View Full Version : bonsaide yaprak dökülme sorunları
Jaskulin
04-07-2012, 14:41
Sorunum hala devam ediyor ufak ufak yeni yapraklar geliyor ama eski yapraklarım yavas yavas dokuluyor lütfen yardım eder misiniz ?
Ağacı içeride tutuyorsunuz sulama konusunda sanırım hata yapıyorsunuz bu nedenle de sağlığı düzelmiyor. Toplantımıza katılsaydınız ağacı yakından görür bir şeyler yapma şansımız olurdu.
Jaskulin
04-07-2012, 16:02
O zamanlar izmirde değildim :( evet dışarısı hep güneş alıyor ve rüzgar çok fazla çok hırpalanıyor.. balkona koyamıyorum.. Peki şuan ne yapmam gerek mehmet bey ?
Bana sorarsanız köklerinde çürüme var. Su çok kireçli gibi. Bunlar ağaca zarar veriyor. Altına bakınca da oranın kuru olduğunu düşünüyorum su akmıyor sanırım aşağı.
Mevsim uygun olamsa da toprağını değiştirmeli diyeceğim. Köklerde çürüme var gibi çünkü. Bu da tecrübe isteyen bir uygulama acemillikle ölümüne de neden olur. Bir iki kere bir litreye bir tatlı kaşığı oranı oksijenli su ile sulayın. Olmadı benle iletişime geçerseniz görüşüp ne yapılabileceğine uygulamalı olarak bakalım.
Jaskulin
04-07-2012, 16:31
Beklemiş su kullanıyorum ama sizinde bildiğiniz gibi izmirin suları biraz kireçli... fotoğrafı sulamadan önce çektim kameraya damlamasın diye ardından suladım.. Peki kökün çürüyünceki rengi nasıl oluyor baksam anlarım heralde?
Bakınca anlaşılır tabi ama, bunu için topraktan çıkarmak gerekir. Acemilikle bu uygulama bitkinin ölümüne neden olabilir. Ne sıklıkla ve nasıl suluyorsunuz?
Jaskulin
04-07-2012, 16:48
Parmağımı bastırıyorum nemli değilse doküyorum günlük 2 defada yaprak suluyorum hava çok sıcak olursa yaprağı biraz daha fazla yapıyorum. Peki sağlam kök ne renktedir ölü kök ne renktedir ?
Ne kadar ve nasıl suladığınızı anlayamadım. Bir seferde ne kadar su verdiğiniz ve bu sulamayı da nasıl yaptığınız önemli. Her bitkinin kökleri farklı olur canlı olup olmadığı renge göre pek anlayamazsınız.
Topraktan yanlız başınıza çıkarmamanızı öneririrm.
Jaskulin
04-07-2012, 16:56
1 litrelik şişede su bekliyor hep böyle biraz döküyorum bekliyorum emince alttan azcık su gelince drenajdan yani bırakıyorum bu dediğim en fazla 2 bardak filandır çok değil. Hmm anladım :(
İki bardak yani kabaca yarım litre su eder ama, Toprağın yapısı sorun yaratıyor olabilir. Müsait bir zamanınızda bir kaç arkadaş da katılır ufak bir atölye çalışması yapıp bakımını yapabiliriz.
Merhaba arkadaşlar,
Bana hediye gelen iki bonsaim var. Anladığım ve araştırdığım kadarıyla cinsi Zelkova 15 gün önce alındı.
Bana geldiğinde onu balkona koydum ve sulamaya başladım. Sulamayı üst toprağını kuru gördüğümde parmağımı batırıp iç kısım nemli değilse yarım litre kadar su vererek yapıyorum. Ben bir sorun olmaduığını düşünürken dün 10-15 kadar yaprağın sarardığını gördüm :( Çok üzüldüm, bir şey olursa diye korkuyorum.
Nedenini çözemedim bir türlü. Bu arada hiç besin vermedim hangi cins besini ne kadar aralıklarla vermem gerekir ve besin vermeme sararma yapmış olabilir mi acaba? Tecrübeli arkadaşların bilgilerinden faydalanmak isterim. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Ortam değişikiliğinden kaynaklanabilir. Doğrudan güneş altındaysa yarı gölge bir yere alın. Akşam serinlik başladığında yapraklarını da nemlendirin.
Sıcaklar başladı su yetersiz de kalıyor olabilir.
Şimdi daha gölge bir yere aldım. Yapraklarıda nemlendireceğim. Bir süre sonra düzelir umarım.
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
herkese merhaba yeni üye oldum siteye.bonsai tecrübemde yok.
kız arkadaşım 1 ay önce hediye olarak bonsai almıştı.fakat hangi tür bilmiyorum.balkonda cam kenarına koydum her gün suluyorum.fakat bugün baktığımda bütün yapraklarının kuruduğunu gördüm.elleyince yapraklar dökülüyor.
oysaki geçen hafta yeni yeni filizler çıkıyordu.birden bu değişimin olmasının sebebi nedir?yardımcı olup bilgi verebilirseniz çok sevinirim
Ağacınızın fotoğraflarını görsek bir fikir üretmemiz daha kolay olurdu.
şu an sadece dalları kaldı :S 2 gün sulanmamış ondan kurudu galiba..tekrar eski haline gelmesi için ne yapmam gerekir..?
Polovniya
10-08-2012, 00:20
merhaba arkadaslar ben de Buhause dan bonsai aldım çok güzel sanırım bakımla ilgili
merhaba
ben 7hafta once bir bonsai aldim cin karaagaci.Son iki haftadir yapraklarini doktu neden oldugunu bilmiyorum yardimci olabilirmisiniz
324665
324666
324667
324668
Fotoğrafları doğrudan foruma yüklemeyi öneriyoruz.
Yer değişkliğindne kaynaklanabilir yaprak dökülmesi, sulama ile ilgili olabilir. Gövdeden çıkan ince uzun sürgünlere bakınca çok gölge bir ortamda duruyor izlenmi veriyor bu da yaprak dökmeye neden olabilir.
kac gunde bir sulamaliyim tam olarak ilk bonsaiyim daha tam olarak ne yapicagimi bilmiyorum
Kaç gün diye bir periyod düşünmeyin. Toprak kurumaya başladıkça sulanmalı her gün de olabilir birkaç günde bir de olabilir. Saksının altındaki kapta su birikmemesi iyi olur.
Işık hitiyacı da var bana göre.
Kaç gün diye bir periyod düşünmeyin. Toprak kurumaya başladıkça sulanmalı her gün de olabilir birkaç günde bir de olabilir. Saksının altındaki kapta su birikmemesi iyi olur.
Işık hitiyacı da var bana göre.
tesekur ederim yardimlariniz icin agacimi gunes alan bir pencerenin onune koydum
ficusginseng
22-08-2012, 22:26
Merhaba ben yeni üyeyim. Öncelikle forumunuz çok güzel bu güne kadar hep forumunuzu takip ederek bitkimi büyüttüm ancak şimdi ciddi sorunlar yaşıyorum. Acilen yardım rica ediyorum. Biraz uzun ama kusura bakmayın lütfen.
Benim de bonsaim Ficus Ginseng. Kasım ayının başında geldi. Gövdesi toprağın üstünden ince dallara kadar 17 cm yani, en üstteki yaprakla birlikte toplam boyu 34 cm. Bir ay öncesine kadar hiçbir sorun yaşamadım, sağlıklı ve yemyeşildi. Çok fazla yeni yaprak çıkarmaya başlamıştı. Sulamasını gayet düzgün yapıyordum ve spreylemeyi de unutmuyordum. Gübre ve toprak/saksı değişimi yapmadım bu sürede, çünkü bir seneye kadar yapmamam gerektiğini okudum. Budama için de bir seneden öncesi erken diye düşündüm.
Ancak bir ay önce yemyeşil yaprakları dökülmeye başladı. Ne gövdede ne yapraklarda en ufak değişim yoktu, yapraklar yemyeşil ve pasparlaktı gövde de her zamanki gibiydi. Arada çok az sararıp düşen ya uçları kararıp düşen yapraklar oldu ama yüzde 95'i yemyeşilken düşüyordu diyebilirim. Geçer diye bekledim düzenli sulamaya devam ettim, geçmedi. Kimi zaman elimle dokunduğumda pıt diye düşüyorlardı. Daha sonra yine burayı okudum ve toprağını değiştirme kararı aldım. Saksının dibine koymak için taşlar ve özel toprak aldım. Bitkimi saksıdan çıkardığım zaman dibinde bir naylonun olduğunu fark edip çok üzüldüm, meğer altında sızan sular deliklerden değil naylonun kenar yerlerinden sızıyormuş. Bir gün önce sulamıştım ancak ben İzmir'de yaşıyorum bu sıcakta o kadar ıslak kalması imkansız, toprak çok nemliydi. Bir de toprağın rengi siyah olmasına rağmen büyük köklere yakın bir kısmı komple kahverengiydi. Üstelik köklerin dibinde tuzlar görebiliyordum. Allahtan köklerde aşırı bir çürümeye rastlamadım.
Tüm toprağı kökleri tarayarak döktüm. Köklere su tuttum tuzlardan temizlensin diye, epey tuz birikmişti. Çok uzamış olanları kestim. Sarı sarıydı kökler, öyle çürümüş kahverengi yoktu. Dibine taşları koydum sonra biraz toprak koydum sonra bitkiyi koyup aynı burada okuduğum gibi toprakla örttüm. Ancak bitkim aşırı nemden daha yeni çıktığı için sulamadım. Eski toprağında böceğe ya da solucana rastlamadım, zaten var olan yaprakları hâlâ yemyeşil ve pasparlak.
Sonuç olarak sorularım şunlar: Yapraklar yemyeşilken neden döküldü sizce?
İkinci sorum da aşırı nemden çıkmış bitkimi toprak değişiminden sonra hemen sulamalı mıyım? Sulamalıysam ne kadar?
Dökülme sorunu toprak değişiminden sonra da devam ederse ne yapmalıyım?
Bitkimin eve gelişinin neredeyse 10. ayı. Çiçekçi artık gübrenin gerekebileceğini söyleyip bazı yaprak ve kök tonikleri önerdi. Ancak pek bilgisi yok gibiydi, güvenemedim. İzmir'de bununla ilgili gerçekten bilgisi olan bir yere nasıl ulaşabilirim?
Çok teşekkürler şimdiden.
Kök çürümesi olmuş gibi görünüyor. Yaptığınız müdaheleden sonra kendini toparlayabilirse o zamana kadar gübre vermemelisiniz.
İsterseniz bana ulaşabilirsiniz. Ağaca bakıp neler yapılabileceğini konuşuruz. Güzelbahçe tarafındayım.
merhabalar...
yeni üyeyim fakat hep okuduklarımla hareket ettim...
Bonsai mi 3 aydır bakıyorum cinsi hakkında bilgim yok yaprakları dökülmeye başladı gübreleme gerekiyor diye okudum ve 1 ay önce gübreleme yaptım fakat yapraklar da dökülme devam etti ilk mevsimsel diye düşündüm ama ciddiyeti yeni kavrıyorum cam kenarında alçak bi sehpanın üzerinde tutuyorum günes ışığı net gelmiyor fakat ışınların geldiğini gözlemliyorum.
yeterlimi bilemiyorum. sulama işlemini elimi toprağına batırarak kuruluğunu ölcerek yapıyorum... daha önce severek baktığım orkidem 1 hafta evde olmadığımdan dolayı çiçeklerini döktü kurtaramadım hala uğraşıyorum onunla bu seferde bonsaime birsey olmasını istemiyorum biri yardım edebilir mi bana :(
Ağacı görmeden sorunu anlaması zor. Işık yaprak dökmeye bir etmendir. Genellikle sulamadaki hatalardan ötürü sorun olur.
Cinsi yaprak döken bir ağaçtır belki de o yüzden dökülüyordur.
cevabınız için çook teşekkür ederimm...
fotografını paylaşıcaktım fakat telefonumdaki hatadan dolayı paylaşamıyorum kusura bakmayın :( ama yukardaki arkadaşımızın paylaştığı fotografdaki ile aynı benim ağacımda cin karaagacı olduğunu yazmış...yeşil yapraklarda bulunduğundan bi umudum var diye düşünüyorum...eğer yaprak döken bir ağacsa mevsimsel olarak yeniden çıkar mı ? sulamada ise elimi 1 cm den aşağ soktuğum zaman kuru ise suluyorum fakat suyu çekmediğini düşünüyorum çünkü hemen akıtmaya başlıyor bol veriyorum bu yüzden yanlış yapıyor olabilirim kendine gelmesi için ne yapmam gerekiyor...cam kenarından alıp biraz daha gölge bir yere mi koymalıyım ?? besin ilaçları var mı kullanmam gerekiyor mu ?
Hazır bonsailerde kullanılan malzeme çoğunlukla kokopet oluyor.
Bir kere kuruduğunda su tutma özelliğini kaybediyorlar üstten su verdikçe alltan akıp gidiyor.
Bir seferlik saksıyı su dolu bir kaba toprağın üstüne su gelecek kadar daldırın. Bekleyin hava kabarcıkları çıkacak. Kabarcık çıkması durunca saksı yeterli suyu almış olur.
Daha sonra suyu bir seferde değil azar azar vererek sulayın.
Toprak besin içermediği için beslemek gerekir. Bu konuda başlıklarda bilgi bulabilirsiniz.
anladım teşekkürler bunu uygulıcam besinler için de göz atmam gerekiyor...
merhabalar yine ben :) fotografları paylaşabildim...dediğiniz işlemi yaptım daha önceydi bu fotolar şimdi suya daya doymuş gözüküyor...cinsi nedir ? yapmam gereken nedir bilginiz var mı ??? :rolleyes: sanırım fazla heycanlıyım...eğer bonsaim ölürse fidandan denicem ama ölmesini istemiyorum onu çok sevdim ;) lütfen yardımcı olurmusunuz ???
339095
339096
339097
Bonsai Serissa Problemi
Fotoğraflarda görünen Bonsai ağacımı teslim alalı henüz 1 ay olmadı. Ağaç ilk geldiğinde yaprakları genel olarak yeşil, kimi yaprakların etrafı sarı çerçeveliydi ve hafif bir sarsıntıyla ağacın yaprakları dökülüyordu.
Şimdi ağaç fotoğraflarda göründüğü şekilde. Yaprakları kupkuru ancak hala yeşil ve sarsıntı ile dökülmüyor. Ağacın dalları da biraz kurudu.
Acaba, ağacım kurumuş olabilir mi? Tekrar canlanması için ne yapabilirim? Son olarak ofisim de pencere bulunmuyor, haliyle ağaç gün içinde ışık görmüyor ve de ağacın bilgisayarın yanında duruyor, bunlar problem olur mu?
Şimdiden çok teşekkürler=)
logarbaba
01-01-2013, 15:05
Merhabalar,
foruma yeni üye oldum benimde sorunum yaprak solması, forumda bir çok konu ve tedavi yöntemi okudum ama her Bonsai için farklı çözümler ve sorunlar mevcut, bonsaimin türünü bilmiyorum bundan dolayı da ne yapacağımı bilemiyorum:(
Bonsaimi 15 / 12 / 2012 tarihinde aldım herhangi bir sorunu yoktu gözle görebildiğim, toprağı kuruyunca az az suluycaksınız dediler aynen o şekil devam ettim,
Fakat dün itibariyle yaprakları güçsüzleşmeye solmaya başladı, Sorun nedir ve ne yapabilirim,
Bonsaim evde salonda duruyordu, doğalgaz peteki ile arasında bir tekli koltuk mesafesi, ve aynı mesafede pencerede mevcut, bundan 5 gün önce su dökerken taşma yapıyor diye, saksının kenarındaki topraklardan bir tükenmez kalem genişliğinde toprak çıkarttım dibi inmeden kanal gibi olsun diye
yardımcı olursanız çok sevinirim....
İlk Hali
358617
Şimdiki Hali
358618
358619
Susuz kaldığı ve kalorifere yakın tuttuğunuz için kurumuş.
logarbaba
01-01-2013, 17:47
Susuz kaldığı ve kalorifere yakın tuttuğunuz için kurumuş.
İlginize Teşekkür ederim peki nasıl tedavi edebilirim,
sizin yazınızdan sonra hemen kendi odama aldım daha ılık ve kaloriferden uzak yere koydum,bunlar işe yarar mı :(
Saksının tamamını alacak bir kaba su doldurun, topraktaki hava kabarcığı kesilene kadar içinde tutun.
Toprak kurumaya başladıkça azar azar sulayın yarım su bardağı kadar su yetecektir kış içinde, umarım kurtulur.
logarbaba
01-01-2013, 22:13
Saksının tamamını alacak bir kaba su doldurun, topraktaki hava kabarcığı kesilene kadar içinde tutun.
Toprak kurumaya başladıkça azar azar sulayın yarım su bardağı kadar su yetecektir kış içinde, umarım kurtulur.
Aynen dediğiniz şekilde uygulamayı yaptım, forumu dahada çok gezdim, türününde Çin karaağacı olduğu kanısına vardım, Umarım Bonsaim kurtulur,
Yardımlarınız için tekrardan teşekkür ederim...
Merhabalar,
Foruma üye olalı belli bir süre geçti ve bu süre zarfında yazılan bir çok şeyi okudum. Görsellerini yüklemiş olduğum ağacımı internetten alalı yaklaşık 2 ay gibi bir süre oluyor. Ağaç kargo ile geldi, ilk zamanlar yaprakları çoğunlukla yeşil, bazıları ise sarı çerçeveli renge sahipti. Zamanla yaprakların bir kısmı döküldü son durumda ise dökülmeyen yapraklar görsellerde ki gibi büzüştüler ancak ağaç üzerinden dökülmediler. (yaklaşık 2 haftadır yapraklar büzüşmüş şekilde ağaç üzerindeler). Ağacımın bulunduğu ofisimde ne yazık ki pencere bulunmuyor, haliyle güneş ışığı konusunda sıkıntı var, ama günün belli saatlerinde ağacı güneş alan bir yere götürebilirim.
Konu ile ilgili yardımcı olursanız çok sevinirim, ağacımın kurumuş olmasından korkuyorum.=/ şimdiden teşekkürler.
bonsaisan
22-01-2013, 17:11
Sayın Doğa
Öncelikle ağacınızın türü :serissa foetida
Bu türü’nün bakımı hakkında forumda bir çok bilgi içeriği mevcut.
Türün en büyük özeliği ise orantılı bir nem ihtiyacı ile 20 derecelik stabil bir ısıdır.
Özel seralarda stabil şartlarda yetiştirilen bu ticari bonsai'ler satın alındıkları yer ve mekanlarda hava ısı ve su konusunda oluşan değişkenlikten ötürü ileriki haftalarda iyi bir görsele sahip olsalar dahi maalesef sonraları bu sorunlar yaşanmaktadır.
Ağacın tam olarak kuruyup kurumadığını ancak siz gözlemleye bilirsiniz.
Genelde bu tür solgunlukları sulamadan kaynaklı olup son toprak görseline bakıldığında toprağın aşırı kuru olduğunu görmekteyim.
Ekili olduğu toprak karışımı Hindistan cevizi lifleri ile kum karışımıdır.
Lifler sulansalar dahil tam bir nemlenme olmadığı için hızla kurur.
Bu sebepten ötürü sorun yaşamış olmanız olasıdır.
Bakımı ve yapmanız gereken tedavi uygulaması forum içeriği içinde yer almaktadır.
Geçmiş olsun.
Saygılar.
tourkana
22-01-2013, 18:04
Sayın Doğa ,
Gün ışığı olmadan vejetasyon sağlanamaz, mutlaka gün ışığı olan bir yerde olmalı, aşırı sulamadan kaçının,toprak tam nemini kaybetmeden sulamaya da özen gösterin. 20 derece sıcaklıkta 3 günde 1 gibi iyi olur.
Sarı ile çizdiğim yerlerden budamanızı öneririm,saksısına göre zaten çok uzun dal boyu var, ağaç gün ışığı alan bir yerde kendine gelecektir diye düşünüyorum.
