View Full Version : Stephanotis floribunda (Madagaskar yasemini)
Her çiçek gibi bu da çok güzelmiş.;)İsminde yasemin geçtiğine göre kokusuda vardır galiba..Yanılıyor muyum?
Harun Parlak
04-04-2008, 17:52
Yaprağını dökmeyen yasemin üretimi adi daldırma ile denedim sonuç aldım. Kokusu hanım eli gibi bir kokusu var. Yerini severse 5-10 metre dırmanabiliyor.
Ben bu çiçeği anneler gününde almıştım anneme ve alırkende mum çiçeği diye almıştım, yaprakları mum çiçeği gibi aynı, çok hızlı büyüyor, gözle görülür derecede ama yerini çok sevdi, sıcak seviyor birde fıs fıs yapraklarına yapıyor annem, ya bide bi itirafta bulunayım sanırım annemi seviyor çiçekler, bana naz yapıyorlar.
Mine Pakkaner
05-04-2008, 09:57
evet çok hoş bir kokusu var bu adi daldırma nedir acaba tekin bey ?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2154&highlight=yasemin+%FCretimi başlığında gerekli bilgileri bulacaksınız.
Ben geçen sene aralık başında aldığımda çiçekliydi, bu sene hala açmadı, ha bire uzayıp gidiyor.:p
Bende geçen sene mayısta aldım çiçekliydi daha açmadı, bekliyoruz.
Ben uzayan dalı çembere sarmaya devam ettim Sn hkndal.
acemibahcivan
03-05-2008, 23:11
bu yaseminin madagaskar olup olmadıgını nasıl anlayacagız ? gercekten güzel kokanı hiç kokmayanı var.bakımıda etkilidir belki ama cinsi nasıl ayırt edecegimiz benim gibi yeni alacaklar için önemli.:mad:
Koyu yeşil
08-06-2008, 22:20
Çiçeğiniz gerçekten çok güzel, benimki de eli kulağında, açmak üzere. Resim ekleyeceğim açtığında.
Ne kadar süre çiçekli kalıyor acaba?
şükran ünal
01-07-2008, 20:01
daha önce unlu bit hastalığına yakalanan madagaskar yasemininin tedaviden sonraki gelişimi ve tomurcuğu.
Step Floribunda
19-09-2008, 13:06
Merhaba arkadaşlar,
kıskandım doğrusu sizi. Ben bu çiçeği Los Angeles' ta görmüş ve hayran olmuştum. Çok beğendiğim için de zar zor tohumunu bularak Türkiye'ye öyle dönmüştüm. Fakat şimdi onu nasıl yetiştireceğimi bilemiyorum. Tohumdan üretme konusunda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Sevgilerimle...
Ben de 2 hafta önce Eminönü çiçek pazarından bu Madagaskar Yasemini'ni normalde satılan fiyattan daha düşük fiyata aldım. Çiçekleri epey üstünde durdu ve kapanıp döküldü, aldığımda da bulunan filizi uzamadı ancak filizdeki minik yapraklar büyüdü. Bir de yeni filiz verdi. Şu an serin ve yarı gölge bir yerde duruyor, bayram dönüşü toprağını değiştirip saksısını büyüteceğim.
Çiçeklerinin kokusunun neye benzediğini saatlerce düşündükten sonra buldum, zira çok tanıdık bir kokuydu. Gece vakti saldığı yoğun kokusu aynı portakal çiçeği, gündüz saldığı hafif koku ise aynı sümbül.
48292
mymuberra
29-09-2008, 09:32
Arkadaşlar elinde hiç Stephanotis floribunda tohumu olan varmı ? Eğer varsa ve şu kardeşinize de gönderirseniz çok mutlu olurum.
Şimdiden teşekkürler.
gulshenisa
04-10-2008, 14:22
çok güzel çiçekmiş.tohumbağışlamak isteyen varsa bende isterim.
Harun Parlak
27-10-2008, 19:23
Adi daldırma ile üretim
Sayın Tekin, fotoğrafını eklediğiniz bitki korkarım Madagaskar Yasemini değil..
Benim Madagaskar Yasemininin sürgünü 3 günlük yokluğumda yaklaşık 40 cm uzamış, bu nasıl iştir anlayan beri gelsin..
Harun Parlak
27-10-2008, 19:52
Haklısınız yıldız çiçekli yasemin nasıl köklendirilebilir anlatmak istemiştim. Sizin yaseminin uzaması Normalde uzar zaten ama aşırı uzuyor ise sanırım iyi güneş görmüyordur.
Madagaskar Yasemini de gösterdiğiniz şekilde üretilebilir mi? Anlatımınız için teşekkürler.
Benimki bir aydır yerinde sayıyordu, 3 günlüğüne eve gittim, geldiğimde 40 cm uzamıştı. Kalorifer hafiften yanmaya başlamış yokluğumda, onun etkisi olabilir..
Harun Parlak
27-10-2008, 20:37
Bir çok bitkiyi bu şekilde üretebilirsiniz.
verdoque
04-11-2008, 20:39
Merhabalar,
Geçtiğimiz Cumartesi Bauhaus'tan Madagaskar yasemini aldım. Üstünde büyüklü küçüklü bir sürü tomurcuğu vardı. Daha tam açmadığı halde harika kokuyordu, sümbül gibi...Eve gelir gelmez forumu araştırdım, yazılanları okudum. Pencere önüne hem aydınlık hem kaloriferin sıcağını alabileceği bir yere koydum. Ama 4 gün oldu ve küçük tomurcuklar sararıp büzüşmeye başladı:( Sanırım arabada gelirken biraz hırpalandı. Yer değişikliği de etkilemiş olabilir. Akşamları yapraklarına su sıkıyorum azar azar. Biraz da sıvı gübreden verdim bugün. Büyümüş olan hafif açılmış tomurcuklarda sararma yok ama biraz solgun duruyorlar, yere doğru sarkmış vaziyetteler. Umarım açmadan dökülmezler. Önerisi olan var mı?
velveteen
04-11-2008, 21:22
Merhaba
Benimde bir kaç hafta önce aldığım bir Madagaskar yaseminim ve aynı sorunlarım var. Üstündeki tüm çiçekleri döktü, 2 adet yapraği sarardı. Yer değişimlerinden hoşlanmıyormuş ve ısı farklılıklarından (kalorifer yaninda gündüz ve gece arasında ısı farklılığı fazla olabilirmi acaba? tamamen yorumum, henüz usta bir yasemin bakıcısı değilim maalesef :))
İçme suyuyla sulamanızı tavsiye edeceğim ve sıkı gözlem altına almanızı. Ben öyle yapıyorum, iyice huyunu suyunu anlayana kadar :)
verdoque
04-11-2008, 22:31
Kaloriferden uzaklaştırdım biraz bugün belki fazla sıcak gelmiştir diye. Bizim kaloriferler merkezi sistem, çok sıcak oluyor, gece-gündüz farketmiyor. Ama çiçeklerini koklayamadan dökmesin istiyorum:(
velveteen
05-11-2008, 17:56
Benden daha deneyimli kişiler cevaplayana kadar size internetten aldığım bilgileri ileteyim :)
Direk üstüne vuran güneşi sevmiyor. Sabah güneşini seviyor. Aydınlık, fakat süzülürek gelen güneş.
16 ila 28 derece da kalmayı seviyor. Baharda güçlü bir çiçeklenme için Ekim Şubat arasında bitkinin dinlendirilmesi tavsiye ediliyor. Bu dönem içinde sıvı gübre vermeyin.
Kiş aylarında (Kasım sonu, Mart başı) fazla su vermeyin. Dediğim gibi iyi suyu seviyor. Sulama için uygun zamanı parmağınızı birinci boğuma kadar toprağa batırıp, toprak kuruysa anlayabilirseniz. Saksının iyi bir drenaja sahip olduğundan emin olun. Saksıdan akan suyun içinde kalmamasına dikkat edin, tabaktaki suyu boşaltın.
Şimdilik bulabildiğim tüyolar bunlar :)
-----------------------------------------------
http://www.johnlewis.com/Magazine/Feature.aspx?Id=75#18
http://www.backyardgardener.com/plantname/pda_74f4.html
mymuberra
06-11-2008, 20:17
Arkadaşlar bugün koçtaş/bornova dan madagascar yasemini aldım. Ama gariptir ki üzerindeki çiçekleri hiç kokmuyor. Sn.Verdoque, aldığı çiçeğin tomurcuklarının bile koktuğunu söylemiş. Benimkinde hiç koku yok. :(
velveteen
06-11-2008, 22:26
Sorunun cevabını tam olarak bulamasamda, üzülmemeniz için bulduklarimi yazmak istiyorum.
Aynı sorunu bende yaşadım. Annem bana bu çiçeği bir süre önce hediye aldığında odaya girip çiçeği görmeden kokusundan anlamıştım, üzerinde bir kaç çiçek öbeği vardı ancak 2 gün sonra hiç birisi kokmamaya başladı.
http://forums.gardenweb.com/forums/load/fragrant/msg0703320724300.html?781
Bulabildiğim tek bilgi bu forumda. Çiçeklerin ilk günlerinde koktuğuna, sonradan canlı görünseler de kokularının olmadığı söyleniyor. Ama kokusuz Stephanotisi duyan olmamiş, içiniz rahat etsin.
Daha fazla bilgisi olan var ise diye oraya da sordum, bir bilen varsa burdan da cevap verir, elbet çözeriz bu sırrı :)
günebakan
06-11-2008, 22:32
Madakasgar yaseminini benim bir tanıdığıma mum çiçeği diye satmışlar bende kokuyormu diye kokladım ama üzgünüm kokusu yoktu
verdoque
06-11-2008, 23:38
Kokusuna vurulmuştum ama şimdi benimkiler de pek kokmuyor. Tomurcuklar açamadan dökülüyor, filizinden sararmaya başladı.:( Belki de susuz kalmıştır diye bugün bolca su verdim. Tabağına birikeni de döktüm. Bakalım ne olacak...
mymuberra
07-11-2008, 13:29
saolun arkadaşlar ya, içimi rahatlattınız biraz. İlginize teşekkür ederim.
mymuberra
07-11-2008, 13:55
Sn.velveteen in verdiği linkteki forum u okudum. Orda da benim gibi çiçeğim kokmuyor diye soranlar olmuş :) , forumda denilene göre ilk çıkan çiçeklerde koku oluyormuş ve sonrasında koku hafifliyomuş. Kışın budanmasının iyi olacağını baharda tekrar kendini topladığını yazmış, kışın sulamayı azaltın demişler hani nerdeyse unutun, baharda yeni sürgünler vermeye başlayacak ve çiçeklendikten sonra budamayın demişler.
verdoque
07-11-2008, 17:22
Sarmaşık nasıl budanır? Yapraklarını mı kopararak mı, dalını kısaltarak mı:confused:
Burada Stephanotis floribunda, Rhynchospermum jasminoides-Trachelospermum jasminoides ile bir karışıklık mı var yoksa ben mi yanılıyorum?
Benimkinde de bir sürü çiçek tomurcuğu var, açmaya niyeti olan yok gibi.:( Neden acaba?
verdoque
08-11-2008, 09:45
Sn. Praecox sorunuzu cevaplayacak bilgiye sahip değilim ama Bauhaus'tan aldığım çiçeğimin üstünde ithal Stephanotis yazıyordu ve bu konu başlığında fotoğrafları yayınlanan bitkiyle aynı bitki olduğunu söyleyebilirim.
