PDA

View Full Version : Ceviz aşısı

Sayfalar : [1] 2

teamBurgaz
14-03-2008, 15:41
4-5 Yıllık ceviz hangi aşıları yapabilirim?

xarfax
15-03-2008, 14:57
Merhabalar..
Elinizdeki cevizler yabanimi? Aşılı ceviz değilmi?

teamBurgaz
18-03-2008, 16:57
Merhabalar..
Elinizdeki cevizler yabanimi? Aşılı ceviz değilmi?

aşılı ceviz değiller.Başka aşılı cevizden aşı çubuğu alıp aşısız cevizlere aşı yapacağım.

hlcuce
09-01-2009, 21:20
Şubat ayında kalem aşı yapabilirsiniz.

arasss
13-01-2009, 17:40
******* kalem aşı en ideali cevizler için göz aşıyı ben uygun gormuyorum

semmasi
13-01-2009, 18:46
bindirmeli aşılardan dilcikli aşıyı deneyebilirsin;)
cevizciler genelde T göz aşısı veya dilcikli aşıyı uyguluyor.

hlcuce
14-01-2009, 22:13
Cevizde T göz aşısını pek tavsiye etmiyorlar ama evt dilcikli aşıyı tavsiye ediyorlar.T göz aşısından randıman alan bir arkadaş varsa tecrübelerinden faydalanmak isterim.Benim için çok iyi olur.Mesela hangi şartlarda cevizde T göz aşıdan randıman alınabiliyor?

Selahattin Yılmaz
14-01-2009, 22:30
4-5 yıllık ağaçlarınızın en kötü ihtimalle kalınlığı bilek kalınlığıdır. İki şansınız var:

1-Yere yakın yerden ağacı sürgün vermeye başladığında tepelemek ve çıkan taze sürgünlere pişkinleştiklerinde göz aşısı veya kalem aşılarından birisini yaptırmak

2-Şubat ayında gözleri alırsınız buzdolabında bekletip mart ayında yarma aşı ile aşılatırsınız.

semmasi
14-01-2009, 22:44
dilcikli aşının en büyük avantajı aşı tuttuğu vakit en üst gözdekini bırakıp bitkiyi boy olarak uzun tutabilirsiniz.;)
not:tabi bizim gibi acemiler için dilcikli aşıya göre T göz aşısı daha kolaydır:D

yahya07
22-01-2009, 09:10
bence de en uygunu yarma aşı.

captaiin
29-01-2010, 00:08
Arkadaşlar ceviz göz aşısı veya yama aşı yaparken seçeceğimiz kalemdeki meyve gözü ve dal gözünü nasıl ayırt ederiz?

Geçenlerde bir tv de eski bir usta aşıcıyı seyrettim.Özellikle meyve gözünü aşılayacaksınız dedi ama nasıl ayırt edileceğini söylemedi.

Yardımlarınızı bekliyorum.

alibabaa
29-01-2010, 14:14
Toprak tv de izlediğim bir programdı belki sizde onu izlemişsinizdir. Orada çift göz olur ise hem erkek hem dişi oluyor diyordu en güzel olanı bu bu gözü alıp aşılamalısınız diyordu.

captaiin
30-01-2010, 00:44
Toprak tv de izlediğim bir programdı belki sizde onu izlemişsinizdir. Orada çift göz olur ise hem erkek hem dişi oluyor diyordu en güzel olanı bu bu gözü alıp aşılamalısınız diyordu.

evet o program işte...

kurtkus
23-02-2010, 11:04
Sadece meyve gözü aşılanmaz.Hem dala hem meyveye çalışacaksa olur.Ayrıca ceviz için göz aşısı yapılacaksa çift ağızlı bıçakla kabuk çıkarılarak yapılan daha kolay tutar.T göz aşısı da tutuyor ama bence en iyisikalem aşısı.Nasip olursa sizler hem geçen yıl yaptığım ve tutan ceviz aşılarımın fotoğraflarını çekip göndereyim hem de bu yıl sıfırdan başlayıp uygulamalı çekeceğim fotoğraflarımı paylaşayım.Henüz aşı vakti değil (en azından benim yörem için)Ama kalemleri şimdiden alıp muhafaza etmek gerek.

captaiin
08-03-2010, 02:25
Sadece meyve gözü aşılanmaz.Hem dala hem meyveye çalışacaksa olur.Ayrıca ceviz için göz aşısı yapılacaksa çift ağızlı bıçakla kabuk çıkarılarak yapılan daha kolay tutar.T göz aşısı da tutuyor ama bence en iyisikalem aşısı.Nasip olursa sizler hem geçen yıl yaptığım ve tutan ceviz aşılarımın fotoğraflarını çekip göndereyim hem de bu yıl sıfırdan başlayıp uygulamalı çekeceğim fotoğraflarımı paylaşayım.Henüz aşı vakti değil (en azından benim yörem için)Ama kalemleri şimdiden alıp muhafaza etmek gerek.

tamam deneyeceğim.

idris şenol
08-03-2010, 08:02
size bir sorum olacak:confused:
ben geçen hafta ceviz aşısı için kalemler aldım bir poşete sarıp gölge bir yere gömdüm
ben bu kalemleri en uygun ne zaman aşılarım
veya bu şekil doğrumu
sizin aşılarılama konusunda nasıl yaptığnızı izhatını yaparmısınız:)

Erzurumlu
11-12-2011, 14:27
Arkadaşlar,
ceviz aşılama konusunda bilgisi olan varmı ,

mrduran
11-12-2011, 14:43
Merhaba efendim,

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/8452.htm araştırın lütfen.

Saygılarımla lütfen.

Selahattin Yılmaz hocamızın dünkü tavsiyesi;

Ceviz konusunda acele etmeyin ve iyi araştırın.

goksal
17-12-2011, 12:06
ceviz fidanı aşısı konusunda yardımcı olabilirim ben ceviz fidanı üreticisiyim

cuu
19-12-2011, 10:54

goksal bey öncelikle bir balıkesirli olarak bölgemizde en uygun hangi tarih aralığında göz ve kalem aşıları yapılmalıki aşı tutma oranı yüksek olsun ?Ceviz tohumlarını hangi ayda toprağa ekiyorsunuz ? Ceviz tohumlarını soğuk katlamamı yapıyorsunuz sonramı ekiyorsunuz ? Ceviz tohumların cinsleri ne çetin cevizmi ekiyorsunuz ceviz hakkında bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

goksal
19-12-2011, 21:01
kalem aşısını şubat ve mart ayında yapmanız gerekir.göz aşıyı ise ağustos ayında yapmanız gerekmektedir.göz aşıyı size tavsiye ederim ama ağaclarınıza önce kalem aşı yapın eğer kalem aşılar tutmaz ise ağustos ayında tekrar göz aşı yaparsınız.tohum olarak cetin ceviz ekiyoruz.0539 432 34 85 numaram ararsanız daha ayrıntılı bilgi verebilirim.en önemli konu aşı yapacağınızda uygun aşılı kalemi bulmaktır.

cuu
23-12-2011, 16:11
goksal bey ceviz tohumlarını hangi ayda tüplere ekiyorsunuz? Tohumlar çıktıkdan sonra hangi gübre kullanıyorsunuz?kısacası ceviz fidanını tüplerde nasıl yetiştiriyorsunuz?şimdiden cevaplarınız için teşekkürler.

bülent koparal
26-01-2012, 11:30
elinizde hangi çeşitler bulunuyor fiyatları nelerdir?

bülent koparal
26-01-2012, 11:32

elinizde hangi çeşitler var fiyatları nelerdir?

ttuzunalp
09-03-2012, 10:03
Merhaba Arkadaşlar;

Yarın İstanbulda yaklaşık 50 yaşlarında bir ceviz ağacına aşı yapacağım.

Kalemleri bugün alacağım balkonda saklayıp yarın aşılayacağım ilk denemem olacak.

Düşüncem şu tüm aşı çeşitlerini deneyeceğim sizden ricam ise sizce bu mevsimde ve istanbul şartlarında hangi aşı çeşitlerinin tutma olasılığı fazladır ona göre o aşıya yoğunlaşacağım yardımlarınızı rica edeceğim saygılarımla.

hepgül
11-03-2012, 14:29
İyi günler dilerim.
Bahçemize Ceviz Ağacı ekmeyi planlıyoruz. Fidesi topraksız bir durumda. Yağmur yağmaya başladı ekim yapmak ve ekilecek yeri düzenlemek için bekletmek durumunda kaldık. Bu durumda fidemizi geçici bir saksıya yerleştirsek olurmu? Veya ne öneririsiniz zarar görmemesi için. Teşekkürler.

ÇeteÇakal
11-03-2012, 18:31
Geçici bir süre beklemek istiyorsanız fidanı yere 45 derecelik açı yapacak şekilde ve kökleri nemli bir yerde ( kum -nemli toprak ..vs) içinde duracak şekilde gömebilirsiniz.

fatihduranoglu
12-03-2012, 08:03
Merhaba Arkadaşlar;

Yarın İstanbulda yaklaşık 50 yaşlarında bir ceviz ağacına aşı yapacağım.

Kalemleri bugün alacağım balkonda saklayıp yarın aşılayacağım ilk denemem olacak.

Düşüncem şu tüm aşı çeşitlerini deneyeceğim sizden ricam ise sizce bu mevsimde ve istanbul şartlarında hangi aşı çeşitlerinin tutma olasılığı fazladır ona göre o aşıya yoğunlaşacağım yardımlarınızı rica edeceğim saygılarımla.

Merhabalar

Aşının tutabilmesi için anaç olan ağaca su yürümesi gerekiyor ve ağaç dokusunun yarayı kapatabilmesi için sıcaklık değerlerinin 15 ve üzeri olması lazım. İzlediğim videolarda sizinkisi gibi bir ağaca kalem aşı yapıyorlar, kabuk kısmını biraz kesip oraya uygun şekilde kalemi yontarak yerleştirip ince çivi ile çakıyorlardı (kalemi ezmeden) üzerini macunla kapatıp naylonla sarıyorlardı, kalemi de plastik boya ile boyayıp ucuna macun sürüp işlemi bitiriyorlardı. web'de aratırsan bu aşı ile ilgili birçok video var.

Umarım Başarılı Olursunuz

ttuzunalp
12-03-2012, 10:07
Merhabalar

Aşının tutabilmesi için anaç olan ağaca su yürümesi gerekiyor ve ağaç dokusunun yarayı kapatabilmesi için sıcaklık değerlerinin 15 ve üzeri olması lazım. İzlediğim videolarda sizinkisi gibi bir ağaca kalem aşı yapıyorlar, kabuk kısmını biraz kesip oraya uygun şekilde kalemi yontarak yerleştirip ince çivi ile çakıyorlardı (kalemi ezmeden) üzerini macunla kapatıp naylonla sarıyorlardı, kalemi de plastik boya ile boyayıp ucuna macun sürüp işlemi bitiriyorlardı. web'de aratırsan bu aşı ile ilgili birçok video var.

Umarım Başarılı Olursunuz

MERHABA fATİH BEY

bir göz aşısı 2 yarma aşı yaklaşıkta 10 adet yanaştırma aşısı denedim toprakla kapatıp naylonla sarıp koli bantıyla bantladım
ağaç kabuk vermiyordu bende dış kısmını keskin bir bıçakla kamboryum çıkana kadar kazıdım kısmet
ancak maalesefki dün istanbula kar yağdı ve hava fena soğuk

inşallah tutar bekleyip göreceğim

orion1988
12-03-2012, 12:19
sayın ttuzunalp inşallah aşılarınız tutar. göz aşısı yongalı göz aşısı mı yaptınız?

ttuzunalp
13-03-2012, 15:27
EVET YONGALI göz aşısı yaptım :)

ne şansızım istanbulda kar soğuk fena sanırım tutmayacak :S

orion1988
14-03-2012, 12:38
sayın ttuzunalp aşıyı yapma şeklini resimleme ihtimaliniz var mı ? bizler de öğrenmiş oluruz.selamlar

karaçepiş
02-04-2012, 13:27
01.04.2012 ceviz aşısı

karaçepiş
02-04-2012, 13:39
aşıların devamı ve 160 ağalık chandler ceviz bahçem 7x3.5 metre

serdar1
02-04-2012, 14:51
Aşı güzel olmuş ama kalemin arka kabuk kısmı fazla alınmış aşı tutma yüzdesi düşebilir, ben de bu aşı yöntemini kullanıyorum genelde. Toprak la aşı yerinin kapanması ayrıca iyi olurdu.

Lilium
02-04-2012, 15:26
Bu şekilde kabuğu alınmış bir kalemin tutma oranı çok düşük olur. Belli de olmaz tutarda bizleri mahcup eder.

279103

Kalemleri bu kadar uzun bırakmanızda tutma oranını etkiler (ilk etapta bu kadar gözü bakamaz) iki göz yeterlidir.

karaçepiş
02-04-2012, 16:58
hayatımda ilk aşı yapışım bakalım tutacakmı

goksal
02-04-2012, 20:29
sayın karaçepiş balıkesirin neresindensiniz.ayrıca ceviz fidanlarınızı kimden aldınız acaba.birde müsadenizolursa uygun bir zamanda bahcenizi gezipgörmek isterim.

karaçepiş
02-04-2012, 21:29
ivrindiliyim merkezde oturuyorum küçük bostancıdan aldım tabi gezeblirsiniz siz neredensiniz

Samsunlu55
02-04-2012, 22:29
hayatımda ilk aşı yapışım bakalım tutacakmı

Sn. Lilium haklı; ağaca soktuğunuz kama kısımında kabuk olması lazım, gördüğüm kadarıyla kalem yuvaya geniş geldiği için bir tarafını kesmişsiniz, aşının tutmasını sağlayan o kabuğun ağaca deydiği kısımdır. Diğer kısım sağlamsa tutabilir ama yüzdesi düşer. Ayrıca kalemlerde 3 göz ideal göz sayısıdır.

karaçepiş
05-04-2012, 08:16
arkadaşlar uyarılarınız zere aşılarda 3 göz bıraktım

ttuzunalp
05-04-2012, 10:40
Ağaç ağlama yaptı mı Sayın karaçepiş?

resimlerde sanki böyle bir durum var gibi?

karaçepiş
05-04-2012, 18:29
ağacı 2 hafta önce kesip aşı yaptım ağlama akma yok

Çınarmunarı
06-04-2012, 08:37
Sayın Karaçepiş foruma hoş geldiniz.Bende Ayaklılıyım.Bizim memleket yerli ceviz ağacı konusunda bayağı zengindir. Özellikle Kocaçay boyunda kendiliğinden yetişmiş yüz yıllık ceviz ağacı boldur.Yinede bilmediğimiz **** ilk defa karşılaştığımız çok soru ve sorunlar oluyor.İşte bu durumlarda bu forumda olmak çok işe yarıyor.İvrindi'den birisini burada görmek güzel...

karaçepiş
06-04-2012, 21:28
teşekkürler hemşerim evet koca çayın boyunda çok ceviz ağaçları var ama kocaçay 5-6 yıl sonra olmuyacak baraja başladılar hadi hayırlısı

karaçepiş
18-04-2012, 19:15
cevize yaptğım chandler cinsi aşı tuttu 18.04.2012 arşamba

goksal
18-04-2012, 20:13
hayırlı olsun karaçepiş

ercan332
18-04-2012, 20:28
Tebrikler amatörce yapılan aşının başarılı olması bizide cesaretlendiriyor.Bende bu sene 10 agacıma aşı yaptım bakalım benimkiler nasıl olacak.
Benim merak ettiğim kalemleri aşı yapmadan önce direk kesiptemi aşılama yaptınız yoksa daha önce kesip dolapta sakladığınız kalemlerden mi yaptınız?