İmkanınız olursa http://www.agaclar.net/forum/istanbul-bonsai-atolye-calismalari/29915.htm#post1089424 çalışmamıza getirirseniz , toprak ve saksı değişimini de hep beraber yaparız.
eddie dean
15-05-2013, 22:06
Merhaba
Arkadaşımın hediye ettiği bonsai ile ilgilenmeye başlayalı birkaç gün oldu. Forumu okuyarak bilgi sahibi olmaya çalışıyorum. Ancak ben öğrenene kadar bonsaimi öldürmekten korkuyorum. O yüzden birkaç tavsiyeye ihtiyacım var. Yardımcı olursanız memnun olurum.
Bonsaimde ilk aldığım güne nazaran azalan bir şekilde yapraklarda solma oluyor. Bonsaiyi almadan önce arkadaşım çok kuru olduğunu düşünerek biraz fazla sulama yapmış olabilir. Tabii yer değişikliği de etki etmiş olabilir. Mesela bugün sadece 3-4 yaprakta hafif cansızlık gördüm. Bitki besini henüz kullanmadım.
Özellikle tepe bölümünde uzun sürgünler var. Benim çekindiğim nokta gövdeye yakın olan alttaki yaprakların yeterince ışık alamayıp kuruması. Bu mevsimde fotoğrafta da gösterdiğim şekilde uzun sürgünleri budamalımıyım ?
eddie dean
15-05-2013, 22:09
Pardon esas fotoğrafı göndermemişim. Bu şekilde budamayı düşünüyorum.
sssandersss
23-05-2013, 15:19
Baumax'tan aldığımız Ginseng Bonsai eve geldikten 1-2 hafta sonra yaprakları sararmaya ve dökülmeye başladı.
Yaprak kenarlarında minik benekler oluştu.
Bir yaprakta beyaz pamuk gibi bir şey gördüm.
Toprağını eşeleyince bu kabukları gördüm sadece 3 taneydi başka yoktu. 3-4 gün sonra da odada yerde bu ölmüş yaratıkları gördüm 2 taneydi.
Böcek ya da mantardan endişeleniyorum :((
Bonsai'm direk güneş almayan ama oldukça aydınlık bir odada, masamın üzerinde duruyor. Sulamayı toprak nemini kaybetmeyecek ve çok da ıslak olmayacak şekilde yapıyorum. İlk hafta ise 1-2 defa yapraklarına su püskürttüm, sararmaları ve yaprak üzerinde kalan tozları görünce bunu bıraktım, yaprakları duru suyla nemlendirilmiş bir peçete ile temizledim.
Bonsai'min kurtulması ve sağlıklı yetişmesi için ne yapmam gerekir, yoksa ölecek mi???
Yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.
Merhabalar. Öncelikle foruma an itibariyle üye oldum. Uardımcı olursanız sevinirim. Koçtaştan aldığım bonsaimin toprağı kalıp gibiydi ve saksıya tutunmuyordu. Hala o durumda. İlk 5 gün boyunca çok güzel canlıydı. Sulamalarını etiketinde yazan şekilde fısfısla püskürterek yapıyordum.
Trabzondayım. Ve pencere kenarına direk günışığı almayan aydınlık bir yere koyuyordum fakat son gün bir rüzgar çıktı. Bende evde değildim ve bonsaim biraz hırpalandı. Şu an çok üzgün gözüküyor. Ne yapacağımı bilemedim. Suya daldırma yöntemini denedim ve bekliyorum ...
Fotoğrafını yolluyorum. Açıkçası türünü de bilmiyorum. Sol taraftaki hali -beyaz çiçekli hali- ilk zamanlardaki halidir. Sağ tarafta ise çiçeklerin ve yaprakların solduğu, sararmaya başladıkları gözükmekte
alican01
07-06-2013, 20:02
Merhaba arkadaşlar,
1 hafta önce bir etiketinde ficus ginseng yazan bir bonsai aldım ancak bir gövde yapısını benzetemediğim için burada sordum ve ficus retusa oldugunu ögrendim. Aldığımda yaprakları yemyeşil, parlak ve sağlıklı duruyordu. Eve koyduğumda yapraklar sararmaya başladı. Genta bonsai besini aldım (NPK-3.5-7-4) Sulamasını yanlış yaptığımı ögrendim güzelce suladım, şuan topragı hala nemli oldugu için bir daha sulamadım.
Ağacım ögleden sonraları güneş içerisinde olan salonumuzda duruyor ama tül perdeleri kapalı bırakıyorum. Akşam işten gelince tatlı bir direk güneş alsın diye balkona çıkarıyorum 1-1.5 saatliğine ve orda spreyleme yapıyorum yapraklarına. Akşam olunca yerine geri alıyorum. Bu yanlış bir işlem midir acaba?
Şuan sararıp elim değince bile yaprakları dökülmeye devam ediyor günde 4-5 tane. Yeşil yaprakları hala sağlıklı görünüyor. Fotoğraflarını ekliyorum, umarım yerine alışmasından dolayıdır ve telaş edeceğim bir şey yoktur. Fotograflardan ilk ikisi az önceki haline ait.
Şimdiden teşekkürler :)
tourkana
08-06-2013, 08:59
Sn. Alican01 , ağacınız fotoğrafınızdan anlaşıldığı kadarıyla sağlıklı görünüyor, eski yıl yaprakları iç kısımlarda kaldığı için sararıp dökülmeler normaldir.
Dışarıya çıkarmayın , yapraklarına su vermeyin sadece toprağı sulayın . Toprak nemini kaybetmeye başlarken sulama işlemini yapın bu benimkilerde toprak yapısına da bağlı olarak 4-5 günde bir sulamaya tekabül ediyor.
Bir de ağacınızda uç kısımlardaki büyük yapraklı dalları budamanız şekli korumak adına gerekiyor.
alican01
09-06-2013, 13:15
Teşekkürler ilginiz için..
Peki budamadan kastınız büyük yaprakların bağlandığı dalları budamam mı? Mevsim budama için uygun mu şuan ve eve geleli 1 hafta oldu biraz daha beklemem mi daha uygun budamak için? Fotoğrafta biraz göstermeye çalıştım. Sizin cevabınızla beraber budama başlığını da okuyup budama işlemini gerçekleştireceğim.
Birde ağacımda şekil verilmek için önceden budama yapılmış olduğunu ve hatta tellendiğini farkettim. Bazı dallarında teller kalmış onları çıkardım dalları sıkmış.
Bir telleme gerekiyor mu acaba??
Şimdiden teşekkür ederim cevaplarınız için
enderyyu
10-06-2013, 09:18
benimde sarı çam bonsaimin yapsararmaya başladı dokununca dökülüyor susuz kaldı nasıl kurtarabilirim?
emresrk990
19-06-2013, 10:32
Arkadaşlar kolay gelsin yetiştirdiğim çin karaağacı bir bonsaim var yalnız yapraklarını tamamen döktü. Besin takviyesi yaptım ağacın gövdesi iyi görünüyor. Ama hiç yaprak yok yardım ederseniz sevinirim. bonsami alalı 4 ay oldu
aphrodit
20-06-2013, 22:44
Arkadaşlar merhaba!
Zelkova Bonsai'im oldu yalnız geldiği günün ertesi günü 3 gün evde olmadığım için güneşte ve susuz kaldı. Yaprakları kurumuş suluyorum ama olmuyor düzelmiyor yardımcı olursanız çok sevinirim.
ekşi erik
26-08-2013, 17:11
Herkese Merhaba,
ağaçlar.net'i sıklıkla takip ediyorum özellikle limon ağaçları ve orkideler konusunda forumlardan değerli bilgiler edindim. ancak bonsai bakımı hakkında hiç bilgim yok. Daha önce yazılanları okumama rağmen ne yapmak gerektiğini kestiremedim. Şöyle ki; İşyerinden arkadaşıma gelen bir bonsainin durumu epey vahim. Yardımlarınızla becerebilirsem canlandırmayı çok isterim. Buradan yaptığım araştırmaya göre türü ficus retusa olabilir. Tamamen kendi kaderine terk edilmiş gibi duruyor. Orta kısımları kuru dallarla dolu, yanlarda yer alan yeşil yapraklar çok cansız ve dökülmek üzere. Bitkiyi tutup kaldırınca saksısından tamamen ayrılıyor. Köklerde ve bitkide zararlı bir böcek tespit edemedim. Aşırı sulama yapılmamış. Uzun aralıklarla sulanmış. İç mekanda, aydınlık, biraz akşam güneşi alan bir yerde yaşıyor. 2.5 yıldır hiç bir gübreleme toprak değişimi budama vs. de yapılmamış. Kök çürüğü olabilir mi? Buna göre acil bir tedaviye başlamak gerekir.
Görüş ve önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.
Teşekkürler.
Herkese Merhaba,
ağaçlar.net'i sıklıkla takip ediyorum özellikle limon ağaçları ve orkideler konusunda forumlardan değerli bilgiler edindim. ancak bonsai bakımı hakkında hiç bilgim yok. Daha önce yazılanları okumama rağmen ne yapmak gerektiğini kestiremedim. Şöyle ki; İşyerinden arkadaşıma gelen bir bonsainin durumu epey vahim. Yardımlarınızla becerebilirsem canlandırmayı çok isterim. Buradan yaptığım araştırmaya göre türü ficus retusa olabilir. Tamamen kendi kaderine terk edilmiş gibi duruyor. Orta kısımları kuru dallarla dolu, yanlarda yer alan yeşil yapraklar çok cansız ve dökülmek üzere. Bitkiyi tutup kaldırınca saksısından tamamen ayrılıyor. Köklerde ve bitkide zararlı bir böcek tespit edemedim. Aşırı sulama yapılmamış. Uzun aralıklarla sulanmış. İç mekanda, aydınlık, biraz akşam güneşi alan bir yerde yaşıyor. 2.5 yıldır hiç bir gübreleme toprak değişimi budama vs. de yapılmamış. Kök çürüğü olabilir mi? Buna göre acil bir tedaviye başlamak gerekir.
Görüş ve önerilerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.
Teşekkürler.
Merhaba sn ekşi erik,
Aslında sorunun nedenini soru mesajınızda kendiniz az da olsa vermişsiniz.
Bitkinin 2,5 yıl boyunca hiç bir besin alamaması, tropik bir bitki olmasına rağmen nem ve güneş ışığını yetersiz alması, buna bağlı olarak muhtemelen köklerin sulandıktan sonra uzun süre nemli kalması... tüm bunlar elbette büyük bir sorun!
Bitkinize şu an asla gübre/besin vermeyin, sağlığı bozulmuş bir bitkiye besin/gübre takviyesi durumu kötüleştirmekten başka bir işe yaramaz. Bitkinizi en kısa sürede dış ortama alın ama sağlığına kavuşana kadar da direk güneş ışığı altına yerleştirmeyin.
Mümkünse serin ve güneş ışığını doğrudan almayan bir saatte genişçe bir saksıya aktarın ve saksıyı doldurmaya yetecek kadar toprak ilave edin.
Bitki sağlığına kavuşursa/kavuşunca gerekli ortamına alır, besin takviyesine başlarsınız.
ekşi erik
26-08-2013, 21:18
Merhaba sn ekşi erik,
Aslında sorunun nedenini soru mesajınızda kendiniz az da olsa vermişsiniz.
Bitkinin 2,5 yıl boyunca hiç bir besin alamaması, tropik bir bitki olmasına rağmen nem ve güneş ışığını yetersiz alması, buna bağlı olarak muhtemelen köklerin sulandıktan sonra uzun süre nemli kalması... tüm bunlar elbette büyük bir sorun!
Bitkinize şu an asla gübre/besin vermeyin, sağlığı bozulmuş bir bitkiye besin/gübre takviyesi durumu kötüleştirmekten başka bir işe yaramaz. Bitkinizi en kısa sürede dış ortama alın ama sağlığına kavuşana kadar da direk güneş ışığı altına yerleştirmeyin.
Mümkünse serin ve güneş ışığını doğrudan almayan bir saatte genişçe bir saksıya aktarın ve saksıyı doldurmaya yetecek kadar toprak ilave edin.
Bitki sağlığına kavuşursa/kavuşunca gerekli ortamına alır, besin takviyesine başlarsınız.
İlginiz için çok teşekkür ederim. Türünü doğru tespit edebilmiş miyim acaba?
Götürdüğüm bir çiçekçi % 60 oranında kuruduğunu bu şekilde kurtulsa bile güzel bir bitki olmayacağını, naylon bir torbaya su koyup içinde sıcakta bekletirsem kuru kısımlardan filiz vereceğini ( patlatma yapar olarak ifade etti ama sanırım filiz vermeye kastediyor ) söyledi. Bu öneriye pek sıcak yaklaşmadım. Bu öneri ile ilgili görüşünüzü de paylaşırsanız çok sevinirim. Bir de kök çürüğü var mı ve budama yapmalı mı. Bu konularda da kararsız kaldım.
İlginiz için çok teşekkür ederim. Türünü doğru tespit edebilmiş miyim acaba?
Götürdüğüm bir çiçekçi % 60 oranında kuruduğunu bu şekilde kurtulsa bile güzel bir bitki olmayacağını, naylon bir torbaya su koyup içinde sıcakta bekletirsem kuru kısımlardan filiz vereceğini ( patlatma yapar olarak ifade etti ama sanırım filiz vermeye kastediyor ) söyledi. Bu öneriye pek sıcak yaklaşmadım. Bu öneri ile ilgili görüşünüzü de paylaşırsanız çok sevinirim. Bir de kök çürüğü var mı ve budama yapmalı mı. Bu konularda da kararsız kaldım.
Türü microcarpa değil, ficus ginseng sanırım.
Çiçekçinin verdiği öneri sanırım çiçek satarken kullandığı yöntem... hiç denemedim böyle bir şey ama pek mantıklı gelmedi bana! :)
Kuruyan kısımları temizleyin, iyi olur. Bir de söylemeyi unuttuğum bir şey daha var: toprağın nemi kurumaya yüz tuttuğunda sulayın sadece, toprak ıslak veya aşırı nemli ise sulamayın!
ekşi erik
26-08-2013, 21:59
:)
Bana da biraz saçma geldi. Kocakarı ilacı gibi.
Dediklerinizi uygulayacağım.
Kurtarabilirsem, resimleri paylaşırım :)
Yardımlarınız için çok teşekkür.
uzunca bir aradan sonra merhaba yeniden..
6.sayfa 175 numaralı mesajdaki bonsaim yaprak dökmeye devam etti etti etti. hatta bir dalı kurudu eşim kesti o dalı. sevmedi evimizi ne yapsak nafile dedik ve cam balkona koyduk. canlandı. artık yaz kış devamlı cam balkonda duruyor. Ankara' da yaşıyoruz. kışın balkon 3-5 dereceye kadar düşüyor yine de tek yaprak kaybı yok. soğuk etkilemiyor. meğer kuzumun tek istediği bol ışık imiş. ilk fırsatta resmini de eklerim.
Merhaba,sayfayı okudum ama kendi başıma bir sonuca varamayacağımı fark ettim,bu yüzden sormak istediğim birkaç soru var. Ağacımın yaprakları özellikle son zamanlarda olmak üzere bir kaç aydır yoğun şekilde dökülmeye başladı. Bir taraftan da yeni yaprak vermeye devam ediyor.Mevsim dolayısı ile normal bir durum mu yoksa hasta olabilir mi? Geçen sene boyunca yaz ve kış odada baktım fakat bu yaz camekanlı balkonuma geçirdim,bu da etkilemiş olabilir mi? Ek olarak sormak istediğim bir şey daha,geçen sene oda içerisinde baktığım için soğuk bir ortamda henüz bulunmadı,fakat kışı geçirmeleri gerektiğini aksi halde yaprak dökümüne girip daha sonra ölebileceklerini okudum,bu da yaprak dökme sebeplerinden biri olabilir mi ve bu seneyi her ne kadar çok soğuk olduğu için orada bırakmaya kıyamasamda camekanlı balkonda mı geçirmeli?Biraz uzun oldu ama benim gibi bir acemiye yardımcı olursanız çok memnun olurum.Şimdiden teşekkür ederim =) http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/408646d1369305348-2013-05-14-14.42.372.jpg
ayazgokhan
09-09-2013, 01:22
Arkadaşlar merhaba,
Bonsaim çok kötü durumda, cinsi 'Ulmus Parvifolia'. Yaprakları son bir ay boyunca çok canlı ve giderek gürleşiyordu. Aptal Ben, koçtaştan bonsailer için özel olan çiçek coşturan aldım ve, kullanım talimatında belirttiği gibi bir kapağa 1 litre su koyup hafta boyunca bonsaime verdim. Daha sonra bir gün kalktığımda yapraklar cansızlaşmıştı. Şuan yapraklar tamamen cansız ve kurumuş durumda. Çok gür ve canlı olan yapraklar birden kurudu. Ne yapmam gerekiyor lütfen yardım edin. Manevi değeri çok yüksek onu kaybedemem... Lütfen yardım edin arkadaşlar.
Ferit Aydın
09-09-2013, 01:28
Sayın ayazgokhan,
Öncelikle ağacınızın yakın çekim bir iki fotoğrafını eklerseniz daha sağlıklı olacaktır.
bir zararlıdan kaynaklıda olabilir.
Karaağaçlarda en çok görülen zararlılardan biri kırmızı örümcektir, çok hızlı bir şekilde yapraklarını döküp cansızlaşmasına sebep olur.
ayazgokhan
09-09-2013, 01:56
Merhaba, cevabınız için çok teşekkürler,
Resimlerini hemen yüklüyorum. Yalnız ben aceleyle yanlış birşey daha yaptım galiba, saksıdan çıkarıp su dolu kaba aldım...
440039
440040
440041
----------
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm
Ferit Aydın
09-09-2013, 13:02
Telefondan girdiğim için çok net göremiyorum, gördüğüm kadarıyla ağacınız karaağaç değil. Çin kuş eriğine benziyor. Su dolu kaptan çıkarıp tüm kuru yaprakları toplayıp gölge bir yerde muhafaza edin. Birde keskin bir bıçak ya da falçata ile gövdeden küçük bir kabuk kaldırıp yeşil mi değil mi bi bakın.
ayazgokhan
09-09-2013, 13:30
Merhaba Ferit bey,
Tavsiyelerinizi yaptım. Kabuğu kaldırdığımda yeşil bir görüntü var. Ne yapmalıyım?
Teşekkürler
Ferit Aydın
09-09-2013, 14:15
Merhaba sayın ayazgokhan,
ağacınız yaşıyor demek ki, dediğim gibi tüm yapraklarını saplarından kesin, üzerinde hiç yaprak bırakmayın.
Daha sonra su dolu kabın içerisinden çıkarıp saksısına toprağı bozulmadan oturtun.
Direk güneş ışığı almayacak şekilde pencere yakınına bir yere konumlandırın.
toprağı kurumaya yakın sulamasını yapın, tekrar filizlenecektir.
Geçmiş olsun
ayazgokhan
09-09-2013, 15:32
Ferit bey yardımlarınız için çok teşekkürler.
Sizi yordum ama bir sorum daha olacak. Toprağı çok azaldı suya koyduğum için. Nereden temin edebilirim? Standart çiçek toprakları olmaz sanırım. ?
Teşekkürler
Ferit Aydın
09-09-2013, 15:39
Şu an için öncelik ağacın yaşaması.
Eğer yaşar ise bir kaç ay sonra toprak değişimi yapmanız zaten gerekecektir, o yüzden şu an için bulabildiğiniz torf ya da bahçe toprağı gibi topraklarla ilave yapabilirsiniz köklerini ellemeyin mümkün olduğu kadar.
ayazgokhan
09-09-2013, 15:55
Ferit Bey,
Sulamayı nasıl yapmalıyım? Bir çok bilgi var ama hepsi de çok ayrı şeyler. Sizce nasıl bir sulama yapılmalıdır bu durumda?
Teşekkürler
Ferit Aydın
09-09-2013, 16:00
Gökhan bey,
Şu an için su dolu bir kaptan çıkarmış olduğunuz için 2-3 gün su ihtiyacını olmayacaktır.
