View Full Version : Stephanotis floribunda (Madagaskar yasemini)
devilstori
07-10-2014, 19:23
1 ay geçmiş üzerinden. Ne durumda yasemininiz?
malesef kaybettim yaseminimi çok çabaladım ama olmadı bu yıl yine deniyecegim şansımı daha hassas davranacagım bu defa ...
Arkadaşlar öncelikle merhaba siteye daha yeni üye oldum, elimde 3 adet madagaskar yasemini tohumu var. Nasıl yetiştirebilirim, %80 torf %20 perlit demiş klavuzda ama perlit bulamadım ayreten torfumda perlit mevcut acaba perlit olmaksızın torfda yetiştirebilir miyim? Ayrıca tohumu ne kadar derinliğe ekmeliyim? Ne sıklıkla ve ne kadar su vermeliyim? Sıvı bitki besini var elimde ondan kullanmalı mıyım ? Ektikten itibaren güneşi ne sıklıkla ve ne kadar görmeli ? Çoğu tabi ki kılavuzda yazıyor ama deneyimleyenlerden öğrenmek istedim ilk kez bu türü yetiştiricem de. Şimdiden teşekkür ederim :)
iyi günler arkadaşlar
madagaskar yaseminimi gecen yaz aldım. Ağustos ayında oda içinde havasız kalması nedeniyle tüm cicekleri dökülmüştü. bu yıl yaz ayında balkona aldım fazla cicek vermedi çiçeği az oldu. ama çiçeklerden sonra meyve merdi. hatta ben madagaskar yaseminim den çelikleme usulüyle çoğaltma bile yaptım. aşağıda küçük olan bir kaç tane çiçek bile açtı.
Şimdi anladığım kadarıyla madagaskar yaseminimin meyvesi kuruyunca hemen dikmem gerekli. ne kadar beklerse o kadar geç filizleniyormuş. Birde kış başlanıcı oda içine alacağım madagaskar yasemini hakkında kaynaklardan yararlanarak değilde kendi uyguladığı yöntemleri tavsiyeleri anlatmak isteyenleri dinlemeye hazırım şimdiden teşekkürler.
Arkadaşlar tohum ekmiştim, 27 gün oldu hala çimlenmedi acaba bir sorun mu var ?
Arkadaşlar tohumum çimlenmedi diye kaygılanırken 3 gün içinde biri nasıl da çimlendi şuanki mutluluğum tarif edilemez :D Acaba sizce sağlıklı gelişim gösteriyor mu ?
526638
Arkadaşlar tohumum çimlenmedi diye kaygılanırken 3 gün içinde biri nasıl da çimlendi şuanki mutluluğum tarif edilemez :D Acaba sizce sağlıklı gelişim gösteriyor mu ?
526638
Meyveden mi almıştınız tohumu? Öyle ise ne zaman açtınız meyveyi?
Meyveden mi almıştınız tohumu? Öyle ise ne zaman açtınız meyveyi?
Yok meyveden almadım tohumu, internetten sipariş etmiştim :) ilk defa madagaskar yasemini yetiştiriyorum :) üstündeki kabuk düşücek mi ? Sağlıklı mı ? Gibi sorular var kafamda. Bilginiz varsa yardım edebilir misiniz :)
lilpar76
26-11-2014, 18:18
Bugün seradan aldığım madaqaskar yasemini. Satıcı kışı iç mekanda tutmamı ve ayda bir kere su vermemi söyledi. Şu an toprağı kupkuru, nasıl sulayacağıma karar veremedim.
Benimki kabuğunu attı ama yaprakları açıldığında 180 dereceydi şimdi ise uçları biraz eğik, sizce normal mi yoksa bir sorun mu var ?
527876
Uçları iyice eğildi ancak yaprakların renginde bir problem yok tamamen yeşil, solmadıysa ne oluyor bu çiçeğe anlamadım ki, normal mi sizce ?
esmaesma
29-01-2015, 17:58
Arkadaşlar merhaba bir arkadaşım benim mum çiçeğine olan ilgimi bildiğinden bana mum çiçeği hediye etmek istemiş. Ancak mum çiçeği diye ona madagaskar yasemini vermişler. Netten öğrendim yasemin olduğunu. Çiçeği iki hafta önce almış, bana dün getirdi durumu çok kötüydü. Çalıştığı için ilgilenememiş. Bir de iple tele sıkı sıkı bağlamışlar. İpleri kestim. Suladım , dökülen tüm yaprakları topladım. Yaprakları çoktu çok sayıda da çiçek vardı üstünde açmamış. Dokunduğum zaman bütün yapraklar ve çiçekler döküldü. Buna rağmen iki yerinden yeni yapraklar çıkarmaya çalışıyo sanki . Dün dökülen yaprakları fotoğraflayamadım. Sizce yaşar mı. Neler yapmalıyım? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
esmaesma
29-01-2015, 18:01
dökülen çiçeklerin çok küçük bir kısmı onlar da bugün döküldüler ve kestiğim ip :(
Mutlu Kutlu
31-01-2015, 10:57
+18 dereceden aşağı düşen sıcaklıklarda bitki saksı toprağı üşüyor, bitki bu yüzden strese girip yaprak döküyor. Bu esnada fazla sulamadan kaçmak lazım, aşırı su bitki köklerini çürütüyor.
Bitkinizin kökleri henüz çürümediyse yaşama ve yeniden canlanma ihtimali yüksek. Elinizle bitki köklerinin yüzeye yakın gövdesini inceleyin, yumuşama erime varsa geri getiremezsiniz.dökülen çiçeklerin çok küçük bir kısmı onlar da bugün döküldüler ve kestiğim ip :(
esmaesma
31-01-2015, 14:41
Sayın Mutlu Kutlu öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim. Çiçeğim üzerindeki yaprakların tamamını döktü ama iki yerinden yeni yaprak veriyor. Cevabınızdan sonra kök durumuna baktım çok sağlıklı kökler tüm saksıyı sarmışlar neredeyse. Bu mevsimde budama uygun olur mu ? bitki enerjisinin tamamını sürgünü toparlamaya vermesin diye düşündüm. Cevabınıza göre budama yapacağım ya da yapmayacağım. Teşekkürler.
Mutlu Kutlu
31-01-2015, 19:06
Şimdilik budama yapmayın, havalar ısınmaya başladığında sürgün verimi artar. Çıkan sürgünlere göre form budaması yaparsınız, bazı güzel sürgünleri sağ bırakıp diğer gereksiz olanları kesmek gibi. Yeter ki +18 dereceden aşağı düşmeyen sıcaklıktaki yerlerde yaşasın, kalorifer gibi ısı kaynaklarından da 1-2 metre uzak dursun.
Bende teşekkür ederim,
esmaesma
31-01-2015, 20:29
Şimdilik budama yapmayın, havalar ısınmaya başladığında sürgün verimi artar. Çıkan sürgünlere göre form budaması yaparsınız, bazı güzel sürgünleri sağ bırakıp diğer gereksiz olanları kesmek gibi. Yeter ki +18 dereceden aşağı düşmeyen sıcaklıktaki yerlerde yaşasın, kalorifer gibi ısı kaynaklarından da 1-2 metre uzak dursun.
Bende teşekkür ederim,
Cevabınız için teşekkürler.
Arkadaşlar benim bu tohum hala duruyo bu nezaman kopartılacak saygılar
Lonicera
15-02-2015, 15:54
En azından tohum kapsülünün yeşilden kahverengi renge dönüşmesini beklerseniz daha iyi olur. Tohumların tam olgunlaşması durumunda kapsül kendiliğinden açılıp yere dökülmeli.
benim madagaskar yaseminimin de üstteki çiçekleri açtı, alttakiler sararıp dökülüyor. aynı şekilde alt kısımdaki yprakları da sararıyor :( neden oluyor anlamadım. acaba soğuk mu etkiliyor? aldığımda etrafında çiçekleri satarken sarıyorlar ya poşet gibi birşey vardı, onu çıkardıktan sonra sararmaya başladılar
lilpar76
21-05-2015, 19:40
Benim yaseminim iki gün öncə açtı, tüm gün güneş işığı alan mutfak penceresinin önünde duruyor. Çok hoş kokusu var, yaprakları da yeterincə sağlıklı görünüyor, suyunu hiç eksik etmiyorum.
