View Full Version : bonsaide yaprak dökülme sorunları
merhaba,
2 tane tohumdan yetişme bonzai min yaprakları döküldü cansız bi hal aldı. Doğal olarakmı döküldü yoksa kurudularmı nasıl anlarım? teşekkürler..
Baki Berk Kayalar
08-02-2006, 15:29
Nacizane görüşümü belirtmek gerekirse, yılın bu aylarında yapraklarını döken dostlarımız tomurcuk yapar ve ilk yapraklarını çıkarmaya başlar. Bu yüzden yaşadığınız durumun sorun olduğunu düşünüyorum. Bu mevsimde yaprak dökmesi birazcık tuhaf geldi.
Şunuda eklemek istiyorum. Arkadaşımız yapraklarını döken bir tür ama sonbaharda dökmediyse bu normal olabilir. Eğer dökülen yaprakların yerlerinde yeni tomurcuklar oluşmuş ise fazla endişelenmenize gerek yok diye düşünüyorum.
bonsaisever
08-02-2006, 19:52
Erol kardeşim tohumdan yetiştirdiğin bu bonsailerin cinslerini yazarsan daha çok yardımcı olunur.
malesef iki ağaçımda ölmüş arkadaşlar. cinsleri italian cypress diye geçiyor. italyan servisi oluyor sanırım. kışın kalorifer peteklerinin ağaçlara hiç iyi gelmediğini düşünüyorum. neden öldüklerini gerçi anlayamadım, nerdeyse 2 yaşındaydılar.
malesef iki ağaçımda ölmüş arkadaşlar. ....
Büyük olasılıkla susuz kaldılar. Bonasi için su çok önemli biliyorsun.
Bonsai konusunda hemen hiç tecrübem olmamakla beraber
bu konuyu oldukça iyi bilen bir yakınımın tavsiyesi şu: Bonsaiyi olduğu gibi
su dolu bir kovanın içine koyuyorsun ve bir kaç gün bekliyorsun.
Bu yolla birçok bonsai'sinin kurtulduğunu öğrendim.
erol kardeş ... malesef siz dış mekan bitkilerini içmekanda tutmuşsunuz... içeride yaşayamazlar...:(
Meraba,
Ben bonsai işine yeni başladım 10 gün oldu. Ve çok zevk alarak yapıyorum. 2 adet bonsai aldım. Birisi çiçekçiden aldım Ficus. Takip ettiğim kadarı ile yeni başlayanlar için ideal bir bitkiymiş.
Başlangıçta bunun benim şansım olduğunu düşünüyordum ama ikinci aldığım ve adını bilmediğim bitkim ölmeye başlayınca sadece benim değil bitkininde şansı olduğunu anladım:)
Neyse konuyu uzatmadan derdimi anlatayım,
ikinci aldığım (Bauhause dan) bitki (adını bilmiyorum ne yazıkki resmi aşağıda) yaprakları bir değişik. yani pörsümüş gibi,cansız aşağıya doğru bükülmüş. İlk aldığımdada bi tuhaftı ama şimdi daha kötü gibi. Gübre aldım onuda uyguladım ama sulamaya bile korkuyorum:( günde bir suluyorum. Walla baya üzülüyorum bana yardımcı olursanız sevinirim.
Daha aklımda soracak, öğrenecek bir çok konu var bu aralar netten sürekli konu ile ilgili okumaya çalışıyorum. Bu siteyi kuran ve işleten arkadaşlara çok teşekkür ederim. Bu şekilde aynı düşünceyi paylaşan bir insan gurubunu bir alanda buluşturmaları çok güzel. İnşallah mart ayındaki buluşmaya da gelmek ve tanışmak isterim.
Günde bir defa sulamanın çok fazla olduğunu düşünüyorum.
Bu tip ficuslarda toprağın nemli kalması öneriliyor ama
sürekli olarak ıslak kalmamasına da dikkat edilmesi gerek.
Ben de buradan öğrenmiştim, gübreleme için uygun zamanın
ilkbahar ayları oluyor. Yani gübrelemek için de sanırım erken
davranmışsınız.
Daha tecrübeli arkadaşların da yanıtlarını bekleyin.
...aldığınız bonsainin türü önemli.Çünkü dışmekansa içeride şansı yok. Ayrıca Bauhouse den benimde tecrübem var. Burdan alınan bonsailerin toprağı bitmiş olabiliyor. Onuda köklerin saksı duvarına dayanıp dayanmadığını kontrol ederk öğrenebilirsiniz. Eğer bitmişse köklerde hafif bir çevresel budama yapıp saksıya toprak takviyesi yapabilirsiniz.
Yaprakları bendekine çok benziyor, yani F.natasjha (aslında benjamin) olabilir.
Fotoğraf çok net değil.
"Ficustan Bonsai" topiğine bakarsan
ficusumun son halini görebilirsin.
Hasanizmir
21-03-2006, 05:48
Benimde yeni aldığım Çin Karaağacının (Adını bugün öğrendim) ;) alt kısmında sararmalar başladı. Bu aralar havalar çok değişken bir açıyo bir kapıyo. Havadanmı yoksa müdahale etmek gerekirmi?
Benimde yeni aldığım Çin Karaağacının (Adını bugün öğrendim) ;) alt kısmında sararmalar başladı. Bu aralar havalar çok değişken bir açıyo bir kapıyo. Havadanmı yoksa müdahale etmek gerekirmi?
ağacınızı nerede tutuyorsunuz ?
Hasanizmir
21-03-2006, 18:56
Ağacı güneş ışığı görmeyen ama aydınlık bi yerde tutuyorum. Ev içinde. Bugün sararmalar dahada çoğaldı. İzmirin suları çok kireçli sudan sanırım.
..Bunun latince ismi ULMUS tur.Bu dış mekan bir ağaçtır.Ağacınızı balkona güneş görmeyen en aydınlık yerine koyun.İçerde yaşayamaz bunlar.
...Satın aldığınız yerdede bir süre içerde kaldığını düşünürsek hemen dışarı alınması lazım..
...Dış mekan ağaç ve biti türleri en az 45 gün 5 derece civarında uyku dönemi isterler.Bu uyku dönemini yaşamadan en fazla 1 yıl idare ederler.
...Birde saksının hemen kenarından kontro edin kökler saksı duvarlarına dayanmışmı.toprağı tüketmişmi?Eğer tüketmişse köklerde hafif bir temizlik yapıp
sasıda açılan yere toprak takviyesi yapın.
...Toprak yeterliyse ve son bir ayda saksı deiştirmediyseniz az miktarda sıvı gübre kullnın ama kullandığınız gübrenin kullanma talimatına kesinlikle uyun.
...Bu dönemde toprağı sakın kuru bırakmayın.
herkeze merhaba
yukarıda resmi olan bonsai serissa yani kara ağaç değil.
bendede bunlardan 6-7 tane var.
2 tanede kara ağacım var zelkova
bende bazılarını bauhaus tan aldım.
zaten oraya 2 tür geliyo serissa,zelkova
*** geçen sene aldığım 2 tane çin karaağacım sonbahar itibariyle yapraklarını döktüler. marttan itibaren biri yapraklarını açmaya başladı diğeri bi türlü uyanmadı. nisan ayında şehir dışına yaptığım 2 haftalık ziyaretten sonra eşim suladığı halde yaprak açanda yapraklarını soldurmuş. ne dersiniz arkadaşlar benim bonzailerim öldümü? :(
Ali H. ALI
25-05-2007, 14:06
Iyi gunler Ngenco, agaclarinin resimlerini ekleyebilirsen, agaclarin hakkinda sordugun sorulara belki daha dogru bir cevap verebiliriz. Cin karaagaclari dis mekan bitkisidir, agaclarinizi nerede tutuyorsunuz? agaclariniza gubre verdinizmi? agclarinizi suladiktan sonra saksi altindaki deliklerden su suzulup disariya cikiyormu? agclarinizin saksisi altinda suyu toplamak icin altlik varmi? ve bu altlik icerisinde surekli su oluyormu?
agaclarinin bir yerinden, kabugunu kaziyip bakiniz, kabuk alti yesilmsi bir rekte ise agaclariniz daha yasiyordur yok kabuk altindaki renk kaverengine donusmeye baslamissa agaclariniz yasamiyor demektir. Oyle olsa bile uzulmeyiniz. agaclarinizin neden oldugunu[eger olmuslerse] ogrenip, ayni yanlisliklari tekrarlamiyacaginizdan, BONSAI yapacaginiz diger agaclariniz daha saglikli ve uzun omurlu olacaklar.
Bu arada, agaclar.net'te duzgun bir turkce kullanmiya ozen gosteriyoruz. Ornegin ***. yerine merhaba kullaniyoruz.
Bir de "Uyeler tanisiyor" forumunda kendinizden bahsederseniz, sizi tanimis oluruz.
Sevgi ve saygi ile kaliniz.
iverson7603
22-06-2007, 02:59
arkadaşlar 2-3 hafta kadar önce bi bonzai aldım nasıl yetiştirildiği hakkında hiçbir fikrim yoktu cinsinide bilmiyorum sürekli bişeyler okuyorum ama herşey çok karışık sulamaya özen gösteriyorum yinede yaprakları sarardı ve dökülmeye başladı çok üzülüyorum yaşatmak için ne yapabilirim acaba acilen yardıma ihtiyacım var bilen arkadaşlar lütfen yanıtlarmısınız?
Ali H. ALI
22-06-2007, 04:52
iyi gunler Inverson7603, aramiza hos geldin. BONSAI'nizin cinsinin ne oldugunu, disardami yoksa ic mekendami yasadigini. yazarsaniz ve mumkunse bir resmini eklerseniz, sordugunuz soruya dogru cevaplar verebiliriz.
Bu ara uyeler tanisiyor bolumune girip kendinizi tanitirmisiniz?
Hosca kaliniz.
iverson7603
22-06-2007, 18:35
tam bilmiyorum ama sitenizin yeni başlayanlar için yardım bölümüne girdim bonzaisinin türünü öğrenmek isteyenler kısmına tıkladım ilk sayfaya girdim sis adlı üyenizin gönderdiği resimdekinin aynısı ona zelkova galiba demişler üzgünüm resim gönderemedim ama bakabilirseniz ordan yardımcı olabilirsiniz belki, iç mekanmı oluyo zelkova:(
bonsaisever
23-06-2007, 00:12
Ağacınızın bakımı için Ağaçların Türüne Göre Bonsai Bakımı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1477) ve Süpermarketten bonsai alırken dikkat etmeniz gerekenler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1413) konularını okursanız faydalı bilgiler bulacaksınız.
Sıkca yapılan hata, bonsaiyi içeride ve toprağın daima ıslak tutmak.
Bonsainizi içerideyse dışarı alın.
Toprağın üst kısmının kurumasına izin verin fakat 1 cmden alt kısımları kurumasının kurumasını beklemeyin.
15 günde bir gübrelemeyi de unutmayın :)
öncelikle selamlar,
Bonsai ile ilgilenmeye başladığımdan beri siteyi sürekli takip etmeye çalışıyorum.. Sitenin kurulumunda emeği geçenlere ve forumdaki tüm üyelere böyle güzel bir ortam için teşekkür ederim..
Evde kendimce oluşturmaya çalıtığım bonsailer haricinde bir tanede KOÇTAŞdan bonsai aldım.. Sanırım fikus cinsinden ama tam ne olduğunu bilmiyorum.. Türü hakkında biraz bilgi verebilirseniz sevinirim..
Bonsai'yi aldıktan sonra beklediğim şey oldu ve kısa sürede yaprakları kuruyarak döküldü ( ki sulamasına dikkat etmeme rağmen) Şu anda tamamen yapraksız ama yeni tomurcuklanmalar var..
Bana bonsainin bu döneminin en doğru şekilde geçirmesi için bilgilerinizle yardımcı olursanız sevinirim..
Şimdiden herkese teşekkürler..
Hasan ÖZHAN ( İzmir)
YENİ ALDIKTAN 2 GÜN SONRA
http://img530.imageshack.us/img530/9346/foto003st1.jpg
http://img125.imageshack.us/img125/2742/foto005us7.jpg
http://img443.imageshack.us/img443/5263/foto001yz8.jpg
bonsaisan
04-09-2007, 16:52
Sayın hasan bey oncelıkle merhabalar
agacınızın cınsı kurtbağrı yani latincesi "Ligustrum" lakin bu ülkemızde yetısen cınsden degıl daha farklı bır turudur.
Koc tasdan aldıgınızdada yapraklar bu sekıldemıydı
2 gun ıcerısın bu tur yaprak uclarında kı kahverengı kuruma sadece sıcak vurmasında olabılecegı gıbı bır takım ıc kaynaklı mantar hastalıklarınında sebebı olabılır
İzmirde oldugunuz ıcın sıze yardım etmem daha kolay agacı gorur ıse m cok daha yaralı olacakdır agacınız ıcın.
Ayrıca ekım aının 28 dusundugumuz bonsaı atolye calısmasına gelır ısenız ordada calısmalarınız konuusnda sıze yardımcı olmaya calısırız
saygılarımla.
ilginiz için teşekkürler..
Evet koçtaştan aldığımda yapraklar bu şekildeydi.. 28 ekimdeki bonsai çalışmasını heyecanla bekliyoruz.. Forumun o bölümünde adımızı yazmıştık..
Şu anda yapraklar tamamen döküldü .. yeni filizler çıkıyor.. Mantar ise spreylemeyi bırakmalımıyım? Ve ne gibi ilaçlar ve sonuçta eylüle geldik geç sanırım ne gibi bir gübre-besin kullanmalıyım.. Fikirlerinizi merakla bekliyorum..
Eğer yaşatmaya devam edebilirsem bonsaimi atölye çalışmasına getirmeyi düşünüyorum .. Orda canlı canlı daha iyi fikirler alabileceğimi düşünüyorum sizden.. şimdiden teşekkürler..
bonsaisan
04-09-2007, 23:02
Biirnçisi sık yapılan bir hata yapmışsınız
nednedir blinmez ama sitede herkez ağaçını spreyliyor.
Bonsaide en önemli kuralın başında ağaçın sulanması gelir.
Bonsai toprağının suyu iyi drene eden yani fazla suyu tutmayan bir toprak karışımına sahip olamsı gerekir.Bundaki en büüyk sebeb saksının sığ ve küçük olasında dolayı kökler çok dar bir alanda kalırlar.Ve aşırı nem ağaçın köklerini rahasız ettiği gibi zamanla zarlı olmaya başlar.
30cm ufak boyutlu bonsai saksılarında sulama genelde daldırma yöntemi ile yapılmalıdır.
Sulama işlemi bittiğinde saksı altında suyun akıp gitiği gözlenmelidir.
http://www.bonsaisan.com/sulama.html
sulama ile ilgili türkçe bilgiyi bulaçaksınız.
Şu anda lütfen ağaçını spreylemeyin.
Saygılarıla
Merhaba,
Ben de bir bonsai meraklısıyım.Bu güne kadar malesef edinememiştim. Nikah hediyesi olarak Bursa'dan bir bonsai hediyesi geldi. Çok sevindim. Aldığım en güzel hediyeydi. Nikahtan sonra tatile gittiğim için anneme bıraktım. Teyzem bir süre sonra suya daldırma yöntemi ile sulamış.geldiğimde yapraklar dökülmüştü.(tamamen değil)çok üzüldüm.
Biraz bitki vitamini koydum ve evime götürdüm. Şimdi fena değil gibi, ama benim istediğim gibi de değil. Yaprak uçlarında sararma var. Yeni yapraklarda çıkıyor. Dökülme yok. Ama ben yemyeşil olmasını istiyorum.Ne yapmalıyım. bana akıl verin. Nasıl sulamalıyım. bir de kök oynuyor.Toprak biraz havada. Şimdiden sağolun.
bonsaisan
22-09-2007, 17:59
Sayın d_tugba
Ağaçnızı yaprak larının dökülme sebebini bilmeden akabinde gübre vermeniz sadece ağaça daha çok zarar veri.
Daldıma yönteme le sulamada sulamanın sıklığı toprağın nem yapısı çok önemlidir.
Şİmdi yapaçağınız tek şey var.AĞaçınız suladıkdan sonra nekadar süre içerisinde toprağı kuruyor eğer suladıkda 1 ila2 günüdaha bitmeden kruyorsa sorun yok ama suladıkdan sonra 5 gün boyunca nemli kalıyor ise işde ozaman çok büüyk bir sorun var demekdir.
Oda kök çürümesi ve bunu önmemek biraz zordur.
Saygılarımla.
Bonsaim şuanda çok iyi duruma geldi.. Yaprakları tamamen kuruduktan sonra tüm yaprakları temizledim. SPREYLEMEYİ BIRAKTIM. Bu bilgi için teşekkürler sanırım işe yaradı. Bir hafta besin takviyesi yaptım ve toprak nemini takip ettim. 2-3 gün içinde toprak kurumaya başladığı için 2-3 günde bir su vermeye başladım. Sanırım problemlerden biride buymuş. Şuan havalar biraz soğmaya başladığı için 3-5 güne çıkacak gibi sulama. Tekrar teşekkür ederim ilginiz için. İleriki günlerde fotoğrafı koymayı düşünüyorum...
karakascenk
27-10-2007, 20:31
Arkadaşlar 3 gün önce IKEA'dan cinsinin Zelkova olduğunu sandığım ilk Bonsaimi aldım. Dediğim gibi sanırım forumdan okuduklarıma göre cinsi zelkova. Bu sabah yapraklarının dökülmeye başladığını farkettim. İlk etapta bir şeyler yapmam gerekir mi, yoksa ortama alışması için bir müddet beklemelimiyim. İlgili arkadaşlarım yanıtlarlarsa sevinirim.
karakascenk
29-10-2007, 16:25
Arkadaşlar benim bonzaim kötü durumda, yapraklar cansızlaşmaya, dökülmeye devam ediyor. Bir yardım eli uzatın.
Ali H. ALI
30-10-2007, 12:43
Arkadaşlar benim bonzaim kötü durumda, yapraklar cansızlaşmaya, dökülmeye devam ediyor. Bir yardım eli uzatın.
Karakascenk iyi gunler, agacinin yapraklari zelkova yapragi gibi gorunmuyor mumkunse bir yaprak resmi eklermisin.
Resimdeki agac saglikli gorunuyor, aldigin gun mu fotograf cektin?
Zelkovalar yapragini doken agaclardir ve bu mevsim oralarda agaclar yapraklarini dokuyor.
Biz once agacinin cinsini ogrenelim sonra yapraklarini neden doktugunu bulmaya calisiriz.
Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır yazamıyorum. Uzaktan ve kısa süreli de olsa forumda yazılanları okumakla yetinmek zorunda kaldım. Bu bonsai bence fukien tea. Bende bu bonsaiden bir adet var. Genelde süpermarkette satılan bonsai türleri gördüğüm kadarı ile ulmus ve fukien tea. Eskişehir' de daha iki üç gün önce açılmış olan Koçtaş ta bir çok küçük örneklerini gördüm. Benim fukien tea bonsaim önce çok yaprak döktü. Sonra coştu ve çok çiçek açtı. Şimdi uzun uzun dallara sahip. Hatta nereden nasıl budamalıyım diye düşünüp duruyorum. Şu anki şeklini mi korusam yoksa biraz uzamasına izin mi versem diye kararsızlık içinde kıvranıyorum. Sageretia bonsaimde de aynı sorun var. Geçtiğimiz bahara doğru budama yapmıştım. Şimdi uzun bir çok dala sahip. Uygun bir zamanda fotoğraf çeker ben de gönderirim. Sağlıcakla kalın.
karakascenk
30-10-2007, 21:18
Karakascenk iyi gunler, agacinin yapraklari zelkova yapragi gibi gorunmuyor mumkunse bir yaprak resmi eklermisin.
Resimdeki agac saglikli gorunuyor, aldigin gun mu fotograf cektin?
Zelkovalar yapragini doken agaclardir ve bu mevsim oralarda agaclar yapraklarini dokuyor.
Biz once agacinin cinsini ogrenelim sonra yapraklarini neden doktugunu bulmaya calisiriz.
Sayın Ali Bey benim araştırmama göre zelkova diye tahmin etmiştim ama siz daha iyi bilirsiniz tabi ki.
Bugün toprağın nemini kontrol ettim, su verdim ve biraz durmuş yaprak dökmesi. Sanırım ortama alışmaya başladı diye tahmin ediyorum
İncelemenize göre neler yapmam gerekir bonzaim ile ilgili olarak?
Ali H. ALI
31-10-2007, 12:49
Agaciniz, zelkova degildir. Banzayin da belirtigi gibi bir Fukien tea dir(Carmona microphylla)
Ani yer degisiminden, sicakligin dusmesinden bu cins agac olumsuz etkilenip yaprak dokuyor. Son eklediginiz resimde yapraklar oldukca saglikli gorunuyor.
Agacinizi bol isik alan bir yere aliniz. tropik bir bitki oldugu icin ic mekanda bakabilirsiniz. Agcinizini toplu ve forumda tutabilmeniz icin yeni cikan filizlerin uzerinde iki cift yaprak kalacak sekilde uclarini cimcik alimla budamalisiniz.
Havalar soguyacagindan su an agaca gubre vermeyiniz. Baharin gelmesi ile gubre vermiye basliyabilirsiniz.
Kolay gelsin.
senedesmus
11-12-2007, 19:20
Resimde gordugunuz agac bir bonsai..Yaprakları oldukca kotu durumda..Elimle tuttugum zaman yapraklar parcalanıyor.Topraktan yesil taze yapraklar cikiyor.Neler yapabilirim yoksa bonsai öldü mü....Lutfen acil yardım
26361
26362
26363
26364
26365
Bonsaini içerde tutuyorsan, kuruma sebebi bu olabilir. Dış mekana almanı tavsiye ederim. İlk resimde toprağı kuru görünüyor, sulamasını nasıl yapıyorsun? İlkbaharda yeni yapraklar açmasını umut edelim.
Ali H. ALI
13-12-2007, 12:42
Senedesmus, merhaba bonsainin cinsini biliyormusun? onu alirken ne cins bir agac oldugunu soyledilermi?
Resimlerde agacinin pencere onunde olamsina ragmen isiticinin da yaninda oldugunu goruyorum. Bu agacini olumsuz etkilemis olabilir. Yerini degistir, Vyssera'nin da dedigi gibi mumkunse disariya ve ya balkona al.