Bir iki gün sonra toprağını kontrol edin, nemi azalıp toprak kurumaya yakın sulama yapın.
Sulamasını da saksı ile birlikte su dolu bir kabın içene oturtup toprak suya doyduğunda çıkartarak yapın. Bu işlem yaklaşık 4-5 dk gibi bir süredir, uzun süre tutmayın suyun içinde.
ayazgokhan
09-09-2013, 16:13
Çok teşekkürler Ferit bey,
Umarım toparlanır.
İyi günler.
taisenberg
17-09-2013, 14:39
Fukien tea cinsi bonsaim kurumak üzere. Tüm yaprakalrını aniden döktü. Bu mevsim yaprak dökme mevsimi bilmiyorum. Bugün çiçeklerden anlayan birine bahsettim bu durumdan. Şeffaf renkte poşetin içinde bir hafta kadar beklet dedi. Bu faydalı olur mu sizce?
Merhabalar; İzmirin şebeke suyu bitkiler için biraz sorunlu malesef. Sulamayı şebeke suyu olmayan su ile doldurduğunuz bir kapta, (suyun ph' ı 5,5-7 aralığında olursa daha iyi olur) daldırma yöntemiyle yapmanızı öneririm. Böylelikle ozmotik basıncı normal seyrine döndürebilirsiniz. Bitkinizin problemi daha çok; fazla gübreden veya yanlış gübreden kaynaklı, kök yanması ve kök çürümesiymiş gibi görünüyor. Dış mekanda rüzgar almayan, doğrudan güneş almayan bir yer de çözüm olabilir ancak, şu an ağacın sadece gövdesi canlı ve gövdedeki su da çekildiği zaman ağaç ölecek, rüzgar, güneş, düşük nispi nem v.b. unsurlar da bu süreci hızlandıracak. 5 ya da 10 litrelik pet su şişelerinin altını keserek ve üst kapağını açarak ağacınız için ideal bir mini sera ortamı oluşturabilirsiniz. Bu sera, ağacınız fotosentez için gerekli yeni kök ve yaprak sistemini oluşturuncaya kadar geçecek sürede gövdenin nem dengesini koruyacaktır. % 70-85 aralığında nemli bir ortamda (sera ortamında) ağacınız kendisini sağaltmak için zaman kazanacaktır.
Umarım sorununuzun çözümüne yardımcı olur.
http://www.agaclar.net/forum/1197946-post108.htm
Bitkiyi fotoğraflasanız iyi olurdu. Danıştığınız kişi bir sera önermiş. Sorun köklerdeyse çok etkili olmaz.
Nasıl suladığınızı, nerede hangi şartlarda baktığınızı söylerseniz daha iyi değerlendirebiliriz.
taisenberg
20-09-2013, 23:40
Bitkiyi fotoğraflasanız iyi olurdu. Danıştığınız kişi bir sera önermiş. Sorun köklerdeyse çok etkili olmaz.
Nasıl suladığınızı, nerede hangi şartlarda baktığınızı söylerseniz daha iyi değerlendirebiliriz.
4. ve son hazır bonsai denememdi bu. Artık hazır bonsai ile uğraşmayacağım. Sera olayını deniyorum şimdi. İşe yararsa yarar yaramazsa da yapacak bişey yok. Hepsinde aynı şey oluyor. Yapraklar büyüyor hatta çiçekler açıyor yeni yaprak veriyor. Birden yapraklar dökmeye başlıyor. Neden olduğunu anlamış değilim. Çiçeklerin durdukları yer aynı. Hatırlamıyorum diğerlerini ama mevsim olarak tam bu aralar oluyor sanırım.
Merhaba arkadaşlar, bonsai yetiştirmeye yeni başladım.
06/09/2013 tarihinde bonsai ekim kiti alarak tohumdan ektiğim Erguvan ağacım, 18/09/2013 tarihinde aşağıdaki fotoğraftaki gibi olmuştu. Fakat geçen haftalarda işler ters gitmeye başladı ve mevcut yaprakları solmaya başladı. Daha sonra yeni bir dal daha çıkarmaya başlayınca umutlanmıştım. Ama bu sabah baktığımda o yaprağın dalının da açık yeşile döndüğünü gördüm. Fotoğrafları ekledim.
Pazartesi, çarşamba ve cuma olmak üzere haftada 3 kere sulama yapıyorum, her sabah saat 9'da direk güneş ışığına bırakıyorum ve akşam perdeyi indiriyorum. Herhangi bir gübre uygulamadım.
Direk güneş ışığına koymam mı sorun oluyor, yoksa çok mu suluyorum acaba diye düşünmeye başladım.
Yorumlarınızı ve yönlendirmenizi bekliyorum.
Merhaba sayın Prayer
Öncelikle ağacınız erguvan değil bana göre Gülibrişim.
http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/5869.htm
Diğer konu ise maalesef ağacınızı kaybediyorsunuz.Sulama periyodunuz çok sık ve toprak harcınızda sanki onu yakmış gibi.
Umarım kurtarırsınız...
Merhaba Sayın merlict
Evet, fidanım sanırım Gülibrişim. Sulama sıklığını azalttım, direk güneş ışığında değil de perde arkasından güneş alacak şekilde bir yere aldım. Sulama sıklığı ile ilgili bir öneriniz ya da başka bir öneriniz var mı ? İnşallah fidanımı yaşatabilirim.
Tavsiyem toprağını sadece nemli tutun, sulu olmasın ve kurumadan su vermeyin.Saksı altında kab varsa onu da alın, tabana süzülen su orda bekleyip toprağın alt kısmı su içinde olmasın.
Umarım yaşatabilirsiniz.
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim, elimden geleni yapacağım.
Öncelikle merlict'e yorumları ve tavsiyeleri için teşekkür ederim. Yaklaşık 1 aydır, ağaç fidanım ile olduğundan daha fazla ilgileniyorum. Bugün toprağına az bir miktar arkadaşımdan aldığım solucan gübresi ve torf karıştırdım. Aşağıda birkaç resim ekledim, dalları filan döküldü ama sanki iyi durumda gibi gözüküyor.
Sizin yorumlarınız nedir ?
Neden onu mevcut saksısından dışarı çıkardınız.Amacınız saksı değiştirmek ise biraz erken yok şaşırtmak ise gerek yoktu.Bu şekilde hem gelişimini yavaşlattınız, hemde ağacı strese soktunuz.Umarım kılcal kökler zarar görmemiştir.
Bana sorarsanız yapmayı planladığınızı önceden danışın, sonra sonuca katlanıp üzüntü yaşamayın.
kommeausdeutsch
15-11-2013, 20:20
Merhaba ben forumda yeniyim,konu açamadım. 4 gün önce kızılaydan aldığım bonsaimin türünü bilmiyorum ve yaprakları döklüyor.Yanlış mı suluyorum yoksa yaprak dökme mevsimimi ???
erencaner
15-11-2013, 20:37
teşekkürler.
erencaner
15-11-2013, 20:41
arkadaşlar IKEA'dan 5 gün önce türünün carmona fukien tea türü oldugunu anladığım bir bonsai aldım. her aksam düzenli suluyorum. saksısını ve topragını değiştirmedim. Fotoğraflarını aşağıdaki linke yükledim. Sizce ne yapmam gerekir bakım için? Evde direkt cam kenarına yakın olmayan bir masa üzerinde bulunuyor. Dün çiçek tomurcukları açtığını farkettim.Bir yandan da hafifce dokundugum yapraklar dökülüveriyor, sararma az var pek yok fakat gövdenin toprakla birleştiği yerde beyazlanma var fotoğraflarda da görülüyor dikkatli bakarsanız. Forumda bi arkadas bunun için saksı ve toprak değişimi yaptıgını ve düzeldiğini söylemiş. Sizce ne yapmalıyım genel olarak?
Merhaba ben forumda yeniyim,konu açamadım. 4 gün önce kızılaydan aldığım bonsaimin türünü bilmiyorum ve yaprakları döklüyor.Yanlış mı suluyorum yoksa yaprak dökme mevsimimi ???
Türünü ve durumunu (koşulları) bilmeden cevap vermesi çok zor bir soru.
Mümkünse önce bir fotoğrafını çekerek yükleyin ki türünü öğrenin ve durumunu da görmüş olalım!?
arkadaşlar IKEA'dan 5 gün önce türünün carmona fukien tea türü oldugunu anladığım bir bonsai aldım. her aksam düzenli suluyorum. saksısını ve topragını değiştirmedim. Fotoğraflarını aşağıdaki linke yükledim. Sizce ne yapmam gerekir bakım için? Evde direkt cam kenarına yakın olmayan bir masa üzerinde bulunuyor. Dün çiçek tomurcukları açtığını farkettim.Bir yandan da hafifce dokundugum yapraklar dökülüveriyor, sararma az var pek yok fakat gövdenin toprakla birleştiği yerde beyazlanma var fotoğraflarda da görülüyor dikkatli bakarsanız. Forumda bi arkadas bunun için saksı ve toprak değişimi yaptıgını ve düzeldiğini söylemiş. Sizce ne yapmalıyım genel olarak?
Merhaba sn erencaner,
İlk önce http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm başlığındaki bilgiler ışığında ağacınızın fotoğrafını doğrudan foruma yükleyebilir misiniz?
Forum harici sitelere yönlendiren linkler, zaman içinde çalışmayabiliyor ve bu da daha sonra faydalanacak arkadaşlar için kötü oluyor.
Fotoğrafı yükledikten sonra, aynı türden bitkisi olan arkadaşlar size mutlaka yardımcı olacaktır.
Merhaba evimin yeni misafiri bir bonzaim var.bugun fark ettim ki yapraklari birkac tanesi sararmis ve elime geldi cok üzuldum türünün ne oldugukonusunda bilemiyorum hediye geldi yayınlanan resimlere gore sanirim ficus..hollandadan gelmis ve tam 20 yaşinda oldugu söylenmis.saksi icinde diger bonzailere gore buyuk oldugundan diye düsünuyorum ..şuanda kafam çok karısik ne yapacağımı bilmiyorum sürgünler var üstunde..ben şimdi ne yapacağım yardım ederse bilenler sevinirim..ayrıca resim buraya koymak istedim ama başaramadim .
Tekrar merhaba evet söz ettigim bonzaim bu kendisini tanimaya calisıyorum bana yardımcı olursanız sevinirim bildiğim tekşey 20 yaşinda olduğu .bu arada sulama konusunda alındıgı yer suya batırıp cıkartin tepeden vermeyin demiş.burdan okudugum kadariylada bu islem sadece kücük saksidekiler için geçerli.bende yağmurlama şeklinde verdim..aydınlatırsanız sevinirim. .
badrobot
02-12-2013, 22:52
Sn.sedag.
Ağacın türü ne olursa olsun sulama konusu bonsaide çok dikkat edilmesi gereken bir konu. Sulamada ağacın büyüklüğünden ziyade ağacınızın cinsinin (türü) ne olduğu çok daha önemlidir. Toprağın özelliklerinide unutmamak gerekir; bazı topraklar suyu tutucudur, bazıları geçirgen. Yaşadığınız bölgenin ikliminindende söz etmeye kalktığımızda işin içinden çıkılmaz bir hal almış gibi bir durum oluyor sanki...
Size kafanızı karıştırmadan en basit çözümü söylemek istiyorum; saksının toprağına işaret parmağınızı 1-2cm kadar batırın ve çıkartın, eğer parmağınıza bulaşan toprak hafif nemliyse ağacınızı kesinlikle sulamayın, eğer parmağınıza bulaşmış olan toprak kuruysa ve parmağınızdan dökülmeye eğilimliyse tuprak kurudur ve ağacınızı toprak üstünden toprağı doyurarak (önce bir kere sulayın 10dk sonra yine sulayın) sulamalısınız.
Ağacınızın türü Fukien Tea olup biraz nazlı bir türdür. Fazla sulamalardan kesinlikle hoşlanmaya ve kök çürümesine çok yatkın bir türdür.
İyi çalışmalar dilerim.
Çok teşekkürler yazdıklarınız doğrultusunda toprağına baktım sanırım nemli bir yapıya sahip. Bir kaç gün takip edeceğim umarım baska yaprakları sararmaz..ayrıca bu uzayan sürgünler istenen bir vakittemi kesmeliyim yoksa mevsimi varmi.forumdan budamayla ilgili acıklamaları henüz okuyamadım ama insallah resimlerle nerelerden budama yapıldıgıni anlatıyordur..bonzai hakkında tam bir cahillik içindeyim ilginize teşekkürler
badrobot
02-12-2013, 23:31
Sn.sedag.
Ağacınız tropik bir tür olup kış dönemlerinde ev içinde yaşatmalısınız. Yaz dönemlerindede güneşin yakıcı ışınlarından uzak olması kaydıyla gölge bir yerde balkon gibi açık havaya taşıyabilirsiniz.
Gelelim budamaya; Uzayan sürügünleri kesin, ama tan dalın bağlantı yerinden değilde yanındaki yapraklarla eşitleyerek...yani o sürügünü tamda dip bağlantısından kesmeyin. Diğer sürgünlerle eşitleyerek bir kesim yapmalısınız. Eğer tam dipten keserseniz ağacınızın o bölgesi çıplak kalır.
Sayın badrobot
Resim üstündeki açıklamanıza teşekkür ederim.. uygulayacağım.iyi çalışmalar dilerim..
Sayın Sedag,
Sayın Badrobotun önerilerine göre budadıktan sonra. Ağacınız size, siz de ağacınıza alışıncaya kadar fazla su vermeden yaşatmaya çalışın. Bir süre sonra önden, yanlardan ve arkadan da birer fotoğrafını ilave ederseniz ağacınızı yavaş yavaş nasıl eğiteceğiniz konusunda yönlendirmeye çalışırız.
Market bonsailerinde en büyük sorun toprağının ya tamamının ya da tamamına yakınının yosun olması nedeniyle çok su tutması, bu da fazla sulanırsa köklerde çürümeye neden oluyor. Zamanla saksı değiştirip eski toprağını azaltıp geçirgen bir karışımla su tutmasını azaltmak iyi olur.
İyi çalışmalar dilerim...
Bonsai ficuslarda yaprak dökülmesi problemi var ne yapabilirim ışık tesiri olabilir mi? yerini değiştireyim mi?
fotograf sayısı çok oldu kusurabakmayın ! ;)
Ferit Aydın
04-12-2013, 11:30
Sayın tutmos, bulunduğu noktada klima var mı? Birde hava sirkülasyonu mevcut mu?
Klimalı bir nokta ve hava sirkülasyonu zayıfsa genç sürgünleri kurutup yaprak dökmesine sebep olur.
Düzenli sulama, ışık ve nem ficusların en yoğun istekleridir.
Sararan yaprakları ağaçtan uzaklaştırıp kuru dalları budarsanız yeni sürgünler verecektir.
badrobot
04-12-2013, 16:26
Sn.Tutmos.
Benim yazacaklarım ağacınızın yaprak dökmesiyle ve hastalığıyle (eğer hastaysa) ilgili değilde daha çok şekliyle ilgili olacak.
Fotoğrafa ilk baktığımda altta kalın ve iddialı bir nebari ve oldukça büyük bir ağaç görüyorum. Ama ne varki ağaç çok güzel olmasına rağmen bonsai adına hiç bir çalışma yapılmamış, sanki kendi halinde yıllarca gelişimine bırakılmış gibi bir hali var. Aklıma "acaba ağacı daha yeni mi aldınız mı ve üzerinde çalışamadan problem yaşayıp, fotoğraflarını paylaştınız?" diye sormadan edemiyorum kendime. Ağacınız sağlığına kavuşur kavuşmaz bonsai adına ağacınızla çalışmanız ağacınızın ilerki dönemlerde güzel bir BONSAİ olmasını sağlayacağından eminim. Yoksa bu haliyle üzerinde hiç bir çalışma yapılmamış, kendi halinde gelişmiş bir salon bitkisi görünümünde kalacaktır.
Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
Sn tutmos,
Ferit beyin de dediği gibi ficus türleri ışık, nem, ısı değişikliklerinde bu tür reaksiyonlar gösterebiliyor. Bitkiniz hasta da olmayabilir!
Sayın sagol öncelikle verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim. Bonsaimin yapraklarında sararma devam ediyor bu sabah baktıgımda yine artış göstermis.dokunduğumda düşmeye başlıyor. Ne yapmam gerek bilemiyorum evdeki kalorifer den etkilenmis olabilirmi gündüz biraz hava aldırmaya akşamlarıda ortamı nemli tutmaya çalışıyorum..Forumdaki yazılarda vitaminden bahsedilmiş acaba bize bir faydası olurmu yanıtlarsanız sevinirim..
Sayın Sedag,
Yer değişiminde de yapraklarda sararma ve ardından dökülme olabiliyor. Ağaçlar yeni yerine(ısı,nem,ışık) alışıncaya kadar bir stres yaşıyor. Ağaçların sağlığı bozulduğunda genel olarak gübre vermiyoruz. Ziraat malzemeleri, ilaçları satan yerlerde strese karşı kullanılan bazı maddeler var ama en küçük ölçü 1 kğ o nedenle 1 saksı için almanızı tavsiye etmem. Sulamayı çok kontrollü yaparsanız bu sorunu atlatabilir zannediyorum. Güneşli ama kaloriferden uzak bir yere koyup, bir süre yer değiştirmemeniz iyi olur. Saksının altındaki tepsiye biraz çakıl koyup saksıyı çakılların üzerine oturtmanız iyi olur, çakıllara su verin böylece buharlaşma olacak ve ağacınız gerekli nemi alacaktır( çakıl bulamazsanız 2 tahta parçasıylada bir yükseklik sağlayıp kökleri taban suyundan uzak tutmaya çalışabilirsiniz).
İyi çalışmalar dilerim....
Sayın sagol öncelikle verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim. Bonsaimin yapraklarında sararma devam ediyor bu sabah baktıgımda yine artış göstermis.dokunduğumda düşmeye başlıyor. Ne yapmam gerek bilemiyorum evdeki kalorifer den etkilenmis olabilirmi gündüz biraz hava aldırmaya akşamlarıda ortamı nemli tutmaya çalışıyorum..Forumdaki yazılarda vitaminden bahsedilmiş acaba bize bir faydası olurmu yanıtlarsanız sevinirim..
purpledeep
04-12-2013, 22:23
Merhaba 3 gün önce ikeadan bir bonsai aldım. Araştırmalarım sonucunda Zanthoxylum Piperitum cinsi yani Japon biber ağacı olduğunu öğrendim. İkinci akşam kökünü budayıp toprağını yeniledim ve ayrıca sıvı gübre uyguladım. Ancak bu akşam eve geldiğimde bazı yaprakların dökülmüş olduğunu ve bir kısmının da dallarında sarardığını gördüm. Nette çok detaylı bilgi bulamadım. Acaba yaptığım işlemler mi ağacı yordu yoksa şu an bulunduğu ortamda mı sorun var. toprağı nemli herhangi bir sorunu yok. Oda sıcaklığı 23-24 arası değişiyor. Cama yakın ışık alan bir yerde ama bu yüzden kalorifere yakın duruyor maalesef. Odayı soğuk nedeniyle havalandırmıyorum.
Merhaba 3 gün önce ikeadan bir bonsai aldım. Araştırmalarım sonucunda Zanthoxylum Piperitum cinsi yani Japon biber ağacı olduğunu öğrendim. İkinci akşam kökünü budayıp toprağını yeniledim ve ayrıca sıvı gübre uyguladım. Ancak bu akşam eve geldiğimde bazı yaprakların dökülmüş olduğunu ve bir kısmının da dallarında sarardığını gördüm. Nette çok detaylı bilgi bulamadım. Acaba yaptığım işlemler mi ağacı yordu yoksa şu an bulunduğu ortamda mı sorun var. toprağı nemli herhangi bir sorunu yok. Oda sıcaklığı 23-24 arası değişiyor. Cama yakın ışık alan bir yerde ama bu yüzden kalorifere yakın duruyor maalesef. Odayı soğuk nedeniyle havalandırmıyorum.