554302
ben haftada bir kez su veriyordum, sabah akşam yapraklarına su püskürtüyordum, akşam güneşi alan pencere önündeydi. gayet iyi gidiyordu, yaprak dibinden taze yaprak çıkartıyordu ki.. birden gelişimi durdu, yaprakları sararmaya başladı. güneş mi çok geldi acaba diye sabah güneşi alan pencere önüne koydum. şimdi su püskürtmeyi de bıraktım ama yapraklarının nerdeyse tamamı sarardı :( ne yapmalıyım? neye ihtiyacı var bilmiyorum :(
Tohumdan yetiştirdiğim madagaskar yaseminim bu hale geldi :D Yarın şaşırtma yapmayı düşünüyorum. Pencere önünde durduğu için yaprakları sürekli belli bir yöne doğru açılıyor. Bu evreden sonra ne yapmalıyım ?
557871
557872
lilpar76
11-06-2015, 15:21
Çiçek açmağa devam ediyoruz...:)
Ic surgunlerimiz sararip dokulmeye basladi yer degisikligi yapilmadi direk gunes almiyor ve susuz kalmadi, hefhangi bif zararli da gormedim, bir bilen?
Bu da benim yaseminim :) kışın soğuktan üşümüştü malesef yaprakları zarar gördü. Şimdi toparlanma aşamasında. Küçük küçük filizleri var dallarında.
http://i.hizliresim.com/VVWEkj.jpg
http://i.hizliresim.com/d5g8j7.jpg
560493560495560497
Dışardan her şey yolunda ise sorunu toprağında aramak lazım. Bu bitki suyu tutan, yapısı sıkı topraklardan kesinlikle hoşlanmıyor. Böyle bir toprak yapısında ise bu durum oluşabilir.
Tesekkur ederim, topragini kontrol edeyim, yaklasik geleli 1.5 ay oldu. Toprak asitligini artirmak icin gardenyaya uyguladigim limon tuzlu su verdim. Geleli hic vermemistim.
Tesekkur ederim, topragini kontrol edeyim, yaklasik geleli 1.5 ay oldu. Toprak asitligini artirmak icin gardenyaya uyguladigim limon tuzlu su verdim. Geleli hic vermemistim.
Henüz yeni gelmiş sayılır. Yer adaptasyonundan kaynaklı da olabilir.
Yaklasik 2 yildir madagaskar yasemini yetistiriyorum. Edibdigim tecrubeleri aktarayim. Akdeniz iklimi gibi yerlerde yazin Cok dik gunes ışığını sevmez. Benimkinde yapraklarda sararmalar olmuştu.. Cam arkadasindan yaz gunesini de sevmez. Cok suyu sevmez, tabaginda su kalmamali ve topragi hafif nemliyken kurumaya yakin su vermeli. Npk gibi gubreler verilirse de az miktardaki gubre suda eritilerek verilmeli. Yer degisimini sevmez. Benimki saksida. Tecrubelerim ona gore. Ha bir de soguga dayanikli degil. Bu kis antalyada bikac kez dona maruz kalmisti ve malesef uclarda kurumalar olmustu.
Batiya bakan balkon kapisi onunde mutfakta, perde arkasindan gunes aliyor, birlikte mum ciceklerim var her gun 2 kez spreyle nem sagliyorum, geldiginde bir sikinti yoktu cok guzel sürgünler ve yeni yaprakciklar verdi, belki toprak yuzundendir bahce topragi torf karisiminda, perlit karisimli toprak ile degistireyim diyorum, bu mevsimde sorun olmaz insaallah. Sn moso ve Sn Musk tesekkur ediyorum ilginize gelismeleri paylasirim.
Sn. Samur, Bence direk balkana koymalisiniz. Amasya da yaşıyorsunuz sanirim. Amasya da oglen 12 dwki gunesin dahi onu rahatsiz edecegini sanmiyorum. Yerinizde olsam direk balkona en cok gunes alan yere koyar ve sulamayi keserdim. Bi seyredin bakalim bikac gun. Cicek dinlensin. Su püskürtmeyi de kesin derim naçizane. Toprak kuruduktan sonra da azar azar sulardim yerinizde olsam. Haftada 1 degil de 2 kez ama su bardagiyla mesela.
Madagaskar yasemini ic mekan bitkisi degildir. Birakin gunes alsin. Ne zamanki havalar sogudu; o zaman iceri alabilirsiniz. Fakat kesinlikle cok sulanmamali. Cok sulaninca yapraklarda direk sararmalar oluyor. Sudan şüpheleniyorsanir birakin sulamayi ve topragi kurusun; ardindan cok az miktarda ama haftada 2 kez sulamaya donebilirsiniz. Eger sebebi suysa birakin sudan etkilenen kokler kendine gelsin. Ha tabi tam tersi susuz kalinca da yine yapraklar kurur. Azar azar ama sık sulamak em iyi cozum. B3n en cok sıkıntıyı sulamayi tutturuncaya kadar cektim. Simsi rahatim. Bir de keskin gubreye karsi hassas. Ben evde tavuk gubresi bulup saksinin uzerine yaymistim. Bikac gune kalmadan sararmalar ve yeni filizlerde kurumalar oldu. Su anda 1/4 torf ve geri kalan bahce topragi, biraz da toprak sıkışmasın diye ufalanmis bitki dallari ve yapraklari koymustum. Hayvan gubresi eskimis eskilerun deyimiyle yanmış olmalı.
Rodosta 7-8 m boyunda Stefanotis gördüm, dış ortamda, toprakta dikili.
Kaprisli olmadığını görünce tekrar aldım.
İki Yıldır bakıyorum.
561035
Bu şu anki halı
Şu an böyle aslında:)
561046
Kokusunu tarif edemem.
Dış ortamda hele de toprakta en kolayı. Dış ortamı seviyor. Ama cok soguklarla arasi iyi degil. Gecen sene antalya da bikac gun don oldu 0 dereceleri gordu. O ara dışarda kalmıştı benimki sararma oldu biraz.
Nazli bi cicek degil. Ona guneş lazim acik hava lazim. Bir de toprakta olursa tamamdir. Fakat soguk bolgelerde yaşayanlar icin toprakta Yetiştirmek zor olsa gerek. Ama yazin saksiyi dışarı en cok gunes alan koseye koymamilar balkonda. Cicekler kendine uygun ortamda olmadigi icin hastalaniyor. Dusunsenize tam cicek acip gunes ve acik hava istediginde kapali ortamda icerde birakilinca sikinti olur diye dusunuyorum
Ben balkona biraktim saksiyi yanina koklamaya gidiyorum. Yaptığım tek sey topragi nemini kaybettikce sulamak. Hepsi bu.
Dun balkona cikardim gelismeleri takip edecegiz
Dun balkona cikardim gelismeleri takip edecegiz
Esinti de olmali mi
Acik hava, gunes olsun yeter. Bence suyunu kesin bi sure. Toprak kurusun sonra azar azar sulayip bakin derim duruma.
Nazar değmesin ;)
561780
Bu sabah.
Balkonda gunes bugun yuzunu gosterdi, 1 haftadir hava kapali ve yağmurluydu, bugun toprak nemini kaybetmis. Yeni cikmis olan yapraklar hafif sarimtirak. Eskileri koyu yesil. Demir gubresi de versem mi? (Sivi sekilde sulama suyuna katarak)
562943
562944
Eski yapraklar
562945
Toparlanmasi bikac haftayi bulur. Yeni cikan filizlerden anlarsiniz. Bana sorarsaniz tum ekstralari iptal edip kendi haline birakin cicegi. Gübre vs... bol gunes axik hava ve sadece su alsin. Sadece az miktarda su. Saksinin altindaki tabaga su gecmeyecek kadar hatta. Sandiginiz kadar nazli bi cicek degil.
Cok tesekkur ederim ilginize gelismelerle haberlesiriz
Yaklaşık 3 haftadır npk 15 15 15 i suda eritip kullanıyorum. Gelişiminde gözle görülür fark oldu. Her yerinden filizler fışkırıyor.
Yaklaşık 3 haftadır npk 15 15 15 i suda eritip kullanıyorum. Gelişiminde gözle görülür fark oldu. Her yerinden filizler fışkırıyor.
Sevgili moso son resimleri paylaşıyorum balkonda, yapraklardaki sararma durdu, fazlalasip dokulme olmadi, ama duzelmedide, bir eksigi var amlayamadim. 2 yeni filiz cikardi, 5 tane surgun uclari tamamen kurudu, yeni filizler koyu renkli ama sararma olur mu buyudugunde gorecegiz
567551
567552
567553
567554
Saksinin buyuklugu ne kadar? Saksi degisimini en son ne zaman yaptiniz? Toprak hakkinda bilgi verir misiniz?
