça acemiyim.. ilk defa domates yetiştirmek için bir adım attım; fakat sonuç hüsran oldu...
şu konuda bilgi almak istiyorum; domateslerin çekirdeklerini 24 saat nemli bir bezin arasında beklettikten sonra torflu bir saksıya ekersek olur mu?

Kiraz
10-02-2012, 16:37
Sn. Bestebesam, tarif ettiğiniz gibi yapabilirsiniz. Aşağıdaki başlığı okumak size çok yardımcı olacak.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm

bestebesam
14-02-2012, 10:31
Sn. Bestebesam, tarif ettiğiniz gibi yapabilirsiniz. Aşağıdaki başlığı okumak size çok yardımcı olacak.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm
ilginiz ve alakanız için çok teşekkürler.. oldukça yararlı oldu çok mersi..

ilknur_
23-02-2012, 17:29
Merhaba
Trabzonda oturuyorum hem balkonumda hem de köydeki küçük bahçemde bir şeyler yetiştirmek istiyorum. İki yerde batı cephesi öğleden sonradan gün bitimine kadar güneş alıyor. Trabzonun değişken iklimi de malum... Hangi bitkileri yetiştirmem uygun olur ?

Aklımda buralarda pek rastlamadığım çeşitler de var. Örneğin; börülce, havuç, renkli dolmalık biber, farklı domates türleri ve bazı salata çeşitleri...

psyderta
05-03-2012, 20:13
herkese selamlar saygılar..nereye yazacağımı bulamadım ama ..sizlerden bir cevap alamazssam çatlıyacağım...yapay ışık kullanarak büyüttügüm tropikal çiçeğime alt yapraklarda sararma olması üzerine danıştıgım bir arkadaş amonyum sülfat gübresini 1 ltrede 1 çaybardağının 4/3 ü kadar karıştırmamı ve yapraklarına püskürtmemi söyledi..ama ben bu karışıma topragın ph ı için önerdiği 2 çay kaşığı limon tuzunuda yanlışlıkla ekledim ve püskürtme yaptım.. sonra su kurudugunda yapraklarda kristalize olmuş gübre kalıntıları kaldı...havalarda düzeldi diye difenbahyamı sera gibi olan balkona koydum sabah 9 dan akşam 5 e kadar güneş alan bir balkon...ama yapraklar yanmış...yanlışlarım ne oldu acaba ..durum bu noktadan sonra kurtarılabilirmi ana gövde sağlam ama yapraklar yandı ...

psyderta
05-03-2012, 20:14
brde eklemeyi unuttum topraga can ve şeker de verdim ayrıca toplamda bir avuş yaklaşık 15 ltre toragı var saksının

mir_ay
25-03-2012, 12:16
doğru bir yeremi yazıyorum bilmiyorum,çok acemiyim çünkü.yeni üye oldum.:o ben bir kaç bilgi almak istiyorum.pencere önünde yetiştirmek için hazır roka ve fesleğen aldım.dün gece ekimini yaptım.tabi bir yandanda internetten araştırma yapıyorum.strech filmle kapatılan saksılar gördüm.faydası varmıdır?ayrıca sulama yaparken gece mi gündüz mü yapmalıyım ve ne kadar sulamalıyım?tabi bir de filizlenene kadar gölgedemi bırakmalıyım yoksa güneşte mi kalmalı?dedim ya çok acemiyim.hem sitede hem de yetiştiricilikte.ama çok istiyorum böyle birşeyle uğraşmak.çok yeniyim bu işte ama dün geceden beri çok mutluyum.sürekli sebzelerin başında buluyorum kendimi.inşallah başarılı olursam daha farklı sebzeler yetiştirmeyi düşünüyorum.bu yüzden yardımlarınızı bekliyorum. :D

heyyamola
25-03-2012, 23:26
doğru bir yeremi yazıyorum bilmiyorum,çok acemiyim çünkü.yeni üye oldum.:o ben bir kaç bilgi almak istiyorum.pencere önünde yetiştirmek için hazır roka ve fesleğen aldım.dün gece ekimini yaptım.tabi bir yandanda internetten araştırma yapıyorum.strech filmle kapatılan saksılar gördüm.faydası varmıdır?ayrıca sulama yaparken gece mi gündüz mü yapmalıyım ve ne kadar sulamalıyım?tabi bir de filizlenene kadar gölgedemi bırakmalıyım yoksa güneşte mi kalmalı?dedim ya çok acemiyim.hem sitede hem de yetiştiricilikte.ama çok istiyorum böyle birşeyle uğraşmak.çok yeniyim bu işte ama dün geceden beri çok mutluyum.sürekli sebzelerin başında buluyorum kendimi.inşallah başarılı olursam daha farklı sebzeler yetiştirmeyi düşünüyorum.bu yüzden yardımlarınızı bekliyorum. :D

Roka ve fesleğen kolayca çimlenir. Çimleninceye kadar nisbeten sıcak bir yerde bulundurun, ışık ya da gölge farketmez. Çimlenince bol ışıklı ve daha serin bir ortamda büyütün. Sabah erken saatlerde gerektikçe sulayın. Ekim yaptığınız kabın altı fazla suyun süzülmesi için delik olsun.

Strech veya naylonla kapatırsanız daha kolay çimlenir. Filizlenince hemen strech'i kaldırmalısınız. Roka için gerek yok, ama fesleğen'i 3-5 cm aralıkla seyreltmelisiniz. Seyreltmede fideyi sökerken, yanındaki fidenin köküne zarar vermemeye çalışın. En güzeli bir çay kaşığı yardımıyla sık olan fideleri söküp, başka bir saksıya fazla fideleri tekrar dikmek... Daha detaylı bilgi için burayı (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm?highlight=roka)inceleyebilirsiniz. Kolay gelsin.

mir_ay
26-03-2012, 09:12
sayın heyyamola
çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. :)

erkanoz
01-04-2012, 17:46
selamlar. tam adını bulamadığım için tıkandım, aşağıdaki linkteki bitkinin ismi hakkında bir bilgisi olan var mı...

http://g1204.hizliresim.com/w/1/409wp.jpg

malina
01-04-2012, 18:11
selamlar. tam adını bulamadığım için tıkandım, aşağıdaki linkteki bitkinin ismi hakkında bir bilgisi olan var mı...

Sorunuzun doğru yeri burası: Bu bitkinin, çiçeğin adı nedir? 2012 (Sormadan önce ilk mesajı okuyun) (http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/17088.htm)

Ayrıca fotoğrafları foruma yüklemelisiniz.
Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm)
Dikkat: Fotoğrafları neden foruma yüklemelisiniz? (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6257.htm)

kallium
02-04-2012, 08:44

rhipsalis sp.

altunhisarlilar
14-04-2012, 11:29
merhaba,
Ben urfa siverekte göre yapıyorum hobi olarak bir kaç sebze yetiştirmek için neler yapabilirim.Buarada buranın toprağı sert ve siyah neler yapmam lazım?

Belegeri
17-04-2012, 15:51
merhaba arkadaşlar. foruma yeni üyeyim. balkonda bahçe işine yeni merak saldım. bir sürü tohum satın aldım. içlerinde sebze, yeşillik ve çiçek çeşitleri var. tohumların hepsini ektim. fakat şu anda nerde tutabileceğimi bilmiyorum. mutfak balkonum sabahtan öğleye kadar güneş görüyor. oturma odasının balkonu da öğleden sonra güneş görüyor. sizce nerde çimlenmelerini bekleyebilirim?

Menekşe35
18-04-2012, 22:45
merhaba arkadaşlar. foruma yeni üyeyim. balkonda bahçe işine yeni merak saldım. bir sürü tohum satın aldım. içlerinde sebze, yeşillik ve çiçek çeşitleri var. tohumların hepsini ektim. fakat şu anda nerde tutabileceğimi bilmiyorum. mutfak balkonum sabahtan öğleye kadar güneş görüyor. oturma odasının balkonu da öğleden sonra güneş görüyor. sizce nerde çimlenmelerini bekleyebilirim?

Merhabalar, bende pek bilmiyorum ama anladigim karanlik nemli ve sicak ortam en iyi ortam çimlenmek için. Tabi bu dediklerim sebze tohumu icin gecerli. Çiçek hiç yetiştirmedim. Güneş çimlenme olduktan sonra gerekli. Altta verigim konuyu bastan okuyun orada çimlenme hakkinda hersey yaziyor ben cok faydasini gordum umarım sizde görürsünüz http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363-28.htm

adonis-
20-04-2012, 18:12
Benim elimdede 400 e yakın tohum var internetten satın aldık fakat çimlendirme konusunda korku yaşıyoruz. bu konuda forumda resimli anlatımlar görmüştüm fakat birdaha bulamadım. saksı ve bahçe için sebze ve çiçek tohumlarını çimlendirmek için nasıl bir yola başvurulmalıdır bu konuda bilgisi olan yetiştirmiş olan arkadaşlar cevaplarsa çok yardımcı olmuş olurlar şimdiden teşşekkür ederim.

ekabir
23-04-2012, 00:19
herkese merhabalar, ben de yeni üye oldum foruma, bahçemde yaz sebzeleri yetiştirmek istiyorum kısmetse,

yakın zamanda duşakabini yeniledim, eski duş teknem balkonda duruyor, duş teknesinde bu iş yapılabilir mi? hem genişçe , fena olmaz mı? ama nerden başlamam lazım bilmiyorum, altına bi kaplama sermem gerekir mi? toprak ve tohum-fide tedariğini nerden yaparım,bahçemdeki topraktan alsam, illa bu özel topraklardan mı almam gerekir?

domates yetiştirmek istiyorum ama bu çekirdeğinden yeni tohumluklar yapabileceğim, büyük,sulu,ince kabuklu, mis kokulu domateslerden...sünger gibi tatsız tuzsuz domateslerden bıktık...bu domateslerin tohumunu-fidesini nerden bulurum?

şimdilik aklıma takılanlar bunlar, cevaplar için şimdiden teşekkürler...

ayazkentli
23-04-2012, 15:52
Sn. ekabir,

2. sorunuz için, yani domates tohumu nereden bulabilirim sorunuza cevap, aşağıda ki linkte'ki bölümleri inceleyin. Burası forumun satış yapılan bölümüdür. Konu başlıklarında istediğiniz türde tohumları bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=2953529

1. sorunuz için, evet bahçe zemininde duşakabini kullanabilirsiniz. Kabinin altında bazı yerlerine delikler açıp, toprak doldurarak yetiştirebilirsiniz ama duşakabininizin yan kısımları büyük olasılıkla CAM ya da MİKA denilen bir tür plastik ile çevrili ise, toprağın zorlaması ile oluşacak aşırı basınçtan kırılabilirler. Buna önlem almanız gerekir.

Eğer "tekne" derken, eski tip küvvet'ten bahsediyorsanız, sorun olmaz rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bazı üyelerin yaptıkları "sebze adaları" gibi olur.

ayazkentli
23-04-2012, 16:01
Sn. adonis,

sizin sorunuzun cevabı bir üstte arkadaşımız link vermiş ama o linke tıkladığınızda son sayfanın linki açılıyor. Burada ise, aynı bu linkin 1. sayfasından başlıyor. Bahsettiğiniz fotoğraflı ve detaylı anlatımlar buradan bulabilirsiniz.

ayazkentli
23-04-2012, 16:21
Sn. altunhisarlılar,

sizin yakın çevrenizde sebze-çiçek türü bitkiler yetiştirenler vardır mutlaka (toprak yapıları, sizin toprak yapısına benzerdir). Onlar yetiştirebiliyorsa, siz de yetiştirebilirsiniz. Eğer yok ise, en mantıklısı toprak analizi yaptırmanız.

Aşağıda'ki verdiğim linkte'ki çeşitli konu başlıklarını inceleyin

Toprak türleri.
Gübre çeşitleri.
Toprak düzenleyiciler.

ve.. benzeri bir çok konuyu buradan inceleyebilirsiniz.

Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/)

ekabir
23-04-2012, 19:33
tavsiyeler için teşekkürler, duş teknesinden kastım dörtte birlik daire parçası şeklinde olan, üzerine kabin monte edilen beyaz duş teknesi...küvet gibi derin değil... yekpare bir parça ,kırılma riski pek yok diye düşünüyorum...

gider yerinin deliği yeterli olur mu yoksa fazladan delikler açmam gerekir mi?

düşündüm de toprak doldurunca aşağı yukarı 10 cmlik bi derinlik olacak, yetersiz gelir sanırım...yetersizse kenarlara takviyeyle yükseltmeye çalışacağım, ya da bu derinlikte yetişecek şeyler ekeceğim ya da teknede yetiştirmekten vazgeçeceğim...

Fatih Hoca
24-04-2012, 00:06
Arkadaşlar geçen yıl hurma çekirdeği diktim ve çıkan bitki hurmaya benzemiyor acaba cinsi mi farklı yoksa bu başka bir bitki mi? gerçi saksıda başka tohumda yoktu ben resmini yüklüyorum bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim
286137
286138

ayazkentli
24-04-2012, 11:16
Büyük olasılıkla papatya.

(Biraz yetişkin Dereotuna da benziyor ama hurma olmadığı kesin).

domatesci_1
24-04-2012, 12:21
Arkadaşlar aşağıya resimleri koyuyorum. Geçen sene bir hevesle sonbaharda ekmiştim baya da büyüttüm ama büyük saksıya koyunca çürüyüp soldular nedense :( neyse bu sebzelerimi yaklaşık 2 hafta oldu ekeli.. sormak istediklerim;

1-domateslerimi biraz sık ekmişim (direk saksıya ektim) aralarından bazıalrını ayıklayıp atayımmı? (sırık cherry)

2-salatalıklarım baya boy attılar. onları bir iple **** bir tahta parçasıyla yukarı doğru bağlamam gerekirmi? biraz eğilmeye başladılar. (çengelköy)

3-biberlerimde yavaş yavaş çıkıyolar. (dolmalık ve tatlı sivri) bunların hepsini iple yukarı tutturmam mı gerekir? bir bakıp bana fikir verirseniz çooooookk sevinirim... bu yaz artık domates salatalık biber yemek istiyorum en orjinalinden :))

domatesci_1
24-04-2012, 12:26
ilk resim domateslerim.. ikinci resim çengelköyler.. üçüncü resim sivri biber. Ve dördüncü de dolmalık.