Yaptığınız işlemlerin zamanlaması yanlış olmuş maalesef sn purpledeep.
Bu tür işlemler için genelde ilkbahar başı uygundur, yani bitkinin uyanmaya başladığı an! Gübrenin zamanlaması da yine çok yanlış olmuş :(
Genel olarak gübreyi de bitki uyanmaya başladıktan sonra vermeye başlıyoruz ve uyku dönemine girmeden önce (bölgeye göre değişmekle birlikte sonbahar ortası gibi) kesiyoruz.
Bitkiniz umarım yaşar
purpledeep
06-12-2013, 09:07
Birkaç yaprak kaybından sonra durdu. Kaloriferin yanından kaldırdım. Şu an hayatından memnun görünüyor. Hatta iki küçük yeni dal farkettim dün akşam. Sanırım yaşayacak. Bu da fotoğrafı
Sn purpledeep
Bonsainizin altındaki tasları sizmi koydunuz. Bir amacı varmı yoksa sadece dekor amaçlımı
purpledeep
07-12-2013, 14:03
Sn purpledeep
Bonsainizin altındaki tasları sizmi koydunuz. Bir amacı varmı yoksa sadece dekor amaçlımı
Sadece dekor amaçlı koydum.
purpledeep
14-12-2013, 12:36
Halen yaprak dökülme az da olsa var ancak bonsaimde sararma ve aşırı dökülme sorunu ortadan kalktı. Yeni sürgünler ise çoğalıyor. Şekil verme için budama işlemi bir süre dalların sıklaşmasını bekleyip mi yapılmalı yoksa en başta bir form verip daha sonra bunu korumaya çalışmak mı daha sağlıklı? Ayrıca ne şekilde budama yapmalıyım fikir verirseniz sevinirim.
erol sırlı
14-12-2013, 17:35
Bonsai’de budamanın rolü nedir? Bonsaimi ne zaman ve ne kadar budamalıyım?
Budama, bonsainin biçimini korumak (ya da doğru biçimi elde etmek için büyümesini şekillendirmek) ve sürgünlerin gelişimini teşvik etmek için gereklidir. Bazı bitkiler, ne kadar hassas olursa olsunlar budamaya doğal olarak iyi yanıt verirken, diğer bitkiler için toparlanmak, özellikle de budama yılın yanlış mevsiminde uygulanmışsa, oldukça zordur. Doğru budama için, bonsainizin türünü bulmanız ve eski ve yeni sürgünler için hangi budama zamanının uygun olduğunu araştırmanız gerekmektedir. Genel olarak tek yıllık sürgünler, bonsainin şeklinin korunması için, büyüme mevsiminde budanırken, çok yıllık sürgünlerin (odunlaşmış gövdelerin) budaması sonbaharın ortalarında yapılır.
Özellikle ardıç ve sedir gibi herdem yeşil kozalaklı ağaçların bonsailerinde, bonsai budamanın ana şekillerinden biri “elle uç alma” dır. Bu, gür yapraklanmayı arttırmak ve daha ağaca benzer bonsai görünümü elde etmek için, bonsainin genel biçimine uymayan yeni sürgünlerin ya da tepe noktasından çıkarak bonsainin görünümünü bozan sürgünlerin parmakla alınmasıdır. Bunu yapmak için, yeni büyümeye başlayan kısmı parmaklarınızın arasına alın ve dalı diğer elinizle tutarken, işaret parmağınızla bükerek çıkartın. Bu yöntem, filizleri makasla budamaktan daha iyidir. Çünkü, makasla budama, geride doğal olmayan bir görüntü ve yapraklarda çirkin bir kahverengileşme bırakır. Akçaağaç, çin karaağacı ve muşmula gibi yaprak döken ağaçlar için, makasla budama en iyisidir. Dışa doğru taşan ya obur dalları budarken, sürgünleri bir sonraki yaprak çiftinin hemen üzerinden budayın, ama yaprakları kesmeyin.
Bonsaide yaprak budama (yaprak döktürme olarak da bilinir), ficus ya da akçaağaç gibi bir çok yaprak döken ağaçlarda ve tropikal bitkilerde, yaprak boyunu küçültmek, kötü görünen yaprakları temizlemek ve iki dönemlik büyümeyi bir döneme sığdırarak büyümeyi hızlandırmak için kullanılır. Akçaağaç gibi ağaçlar için bu, sonbaharın daha canlı geçeceği anlamını taşır. Bu budama işlemi, yazın ortalarında, ağaç yapraklarının %60-90’ının kesilmesi, üstte sadece ağacın enerjisini koruyacak kadar yaprak bırakılmasıyla gerçekleştirilir. Yaprakları iyi bir makasla, hemen yaprağın arkasından keserek çıkartın. Sonraki birkaç hafta, bitkinizi iyi koşullarda tutun ve yeterli su almasını sağlayın.
Bu tür budamaların sadece belirli türdeki bitkiler için yapılabileceğini unutmayın.
-------------------------------------------------------------------------------
1. Dal budama
2.Yeni dal oluşturmak için budama yapılacak yerler
3- 1. Yaprak küçültme 2. Yaprak azaltma (Yapraksızlaştırmak)
-------------------------------------------------------------------------------
Biçim kazandırmak için yapılan budama
-------------------------------------------------------------------------------
Biçim korumak için yapılan budama
-------------------------------------------------------------------------------
Uç alma
Makale: http://www.bonsaisite.com/mprune.html
Resimler : http://www.bonsaiprimer.com/pruning/...eveloping.html
http://www.canadiancountrywoman.com/...runebonsai.php
Bonsai4Me :: Bonsai (http://www.bonsai4me.com)
erol sırlı
14-12-2013, 17:39
Bonsai’nin yapraklar dökülmemesi için köklerine 10.10.15 formulasyonunda özel ec düşük gübre vermelisiniz.
Bonsai’nin yapraklar dökülmemesi için köklerine 10.10.15 formulasyonunda özel ec düşük gübre vermelisiniz.
Sn erol sırlı,
Böyle bir genelleme yapmak son derece hatalı olur, çünkü yaprak dökülmesinin birçok nedeni vardır/olabilir.
erol sırlı
14-12-2013, 19:32
köklerin iyi çalışmasıiçin ve bitkinin ortama uyum sağlaması için köklerine ec düşük fosforlu yaprak gübesi ve yapraktan amino asit uygulamanızı yavsiye ederim.
purpledeep
14-12-2013, 22:30
Sayın erol sırlı yazdıklarınız için teşekkür ederim ama sorduğum soruların cevaplarını bulamadım. Ben bitkime vereceğim form konusunda fikir ve verilecek formun ağacın yetiştirilmeye başladığı andan itibaren mi yoksa bir süre gelişmeye başladıktan sonra mı yapılmasının sağlıklı olacağını sormuştum.
badrobot
15-12-2013, 08:33
Bonsai’nin yapraklar dökülmemesi için köklerine 10.10.15 formulasyonunda özel ec düşük gübre vermelisiniz.
Bu yazdığınız önerinin bir çözüme ulaştıracağını sanmıyorum. Hatta bazı dönemlerde verdiğiniz gübre yarar değil zarar bile verebilir. En önmenli şey ağacın yaprağını zamansız veya nedensiz neden döktüğünü bulmak. Yani teşhis. Ağacın yaprağını dökmesinin nedeni yüzlerce nedenden biri olabilir.
Sizin yazdığınız amino asit içeren düşük EC içeren gübreyle olacak bitecek iş değil. Bunu bizat tecrübelerime dayanarak yazıyorum. Ağacınız fazla sulamadan, toprakta tuz birikmesinden, demir eksikliğinden, toprağın Ph derecesinin dengesizliğinden, toprak altı ajanlardan, (yazmakla bitmez) vb. bir çok nedenden ötürü hastalanabilir ve yaprağını dökebilirler. Bu aşamada teşhis çok önemlidir. Teşhis elbette uzmanlık işidir. Ama deneme yanılma yapmakta son çare olabilir. Çevrenizde uzman veya deneyimli birileri varsa yardım alın yoksa deneme yanılma (ki bu riskli bir yöntem ama hiç yoktan iyidir.) yoluyla bulmaya çalışın ve tedavi edin.
Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum. Umarım ağacınız kurtulur.
badrobot
15-12-2013, 09:11
Sonradan aklıma bir örnek geldi.
Eğer ağacınızda demir eksikliği gibi bir rahatsızlık varsa verdiğiniz gübreyi ağaç bünyesine alabilmesi yani ağacın çalışabilmesi için öncelikle demir eksikliği probleminin çözmek gerekiyor. (Çok saçma bir benzetme olacak ama şöyle söyliyeyim; arabanın kontağını çevirmeden önce arabaya önce yakıt koymalısınızki çalışsın gibi bir şey bu. Yoksa siz istediğiniz kadar kontağı çevirin araba çalışmayacaktır, yakıt olmadığı için.)
Yani şunu demek istiyorum; ağacınızda hastalığı teşhis etmek hastalığı yarı yarıya tedavi etmek gibi bir şey.
badrobot
15-12-2013, 11:19
Birkaç yaprak kaybından sonra durdu. Kaloriferin yanından kaldırdım. Şu an hayatından memnun görünüyor. Hatta iki küçük yeni dal farkettim dün akşam. Sanırım yaşayacak. Bu da fotoğrafı
Sn.purpledeep.
Koloriferin yaydığı ısı havayı kurutur. Yani ağacınızın yapraklarında ve toprağında nem kaybına neden olur. Kalorifer peteğinin yanından aldıktan sonra biraz kendine gelmesinin nedeni bu olmalı. Ağacınızın türürnü bilmiyorum ama sanki ithal tropik türlere benziyor. Bu türler ülkemizin kış şartlarına dış ortamda dayanamazlar. Dolayısıyla içeride tutmanız; sıcaklığın 20derece civarı olması ama yapraklarında ve toprağında rutubetin eksik olmaması gerekir. Bunu bol sulama olarak algılamayın sakın. Dengeli sulama dışında kontrollü bir şekilde fısfısla tüm ağacı hafif ıslatmanız faydalı olabilir.
purpledeep
15-12-2013, 17:07
Teşekkürler badrobot. Ağacın türü ile ilgili çok bir bilgi bulamadım maalesef. Dediğiniz gibi sıcaklıktan uzak odada ışık alan bir yerde tutuyorum. Toprağı kontrol ediyorum ve kurumaya başladığında yağmurlama tekniğiyle suluyorum. Yine de özellikle alt dallardaki yapraklarda dökülme az da olsa var. Mevsim gereği mi yoksa gerçekten bir sorun mu var bilemiyorum.
mertsamet
02-01-2014, 09:55
İyi günler kusura bakmayın foruma yeni üye olup hemen bu soruyu soruyorum. Adım Samet geçen ay sevgilimden doğum günü hediyesi olarak çok güzel bir bonsai aldım. Bir aydır yüksek lisans tezimle uğraşıyorum ve bonsaim ile çok fazla ilgilenemedim. Fakat sulamayı hergün değil, 2-3 günde bir yaptım. Aradan kötü yaprakları ayıkladım. Yapraklarını nemli bir bez ile ara ara sildim. Ağaç 1 aydır aynı yerindeydi ve bir sorun yoktu. Son bir hafta içinde yaprakları burkulup düşmeye başladı. İlk başta foruma baktığımda tomurcuk var ise sorun yok denilmesinin verdiği rahatlama ile beklemeye başladım fakat yapraklar git gide döküldü ve son halinde ağaçta neredeyse hiç birşey kalmadı. Tahmin edebileceğiniz gibi sevgilimden gelme bir hediye olduğu için bu ağacın yaşaması ve sağlıklı olması benim için çok önemli. Resimlerden anlayabileceğiniz gibi dalların uçları beyaz pullar ile kaplandı. Elimi sürtünce pullar dökülüp altından kahverengi dal çıkmakta. Kök çürümesine baktım kökün altına dokunduğumda kolay bir kopma olmuyor güçlü duruyor. Belki doğal sürecidir ama hediye olması beni paniklettiTavsiyeleriniz nelerdir. Ustalarımdan yeni başlayanlar için hayati öneme sahip olan görüşlerini bekliyorum. Lütfen bana yardım edin.
ImageShack Album - 6 images (http://imageshack.us/g/1/10477898/)
Sn mertsamet,
Fotoğrafları aslında doğrudan forumumuza yüklemeniz gerekiyor. Ben sizin için yükleyim dedim ama bende fotoğraflar açılmadı.
Rica etsem http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm başlığındaki talimatları okuyarak fotoğrafları doğrudan foruma yükleyebilir misiniz? Sonra bakalım ağacınızın neyi varmış :)
mertsamet
02-01-2014, 10:12
Sn mertsamet,
Fotoğrafları aslında doğrudan forumumuza yüklemeniz gerekiyor. Ben sizin için yükleyim dedim ama bende fotoğraflar açılmadı.
Rica etsem http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm başlığındaki talimatları okuyarak fotoğrafları doğrudan foruma yükleyebilir misiniz? Sonra bakalım ağacınızın neyi varmış :)
Düzenlemeyi yaptım hızlı cevabınız için teşekkürler.
Sn mertsamet,
Resimleri görmeden önce tariflerinize dayanarak acaba kabuklu bit mi var dedim kafamdan ama ficus retusalarda bu tür pullar ağacın kendi dokusudur, bir sorun veya zararlı değildir.
463017
Bitkiniz iç mekanda bakılabilen, ancak tropik bir bitki olduğu için ısı, ışık ve nem isteği (toprağında değil, ortamdaki nem) yüksek olan bir bitki. Eğer bu koşulları sağlamayan bir ortamda bakıyorsanız bu tür bir tepki vermesi da gayet normal.
Belirttiğim koşulları sağlayın ve toprağı kurumaya yakın sulayın, toprağın uzun süre ıslak kalmamasına da özen gösterin. :)
NOT: Bitkiler, yaptığımız bir yanlışa anında tepki vermezler, tepkilerini türe göre değişmekle birlikte belirli bir sonra verirler. Yani yaprağını 3-4 hafta sonra dökmüş olması en başından beri bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelir :)
mertsamet
02-01-2014, 10:21
Sn mertsamet,
Resimleri görmeden önce tariflerinize dayanarak acaba kabuklu bit mi var dedim kafamdan ama ficus retusalarda bu tür pullar ağacın kendi dokusudur, bir sorun veya zararlı değildir.
463017
Bitkiniz iç mekanda bakılabilen, ancak tropik bir bitki olduğu için ısı, ışık ve nem isteği (toprağında değil, ortamdaki nem) yüksek olan bir bitki. Eğer bu koşulları sağlamayan bir ortamda bakıyorsanız bu tür bir tepki vermesi da gayet normal.
Belirttiğim koşulları sağlayın ve toprağı kurumaya yakın sulayın, toprağın uzun süre ıslak kalmamasına özen gösterin.
NOT: Bitkiler, yaptığımız bir yanlışa anında tepki vermezler, tepkilerini türe göre değişmekle birlikte belirli bir sonra verirler. Yani yaprağını 3-4 hafta sonra dökmüş olması en başından beri bir şeylerin yanlış olduğu anlamına gelir :)
Hızlı cevabınız için çok teşekkürler oda biraz kuru olabilir. Kalorifer peteğine nemlendirici alayım. Olmadı eve götürürüp sorunu çözeyim. Peki Eski ihtişamlı günlerine ne zaman döner acaba ve tomurcukları kısa sürede toplar mı? Son sorum ise hastalık belirtisi görüyor musunuz ?
Hızlı cevabınız için çok teşekkürler oda biraz kuru olabilir. Kalarüfer peteğine nemlendirici alayım. **** eve götürürüp sorunu çözeyim. Peki Eski ihtişamlı günlerine ne zaman döner acaba ve tomurcukları kısa sürede toplar mı? Son sorum ise hastalık belirtisi görüyor musunuz ?
Doğrusunu söylemek gerekirse fotoğraflardan bir tanı koymak oldukça zor ama dediğim gibi bana ortamını/koşullarını sevmediği izlenimi bıraktı. Siz gerekli ısı, ışık ve nem koşullarını sağladığınızda 1-2 hafta içerisinde düzelmeye başladığını görebilirsiniz.
Merhaba,
Aşağıda fotografları bulunan hediye gelen bonsaimin yaprakları eve geldikten 3 gün sonra solgunlaşmaya, cansızlaşmaya başladı okudugum kadarıyla hemen su dolu kovaya batırarak suladım ve yapraklarına su puskurttum bıraz kendıne geldı ancak yıne yapraklar ılk geldıgı gun gıbı değil.
Bonsaimin cinsi, bakımı ve bu aşamada ölmemesi için yapılabilecekler ile ilgili değerli yardımlarınızı rica ederim.
Şimdiden çok teşekkürler
http://imageshack.com/a/img30/1725/hfwx.jpg
http://imageshack.com/a/img845/8259/4vr5.jpg
http://imageshack.com/a/img23/4953/yxq5.jpg
purpledeep
13-01-2014, 11:35
Merhaba,
Bonsai tutkusu gittikçe arttığı için bir adet daha edindim geçtiğimiz günlerde. 3 haftadır bizde olan bu güzel ağaçcığın eve geldiği günden beri yapraklarında kararma ve lekeler var. Sanırım bir hastalığı var ama çözemedim. Yeni sürgünlerde de kararma oluyor. Sorunun sebebi ve çözümü hakkında bilgisi olan yardımcı olabilir mi?
Teşekkürler
Diplocarpon rosae dediğimiz fungal sorun (mantar hastalığı) olabilir.
Hastalıklı yaprakları toplamanızı ve uzaklaştırmanızı öneririm. Ayrıca ev yapımı veya kimyasal ilaçlar kullanabilirsiniz.
purpledeep
13-01-2014, 17:52
Teşekkürler sn. Sakaki. Üzerinde leke gördüğüm sararmış ya da kararmış tüm yaprakları ve sürgünleri budadım az önce. Ev yapımı olarak elimdeki malzemelerle uygulayabileceğim yağsız süt ve su karışımı uygulayacağım.
Ev yapımı olarak elimdeki malzemelerle uygulayabileceğim yağsız süt ve su karışımı uygulayacağım.
Ev yapımı ilaçlar konusunda doğrusu çok bilgili değilim, bu ilaç mantara karşı mı kullanılıyormuş?
purpledeep
13-01-2014, 21:53
Ev yapımı ilaçlar konusunda doğrusu çok bilgili değilim, bu ilaç mantara karşı mı kullanılıyormuş?
Forumda şu konuyu okuyup uyguladım
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/14992.htm
Forumda şu konuyu okuyup uyguladım
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/14992.htm
Eğer bonsainize iç ortamda bakıyorsanız ve/veya küçük çocuklarınız varsa ve bitkinize erişebilecek durumdalarsa ev yapımı ilaçları denemek daha mantıklı ama böyle riskler yoksa kimyasal ilaçları tercih ediyorum ben genelde.
Hidrojen peroksit (oksijenli su) kullanırken de çok dikkatli olmanızda ve ortada bırakmamanızda fayda var.
Umarım hastalığı en kısa sürede yok edersiniz.
Tugba&Onur
22-01-2014, 13:03
Merhaba Arkadaşlar,
Ginseng cinsi bir bonzaim var. yeni bakmaya başladım. saksının altı delik değik bu sebeple su ayarlamasını daha tam yapamadım. yaprakları kurumaya ve dökülmeye başladı. Bununla ilgili ne yapabilirim. yardımcı olur musunuz?
Sayın Tugba&Onur,
Altı delik olmayan saksıda bitkinin kökleri çürür. En kısa zamanda altı delik bir saksıya almanızı öneririm.
İyi çalışmalar dilerim..
Merhaba Arkadaşlar,
Ginseng cinsi bir bonzaim var. yeni bakmaya başladım. saksının altı delik değik bu sebeple su ayarlamasını daha tam yapamadım. yaprakları kurumaya ve dökülmeye başladı. Bununla ilgili ne yapabilirim. yardımcı olur musunuz?