karaçepiş
18-04-2012, 21:00
daha önce kesilip dolapta sakladığımdanda yaptım oradaki ağaçlardan kesipte yaptım yani her ikisinide uyguladım.
ama aşı yapılan ağacı 2 hafta önceden kestimki suyunu akıtsın ondansonra aşıları yaptım

karaçepiş
19-04-2012, 17:58
sağol goksal

fatihduranoglu
21-04-2012, 10:22
Ben takribi 4 hafta önce yabani ceviz fidanlarını dilcikli aşı yöntemiyle aşıladım (1 - 2 yaşında yabani ceviz) chandler aşı kalemlerinin tepedeki gözleri uyandı tepedeki diyorum çünkü topraktan kalemin ucuna kadar asetat'ı rulo yapıp içini toprakla doldurmuştum. Yeşil yeşil tomurcuklar açıyor bu aşılar tutmuşmudur. Ruloları çıkarmalımıyım ? Aşı bantını boğma yapmaması için ne zaman kesmeliyim ve nasıl boğma yapıyor belirtisi nedir?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Blacksoul1903
23-04-2012, 09:42
Yukarıda aşılama süreci gayet iyi gösterilmiş ve anlatılmaya çalışılmış. Bu yüzden Sayın "karaçepiş"e teşekkür ederim. Benim gibi bu işi amatörce yapmaya çalışan kişilerin böyle paylaşımlara herzaman ihtiyacı oluyor. 25.02.2012 tarihinde ben de buna benzer bir aşılama girişiminde bulunmuştum. Bulunduğum yer itibariyle (İzmir/Seferihisar) sizler gibi "chandler" cinsi güzel ceviz kalemleri bulamasam da bölgede bulunan güzel verim veren birkaç ağaçtan aldığım kalemleri bahçemizde bulunan 5-8 yaşındaki cevizlere aşılama imkanım oldu. Bu hafta itibariyle yaptığım 5 kalemden 2 tanesi patladı. Umarım ki diğer 3 tanesi de en yakın zamanda patlar. Uyguladığım yöntem yukarıda karaçepiş'in anlatmış olduğunun birebir aynısı. Yalnızca iki yerde farklılık var. Bunların da birincisi; Ben dalı kestiğim yerde dış kabuktan parça koparmadan, kalemi direkt dış kabukla ana gövde arasına soktum. İkinci ayrılan husus ta; Kalemleri yerine yerleştirip çiviyi çaktıktan sonra dışını iç lastik (şamrel) ile sıkıca bağladım ve kalemle anagövde arasını çamurla sıvadım kuruduktan sonrada boya astarı ile izole ettim. İçlastiği de çözmeyi düşünmüyorum. Zira bunlar oluşan hava koşullarından etkilenip, çürüyüp zamanı geldiğinde kendileri oradan düşecektir. Herkese saygılar.

metinata
27-04-2012, 03:36
sn karaçebiş,

sürdüğünüz beyaz sıvı nedir?

karaçepiş
28-04-2012, 01:45
sayın cuu bildiğim ve gördüğüm kadarıyla cevizleri tüpe değil tarlaya ekim sonra tüpe alıyorlar tüpte fazla gelişemiyormuş veya fidan çıkmıyormuş

karaçepiş
28-04-2012, 01:49
sayın metinata sürdüğüm beyaz sıvı (su tut)

Citysenyorita
15-05-2012, 06:31
Tebrikler karaçepiş. Yongalı aşının tutması diğer aşılara (http://http://ceviz-yetistiriciligi.blogspot.com/2012/05/aslama-yontemleri.html) nazaran zor diye biliyorum. Böyle yetişkin ağaçlarda acaba yarma aşının tuma olasılığı daha yüksek değil midir?

serdar1
15-05-2012, 12:58
Bu aşı zor tutar topraksız aşı sonuç vermez. Aynı aşı yöntemini topraklı ve aşı kaleminin arkasını almadan denemen lazım. Bu şekilde tutması imkansız gibi bir şey.

Samsunlu55
15-05-2012, 21:39
Bir ziraat mühendisi bana bir aşı önerdi. İsmi kulağıma yabancı bir aşıydı, unuttum. Tohumdan yeni çıkmış (http://www.bahcesel.com/forumsel/istekleriniz-buraya/30081-ceviz-tohumu/#post59967) olan sürgüne yapıldığını, tutma oranının yüksek olduğundan bahsetti. Bu aşı sayesinde anacın gelişmesi beklenmediği için çok hızlı sonuca varıldığını anlattı. Bu aşının ismi nedir, tam olarak nasıl yapılır?

olcayatay
20-05-2012, 11:14
arkadaşlar ben her sene boş saksılara birer tane ceviz sokuyorum ve oradan fidan çıkıyor köye götürüyor ekiyorum en eskisi şu an 3 yaşında ve 5 ağacım var toplamda. onlar yemiş verir mi yoksa bu yaptığım yanlış mı ?

limon_sever
20-05-2012, 14:07
arkadaşlar ben her sene boş saksılara birer tane ceviz sokuyorum ve oradan fidan çıkıyor köye götürüyor ekiyorum en eskisi şu an 3 yaşında ve 5 ağacım var toplamda. onlar yemiş verir mi yoksa bu yaptığım yanlış mı ?

Verir ama çok verimli olmaz.

Citysenyorita
24-05-2012, 12:07
Bu aşı acaba epicotyl aşı olabilir mi? Cevizde yeni fidelere bu aşının uygulandığı bir deney yapmışlar Bulgaristan'da. İngilizceniz varsa buradan bakabilirsiniz.

S. GANDEV* and V. ARNAUDOV PROPAGATION METHOD OF EPICOTYL GRAFTING IN WALNUT (JUGLANS REGIA L.) UNDER PRODUCTION CONDITION Bulgarian Journal of Agricultural Science, 17 (No 2) 2011, 173-176 (http://www.agrojournal.org/17/02-06-11.pdf)

Bu Bulgaristan'daki çalışmaya öncül olarak sanıyorum Kore'de de şu çalışma yapılmış.
Suk-In, H., L. Moon-Ho and J. Yong-Seok, 2006. Study on
new vegetative propagation method ‘Epicotyl grafting’ in
walnut trees (Juglans Spp.). Acta Hort., 705: 371-374. (http://www.actahort.org/books/705/705_52.htm)

Bir ziraat mühendisi bana bir aşı önerdi. İsmi kulağıma yabancı bir aşıydı, unuttum. Tohumdan yeni çıkmış (http://www.bahcesel.com/forumsel/istekleriniz-buraya/30081-ceviz-tohumu/#post59967) olan sürgüne yapıldığını, tutma oranının yüksek olduğundan bahsetti. Bu aşı sayesinde anacın gelişmesi beklenmediği için çok hızlı sonuca varıldığını anlattı. Bu aşının ismi nedir, tam olarak nasıl yapılır?

Samsunlu55
24-05-2012, 15:02
Evet Sn. Citysenyorita, vermiş olduğunuz linkteki aşı. Epicotyl aşının Türkçe bir ismi veya Türkçe bir kaynakta anlatımı var mıdır?

mirili_burak
14-06-2012, 19:45
http://3.bp.blogspot.com/-A_6gjjf4D58/T3IGgXmplrI/AAAAAAAABjo/vejA_G3tF0M/s800/a%C5%9F%C4%B1lanacak+ceviz.jpg

http://2.bp.blogspot.com/-OOFSPFd_CYk/T3IGzJKnd-I/AAAAAAAABkA/A-Ff6DE5wOo/s800/ceviz+a%C5%9F%C4%B1s%C4%B1+son.jpg

http://1.bp.blogspot.com/-KOMLpUpXQ3U/T7qZNeRHN8I/AAAAAAAAB20/5iYCWKXBq2A/s1600/160520123735.jpg

Ceviz aşılama ile ilgili epeyce uğraştım bu sene aşıladığım kalemlerin genelde çoğu tuttu.
Yaptığım matkap aşıları ve kabuk aşıları ile ilgili çalışmalarımın küçük bir videosu aşağıdadır.
(video olarak ekleyemedim)
Videoya ait resimler ise üsttedir.

http://www.dailymotion.com/video/xpqrkk_ceviz-ayacynda-kabuk-ve-matkap-ayysy_tech

Blacksoul1903
22-06-2012, 23:53
Herkese selamlar. Bende bu baharda cevizlerimin gövdesine kabuk altı aşılar yapmıştım. Önceleri aşı kalemlerinden 1-2 santimlik filizler patladı ama daha sonra patlayan bu filizler nedense kuruyor. Bunun nedeni hakkında bir fikri olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.

junior
29-06-2012, 20:28
merhaba. 3 tane ceviz ağacımızın çeşidini değiştirmek istiyorum. pedro yapmak istiyorum onları ama elimde yama göz aşısı yapmak için pedro dalı yok. rica etsem pedro ceviz bahçesi olanlar yollayabilir mi. yardımcı olanlara teşekkür ederim.

Lilium
29-06-2012, 23:08
boylu pedro fidan arıyorum yani.

Son kararınız hangisi, fidan mı? göz mü?

junior
01-07-2012, 02:41
merhaba lilium, ilginize teşekkürler. malesef 1,5 metre veya üzeri pedro bulamıyorum. daha kısa satanlara da sorduğumda bu boydan göz çıkmayacağını söylediler. biraz çaresizlik de var açıkcası, hangisini bulursam atlayacağım gibi :) .eğer yakından çıkarsa kendim gidip soğuk buz kutusuyla alırım diye de düşündüm. bekliyorum yani.

Blacksoul1903
31-07-2012, 22:51
Herkese iyi geceler dilerim. Aşağıda bu sene yapmış olduğum kabuk altı aşılardan tutanları paylaşıyorum. Tahminen 25-30 adet civarında yapmış olduğum bu aşılardan sadece 2 tanesinin tuttuğunu da ayrıca belirtmek isterim. Bu aşıları 5 yaş üstü (5-10-25) ceviz ağaçlarına yapmıştım.

Bunlar 3 mayıs tarihinde yaptığım aşıların ilk halleri. Ağacın kabuğunda U biçiminde oyuk açtıktan sonra aşı kalemini önden ve arkasından traşlayarak çok traşlanan kısmı ağacın iç tarafına gelecek şekilde bu oyuğa yerleştirdim. Ağacın oyuğundan açılan kabuğun bir kısmını kesip aşı kaleminin traşlanan kısmı üzerine örtüp küçük bir çivi yardımı ile sabitledim. Daha sonra aşı kaleminin üstünü ve aşı ile kabuğun arasında kalan boşlukları aşı macunu ile kapattım. En son aşama olarak da "sutut" malzemesi ile kalemin tamamını boyadım.
http://f1207.hizliresim.com/z/z/b9ysz.jpg
http://f1207.hizliresim.com/z/z/b9ytv.jpg
http://f1207.hizliresim.com/z/z/b9yvm.jpg

Aşağıdaki resimler ise yapılan aşıların son halleri. Sadece iki tanesinin tutması gerçekten üzüntü verici. Fakat bunu ilk defa deneyen bir amatör olarak %5-10 luk bir oran bile gelecek için umut verici.
http://f1207.hizliresim.com/z/z/b9z19.jpg
http://f1207.hizliresim.com/z/z/b9z1z.jpg
http://f1207.hizliresim.com/z/z/b9z2m.jpg
http://f1207.hizliresim.com/z/z/b9z2x.jpg

Şimdiki hedefim elimde olan 150 kadar 1 yaşındaki ceviz fidanıma dilcikli aşı ile chandler kalemi aşılamak. Bu sene yapmış olduğum 10 kadar dilcikli aşı yönteminde %0 başarı ortalaması yakalamam bu konudaki azmimi kesinlikle etkilemeyecek. Her türlü bilgi ve öneriye açığım. Herkese saygılar, sevgiler.

ostek
16-08-2012, 17:29
çok güzel olmuş eline sağlık

ladikli
10-02-2013, 18:03
Bereket tv yol boyu proğramında(bereket tv yi özellikle de bu proğramı sürekli takip etmeye çalışıyorum, Mehmet bey gerçekten harika bi insan..reklam oldu ama olsun bu konuların reklamı olmaz:p) 81 yaşında mucit yarışmasına da katılıp finale kalmış Osman Nuri SES vardı, o yaşına rağmen bir çok gençten daha dinç çok daha çalışkan ve sürekli birşeyler üreten birisi, valla helal olsun, onun gibi olmayı Allah bizlere de nasip etsin..

Kendisinin ürettiği aşı makinesı var daha çok üzüm için kullanıyor ama meyvecilik için de uygunmuş.acaba burada bu makineden kullanan var mı? ceviz için ne kadar uygun? eğer tohumdan yetiştirirsem bu makineden ya da diğer aşı makinelerinden almayı düşünüyorum..bunlarla bahçedeki çöğürü sökmeden aşı yapılabilir mi yoksa sadece masa başında mı kullanılıyor?

Bir de donlara karşı bir makineden bahsetti ama orayı tam izleyemedim..

yolgezer2001
11-02-2013, 08:41
ONS MEYVE VE BA, FDANLARI AI MAKNALARI (http://www.onsasimatik.com/myv02.html)
ladikli ustam bahsettiğin makine bumudur
saygılar.

yolgezer2001
11-02-2013, 08:50
Hepsiparis.Com - Aşı Makası Nasıl Çalışır - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=LRW-CNHecSc)

bu ürününde göz aşı özellği var ama cevizde denendimi bilmiyorum.

ladikli
11-02-2013, 12:52
ONS MEYVE VE BA, FDANLARI AI MAKNALARI (http://www.onsasimatik.com/myv02.html)
ladikli ustam bahsettiğin makine bumudur
saygılar.

teşekkür ederim..evet bu makina..
ceviz de deneyenler varsa daha faydalı bilgiler alabiliriz..

ncp1963
11-02-2013, 14:25
linkteki makina çok enteresan etrafınızda eli yatkın biri varsa metalden yapabilirsiniz bunu

Rind bark grafting the 'SCIONON way' - YouTube (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JfUDdq2bD2A#)!

http://www.youtube.com/watch?v=V27N_v9KFc4

http://scionon.com/gallery.html

goksal
11-02-2013, 22:06
arkadaşlar o tarz makinerle yapılan aşılarda tutma oranı çok düşük oluyor.

ladikli
12-02-2013, 19:52
arkadaşlar o tarz makinerle yapılan aşılarda tutma oranı çok düşük oluyor.

sn.goksal, Osman Nuri SES %90ın üzerinde turma oranı olduğunu söyledi hatta referansda gösterdi.siz bu makinelerden kullandınız mı? fidancılar için bu makineler daha uygun değil mi?
bu makenelerde yapılan kesimler el ile yapılana göre daha düz ve pürüzsüz, aşının tutmasını kolaylaştırır bence..neden daha düşük oluyor biraz açabilir misiniz.

Yaşar Aydın
11-12-2013, 14:05
Arkadaşlar,
Her yerde her aşı tutmuyor, bunun bilinmesi lazım. Polatlı'da karasal iklimin hakim olduğu bir yerde havada yeterli rutubetin olmadığı, gece gündüz sıcaklı farkının fazla olduğu bir bölgede 5-6 yıldır denemediğim aşı kalmadı. Topraklısı, topraksızı, yarması, kabukaltısı, sututlusu, beyaz boyalısı, parafilm bantlısı, omegası, yongalısı, çift bıçaklı yama göz aşısı vb. Bursa, Balıkesir gibi çeliği diksen nerdeyse fidan olan bölgelerde hertürlü aşı rahatlıkla tutabilir. Karasal iklimin ağır bastığı yerlerde aşı yarasının sıcaklığını muhafaza etmenin yanında (gece 2-3 derece gündüz 30 derecelerde olan yerler) bir yandan aşının rutubetini korurken öte yandan fazla rutubetten aşının çürümesini önlemek gerekmektedir. Şimdiye kadar bahsedilen standart aşılarla bu bölgelerde ceviz aşısında başarılı olmak oldukça zordur.
Geçenlerde tesadüfen bulduğum pikan cevizine uygulanmış olan aşağıdaki aşı videosunun çok yararlı olacağını sanıyorum. Çünkü 1) alüminyum folya güneş ışığını gündüz yansıtacağı için sıcaklık fazla artmayacak 2) yara yeri poşet içinde olduğundan gece sıcaklık fazla düşmeyecek 3) aşı yeri poşet içinde olduğundan gerekli nem muhafaza edilecek 4)zehirli junglas sıvısı rahatça akacak 5) yara yerini sıkıca bağlamaya gerek olmayacağı için yara yeri gerekli oksijeni alarak çabuk kabuk bağlayacaktır.
İlkbaharda aşı zamanı bu yöntemi ilk defa deneyeceğim. Ben çok çektim yıllarımı kaybedip hep sil baştan yapmak zorunda kaldım. Benim gibi çekenlerin duasını alsam yeter.
Saygılarımla.
Grafting Pecan Trees (4/29/89) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=xm_Vd9So7l8)

ahmettugrul55
11-12-2013, 22:04
açıkcası ben de dilcikli asıda üst üste 2 yıl basarısız oldum.sonra makina aşısı gibi 1-2 yaslı diger ağaçlara saddle grafting -semer aşı- yöntemi ile çok güzel sonuçlar aldım.
acaba bu aşı cevizde yapılır mı?ne dersiniz.
bu güne kadar denemedim ...örnek aşı videosu
Fruitwise apple tree grafting, the saddle graft - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=7UC5Dr3tWDc)
buda benim geçen yıl ki aşı sonucu...şimdi 3 metre yi geçtiler
saddle grafting follow up - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=6JHPJUUggAQ)

habiş
11-12-2013, 23:35
Arkadaşlar,
Her yerde her aşı tutmuyor, bunun bilinmesi lazım. Polatlı'da karasal iklimin hakim olduğu bir yerde havada yeterli rutubetin olmadığı, gece gündüz sıcaklı farkının fazla olduğu bir bölgede 5-6 yıldır denemediğim aşı kalmadı. Topraklısı, topraksızı, yarması, kabukaltısı, sututlusu, beyaz boyalısı, parafilm bantlısı, omegası, yongalısı, çift bıçaklı yama göz aşısı vb. Bursa, Balıkesir gibi çeliği diksen nerdeyse fidan olan bölgelerde hertürlü aşı rahatlıkla tutabilir. Karasal iklimin ağır bastığı yerlerde aşı yarasının sıcaklığını muhafaza etmenin yanında (gece 2-3 derece gündüz 30 derecelerde olan yerler) bir yandan aşının rutubetini korurken öte yandan fazla rutubetten aşının çürümesini önlemek gerekmektedir. Şimdiye kadar bahsedilen standart aşılarla bu bölgelerde ceviz aşısında başarılı olmak oldukça zordur.
Geçenlerde tesadüfen bulduğum pikan cevizine uygulanmış olan aşağıdaki aşı videosunun çok yararlı olacağını sanıyorum. Çünkü 1) alüminyum folya güneş ışığını gündüz yansıtacağı için sıcaklık fazla artmayacak 2) yara yeri poşet içinde olduğundan gece sıcaklık fazla düşmeyecek 3) aşı yeri poşet içinde olduğundan gerekli nem muhafaza edilecek 4)zehirli junglas sıvısı rahatça akacak 5) yara yerini sıkıca bağlamaya gerek olmayacağı için yara yeri gerekli oksijeni alarak çabuk kabuk bağlayacaktır.
İlkbaharda aşı zamanı bu yöntemi ilk defa deneyeceğim. Ben çok çektim yıllarımı kaybedip hep sil baştan yapmak zorunda kaldım. Benim gibi çekenlerin duasını alsam yeter.
Saygılarımla.
Grafting Pecan Trees (4/29/89) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=xm_Vd9So7l8)
Sayın Yaşar Aydın şimdiye kadar deneme yanılma ile artık başarılı oluyorsunuz tebrikler ama ben ilk aşılama sonrası adamın folyo ile sarıp poşet geçirdikten sonra ne sürdüğünü tahmin edemedim.. birde ceviz tohumdan yetişince kaçıncı yılında aşılama yapılır saygılarımla.