Bir kova su doldur sonra agacini saksi ile suya daldir saksi tamamen su icerisinde kalsin ve saksi icerisinden cikan hava kabarciklari bitene kadar onu su icerisinde tut.(1-2 dakika kadar) sonra cikarip suyun suzulup saksidan akmasini sagla birden saksi altina altlik koyup suyun altlik icerisinde birikmesi ve saksinin su almis altlik icerisinde olmasi agacinizi olumsuz etkiler.
Agaciniza ve size bol sanslar.
senedesmus
13-12-2007, 16:33
Merhaba
Oncelikle ilgi ve alakanıza tesekkurler...Agacın cinsini bilmiyorum.Agac bu haliyle yeni geldi bana ...Daha bir kac gundur camın onunda duruyor.Ayrica topraktan yeni yapraklar cikmaya basladi.En buyuk umit kaynagım bu..Ancak sundan eminmki yapraklar cok kuru,elimde dagılıyor..Ayrıca Helin diye bir ilaca basladim.1 lt su ile karıştırıp tetkik edin diyor.Buradaki tetkik kelimesini ben topraga ilave ve heryerine puskurtme olarak algıladım...Bilmiyorum dogrumu ? Agacı kova ile dolu suya sokarsam herhalde butun yaprakları kaybedecek gibi duruyor? Bunu yapıyım mı ?Sulamayı deliklerinden su cıkana kadar yavas yavas su ekliyerek yapıyorum.Bu sıralarda sık aralıkla su puskurtuyorum hem topragına hem yapraklarına .......Ayrica hangi cins oldugunu sorucam...(tabi daha onceden ogrenilmisse)
Simdiden tesekkurler
Senedesmus, sulamayı aynen Ali bey'in dediği şekilde yapmalısın. Ayrıca ağacına şu anda gübre vermen doğru değil. Helin marka sıvı bonsai gübresi almışsın galiba, şu an uygulama. Ağacın yapraklarını dökmesi önemli değil, eğer yaşarsa yenileri çıkacaktır. Ali beyi yanlış anlamış olabilirsin, ağacın bütününü değil sadece saksıyı suya daldırıyorsun. saksı bütünüyle suyun içinde olacak şekilde hava kabarcıklarının bitmesini bekliyosun ve sonra çıkarıyorsun. Kolay gelsin.
fireball2433
25-12-2007, 20:50
Selamlar;
2 adet Yatsı ardıç ağacım var. Balkonda tutuyorum. Fakat 1 aydır yapraklarına kuruma var. Yapraklarının uç kısımları kuruyor. Yeni filizlerde yok. Bir hafta kadar balkonda pencereleri açık bırakıp güneş almasını ve yağmur suyuyla yıkanması istedim.
Dalların dip kısımlarında yapraklar koyu renk almış durumdalar ve uçlarındaki filizler kurumuş.
Fikriniz nedir?
bonsaisan
25-12-2007, 21:38
Sayın senedesmus
Ağaçınızın cinsi konusnda 2 secenek var çünkü fotğraflar tam net değil.
Birinci seçenek bu bir şimşir.
İkinci secenek ise Carmona.
Yanılmamım sebbei ise fotğraflar.
Carmonada yaprak çokım noktalarıda bir top yüksekselti olur.Ve yaprağı etlidir.
Gövdesi açık renkli ve pürüzlü olur.
Şİmşide ise gövde açık renkli yapraklar etlidir.Ama yaprak çıkış noktalarında bir yükselti olmaz.
Ağaçınız eğer şimşir ise ve yaprakları koyu kahve rengi tonda sanki içlerinde su çekilmiş ve kru ies ve bu koruluk gövdede aynı ise 2 olasılık var birncisi sık sulam ve aşır nem ve ev içi bakımdan kaynaklı kök çürümesi.
Diğer olasılık şimşire özgü olan bir tür mantar hastalağı ki bu köklerde bulunur.Erken teşhisde tedavisi mümkün ama geç kalınmış ise her 2 hastalığında kurtuluşu yoktur.
Her iki hastalıkda mantarların sebeb olduğu bir sonuçdur.
Ağaçınız bu halde ölü gibi durmakda.
Yapaçağınız tek şet gövdenin en alt kısmında ufak bir kesik açıp o bölgenin yeşil ve sağlık bir görünümü varmı bakın yoksa yapılaçak pek bir şey yok.
Bir diğer en önemli kural bu tüm bitkiler ve özeliklede bonsaide çok önemlidir.
Hangi firma olursa olsun demir eksikliği yapraklarda sararma dışında ki bu konudan emin olmak gerekir.Hasta olan bitkiye besin gübre verilmez.
Bitkinin hastalığı acil olarak teşhis edilip ilaçlama yöntem ile müdehale edilir.
Saygılar.
bonsaisan
25-12-2007, 21:46
Sayın fireball2433
Ağaçınız sanırm daha önce içeride duruyordu ve sizde ağaçı yağmura ve güneş alması için balkona koydunuz yazınızdan anladığım bu.
Eğer ağaçınız içeride duruyor ise yazıdan çıkardığımız sonuça göre tabi.
Ardıçlar iç mekanda olmaz.
İç mekanda rahatsızlanan ağaç dışmekanda yağmur suyu ve güneşlede zor toplanaçakdır.
Ağaçınız evin içinde ise ve sizde onu sıksık sulama ile topraını nemli bıraktıysanız.Ağaçın köklerinde bir sorun oluşmuş ve uç sürügnler kahve rengine dönmüşdür.
Ağaçlar hızlı tepki veriler.
Ağaçınızı dışarıda tutun bırakın toprağı biraz kurusun yağmur suyu dahi deymesin toprak kuru kalsın içinde bulunduğu saksı hafiflesin daha sonra sulayın ağaçın köklerinin biraz hava ihtiyaçı var.Bir diğer sorunda aldığınız bu ardıçlar ne kadar süredir saksıda saksıda 3 ila5 yılın geçirmiş fidanlarda kökler saksının en dip kısmında bir kuş yuvası oluşturur.Ve kökler hem hava hem besin hemde aşırı sıkışıklıkdan rahatsızlık duymaya başlarlar ve bu takım tepkiler verirler.
Umarım bir nemze yardumcı olabilmişimdir.
Saygılar.
fireball2433
26-12-2007, 11:48
Bonsaisan önerilerin için teşekkürler.
Bir nebzede olsa detaylardan bahsetmek istiyorum.
Ağaçlarım aldığım zaman saksıları plastik ve oldukça büyüktü. Dal budaması yapınca aynı zamanda kök budaması yapıp toprak saksılara aldım. Yeni saksılarda 1 yılını daha doldurmadılar.
İğne yaprak uçları kurumaya başladı ev aynı zamanda bu olaydan 1 ay önce gövde de büzüşmelerin olduğunu fak ettim.
Yapraklar zamanla matlaşmaya başladı. Açık hava olayından öncede dikensi uçlar kuruyordu. Şimdi ise küçük dallar kurumaya başladı.
Ağacın dalları, dikensi yaprakları mat cansız bir görününtüye sahip.
Bu ağaçlarda donma gibi bir sorun olabiliyor mu? Sanki dalların dipleri morarmış gibi duruyor.
Tekrar teşekkürler.
senedesmus
26-12-2007, 19:05
Sayın Bonsaisan
Göstermis oldugunuz ilgiye tesekkur ederim.Benim bonsaim galiba kurudu ama benim ıcın burada onemli olan tecrube...Ayrıca topragın belirli bir yerinde agactan bagımsız olarak buyuyen,uzayan (su an 4 yapragı oldu ) yapı umut kaynagım ..Topragın baska bir yerinden de boyle yapraklar cıkıyor.Acaba agac fotosontezi bu yapraklarla yapıp gelisme gosterebilir mi?Ya da bu yapraklar ne ?(resimlerde alttan 2. resimde bu yapraklar gozukuyo.)
Carmonada yaprak çokım noktalarıda bir top yüksekselti olur.Ve yaprağı etlidir.Burdaki çokim derken neyi kasdediyorsunuz.?
Tesekkurler
Selamlar, düztaşa dikili sarıçamım yaklaşık 1-1,5 aydan beri derece derece yaprak sarartmaya ve dökmeye başladı. Kış olduğu için normal karşıladım ama küçük zayıf birkaç dalın kuruması ve sararmanın sadece 2-3 yıllık iğnelerde değil, bazı yerlerde yeni iğnelerde de olması beni endişelendirdi. Şu anda iğneler ağaca sıkı tutunmuş, ağaç dirençli görünüyor. Önlem olarak ağacı balkonun köşesinden, rüzgar almayacak şekilde balkon zeminine taşıdım. Fotoğraf makinamı bir arkadaşa ödünç verdiğim için şu an fotoğraf çekemiyorum. Bu tür durumlarda yapılması gerekenler nelerdir? Teşekkür ederim.
bonsaisan
01-01-2008, 19:06
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=24239&stc=1&d=1194626306
Sanırm söylediğiniz şu 23 ila 25 yılık kaya üstünde gelişmiş ama daha sonradan sizn kaya üstüne aldığınız sarıçamdan bahsediyor isek önce sarı çamı nezaman söktüğünüzü sorsam ve söküm zamanı sökümdan sonra tekrar dii zamanı ve diğer bilgiyi veri iseniz yardımcı olmaya çalışşayım.
Sarıçamı geçen ilkbaharda yaklaşık 6 ay önce sökmüştüm. Sökerken ve dikerken köklerine neredeyse hiç zarar vermeden sökme imkanım olmuştu. Yeni iğneleri olgunlaştıktan sonra söktüm galiba, yeni yerine hemen o akşam dikip ertafına toprak ilavesi ile yerleştirdim. Yerine diktikten sonra ağaç bir miktar daha gelişmeye devam etti, yeni iğneleri eski iğnelere yakın bir forma ve renge kavuştu. Yazı geçirdi, yaz ve sonbaharda herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Sonbahara resimde görüldüğü yerine yerleştirdim. Soğuklar başladıktan sonra sorun ortaya çıktı.
Harun Parlak
01-01-2008, 19:34
Sayın vyssera doğadan ağaç söküp dikerken kesinlikle uyku döneminde sökmelisin **** söktüğün fidan söküldüğünü anlamamsı için geniş açıp toprağı ile beraber sökmelisin hele hele
iğne yapraklılarda bu dahada önem taşıyor.
Sizin çamınız toparlamış olduğu güçle burayakadar gelmiş umarım tekrar yaprak açar eski yapraklarına var olan gücü yetmemiş.
İnşallah barahara yeni bir güçle yeni yapraklar açmaya geçer.
Bu gibi durumlarda ağaçları söküp diktiğimizde yapraklı dalları budayıp budanan yerleri kapatıp fazla olan yapraklara fazla enerji gitmesini engelleyip kendini toparlamaya bırakılmalı.
Dikkat eerseniz fidancılar sökülmüş fidanların fazla dallarını budarlar.
Evet artık sadece uyku döneminde ağaç söküyorum. Bonsai dışında bahçeme ağaç dikerken, aktif büyüme dönemi dışında söküldüğü sürece herhangi bir sorunla karşılaşmadım, ama risk taşıyor tabi. Bir de sarıçamın tüm iğnelerini dökse bile seneye açtığına da birçok kez şahit oldum. Bu ağacı sökerken oturmuş olduğu kayanın üstünden tüm kök ve toprağıyla beraber almıştım. önerileriniz için teşekkürler, bakalım Bonsaisan ne söylecek.
Bahara çıkabilmesi için kayasıyla ya da kayasından ayrı bir şekilde işlenmiş bahçe toprağına dikmek uygun olur mu acaba? Ya da bir yararı olur mu?
Harun Parlak
01-01-2008, 19:51
Bence artık yerinden oynatmayın başka bir yere geçince tekrar uyumsuzluk yaşayacak bazı insanlargibi insanlar bile değişik bir yatağa yatınca uyku uyuyamazmış kendi yatağını ararmış
Bitki de tam oraya alışmakta iken değiştirirsen tekrar sitrese girebilir.
Balkonumun zemininde bulunan aynı tür fidanlar, balkon korkuluğuna asılmış saksılarda duran fidanlardan yaklaşık 1 ay sonra yaprak döktüler. Hatta balkon duvarlarını siper almış bir yaban elması fidanım hala yeşil. Bundan hareketle sarıçamı da balkon zeminine aldım.
Bu arada, o zaman bonsai konusunda, çok daha cahildim, şu anda olsa çok farklı hareket ederdim. Bir de bu ağaçlara karşılık, o bölgedeki ağaçsızlaşmış alanlara 20 tane sarıçam fidanı dikeceğim.
Harun Parlak
01-01-2008, 20:09
Sarı çam Deniz ikliminden kaçar su gereksinimi çok azdır Soğuk iklim şartlarına ve kuraklığa dayanıklıdır. -37 derece sıcaklığa kadar dayanır. Işık ağcıdır iyi yetişme muhitlerinde az miktarda sipere dayanır. Gevşek serin derin humuslu toprakları sever. Toprağın mutedil derecede rutubetli olması gelişimini olumlu etkiler. kuru kumlu ve çakıllı topraklarda yavaş gelişir.
Ağır balçıklı topraklarda diğer türlerin altında kalır.
Aşağı yukarı 1 bucuk saattir, bir balkona çıkıp ağaca bakıyorum, bir gelip foruma bakıyorum, Ağaç panik yapacak kadar kötü değil ama bilemiyorum. Dayan sarıçam bahara az kaldı :rolleyes: İlginize teşekkürler.
bonsaisan
01-01-2008, 21:52
Sayın vryssera
Sarıçam çamı yanlış zamnda sökmüş ve dikiminide yasnlış yapmışsınız.
Çamlar çok hilebaz bitkilerdirç
Sebebine gelince çamlarda güçlü bir enerji vardır.Çam ağaçını söktükden sonra özelikle yanlış sökümde çam yeni mumları verir sürügnleri canlıdır ve güzeldir aslında o o andaki nerjisini kullanmaya başlar.Ve sonbahrda yaza yazın sonunda enerji tükenir ve çam ansızlaşmaya güçsüzleşyeme başlar.
Çünkü söküm sırasında mikro kökler öldüğü için birde kökler hazasr gördüğü için ayrıcada yeni ektiğiniz toprakda çam için gerkli organizmalar olmadığında kendini toplayamaz.
Çam ağaçları için köklerin kendi cevresinde oluştturduğu mikroorganizmalar onun hayatda ki devamlılığını sağlar bu yüzden özelikle kökleri ilk sökümde ve dikimde budamak iyi değildir.Çamlarda eğer yerinden sökülüp saksıya dikm yapılaçak ise kışın mart başı en uyugn zmandır o yıl ağaç mum vermeye bilir ama güçlü bir kök sitemi ve kendi yaşamı için uygun mikro organizmaları oluşumnu sağlar.Ama saksıdan saısaya yani bonsai aksısndan bonsai saksısına geçişde eylül ortası veya mart başında çok mimnimerirk bir kök kesimi ile yani bir boy büyük saksıya aktarılır.
Sizn hayanız yanlış zamanda yapılan söküm olmuş.
Sayın tekinin sarı çam için yazdıkları normal aşrtlada yetişeçek bir sarı çamın gelişim istek ve özeliklridir.
Bonsaide bilindik ağaç yetişrirlme yönteminin dışına çıkılır.BU yüzden toprak karışıı olabildiğince drenaj özelikli ve su tutma yapısı az olan en iyi bilidik toprak akadama ve kiryu kullnılır.
Şu anda yapabileçeğiniz ise ağaçın kök sistemini teşvik etmek
köklenmeyi sağlamak aşağıda bir sorun var ki yukarıdaki sürügnlerde sarma var.
Bu konu hakında tavsiym ağaçı yarı gölyege alın ani rüzgar değişken bir hava yerine stabil olan bir yer olsun.Sulama konusnda dikattli olun nedir bu dikali oluncak şey çünkü herkez bunu yazıyor.Açıklayım yeni çıkan kökler fazla su istemez.Gelişim döneminde olmadığı için ağaç fazla su tüketmez.Toprak yüzayi kru olabilir ama içi nemlidir.
Dikim yapmış olduğunuz kaya yeterli drenaja delikleirne sahipmi.
Ağaçın üst kısmnda toprak örtüsü olrak kulandığınız yosun ve diğer bitkileri yeşil tutçam idya ağaçı suluyor iseniz çama zararı çokdan vermiş olmaya başlamışsınızdır.
Özelike yaz ayında toprak üstü bitkileri kurmaması işin bonsai dostları bolça sularlar sonra tprak üstü bitkileri yaşar ama bonsai yaşamaz
Çok dikkatli bakın geelde çamlarda çamın bulunduğu saksıda ysu dışında pek bir şey yoktur.Sadece sergi e yrışma amaçlı görselerde gçiçi olrak ağaçın bulunduğu sasıya bu görseler eklenir onun dışında ağaç sade br şekilde durur.
Saygılar.
Sayın Bonsaisan, geniş ve açıklayıcı bir şekilde konuya açıklık getireceğinizi bildiğim için sizin yazınızı sabırla bekledim. Çok teşekkür ederim.
Ağacın 1 ay öncesine kadar toprak örtüsü yoktu. o resimde olduğu gibi, sonra yaklaşık 1 cm uzunluğunda daha kurak yerlerde de yetişebilen bir yosun türü ile toprağı kapladım. Yosunları sağlıklı tutma amacı ile değilse de, ağacı canlı tutma amacı ile bir süre daha sık suladığımı söylemeliyim. Şu sıra sulamanın da fazlasının zararlı olacağını düşünüp azaltmıştım. Bugün baktım yosunların altındaki toprak nemliceydi.
Ağacı hava akımlarından korunacak bir yere aldım. Suyu daha az vereceğim. Köklenmeyi teşvik edici ilave herhangi birşey yapmam gerekiyor mu?
Drenaj delikleri büyük olasılıkla yetersiz. Ağacı suladığımda toprakta sızan su yine taşın kenarlarından akıyor.
Eğer yararlı olacaksa ağacı çok geniş bir kaba alıp köklerin daha rahat etmesini sağlayabilirim. kendi toprağı bir bütün halinde olduğu için ağaç farketmeden bunu yapmak mümkün.
Henüz çok acemiyken zamansız söktüğüm bu ağaç inşallah kurumaz, en sevdiğim ağacım o.
İlginize teşekkür ederim. Saygılar.
Bu arada bir hafta önce çekilmiş bir resmini buldum.
bonsaisan
01-01-2008, 23:29
Footğrafı görümem daha iyi oldu.
Şİmdi yanlış bir şey yapmayalım neden derseniz.
Çalarda özelikle bu zamnlarda alt kısımda bazı iğnler bazen de üst kısam mum kısmına yakın iğneler kruyarak dökülür bu çamın kendine özgü bir zamanlaması.
Şu anda bahçemizde bulunana ve boları 5 metreyi bulan karaçamlar da bu tip olay her sene oluyor.
Benim fıstık çamında da şu anda buna benzer bir dökülüm var.
Ama fidan olan karaçamlarımda bu yok.
Daha önceden de yazdığım gibi bonsaide işlemler biraz farklı.Çamda ekim ayı eylül ortasında 1 yılık iğneler bir çımbız ile temizlenri burada ki amaç ağaçın daları arasında ki hava boşluğunu artırmak ve ağacın iç ksımlarında hava akımını artırmak için yapılır bu yapılma ise kuryan iğneler hava akımını keserler anı zmanda bu iğeleri alırken ya kılıf üstündne **** kopmle eylül ortası ekim başı bu iğneler temizlenir ve sadece 6 adet iğne kılıfı bırakılır.Bırakılan bu iğnelerrin altında yaz ayında oluşaçak mumların çimdikleme işleminin ardında daha geri ksımda mumların oluşşaçağı noktalardır.
Bonsai çam çalışmalarında iğne temizliği ucm alımı ve geri budama yöntemi ile çam daları üzeirnde bir çok mum çıkarılmaya teşvik edilir.
Eğe bu işlemler sırası ile yapılmaz ve yanlış zamanında yapılırsa çam boy olak uzaken geride bir daha sürügn çıkarmak için bir alternatif oluşmaz.
Bir diğer kural çam yapılaçak bonsailerde geç fidanalrda 3 daha yaşlı ağaçlarda 5 yılda bir saksı değişimi uygulanır çamlar kökleri ile pek oynanmasını istemzler zaten güçlü gelişen bir kök sistemleri yoktur.Klay klay saksıyı kaplamazlar.
Çamların kökleri, ile haşır neşir oluren çıplak el ile temas etmemek gerekir.
Genelde ahşap tahda bir çubuk kulanamak şarttır.
Ve kökeler ani rüzgarın olmasığı stabil bir ortamda açılıp saksılamöa işlemi 10 dak kısa süre içerimde gerçekleşmelidir.
BU sıra çamın yapısnda bununan ve kök çevreisndeki mikroorganizmalara doknmamak gerekir.
Şua dna ağaçınızı toprağında her ne şekilde olsun çıakrmayın.
ağaçı sıksık yer değiştirmeyin.
Aşrı yağmur alan bir yerde ise üzerinde dikli bulunduğu kayayı bir tarafdan kaldırarak eyim sağlayın.Genelde yanlış bilinen bir olayı söyleyeyim yağmur yağduğında yağmur bir anda köklere klay kolay nufus etmez.Ama olası bir aşırı sulamayı önlemek için genlde saksı bir tarfa eğimli yatırılarak aşırı suyun akması sağlanır.
Kökkısmına yardımcı olaçak tekşey mikordiza ama şu anda onun serpmeniz için ağaçı yerind eoynatmanız gerekiro bu gibi bir riske girmeyin.
Ağacı stabil bir ortamda tutun ve uç sürgünleri gözlemleyin.
O bölgede kruma yoksa sadece aralarda ve geri ksımalrda kahve rengiye dönen bir kaç iğne var ise sporun yoktur.Sadece mevsimsel bir hareketdir.
Bekleyelim ve gözlemliyelim siz ağaçınızız bizden çoık daha iyi tanıyorsuuzdur.
BU bonsaide çok öenmlidir.Ağaçlar sizn onları tanıdığınız oradan gelişirler.