öncelikle selamlar sevgiler..
yaklaşık 1 sene önce Bonsai sanatına karşı bir merakım ve ilgim oluşmaya başladı. öncelikle hazır satılan ve türünü bilmediğim bir tane edindim.. tabi ki hemen yapraklarını dökmeye başladı. aldığımda tüm dallarında yaprakları mevcuttu. yer değişiminden ve iç mekan mı dış mekan mı türünü bilmediğimden evimizde salonumuzda tutuyorum ( kaloriferli ama kalorifere uzak )
yapraklarını dökmesinden sonra ilk önce sulama ve toprak türüne bakmaya çalıştım. ağaç kök çevresinde toprağı biraz kurcalayınca minik 1, 2 tane beyaz bit benzeri yaratık gördüm. toprak da sanki şeker taneleri var gibiydi. fakat tekrar kurcaladığım da bir daha o beyaz yaratıklarla karşılaşmadım.
467169
467168
genellikle 2 günde bir toprak üstü kuruduğunda alttaki su kanalından su gelene kadar yağmurlama şeklinde toprağı suluyorum ve 20 dakika sonra işlemi tekrarlıyorum ( tabi ki gövde ve yaprakları da fıs fıs ile ıslatıyorum) kuruyan yaprakları topladım ve bazı odunlaşan dalları budadım
467170
ve yeni sürgünlerim bu şekilde sağlıklı olarak büyümeye başladı.
467171
467172
yeni sürgünlerin sağlıklı büyümeleri için önerileriniz ve yardımlarınızı bekliyorum nasıl müdahale etmeliyim? , neler yapmalıyım?
teşekkürler
öncelikle selamlar sevgiler..
yaklaşık 1 sene önce Bonsai sanatına karşı bir merakım ve ilgim oluşmaya başladı. öncelikle hazır satılan ve türünü bilmediğim bir tane edindim.. tabi ki hemen yapraklarını dökmeye başladı. aldığımda tüm dallarında yaprakları mevcuttu. yer değişiminden ve iç mekan mı dış mekan mı türünü bilmediğimden evimizde salonumuzda tutuyorum ( kaloriferli ama kalorifere uzak )
yapraklarını dökmesinden sonra ilk önce sulama ve toprak türüne bakmaya çalıştım. ağaç kök çevresinde toprağı biraz kurcalayınca minik 1, 2 tane beyaz bit benzeri yaratık gördüm. toprak da sanki şeker taneleri var gibiydi. fakat tekrar kurcaladığım da bir daha o beyaz yaratıklarla karşılaşmadım.
467169
467168
genellikle 2 günde bir toprak üstü kuruduğunda alttaki su kanalından su gelene kadar yağmurlama şeklinde toprağı suluyorum ve 20 dakika sonra işlemi tekrarlıyorum ( tabi ki gövde ve yaprakları da fıs fıs ile ıslatıyorum) kuruyan yaprakları topladım ve bazı odunlaşan dalları budadım
467170
ve yeni sürgünlerim bu şekilde sağlıklı olarak büyümeye başladı.
467171
467172
yeni sürgünlerin sağlıklı büyümeleri için önerileriniz ve yardımlarınızı bekliyorum nasıl müdahale etmeliyim? , neler yapmalıyım?
teşekkürler
Gördüğüm kadarıyla bitkiniz bir ligustrum, bir dış mekan bitkisi. Forumda bu türe ait bakım ve yetiştirme bilgilerini arayabilirsiniz.
Ayrıca, şu an karşılaştığınız sorunlar büyük ölçüde bitkinin şu anki toprağından kaynaklanıyor. Marketlerde satılan bonsailerin toprakları genelde uygun toprak olmaz, amacı sadece son alıcıya ulaşana kadar geçirdiği uzun yolculukta susuz kalmasını önlemektir, ancak uzun vadede kök çürümesi, mantar enfeksiyonu gibi bir çok sorunun da kaynağıdır.
Öncelikle en kısa zamanda uygun bir toprak karışımı ile uygun genişlikte bir saksıya aktarınız. Uygun toprak karışımı ile ilgili bilgileri forumda bulabilirsiniz.
Ayrıca, bonsainizin mevcut keskin S şekli genelde istenmeyen bir durumdur, bu yüzden toprak ve saksı değişimi yaparken aşağıda işaretlediğim kısımdan keserek kısaltmanızı öneririm:
467182
Bu şekilde hem o kötü S görüntüsünden kurtulmuş hem de bonsainizin ileride daha güzel bir koniklik kazanmasını sağlamış olursunuz.
Bu işlemlerin ardından, bonsai tarzları, biçim verme teknikleri, gübreleme, sulama gibi diğer temel bonsai konularını iyice okumanızı öneririm.
Başarılar...
Çok teşekkür ederim bugün ilk işim gerekli toprak karışımını elde etmek ve öğütlerinizi uygulamak olacak :)
taner460
26-02-2014, 14:31
işyerine hedıye gelen bonsaıye arkadaslar bakamamıs aldım ama yaprakları kurumus govdesı yumusak gıbı centık actım ama anlayamadım saksının ıcıne cok su doldurmuslar yarısına kadar suyun ıcınde ıdı bosalttım 2 gundur su vermıyorum ne yapmam lazım yasarmı acaba acıl yardım edersenız sevınırım
alenkaraman
16-03-2014, 13:19
Merhabalar, resimdeki bonsaimi 5 gün önce bauhaus dan aldım. hergün 2-3 tane canlı yeşil yaprak döktüğünü farkettim, dün de en alt dalına çok hafif tık diye tırnağım çarpınca 5-6 tane yaprak birden düştü ? Yapraklarını tamamen kaybedeceğimi düşünüyorum :( ayrıca bazı yaprakların üzerinde resimlerde de görüldüğü gibi beyaz yuvarlak lekeler var ama parmak değince çıkıyor sonra tekrar görünür hale geliyor ve çoğu yaprağın üzerinde çok ince tuz gibi beyaz bir toz katmanı var, dokununca ya da sprey sıkınca kaybolup bir süre sonra tekrar belirgin hale geliyor?? ne olduğunu bilemiyorum bir hastalık ya da mantar olabilir mi ? Konunun üstatlarından destek bekliyorum...
476311
476312
476313
476314
Merhabalar, resimdeki bonsaimi 5 gün önce bauhaus dan aldım. hergün 2-3 tane canlı yeşil yaprak döktüğünü farkettim, dün de en alt dalına çok hafif tık diye tırnağım çarpınca 5-6 tane yaprak birden düştü ? Yapraklarını tamamen kaybedeceğimi düşünüyorum :( ayrıca bazı yaprakların üzerinde resimlerde de görüldüğü gibi beyaz yuvarlak lekeler var ama parmak değince çıkıyor sonra tekrar görünür hale geliyor ve çoğu yaprağın üzerinde çok ince tuz gibi beyaz bir toz katmanı var, dokununca ya da sprey sıkınca kaybolup bir süre sonra tekrar belirgin hale geliyor?? ne olduğunu bilemiyorum bir hastalık ya da mantar olabilir mi ? Konunun üstatlarından destek bekliyorum...
476311
476312
476313
476314
Ağacınızın türü kurtbağrı ve sanırım "külleme" hastalığından muzdarip. Bununla ilgili mücadele yöntemlerini araştırıp uygulamanızda fayda var. Ayrıca yaprakların dökülmesi kök sisteminde olası bir sorunun habercisi olabilir.
alenkaraman
17-03-2014, 19:12
Sn. Sakaki verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Sorumu mazur görün, sanırım dediğiniz için soruyorum: Eğer hastalığı bu değilse yapacağım ilaçlama ona daha da zarar verirmi ?
murat doğan
05-05-2014, 15:24
merhabalar. beraber edindiğim iki mugonun birinde dallarda sararma ve kuruma başladı. diğeri sağlıklı durumda. Aynı yerde aynı ortamda duruyorlar. sulamalarını birlikte aynı zaman ve sıklıkta yapıyorum. gübre keki kullanıyorum ikisi içinde. önce bir daldaki sürgünde sararma başladı, daha sonra dala yayıldı, sonrada yanındaki dalda başladı. geçen günde diğer bir dalda başladı. önce dalı tellerken zarar verdim diye düşündüm( telleme işleminin üzerinde çok zaman geçmişti) kuruma diğer dala geçince, yaygınlaşınca endişelenmeye başladım. köklerde problem olduğu şüphesi oluştu bende. İğne yapraklılarda kök yapısı ile dallarda birebir bağlantı olduğunu okumuştum. kabaca ifade etmek gerekirse her dal için bir kök gibi. yani kök budaması yaparken bir kökü tamamı ile alırsanız, o kökün beslediği bir dalı etkilemiş hatta öldürmüş oluyorsunuz gibi bir yorumdu. buradan hareketle dallarda yayılan ve devam eden bir kuruma aynı zamanda köklerinde devam eden bir sorunu olduğu anlamına mı gelir? en son sulama yaptığımda zarar oluşan ağacın suyu daha çabuk bir şekilde ve daha fazla oranda alt tabağa süzüldü. buda bana kök sistemi su tutma yetisini mi kaybetti sorusunu aklıma getirdi. kök sistemi zarar gördü ve görmeye de devam edecekse bu ağacı kaybediyorum demektir. acaba bu dönemde köklere müdahale etmeli miyim. kök çürümesi mantar vb sorunlar var ise bu bütün kökleri etkileyecek zarar gören kökler uzaklaştırılmalı diye düşünüyorum. yardımlarınızı bekliyorum.
kuruyan dallar ve ağacın genel görünümü
489559
yeni kuruma başlayan dal. diğerleride böyle başlayıp kuruyup gitmişti.
489560
ilk kuruyan dal
489561
489567
hulasozcan
12-05-2014, 14:36
merhaba, ciddi bir yaprak dökme sorunu var. nasıl çözülür bu sorun?
merhabalar. beraber edindiğim iki mugonun birinde dallarda sararma ve kuruma başladı. diğeri sağlıklı durumda. Aynı yerde aynı ortamda duruyorlar. sulamalarını birlikte aynı zaman ve sıklıkta yapıyorum. gübre keki kullanıyorum ikisi içinde. önce bir daldaki sürgünde sararma başladı, daha sonra dala yayıldı, sonrada yanındaki dalda başladı. geçen günde diğer bir dalda başladı. önce dalı tellerken zarar verdim diye düşündüm( telleme işleminin üzerinde çok zaman geçmişti) kuruma diğer dala geçince, yaygınlaşınca endişelenmeye başladım. köklerde problem olduğu şüphesi oluştu bende. İğne yapraklılarda kök yapısı ile dallarda birebir bağlantı olduğunu okumuştum. kabaca ifade etmek gerekirse her dal için bir kök gibi. yani kök budaması yaparken bir kökü tamamı ile alırsanız, o kökün beslediği bir dalı etkilemiş hatta öldürmüş oluyorsunuz gibi bir yorumdu. buradan hareketle dallarda yayılan ve devam eden bir kuruma aynı zamanda köklerinde devam eden bir sorunu olduğu anlamına mı gelir? en son sulama yaptığımda zarar oluşan ağacın suyu daha çabuk bir şekilde ve daha fazla oranda alt tabağa süzüldü. buda bana kök sistemi su tutma yetisini mi kaybetti sorusunu aklıma getirdi. kök sistemi zarar gördü ve görmeye de devam edecekse bu ağacı kaybediyorum demektir. acaba bu dönemde köklere müdahale etmeli miyim. kök çürümesi mantar vb sorunlar var ise bu bütün kökleri etkileyecek zarar gören kökler uzaklaştırılmalı diye düşünüyorum. yardımlarınızı bekliyorum.
kuruyan dallar ve ağacın genel görünümü
489559
yeni kuruma başlayan dal. diğerleride böyle başlayıp kuruyup gitmişti.
489560
ilk kuruyan dal
489561
489567
Gübreyle veya ortamla (ısı ve nem) ilgili bir sorun olabilir kanaatimce.
tourkana arkadaşımız mugolarda daha tecrübelidir, size daha iyi yardımcı olabilir kendisi.
merhaba, ciddi bir yaprak dökme sorunu var. nasıl çözülür bu sorun?
Merhaba sn hulasozcan
Yaprak dökülmesi birçok faktöre bağlıdır.
Ağacınızı baktığınız koşulları (bulunduğu ısı, nem, hava akımı, ışık alma durumu, toprak içeriği, sulama rejiminiz, saksısı, vs.) belirterek fotoğraflarını da yükleyebilirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz.
papamidnitepapa
01-07-2014, 16:16
merhabalar nisan ayinin ortasinda aldigimiz bonzai, son bir haftadir hizli sekilde yaprak dokmeye basladi. turunu tam olarak bilemiyorum ama bir ihtimal zelkova. 2 3 hafta once kucuk cicekler aciyordu hatta su an bile alt taraflarda 3 tane kucuk cicek mevcut.
evin icinde direk gunes almayan bir yerde bulunuyor.
saksisini hic degistirmedim ve delikli degil. forumunuzu okuduktan sonra anladim ki dogrudan kok curumesine neden oliyormus. su an temmuz ayinda saksisini degistirebilir miyim?
yaklasik 3 aydir hicbir budama yapmadim. acaba tam olarak ne zaman yapabilirim?
cok tesekkurler
bu bonsai bana hediye olarak geldi on gün önce yaprakları yarı yarıya döküldü hemen hemen ne yapmam gerekir hiç bilmiyorum yardım edecek **** ağacın cinsini söyleyebilecek birileri varmı şimdiden teşekkürler
http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/507983-osejq-20140704_130859.jpg
Merhaba,bu koca oğlan bana hediye geldi ve türünün Ficus olduğunu öğrenebildim sadece bu site aracılığıyla.Sorunun yaprak dökmesi .İlk geldiğinde yaprakları baya yoğundu ancak şimdi baya azaldı ve günden güne azalıyor.Bu ağaç işin ne yapabilirim ve önemlisi doğru sulama rejimi nasıl olmalı?Teşekkürler şimdiden.
rosarosarum
19-09-2014, 14:27
Merhaba Zelkova cinsi bir bonsaim var. Yaklaşık bir yıldır bende. Geçen kış yapraklarını dökmedi, baharda da çiçek açtı. Uzun zamandır toprak üstünde suladığımda kıpır kıpır olan beyaz minik kurtlar görüyordum. Geçen hafta sayıları artmaya başladı, öldüklerinde toprak üstünde beyaz kireç gibi bir tabaka oluşturuyorlar. Araştırdım ancak ne olduklarını bulamadım. Geçenlerde ağacım komple tüm yapraklarını döktü, bir anda hepsi kurudu. Sulamayla ilgili bir sıkıntı da olabilir, ancak bir kaynakta bu kurtların kökleri yediğini gördüm. Ben de toprağını değiştirmeye karar verdim.Bonsai için özel bir toprak kullanıldığını biliyorum ama vakit darlığından üzerinde organik torf yazan bir toprak aldım. Bonsaimin toprağında bu kurtlardan rastlamadım, sanırım hepsi yüzeydelermiş, ama yine de tüm toprağını değiştirdim, köklerinin bir kısmı kolayca koptu, onları da temizledim. Saksıyı güzelce yıkadım, ve bonsaimi diktim. Toprağın geçirgenliği eski toprağı kadar iyi değil, ama saksının drenaj deliği oldukça büyük olduğu için umarım sorun oluşturmaz. Toprağını değiştirdikten sonra kuruyan tüm yapraklarını da temizledim. Şu an ölü bir ağaçtan farksız görünüyor. Umarım filiz görürüm. Sorunun ne olduğunu malesef bilmiyorum, tavsiyelerinizi bekliyorum.
Tilki Mete
05-11-2014, 20:56
525292
Merhabalar
yeni aldığım fıcus türü bonsai bütün yapraklarını döktü şimdide sanki kuruyor yardım edin lütfen ne yapmalıyım yaşaması için bitki besini verdim güneşe koyuyorum şimdilik başka ne yapabilirim? ...
Sn Tilki Mete
Öncelikle bitkinizin ficus olduğundan pek emin değilim. Yaprak görüntüsünü daha ayrıntılı fotoğraflarsanız emin olabiliriz. Türünü öğrendikten sonra konuşmak daha iyi olur.
Ficus veya tropik bir tür olduğunu varsayarak:
Yaptığınız uygulamaya gelince, maalesef yanlış yapmışsınız! Bu tür sorunlar yaşayan bir bitkiye gübre vermemeniz gerekir, hele şu mevsimde bu zaten riskli. Bir de güneş altına koymuşsunuz ki bu da çok yanlış.
Muhtemelen köklerde çürüme-kuruma olduğu için bitkiniz bu hale gelmiş, bu da yanlış sulama ve/veya yanlış toprak karışımı anlamına (yanlış gübreleme de olabilir) geliyor.
Öncelikle bitkinin hayatta olup olmadığını anlamak bakımından gövde üzerinde çeşitli noktalarda tırnağınızla minik çentik/ler açarak kabuğun hemen altında yeşil canlı doku görebilip göremediğinize bakın. Eğer hiçbir yerde göremiyorsanız muhtemelen ölmüştür. Eğer görüyorsanız henüz ölmemiştir (ama ölme sürecinde de olabilir), bu durumda toprağı kontrol edin ve toprakta küflü kötü bir koku varsa acilen kökleri kontrol edin.
Çürüme görüyorsanız, acilen köklerini yıkayın, çürüyen/kuruyan kökleri temizleyin ve uygun bir toprak karışımı (nemi fazla tutmayan - torf oranı çok çok az) kullanarak daha geniş bir saksıya alın bitkinizi. Sonrasında ılık ve gölge bir yere koyun ve kendine gelene kadar bu şartları koruyun. Bu süreçte ASLA gübre vs. vermeyin.
Umarım düzelir.
badrobot
06-11-2014, 09:46
Bu Ficus değil. Ficusların bu kadar minik yapraklı bir türünü daha önce hiç görmedim. Çok iri yapraklı olanları var ama böyle küçük yapraklı Ficus?
Tilki Mete
06-11-2014, 19:42
Alt taraflar yeşil ancak en üst dalda yüzünden tırnagımla kazıdığımda kahve rengi biraz daha derine inincede sarı yeşil cıkıyor türü nedirde paylaştığımda ficus demişlerdi pc geçince foto atarım...
Tilki Mete
11-11-2014, 16:26
526016
Yeni yapraklar büyük çıkıyor, üst dallarda kuruma var ama alt dalda da yeşil, kökte çürüme, koku vb. yok, toprağını değişmiştim aldığım zaman, torf-perlit-pomza-hydron vb. maddeler var, yardım edin kurtaralım bunu lütfen..
Yeni yaprakların daha büyük çıkması genelde şu an önceki konumuna göre daha az ışık almasındandır. Mesela dışarda güneş altında yetişen bir ağacı eve aldığımızda yeni gelen yapraklar öncekilere göre oldukça büyük ve ince oluyor.
İyi çalışmalar dilerim...
526016
Yeni yapraklar büyük çıkıyor, üst dallarda kuruma var ama alt dalda da yeşil, kökte çürüme, koku vb. yok, toprağını değişmiştim aldığım zaman, torf-perlit-pomza-hydron vb. maddeler var, yardım edin kurtaralım bunu lütfen..
Tilki Mete
12-11-2014, 15:20
Peki kurumayı nasıl durdurabilirim ?
Kurumanın sebebini bulmak gerekiyor durdurabilmek için. Kök çürümesi varsa onu halletmeye bakıyoruz. Yaprakları iyice İnceliyoruz eğer bir zararlı sebep olduysa ilaçlıyoruz. Bazı hastalıklarda ilaçlasanız da kanser gibi içten içe yiyor. Böcek felan göremiyorsanız, kuruyan dalları temiz bir makasla canlı kısıma kadar kesin. Uzaktan başka da bir öneri sunamıyorum.
İyi çalışmalar dilerim...
badrobot
13-11-2014, 07:19
Ana gövde de kuruma başladıysa yapacak bir şey kalmıyor. Elbette hasatlık belliyse gerekli tedavi edici ilaçlar kullanılmalı ama kuruma gidebildiği kadar gidecek.