Yaşar Aydın
11-12-2013, 23:36
Sayın Ahmet Tuğrul,
Bu aşının dilcikli aşıdan pek farkı yok. Ben dilcikli aşı yapmanızı tavsiye ederim. (Her ne kadar kendi yöresinde başarılı olamamış biri olarak kelin merhemi olsa kendi başına sürer misali olsa da)... Aşıyı bağladıktan sonra hem aşı yerinin hem de kalemin bütün gözlerinin özellikle parafilm bantıyla sarmanızı öneririm... Parafilm bandı bulamazsanız beyaz su bazlı boyayla boyayınız. Ancak parafilm çok daha başarılı olacaktır. Benim verdiğim videodan da faydalanabilirsiniz.

Yaşar Aydın
11-12-2013, 23:47
Sayn habiş,
Bildiğimiz ayakkabı cilası. Benim tavsiyem cila yerine kalemin üstünü bütün gözleri içine alacak şekilde ayrıca parafilm ile sararsanız daha mantıklı olur. Parafilm çok esnek olduğu için göz sürdüğünde şişecek bir süre nemi muhafaza edecektir.Sonra kendiliğinden çatlayacaktır.

Tohumdan yetişecek fidanların gelişim durumu uygunsa (hiç olmazsa çapı 1 cm olmalı) aynı yılın ağustos ayında veya ertesi yılın ilkbaharında aşı yapabilirsiniz.

habiş
11-12-2013, 23:54
Teşekkür ederim. Bende yenice tohumdan ceviz çimlendirmeyi başardım o zaman gelişimlerine göre bi kaç sene sonra aşı yapmam doğru olacak cesaretim de pek yok açıkcası hiç denemedim çünkü.
Saygılarımla

Lilium
12-12-2013, 00:54
Cevizde Göz aşısını nasıl yaptınız bilmiyorum ama göz aşısı tutma oranı en yüksek bir aşı türü, aynı yazın pişkince sürgünlerine yaparsanız tutma oranı artmış olur daha yaşlı dallara yaparsanız tutma oranı düşük olur, ağaçın dallarına yaptıysanız dalın üstünü ve diğer dalları biraz zayıflatmadıysanız o da tutma oranını düşürür.

Yeni ekilen cüğürlere kalem kalınlığına gelenlere ağustosta göz aşısı yapabilirsin.

Burada (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26754.htm)üçüncü videoya bir bakın isterseniz.

Yaşar Aydın
12-12-2013, 10:29
Cevizde Göz aşısını nasıl yaptınız bilmiyorum ama göz aşısı tutma oranı en yüksek bir aşı türü, aynı yazın pişkince sürgünlerine yaparsanız tutma oranı artmış olur daha yaşlı dallara yaparsanız tutma oranı düşük olur, ağaçın dallarına yaptıysanız dalın üstünü ve diğer dalları biraz zayıflatmadıysanız o da tutma oranını düşürür.

Yeni ekilen cüğürlere kalem kalınlığına gelenlere ağustosta göz aşısı yapabilirsin.

Burada (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26754.htm)üçüncü videoya bir bakın isterseniz.
Sn Lilium,
Bunu da denedim. Önerilerinizi de uyguladım. Başarı oranı çok düşük. Bir takla atmadığım kaldı. Polatlı kuru-karasal iklim. Balıkesir, Bursa'dan çok farklı...

bursaranger
09-02-2014, 10:48
kardeş onların meyve vermesi için 30 yıl beklemen lazım aşı yap onlara kolay gelsin

orkide01
10-02-2014, 08:15
Sayın yaşar aydın
ben ankara bölgesinde değişik yerlere aşıya gideceğim isterseniz sizlerede yardımcı olabilirim saygılarımla.

Yaşar Aydın
23-02-2014, 00:21
Sayın yaşar aydın
ben ankara bölgesinde değişik yerlere aşıya gideceğim isterseniz sizlerede yardımcı olabilirim saygılarımla.

Sayın orkide01,
Forumdaki tüm yazışmalarınızı okudum. Bayağı bir deneyim sahibi olduğunuz anlaşılıyor. Telefonunuzu aldım. Sizinle tanışmak isterim. Aşı konusunda 77 nolu mesajımdaki videodan yararlanmayı düşünüyorum. Hatta sıcaklığı muhafaza etmek için poşet içine izocam doldurmayı da düşünüyorum... Ayrıca sizin yardım ve önerilerinize de açığım.

Benim bahçelerimde toprak ph'ı 8'e çok yakın ve oldukça kireçli sanırım bu yüzden diktiğim fidanlar da kuruma olayı çok yüksek ve sağ kalanlarda da fidan gelişimi çok zayıf oluyor. Şimdiye kadar sadece açıkta bekletilmiş (fazla fermente olmamış) koyun gübresi kullanmaktaydım. Bu sezon tomurcuklar patlamaya yaklaşınca DAP, üst gübre olarak da Amonyum sülfat kullanmayı düşünüyorumdum. Ayrıca sizin bahsettiğiniz mikoriza ve booltex de enteresan göründüğü için denemek istiyorum.

Bir diğer husus siz İç Anadolu'da chandler öneriyorsunuz. Yaşar Akça hoca chandlerin vejetasyon süresinin uzun olmasından dolayı karasal iklim bölgelerinde fernoru salık vermekte...

Merak ettiğim birkaç husus var:
-Sizin Niğde deki bahçeniz hangi yılda kuruldu?
-Bu bahçeniz düz mü yoksa eğimli arazi mi? Yakınında gölet falan var mı? Yani mikro klima özelliğe haiz bir bölge mi?
-2013 yılı 6-7 ekim sonbahar erken donlarından sizin ağaçlar etkilendi mi? Bu dondan dolayı sizin chandler ağaçlarında dal uçlarında şu an kurumalar görülüyor mu?

Saygılarımla
Benim cep telefonum: 0505-4090760

ahmettugrul55
23-02-2014, 10:56
cevizde yongalı aşı konusunda deneyimi olan arkadaşar tecrübelerini paylaşa bilirler mi?
cevizde uygulama zamanı kalem alımı v.b geç kalmak istemiyorum

tiryaki
24-02-2014, 09:05
Aralık ayında diktiğimiz 400 chandler fidanına mart ayı başında tepe vurumu yapacağız. Her biri 3 gözlü 1000 -1300 adet kalem çıkacağını hesap ediyorum. Değerlendirmek isteyen ve fiyat bilgisi almak isteyen olursa bana mesaj atabilir.

Yaşar Aydın
24-02-2014, 09:55
Aralık ayında diktiğimiz 400 chandler fidanına mart ayı başında tepe vurumu yapacağız. Her biri 3 gözlü 1000 -1300 adet kalem çıkacağını hesap ediyorum. Değerlendirmek isteyen olursa bana mesaj atabilir.

Benim de Ankara Polatlı'daki bahçem için 100 adet fernor aşı kalemine ihtiyacım var. Fernor budama artıkları çıkan arkadaşlar ararsa çok memnun olurum.

Saygılarımla,
Cep: 0505-4090760

Yaşar Aydın
24-02-2014, 10:21
Sayın tiryaki,
Özelinize mesaj attım. yanıtlarsanız memnun olurum.
Saygılarımla

gezgin57
24-02-2014, 13:40
sayın tiryaki ben sinopta öğretmenim.hobi olarak bu işlere ilgi duyuyorum .geçen yıl köyümüzdeki birçok yaban cevizini kestim ama aşılayacak kalem bulamadım.Ben sizden kalem talep edeceğim.Şartlarınız nedir acaba?

ncp1963
26-02-2014, 17:17
merhabalar,

mart ayının ilk haftası fernor ve fernette fidanlarının budamasını yapacağız.

aşı kalemi almak isteyenler özelden veya mail adresimden bana ulşabilirler.

limon_sever
05-03-2014, 14:29
Yarma aşı yapılmış fidanların aşı bantları ne zaman çıkarılmalıdır?

carizma_009
06-03-2014, 12:40
Bende cevizleri kestim hazırladm aşılıcak kalem yok yardımcı olabilecek biri varmı ?

copur 09
06-03-2014, 16:29
Yarma aşı yapılmış fidanların aşı bantları ne zaman çıkarılmalıdır?

Sayın Limonsever, bir sene sonra aşı bandının (elektrikçi bandı ise); aşı yapılan yerin ters tarafının yanından, boydan boya keskin bir bıçakla çizin ağaç büyüdükçe bant sökülecektir.

gökhan07
06-03-2014, 21:21
Herkese selamlar. Bende bu baharda cevizlerimin gövdesine kabuk altı aşılar yapmıştım. Önceleri aşı kalemlerinden 1-2 santimlik filizler patladı ama daha sonra patlayan bu filizler nedense kuruyor. Bunun nedeni hakkında bir fikri olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.

Sayın Blacksoul,
Kalem aşılarında en önemli olan nokta aşı yapılacak ağacın 15-20 gün önceden kesilmiş olması gerekiyor.
Aksi takdirde juglans sıvısı aşıyı tutturmuyor. Eğer aşıdan önce kestiyseniz ( suyu tamamen aksa da) vejatasyon döneminde tekrar aşı noktasına su yürüyor. Aşı macununu, aşı yerine su geldiği zaman akacak yer bırakmadan her yerini kapatmışsanız aşınızın tutması zorlaşır.(gelen suyun tahliyesi için azda olsa boşluk bırakmak gerekiyor) Sürgünler 15-20 gün içerisinde patlar ama bu aşının tuttuğunu göstermez, patlayan gözler ağacın suyuyla patlıyor ve en fazla 3-4 cm olunca büyüme duruyor sonrasında da aşı kuruyor. (Tutan aşı yeşille karışık kırmızı renkte olur, besin aldığını ve aralarında kallus tabakasının oluştuğunu gösterir)
Saygılarımla.

carizma_009
07-03-2014, 12:51
Aşı kalemi konusunda yardımcı olurmusunuz lütfen.

goksal
07-03-2014, 21:17
Aşı kalemi ve ceviz fidanı için 0539 4323485 nodan bana ulaşabilirsiniz

popeye42
07-03-2014, 21:28
Sn Lilium dan chandler aşı kalemlerimi aldım,Konyada 1200 rakımda dilcikli aşı yapacağım ,1 yaşındaki toprağa dikmiş olduğum fidanlarıma,hava yağışlı mart sonuna kadar yapsam sakıncası olurmu,

gökhan07
09-03-2014, 22:04
Selamlar,
Çeşit değiştirme aşılarında bir çok yöntem ve şekil denedim.
Edindiğim tecrübelere göre yaşadıklarımı sizinle paylaşmak istedim.
İlk önce acı suyun akması için ağaçların daha önceden kesilmesi gerekiyor.
Kesinlikle aşı yerine macun vs sürülmesi gerekiyor (acı su için tahliye yeri kalması şartı ile, yanlış yönlendirmek istemem ama ben aşı yerine macununu çok az kullanıyorum)
Aşı yerini mutlaka ve mutlaka toprak içerisine almak gerekiyor.
Toprak koymadan, sadece macunlayıp ya da sutut sürüp kapatmak mümkün ama tutma başarısı oldukça düşük. Ayrıca böyle yaptığım aşılarda aşıların dikey büyümediğini sanki pendula (yatay-sarkık) formda olduğunu gördüm.

Yapılan çeşit değiştirme aşılarında aşı yeri bantla ya da streç film ile sarılıyor ve aşı macunu aşının her yerini kapatacak şekilde uygulanıyor. (Hava almaması için) ve etrafi naylon poşet ile sarılıp içerisi toprak dolduruluyor.
Bence sarılan bant aşı noktasını sıkıyor ve bazende bütün bu işlemler (aşı macunu,streç film) acı su tahliyesini engelliyor. Ayrıca şeffaf naylon poşet içerisinde olan toprak (Sera etkisi) güneşi daha çok aldığı için aşı yerini yazın çok sıcak, kışın ise aşı noktasını soğuk tutuyor.

Bu sene yapacağım çeşit değiştirme aşılarında naylon torba ve aşı macunu kullanmadan yapmayı planlıyorum. (toprak mutlaka olacak )

Uzun süre bu konu üzerinde düşündüm ve bu sene uygulamaya karar verdim.
Gelişmeleri buradan sizlerle paylaşacağım.
(Çeşit değiştirme aşılarını anaçtan 1 mt. aşağıdan yapmayı planlıyorum, 1 mt altından yapılan aşılarda tutma oranı düşük olsa da,(acı su çok daha fazla geliyor) bence doğru olan aşılama mesafesi 1mt altından yapılandır. (ağacın tacını daha düzgün ve daha rahat oluşturabilmek için, çok yüksekte olmaması için)
Not: Yaptığım aşılarda en fazla tutma yüzdesi gösteren aşı çeşidi çivili kabuk aşısıdır.
Saygılarımla.

Yaşar Aydın
10-03-2014, 10:42
Sayın gökhan07,
77 nolu mesajımdaki videodan da yararlanmanızı öneririm. Ben de bu sezon ilk defa deneyeceğim. Geçen yıl aşı etrafına poşet geçirip içine buranın killi toprağını doldurup zaman zaman da sulamama hatta bir kısmına perlit doldurmama rağmen başarı oranı Polatlı'da %10'u bulmadı! Tutmayanları incelediğimde bir kısmının kuru bir kısmının da fazla ıslak olduğunu gördüm. Diyeceğim nemini kontrollu tutmak oldukça zor... Aşağıdaki videoda da (her ne kadar ceviz olmasa da) aşı kalemi üzerine parafilm sarılması sonra hepsinin üzerine kesekağıdı geçirilmesi mantıklı görünüyor (ben de naylon poşet geçirip kuzey yönü hariç diğer yönlere alüminyum folye bant yapıştıracağım)...
http://www.youtube.com/watch?v=ZmCiXtHr_zg

gökhan07
10-03-2014, 23:00
Sayın Yaşar Aydın,
Topraksız yapılan ceviz aşıları bana çok mantıklı gelmiyor.
Benim fikrim topraklı aşı yapmanız. Bir önce ki mesajım da anlattıklarımı dikkate alırsanız başarılı olacağınıza inanıyorum. Geçen sene mayıs ayında yapmış olduğum 30 adet aşıdan 27 adet tutan aşı vardı. Umarım bu senede aynı başarıyı yakalayabilirim. Yapım aşamasını aşı zamanı gelince fotoğraflayıp buradan paylaşmayı düşünüyorum.

seayden
11-03-2014, 10:21
Cevizde yarma aşı başarısı konusunda (karasal iklimde yapılmıştır.) daha önce gönderdiğim mesajin linki aşağıdadır. Ben cevizlerde aşı macunu kullanmıyorum. Beyaz renkli, (güneş ışığını fazla absorbe etmiyor) killi ve yapışkan, evleri sıvamada kullanılan toprakla yaptım. Bir yıl içinde 2-3-4 Metre boy attılar.

http://www.agaclar.net/forum/1223738-post4464.htm

umarım faydası olur.