Birde geçen seneden kalan bir domates saksım vardı. aylardır sulamamıştım. bi baktım içinde bir bitki büyümüş. şimdi suluyorum gelişiyo büyüyor. bu bir domates olabilir mi? Ya da nedir bilen varmı? aşağıya resmini ekliyorum. (İki büyük saksının ortasında saksı.) şimdiden teşekkürler..

Deniz Yıldızı
24-04-2012, 12:49
tavsiyeler için teşekkürler, duş teknesinden kastım dörtte birlik daire parçası şeklinde olan, üzerine kabin monte edilen beyaz duş teknesi...küvet gibi derin değil... yekpare bir parça ,kırılma riski pek yok diye düşünüyorum...

gider yerinin deliği yeterli olur mu yoksa fazladan delikler açmam gerekir mi?

düşündüm de toprak doldurunca aşağı yukarı 10 cmlik bi derinlik olacak, yetersiz gelir sanırım...yetersizse kenarlara takviyeyle yükseltmeye çalışacağım, ya da bu derinlikte yetişecek şeyler ekeceğim ya da teknede yetiştirmekten vazgeçeceğim...

Sayın Ekabir,

10 cm derinlik sebze yetiştirmek için yetersiz bir derinlik. Derinliği arttırırsanız daha iyi sonuç alırsınız. Ayrıca gider deliğine ek birkaç delik açarsanız iyi olur.
Mutlaka tekne kullanmak zorunda değilseniz, büyük saksılar ve yoğurt kaplarını tercih edebilirsiniz.

Kolay gelsin.

Fatih Hoca
26-04-2012, 19:56
Büyük olasılıkla papatya.

(Biraz yetişkin Dereotuna da benziyor ama hurma olmadığı kesin).

ayazkentli öncelikle cevabın için teşekkür ederim ama papatya olduğunu zannetmiyorum ve dereotu için de biraz sert bir yapısı var. Acaba başka fikri olan bir arkadaş var mı?

mustafa_21
01-05-2012, 14:54
Merhaba saygıdeğer forum üyeleri,

Balkonda birkaç adet saksım var ve biber yetiştirmek istiyorum. Çok önemli bir sorum olacak en iyi verimi elde etmek için nasıl bir toprak hazırlamam gerekiyor? bir miktar bahçe toprağı ve hayvan gübresi karışımı yapmayı düşünüyorum. 40 lt lik bir saksım var buna hangi oranda ya da kaç lt yanmış gübre koymalıyım? teşekkür ederim.

Katre-i Matem
02-05-2012, 14:41
Merhaba, daha önce hiç bir bitki yetiştirmeyi denemedim. İlk denemem için saksıda yetişen ve yetiştirmesi kolay olan, sürekli yetişen bir kaç sebze meyve ya da baharat adı verebilirmisiniz?

esk nisagül
02-05-2012, 16:22
Merhaba katrei matem agaçlar nete hoş geldiniz
güzel paylaşımlar diliyorum
saksı boyutlarınız ve yeriniz müsait ise bir çok sebzeyi ve meyvayı ekebilirsiniz
domates,biber,marul,maydanoz,salatalık,roka,tere,l imon,çilek aklıma gelenler
dahada çoğaltılabilir

Katre-i Matem
02-05-2012, 22:35
Yerim var ve saksıları herhangi bir yerden temin edebilirim. Peki bu söyledikleriniz sürekli yetişiyor mu yoksa her yıl tohumlarından tekrar ekmem mi gerekiyor? Yardımınız için teşekkürler.

izmir_mask
10-05-2012, 08:37
merhaba arkadaşlar..konu yeri burasımı bilmiyorum ama resimde gördüğünüz saksı bitkisini aldım ama ne adını ne de nasıl yetiştirileceğini biliyorum..bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim...

bebegım
16-05-2012, 00:00
arkadaslar merhaba ben 22 yasındayım 1yasında ekgıda allan bebegğim var.onun için sebze ektim balkonuma pazardan domates fidesi 1tane 2salatık fidesi ve 1çilek fidesi aldım.ama cok bilgisizim....hergün sulama dedi pazarcı.gübre bulamadım.paketli toprak karısımından ve bahceden topladıgımz topraktan karıstırdık harmanladık.şimdi havalarserin...yagmurda yagıyor.saksılarım dısarda sorun olurmu?birde 1domates fidesi yeterlimiki?büyüdüğünde o saksı kücük gelecek ozman ne yapacagım?birde ne nezaman ekilir mesela semizotu mevsimi ben ne alacagım köklü otu ekende var tohumuda fideyide...anlamadım.bana yardım edermisiniz?hasat nedir?....v.s hiçbişe bilmiorum.tam anlarcasına okuyacagım bebeğim uyanıyor.**** acıkıor...v.s bana herseyi anlayacagm sekilde ne nezaman ekiilir fidemi alınır tohummu ne alsam olur?nekadar bir sulamalıyım saksılar değişmelimi?napacagım bilmiorum.LÜTFEN YARDIM EDİN...birde organik fidemi almam lazım...kücücük fidelere zarar veriyorlarmıdır?TEŞŞEKKÜR EDERİM...SAYENİZDE BEBEGİM SAGLIKLI BESLENECEK

bebegım
16-05-2012, 00:08
Saksılarım dısarda ne yapmam lazım içerimi alacagımm:(

bebegım
16-05-2012, 00:19
gübre direk alamadım hazır paketlerdekinde mevcutmudur?

baykal_77
16-05-2012, 10:20
sulama yaparken köküne doğrudan vermeyin mantar hastalığına çok elverişli bitki
ben 1.5 dönüm tarlaya ekmiştim çok bitki kaybetmiştim bilginiz olsun eğer yanlış biliyorsam arkadaşlar düzeltsinler.

Sutut
17-05-2012, 23:16
Geçen senelerde balkonda domates,biber,roka,maydonoz ve çilek denemelerim oldu.Ancak böcekler ve tırtıllar nedeniyle tam anlamıyla başarılı olamadım.Domateslerim çiçeklenmiş ve neredeyse küçük bir ağaca dönüşmüşken yeşil böceklerin sarması neticesinde 2 gün içerisinde kurudu.Biberlerden ürün aldım ancak bir süre sonra onları da böcek sardı ve kurudu.Rokada tırtıllar ile başım derde girdi,çilek ve maydonozda ise beyaz böcekler(ismini bilmiyorum)Kimyasal pestisit kullanmak istemediğimden arap sabunu ve bulaşık detarjanını (ayrı ayrı denedim) su ile yapraklara püskürttüm ama başarılı olamadım.Bu sene yine pes etmedim.4 gün önce ektiğim roka çimlendi.2 gün öncede maydonoz,biber(fideden) ve evde çimlenen soğanları ektim.Resimleri de en kısa zamanda paylaşacağım.Herkese bol verimli ürünler,sağlıklı bitkiler.

kksalbuurak
21-05-2012, 09:46
dün biber ve reyhan aldım genelde bahcede yetıstırıyordum bu defa saksıda yetıstırmeye kara verdım ama tmm olrak nasıl beslıcegımı bılmıyom :)

islam_joker
27-05-2012, 20:57
merhabalar bende yeniyim ama epey yorumlar okudum burada benım niyetim kendi binamızda birşeyler yapmak yan 5 katlı bina var balkon niteliğinde yerimiz yok fakat oturdugumuz daire harıç diğer daireler içi yapık olmadıgından birşeyler yapmak istiyorum yani pencere kenarlarında vede şimdiden çok az birşeyler denedm domates biber ve feslihen bunlar fide birde yeni togum olarak aldıgım maydonoz ekicem ben şimdilik verdiğim suyu vitamin kullanmadığım içimn alimizde yaklaşık 7 8 litreye tekabül edecek gübreyi sulandırdım vede bu sudan fideleri sulama işlemi yaptım bunun sakıncası olurmu birde acaba günde bir mi suluyalım yoksa bu sitede serumlarla yapılmış damlama usulü bir sistem mi kurayım nedersiniz birde bilgisi olan varmı bilmiyorum acaba gene bu üst katlarda 25kadar bıldırcın besleyebilirmiyim acaba size göre koku sıcaklık hastalık ve ilgi olarak ne dersiniz ben ist oturan ve üniv okuyan bunuda biraz sitres dağıtmak için yapmaya başlıyan biriyim

Emre İlhan
30-05-2012, 21:32
Sevgili islam_joker;

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz. Kendinizi yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) başlığında tanıtmayı ve Forum Kuralları (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm)nı okumayı ihmâl etmeyin.

Unutmayın, soracağınız soruları toplu halde bir yerde sormak yerine, ilgili başlıklar altında tek tek sorarsanız, daha çabuk yanıt alır ve konu dışına çıkmamış olursunuz:)

furkan can
01-06-2012, 20:51
Herkese selamlar...
İzmir' de oturuyorum ve elime yeni geçen biber tohumları var.
bu tohumları ekmek için geç mi kaldım? İzmir' de oturan veya İzmir' in iklimini bilen arkadaşlar yardımcı olabilirler mi?

Net D.
04-06-2012, 23:08
Herkese selamlar...
İzmir' de oturuyorum ve elime yeni geçen biber tohumları var.
bu tohumları ekmek için geç mi kaldım? İzmir' de oturan veya İzmir' in iklimini bilen arkadaşlar yardımcı olabilirler mi?
Ben İzmirde oturuyorum. Sıcaklar henüz başladı. Ektiklerini direkt güneş gören yerde tutmazsan İnşallah olurlar. En azından denemekte fayda var. Kolay gelsin.

serhattt
07-06-2012, 15:42
Merhabalar,
sayın üyeler ben acemi bir yetiştirici olarak balkonumdaki sebzeleriminyetişmesi sırasında fotograflarla sizlerden yardım isteyecegim.sizlerinde yardımıyla daha önce hiç bilgim olmayan bir konuyu ögrenmek istiyorum.

memet
07-06-2012, 15:58
Besin sorunlarınız olduğunu düşünüyorum. 24 haziranda bir sohbet buluşmamız olacak ayrıntılar e posta olarak da gelir. Oraya katılırsanız arkadaşlarla fikir alışverişi yapabilirsiniz.

serhattt
07-06-2012, 16:00
ÜSTTEKİ;
ilk 3 resimde bamya ve salatalık ektigim kaplar gözüküyor.beyaz leke olan bamya diye hatırlıyorum. yapraklar neden böyle oldu yardımlarınızı bekliyorum. ayrıca ilk 3 resimde gözüne carpan bir sorun varmı acaba??

son 2 resimde 10 lt lik şişelere 3 er adet ektigim fasulyeler mevcut.çiçek açmaya başladılar ancak bugun 3 adet yapragın yarısı kurumuş oldugu için kopardım. en altta kalan yapraklardı bunlar.en son halleri resimde oldugu gibi.bazı yapraklarda beyazlıklar var bunun nedeni nedir???

aşagıdada diger saksılarım mevcut;

serhattt
07-06-2012, 16:06
Üstteki resimlerde domateslerim bilmeyerek aldıgım f1 hibrik sırık domatesler,10 ltlik şişelerde 1 er adet ektim.şu ara boy atmaları durdu bekliyorum.

büyük saksıdadaki son 3 fotogradakiler bamya ve salatalık ancak hangisi hangisiydi unuttum:( diger kaptaki gibi degil bunların durumu , son bir sorum olacak , sondaki tek olanı salatalık olarak hatırlıyorum ,yaklasık 1 haftada bu boya tohumdan gelen fide neden 2 haftadır bir ilerleme kaydetmez???

serhattt
07-06-2012, 16:10
Besin sorunlarınız olduğunu düşünüyorum. 24 haziranda bir sohbet buluşmamız olacak ayrıntılar e posta olarak da gelir. Oraya katılırsanız arkadaşlarla fikir alışverişi yapabilirsiniz.

sayın memet toplantılara katılmak tabi isterim ancak evliyim ve her an her istedigimi yapamıyorum ne yazıki :)

besin sorunu demişsiniz , topragımı cok karıısık toparladım ne yazıkki ,önce torf aldım sonrasıda koyun gübreli toprak geldi(3/1 gübre 3/2 tpraktı yaklasık olarak,gübre yarıya yakında olabilir) torf ve bu topragı karıstırıp ekim yaptım sonrasında tanıdıgın tarlasından toprak getirdim ,domatları bu toprakla gübre karısımıyla bogazladım, birazda tabi hepsine perlit kattım :)

besin dediginiz bu duruma göre besn, fazlamı gelmiş az mı??

Güzin Çakar
08-06-2012, 15:55
sayın memet toplantılara katılmak tabi isterim ancak evliyim ve her an her istedigimi yapamıyorum ne yazıki :)

Çoğumuz evliyiz. Eşinize de bitki yetiştirme sevdasını bulaştırdığınızda sorun kalmaz.
Hiç sebze yetiştirmedim. İlgim süs bitkilerine. Yine de bitkilerinizin besini, benim düşünceme göre az. Senelerdir, yeni saksı harcı hazırladığımda 1/3-1/4 gibi yanmış koyun gübresi kullanıyorum.

elsequito
19-06-2012, 21:52
biraz abartılı bir şekilde balkonumda bitki yetiştirmeye merak saldım. balkonum geniş ama sadece akşam güneşi görüyor. limon ağacım domates salatalık biber ve altın çileğim var esas sorum şu ben ekstrem şekilde yetiştiricilik yapmak istiyorum bitki besini veya herhangi bir hormon kullanabilirim önerebileceğiniz döküman var mı nereden başlamalıyım ?

Emre İlhan
20-06-2012, 11:17
Çoğumuz evliyiz. Eşinize de bitki yetiştirme sevdasını .