Saksi 6 lt, nisan sonunda geldiginnde saksiyi buyuttum ve bahce topragi, organik gubre torf karisimina aldim. Biraz sikisik oldu toprak perlit sonradan geldi karistiramadim, sonra da cesaret edemedim toprak degisimine. Geldiginden beri mutfak balkon kapisinin onundeydi sonra da balkona cikardik.
saksı değişimi yakın yapılmış. sizinkine benzer sorunu ben de yaşadım. saksı değişimini uzun zaman önce yaptığım için saksıyı değiştirdim ve ardından da gübre takviyesine başladım. o sıra benimki dışarıya adaptasyon sorunu (direk güneş ışığı antalya sıcağında) ve besin eksikliği yaşıyordu.
bana sorarsanız saksı değişimine gerek yok. ama gübreleme yapabilirsiniz. gübre olarak npk 15 15 15 ten oran olarak 1 lt suya 1 çay kaşığı kadar gübreyi eriterek kullanabilirsiniz. direk toprağa serpmeyip suda eritilerek kullanılmalı. bu şekilde gübrelemeyi ilk 3 sulamada da besin açığını kapatmak için yapıp ardından 2 haftada 1 kez gübrelemelisiniz. bu şekilde gübreleme madagaskar için mayıs-eylül ayları arasında tavsiye ediliyor. araştırma yaparken öğrenmiştim. 1 lt suya 1 çay kaşığı eritip bitkinin ihtiyacı kadar sulamalısınız. 1 lt su bitkiniz için fazla gelebilir. kalanını diğer bitkilerinize kullanabilirsiniz.
gübre linkteki gibi http://www.toros.com.tr/portals/0/npk1.jpg
bu gübreyi çuvalla satıyorlar ama kiloyla da bulabilirsiniz; ben kiloyla almıştım. kilosu süper dedikleri iyi olan gübrede 2 tl civarı.
organik gübre kullandığınızı yazmışınız. eğer hayvan gübresi ise eskimemiş olan hayvan gübreleri bitkilerde sizidekine benzer sorunlara neden olabiliyor.
Cok guzel bilgiler bunlar tesekkur ederim sevgili moso. Gubre isini yarin hallederim. Bakalim sonuclarini bekleyip gorecez, balkon cok sicak bu aralar burasi gunduz 35 gece 15~20 derece arasinda gidiyo. Antalya daha da sicaktir, sicaktan cok etkilenmez di mi? 3 hf kadar izin nedeni ile sehir disinda olacam, yardimci ablamiz haftada 2 kez sulamaya gelecek. Yoksa sabah gunesi alan kapali balkona mi alsam pencereler acik havadar, on taraf ikindi gunesi aldigindan cok sicak oluyor.
Antalya da daha sicak merak etmeyin :) saat 9 aksam uzeri 4 arasi direk gunes isiginda benimki. Su aralar costu.
lilpar76
11-11-2015, 13:05
Madaqaskar yaseminim tüm yazı yalnız sabahları güneş gören ve fazla rüzgar almayan duvar önünde geçirdi. Yerini sevdi qaliba, her biri 1,5-2 metreye yakın yeni dallar çıkardı. Kışı da yerinde tutmağı düşünüyorum, buralarda temperatur çok nadiren eksi 9-10 dereceye kadar düşer, fazla donlar olursa belki birşeyler sararım, yabancı sitelerde duvarlara, merdivenlere sardırılmış metrelerce uzunluktakı madaqaskar yaseminlerini görüyoruz. O kadar uzunluktakı bitki hemin yıl dikilmemişdir herhalde, demek ki, kışı dışarıda geçirebilen bir bitkidir.
Madaqaskar yaseminim tüm yazı yalnız sabahları güneş gören ve fazla rüzgar almayan duvar önünde geçirdi. Yerini sevdi qaliba, her biri 1,5-2 metreye yakın yeni dallar çıkardı. Kışı da yerinde tutmağı düşünüyorum, buralarda temperatur çok nadiren eksi 9-10 dereceye kadar düşer, fazla donlar olursa belki birşeyler sararım, yabancı sitelerde duvarlara, merdivenlere sardırılmış metrelerce uzunluktakı madaqaskar yaseminlerini görüyoruz. O kadar uzunluktakı bitki hemin yıl dikilmemişdir herhalde, demek ki, kışı dışarıda geçirebilen bir bitkidir.
Sn.lilpar76 dayanabildiği sıcaklık en fazla -1C. şimdiden sarıp sarmalayın bence. Bakü onun için fazla soğuk.
Madagascar Jasmine, Bridal Wreath, Bridal Bouquet, Hawaiian Wedding Flower, Stephanotis, Wax Flower Stephanotis floribunda (http://davesgarden.com/guides/pf/go/53785/#b)
eneskrky
11-11-2015, 22:13
sayın Jezebel bunu öğrendiğim iyi oldu bende korumaya almaya başlıyayım :)
lilpar76
12-11-2015, 07:10
Uyardığınız için çok minnettarım, sayın Jezebel, bunu aklımın bir köşesine yazdım:)
Sanırım, sarıp sarmalamak için henuz çok erken. Ama, yine de tedbirli olurum, hava sıcaklığı 6-7 kibi olduğu zaman sararım.
Dayanmak ve rahat etmek ayrı şeyler.
Tamam bu ısıya dayanır, kısa süreliğine hayatta da kalır.
Ama aslında bitkiler için rahat ettikleri, yani termik konfor 14 derecenin üstündedir.
Optimal ısı da 19-25 derecelerdir.
Tabi karar sizin. Kabarcıklı naylondan koruyucu kılıfları dikmeye başlayın, şimdiden kolay gelsin.;)
Ama asıl düşünmesi gereken benim, nasıl bir örtü 5 metre bitkiye uygun olur:p:p çünkü bitkimin boyu evimin boyunu aştı.
Mücevher Çalısı
13-11-2015, 13:42
Ama asıl düşünmesi gereken benim, nasıl bir örtü 5 metre bitkiye uygun olur:p:p çünkü bitkimin boyu evimin boyunu aştı.
Maşaallah maşaallah, sizinki Allah'a emanet:p
Kaç yaşında ki ? Çok yaşında olmalı ve geçen seneyi atlattıysa bu seneyi de atlatır;)
Bu sene çok boy attı, uygun güneş ve sıcaklık :)
Geçen sene 3 metre boyunda seram vardı, Güzelbahçe fırtınaları parçaladı maalesef :(
Lonicera
05-12-2015, 17:32
Ama asıl düşünmesi gereken benim, nasıl bir örtü 5 metre bitkiye uygun olur:p:p çünkü bitkimin boyu evimin boyunu aştı.
Uygun ölçülerde örtü bulamayıp, elinizdeki örtüye bitkiyi uyduracaksanız eğer, bitkinin fazla gelen uymamış kısmına baharda talip olabilirim.
Uydu mu bilemiyorum?:)))))
Anlaşılmıştır.
Elimdeki kabarcıklı naylonu saracağım, artık kalan kısmını çelik alayım, köklensin diye düşündüm.
Dalında bırakırsam donabilir veya bozulabilir.
Lonicera
06-12-2015, 13:22
Kör istedi bir göz, mevlam verdi iki göz. İnşallah köklenirler Sn.Jezebel.
Hediye paketi hazır, şimdiden sardım :)
Artık naylondan geçen ışıkla idare etsin.
Budadıklarımdan 20 adet 20-30cm çelikler çıktı.
Kim köklenir kim çürür göreceğiz.
587890
Bir dal da böyle mutasyon gösterdi, aylardır izliyordum, şimdi dışarıda kalınca mecburen kestim.
Bu nasıl gelişecek çok merak ediyorum.
587891
587892
Köklenirse devam eder köklenmezse...