Başarı oranı % 90 oldu. % 10 luk kayıp ta denem amaçlı aşı bandını erken çözmemden dolayı fire verdi. Bence aşı bağını bir yıl sonra ağaçlar yaprağını döküp uykuya geçtiği zaman: Ocak-Şubat-Mart aylarında çözmek lazım.

Selamlar.

gökhan07
11-03-2014, 10:41
sayın seayden,
Bu sene bende aşı macunu yerine killi toprak ile aşıları yapıcam. Bir arkadaşım tuğla fabrikasından bulmuş. Yine topraklı aşı ama aşı macunu kullanılması gereken yeri bu toprakla kapatmayı düşünüyorum. ( Olası acı suyu çekmesi için ) Yapacağım ağaçların gövde çapı büyük olduğu için yarma aşı yerine kabuk aşı yapacağım.

seayden
11-03-2014, 11:51
Gökhan Bey merhabalar,

Yanlış anlaşılma olmasın, aşı bölgesine belirttiğim toprağı bolca suyla karıştırıp çamur halinde sıvadım.
Bu çamurun faydaları:
1-Ceviz acı suyunu bünyesine çekiyor.
2-Aşı bölgesini aşırı ısı değişimlerinden koruyor. (Beyaz renkli çamur+şeffaf bozdolabı poşeti, gündüz aşırı ısınmadan koruyor, gece de aşırı soğumadan)
3-Çamur Aşı kalemini ve aşı bölgesini en az 1 ay boyunca nemli tutuyor. üstüne geçirilen kilitsiz buzdolabı poşeti sayesinde çamur nem kaybetmiyor.
4- Belki de yaranın iyleşmesini hızlandırıyor. (Bilimsel bir çalışma yapılması lazım. Çocuk iken köyde böcek ısıran yerlerimize çamur sürerdik.)

cnrtkt
11-03-2014, 12:48
Ben de yakında çivili kabuk aşısı yapacağım.

Peki arkadaşlar aşı toprağını nemli tutma imkanımız kısıtlıysa nasıl bir yol izleyelim.

Benim bahçe biraz uzak (elbetteki bahçesi daha uzak olan arkadaşlarımız da vardır) , gün içinde gitmeye de müsait değilim, sürekli toprak kurumasın diyerek nemlendirme imkanı kısıtlı. Veyahut diyelimki çok yağmur yağdı ve toprak aşırı nemli kalıyor, bunun da zararı olacaktır.

Bu abimizin yöntemi sizce de uygun olabilir mi.

Ceviz Yetiştiriciliği 2013 - Cevizde Kabuk Aşı 2.Bölüm Tarım Sözlüğü - Bereket TV - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ZCPVyDpdTKU)

limon_sever
11-03-2014, 12:50
Cevizde yarma aşı başarısı konusunda (karasal iklimde yapılmıştır.) daha önce gönderdiğim mesajin linki aşağıdadır. Ben cevizlerde aşı macunu kullanmıyorum. Beyaz renkli, (güneş ışığını fazla absorbe etmiyor) killi ve yapışkan, evleri sıvamada kullanılan toprakla yaptım. Bir yıl içinde 2-3-4 Metre boy attılar.

http://www.agaclar.net/forum/1223738-post4464.htm

umarım faydası olur.

Başarı oranı % 90 oldu. % 10 luk kayıp ta denem amaçlı aşı bandını erken çözmemden dolayı fire verdi. Bence aşı bağını bir yıl sonra ağaçlar yaprağını döküp uykuya geçtiği zaman: Ocak-Şubat-Mart aylarında çözmek lazım.

Selamlar.

Videodakilerin aynısı uygulayıp bu sene üç fidana bir aşı daha yapmayı deneyeceğim. İnşallah başarılı olurum.

Yaşar Aydın
13-03-2014, 13:56
Sayın gökhan07,
Önceki yıllarda yaptığım yarma aşılarının yara yerlerine sututla komple kapamıştım. Geçen yıl ise nisan ilk haftasında ağaçları kesip nisan sonunda yaptığım kabuk altı aşılarını da yara yerlerini ithal silikonlu şeffaf aşı bantı ile yine komple kapayıp pet şişe ve poşet bağlayıp toprak doldurmuştum. Ayrıca aşı kenarının 8-10 cm altından da 45 derece açıyla testere ile ağacın kabuğunu çizip acı su tahliye kanalı açmıştım. Sizin de belirtiğiniz gibi benim de gözlemim acı suyun akması için mutlaka yaranın hemen bitişiğinde bir tahliye yarığı veya aşının seyrek sarılması gerekiyor... Bu şekilde toprağa alınabilir. Veya sayın seaydin'in videosundaki gibi killi kerpiç toprağını çamur kıvamına getirip yara yerlerinin tamamına sürülüp toprağın kurumaması için tamamen naylon sarılması halinde de bu toprak acı suyu emeceği için uygun olacaktır. Yalnız yara yerlerinin acı suyun tahliyesine imkan vermeyecek şekilde sututla kaplanması sakıncalı olacaktır.
Saygılarımla

ömür-uşak
13-03-2014, 19:46
Cevizde yarma aşı geçen yıl yaptığımız 85 ağaçtan 80 tanesi tuttu.Ağaçlar 13 yaşında idi çeşit değiştirme yaptık.Aşılanacak ağaçlar 10 gün önce kesin Aşılarken tekrar kesin acı su akanları aşılamayıp daha sonra aşılayın. Yarıp kalemi yerleştirdikten sonra kafayı siyah elektirikçi bandıyla sarın, anacın üstündeki yarığı ve kafayı macun kıvamında çamur ile 1cm yüksekliğinde kaplayın.Çamurun üstünü sutut ile kapatın kalemlerin üst kesik yerinede sutut sürün. Kalemlerin üstünüde beyaz su bazlı sulandırılmış boya sürün.Acı su akışı için kalem çaktığınız yarığın altını kapatmayın.Sıcak olması için siyah elektirikci bandı kullnın siyah renk ısıyı çeker.Ağaçlar 4-5 yaşından büyük ise bir dal aşılamayın çeker dal olsun eğer bırakılmazsa kök güçlü olduğu için aşı gözleri aşırı büyüyüp kırılma yapıyor ve anacın her tarafından filiz fışkırıyor. Tutan aşılar 50-60 cm filiz verdiğinde daha güçlü olması için filizlerin uçlarını kırın.Siyah bandı hava almıyacak şekilde sarın üzerine sutut sürmeyin.Biz bu şekilde başarılı olduk benim tavsiyem budur.Aklıma gelenleri yazmaya çalıştım.Görüşmek isteyen arkadaşlara tel 0535 816 63 54 her zaman ulaşabilirler.Başarılı olmanız dileğiyle.

fındıkçı74
17-03-2014, 21:12
Cevizde yarma aşı geçen yıl yaptığımız 85 ağaçtan 80 tanesi tuttu.Ağaçlar 13 yaşında idi çeşit değiştirme yaptık.Aşılanacak ağaçlar 10 gün önce kesin Aşılarken tekrar kesin acı su akanları aşılamayıp daha sonra aşılayın. Yarıp kalemi yerleştirdikten sonra kafayı siyah elektirikçi bandıyla sarın, anacın üstündeki yarığı ve kafayı macun kıvamında çamur ile 1cm yüksekliğinde kaplayın.Çamurun üstünü sutut ile kapatın kalemlerin üst kesik yerinede sutut sürün. Kalemlerin üstünüde beyaz su bazlı sulandırılmış boya sürün.Acı su akışı için kalem çaktığınız yarığın altını kapatmayın.Sıcak olması için siyah elektirikci bandı kullnın siyah renk ısıyı çeker.Ağaçlar 4-5 yaşından büyük ise bir dal aşılamayın çeker dal olsun eğer bırakılmazsa kök güçlü olduğu için aşı gözleri aşırı büyüyüp kırılma yapıyor ve anacın her tarafından filiz fışkırıyor. Tutan aşılar 50-60 cm filiz verdiğinde daha güçlü olması için filizlerin uçlarını kırın.Siyah bandı hava almıyacak şekilde sarın üzerine sutut sürmeyin.Biz bu şekilde başarılı olduk benim tavsiyem budur.Aklıma gelenleri yazmaya çalıştım.Görüşmek isteyen arkadaşlara tel 0535 816 63 54 her zaman ulaşabilirler.Başarılı olmanız dileğiyle.

Ömür kardeş bende 8 yaşındaki ağaçlarımı 1 metre seviyelerinden kestim nisan başında bazılarını çivili aşı bazılarını yarma aşı uygulayacağım çivili aşıdada siyah bant gereklimidir sututun altındaki çamur hep nemlimi kalıyor saygılar

ömür-uşak
17-03-2014, 23:06
Ömür kardeş bende 8 yaşındaki ağaçlarımı 1 metre seviyelerinden kestim nisan başında bazılarını çivili aşı bazılarını yarma aşı uygulayacağım çivili aşıdada siyah bant gereklimidir sututun altındaki çamur hep nemlimi kalıyor saygılar
Bant çekersen kalemler daha sağlam durur.Zaten çivi kabuğu kalemi toparlıyor.Üstünede bant kaplarsın sağlam durur. 5 cm genişliğinde elektirik malzemecilerinde bantlar var dahada güzel.

ömür-uşak
18-03-2014, 19:20
Arkadaşlar merhaba, bu gün 60 tane daha 14 yaşındaki ceviz ağacımı çeşit değiştirme aşısı için kestirdim. 1 tane ağaçta acı su akışı oldu. Diğerlerinde olmadı. Tereddütte kaldım.Havalar çok kurak ondan mı bilmiyorum.Geçen yıl mart başında kesmiştim.Kafamıza ağacın suyu damlıyordu.Sizlerinki nasıl oldu acı su akışı varmıydı lütfen paylaşırmısınız.

gökhan07
18-03-2014, 19:24
Sayın ömür-uşak,
Su akmayan ağaca su yürümemiştir daha ama merak etmeyin ayın büyük olduğu dönemdeyiz ve gece daha soğuk olacağı için ağaçlar tepki verir ve su akışı başlar.

gökhan07
18-03-2014, 19:53
Sayın ömür-uşak
3-4 gün içerisinde su akışı olmazsa kestiğiniz yerin 1 cm altından tekrar bir kesim yapın.
(Sağlıklı olmayan ağaçlarda da su akışı çok olmuyor)

cnrtkt
19-03-2014, 10:06
Sayın ömür-uşak,
Az önce gittim baktım Mart' ın 2 sinde kestiğim ağaçlarda ağlama olmamış. Bu pazar aşılamayı düşünüyodum, biraz daha düşünmeliyim sanırım.

ömür-uşak
19-03-2014, 12:35
Cevizde mutlaka ağlama olması lazım. Geçen yıl ağlama durmadığı için 5 ağaç tutmadı.Aşı yapıldıktan sonra ağlama olursa acı su kalemleri boğuyor.Hatta aşı tutmuş gibi 4-5 cm filiz veriyor ve kuruyor.Su yürümemiş olsa tomurcuklarda hafif hareket olmaz.Tomurcuklada kabarmalar başlamış.Bekleyip görelim.Kalemler durduğu sürece nisan sonuna kadar aşı yapabiliriz.Kolay gelsin arkadaşlar.

ahmettugrul55
20-03-2014, 13:37
ŞU YONGALI GÖZ AŞISI KONUSUNDA DETAY VEREBİLİCEK VAR MI_?
www.ceviz.biz-- Haberler - Niksar'da Cevizde Uygulamalı Aşı Kursu (http://ceviz.biz/haber198/niksarda-cevizde-uygulamali-asi-kursu)

limon_sever
20-03-2014, 16:59
Biraz önce üç fidana aşı yaptım. Fotosunu eklediğim cevize kabuk aşı yapacaktım. Ama kalemi biraz küçük almışım. Bende diğer fidanlara yaptığım gibi bunada yarma aşı yaptım. Ama aşı kalemi bu fidanla orantısız oldu. İleride aşı tutarsa bu aşı sorun olur mu?

477171

ahmettugrul55
20-03-2014, 18:14
hayır olmaz.bu çaptaki cevize kabuk aşısı yerine yarma aşı daha ideal.aşı tutarsa zamanla kalem çapı artarak bu farkı kapatacaktır.

gökhan07
20-03-2014, 20:34
Biraz önce üç fidana aşı yaptım. Fotosunu eklediğim cevize kabuk aşı yapacaktım. Ama kalemi biraz küçük almışım. Bende diğer fidanlara yaptığım gibi bunada yarma aşı yaptım. Ama aşı kalemi bu fidanla orantısız oldu. İleride aşı tutarsa bu aşı sorun olur mu?

477171

Sayın limon-sever
Eğer aşı tutarsa bir sıkıntı olmaz.

ömür-uşak
20-03-2014, 20:36
Bu gün ağaçları keseli 2 gün oldu hala ağlama yok ama ağaçlarda uyanma başlamış.Takip ettim Uşağa ekimden bu zamana kadar yağış 250 mm yi bulmadı aşırı kuraklığın etkisi olabilir.

gökhan07
20-03-2014, 20:37
ŞU YONGALI GÖZ AŞISI KONUSUNDA DETAY VEREBİLİCEK VAR MI_?
www.ceviz.biz-- Haberler - Niksar'da Cevizde Uygulamalı Aşı Kursu (http://ceviz.biz/haber198/niksarda-cevizde-uygulamali-asi-kursu)

Niksar bana yakın bir ilçe,
Size aşı başarısıyla ilgili bilgi vermeye çalışacağım.

gökhan07
20-03-2014, 20:38
Bu gün ağaçları keseli 2 gün oldu hala ağlama yok ama ağaçlarda uyanma başlamış.Takip ettim Uşağa ekimden bu zamana kadar yağış 250 mm yi bulmadı aşırı kuraklığın etkisi olabilir.

O zaman aşı yapacağınız ağaçları sulayın sayın ömür-uşak.

ömür-uşak
20-03-2014, 20:46
O zaman aşı yapacağınız ağaçları sulayın sayın ömür-uşak.

Dediğiniz mantıklı bende bu gün sulamaya başladım takip edeceğim teşekürler

ahmettugrul55
21-03-2014, 10:35
bu sabah tarım türk te ceviz çeşit değitirme programı vardı. işe yatişmek zorunda olduğum için izleyemedim.video paylaşımı yaparlar sa çok iyi olacak.

Yaşar Aydın
21-03-2014, 20:40
bu sabah tarım türk te ceviz çeşit değitirme programı vardı. işe yatişmek zorunda olduğum için izleyemedim.video paylaşımı yaparlar sa çok iyi olacak.

Youtube'da "Tarımın nabzı Konuşmacı adı" yazarsanız videolar çıkıyor. Mehmet Sütyemez hocanın soyadını yanlış yazmışlar Sütyetmez şeklinde... Selamı Bayrak'ın ki henüz hazırlanmamıştır.

Yaşar Aydın
21-03-2014, 22:04
Karasal iklimde yaşadığım aşı başarısızlıklarının nedenini tekrar tekrar düşündüm. Sebebinin sutut gibi aşı macunlarının yeterince uygun olmadığı (acı suyun yara yerinde hapis olması yüzünden yaranın iyileşememesi) kanaatine vardım...Gerek http://ceviz.ksu.edu.tr/wp-content/uploads/2008/10/cevizde-asi-ve-cesit-degistirme.pdf linkinde, gerek seayden'in 104'üncü mesajındaki video ve gerekse ömür uşak ve gökhan07'nin deneyimlerini dikkate alarak daha fazla risk üstlenmemek adına nisan ayında yapacağım yarma ve kalem aşıları için özel olarak tuğla ocağından killi toprak getirip çamur kıvamında hazırlayıp yara yerine 1cm kalınlıkta sıvayıp üzerini saracağım, kalemlerin uçlarını da parafilm saracağım. Denenmemiş diğer alternatifler üzerinde ısrar etmenin bir faydası olmayacağına kanaat getirdim...

copur 09
22-03-2014, 07:04
Arkadaşlar ille toprak diye düşünmeyin. Anaçta erkek gözleri uyanmaya başlayınca (veya bir dalını kesip kabuk verme kontrolü yapın); daha önceden alıp su geçiren bir beze sarıp toprağın tercihen güneş görmeyen bir bölümünün yarım metre kadar altına gömdüğünüz kalemleri aşılayabilirsiniz. Böcek girmemesi için kalemlerin ucuna sutut veya macun sürebilirsiniz. Anacın gövdesini ve üst tarafını streç filimle kaplayıp, güneş yakmasın diye alüminyum folyo ile çevreleyin. folyo dayansın diye koli bandı ile sarın. Kalemleri ve gözlerini sarmaya gerek yok. Anaca su yürüme aşamasında olduğu için kalemler su kaybetmez. Kalemin ucunu kapatmazsanız, içi boş olduğundan bir miktar aşağıya doğru kurur genelde göz civarında kuruma durur. Aşınız olmadıysa zaten kalem kurur. Kolay gelsin, selamlar.

gökhan07
22-03-2014, 08:33
Dediğiniz mantıklı bende bu gün sulamaya başladım takip edeceğim teşekürler

Sayın ömür-uşak
Bende de ağlamayan 2 tane ceviz vardı, dün bahçeye gittiğimde onlarında ağladığını gördüm.

ermana
22-03-2014, 09:38
bende 10 yaşındaki tohumdan çıkan bir ağaçta geçen cumartesi kesim yaptığımda ağlama olmamıştı. bakalım bu akşam gittiğimde durum ne olacak. geçen sene 10 adet sağlam ceviz almıştım ondan artık bu sene bana aşı pratikliği açısından yardımcı olacak ilk aşılarımı onda deniyorum.