Eğer kökte mantar ve çürüme varsa acil toprak değişimi yapılmalı ve çürümüş kökler kesilmeli. Ağaç tekrar yeni toprağa dikilmeli. Bakırlı mantar ilacıyla yinede dezenfekte yapılmalı.
Zor bir süreç, ağaç dayanabilirmi bilmiyorum.
slash1905
26-11-2014, 20:02
merhaba ben de geçen nisandan beri 'Metasequoia'-redwood türü bonsai bakıyorum, fakat son dönemlerdeyapraklarda kuruma farkettim. saksı altı tahliye delikleri kökle tıkanmış, biraz açtım, tahliye iyi durumda şuan. kökler biraz uzamış gibi geldi bana, kök budanmalı mı tavsiyelerinizi bekliyorum, teşekkürler.
Toprağı çok ıslak görünüyor suyu da tahiye edemiyorsa kök çürümesi yapabilir.
Uzaktan gördüğüm kadarıyla çok su tutan yosunlu bir toprağı var, zaman içinde geçirgen bir toprak karışımıyla değiştirilmesi iyi olur(ağacın cinsi nedeniyle toprak değişiminde tamamını değil önce 1/3 ü değiştirlse sonraki yıllarda eski toprak daha da azaltılsa fena olmaz).
iyi çalışmalar dilerim....
merhaba ben de geçen nisandan beri 'Metasequoia'-redwood türü bonsai bakıyorum, fakat son dönemlerdeyapraklarda kuruma farkettim. saksı altı tahliye delikleri kökle tıkanmış, biraz açtım, tahliye iyi durumda şuan. kökler biraz uzamış gibi geldi bana, kök budanmalı mı tavsiyelerinizi bekliyorum, teşekkürler.
Tilki Mete
27-11-2014, 08:49
Kuruyan yerleri kestim 1 haftadır gözlemliyorum kuruma durdu gibi artık yaza kadar dokunmuycama ama sanki şimdi şekli daha güzel . Yeni olan yapraklarda soguktan galiba buruştu biraz bende içeri aldım , hala bonsaimin türünü ögrenemedim :(
caglarxx
27-11-2014, 09:37
sayın slash1905
bendede aynı türden mevcut benimki balkonda ve son 1 ayda tüm yapraklarını döktü.
türkcesi su ladini olan bu tür soğuğa ve bol suya dayanıklı bir tür benim bildiğim,o yüzden dışarda durabilir ,dondan korunmak kaydı ile..
bence dışarda tutun yapraklarını döksün ilkbahardan öncede bir kısım kök budaması ve yeni toprakla hayatına dışarda devam etsin.
slash1905
27-11-2014, 12:02
sayın slash1905
bendede aynı türden mevcut benimki balkonda ve son 1 ayda tüm yapraklarını döktü.
türkcesi su ladini olan bu tür soğuğa ve bol suya dayanıklı bir tür benim bildiğim,o yüzden dışarda durabilir ,dondan korunmak kaydı ile..
bence dışarda tutun yapraklarını döksün ilkbahardan öncede bir kısım kök budaması ve yeni toprakla hayatına dışarda devam etsin.
öncelikle verdiğiniz cevapla için çok teşekkürler. Ben bu ağaca içeride bakıyorum. Kaloriferli evin havasından kötü etkilenmiş olabilir diye de düşünmüyor değilim. Bunun için sık sık su püskürtüyorum yapraklara. Suya dayanıklı olduğunu ben de okudum. Toprağı çok iyi ve çok geçirgen bir durumda ağacın. Tahliye deliklerini açtım ve birazda gübreledim, şuanlık yapabileceğim başka birşey varmı acaba, toprağı kaldırıp köklerine bakayım mı? tekrar teşekkürler.
viebelle
16-12-2014, 05:25
Merhaba arkadaslar,
Yaklasik 6 aydir bonsai sahibiyim, ama bakımı konusunda pek fazla bilgim yok.
İlk aldığımda da yapraklarını döküp tekrar çıkmıştı ama iki üç hafta önce yapraklarını tamamen döktü, ben sanırım artik bi daha çıkmayacak derken dallarından değilde gövdesinden filizler çıkmaya başladı. 2 hafta içinde cok hızlı büyüdüler ama dallarında hiç bir gelişme yok.
Sizce bu normal mi? O dallardan tekrar yaprak çıkması gerekmez mi ? Gövdesinden oluşan filizler büyüyünce nasıl olacak oralardan da mı dallar oluşacak?
Ne yapmam lazım yardımcı olursanız cok sevinirim.
529629
529630
529631
Merhaba sn viebelle,
Fotoğrafa göre kesin bir fikir yürütmek hatalı olabilir, ancak şu kadarını söyleyebilirim ki: Bitkiniz tropik bir tür (ficus ginseng) ve eğer soğuk ortamda kalmışsa dallarda geri kuruma yapmış olabilir ve bu durumda bitki enerjisini yeni sürgünler çıkarmaya harcayabilir.
Bitkinizde yeni çıkan sürgünler aşı kısmının altından çıkmışa benziyor, dolayısıyla kuruyan dallar ile yapısı ve özellikleri aynı olmayacaktır. Bitkinizin türü ve bakım koşullarını araştırarak daha iyi fikir sahibi olabilirsiniz.
viebelle
21-12-2014, 06:22
Verdiğiniz bilgiler icin teşekkür ederim Sakaki,
Önceden salonda duruyordu sanırım o yüzden kurudu pek aydınlık değildi soğukta da kalmış olabilir. Mecburen oraya koymak zorunda kalmıştım.
Ama tamamen kuruyunca aklım başıma geldi başka bir yere koymam gerektiğini anladım. Şimdi mutfakta duruyor, sanırım orası daha iyi geldi çünkü o sürgünler mutfağa koyduktan sonra çok hızlı bir sürede büyüdüler.
Şimdilik hergün spreyleme şeklinde o kuru dalları suluyorum ama daha bi gelişme göremedim. Birde tamamen bonsaisi kuruyan bir arkadaş dalların tamamını suya batırıp biraz bekletmiş öyle yapinca tekrar o dallardan cıkmıslar.
Siz ne düşünürsünüz bu konuda bende öyle birşey yapsam işe yarayabilirmi? Bana mantıklı geldi ama sizede danışmak isterim.
Birde tamamen bonsaisi kuruyan bir arkadas dallarin tamamini suya batirip biraz bekletmis oyle yapinca tekrar o dallardan cikmislar.
Siz ne dusunursunuz bu konuda bende oyle birsey yapsam ise yarayabilirmi? Bana mantikli geldi ama sizede danismak isterim.
Açıkçası tam olarak anlayamadım bu tekniği!?
Bitkiyi ters çevirip dallar suyun içinde ama kökler dışarıda kalacak şekilde mi suya daldırmış? Yoksa saksısı ve kökleriyle birlikte mi suya daldırmış?
Böyle bir şey şu ana kadar ne duydum ne de işittim açıkçası. Dallar tamamen ölmediği için bitki yeniden sürgün vermiş ve arkadaşınız da bu tesadüfi olayı bu uyguladığı yönteme bağlamış olabilir :)
viebelle
23-12-2014, 06:08
Bitkiyi ters çevirip sadece dalları suyun içine batırmış . Dediğiniz gibi biraz tesadüf olabilir, daha önce benimki de bütün yapraklarını döküp kendi kendine çıkmıştı.
Sanırım artık onu uygulasamda işe yaramaz gibime geliyor çünkü bugün o kuru dalları incelerken dokunduğumda kırıldı. Sanırım iyice kurumuşlar. Şimdi ne yapmam lazım o dallarla kesersem eğer cok garip bir görüntü oluşacak.
Fırsatım oldukca forumdaki bonsailer hakkında paylaşılanları okumaya çalışıyorum. Daha yolun cok başındaymışım meğer :) Öğrenmem gereken çok şey olduğunu fark ettim.
badrobot
23-12-2014, 11:58
Bitkiler yapraklarından da nem ve besin alabilirler. Hatta bazı iç mekanda yaşayan türler yapraklarına su püskürtülmesinden çok hoşlanır; bunun nedeni bitkinin doğal ortamındaki nem ve rutubetli ortamı bizim ona yapay olarak elimizle sağlayışımızdandır. Hatta bazı gübre türleri topraktan vermek yerine yapraklara püskürterek verilmesi önerilir. Yine yukarıda söylediğim gibi bitkilerin yapraklarından nem ve besin emme yeteneğinden kaynaklanıyor.
Bonsai'lerde kurumayla ilgili bir çok vakayı gerek forumdan gerekse çevremizden gördüm. Acil ağaç kurtarma operasyonlarında bana çok danışanlar olmuştur. Ama Sn.viebelle söz ettiği yöntemi ilk defa duydum ve bir mantığa oturtamadım.
Saksıyı olduğu gibi içi su dolu başka büyük bir kovanın içine daldırıp (daldırma yöntemi) saksıyı bir kaç saniyeliğine, toprak doyuncaya kadar bekletildiğini gördüm. Bu yöntemi de bir çok neden ötürü önermediğimi hemen belirteyim.
Fakat dallarının su kabının içine daldırılıp bekletilmesinin ne gibi bir etkileşime ve nasıl bir işlevle ağacı kurtarabildiğine çok anlam veremedim. Çünki yapraktan alınabilecek nem ve su miktarı ne yaparsanız yapın bellidir ve kurumaya yüz tutmuş bir ağaçta ne işe yarar. Birde bazı türler yapraklarının ıslanmasında hiç hoşlanmaz ve en kısa zamanda yapraklarını kurutarak döker ve ayrı bir strese girer.
çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Şimdi ne yapmam lazım o dallarla kesersem eğer cok garip bir görüntü oluşacak.
Fırsatım oldukca forumdaki bonsailer hakkında paylaşılanları okumaya çalışıyorum. Daha yolun cok başındaymışım meğer :) Öğrenmem gereken çok şey olduğunu fark ettim.
Samimi konuşacak olursak, marketlerde satılan bir ficus ginseng'i ne kadar güzel bir şekle getirseniz de ve ne kadar iyi baksanız da bonsai açısından değerinin neredeyse SIFIR olduğunu söylemek yanlış olmaz. Marketlerde satılan benzerleri gibi bu bitkinin de tamamen ticaret amacıyla (para kazanmak için) üretilmiş olduğunu unutmayınız.
Hem maddi, hem manevi hem de bonsai açısından esas değerli çalışmalar, uygun bir ağaç/fidan bularak veya tohum ile sizin sıfırdan başlayacağınız çalışmalar olacaktır. Zaten bonsaiyi de ancak bu şekilde öğrenebilirsiniz.
Marketten satın alınan bir bitkiyi budayıp durmak, dürüst olmak gerekirse sadece para ve zaman kaybıdır, kaldı ki bonsaiye bu şekilde giriş yapan arkadaşlarımızın çoğu, bu tür bitkileri kısa süre içerisinde kaybettiğinden daha işin başındayken şevkini kaybetmekte.
Umarım bu şevkiniz kırılmaz ve doğru yöntemlere yönelerek bizlerle bir arada yürütürsünüz bu sanatı :)
viebelle
26-12-2014, 07:12
Verdiğiniz bilgiler ve araştırmalarım sayesinde bonsaiye olan merakım daha da arttı. Bu forumu oluşturan emeği geçen herkese teşekkürler. Bu forumun sayesinde çok güzel ve yararlı bilgiler edindim. Bonsai sanatının anlamını daha iyi öğrendim.
Ficus ginsengden ümidimi kestim artık. Dediğiniz gibi bonsai için pek bi anlam ifade etmiyormuş ficus ginsengler. Daha önce de okumuştum forumda.
Artik bahar gibi ardıç fidanı almak istiyorum ama daha tam karar veremedim. Ardıç başlamak için daha uygun diye okumuştum. Neyse bunu onunla ilgili konudaki arkadaşlara sorucam.
Ben de cocuklarima bırakabileceğim bir bonsaim olsun istiyorum inşallah başarırım :)
badrobot
26-12-2014, 11:57
Bu Bonsai, Amerikalı bir bonsacinin ficus Ginseng Bonsai'si. Benim bugüne kadar gördüğün en güzel Ginseng Bonsai; ama herşeye rağmen yinede hiç tatmin edici değil ve gerçek bonsai ruhundan çok uzak.
Merhaba,
Yaklaşık 1-2 aydır bonsaim bu şekilde.
Yapraklarını döktü ve kuruyup ölmesinden korkuyorum.
Toprağı besinsiz kalmış olabilir mi? Ya da bu süreçte neler yapabilirim?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim
Merhaba Arkadaşlar.
Forumda yardım istemekten başka çarem kalmadı. Umarım bana yardımcı olabilecek tecrübeli Arkadaşlar yardımcı olurlar. Konuyu şöyle özetleyeyi. Resimdeki Yeşim Ağacını ve Türünü bilmediğim diğer ağacı 2 hafta önce internetten satın aldım. Ağaçlar geldiğinde çok iyi durumdaydılar. Ağaçlar yatak odamda duruyorlar. Yatak odası Güney yönünde ve camdan içeriye güneş görüyor.
Ağaçları aldığım gün saksılarını değiştirdim, ve dolayısıyla daha büyük saksıya koyduğum için Toprak da satın aldım ve ilave ettim.
Ama her ne sebepten bilmiyorum, resimdede gördüğünüz üzere Ağaçlarım ölmeye başladı, yaprakları dökülmeye başladı. Ne yapabilirim bilmiyorum.
Lütfen değerli fikirlerinizi ve bilgilerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim.
Şimdiden herkese Teşekkür ederim ve iyi Forumlar dilerim.
caglarxx
01-02-2015, 10:28
sn.Akhan
birkaç madde sıralayayım
-koklerle oynadıysanız tepki verebilirler
-güneş veya ısı varsa nem ve havalandırmada olmalı
-fazla sulama olabilir
-saksıların altında suyu tahliye edecek delikler varmı ? gibi.
Sn Akhan,bence derhal balkona çıkarın ,bu tür bitkiler açık havayı sever .Birden güneşe koymayın ,çürürler,çünkü çok sulamışsınız.Yani açık balkonda ,havadar,az güneş gören bir bölümde dışarı alıştırın.Toprak iyice kuruyana kadarda sulamayın.
Merhaba arkadaşlar,
Ağaçları aldığımdan buyana hiç sulamadım. Sadece saksı değiştirdim, saksılar resimde de görüldüğü gibi plastik ve alt kısmında delikleri bulunmuyor. Sadece gündüzleri mi balkona koyayım geceleri çok soğuk oluyor zararı olmazmı? Nasıl saksı kullanmam gerek? Gündüzleri balkonda dursa yeterli olurmu acaba?
Merhaba,
Yaklaşık 1-2 aydır bonsaim bu şekilde.
Yapraklarını döktü ve kuruyup ölmesinden korkuyorum.
Toprağı besinsiz kalmış olabilir mi? Ya da bu süreçte neler yapabilirim?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim
Bu sorunun cevabını fotoğrafa göre vermek gerçekten zor.
Yaprak döken bir tür olduğu için kışın yaprağını doğal olarak dökmüş olabilir, aşırı sulamadan ötürü kök çürümesi olabilir veya uzun süre susuz kaldığı için kurumuş da olabilir. Bu koşullardan hangisi size uyuyor bilemem ama kafanızda bunlardan birisinin netleşeceğini sanıyorum.
Merhaba arkadaşlar,
Ağaçları aldığımdan buyana hiç sulamadım. Sadece saksı değiştirdim, saksılar resimde de görüldüğü gibi plastik ve alt kısmında delikleri bulunmuyor. Sadece gündüzleri mi balkona koyayım geceleri çok soğuk oluyor zararı olmazmı? Nasıl saksı kullanmam gerek? Gündüzleri balkonda dursa yeterli olurmu acaba?
Bitkileriniz soğuk + nem + koyu gölge ortamı sevmeyen türlerdir. Bu üç koşul bir araya geldiğinde böyle tepkiler görmeniz normaldir. Aşırı sulamıyor hatta çok az su vermiş olabilirsiniz ama toprağı çok nem tutucu özellikteyse fark eden birşey olmaz. Bir de üstüne soğuk ve ışık almama durumu birleştiğinde yapraklarda sararma ve dökülmeler meydana gelir.
Size her ne kadar aydınlık bir ortam gibi gelse de, güneş ışığı isteği çoktur bu türde.
Dışarıya çıkarmanızı tavsiye etmem; dediğim gibi, özellikle yeşim ağacı soğuğa karşı duyarlıdır. Kışın içeride ama bol ışık alan bir yerde aşırı sulamadan ve nem tutucu özellikte topraktan kaçınarak bakmanız gerekir.
Iyi gunler bahausdan aldigim bonsai agacim geldiginden sonra yaprak dokmeye basladi yapraklar yesil fakat dokundugumda bile dokuluyor uzerinde beyaz toz gibi seyler var ve bazilarinda kahverengilik ayrica topraginda da siyah minil sinekler ucuyor lutfen yardimci olun
Sayın ipketk,
Hastayı görmeden acilen recete yazmamızı istiyorsunuz. Bir fotoğrafını ilave etseydiniz daha iyi olurdu. Bitkinin iç mekan mı dış mekan bitkisi mi olduğunu bilen çıkabilirdi.
Yer değişimi yaprak dökmeye neden olabilir, sıcaklık fazla gelmiş olabilir, yeterince hava akımı sağlanmıyor olabilir. Elinizle dokunun dökülen yapraklar dökülsün. Yapraklardaki beyaz toz gibi şeyler pamukçuk olabilir, yapraklara su ilesprey yaparak belki uzaklaştırabilirsiniz aksi halde mantar ilacı gerekir. Toprakta sineklerin uçuşması aşırı sulama nedeniyle kök çürümesinden olabilir. Sulamayı çok kontrollü yapın, marketlerden alınan ithal bitkilerde toprak yerine yosun kullanılır o da fazla sulamada kökleri çürütür.
Kolay gelsin,
Iyi gunler bahausdan aldigim bonsai agacim geldiginden sonra yaprak dokmeye basladi yapraklar yesil fakat dokundugumda bile dokuluyor uzerinde beyaz toz gibi seyler var ve bazilarinda kahverengilik ayrica topraginda da siyah minil sinekler ucuyor lutfen yardimci olun
haklısınız kusuruma bakmayın resimleri yükledim gövdenin de bazı yerlerinde siyahlaşmalar var onların da resmini çektim
Sayın ipketk,
Ağacınız Ficus yani iç mekanda bakılabilecek bir bitki. Yaprak dökmesi ısı,nem, ortam değişikliğindendir. Yaprakların üzerindeki beyazlık kireçli suyla sulamaktan olmuş(biraz sirke katacağınız suya batırılmış pamuk veya bezle silerseniz yokolurlar). Taze yapraklar gelmeye başladığından sağlığında büyük bir sorun yok.
Radyatörlerden uzak, güneş alan bir yere koyup, pencere açarak hergün biraz hava dolaşımı sağlamaya çalışın. Zamanla toprak iyileştirmesi yapmak lazım, forumda o konuda bilgi bulabilirsiniz.
Kolay gelsin..
haklısınız kusuruma bakmayın resimleri yükledim gövdenin de bazı yerlerinde siyahlaşmalar var onların da resmini çektim
tesekkur ederim cok yardimci oldunuz ilk koydugum yer pek isik almiyordu simdi camin onune koydum yeni yapraklar cikmaya basladi ne kadarda bir sulamaliyim?
Bitkilerde sulama için bir tabela yapamıyoruz. Sulama bitkinin yaprak sayısına, odanın nemine, odanın ısısına, kullanılan toprağa, saksının büyüklüğüne göre değişir. Toprak sürekli ıslak da kalmasın, kurumasın da. Evde bakılan bitkilerde odanın nemi azsa yapraklara nem sağlamak için birkaç günde bir spreyleme ile su vermek fena olmaz.