Ama 4 çelik var yassı dallı Stefanotis, birinden biri köklenecektir.
handeyesil
25-12-2015, 21:20
4 gün önce evimize gelen yaseminim geldiğinin ertesi günü solmaya başladı :( saksısını değiştirdim ve sürekli nemli tutmaya çalışıyorum ama yaprakları kıvrık bir şekilde... ne önerirsiniz?
geçen hafta başında hediye olarak geldi, gayet hoş kokulu ve çok canlıydı, cuma günü iki yaprağı sararmıştı, bugün ofise geldiğimde birkaç yaprağının ve çiçeğinin düştüğünü gördüm kalan yapraklar da teker teker sararmaya başlamış, bauhaustan alındı acaba toprak yapısı uygun mudur birşeyler eklemem gerekir mi :( işyerimdeki oda ışık alıyor orta sıcaklıkta, pencereye çok yakın değil
bu bölüme bakan bir çiçek dostu yok mu
geçen hafta başında hediye olarak geldi, gayet hoş kokulu ve çok canlıydı, cuma günü iki yaprağı sararmıştı, bugün ofise geldiğimde birkaç yaprağının ve çiçeğinin düştüğünü gördüm kalan yapraklar da teker teker sararmaya başlamış, bauhaustan alındı acaba toprak yapısı uygun mudur birşeyler eklemem gerekir mi :( işyerimdeki oda ışık alıyor orta sıcaklıkta, pencereye çok yakın değil
Stephanotisler normalde bu mevsimde uykudadır. Sizin elinizdekiler sera ortamında zorlama çiçek açtırılmış durumda. Taşınma sırasında ciddi soğuk yediyse bu durum normal. Normal durumda tek tük bu mevsimde yaprak sararması görülebilir. Ayrıca su tutan topraklardan ( ki sade torfa dikilmis olduğu gözüküyor) stephanotis pek hoslanmaz. Kök çürüklüğü gibi bir durum da söz konusu olabilir. (ki kuvvetle muhtemel böyle bir durum var, zira tüm yapraklar sararma eğiliminde gibi gözüküyor.
Ne yapılabilir derseniz, ben olsam bu durumda saksısının toprağını değiştiririm. Toprak üstü kurumadan sulamam. Suladığımda çok çok fazla su vermem, hafif üstü ıslatacak kadar, ve 16-20 derece civarlarında aydınlık bir ontamda tutarım. Tüm yapraklarını dökse de gövde kararmadıkça yaprak koltuklarından yeni filizler sürecektir. Dilerim kurtarırsınız.
Çok teşekkürler en kısa zamanda toprağını değiştireceğim ve diğer talimatları uygulayacağım İnşallah zarar görmeden hayata döndürebilirim
Çok teşekkürler en kısa zamanda toprağını değiştireceğim ve diğer talimatları uygulayacağım İnşallah zarar görmeden hayata döndürebilirim
Toprağını değistirirken kök kısmının merkezine çok fazla dokunmayın. Etrafta kalan fazlalık toprağı değistirin. Zaten büyük ihtimalle iki ayrı katman göreceksiniz.
Kış başında sardığım Stefanotisin paketini makaslayarak açtım.
Hava durumu konusu net olmadığı için paketten çıkarmaya korktum.
Durum bu:
597739
597740
Kuruyan uç dallar da olmuş, bu bahara ait 4-5 yeni sürgün de var.
E çok şükür.
Lonicera
29-02-2016, 12:10
Benim çelikler köklenmedi, kurudular.
Bendeki çeliklerin bir kısmı çürüdü, bir kısmında da mühür oluşmuş durumda.
Umutluyum o yüzden de.;)
eneskrky
29-02-2016, 15:55
sayın Jezebel tebrikler Bitkiniz mükemmel atlatmış kışı ..
Benimkiler can çekişiyor ama hala umut var gibi
Benim çelikler köklenmedi, kurudular.
Çelikleri mart sonu gibi alırsanız köklenecektir.
2şer çift yapraklı sekilde parçalara ayırın. alt yaprakları alın. yarısını toprağa gömün.
Lonicera
29-02-2016, 17:32
Çelikleri mart sonu gibi alırsanız köklenecektir.
2şer çift yapraklı sekilde parçalara ayırın. alt yaprakları alın. yarısını toprağa gömün.
Ahh ah, bitkinin kendisi bende değil ne yazık ki. Sn Jezebel vermişti. Artık kendisini bulup almaktan başka yol kalmadı.
Bu çiçek ara sıra Kipanın çiçek reyonunda bulunur.
Gül hanıma ve kendime aynı anda 2 yıl önce Kipa'dan almıştım.
Ege süs bitkileri serasında hep görüyorum ama-25 lira gibi bir ücreti var.
Umarım kardeşi de yaşıyordur:)
Benim çeliklerin geneli böyle.
598862
598863
Aylardır duruyorlar, öldü desem ölmedi, oldu desem o da yok :mad:
Lonicera
10-03-2016, 12:32
Aslında çok daha önceden almam gerekirdi ama neyse artık. Onsuz geçen yıllara inat 2 adetle yerlerini almış oldular. 3 litrelik saksılarda çok sağlıklı olarak gelen fidanlar 15' er litrelik saksılara alınıp bolca su verildi. Darısı olmayanların başına artık:))
sayın Lonicera bu fideleri nerden edindiniz.
Lonicera
10-03-2016, 17:09
Buradan (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/madagaskar-yasemini-stephanotis-f-kokulu-213533791)
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160320/24b6932c9a8a26bca650fb63b501fe75.jpg
Benimki de bu durumda. Sarilacak yer bulamadigi icin daha fazla gelismiyor sanirim. 11. sayfada gordugum gibi bir sarilma panosu yaptirmak istiyorum insallah. Alali yaklasik 2 sene oldu ama gayet saglikli olmasina ragmen hic cicek acmadi.
Benimki 6 ay sonra ilk defa çiçek veriyor.
Tavsiye edildiği gibi kışın soğuk bir odada tutmuştum çok az suyla. Odanın penceresi hep açıktı, gece 10 derece civarını görüyordu.
Baharda bol ışıklı bir yere alıp sık sık sulamaya ve gübre vermeye başladım.
Arkadaslar acil yardim madagaskar yaseminimde bir sorun var çozemiyorum ne yapmam lazim sararmalar çogaliyor
Yeni sürgünler dahil sararıp düşüyor
Güneş'e çıkarın, gübre verin :)
Güneşteydi zaten sararmaya başlayınca içeri almıstim tavsiyeniz üzerine tekrar dışarı aldım bakalım umarim sararma durur
Konuyu canlandıralım :)
Bazı arkadaşların başarılı bir şekilde bitkilerini çiçeklendirebildiklerini görüyorum. Sormak istediğim nokta, çiçeklerin yeni dallarda mı, eski dallarda mı çıktığı. Budarken buna dikkat etmek lazım çünkü.
Özellikle konunun uzmanı Jezebel ve musk'un değerli tecrübelerini bekliyoruz. :)
Bu arada bitkilerinden çoğaltmak isteyenler için Daldırma Tekniği ile Üretim (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/2154.htm) başlığındaki "Hava Daldırması" yöntemi kullanılabilir.
Başlıkta kullanılan fotoğrafta da yanılmıyorsam Stephanotis Floribunda'yı görüyoruz:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/1041d1144358792-havadaldir.jpg
Şahsen denemeyi düşünüyorum. Şayet denersem, tecrübelerimiz burada paylaşıyor olurum faydalı olması açısından.
Konuyu canlandıralım :)
Bazı arkadaşların başarılı bir şekilde bitkilerini çiçeklendirebildiklerini görüyorum. Sormak istediğim nokta, çiçeklerin yeni dallarda mı, eski dallarda mı çıktığı. Budarken buna dikkat etmek lazım çünkü.
Özellikle konunun uzmanı Jezebel ve musk'un değerli tecrübelerini bekliyoruz. :)
Çiçekler yeni sürgünlerde oluşur. Ancak bu mevsimde çiçeklenmesini beklemeyin. Seralarda satılanlar ozel ortamlarda bu mevsimde çiçeklenebiliyor. Normalde evlerde bu mevsimde bitki uyku dönemindedir.Minimum su...
Bu arada bitkilerinden çoğaltmak isteyenler için Daldırma Tekniği ile Üretim (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/2154.htm) başlığındaki "Hava Daldırması" yöntemi kullanılabilir.
Başlıkta kullanılan fotoğrafta da yanılmıyorsam Stephanotis Floribunda'yı görüyoruz:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/1041d1144358792-havadaldir.jpg
Şahsen denemeyi düşünüyorum. Şayet denersem, tecrübelerimiz burada paylaşıyor olurum faydalı olması açısından.
Burada örnekteki resim kauçuk bitkisi. Stephanotis de büyük ihtimalle bu yontemle çoğaltılabilir. Ama bence gereksiz uğraş. İlkbaharda şubat mart gibi zaten bitkiye bir budama yapılmalı. o zaman alacağınız parçalardan kolaylıkla çelikleyebilirsiniz. Daha onceki mesajlarımda nasıl yapılacağını anlatmıstım.
Paylaşımlarınız çok faydalı olacak. Minnettarım.
Mesajlarınızda çoğunlukla çoğaltma konusunda ipuçları verilmiş. Çiçeklenmesi için sanırım ekstra gayret harcamıyorsunuz diye anlıyorum. Yerini sevdiği için bitki normal yaşamına devam ediyor, yapması gerektiği işi yapıyor, çiçekleniyor?