Bende aslında üstünkörü bir baktımdı ve gözüme bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=306805&postcount=29)mesajdaki resimler takıldı ki soldakiler Stephanotis değiller.
velveteen
08-11-2008, 11:37
Evet anladığım kadarıyla güneş ile alakası var kokunun. Nemli ve sıcak bir ortamda kokunun daha çok olabileceğini belirtmişler. Ama sanırım bu mevsimde kokulu çiçekler beklemek fazla umutlanmak olur :)
praecox onlar bildiğim kadarıyla kış yasemini, bu konuya nasıl girmişler bilmiyorum ama bu forum stephanotis floribunda için açılmış, en azından ben tüm mesajlarımı floribunda yı düşünerek yazıyorum.
verdoque, gene daha deneyimlilerin cevap vermesini bekleyeceğim ama bence siz çiçeğinizi yeni aldığınız için bu sene budamayı pas geçebilirsiniz diye düşünüyorum. Bence suyu azaltın ve çiçeğinizi dinlenmeye bırakın bahara kadar. Ama filizler sararıyor dediniz, eğer sararma artarsa bu bir sorun olabilir. O zaman çiçeğin fotoğrafını ekleyin ve sorunun ne olduğunu bulmaya çalışalım derim.
mymuberra, bence bahara o güzel kokuyla karşılaşacağız tekrar, su an kendini bahara hazırlıyor stephanotisimiz :)
Benim Madagaskar yaseminim çılgınca uzamaya devam ediyor. Sürgünü 1.5 metreyi geçti, sarılma çubuğundan aşağı sardıracağım sanırım çünkü sarılacağı yer kalmadı.
Saksısını biraz önce değiştirdim. Galiba ışık yetersiz geliyor..
verdoque
09-11-2008, 22:56
Kokusuna vurulmuştum ama şimdi benimkiler de pek kokmuyor. Tomurcuklar açamadan dökülüyor, filizinden sararmaya başladı.:( Belki de susuz kalmıştır diye bugün bolca su verdim. Tabağına birikeni de döktüm. Bakalım ne olacak...
Sanırım yaseminim toparlanıyor. Tomurcukların çoğu döküldü. Toplamda sürgünün ucundan 2 küçük yaprak ve bir normal büyüklükteki yaprak dışında sararma durdu. Yeni yaprak veriyor. Umarım kalan tomurcuklar açabilir. Yer değişiminden strese girmiş yazık...
velveteen
15-11-2008, 20:14
Nariel benim mum çiçeğimde aynı şekilde büyüyor yıllardır. Önce uzun ve akıllı bir tırmanıcı dal büyütüyor, onu bir yere sarıyor ve yapraklar çok ardından geliyor. Bunun bir sorun olduğunu düşünmemiştim. Biraz araştırdım, nasıl büyür tırmanıcı çiçekler diye, yapraksız olmaları normalmi? ama tek bulabildiğim bu muhteşem video oldu :)
http://xenmate.blogspot.com/2008/03/how-vines-grow.html
velveteen
15-11-2008, 20:20
Bu arada Stephanotisinin kendine geldiğine çok sevindim Verdoque, inşallah bahara yepyeni çiçekler ile karşılayacaklar bizi :)
Bende bu aralarda acaba çiçekçinin sardırdığı telden açmalı, ipleri kesmeli ve yeniden daha gevşekçe bir tele sarmalı mıyım, ona karar vermeye çalışıyorum. Sanki bu şekilde yapılması gerektiğini bir yerden okumuştum ama, yeniden bulamıyorum. Fikri olan varsa, paylaşırsa sevinirim.
verdoque
23-11-2008, 20:18
Aslında kendine geldi mi bilemiyorum. Gelişmesi durdu. Sararma da yok. 1-2 haftadır olduğu gibi duruyor. Susuzmuş gibi geliyor ama sulamaya korkuyorum. Diğer çiçeklerimi sularken yapraklarına su sıkıyorum sadece. Parmağımı toprağa daldırıp iyice kuru değilse sulamıyorum. Bekliyorum bakalım ne olacak...
Benim Madagaskar yaseminimin sürgününden itibaren 1 metrelik kısmı sarardı ve o kısımdaki yeni büyümekte olan yaprakları döktü. Bulunduğu oda çok sıcak, suyunu düzensiz veriyorum bazen az, bazen çok.. Sebebi bu mudur acaba?
verdoque
23-12-2008, 07:39
Benimki de çok kötü durumda sanırım ölüyor :(
Benim yasemin ilk sürgünün kurumasından sonra yeni sürgün verdi, umarım bunun akıbeti de ilki gibi olmaz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=905&page=70
Bu sayfadaki 2100 ve sonraki sayfada 2102 no.lu yazıları görmüş müydünüz?
Dertler müşterek galiba.
Allah'tan Mine Pakkaner Hocamız (Ben kardeşim veya kızım da derim ama hocam demek daha hoşuma gidiyor ve yakışık alıyor.):p var.
Allah O'ndan ve hepimizden razı olsun.
Teşekkür ederim Sayın Balıkcı:) Benimkinin saksısını değiştireli çok oldu, değişimden epey sonra kuvvetli bir sürgün geliştirmeye başlamıştı ama sonra kurudu gitti o sürgün.
Sayın hkndal da "sarılacak yer bulamadığında kuruyor" demiş, benimki de aşırı uzamıştı ve sarılacak yeri yoktu, ben de gelgiği yoldan geri, aşağı doğru sardırmaya çalışmıştım ama sarılmadı, büyümesi durdu ve kurudu, o sürgünün üzerindeki taze yapraklar döküldü.
Sizinki bakımdan sonra ne durumda acaba?
Ben formunu bozmadan uzayan dalı daldırma ile çoğaltmayı deneyeceğim.
Böylelikle hem paylaşılacak yeni bir bitkiye sahip olacak hem de uzayan dal
kesildiği için bitki formunu korumaya devam edecek diye düşünüyorum.
Uygulayan sonuç alan arkadaş var mı acaba:confused:
Ben uzunca bir zaman bir dalı daldırmıştım, saksı değiştirmek için söktüğümde, koyduğum gibi çıktı.:(
Yani ben beceremedim, yine de denemeye devam etmek iyi olur derim.
Nariel
Ben daha yeni saksı değiştirdim, henüz bir iyileşme yok, kapalı balkondan evin içinde aynı konumda bir yere aldım(Işığı aynı yönden alıyor), toprağına, aspirin ve oksijenli su uyguladım.
İnşallah düzelir.
Bende de aşağı doğru sardırdığım sürgünler iyi gidiyordu fakat bu genel durum bozukluğuyla o sürgünler de kurudu. Resimde görülüyordur belki, farketmedim ben.
Gelişmeleri duyururum kısmet olursa.
malatyalı mahir
31-03-2009, 19:29
acaba dalından oluyormu
oluyorsa nerden bulabilirim
söylerseniz sevinirim
malatyalı mahir
31-03-2009, 19:45
banada tohum verin
snowman77
01-04-2009, 22:21
Arkadaşlar ithal madagaskar yasemini şu an şatışta linkten bakabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14727
Merhaba
Bu kış saksıda Madagaskar Yasemini almıştım. İlk geldiğinde üzerindeki bütün çiçek ve tomurcukları döktü. İki üç adet yaprak sarardı. Ancak bitkide hiçbir büyüme belirtisi malesef yok. Aldığım günkü yaprak tomucukları bile aynı büyüklükte duruyor. En ufak bir büyüme ve uzama belirtisi göstermedi. Açıkcası daha önce böyle bir durum ile karşılaşmamıştım.Haftada bir suluyorum. Direkt güneş ışığı almıyor. Henüz bitki besini vermedim. Acaba bu aşamada gelişmesi için ne yapmam gerekir ?
verdoque
08-04-2009, 13:37
Aynı şeyleri ben de yaşadım, sonunda da öldü malesef :(
Sayın Verdoque , sizinle hemen hemen aynı zaman diliminde aynı yerden almışız. Sanırım bu tropikal bitkiyi yetiştirmenin bilmediğimiz püf noktaları var. Aslında bu tip ithal bitkileri çok tercih etmemek gerek. Ancak insan özenip alıyor. Sonrada bu çaresizlikle karşılaşıyorsunuz. Umarım umut verici gelişmeler olur. Teşekkür ederim.
verdoque
09-04-2009, 09:07
Evet haklısınız, çiçeklerinin kokusunu duyunca dayanamayıp almıştım, sonra çok pişman oldum. Böyle durumlarda kendimi engelliyorum artık.
Umarım sizinki düzelir...
Acaba topraklarında bir sorun olabilir mi? Ben Mutlu Bey'den aldım ilk geldiğinde birkaç yaprağını döktü, yer değişikliğinden belki biraz strese girdi... Bence toprağını değiştirin. Böcek var mı ona bir bakın, bu aralar da toprağı susuz bırakmayın. Ben iş yerimden alıp eve götürdüm sabah güneşi görüyor, susuz kalmıyor. Yakında gübre de vermeye başlayacağım. Gayet iyi durumu yeni yapraklar da veriyor.
denizakvaryumu
26-04-2009, 21:36
Bu bitkinin daha sonra ölmesine neden olan sebep; büyük saksıya geçirirken uygun toprak kullanmamaktan kaynaklanıyor.
Madagaskar yasemini
5.6 to 6.0 (acidic)
6.1 to 6.5 (mildly acidic)
ph lı toprak ister.Bu bitkiyi normal torfa dikip ardından da kireçli suyla sulamak idam fermanını imzalamaktır :)
Kokusu ise çok keskin tarçını andırır.Yoğun olarak geceleri ve çiçek ilk açtığı 3-4 gün içinde olur.Sonradan çiçekler bozulmasa bile koku kaybolur.
Kokusu muhteşem tanımlamasını hak edecek kadar güzeldir.
Bilgiler için çok teşekkür ederim. Saksı değişimi yapmamıştım. Ancak bir haftadır çiçeğimde ciddi bir hareketlenme var. Bundan dolayı çok mutlu oldum :p Birden yapraklar çıkarmaya başladı. Böylece 6 yeni yaprağım oldu ;)Hatta boğumlarından da filizler veriyor. 6 ay boyunca hiç kımıldamayıp bir haftada 6 yaprak vermesi gerçekten çok şaşırtıcı. Sanırım sıcaklar ile alakalı bir durum. Havalar ısınmaya başlayıp güneş yüzünü gösterince çiçekte kendine gelmeye başladı. Gerçi kışında aydınlık ve ılıman bir ortamda duruyordu ama demek ki bu ısı ve aydınlık yeterli gelmemiş. Sayın denizakvaryumu'nun belirttiği toprak durumunu bilmiyordum. Saksı değişimini hemen yapmak istemiyorum. Resimerde hep küçük saksılarda bakılıyordu. Bende seneye değiştiririm diye düşünmüştüm. Bu nitelikteki bir toprağı nasıl bulabilirim.
denizakvaryumu
28-04-2009, 12:59
Bauhausda satılan açelya toprağı işinizi görür gerekirse normal torfla karıştırırsınız.
Çok teşekkür ederim. Toprak yapısı gerçekten de açelya toprağını andırıyor. Saygılarımla
Madagaskar yaseminim zar zor epey gelişti ama şimdi 14 saat süren bir yolculuğa çıkmak zorunda :( Yolculukta bunu kaybedeceğimden korkuyorum, kendi etrafına sararak boyunu kısaltıp öyle taşıyacağım. Yerini de sevmişti, ya bir daha kendini toparlayamazsa:(
Çok güzel büyümüş madagaskar yasemininiz. Maşallah. Mum çiçeği kadar nazlı bir tür olduğunu sanmıyorum ben. Güzelce saksısına sarın, zedelenmeyecek bir yere koyun. Bendeki de baharla birlikte coştu ama çiçeklerini göremedim, umarım gelecek bahara. ;)
Gerçekten muhteşem bir çiçek ben bir iş yerinin önünde gördüm bu çiçeği kaldırım kenarında duruyor ve çok güzel çiçek açmışlar köklendirme şansım olurmu acaba küçük bir dalından istemeyi düşünüyorum.