Sayın Bonsaisan, bu yıl ağaca herhangi bir işlem yapmayıp, budama ve şekillendirme işlemini saksıda gelişim gösterdiği ilk yıldan sonra yapmayı düşünüyorudum. Şu sıralar da çamlarda budama teknikleri ile ilgili bir çeviri yapmaya çalışıyorum. İlerde verdiğinizi bilgiler ve edineceğim bilgiler dahilinde ağaç üzerinde işlem yapacağım. Mumlarda genel bir sorun yok. Sadece 2 küçük ve zayıf dal mumları ve yapraklarıyla beraber kurudu. Bu sabah ağacı balkonun köşesinde güzel bir yere yerleştirdim artık uzun bir süre orda kalacak. İyice iyileşince artık uygun bir yer hazırlamak gerekecek. Kış güneşinden zarar görür mü bilmiyorum ama önerileriniz doğrultusunda yarı gölge ortam hazırlamak için, önüne mandalina fidanımı koydum. Işığını çok kesmediği gibi, güzel de gölge yaptı. Bundan sonra gözlemlemeye devam edeceğiz artık.
2 adet sarıçamım daha var, onların sağlığı mükemmel. Onları da tartışma imkanı buluruz umarım. Çok teşekkür ederim. Saygılar.
Ali H. ALI
02-01-2008, 13:11
Vyssera merheba sari camina uzuldum. Umarim yasamini surdurur.
Yamadori bonsaide cekici bir yontem olarak gorunsede agaci oldurme riski yuksek olan bir yontemdir ozellikle de camlarda. Asagida sali toplantilarinin birinde yazilmis bir alinti var. Ozel alanlardan izin alinip fidan sokecek olanlara yarari olur diye ekliyorum.
Simdiye kadar hic dikkat etmedigim bir ayrinti.Agaclarin koklerinde yasiyan bir mantar MYCORRHIZAE bu parazitler guzel bir uyum icerisinde agacla "al gulum, ver gulum'u" oynuyor. Yani ikiside bir biri icin faydali. Bu mantar bazi agaclarin koklerine yapisarak, bazi agaclarin da koklerinin icinde yasamini surdurur.
Beyaz bir renktedir bir cok saglikli agaclarin koklerinde gorulur, ornegin camlarda , meselerde ve sedirlerde kokun uzerine yapisip yasarlar ve kimi zaman bir hastalik belirtisi sanilabilir ama bir hastalik deyildir. Ardic, akcaagac gibi agaclarin koklerinin disinda gorulmezler.
MYCORRHIZAE agacin koklerine yapisir ve bakildigi zaman agacin kendi kilcal damarlari gibi gorunur. Agactan karbon ve vitamin cekerek yasamini surdurur buna karsilik agacin koklerini daha verimli yapar ve agacin toprakta daha cok besin almasini saglar. Ayni zamanda topragi parcaliyacak asit uretir, agac besinleri daha kolay alsin diye.
Iste bonsaide bu MYCORRHIZAE cok onemliymis kok budamasi sirasinda topragin hepsi kokten alinmamamali ve su ile kokler temizlenmemeli[ozellikle MYCORRHIZAE ler koklerin disina yapismis agaclarda cam, mese ve sedirlerde] cunku butun MYCORRHIZAE ler de temizlenir ve bu agacin yasamini tehlikeye sokabilir ve kok budamasi yapildiktan sonra butun MYCORRHIZAE ler agacin koklerinden temizlenmisse agac iki sene gibi uzun bir zaman icerisinde bile kendini toparlayamayip olebilir.
Bir diger ucuncu saliya kadar hosca kalin.
Sağolun hocam, baharda güzel haberler vermeyi umuyorum. Mikoriza konusunu okumuştum. Daha önce bilimsel bir dergide ( bilim ve teknik olabilir ) mikoriza ile ilgili bir yazı da okumuştum. Ağacın kendi toprağı ile alınması önemli. Ben kendi toprağı ile almıştım ama zamansız olması sorun oldu. Saygılar.
merhaba..
birkaç ay önce aldığım ardıç türü bonsaimde ağaç bitleri mevcuttu bir süre onlarla uğraştıktan sonra temizlendiler fakat şimdi de yapraklarının büyük kısmı kurudu ve dokunduğum anda dükülüyorlar..
bu durumdayken kurumayı gidermenin yolu varmıdır? yardımcı olabilirseniz çok sevinirim..
Sayın Togay,
Sulamayla ilgili bir sorununuz olduğunu düşünüyorum. Olasılıkla da fazla sulama. Ardıçlar susuzluğa dayanabilen türler. Çok sıçak havalarda dahi yeterli kökü olan sağlıklı bir ardıç bonsaisi bir kaç gün susuz dayanabilir. Ancak fazla sulama yaptığınızda kökleri çok çobuk çürüyüp dediğiniz süratte yaprakları kuruyabilir.
Kurumuş yaprakların tamamını hafif fiskelerle dökmeye çalışın. Zorlamayın. Böylece ağaç bu yaprakları kurtarmak için değerli suyunu boşa harcamamış olacak. Daha sonra gölge ve rüzgarsız bir yere alın. Saksının tamaen kuruduğundan emin olana kadar sulama yapmayın. Bu dönemde yaprakları sık sık spreyleyin. Toprak tamamen kuruduktan sonra da; sadece saksıyı nemlemdirmeye yetecek kadar sulama yapın.
Eğer kurumaya devam ediyorsa kök çürümesi devam ediyor demetir. Bu durumda saskıyı değiştirmek ve çürümüş kök ve toprağı uzklaştırmak gerekli. Ancak, mevsim nedeniyle, bu girişim de oldukça riskli. Çok hızlı ve sadece zarar görmüş olan kökleri uzaklaştırıp hemen saksıya (temiz toprak dolu) geri yerleştirmek lazım.
bonsaisan
12-08-2008, 11:08
Sayın togay
Bonsailerde yaprakların gelişmesen dökülmesi **** mevcud yaprakların uçlardan başlayarak kurumaları kök çürümesinin başladığı ve köklerde sorun olduğunun bir göstergesidir.
Genelde bu gibi sorunlarda özelikle fidanlıklardan alınan fidanlarda bu sıkça raslanır.
Burada ki iki öenmli sebeb şudur.
Birncisi alınan fidaın alındığı yedeki geirmiş olduğu zaman bağlı sula şekli ve bu fidanın içinde bulunduğu saksıda ki geçirdiği süreç.
Eğer bu fidan haddinden fazla bir şekilde saksıda uzuzn yılar geçirmiş ise kuş yuvası eadı verilen bir oluşum yani köklerrin artık iç içi geçmesinde dolayı yeterli besini almamasına bağlı sorunlar ile üreticici saksı değişi sırasında köklere hiç dokunmadan yeni toprak dolu bir daha büyük bir saksıya fidanı dikmesinde kaynaklanır.
Sonuç itibari ile aldığını fidan eve geldiğinde sizn sulamanız sonuçunda kökler nemli kalır ve çürüme başlar.
Cünkü fidanlıklarda suala periyodik yapıldığı gibi gelişi güzel sulama olur.
Diğer ikinci sebeb ise bonsai aday fidanların mümkünse kasım aylarında alınmasıdır bu sayede köklere müdehale etmeniz gerekn zaman şubat aylarına denk geleçeği için bu sorunu bonsai dostu uygun biçimde yapaçağı budama ile önlemiş olur.
Bonsai klasik anlamda toprak kullanılmaz mümkünse serin tipde bir karışım kulanılır.
Buda iritaneleri olan havayı ve oksijeni bol yere düzeyde su tutan bir toprak karışımıdır .
Bo karışımda gerekli su toprakda kalırken gereksiz su direk olarak drenaj deliklerin atılır.
Bu toprak karışımı oksijeni tutması hava sürkülesyano açısında kökler için elverişli ve gelişme bakımın hızlıdır.
Lakin bu toprak karışımında zor olan sulamanın düzenli olması besin konusnda ağaç sürekli desteklenmesi gerekir.
Bu yüksek drenajlı toprak karışmı sığ ve az toprak içinde gelişme eğilimi gösteren kökler için idealdir.
Kök çürme problemi olamz bol ve iri tanelicikli dere kumunun fazla olduğu bu karışım kök sorunlarını ortadan kaldıraçakdır.
Şu anda ağaçınızı kurtarmanın yolu eve köklerin teizlenmesi ve yeni toprak karışımı ile düzenlenmesidir.
Lakin içinde bulunduğumuz mevsim bu işlem için uygun değil ve ayrıca ağaçın ölümü ile sonuçlanaçak bir işlemdir.
Bu yüzden yapamanız gerek ilk iş ağaçın toprağının kurmasını beklemek **** bir zirai ilaç satan bir yerden kök mantarlarına karşı geliştirilmiş bir ilaç almanız ve ağaçınızı ilaçlamanız gerekir.
Bu ilaçlar köklerde bulunan ve mantar hastalığını gidereçdir.
Ülkemizde 2 tip mantar ilaçı bulunur kontak etkili ve sistematik.
KOntak etki anında etki eden ama moruma olasılı olmayan bir ilaç iken sistemetaik ilaçlar bitki bünyesinde dolaşan ve koruyan ve ilaçın türne göre ağaçın öz suyunda 14 ila 21 kalan ilaçlardır.
İlşaçlama akşam saatelerinde yahut güneş doğmaya yakınken yapılır ve ilaç tüm kök sistemini etkilemesi için uygun doz ve oranda kulanılır.
İalçlamadan sonra ağaç güneş ışınlarından korunmalıdır en az 5 saate kadar.
Bu uygulamdan sonra ağaç iyi gözlenmelidir.
İlaçın etkisi ilaçın markası ve hastalığın durmuna göre kendini gösterir.Eğer ağaçda topralanma var ise ağaç tepki vermiş ve durmu iyi gidecekdir.
Bri düzelme olmaz ise ilaçın üzerinde yazan bilgiye göre bir hafda ile 15 gün sonra terkrar ilaç uygulanır.
Saygılar.
sn. Eaglion ve Bonsaisan..
Öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Aslında ben bonsaimin kurumasının aşırı sulamadan kaynaklandığını düşünmüyorum. Aynı yerden iki ardıç almıştım. şu anda kurumakta olan bonsaimin toprağı diğerinden hep daha önce kuruyordu..
İlk başlarda aynı yerde durmalarına rağmen.(bit olduğunu farkettiğimde değiştirmiştim yerini)
Yani açıkçası eğer köklerde aşırı sulamadan kaynaklanan bir sorun yoksa bununla ilgili bir müdahalede bulunmak istemiyorum.Takdir edersiniz ki zaten yorgun ve bitkin durumda bonsaim.
İlaçlama yapmadan veya saksıyı değiştirmeden köklerdeki sorunu anlamamın bir yolu yokmudur? Biraz aşırıya mı kaçtı isteklerim bilmiyorum :)
Ayrıca ben sizin cevabınızı beklemeden forumdan doğru veya yanlış okuduklarım doğrultusunda bir uygulamada bulundum. Şu saksıyı su dolu kaba oturtup kabarcıkların giderilmesi uygulaması..
Sanırım 4. gündü bugün ve baktığımda toprağın 1cm. altına kadar kupkuru olduğunu gördüm ve tekrar sulama ihtiyacı hissettim. Belki bu bilgi de bonsaimin durumu konusunda size bilgi verir.
Teşekkür ederim tekrar.. Saygılar..
bonsaisan
18-08-2008, 11:38
Sayın togay ağaçınız bir fotğrafını eklersenzi daha iyi bir bakış acısı elde ederek olayı daha iyi anlamayacalışaçağız saygılar.
Sayın Bonsaisan begonvilden bonsai yapılabilir mi lütfen söyler misiniz iyi günler
bonsaisan
18-08-2008, 12:23
Sayın Ahmeter
aşağıda ki link de benim çalışma yapmakda olduğum ve hala daha gelişme süreçinde olan çalışmaya başlama zamanı olarak 2007 tarihli iki adet bonsai begonvil çalışmasu göreçeksiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9651
bir_bonsai_sahibi
21-09-2008, 13:28
merhaba
2007 haziran ayında bir süper marketten ''ficus microcarpa'' türünde bir bonsai aldım. türünü fotoğraflarını siteye yokduğumda öğrendim. fotoğraflarını görmek isterseniz ''Süpermarketten bonsai alırken dikkat etmeniz gerekenler '' bölümünde görebilirsiniz.
bu aralar yapraklarının sararması ve dökülmesi sorunuyla karşı karşıyayım. aslında bir sorunu mu **** gerekli mi olduğunu bilmiyorum. nisan ayı gibi bonsai nin saksısını ve toprağını değiştirdim. süper marketten aldığım hazır bonsai toprağını kullandım. değiştirdikten sonra ağustos ayına kadar çok canlıydı sürekli yeni yapraklar açıyordu ama ağustostan beri durdu. şimdi ise yavaş yavaş uzun süredir üzerinde bulunan yaprakları sararmaya başladı. bunun sebebi ne olabilir? sitede bazı türlerin kışın soğuk istediklerini okudum. acaba benim ağacımda bu türlerden mi?
yaprak dökülmesi konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. teşekkürler
Ali H. ALI
21-09-2008, 15:23
Bir bonsai sahibi iyi gunler.
Sozunu ettiginiz incir (Ficus microcarpa) bir tropik bitki oldugundan yapragini dokmez. Sizin inciriniz yapragini sarartip dokuyorsa sorun var demektir.
Yapraklarin alt taraflarina bakiniz kirmizi orumcek veya baska kucuk orumcekler olabilir.
Incirler sulama konusunda cok duyarlidirlar cok sulama gibi az sulama da yapraklarin sararip dokulmesine neden olabilir.
Ani hava, iklim degisiklikleri de incirleri olumsuz etkileyip yapraklarinin dokulmesine neden olabilir.
Incirinizin yerini degismisseniz(oda icerisindeki) olimsuz etkilenebilir.
Agacinizin topragini degistirdiginizi belirtiyorsunuz, umarim en az 4 hafta ona gubre ve ya besin vermemisinizdir.
Incirinize acil sifalar diliyorum.
bir_bonsai_sahibi
22-09-2008, 11:17
Ali H. ALI cevabınız için teşekkür ederim.
toprağını değiştirdikten sonra dediğiniz gibi besin ve gübre vermedim. sulama konusunda da bir düzende devam ediyorum. ancak son aylarda 2-3 defa yer değişikliği oldu ve mevsim değişikliği nedeniyle hava biraz soğudu. dediklerinize göre sebebi bu olabilir. bu konu da ne yapabilirim. şimdi sabit bir yerde, yerine alışınca kendini toparlar mı? yoksa müdahale etmelimiyim. tekrar teşekküler...
Ali H. ALI
22-09-2008, 13:14
Inciriniz uzerindeki saramis yapraklari budayip agac uzerinden alabilirsiniz.
Agacinizi koydugunuz yer isik alan bir yer, soba veya kaloriferin yakinlarinda da olmamasina dikkat ediniz.
gozubuyukoglu
09-02-2009, 10:13
Merhaba,
Yaklaşık 1 hafta önce aldığım bonsai nin yaprakları dökülüyor ve durumu kötüleşiyor.cinsini bilmiyorum dolayısı ile ne yapabileceğimi araştırmak da kolay olmuyor.Türlere göre oldukça farklı tedaviler var.Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler,
Arda
Öncelikle yesil seven herkese merhaba diyorum..Ciçekleri çok seviyorum fakat sanirim onlar beni pek sevmiyor aldigim bütün çiçekler ya yapraklarini döküyor ya da kuruyup gidiyor..Bundan 3 hafta önce bir bonsai aldim ve ona birsey olmasindan çok korkuyorum. Birkaç gündür günde 8-9 yapragi dökülüyor. Bonsai yetistiren ve bu konuda bilgisi olan bütün arkadaslardan yardim istiyorum. Bu durum normal mi, yoksa digerleri gibi bu agacim da kuruyup gidecek mi? :( Lütfen bu konuda bana yardim edin, ne yapmam gerektigini hiç bilmiyorum..Simdiden herkese sonsuz tesekkürler
voodoobaron
03-07-2009, 00:31
Selam,
Siteye yeni uye oldum 3 gun once Ikea'dan bonsai aldık.(bunu bir bitki turu saniyordum isteyi okumadan once)
Benim agacin yaprakları olmeye basladi.
Isık alan bir odada ama sanırım daha cama yakın bir yere komam gerekiyor.
Sulamada biraz geciktik bugun oneriler dogrultusunda yaptık.
Saksı biraz ufak mı sizce.
Birde turunu belirleyebilirsek uygun toprak karısımı vs bilgilerini bulabilirim sanırım.
Saksıyı degistirmelimiyim.
Birde bu agac suanki durumu itibariyle hangi sitile daha uygundur?
Budama yapmam lazım mı? Resim uzerinden bilgi verir misiniz.
Bende kesin hobi olarak yapacagım bu isi cok heyecanlıyım :)
Fotograsın yanına sekerlik koydumki boyunu net gorun diye.
Sitedeki tum makaleleri okudum.
Ölü dal efekti cok hosuma gitti benim agaca uygulanabilir mi sizce?
Birde tel ile sarmak dallara yön vermek icinmi?
Fotoğraflar
http://img269.imageshack.us/i/img00016200907030000.jpg/
http://img14.imageshack.us/i/img00017200907030001.jpg/
http://img199.imageshack.us/i/img00018200907030001.jpg/
http://img194.imageshack.us/i/img00020200907030002.jpg/
http://img36.imageshack.us/i/img00021200907030002.jpg/
Lutfen Yardım!!
Saygılar
bonsaisan
03-07-2009, 00:55
ağaçınızı cinsi anlaşılamıyor ama duumu pek içaçıcı değil.
Yani çok kötü.
Saygılar.
voodoobaron
03-07-2009, 09:11
ağaçınızı cinsi anlaşılamıyor ama duumu pek içaçıcı değil.
Yani çok kötü.
Saygılar.
Yanıt için tesekkurler.
Durumun kötü oldugunu bariz ortada zaten.
Tedavi için önderiniz var mı?
Şimdi guneş alan bir yere koydum ve yeterli suluyorum.
3 gunde bu hale gelmesi cok uzucu..
Baska tavsiyeleriniz var mı?
Kökü falan nasıl, budama yapayım mı? Yaprakları cok mu?
msgurkan
03-07-2009, 13:01
Voodoobaron, ağacınız çok ciddi bir sorun yaşıyor. Benim anladığım kadarıyla susuz kalmadan kaynaklanıyor. Şu anda ağaç üzerinde herhangi bir bonsai uygulaması yapmak uygun değildir.
Onu rüzgar ve direk güneş görmeyen gölge bir yere alınız. Üzerindeki kuru veya kurumak üzere olan yaprakları alın. Varsa kuruyan dalcılları budayıp yaralara macun sürün.
Bir defaya mahsus saksıyı su dolu bir kaba batırıp 5 dakika sonra çıkarın ki toprak tam olarak sulanmış olsun. Daha sonra toprak yüzeyi hafif kurumaya başlayınca normal sulama yaparsınız. Nemlendirme yaparak tekrar hayata döndürmeye çalışınız. Eğer kurtulursa birkaç ay sonra tekrar değerlendirme yaparız.
Size ve ağacınıza iyi şanslar.
voodoobaron
03-07-2009, 13:11
Selam msgurkani,
Tavsiyelerin icin tesekkurler.
Ya bu kadar cabuk bu agac nasıl oldu anlamadım daha yeni aldık.
Neyse tavsiyelere hemen uyacagım..
Saygılar,
voodoobaron
03-07-2009, 13:15
msgurkani bu arada sitede macun diye arama yaptıgımda soncu bulamadım.
Yeni basladim bu islere ,i macundan kastınız nedir? hazır satılan birseymidir? yoksa formulu mu vardır? Sadece yaralaramı surecegim yoksa gerek gorup budagıdım dallara mı surecegim.
bonsaisever
03-07-2009, 17:14
Ağacınıza şu an için dokunmayın.
Sık sulama yapmayın fakat toprak çok da kurumasın.
Ortam değişikliği ağaçları bu hale getirebilir ancak toparlama imkanı da var.
Yaprakları dökülüp yeni sürgünler verebilir.
Beklemekten başka çareniz yok.
Kolay gelsin...
bonsaisever
03-07-2009, 17:20
voodoobaron; aynı mesajını başka yerlere de kopyalayıp yazmışsınız.
Hepsini buraya aldım.
Aynı mesajı birden fazla yere yazmayın...
Aşı macununu hazır olarak alabilir veya kendiniz yapabilirsiniz.
İstanbulda olduğunuza göre, Eminönü hayvan ve çiçek pazarında aşı macunu bulabilirsiniz.
voodoobaron
03-07-2009, 23:54
Bonsaisever,
Evet haklısın bir kac yere yazdım, yanlış konu basligina yazdıgımı dusundum o yuzden.
Kusura bakmayın dikkat ederim.
Macun aldım..
Yani hic bir sey yapma diyorsun..
Peki ustat bekleyelim.
Ama hazır macun varken elimizde sur seydim bir iki yere ?
bonsaisan
04-07-2009, 02:22
SAyın voodoobaron
Ağaçınızda kuruma sulamayı unutmanızdan kaynaklı bir sonuc ise sorun değil.
Ağaç kendini toparlar.Tabi tüm su hücreleri terk etmedi ise
Ama ağaçınızda ki sorun sulamada yanlış sulamadan kaynaklı oluşan kök çürümesi **** kök sisteminde oluşan havasızlık sorunu ise işde ozaman işiniz biraz zor.
Hasta bir bonsai ısı oranı sabit.
Rüzgarsız yarı gölge bir mekana alınmalıdır.
Aşırı sulma yapılmaz çünkü suyun harcanaçağı bir yaprak sürgün yoktur.
Ağaç suyu tüketemez.
Hasta ve güçsüz ağaça gübre verilmez.
Kök sisteminde bira sorun var ise sulama ve gübreleme çok özenli olmalıdır.
Ama dediğim gibi ağaçınızı satın aldıktan sonra gecen süreçte ağaça yaptığınız sulama ağaçın bulunduğu mekan ağaçınızın sağlığı ile doğru orantılıdır.
bonsaisever
05-07-2009, 22:34
Ama hazır macun varken elimizde sur seydim bir iki yere ?
Olur tabii...