Kolay gelsin,
tesekkur ederim cok yardimci oldunuz ilk koydugum yer pek isik almiyordu simdi camin onune koydum yeni yapraklar cikmaya basladi ne kadarda bir sulamaliyim?
bonsai87
01-03-2015, 11:56
Merhaba hocam benim sorunumda aynı olduğu için yeni konu açma gereği duymadım 5-6 ay önce ikeadan bonsai aldım bir süre sonra yaprak dökümü başladı nasıl kurtarabilirim ve cinsi nedir yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba hocam benim sorunumda aynı olduğu için yeni konu açma gereği duymadım 5-6 ay önce ikeadan bonsai aldım bir süre sonra yaprak dökümü başladı nasıl kurtarabilirim ve cinsi nedir yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba sn bonsai87,
Bu fotoğrafa göre cinsini tahmin etmek zor!
"Nasıl kurtarabilirim" sorunuza gelince; bunun cevabı aslında yine bu başlıkta önceki cevaplarda mevcut:
Ayrıca, şu an karşılaştığınız sorunlar büyük ölçüde bitkinin şu anki toprağından (ve buna bağlı olarak sulama sorunundan) kaynaklanıyordur. Marketlerde satılan bonsailerin toprakları genelde uygun toprak olmaz, amacı sadece bitkinin son alıcıya ulaşana kadar geçirdiği uzun yolculukta susuz kalmasını önlemektir, ancak uzun vadede kök çürümesi, mantar enfeksiyonu gibi bir çok sorunun da kaynağıdır.
Öncelikle en kısa zamanda uygun bir toprak karışımı ile uygun genişlikte bir saksıya aktarınız. Saksı/toprak değişimi esnasında çürümüş ve ölü kökleri temizleyiniz. Uygun toprak karışımı ile ilgili bilgileri forumda bulabilirsiniz.
Herkese Merhaba,
Bonsaim resimlerde göreceğiniz gibi kuruyor. Ve bazı yaprakları kemirilmiş gibi:( Özellikle yakın resimde daha iyi görebilirsiniz. Ne yapmam ve nasıl iyileştirmem gerekir, önerileri olup paylaşabilecekler varsa çok sevinirim...
Sn zaylo,
Zeytininizin durumu/sağlığı hiç iyi değil, orası kesin.
Yaprakları yiyen zeytin fidan tırtılı veya zeytin güvesi olabilir ama bunun dışında kök sisteminde de sorun var gibi (bkz. gövdedeki büzüşmeler).
Gerekli mücadele yöntemleriyle ilgili bilgiler forumda mevcut, bir göz atmanızı öneririm.
Arkadaslar merhaba; ben araniza yeni katilmis biri olarak resimlerini yuklemeye calistigim bonsai min ismini ogrenebilirmiyim. Yaklasik iki ay once aldim. Ilk asamada sulama kismini ogrenme gayreti icerisindeyim. Topragin durumuna gore su vermeye calisiyorum. Bu mevsimde haftada bir yeterli gibi geliyor bana. Hava akimi ve isik almasinada ozen gosteriyorum. Ic mekan pencere onunde tutuyorum. Gunes battiktan sonra balkona aliyorum.
Umarim daha fazla bilgi sahibi olana kadar yasatmayi basaririm. Simdiden vereceginiz cevaplar için tesekkur ederim.
yanlis yerden foruma yazmis isem simdiden ozur dilerim.
Sayın By-ram hoşgeldiniz.
Ağacınızın türü ficus, iç mekanda bakılabilir, şu an sağlıkğı yerinde görünüyor bu şekilde bakmaya devam edebilirsiniz. Soğuğa dayanıksızdır o nedenle sonbahardan itibaren balkona alırken dikkatli olumanız iyi olur.
İyi çalışmalar dilerim...
Arkadaslar merhaba; ben araniza yeni katilmis biri olarak resimlerini yuklemeye calistigim bonsai min ismini ogrenebilirmiyim. Yaklasik iki ay once aldim. Ilk asamada sulama kismini ogrenme gayreti icerisindeyim. Topragin durumuna gore su vermeye calisiyorum. Bu mevsimde haftada bir yeterli gibi geliyor bana. Hava akimi ve isik almasinada ozen gosteriyorum. Ic mekan pencere onunde tutuyorum. Gunes battiktan sonra balkona aliyorum.
Umarim daha fazla bilgi sahibi olana kadar yasatmayi basaririm. Simdiden vereceginiz cevaplar için tesekkur ederim.
yanlis yerden foruma yazmis isem simdiden ozur dilerim.
Ilginize ve verdiginiz degerli bilgilere cok tesekkur ederim. Saygilarimla.
Merhaba bu bana hediye gelen bir bonsai..
Zelkova cinsi ve yapraklarını dökmeye başladı ne yapacağımı tam olarak bilmiyorum kütfen yardımcı olurmusunuz??
Fotoğrafları yükleyebildim mi onuda bilyorum..
Merhaba bu bana hediye gelen bir bonsai..
Zelkova cinsi ve yapraklarını dökmeye başladı ne yapacağımı tam olarak bilmiyorum kütfen yardımcı olurmusunuz??
Fotoğrafları yükleyebildim mi onuda bilyorum..
Bitkiniz ya uzun süre susuz kalmaktan ve aşırı sıcaklıktan ötürü kurumuş veya kök çürümesine bağlı olarak kurumuş gibi görünüyor.
Bonsai saksısındaki bitkilerin bakımı oldukça zordur. Normal saksıda veya toprağa ekili durumdaki bitkilere kıyasla daha titiz ve sık kontrol edilmesi, toprak neminin sürekli titizlikle gözlenmesi gerekir.
Toprağa veya geniş bir saksıya ekili durumdaki bitkinize birkaç gün su vermeseniz de büyük bir sorun olmayabilir, ancak bonsai saksısındaki bir bitkiye bazen 1 gün su vermeseniz bile kolayca kaybedebilirsiniz.
Bitkiniz ya uzun süre susuz kalmaktan ve aşırı sıcaklıktan ötürü kurumuş veya kök çürümesine bağlı olarak kurumuş gibi görünüyor.
Bonsai saksısındaki bitkilerin bakımı oldukça zordur. Normal saksıda veya toprağa ekili durumdaki bitkilere kıyasla daha titiz ve sık kontrol edilmesi, toprak neminin sürekli titizlikle gözlenmesi gerekir.
Toprağa veya geniş bir saksıya ekili durumdaki bitkinize birkaç gün su vermeseniz de büyük bir sorun olmayabilir, ancak bonsai saksısındaki bir bitkiye bazen 1 gün su vermeseniz bile kolayca kaybedebilirsiniz.
merhaba
gövdede küçük bir yara açarak kontrol ettim ve gövde içi hala yeşil..belkide hala bir umut vardır..neler yapabilirim bu aşamadaki bir durum için?
Bitkiniz ya uzun süre susuz kalmaktan ve aşırı sıcaklıktan ötürü kurumuş veya kök çürümesine bağlı olarak kurumuş gibi görünüyor.
Bonsai saksısındaki bitkilerin bakımı oldukça zordur. Normal saksıda veya toprağa ekili durumdaki bitkilere kıyasla daha titiz ve sık kontrol edilmesi, toprak neminin sürekli titizlikle gözlenmesi gerekir.
Toprağa veya geniş bir saksıya ekili durumdaki bitkinize birkaç gün su vermeseniz de büyük bir sorun olmayabilir, ancak bonsai saksısındaki bir bitkiye bazen 1 gün su vermeseniz bile kolayca kaybedebilirsiniz.
bu arada adanada yaşıyoruz,ve sanırım sizde adanadasınız..iklimibiliyorsunuzdur,hava ciddi anlamda sıkıntı yaratıyor..iklimi düşünürsek aynı zamanda ne yapabiliriz?
ilginiz için çok teşekkür ederim bu arada
Rica ederim :)
Bitkinizi yarı gölge (aydınlık ama direk güneş ışığı almayan) ve serin bir yere yerleştirin.
Toprak her zaman hafif nemli kalacak şekilde sulama yapın (ne aşırı ve uzun süre ıslak kalsın ne de kuru olsun). Bu arada kurumuş aksamlarını (kuru dal ve yaprakları) mümkün olduğunca temizleyin ve uzaklaştırın.
Geriye doğru kuruma nereye kadar inmiştir bilemiyorum ama şansınız varsa çok aşağılara inmeden yeni sürgünler elde edersiniz umarım.
Kendini toparlarsa, önümüzdeki ilkbahar başında uygun bir toprak karışımıyla yeniden saksılayın.
NOT: Bu aşamada gübre, vs. vermeyin asla.
Rica ederim :)
Bitkinizi yarı gölge (aydınlık ama direk güneş ışığı almayan) ve serin bir yere yerleştirin.
Toprak her zaman hafif nemli kalacak şekilde sulama yapın (ne aşırı ve uzun süre ıslak kalsın ne de kuru olsun). Bu arada kurumuş aksamlarını (kuru dal ve yaprakları) mümkün olduğunca temizleyin ve uzaklaştırın.
Geriye doğru kuruma nereye kadar inmiştir bilemiyorum ama şansınız varsa çok aşağılara inmeden yeni sürgünler elde edersiniz umarım.
Kendini toparlarsa, önümüzdeki ilkbahar başında uygun bir toprak karışımıyla yeniden saksılayın.
NOT: Bu aşamada gübre, vs. vermeyin asla.
bilmiyorum ne kadar mantıklı ama başka bir arkadaş su dolu bir kova içerisine yatırmayı tavsiye etti,sizin düşünceniz nedir bu aksiyon için ?
bilmiyorum ne kadar mantıklı ama başka bir arkadaş su dolu bir kova içerisine yatırmayı tavsiye etti,sizin düşünceniz nedir bu aksiyon için ?
Bu, geçirgenliğini ve temel özelliğini kaybetmiş toprağa ekili durumdaki bonsailer için benim de sıkça duyduğum bir öneri ama bu sadece geçici süreli uygulanabilir ve sürekli uygulanması halinde de kök çürümesine neden olabilecek bir uygulama. Ayrıca bu sürekli suyun içinde bırakmalısınız anlamına gelmiyor. Buna daldırma yöntemi denilmekte ve saksı tamamen suyun içinde kalacak şekilde bir süre bekletip sonrasında çıkartmanız gerekiyor.
Örneğin kış veya yaz mevsiminin tam ortasında, yani toprak ve saksı değişimi için uygun olmayan bir dönemde, en fazla saksı ve toprak değişim zamanına kadar uygulanabilir belki ama bunun yerine toprağını çok fazla azaltmadan ve köklere zarar vermemeye dikkat ederek daha geniş bir saksıya ve şu andaki toprak seviyesinden biraz daha (2-3 parmak) aşağıda kalacak şekilde ekmek (en azından kendini toplayana kadar) daha faydalı ve mantıklı olacaktır.
Bu, geçirgenliğini ve temel özelliğini kaybetmiş toprağa ekili durumdaki bonsailer için benim de sıkça duyduğum bir öneri ama bu sadece geçici süreli uygulanabilir ve sürekli uygulanması halinde de kök çürümesine neden olabilecek bir uygulama. Ayrıca bu sürekli suyun içinde bırakmalısınız anlamına gelmiyor. Buna daldırma yöntemi denilmekte ve saksı tamamen suyun içinde kalacak şekilde bir süre bekletip sonrasında çıkartmanız gerekiyor.
Örneğin kış veya yaz mevsiminin tam ortasında, yani toprak ve saksı değişimi için uygun olmayan bir dönemde, en fazla saksı ve toprak değişim zamanına kadar uygulanabilir belki ama bunun yerine toprağını çok fazla azaltmadan ve köklere zarar vermemeye dikkat ederek daha geniş bir saksıya ve şu andaki toprak seviyesinden biraz daha (2-3 parmak) aşağıda kalacak şekilde ekmek (en azından kendini toplayana kadar) daha faydalı ve mantıklı olacaktır.
Merhaba
Tüm yapraklarını döktükden sonra filizlenmeye başladı,Sanırım kurtardık maşallah diyin 🙈🙈 😃😃
Bu, geçirgenliğini ve temel özelliğini kaybetmiş toprağa ekili durumdaki bonsailer için benim de sıkça duyduğum bir öneri ama bu sadece geçici süreli uygulanabilir ve sürekli uygulanması halinde de kök çürümesine neden olabilecek bir uygulama. Ayrıca bu sürekli suyun içinde bırakmalısınız anlamına gelmiyor. Buna daldırma yöntemi denilmekte ve saksı tamamen suyun içinde kalacak şekilde bir süre bekletip sonrasında çıkartmanız gerekiyor.
Örneğin kış veya yaz mevsiminin tam ortasında, yani toprak ve saksı değişimi için uygun olmayan bir dönemde, en fazla saksı ve toprak değişim zamanına kadar uygulanabilir belki ama bunun yerine toprağını çok fazla azaltmadan ve köklere zarar vermemeye dikkat ederek daha geniş bir saksıya ve şu andaki toprak seviyesinden biraz daha (2-3 parmak) aşağıda kalacak şekilde ekmek (en azından kendini toplayana kadar) daha faydalı ve mantıklı olacaktır.
Bir foto daha yüklemek istedim 😃
Maşallah :)
Anlattığım şekilde devam edin ve sonrasında uygun olan en kısa zamanda saksı ve toprağını değiştirin. Daha da iyileşecektir!
baturaysan
01-10-2015, 21:15
Merhabalar,
Bende aniden resimlerde göreceğiniz üzere yaprak dökülmesi sararma ve kararma problemleri ile karşılaştım. 1,5 m boyundaki Ginseng imde kök çürümesi emin olamasam da görünmüyor.
Yardımlarınız için peşin teşekkürlerimle...
579545
579546
579547
moonmorsel
18-11-2015, 13:37
Merhaba ofise geçen çarşamba hediye geldi "zelkova"mız. Geldiğinde suladım birde cuma suladım pazartesi ofise geldiğimizde tüm yapraklar kupkuruydu klimaya mı maruz kaldı susuz mu hiç bir fikrim yok maalesef.. bende kuru yaprakların hepsini topladım bu hale geldi kurtulur mu gövdeye tırnağımla çizik attım gövde içi yeşil ve asıl önemlisi şu halde nasıl bir bakım yapmam gerekir??
Sayın moonmorsel,
Yaprak dökme genelde 5 nedenden oluyor:
1-Yer değiştirme
2-Çok sulama
3-Az sulama
4-Yaprak dökenlerde
5-Hastalık
Sizinkinde yer değiştirme veya fazla sulama neden olmuş olabilir. Market bonsailerinde toprak yerine yosun kullanılmaktadır, yosun çok su tuttuğundan kökler zarar görebilir, yine de 2 kez sulamayla çok sorun olmaz. Büyük olasılıkla yer değiştirme nedeniyledir.
İlave bilgi: Bazı durumlarda dökülen yapraklara bakarak sorunun ölümcül oldup olmadığını anlayabiliriz. Yavaş yavaş sarararak dökülüyorsa çok önemli değil, sulama, yer değiştirme, mevsimsel nedenlerle olabilir. Yapraklara ağaç üzerinde suyu çekilmiş bir hal alıyorsa hastalıktan oluyor ilaçlama gerekiyor.
Kolay gelsin...
Merhaba ofise geçen çarşamba hediye geldi "zelkova"mız. Geldiğinde suladım birde cuma suladım pazartesi ofise geldiğimizde tüm yapraklar kupkuruydu klimaya mı maruz kaldı susuz mu hiç bir fikrim yok maalesef.. bende kuru yaprakların hepsini topladım bu hale geldi kurtulur mu gövdeye tırnağımla çizik attım gövde içi yeşil ve asıl önemlisi şu halde nasıl bir bakım yapmam gerekir??
moonmorsel
19-11-2015, 09:02
Sayın moonmorsel,
Yaprak dökme genelde 5 nedenden oluyor:
1-Yer değiştirme
2-Çok sulama
3-Az sulama
4-Yaprak dökenlerde
5-Hastalık
Sizinkinde yer değiştirme veya fazla sulama neden olmuş olabilir. Market bonsailerinde toprak yerine yosun kullanılmaktadır, yosun çok su tuttuğundan kökler zarar görebilir, yine de 2 kez sulamayla çok sorun olmaz. Büyük olasılıkla yer değiştirme nedeniyledir.
İlave bilgi: Bazı durumlarda dökülen yapraklara bakarak sorunun ölümcül oldup olmadığını anlayabiliriz. Yavaş yavaş sarararak dökülüyorsa çok önemli değil, sulama, yer değiştirme, mevsimsel nedenlerle olabilir. Yapraklara ağaç üzerinde suyu çekilmiş bir hal alıyorsa hastalıktan oluyor ilaçlama gerekiyor.
Kolay gelsin...
Teşekkür ediyorum iki günde bir sulamaya devam edip ilaç temin edicem umarım çabuk müdehaleyle kurtarırım :/
Teşekkür ediyorum iki günde bir sulamaya devam edip ilaç temin edicem umarım çabuk müdehaleyle kurtarırım :/
Şu aşamada herhangi bir ilaç vermeyin.
Bitkinizin toprağı gördüğüm kadarıyla ve tabiri caizse tıpkı bir preslenmiş cocopeat torfuna dönüşmüş gibi. Dolayısıyla üstten sulama ile ne kadar sularsanız sulayın bitki için sağlıklı bir çözüm olmayacaktır. Sorunun sulama kaynaklı olduğu varsayımıyla: toprak ve saksı değişim dönemi gelene kadar (toprağın nemi tükenmek üzereyken) daldırma yöntemiyle sulayın. (Devamlı uygulanması sağlıklı bir yöntem değildir).
Bir de bitkinizin halen hayatta olup olmadığını anlamak için gövdesine (veya ana dallarına) tırnağınızla minik bir çentik atın ve çentiğin içinde yeşil canlı doku görünüp görünmediğini kontrol edin. Esnekliğini kaybetmiş dallar kurumuş olabilir. Kurumuş dallarını da temizleyin.
Bahara kadar bol şans! :)
ufukarikaya
19-11-2015, 21:32
cüce nar yaprak dökmeye başlarmı bu mevsimde
airjordan_23
20-11-2015, 11:31
Merhaba arkadaşlar.
2 haftadır bana hediye gelen zelkova cinsi bir bonsaim var. günde 2-3 kere fısfıs ile suluyorum ve 2-3 günde bir toprağı kontrol ederek sulama yapıyorum. sabahları güneş alıyor ve pencere yukarıdan aralık diye mutfağa bırakıyorum ve eve gelince başka odaya alıyorum. günde 5-6 yaprak dökülüyor ancak filizlenmede var.
1-yanlış yaptığım veya ihmal ettiğim bir durum var mıdır?
2- küçük saksıda geldi. daha büyük bir saksıya almam faydalı olur mu ve bu işlemi nasıl yapabilirim detaylı açıklayabilecek olan varsa çok teşekkür ederim.
Eve geçince bonsaim'in fotoğraflarını yükleyeceğim.
cüce nar yaprak dökmeye başlarmı bu mevsimde
Evet, yaprak döker.
Merhaba arkadaşlar.
2 haftadır bana hediye gelen zelkova cinsi bir bonsaim var. günde 2-3 kere fısfıs ile suluyorum ve 2-3 günde bir toprağı kontrol ederek sulama yapıyorum. sabahları güneş alıyor ve pencere yukarıdan aralık diye mutfağa bırakıyorum ve eve gelince başka odaya alıyorum. günde 5-6 yaprak dökülüyor ancak filizlenmede var.
1-yanlış yaptığım veya ihmal ettiğim bir durum var mıdır?
2- küçük saksıda geldi. daha büyük bir saksıya almam faydalı olur mu ve bu işlemi nasıl yapabilirim detaylı açıklayabilecek olan varsa çok teşekkür ederim.
Eve geçince bonsaim'in fotoğraflarını yükleyeceğim.
Bu mevsimde yaprak dökülmeleri normal çünkü zelkova yaprak döken bir türdür.
Saksı ve toprak değişimi hakkında detaylı bilgileri bonsai bölümümüzde bulabilirsiniz.