Bu arada bouhouse koçtaş gibi yerlerde bitkiler güzel görünsün ve bol çiçekli olsun diye basıyolar hormonu, garibanlarda satın alınıp eve geldikten sonra ya ölüyorlar ya da uzun süre kendilerine gelemiyorlar, (bu arada bu bir duyum, bir uzman görüşü değil haberiniz olsun)
Madagaskar yaseminim bir dünya çiçek tomurcuğu veriyor bu ara. Çiçekler tam açsın resimlerini paylaşacağım. Birara güllere dadanan böcekler istila etti yaprakları, ondan önce de deli gibi unlu bitle mücadele ettim. Hepsinden kurtardım bitkimi sonunda. Yakın bir zamanda umarım çiçeklerini de göreceğim. Merak ettiğim yeşil olan yapraklar eski yaprak olsun yeni yaprak olsun ara ara sararıyor ve dökülüyor. Acaba çok sıcaklardan mı etkileniyor bol bol da sulamaya çalışıyorum. Bir bilgisi olan var mıdır acaba? ;)
Sevgili İlkin, ara ara yaprak sararıp dökülmesi benimkinde de oluyor. Bazen yeni çıkan yaprak sararıyor, bazen de en eskilerden.
Benimki 14 saatlik yolculuktan sonra yeni evine geldi. Sarılacak yer henüz oluşturamadığım için sandalyelerin üzerine yatay olarak gelişigüzel bırakmıştım. Acaba kuruyacak mı derken coştu :p Tam 4 yerinden yeni sürgün verdi ;)
(Bu arada benim bir teorim de kanıtlandı bana göre. Bu tür sarılıcıların dallarını yatay konuma getirdiğimiz zaman yaprak koltuklarından sürgünler vermeye başlıyor. Daha önce de begonvil ve hanımelimde olmuştu bu olay, dik tutunca boya gidiyor; yatay koyunca yukarı gitmesi için yeni sürgünler veriyor.)
Sevgili Nariel, yaseminin yolculuğu sağsalim atlatmasına çok sevindim. Bir de bol yaprak vermeye başlamış, harika... Benim madagaskar yaseminin çiçekleri bu sabah açmaya başladı, hafiften de kokusu yayılıyor. Akşam bir çay yapıp yanında oturacağız bakalım balkonda. ;) Sabah güneşi alan bir yere koydum onu. İnternette gezinirken çok güzel bir resme rastlamıştım, onu da burada paylaşmak istiyorum. Umarım bu kadar bol çiçekli hallerini görürüz.
88699
Oguzhan, yaseminin çok güzel açmış. Artık doya doya kokluyorsundur.
İklimsiz
01-08-2009, 15:52
Keşke kokusunu da gönderebilsem:cool:
96034
96035
Sebahattin Sargın
02-08-2009, 22:46
Sanırım ben de bir sorun var, benim ki niye açmadı yahu :( Sevgili İklimsiz ve Oğuzhan hangi koşullarda büyütütorsunuz madagaskar yasemininizi?
Sebo benimki mutfakta bol ışıklı cam kenarında duruyor.Toprak kurudukça suluyorum.Asitli toprak seviyor.
Sebahattin Sargın
02-08-2009, 23:00
Benimkide camın dış tarafında duruyor bol bol güneş ışığı alıyor, üst balkona ip bağlayıp ona sardırdım. Saksısıda Eylem ablanın gönderdiği saksı fırsat bulup değiştiremedim. Umarım açar bir an önce hayran olduğum kokulu bitkilerin arasında ilk sırada kendisi çünkü...
Sevgiler ;)
Sebahattin, sana gönderdiğim madagaskar yasemini birkaç ay evvel çiçekli idi. Çiçeklenmesi için; biraz güç toplaması lazım. Gerçi birkaç ay evvel çiçekli olanlardan sadece bir tanesi birkaç çiçek açtı.
Çok güzel bir bitki imiş. Kokusu da güzel dediğinize göre ******* yetistirmeye değer. Acaba tohumu nasıl bulabiliriz.
Çok güzel bir bitki imiş. Kokusu da güzel dediğinize göre ******* yetistirmeye değer. Acaba tohumu nasıl bulabiliriz.
Tohumla yetiştiğini görmedim duymadım. Çelikten ise daldırma usulü köklendikten sonra ana bitkiden ayırılır ise daha garanti olur.
Benim yaseminimde açıyor.
lastmohikan
03-09-2009, 12:52
benim yaseminin yanına bir kaç değişik yasemin cinsi ekeceğim değişik bir görünüm olsun istiyorum ama bendeki de beyaz geniş yapraklı olan ful yasemin ,sanırım başka renklere bakacağım
Bu bitkinin daha sonra ölmesine neden olan sebep; büyük saksıya geçirirken uygun toprak kullanmamaktan kaynaklanıyor.
Madagaskar yasemini
5.6 to 6.0 (acidic)
6.1 to 6.5 (mildly acidic)
ph lı toprak ister.Bu bitkiyi normal torfa dikip ardından da kireçli suyla sulamak idam fermanını imzalamaktır :)
Kokusu ise çok keskin tarçını andırır.Yoğun olarak geceleri ve çiçek ilk açtığı 3-4 gün içinde olur.Sonradan çiçekler bozulmasa bile koku kaybolur.
Kokusu muhteşem tanımlamasını hak edecek kadar güzeldir.
Arkadaşlar ben çiçekleri geçince yaseminimin saksısını değiştirmeyi düşünüyorum.Denizakvaryumunun söylediği ayarda toprağı nasıl ayarlayabilirim.Yardım....
gulshenisa
17-09-2009, 22:24
Arkadaşlar benim madagaskar yaseminimin yaprakları saramaya başladı canlılıklarını kaybediyor gibi ne yapmalıyım ?
Sebahattin Sargın
17-09-2009, 23:02
Çok sevdiğim heycanla aldığım madagaskar yaseminimi bir türlü başedemediğim kırmızı örümcek yüzünden kaybettim :( Sevgili gulshenisa bende de ilk önce yapraklar sararıp canlılıklarını kaybetmişlerdi. Dikkatli olun kırmızı örümcek olabilir sizinki de...
Geçmiş olsun.Gövde sağlamsa yeni filizler verir.
lastmohikan
18-09-2009, 07:25
düzelir;
inatçıdır. tepesini yediler ,yaprağını soldurdular genede ölmedi.
Benim soruma cevap verecek kimse yokmu?
Mutlu Kutlu
30-09-2009, 15:28
Çok kolay sn. nuzel,
siyahlaşmış keçi gübresi ve bahçe toprağını yarı yarıya karıştırıp kullanın. %15-25 arası perlit kattığınızda bu karışıma stefanis bayılıyor ve kuduruyor. İstediğiniz bir zaman saksı değişimi yapabilirsiniz. ideal ölçü 17-20 lt.
Saygılar.Arkadaşlar ben çiçekleri geçince yaseminimin saksısını değiştirmeyi düşünüyorum.Denizakvaryumunun söylediği ayarda toprağı nasıl ayarlayabilirim.Yardım....
Teşekkürler Sayın Mutlu Kutlu
aslinin_asli
14-01-2010, 01:41
bu çok güzel çiçeğin tohumundan bende rica ediyorumne olurbanadagönderirmisiniz
Erdinc_ist
14-01-2010, 03:01
Merhaba bu yaseminle ilgili birkaç not vereyim aklınızda yer etsin ;
İklim Özellikleri:
Bitki gelişme döneminde en az 18 C, kışın ise 12-15 C sıcaklığa gereksinim gösterir, ancak 10 C’dir. Yüksek orantılı nem % 75-80 ister. Aydınlık yarı gölge yerleri sever. Bitki doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.
Üretimi; çelikle yapılır. Çiçeksiz yan sürgünlerden alınan 10 cm uzunluğunda ve bir çift yaprak taşıyan çelikler Nisan-Haziran ayları arasında hazırlanır. Alınan çelikler hacim olarak eşit miktarlarda turbave kumun karışımına dikilirler. Ortam sıcaklığı tutulduğu taktirde 5-6 hafta içerisinde köklenme gerçekleşir.
Gübreleme ; Her 3 yılda Mart ayında yapılır. Mayıs-Eylül arası haftada bir kez çiçekler görünmeye başlayınca potasyumca zengin 1-2 g/l kompoze gübre verilir.
Sulaması ;Büyüme sırasında (Şubat-Ekim) bitkilere bol su verilmeli, nemli bir hava sağlanmalı, yapraklara sık sık su püskürtmelidir. Kışın saksı toprağı hafif nemli tutulmalıdır.
Budama;Tüm zayıf sürgünler Şubat ayı sonunda kesilerek uzaklaştırılır. Çok fazla boylanmış bitkilerin ana sürgünleri yarısına, yan sürgünleri ise 7.5 cm kadar yine Şubat ayı sonunda kesilebilir.
Hastalık ve zararlıları ;
En önemli hastalığı Tomurcuk Dökülmesi; zararlıları ise Kabuklu ve Unlu Bitler’ dir.
Tomurcuk dökülmesi; Bazı koşullarda bitkilerde çiçek tomurcuklarının oluşmasına rağmen açmadan döküldükleri gözlenir. Bunu nedenleri; Saksı toprağının çok nemli tutulması ve çok kuru kalması Azotça zengin gübreleme sonucu sağlanan hızlı gelişme, fosfor noksanlığı, Doğrudan güneş ışığının altına bırakılması, yüksek ve düşük sıcaklık, ani sıcaklık değişmeleri, bitkinin çok gölge yerlerde bırakılması, Hava orantılı neminin düşüklüğü Tomurcukta olan bitkinin yerinin değiştirilmesi, Yetersiz havalandırma ve cereyana maruz bırakma Yaprak lekesi; Genellikle yaşlı yapraklarda görülür. Lekelerin üzeri duman rengi fungal rengi örtü ile kaplıdır.
Kabuklu bitler; Koşnil adı da verilmektedir. Vücutları çıplak ya da mumsu bir tabaka ile kaplı olabilmektedir. Oldukça kalın kabuklu veya örtülü olabilir.Renkleri sarımsı, kahverengi, beyaz, gri, donuk kırmızı ve siyah olabilir. İnce uzun hortumuyla bitkinin yaprak ve saplarını sokarak bitki öz suyunu emerek beslenir. Salgıladıkları tatlı madde sayesinde fumajin mantarlarının çoğalmasına neden olur. Yapraklar sararır, kurur ve dökülür. Mücadelesi, Azinphos-methyl 25, W.P.(Su ile karışabilen toz halinde), 10/1 doz 20 g preparat Methidathion 40, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 7.5 cc preparat, Chlorprifos-ethyl 48, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 10 cc preparat, Ethion 48, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 15 cc preparat, şeklinde etkili olan ilaçların uygulaması yapılmalıdır.
Unlu bitler; Kabuklu bitlerle akraba olmalarına rağmen süs bitkilerindeki önemleri dolayısıyla farklılık göstermektedir. Sarımsı renkte olan vücudun üzeri una benzer mumlu maddelerden oluşmuş bir örtü tabakasıyla kaplı olduğundan beyaz renkte görünür. Kabuklu bitlerle bitkilerde benzer zararlar göstermeleriyle birlikte ilaçlarla mücadelesi şu şekilde yapılmaktadır; Azinphos-methyl 35, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 10 cc preparat, Dichlorvos 50, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat, Diazinon 20, E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat, Malathion 50, , E.C. (Sıvı görünümünde, genellikle % 20-50 arasında etkili madde içeren), 10/1 dozda 20 cc preparat seklinde hazırlanıp bitkiye verilir
İyi çalışmalar.
Bu sene ilk kez çiçeklendi.
Yılmaz Yalçın
17-08-2010, 20:51
Sevgili Memet,
Gerçekten güzel başkmışsınız.Paylaşım için sağol:)Kışın dışarıda mı kalıyor?