Aşağıdaki gibi bir yere sürün ;)
90930
Resimlerinizin boyutunu küçültüp eklerseniz daha rahat görme imkanına sahip olunur.
voodoobaron
06-07-2009, 23:35
Selam Bonsaisever Ustat,
Tavsiyelerini dinledim (kısmen)...
Ama agacın olmus yapraklarını daha fazla gormeye birde arkadasların Bonsai senin neyine yorumlarından bıkmamdan olsa gerek olu yaprakları aldım..
Guzel haber yeteri kadar beslenme ve golge bir yerde agac kendini toparladı gibime geldi.
Yeni yapraklar cıkıyor...(gibime geliyor)
Bir kac gun Mısırda olacagım o yuzden macun işini donuse bıraktım.
Aslında sizin macun sur dediğini dalı ben olu dal effekti yaparız diye dusunmustum.(macun canlandırırsa diye soruyorum?)
Birde hala agacin cinsi belli değil ustat.
91132
Su garibanın adını koysak bir resimlere baksanızda.
Son durum...
91133
Ustat bu koklerin hali nedir :) Sizce bu saksı kucuk gelmiyormu agaca..
Baya bir kumelesme goruyorum?
91134
91135
91136
Türü Serissa Foetida. Bakımı ile ilgili foruım içerisinde fazlasıyla bilgi var.
Kolay gelsin..
bonsaisever
07-07-2009, 01:14
Ne güzel, ağacınızı canlandırmışsınız.
Toprakta çürük kokusu yoksa, ağaçtan tuttuğunuzda saksı da beraberinde geliyorsa şu an için saksı, toprak ve köklerle ilgili işlem yapmayın.
Bırakın ağacınız kendisini toplasın.
Topladıktan sonra kök budaması toprak ve istiyorsanız saksı değişimi yapabilirsiniz.
Aşı macunu kullanma hevesinizden dolayı o dalı önerdim :)
Aşı macunu sürerek kurumuş bir dalı canlandırmak mümkün değil.
Bir dal kurumamışsa, aşı macunu sürmeseniz de sürgün verir.
Serissalarda kurumuş dal efekti kendi kendine oluşuyor, fakat çürüyüp dağıldığı için pek hoş görünmüyor.
Bu benim değerlendirmem tabii, kimileri bunu daha hoş bulabilir :)
voodoobaron
10-07-2009, 22:35
Sayın Bonsaisever.
Bana biraz tiyo verir misiniz cizimler ile belki.
Suanki benim agactan hangi stili dogru gidebilirim.
Sanki kurumus 2 dalı kullanıp azap keçmiş bir agac goruntusu verebilirim.
**** kokleri tas uzerine mi cikarsak..Cok mu urkutucu olur dersiniz.
Biraz fikir verir misiniz haraket alanımız kısıtlı gibi bu agacta.
Saygılarımla
bonsaisever
11-07-2009, 11:42
Serissalar süpürge tarzları için ideal.
İkiz gövdeli bir tarz oluşturabilirsiniz.
Kökleri kaya üzerine alabileceğiniz gibi budama da yapabilirsiniz.
Bunlar sizin beğeninize kalmış...
92085
umitozmen
02-08-2009, 20:15
Merhaba arkadaşlar
Bir arkadaşıma bonzai almıştım.Önce kendim iki hafta yetiştirdim.Türü ficus ginseng olan bonzaim mersin ortamında gayet iyi yetişiyordu.Sonra Gaziantep'te yaşayan arkadaşıma bonzaiyi hediye ettim.Başlarda 2-3 günde en fazla 1-2 yaprak döken bonzai G.antep'te günde 2-3 yaprak dökmeye başlamış.Yeri değiştirilirken bile yaprak döküyomuş.Bir ara resimlerini koyacam.Bu arada 3-4 yaprakta kahverengi küçük noktalar oluşmuş.Gübreden diye tahmin ediyorum.Arkadaşım sıvı gübrenin ambalajında yazana göre 1lt suya 1kapak döküp su tahliye deliğinden sıvı akana kadar dökmüş.Bilgisiziz ve yardıma ihtiyacımız var.Bonzainin bu denli yaprak dökmesinin muhtemel sebepleri nelerdir acaba?Yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler...(resimleri 1-2 güne koyarım)
Bu başlıkta sorununuzu farkedip arkadaşlarca cevap almanız biraz zor olur ama, zaten sebeplere siz de değinmişsiniz, yer değiştirme. Bitki değişikliğe alışamadan hemen gübreleme.Yapraklarına oluşan sorun da etkili.
Büyük olasılıkla acemilikle sulamada da hatalar yapmış olmalı. Forumdaki sulama ile ilgili bilgileri gözden geçirmesini önerin.
umitozmen
03-08-2009, 12:14
Normalde bu başlığa yazmamıştım.Taşınmış herhalde.Zaten resimleri alırsam bugün koyacam.Sanırım daha iyi olur öyle.
Arkadaşlar bende forumunuza yeni üyeyim. 2 Hafta evvel koçtaştan aldım bonsailerimi ve genel bilgiler için takip etmiştim. 2 bonsaim var. Buradaki yazılardan anladığım kadarıyla birisi Fukien tea diğeri ise Çin Karaağacı.
Sorunuma gelince iki bonsaimi aynı mekanda tutmama, aynı aralıklarla sulamama karşın Fukien tea cinsi ağacım 1 hafta önce aşırı bir yaprak dökülmesine başladı. Tekrar forumdan araştırdım ve tahminime göre aşırı susuzluktan olabileceğini düşündüm. 2 kez su dolu bir kovanın içerisine koydum ve toprak suyu tamamen emene kadar beklettim. Fakat sorun hala devam ediyor. Hatta öyleki saksıyı ufakça sarsmamda bile yapraklar kökünden çok rahat bi şekilde ve çok sayıda dökülüyor. 1 haftada yapraklar yarı yarıya azaldı. Umarım ağacımı kaybetmem :( Yardımcı olabilrseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler
Ali H. ALI
12-08-2009, 13:48
Agaciniz uzun bir sure susuz kalmis ve siz ona neden sonra su vermisseniz yine de susuzlugun verdigi etki ile yapraklarini dokmiye devam edebilir.
Agacinizi surekli gozleyip, sulama istedigi surece sularsaniz size yeni cikan yapraklarla tekrar gulumseycektir.
Bonsai dunyasina hos geldiniz kolay gelsin.
bonzaileri sulama aralığını kestiremedim sanırım. 3 günde 1 veriyordum. ama bu ara fazla olmuş galiba. şimdilerde yeni tomurcuklar var. Kurutlcak gibi :)
Bonsailerinize periyodik sulama çok uygun değil. özellikle bu sıcak günlerde üç gün çok uzun süre. Toprak ihtiyaç duydukça ihtiyacı kadar sulama daha uygun.
KARDELEN
21-11-2009, 21:54
Herkese Merhabalar,
Ben de Ağustos ayında 70cm boyunda Ficus ginseng aldım ve balkonumda direk güneş ışığı almayan bir yere koydum. Fakat havalar soğumaya başladığında içeriye aldım (Ekim).
İçeriğe almadan önce bir yaprak bile dökülmemişti ama şimdi yaprak dökülmesini durduramıyorum. Hergün nerdeyse 5-10 (hatta bazen biraz daha fazla) yaprak arasında bir dökülme var. Yer değişikliğinde kaynaklandığını tahmin ediyorum. Ama bu hızla yaprak dökmeye devam ederse yapraksız kalmasından korkmaya başladım.
Sizce ne yapmam gerek?..
Bu başlıktaki (http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=1490772) konulara bir göz atın.
bir_bonsai_sahibi
12-01-2010, 13:14
merhaba
yaklaşık ikibuçuk yıldır baktığım bonsaim bir ay önce yapraklarını döktü. yazın 20 25 gün evin içerisinde havasız ve susuz kaldı. bu sırada yaprakları sararıp dökülmeye başlamıştı. güneşlendirip sulayınca tekrar yeni yaprakları çıktı toparlandı. bir ay önce tekrar yaprakları sararmaya başladı. o sıralar meşgul olduğum için ilgilenemedim. şimdi üzerine hiç yaprak kalmadı ve dallarıda kurumuş. ama gövdesi hala canlı durumda. kabuğununun altı hala yeşil. ağacımı bu durumdan sonra kurtarabilirmiyim? tavsiyeleriniz nelerdir? teşekkürler.
bu sayfada fotoğraflarını görebilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18790
bir_bonsai_sahibi
12-01-2010, 22:23
ilk aldığımda çektiğim fotoğraflardı bunlar. şimdi yaprakları yok
Merhaba arkadaşlar, ben yeni bir bonzai bakıcısıyım.
Toprakta küflenme, yaprakların sararması hatta yanması gibi problemler yaşıyorum. İyice canlılığını yitirmeye başlayan bir bonzaim var, 1 hafta kadar evvel elime geçti. Haftada bir sulamamı ve 2 günde bir fısfıs yardımıyla gövdesi ve yapraklarını ıslatmamı söylediler. Yapıyorum ama gitgide kötüleşiyor. Kaloriferli bir odada ve güneş almıyor. Akşamları sarı ışık altında 4-5 saat bekletiyorum. Türünü de bilmiyorum. Kaloriferin üzerine su koydum odamın nemli kalması için. Yeni suladım, küften arındırdım ancak son görüntüsü hiç iç açıcı değil, sürekli yaprak döküyor. Toprağında ufak tefek taşlar var, kökleri dışarda biraz. Martta saksısını değiştirebileceğimi söylediler. Saksısının altında delik yok, seramik saksı, altına o nedenle tabak falan koymadım.
Ölmesinden korkuyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.
http://img42.imageshack.us/img42/6425/57403588.jpg
http://img23.imageshack.us/img23/3642/47827833.jpg
Ali H. ALI
08-02-2010, 11:13
Saksısının altında delik yok, seramik saksı, altına o nedenle tabak falan koymadım.
Agacinizi olumden kurtarmak istiyorsaniz onu altinda suyu suzen delikleri olan bir saksiya hemen geciriniz.(koklerini kontraol edip curuyenler varsa budayiniz.) Kalorifer yanindan kaldiriniz. Evin en fazla isik goren bir yerine aliniz.
Agaciniz uzerinde baharda yeni surgunler gordugunuz zaman ona cok az gubre vermiye baslarsiniz bir yil agacinizin kendini toparlamasini bekleyip bu arada onun icin altinda delikleri olan bir BONSAi saksisi bakarsin.
Kolay gelsin.
bonsaisan
08-02-2010, 12:34
Cinsi carmona ve durumu pekde iyi değil.
Carmona orantılı sulamayı çok sever.
Köklerde büüyk bir sorun var demektir.
Özellikle sakının altında delik yok ise.
Ali hocam gerekeni söylemiş.
Saygılar.
Çok teşekkür ederim yalnız buralarda bonsai bakan 1 tek kişi bile görmedim. Peki ben bu delikli saksının altına koyduğum tabak içinde sürekli su mu bırakmalıyım? Bugün durumu daha da kötü. Saksı değişimini kendim yapabilir miyim bilmiyorum, buralarda uygun saksı bulabileceğimden de şüpheliyim açıkçası. Eğer ki bulamazsam ne yapmamı tavsiye edersiniz? Ne tür toprak koymalıyım?
Biraz evvel saksımı inceledim, seramik içi sırlı saksının içine altında delikleri olan, köpük-plastik arası bir iç saksı daha koymuşlar. onunla saksı arasında yaklaşık yarım santim boşluk var. Nasıl bir saksı olduğunu ve ne yapmaya çalıştıklarını anlamadım. Anlayan elbet vardır ben bi sorayım dedim. Böyle bir saksıyla hayatını idame ettirebilir mi? Yapraklar iyice kahverengiye döndü. bu saksı fena değil en azından bir süre problemin saksıyla alakalı değil diyorsanız nasıl sulayayım?
Forumda epey bonsaisi olan arkadaşımız var nasıl göremediniz onları. Saksı değiştirme sulama konusunda bolca bilgiye ulaşabilirsiniz. Deliksiz saksıdan alın ağacınızı, hangi malzemeden olduğu önemli olmadan delikli bir kaba aktarın. Büyük olasılıkla yeterince ıslak olacak toprağı, kurmaya başlayana kadar sulamayın. içsaksı dediğiniz malzemede delik varsa, sadece seramik kaptan çıkarmanız da yetebilir. Altındaki kapta kesinlikle su olmamalı.
Bir litre ılık suya bir çorba kaşığı oksijenli su katın, bunu bir bardak hesabı olarak toprak biraz nemini çekince bitkinize kullanın. Faydası olmasını umalım.
teşekkür ederim, 1 litreden yalnız 1 bardak mı kullanacağım bunu?
Bu orandır. Bir bardak hazırlamak için bir litre hazırlamanız gerekli değil.
Yani 1 bardak mı dökeceğim bunu soruyorum memet bey. :)
bonsaisever
09-02-2010, 18:31
Bardağı toprak oranızı bilmediği için söylemiştir.
Toprağınızın emeceği kadarını kullanın.
Merhaba,
Yeni üyeyim. Aralık ayında Ficus Ginseng Bonsai hediye edildi. (Nereden alındığını bilmiyorum) Çok sevindim ve hemen ilgilenmeye, pencere önüne ama doğrudan ışık almayan bir yere koydum.
Deli gibi yaprağı vardı, gelir gelmez yapraklarını dökmeye başladı. Daha sonra yerine alışınca yerine yeşillerini çıkardı.
Bir tarafının sağlam olmadığını farkettim, elimle yoklayınca altında yarası olduğunu keşfettim. Internet'te okuduğum yorumlara istinaden gevşek, çürük kısmı temizleyerek yarayı açtım. Yara macunu olmadığı için o şekilde açık bıraktım. O arada yarayı iyice kazıyarak içinde herhangi bir zararlı canlı yer alıp almadığına baktım, herhangi bir canlı izi yoktu ama yara çok büyük (1 TL'dan biraz daha büyük). Bu yarayı nasıl kapatabilirim?
http://img28.imageshack.us/img28/7217/dsc00057oh.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/5870/dsc00049rs.jpg
http://img52.imageshack.us/img52/6281/dsc00046z.jpg
Bu aralar yapraklarını tekrar dökmeye başladı. Aynı zamanda bir tane dalın ucunda pamuğumsu bir oluşum olduğunu farkettim. Fazla sulamadan olabilir mi? Termostatlı odada duruyor ve termostat en az 21 dereceye ayarlı. Aynı zamanda pencereye 3 metre uzaklıkta duruyor. Yalnız okuduklarım kadarıyla biraz fazla sulamışım ve çokça eleştirildiği gibi hep spreylemişim. Bu huyumdan vazgeçeceğim.
Yanıtlarınız için çok teşekkürler.
burda bircok bonsai severin ana sorunu yapraklarının dökülmesi ve olmesi bitkinin aldığınız bitkilerin %100 u hazırmerket bonsaisi. orda satılırken sağlıklı görülüyorlar eve gelip belirli bir süreden sonra sararıp yaprak dökülmesi başlıyor. bunlar özellikle fukien tea ve ficus özellikle gingseng türlerinde. bunların temel nedeni ise sulamadır sulamayı ayarlayamıyoruz. özellikle aldığımız yerdekilerin bonsai bilgisizliğiyle bize toprağı nemli olsun kurumasına izin vermeyin sulayın demesi bitkinin elimizde olmesine sebep oluyor.
hani bonsailer için okuduğumuz bir sürü yazı var 2günde bir sulayın daldırıp sulayınnemli tutun.işte onlar hazır bonsailer için gecerli değil.hazır bonsainizin toprağı tamamen susuzluğa dayanıklı yapıda yapılmıstır yapı marketlerden bahsediyorum susuzluga dayınıklı toprağı biz evde hobi gibi sulamaya başlayınca bonsai gidiyor cok suya değil az suya ihtiyacları var hazır bonsailerin. ğer siz kendiniz toprağını kapını değiştirip bonsai sanatına uygun yapmadıysanız. bonsai toprağı en basit 3 te 1 cakıl 3 te bir volkanik kaya 3 te1 de bize torf deselerde torf değil ağaç kabuğu türü hava alabilen yapıda olan toprak yahut hiç torf kullanmayıp bulabilrseniz akadama kullanın. gercek bonsai toprağı boncuk boncuk yapıdadır ve işte o topraklar daldırma 2 gunde bir sulamayada fazla sulamada bitki olumu sorunu yasamaz.
gecen gunyapı markete gittim orda nasıl dayanıyorlar diye özellikle ginseng türü nun toprağı tamamen agaç kabuğu ve kup kuruydu.bitki sorunsuzdu ordaki adamlarda bakmıyor bile belki 2 haftada1 aklına gelirse suluyorlar cokta guzel duruyorlar alıcı bekliyorlar. bu bonsailer suya değil neme ihtiyacı olan toprağı var. az su gerekli hazır bonsailere.
yaprak sararması üzerinde kararma siyah noktalar tamamen fazla sulamayla ilgilidir. eyrıyeten salon içi bakıımda etkilidir zelkova hariç fukien tea **** ginseng kaloriferli salon için de zor dayanan türlerdir.
ahazır bonsai alıcaklar zelkova türü alın hazırmarketlerden diğerleri dayanmıyor.
hazır bonsainizin toprağını ve saksısını değiştircekseniz toprağınız en az %40 uygunu %50 dircakıl olsun akvaryum kumu %25 vermikült(iyi elenmiş iri taneli kedi kumu carli de olur) %25 torf olsun.hacimsel olarak .iste bu bonsai toprağına en uygun dur.saksınız ne olursa olsun ister bonsai saksısı ister plastik çiçek saksısı altını 1.5 -2 cm cakıl ile doldurun.bunda sulama sorunu olmaz az cok hergun 3 günde bir sıkıntı yasamazsınız.
hazır bonsaiyi saksıdan cıkarırkende köklere min zarar vermeye calışın kök actırma işinide zarar vermeden hafif kus yuvasınddan actırmya calışın.elle bile hafif actırılabiliyor.uclar yeni saksınızda uzucak kadar.
bende bonsai severim ve bircok hazır bonsaim var toprak değiştirdim kap değiştirdim kendi tecrübelerini paylaşmak istedim.hazır bonsailer güzeller ama uzun süre susuzluğa dayanıklı turden toprakları var ve biz onları alıp evde düzenli desekte kendimizce fazla sulayarak yavasyavas olduruyoruz. mavi saksılı bonsaileri 2/3 ince belli cay bardağı kadar su ile 4 gunde bir sulamak gerekli.alttaki delikten taşana kadar değil. gene en guzel kişi kendisi ayarlar gözlemleriyle sulamayı.
bonsailerinizde bol sanslar.
CEm83 bazı kavramlar birbirine karıştırılıyor. bilmeyenler için bu yanlış anlamaya çok uygun bir durum oluyor.
Volkanik kaya, yeterince açılayıcı bir tanım değil. Kaya değil, çakıl olmalı. her volkanik çakıl ise bonsaide kullanmaya uygun değildir. Bu bakımdan bunu ponza olarak söylemek en uygunu.
Akadama Torf değildir, o da volkanik bir yapaılaanmadır, tüf ,yani ponza benzeri bir volkanik ürün. Yani volkanik çakıldır o da.
Torf, en çok komposta benzer diyebiliriz. Organik üründür volkanik bir ürün değildir.
Elinizdeki toprağın yapısı her ne olursa olsun ortam ne kadar sürede bir sulamanız gerektiği üzerindeki en önemli faktördür. Bir günde iki sulama yapmanız da gerekebilir. karışımınız her ne olursa olsun.
Marketlerde gördüğünüz bitkinin kupkuru olması bunun uygun bir durum olduğu anlamına gelmez. Görevlilerin tembel olduğu anlamına gelir. Bir kaç gün sonra, bir hafta sonra bir daha gidin. Bir de bu marketlerin çöplerini attıkları yerlere bakın. Ölen bonsaileri görün.
Nasılsa geri almak garantili olduğu için, sulama gereği duymuyorlar. Ya da baştan savma yapıyorlar. EBlere çeşme suyu vermeyin diye uyardığım bir yerde, ne farkkeder ölse de geri alacaklar, demişlerdi. sağlıklı gibi görünmesi kupkuru olmasının uygun bir durum olduğu anlamına gelmez.
Ağaç kabuğu dediğiniz torf ya da komposttur büyük olasılıkla.
Yapraktaki kararmalar ve benekler mantara da işaret edebilir. Sulamayla ilgisi ise çok azdır.
Toprak karışımında %50 çakıl oldukça büyük sorun yaşamanıza neden olur. Burada çakıl derken ponzayı mı dere çakılını mı kastettiğinizi netleştirmeniz iyi olur, aslında da, her ikisinde de %50 oranında hatalıdır.
Bonsainiz bir kedi olmadığı için, kedi kumu, markası da farketmeyecek biçimde çarli kedi kumu kullanmanın alnlamı yoktur,zaten ucuzu her yerde olan bir malzemeye gereği olmadığı halade fazla para ödemiş olursunuz.
Nem tutması için ponza yeterlidir, kedi kumuna gerek yoktur. Vermakulit buldum kullandım derseniz, o da iş görür. Şart da değildir.
Torf bonsainize verdiğiniz gübreyi tutacak madde olarak( köklerde orada tutunacak) %25 yeterli olmayacaktır.
Toprağın altına koyacağınız malzemeyi çakıl olarak değil ponza olarak kullanın. Çakıl deyince granit ya da mermer çakılı da akla gelir ki bu uygun olmaz.
Yaz sıcaklarında üç günde bir sulama yapmayı düşünürseniz üçüncü gün ölü bonsainizi suluyor olabilirsiniz.
Üç günde bir çay bardağını üçte ikisi kadar sulama, yazın idam fermanı olur. Her bitki, her saksı ihtiyacı kadar gerektiği sıklıkta sulanmalıdır.
Benim ficus benjamine yazın günde iki kere, iki su bardağı su vermem gereken zamanlar oluyor.
Açıklama için teşekkürler. Yalnız üstadım izninizle bir iki noktada da ben bir kaç düzeltme yapayım.
Volkanik kaya, yeterince açılayıcı bir tanım değil. Kaya değil, çakıl olmalı. her volkanik çakıl ise bonsaide kullanmaya uygun değildir. Bu bakımdan bunu ponza olarak söylemek en uygunu.