Paylaşımlarınız çok faydalı olacak. Minnettarım.
Mesajlarınızda çoğunlukla çoğaltma konusunda ipuçları verilmiş. Çiçeklenmesi için sanırım ekstra gayret harcamıyorsunuz diye anlıyorum. Yerini sevdiği için bitki normal yaşamına devam ediyor, yapması gerektiği işi yapıyor, çiçekleniyor?
kışın ayda 1 gibi yazın biraz daha sık diğer bitkilerimle birlikte onlar da gübreleniyor. Aydınlık güzel ışık alan bir yerde iseler bahar ortasında tomurcuk göstereceklerdir. Mart- kasım arası bahçede sonra camekanlı serin alana geçerler.
kışın ayda 1 gibi yazın biraz daha sık diğer bitkilerimle birlikte onlar da gübreleniyor. Aydınlık güzel ışık alan bir yerde iseler bahar ortasında tomurcuk göstereceklerdir. Mart- kasım arası bahçede sonra camekanlı serin alana geçerler.
Geçen Mayıs'ta aramıza katılmıştı (iç mekan). İlk birkaç günde çiçeklerini döktü. Tahminimce ortam değişikliğinden veya iç mekanı sevmediğinden kaynaklı oldu. Ardından daha büyük saksıya yerleştirdim. O zamandan beri çiçek açmadı, ara ara yeni sürgünler çıkardı, büyüdü. Özellikle bir keresinde yapraklarını nemli bez ile temizledikten sonra resmen çoştu.
Haziran'dan beri kalıcı yerinde - mutfaktaki güneye bakan pencere önünde. Bol bol ışık alıyor. Normalde sabah güneşi (doğu) öneriliyor, yakıcı öğle güneşi önerilmiyor. Doğru mu yapıyorum bilmiyorum, ama bitkinin rahatsız olduğunun işaretlerini görmeyene dek yerini değiştirmeyi düşünmüyorum.
Genel olarak keyfi yerinde. Mayıs'tan beri sadece bir yaprağında sararma görüldü, onu da daha geçen gün farkettim. Yaşlı yaprakta olduğundan her ihtimale karşı sıvı solucan gübresi verdim. Sararma tek tük olabiliyormuş zaten bu mevsimde bildiğim kadarıyla.
Bu koşullarda çiçek açar mı veya açmasını istiyorsanız şunu yanlış yapıyorsunuz, düzeltin diyebileceğiniz bir husus varsa duymak isterim.
Geçen Mayıs'ta aramıza katılmıştı (iç mekan). İlk birkaç günde çiçeklerini döktü. Tahminimce ortam değişikliğinden veya iç mekanı sevmediğinden kaynaklı oldu. Ardından daha büyük saksıya yerleştirdim. O zamandan beri çiçek açmadı, ara ara yeni sürgünler çıkardı, büyüdü. Özellikle bir keresinde yapraklarını nemli bez ile temizledikten sonra resmen çoştu.
Haziran'dan beri kalıcı yerinde - mutfaktaki güneye bakan pencere önünde. Bol bol ışık alıyor. Normalde sabah güneşi (doğu) öneriliyor, yakıcı öğle güneşi önerilmiyor. Doğru mu yapıyorum bilmiyorum, ama bitkinin rahatsız olduğunun işaretlerini görmeyene dek yerini değiştirmeyi düşünmüyorum.
Genel olarak keyfi yerinde. Mayıs'tan beri sadece bir yaprağında sararma görüldü, onu da daha geçen gün farkettim. Yaşlı yaprakta olduğundan her ihtimale karşı sıvı solucan gübresi verdim. Sararma tek tük olabiliyormuş zaten bu mevsimde bildiğim kadarıyla.
Bu koşullarda çiçek açar mı veya açmasını istiyorsanız şunu yanlış yapıyorsunuz, düzeltin diyebileceğiniz bir husus varsa duymak isterim.
Çiçek açmıyşorsa bir ihtimal kışı ev ortamında gereğinden fazla sıcak bir ortamda geçirdiğindendir. Bu dönemde bitkide hareket olmaması lazım. Benim bitkilerim kışı camekanda geçiriyor ve ısı gündüz 18-19 civarı geceleri 13-16 arasında oluyor. Kış girişinde ve baharda bir miktar yaşlı yaprak sarartır bu da normaldir. Kışı serin bir ortamda geçirmesini sağlarsanız bahardan sonra çiçeklenecektir. Havalar ısınca bitkide hareket baslayacaktır o zaman biraz da gübreleme yaparsınız.
Geçen Mayıs'ta aramıza katılmıştı (iç mekan). İlk birkaç günde çiçeklerini döktü. Tahminimce ortam değişikliğinden veya iç mekanı sevmediğinden kaynaklı oldu. Ardından daha büyük saksıya yerleştirdim. O zamandan beri çiçek açmadı, ara ara yeni sürgünler çıkardı, büyüdü. Özellikle bir keresinde yapraklarını nemli bez ile temizledikten sonra resmen çoştu.
Haziran'dan beri kalıcı yerinde - mutfaktaki güneye bakan pencere önünde. Bol bol ışık alıyor. Normalde sabah güneşi (doğu) öneriliyor, yakıcı öğle güneşi önerilmiyor. Doğru mu yapıyorum bilmiyorum, ama bitkinin rahatsız olduğunun işaretlerini görmeyene dek yerini değiştirmeyi düşünmüyorum.
Genel olarak keyfi yerinde. Mayıs'tan beri sadece bir yaprağında sararma görüldü, onu da daha geçen gün farkettim. Yaşlı yaprakta olduğundan her ihtimale karşı sıvı solucan gübresi verdim. Sararma tek tük olabiliyormuş zaten bu mevsimde bildiğim kadarıyla.
Bu koşullarda çiçek açar mı veya açmasını istiyorsanız şunu yanlış yapıyorsunuz, düzeltin diyebileceğiniz bir husus varsa duymak isterim.
Çiçek açmıyorsa bir ihtimal kışı ev ortamında gereğinden fazla sıcak bir ortamda geçirdiğindendir. Bu dönemde bitkide hareket olmaması lazım. Benim bitkilerim kışı camekanda geçiriyor ve ısı gündüz 18-19 civarı geceleri 13-16 arasında oluyor. Kış girişinde ve baharda bir miktar yaşlı yaprak sarartır bu da normaldir. Kışı serin bir ortamda geçirmesini sağlarsanız bahardan sonra çiçeklenecektir diye düsünüyorum. Havalar ısınca bitkide hareket baslayacaktır o zaman biraz da gübreleme yaparsınız.
Çiçek açmıyşorsa bir ihtimal kışı ev ortamında gereğinden fazla sıcak bir ortamda geçirdiğindendir. Bu dönemde bitkide hareket olmaması lazım. Benim bitkilerim kışı camekanda geçiriyor ve ısı gündüz 18-19 civarı geceleri 13-16 arasında oluyor. Kış girişinde ve baharda bir miktar yaşlı yaprak sarartır bu da normaldir. Kışı serin bir ortamda geçirmesini sağlarsanız bahardan sonra çiçeklenecektir. Havalar ısınca bitkide hareket baslayacaktır o zaman biraz da gübreleme yaparsınız.
Cevabınız için minnettarım sayın musk.
Malesef bahsettiğiniz sıcaklıklara ulaşamıyorum evimde. Evin içi olması gerekenin üstünde, balkon ise olması gerekenin altında... Fazla soğuk bu cinse zarar verdiğinden, mecbur iç mekanda kışlamak zorunda. Sonuçlarına katlanmak zorundayım malesef. İlkbaharda neticesini göreceğiz.
Geçen sene kısaltmıştım , sarıp sarmalayıp kışı geçirttim bahçede.
Bu sene tamamen kendi direncine bıraktım garibi.
Boy olmuş yine 3-4 metre. Hala yaprakları duruyor.
Sonuçları göreceğiz.
Yaşlı yapraklar sararmaya başladı. Soğuk çarpmış olabilir mi? Böyle mi oluyor soğuk çarpınca?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170110/80660e6c7410b17c03983aeb99dd8224.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170110/136720dfd9af99f12d006cede571d447.jpg
Daha az ışıklı ama biraz daha sıcak (oda sıcaklığı) yere alınca sararma durdu, sararanlar döküldü.
Şimdi yeni hareketlilik başladı. Fotoğraftaki çiçek başlangıcı mıdır? Öyleyse daha aydınlık bir yere almam gerekir mi?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170204/b86c69d9d0a3e25b90d3ae08e63b1258.jpg
Daha az ışıklı ama biraz daha sıcak (oda sıcaklığı) yere alınca sararma durdu, sararanlar döküldü.