Hayır. Evde camekanlı bir bölmede duruyordu. İşletmeye getirince, yaptığım ufak ısıtmalı serada korudum.
botanica
07-10-2010, 20:30
Bende de var ama hala çiçek açmadı... :D
Çok güzel de çiçeği var . Çelikle çoğaltmak bu mevsimde mümkünmürür ?
Çiçeği geçer geçmez saksı değişimi yapacağım .
177902
:o
177903
Hydrosuccess
31-10-2010, 20:16
Apocynaceae ailesinden terrestrial bir sarmaşık.Bu aile topraksız yetiştirme yöntemlerine mükemmel uyum sağlıyor. (Hoya,Adenium,Stapeliad...)Yarı odunsu çelikleri hoyalar gibi köklendirip büyütmenizi öneririm sayın jezebel.Bu türün ömrü 3-10 yıl.
Yaklaşık 3 senedir çiçek açmıyor. İlk aldığım zamankinden başka çiçek yüzü göremedim. Ara ara çiçek açması için sıvı besin veriyorum ama işe yaramıyor. Saksısını mı büyütmem gerekir acaba?
Güney penceresinden güneş görüyor, bol da aydınlık var.
Apocynaceae ailesinden terrestrial bir sarmaşık.Bu aile topraksız yetiştirme yöntemlerine mükemmel uyum sağlıyor. (Hoya,Adenium,Stapeliad...)Yarı odunsu çelikleri hoyalar gibi köklendirip büyütmenizi öneririm sayın jezebel.Bu türün ömrü 3-10 yıl.
Zaten bol sürgünü olan bitki seçmemin sebebi bu ;)
Çünkü çok sevdiğim bir çiçek , tozlaştırma mı yapsam diye düşünüyorken ...
Ben 3-4 çelik alıp içiçe iki saksı yöntemine emanet edeyim .
Çok coşmuş bir bitki seçtim üç koldan sürmüş , almış başını gidiyor ;)
Madagaskar yaseminim yaz boyu actıktan sonra, böyle bir oluşum meydana gelmiş. Bu meyve mi , tohum mu:confused:
verdoque
02-11-2010, 09:00
Çok güzel :)
Teşekkürler sevgili Jezebel.
Tohumdan yetiştirmeyeceğime göre, bu keseyi kopartıp atayım. Bitki gücünü harcamasın yazık.
Saksı değişimi yapan var mı ?
Siyah plastik saksılara tahamülüm yok da , çiçeği üzerindeyken de değiştirmeye cesaretim yok .
Ne dersiniz ?
Teşekkürler sevgili Jezebel.
Tohumdan yetiştirmeyeceğime göre, bu keseyi kopartıp atayım. Bitki gücünü harcamasın yazık.
Tohumdan yetişmiyor mu?
Yazık olacak tohumlara ,Kıyamadım .
Hoyalara yakın akraba olan Stefanotis' ten 3 çelik aldım .
180609
,
180610
Eşit büyüklükte 3 saksıya "içiçe iki saksı yöntemi " uygulayarak diktim .
Saksı harcı olarak da diatomit , Hydroton , Hoya saksı harcı kullandım .
180611
Sonuçları burada paylaşırım .
Hydrosuccess
20-11-2010, 07:40
Çok hoş bir çalışma başlatmışsınız sayın Jezebel.Şahsen sahip olmadığım bu bitkinin topraksız yönteme çok iyi uyum sağlayacağını düşünüyorum.Açıkçası ilk kaptaki karışımda çeliğin köklenip uzun süre yaşayıp yaşamayacağı da (en azından benim için) merak konusu olacak.Bu heyecan verici çalışmayı paylaştığınız için şimdiden teşekkür eder başarılar dilerim.
Saksı değişimi yapan var mı ?
Siyah plastik saksılara tahamülüm yok da , çiçeği üzerindeyken de değiştirmeye cesaretim yok .
Ne dersiniz ?
Bitki toprağını dağıtmadan saksı değişimi yapabilirsiniz.O konuda pek nazlı değil.Saksı değişiminde daha bir mutlu oluyor.
Teşekkürler sn. Hydrosuccess .
Sevgili Oğuzhan , çok sabırsızım , saksıyı hemen beyazıyla değiştirdim .
3-4 yaprak sarardı , ama genel olarak sağlığı yerinde ;)
Orhan Özbilgiç
01-01-2011, 14:32
Akşam, oğlum ve gelinim yeni yıl armağanı olarak getirdiler. Sanırım Praktiker' den almışlar. Üzerinde ''Gardenia'' yazdığı için şaşırdım. Fotoğrafını ''Bu bitkinin adı nedir?'' başlığına koydum. Sayın Güngör Salman hem adını yazdı, hemde bu konu başlığının linkini verdi.
İlk sayfadan itibaren okudum. Çok nefis bir bitki sahibi olmuşum. Ancak benim gibi yazı 800 km ötede geçiren biri için bakımı çok zor olacak.
Neyse.. Bi formül bulacağız elbette.:p
186815
186816
186817
Bende 2 gün Önce Beşiktaşta gördüm bu çiçeği hatta aa Yasemin dedim .Satıcı hayır gece mumu dedi .Hoya mı bu dediğimde evet dedi.Çok güzel kokuyor .en kısa zamanda alacağım bu çiçekten .
Güle güle büyütün Orhan abi gerçekten harika bir çiçek .
Orhan Özbilgiç
01-01-2011, 22:55
Bende 2 gün Önce Beşiktaşta gördüm bu çiçeği hatta aa Yasemin dedim .Satıcı hayır gece mumu dedi .Hoya mı bu dediğimde evet dedi.Çok güzel kokuyor .en kısa zamanda alacağım bu çiçekten .
Güle güle büyütün Orhan abi gerçekten harika bir çiçek .
Sağol arkadaşım.
Cemo, ''Kışın içeri, yazın dışarı'' yapıyormuş. aynısını bende yapacağım.
Çok güzel bir çiçek güle güle büyütün.Ben bu bitkiye Eylem sayesinde sahip olmuştum.Çiçek açtıktan ve solduktan sonra saksı yı büyütün.Gelişimi daha iyi olur.
Orhan Özbilgiç
02-01-2011, 15:58
Çok güzel bir çiçek güle güle büyütün.Ben bu bitkiye Eylem sayesinde sahip olmuştum.Çiçek açtıktan ve solduktan sonra saksı yı büyütün.Gelişimi daha iyi olur.
Teşekkürler Oğuzhan;
Dediğinizi yapacağım.:)
Tekrar tercih ettiği sıcaklığı kontrol ettim 23-25C.
Soğuğa tahammülü de 5 C'miş.
Orhan Özbilgiç
02-01-2011, 20:03
Tekrar tercih ettiği sıcaklığı kontrol ettim 23-25C.
Soğuğa tahammülü de 5 C'miş.
Bu bilgiler çok işime yarıyacak. Çünkü yazın bahçede, kışın içeride tutmak zorundayım.
Sayın Jezebel, topraksız ortamdaki yaseminleriniz ne alemde? Gelişme hızlarını merak ettim, yeni fotolarını yükleyebilirseniz çok sevinirim.
Malesef deneyi durdurdum ve hepsini suya koyup köklendirmeye karar verdim.
Hydroton ve cocopeat / perlitteki çelikler yapraklarını kaybedip sararmaya başladı çünkü. Yine de bu onları kurtarmadı, öldüler. Diatomitteki hala yeşil, ancak bir gelişme yok henüz.
Hala yeşil olması da iyi bir şey sayın Jezebel. Belki baharla birlikte gelişme kaydeder. Biraz zor büyüyen bir çiçek mi bu? Benimki de hiç gelişmiyor. En son iki yaprak çıktı sürgününden ama onlar da sarardı. (Bu arada yerini değiştirmiştim sanırım beğenmedi. Sonra eski yerine koydum) Bir sürgün daha gelişecek gibi ama aylardır öyle duruyor. Sizin deneylerde daha hızlı bir büyüme kaydedeceğinizi ummuştum açıkcası. Hoyalar kadar kolay alışamadı anlaşılan.
Hoyalardan zor bir bitki.
Benimki anne bitki de t ü m yapraklarını kaybetti.
Gece8 C-gündüz 20 C olan, güneş alan bir yerdeydi.Üşüdü sanırım.
Şimdi işyerine götürdüm, termal ısınma ve sabah güneşi sayesinde her gözden sürgün verdi.
Suda beklettiğim çeliklerde hala gelişme yok.
Çelikten üretimi derinlemesine araştırmak lazım.
Sayın Jezebel o derecelerde üşümüş olabileceğini sanmıyorum. Topraktan olabilir.
Veya kırmızı örümcek.
Kesinlikle asitli toprak istiyor. Birde sürekli sıvı gübre ile desteklerseniz canlanır.
Benimkisi de 3 yıl tek tük yaprakla kaldı, sonunda böyle kurtardım. Şu anda tomurcukları var.
Sundavillamda örümcek gördüm ve her ikisine de NeemAzal kullandım.
Dokülen yapraklar da ilaçtan pırıl pırıl parlıyordu.
Ama asitlik konusunda haklı olabilirsiniz sn.agozce, işyerinde sulamak için arıtıcıdan su kullanıyorum, yani yumuşak su ;)
Sayın agozce asitli toprak için önerebileceğiniz bir marka ya da karışım var mı?
tohumdan yetiştiriliyormuş. ama 4 ayda çimleniyormuş. 1 haftada çimlenir diyenler de var :( tohum satın almak istedim ama bulamadım.
Sayın agozce asitli toprak için önerebileceğiniz bir marka ya da karışım var mı?
Ben açelya toprağı diye br toprak aldım Bauhaus tan. Onu kullanıyorum.
dün netten tohum siparişi verdim. gelişmeleri aktarırım
tohumlarım bugün geldi. çimlenmeleri için bugün ektim...
başlığın tamamına göz attım. tohumdan yetiştiren olmamış. bana şans dileyin. aşama aşama resimleri paylaşacağım...
tohumlar gelince ılık suya koydum. 30 dakika kadar bekletip, toprakla buluşturmaktı niyetim. suda unutmuşum, yaklaşık 2-3 saat beklediler suda. dayanamayıp baktım bugün, tohumlar şişmiş, sorun yok. sadece 3 tane tohum var, hepsi de iyi. yakında çimlenirler...
çiçekçilerde ve peysajlarda çok pahalı. hipermarketlerin çiçek satılan bölümlerinde bulabilir miyim?
çözbeniarapsaçı
12-04-2011, 13:36
bauhaus da dün 16 tl idi, gayet çiçekli hoş kokulu :)
teşekkür ederim. istanbul'dan kardeşim alsa, kargo ile gönderse acaba sağlıklı geçer mi elime?
acemifüsun
12-04-2011, 15:36
Sevgili moso, bence şimdi alsın, havalar iyice ısınıncaya kadar evinde biraz baksın. Dikkatli bir paketleme ile sağlıklı olarak size ulaşır.
çözbeniarapsaçı
14-04-2011, 21:41
gelir ama tüm çiçeklerini dökeblir. dayanamadım bugün bende aldım bir tane :)
toprak ph ını dengelemek açısından sulama suyuna bir miktar limon tuzu(sitri asit) eritip versek işe yararmı? limon tuzu toprak ph ını düşürüyor.
teşekkür ederim tavsiyeleriniz için.
dün tekrar tohum siparişi verdim. geçen seferkileri fazla sulayıp çürütmüştüm. bu sefer de olmazsa artık bi çaresine bakacağım.
çiçek sayısı çok fazla. tek kelimeyle mükemmel
http://img195.imageshack.us/img195/9237/uzb08021071rhycospermum.jpg (http://img195.imageshack.us/i/uzb08021071rhycospermum.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
çözbeniarapsaçı
15-04-2011, 22:18
harika kokusu buraya geldi:)
Sayın Rodoslunun dediğine ggöre Rodosta böyle manzaralar görmek mümkünmüş. Bizler de tek çiçekle avunuyoruz.