Akadama Torf değildir, o da volkanik bir yapaılaanmadır, tüf ,yani ponza benzeri bir volkanik ürün. Yani volkanik çakıldır o da.
Bonsainiz bir kedi olmadığı için, kedi kumu, markası da farketmeyecek biçimde çarli kedi kumu kullanmanın alnlamı yoktur,zaten ucuzu her yerde olan bir malzemeye gereği olmadığı halade fazla para ödemiş olursunuz.
Cem_83'ün volkanik kayadan kastının skorya yani bilinen adıyla lavtaşı olduğunu düşünüyorum. Pomzaya göre su tutma oranı daha düşüktür ve besleyicidir.
Akadama, volkanik kil tanecikleridir. Pomza satılmadan önce yalnızca yıkanır. Akadama ise fırınlanır (perlit veya fırınlanmış killer gibi genleştirilmiş değldir) ve sterildir. Ayrıca toprak ile katyon değişimi yapabilen bir malzeme.
Kedi kumunun kullanımı yerine kum, torf ve toprak kullanılmasını öneriyorum. Ama eğer kedi kumu kullanılacaksa, bence markası düşündüğünüzün aksine kedide kullanmadığımız için önemlidir. Çarli marka kedi kumu kokusuz, çamurlaşmayan, topaklaşmayan, doğal bir malzeme olan diyatomitten oluşuyor (yıkanmadan kullanılırsa saksı dibinde taşlaşan tortular bıraktığını gördüm). Diğer marklarda bitkilerde kullanılabilmesi için gereken bu özellikler olmadığı için bu markadan bahsediliyor.
Saygılarımla
Jemeo, malzemeleri böyle tamda ne anlama geldiği bilinmeyecek biçimde genel kavramlarla kullanmak bilenler için normal kabul ediliebilir. Bonsaiyi yeni öğrenenler için bu bütünüyle kafa karşıtırıcı anlamından çok bunlarda neyin nesi, ne yapacağım ben şimdi, hangisini kullanıyım diyecekleri bir durumdur. Kimse bir yere gidip akadama var mı diyemez. Dese de bulamaz. Bunu bir kenara bıkaralım. Gidip Japonya'dan Akadama getirtse bunun fiatı, faydasına ne kadar oranlı olur?
Kimsenin niyeti kullandığı kavramı tam olarak açıklamadan belli olmaz. Bilmeyen niyetini değil dediği kadarını anlar.
Volkanik kaya dediğinizde, ben işimde kullandığım volkanik kayayı anlarım, o da andesitdir. Bu da bonsaide kullanılmaz. Üstelik volkaniktir, kayadır. Tam olarak tanımlanmalıdır kavram. Bilmeyenler böylece en uygun olanı anlar.
Kedi kumu kedi malzemesidir. Bonsai malzemesi değildir. Zaten yeterince kolay bulunabilecek malzemeler seralarda tepeler biçiminde yığılıyken akvaryumlardan kedi dükkanlarından fazla para verip malzeme almanın anlamı da yoktur, yararı da yoktur gerekli de değildir. Markanın da anlamı yoktur. Yeni başlayanları balık dükanlarına yollamın gereği de yoktur. Bonsai ne balık, ne kedidir. Malzeme alınacak yerler başka yerlerdir.
Çarli ve markası bonsai malzemesi değildir, kedi malzemesidir. Eğer saksıda kedi beslenmeyecekse, bonsai için daha uygun ve ucuz olan malzemeler kullanılmalıdır.
Ben malzeme konusunda buna dikkat çektikçe, markalardan ve kedilerden, akvaryumlardan ve zaten seralarda kolayca bulunan ponzaları, akvaryumlarda var diye önermelerden bir anlam çıkarmaya çalışıyorum çıkaramıyorum.
Mazleme poznadır, kumdur, torftur. Bonsai saksısına konmayacak olan fidanlar için torf yerine bahçe toprağıdır. Bunun dışında malzemeler gereksiz derece para ödenecek malzmelerdir. Biri derse var param harcarım, harcasın. Ama bunları bonsai malzmesi olarak önermeyin.
Zaten uygun malzeme kolayca bulunurken, kediler için üretilmiş malzeme üstünde bu kadar durmanın çok anlamı yok.
Herhangi bir serada çuval dolusunu bir iki liraya alacağınız ponza için akvaryumlarda var demenin anlamı yok.
Lütfen dediğimi dikkate alın.
Memet Bey,
Size katılıyorum. Onlarca malzeme saymanın kafa karıştırıcı olduğunun ben de farkındayım. Hem bu yüzden hem de fiyat,verim ve gereklilik kıyaslamalarından dolayı ilgili başlıklarda hep kum, çakıl (dere çakılı, herhangi bir özelliği olmayan herhangi bir çakıl) , torf ve toprağı önermişimdir . Ayrıca, bu kafa karışıklığını düzeltmek gerek bu ortamda, gerek toplantılarda, gerekse yabancı dillerdeki kaynaklardan duyulan bazı malzemeleri tanımak adına isimlerini ve özelliklerini yazıyorum.
Mehmet benim dediğim oldukça anlaşılıyor %40 su geçiren çakıl akvaryumcudan bulunabilcek..
%25-30 vermikult ponza akadama yahut çarli kedi kumu(20 tl lik hazır bonsai alan fidancı fidancı vermikult ponza aramaz cuval cuval almaz pratik Çözüm lazım) %25-30 torf(eminim torfu daha fazla kullanılmamalı, ev içinde bakıyorsan ki hazır bonsaiciler ev içi bakıyor, bu torfla 3 gunde 1 sulasa 1 cay bardağı yazın dahi birşey olmaz saksı uygunsa, heralde 20 tl lik celikten uretme bonsaiyi 5-10 lt lik saksıya almazlarsa) olur.
Ağaç kabuğu olur, killi toprak olur . Volkanik kayadan kastım, vermikult ponza perlit vs. volkanik tuf yani. Ayrıyeten, burada bilgi almak isteyen diğer konularda yazan toprak malzeme türleri vs okuyacaktır, okumustur da. Bonsai alıp sadece 1 iletiyi okuyup (oyle 20 tl lik bile olsa bonsai bakılmayacağını bakarsa, öleceğini bilir, bilmiyorsa da ilk bonsaisinde oğrenir. 2. 20 tl likte birçok konuyu okuyup derin bilgiler edinir. Çünk burda insanlar sayfalarca yazarken 1 iletiyle olmaz bu. Daha fazla benim aÇıklamama gerek,yok araştırmalı resimli saksı değiştirme klavuzu var, toprak tÜrleri alternaitfleri var, ev içi malzeme ile plastik kapla bile saksı yapabilir.. Ama andezit koyarsa da kendi bilceği.) bonsai sanatını 1 iletiyle Öğrenilmediğini yetiştirilmediğini farkeder. Ben fikir edincekleri kadar aÇıkladım
Ondan öte biz market bonsaisini konusŞyoruz konumu okuyan anlar, benjamin değil. fıcus ginseng, ligistrum fukien, tea zelkova bu Dördü başka market bonsai türü nadir Türkiye'de benim dediğim toprak sulama 20 tl lik boyuttaki, bunlara uygundur. Ayrıyeten benim dediğim sulamada bonsaisini marketten aldığı gibi o mavi bonsai saksısında yaşatmaya çalışanlar için geçerlidir. 2/3 cay bardağı sulama durumu ÇunkÜ kökler o kadar fazla kus yuvası gibi ki 1 damlası bosa gitmiyor bitki hemen de alıyor suyu, hemen alınca da fazla geliyor çürüme başlıyor, az az koyacaksıan suyu, 3 günde 1 alttan taşacak kadar çok değil.. Alttan taşarcasına suladın mı hepsini alıyor, sonra da sararma siyah nokta kararma dökülme oluyor.
Dediğin mantar olayları ise, dediğim gibi ben hazır bonsai konuşuyom net bir şekilde de belli orda. %90 sulama sebebiyle bu durumlar oluyor, mantardan değil o bonsailerde. Ben bonsai inceliklerini anlatmadım orada. Hazır bonsai bakanlara yardım ettim. Hazır bonsai ile gerçek bonsai arasında fark var.
hHazır marketlerden alanlar bonsailerini susuzluktan değil, aşırı sulamaktan öldürüyorlar. Dediğim gibi onların toprakları susuzluğa oldukça dayanıklı yapıdadır. O klasik bonsai sulama rehberlerinde yazılı olanlar sökmez. Ondan ziyade hazır market bonsaisi alıp aynı saksısında 3-4 aydan fazla yaşatmak zordur. Genellikle aldığımız bonsailerin sonu o seçerken yanlarında solmuş diye beğenmediklerimizle aynı olcaktır, evde bir süre sonra o mavi saksıda
Bunlar Üzerine anlatalım konusalım. Bonsai sanatı anlatmak değil olay. Hazır bonsai bakanlara faydalı olmak amacım. Yoksa bonsaiciliği iyi biliyorum. Bonsai derin konu kişiden kişiye değişir herkes farklı yazar, bu yazışma uzarda uzar, devam edeceksek yazıları tartışmaya. Genel bonsaiye değil, 20-30 tl lik 4 türden olusan hazır bonsai ile ilgili yazacağınız, onlara göre vereceğiniz bir bilgi varsa verin. Çünkü da soranların resim ekleyenlerin %95 i hazır market bonsaisi ekliyor ve onla sorun yasıyor.
Yazınızı biraz geç gördüm. Farkederseniz biraz düzlettim. forumda Türkçe konusunda bir kaç dikkat etiğimiz nokta var. Neden bu kadar uğraşmış diyeceksiniz, düzeltmek için. Bonsaide kurallara da bu kadar önem verdiğimi göremenizi istedim.
Bakın. Markasıyla her nedense ısrarla neden Çarli kedi kumudendiğini çok anlamıyorum. İçeriği zeolittir. Her serada bulabilirsiniz, yirmi kilo kadar paketlerde sanırım otuz lira civarında bir maliyeti var. Herhangi bir serada size istediğiniz kadarını ücretsiz bile verebilirler. Gerekesiz yere masraf edip, evinizde kullanmayacağınz bir ürünü stok etmiş olacaksınız.
Bu yüzden Çarli kedi kumu ve akvaryumcudan ponza almayın diyorum, gereksiz bir masraf önerilmiş oluyor.
Benim param çok, harcarım derseniz, bir şey diyemem.
Hazır bonsai alan birisi, bir çay bardağı kadar zeolit ister. Aslında bu da şart değil. Ponza da aynı işi görür.
Bonsainin hazır olup olmaması toprak karışımı için önemli değil.
Perlit ve zeolit bir aceminin kontrol edemeyebileceği nem sorunlarına neden olabilir. Ben ısrarla uzak durun diyorum, önermiyorum, takdir edersiniz ki bir nedeni var bunun. Bir çay bardağı zeolit için yirmi kilosunu almanın zaten anlamı yok.
İyi niyetinizi kabul ediyorum. Başka neden bu kadar uzun yazasınız bildiklerinizi.
Fakat, beni de anlayın. Hazır bonsaiyi aman bu ne güzel diye alanların neredeyse hepsi buna bakamayıp öldürecek, ilk nedeni de bunları iç mekan bitkisi sanıp salonlarında bakmaya çalışmaları olacak.
Bir kaç tür dışında hazır bonsailerin çoğu da dış mekan bitkisi.
Mantar sulama hatalarından da kaynaklanabilir. Buna etki edecek başkaca faktörler de vardır.
Ama yanlış sulandığı için mantar olmaz, mantar bu nedenlerle üreyebilir.
Bir çay bardağının, verdiğiniz miktarı kadar suyu, hazır bonsainizin boyutuna, su ihtiyacına sıcaklığa, bulunduğu ortama dikkat etmeden önerirseniz, nerede olursa olsun, o bikti yazın ölür. Bonsaiye su, bitkinin ihtiyacı kadar, ihtiyacı sıklığında verilir.
Bonsaileri genellikle iç mekanda, hatalı sulama, yanlış bakma sorunlarından ötürü kaybediyor bakanlar.
Mavi saksı nedir?
kalambaklı
14-04-2010, 20:37
Bonsai sanatıyla ilgilenenler kedi kumu denince doğal zeolit' ten üretilen ürünleri alır!.....
Ali H. ALI
15-04-2010, 13:27
Cem_83
Yazilanlari ancak ben de bu gun okuyabildim. Yazdiklarini iyi bir niyetle yazdigina ictenlikle inaniyorum. Yalniz eksik bilgiler var Memet de onlari tamamlamiya calisti. Ozellikle kirmizi harflerle duzeltilenlere (bu duzeltme ayni zamanda diger uyelere de uyaridir, forumda ayni sekilde duzeltmeler daha onceleri de yapilmis ve yapiliyor. Nedeni de, Turkiyede internet ortaminda, agaclar.net, dogru bir turkce yazimi ile iletisim kuran ender sitelerden biridir ve bunu surdurmeye de niyetlidir. Hepimiz arada yanlis yazabiliyoruz, ama bu yanlislarimizi fark ettigimiz zaman duzeltirsek iyi olmazmi?) bozulup da pes etmeniz dogru degil diye dusunuyorum.
Burasi bir paylasim sitesi ve oralarda yeni ogrenilen bonsaiyi de deneyimlerle, ogrendigimiz bilgilerle gerektigi yere tasimaya calisiyoruz. Yeni ogrenilen bir ugras oldugu icin de zaman zaman dusunceler ters dusebiliyor, ama birbirimizi en iyi bir sekilde anlamak icin, iyi bir turkce ile karsimizdakilere dusuncelerimizi anlatabiliriz.
Merketlerden alinan bonsailer sizin de belirtiginiz gibi mavi saksilar icerisine dikilmis 4-5 cins agac ki bunlarin marketler icin yetistirilmis saksidaki agaclar oldugu, yani bonsai bile olmadiklari artik bircok kisi tarafindan biliniyor ve biz o agaclari almak yerine fidancilara gidip bonsaiye uygun fidanlar alip onlarla calismalarini oneriyoruz. O mavi saksilarda alinan bitkiler de ya olduruluyor(cok nedenleri var cok sulama, az sulama, nem ortami, ic mekan, vs.) ya da yasatan oluyorsa bunun seklini tarzini nasil degisebilirim diye soruyor.
Ama marketlerde o agaclarin satilmasi da bir bakima iyidir. Alanlar ona nasil bakacagina dair bilgi ararken gercek bonsai ile tanisiyor.
Memet'in iyi niyetle yaptigi yazindaki duzeltmelere kizip bir daha yazmam demissin ama ben bu konuda bir daha dusuneceksin diye dusunuyorum.
eternalsam
10-05-2010, 21:08
Hediye olarak Çoban Püskülü / Ilex Crenata bonsaisi gelmişti.ilk geldiğinde yeni yaprak cıkartmaktaydı fakat daha sonra bu yeni yapraklar buruştu ve dier yapraklar kuruyama basladı şimdi dokunduğumda direk kopuyor yapraklar kurudugundan dolayı nasıl bir bakım yolu izleyip bu bonsaiyi hayata geri döndürebilrim?
Ali H. ALI
11-05-2010, 11:37
Bonsainizi icerdemi, disardami tutuyorsunuz?
Sulamasini nasil yapiyorsunuz?
eternalsam
11-05-2010, 19:50
bonsaim içeride duruyor ve toprağı nemli kalacak şekilde suluyorum...nemlilik olayını kontrol ederek..
Ali H. ALI
12-05-2010, 13:59
Agacinizi imkaniniz varsa disariya (balkon veya bahce) aliniz.
Nemlilik oranini kontrol ediyorsunuz diye yazdiniz. Topragin ust tarafi nemli olabilir de ic tarafilarina su gitmemis olma ihtimali de var.
Bir kova su doldurunuz, agacinizi saksi ile birlikte saksi su altinda kalacak sekilde kovadaki suya daldiriniz. saksidan cikacak olan hava kabarciklarinin bitimine kadar saksiyi suda tutup sonra cikariniz agacinizi yukariya kaldirip saksinin deliklerinden fazla su disariya cikiyormu diye bakiniz. Delikleden su suzulup cikmiyorsa saksi icerisinde bir sorun olabilir. (koklerin saksi icerisinde dolanip, saksiyi doldurmasi, toprak karisiminin suzen bir toprak olmamasi).
Kolay gelsin.
eternalsam
13-05-2010, 10:12
Dışarıya koyabileceim ortam güneş alan bir ortam kavrulmasından endişeleniyorm .Dediğinz gibi kovanın içinde denedim ve su alt 2 deliktende aktı yani suyu süzen bi toprak yapısı var sanırım.Bu olayı tekrarlamam gerekicek mi?ayrıca spreyle yapraklarına su sıkma konusnda birşeyler okumuştum bunu yapayım mı?haftada ne kadar tekrarlamam gerekir??
Ali H. ALI
13-05-2010, 14:48
Genelde bonsailer disarda tutulmali(kimi tropik bitkiler icerde tutulsa bile zaman zaman disariya alinmali) ic mekanda tutalan bonsailer zaman icerisinde ic mekandaki olumsuzluklardan etkilenip sagligi bozulur.
Siz agacinizi disariya alamiyacaginizi dusundugunuze gore, onu iyi isik alan bir
yerde tutunuz. Sagligina kavusana kadar bir besin ve ya gubre vermeyiniz. Uzerinde kuruyan dokulmeye yuz tutmus tum yapraklari alin, budayin. Belki sagligina tekrar kavusur.
Kovaya daldirip sulama yontemini haftada bir yapabilirsiniz, havalar isindik sonra da duruma gore bunu haftada ikiye cikarabilirsiiniz agacinizi siz gozleyceginiz icin sulama konusunda da en iyi hesapli sulamayi siz yapacaksiniz.
Ortami nemli tutmak icin yapraklarina arada bir sprayla su puskurtebilirsiniz(Gunes gordugu bir zamanda yapraklarina su puskurturseniz su daklacilarinin yapraklari yakma olasiligi yuksektir.)
Kolay gelsin.
Ozanorhon
30-05-2010, 17:41
uzun süredir oldukça iyi durumda olan Acer Burgerianum cinsi bonsaimde son 1 haftadır kuruma bas gosterdi. Internette gordugum tomurcuklar acarken uclarını almak yontemini yaptıktan sonra agacta cok cok fazla yaprak oluşmuştu. Başta dokülmelerin agacın diplerine gunes gelmemesi oldugunu düşünüp ilk budamasını yaptım genelde yeni shoot ları 2. bogumdan aldım. yazın daha sık sulamaya çalışmama rağmen yeterli olmadığını düşünmeye başladım. 1 hafta icinde uzerindeki yaprakların yarısı kuruyara dokuldu. Hala yesil yapraklar var ama kuruyup hefif esen bir ruzgarla dokulme cok. golge bir yerde sulamasına daha dikkat ederek dikkat ediyorum. Erken müdehale icin bir oneriniz var mı?
Şimdiden çok teşekkürler...
tourkana
30-05-2010, 20:06
Ağacı nerde tutuyorsunuz?
İç mekanda ise hemen dışarıya almalısınız, dışarda ise şimdilik yarı gölge bir yere taşıyın..
Kullandığınız gübre var mı ve ne sıklıkla suluyorsunuz,toprak kurudukça ya da nemini kaybettikçe sulamalısınız.
Ozanorhon
31-05-2010, 11:25
Ağaç dışarıda, uyku zamanını da geçirdi hiç içeri almadım. Daha sonra dediğim gibi oldukça sağlıklı yapraklar verdi hatta. Gübreyi yaprak döken ağaçlar için olan uzun salınımlı partikül gübre olarak verdim. Dökülmeyi fark eder etmez gölgemsi bir yere aldım. Sulamayı dikkatli yapıyorum aslında. Kurumadan su vermiyorum ama kışın bu süre 1 haftaya kadar çıkabiliyordu, hava sıcakladıkça süreyi azaltmaya çalışırken ihmal etmiş olabilirim ama pek ihtimal vermiyorum.
Aklıma da pek bişey gelmiyor.
Ozanorhon
31-05-2010, 17:49
Bugün eve geldiğimde hala toparlamadıgını gorunce koklere goz atmaya karar verdim...fazla kurcakamadan saksıdan aldığımda oldukça beyaz ve uzun koklerin var oldugunu gordum. En alttakiler gayet cin restoranındaki soya fasulyesi gibi beyaz durumdalar. Beyaz olması bir isaret midir, iyi mi kotu mu emin olmadıgım icin siz ustadlara tavsiyede bulunurken bunu da eklememin yardımı olur diye düsündüm
Ucu beyaz kökler olması iyidir, köklerin hayatta ve sağlıklı olduğunu gösterir. Benzer bir yaprak dökme, kızarma ve yaprak uçlarındaki kuruma benim üç yapraklı akçaağaçlarımda da var.
Ben gübrelemeden veya suyun kirecinden olabileceğini düşünüp, gübrelemeyi kestim ve mümkün olduğunca bahçe suyu kullanmıyorum. Dökülmeler ve kurumalar bitmedi ama azaldı, kızarma ise aynı şekilde devam ediyor. Umarım bir çare buluruz.
Ozanorhon
11-06-2010, 17:49
Agacımın hemen hemen tüm yaprakları dokuldu. Bir kac tane kalmıstı ki alttan gelenlerin filizlendiğini gorunce biraz rahatladım. Hepsinde olmasa da yeni filizlerin bazılarının da uclarında siyah leke veya noktalar var. Bir cesit mantar mı yoksa sebebi nedir tam anlayamıyorum. Resim ekledim bu yapraklar da dokulurse bir yenileri icin enerjisi kalmayabilir. Yardımcı olursanız cok sevinirim
bonsaisan
12-06-2010, 10:49
Aynı sorun suulama aşırı ve mantar oluşumu olmuş.
Yapmanı gerek suyu kesin ama yaprakları biraz iyi kalite su ile ıslatın.
Toprağa sistemin yaşayaçağı ornada su verin toprak bütünü ile ıslanmasın.
Ağaçı serin güneşin sıcaklığınd auzak bir noktaya alın.
Esen rüzgar tek yönlü rüzgar olmasın.
Ağaçın etrafını nemli bezler ile cevreleyin yani onun bezden duvarların içine hapsedin.
Bunu size bir şema ile anlayıcam.