Şimdi yeni hareketlilik başladı. Fotoğraftaki çiçek başlangıcı mıdır? Öyleyse daha aydınlık bir yere almam gerekir mi?
Çiçek, tabi ki bu mevsimde bulunduğu yerden daha aydınlık bir yeriniz var ise iyi olacaktır.
Çiçek, tabi ki bu mevsimde bulunduğu yerden daha aydınlık bir yeriniz var ise iyi olacaktır.
Sayın musk, sizi konunun uzmanı olarak belirledim zihnimde ;), teşekkürler.
Biraz araştırdım, yerinin değişmesine karşı çok hassas olduğu söyleniyor bitkinin; ufak değişikliklerde dökebiliyorlar çiçeklerini. Ondan henüz bir aksiyon almadım.
Şöyle bir varsayımım ne kadar doğrudur? Eğer bitki bulunduğu ortamda çiçeği büyütecek koşulları yakalamışsa çiçek sürecini başlatır? Çiçekleri büyütemeyeceğini düşünürse hiç o süreci başlatmaz? Öyleyse şu anki yerinde de çiçeklerini büyütebilir?
Çok saçma da olabilir dediğim şeyler, uzmanlığım yok bu konularda, mazur görünüz lütfen. :confused:
Sayın musk, sizi konunun uzmanı olarak belirledim zihnimde ;), teşekkürler.
Biraz araştırdım, yerinin değişmesine karşı çok hassas olduğu söyleniyor bitkinin; ufak değişikliklerde dökebiliyorlar çiçeklerini. Ondan henüz bir aksiyon almadım.
Şöyle bir varsayımım ne kadar doğrudur? Eğer bitki bulunduğu ortamda çiçeği büyütecek koşulları yakalamışsa çiçek sürecini başlatır? Çiçekleri büyütemeyeceğini düşünürse hiç o süreci başlatmaz? Öyleyse şu anki yerinde de çiçeklerini büyütebilir?
Çok saçma da olabilir dediğim şeyler, uzmanlığım yok bu konularda, mazur görünüz lütfen. :confused:
Sayın anarius, uzman falan değilim, biraz deneyimim var diyelim. Tabi ki bulunduğu ortamda çiçeğe durmuşsa zaten ortamı beğenmis demektir. Oyle yer değiştirmeye söylendiği kadar hassasiyetini görmedim ben. Tabi ışık alan bir yerden karanlık bir odaya taşımıyorsanız... Yine de siz yerini değiştirmeyin , nasılsa ortamı benimsemiş ve çiçeklenme başlamış. Ortamı kuru ise Biraz nem sağlayın biraz da çiçeğe teşvik için fosfor ağırlıklı gübreleme yapın. Toprağı kurumadan su verip suya boğmayın.
Goncalar büyüyor.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170301/6486709ffcaea2514cf24494aaf19bb4.jpg
İyice belli olmaya başladı çiçekler.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170314/b2c146e377523744f39cbc09517179d9.jpg
nanemolla
21-09-2017, 21:28
Bendeki aşağı sarılmayı hiç sevmiyor.Şu an azda olsa hala çiçek veriyor.en hızlı uzayan sürgünü aşağı doğru sarıp bırakıyorum enteresan bir şekilde uzaması aniden aşırı yavaşlıyor.sardırma düzeneği bulamıyorum içime sinen.şimdilik 3-4 çubukla idare ediyoruz.
nanemolla
13-10-2017, 13:59
659016 bol sürgünde şuan:D
Tekzenden bu şekil sarmaşık çubuğu buldum.iki tane aldım ama böyle giderse buda yetmeyecek maşallah.
659016 bol sürgünde şuan:DGüzel olmuş. Çiçek durumu nasıl? Benimkisi çok az ve nadir açıyor.
Bu arada çok soğuğu sevmiyor, kışı içeride geçirmesi gerekecek.
nanemolla
13-10-2017, 14:12
İçeriye çoktan aldım.Mutfak pencere kenarında bol ışık alıyor.Gündüz güneşli saatlerde pencereyi az açıyorum akşama doğru kapatıyorum.Çiçekler bitti şuan.Neredeyse heryerinden sürgün veriyor sanki.İnşallah kışıda rahat geçirir.
nanemolla
13-10-2017, 14:26
Sn anarius hala çiçekleniyorsa sizinki tadını çıkarın derim.Çiçek açtığı dönemde sürekli balkona gidip kokladıgım halde içeride de kokusunu almak için bir tanesini koparıp kulağımın arkasına takardım kokusundan uzak kalmamak adına : )
Ve ben ilk tomurcuklarını gördüğümde ay yazık bir gözde bu kadar sürgünü besleyemez iyisimi 3 tanesini falan koparayımda geriye kalanlar gür uzasın demiştim.: )) Ama kıyamayıp erteledim ve sonraları bi baktimki bunlar sürgün ucu değilmiş.Ve böylelikle ilk çiçekleriyle tanışmış olduk yaseminimin: )
nanemolla
20-10-2017, 07:38
659474 yaprak Zararı
nanemolla
20-10-2017, 07:39
659475
nanemolla
20-10-2017, 07:46
659476
Ve kendisi.mavi halka içindeki kırmızı örümcek sanırım(yaprağa verdiği zarardan öyle anlaşılıyor) .
Yaninada topluigne koydumki boyutu anlaşılsın diye.foto çekerken bile bi durmadı yerinde.
nanemolla
20-10-2017, 14:24
Elime büyük boy ıslak mendil paketini alıp yeseminimin bütün yapraklarını ovustura ovuştura sildim.Diğer ciceklerdende ayırıp başka aydınlık bir yere koydum.Bakalım gidişat ne olacak
Elime büyük boy ıslak mendil paketini alıp yeseminimin bütün yapraklarını ovustura ovuştura sildim.Diğer ciceklerdende ayırıp başka aydınlık bir yere koydum.Bakalım gidişat ne olacak
Ne olduğu belli değil resimden ama kırmızı örümcek olmadığı kesin. Kırmızı örümcek bundan çok daha küçüktür büyüteçle bakarsanız anca görürsünüz.
nanemolla
20-10-2017, 22:45
Eminmisiniz sn musk.Yaprak zararı aynı gibi.ful gül onlarada bulaşmış.ve hepsinde yapraklar aynı zerrelenmis gibi renk açılması olmuş sonrada kuruyor zaten.Topluignenin ucuyla zor aldım zaten ucunda olup olmadığını zar zor gördüm.ben kirtasiyeden 20 TL ye büyüteç almıştım onunla gördüğümü kendimde görebiliyordum.:)sadece biraz daha ayrıntılı gösterdi. çok uyduruk birseydi belkide.
O zaman ben kime teşhis ettirebilirim.zirai ilaç satanlar anlarmı?
Eminmisiniz sn musk.Yaprak zararı aynı gibi.ful gül onlarada bulaşmış.ve hepsinde yapraklar aynı zerrelenmis gibi renk açılması olmuş sonrada kuruyor zaten.Topluignenin ucuyla zor aldım zaten ucunda olup olmadığını zar zor gördüm.ben kirtasiyeden 20 TL ye büyüteç almıştım onunla gördüğümü kendimde görebiliyordum.:)sadece biraz daha ayrıntılı gösterdi. çok uyduruk birseydi belkide.
O zaman ben kime teşhis ettirebilirim.zirai ilaç satanlar anlarmı?