Pekii, ya evde saksıdan adım atacak yer kalmazsa o zaman ne olacak?:D

Genel olarak konuşuyorum:)

Güzin Çakar
20-06-2012, 11:31
Pekii, ya evde saksıdan adım atacak yer kalmazsa o zaman ne olacak?

Ah, ah...Keşke bu soruyu yanıtlayabilseydik...

gülenmelek
23-06-2012, 14:25
5 litrelik su bidonunda 1 tane yıldız kabağım var. Yapraklar bana göre küçük ama fazla sayıda çiçek tomurcuğu var. Sormak istediğim, kabaklar açan her çiçekten sonra sebze oluşturur mu veya sebze oluşumu ne şekilde olur ?

Emre İlhan
23-06-2012, 17:24
Hayır, erkek çiçekler sadece tozlaşma amacıyla vardır.

Dişi çiçekler ise; hemen arkasında minik bir kabakla, size selam verirler:)

Bitkinizin gübrelemesine özen gösterin. Eğer dişi çiçekleri görmek istiyorsanız; beslemeyi iyi tâkip etmelisiniz:)

Yapı marketlerde satılan, çiçek açan bitkiler için ya da sebzeler için olan gübrelerden kullanabilirsiniz. Veya organik gübreleme de yapabilirsiniz...

gülenmelek
23-06-2012, 23:29
Teşekkür ederim Sayın Emre İlhan ;)
Bu görünen 3 çiçekte sebze başlangıcı yok, erkek çiçek bunlar demek ki :(
Evde hayvan gübrem var, yarın az miktar toprak ile karıştırıp hemen takviye yapayım.
5 litrelik su bidonundan pek verim beklemesem de 1-2 adetcik kabak görsem mutlu olacağım.
1'inin tohumları, Tohum Takas Etkinliğine, diğeri de tadımlık olsa yeter ;)

aysunhacer
24-06-2012, 11:04
Sayın gülenmelek
Ben sebze yetiştirmeye bu sene başladım ve aynı kabaktan ben de ektim, hem de çok daha küçük bir saksıya. Üzerinde 6 tane kabak var, kocaman oldular. Koparmaya kıyamıyorum :) Günde 2 defa bol su veriyorum. Umarım siz de bol ürün alırsınız :)

aysunhacer
26-06-2012, 12:19
Birkaç gün önce günde iki defa bol su veriyorum yazmışım ama dün görüştüğüm bir ziraatçi abim bunlara fazla su vermişsin dedi. Sanırım artık daha az sulayacağım ama daha az sulayınca da hemen yaprakları eğilip aşağı sarkıyor :( Daha çok sulayınca da bol bol çiçek açıp çiçeklerinin çoğunu döküyor çok az meyve veriyor ne yapsam şaşırdım. :(

gülenmelek
26-06-2012, 12:24
Sayın aysunhacer, benim gözlemim; sıcaktan da yaprakları solar gibi oluyor ama güneş gidince canlanıyor yapraklar. Yani akşamdan akşama gözlem yapıyorum, eğer akşama doğru yapraklar düzelmediyse su veriyorum. Bu arada minik bir kabağım var galiba, görünce çok mutlu oldum ;)

aysunhacer
26-06-2012, 14:24
Çok sıkıntıdayım :(
İki gündr sürekli okuyorum forumda okumadığım yer kalmadı ama iyice kafam karıştı.
Üç gün öncesine kadar bitkilerim hemen hemen tamamen sağlıklıydı, sadece acurlarımın ve biberlerimden birinin yapraklarında kıvrılmalar vardı. Yapraklar yapışkan bir hal almıştı. Ben de forumdan öğrendiğim arapsabunu ve acı biberli karışımları yaptım hastalıklı olan 3 bitkiye uyguladım kıvrılmalar yapışıklıklar biraz düzeldi. Düzenli olarak haftada 2 kere uyguladım ama dün nöbetten geldiğimde sadece 2 günde diğer bitkilerime de sıçradığını ve ilk hastalanan bitkilerimin çok kötü durumda olduğunu gördüm. Balkonumu tamamen karıncalar kaplamıştı. Hemen bitkilerin böcekli yapraklarından koparıp tarım ürünleri satan bi dükkana gittim. Orda benimle ilgilenen bey bana çok güven verdi bitkilerimdeki hastalıkları bana anlattı beni bilgilendirdi ama sonra da bana kükürt ve ddvp verdi. Ben de bilgisine güvenerek dün gece bitkilerimi ddvp ile ilaçladım bugün forumdan okuduğum kadarıyla ddvpyi kimse önermiyor :( ben de yanlış mı yaptım acaba diye çok endişelendim bitkilerim çok güzeller ölmelerini istemiyorum zararlı bir ilaç da kullanmak istemiyorum biri bana yardımcı olabilir mi lütfen ?

aysunhacer
26-06-2012, 14:37
Sayın Gülenmelek
Bitki sevgisi de çocuk sevgisi gibi birşeymiş bitkilerim büyüyüp meyve verdikçe ben mutlu oluyorum hastalanınca da üzülüyorum. Kabağınızın meyve vermesine çok sevindim. Sağlıkla büyütmeniz dileğiyle :)

tutankamon
28-06-2012, 15:49
biberlerime yaprak biti dadandı. onlara ev yapımı ilaçlardan öğrendiğim arap sabunlu tarifi denedim.kontrol edip arada tekrar uyguluyorum.

ama resmen dallar yapraklar çicekler yıkandı zararı olur mu?

wisdom
29-06-2012, 09:26
biberlerime yaprak biti dadandı. onlara ev yapımı ilaçlardan öğrendiğim arap sabunlu tarifi denedim.kontrol edip arada tekrar uyguluyorum.

Sayın tutankamon,

arap sabununu bolca daha önce gül ve sebzelerde denemiştim. ancak bol kullanma sanki yapraklarda küflenme ve hastalık yapıyor gibi geldi bana. onun yerine tütün denedim. daha başarılı oldu gibi geldi. bir miktar tütünü örneğin yarım avuç kadar yarım litre suda bir iki gün beklettim. sonra iki litrelik su ile bir bardak kadar karıştırdım. bitleri uzaklaştırmada etkili oldu.

bir yerlerden okuduğum kadarı ile arap sabunu bazı bakterilerin gelişmesine zemin hazırlıyormuş. bu nedenle arap sabunu uygulamasını ben bıraktım.

keyfibahcem
04-07-2012, 11:51
merhaba adım mehmet aranıza yeni katıldım.Dün Katmerli ipek çiçeği tohumu aldım.Diktim paketin arkasına baktım.Tohum ekimi nisan ve mayıs olarak gösteriyor ben bugün(4 temmuz) ektim acaba bişe olur mu?

kallium
04-07-2012, 12:05
merhaba adım mehmet aranıza yeni katıldım.Dün Katmerli ipek çiçeği tohumu aldım.Diktim paketin arkasına baktım.Tohum ekimi nisan ve mayıs olarak gösteriyor ben bugün(4 temmuz) ektim acaba bişe olur mu?

Keşke tohum değil de hazır mevsimlik fidelerden alıp dikeydiniz. Ama yine de iyi bakarsanız çimlenecek ve ilk soğuklara kadar gelişmelerini sürdüreceklerdir.

kallium
04-07-2012, 12:14

Fazla abartmadan kullanın sabunlu karışımı. Özellikle bitlerin yoğun olduğu genç sürgünlerin üstünde yoğunlaşın. Sürgüne bitler üşüşmeden karışımı uygularsanız göreceksiniz bitler o sürgünden uzak duracaklardır. Bir diğer yöntem ise uygulamayı yaparken diğer elinize bir kağıt peçete alıp sabunlu karışımla alınması kolaylaşan bitleri toplamaktır. Arasıra peçeteyi yenileyin ve kullandıklarınızı bir poşette toplayıp ortamdan uzaklaştırın.

kallium
08-07-2012, 00:21
Çok sıkıntıdayım :(
İki gündr sürekli okuyorum forumda okumadığım yer kalmadı ama iyice kafam karıştı.
Üç gün öncesine kadar bitkilerim hemen hemen tamamen sağlıklıydı...... Balkonumu tamamen karıncalar kaplamıştı. .....tarım ürünleri satan bi dükkana gittim......bana kükürt ve ddvp verdi......zararlı bir ilaç da kullanmak istemiyorum biri bana yardımcı olabilir mi lütfen ?

Anlaşılan o ki süs bitkisi değil, sebze yetiştiriyorsunuz; yani yetiştirdiklerinizi yiyeceksiniz. Yiyeceğiniz acurlara ve biberlere hiç çekinmeden tarım ilacı uyguluyorsunuz. Allah akıl fikir versin!

Karıncaların olduğu yerde hastalık olur. Karıncalar bitlerin yumurtalarını alıp bitkilerin en sağlıklı taze sürgünlerine taşırlar ve oralara yerleştirirler. Böylece yumurtadan çıkan bitler bitkinin en körpe yerlerinden özsuyunu emerek yetişkin hale gelir ve ürerler. Karıncalar da bu üreyen bitlerin yapışkan ve tatlımsı dışkılarını yiyerek beslenirler. Bitler mutlu, karıncalar mutlu ama siz mutsuzsunuz...

Tarım ilacı satan yerdeki o size çok güven veren bey bunları anlatmadı değil mi? Karınca için ilaç verdi mi? Derhal karıncalardan kurtulun. Böcek ilacı, karınca ilacı, elinize ne geçerse kullanarak karıncaları öldürün.

Kalan bitlerden kurtulmak için sadece arap sabunlu su bile yeterli olur. Boşalan camsil fısfısının içine su doldurup 2 fındık kadar arap sabunu ekleyip eritin ve uygulayın. Ben bunu kullanıyorum. Bitlerle baş etmeme yetiyor.

Emre İlhan
08-07-2012, 10:17
Anlaşılan o ki süs bitkisi değil, sebze yetiştiriyorsunuz; yani yetiştirdiklerinizi yiyeceksiniz. Yiyeceğiniz acurlara ve biberlere hiç çekinmeden tarım ilacı uyguluyorsunuz. Allah akıl fikir versin!

"Allah akıl fikir versin!"

Öncelikle şunu söylemeliyim ki; bu mesajı yazmak gereğini özellikle bu tavrınızdan dolayı hissettim. Ne yani; balkonunda sebze yetiştirip, kimyasal mücadele yöntemini tercih eden insanlar akılsız mı? Lütfen toplulukta olduğunuzu ve burada yapılan bir göndermenin, birden çok şahısa gidebileceğini unutmayınız !

Karıncaların olduğu yerde hastalık olur. Karıncalar bitlerin yumurtalarını alıp bitkilerin en sağlıklı taze sürgünlerine taşırlar ve oralara yerleştirirler. Böylece yumurtadan çıkan bitler bitkinin en körpe yerlerinden özsuyunu emerek yetişkin hale gelir ve ürerler. Karıncalar da bu üreyen bitlerin yapışkan ve tatlımsı dışkılarını yiyerek beslenirler. Bitler mutlu, karıncalar mutlu ama siz mutsuzsunuz...

Emek verdiğiniz bir şeyin, başka bir etmen tarfından bertaraf edildiğini görmeniz, sizi ne derece mutlu edebilir ki?

Tarım ilacı satan yerdeki o size çok güven veren bey bunları anlatmadı değil mi? Karınca için ilaç verdi mi? derhal karıncalardan kurtulun. Böcek ilacı, karınca ilacı, elinize ne geçerse kullanarak karıncaları öldürün.

Öncelikle şunu söylemeliyim, bu cümlem zirai ilaç satan yeri kayırma niteliğinde değildir...

Ne kadar karınca varsa öldürün demişsiniz. İsterseniz etrafta ne kadar fare varsa bulup öldürelim. Fareyle beslenmek zorunda kalan yılanlar da açlıktan ölsünler...

Ya da şöyle yapabiliriz; denize girerken küçük balıklar bizi rahatsız ediyorlar, bazılarımız korkuyor. Bunun için denize bir zehir atalım, küçük çapta ki balıkları hedef alan. Böylelikle küçük balıklar ölür, biz ise rahat ederiz. Büyük balıklarda açlıktan birbirlerine saldırsınlar...

Kalan bitlerden kurtulmak için sadece arap sabunlu su bile yeterli olur. Boşalan camsil fısfısının içine su doldurup 2 fındık kadar arap sabunu ekleyip eritin ve uygulayın. Ben bunu kullanıyorum. Bitlerle baş etmeme yetiyor.

Pekii, ya yetmiyorsa. O zaman nasıl bir yöntem önereceksiniz bizlere çok merak ettim?

Benim balkondaki bitlere arap sabunu yetmiyor malesef. Keşke yetse de doğal yöntemleri kullansam.

Ben arap sabunuyla mücadele ettikçe, bahçelerde ilaçlama yapıyorlar ve, hoop; ne kadar bit varsa biberlere, domateslere vs... üşüşüyor hemen...

Not: Burada hep beraber bitkilerimiz hakkında bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Birbirimizin hatalarını düzeltip, yol katediyoruz. Bu tavrınıza anlam vermek çok zor doğrusu...

kallium
08-07-2012, 13:29
Sayın Emre İlhan:

Sayın aysunhacer'in yakınan mesajına verdiğiniz yanıt içimi cız ettirdi ve konu hakkında bilgisi olmayan ve yardım rica eden birini doğru bilgilendirmek adına kendine yanıt vermeyi bir borç bildim. Siz mesajınızda yasaklanmış olduğunu bildiğiniz ilaçları kullandığınızı belirtiyor ve sanki "ben kullanıyorum hiç bir şey olmuyor" havasında bu ilaçları öneriyorsunuz da. Bunun savunulacak tarafı var mı? Yanlış yanlıştır.