Ama kısaca söyle bir çam akvaryum düşününün akvaryumu oluşturan çamların yerine zemin ve tavan hariç tüm etrafının bezleden oluşmuş bir kap ve bezler ıslak.
HBu aaçsı serin ve ortamında nemli olmasını sağlıyaçak.
Ozanorhon
12-06-2010, 11:21
Cok tesekkur ederim...Nemli bez uygulaması yeterli olacak mıdır yoksa mantar icin kullanmamı onereceginiz bir sey var mı. Evde Supracid var ama kullanmadım
bonsaisan
12-06-2010, 19:48
Kök hastalıkları için bir çok ilaç var ama kök çürümesi sorunu kolay kolay geçmez.
Ozanorhon
15-06-2010, 14:49
Köklerde sorun olup olmadığını görmek için kökleri kontrol ettim. Oldukça sağlıklı görünüyorlardı. Görebilmeniz için bir daha çıkarıp resimlesem strese neden olur muyum?
Bu akçaağaç acer mi, görünüşe göre sıcaktan sorun yaşıyorsunuz.
Apis Mellifica
04-07-2010, 09:30
Selamlar,
bonsaimde önce dallar, ardından da yapraklar siyahlaşıyor ve yapraklar dökülmeye başlıyor. siyahlaşma yaprağın dalla birleştiği noktadan başlayıp yavaşça bütün yaprağı sarmakta. Önce bir dalda olan bu durum şu anda bonsainin her yanına dağılmış bulunmakta.
Forumdaki konularda bu duruma ilişkin en yakın bilgi olarak Corynespora cassiicola mantarı'nı bulabildim ama emin değilim. Ayrıca bu mantarla nasıl mücadele edilebileceğini bilmiyorum. Sorunu bilen ve çözüm önerebilecek birine acilen ihtiyacım var. Ağaç bu durumdan önce gayet sağlıklıydı, gerek büyüme gerekse de diğer açılardan herhangi bir rahatsızlığı yoktu.
Ali H. ALI
04-07-2010, 15:05
Agacinizin kuruyan yapraklarin ve kuruyan dallarin birer fotograflarini eklerseniz yardimci olabilecek arkadaslar mutlaka vardir.
Agacinizin cinsini, ic veya dis mekanda yasadigini da belirtmeniz, cevap vereceklere yardimci olacaktir.
Agacinizin uzerindeki rahatsizligin ne oldugunu ogrendikten sonra tedavi uygulamalisiniz. Emin olmadiginiz bir hastalik icin uygulaycaginiz tedavi onu daha da kotulestirebilir.
mavisedir
26-08-2010, 14:03
Siteden incelediğim kadarıyla türünün 'Ficus microcarpa' olduğunu öğendiğim bonsaime,yaklaşık bir senedir bakıyorum.İyi durumdaydı baharda bir sürü yaprak çıkarttı.Yerini sevmişti sanırım.Bakımında hiç bir değişiklik yapmadığım halde, bir haftadır yeni çıkardığı yaprakları daha minicikken karartıp kurutuyor.Yaklaşık 15 yaprak kuruttu bu şekilde.Fazla sıcaklardan etkilenmiş olabilir mi acaba?Bonsaim hakkında yardımcı olursanız sevinirim.
Fotoğraflamanız mümkün mü?
bonsaisan
12-10-2010, 16:40
SAyın mavisedir
Ağaçınızda yeni açan tomurçuk yapraklar daha tam olarak gelişmeden uçdan kahverengine dönüyor diye anlıyorum doğrumudur.
BU bir hastalık mantar hastalığı gelişme dönemlerinde incir türlerinde çokca görüle bilir.
BU yüzden gelişme dönemi başında **** kışın sonunda yapılan mantar ve böçek ilaçları ile gelişme dönemi sağlıklı geçer.
Ağaçınızı iyice inceleyin yaprakları yaprak altlarını gövde yi ve toprak üzerini.
Bu size yol göstereçekdir.
Son çare ilaç kulanmak.Bu konuda forumdaki ziraatmühendisi olan arkadaşlara danışınız.
İstanbul'da artan yağmur ve azalan hava sıcaklığı nedeniyle içeriye aldığım begonvilimin yaprakları sarararak dökülmeye başladı. Aşırı güneş almayan ama aydınlık, ısıtılmayan bir odada cam kenarında duruyor.
Acaba içeri aldığım için mi yapraklar dökülmeye başladı, yoksa acaba içeri aldığımda çok mu geç kalmıştım, bir fikri olan var mı?
Mevsim değiştiği ve içeri alındığı için yaprak dökmüştür. Hafif donlardan bir zarar görmeden kurtulur. Ben dört gün boyunca, eksi dörde kadar düşen soğukta dondurdum begonvilimi ilkbahara tekrar canlandı. Bence içeri almak için çok geç değil, kasıma kadar bile durabilirdi dışarıda.
bonsaisan
13-10-2010, 19:09
Begonvil ülkemizde 3 türü ile tanınıyor.
Biri orjinal arjantin sert ve kısa yapraklı olanı ve dikenleri ile tanınan diğeri sıkı yapraklı bol dikenli ve dalanmayı pek sevmeyen.
Diğeri ise büyük yapraklara ve yine o büüyk yapraklarda oluşan renkli türü.
Bu tür soğuk olarak 0 ve -2 dereceye kadar dayanıklı lakimn burada unutulmaması gereken konu şekil alan anadalara don vurmaması yoksa her zaman tekrardan filizlenir ama gövdenin istenmiyen bir konumunda olabilir.
Begonvileri ısı 0 dereceye düşene kadar dışarıda bekletmek mantıklıdır.
Kışın ise serin ama ısının 10 derecelerde olduğu mekanlarda yaprasız bir kış geçire biler.
Ben sadce ısının 0 altına düştüğü zamanlarda içeri alıyorum.
Oda sadece 3 gün begonville bu mevsimde çiçeklenme yapar bu dönemde bir anda yer değiştirildiğinde bocalar birde sulamsı bu dönemlerde az olmalı.
Çiçek döneminde ben tüm begonvile çaklışmalarınmın suyunu azaltırım.
Zaten kışa girmek üzereyiz üzeirdne yaprak yok ise sulamayı düşür merak etme ufak tomurçuklar veriçek bu yalancı tomurçuk ama ağaçın sağlık göstergesi sonra tomurçuklar ısı ve güneş olur ise gelişir ozaan sulamsını normal döndürsün.
Begonvil çok kanaatkar bir türdür.
KOlay klay hasta olmaz.
mavisedir
14-10-2010, 16:54
Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim Sayın Bonsaisan.
Ağacı iceledim, bir hastalık olduğu kesin. Şuan gelişmiş yapraklarınıda dökmeye başladı. Yaprak altlarında örümcek ağı gibi birşeyler var, zararlı yok ama. Ya da ben göremedim. Arap sabunlu, sirkeli suyla spreyledim yaprak altlarını. İlaç almam gerekiyor söylediğiniz gibi. Ama o ilaçları nasıl edineceğimi bilmiyorum, bu konularda henüz yeniyim.
Mantar hastalığı fazla sulamaktan mı kaynaklanıyor? Yazın çok sıcaklarda dengeleyemedim, biraz fazla kaçırdım çünkü.
Fazla sulama mantara neden olmaz.Kök çürümesine neden olabilir. Toprakta mantar varsa, bu sulamanın fazlalığından ortaya çıkabilir. Sizin mantarı teşhis etmeniz kolay değil. Uzman bir ziraatçi söyleyebilir bunu. Toprağını bütünüyle değiştirmeniz faydalı olur. İlk sulamada bir litre suya bir tatlı kaşığı oranında oksijenli suyu karıştırıp gerekli olan kadarıyla sulama yapın.
Bitkiyi bir ziratçiye gösterip ona göre ilaç önermesini isteyebilirsiniz. Zirai ürün satıcılarına gitmelisiniz bunun için.
mavisedir
14-10-2010, 17:20
Toprağını değiştirmek istiyorum bonsainin, forumda torağına dere kumu katılması gerektiğini okudum, onu nerden bulabilirim. Hazır satılan bişey mi? Yoksa kendim biryerden bulsam oluyor mu?
bonsaisan
14-10-2010, 19:06
Toprak karışımı için gerekli çakıl ve derekumu gibi malzemleri etrafınızda bu tür malzeme bulaçağınız en yakın yerler akvaryumcular.
ORada satılan akvaryum kumları çakıları işinizi göreçektir.
Not:Deniz kabuklularının kıırlmış halde olduğu karışımlardan değilde direk kum mil türevi malzemelere bakınız.
BUnu forumda yer alan toprak karışımlarında ki oran ile tkarıştırın .
TOrf olarak adı geçmekte olan mazlme ise Çİçekcilerde satılmakta olan Saksı toprağı adı altındaki malzemeleridir.
Dere kumunu eğer ortamınz uygunsa herhangi bir dere yatağından kendiniz elde edebilirsiniz.
İnşaat malzemesi satan yerlerdeki kum da dere kumudur. Onu alıp yıkayıp eleyip kullanabilirsiniz.
Akvaryumlara gitmeyin bedavaya elde edeceğiniz kum için gereksiz yere ödeme yaparsınız. Size lazım olan bir avuç kadar kum.
Milden kesinlikle uzak durun karışım için hiç uygun olmayan bir malzemedir.
Torf üzerinde torf yazılı olan bir malzemedir. Saksı toprağıyla ilgisi yoktur.
Saksı toprağı da torf da kullanmanız mümkündür ama iki ayrı malzemedir. Herhangi bir yerden bulacağınız bahçe toprağı işinizi görür. Eğer ihtiycınız bir saksı içinse torfa para yatırmayın.
Sıkça tekrarlamam gerekiyor. Gerektiği kadar tekrarlayacağım sanırım.
Kavramlar düzgün ve içeriği gereği kullanılmalıdır. Keyfe keder kavramlara anlamlar yükelemek sadece karışıklığa ve yeni başlayanların anlamamasına yanlış uygulamalar yapmasına neden olur. Özelikle ben bunu biraz biliyorum diyenlerin kavramları kullanırken iki kere dikkatli olması gerekir.
Lüften buna dikkat ederek yazalım yazacaklarımızı.
mavisedir
14-10-2010, 22:28
Çok teşekkür ederim Sayın Bonsaisan ve Mehmet bey. Toprak değişimiyle biraz olsun toparlanır inşallah bonsaim.
hunter_35
22-10-2010, 17:32
sevgili hocalarım bende bir bonsai fanatiğiyim.3 tane ağacım var.fakat birinde çözemediğim bir sorunla karşılaştım ve yardımlarınızı bekliyorum.ağacımın yaprakları buruşuk ve uç kısımlarından karararak dökülüyor.yeni çokan filizlerdede aynı sorun yaşanıyor.tavsiyeniz için şimdiden teşekkürler..
Ağacınızı fotoğraflamanız mümkün mü?
İzmir'de bonsaici çok. Siz ne tarafta oturuyorsunuz?
Genelde bonsailer disarda tutulmali(kimi tropik bitkiler icerde tutulsa bile zaman zaman disariya alinmali) ic mekanda tutalan bonsailer zaman icerisinde ic mekandaki olumsuzluklardan etkilenip sagligi bozulur.
Siz agacinizi disariya alamiyacaginizi dusundugunuze gore, onu iyi isik alan bir
yerde tutunuz. Sagligina kavusana kadar bir besin ve ya gubre vermeyiniz. Uzerinde kuruyan dokulmeye yuz tutmus tum yapraklari alin, budayin. Belki sagligina tekrar kavusur.
Kovaya daldirip sulama yontemini haftada bir yapabilirsiniz, havalar isindik sonra da duruma gore bunu haftada ikiye cikarabilirsiiniz agacinizi siz gozleyceginiz icin sulama konusunda da en iyi hesapli sulamayi siz yapacaksiniz.
Ortami nemli tutmak icin yapraklarina arada bir sprayla su puskurtebilirsiniz(Gunes gordugu bir zamanda yapraklarina su puskurturseniz su daklacilarinin yapraklari yakma olasiligi yuksektir.)
Kolay gelsin.
benim de aynı problemim var.Kütahya'da oturduğum için dışarıda tutamıyorum. ve suhttp://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20103&page=2 linke son fotoğraflarını yollamıştım ama cevap gelmedi.Acaba ben de saksımı suya daldırsam.?
İlk olarak eklediğiniz fotoğrafların görüenbilmesi için boyutlarını uygun biçimde küçültmelisiniz. Sonra da artık yaşamayan ağacınızı bırakabilirsiniz.
bonsaisan
23-12-2010, 21:54
Sayın hibo84
verdiğiniz lik deki son ağaç yaprakları kahve rengiye dönmüş bonsai sie türü podacarpus taş porsuğu
Bu tür ibreli olduğu için aşırı suyu sevmez çin köklenli ve geleneksel bir tarz olan çin taşporsuğu aşırı suşlama **** sulada yapıan hata sonucu kök çürümesi problemi ile karşılaşmış ve büüyk ihtimal iiel kuryarak ölmüştür.
Yapılaç bir şey yok geçmiş olsun.
Saygılar.
beyler helal olsun size bea, ben de bu sitede millet bir şeyler biliyordur diye yazı yazıyorum.
2.5 ay önce İlex crenata ( ÇOBAN PÜSKÜLÜ ) olan ağaç bugün podacarpus taş porsuğu oldu. ( http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=849&page=19 )
Bana üstündeki yosunları kaldır ve az sula denilmişti zaten. ben de toprağın üstü kuruyunca , aşağı yukarı gün aşırı suladım.
Burada herkesin nöbetçi bonsaici olarak size her konuda doğru bilgiyi aktarma yükümlülüğü var sanıyorsunuz herhalde. Herkes bildiği kadarını aktarıyor. Hata da yapabilir, ithal ağaçların cinsi konusunda. Sonuçta çektiğiniz fotoğrafın kalitesi kadar tahmin edilebilir.
Ağacınızı gün aşırı suladıysanız da bunun kabahati sizin, kim size böyle bir sulama önerdi de, şimdi suçlusunu arıyorsunuz. Toprağı kurumadan ağacı suya boğmuşsunuz.
Sulama konusunda sayfalarca bilgiyi okumayı denemeliysiniz.
Selam arkadaşlar,
öncelikle bilgili arkadaşların bu bilgileri paylaşması ve bizim gibi bonsaiseverleri bilgilendirmesi çok güzel. umarım ileride ben de bu konuda bilgi sahibi oldukça gelen arkadaşları bilgilendiririm. ben bonsai konusunda daha çok yeniyim. bonsai merakım uzunca bir süreden beri vardı ben de 5 gün önce bauhaustan dayanamayıp bir bonsai satın aldım. cinsi karaağaç ya da zelkova. bordo saksısında daha yeni gelmişti yapımarkete. resmini şu anda işyerinde olduğum için gönderemiyorum ama zaten durumu çok kötü. yapraklarından tanıncak gibi değil belki gövdesinden anlardık cinsini. aldığım günden beri su vermedim en son dün akşam yapraklarının kuruduğunu görünce paniğe kapıldım hemen suladım ve canım önüne koydum. yaprakları sararmamış dökülmemiş sadece kuruyup büzülmüştü. Sizce kurtarma şansım nedir? bundan sonra nasıl sulama yapmalıyım? toprağını değiştirmeli miyim ya da gübre vermeli miyim? kendimi çok kötü hissediyorum bitki katili olmak istemiyorum. yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar.
Birkaç nedenden zarar görmüş olabilir. İlki ortam değişkilliğinden sarsıntı geçirmiş olabilir.
Hazır bonsailer hangi koşullarda durduğu belli olmadığı için, siz ne yapsanız zaten bozulabilirler. Bu mevsimde beş günlük susuzluğun zarar vermesini düşük olasılık olarak görüyorum. Bütünüyle kuru değildiyse eğer toprak.
Sulamayı toprak kurumaya başaldıkça yapmakta yarar var. Bu mevsimde gübre vermeyin.
Toprağını uygun karışımları ayarlayıp değiştirmek iyi olur.
Birkaç fidan alıp devam edin. Başlangıçta sizin dışınızdaki süreçlerden de fidan kaybedebileceğinizi unutmayın.
Teşekkür ederim sn memet. bonsaimin resimlerini gönderiyorum. türünü bilmiyorum. ikinci resimde solmamış tek bir yaprağı var belki ordan çıkarılabilir ne olduğu ve ben de ona göre bakarım bonsaime. iç mekan ya da dış mekan olduğunu bilmiyorum çünkü. zelkova değilmiş ama. dün eve gidince su dolu bir leğene batırdım su kabarcıkları gidene kadar sonra da rüzgardan etkilenmesin diye serin ama kapalı bir balkona koydum. içeride solduğu için böyle belki de serini seviyordur dedim. bilmiyorum yaptığım uygulamalar mevsim itibariyle ile yanlış mı ama o kadar paniğe kapıldım ki benden kaynaklı olmasa bile insanın içi acıyor o kadar severek aldığım bir ömür bakmak istediğim canlıyı kurtarmak için her şeyi deniyorum. uygun toprak karışımını yapımarketlerde bulabilir miyim? hazır bonsai toprağı satılıyor markasıını bilmiyorum. yardımlarınız için tekrar teşekkürler.
Bu susuzluktan çok kök çürümesi gibi duruyor. Yıkanmış elenmiş dere kumu, bahçe toprağı (torf ya da kompost) Ve ponza karıştırıp toprak karışımını elde edebilirsiniz. Bitkinin eski toprağını kökleri zedelemeden alın. Çürümüş kökler varsa makasla temizleyin, yeni toprağına yerleştirin. Kışın çok az sulama gerekeceğini unutmayın. Azar azar bardakla verin suyu.
bonsaisan
28-12-2010, 22:58
Sayın hibo
158 nolu mesajınızda verdiğiniz link deki sayın elenix 6. mesajda eklediği fotoğrafdaki ağaç podacarpus taşporsuğudur.
bana ait 160 nolu mesaj da yazanlar sizin 158 nolu mesajınızda verdiğinzi link ait ağaçın türü hakkında yazılmıştır.
161 nolu mesajınızda ise aşağıda şu şekilde yazıyor ve link vermişsiniz.
beyler helal olsun size bea, ben de bu sitede millet bir şeyler biliyordur diye yazı yazıyorum.
2.5 ay önce İlex crenata ( ÇOBAN PÜSKÜLÜ ) olan ağaç bugün podacarpus taş porsuğu oldu. ( http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=849&page=19 )
Bana üstündeki yosunları kaldır ve az sula denilmişti zaten. ben de toprağın üstü kuruyunca , aşağı yukarı gün aşırı suladım.
Şİmdi bize sitemkar bir şekilde suçluyorsunuz ama vermiş olduğunuz link'e hiç baktınızmı?
Lİnkler de yakın zaman ait ve size ait hiç bir mesaj ve sorunuz bulunmamakta.
Siz vermiş olduğunuz linkleri yanlış olarak gönderiyorsunuz ve biz gönderdiğinzi mesajlara bakarak orada en yakın tarihli mesajda görülen ağaçı size söylüyoruz.
Ayrıca mehmet de değiği gibi fotoğrafdaki kalite ve çekim teknikleri ağaçı tam olarak tanımakda bizleri zorlar.
Kaldıki ben genelde fulu yani netsiz- ışık konusunda yetersiz-aşırı kontras -ters ışık -Düşük ışık koşularında çekilmiş olan fotoğraflarda türe ait bir belirginlik yok ise zaten ağaçın türünü tam olarak size bildiremeyiz.
Ülkemizde satışa sunulan ve sık raslanan bonsai türleri ise zaten kısıtlı sayıda.
1996 yılında beri
1.Ulmus parvifolia Çinkaraağaçı.
2.Lİgusturum kurtbağrı
3.Carmona Fukien tea
4.Sageretia theezans Çİn kuş üzümü
2004 yılında beri
5.podacarpus
6.ilex crenata
7.Rhododendron indicum orman gülü ki bu tür çok nadir.
8.Juniperus chinese çin ardıçı çok nadir.
BU türleri ikea koçtaş bauhause prakticer v.b yerlerde bolca bulursunuz.
Kısacası biz size sizin bize verdiğinzi bilgiler doğrultusunda yön veriyoruz.
Bilgimizi sorgulamanız için önce sizin bize tam ve doğru "veriler" vermeniz gerekiyor.
Saygılar
merhaba
bana 20 gün önce bir bonsai hediye geldi
şuanda fotoğrafını çekip yollayabilmeyi çok isterdim fakat malesef yollayamıyorum
cinsini de bilmiyorum :(
üzerinde de cinsini bildiren herhangi bişey yok
yalnızca indoor bonsai yazıyor
kapalı mekan bitkisi olduğunu tahmin ediyorum ve bol nem 15-25' sıcaklık bol ışık fakat direk güneş ışığından uzak tutulması gerektiği bilgileri var
öncelikle şunu dile getirmek istiyorum seramik ve deliksiz bir saksıda bunun sakıncası var mı?
direk güneş almıyor aydınlık bi yerde fakat neredeyse bütün yaprakları döküldü :(
birşeyler eksik **** ters gidiyor ama ne ?
soğuk ortamda değil çok sıcakda da değil.
ne yapmam gerekiyor çok üzülüyorum :(
en kısa zamanda fotoğraflarını yükleyeceğim ama o zamana kadar genel olarak yapmam gerekenleri söyleyebilirseniz çok sevinirim.
yoksa ağacımı kaybedeceğim malesef :(
Ali H. ALI
25-03-2011, 11:20
Iyi gunler.
Agacinizin cinsinin ne oldugunu ogrenmeye calisiniz ki onun uzerinde daha etkili calismalar yapabilesiniz(Fotografini ekliyebilirseniz bircok kisi size yardimci olmiya calisacaktir)
Agacinizin cinsi ne olursa olsun, suyu suzen delikleri olmiyan bir saksida dikili olmasi onun sagligini olumsuz olarak etkiliyor. En erken bir zamanda onu saksisindan cikarip, suyun suzulup akmasi icin saksi altinda delileri olan bir saksiya dikiniz.
Kolay gelsin.
bonsaisan
25-03-2011, 14:50
Ali hocamız gerekli bilgileri en güzel şekilde vermiş.
Dipnot:
Güneş görmeyen demek ile güneşi değilde güneşin direk olarak yakıcı ve kavurucu etkisine mazur kalmıyaçak yerdir.