Yaprakların altında olur. Yaprağı ters çevirip büyüteçle bakın ince bir ağ yapısı içinde minik siyah noktalar ve hareket eden saydam canlılar varsa kırmızı örümcektir.
asağıda gayet belirgin şekilde izlenebilir. https://www.youtube.com/watch?v=RMX7sr-__fY
nanemolla
21-10-2017, 23:44
Aynen benim yaprak altına benziyor.tabi bu büyüteçle bakılanda rengi bacakları görünüyor.benimkilerdede incecik çok küçük bir ağ ve üzerine beyaz toz serpilmiş gibi.Bir **** iki tanede resmini cektigimden oluyor.eğer silmedigim gözden kaçan yaprak varsa resmini çekmeye çalışırım.keşke kırmızı örümcek olmasa benimki .hiç değilse inatçı bir akarla karşı karşıya olmazdım.Videodaki yaprak zararlariyla aynı alt oluşumlarda aynı.iki yıldır özellikle güllerimde mevcutlar.bir de mercek altında resmini çekmeye çalışayım.Bence aynısı keşke yanılsam : (
Aynen benim yaprak altına benziyor.tabi bu büyüteçle bakılanda rengi bacakları görünüyor.benimkilerdede incecik çok küçük bir ağ ve üzerine beyaz toz serpilmiş gibi.Bir **** iki tanede resmini cektigimden oluyor.eğer silmedigim gözden kaçan yaprak varsa resmini çekmeye çalışırım.keşke kırmızı örümcek olmasa benimki .hiç değilse inatçı bir akarla karşı karşıya olmazdım.Videodaki yaprak zararlariyla aynı alt oluşumlarda aynı.iki yıldır özellikle güllerimde mevcutlar.bir de mercek altında resmini çekmeye çalışayım.Bence aynısı keşke yanılsam : (
Dediklerinize göre tespitiniz doğru o halde. Neopan 500 EC veya etken maddesi BROMOPROPYLATE olan herhangi bir ilaç kullanın.
nanemolla
22-10-2017, 09:05
659613
nanemolla
22-10-2017, 09:28
659618
nanemolla
22-10-2017, 09:35
Ancak bu kadar net yükleyebildim.telefonumda bundan çok net ama buraya bu kadar yukleyebiliyorum sanırım.Hatta videoda çektim mercekle ama buraya yüklemeyi bilmiyorum.Yukarıdaki resimler mercekle çekildi.iki tarafındaki siyah beneklerı bile gördüm rahatlıkla ama yukarıdaki resimlerden siz anlayabilirmisiniz bilmiyorum buraya yüklerken KB sınırından dolayı silikleşiyor.
nanemolla
22-10-2017, 09:41
Sn musk yazdığınız ilaçlar yumurtalarına da etkin mi?
Sn musk yazdığınız ilaçlar yumurtalarına da etkin mi?
kırmızı örümcek, doğrudur. Ben kullanıyorum uzun süredir. temizliyor. Ancak bitkinin her tarafını ilaçlamanız lazım.
nanemolla
22-10-2017, 12:17
Sizi yormadıysam hangi aralıkla kaç kere uyguladığınızı da yazarmısınız sn musk.Ve temizliyor derken bir daha görmüyormusunuz yoksa bir iki ay falanmı kayboluyor.
Bir kez uygulayın 15 gün sonra tekrar uygulayın. Yazın kuru havalar basladığında tekralama ihtimali var. Gözünüz üzerinde olacak bitkilerin.
nanemolla
22-10-2017, 17:04
Tekrar imdadıma yetiştiniz sn musk .Aslında bu ilac meselesini akar başlığında da soruşturuyurdum. sağolun saglicakla kalın.
Merhaba arkadaşlar, yazın bir yerde çiçek açmış halini görüp hayran kaldığım ve internetten aldığım madagaskar yasemini var elimde.
Remini yüklemeye çalışacağım. Ofis ortamında kapalı alanda duruyor. Zaten elime ulaştı 2 gün sonra tüm çiçeklerini döktü. Ofis kışın sıcak oluyor tabi ama balkona koymak istemedim. Öncelikle sormak istediğim sorular var yardımcı olursanız çok sevinirim
1-Kapalı ofis ortamında yaşar mı?
2-Kaç günde bir ve ne şekilde sulama yapmam gerek?
3-Tele sarılmış durumda, tel daire şeklinde, telden kurtarayım mı ?
4-Başka dikkat etmem gereken bir konu olurmu?
Çok ama çok teşekkür ederim
https://preview.ibb.co/g6XJqm/IMG_2206.jpg
Merhaba arkadaşlar, yazın bir yerde çiçek açmış halini görüp hayran kaldığım ve internetten aldığım madagaskar yasemini var elimde.
Remini yüklemeye çalışacağım. Ofis ortamında kapalı alanda duruyor. Zaten elime ulaştı 2 gün sonra tüm çiçeklerini döktü. Ofis kışın sıcak oluyor tabi ama balkona koymak istemedim. Öncelikle sormak istediğim sorular var yardımcı olursanız çok sevinirim
1-Kapalı ofis ortamında yaşar mı?
2-Kaç günde bir ve ne şekilde sulama yapmam gerek?
3-Tele sarılmış durumda, tel daire şeklinde, telden kurtarayım mı ?
4-Başka dikkat etmem gereken bir konu olurmu?
Çok ama çok teşekkür ederim
1-Yaşar ama yaçzın dışarda daha memnun olur.
2- Toprağı kuruduktan sonra sulayın, Kışın Nispeten daha az.
3-Telden kurtarırsanız nereye sardıracaksınız. Biraz büyüyene kadar oyle kalsın simdilik.
4-Bol ışık ve güneşi sever, çiçek için şart
Sn.Musk çok teşekkür ederim. Arada gelişimi hakkında bilgi vermeye çalışırım buradan.
İyi günler
Sayın ozo, soğuğu sevmiyor, yukarıdaki yorumlarıma bakarsanız soğuk aldığı için yapraklarını sarartıp döktüğünü görebilirsiniz. O yüzden kışı iç mekanda, camdan çok uzak olmayacak şekilde geçirmeli. Ne zaman su istediğini belli eden bir bitki bu, yaprakları yumuşayıp "etleşince", hafif sarkınca tam zamanı. Çok sulamayın o yüzden, fazla sevgi ile öldürmeyin. :)
Merhaba Sayın Anarius, peki bu çiçeği çoğaltmak için hangi tekniği izlemem gerek, hangi ay olmalı?
teşekkür ederim
Çoğaltma işine pek bulaşmadım ama yukarıda bir arkadaşımız anlatmıştı, çelikle ilkbahar aylarında mı neydi. Önceki yazılara göz atarsanız kolaylıkla bulursunuz. Yanılmıyorsam musk bahsetmişti.
yasmin.28
26-12-2017, 09:58
Merhaba.Benimde 1-1,5 aydır bir yaseminim var.Ofisde bakıyorum.Geldiğinde yapraklarından sararıp dökülenler oldu.Şimdide dallarında pamukçuk oluşmuş.Ne yapmalı, neden oldu acaba?
EAkpınar
15-05-2018, 14:20
Geçen yıl anneler gününde iş yerindeki arkadaşım hediye etmişti yaseminimi :rolleyes:. Çiçeklerine ikimizde bayılmıştık. Kışın tüm yaprakları sararıp döküldü. Çok üzüldüm, aklıma önce köklerini kontrol etmek geldi. Ancak hepsi çok sağlıklıydı. Kalan iki yaprağıyla bahara ulaştı şimdi aşağıdaki gibi. Forumu okuyunca kışın cam balkondan içeri almak gerektiğini de öğrenmiş oldum. Orkidelerim, çilli begonyam, mum çiçeğim hepsi kışı cam balkonda geçirdi. Yaseminim yeniden yapraklandı ve sürgün vermeye başladı fakat ne zaman çiçek açar dersiniz:confused:
Şu anda yeni yerine tam alışma, toparlama aşamasında gibi. Normalde bir sonraki aşama çiçek. Fakat bol ışık alabilirse eğer çiçek oluşur.
EAkpınar
17-05-2018, 09:48
Şu anda yeni yerine tam alışma, toparlama aşamasında gibi. Normalde bir sonraki aşama çiçek. Fakat bol ışık alabilirse eğer çiçek oluşur.
Teşekkür ederim. Sn. Anarius beklemekten başka yapacak bişey yok demek ki.:(
nanemolla
26-11-2018, 15:03
684331
Geçen bahar çeliklediğim yaseminim.5 çelik yapmıştım firesiz tutmuştu yakın çevrem çok istedi onlara dağıttım en gürü bana kaldı:D bir sürü de çelik komşulara dağıtmıştım. Anacını da kendi anacığıma hediye ettim:p
Geçen yıl anneler gününde iş yerindeki arkadaşım hediye etmişti yaseminimi :rolleyes:. Çiçeklerine ikimizde bayılmıştık. Kışın tüm yaprakları sararıp döküldü. Çok üzüldüm, aklıma önce köklerini kontrol etmek geldi. Ancak hepsi çok sağlıklıydı. Kalan iki yaprağıyla bahara ulaştı şimdi aşağıdaki gibi. Forumu okuyunca kışın cam balkondan içeri almak gerektiğini de öğrenmiş oldum. Orkidelerim, çilli begonyam, mum çiçeğim hepsi kışı cam balkonda geçirdi. Yaseminim yeniden yapraklandı ve sürgün vermeye başladı fakat ne zaman çiçek açar dersiniz:confused:
Sayın EAkpınar, yasemininiz bu yıl çiçek açtı mı? Son halini merak ettim.