Ben mesajımda bitlerin yaşam döngüsü içerisinde karıncanın önemli rolünü kısaca anlatmıştım. Bu yazdıklarım forumda kelimesi kelimesine Sayın Mine Pakkaner'in bir mesajında mevcuttur. Dikkat ederseniz Sayın aysunhacer "balkonumun heryerini karıncalar kaplamıştı" diye şikayet ediyordu. Balkon karıncalardan bertaraf edilirse arapsabunu uygulamasıyla sorunun çözümlenmesi mümkün olabilecekti. Karıncaları kontrol altında tutunca bitlerle mücadelede arapsubunu uygulamasının yeterli olduğunu görüyorum kendi bitkilerimde. Herbisit, pestisit, vs. kullanmıyorum, doğal ilaçlar bana yetiyor. Karıncalarla mücadelede de insektisit dışında seçenekler vardır.

Bu foruma herkes akıl ve fikir almak için uğruyor. Karşıt görüşler de sık sık ortaya çıkıyor. Sizi destekleyenler de olabilir beni de. İlacı kullanacaksınız, zararlı olduğunu öğreneceksiniz ve sonra "yanlış mı yaptım" diye soracaksınız...Ortaya bir ikilem çıkmıştı. Bunu vurgulamak üzere, "bu ne perhiz bu ne lahana turşusu" veya "aklınızı ekmek peynirle mi yediniz?" veya "dam üstünde saksağan, vur beline kazmayı" veya "Allah akıl fikir versin!" deyim ve deyişlerini kullanabilirdim, birini seçerek kullandım. Bunların kullandığınızda karşınızdakine aptal, akılsız veya noksan akıllı demiş olmazsınız.

Allah herkese akıl ve fikir versin!

Emre İlhan
08-07-2012, 14:58
DDVP... evet yasaklandı fakat hâlâ son kullanım tarihine kadar olanlar kullanılmakta. Dikkât ettiyseniz, elimde bulunan DDVP'yi kullanıyorum dedim. Üyemizi kaçak yollardan DDVP teminine sevk etmedim...

Evet, elimde DDVP var ve kullanıyorum. Ama kullanmak istiyor muyum? Tabii ki de hayır. Ancak mecbur kaldığım zamanlarda, başka çare bulamıyorum.

Sevgili, aysunhacer'in elindeki DDVP'nin ziraatçi tarafından nasıl temin edildiğini bilemem. Ama onun yerine yasal olan acetamiprit içerikli bir ilaç satın almasını ve sıkıştığı takdirde DDVP'ye başvurmasını önerdim dikkât ederseniz.

Ne yapsaydım? Zaten morali bozulmuş bir doğasevere, felâket tellâllığı yapıp; "aman efendim! DDVP'mi kullandınız hiii!" mi demeliydim?

Lütfen mesajıma dikkâtli bakınız. Üsteleyerek DDVP'yi önermiş miyim sizce? Onun yerine daha az riskli olan bir alternatif sundum ki zaten üyemiz kimyasal yola başvurmuş bile...

Bana sorarsanız, kendime ait bir alanım olsa; tamamen mikrobiyal ürünler kullanırım...

Sadece uygulama periyotlarına uyamadığım ve hastalık etmenlerinin çevremde çok fazla olup, ekolojik düzeni bozarcasına civarda kimyasal kullanıldığı için başarısız oluyorum.

Daha önceden takip edenler bilirler, eskiden tamamen mikrobiyal kullanıyordum. Memnundum, taa ki uygulama periyotlarına uyabilecek zamanım kalmayana dek...

Yanlış yanlıştır diyorsunuz. Zıt düşüncelerden, sizin ve benim gibi düşünen(destekleyen) insanlardan bahsediyorsunuz. Sizin-benim gibi bir kutuplaşma olduğunu düşünmüyorum. Sonuçta amacımız; bitkiler hakkında birbirimize yardımcı olmak. Israrla kimyasal ve yasak ilaçlar önerseydim; evet o zaman bana bu göndermeyi yapabilirdiniz...

Böcek ilacı, karınca ilacı, elinize ne geçerse kullanarak karıncaları öldürün.

Bu öneri çok mu masum sizce? Bahsettiğiniz ürünlerin ne derece riskli olduğunun farkında mısınız? Pekii, ya yarın bir gün bunlarda yasaklanırsa ne olacak?:)

Bu ürünleri karıncaların bulunduğu ortamda(sebze yetişen balkonda) kullanacaksınız. Bunun DDVP'den ne farkı kaldı ki?

Aeresoller, yetirince kalıntı bırakan preparatlardır. Püskürtüldüğü zaman yayılırlar, toz olan karınca ilaçları da uçuşur, öyle ya da böyle bitkiye ulaşırlar. İşte, tarımda hiç kullanılmayan kimyasalları bitkilerinize bulaştırmış oldunuz bile...

Karıncaların yok edilmesini önerecekseniz, en azından Deltamethrin içerikli ilaçları önerin ki(desic, deltharin vs...) en azından memelilere ve kuşlara toksisitesi sizin bahsettiğiniz ürünlerden az bir madde ve tarımda ruhsatlı...

Ayrıca kimyasal yönteme başvurmanıza gerek yok. Bir fısfıs şişesine biraz yoğun miktarda limontuzu(sitrik asit) eritin. Karıncaların bulunduğu yerlere püskürtün. Bakın nasıl terk ediyorlar:)

Ortada bir ikilem varsa vurgulayın, hâttâ eleştirin. Hatam varsa düzeltmek için yazın. Fakat bu hitabı ricâ ediyorum benim için kullanmayın ve benim gibi düşünebilecek insanların da olduğunu lütfen unutmayın...

06ugur06
09-07-2012, 18:09
bir sorum olacaktı.ben balkonda saksıda domates biber ve patlcan yetiştiriyorum.fakat çiçek açmasına kadsar bir problem yok çiçek solup meyve vermeye başlayınca bitkilerim alt bölümden başlayarak sararmaya başlıyor daha sonrasında çiçekler dökülüyor **** varsa sebzesi o da büyümesi duruyor.ne yapmam gerekir arkadaşlar?

Emre İlhan
09-07-2012, 18:38
Sebzelerinize gübre veriyor musunuz?:)

06ugur06
10-07-2012, 09:30
malesef vermiyorum.bir arkadaşın domatesleri de gübresiz yetişti ve yedi acaba toprak mı farklıydı **** onun aldığı toprak gübrelimiydi bilmiyorum.birde koyun gübresi diyolar hangi gübreyi almam daha iyi olur sizce?

Emre İlhan
10-07-2012, 12:15
Koyun gübresi, özellikle keçi gübresi daha iyi olur. Ya da gübre şerbeti yapıp, öyle de gübreleme yapabilirsiniz.

Koyun veya keçi gübresi şerbetini, ağırlıklı olarak çiçeklenme döneminde kullanırsınız. Çünkü; koyun ya da keçi gübresi, güvercin gübresi gibi kanatlı gübrelerine göre daha dengelidir. Yani besin maddelerinin değerleri birbirine yakındır.

Rutin gübrelemenizi de güvercin gübresi şerbeti ile yaparsınız. Güvercin gübresi, azot bakımından zengin ve fosforik asit içeren bir gübredir. Sulama suyunuz kireçli ise, toprak ph ını düşürmeye yardımcı olacaktır. Ayrıca burayı (http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/905-8.htm#post24428) okumanızı tavsiye ederim:)

Eğer kimyasal gübreleme yapacaksanız; çiçeklenme ve meyve bağlama döneminde, Potasyum(K) oranı yüksek gübreleri tercih ederseniz daha iyi olur.

Çiçeklenme ve meyve bağlama döneminin haricinde ki rutin gübrelemenizi, dengeli bir NPK+Me(mikro element) (12+12+12+MgO) tarzındaki gübreleri tercih edebilirsiniz.

Eğer kimyasal gübre kullanmak istemiyorsanız; gübre şerbeti, sunni gübreleme gibi bitkinize hızlı bir şekilde destek olur. Aşağıdaki konuları okumanızı tavsiye ederim. Size ışık tutacaktır:)

Bkz (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1436.htm), bkz (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/10306.htm), bkz (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/1951.htm), bkz (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/16072.htm)

Not: Gerek kimyasal, gerekse organik gübreleme yaparken, dozajına çok dikkât edin. Aksi halde, bitkilerinizin kökünü yakabilirsiniz...

AHMTB
17-07-2012, 14:46
gÜVERCİN GÜBRESİ KARIŞTIRILSA... ORANI NE OLMALI?

Samroomes
23-07-2012, 20:08
Merhaba,
Ben yaz tatilindeki boş bir öğrenciyim ve balkonda bir şeyler yetiştirmek istiyorum. bu mevsim de neler yetiştirebilirim? başlangıç seviyesi için ne önerirsiniz? ayrıca nelere ihtiyacım var -tohum, saksı harici-.
teşekkür ederim.

çiftçi5234
30-07-2012, 13:59
Merhaba,
Ben yaz tatilindeki boş bir öğrenciyim ve balkonda bir şeyler yetiştirmek istiyorum. bu mevsim de neler yetiştirebilirim? başlangıç seviyesi için ne önerirsiniz? ayrıca nelere ihtiyacım var -tohum, saksı harici-.
teşekkür ederim.

Sevgili Samroomes ; Roka, fındık turpu, maydanoz, taze soğan yetiştirebilirsiniz.

Roka için 10 cm, fındık turpu için 20, maydanoz için 10, taze soğan için 15 cm civarında toprak derinliği yeterlidir.Yarı gölge bir alana, bol suya, bolca da azim ve sabıra ihtiyacınız var :) Kolay gelsin, ayrıca bu bir hastalıktır.Hoşunuza giderse tüm yıl boyunca günde en fazla 30-45 dakika ayırarak balkon bahçeciliği yaparsınız :)

Samroomes
03-08-2012, 17:01
Sevgili Samroomes ; Roka, fındık turpu, maydanoz, taze soğan yetiştirebilirsiniz.

Roka için 10 cm, fındık turpu için 20, maydanoz için 10, taze soğan için 15 cm civarında toprak derinliği yeterlidir.Yarı gölge bir alana, bol suya, bolca da azim ve sabıra ihtiyacınız var :) Kolay gelsin, ayrıca bu bir hastalıktır.Hoşunuza giderse tüm yıl boyunca günde en fazla 30-45 dakika ayırarak balkon bahçeciliği yaparsınız :)

Kesinlikle hastalık katılıyorum. Babam emekli olduktan sonra kendine küçük bir bahçe açtı ve bazı sebzeler yetiştiriyor. Her hafta düzenli olarak orada ve bende seviyorum bu işi. Ama doğrusunu söylemek gerekirse çok fazla yardımcı olmuyorlar ve pek desteklemiyorlar. Ama ben boş durmak yerine bir şeyler yetiştirmek istiyorum. Ayrıca çok teşekkür ederim bilgiler için.

abrecchia
28-08-2012, 21:45
Herkese merhaba,
Öncelikle şunu söylemek isterim bu konuda hiçbir deneyimim yok, her türlü paylaşımınıza açığım, fotoğrafta görüldüğü biçimdeki iki adet saksıdan birisine maydanoz, diğerine dereotu tohumları ektim. Nasıl bir yerde tutmalı, ne sıklıkla sulamalıyım?
Bu ebatlarda 5 adet daha saksım var, marul fidesi ekmeyi düşünüyorum, başka neler yetiştirebilirim.
Şimdiden çok teşekkürler.

çiftçi5234
29-08-2012, 04:49
Yakıcı güneşlerden koruyun, ama güneşi severler (biraz tezat gibi oldu) :) Çok sulamayın, hafifçe sulayınki tohumlar çimlenmeden yüzeye çıkmasın.Maydanozları oldukları zaman kökten koparmayın, saptan kesin.Tekrar çıkacaktır.Çok geç çimleneceğinden bu olmadı deyip toprağa başka şeyler ekmeyin..Bu mevsim marul zamanı serin yerlerde.Daha değişik olarak büyük yoğurt kovalarda ''Red Robin'' domatesi yetiştirebilirsiniz.Yeşillenmiş soğanı kabuğunu incelterek (yarı yarıya soymak suretiyle) yarısına kadar toprağa gömün, 2-3 hafta sonra taze soğanınız hazır..Başarılar :)

Emre İlhan
29-08-2012, 11:05
Forumumuzda bu tarz sorularınız için ayrılmış konu var zaten:)

http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/8630.htm

abrecchia
29-08-2012, 20:35
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
Forumu kullanmayı henüz bilmiyordum sanırım yeni başlık gereksiz olmuş, konu buraya taşınmış.
Selamlar.

abrecchia
08-09-2012, 17:45
Fotoğraflarda görüleceği gibi karton bardaklara sarımsak dişlerini ektim 10 gün sonra sonuç bu; bazıları çıktı ancak bazıları da diğer fotoğraftaki gibi, bir hareket yok.. Ne yapmalıyım, bu karton bardaklar oldukça küçük, sarımsakların sağlıklı yetişebilmesi için uygun mu? Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

ezgi_ela
11-09-2012, 12:20
böyle bir durumda annem panjurlara cd asıyor :) kuşlar ışığın parıldamasından korktukları için gelmiyorlar sanırım

matematikseda
12-09-2012, 19:57
merhaba arkadaşlar ben evimde yediveren gül yetiştiriyorum . sanırım böceklenme oldu bitki dallarında bir oluşum var o bir süre sonra bitki dallarının kurutuyor . bende bir ilaç aldım ve su ile karıştırarak bilinçsizce çiçeği suladım bu bitkiye zarar verir mi .. yani spreyle sıkmadığım için sorun olur mu acaba

banusemiha
20-09-2012, 06:53
Sarımsakları fazla derine ektiyseniz o yüzden de çıkmamış olabilirler..

Kiraz
20-09-2012, 09:00
merhaba arkadaşlar ben evimde yediveren gül yetiştiriyorum . sanırım böceklenme oldu bitki dallarında bir oluşum var o bir süre sonra bitki dallarının kurutuyor . bende bir ilaç aldım ve su ile karıştırarak bilinçsizce çiçeği suladım bu bitkiye zarar verir mi .. yani spreyle sıkmadığım için sorun olur mu acaba

Böceklenme ile dallardaki hastalık farklıdır. Bu gibi durumlarda fotoğrafla, bitki hastalıkları (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/1535-41.htm) başlığında sorabilirsiniz.