Benimki tomurcuk oluşturdu.
204283
.:rolleyes:
çok güzel bir sarmaşıkmış umarım yetiştirebilirsiniz bol çiçekli tecrübe edinin ben seneye deniycem sansımı
Sayın moso bu resimdeki aslında Rhyncospermum Jasminoiedes ,
Stefanotis floribunda' dan farklı olan bir bitki:p
Çok güzel yine de.
çiçek sayısı çok fazla. tek kelimeyle mükemmel
http://img195.imageshack.us/img195/9237/uzb08021071rhycospermum.jpg (http://img195.imageshack.us/i/uzb08021071rhycospermum.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
aramalarda madagaskar etiketli çıkmıştı, madagaskar yasemini zannediyordum. madagaskar yasemini de bu kadar güzeldir değil mi...
bugün itibariyle tohumları ektim....
http://img844.imageshack.us/img844/8554/fotoraf0023n.jpg (http://img844.imageshack.us/i/fotoraf0023n.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Onun da çıldırmış hali böyle görünür.
205536
:rolleyes:
Benim yasemin bu sene, sizlere ömür.
Benim geçen eylülde almış olduğum bir madagaskar yaseminim var. Aldığımdan beri evde bakıyorum. Şu ana kadar sadece 4-5 yaprak çıkarttı. Başka hiç bir gelişme yok. Sizce balkona çıkartsam daha mı iyi olur. Doğuya ve güneye bakan iki kapalı balkonum var. Bir de aldığımdan beri toprak/saksı değişimi yapmadım. Yapmalı mııyım? Ne zaman? Teşekkürler...
Köklendirebildiğim tek çelik, aylardır bu konuda emek veriyorum, onlarca çelik heba oldu.
222646
Bakalım gelişmesi ne yönde olacak.
Merhabalar,
Stephanotis ile ilgili deneyimlerimi paylaşmak isterim. Yaklaşık olarak 5-6 yıldır bu bitki bende mevcut. Geçen sene sanırım mayıs ayları ortasında ana bitkiden (Resim1) 9 adet çelik aldım. Çelikleri aldığımda bitki henüz büyüme devresine girmemişti. Yani, yarı odunlaşmış dallardan bir çift yaprak şeklinde bir arkadaki yaprak üstünden keserek aldım. (Dikkat! hiç birinde uç yoktu) Kök hormonu sürerek hepsini irice bir saksıya çelikledim. 1 ay gibi bir sürede yeni yapraklar sürmeye başladı 3-4 yaprak daha verdikten sonra hepsini tek tek ayrı saksılara aldım tabi toprağı dağıtmadan. 1. resimde altta aldığım çeliğin bir tanesi saksıda gözükmekte. Ben stephanotisleri her kış sonbaharda kapalı terasa alırım. Mayıs ayı gibi havalar ısındığında bahçeye indiririm. bütün yaz bahçede yarı gölgede kalırlar, hemen hemen her günde sularım. Kışın 15 de bir gibi hafif sulama ile 2-3 yaprak kadar boy verdiler. Yeni çelikleri ilk baharda hepsini bahçeye alıp telledim. Uzadılar ve şu an çiçek açmaya hazırlanıyorlar. (Resim 2 ve 3)
Umarım çelik almak isteyenlere bir faydası olur.
Sn. musk bu çelıklediklerinizi paylaşıcak mısınız acaba. Yüzssüzlük olmaz ise bende rica edebilirmiyim.
Teşekkürler..
Benimki de açtı. Kokusu çok güzel,6 salkımın kokusu bütün salonu dolduruyor.
232583
Bugün Kipada gördüm alacaktım.. Kokladım, kokusu sıfırdı..
İlk aldığımda benimkininde çiçekleri kokmuyordu. Sanırım sera da ürettikleri için ama şu anda gerçektende güzel kokuyor.
ilksenozturk
09-07-2011, 06:41
Bugün Kipada gördüm alacaktım.. Kokladım, kokusu sıfırdı..
burası pek yeri değil ama fiyatı ne kadardı kipada bu bitkinin?
geçen sene aldığım madagaskar yaseminim açmaya başladı şu an üzerinde 5_6 çiçek öbeği var bir öbekten bi tanesi açtı onun kokusu bile yetiyor:p kokusunu alabilmek için balkondan odaya aldım bütün yaz balkondaydı
Sevgili gülşen çok sağlıklı görünüyor. Buda açık havayı seven bir bitki. İçeride çok sağlıklı olmuyor.
O sardırdığın tel kafesi kendin mi yaptın?...
çiçeği geçince havalar iyice soğuyana kadar balkona çıkarıcam yeniden kışın alıcam içeri
teli aldığımda vardı bende çıkarmadım ama çok hızlı gelişiyor yetersi kalınca napcam bilmiyorum
Gülşen hanım benim de geçen sene aldığım bir madagaskar yaseminim var. Ama bu sene açmadı. Temmuz gibi balkona almıştım. Şu anda yeni bir sürü sürgün veriyor. Sanırım dışarı çıkartmakta biraz geç kalmışım. Siz çiçek açması için herhangi bir besin verdiniz mi? Bir de saksısını değiştirmişsiniz sanırım. Nasıl bir toprak kullandınız? Ne zaman değişim yaptınız? Benimki aldığım saksısında ve biraz küçük açıkcası saksısı. Uygun zaman ve uygun toprak nedir onu öğrenmek istedim. Teşekkürler ve iyi seyirler :)
acemifüsun
21-09-2011, 14:06
Bence toprağını hiç dağıtmadan hazır çiçeksizken daha büyük saksıya alabilirsiniz. Asitik toprak seviyor, açelya toprağı kullanabilirsiniz. Sevgili agozce asitik toprak kullanılmasının önemini açıklamıştı. Kolay gelsin:)
Gülşen hanım benim de geçen sene aldığım bir madagaskar yaseminim var. Ama bu sene açmadı. Temmuz gibi balkona almıştım. Şu anda yeni bir sürü sürgün veriyor. Sanırım dışarı çıkartmakta biraz geç kalmışım. Siz çiçek açması için herhangi bir besin verdiniz mi? Bir de saksısını değiştirmişsiniz sanırım. Nasıl bir toprak kullandınız? Ne zaman değişim yaptınız? Benimki aldığım saksısında ve biraz küçük açıkcası saksısı. Uygun zaman ve uygun toprak nedir onu öğrenmek istedim. Teşekkürler ve iyi seyirler :)
kusura bakmayın mesajınızı geç gördüm :( sayın acemifüsun sorunuzu cevaplamış teşekkürederim :p bende kendi uygulamamı anlatıyım müsadenizle ;) alır almaz saksısını büyüttüm, toprağını hiç dağıtmadan hoyalarım için hazırladığım geçirgen topraktan ilave ettim havalar ısınınca da balkona çıkardım düzenli bir şekilde sulanmasına özen gösterdim ayda bir yarasa gübresi bazende sulama suyuna sıvı gübre kattım,balkonum kuzeye bakıyor ve çok da rüzgarlı ama sanırım bu tür bayağı dayanıklı beni bol bol sürgün ve çiçekle mutlu etti çünkü :)
zencefil cicegi
06-10-2011, 10:45
bu yasemin bahceye ekilebilirmi?
bu yasemin bahceye ekilebilirmi?
****** dikilir hatta daha hayırlı olur Almanya biraz zor yarı gölge ve sıcağı seviyor gerekli ortamı sağlayabilirseniz çok güzel gelişir tabi en önemli nokta iklimin uyması ama bilemiyorum internette duvar tellerine sarılı çok fotoğraf var
aslında sarıcıların hemen hemen hepsi iklimin uygun olduğu sürece bahçede olmalıdır salon bitkileri değildir biz şansımızı zorluyoruz bende evin pencere demirinde yaşatmaya çalışıyorum önceden balkondaydı eski bir fotoğrafı var onu ekledim şimdi demirden çıktı üst kata kadar uzadı aya ulaşmaya çalışıyor haylaz :=) kolay gelsin
Dün akşam 2 adet madagaskar yasemini tohumunu iç mekanda çimlenmek üzere ayrı ayrı jiffy şişen tabletlere ektim. Bakalım maceramın sonu mutlu son ile bitecek mi :D
Tohumlar ne yazık ki çimlenmedi, bir tohum boşa benziyordu ama diğeri dolu idi ve çatladı ama önce diğerinde sonra da çatlayan tohumun olduğu şişen tabletin üzerinde örümcek ağı benzeri pamuksu oluşumlar meydana geldi. 1 adet tohumum kaldı, bahar aylarında tekrar deneyeceğim :(
Yeni gelen madagaskar yaseminim şu an tomurcuk dolu.
Toprağı torftan oluşuyor ve saksısı da küçük.
Toprağını hemen değiştirmeli miyim yoksa bu durumdayken yanlış mı olur?
Paylaşırsanız sevinirim.
birşey olabileceğini sanmıyorum ancak yarı yarıya bahçe toprağı ile desteklerseniz daha iyi olur ayrıca haftada bir veya gerektiğinde 2 defa sulama yapın
münevver
16-01-2012, 12:03
Komşunun balkonunda madagaskar yasemini vardı. Budadığı zaman çelik vermesini rica etmiştim. O da dün bir dal kesip kapıya bırakmış.Daha önce çelikle tecrübesi olan arkadaşlar acaba bilgi verebilir mi? Suda mı kolay kökleniyor yoksa torfa ekip orda mı köklendirmeliyim.
Galiba çeliğim çok taze, sanırım bir yıllık bile olmayabilir. Ümidim de az ama..
münevver
23-01-2012, 11:34
Çeliği ikiye bölüp yarısını toprağa yarısını suya koymuştum. Sudakinin hergün düzenli suyu değişiyor ve kalorifer üzerinde duruyordu. Bir tam hafta geçti ve bugün farkettik ki üzerinde pıtırcıklar oluşmuş.O kadar taze bir dal ki, kökleneceğine dair hiç umudum yoktu.Olacak galiba.
Topraktakinde henüz bir gelişme yok. Aksine yaprakları dökülecek gibi sarardı. Gövde yeşil olduğundan umutluyum hala..
Tohumdan yetiştrmeyi denedim bazı aksilkler de oldu başaramadım. Başaran varsa dinlerim.
Çelikleme daha kolay derler. Kolay gelsin. Sonucundan da haber verirseniz mutlu oluruz.
münevver
27-01-2012, 09:34
Sudaki çelik en tepe noktası. Yani çok genç bir filizdi.Onu bir bardağa su doldurup iş yerinde 7/24 yanan kalorifer peteğinin üstüne koymuştum. Şimdi gövdesinde kök çıkıntıları açıkça görülüyor.
Suda daha çabuk kökleniyor diye düşünüp eve götürmüş olduğumve yine naylon bardak içine toprağa diktiğim çeliği de suda köklendireyim dedim. Sade gövde kalmıştı.Ama gövde yeşildi hala.Nazikçe çıkardım. Yıkayıp suya koyacağım sırada onda da benzer çıkıntılar var. Siyah siyah pütürlü pütürlü olmuş.O da dışında naylon, naylonun dışında şişe, şişenin üstünde naylon, dışında naylon artı kalorifer üstünde duruyor. Sıcağı oldukça seviyormuş. Onu anladım.
Bu sene eve almadığım Madagaskar yasemini halinden memnun, mutlu mesut dış mekanda yaşıyor.
Geçen sene eve almış ve kırmızı örümcekten kaybetme sınırına gelmiştim, yaprakların hepsi dökulmüştü.
Şu an tüm yaprakları duruyor ve kırmızı örümcekten iz yok.
münevver
27-01-2012, 12:31
Bir tanede bizim şirketin alt katında var. Balkonda duruyor. Kurumak üzere. Soldu tüm yaprakları..Çok ilginç.