EAkpınar
27-11-2018, 14:25
Sayın Nevgül yaseminim çok kötü oldu.:( İzin dönüşünde tüm yaprakları sararmıştı. Şuan salonda üzerinde bir tane yarı sararmış yaprak ve yeni oluşan 2 yaprağı var. İnşallah toparlanır:(
Sn EAkpınar; sağlık olsun. Umarım düzelir.
Laleşahin
07-04-2019, 07:04
Merhabalar arkadaşlar. Birkaç defa madagastar yasemini aldım ama yaşatamadım bende tohumundan denemeye karar verdim.Madagastar yaseminin tohumunu hiç bir yerde bulamadım, zengarden de de tükenmiş. Acaba elinde madagastar yasemini tohumu olup benimle paylaşacak çıkar mı aranızda? Hoççakalın.
betuloruc
08-06-2020, 09:32
Merhaba,
Bu cicek bir senedir bende, geldiginde uzerinde cok guzel kokulu beyaz cicekleri vardi, Izmir'de balkonda bakiyorum suan. Ilkkez resimdeki gibi bir dal cikardi, kendi uzerine sardim ama dogru mu yaptim bilmiyorum. Bir suru yeni yaprak cikardi acik yesil olanlarin hepsi yeni yaprak ama hala cicek yok. Saksi mi kucuk **** salonda olsun istiyorum ozellikle ciceklendigi zaman, uygun bir cicek mi salon icin? Ciceklenmesi icin yapabilecegim birsey var mi? Solucan gubresi verdim ise yaramis gibi durmuyor, sadece yapraklandi. Yardimci olur musunuz?
Merhaba,
Bu cicek bir senedir bende, geldiginde uzerinde cok guzel kokulu beyaz cicekleri vardi, Izmir'de balkonda bakiyorum suan. Ilkkez resimdeki gibi bir dal cikardi, kendi uzerine sardim ama dogru mu yaptim bilmiyorum. Bir suru yeni yaprak cikardi acik yesil olanlarin hepsi yeni yaprak ama hala cicek yok. Saksi mi kucuk **** salonda olsun istiyorum ozellikle ciceklendigi zaman, uygun bir cicek mi salon icin? Ciceklenmesi icin yapabilecegim birsey var mi? Solucan gubresi verdim ise yaramis gibi durmuyor, sadece yapraklandi. Yardimci olur musunuz?
O koyduğunuz yerde duruyorsa çiçek beklemeyin. Bol ışıklı, aydınlık bir yeriniz, varsa oraya alın. iki sulama arasında toprağın kurumasını bekleyin. Çiçekler gelecektir. Çiçekler yeni uzayan dallardaki yaprak diplerinden gelecek. Yalnız dikkat bol aydınlık, güneş demek değil.
Merhaba. Çelik paylaşabilecek olan var mı acaba?
betuloruc
02-07-2020, 12:48
O koyduğunuz yerde duruyorsa çiçek beklemeyin. Bol ışıklı, aydınlık bir yeriniz, varsa oraya alın. iki sulama arasında toprağın kurumasını bekleyin. Çiçekler gelecektir. Çiçekler yeni uzayan dallardaki yaprak diplerinden gelecek. Yalnız dikkat bol aydınlık, güneş demek değil.
Suan cicek balkonda duruyor, aksam uzeri 2 saat bol gunes aliyor hatta direk isik diyebilirim. Yeni resim paylastim, iki yerinde tomurcuk gibi birsey var, sanirim cicek olucak, umarim oyledir :)
Balkonda suan keyfi yerinde gibi ama benim hayalim duvar kafesi gibi birsey alip salonda oraya sarmasik yapmakti bu cicekle. Muthis aydinlik diyemem balkon gibi ama gayet isik aliyor, olmaz mi dersiniz orada?
Suan cicek balkonda duruyor, aksam uzeri 2 saat bol gunes aliyor hatta direk isik diyebilirim. Yeni resim paylastim, iki yerinde tomurcuk gibi birsey var, sanirim cicek olucak, umarim oyledir :)
Balkonda suan keyfi yerinde gibi ama benim hayalim duvar kafesi gibi birsey alip salonda oraya sarmasik yapmakti bu cicekle. Muthis aydinlik diyemem balkon gibi ama gayet isik aliyor, olmaz mi dersiniz orada?
Çiçek tomrcukları geldiğine göre yerinden halinden memnun demektir. Aynı sekilde bakkaya devam. çiçekler 3-5 gün içinde açar.
Bu bitki pek içeri bitkisi değil. normalde dışarıya uygun. Kışın içeri almak kaydıyla.Tabi benim sözüm istanbul için. Kışın 8-10 derecenin altına düsmeyen yerlerde dısarda da kalabilir.
Ben bahçede de , camekanda da yetistirdim. En iyi sonucu kuzeye bakan camekanlı balkonda aldım. Bol çiçek açıyor. Ama salon. Pek mutlu olacağını sanmıyorum. Yinede deneyin. Çiçek açması için bol ışık sart yalnız.
Sarmasıklarda en büyük sorun bir yerlere sardırmada. Sürekli üzerine çevriliyor bu da bitkiyi boğuyor. Dalaysıyla ben her martta bitkiyi kuşa çevirirdim. Yani sıkı budardım.Yeni sürgünlerden çiçekler gelir, hacim de kontrol altında olur. Unlu bite dikkat. Bu bitkiyi çok sever.
betuloruc
12-08-2020, 14:20
Merhabalar,
Stephanotis ile ilgili deneyimlerimi paylaşmak isterim. Yaklaşık olarak 5-6 yıldır bu bitki bende mevcut. Geçen sene sanırım mayıs ayları ortasında ana bitkiden (Resim1) 9 adet çelik aldım. Çelikleri aldığımda bitki henüz büyüme devresine girmemişti. Yani, yarı odunlaşmış dallardan bir çift yaprak şeklinde bir arkadaki yaprak üstünden keserek aldım. (Dikkat! hiç birinde uç yoktu) Kök hormonu sürerek hepsini irice bir saksıya çelikledim. 1 ay gibi bir sürede yeni yapraklar sürmeye başladı 3-4 yaprak daha verdikten sonra hepsini tek tek ayrı saksılara aldım tabi toprağı dağıtmadan. 1. resimde altta aldığım çeliğin bir tanesi saksıda gözükmekte. Ben stephanotisleri her kış sonbaharda kapalı terasa alırım. Mayıs ayı gibi havalar ısındığında bahçeye indiririm. bütün yaz bahçede yarı gölgede kalırlar, hemen hemen her günde sularım. Kışın 15 de bir gibi hafif sulama ile 2-3 yaprak kadar boy verdiler. Yeni çelikleri ilk baharda hepsini bahçeye alıp telledim. Uzadılar ve şu an çiçek açmaya hazırlanıyorlar. (Resim 2 ve 3)
Umarım çelik almak isteyenlere bir faydası olur.
Merhaba, cicekleriniz muthis gozukuyor elinize saglik. Izmir'de aksam gunes alan siklikla ruzgarli balkondaki yaseminin resmini onceden paylasmistim. Kisin cok ruzgarli olabiliyor ama balkon biraz korunakli, yinede acik balkon. Kisi burada gecirmesi sorun olur mu sizce? Etrafta bahcelerde ayni tur yasemini goruyorum ama genelde kuytu bolgelerde bu sebeple emin olamadim kisa dogru ne yapmam gerektigi konusunda.
Merhaba, cicekleriniz muthis gozukuyor elinize saglik. Izmir'de aksam gunes alan siklikla ruzgarli balkondaki yaseminin resmini onceden paylasmistim. Kisin cok ruzgarli olabiliyor ama balkon biraz korunakli, yinede acik balkon. Kisi burada gecirmesi sorun olur mu sizce? Etrafta bahcelerde ayni tur yasemini goruyorum ama genelde kuytu bolgelerde bu sebeple emin olamadim kisa dogru ne yapmam gerektigi konusunda.
İzmirde bir sorun olacağını sanmıyorum. İstanbulda bile uzun süre olmamak kaydıyle 4-5 derecelere dayanıyor. Bazan toprak seviyesine kadar kruyup sonra yeniden sürgün verebiliyor. ama en iyisi 10 derecelerin altında uzun uzun süre kalacaksa korumaya almak.
Fatma .Ş
24-03-2023, 09:03
Madagaskar yaseminim için siteye üye oldum diyebilirim. 1 yıldır gelişme göstermiyor.Bu kış dışarıda soğuğa maruz kaldı ve gelişmedi. Nasıl budama yapmalıyım?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.