Güllerde bitlenme çok görülür, bilmediğiniz zehirli bir ilaç almaktansa ev yapımı ilaçları (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm)kullanabilirsiniz. Bitlerde arapsabunu-zeytin yağlı tarif işe yarıyor ama bazen goncaları yakabilir, yaprak ve dallara uygulanıyor.

Aldığınız ilacın tarifinde sulanması için kullanılabileceği yazıyor muydu? Böcek ilacı ise yanlış kullanmışsınız, bitkiye zarar verme ihtimali olabilir, gerekirse bol su ile sulayın.

Her hastalığın ve zararlının ilacı farklıdır ve uygulama nasıl tavsiye ediliyorsa ona göre yapmak gerekiyor, aksi halde elinizdeki bitkilerden olabilirsiniz. Zehirli ilaçlar da hem kesenize, hem sağlığınıza hem de çevreye zarar.

Burada (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) kısaca sizi tanımak isteriz.

tarimbilisim
24-09-2012, 16:45
Bartın-ulus bugurlar köyü 400 .chandler fernor franquetta ve fernette cesitlerinden olusan 30 adet fidan dikilen 1 yaslı bahce.
http://e1209.hizliresim.com/11/s/dc1lx.jpg

formullaone
24-09-2012, 18:02
Sanırım bahçenize ara dikim olarak ayçiçeği ekmişsiniz ve iyi de yapmışsınız.Bu şekilde toprağınız boş kalmamış olmuş.Önünüzdeki fidan 1. yaşına uygun boyda ve yeşillikte görünüyor ancak diğer taraftan bahçenizin yabancı ot mücadelesine daha fazla özen göstermelisiniz diye düşünüyorum.İyi çalışmalar.

tarimbilisim
24-09-2012, 18:57
çiftçilerimize özellikle ceviz bahcelerinde fiğ ekimi öneriyoruz bu sayede yabancı ot sorunu kalmayıp havadaki serbest azaotu topraga bağlamıs oluyoruz.mayıs sonu topraga fiğ karıstırılarakta organik madde saglanmıs oluyor bahcede malesef ara tarım var çiftçileri yeni cesitlere vb yeniliklerte yonlendirmek kolay degil.

Hülyab
01-12-2012, 20:57
Merhabalar,

Balkon bahçeciliğinde çok yeniyim marul, dereotu, maydanoz, havuç gibi bazı sebzeleri tohumdan ektim deniyorum, şu anda 4 ila 5 yapraklı minik fideler halindeler. Şimdi ben bu minik fideciklerime ne zaman nasıl bir ek besin vermeliyim sanırım gübre için henüz çok erken ama daha iyi gelişmeleri için ne yapabilirim? birkaç gündür yaprakları biraz açık yeşile döndü gibi kaybetmemek için ne yapabilirim?

Fotolarımı ekte paylaştım yardımlarınızı bekliyorum.
Sevgiler...

sarin
01-12-2012, 21:02
Toprağınız torf mu?

smnvrl
01-12-2012, 21:26
Öncelikle başarılar diliyorum.
Besin konusu da benim aklıma takılan bir konu bu zamana kadar hayvan gübreleri vererek yetiştiriyordum.Öncelikle doğal gübre öneririm .Sıvı gübre olarak
1)ÖZOVA ORGANİK ÇÖZÜM Organik Toprak Düzenleyici
2)ÖZOVA MİNERAL DEPO Organomineral Gübre

denemeyi düşünüyorum.Fikir verebilir size ...

Hülyab
01-12-2012, 21:30
Evet sevgili Sarin toprağım torf faka şaşırtma yaparken daha önce gül yetiştirdiğim eski bir toprak vardı çok az ondan karıştırdım ama çoğunluk torf.

Hülyab
01-12-2012, 21:36
Sevgili Edasu çok teşekkür ederim başladık bakalım bi işe umarım başarılı oluruz :)

Hülyab
01-12-2012, 21:39
:(Öncelikle başarılar diliyorum.
Besin konusu da benim aklıma takılan bir konu bu zamana kadar hayvan gübreleri vererek yetiştiriyordum.Öncelikle doğal gübre öneririm .Sıvı gübre olarak
1)ÖZOVA ORGANİK ÇÖZÜM Organik Toprak Düzenleyici
2)ÖZOVA MİNERAL DEPO Organomineral Gübre

denemeyi düşünüyorum.Fikir verebilir size ...

Teşekkür ediyorum önerileriniz için bende doğal gübre olarak düşündm fakat kafama takılan bir konuda henüz çok mu erken? yani yanmazmı minik fidelerim acaba? Birde şu sebze coşturan die birşey var ondan kullandınız mı o nasıl birşey? Birde bitkilerim nasıl görnüyorlar umut var mıdır?

sarin
01-12-2012, 21:39
Evet sevgili Sarin toprağım torf faka şaşırtma yaparken daha önce gül yetiştirdiğim eski bir toprak vardı çok az ondan karıştırdım ama çoğunluk torf.

Size naçizane tavsiyem şudur. Daha önce balkonda bu bitkileri yetiştirmiş biri olarak; Torfa bahçe toprağı ilave edin, birkilerinizin toprağı bol olsun, güneş görsün ve yeterli sulama yapın. Çok gerekmedikçe gübre kullanmayın, şayet kullanacaksanız yanık küçükbaş hayvan gübresi kullanın derim.

Ürününüz bol olsun, kolaylıklar dilerim.

Hülyab
01-12-2012, 21:45
Size naçizane tavsiyem şudur. Daha önce balkonda bu bitkileri yetiştirmiş biri olarak; Torfa bahçe toprağı ilave edin, birkilerinizin toprağı bol olsun, güneş görsün ve yeterli sulama yapın. Çok gerekmedikçe gübre kullanmayın, şayet kullanacaksanız yanık küçükbaş hayvan gübresi kullanın derim.

Ürününüz bol olsun, kolaylıklar dilerim.

Çok teşekkür ederim yorumlarınız için peki sizce fotolardan gördüğünüz kadarıyla gübre gerekiyormu yani bana özellikte marulların yaprakları açık yeşile dönüştü ve hafif eğildiler bu belirtilerden ne anlamalıyım?

sarin
01-12-2012, 21:51
Şu aşamada gübre gerekmez. Bitkileriniz henüz çok küçük, fazla sulamayın, güneş görsünler toplarlar kendilerini.

Ben bu bitkileri halen bahçede yetiştiriyorum, sadece yanık hayvan gübresi kullanıyorum.

smnvrl
01-12-2012, 21:51
Forum da okuduklarımdan aklıma gelen =>Bitkilerin güneş alan bir yerde olması ve gövdelerinin kalın olması için hafif bir esinti olması gerekir diye hatırlıyorum.

smnvrl
01-12-2012, 21:53
Sarin Hocam ,

Kış aylarında bu bitkileri balkonda yetiştirir iken sıcaklık ve güneşin az olması bitkinin gelişiminde ne tür olumsuzluklar oluşturuyor.Tecrübelerinizi paylaşır mısınız vaktiniz varsa.

Teşekkürler.

sarin
01-12-2012, 22:00
Sarin Hocam ,

Kış aylarında bu bitkileri balkonda yetiştirir iken sıcaklık ve güneşin az olması bitkinin gelişiminde ne tür olumsuzluklar oluşturuyor.Tecrübelerinizi paylaşır mısınız vaktiniz varsa.

Teşekkürler.

Sayın smnvrl,

Benim bildiğim kadarıyla sözkonusu bitkiler kış mevsimi bitkileridir. Mutlaka serin hava isteyecektir. 5-6 derecenin altındaki sıcaklıklar büyümeyi durduracaktır. Kış mevsimi bitkilerinin az güneşe ihtiyacı olduğu gibi, hiç güneş görmemesi bitkinin gelişemsinde negatif yönde etki eder. Çok güneş ve sıcaklıkta tohumlanmaya götürür bitkileri. Deneyimlerim bana bunları öğretmiştir.

Selamlar...

smnvrl
01-12-2012, 22:02
Teşekkürler.Verdiğiniz bilgiler için.

Hülyab
01-12-2012, 22:18
Sevgili Sarin bilgi paylaşımınız için çok teşekkürler umarım dediğiniz gibi toplicaklardır kendilerini.

çiftçi5234
01-12-2012, 22:43
Kolay gelsin sayın Hülyab ;) Bende ilk başta sebze saksılarına naylon geçirip toprak dökerek başlamıştım.Karalahana, diplerine maydanoz dereotu dikmiştim.Annemin eski leğenleri, sebze kasaları derken terasın yarısı bostan olmuştu.Dileğim muvaffak olmanızdır kolay gelsin hiç yılmayın ;)

Hülyab
01-12-2012, 23:02
Kolay gelsin sayın Hülyab ;) Bende ilk başta sebze saksılarına naylon geçirip toprak dökerek başlamıştım.Karalahana, diplerine maydanoz dereotu dikmiştim.Annemin eski leğenleri, sebze kasaları derken terasın yarısı bostan olmuştu.Dileğim muvaffak olmanızdır kolay gelsin hiç yılmayın ;)

Teşekkür ederim yılmaya pek niyetim yok bunlar olmasa bile bahara tekrar o dönemin sebzelerini ekicem. En erken ne zaman hangi sebze tohumlarını ekebiliriz?

resul22
02-12-2012, 09:21
Sayın Hülyab bu zamanda saksıda bu bitkileri yetiştirmek zor. Hele ki Ankara gibi soğuk bir yerde. Bahçeye ekildiklerinde sorun olmuyor fakat saksıda işler değişiyor. Bence streç ile onlara mini bir sera yapın ve güneş alan bir yere koyun. Her günde biraz havalandırın.

smnvrl
02-12-2012, 10:11
Sayın HülyaB ,

Resul22 beyin yazdıklarını okuyunca maydonoz için bir araştırma yapayım dedim .
Maydonoz 20-25 derece sıcaklıkları sevmekte olup ,kısa süre şiddetli ışık yerine uzun süreli az ışıklı ortamı seviyor.10 derece sıcaklığa kadar gelişimini sürdürüyor.-10 dereceye kadar yaşamaktadır

smnvrl
02-12-2012, 10:22
Marulun sıcaklık aralığı daha geniştir.8-20 dereceler arasından yetişir optimum sıcaklık 15-18 arasıdır.-5 dereceye kadar yaşar .

mavisakal
02-12-2012, 18:34
Arkadaşlar elimde internetten siparişini verdiğim yediveren ve tayvan biberleri ve çalı tipi cherry domates tohumları bulunmakta. Bunları çimlendirmek için akvaryumumu sera şekline getirip daha iyi sonuç alabilirmiyim. Eğer yapmamın yararı olursa nasıl bir yol izlemeliyim havalandırması olmalı mı ne kadar havalandırma bırakmalıyım bide balıklarıma kullandığım floresanım var kullanmalımıyım? yardımcı olursanız çok sevinirim şimdikten teşekkür ederim.

çiftçi5234
02-12-2012, 19:11
Nisan ortasında bal kabağı ekilir, bu günlerde bakla ekiliyor son günlerimiz artık.Baklayla beraber kürül dediğimiz köy bezelyeside ekilir.Erken ilkbaharda balkabağı, mısır gibi şeyler dikiliyor ancak saksıda en iyi taze soğan olur.Arpacık veya normal orta boy soğanlardan olabilir.Taze soğanı istediğiniz zaman yetiştirebilirsiniz, aklıma saksı için farklı birşey gelmedi şimdilik.Küçük cinslerden kıvırcıkda dikilebilir

Tura
03-12-2012, 09:29
...... Eğer yapmamın yararı olursa nasıl bir yol izlemeliyim havalandırması olmalı mı ne kadar havalandırma bırakmalıyım bide balıklarıma kullandığım floresanım var kullanmalımıyım? yardımcı olursanız çok sevinirim şimdikten teşekkür ederim.

Sayın mavisakal; Zeki Yağlı Beyin açtığı bir konu var. Okumanızı tavsiye ederim. (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/23363.htm) Aradığınız tüm bilgiler mevcut. Kolay gelsin.

Hülyab
03-12-2012, 13:42
Sevgili Resul22 ve smnvrl

Yorumlarınız için teşekkür ediyorum. Sera naylonu ve gerekli bazı malzemeleri aldık eşim fırsat bulduğu bir zaman birlikte minik bir sera haline getiricez balkonumuzu zaten balkonumuzda kapalı balkon olmasıda bizim için bir avantaj die düşünüyorum ama yinede olmazsada artık yapıcak bişey yok olmadı bahara tekrar yazlık sebzelerle yeniden denerim vazgeçmek yok :)) Seramızı yaptıktan sonra fotolarını paylaşırım inşallah :)

cilekci
03-12-2012, 19:46
Kenan bey arazinizi gördüm tebrik ederim başarılar (çok gizli bir araziniz var körfezi gören orman içi körfezden bakıca görünmüyor) ben cileci

Jumong
12-01-2013, 08:21
arkadaşlar birkaç resim çektim bu işlerde yeniyim, evimde kendi çapımda bişeler yapmaya çalışıyordum, 6 adet kavun fidem olmuştu bunları 2 şerden 3 saksıya aldım 1 hafta sorun yoktu ama şimdi 2 saksıdaki 4 fidem ölmek üzere diğeri sağlam, bunlarda resimleri (ilk iki resimdekiler ölüyor, sonraki resimdeki kavun şimdilik sağlam, sonraki resimlerde domatezler, renkleri yavaş yavaş sarıya dönüp kıvrılmaya başladılar) ne yapmalıyım :(

smnvrl
12-01-2013, 08:52
Sn Jumong ,

Bitkileriniz yeterince ışık alıyor mu ? Yeterli ışık alamaz iseler çimlenme safhasından sonra biraz iyi göründükten sonra duraklamaya oradan da ölüme doğru gidiyorlar.

Saygılarımla...