ömür-uşak
22-03-2014, 21:09
Karasal iklimde yaşadığım aşı başarısızlıklarının nedenini tekrar tekrar düşündüm. Sebebinin sutut gibi aşı macunlarının yeterince uygun olmadığı (acı suyun yara yerinde hapis olması yüzünden yaranın iyileşememesi) kanaatine vardım...Gerek http://ceviz.ksu.edu.tr/wp-content/uploads/2008/10/cevizde-asi-ve-cesit-degistirme.pdf linkinde, gerek seayden'in 104'üncü mesajındaki video ve gerekse ömür uşak ve gökhan07'nin deneyimlerini dikkate alarak daha fazla risk üstlenmemek adına nisan ayında yapacağım yarma ve kalem aşıları için özel olarak tuğla ocağından killi toprak getirip çamur kıvamında hazırlayıp yara yerine 1cm kalınlıkta sıvayıp üzerini saracağım, kalemlerin uçlarını da parafilm saracağım. Denenmemiş diğer alternatifler üzerinde ısrar etmenin bir faydası olmayacağına kanaat getirdim...

KSU nin yarma aşı yöntemi güzel hatta geçen yıl onlardan esinlendim.Sadece kalemi ayarlarken onlar çentikli yapmışlar biz düz yaptık. Birde onlar naylon sarıyorlar biz naylon yerine sutur kullandık.Birde kalemlere badana boyası sürdüm.Kolay gelsin.

gökhan07
22-03-2014, 21:21
KSU nin yarma aşı yöntemi güzel hatta geçen yıl onlardan esinlendim.Sadece kalemi ayarlarken onlar çentikli yapmışlar biz düz yaptık. Birde onlar naylon sarıyorlar biz naylon yerine sutur kullandık.Birde kalemlere badana boyası sürdüm.Kolay gelsin.

Sayın ömür-uşak
Ağaçlarınızda ki son durumu merak ettim, ağlama başlamış mı?

gökhan07
22-03-2014, 21:27
bende 10 yaşındaki tohumdan çıkan bir ağaçta geçen cumartesi kesim yaptığımda ağlama olmamıştı. bakalım bu akşam gittiğimde durum ne olacak. geçen sene 10 adet sağlam ceviz almıştım ondan artık bu sene bana aşı pratikliği açısından yardımcı olacak ilk aşılarımı onda deniyorum.

Sayın ermana,
Bazen keser kesmez su akışı olmuyor.
2-3 gün sonra su akışı başlar ve su akışı kesilmeden aşı yapmayın.
Bu durum bazen 1 hafta, bazen 10 gün bazen de daha fazla sürebiliyor.
Ayın büyük ay yanı dolunaya yakın zamanların da ağaçlarda çok fazla su oluyor.
Aşının da küçük ay zamanların da yapılması gerekiyor (öz su akışının az olduğu zamanlar)

ömür-uşak
22-03-2014, 23:26
Sayın ömür-uşak
Ağaçlarınızda ki son durumu merak ettim, ağlama başlamış mı?

Pazar günü bakacağım birde 4-5 ağaca bol su vereceğim sonuç gözlemi için.

ahmettugrul55
23-03-2014, 15:11
Mart 2014 Ay Takvimi ve Ay Evreleri (Moon Calendar and Moon Phases) - 23.03.2014 (http://www.yorumcu.com/astroloji/aytakvimi.asp)
mart ayı ayın konumları...ayın 14 gibi parlak lafını şimdi anlıyorum.dolunay 14.gün başlıyor.peki küçük ay zamanı ay sonuna mı geliyor?

ncp1963
23-03-2014, 18:17
Mart 2014 Ay Takvimi ve Ay Evreleri (Moon Calendar and Moon Phases) - 23.03.2014 (http://www.yorumcu.com/astroloji/aytakvimi.asp)
mart ayı ayın konumları...ayın 14 gibi parlak lafını şimdi anlıyorum.dolunay 14.gün başlıyor.peki küçük ay zamanı ay sonuna mı geliyor?

küçülen ay evresindeyiz bu günlerde aşı yapılabilir ağaçlarda öz su yürümesi daha az olur derler.

ayı gök yüzünde D şekline yakın ve ya D gibi görüyorsanız büyüyen ay evresidir büyüdükçe çekim gücü artacaktır şaka gelmesin koskoca okyanusları çekip gelgitleri oluşturan bir gücün ağaca, fidana, fide su yürümesindede etkisi mutlaka vardır.

ters D şekilini aldığında küçülen ay evresindedir, bu evrenin budama aşılama v.s işler için daha uygun olduğu söylenir.

gökhan07
23-03-2014, 18:39
Büyüklerimiz ayın büyük ay (Dolunay) olduğu zaman ağaçların kesilmemesi ve kesilen dallarda da kurtlanmanın da olacağını söylerler.

ahmettugrul55
23-03-2014, 19:25
Tarımın Nabzı - "Ceviz" Deniz Ekizoğlu - 21.03.2014 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=9d3tLzorwkI)

burda 4:9 saniyesinde aşı kalemi alma ve aşı yapma konusunda ilginç bir tespit paylaşılmış.çok ilginç geldi

ahmettugrul55
23-03-2014, 19:30
Büyüklerimiz ayın büyük ay (Dolunay) olduğu zaman ağaçların kesilmemesi ve kesilen dallarda da kurtlanmanın da olacağını söylerler.

evet buralardada bir şeyler ekileceği zaman ayın eskisini beklerler.nedeni ni araştırdım.çünkü ay yenisinde gece aydınlık olur ve böcekler dallara yumurtalarını atmak için bu yeni ekilen veya budanan alanları rahatlıkla bulur:)))))))

ömür-uşak
31-03-2014, 19:08
18 martta aşılamak için kesilen ağaçlar 12 gün sonra ağlama başladı. Denemek için 3 tane ağaca çok bol su verdim. Ben kuraklıkla ilgili diye düşünüyordum.Fakat ağlamanın su ile ilgisi yok. Belki fazla sulanan fazla az sulanan az ağlayabilir. Gökhan ve Necip arkadaşlar yorumlarınız gerçekten süper çıktı sizi tebrik ederim.Ağaçların ağlamasının dolunay ve yeni ayla ilgili yorumlarınız doğru çıktı. Ağlamalar durmuş bile 5-6 gün sonra aşıya başlıyacağım.Bu sene kendim aşılayacağım. Tabi 65 ağaç yalnız başıma biraz zor ama 5-6 gün sürer hem vakit geçer hemde suyu salarım. Birde şunu söyliyeyim cevizsiz kalmamak için bıraktığım yerli çeşitler sürgün yapmış don zararı kapkara yapmış. 2013 nisanda yapılan chandler,Pedro ve Fernette lerde hareket yok.

gökhan07
31-03-2014, 21:44
Sayın ömür-uşak, tahminen ağaçlarınız 20-25 mart gibi ağlamaya başlamıştır. Başka bir gözlemim de ceviz ağaçlarında su akışı soğuk havalarda daha fazla oluyor.
Necip beyin söylediği gibi küçülen ay evresindeyiz, bu günlerde aşı yapmak daha mantıklı. (Su akışının az olacağı için)
Dolunay da ( Büyük ay ) ağaçlarda ki su akışını gözlemliyordum ( özellikle soğuk geçen zamanlarda) ama sebebini bilmiyordum.
Bende necip bey'e teşekkür ederim, sayesinde çok güzel bir bilgi edindik ve aşı başarısı üzerinde de eminim çok etkili olacak.

gökhan07
31-03-2014, 22:21
Dolunay'ın etkisi her ağaçta hemen olmuyor sanırım bazılarında su akışı 4-5 günü buldu.
Sayın ömür-uşak ayın 10'u gibi kesmiş olsaydınız büyük ihtimalle daha erken su akışı olacaktı ve su akışı uzun süreli devam edecekti.

Ben mart'ın 14-15'i gibi kestim ve ağlama yaklaşık 2 hafta kadar devam etti.
Havaların soğuk geçmesi sebebi ile geçen hafta sonu aşıları ertelemiştim, bu hafta sonu aşılamayı planlıyorum.

ömür-uşak
31-03-2014, 22:49
Sayın ömür-uşak, tahminen ağaçlarınız 20-25 mart gibi ağlamaya başlamıştır. Başka bir gözlemim de ceviz ağaçlarında su akışı soğuk havalarda daha fazla oluyor.
Necip beyin söylediği gibi küçülen ay evresindeyiz, bu günlerde aşı yapmak daha mantıklı. (Su akışının az olacağı için)
Dolunay da ( Büyük ay ) ağaçlarda ki su akışını gözlemliyordum ( özellikle soğuk geçen zamanlarda) ama sebebini bilmiyordum.
Bende necip bey'e teşekkür ederim, sayesinde çok güzel bir bilgi edindik ve aşı başarısı üzerinde de eminim çok etkili olacak.

Su akışı soğulada ilgili olabilir.4-5 gündür ağaçları görmemiştim.O sıralarda geceleri eksi dereceler olmuştu. Hatta yeni filizleri soğuk vurdu.Gündüzleride çok soğuktu ama artı derecelerde.Yorumların için teşekürler.

fındıkçı74
01-04-2014, 20:36
Akadaşlar 15 martta kesimini yaptığım ağaçlarım keser kesmez ağlamaya başlamıştı bugün bahçeye gittiğimde hala bazılarının ıslak olduğunu gördüm aşı yapmam için tamamen kupkurumu olması lazım saygılar selamlar.

cnrtkt
02-04-2014, 09:56
Arkadaşlar merhaba, bu gün 60 tane daha 14 yaşındaki ceviz ağacımı çeşit değiştirme aşısı için kestirdim. 1 tane ağaçta acı su akışı oldu. Diğerlerinde olmadı. Tereddütte kaldım.Havalar çok kurak ondan mı bilmiyorum.Geçen yıl mart başında kesmiştim.Kafamıza ağacın suyu damlıyordu.Sizlerinki nasıl oldu acı su akışı varmıydı lütfen paylaşırmısınız.

2 Mart' ta kestiğim ağaçlar yeni ağlama yapmış. Geçen hafta ağlama olmamıştı.

ahmettugrul55
02-04-2014, 19:54
ben martın ilk haftası kestiğim cevizlerilemlerin ağlaması tamamen kesildiği için 30 martta aşılarımı yaptım.yarma kabuk altı dilcikli çivili ...hatta kalem yetmedi.buduğum kalemlerde çok iyiydi.artık ağustosta göz aşı sı yaparım

gökhan07
06-04-2014, 13:53

Aşı için kesilen ağaçlarda 21 gün sonra, sanki küçük kurt oluşumu gibi bir şeyler gördüm.

481060

481061

481062

cnrtkt
10-04-2014, 08:26
Aşıları yapıyoruz yavaş yavaş.
İyi de , "Tamam bu aşı tutmuştur, sökelim korumayı da toprağını falan alalım"
diye ne zaman diyeceğiz.

Yeni sürgünlere göre mi karar vereceğiz. Emin değilim ama sanırım bu forumda okumuştum, "cevize yapılan aşılarda ilk zamanlar tutmuş gibi görünsede daha sonra kurumalar olabilir ve o aşı aslında tutmamıştır" diye.

gökhan07
22-05-2014, 10:38
Geçen hafta gezdiğim bir fidanlıkta, sera içerisinde yapılan dilcikli aşılar.

495179

495180

495181

Damızlık bahçesi

495187

ahmettugrul55
23-05-2014, 13:28
arkadaşlar,
yongalı aşı denemesi yaptım.aşılar oldukçe iyi kabardılar.yaprak çıkaran bile oldu.aşıları yapalı 23 gün oldu.aşı nooktası üzeriinden kesmem söylendi.acaba fidan geriye doğru kuruyup gözleri de södürür mü?yoksa öylece bırakayım mı?

batık
04-06-2014, 17:12
değerli forum üyeleri,sizce bu ceviz aşısı tutmuş mu yoksa aşı yeri deri kıvamını almış üstten anacın sürgününü büyüttüğü bir ceviz mi?

batık
04-06-2014, 22:34
sanırım bu konuda görüş belirtmekte isteksiz kalındı.**** kafalar karıştı.

gökhan07
04-06-2014, 22:41
Sayın batık,
Eğer yanlış görmediysem, aşı tutmamış ve anaç aşı yerinin üzerinde ki gözden patlayarak büyümeye devam etmiş.

batık
04-06-2014, 22:55
cevabınız için teşekkür ederim.ben bunu fidancıya fotoğrafı ile ilettim.o bunu kabul etmiyor.aşı yerine tırnağınla bastır canlı olduğunu anlarsın diyor.

gökhan07
04-06-2014, 22:59
Fidanı ne zaman aldınız. Genelde aşı gözü sürmeden fidan satılmaz.

batık
04-06-2014, 23:05
fidanı aldığım yeri söyleyecem ama bekliyorum.bugün kabullenmediler .konuşma yarım kaldı.

batık
04-06-2014, 23:06
bu aldığım yer çok isim yapmış ünlü bir fidancı.

batık
04-06-2014, 23:08
üstelik bunu gönderdikleri fernor da kargoda sıkıntı çıktığı için telafi amaçlı hediye olarak gönderdiler.hep aksilik bizimi buluyor anlamadım.

batık
04-06-2014, 23:10
herhalde iletişim elemanları bu işten anlamıyor.bugün en son bana ürünü iade edin dedi.çıplak kök alınıp dikilmiş fidan nasıl iade edilecekse bilemiyorum.

batık
04-06-2014, 23:17
fidan mart ayında çıplak kök olarak alınıp dikildi.firmayı arayıp konuştuğum kişi aşı yerinden sürdüğünde ısrar ediyor.onlardan aynı anda aldığım 2 adet fidan daha var.onlar normal.bu fidanı nasıl fark etmedim anlayamıyorum.beni kızdıran asıl bu tanınmış firmanın üst üste yaptığı hatalar.

batık
05-06-2014, 01:09
mesaj ilk foto yukarıya doğru çıkan odunsulaşmış sürgünnün altındaki sarı renkli kabarık doku anacın olduğunu kanıtlar gibi.siz değerli ,tecrübeli forum sakinlerinin yorumlarını bekliyorum.

karabuz
05-06-2014, 09:22
filizin anaçtan oldugu rahat görünüyor, fernorun yolda telaf olmasını sorun yaptıgınıza firma "al sana fidan" demiş sanırım, bu zamanda geriye aldıklarında cöpe atacaklar muhtemelen, ne gönderdiklerini bildiyorlar demek.

kargo parası verecegine ay sonu göz aşısı yap hiç ugraşma.

batık
05-06-2014, 10:29
aşı yapılacak ama elime aşı gözü temin edebileceğim sağlıklı fernor ,fernette henüz bu firma sayesinde elime geçmedi.