Sevgili münevver İzmir ve İstanbul arasında ciddi sıcaklık farkları var.
Bundan cesaretle şubat geçmeden toprağa naklettim .
Rodosta 5 m. boyunda bir Stefanotis gördüm de, deneyeceğim diye karar vermiştim.
Tabi ki yedek aldım saksıda gelişimini devam ettiriyor ;)
münevver
05-02-2012, 17:31
Arkadaşlar
Ben Bugün eminönünde gezerken bir madagaskar yaemini gördüm.Soğuktan yaprakları solmuştu.Oldukça az bir toprakla 5 litrelik saksıdaydı. Satıcı sulamış ama anladığım canlandırma ümidi de kalmadığından fiyat sorunca "abla normalde çok pahalı ama sen 20 lira ver al dedi." yirmi veremedim tabii. Ama ortak bir noktada anlaştık ve aldım.
Yasemin çok büyük olduğundan canlanması için kurumaya başlayan dallarını budamak zorunda kaldım.
Eğer yasemin köklendirmeyi denemek isteyen olursa çelikleri paylaşmak istiyorum.
Ancak istemeden önce lütfen unutmayın ki: çelikler çok da iç açıcı değil.Yapraklar soluk.Ama ben komşudan aldığım dalı kalorifer üzerinde suda köklendirmeyi başardım.Yani sıcaklık müsait olunca bu çeliklerin yaşama ihtimali var.
İsteyen arkadaşlara 3 er adetten toplam 12 kişiye gönderebilirim.
Eğer kişi sayısı az olursa çelik sayısı artabilir.
Manolya_
05-02-2012, 17:56
Merhaba Münevver Hanım,
Her ne kadar çeliklerin sağlıksız olduğunu belirsenizde ben denemekte fayda var diye düşünüyorum. Köklendirmeyi başarabilirsem çok sevinirim.
Sizden bir tane çelik rica edebilirmiyim lütfen.
Adresimi özelinize yazıyorum.
Teşekkürler ve selamlar
Asu
Ben de çelik rica ediyorum, tohumları çürüttüm ama belki çeliklerin kökleneceği tutar ;) Adresimi özelinize gönderiyorum. Teşekkürler...
münevver
06-02-2012, 07:55
Bu arada yazmayı unutmuşum.
Çelikleri ücretsiz paylaşıyorum ama kargo olarak aras kargo ile gönderebilirim. Karşı ödemeli olarak. Ptt ile gönderirsem ya yolda kaybolur ya da gelene kadar ölürler diye düşünüyorum.
Aras size uyar mı?
Manolya_
06-02-2012, 09:13
Günaydın münevver hanım,
hızlı ve emin şekilde ulaşsın da hangi kargo oldugu önemli değil.
Zaten çelikler çok sağlıklı değil (diye bahsetmiştiniz)
Onun için hızlı gelmesinde fayda var.
Haklısınız ptt ile uzun sürüyor
münevver
14-02-2012, 14:19
Köklendirmeye çalıştığım ilk çeliğim.
Henüz yıllanmış bile değildi.
Orhan Özbilgiç
18-02-2012, 13:15
Marmara Forum Bauhaus' ta yaklaşık on gündür satışta var. Bu gün makinam yanımdaydı, fiyatını fotoğrafladım.
269691
Manolya_
18-02-2012, 17:58
Sayın Orhan bey,
Bilgi ve resim için çok teşekkürler.
Sevgili münevver hanım bana kendi bitkisinden kırptı kırpıştırdı gönderdi cok sağolsun.
Sırf kargo için 11 TL ödedim. ( hani kargo ücretinde değilim ama yaşayabilecekmi bilemiyorum şüpheli ) Bütün bu zahmet ve masraga değer mi dersenis ? Kesinlikleeeee deger diyorum :))
Fakat zahmetsiz sorunsuz büyütmek açıısından siizn resimledikleriniz sanki çok daha avantajlı.
Marmara forum bana uzak kalıyor biraz, bizim buradaki bauhausa yarın ugrayıp bakayım.
Selam ve Saygılarımla
Asu
Asu Hanım, kargo ücretine de razıyım. nerden temin etmiştiniz?
Orhan Özbilgiç
18-02-2012, 18:40
Sevgili Manolya;
Haklısınız. Bence, her ikiside elinizde bulunsun. Çelikten yetiştirebilirseniz, o hem daha dayanıklı hemde değerli olur.
Hazır çiçekli olan ise, bir önceden güzel kokulu çiçeklerinin keyfini çıkarmanız için elinizde olursa güzel olur.
Geçen yıl, büyük oğlum bana armağan olarak almıştı. Ama Samsun'da bir türlü yaşatamadım. Bu nedenle almayı hiç düşünmedim. Giderken uçakta el bagajı olarak götürmeme rağmen bozuldu.:( Kargo ambalajında bile bozulabilecek kadar nazik bir bünyeye sahip kanımca.
Beylikdüzü Bauhaus' tada olabileceğini sanıyorum.:confused: İyi şanslar.
Manolya_
18-02-2012, 18:47
Asu Hanım, kargo ücretine de razıyım. nerden temin etmiştiniz?
Sevgili maso,
Münevver hanım, eminönünden almış bizimlede paylaştı sağolsun.
Kendi bitkiside riskli durumda, biraz budama yapmış ve budadıkları çelikleri bizimle paylaştı. Ama belirtmişti en baştan çok sağlıklı olmadıklarıın.
Şimdi yaşam savaşı veriyoruz. Bakalım yaşatabilecekmiyiz.
Büyütebilirsem zevkle paylaşırım çelikleri.
Selam ve sevgilerimle
Teşekkür ederim Asu Hanım :-)
ahdım var, bu çiçeğe sahip olunca bol bol çelikten üretim yapıp dağıtacağım :-)))
hiç olmadı İstanbul a gidip alacağım bu çiçekten :-)))
ne zor bulunan bi çiçekmiş...
Manolya_
18-02-2012, 19:20
Sevgili maso,
Antalyada bulamamanıza şaşırdım dogrusu.
Gerekirse ben sizin için alıp gönderebilirim, fakat isterseniz önce tropiksera Mutlu Kutlu bey ile bir görüşün. Onun serasında olabileceğini tahmin ediyorum.
Ama yoksa bile lütfen üzülmeyin, alıp size gönderebilirim.
İstanbula gelip bizzat almalıyım derseniz elbette daha iyi olur bu vesile ile belki buluşup tanışma şansımız olabilir :))
Sevgili moso , hiç de bulması zor değil.
Hem de çok ucuz.
Çelik gönderilse bile kargo ücreti o kadar olur, ya köklenmezse!?
Buyurun buradan alın
STEPHANOTIS FLORIBUNDA KOKULU MADAGASKAR YASEMİNİ - Diğer (http://www.zengardentr.com/STEPHANOTIS-FLORIBUNDA-KOKULU-MADAGASKAR-YASEMINI,PR-56.html)
Saygılar.
arada İstanbul kaçamağı yapıyorum. bi kahve içmekten de mutluluk duyarım :-)
netten tohum aldım. tohumdan yetiştirmede iddialıydım ama 2 kez denememe rağmen yetiştiremedim. aslına bakarsanız çelikten **** tohumdan yetiştirmek istiyorum. hafta içi tekrar tohum siparişi vereceğim.
1.Kod:27 Madagaskar yasemin,Madagascar jasmine, Stephanotis floribunda: - www.tropiksera.com/Anasayfa (http://www.tropiksera.com/index.php?do=catalog/product&pid=68)
2.http://www.efidanmarketim.com/MADAGASKAR-YASEMINI-Stephanotis-Floribunda,PR-385.html
teşekkür ederim sayın jezebel, hem de antalyada...
daha önce gittigidiyor dan tohum almışım 3 kez, şimdi baktım :-) stoklarında yok ama mesaj attım. tohum bulursam tohumdan, çelik bulursam da çelikten yetiştirmek istiyorum. hiç olmadı son çare satın alacağım...
tohumun çimlenmesini beklemek ayrı bi umut... çeliğin de tutmasını beklemek... şansımı zorlamaya devam edeceğim bir süre daha... 1 yıl oldu aramaya başlayalı... istanbul a gittiğimde yenibosna koçta a bakmıştım umudu kesip, bari satın alayım diye. şans ya orda da yoktu. zamanım kısıtlı olduğu için başka yerlere bakamamıştım
ilginiz için çok teşekkür ederim.
Sadece bulunmaz olmadığını göstermek istedim, eğer gerçekten istiyorsak ;)
haklısınız sayın jezebel, olmaz ya da bulunmaz diye birşey yok...
yanlız gerçekten istiyorum da, tohumdan ya da çelikten yetiştirince başka bi kıymeti oluyor... inadım o yüzden... çimlenmesini, filiz vermesini beklemek... şu ana kadar çelikten ve tohumdan bir sürü çiçek ya da sebze yetiştirdim... tadı başka :-)
3 kez tohum siparişi verdim. toplam maliyeti 30 tl civarı... olmadı... biliyorum garip gelecek ama yine tohum siparişi vereceğim şayet bulabilirsem :-)
münevver
20-02-2012, 13:27
Marmara Forum Bauhaus' ta yaklaşık on gündür satışta var. Bu gün makinam yanımdaydı, fiyatını fotoğrafladım.
269691
Bu gidişe ben de alcam..
Gök görmediğin oğlu olmuş tutmuş biyerini koparmış:D
Ben de öyle fazla sevgiden öldürdüm galiba bitkimi..
Hiç canlılık alameti yok. Bu krizim devam ederse dayanamayıp alcam galiba yeniden..
Hevesim kursağımda kaldı yahu..
Orhan Özbilgiç
20-02-2012, 14:06
Münevver Hanım;
Dün değiştirme amacıyla yine gittim. Tabi ne amaçla gidersen git, ''Bahçe Dünyası'' na girmemek olmaz.;)
6-7 tane daha satışta duruyordu.:)
münevver
21-02-2012, 13:51
Çok kolay sn. nuzel,
siyahlaşmış keçi gübresi ve bahçe toprağını yarı yarıya karıştırıp kullanın. %15-25 arası perlit kattığınızda bu karışıma stefanis bayılıyor ve kuduruyor. İstediğiniz bir zaman saksı değişimi yapabilirsiniz. ideal ölçü 17-20 lt.
Saygılar.
Tavuk gübresi de aynı işlevi görür mü acaba?
Stephanotis floribunda İstanbul K.çamlıca daki fidanlığımızda 100 adet civarında satışta var. Stephanotis floribunda severleri bekleriz. Osmanlı Bahçesi Fidanlığı. Müge Karaali
Mutlu Beyden aldığım yasemini galiba kaybediyorum. sanırım sadece torf olması buna sebep oldu. şimdi budadım. yeni toprak hazırladım. ama perliti bulamıyorum. perlit yerine başka ne kullanılabilir? yaşatamam diye korktuğumdan istanbul dan gelen bir arkadaşıma madagaskar yasemini söyledim gelirken getirdi bana. böylelikle çiçeklerin açmış halini ve kokusunu öğrenmiş oldum. diğer yasemini de balkona aldım. onuda yaşatıcam mutlaka.
Benimde artık bir madagaskar yaseminim oldu çok hoş bir kokusu var,
izmit baumaxdan 20 tlye aldım inşallah yaşatabilirim.
Mutlu Beyden aldığım yasemini galiba kaybediyorum. sanırım sadece torf olması buna sebep oldu. şimdi budadım. yeni toprak hazırladım. ama perliti bulamıyorum. perlit yerine başka ne kullanılabilir? yaşatamam diye korktuğumdan istanbul dan gelen bir arkadaşıma madagaskar yasemini söyledim gelirken getirdi bana. böylelikle çiçeklerin açmış halini ve kokusunu öğrenmiş oldum. diğer yasemini de balkona aldım. onuda yaşatıcam mutlaka.
normal bahçe toprağına ekseniz olur torfda uzun süre kalmasın
benim yasemin dışarıda hırpalandı baya bu sene baya soğuk geçti çiçek açarmı bilmiyorum sürgünleri 2 mt kadar uzamıştı
münevver
03-05-2012, 13:57
Çelikten köklendirmeye çalıştığım yukarıda resimleri görülen sevgili yasemincağız öldü.