Kolay gelsin.
rushfallz
22-12-2015, 17:12
http://i.hizliresim.com/qP9EMq.jpg (http://hizliresim.com/qP9EMq)
http://i.hizliresim.com/ML9kp9.jpg (http://hizliresim.com/ML9kp9)
http://i.hizliresim.com/QZ1QBg.jpg (http://hizliresim.com/QZ1QBg)
http://i.hizliresim.com/XL2dkD.jpg (http://hizliresim.com/XL2dkD)
http://i.hizliresim.com/bJQyDj.jpg (http://hizliresim.com/bJQyDj)
arkadaslar merhaba. bonzai mi haziran ayindan beri bakiyorum. ama son 2-
3 haftadir yaprak dokme sorunu vardi. sonunda bu hale kadar geldi. Eskisehirde yasiyorum malum soguk oldugundan havalandirma sansim pek olmuyor. acaba tekrar eski haline doner mi . yardimci olursaniz sevirim.
http://i.hizliresim.com/92vGyo.png (http://hizliresim.com/92vGyo)
birde boyle kahverengi pamuk pamuk seylerden cikmisti uzerinde . oralari bicakla aldim ne oldugunu bilmedigimden.
son resim benim agacim degil.
quaremonte
23-12-2015, 16:42
merhabalar,
yaklasik 4 aydir besledigim dikaktle suladigim bonsaimin yapraklari kurudu,
daha onceleri uzerinde (sanirim bitki biti) pamuksu beyaz kucuk organizmalar vardi.
Bu sayfadaki yazilari okudum ve mumkun oldugunca yerine geltirdim.Oncelikle sunu belirtmeliyim sigara iciyorum ve evi cok sik havalandirmiyorum havanin soguk olmasindan oturu.
sizce kurtarmak icin bir sure balkonda mi bekletmeliyim ve ya herhangi baska bir onerisi olan varmi?
Yeniyil hediyesi olarak bir Bonsai geldi, fakat surekli yaprak dokuyor.iki gunde bir suluyorum her gun yapraklarini yagmurluyorum sorun nedir acaba
Yeniyil hediyesi olarak bir Bonsai geldi, fakat surekli yaprak dokuyor.iki gunde bir suluyorum her gun yapraklarini yagmurluyorum sorun nedir acaba
Ağacınızın türüne göre sulama sıklığı değişir. Belki çok fazla suladığınızdan döküyordur yapraklarını
Ağacınızın türünü öğrenin sonra siteden ağacınızla ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
ahmet3838
20-01-2016, 10:05
Arkadalar yardımcı olursanız sevinirm şimdi bende bir bonzai var ama yaprak döktü ve ben bunun cinsini bilmiyorum birde yeni dikkatimi çekti saksıda top top seyler var nedir bunlar yardımcı olursanız sevinirim
Sayın Ali Bey benim araştırmama göre zelkova diye tahmin etmiştim ama siz daha iyi bilirsiniz tabi ki.
Bugün toprağın nemini kontrol ettim, su verdim ve biraz durmuş yaprak dökmesi. Sanırım ortama alışmaya başladı diye tahmin ediyorum
İncelemenize göre neler yapmam gerekir bonzaim ile ilgili olarak?
bende de zelkova var bunun yaprakları farklı zelkova değil bu
Merhaba arkadaşlar.
2 haftadır bana hediye gelen zelkova cinsi bir bonsaim var. günde 2-3 kere fısfıs ile suluyorum ve 2-3 günde bir toprağı kontrol ederek sulama yapıyorum. sabahları güneş alıyor ve pencere yukarıdan aralık diye mutfağa bırakıyorum ve eve gelince başka odaya alıyorum. günde 5-6 yaprak dökülüyor ancak filizlenmede var.
1-yanlış yaptığım veya ihmal ettiğim bir durum var mıdır?
2- küçük saksıda geldi. daha büyük bir saksıya almam faydalı olur mu ve bu işlemi nasıl yapabilirim detaylı açıklayabilecek olan varsa çok teşekkür ederim.
Eve geçince bonsaim'in fotoğraflarını yükleyeceğim.
merhaba aynı zelkova cinsi bende de var. kedimiz yapraklarını yemesin diye ayrı bir yere koyduk sanırım 2 hafta felan sulamayı unuttuk son 2-3 gündür kuruyan yapraklar tek tek düştü ve bugün itibariyle şuan hiçbir yaprak yok. kurudu mu acaba? 1-2 ay içinde baharda yeşerir mi? normal eskisi gibi sulamaya devam ediyorum haftada 1. tüm yapraklarını döken bir zelkova nın tekrar yeşerme şansı var mı?
nymphetamine_g
22-02-2017, 15:54
Merhabalar, benim kendi şekilllendirmeye çalıştığım küçük zeytin bonsaim vardı, hevesimi gören eşim de ficus ginseng bonsaisi satın almış,Ficus ginsengim başta iyi gidiyordu toprağını kontrol edip kurudukça suluyordum ancak yaklaşık bir ay sonra bir anda yapraklarının %80ini döktü. Evin sıcaklığını düşürdüm pencereyi ışık alacağı şekilde düzenlendim ama hala sararıp dökülmeye devam ediyor sanırım hepsi dökülecek :,( az önce kaldırıp saksı içine baktığımda da beyaz böcek kozasına benzer 3-4 yuvarlak kesecik ve yaklaşık 8mmlik siyah bir böcek gördüm geziyordu dibinde, o mu zarar verdi toprak değiştirmem mi lazımdır? Ne önerirsiniz? Bi çok başlığı ve neredeyse tüm cevapları okudum böyle bir sorunu olan kimseyi görmedim lütfen yardım edin çok üzgünüm , ölmesini istemiyorum
Merhaba hediye olarak bi bonsai geldi bana cam kenarına koymustum sonrasinda yapraklari sararip dokuldu bende aydinlik direk gunes almayan biyere koydum fakat buseferde yapraklari büzüştü..internetten baktım havadar olması gerekiyor diye kapalı balkona aldim direk gunes almiyor. Ayrica genta aldim ve 1 lt sjya 1 kapat genta koyup 12 gunde bir suluyorum suan dogrumu yapiyorum acaba kokleri cok kuruydu biraz kesip bakim suyundan fislattim. Bilgisi olan yardimci olabilirse sevinirim
Buarada yeni uyelik yaptim fotoraflari nasil yukleyebilirim cinsini bilmiyorum fotolardan cinsini ve nasil bakabilecegime daha iyi yardimci olabilirsiniz
bolkahveli
11-10-2017, 20:56
İyi akşamlar. Ficus ginseng bir bonsaim var. Yaz ayında böceklendi ve çok şükür ki kurtardım. Sonra kendini toparladı yeni yeni açmaya başladı. Fakat bir yandan yeni filizler verirken bir yandan yaprak döküyor. Nemli kalana kadar sulama yapmıyorum. Nedeni ne olabilir bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba,
3 hafta önce aldığım bonsaim son bir haftada bu hale geldi. Türünü de bulamadığım için sonuç almam güçleşiyor. Gövdesinde bu tür bir beyazlık oluştu. Bu neden olabilir mi ve türü nedir? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
onurdolcan
18-01-2018, 09:34
bendede aynı durum var maalesef...
onurdolcan
18-01-2018, 09:41
arkadaşlar yapraklar kurudu fakat dökülmüyor problem ne olabilir sizce?
onurdolcan
18-01-2018, 09:45
Arkadaşlar bitki bana hediye geldi, topraktaki nem azalınca spreyle suluyorum. Cinsi Zelkowa bildigim kadarıyla.. Bitki iç mekanda oda sıcaklığında duruyor. Yaklaşık 1 ay önce geldi herhangi bir besin takviyesi yapmadım. Yapraklar tamamen kurudu, ancak dökülmüyorda.. yardımcı olabilirseniz sevinirim.
https://i.hizliresim.com/p6Rm40.jpg
https://i.hizliresim.com/p6Rm40.jpg (https://hizliresim.com/p6Rm40)
nogandray
07-06-2018, 15:46
arkadaşlar bu ağacı 3 4 hafta önce aldım fakat cinsinin ne olduğu hakkında bilgim yok. sulamasına dikkat ettiğimi düşünüyorum fakat neden bu şekilde kurudu anlayamadım. dış mekan çiçeğimi güneşi tam alması gerekiyor mu çözemedim bilgisi olan varsa ve yardımcı sevinirim...
Merhaba,
Bonsai olayinda yeniyim birkac tane aldim ama ozellikle en sevdigim kuruyor,
Oncesinde topragini ve saksisini degistirsim ama care olmadi yardiminizi rica ediyorum
ozgurcan78
05-12-2018, 09:52
Merhabalar. 5 gün kadar önce hediye gelen 1m boyundaki bonsai ağacımızı evin salonunda güney cepheye yerleştirdik. Bu bölgeyi evdeki tüm bitkiler çok seviyor. Ancak bonsai ağacı sürekli yaprak döküyor. Yapraklar kararıp yere düşüyor. Ağacın adını türünü malesef bulamadım. ficus bonsai dediler ama genel bir isim galiba. hem bitkinin türünü hem de nasıl bakımını yapıp nasıl tekrar sağlığına kavuşturacağımızı bilemiyoruz. Yardımcı olursanız çok seviniriz.
https://i.hizliresim.com/QLJOd3.jpg
https://i.hizliresim.com/MVXAMQ.jpg
https://i.hizliresim.com/XMyRzR.jpg
https://i.hizliresim.com/bVj7od.jpg
https://i.hizliresim.com/dvogVV.jpg
Not: Fotoğrafta görünen kalorifer peteği kapalı duruyor. Isıtma için kullanılmıyor.
aysegulaltun
26-02-2019, 23:01
Merhabalar Fukien tea bonsai ağacımı yeni aldım. Cam önüne aydınlığa koydum. Fakat yaprakları büzüşmeye sararmaya ve üzerinde siyah lekeler oluşmaya başladı ve soldu. Toprağı da her daim kuru hemen suyu çekip ertesi güne tekrardan kuruyor. Her gün sulama yapmamak gerektiği de yazıyor sitede. Yardımcı olabilir misiniz? Nasıl bi yol izlemem konusunda
konstantinos
07-03-2019, 22:54
Merhabalar,
Bu bitki bana hediye olarak gledi ama üzerinde ne türü yazıyordu ne başka bir bilgi vardı. O yüzden çok araştırma yapamıyorum malesef. Bitki elime geçtikten 1 ay sonra üzerinde bu tarz beyaz benekler çıktı, bitki güçsüzleşti ve yaprakları azaldı (hatta eskiden minik beyaz çiçekler veriyordu aylardır eser yok) fotoğraflarda olduğu gibi siyah ve kahverengi şekilde çürüyor yapraklar
Bir kovaya oda sıcaklığına yakın su doldurup içinde bekleterek suluyorum, direk güneş ışığında tutmuyorum ama ışık alıyor gayet.
Lütfen bilen olsun ne yapabilirim? Şimdiden teşekkürler
688368
688369
688370
esersahin
13-06-2019, 17:28
arkadaşlar ağacım bu ,
sizlere bir kaç sorum olacak ,
1.cisi bu ağaç aylarca susuz kalmış muhtelemende ölü , ben yinede forumdan okuduklarım kadarı ile toprağını değiştim değişmeden önce kök uclarından kestim komple yıkadım ve saksıya aldım , bunun kurtulma şansı var mıdır ? aşılama ya da her hangi bir teknik ile , kurtulma şansı yoksa değerlendirme imkanı nedir ? dibine sarmasık ekilip canlı görnümü verilir mi ?
2.sorum aynı ağactan kendime aldım aynı saksıda , fakat 3 günde inanılmaz yaprak döktü bu normal midir , sulama 3-4 günde bir üstten püskürtme ve toprağı nemli kalacak sekilde doğrudan güneş almayan bölümde tutuyorum , evim direkt güneş görmüyor kısmi olarak gün ışığı alıyor bu sebeple yakınına bir lambader aydınlatma koymuştum acaba bu zarar verir mi ? lambader led sarı olarak yanmakta
tesekkür ederim ilgilenen olursa.
Meliksah.1072
19-06-2019, 09:08
Merhaba, uzun süredir bonsai almak istiyordum lakin bakımı hassas olduğu için cesaret edemiyordum. Bir arkadaştan hediye gelince kendimi bu sitede buldum. Bilgiler deneyimler paylaşımlar çok güzel. Gönderilen sitede cins olarak Zelkova yazıyor fakat yaprakları öyle olmadığını gösteriyor. İki gün oldu ancak yaprak dökmeye başladı. Altı kapalı seramik saksı olması sulama konusunda düşündürüyor? Saksı değiştirmeli miyim? Sulama ve bakım konusunda nasıl bir yol izlemeliyim? Şimdiden çok teşekkürler.
http://i.hizliresim.com/EOVW3q.jpg
Arkadaşlar selamlar bonsailermi yeni aldım ama birinin tamamen diğernindr çoğu yaprağı döküldü. 2-3 gunde bir suluyorum ama neyi yanlış yapıyorum acaba fotoğraflarını paylaşıyorum yardımcı olabilirseniz çok sevinirm
https://ibb.co/DLC6WB5
https://ibb.co/X2V9617
Merhabalar,
Bonsai konusunda çok acemiyim. Bu forumu görünce hemen üye olup sormak istedim. Hediye gelen bir bonsaim var. Ağaç yaklaşık 1 metre boyunda çok güzel çok sevdim. Geldiğinde yaprakları çok tozluydu, tek tek dikkatlice ıslak peçete ile sildim. Eve getirdikten bir süre sonra yaprak dökmeye başladı. haftada bir suluyorum çünkü okuduğum kadarı ile toprağın nemli olması yeterli imiş. Ama asıl problemi yeni fark ettim. Ağacın toprağa yakın gövde kısmında bir oyuk oluşmuş resmen işaret parmağım içine giriyor. bu ne olabilir? görünürde bir böcek ya da mantar vb. bir şey fark etmedim. Ama gün geçtikçe yaprakların dökülmesinin yanı sıra küçük dallarında da kuruma başladı. Ağacımı kaybetmek istemiyorum onun için ne yapabilirim fikri olan var mı?
nahinova
15-11-2019, 16:09
Merhaba, 3 hafta önce ofisime bir bonsai bitkisi hediye edildi. fakat 1 hafta sonra yaprakları kıvrılıp kurumaya başladı ve dokununca hemen kopuyor. Bu ağacım kuruyor mu demek? Ne yapmalıyım? Benim için çok önemli birisinin hediyesi o yüzden lütfen yardımcı olun. Ölmesini istemiyorum :(
Odam çok soğuk oluyor, bana gönderilen bakım kartında haftada 1 veya 2 sulayın yazıyordu. O şekilde suladım. İlk hafta direk güneş alan bir yerdeydi ama son 2 haftadır direk almayan bir yere koydum. Ne yapabilirim?
Herkese merhaba, hediye olarak Ficus Bonsai geldi sanırım çiçek hastalıklıymış. Birkaç gün içinde yaprakları dökülmeye başladı, sanırım bitlenmiş olacak ki ağ şeklinde oluşumlar başladı. Ne tavsiye edersiniz, henüz tsmamen kurumamışken kurtarmak istiyorum..
Merhaba, 1 hafta önce hediye gelen zelkova türü bonsai yaprakları sanki yanıyormuş gibi uçtan uçtan kuruyor ve yapraklar dökülüyor. Bitki elime geçtiğinde toprağı çok fazla ıslaktı. Elime geçeli 5 gün oluyor 3 günde kurumaya başladı endişeliyim hala toprağın içine parmaklarımı soktuğumda toprak nemli olduğu için sulamıyorum. İç mekanda tutuyorum ofis ortamında. Ne yapmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim.
Merhaba iyi günler. Doğum günümde kız kardeşimden hediye olarak bonsai geldi. Sanırim türü zalkova oyle yaziyor. Geldiği gunden beri taze yeşil yapraklarını bile döküyor. Sorunu ne olabilir pencere önüne koydum toprağını kontrol ediyorum sulamak için 6 gün oldu ve sürekli dokununca dahi çokca yaprak döküyor. Ne yapmalıyım?
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Herkese merhaba. Nandina bonsai hediye geldi. Ciceksepetinden geldi ve taş saksısı ve çiçeğin kendisi gerçekten çok hoştu. Baya araştırdım bakımını daha 4 gün önce gelmesine ragmen yapraklari döküldü bazi yapraklarinin uzerindede siyahliklar oluştu. Nasıl bakmak lazim ne yapmak lazım lutfen yardımcı olursaniz sevinirim
AsyAytekin
10-02-2020, 13:51
Merhaba, yaklaşık 12 gün önce zelkova bonsai hediye geldi.Geldiğinde yanımda çiçeklerle çok ilgili bir tanıdığım vardı. Kendisine nasıl bakmam gerektiğini sordum. Onun toprağı nemlidir zaten bir iki hafta su verme dedi. Ben de ertesi gün şehir dışına çıkıp bonsaimi evde bıraktım. Evde kaldığı süreçte annem de hiç su vermemiş ve geldiğimde yaprakları boynunu bükmüş ve bir kısmı dökülmüştü. Hemen bir araştırma yapıp toprağının tamamını nemlendirecek miktarda su verdim. Ancak bakamayacağım diye öldü diye çok korkuyorum. Nasıl ilgilenmem gerekir? Toprağını mı değiştirmeliyim? Çiçeksepetinden geldi zaten riskli olduğunu duydum. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum onu yaşatmayı çok istiyorum.
Ağacı yeni aldık ama yapraklarını döküyor olanlar da yavaş yavaş kuruyor
Sizce ne yapılsa kendine gelir
Toprağı nemli
Arkadaşlar yeni yaprak açan bonzaimde zamanla büzülmeler meydana geldi fakat eski yapraklarda bı problem yok neden olabilir?
Merhaba ,
Bonsaim sürekli yaprağını doküyor. Ficus gingsen türü. Suyunu dikkatli veriyorum ceyeran alan bir yerde değil. Çok ciddi yaprak dökmeye başladı. Ve dökülen yaprakları kahve hareli. Hastalık mıdır vitamin eksikliği midir
Eacape01
27-07-2020, 20:40
***,yeni aldığım bonsaibin yaprakların da kararma oluştu.Aldiğım yerle görüştüğüm de;susuz kaldığı ve strese girdiği söylendi,daha önce bu konu hakkında tecrübesi olan var mı?
Bonsaimin toprağında yosunlar oluşmaya başladı sebebi ne olabilir ağaca bir zararı olabilir mi bu yosunun ??
Merhaba,
5 yıldır baktığım Ficus bonsaim çok hızlı bir şekilde yaprak dökmeye başladı. Sadece 2 günlüğüne farklı bir yerde durdu şimdi tekrar eski yerinde; bu değişiklikten mi mı yoksa mevsim geçişinden mi bilmiyorum ama yemyeşil olan bonsaim'de yaprak kalmayacak diye çok endişeleniyorum. Biraz vitamin de verdim. Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum gerçekten çok üzgünüm :/
Turkmen06
21-11-2020, 07:48
Öncelikle herkese merhaba
Değerli fikirleriniz ve ayırdığınız zaman ve tecrübeyle bir çok insanın hayatına dokunduğunuz için teşekkürler.
Cinsinin zelkova olduğunu tahmin ettiğim bonsaim en ucundaki yaprakları tamamen kurumaya başladı.
Salondaki konumu direk güneş almamakla birlikte gün boyu ışık alıyor. Evim lojman olduğu için ortalamanın üstünde bir ısıda. Radyatöre uzaklığı 1,5 metre.
Haftada bir gün saksının altından su akana kadar suluyorum. Solucan gübreli bir toprakla harmanladığım bir toprağı var ve ağacımda son bir haftadır küçük kabuklu salyangozlar türedi. Lütfen yardım edin
sylvianfloris
22-06-2022, 14:16
İyi günler, lütfen söyle bana, karaağaç bonsai yaprakları sararır ve düşer, bu daha önce olmadı, ne yapmalı, nasıl kurtarılır? İki yıl iyi yaşadı, ama işte böyle bir talihsizlik. :(
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.