Selahattin Yılmaz
05-06-2014, 13:27
Bu fidan aşılı bir fidan ancak aşı yeri öyle kritik bir şekilde ki insan zor karar veriyor, genelde aşı yerinin hemen üzerinden kolay kolay göz çıkmaz çıksa da üst taraf kesildiğinde aşının üstü kesileceğinden aşının gözü ile bitkinin aşısız yerinin göz oluşturup sürgün vermesi arasındaki zaman dilimi orada bir göz oluşturmatya yetmeyebilir. Bizzat yerinde görmek lazım, bence aşı konusunda çeşitten emin olunamıyorsa ilk olarak geç veya erken uyanıp uyanmadığı ve aşılanan gözün alındığı ağaç esas isme konu çeşit midir o tartışılmalı bence zira o aşı bir yerde yapılıyor ve oradan da vukuat çok geliyor özellikle çeşidine doğruluk ve sağlıklı fidan açısından.

batık
05-06-2014, 14:16
selahattin bey, en son koyduğum fotoğraftaki 4.fotoğrafta üstten konulduğu ve tuttuğu düşünülen aşı parçası dikkat edilirse parçanın şişmediği sanki alttan yara kapatan cevizin suyu (sarı renk) ile anacın büyüdüğü.bu fidanın cinsi fernette. mesajınıza hitaben birde şunu sormak istiyorum. aşı alınan ağaç önemli dediniz.bu fernette olduğu düşünülen fidan şebin ve kamandan daha önce uyandı. fernettenin soğuğa dayanıklı olduğu söyleniyor.yerli çeşitlerden önce uyandığı için bu fernette değil mi.

batık
05-06-2014, 14:26
fidancı aşı yeri altı ile üstü farklı renkteyse aşı tutmuştur diyor. şimdi ben bir çöğürü kessem seneye sürgün verse aynı renk olur mu? siz ne düşünüyorsunuz.aşı tutma konusunda bu bir ayrım unsuru mu?

batık
05-06-2014, 17:23
ben internetten bir kaç fernor meyvesi gördüm.sanki farklı bir cinsmiş gibi görüntüleri var.bunların hangisi gerçek fernor. piyasada gerçek sarı sertifika fernor var mı?

batık
05-06-2014, 18:47
selahattin bey,incelemek gerek dediğiniz nasıl olacak.fotoğraf yetersiz ise biraz daha farklı açılardan çekelim mi?

İsmail Kuzucu
05-06-2014, 19:01
Benim düşüncem fidan aşı değil. Aşağıdaki fotoğrafa göre sol kısımdaki yer göz aşısının alındığı boşluk yer. Sağ taraftaki kısım ise aşı gözünün olduğu yer. Aşılama yapılırken gözün özü düşürülmüş veya aşı bandı çok sıkıldığı için göz patlamamış.

Göz aşısı yapılırken sanki kabugun altında çögürün gözü kalmış gibi bir durum var.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/499722d1401923350-4.jpg

copur 09
06-06-2014, 13:39
Bence de aşı tutmamış. Fülüt aşı dediklerinden yapılmış. Göz ortada olduğu için patlama yeri iki kesik arasında olması gerekirdi diye düşünüyorum.

Selahattin Yılmaz
06-06-2014, 15:01
...aşı alınan ağaç önemli dediniz.bu fernette olduğu düşünülen fidan şebin ve kamandan daha önce uyandı. fernettenin soğuğa dayanıklı olduğu söyleniyor.yerli çeşitlerden önce uyandığı için bu fernette değil mi.

Ben fernette olup olmadığını bilemem uyanma tarihleri bir ölçü olabilir ancak benim kastettiğim aşı gözü alınması olayı, aşıyı yapacağınız damızlık ağaç hangi tür ise çeşitte odur fakat aşıyı yapan normal bir ağaçtan aşı gözü alıp aşı yapmışsa ve adına fernette diyorsa o zaman ne olacak, konusuna dikkat çektim sadece.

fidancı aşı yeri altı ile üstü farklı renkteyse aşı tutmuştur diyor. şimdi ben bir çöğürü kessem seneye sürgün verse aynı renk olur mu? siz ne düşünüyorsunuz.aşı tutma konusunda bu bir ayrım unsuru mu?

Bir iki fidanda aşı ile ilgili sıkıntılar olabilir sonuçta ciddi derecede muallak bir durumla karşılaşmışsınız ancak aldığınız fidanların tamamında benzer renk sorunu varsa il veya ilçe tarım müdürlüğüne tutanak tutturup hukuki hakkınızı arayabilirsiniz. Kesme konusunda risk size ait her halukardfa buralardayız yardımcı olmaya çalışıyoruz zaten.

ben internetten bir kaç fernor meyvesi gördüm.sanki farklı bir cinsmiş gibi görüntüleri var.bunların hangisi gerçek fernor. piyasada gerçek sarı sertifika fernor var mı?

Maalesef çeşit seçerken insanlar pazarlama yeteneği iyi, ağzı laf yapan fidancılara takılıp kalıyorlar, ülkemizdeki fernor bahçesi şu an için tüm fidancıların aşı kalemini karşılamaya yetmeyecek kadar az gerisini varın siz düşünün ancak damızlık bahçesi olduğunu bildiğimiz fidancılar mevcut ben şahsen onlara güveniyor onlarla birlikte hareket etmeye çalışıyorum. Bu konuda referans araştırması en iyisidir.

selahattin bey,incelemek gerek dediğiniz nasıl olacak.fotoğraf yetersiz ise biraz daha farklı açılardan çekelim mi?

Evet iyi olur.

batık
07-06-2014, 12:33
Şu konuya da açıklık getirmede fayda var.Cevizde göz aşı daha faydalı bulunuyor.nedeni anaç olacak çöhür kalem aşısı yapıldığında gelişimini tamamlayamadan ilk sene meyve gösterip yormakta bundandırki meyveleri yolunmakta.göz aşıda ise zaten kendiliğinden ilk seneler (bunun 2 sene olduğu söylenmekte) meyve tutması olmuyacak ve bu koparma işçiliğinden kurtarılacak denilmekte. burda göz aşılı fidan tercih etmemin sebebi bu oldu.bir görüşe göre de cevizde göz aşı önerilmeyen bir yöntem. siz ne düşünüyorsunuz.

juglandales
10-06-2014, 11:03
Bu sene 20 adet 5 yaşındaki şebinlerime kıyıp Chandler aşılattım. Yalnızca 1 tanesini tutturamadık. Kalemlerin üstünde bulunan gözlerin de hemen hemen hepsi sürmüş.
Kırmızı ile işaretlediğim yerlerden kesip tek sürgün bırakmak istiyorum. Bunun için en uygun zaman nedir.?

gökhan07
10-06-2014, 12:55
Bu sene 20 adet 5 yaşındaki şebinlerime kıyıp Chandler aşılattım. Yalnızca 1 tanesini tutturamadık. Kalemlerin üstünde bulunan gözlerin de hemen hemen hepsi sürmüş.
Kırmızı ile işaretlediğim yerlerden kesip tek sürgün bırakmak istiyorum. Bunun için en uygun zaman nedir.?

Sayın juglandales, sağ tarafta daha kalın ve gelişimi daha iyi olan sürgünü bırakıp diğerlerini kesebilirsiniz. Sututla kapatmayı unutmayın.

popeye42
19-06-2014, 02:30
24martta yapmış olduğum dilcikli aşılamaların fotoğraflaması
503252
503254
503255
503256
Buda benim aşıcı oğlum Muhammet Görkem
503253
Yapmış olduğum 22 adet aşıdan 4 tanesi tuttu,yanlış yaptığım ise aşı bandı yerine,elektirik bandı ile sarmamdan dolayı yapışkan madde kallus yapmasına engel oldu tutanlar ise tahliye için banda tahliye kanalı açmış olduklarım tuttu.

popeye42
19-06-2014, 02:40
503257
503258
503259
503260
bunlarda tutan aşılarımın resimleri,bahçeye pek bakamadım aralara nohut ekmiştim kendi yiyeceğimizi çıkarmak için maşallah son yağan yağmurlardan sonra nohut yerine yabancı ot çıktı..
Benim sorum şu,bu şişe için de bulunan toprağı ne zaman çıkartacağım zamanı var mı yapacağım başka n e var yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlarım.
30 marrta meydana gelen dondan dolayı aşılarda etkilendi ,anaçlardan alttan gelen filizleri şimdi erken göz aşısı yapsam olurmu yoksa seneye mi bırakayım ne dersiniz.

popeye42
19-06-2014, 09:22
503257
503258
503259
503260
bunlarda tutan aşılarımın resimleri,bahçeye pek bakamadım aralara nohut ekmiştim kendi yiyeceğimizi çıkarmak için maşallah son yağan yağmurlardan sonra nohut yerine yabancı ot çıktı..
Benim sorum şu,bu şişe için de bulunan toprağı ne zaman çıkartacağım zamanı var mı yapacağım başka n e var yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlarım.
30 marrta meydana gelen dondan dolayı aşılarda etkilendi ,anaçlardan alttan gelen filizleri şimdi erken göz aşısı yapsam olurmu yoksa seneye mi bırakayım ne dersiniz.

Sn gökhan 7yorumlarınızı bekliyorum

TreeKing
19-06-2014, 12:25
@Selahattin Yılmaz hocam ben üni. öğrencisiyim, bahçemizde ceviz ağaçları var yerli olarak, göz aşısı çeşit videolarınızı izledim şimdi bu cevizlerimiz için uygun göz aşısı nedir?

gökhan07
19-06-2014, 12:31
Sn gökhan 7yorumlarınızı bekliyorum

Sayın popeye42, 15-20 gün sonra pet şişeyi dikkatlice alın, dilcikli aşıları fidancılar genelde sera ortamında yapıyor ve toprak kullanmıyor onun için aşı yeri sadece bantla sarılı olarak aşı tutup sürüyor. ( aydınlık ortamda )

Topraklı da ise aşı yeri karanlıkta kallus oluşturduğu için toprağı aldığınız zaman güneş ışığından etkilenebilir. Toprağı aldığınız zaman bir süre aşı yerini güneşten koruyun. ( Alüminyum folyo veya beyaz plastik boya olabilir )

Sürgün göz aşıları genelde kışları sıcak geçen bölgelerde yapılır, aşı çok gelişemeyeceği için soğuk bölgelerde kışın zarar görür.

Sürgün göz aşısını yapın ama tutmama riskine karşılık biraz üstten yapın ki seneye tekrar aşı yapmak için yeriniz kalsın. Tutan aşıları kışın mutlaka soğuklardan koruyun ya da ağustosta göz aşısı yapın. Bulunduğunuz iklim sert bir iklim bana kalırsa ağustosta durgun göz aşısı yapın ve aşı yerini kışın toprakla örtün.

Daha önce ki mesajlarımda da belirttim aşı yeri her zaman oksijen ister.
Dilcikli aşıda bandı sararken ara ara boşluk bırakmak gerekiyor, hem acı suyun tahliyesi için hemde aşı yerinin oksijen alabilmesi için.

fındıkçı74
19-06-2014, 14:38
Sayın popeye42, 15-20 gün sonra pet şişeyi dikkatlice alın, dilcikli aşıları fidancılar genelde sera ortamında yapıyor ve toprak kullanmıyor onun için aşı yeri sadece bantla sarılı olarak aşı tutup sürüyor. ( aydınlık ortamda )

Topraklı da ise aşı yeri karanlıkta kallus oluşturduğu için toprağı aldığınız zaman güneş ışığından etkilenebilir. Toprağı aldığınız zaman bir süre aşı yerini güneşten koruyun. ( Alüminyum folyo veya beyaz plastik boya olabilir )

Sürgün göz aşıları genelde kışları sıcak geçen bölgelerde yapılır, aşı çok gelişemeyeceği için soğuk bölgelerde kışın zarar görür.

Sürgün göz aşısını yapın ama tutmama riskine karşılık biraz üstten yapın ki seneye tekrar aşı yapmak için yeriniz kalsın. Tutan aşıları kışın mutlaka soğuklardan koruyun ya da ağustosta göz aşısı yapın. Bulunduğunuz iklim sert bir iklim bana kalırsa ağustosta durgun göz aşısı yapın ve aşı yerini kışın toprakla örtün.

Daha önce ki mesajlarımda da belirttim aşı yeri her zaman oksijen ister.
Dilcikli aşıda bandı sararken ara ara boşluk bırakmak gerekiyor, hem acı suyun tahliyesi için hemde aşı yerinin oksijen alabilmesi için.

sn.Gökhan merhabalar bende yalova çeşitlerinden oluşan 8 yaşlarındaki 80 ağacıma nisan ayında kabuk aşı +yarma aşı yaptım 75 tanesi tuttu şuan 1 metre sürgün yaptılar poşet kullanmadım siyah bant + kil çamur +sutut + beyaz boya gelişim süper birde fındık bahçesi aralarında biten işaret parmağı kalınlığındaki yabani çüğürlerime dilcikli aşı yaptım sadece aşı bandı kullandım açık alanda toprak kullanmadım onlarda tuttu .

gökhan07
19-06-2014, 14:46
sn.Gökhan merhabalar bende yalova çeşitlerinden oluşan 8 yaşlarındaki 80 ağacıma nisan ayında kabuk aşı +yarma aşı yaptım 75 tanesi tuttu şuan 1 metre sürgün yaptılar poşet kullanmadım siyah bant + kil çamur +sutut + beyaz boya gelişim süper birde fındık bahçesi aralarında biten işaret parmağı kalınlığındaki yabani çüğürlerime dilcikli aşı yaptım sadece aşı bandı kullandım açık alanda toprak kullanmadım onlarda tuttu .

Sayın fındıkçı74 elinize sağlık.
Dış ortamda yapılan topraksız dilcikli aşılarda yeterince nem sağlanırsa sorun olmaz. ( seralarda yapılan aşılar gibi )

TreeKing
19-06-2014, 20:23
sn.Gökhan merhabalar bende yalova çeşitlerinden oluşan 8 yaşlarındaki 80 ağacıma nisan ayında kabuk aşı +yarma aşı yaptım 75 tanesi tuttu şuan 1 metre sürgün yaptılar poşet kullanmadım siyah bant + kil çamur +sutut + beyaz boya gelişim süper birde fındık bahçesi aralarında biten işaret parmağı kalınlığındaki yabani çüğürlerime dilcikli aşı yaptım sadece aşı bandı kullandım açık alanda toprak kullanmadım onlarda tuttu .aşılar için bizim bahçeye lazımsın abi, elin baya iyiymiş :D umarım ağaçların iyi gelişir malum aşılar ilk zaman sıkıntı, kabuk aşılar çivili mi?

fındıkçı74
19-06-2014, 21:22
aşılar için bizim bahçeye lazımsın abi, elin baya iyiymiş :D umarım ağaçların iyi gelişir malum aşılar ilk zaman sıkıntı, kabuk aşılar çivili mi?
Evet kabuk aşılar çivili gelişmeleri çok iyi çok hızlı büyüyorlar umarım kırılmazlar .

obahar
20-06-2014, 09:34
Mart ayında yaptığım aşılarım

Yaşar Aydın
20-06-2014, 11:46
Merhaba arkadaşlar,
Benim de 19-22 nisan tarihleri arasında yaptığım 180 adet aşıdan 60 tanesi tuttu... Ben yine de çok mutluyum. Çünkü karasal iklimin mevcut olduğu Polatlı'da şimdiye kadar yaptığım aşılarda en başarılı olduğum yıl. Çoğunluğu dilcikli kalem aşısının yanında yarma aşı, çivili, çivisiz kabuk aşıları olmak üzere hepsini bu sezonda yaptım. Dilcikli aşıların aşı yerlerini seyrek (acı suyun tahliyesine izin verecek şekilde) fakat sıkı bir şekilde aşı bağı ile bağladıktan sonra yumruk şeklinde (5cm çapında 10 cm uzunluğunda) çamurla sıvayıp hem bu çamuru hemde aşı kaleminin tamamını beyaz su bazlı plastik boya ile boyadıktan sonra çamuru streç film ile sardım. Yarma ve kabuk aşılarını da benzer şekilde çamur sıvayıp sardım. Aşı çeşidine bağlı olmaksızın her çeşit aşıdan yaklaşık 1/3'ü sürdü.
Gözlemlerimi şöyle özetlemek isterim:
-Ilıman ve rutubetli bölgelerde ister topraklı, ister çamurlu, ister sadece sututlu aşı yapılsın aşının tutma oranı karasal iklime göre çok yüksek...
-Karasal iklimde ise 1.Rutubet azlığı, 2.Gece gündüz sıcaklık farkının yüksekliği 3.Belki en önemlisi ilk 2 nedenin yanında aşırı LODOS esintisi arazi korunaksızsa kalemleri kurutuyor.
Ben de aşıları yaparken kalemlere parafilm sarmayı düşünmeme rağmen tembellik edip sadece beyaz boya ile yetindim. Sezonda en az 7-8 kere kuvvetli LODOS esintisi kalemlerin kurumasını hızlandırdı...
Seneye yapacağım aşıları da yine çamur sıvamalı fakat kalemleri parafine batırarak (pek pratik olmayacak ama) ya da parafilm bant sararak yapacağım.