Yarı gölge olan bu mekanlarda düşük ışık koşularında çok aydınlık ferah mekanlar olmalıdır ki ışık konusunda zorlanmasın.
merhabalar herkese. Bonsailere pek merakım olmasada gecen hafta hazır bir tane aldık hanım begenince. Ancak kısa sürede bitki inanılmaz yaprak dökmeye başladı. spreyle hergün az az suluyorum ama nafile. ne yapmamı önerirsiniz? birde bunun cinsi konusunda fikir sahibi olanlardan yardım rica ediyorum. teşekkürler...
Genelikle yer değişikliğinden hazır bonsailerde yaprak dökülebiliyor. Yarı gölge havadar rüzgardan korunaklı geceleri fazla soğuk olmayacak bir ortamda topralanana kadar durması iyi. Dışarı çıkarmayın. Yapraklarına bu mevsimde sıkça su sıkmak çok faydalı değil. Toprağı kurumaya başladıkça yavaş yavaş sulayın.
Ficus ginseng
teşekkürler. Umarım kendine gelir.
çok teşekkür ederim ağacımın çeşitli şekilde fotoğraflarını çektim fakat bilgisayarımda sorun olduğu için bir türlü yükleyemedim. :( Ama söylediklerinizi uyguladım birtek saksısını değiştirmedim biraz korkum sanırım tamamen kurur mu acaba diye düşündüm. Öncelikle tüm yapraklarını döktüğünü söyleyebilirim çok üzüldüm fakat suyunu eksik etmedim güneş görebilen biryere koydum ve şuanda her dalında minik minik filizler çıktı hepsi yaprak açmaya başladı.
çok teşekkür ederim sizlere
ağacım yapraklarını dökmeye başladığında çok paniklemiştim çünkü neredeyse yapsaksız kalmıştı ve fotğrafları yükleyemediğim halde verdiğiniz bilgiler doğrultusunda çok şükür kendine geldi ağacım.
tüm ağaç severlere teşekkürler
Ali H. ALI
10-04-2011, 03:20
söylediklerinizi uyguladım birtek saksısını değiştirmedim biraz korkum sanırım tamamen kurur mu acaba diye düşündüm.
168. mesajda belirtiginiz gibi suyun suzmesi icin, saksi altinda delikler yoksa ve saksi degisimi yapmamis olmaniz agacinizin hala daha teklikede oldugunu gosterir. Bu durumda saksi degisimi yapmaniz gerekir yoksa agacinizi kaybedebilirsiniz.
merhabalar
yaklaşık 1 ay önce ficus gingseng bonsai aldık. yakıcı güneş almayan ama bol ışık alan bir yerde duruyor. sulamasına dikkat ediyoruz. kurudukça 1 litreye yakın su veriyoruz. suyu ne kadar vermeliyiz. alttaki tabağına çıkacak kadar bolmu verme lazım suyu? resimde de görüldüğü gibi yeni yaprak oluşumu çok fazla. ancak son 10 gündür her akşam işten eve gittiğimizde yerde 5-6 yaprak buluyoruz. boyle giderse 1 aya kadar yapraksız kalacak. herhangi bir besin gübre vs vermedik. dün akşam toprağında minnacık bi tırtıl bulduk. yardımcı olursanız sevinirim.. teşekkürler..
Ali H. ALI
11-04-2011, 12:30
Sayin simran,
Incir agaciniz gayet saglikli gorunuyor, dogru bir sulama yapiyorsunuz, saksi altindaki altliga su cikmasi agacinizin topraginin suyu suzen bir yapida oldugunun bir belirtisi olur, Yalniz saksi altliginda su birikmesine izin vermeyin suzulen suyu surekli saksi altligindan dokunuz.(saksi altliginda birikip duran su incirinizde kok curumesine neden olabilir.)
Buldugunuz kucuk tirtili agacinizdan uzaklastiriniz, daha baskalari da varmi diye bakiniz ve onlari da uzaklastiriniz.
Sararip dokulen birkac yaprak normaldir. Inciriniz uzerinde oldukca cok yeni surgunler gorunuyor. Agacinizin seklini korumak icin yeni surgunlerin uclarini geride bir cift yapracik kalacak sekilde surekli almalisiniz.
Kolay gelsin.
merhabalar, 1 hafta önce bonsai aldım bana haftada 1 kere sulamam gerektiğini söylediler
tam 1 hafta sonra suladım ama bonsaimde yaprak dökülmesi var ayrıca yapraklarında hafif karartılar var.suyunuda fazla vermişim galiba sızdırdım ama topraktada hafiften koku oldu ne yapmam gerektiğini nasıl bakmam gerektiğini bilmiyorum yardım ederseniz çok sevinirim
buraya kimse bişi yazmıyor mu ltfen yardım edin
merhabalar, 1 hafta önce bonsai aldım bana haftada 1 kere sulamam gerektiğini söylediler
tam 1 hafta sonra suladım ama bonsaimde yaprak dökülmesi var ayrıca yapraklarında hafif karartılar var.suyunuda fazla vermişim galiba sızdırdım ama topraktada hafiften koku oldu ne yapmam gerektiğini nasıl bakmam gerektiğini bilmiyorum yardım ederseniz çok sevinirim
arkadaşım bonsaini alalı 1 hafta olmuş. yerini yadırgamıştır, alışana kadar baya yaprak döktü benim bonsaimde. yukarıdaki fotoğraftaki hali ve şimdiki arasında baya fark var. ama artık yaprak dökülmesi durdu. yerine yeni yeni alıştı. biraz sabır. çok sulayıp çürütme, susuz bırakıp kurutma. kararında sula derim. aydınlık ama direk güneş almayan bir odada tül perdenin arkasında duruyor. haftada bir yarım litre kadar su veriyoruz.
bonsaisan
29-06-2011, 19:17
Sayın bsytkn
Ficus incir türleri özelikle doğru sulaması gereken bir tür.
Bu tür hafdada bir değilde genelde toprağı kurumaya yakın iken sulanmalıdır.
Bir diğer konu ficuslar genelde yer değişikliklerinde hızla yaprak dökerler.
Lakin daha sonra tekrardan acarlar.
Bakımı kolay olan türün en büyük problemi budur.
Bunun dışında gelişme dönemince doğru şekilde gübrelenmelidir.
Toprak karışımları organik içeriği olan ama iyi drene edilmiş toprak karışımı olmalıdır.
Ayrıca orantılı ısı ve orantılı nem ihtiyaç duyarlar eğer orantılı nem ortamda iyi ise bu tür hava kökleri denilen bir tür kök sistemine sahip oldukları için görsel olarak çok güzel etkiler verir.
crackerdent
27-08-2011, 16:14
Merhaba, yaklaşık 1 ay önce ikeadan bir bonsai aldım. Aldıktan bir kaç gün sonra yaprak dökmeye başladı ama bir süre sonra durdu. Daha sonra küçük küçük filizlenmeye başladı, resimlerde görüdüğü gibi yeni dallar ve yapraklar vermeye başladı. Benim sizlere bir kaç sorum olacak. Cevaplarsanız çok sevinirim
1-Bonsaimin türü nedir? Bakımında nelere dikkat etmeliyim? İçerde ışık gören bir yerde bakıyorum. Toprağı çok sık kuruyor. Günde bir defa suluyorum ve saksının altından suyun fazlası akıyor.
2-Toprağını değişmem gerekiyor mu? Saksısı bana biraz ufak gibi geliyor ama emin değilim.
3-Sonradan açan yapraklar eski yapraklarına göre çok büyük. Bu yapraklar normal midir? Budama vs yapmam gerekiyor mu?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Sayın crackerdent ağacınızın türü Çin karaağacı.Bakımı ile ilgili bilgiler forumda var fazla sulamayın ihtiyacı olduğu zaman sulama yapın.Saksısı iyi görünüyor bence değiştirmeyin,yeni çıkan yapraklar eski yapraklara göre daha büyük olur normaldir ağacınızın şeklini bozmadan istediğiniz gibi budama yapabilirsiniz, bu türle tecrübesi olan bonsai üstadları size daha ayrıntılı bilgi verecektir.
CaglaBonsai
12-11-2011, 14:58
Merhaba
Ben Bonsai bakımında çok yeniyim. Bu konuda hiç bir şey bilmiyorum maalesef, ama Bonsaimi çok seviyorum. Bu Bonsai bana hediye geldi, bu yüzden türünü bilmiyorum. Bonsai'm geldiğinde ilk resimdeki gibi çok güzeldi, sonra hızla yaprak dökmeye başladı şimdiyse bu hale geldi. :(
Boyu uzadı ama dalları kurudu, hala minik açan yapraklar var ama altları kurumuş gibi gözüküyor, ne yapmam gerekiyor. Nasıl eski haline getirebilirim, lütfen yardım edin!
:(
Sanırım içerde ve gölgede kalmış ince uzun sürgünleri nedeni o. Toprak kuruyamadığı için kök çürümesi var gibi görünüyor. Cocopeat içinde gibi. Çok yavaş kurur bu malzeme.
Sulamayı toprağı kurumaya başlayana kadar durdurun . Kış içinde daha iyi bir malzeme ile değiştirmek iyi olur.
CaglaBonsai
12-11-2011, 17:44
Haklısınız gerektiğinden fazla sulamış olabilirim, cocopeat ne bilmiyorum ama bir çiçekçinin tavsiyesiyle üstüne toprak ekledim. Toprağını değiştirmem mi gerekir? Toprak değiştirmekten de çekiniyorum açıkçası köklerine zarar veririm diye.
İçerde bakıyorum evde bakılır denildiği için, ama evim çok güneş almıyor. Güneşe çıkarmalı mıyım? O zaman da kurumasından korkuyorum. :(
Kısacası panik içindeyim... :D
Cinsini anlayamadım açıkçası ama bu haliyle dışarıda zarar görür. Sulamaya dikkat edin en güneşli yere koyun. Aralık sonu ocak gibi toprak değiştirirsiniz. o zamana kadar forumda bilgilere ulaşıp fikir edinirsiniz.
Memet'in tavsiyesine ek olarak türünün ligustrum olduğunu yineliyim. Ligustrum yarı tropik bir bitki olduğu için içeride de bakılabildiğini söylüyorlar, ben hiç içeride bakmadığım için bilemiyorum. Dışarıda yağmurdan ve özellikle rüzgardan koruyabileceğiniz bir yeriniz varsa oraya alın. Dalları, çatallanmaların olduğu yerin bir üstündeki göz kalacak şekilde budayın. Büyük ihtimalle baharla beraber yeşillenecek ve toparlayacaktır.
CaglaBonsai
13-11-2011, 21:49
Ben acemi olduğumdan daha nasıl budamam gerektiğini anlamadım, göz kalacak şekilde budamak ne demek anlayamadım, daha kolay anlatmanızı rica etsem? :o
O kupkuru gözüken dalların üstünde bugün yeşillenmeler minicik yapraklar gördüm biraz sevindim açıkçası. Her gün güneşe çıkarmaya başladım, toprağı kuruyana kadar da sulamıyorum. Bir de Koçtaşta Bonsai besini diye bir şey buldum, sizce almalı mıyım? İşe yarar bir şey midir? :confused:
Harun Parlak
13-11-2011, 22:13
Şimdilik işaretli yerlerden keserseniz yeterli .Yeni sürgünler verdikce tekrar kesersiniz.
CaglaBonsai
14-11-2011, 00:17
Maalesef o yerler kendiliğinden kurudu ve yok oldu zaten :(
Bonsai şimdiki hali 2. resimdeki gibi.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/bakim-ve-tedaviler/255291d1321106049-photo0288.jpg
cartagena
16-11-2011, 13:10
10 gün önce aldığım Bonsaim malesef %70 oranında yapraklarını döktü. Aldığım çiçekci günde 2 kere spreyle nemlendirmemi ve haftada bir su vermemi söylemişti.Dediklerini yaptım ama güzelim ağacım 1 haftada bu hale geldi.
Türü hakkında ve onu nasıl kurtabileceğim hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.
Buı mevsimde günde iki kere yapraklarına su sıkma toprağı kurumadan sulama ölümüne neden olabilir.
Yaprakları nemlendirmeyin ve toprağı kuryana kadar sulamayın. Daha sonra toprak kurumaya başladıkça azar azar sularsınız.
cartagena
18-11-2011, 12:40
Buı mevsimde günde iki kere yapraklarına su sıkma toprağı kurumadan sulama ölümüne neden olabilir.
Yaprakları nemlendirmeyin ve toprağı kuryana kadar sulamayın. Daha sonra toprak kurumaya başladıkça azar azar sularsınız.
İlginize teşekkür ederim. Eski haline dönme sanşı var mı acaba ? Birde cinsini söyliyebilir misiniz ? Ona göre araştırıp bakabilmek istiyorum.
Cinsi konusunda emin olamadım açıkçası.
Kışın uygun bir toprak karışımı ile saksı değiştirirsiniz, baharla birlikte gübrelersiniz eski haline döner.
cartagena
18-11-2011, 14:41
çok teşekkürler.Umuyorum başarabilirim.
kknd2kknd2
02-01-2012, 13:11
Merhaba arkadaşlar,
Kız arkadaşıma aldığım bonsai nin yaprakları dökülüyor sanki kuruyor gibi,
bu aşağıdaki resimdeki ile aynı...
2 tane olduğundan birinde dökülme çok fazla birinde daha az fakat uygulanan bakım aynı olduğunu düşünüyorum...
forumda okuduğum kadarı ile sizce bu bonsai dış ortam için mi iç ortam için mi?
Bakımı konusunda ona göre okuyup kurtarma yollarını araştıracağım....
http://www.cicekdiyari.com/buyukresim/2li%20bonsai.jpg
teşekkürler...
bonsaisan
02-01-2012, 14:24
sayın kknd2kknd2
agacınızın fotografını buraya eklemeniz daha iyi olur doğru bi tür karşılaştırması için bizlere yardımcı olmuş olursunuz.
öncelikle saksı altında drenaj deliği varmı bakınız.
bu önemli aldığınız gündem kısa bir süre sonramı dökülme başladı?
bu gibi önemli detaylarıda vermelisiniz.
saygılar
kknd2kknd2
02-01-2012, 15:31
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
Uyarılarınızı dikkate alıp hepsinin cevabını vereceğim.
Çiçek 27 Kasımdan beri bizde ve o dönemde 1 hafta içerisinde dökülmeler başladı ve hala sürüyor.
Ağacın fotografını ilk fırsatta ekleyeceğim. Arkadaşımın evinde olduğundan hemen ekleyemeyeceğim.
Teşekkürler...
justinianus
03-01-2012, 21:24
Merhaba arkadaşlar,
2 hafta önce aldığım bonsaimin bir çok yaprağı sarardı ve döküldü. Şu an hala oldukça fazla sayıda yeşil yaprağı var fakat diğerlerinin de dökülmesinden korkuyorum. ağacı aldıktan sonra forumunuzu takip ederek bonsaimin çeşidinin fukien tea (carmona) olduğunu öğrendim. (umarım yanılmıyorumdur) bu ağacın tropikal bir tür olduğunu ve iç mekan bitkisi olduğunu belirtmişsiniz. sularken kesinlikle bir rutine bağlı kalmadan parmağımla nemini kontrol ediyorum ve kış ayı olduğu için biraz kurumasına izin veriyorum. ortalama 3-4 günde bir suluyorum.
benim sorunum öncelikle yapraklarının dökülmesi, sararması ve üzerlerinde bir böcek tarafından yenmiş gibi delikler olması... ilk aldığımda üzerinde bir iki örümcek vardı. öncelikle onları uzaklaştırdım. sonra yabancı bir sitede gördüğüm öneri üzerine duş fıskiyesi ile su tutarak pislik ve böcekleri temizlemeyi denedim. sularken de iyice gözlemliyorum ve bonsai coşturan adlı üründen suyuna bir ölçek karıştırıyorum. nem açısından altına çakıl taşları ve su ile dolu bir seramik kap da koydum.
sizden ricam bonsaimin görünüşüne bakarak iyi veya kötü durumda olduğunu belirtmeniz. sizce toprağını değiştirmeme gerek var mı? toprağım suyu süzüp drenaj deliğinden dışarı atabiliyor. yani suyun davranışı doğal gözüküyor. her hangi bir hata yapmadığımı umuyorum. şimdiden çok teşekkür ederim.
bonsaisan
04-01-2012, 18:31
Sayın justinianus
Agacınızın türü sizin belirtiğiz şekilde doğrudur.
Problemi ise kloroz gibi görünüyor
Klorozun genel sebebleri kendi konu başlığında buluna bilir.
Ayrıca forumda bir çok ziraat mühendisi arkadaşlar var.
Onlarda size kloroz konusunda bilgi vereçeklerdir.bunun dışın da satın alınan yerlerde sağlıksız bakım koşullarından dolayı ağaçlarda bu gibi problemler sıkca oluyor.bahar aylarında büyük boy bir saksıya geçirmeniz gerekeçektir.
justinianus
04-01-2012, 20:21
Cevabınız için çok teşekkür ederim bonsaisan. kloroz konusunda internetten biraz araştırma yaptım. karaboya veya demir sülfat ile desteklenmesi tavsiye edilmiş. Gereğini yapacağım. Çiçeği kurtarabileceğimi bilmek beni sevindirdi. Saksı değiştirme konusunda emin değildim. Fakat tavsiyeniz üzerine bu baharda onu da değiştireceğim. Umarım gönderdiğim resimdeki tarz bir saksı bulurum. Gerçekten çok hoş gözüküyor.
toprak konusunda forumlarda daha önce sizin tavsiye etmiş olduğunuz bauhaus'ta satılan floragard isimli markayı denemeyi düşünüyorum. yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
papaganos
23-01-2012, 23:46
herkese merhaba malümunuz bonsai saksısı pekte kolay bulunan bir ürün değil haliyle kendi saksımızı kendimiz yapmaya çalışıyoruz cam matkabı ile delerek çanak, kase,altlık vb. haliyle bunların içleri kaplı veya sirli oluyor . sirli olmasının bitki gelişimine ne gibi zararları olabilir yardımcı olabilirmisiniz teşekkürler.
herkese merhaba malümunuz bonsai saksısı pekte kolay bulunan bir ürün değil haliyle kendi saksımızı kendimiz yapmaya çalışıyoruz cam matkabı ile delerek çanak, kase,altlık vb. haliyle bunların içleri kaplı veya sirli oluyor . sirli olmasının bitki gelişimine ne gibi zararları olabilir yardımcı olabilirmisiniz teşekkürler.
İçi sırlı saksılarda kil yüzeyi sır ile kaplı olduğu için saksı suyu emmez ve saksının içi daha uzun süre ıslak kalır. Bu da zaman zaman kök çürümesine sebep olabilir.
papaganos
24-01-2012, 00:54
teşekkürler jeomeo kabın veya aday saksının iyi drenajı için delik sıralaması ve toprak karısımı saglanmış sa bu sorun ortadan kalkmaz mı ?
plastik saksıda kullanıyoruz haliyle ve podların plastik olanıda var onlarda aynı sorun olur mu?
bonsaisan
26-01-2012, 00:04
Bonsai saksılarının iç kısımlarının sır ile kaplı olması olasılıklarında birini jeomeo belirtmiş diğerinide bonsai saksıları yapanbiri olarak ben açıklayım.
Seramik bonsai sakılarının içerisi sırlı olur ise ağaçın kökleri sırlı yüzeye tutunamaz.
Bu bir sorundur.Bir diğer sorun seramik ışığı geçirmez lakin havayı geçire bildiği gibi pişirme sıcaklığının seviyesine göre suyuda bünyesinde tutar.Ayrıca yazın terleme özeliği sayesiinde saksı toprağının serin olmasını sağlar.
Şİmdi plastik saksılara gelelim.BU saksıların içeride dışlarında köklerin tutuna bildiği mikro gözenek ve catlaklar vardır.Palstik bünyasinde suyu tutmaz.
Yapısı gereği ısı yalıtımı yapar.
Tek sorunları vardır.Eğer kaliteli değil ise güneş ışığı nem ve doğal koşular ani ısı değişlikleri ile zaman içerisin yapısı bozulur ve kırılma ve özeliğini yitirmektedir.
BU bağlamda plastik bonsai sakısıları sığ saksıya kökleri adapte etmek için idealdir.
Lakin en iyi ve en güzel sonuçlrı seramik bonsai saksılarında alma şansınız yüksektir.
İyi bir bonsai saksısı yıllara meydan okur.
SAygılar.
merhabalar bende geçenhafta bir bonsai aldım cinsini bilmiyorum ama küçük yapraklı bir bitkiydi, yani zeytin yaprağı gibiydi yaprakları, rengide onun gibi tam yeşil dedğildi satıcı bayan kireçli su ile suladıkları için öyle olduğunu kısa sürede toparlayacağını söyledi fakat şimdi üzerinde hiç yaprak kalmadı ve kurudu durumu çok kötü yeni gelen bir filizi bile yok ne yapmam gerekiyor bilgisi olan var mı acaba ?? şimdiden teşekkürler
Ağacı görmeden fikir belirtmek zor olur. Fotoğraf yükleyebilir misiniz? Ya da bu cumartesi bonsai toplantımız var fuarda, oraya da getirebilirsiniz. Birlikte bakarız durumuna.
Buraya tıklayıp (http://www.agaclar.net/forum/izmir-bonsai-atolye-calismalari/26338.htm#post912773) toplantıyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
danielsan
21-02-2012, 12:11
hediye gelen bonsaimin cinsini bilmiyorum, 70 80 cm boyunda, bonsai için uzun değil mi, ayrıca yaprakları kararıp dökülmeye başladı, yeni açan yaprakları da va gerçi ama yine de yakında çıplak kalacak diye korkuyorum, bilgilendirirseniz sevinirim
danielsan
21-02-2012, 12:44
hediye gelen bonsaimin cinsini bilmiyorum, 70 80 cm boyunda, bonsai için uzun değil mi, ayrıca yaprakları kararıp dökülmeye başladı, yeni açan yaprakları da va gerçi ama yine de yakında çıplak kalacak diye korkuyorum, bilgilendirirseniz sevinirim
cinsi ginseng miş bonsaimin..