Tam altı ay durdu ve o kadar inatçı ki hiç kök girişiminde bulunmadı utanmaz.
Bardak durduğu yerden düşmüş, toprağı dağılmış. O zaman gördüm hiç kök olmadığını. Ve artık 6 aydan uzun süredir beklediğimden sabrım da kalmamıştı.Son verdim acısına...gıcık oldum yahu..
Allahtan kışın ölümün kıyısından dönen saksıdaki köklü bitkim uyandı.. O çeliğe kalsak, ölme eşeğim ölme...
Çelikten köklendirmeye çalıştığım yukarıda resimleri görülen sevgili yasemincağız öldü.
Tam altı ay durdu ve o kadar inatçı ki hiç kök girişiminde bulunmadı utanmaz.
Bardak durduğu yerden düşmüş, toprağı dağılmış. O zaman gördüm hiç kök olmadığını. Ve artık 6 aydan uzun süredir beklediğimden sabrım da kalmamıştı.Son verdim acısına...gıcık oldum yahu..
Allahtan kışın ölümün kıyısından dönen saksıdaki köklü bitkim uyandı.. O çeliğe kalsak, ölme eşeğim ölme...
Sayın Münevver Hanım,
Ne yazık ki çeliği zamansız köklendirmeye çalışmışsınız. Halbuki Stephanotisten şimdi tam çelik alma zamanı. Ancak önceki mesajlarımda belirtmistim, yeni süren yapraklardan değil bir yıl onceki yarı odunlasmıs yeşil dallardan, üzerinde bir çift yaprak olacak sekilde (8-10 cm lik parçalar şeklinde) keserek direct toprağa (torf toprak perlit karışımı) çeliklerseniz firesiz kökleneceğini göreceksiniz. Iba (köklendirici hormon) da kullanırsanız tabi çok daha garanti olur.
münevver
04-05-2012, 09:19
Sn Musk,
Ne kadar sürede kökleniyor?
Bu sene saksıda olan yaseminimi seneye anlattığınız gibi çoğaltacağım. Çok teşekkürler.
Sn Musk,
Ne kadar sürede kökleniyor?
Bu sene saksıda olan yaseminimi seneye anlattığınız gibi çoğaltacağım. Çok teşekkürler.
Ben bu mevsimde stephanotisleri dış ortama çıkarır fazla dallarını budarım. Budadiğim bu dalları da yine dış ortamda dediğim şekilde keserek ayrı ayrı veya toplu halde çeliklerim. iki çift yeni yaprak çıkarınca toplu halde iseler ayırırım tabi mümkün mertebe topraklaını dağıtmadan. Bu yeni yaprak verme süreci 1-15 ay gibi diyebiliriz.
Sn.Musk dış ortamda nasıl bir konuma yerleştiriyorsunuz? Gölge, yarı gölge, güneş?
Sn.Musk dış ortamda nasıl bir konuma yerleştiriyorsunuz? Gölge, yarı gölge, güneş?
Sayın Limon.
yarı gölgede tutarım, iri bir saksının eteğinde vs olabilir ...
işte durum bu gayet saglıklı çelikten çoğalmayı düşünüyorum ne dersiniz
Merhabalar,
Geçtiğimiz hafta kısa bir İtalya-Sardunya Adası seyahatim oldu ve orada yazlık evlerin bahçesinde gördüğüm Madagaskar Yaseminleri beni şoka uğrattı. Demir parmaklıklara sarılmış metrelerce uzunluğunda ve çok gür bitkilerin üzerleri yüzlerce tomurcukla doluydu (fotoğraf da ekleyeceğim.)
Biz evlerde yalan yanlış yetiştireduralım; millet bahçesine bu bitkiden çit yapmış :) Benim tam 3 yıldır açmayan bir Madagaskarım var; yeşilliği bol ama tek tomurcuk yok. Silifke'de evin içinde yaşıyor.
Her zaman diyorum; bitkilerde olay iklimde bitiyor. Yaşadım, gördüm. İklimi sevmeyen bitki; toprağı suyu %100 doğru da olsa sağlıklı ya-şa-mı-yor..
(Bu arada adanın ikliminden bahsedeyim; her ne kadar ada Akdenizde yer alıyor olsa da enlemin daha kuzeyde olması sebebiyle iklim daha serin. Her daim hafif esintili, aşırı nemli değil, gece-gündüz sıcaklık farkı var. Bizim ege sahillerinin iklimine benzettim.)
Yaz sıcaklığı sorun değil de bizde kışlar sorun yaratıyor. Ne olurdu tüm güzel bitkiler en azından -10 a dayansaydı? :)
Yapı marketten 2-3 ay önce aldığım tele dolanmış Madagaskarı evelsi gün özgürlüğüne kavuşturdum. Garibimi telle sardıkları yetmemiş bir de çingenelerin kesme çiçekleri sardığı gibi incecik iple sarıp sarmalayıp boğmuşlar. Önce cerrah edasıyla iplerden kurtardım, sonra da telden. Yarı gölge nispeten kuytu bir yere direkt toprağa geçirdim. Kışın bir dergide rastladığım pratik serayı uygulayacağım. Sardunyakiler kadar büyürse ona özel sera yaparım. ;)
Merhaba, bu forumdaki ilk mesajım.
Bu bitkiyle ilgili danışmak istediğim bir şey vardı.
Son bir senede epey yer değiştirmek durumunda kaldı. Bundan önce direkt ışık almayan bir iç mekanda bulunuyordu, ne çiçek açıyordu ne de gelişiyordu ama durumu gayet iyiydi. Sonra bitkiyle ilgili araştırma yaptıktan sonra onu aydınlık, direkt güneş ışığı almayan ve sıcak bir mekana aldım. Mekanı sevdi ve hızla yeni sürgünler verdi ve tellerden yaptığım saksısındaki çardağını sarmaya başladı. Yine çiçek yoktu. Fakat sonra bütün yaprakları kumlu diye tabir edebileceğim bir soluk renge bürünmeye başladı. Yaprakların o güzelim yeşil tonu sadece yeni sürgünlerde görülüyor, onlar da büyüyünce tekrar kumlu bir renk ve solgun bir hal alıyorlar.
Saksını büyütmüştüm, 1.5 metrelik bitki için 40cm saksı kullandım. Toprak olarak torfumsu hazır saksı toprağı kullandım, ve kullandığım büyük miktardaki yeni toprak yüzünden bitkiye 1 senedir gübre vermedim. Aldığım günden bu güne de dinlendirilmiş musluk suyuyla sulandı.
Şimdi bitkinin asidik bir toprak gereksinimi olduğunu öğrendim. Yapraklarda gözüken bu kumlu sararmanın sebebi, toprakta biriken kireç yüzünden yükselen ph değeri olabilir mi?
Sn. Clia yapraklardaki kırmızı örümcek hastalığı ...İlaçlama yapmalısınız. Ve ara ara hastalık oluşmadan. Bu bitki içerde çok kolay örümcekleniyor.
İlaç olarak hastalanmadan kükürtle ilaçlama yapabilirsiniz ama hastalandıktan sonra kükürt işe yaramıyor. Daha güçlü bir kimyasak gerekir.
agozce ilginize teşekkür ederim.
Madagaskar yaseminimin bir yaprağın yakın çekim fotosunu koyayım dedim, emin olmak için, belki kırmızı örümcekten değildir diye.
Ama netteki görsellerden gördüğüm kadarıyla galiba kırmızı örümcek.
Kesinlikle..İmkanınız varsa dışarıda-balkonda yarı gölge bir yere koyun...İçerde hep böyle oluyor ve açmıyor..
Öyle yaptım, birkaç aydır balkonda duruyor. Aydınlıkta ama direkt güneş ışığı almıyor.
Kapalı alanda durduğu sırada hemen yanındaki duran benjamin de etkilenmiş olmalı ki onun da yapraklarında aynı izleri görüyorum.
Kırmızı örümcek için yabancı kaynaklarda bir araştırma yapayım. Çözüm bulursam burada paylaşacağım.
Çiçeği geçmiş olanlarını Bayrampaşa Bauhaus'da 6.90'dan indirimli satıyorlar. Arayalara duyurulur.
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/28224.htm
Kırmızı örümcek için yabancı kaynaklarda bir araştırma yapayım. Çözüm bulursam burada paylaşacağım.
athenari
04-09-2012, 21:20
herkese merhaba benımde kucuk yavru bı madagaskar yasemınım var arkadasımın hedıyesı onunla ılgılı detayları paylasan olursa benımle cok mınnetdar olurum
madagaskar yaseminine çok benzeyen bi yasemin türü ile karşılaştım. yaprakları dışında herşeyi çok benziyor. hatta mevyesi dahi. madagaskar yasemini dışında meyvesi bu şekilde olan yasemin var mı?
düzeltiyorum yaprakları ve meyve si benzemiyor. madagaskar yaseminini yakından görünce anladım.
herkese merhaba benımde kucuk yavru bı madagaskar yasemınım var arkadasımın hedıyesı onunla ılgılı detayları paylasan olursa benımle cok mınnetdar olurum
Sevgili athenari,
Önceki sayfalarda detaylı bilgi mevcut. Güle güle büyütün.
Forumdan öğrendiklerimle yola çıkarak nisan ayında bir yapı marketten aldığım ve hızla büyüyerek nefis yasemin çiçeklerin açarak evime mis gibi kokular saçan yaseminim. :)
sanırım buldum :)
http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/405156_132482963567628_856713288_n.jpg
münevver
02-11-2012, 08:00
Ben yaseminimi kırmızı örümcekten kaybettim..Ne yaptıysam engelleyemedim. kurudu.
Geçmiş olsun Münevver Hanim. Vosvosuma garaj yaptim. niyetim madagaskar yasemini ile uzerini kapatmak. Dis mekanda daha iyi buyuyo. yeterli buyukluge ulasinca cogaltmayi dusunuyorum. size de gonderirim.
narincir
27-11-2012, 14:10
Sanırım yaseminim ölüyor. Taşınırken biraz soğuğa maruz kaldı, biraz da ihmale.. şimdi de bütün yaprakları kuru şekilde üzerinde duruyor , inatla ara ara suluyorum kökleri sağlamsa belki bi yeşillik verir diye. Ne dersiniz, şansım var mı?
Mutlu Kutlu
27-11-2012, 17:32
-5 dereceye kadar dayanabiliyor, sanırım soğuk çarptı diye olüyor değildir.
Saksı altında tabakta su birikiyor, saksı dibindeki su tahliye deliklerinden kökler hava alamıyorsa çürüyor olabilirler. Saksıdan çıkarıp bir bakın, aşırı su ve havasızlık da yaprakların hızlı dökülmesine sebep.
Birde madagaskar yasemin ph 5,5 gibi toprakları seviyor daha hızlı gelişiyor, çamların diplerindeki siyah toprak olabilir. Veya asitik ph 5,5 gübreler kullanabilirsiniz.
Sanırım yaseminim ölüyor. Taşınırken biraz soğuğa maruz kaldı, biraz da ihmale.. şimdi de bütün yaprakları kuru şekilde üzerinde duruyor , inatla ara ara suluyorum kökleri sağlamsa belki bi yeşillik verir diye. Ne dersiniz, şansım var mı?
narincir
28-11-2012, 09:34
Çok teşekkür ederim, Mutlu bey. yaprakları baya kuru, bu haldeyken saksısından çıkarmaya cesaret edemedim daha önce. altında su biriktirmiyoruz aslında ama.. Bir asidik toprak kullanarak saksısını değiştireyim bakalım kurtarabilecek miyim..