Sayın Popeye42, sizin yaptığınız aşıların hemen hemen benzerini ben de geçen sene yapmıştım. Başarı oranı %10'u bile bulmamıştı... Aşıları siz Fındıkçı74 gibi ılıman ve rutubetli yerde yapsaydınız inanın hepsi tutardı... O yüzden çok üzülmeyin. Konya gibi karasal iklimin dezavantajları yanında aşı yerinin komple sarılması ve aşıyı çok erken yapmış olmanız da biraz sorun yaratmıştır. Ayrıca Konya'da bu mevsimde sürgün göz aşısı sakın yapmayın tutması kesinlikle imkansız olacaktır. Ayrıca temmuz, ağustostaki durgun göz aşılarının da karasal iklimde tutma oranı %10 bulması çok çok zor...

Selahattin Yılmaz hocanın yaptığı aşılara dikkat ederseniz, kalemlere hiç acımıyor. Yani kalem temini sorunu olmadığı için çok pişkin kalın kalem kullanmanın yanı sıra aşı temas yüzeyini de mümkün olduğu kadar uzun (10cm gibi) tutuyor...
Saygılarımla,

popeye42
20-06-2014, 14:24
Merhaba arkadaşlar,
Benim de 19-22 nisan tarihleri arasında yaptığım 180 adet aşıdan 60 tanesi tuttu... Ben yine de çok mutluyum. Çünkü karasal iklimin mevcut olduğu Polatlı'da şimdiye kadar yaptığım aşılarda en başarılı olduğum yıl. Çoğunluğu dilcikli kalem aşısının yanında yarma aşı, çivili, çivisiz kabuk aşıları olmak üzere hepsini bu sezonda yaptım. Dilcikli aşıların aşı yerlerini seyrek (acı suyun tahliyesine izin verecek şekilde) fakat sıkı bir şekilde aşı bağı ile bağladıktan sonra yumruk şeklinde (5cm çapında 10 cm uzunluğunda) çamurla sıvayıp hem bu çamuru hemde aşı kaleminin tamamını beyaz su bazlı plastik boya ile boyadıktan sonra çamuru streç film ile sardım. Yarma ve kabuk aşılarını da benzer şekilde çamur sıvayıp sardım. Aşı çeşidine bağlı olmaksızın her çeşit aşıdan yaklaşık 1/3'ü sürdü.
-Ilıman ve rutubetli bölgelerde ister topraklı, ister çamurlu, ister sadece sututlu aşı yapılsın aşının tutma oranı karasal iklime göre çok yüksek...
-Karasal iklimde ise 1.Rutubet azlığı, 2.Gece gündüz sıcaklık farkının yüksekliği 3.Belki en önemlisi ilk 2 nedenin yanında aşırı LODOS esintisi arazi korunaksızsa kalemleri kurutuyor.
Ben de aşıları yaparken kalemlere parafilm sarmayı düşünmeme rağmen tembellik edip sadece beyaz boya ile yetindim. Sezonda en az 7-8 kere kuvvetli LODOS esintisi kalemlerin kurumasını hızlandırdı...
Seneye yapacağım aşıları da yine çamur sıvamalı fakat kalemleri parafine batırarak (pek pratik olmayacak ama) ya da parafilm bant sararak yapacağım.

Sayın Popeye42, sizin yaptığınız aşıların hemen hemen benzerini ben de geçen sene yapmıştım. Başarı oranı %10'u bile bulmamıştı... Aşıları siz Fındıkçı74 gibi ılıman ve rutubetli yerde yapsaydınız inanın hepsi tutardı... O yüzden çok üzülmeyin. Konya gibi karasal iklimin dezavantajları yanında aşı yerinin komple sarılması ve aşıyı çok erken yapmış olmanız da biraz sorun yaratmıştır. Ayrıca Konya'da bu mevsimde sürgün göz aşısı sakın yapmayın tutması kesinlikle imkansız olacaktır. Ayrıca temmuz, ağustostaki durgun göz aşılarının da karasal iklimde tutma oranı %10 bulması çok çok zor...

Selahattin Yılmaz hocanın yaptığı aşılara dikkat ederseniz, kalemlere hiç acımıyor. Yani kalem temini sorunu olmadığı için çok pişkin kalın kalem kullanmanın yanı sıra aşı temas yüzeyini de mümkün olduğu kadar uzun (10cm gibi) tutuyor...
Saygılarımla,

Ben teşekür ederim Saygılar bizden gözlemleriniz benim için değerli ben amatör ruhlu birisiyim,kendi imkanlarımla deneme yanılma sistemiyle doğruya desteklerinizle ulaşacağımı biliyorum

gökhan07
20-06-2014, 14:53
Merhaba arkadaşlar,

Saygılarımla,

Aşının yapıldığı yerin çok fazla önemi yoktur, sadece zamanlama önemlidir.
1200 rakımda yaptığım aşılar bu sene şaşmadı, Yükseltinin aşı üzerinde çok fazla bir etkisi yoktur. Yeterki doğru yapılsın.

gökhan07
20-06-2014, 15:05
Mart ayında yaptığım aşılarım

Sayın obahar, yapmış olduğunuz aşıda uzayan boyunlu gözleri kesin ya da kısaltın ki sürgün gelişimi daha iyi olsun.

gökhan07
20-06-2014, 15:13
Aşıları yapıyoruz yavaş yavaş.
İyi de , "Tamam bu aşı tutmuştur, sökelim korumayı da toprağını falan alalım"
diye ne zaman diyeceğiz.

Yeni sürgünlere göre mi karar vereceğiz. Emin değilim ama sanırım bu forumda okumuştum, "cevize yapılan aşılarda ilk zamanlar tutmuş gibi görünsede daha sonra kurumalar olabilir ve o aşı aslında tutmamıştır" diye.

Sevgili caner, aşı boyları 50-60 cm'ye ulaştığında kartonları sökebilirsin, tahmini 1-1,5 ay sonra.

obahar
20-06-2014, 15:44
sayın gökhan07 kesmemi önerdiğiniz kısımları resimlerde gösterebilir misiniz?

gökhan07
20-06-2014, 17:38
Sayın obahar fotoğrafları daha yakından eklerseniz daha rahat görülür.
Boyunlu gözler uzamışsa onları kesin. Bu yıl bir çok çeşitte boyunlu gözler uzadı.
Özellikle fransız çeşitlerinde.

Yaşar Aydın
21-06-2014, 01:45
Aşının yapıldığı yerin çok fazla önemi yoktur, sadece zamanlama önemlidir.
1200 rakımda yaptığım aşılar bu sene şaşmadı, Yükseltinin aşı üzerinde çok fazla bir etkisi yoktur. Yeterki doğru yapılsın.

Sayın Gökhan07,
Taktir edeceğiniz gibi rakımla karasal iklim farklı 2 husustur. Mesela Giresun Şebinkarahisar 1300-2000 m. Bitlis Adilcevaz 1700m rakımda olmalarına rağmen rutubetli yerlerdir. Popeye42 bu aşıları Bursa Bartın gibi nemli yerlerde yapmış olsaydı aşıların büyük çoğunluğu tutacaktı. Zamanlama da tabi ki önemli, fakat büyük pet şişelerde toprak içinde yaptığı için don zararının önemli ölçüde engellenmiş olması gerekir. Fındıkçı74'ün topraksız, çamursuz sadece aşı bağı sararak yaptığı aşılar Bartın'da tutabilir. Gel bunun aynısını Konya'nın kuru ikliminde ister martta ister nisanda yap ta tuttur bakalım. Mümkünü yok. Konya ve Polatlı'nın tepelerinde yaylalarında doğal bitki örtüsü olarak ağaç göremezsin o yüzden buralar bozkır olup genellikle buğday tarımı yapıldığı için Türkiye'nin buğday ambarları olarak bilinirler. Yani hem kuru (rutubetsiz) hem de gece gündüz sıcaklık farkı yüksektir. Dolayısıyla aşının yapıldığı yer de ÇOK önemlidir... Ha buralara uygun aşı yok mudur? Nemi ve sıcaklığı muhafaza edecek topraklı veya çamurlu olması, aşıların nisan sonuna kaydırılması önemlidir. Ancak kalemleri de koruyacak farklı yöntemler tecrübeyle bulunacaktır. Ustaların videolarındaki bildik standart yöntemler çok fire vermektedir.
Saygılarımla

obahar
21-06-2014, 08:45
gökhan bey resimleri tekrardan çekme şansım yok. ben boyunlu göz diye tabir ettiğiniz durumu bilmiyorum. siz boyunlu göz olan bir resim eklerseniz ben oradan hareketle durumu çözerim

cnrtkt
21-06-2014, 11:11
Sevgili caner, aşı boyları 50-60 cm'ye ulaştığında kartonları sökebilirsin, tahmini 1-1,5 ay sonra.

Cevap için teşekkür ederim hocam, yarın bir iki tanesinin kartonlarını sökmeyi düşünüyordum bende.
Tazelediğim aşılarda da gözler filizlenmiş. fotoğraflarım yarın.

gökhan07
21-06-2014, 13:26
Sayın Gökhan07,
Taktir edeceğiniz gibi rakımla karasal iklim farklı 2 husustur. Mesela Giresun Şebinkarahisar 1300-2000 m. Bitlis Adilcevaz 1700m rakımda olmalarına rağmen rutubetli yerlerdir. Popeye42 bu aşıları Bursa Bartın gibi nemli yerlerde yapmış olsaydı aşıların büyük çoğunluğu tutacaktı. Zamanlama da tabi ki önemli, fakat büyük pet şişelerde toprak içinde yaptığı için don zararının önemli ölçüde engellenmiş olması gerekir. Fındıkçı74'ün topraksız, çamursuz sadece aşı bağı sararak yaptığı aşılar Bartın'da tutabilir. Gel bunun aynısını Konya'nın kuru ikliminde ister martta ister nisanda yap ta tuttur bakalım. Mümkünü yok. Konya ve Polatlı'nın tepelerinde yaylalarında doğal bitki örtüsü olarak ağaç göremezsin o yüzden buralar bozkır olup genellikle buğday tarımı yapıldığı için Türkiye'nin buğday ambarları olarak bilinirler. Yani hem kuru (rutubetsiz) hem de gece gündüz sıcaklık farkı yüksektir. Dolayısıyla aşının yapıldığı yer de ÇOK önemlidir... Ha buralara uygun aşı yok mudur? Nemi ve sıcaklığı muhafaza edecek topraklı veya çamurlu olması, aşıların nisan sonuna kaydırılması önemlidir. Ancak kalemleri de koruyacak farklı yöntemler tecrübeyle bulunacaktır. Ustaların videolarındaki bildik standart yöntemler çok fire vermektedir.
Saygılarımla

Sayın Yaşar Aydın, ben zaten topraksız aşılara sıcak bakmıyorum daha önceki yıllarda yaptım fakat şuan için yapmıyorum. Aşı konusunda daha önce ki yazdıklarımı sürekli yazmak istemiyorum.

Bölgelere ya da karasal iklimde yapılan aşılara yüzde vermek bence doğru değil.
Karasal iklimde de yaptığım çok aşı oldu.

Ben sadece tecrübelerimi paylaşıyorum. Aşıya yeni başlayacak arkadaşların doğru bilgilendirilmesi adına.
Aşı konusunda bu sayfada yeterince bilgi oluştu. Aşı konusunda da çok fazla şey yazmama gerek kalmadığını düşünüyorum, çoğu kişinin artık aşı konusunda bilgi sahibi olduğunu düşünüyorum, artık insanlar aşı konusunda kendi tecrübelerinden hareket ederek aşılarını yapabilirler.

Saygılarımla.

gökhan07
21-06-2014, 13:32
Cevap için teşekkür ederim hocam, yarın bir iki tanesinin kartonlarını sökmeyi düşünüyordum bende.
Tazelediğim aşılarda da gözler filizlenmiş. fotoğraflarım yarın.

Kartonları almak için biraz daha kallus oluşmasını beklersen daha iyi olur.

cnrtkt
21-06-2014, 16:03
Kartonları almak için biraz daha kallus oluşmasını beklersen daha iyi olur.

Önceki çektiğim fotoğraflara şöyle bir baktım da,
aynı gövdede bazı kalemler 40-50 cm filizlenmiş, bazıları da 15-20 cm filizlenmiş ve çok zayıflar belki de ilerde kuruyacak. Gerçi , daha önceden pek sağlıklı görünmüyorlardı ama toparlamışlar, kallus oluşumu yeni yeni tamamlanıyo olabilir sanırım.

Bu fotoğrafı 10 gün önce falan çektim. İşaretli sürgün yaptığım aşıların içinde en erken çıkan sürgündü. Sağlıklı değildi. Geçen hafta biraz daha toparlamış, hafiften kızarmıştı ama, kendisinden 10 gün sonra çıkan sürgün ile kıyaslanamaz tabi ki.
Üzerinde meyve olan sürgün 10 gün sonra çıkmasına rağmen 10 katı gelişim gösterdi.

503838

Çok uzayan sürgünleri de herekle sabitliyim de kırılmasınlar. Bu hafta ki rüzgarlardan etkilenmemişlerdir inşallah.

Hocam siz çıkartınız mı kartonları. Sizin sürgünler baya kuvvetliydi. Kartonları alınca haber verin de kopya çekiyim :)

gökhan07
21-06-2014, 20:22
Önceki çektiğim fotoğraflara şöyle bir baktım da,
aynı gövdede bazı kalemler 40-50 cm filizlenmiş, bazıları da 15-20 cm filizlenmiş ve çok zayıflar belki de ilerde kuruyacak. Gerçi , daha önceden pek sağlıklı görünmüyorlardı ama toparlamışlar, kallus oluşumu yeni yeni tamamlanıyo olabilir sanırım.

Bu fotoğrafı 10 gün önce falan çektim. İşaretli sürgün yaptığım aşıların içinde en erken çıkan sürgündü. Sağlıklı değildi. Geçen hafta biraz daha toparlamış, hafiften kızarmıştı ama, kendisinden 10 gün sonra çıkan sürgün ile kıyaslanamaz tabi ki.
Üzerinde meyve olan sürgün 10 gün sonra çıkmasına rağmen 10 katı gelişim gösterdi.

503838

Çok uzayan sürgünleri de herekle sabitliyim de kırılmasınlar. Bu hafta ki rüzgarlardan etkilenmemişlerdir inşallah.

Hocam siz çıkartınız mı kartonları. Sizin sürgünler baya kuvvetliydi. Kartonları alınca haber verin de kopya çekiyim :)

İlk yaptığım aşılarda ki kartonları aldım. Diğerleri duruyor, 10-15 gün sonra almayı düşünüyorum.

gökhan07
21-06-2014, 21:05
Sayın obahar, sanırım chandler aşıladınız, boyunlu gözler genelde dediğim gibi fransız çeşitlerinde çok ve hızlı uzuyorlar.
Siz yinede bakın, uzayan boyunlu gözü kesmekte ki amaç normal gözden süren sürgünün gücünü almaması.

( Ortada ki sürgün, yaprak sapının üzerinden süren göz )

503922

obahar
22-06-2014, 11:45
gökhan bey ewet chandler ve pedro aşıladım. bu yaprağın üzerinden süren elinizle tuttuğunuz sürgünü kopartmak mı gerekiyor

TreeKing
22-06-2014, 12:05
ya ben nereden yabancı çeşit bulacam cidden merak ediyorum göz aşısı yapmak istiyorum fakat elimde iyi yerli 1-2 cevizden başka şansım yok onlarda soğuk almadı diye yapmak istiyorum. Kaman cevizi yakın birtek onu da şimdi temin edemem aşılı tüplü almak istedim 20 liraymış, inceledim aşı yerini ama hiç birşey göremedim ben bu cinsleri tam olarak bulup kendim yetiştirmedikçe kimseye güvenemeyeceğim anlaşılan :(

gökhan07
22-06-2014, 12:42
gökhan bey ewet chandler ve pedro aşıladım. bu yaprağın üzerinden süren elinizle tuttuğunuz sürgünü kopartmak mı gerekiyor

Sayın obahar, evet o boyunlu göz, chandlerde çok olmasada pedro da olacağını düşünüyorum. Bir kısmını kesin.

ömür-uşak
22-06-2014, 22:48
ya ben nereden yabancı çeşit bulacam cidden merak ediyorum göz aşısı yapmak istiyorum fakat elimde iyi yerli 1-2 cevizden başka şansım yok onlarda soğuk almadı diye yapmak istiyorum. Kaman cevizi yakın birtek onu da şimdi temin edemem aşılı tüplü almak istedim 20 liraymış, inceledim aşı yerini ama hiç birşey göremedim ben bu cinsleri tam olarak bulup kendim yetiştirmedikçe kimseye güvenemeyeceğim anlaşılan :(
Size yakın bahçeleri araştırmanız lazım.Göz aşısı kalem aşısı gibi değil çok h assas.Size chandler pedro fernette dalı göndermek isterdim ama kırşehire gidene kadar kurur.Bizde bir bahçeden diğerine götürürken bile sıkıntı çıkıyor
Yinede arkadaşların fikrini alalım olursa kargo ile gönderebilirim.Kolay gelsin.