Jumong
12-01-2013, 08:56
Sn Jumong ,

Bitkileriniz yeterince ışık alıyor mu ? Yeterli ışık alamaz iseler çimlenme safhasından sonra biraz iyi göründükten sonra duraklamaya oradan da ölüme doğru gidiyorlar.

Saygılarımla...

normal şartlarda çift yöndende güneş alan konumdalar fakat mevsim kış olduğundan dolayı güneş yüzünü göstermemekte :(

smnvrl
12-01-2013, 09:05
bende iş yerimde domates fidesi çimlendirdim. Bir hafta kadar her şey normal di canlı idiler sonra teker teker ölmeye başladılar ışığı az aldıklarını düşünüp yerlerini değiştirdiğimde fidelerimi kurtardım,Birde fidelerin bulunduğu toprak çok ıslak olmasın .

Eğer bitkilere ışık takviyesi olsun diye düşünür iseniz.

Slyvania Grolux floresan ı kullanmanızı önerebilirim.Akvaryumdaki bitkiler için kullanılmakta. **** Mavi(440 nm) ve Kırmızı(660 nm) olan ledlerden kullanabilirsiniz. Olmadı daha bir çok seçenek mevcut.

Başarılar diliyorum.

Jumong
12-01-2013, 09:09
ilgilendiğiniz için teşekkür ederim tavsiyelerinizi dinliycem umarım ufaklıkları kurtarabiliriz :)

pajero
13-02-2013, 14:37
Ben takasdan değilde satın aldığım çiçek tohumlarını içeride ektim, çimlendi boy attı fakat 1-2 gün içinde öldü.
Erken mi ektim acaba?

Halil Önen
13-02-2013, 14:47
Ben takasdan değilde satın aldığım çiçek tohumlarını içeride ektim, çimlendi boy attı fakat 1-2 gün içinde öldü.
Erken mi ektim acaba?

Gündüz penceren gelen Güneş ışığı ve gece de elektriğin ışığı çimlenmiş fideleri hızla büyütür ve aşırı bol atmasına sebep olur. Bu sağlıklı bir büyüme değildir. Kısa süre sonra gövdelerini taşıyamaz ve ölürler...

Resim olsaydı arkadaşların da fikri olurdu ve daha iyi anlaşılırdı...

pajero
13-02-2013, 15:28
Gündüz penceren gelen Güneş ışığı ve gece de elektriğin ışığı çimlenmiş fideleri hızla büyütür ve aşırı bol atmasına sebep olur. Bu sağlıklı bir büyüme değildir. Kısa süre sonra gövdelerini taşıyamaz ve ölürler...

Resim olsaydı arkadaşların da fikri olurdu ve daha iyi anlaşılırdı...

Öldükleri bir süre geçtiği için şu an resim çekme şansım yok.

ciroz
13-02-2013, 16:24
Öldükleri bir süre geçtiği için şu an resim çekme şansım yok.

Sn. Pajero,

Bu konu, tohum takası ile ilgili tohumlar için açılmış bir konu.
Satın aldığınız tohumlar için forumda arama yaparak, (o tohumla ilgili mutlaka bir başlık vardır.) sorularınızı ilgili konuda sormanızı öneririm.

Bu konunun ilk mesajını da okursanız, ilgili başlıkta sorunuzu sorduktan sonra, o linki bu başlıkta da paylaşabilirsiniz.

Ayrıca, Forum kullanma kılavuzunu (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/)' da gözden geçirmenizi öneririm.

Güncelleme:
Sanırım Sn. Pajero' nun yazıları buraya taşınmış, ben ilk gördüğümde Tohum Takas Şenliğinin Ardından Çimlenme Bayramı (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas/30167.htm#post1099896) başlığı altında idi.

Halil Önen
13-02-2013, 19:21
Sn. Pajero,

Bu konu, tohum takası ile ilgili tohumlar için açılmış bir konu.
Satın aldığınız tohumlar için forumda arama yaparak, (o tohumla ilgili mutlaka bir başlık vardır.) sorularınızı ilgili konuda sormanızı öneririm.

Bu konunun ilk mesajını da okursanız, ilgili başlıkta sorunuzu sorduktan sonra, o linki bu başlıkta da paylaşabilirsiniz.

Ayrıca, Forum kullanma kılavuzunu (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/)' da gözden geçirmenizi öneririm.

Bu sayfa tohum takası ile ilgili tohumlar için açılmış bir sayfa değil...

'Acemi bahçıvan Soruları' (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/8630.htm) için açılmış bir sayfa...

Tohum Takas ile ilgili tohumların anlatıldığı sayfa burada (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas/30167.htm#post1099896)...

ciroz
13-02-2013, 23:56
Bu sayfa tohum takası ile ilgili tohumlar için açılmış bir sayfa değil...

'Acemi bahçıvan Soruları' (http://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/8630.htm) için açılmış bir sayfa...

Tohum Takas ile ilgili tohumların anlatıldığı sayfa burada (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas/30167.htm#post1099896)...

Erken mi ektim acaba?

Sanırım Sn. Pajero' nun yazıları buraya taşınmış, ben ilk gördüğümde Tohum Takas Şenliğinin Ardından Çimlenme Bayramı (http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas/30167.htm#post1099896) başlığı altında idi.

latife35
14-02-2013, 21:08
bugun sevgilim ben orkide seviyorum diye bana orkide almıs fakat orkide bi kutunun ıcınde ve tek bi çiçegi var kök salması için ne yapmam gerek

Bahim
15-02-2013, 13:58
Balkonda kendi çapımda bir şeyler ekip dikmek istiyorum. Fakat balkon hiç güneş almıyor. Seferihisar'dayım. Ufak çaplı sera yapabilirim fakat güneş ışığı olmayınca verim almak zor mudur yoksa imkansız mıdır?

kalabak peyzaj
15-02-2013, 14:29
arkadaşım düşüncen çok güzel ama güneş olmadan çok zor emegine yzaık olur.Bence fazla malyete girmeden dene aklında kalacagına ufak çapta dene.

Tardis
25-02-2013, 00:08
Arkadaşlar merhabalar benim de bir kaç sorum olacak.
Öncelikle geçen yaz balkonda saksılarda baya bir şeyler ekmiştim sardunya domates vs. ancak kış boyu ben evde yoktum ve onlar da kurudular. Şimdi kuru dalları üstlerinden alarak saksılardaki tüm toprağı kovalara boşalttım, biraz havalandırdım. Yaz boyunca bitkilerde sıvı gübre falan kullanmıştım ama sonbaharda sadece yıkandı toprak, acaba nasıl bir besleme uygulamam gerekir?
Bir diğer sorum da sularla ilgili. Ankara'da kalıyorum ve yazın bitkilerim sudan baya etkileniyorlardı. Ben de musluk suyunu direk koymadım, 24 saat falan dinlendirerek koydum ama bir süre sonra da aslında musluk suyunun bitkilere daha yararlı olduğunu duydum kafam karıştı... Bu konuda ne yapılabilir, işin doğrusu nedir?
Ne zaman ben değil de annem sulasa bitkileri bitkiler bir coşuyorlar böyle, güzelleşiyorlar sanki. Acaba bana mı öyle geliyordur yoksa benim enerjim mi çok pis de bitkileri etkiliyor böyle :D vallahi çok kafaya taktım cidden düşünüyorum böyle bir olasılığı çünkü suluğu ne zaman annem ele geçirse o bitkiler bir bakıyorum cayır cayır çoğalmışlar. Anlayamadım gitti vallaha :D

limonağacı
25-02-2013, 00:29
Balkonda kendi çapımda bir şeyler ekip dikmek istiyorum. Fakat balkon hiç güneş almıyor. Seferihisar'dayım. Ufak çaplı sera yapabilirim fakat güneş ışığı olmayınca verim almak zor mudur yoksa imkansız mıdır?
sayın bahim, madem ki istiyorsunuz neden olmasın? çok güneş görmeyen yerde de yetişecek bitkiler var.bazı çiçek ve bitkiler çok ve direk güneşten hoşlanmaz.başta nane,maydanoz,soğan,sarımsak olmak üzere....ve de bir çok çiçek. isterseniz bu konuda araştırarak birşeyler yetiştirebilirsiniz bence...

Tardis
25-02-2013, 07:16

Yanılmıyorsam akşam ve gece sefaları da böyle bir yerde yetişebiliyordu, onları da düşünebilirsiniz eğer bitki isterseniz. Sonra sardunyalar da yarı gölge ister, eğer balkonunuz günün herhangi bir saatinde az da olsa güneş alıyorsa onları da koyabilirsiniz.

ERZ
16-03-2013, 17:47
Arkadaşlar; aranıza yeni katıldım.

Tohumdan fide üretmeyi düşünüyorum ama bir kere denedim, hüsranla sonuçlandı ve bu yüzden annem ve eşim benimle kafa buldular. Bende hırs yapıp, bugün tekrar domates ve biber tohumlarını pet bardakta torfa ektim.

Dışarı sıcaklığı çok düşük olduğundan, içeride tutuyorum. Camın önü de biraz soğuk, acaba çimlenene kadar nasıl bir ortam sağlamalıyım?

Ayrıca, çimlenmeden önce güneş ışığına ihtiyaç var mı? Ve çimlendikten hemen sonra güneş ışığı şart mı?

Emre İlhan
16-03-2013, 19:57
Sevgili ERZ; öncelikle aramıza hoşgeldiniz:)

Lütfen forumda arama (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/19355.htm#post583041) yapınız.

Forum Kurallarında (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-netten-duyurular/11.htm#post44) ki en önemli şartlarımızdan birisi de Türkçe (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/1669.htm#post19099)'mizi güzel kullanmak. İnternetteki gibi chat diliyle yazışmıyoruz forumumuzda:)

Size aşağıdaki konuların çok ışık tutacağını düşünüyorum. Eğer herhangi bir probleminiz olursa, ilgili başlıklarda sorabilirsiniz:)

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8575.htm

yekisi
24-03-2013, 22:56
merhaba
geçen yıl balkonda sebze yetişrimeyi denedim. biraz zahmetli oldu. toprak kullanmıştım. internette hydroton diye bir malzeme gördüm. bir kaç yerde bitkileri bunun içine ekmişler. ama kullanımı konusunda ayrıntılı birşey bulamadım. su tutma özelliği olan bir malzemeymiş ama sadece buna ekince acaba yetiyor mu? bilen varsa lütfen bilgi verebilir mi?

meltemsezer
25-03-2013, 10:42
Herkese merhaba. Bu sene ilk defa balkonumda sebze yetiştirmeyi deniyorum. Toprak olarak bahçe toprağı ve torfu karıştırdım. Ancak gübre kullanımından emin olamadım. Sebze yetiştirirken gübre kullanmak şart mıdır? Öyleyse, hangi gübreleri önerirsiniz? Doğal gübre bulabileceğim yerler var mıdır? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Boska
25-03-2013, 12:42
Sayın meltemsezer,
Toprağınızda yeterli miktarda organik madde bulunuyorsa ilk yılınızda gübre kullanmayabilirsiniz. Torfun içindeki maddeler ancak fide safhasında yeterli olacak düzeydedir. Doğal gübreyi alırken de dikkatli olun. Fermentasyonu tamamlanmamış (Halk arasındaki deyimiyle yanmamış) gübre zarar verebilir. Bunun tersi de mümkün. Uzun süre uygun koşullarda muhafaza edilmemiş gübrenin de fazlaca bir faydası olmaz.
Doğal gübre bildiğim kadarıyla sağlıklı ve paketlenmiş halde yapı marketlerde bulunuyor. Yakınınızdaki çiçekçilerden, varsa seralardan da temin edebilirsiniz.
Kolay gelsin.

ezirkartal
25-03-2013, 14:56
Merhaba. Benim evin camlarının önü çok geniş. Ben de sarkan çiçeklerim olsun istiyorum.Tavsiyeleriniz neler? Bana yardım ederseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim

meltemsezer
26-03-2013, 08:45
Sayın Boska,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Dün biraz daha araştırınca bir seradan buldum koyun gübresi ve aldım, 10 kglık bir çuval. Umarım bahsettiğiniz özelliklerde bir gübredir tabii. Acaba bu gübreyi ne zamanda itibaren sebze fidelerimin altına sermeliyim ve ne kadarda bir yenilemeliyim, fikriniz var mı? Tekrar teşekkürler.

Boska
26-03-2013, 11:01
Sayın meltemsezer,
Fidelerinizi saksılara geçireceğiniz zaman küçük bir avuç gübreyi kökün geleceği yerdeki toprakla karıştırıp fideyi üzerine oturtunuz. Etrafındaki toprakları da fide etrafına doldurup hafifçe bastıtıp sulayınız ki etrafındaki topraklar kökleri tam olarak sarabilsin. Fideyi toprağa dikerken birşeye dikkat ediniz. Toprak saksıya tam olarak dolmasın. İleri safhada fideniz büyüdükçe saksıya azar azar toprak eklersiniz. Bu işlem fidenin toprağa dikildiğinde yapılması gereken boğazlama işlemi yerine geçer. Bu safhada toprağa gübre de ilave ederek verirsiniz.
Kolay gelsin.

Sevgi Durul
26-03-2013, 11:09
Merhaba. Benim evin camlarının önü çok geniş. Ben de sarkan çiçeklerim olsun istiyorum.Tavsiyeleriniz neler? Bana yardım ederseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim

Hoşgeldiniz, sayın ezirkartal.

Sarkan çiçek olarak aklıma gelenler sakız sardunya, petunya, maviş, parlak mustafa, kohleria, çeşitli sedumlar, acem halısı, delosparmalar, bazı sukulentler.

Bu bitkilerin forumda ayrı ayrı başlıkları var. İlginizi çeken bitki başlıklarını incelerseniz, işinize yarayacak bilgiler edinebilirsiniz. Kolay gelsin....

meltemsezer
26-03-2013, 11:55
Çok teşekkür ederim sayın Boska, dediğiniz gibi deneyeceğim.

eylülbelde
07-04-2013, 14:44
Merhabalar.