-5 dereceye kadar dayanabiliyor, sanırım soğuk çarptı diye olüyor değildir.
Saksı altında tabakta su birikiyor, saksı dibindeki su tahliye deliklerinden kökler hava alamıyorsa çürüyor olabilirler. Saksıdan çıkarıp bir bakın, aşırı su ve havasızlık da yaprakların hızlı dökülmesine sebep.
Birde madagaskar yasemin ph 5,5 gibi toprakları seviyor daha hızlı gelişiyor, çamların diplerindeki siyah toprak olabilir. Veya asitik ph 5,5 gübreler kullanabilirsiniz.
narincir
05-12-2012, 14:45
Sanki vazodan saksı yapılmış gibi. Kendinden delikli değildiyse, bu derin vazonun dibine drenaj deliği açmak problem olmadı mı? Ben hiç böyle derin saksılar bulamıyorum da...
Forumdan öğrendiklerimle yola çıkarak nisan ayında bir yapı marketten aldığım ve hızla büyüyerek nefis yasemin çiçeklerin açarak evime mis gibi kokular saçan yaseminim. :)
narincir
11-12-2012, 11:48
Mutlu Bey sağolsun öldürdüğüme ikame yeni bir yaseminim oldu. Gerçekten çok iyi yetiştirmişsiniz, gösterişli ve insanı heyecanlandırıyor. Bu sefer öldürmeyeceğim şimdiden baharda açacak çiçeklerin hayali ile mutlu oluyorum :))) Biraz küçük bir saksıya ektim ne yazık ki. Ortanca gübresi ile takviye ettim. Umarım yaptığım ek besinle saksının küçüklüğünü kompanse ederim.
Bu arada evin içi hiç de kış gibi değil, kaç derece bilmiyorum ama biz penyelerle üşümeden dolaşıyoruz evde. Şaşırıp bahar geldi sanır mı, yoksa geldiği Antalya'da da havalar zaten yumuşaktı da yadırgamaz sorunsuz geçiş yapar mı bekleyip göreceğiz.
Lonicera
09-01-2013, 08:17
Tohumdan denemek isteyenler için aşağıdaki adrese tohumu gelmiş.
madagaskar yasemini (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/madagaskar-yasemini-cennet-kokulu-3-tohum-71684315)
Geçen yıl bu mevsim aldığım stephanotis i yaşatamadım. Bunu da 10 gün önce aldım. Klasik bir üzüntü kaynağı! Eve gelince bir çok tomurcuğu döküldü. Yer değişiminden kaynaklandığını biliyorum ama Bauhaus ta da tutamazdım ya.Bakalım bu güzellik de geçici mi yoksa becerebilecek miyim.
narincir
18-02-2013, 09:45
Açıkçası çok zor bir bitki değil, ben de aldığım yasemini önce torfa dikmiştim, sonra birer birer yaprakları sarardı dökülüyordu, toprağı ormandan çam ağaçlarının ordan aldığım toprakla değiştirdim şu anda bol bol sürgün veriyor.. :) bir de içme suyu dökmeye özen gösteriyorum, musluk suyu da yaramıyor.. Bu resimdeki haldeyken verdiği sürgünler saracak yer bulamayınca sürgünlerde de kuruma oluyor... Duvar kenarında bir ipe sarılmasını sağlayacak bir düzenek yapabilirsiniz.. kendi deneyimlerim ışığında bu kadar söyleyebiliyorum...
Sevgili narincir, deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Önerilerinizi dikkate alacağım.
Benim için bir mucize gerçekleşti. 239 no lu mesajda fotoğrafını paylaştığım stephanotis im, öngördüğüm gibi bütün tomurcuklarını döktü. Daha büyük bir saksıya dikip doğuya bakan bir cam içine yerleştirdim. Biraz dinlendikten sonra hızla gelişmeye başladı. 15 gün önce tomurcuklanmaya başladı. Bu foto yu geçen hafta çektim. Şu an çok daha gösterişli. Önce uzun sonra yuvarlak çelenk gibi sarmaya zor yetişiyorum. Nasıl mutlu olduğumu ancak sizler anlarsınız.:D:D:D Mis gibi de kokuyor.Biraz daha açınca yeni foto eklerim. Darısı başınıza.
Kışı bahçede geçirebilecek mi ? diye merak ettiğim yaseminim çiçeklerini açmaya başladı. :) Bolca tomurcuğu var.
gezgin16
30-06-2013, 22:20
bu yasemenden bende de vardı aynısıydı bir türlü olamdı gitti...hep aynı boyda ben kıbrısta gördüm güneş alan bir yerde dışarda kocaman oldu..hemen geldim dışarı terasa güneş gören yere koydum coştu hem de nasıl..üzeri çiçek doldu..tavsiye ederim..gneş gören yeriniz varsa hemen oraya koyun bende günde 3-4 saat güneş görüyor saksı da değiştirmek zorunda kaldım maşallh .çok iyi..bir de ayda bir çiçek gğübresi veriyorum sıvı çok güzel oldu..kıbrısta inanılmaz güzel büyüdü mis gibi çiçek açıyor..bence güneş seven çiçek bu...umarım sizlerin de ynısı olur..sağlıkla kalınız
gezgin16
30-06-2013, 22:22
soğuktan korumak gerek bence..ya da etkilenmeyecek şekilde korumak lazım...kıbrıs sıcak ondan kışın eve almak gerekecek gibi.sağlıkla kalınız
Bende kışın yapı marketten çiçeksiz şekilde indirimden almışdım.Doğuya bakan camlı balkonda cam kenarına koydum sabah güneş doğumundan öğlen 2 civarına kadar direk güneş alıyor,ama ağustos'da sıcaklar artınca güneşden biraz rahatsız olmaya başladı ve önüne perde çekiyoruz.Temmuz sonlarına doğru üstü tomurcuk doldu ve çiçekler açmaya başladı.Bu arada Balkonu tavana kadar sardı ve sürekli camdan dışarı gitmeye çalışıyor
Lonicera
22-08-2013, 12:56
Tohumdan denemek isteyenler için aşağıdaki adrese tohumu gelmiş.
madagaskar yasemini (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/madagaskar-yasemini-cennet-kokulu-3-tohum-71684315)
Kendimiz söyledik kendimiz dinledik misali:)) Nisan başında tohumdan çimlendirdiğim madagaskar yaseminim, sürekli yeni yaprak çıkarıp uzama eğiliminde.
turkankaragoz
29-08-2013, 21:22
436970436971
Bugün bende kipadan hoya zannederek satın aldım. Eve gelip araştırınca hoya olmayıp kuzen olduklarını öğrendim. Hoya çelikleri gibi hemen çelikledim. Hoya için hazırlayıp kullanmadığım toprak saksıya çemberini sabitleyerek taşıdım. Saat 3 ten sonra güneş almaya başlayan cam kenarına yerleştirdim. Sanırım kuzey batı camları seviyormuş. Cama koyar koymaz patlamaya hazır iki filizi hemen baş verdi. Artık kuzeni olan hoyalarımla kardeş kardeş büyüsünler.
çokta güzelmiş.. maşallah. güle güle büyütün.
turkankaragoz
29-08-2013, 21:43
Teşekkür ederim jojoba bugün tanıştık kendisiyle dilerim beğenir evimizi bizimle uzun yıllar kalır.
inşallah:) benimde cok hoşuma gider, derler ya 10 yıldır bende bu çiçek diye.. ama henüz o kadar uzun baktığım çiçeğim olmadı maalesef.
üzerine fazla düşmemek lazım, onu biliyorum.
turkankaragoz
29-08-2013, 21:57
Sulamayı nasıl yapıyorsunuz. Ben bazı yabancı sayfaları okudum kimi çok sula kimi az sula diyor. Birde aralık itibariyle serin bir yere koyup çok az sulayarak 7-8 hafta orada kalsın diyorlar. Siz ne yapıyorsunuz merak ettim.
turkankaragoz
29-08-2013, 22:05
Bizim sitedeki sayfasını daha yeni buldum. Sizi hiç yormayayım ben yarın oturup bir güzel okurum sayfaları. Cevap bulamadığım sorularda size danışırım.
yok benim yaseminlm yok.
genel anlamda söyledim, bitkiler fazla ilgiden şımarıyor inanın
bu çiçekten marketlerde gördüğünüz zaman buraya mesaj bırakır mısınız?
devilstori
17-04-2014, 10:04
arkadaslar 1 hafta önce adının madagaskar yasemimi oldugunu düşündüğüm sizlerinde ful yasemin dediğiniz bitkiden aldım aldıgım da çok güzel ve parlak yaprakları vardı ve cıceklerıde acmaya baslamıstı ıkı gundur birşeyler ters gıdıyor ve çiçekleri soldu sarardı dökülüyor ve yapraklarıda sararmış napıcamı bılemedım yeri gayet havadar terasımda duruyodu dıger çiçek ve bitkilerimle. anlamıorum noldugunu napıcamıda bılemıorum saksısını çiçekleri bitince degiştir demişti aldıgım yer ve ya ölücekmi çiçegim ya yardım edınn nolurrr????
devilstori
18-04-2014, 10:30
Stephanotis floribunda (madagaskar yasemini) im yeni bir sürgün verdi sürgünde küçük sarı tomurcuk benzeri şeyler vardı ama kuruyup döküldü bu yüzden bu konuyu açıp stephanotis hakkında sizlerden çeşitli konularda (yeri,bakımı,üretme,gübreleme v.b) bilgi almak istiyorum. Yardım ederseniz çok sevinirim.
bu çiçekten bende aldım burdakı konusmalardan fototlardan etkılendım ama işler yalunda gitmi edın napmalıyım nasıl düzelir **** düzelirmi ??
arkadaslar 1 hafta önce adının madagaskar yasemimi oldugunu düşündüğüm sizlerinde ful yasemin dediğiniz bitkiden aldım aldıgım da çok güzel ve parlak yaprakları vardı ve cıceklerıde acmaya baslamıstı ıkı gundur birşeyler ters gıdıyor ve çiçekleri soldu sarardı dökülüyor ve yapraklarıda sararmış napıcamı bılemedım yeri gayet havadar terasımda duruyodu dıger çiçek ve bitkilerimle. anlamıorum noldugunu napıcamıda bılemıorum saksısını çiçekleri bitince degiştir demişti aldıgım yer ve ya ölücekmi çiçegim ya yardım edınn nolurrr????
1 ay geçmiş üzerinden. Ne durumda yasemininiz?
Doğrusu benim stephanotisim de şu anda pek keyifsiz. Saksısını iyice büyütünce zorunlu olarak yerini değiştirdim. 2 ileri,1 geri mehter adımlarıyla gelişiyor. Upuzun birkaç sap,çok farklı boyutta yapraklar... Maalesef tomurcuk yok. Yeni alanlar bu sayfayı bile okusalar üzülmemek gerektiğini görecekler. Sabır arkadaşlar:)
Lonicera
30-06-2014, 15:35
Kışı dışarıda atlatır diye tahmin ettiğim yasemin toprak seviyesinden kurudu. Ümidi kesmişken yeniden filizlenmeye başladı.
pembefil
29-08-2014, 22:31
Kışı dışarıda atlatır diye tahmin ettiğim yasemin toprak seviyesinden kurudu. Ümidi kesmişken yeniden filizlenmeye başladı.
Ne kadar kurukaldı ? Filizleri gayet sağlıklı gözüküyor. Maşallah. Bu sene çicek açınca bizlere haber verirmisiniz?
Lonicera
30-08-2014, 03:08
Yaklaşık 3 ay boyunca bitki aksamı hiç yoktu. Yaşadığı bu stres yüzünden bu yıl çiçek açacağını sanmıyorum. Bundan böyle kış mevsimini kesinlikle iç mekanda geçirecek.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.