Ağacı görmeden fikir belirtmek zor olur. Fotoğraf yükleyebilir misiniz? Ya da bu cumartesi bonsai toplantımız var fuarda, oraya da getirebilirsiniz. Birlikte bakarız durumuna.
Buraya tıklayıp (http://www.agaclar.net/forum/izmir-bonsai-atolye-calismalari/26338.htm#post912773) toplantıyla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
http://c1202.hizliresim.com/u/q/2xm3w.jpg bonsaimin fotoğrafı burda, her geçen gün daha kötüye gidiyor sebebi nedir acaba bir bilen varmısır teşekkürler.
Fotoğraftaki gibi kaloriferin üstündeyse hemen oradan kaldırın.
Isıtılmayan bir ortama alın.
Cumartesi toplantıya getirdiğinizde birlikte inceleyelim.
Fotoğraftaki gibi kaloriferin üstündeyse hemen oradan kaldırın.
Isıtılmayan bir ortama alın.
Cumartesi toplantıya getirdiğinizde birlikte inceleyelim.
yok kalorifer kapalı, üzerinede hindistan cevizi torfu koydum biraz, kökleri çok dışardaydı, hem nem tutar diye düşündüm, hiçbir gelişme yok gittikçe kötüleşiyor.
arkadaşlar bana yardımcı olabilecek biri yok mu aranızda ? bugün toprakta küçük sinekler gördüm koyu yeşil yamyassı sinekler.toprağı açtım baktım altı sinek doluydu, bende saksı değiştirdim köklerde çürüme yoktu ama sineklenmişti şuan buyuk bir plastiğin içine diktim altındanda delik açtım.toprağını yeniledim. ama suan ıcın üzerinde herhangi bir hayat belirtisi yok gövdesi yeşil fakat dalları kuru,uzerınde bir tek bile yaprak yok, ne yapmam gerekıyor lutfen yardımcı olabılırmısınız ?
Yapılacak olanı yapmışsınız bekleyip toparlanmasını ummaktan başka şimdilik yapacak bir şey yok.
Toprak kuruduğunda, sularken oksijenli su kullanmanız iyi olur.
bonsaisan
28-02-2012, 21:57
Sayın özden35
Öncelikle ağacınız türü serissa
Bu tür nem sever ama problemi sulama aşırı gelişmiş kılcal kök sistemi ve yanlış ortamda yapılan satıcı bakımı sonucunda tükenmiş.Kök problemi icin kökleri kontrol ediniz.oksijenli su işe yarayaçak ama ondan sonraki bakımı ve sulaması özenli olmalıdır.Yoğun nem tehlikeldir unutmayın şimdi artık yaprakları yok bu yuzden su tüketimi az olaçaktır.toprak kurumaya yakın iken sulama yapinız kuru ortamdan uzak tutunuz günlük havalanan bir ortamda bulunsun toprağı ıslatmayaçak şekilde kireç oranı düşük su ile dallarını fıs fıs ile islatınız.
Saygılar
bugun eski topragını annem saksının içine yine doldurmus lavralar vardı sanırım yine sineklenme oldu, ve içinde bir de salyangoz vardı ölmüş, plastiğin içine bakıncada sulamadığım halde toprağı nemli gördüm, sonrasında yine çıkarıp temiz toprak koydum kendi bonsai saksısına diktim dibinede arapsabunlu su vermemi önerdi çiçekçi, öyle yaptım. topragı cok sıkı yapmadım suladıkca nemli kamasın diye,balkonda havalandırdım ve bonsai besini verdim şimdilik, oksijenli ve vitaminli su vericem bakalım inşallah toparlar durumu.dediğiniz gibi toprak kuruyunca su vericem bu arada türü podocaprus, üzerinde öyle yazıyor. teşekkürler
Harun Parlak
01-03-2012, 13:15
Toprak değiştiğinde mutlaka az da olsa can suyu vermek lazım. Birde kanepede uyuyan bebeği orada rahat edemez yatağına götürelim götürdünüz yok yok gözümüzün öğnünde beşikte yatırlaım vs gezdirirseniz bebeğiniz uyumaz hat ta rahatsız olur. Sürekli yer değiştirmek iyi değil.
Toprak değiştiğinde mutlaka az da olsa can suyu vermek lazım. Birde kanepede uyuyan bebeği orada rahat edemez yatağına götürelim götürdünüz yok yok gözümüzün öğnünde beşikte yatırlaım vs gezdirirseniz bebeğiniz uyumaz hat ta rahatsız olur. Sürekli yer değiştirmek iyi değil.
anladım çok teşekkür ederim toprak az da olsa kurumaya başladı zaten şuan sineklenme filanda yok havalandırıyorum da ara ara güneşe alıyorum bazende gölgede öyle idare ediyorum. mecbur kaldığım için yeniden saksı değişimi yaptım bir daha seneye kadar değiştirmem artık.
benim bir bonsaim daha var, bunuda aldığımda mahvolmuş bir haldeydi şuan hiçbirşey yapmamama rağmen durumu gayet iyi bununda cinsi sanırım akasya bonsaisi, bu cok guzel budanmıs form olarak cok begendıgım bir bitki ve her gecengun üstünden yeni filizler geliyor.
http://a1203.hizliresim.com/v/1/34ubb.jpg
bonsai yetiştirme konusunda çok yeniyim yardımlarınız için teşekkürler.
Yapraklarına bakarsak akasya gibi değil. İzmir'de sıkça bonsai çalışmalarımız oluyor. Toplantımız vardı geçen hafta. Bir dahaki çalışmaya bekleriz.
Bir sonraki çalışmada hazır bonsailer üzerine bir sunum hazırlıyorum.
Yapraklarına bakarsak akasya gibi değil. İzmir'de sıkça bonsai çalışmalarımız oluyor. Toplantımız vardı geçen hafta. Bir dahaki çalışmaya bekleriz.
Bir sonraki çalışmada hazır bonsailer üzerine bir sunum hazırlıyorum.
bu bonsaileri bir yapımarketin indirim reyonundan 2 tl ye aldım, ölmek üzerelerdi kıyamadım hepsini topladım desem yeridir. hayat belirtisi gösterebilenleri aldım. şimdi yoğun bakım programı uyguluyorum birsürü bonsai vitamini ve demir desteği aldım, ayrıca parazit ilaçları da kullanıyorum cok minyatür ve güzeller bu konuda profesyonelleşirsem kesinlikle katılmayı düşünürüm. şu an için hiçbir bilgim yok.budamayı bile bilmiyorum biraz yapraklanırlarsa bende katılmayı düşünürüm. şuan için sunuma değer bi güzellikleri yok.
Harun Parlak
01-03-2012, 21:16
bu bonsaileri bir yapımarketin indirim reyonundan 2 tl ye aldım, ölmek üzerelerdi kıyamadım hepsini topladım desem yeridir.
Sadece saksıları 5 tl değer iyi etmişsiniz toplamakla. Sizde hepsini saksıdan çıkartıp hepsini büyük boy saksıya dikin orada toparlansınlar. Daha sonra sizde bu sanatı öğrendikçe tekrar şekillendirir ve ya başka fidanlar da işleyip saksıları değerlendrirsiniz.
Kolay gelsin.
Sadece saksıları 5 tl değer iyi etmişsiniz toplamakla. Sizde hepsini saksıdan çıkartıp hepsini büyük boy saksıya dikin orada toparlansınlar. Daha sonra sizde bu sanatı öğrendikçe tekrar şekillendirir ve ya başka fidanlar da işleyip saksıları değerlendrirsiniz.
Kolay gelsin.
teşekkür ederim. çok üzüldüm orda bitmiş durumda olan bonsailerde vardı canlandırma ihtimalim olmayanları almadım elimde ölürlerse çok üzülürüm çünkü. bende bu bodur ağaçları şekillendirmeyi öğrenmeyi çok istiyorum, değişik formlarda çok estetik görüntüleri var.
merhaba arkadaşlar,
bonsaimi kocam ben çok istediğim için sevgililer gününde bana hediye olarak aldı türünü bilemiyorum sanırım ginseng ficus ama ben ona bakamıyorum inanılmaz hızla yapraklarını dökmeye başladı. resmini siteye yüklesem bana yardımcı olabilir misiniz?
merhaba arkadaşlar,
dün çekilmişti u resimler bugün dahada seyreldi ve seyrelmeye devam ediyor yapraklar lütfen yardım edin
http://e1203.hizliresim.com/v/7/39wpk.jpg[/img][/url]
http://d1203.hizliresim.com/v/7/39wr8.jpg
Yer değişikliği yaprak dökmesine neden olabilir. Nasıl bir ortamda olduğu da ağacın sağlığını etkiler.
Nasıl suladığınızı ve hangi ortmada durduğunu açıklarsanız daha sağlıklı yorum yapabiliriz.
salonda cama yakın bir yerde duruyor kalorifere çok yakın değil, sulama için 1 kap belirledim toğrağın nem durumuna bakarak onunla sulama işlemini yapıyorum ama akşam halen yaprakları hızla döküldüğü için alttan fazla miktarda su akana kadar suladım.
merhaba arkadaşlar,
dün çekilmişti u resimler bugün dahada seyreldi ve seyrelmeye devam ediyor yapraklar lütfen yardım edin
http://e1203.hizliresim.com/v/7/39wpk.jpg[/img][/url]
http://d1203.hizliresim.com/v/7/39wr8.jpg
sizin ağacınız yerli bonsai türkiyede üretimmiş bunlar, adanadan geliyormuş. mağaza görevlisi söyledi banada.aşılama yöntemiyle oluşturulan bitkilermiş bunlar, bakımı diğer bonsailere göre daha kolaymış diğer bonzailer gibi sürekli nemli tutmaya gerek yokmuş kurudukça sulamak ve yaz aylarında yapraklarına su püskürtmek yeterliymiş edindiğim bilgilere göre.
peki yaprak dökülmesi nor mal mi?
Bana gereğinden fazla suluyorsunuz gibi geliyor. Bu mevsimde çok sulama da yaprak dökmeye neden olabilir. Köklerde çürümeye neden olabilir.
çok sulamıyorum haftada 1 suluyordum ve ozamanda alttan 1-2 damla su çıkıyordu akşam yaprak dökülmesinin kuruluktan olduğunu düşünerek biraz fazla su döktüm bakalım neler olacak?
okadar nazik bir tür olmadığını biliyorum, yaprak dökülmesi varsa yanlış giden belirgin bi sebebi var demektir. sulamadan kaynaklı olabilir bence de, toprağı kurudukça nemlendirmeyi deneyin sulamaktan ziyade.bide yer değişikliği yaşayınca çok yaprak döktüklerini biliyorum sürekli yer değiştirmemeyede özen gösterin derim ben. ayrıca rüzgarlı olmayan günlerde biraz havalandırmanızı da öneririm.inşallah düzelir bitkiniz.
Merhaba,
Hediye olarak bir bonsai aldım cinsinin ne olduğunu bilmiyorum. Nasıl bakılcağı ile ilgili forumlar ve internetten yararlanıyorum ama biraz kafam karıştı bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? Her gün 3-4 yaprak dökmesi normal midir? :confused:
bonsaisan
10-03-2012, 13:06
sayın The Gzm
Ağaçınızın türü carmona Fukien tea Bakımı hakkında forumda bilgi vardır.
themedkit
28-04-2012, 15:31
Herkese merhabalar, havalar güzel gittiği için ulmusumu dışarı aldım. Dışarı aldıktan sonra yapraklarında yanık gibi kahverengileşmeler başladı. Bulunduğu yer 8-11 arası güneş alıyor. Bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
287989
Büyük hali için: http://e1204.hizliresim.com/w/w/50ckg.jpg
Yer değişiminden olmuştur. Bir süre dışarıda daha gölge bir ortamda alışmasını sağlamak yararlı olur.
themedkit
28-04-2012, 18:09
Mantar vs sorunu olmadığına sevindim ^^ teşekkür ederim
Merhabalar,
Bir suredir bakmakta oldugum bonsaim de saksi degisikligi ve budama yapmak istedigim sirada birkac gun icerisinde yapraklarinda sararma ve asiri dokulme olmaya basladi. Tam istedigim piramit seklinide vermistim ve kaybetmek istemiyorum. Fotografta da son dusumunu gorebilirsiniz ve gun gun yaprak kaybediyor ki 15 gun kadar once ic kisimlari neredeyse gorunmeyecek kadar yaprakli idi. Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler.
295093
Fotoğrafları doğrudan foruam yüklemek dah iyi oluyor.
Sulamayı nasıl yapıyorsunuz?
Iki ya da uc gunde bir bir miktar sulayip 10 15 dk bekledikten sonra tekrar sulayarak yapiyorum. Topragin ust kismindan hafif dokundugumda kurumaya basladigi belli oluyor ona gore ayarlamaya calisiyorum.
Sulamayla ilgili bir nedenden köklerinde sorun olabileceğini düşünüyorum.
Bir litre suya bir tatlı kaşığı oksijenli suyu karıştırıp bir kaç sulamada bunu kullanmayı deneyin. Yarı gölge bir ortama alıp uzun olan dalları da budarsanız iyi olur. Ağaç sorunu atlatana kadar daha az dalı besler böylece.
Cok tesekkurler bilgilendirme icin. Son bir sorum da yaprak gelisimini arttirmak icin onerebileceginiz ozel bir sivi ya da malzeme var midir? Cunku toparladiginda bir an once eski yapraklarina kavusmasini istiyorum.
Tekrar tesekkurler...
bonsaisan
14-05-2012, 05:12
Sayın voetra
Çin karaağaçları (ulmus parvifolia) lar az ya da çok sulamalar karşı yaprak sarartarak ya da bazı yapraklarını dökerek sulama düzensizliği yapıldığı bu şekilde bildirirler ayrıca bir yerden bir yere taşınıyor iseler bu şekilde tepki verebilirler.
Sizinde söylediğiniz gibi yaprakları istediğiniz kıvama geldi ve tam budama yapmaya yakın bu olay oldu .Yani bolca yaprak var ise su ve besin isteğide aynı oranda artar iken iç kısımlardaki yapraklarıda ağaç kendi döker çünkü ya besliyemez ya da uzamak ister.
Aşırı sulama kök çürüklü yapar oksijenli su iyi gelir. Ama siz saksı değişim zamanı olan evrede bahar başında saksı değiştirmediniz ise bu durumda ileride sorun çıkaraçaktır.
Tüm bu bilgiler forum içerisinde elinizdeki türe ait bakım şekli de dahil olmak üzere ilgili başlıklarda yer almaktadır.
Saygılar
Jaskulin
09-06-2012, 11:47
Arkadaslar ben bonsai bakimina yeni basladim. Ikea dan aldigim Sageretia Theezans son 2 haftadir asiri yaprak dokmeye basladi ne yapmam gerek ? bir kac fotografta koyuyorum. Umarim yardim edersiniz. Bu arada saksimin drenaj delikleri var ve topragi saksinin icinde naylon icerisinde tutuyorum.
pilvikuja
11-06-2012, 00:04
Merhaba Jaskulin,
Bende sizin gibi bonsai ye yeni başlayan birisiyim. Bir bonsai aldıktan sonra nedense devamı da geliyor. Sizin gibi bende Ikea' dan bir bonsai aldım, yaprak dökme sorunu ile karşılaştım. O sorunu atlattıktan sonra ikinci bir bonsai daha aldım. Sonra bir fidan beğenip onu aldım, derken diğer bir fidan. . . Farklı türlerle çalışmak farklı methodlar geliştirmeyi ve öğrenmeyi da sağlıyor. Burada konu ile ilgili size ciddi anlamda yardımı dokunacak üyeler var ama bende naçizane fikirlerimi sizinle paylaşmak isterim.
Bonsai' ye yeni başlayan kişilerde yaprak dökme sorunu genellikle sulamadan kaynaklanıyor. Bonsainize nasıl baktığınızı yazarsanız daha net cevaplar verebilirim.
Bonsai' ye fazla su vermek yaprak dökümüne neden olabileceği gibi kök çürümesine ve ağacınızın ölmesine de neden olur. Fazla su vermeyebilirsiniz fakat yanlış toprak kullanıyorsanız suyu tutan toprak bonsainizde yaprak dökülmesine sebep olabilir.
Ikea' da satılan bonsailerin plastik saksılarının altında delik oluyor ve bonsaiyi suladığınız zaman o deliklerden su hemen boşalmaya başlıyor ki olması gereken budur. Fotoğraftan gördüğüm kadarı ile saksı değişimi yapmışssınız. Saksınızın altında delikler olması gerekiyor. Saksı değişimi yaptığınızı farz edersek toprak değişimide yapmış olabileceğiniz aklıma geliyor. Eğer çiçek toprağı kullandıysanız (çiçekçilerde paket içerisinde satılan topraklar) hata yapmışsınız demektir. Çünkü o tarz topraklar suyu tutar. Suyu tutan toprak bonsainizin köklerini boğar ve su içerisinde kalan kökler zamanla çürümeye başlar. Siz saksının üstünden baktığınızda toprağı kurumuş görebilir ve biraz daha su ekleyebilirsiniz lakin saksının dibi su ile dolmuştur ve dolmaya da devam edecektir.
Bonsainize geçen süre içerisinde ne gibi işlemlerde bulunduğunuzu yazarsanız daha doğru cevaplar alırsınız. Benim söyleyeceklerim de 6-7 ay içerisinde edinmiş olduğum tecrübelerden ibarettir. Bunu da özellikle vurgulamak isterim. Bu işe yıllarını vermiş kişiler var ve forum içerisinde onların yazılarını okuyarak daha detaylı ve doğru bilgilere ulaşabilirsiniz.
Jaskulin
11-06-2012, 17:53
Yukarida yazdigim gibi saksimin 4 tane drenaj deligi var. Torf topragi kullaniyorum. Biraz okudum bende suphe edip koklerine baktim ama acik kahve duruyorlardi. Ben genelde parmagimi bastirip nemli mi degilmi ona bakiyordum. Eger kurumussa su dokuyordum ve boyle gunluk bi fis sprey yaprak sulama yapiyordum. Penceremin onunde jaluzim hep kapali oluyor. Ama pencereme yakin olmadigindan yanlardan aldigi isik odami aydinlatiyor direk gunes isigida gormedi anlayacaginiz. Hatta bundan suphelenip kitapligimdaki bos rafa aldim(aydinlik). Aslinda koklerine bakmaya cikardigimda ben ufak saksidan cikardigimdaki koklerle yapik olan topragi almamistim eski topragini aldim belki onda sorun vardir diye suan biraz daha yesil ve solmus duran yapraklar daha dik duruyor.
Bu arada koklerin curuyup curumedigi tam olarak nasil anlarim ?
İçeride ve gölgede tutmanız ağaç için uygun bir ortam değil. Altında tuttuğunuz kap içinde su birikebileceği için köklerde çürümeye neden olabilir.
Bana göre her ne sorun yaşadıysa şimdi sağlıklı yaprak vermeye başlamış.
Hazır bonsailerde yer değişikliği ve toprak yapısından kaynaklanan sorunlar yaşanıyor.
24 haziranda bir sohbet toplantımız olacak, başlık açıp ayrıntıları vereceğiz . E posta ile de bilgi gelecek, ağacınızla toplantıya gelirseniz uygulamalı olarak durumuna bakabiliriz.
pilvikuja
11-06-2012, 18:48
Merhaba jaskulin,
Memet Bey' in söylediklerine ek olarak bir kaç tecrübemi sizinle paylaşmak isterim.
Bonsainizi saksıdan çıkartıp toprağın alt kısmına baktığınızda siyah renkli ve mukusumsu bir tabaka ile karşılaşıyorsanız bunun sebebi saksı içindeki ikinci plastik kaptır. Memet Bey' inde söylemiş olduğu gibi saksı ile plastik kap arasında su kalabiliyor böylelikle kökler sürekli su içinde kalıyor ve zamanla çürümeye neden oluyor.
Toprak karışımı hazırlamak görüldüğü kadar kolay değil en azından benim için öyle. Hala uygun karışım tutturamadım. Geçenlerde saydam ve delikleri olan plastik bir saksı aldım. İçine çeşitli karışımlarımı koydum ve su drenajını test ettim fakat hiç biri yeterli drenajı göstermedi. Bende orkideler için satılan özel karışımdan aldım ve istediğim sonucu elde ettim. Her iki ficus ginsengim için orkide toprağını uyguladım. Şuan her şey yolunda. İki konuda endişeliyim birincisi orkide toprağının asitik özellikte olması (ph değeri 5,5 civarında), ikinicisi ise topraktaki besinleri barındırıp barındırmadığı. Şuan elimdeki en iyi derenaja sahip olan karışım bu olduğu için onunla devam edeceğim. Eğer tutarsa şapkayı fırlatırım havaya artık.
Ortam değişikliğinin gerçekten de ağaçlar üzerinde inanılmaz etkileri var. Bunu geçenlerde gittiğim bir bahçede yaşayarak gördüm. Her tür bitkinin, ağacın, kaktüsün. . . satıldığı bir yer. Japon Bahçesi diye bir bölüm vardı hemen oraya girdim. Girer girmez nem oranının beklediğimden çok daha yüksek olduğunu fark ettim. Bonsaileri incelediğimde ise gördüklerimle kafam allak bullak oldu. Neredeyse her tür bonsainin dibi su ile doluydu. Zaten öylesi nemli bir ortamda ağaçları sulamaya bile gerek yok. Ficuslarin saksıları ağzına kadar su doluydu ki ben böyle bir şey yapmış olsam benim ficuslarım yaprak dökmeye başlarlar. Yeni sulanmış olabileceğini düşündüm ama bonsai sulanınca da öyle dibinde su birikmez yani. Oradan bir ficus alıp getirsem evdeki ficuslarımın yanına koysam hemen yaprak dökmeye başlar aynı şartları karşılayamadığımdan dolayı.
Jaskulin
12-06-2012, 08:44
Dedigim gibi kabimda drenaj deligi var altinda hic su biriktirmedim az birikenide hep dokuyordum. Icinde baska kap yok saksinin. Mehmet bey baktigim agac indoor agac degil mi disarida tutarsam yazik etmis olmaz miyim? Bu arada golge degil aydinlik odam yani orda anlatmaya calistigim sadece direk isigi almamasiydi. Koklerinde de mukuslu tabaka yoktu ben sadece kok renginin tam olarak ne olugunu ogrenmek istemistim
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.