Aklıma ve bütçeme:) takılan birkaç bir şey konusunda fikrinizi almak istiyordum.

Fideleri şaşırtma sonrasında kullanılan torfların besin değeri var mı,sebze fidelerini(örneğin geniş bir saksıya 2 iri domates fidesini şaşırttıktan sonra gübre ilavesi gerekli midir,gerekli ise ne miktarda?),

Bir de şu konuda önerilerinizi bekliyorum.Sebze fidelerini saksıya aldıktan sonra, her saksıyı tamamen torfla doldursam inanılmaz maliyet ortaya çıkıyor. Domates,patlıcan gibi sebzeler malum kök saldığından bunları geniş kapasiteli kova,saksılarda yetiştirmek gerekiyor. Elenmiş toprak ve torfu aynı oranda karıştırıp doldursam saksıları nasıl olur?

Son alarak gübreleme işlemi,bitkinin gerçek yaprakları çıktıktan sonra saksıya şaşırtılırken mi yapılmalı,daha sonraki aşamalarda gübreleme gerekli mi,ne zaman?

Şimdiden sağolun..

Boska
07-04-2013, 18:21
Sayın eylülbelde,
Torfların besin değeri sınırlıdır. İçlerindeki besin, normal şartlarda ancak fide yetiştirmeye yeter. Zaten tavsiye edilen de üçte bir toprak, üçte bir torf, üçte bir gübre şeklindedir. Saksıyı tamamen torfla doldurmanız maliyet bir tarafa, bitkinizin iyi yetişmemesine neden olacaktır. Belirttiğiniz gibi elenmiş toprak ve torfa bir avuç kadar organik gübre karıştırılırsa yeterli olur. Daha sonraki gübrelemeler için toprağınızdaki organik yapı önemlidir. Eğer organik yönden zengin bir toprak bulabilirseniz ilk gübrelemeye bile gerek kalmaz.
Bir de şu husus var. Mümkün oldukça her saksıda bir bitkiniz olsun. Bir saksıda 2 domates pek iyi sonuç vermez.
Kolay gelsin.

eylülbelde
07-04-2013, 20:30
Cevabınız için çok sağolun Boska.Epey bir şey netleşti kafamda. 2-3 tane domates ekmeyi damacana çapı ve derinliği için uygun bulmuştum ama fazla mı olur dersiniz?Bir avuç gübre damacana hacimi için yeterli midir?

Hazır sizin gibi yardımcı olan birini bulmuşum Boska,bir konuda daha danışacağım size. 20 m2 kadar bir bahçemiz var. Sebze fidelerinin büyük bir kısmını bahçeye alacağım bir süre sonra. Fakat bahçeye almadan evvel biraz boya ve güce kavuşsunlar istediğimden şunu denemeyi düşünüyorum;
İlkin viyollerde çimlendirip, gerçek yapraklar çıktıktan bir müddet sonra saksıya şaşırtıp, güce kavuştuktan sonra da büyük bir kısmını bahçeye almayı planlıyorum,siz ne dersiniz?

Tekrar sağolun ilginiz için.

Boska
07-04-2013, 22:53
Sayın eylülbelde,
En küçük boy domatesler redrobin, tiny tim ve totem gibi chery denilen domateslerdir. Bunlardan bir tanesi bile bir damacanayı doldurmaya yeter. Derinlik olarak iyi ama kapladığı alan olarak yetersiz kalır.
Damacana hacmi için bir avuç yeterli olur ama doğrudan koymak yerine toprakla iyice karıştırın.
Bahçe için dediğiniz gibi yapabilirsiniz. Hatta saksıya şaşrtmadan viyollerde yeterli boy ve kalınlığa erişebilirlerse doğrudan bahçeye de dikebilirsiniz.
Bu arada bahçanizinde gübreye ihtiyacı varsa bellemeden önce gübreleyip bellerseniz toprağa tam olarak karışmış olur. Bahçeye dikerken de kuzeyden güneye istikametinde dikim yaparsanız güneşten en iyi şekilde faydalanırlar.
Kolay gelsin.

miraynas
18-04-2013, 11:34
arkadaşlar merhaba;

aranıza bugün katıldım ve tahmin ettiğiniz üzere bu işlerde yeniyim.

geçen cumartesi ilk kez tohum ekimi yaptım torfa. Her akşam fısfıs ile toprağı nemlendirdim ve filizlenmeye başladı saksılarım.

Ama bir sorunum var, sanki çıkan filizler sarıya dönük ve kuruyacakmış gibi, toprağına baktım üst kısmı nemli, direk güneş ışığına maruz bırakmadım, ev içerisinde aydınlık bir odada yetiştiriyorum.

nerede yanlış yapıyor olabilirim.

bir sorum daha var dikdörtgen saksı içerisine bir tanesine soğan ektim, iki tanesine tohum ektim ama onlar dışarıda pencere önünde, üzerlerine poşet geçirdim bu şekilde yetişirler mi?

miraynas
18-04-2013, 11:43
bunlarda fotoğraflarım

candem
18-04-2013, 12:25
bu konuda çok bilgim yok, bende amatörce evimde yetiştiririm.
sadece edindiğim tecrübeyi paylaşmak istiyorum belki aynı sebepten olabilir.
eğer çimlenmiş tohumlarımı fısfıslarsam ve yapraklarına gelirse her ne kadar gece de sulasam sabah güneş sarartıyor, hatta bir domastesimin yaprakları buruştu sarardı resmen kendinden geçti ama hemen sulama sistemini ve ışk alma durumunu değiştirdim 3 günde toparladı çok şükür... yani sularken gövde ve yapraklara dikkat edin birde direk güneşte tutmayın. mesela pencere önüyse tülü çekin,:rolleyes:
ama dediğim gibi sadece kendi edindiğim tecrübe bu..
:cool:
sitede bu konuda çok faydalı bilgiler alacağımız insanlar var.. onlar size yardımcı olurlar ve kesin bilgileride onlardan öğreniriz=) bende takip ediyorum artık burayı=););)

kolay gelsin bol hasatlar, saygılarımla...

Emre Albayrak
18-04-2013, 12:48
fazla sulamayın.. toprak nemliyse bu ona yeter.. kökleri zaten yüzeyin hemen altında. mümkünse suni ışıktan ziyade güneş alsın..

h_dogan
18-04-2013, 13:43
bunlarda fotoğraflarım

Fısfısla az az sulamanız güzel ama gün ışığı da gerekiyor. Sanki biraz gün ışığını az alıyorlar bu yüzden de biraz fazla uzamış gövdeleri ve incelmiş. Yeterince ışık alabilecekleri bir yere çıkarın üzarini şeffaf naylonla örtebilirsiniz havalandırmak şartıyla tabi.

miraynas
18-04-2013, 15:48
Fısfısla az az sulamanız güzel ama gün ışığı da gerekiyor. Sanki biraz gün ışığını az alıyorlar bu yüzden de biraz fazla uzamış gövdeleri ve incelmiş. Yeterince ışık alabilecekleri bir yere çıkarın üzarini şeffaf naylonla örtebilirsiniz havalandırmak şartıyla tabi.

pencere onlerimizde hep kalorifer peteği var ve şuan çalışıyor. o yüzden koyamıyorum pencere önüne. çok üzüldüm şimdi ya,uzamış-incelmiş diyince.

peki sizce bu sararmasının nedeni ne olabilir? yukarıdaki arkadaşın dediği gibi üzerine fısfıslamam mı?:(

dışarısı soğuk ama o zaman yinede poşet geçirip koyıyım arada da havalandırırım

miraynas
18-04-2013, 15:53
bu konuda çok bilgim yok, bende amatörce evimde yetiştiririm.
sadece edindiğim tecrübeyi paylaşmak istiyorum belki aynı sebepten olabilir.
eğer çimlenmiş tohumlarımı fısfıslarsam ve yapraklarına gelirse her ne kadar gece de sulasam sabah güneş sarartıyor, hatta bir domastesimin yaprakları buruştu sarardı resmen kendinden geçti ama hemen sulama sistemini ve ışk alma durumunu değiştirdim 3 günde toparladı çok şükür... yani sularken gövde ve yapraklara dikkat edin birde direk güneşte tutmayın. mesela pencere önüyse tülü çekin,:rolleyes:
ama dediğim gibi sadece kendi edindiğim tecrübe bu..
:cool:
sitede bu konuda çok faydalı bilgiler alacağımız insanlar var.. onlar size yardımcı olurlar ve kesin bilgileride onlardan öğreniriz=) bende takip ediyorum artık burayı=););)

kolay gelsin bol hasatlar, saygılarımla...

teşekkürler. sulama sisteminizi nasıl değiştirdiniz acaba?

candem
18-04-2013, 17:00
minik fidenin tam toprakla buluştuğu yere tabiri caizse bir yudum su veriyorum. etrafındaki toprağıda fısfıslıyorum. yapraklara hiç sıçratmadan. ne faydası olur bilmiyorum da, etrafındaki toprak kuruyunca üzülüyorum onuda ıslatıyorum.=)

sayın h_dogan, ektiğim maydanozlar daha asıl yapraklarını çıkartmadılar çimlenme durumundalar ama uzun ve çok çelimsizler. bazen fısfıslıyorum minicik su damlasıyla toprağa yapışıyor. bu normal mi? direk güneş ışığı almıyor sadece gece karanlıkta. akşamlarıda salonda olduğu için lambanın aydınlığı var. ısısıda normal oda sıcaklığı.
maydanoz bölümüne baktım benim saksıdakiler farklılar hatta dereotumu diye düşündüm. ama tohumlar zengarden dan... şuan izlemedeyim.
sağlıklı olsunda dereotu mu maydanoz mu önemi yok :D

metingul
22-04-2013, 17:32
Merhaba Arkadaşlar,
siteyi daha önceden de nadiren takip etsem de bugun yeni hesap açtım, aklımdaki sorulardan ilkini sorayım..

geçen yıl bir kaç tane ipek böceği yetiştirmeye çalıştım ama öldüler, bu yıl da balkonda sebze falan yetiştirmeye merak saldım. şu an balkonda sırık domates, salatalık, çilek ve biber fideleri var, hepsini fide olarak alıp saksılara ektim, bazılarının toprağı hazır toprak (sanırım Torf olarak geçiyor, onu da az önce yazılanları okurken öğrendim) bazı saksıların toprağını da apartmanın bahçesinden aldım, bahçeden (kırmızı) toprak alırken solucanlar vardı, solucanları özellikle seçip saksıya koymadım, sanırım solucanları koymayarak hata ettim :) saksıda bitki yetiştirirken solucanların olması iyi bir şey mi?

teşekkürler..

sebruy
24-04-2013, 14:51
Merhaba,
Ben 3 gün önce küçük bardaklara domates ve biber tohumu ektim ve sera etkisi yapsın diye üzerlerini streç film ile kapatmıştım. evde direk güneş almayan ama biraz aydınlık bir köşesine koydum. bugün maalesef toprağın üzerinde küf oluşmuştu. seraları çıkardım ama küfün tohumlara zarar verip vermeyeceğini bilmiyorum. sizce ne yapmalıyım? güneş gören bir yere taşırsam belki küf sorununu çözebilirim ama tohumların hala çimlenme şansı var mı?

candem
28-04-2013, 22:04
arkadaşlar domatesdeki azot eksikliğini ilaç dışında neyle giderebilirim. hiç ilaç kullanmak istemiyorum. yapraklarında sararma var araştırdım azot eksikliği büyük ihtimalle.
cevaplarınızı bekliyorum...

yalnız adam
30-04-2013, 20:09
İki gündür bitkilerin altına bir kapak üzüm sirkesi koyuyorum. Geriye içinde beyaz beyaz ufacık cesetler görüyorum:)

Bir de salatalıkta hastalık mı var bilemedim bir bakınız.

Son olarak domatesin saksısında bir baktım ki bir kabartı var, toprağı az eşeledim şu mantarları gördüm. Bunlar domatesime zarar verir mi?

üzüm
30-04-2013, 21:26
Sayın yalnız adam,

Beyaz sinekler (http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/10053.htm) için sirke su karışımı sprey de kullanabilirsiniz. Kadife çiçeği (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/3357.htm) de beyaz sinekleri uzaklaştırır.

Salatalıkta galeri sineği (http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/10808.htm) var. Buradaki mesajlar da (http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/8767.htm#post238406) işinize yarayabilir.

Domates saksısındaki mantar emin olmamakla birlikte Coprinus sp. olabilir; hayvan gübresi kullandıysanız bu mantar çıkabilir.

yalnız adam
03-05-2013, 14:26
Teşekkürler. Mavi kapakla birlikte sirke su karışımını spreylemeye devam ediyorum. Artık azaldılar sanki. Zaten bitki üstünde onları hiç görmedim:)

suwat
03-05-2013, 17:28
Selamlar fasulyemde küçük böcekler var. Kamera bile tam algılayamıyor. Birde fasülyenin yaprağından sapına kadar heryer örümcek ağı **** küf benzeri bir şey ile kaplı. YApraklarını sarartmaya başladırlar. Resimlerde tam belli olmaya bilir yardımcı olabilirmisiniz.

Birde bu fasülyenin cinsini bilmiyorum ama oldukca büyük tane idi. bozuk 1 tl büyüklügünde yaklaşık tanesi. şuan fidenin uzunlugu 1 mt civarında yanlız henüz bir çiceklenme **** ürün veme diye bir şey yok. ne zaman fasülye verecek :)

solucan17
03-05-2013, 21:41
sayın suwat bildiğim kadarı ile bu örümcek bu kadar ilerlemişse hemen bir ziraatçiye uğrayın derim çünkü el yapımı ilaçlar pek etkili olamayabilir bu seviyede.Ayrıca yine tam emin olmamakla birlikte fasulyeyi bir müddet susuz bırakıp çiçeğe yatması sağlanıyor diye biliyorum..

loveforlife
03-05-2013, 22:22
Selamlar fasulyemde küçük böcekler var. Kamera bile tam algılayamıyor. Birde fasülyenin yaprağından sapına kadar heryer örümcek ağı **** küf benzeri bir şey ile kaplı. YApraklarını sarartmaya başladırlar. Resimlerde tam belli olmaya bilir yardımcı olabilirmisiniz.