TreeKing
22-06-2014, 23:49
Size yakın bahçeleri araştırmanız lazım.Göz aşısı kalem aşısı gibi değil çok h assas.Size chandler pedro fernette dalı göndermek isterdim ama kırşehire gidene kadar kurur.Bizde bir bahçeden diğerine götürürken bile sıkıntı çıkıyor
Yinede arkadaşların fikrini alalım olursa kargo ile gönderebilirim.Kolay gelsin.doğru diyorsun abi fakat o cevizleri bilen yok bilen varsa uyanığın biri bana chandler ya da fernor derse :D ya onu çözeriz kolay ticarete dökerse kandırıyordur bana göre dökmüyorsa biliyordur doğrudur dediği ama ilk dediğim gibi burada Kaman cevizi haricinde bilinen yok gibi, diğer cinsler sonbahar erken donlarına dayanırmı ki acaba ncp nickli abi vardı ona bir sormam lazım bence :)

fındıkçı74
23-06-2014, 21:58
İyi akşamlar nisan ayında yapmış olduğum çivili ve yarma kalem aşılarım çok hızhı geliştiler bir haftadır yağan yağmurlardan dolayı bahçelere uğrayamamıştım bugün bazı aşıların sürgünlerini ters dönerek burkulduğunu gördüm kalemlerde kallus oluşumu çok iyi olduğu kırılma yok bu sürgünleri burkulan yerden budasam nasıl olur acaba **** herek bağlayıp düzelirmi sürgünler öyle hızlı gelişiyorki nasıl önlem alsam acaba.

TreeKing
23-06-2014, 23:34
abi bizde de öyle soğuk alan yerleri kestim sürgün verdi sonra fazlaları aldım diğerler kudurdu şimdi kessen yan dal yapar o da meyve gözünde fazlasını verir, pişkinleşme oranı da az olur, uzamasını çaresiz seyretmek lazım galiba. burkulma varsa düzelir sonra

Lilium
24-06-2014, 00:02
burkulma varsa düzelir sonra

Nasıl düzeliyor? anlatabilirmisiniz. Merek ettim şimdi.

TreeKing
24-06-2014, 00:19
destek verilirse düzelmezmi. dik tutacak şekil

Lilium
24-06-2014, 00:36
Nasıl ne şekilde düzeliri anlatarak yazmış olsaydınız anlaşılır olurdu, "burkulma varsa düzelir sonra" cümlesi doğru cümle olmamış.

juglandales
31-07-2014, 10:58
Göz aşılarımı dün yaptım. 20 gün sonra kontrol edip tutup tutmadığını anlayacağız.

karabuz
06-08-2014, 10:18
Göz alacagımız filizleri kesildikleri andan sonra en saglıklı nasıl muhafaza edebiliriz aşı yapılıncaya kadar.

ne yapmak en uygun
nemli beze sarmak, su içerisine battırmak, güneşten korumak..veya başka bir yöntemi var ?

juglandales
07-08-2014, 12:38
Göz alacagımız filizleri kesildikleri andan sonra en saglıklı nasıl muhafaza edebiliriz aşı yapılıncaya kadar.

ne yapmak en uygun
nemli beze sarmak, su içerisine battırmak, güneşten korumak..veya başka bir yöntemi var ?

En uygunu ; bir gün içinde aşı yapacağınız kadar kesip nemini kaybetmeyecek şekilde ıslatıp sarın ve güneşten sakının.

Aynı gün içinde aşı yapma imkanınız yoksa nemli bir beze ya da gazete kağıdına sarıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Lilium
07-08-2014, 13:09
Sevgili juglandales cevap vermiş bende bir ekleme yapayım,

Şayet bir kaç gün bekletilecekse ya da uzak bir yere gidecekse dallar kesilip kesilen yerler ılık suya (Bir sişenin içine) sokulup üstü güneş görmeyecek bir şekilde ıslak bez ya da ıslak gazete kağıdıyla örtülüp gideceği yere götürülür.

Dursunbeyli
11-08-2014, 00:31
Göz aşılarımı dün yaptım. 20 gün sonra kontrol edip tutup tutmadığını anlayacağız.

Sayın juglandales
Aşılarınız inşallah tutar. Merak ettiğim bir konu var yaptığınız bu aşılardaki gözler kışa kadar patlayıp sürecek mi yoksa önümüzdeki bahar ayında mı uyanacak?

juglandales
11-08-2014, 08:44
Sayın juglandales
Aşılarınız inşallah tutar. Merak ettiğim bir konu var yaptığınız bu aşılardaki gözler kışa kadar patlayıp sürecek mi yoksa önümüzdeki bahar ayında mı uyanacak?

Sayın Dursunbeyli,

Yaz sonlarında yapılan bu aşıda tomurcuk, aynı mevsim içinde sürmez. Ertesi ilkbaharda sürmesi beklenir. Aşı yaptıktan 2-3 hafta sonra kaynama oluşur. Eğer kısa kesilmiş yaprak sapı düzgün bir şekilde (buruşup,kurumadan) kendini bırakırsa aşı yüksek ihtimalle tutmuştur.

Dursunbeyli
23-08-2014, 15:15
Arkadaşlar aşağıdaki Sivas yapımı aşı çakısını inceler misiniz? İşaretlediğim yer ne işe yarıyor veya nasıl kullanılacak bu çakıyı kullanan var mı? Yeni aldım gayet güzel kesiyor, ama aşıda nasıl kullanılacak bilgisi olan var mı?

gökhan07
23-08-2014, 22:13
Arkadaşlar aşağıdaki Sivas yapımı aşı çakısını inceler misiniz? İşaretlediğim yer ne işe yarıyor veya nasıl kullanılacak bu çakıyı kullanan var mı? Yeni aldım gayet güzel kesiyor, ama aşıda nasıl kullanılacak bilgisi olan var mı?

Sayın dursunbeyli ben anlam vermeye çalıştım ama anlamadım ve 2 kez sordunuz sanırım kimse bilmiyor, bıçağı aldığınız yere sorun ya da bıçağı yapan kişiye, ne işe yarıyor bende çok merak ettim.

Feragnesim
26-08-2014, 12:06
Merhaba arkadaşlar
ben siteye yeni üye oldum ve internette gezinirken cevizle ilgili değerli bilgileri gördüm ve takıldım kaldım sonrada üye oldum.
Ben bu hafta cevizde durgun göz aşısı yapacağım 70-80 tane 2 -3 yıllık cevizler var . Bayadır araştırıyorum. Sadece kafama takılan aldığım kalemdeki gözlerin erkeği dişisi meyve gözü oluyormuş ben bunu anlamadım ve böyle birşey varsa nasıl ayıracağım aşı kalemindeki gözlerin hangisini kullanacağımı bilgisi olan varsa yardım bekliyorum

eneskrky
08-09-2014, 22:51
merhabalar bende ceviz aşılıyorum da bana aşı bağı alabileceğim birine ihtiyıcım var elastik aşı bandı satın alabilirim yardımcı olun . teşekkürler

Lilium
08-09-2014, 23:44
Bayadır araştırıyorum. Sadece kafama takılan aldığım kalemdeki gözlerin erkeği dişisi meyve gözü oluyormuş

Gözlerin erkeği dişisi olmaz, çiceklerin erkeği dişisi olur, dal üzerinde yani yaprak sapının üstünde boyunlu göz ve altında düğme göz vardır daha altta da nokta göz vardır (bunu göremezsiniz)

Şuradaki (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26754.htm)videoda göz aşısını anlatmaya çalıştım bir izleyin takıldığınız yer olursa çekinmeden tekrar sorabilirsiniz

Feragnesim
10-09-2014, 15:36
gözlerin erkeği dişisi olmaz, çiceklerin erkeği dişisi olur, dal üzerinde yani yaprak sapının üstünde boyunlu göz ve altında düğme göz vardır daha altta da nokta göz vardır (bunu göremezsiniz)

şuradaki (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26754.htm)videoda göz aşısını anlatmaya çalıştım bir izleyin takıldığınız yer olursa çekinmeden tekrar sorabilirsiniz

hocam bu videoyu ve çok videoyu seyrettim. Dallarda bazı gözler arı nın arkası gibi **** kozalak gibi kimiside küçük göz var sadece. Kozalak gibi olan yani arı arkası gibi görünen gözleri kullanmamam söylendi hem burdaki arkadaşın birisi hemde dışarıda aşıcı söyledi. Ayrıca toprak tv de kılınçlar fidancılığın sahibide başka şey söyledi oda bir meyve gözü var diyor birde odun gözü var diyor. Odun gözünü aşılarsanız meyve fazla olmaz diyor. Selamlar

Feragnesim
10-09-2014, 15:40
Sayın lilium hocam birde size şunu sorayım. Aşıları yaptım ben 15-20 gün sonra aşı bantlarını çıkartacakmıyım yoksa gevşetmem yeterlimi ne yapayım tavsiyeleriniz nelerdir.

Dursunbeyli
17-10-2014, 22:10
Değerli dostlar,
Bu sene ilk defa ağustos 1 de yaptığım ceviz göz aşılarım. Bazıları tutmamış galiba...

Yaşar Aydın
27-12-2014, 17:49
Ukrayna'dan ilginç bir aşılama tekniği.
http://ok.ru/video/63161321474922-0

İsmail Kuzucu
27-12-2014, 18:39
Değerli dostlar,
Bu sene ilk defa ağustos 1 de yaptığım ceviz göz aşılarım. Bazıları tutmamış galiba...

Yapılan aşı tutsun veya tutmasın 2-3 hafta içinde bağladığınız sargının kesilmesi gerekli. Aksi takdirde fidan kendini boğar. Dikkat edilmesi gerekli bir nokta.

gökhan07
04-01-2015, 23:41
Ceviz Aşısına Farklı Bir Yaklaşım - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=feVr76xQLWE)

_murat_
06-01-2015, 15:19
Merhabalar,
Bursa, Mustafakemalpaşa ilçesi Güvem köyünde 11,3 da alanda kapama ceviz bahçesi kurma niyetindeyim. Nasip olursa seneye sonbahara chandler olarak bahçe tesis edeceğim.
Tarlada bir tane 12-15 cm çapında kendiliğinden yetişmiş bir ceviz ağacım var. Bahar ayında aşılatacağım ancak hangi çeşit kalem uygulanması gerektiğinde karar veremedim. Chandler mı yapayım yoksa tozlayıcı çeşit mi olsun? Ne dersiniz.
Saygılarımla.

ibas06
06-01-2015, 15:34
Selam Kardeş senin yerinde olsam Tozlayıcı cinsi aşılardım

_murat_
06-01-2015, 19:10
Teşekkürler, peki neden tozlayıcısı?

gezgin57
02-02-2015, 23:30
Murat Bey sorunuzun cevabını okumuştum daha önce şöyle ki;Tozlayıcı Franqette fidan olarak dikildiğinde 6-7 yılda erkek çiçek verecek ama eski ağaca aşı yaptığınızda daha kısa sürede size tozlama konusunda yardımcı olacak.Çeşit değiştirme aşılarında ağaç 1-2 yılda kendini toparlıyor ve kocaman dallar yapıyor. saygılar

gezgin57
02-02-2015, 23:36
Değerli dostlar! Bir kaç tane kendiliğinden yetişmiş yabani fidanım var.Bu fidanları bahar gelmeden söküp diktikten sonra yazın göz aşısı yapmak mümkün mü? Yoksa yazın aşılayıp
seneye mi yerine dikmek mantıklı? ikilemde kaldım acaba ne yapmalıyım?

Abies e.trojana
03-02-2015, 08:43
Değerli dostlar! Bir kaç tane kendiliğinden yetişmiş yabani fidanım var.Bu fidanları bahar gelmeden söküp diktikten sonra yazın göz aşısı yapmak mümkün mü? Yoksa yazın aşılayıp
seneye mi yerine dikmek mantıklı? ikilemde kaldım acaba ne yapmalıyım?

Sn.Gezgin57 fidanlarınızı hemen istediğiniz yere dikin ve yazı beklemeden baharda kalem aşı yapın.eğer kalem aşılarda tutmayan olursa yazın göz aşı yapabilirsiniz

Murat Kayadelen
19-02-2015, 14:40
Ocak ayında ektiğim 1,5-2 metre boylarında 2 yaş 88 adet chandler, 8 adet franquette fidanlarımı mart ayında 3. gözden tepe vurması yapacağım. elimde bu çeşitlerden bolca kalem olacak. İlgilenen arkadaşlar özelden mesaj atabilirler.

uzman70
19-02-2015, 20:42
murat bey benim bildiğim kadarıyla 3-4 yaş altındaki fidanlardan alınan aşı kalemleri aşı yapmak için sağlıklı olmuyor. Ben yanlış mı biliyorum acaba?

Lilium
19-02-2015, 23:11
Sevgili hemşehrim bildiğim kadarıyla şu ana kadar böyle bir şey tespit edilemedi diyebilirim ayrıca ona keza şu ana kadar olan denemelerimde böyle bir tespitim olmadı, fidan genç olsada kalem pişkinceyse gayet güzel aşısı oluyor.

sedatkso
20-02-2015, 17:54
bana özelden msj atan arkadaşlar ben budamayı mart 27 sinde yapacagım ve 1 gun sonrada kargoya verecegım fakat benden 5-10 adet isteyenler oluyor benim pek zamanım yok iznim 2 gün parca parca gonderemem en az 50 adet gonderebılırım.agaçlar pişkin ve güzel..saygılar

sedatkso
20-02-2015, 17:57
murat bey benim bildiğim kadarıyla 3-4 yaş altındaki fidanlardan alınan aşı kalemleri aşı yapmak için sağlıklı olmuyor. Ben yanlış mı biliyorum acaba?
syn uzman70 siz denediniz de aşı mı tutmadı bu yargıyı nerden çıkardınız. öyleyse biz de yapmayalım.

uzman70
22-02-2015, 16:32
yanlış anlamayın ben denemedim ancak deneyen kişilerin yorumları tutma oranının çok düşük olduğu yönde. Bu yüzden benimde çok sayıda kalemim var kendim dahi kullanmayacağım.

uzman70
22-02-2015, 16:45
arkadaşlar fernette ve ronde aşı kalemine ihtiyacım var. numunede olsa yardımcı olacaklara sevinirim.

unsaıoz
24-02-2015, 14:31
merhaba 4 adet kaplan cevizine aşı yapacağım chandler ve fernette kalemi konusunda yardıncı olabilirmisiniz

karayel54
01-03-2015, 08:42
Aşı kalelerinin sağlam olup olmadığı görsel belli oluyormu ben buzdolabında saklıyorum gazete ve folyoya sardım açıp kontrol edebiliyormuyum

sedatkso
01-03-2015, 10:01
franquette ve chandler aşı kalemi 27 martta budama yapacagım ısteyen arkadaşlar ozelden msj atabılırz. fernette bu sene çıkmayacak.saygılar.

karaçepiş
03-03-2015, 11:19
Arkadaşlar elimde 10000 adet Chandler aşı kalemi çıkacak almak isteyen arkadaşların bilgisine

karayel54
04-03-2015, 14:17
Aşı kalelerinin sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılıyor. buzdolabında aşı kalemi saklıyorum gazete ve folyoya sardım açıp kontrol edebiliyormuyum.konu hakkında bilgisi olan cevaplarsa sevinirim

ömür-uşak
05-03-2015, 18:55
Arkadaşlar geçen yıl 7 nisanda yaptığım aşılardan bazıları tutmayınca tutmayanlara 15 mayısta tekrar aşı yaptım tuttular. Yalnız burada önemli olan aşı kalemlerinizin artanlarını çok iyi koruyunuz. 15-20 mayıs arası tutmatanları tekrar aşılayabilirsiniz. Yani aynı mevsimde aynı ağaca iki defa kalem aşısı yapılabilir. Hatta yedek kalem için gölge soğuk bir yere derine aşı kalemleri gömünüz. Bu kalemlerin küflenmemesi için mantar ilacına daldırıp çıkarıp öyle gömün. Kolay gelsin.

ahmettugrul55
12-03-2015, 23:12
kabuk altı ceviz aşısı
https://www.youtube.com/watch?v=eGgDvzdkfRI
https://www.youtube.com/watch?v=J7TAMBppaHc

gezgin57
13-03-2015, 16:20
Ahmet hocam selamlar.Siz mi çektiniz videoyu? Görüntüye bakamadım internet limitim çok az. Sezon açıldı mı ?

ahmettugrul55
13-03-2015, 19:42
Asıyı ben çekmedim.geçen hafta amasyada yapıldı.ceviz kabuk vermeye başladı.bn kendi adıma nisanı bekliyorum

karayel54
16-03-2015, 11:37
2 yaşındaki fidanları da nisan ayında aşı yapabiliyormuyuz