Birde bu fasülyenin cinsini bilmiyorum ama oldukca büyük tane idi. bozuk 1 tl büyüklügünde yaklaşık tanesi. şuan fidenin uzunlugu 1 mt civarında yanlız henüz bir çiceklenme **** ürün veme diye bir şey yok. ne zaman fasülye verecek :)

Zavallı fasulyecik, kırmızı örümcek illetinden kurtulsa açacakmış çiçek ama:( Bence ondan ümidi kesin ve biran önce bu bitkiyi de yok edin ki diğer bitkilerinize de zarar gelmesin. Yeniden fasulye ekmek için geç kalmış sayılmazsınız. Bu kez daha dikkatli olup, zararlılar bu kadar ilerlemeden ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm)la önlem alabilirsiniz.

Boska
04-05-2013, 21:58

Sayın suwat,
Arkadaşlarımız ilaçlama konusunda gereken bilgileri vermişler. Ben fasulyenin cinsi konusundaki tahminimi söyleyeyim.
1TL büyüklüğünde taneleri olan fasulye cinsi BOMBAY ya da halk arasındaki adıyla DOMBAY fasulyesidir. Genellikle piyazlarda kullanılır. Kabuğu çok kalın ve sert olduğu için yemeğinin yapıldığını sanmıyorum.
Diğer fasulye cinslerine göre oldukça geç ürün verir. Çiçekleri çok güzeldir. Sanki akasya çiçeği gibi salkım salkım çiçeği olur.
Sabrederseniz ürününü de görürsünüz, acele etmeyin.
Kolay gelsin

suwat
04-05-2013, 22:40
Fasülye günde en az 5 cm uzuyor kıyamadım söküp atmaya. Ufak kökte olsa atamazdım sanırım. Yanliz diğer sebzelerime bulaşırmı bilmem ama fasülyenin dibinde yaklaşık 20 kök biber vardı (annem biberin çekirdeklerini boca etmiş onlarda baya büyümüş:) ) biberlerde herhangib ir hastalık **** böcek belirtisi yoktu. Bugün aldım biderleri başka bir yere. Fasülye'nin tüm yapraklarına fısfıs yardımı ile sirkeli su sıktım. Pazartesi günü okuldaki hocamdan tam destek alabilecegime inanıyorum. Balkonumda yaklaşık 15 kadar saksı bunların içinde de 50 kökte fazla çeşitli cinslerde süs bitkisi, çilek, soğan, çam, erik, şeftali , limon, fasülye gibi bitkilerden var sadece bu böcegin fasülyede olması hatta aynı saksıdaki biberlerde bile olmaması böcegin sadece fasülye ile beslendiği kanı getirdi bende. Dedigim gibi atmaya kıyamadım ilaçlamadan sonra bir kaç gün daha şans vermek istedim ins düzelir yoksa yazık.

Bir sorunum daha var.
bir saksıda 3 kök cherry domates ve 2 kökte soğan vardı hepsi çok saglıklıydı domatesler ciceklemndi soğanlardan bir kaç yaprak aldık bile yanlız bugün fasüye ile ugraşırken domates saksısının sirke sineği kaynadığını fark ettim biraz dibini karıştırınca soğanların artık sudam mı yoksa domatresin gölgesinde kalıp hava sürkilasyonu ve ışıktan mahrum kalmasından mı bilmiyorum cürümeye başladığını gördüm söküp attim soğanları. domatasler çok sağlıklı duruyor ondan dolayı dokunmak istemedim daha fazla saksıya. domatessaksısının üzerinede biraz sirkeli su fısfıs ile uzaktan sıktım. sirke sineklerinin bitkiye çok zararı olmadığını biliyorum fakat işte özenle baktığınız bitkilerinizin sinek kolonisi haline gelmesi ****** üzüyor insanı. bu konuda söylemek istediğiniz bir şeyler varsa okumaktan mutluluk duyarım.

Boska
05-05-2013, 18:45
Bir saksı için cinsi chery de olsa fazla domates dikmişsiniz. Bir de yanına soğan, domatese nefes alacak alan kalmamış :p
Saksı büyük de olsa imkanınız oldukça tek domates ekin. İki belki ama 3 domates kesinlikle fazla.
Sirke sineklerinin sağlam domatese zararı olacağını sanmıyorum. Genede fısfıs iyi olmuş.
Hepimizin sık yaptığı bir soğan yetiştirme şekli, siz de öyle mi yaptınız bilmiyorum. Kışlık soğanlardan filizlenmeye başlayanları bulduğumuz toprağa gömeriz, ama saksıya, ama bahçeye. İşe de yarar, taptaze yeşil soğan elde ederiz ama soğanın toprakta kalan kısmı da çürür ve sizde olduğu gibi sirke sineği gibi canlılara davetiye çıkarır.
Neyse, size geçmiş olsun. Dilerim bir daha bu tür terslikler yaşamazsınız.

suwat
05-05-2013, 19:48
Bir saksı için cinsi chery de olsa fazla domates dikmişsiniz. Bir de yanına soğan, domatese nefes alacak alan kalmamış :p
Saksı büyük de olsa imkanınız oldukça tek domates ekin. İki belki ama 3 domates kesinlikle fazla.
Sirke sineklerinin sağlam domatese zararı olacağını sanmıyorum. Genede fısfıs iyi olmuş.
Hepimizin sık yaptığı bir soğan yetiştirme şekli, siz de öyle mi yaptınız bilmiyorum. Kışlık soğanlardan filizlenmeye başlayanları bulduğumuz toprağa gömeriz, ama saksıya, ama bahçeye. İşe de yarar, taptaze yeşil soğan elde ederiz ama soğanın toprakta kalan kısmı da çürür ve sizde olduğu gibi sirke sineği gibi canlılara davetiye çıkarır.
Neyse, size geçmiş olsun. Dilerim bir daha bu tür terslikler yaşamazsınız.

Evet bay Boska aynen dediğiniz gibi kuru soğanı diktim saksıya oda önce büydü sonra cürüdü :)

kara_sakal
10-05-2013, 11:22
bence domates uygun bir karar biberde olabilir

oma1453
15-05-2013, 20:27
Arkadaşlar balkonumda geniş iki saksıda daha bu sene diktiğim 8-9 kök çilek var. Havaların ısınmasıyla meyveler olgunlaşmaya ve kızarmaya başladı. Neredeyse her bir çileği ayrı ayrı takip ediyorum olmasını bekleyerek. Tam kızarmaya başlıyor ve ben heyecanla beklerken kuşlara kaptırıyorum o çileği. Zayiatım 4-5 oldu. Her birini de heyecanla bekliyordum. Bilirsiniz bu duyguyu. Arkadaşlar bu kuşlara karşı nasıl bir önlem alırım? Çilekleri nasıl kurtarırım lütfen yardımlarınızı esirgemeyin. Üzerine cd falan asmayı denedim ama demek ki işe yaramadı.

h_dogan
16-05-2013, 16:06
Balık ağıyla ya da tülle örtün zaten 8-9 fide diyorsunuz. Bence en kolayı bu. ;)

oma1453
18-05-2013, 16:12
Ben de öyle yaptım sineklik örttüm üzerlerine :P Teşekkürler öneri için sayın doğan.

xandencic
28-05-2013, 20:14
Başlıkta yazdığım gibi balkonda saksılara ekmiş olduğum biberlerime yaprak bit'i (forumdaki konularda okuduğum üzere çıkardığım sonuç) dadanmış ve giderek öldürüyor. Tam çiçek açtı diye sevinirken şimdi bunlar yüzünden gelişim olmuyor :(

Yine forumda okuduğum yağ arap sabunu sarımsak ve suyu fısfısla sıktım bu sefer de yapraklar karardı ama yine geldi başımın belası. aşağıya resimlerini ekliyorum yorumlarınızı bekliyorum el birliğiyle kurtaralım biberlerimi :rolleyes:

nil
31-05-2013, 20:29
Geçmiş olsun Xandencic. Ben pazardan aldığım bir miktar kıyılmış tütünü suda beklettim 1-2 gün ve o su ile fısfıs yaptım biber böceklerine geçen yıl. İşe yaradı.

incirli
14-06-2013, 15:28
herkese merhaba.yeni üyeyim siteye.
balkonda sebze yetiştiriyorum severek yaptığım bişey
şu an kocaman domateslerim, hiç çıkacağına ihtimal vermesem de tek tek attığım ve ürün vermiş fasulyelerim vs var.
roka biber ve salatalıkta inanılmaz sayıda bit oluşuyo diğerlerinde pek yok gibi
2-3 günde bi sirkeli su sıkıyorum biberlerdekiler kısmen gitti ama roka ve salatalık öldü gibi
bu bitler için ne yapmam lazım?
kimyasal filan kullanmak istemiyorum

Sinaan
19-06-2013, 17:46
Merhaba sanırım yeni üye olduğum için konu açamıyorum ben balkonuma bir çok şey diktim fide olarak domates,biber diktim birde soğanlar var tabi tohum olarak ta tere maydonoz ve dereotu tohumları ektim.Maydonoz daha önceden ekildiği için çıktı biraz bugünde tere ve dereotu ektim şimdi ise salatalık ve semizotu tohumları ekmek istiyorum eksem çıkar mı acaba?

murat_tufan
19-06-2013, 19:18
yaprak bitine arap sabununu eritin su ile fısfıs kutusuna koyarak yapraklara püskürtün zararıda yok denedim test ettim

incirli
20-06-2013, 08:46
yaprak bitine arap sabununu eritin su ile fısfıs kutusuna koyarak yapraklara püskürtün zararıda yok denedim test ettim

yaprak biti dediğmiz şu kğçük yeşil olanlar mı?
biberlerimde bolca var ne yazık ki..

suwat
20-06-2013, 15:03
Yaprak biti ve örümcek sorununu çözümünü şu şekilde anlatayım,

Orman fakültesinde 1 sınıf öğrencisiyim. Bu sorunum olduğunda hemen ilgili öğretmene koştum ev ilaçlarını önerdi. Fakat çözüm anlıktı ertesi gün aynı bitler ve örümcekler tekrar çoğalıyordu. Biraz forum biraz hocaların tavsiyesi ile şöyle bir karışım elde ettim;

1 lt suya bir sigaranın yarı tütünü;
1/6 limon suyu;
1/4 çay bardağı sirke;
1 çay kaşığı arap sabunu;
1/8 çay kaşığı kükürt;
1/2 çay kaşığı pul biber;

bu malzemeleri suyun içinde 24 saat karanlık bir yerde bekletin. 24 saat sonra karışımı süzün. Süzmezseniz fısıfısınız içine kaçıp bozabilir. 3 fısfıstan oldum :). İlkindi vakti gibi fidelerinizin üstüne fısfıslayın. Sadece böceklerin olduğu yapraklara değil fidelerin her yerine gelecek gibi olsun. Yanlız iyi takip etmeniz gerekecektir pul biber yaprakları yakabiliyor. Fidelerinize zararda verebilirsiniz. İyi bir takip ve kontrollü kullanım neticesinde 2-3 günde çözüme ulaşabilirsiniz.

geçmiş olsun.

banusemiha
26-06-2013, 18:45
Bu güne kadar balkonda saksı içinde sebze yetiştirirken edindiğim gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istedim..Bundan 6,7 sene önce başladığım (ağaçlar.net in yardımıyla ) bu zevkli uğraş bazen hayal kırıklığıyla sonuçlandı..Fakat bu da ayrı bir güzellikti..Benim gibi daha yeni başlayıp bilgi edinmek isteyen arkadaşlara nacizane bir öneri olarak yazıyorum..

Maalesef pet şişede yetiştiricilikte hiç iyi sonuçlar alamadım..Fakat saksıda yetiştirme devam..Uygun saksı olduğu taktirde en güzel biber ve oturak fasulyeden ürün alınıyor..Patlıcan zor, kabak hiç denenmesin kavun olabiliyor, salatada yetiştirilebilir,oturak fasulye de çok güzel sonuç alınıyor,domates te benim tavsiyem kesinlikle Çanakkale ve bodur armut domates...Bunlar benim edindiğim sonuçlar..Başarılı olan arkadaşlar da vardır eminim..Ben kendi deneyimlerimi paylaşmak istedim..

solucan17
26-06-2013, 20:19
Bende bu sene ilk defa teras yetiştiriciliği yapmaya başladım benimde seracılıktan kalma bilgilerim ile kaynaştırdığım denemelerimde ortaya çıkan sonuçlarım
Teras yaklaşık sabah gün doğumundan itibaren saat beşe kadar güneş görüp, bayağı bol rüzgara sahip oluyor.
DOMATES:
Ektiğim çeşitler Red robin, Tınyy tım, alman garten, kiraz cheryy, altın cheryy, Rüzgara ve sıcağa dayanıklılık tınyy tım ve bol mahsulde yine tınyy tım ler birinci. Diğerlerinde rüzgardan kırılmalar sıcaktan çiçek dökmeleri oldu ayrıca iki tane 10 litrelik plastik şişeye ektiklerimden hiç verim alamadım...
http://r1306.hizliresim.com/1b/u/pm9mk.jpg
http://r1306.hizliresim.com/1b/u/pm9p0.jpg

SALATALIK: Güneş ile problem çıkmadı yalnız kesinlikle rüzgardan uzak durması gerekiyor
http://r1306.hizliresim.com/1b/u/pmbpm.jpg

BİBER: Güneş ve rüzgar ile pek problemleri yok en çabuk ve en güzel verim kıl tatlı ile serrano acı biberden aldım

http://r1306.hizliresim.com/1b/u/pmby7.jpg
http://r1306.hizliresim.com/1b/u/pmc1d.jpg
http://o1306.hizliresim.com/1b/u/pmc3m.jpg

malesef patlıcan ve kavundan verim alamadım